EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0345

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Επανεξέταση της οδηγίας 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 2010, για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας και λοιπών πόρων από τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα μέσω της επισήμανσης και της παροχής ομιοόμορφων πληροφοριών σχετικά με αυτά

COM/2015/0345 final

Βρυξέλλες, 15.7.2015

COM(2015) 345 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Επανεξέταση της οδηγίας 2010/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 2010, για την ένδειξη της κατανάλωσης ενέργειας και λοιπών πόρων από τα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα μέσω της επισήμανσης και της παροχής ομιοόμορφων πληροφοριών σχετικά με αυτά

{SWD(2015) 143 final}


1.Σκοπός της έκθεσης

Σύμφωνα με την οδηγία για την ενεργειακή επισήμανση (2010/30/ΕΕ)  1 , η Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της οδηγίας και να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Σύμφωνα με την οδηγία απαιτείται επίσης, έως τις 19 Ιουνίου 2015, έκθεση σχετικά με την ανάθεση εξουσιών και σύνοψη των εθνικών εκθέσεων για την εποπτεία την αγοράς, τις οποίες οφείλουν να υποβάλλουν τα κράτη μέλη ανά τετραετία.

Η έκθεση του 2012 2 σχετικά με την επανεξέταση της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό (2009/125/ΕΚ)  3 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν αναγκαία η άμεση αναθεώρηση της εν λόγω οδηγίας, αλλά ότι θα μπορούσαν να αξιολογηθούν εκ νέου ορισμένες πτυχές για τις οποίες δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες το 2014 κατά την επανεξέταση της οδηγίας για την ενεργειακή επισήμανση, όπως π.χ. η αποτελεσματικότητα των εκτελεστικών μέτρων και των εναρμονισμένων προτύπων και ο στενότερος συντονισμός της εφαρμογής των δύο οδηγιών.

Με την παρούσα έκθεση εκπληρώνονται οι ανωτέρω απαιτήσεις.

2.Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της απόδοσης, της συνοχής, της ενωσιακής προστιθέμενης αξίας και της συνάφειας

Οι στόχοι της οδηγίας για την ενεργειακή επισήμανση και της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό είναι:

Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων και του επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος

Ελεύθερη κυκλοφορία των συνδεόμενων με την ενέργεια προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πληροφόρηση των καταναλωτών που τους παρέχει τη δυνατότητα να επιλέγουν αποδοτικότερα προϊόντα

Από την αξιολόγηση της πολιτικής 4 προκύπτει ότι:

1.Τα εφαρμοζόμενα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού και ενεργειακής επισήμανσης είναι αποτελεσματικά, διότι αποφέρουν απτή και ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους. Από την εκ των υστέρων αξιολόγηση κατά την επανεξέταση συγκεκριμένων μέτρων ενεργειακής επισήμανσης που εφαρμόσθηκαν από τη δεκαετία του ’90 αποδείχθηκε ότι η αγορά στράφηκε γρήγορα προς την επίτευξη μεγαλύτερης απόδοσης στις περισσότερες ομάδες προϊόντων με ενεργειακή επισήμανση. Η εφαρμογή των δύο οδηγιών εκτιμάται ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 175 εκατομμυρίων ΤΙΠ ανά έτος έως το 2020 (περίπου το 15 % της εν λόγω εξοικονόμησης οφείλεται σε μέτρα ενεργειακής επισήμανσης, λαμβανομένου υπόψη ότι μόνον το ήμισυ περίπου των ομάδων προϊόντων καλύπτεται από τον οικολογικό σχεδιασμό). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση ενέργειας 19 % της συμβατικής ενεργειακής χρήσης των ίδιων προϊόντων. Με τις πολιτικές αυτές θα επιτευχθεί σχεδόν το ήμισυ του στόχου βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατά 20 % έως το 2020. Η εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας θα μειωθεί κατά 23 % και κατά 37 % για το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, αντίστοιχα. Συνολικά, εκτιμάται ότι με τα μέχρι τώρα εφαρμοζόμενα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού και ενεργειακής επισήμανσης οι τελικοί χρήστες θα εξοικονομούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2020, λόγω χαμηλότερων λογαριασμών των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας (τουτέστιν εξοικονόμηση 400-500 ευρώ ετησίως για κάθε νοικοκυριό).

2.Στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχουν φραγμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία των συνδεόμενων με την ενέργεια προϊόντων.

3.Τα οφέλη υπερκαλύπτουν το κόστος, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της. Το κόστος των απαιτήσεων και της επισήμανσης επιβαρύνει σε πρώτο στάδιο τους κατασκευαστές, αλλά, στη συνέχεια, μετακυλίεται στους τελικούς χρήστες (νοικοκυριά και λοιπές επιχειρήσεις), οι οποίοι εξοικονομούν κόστος λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας που είναι σημαντικά υψηλότερο του αρχικού κόστους αγοράς. Δεν διατίθενται λεπτομερή δεδομένα για το σύνολο της ΕΕ. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο λόγος κόστους/οφέλους υπολογίζεται στο 3,8 με τους κανονισμούς που ίσχυαν το 2012 5 .

4.Η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών (περίπου το 85 %) αναγνωρίζουν και κατανοούν την επισήμανση ενεργειακής απόδοσης, την οποία αξιοποιούν για τις αποφάσεις αγορών.

5.Η καθιέρωση της κατηγορίας Α+ και ανώτερων κατηγοριών βάσει της οδηγίας του 2010 για την ενεργειακή επισήμανση έχει περιορίσει την αποτελεσματικότητα της ενεργειακής ετικέτας, διότι οι καταναλωτές δεν παροτρύνονται να αγοράζουν αποδοτικότερα προϊόντα. Η τροποποίηση του σχεδιασμού με την αναγραφή περισσότερων "+" για να επισημαίνονται οι κατηγορίες υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης πέραν της κατηγορίας Α είναι λιγότερο αποτελεσματική για την παρότρυνση αγοράς προϊόντων υψηλότερης απόδοσης απ’ ό,τι ήταν η A έως G. Ενώ, μετά από έρευνα καταναλωτών, φαίνεται να είναι κατανοητή στους καταναλωτές η νέα κλίμακα ετικέτας, έχει μειωθεί η προθυμία τους να πληρώσουν ακριβότερα για αποδοτικότερα προϊόντα, διότι η διαφορά μεταξύ Α+ και Α+++ τούς δημιουργεί λιγότερα κίνητρα απ’ ό,τι η διαφορά μεταξύ C και A  6 . Επιπλέον, ορισμένα εικονογράμματα που χρησιμοποιούνται στην ετικέτα για άλλες παραμέτρους είναι δυσνόητα, όπως το «λογότυπο διακόπτη» στην ετικέτα τηλεοράσεων και η απόδοση στεγνώματος στην ετικέτα πλυντηρίων πιάτων.  7

6.Παρατηρείται η τάση προς αγορά μεγαλύτερων προϊόντων, τα οποία είναι αποδοτικά και, ως εκ τούτου, εντάσσονται σε υψηλή ενεργειακή κατηγορία, έχουν όμως πολύ υψηλότερη ενεργειακή κατανάλωση σε απόλυτες τιμές από τις μικρότερες συσκευές του ιδίου είδους.

7.Η ανεπαρκής επιβολή από τις εθνικές αρχές εποπτείας της αγοράς συμβάλλει στην έλλειψη συμμόρφωσης, με αποτέλεσμα μείωση της αναμενόμενης εξοικονόμησης ενέργειας που εκτιμάται σε 10%. Βλ. επίσης τμήμα 3.

8.Οι μετρήσεις σε ορισμένα προϊόντα έδειξαν ότι οι φιλοδοξίες είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τα εφικτά από τεχνική και οικονομική άποψη επίπεδα.

9.Μολονότι με ορισμένα μέτρα αντιμετωπίσθηκαν περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δεν οφείλονται στη χρήση ενέργειας, υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης των επιπτώσεων αυτών, π.χ. όσον αφορά τις πτυχές της ανθεκτικότητας, της δυνατότητας επισκευής, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της ανάκτησης, του ανακυκλώσιμου περιεχομένου, των υλικών προτεραιότητας, των επικίνδυνων ουσιών.

10.Όσον αφορά την απόδοση, η νομοθετική διαδικασία είναι υπερβολικά χρονοβόρα (κατά μέσο όρο 49 μήνες), με αποτέλεσμα οι τεχνικές και οι προπαρασκευαστικές εργασίες να είναι πλέον παρωχημένες κατά τη λήψη αποφάσεων πολιτικής, ιδίως στην περίπτωση των ταχέως αναπτυσσόμενων ηλεκτρονικών προϊόντων.

11.Οι δύο οδηγίες αλληλοσυμπληρώνονται και η εφαρμογή τους γίνεται σε μεγάλο βαθμό με συνεκτικό τρόπο.

12.Σε αρκετά προϊόντα δεν αναγράφονται στην ετικέτα ενεργειακής επισήμανσης οι χαμηλότερες κατηγορίες, διότι με τα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού έχουν αποκλεισθεί τα μοντέλα χαμηλών επιδόσεων και οι κατασκευαστές ανταποκρίθηκαν στην τεχνολογική πρόοδο με την παραγωγή ακόμη αποδοτικότερων προϊόντων. Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων το πρόβλημα σχετίζεται επίσης με τις ανώτερες κατηγορίες. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις των πλυντηρίων ρούχων, των ψυγείων και των πλυντηρίων πιάτων υπάρχουν οι κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης από A+++ έως D, αλλά στην αγορά μπορούν πλέον να πωλούνται μόνον οι συσκευές των κατηγοριών A+++, A++ και A+. Χωρίς σύγκριση με όλη την κλίμακα κατηγοριών A έως G, υποσκάπτεται η σημασία της ετικέτας για τους καταναλωτές.

13.Η Ενωσιακή προστιθέμενη αξία προκύπτει από το εναρμονισμένο κανονιστικό πλαίσιο, με το οποίο μειώνεται το κόστος για τους κατασκευαστές και καθιστά την ΕΕ πρωτοπόρο στις διεθνείς προσπάθειες κανονιστικής ρύθμισης και τυποποίησης.

14.Η πολιτική παραμένει σημαντική για την επίτευξη του στόχου ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ μετά το 2020. Μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων και της κυκλικής οικονομίας.

15.Εξακολουθεί να είναι ουσιαστική η σημασία της ενημέρωσης των καταναλωτών στην ψηφιακή εποχή. Οι κανονισμοί για την ενεργειακή επισήμανση αναπροσαρμόσθηκαν πρόσφατα, ώστε να δημοσιεύεται η ενεργειακή ετικέτα στο διαδίκτυο 8 .

16.Όσον αφορά τη συμβολή της απαίτησης να περιλαμβάνουν οι διαφημίσεις μνεία της ενεργειακής κατηγορίας (άρθρο 4 στοιχείο γ)), δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ποσοτικά ο αντίκτυπος, αλλά διαπιστώθηκε από την αξιολόγηση ότι καλύφθηκε έλλειψη πληροφόρησης που υπήρχε στην αγορά.

17.Οι απαιτήσεις για τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 9 παράγραφος 1) είχαν ήδη αξιολογηθεί το 2011 και, ως εκ τούτου, αφαιρέθηκαν από την οδηγία για την ενεργειακή επισήμανση και ενσωματώθηκαν με τροποποιημένη μορφή στην οδηγία για την ενεργειακή απόδοση 9 .

18.Όσον αφορά την κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, είναι σαφές ότι τα οφέλη της πολιτικής δεν έχουν προβληθεί επαρκώς.

3.Συγκεφαλαιωτική έκθεση για την εποπτεία της αγοράς

Τα κράτη μέλη υπέβαλαν στην Επιτροπή το 2014 έκθεση για τις οικείες δραστηριότητες εποπτείας της αγοράς την περίοδο 2009-2013 με βάση το υπόδειγμα που προέβλεψε η Επιτροπή.

Από τα στοιχεία που διαβιβάσθηκαν προκύπτει ότι τα έτη 2009 και 2010, στο ένα τρίτο περίπου των κρατών μελών ήταν ελάχιστες ή ανύπαρκτες οι δραστηριότητες εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την ενεργειακή επισήμανση και τον οικολογικό σχεδιασμό. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη εν προκειμένω και φθίνει ο αριθμός των κρατών μελών με χαμηλή δραστηριότητα.

Ο αριθμός επιθεωρήσεων και ο αριθμός μοντέλων προϊόντων που επιθεωρήθηκαν αυξήθηκε σημαντικά την περίοδο 2009-2013, καθώς κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ετών τα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού και ενεργειακής επισήμανσης κάλυψαν όλο και περισσότερες ομάδες προϊόντων. Ενώ αρχικά τα κράτη μέλη που έκαναν εργαστηριακές δοκιμές προϊόντων ήταν μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού, τώρα είναι πλέον τα μισά κράτη μέλη. Μολονότι οι δοκιμές προϊόντων είναι ένας μόνον από τους τρόπους ελέγχου της συμμόρφωσης, αποτελούν ουσιώδες μέσο, διότι είναι εν τέλει ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν ένα προϊόν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού και/ή εντάσσεται στην ορθή ενεργειακή κατηγορία. Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν εκτελούν εργαστηριακές δοκιμές προϊόντων όλα τα κράτη μέλη είναι ότι οι εργαστηριακές δοκιμές είναι δαπανηρές. Έτσι εξηγείται πιθανώς γιατί μεγάλο μερίδιο των δοκιμών αφορούν μικρότερες συσκευές, π.χ. τα εξωτερικά τροφοδοτικά ισχύος και τους λαμπτήρες και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις λειτουργίας σε κατάσταση αναμονής και εκτός λειτουργίας.

Το επίπεδο συμμόρφωσης που διαπίστωσαν οι αρχές εποπτείας της αγοράς ποικίλλει ανάλογα με το κράτος μέλος, το προϊόν και το έτος. Διαπιστώθηκε ότι το 5 % έως 40 % των προϊόντων προσφέρονται προς πώληση χωρίς ενεργειακές ετικέτες ή με εσφαλμένα τοποθετημένη την ετικέτα (π.χ. δυσδιάκριτη ή εσφαλμένη ετικέτα, ενδείξεις της ετικέτας μη σύμφωνες με τις ενδείξεις της εργαστηριακής δοκιμής). Όσον αφορά τον οικολογικό σχεδιασμό, διαπιστώθηκε ότι δεν ανταποκρίνονταν στην ετικέτα το 10 έως 50 % των προϊόντων που επιθεωρήθηκαν και/ή υποβλήθηκαν σε δοκιμή. Ωστόσο, το επίπεδο μη συμμόρφωσης που διαπίστωσαν οι αρχές είναι συνήθως υψηλότερο από το συνολικό επίπεδο μη συμμόρφωσης στην αγορά, διότι η εποπτεία της αγοράς στοχεύει στα επώνυμα προϊόντα και στα καταστήματα με γνωστό ιστορικό ή με υπόνοιες σοβαρής μη συμμόρφωσης. Συνολικά, η μη συμμόρφωση της αγοράς μπορεί να εκτιμηθεί ότι ανέρχεται σε 20 %, με αποτέλεσμα απώλεια του 10 % περίπου της προβλεπόμενης ενεργειακής εξοικονόμησης (16 εκατομμύρια ΤΙΠ πρωτογενούς ενέργειας ανά έτος).

4.Ανάθεση εξουσιών    

Η οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό και η οδηγία για την ενεργειακή επισήμανση είναι αμφότερες οδηγίες-πλαίσια που θεσπίζουν γενικούς κανόνες και αρχές και εξουσιοδοτούν την Επιτροπή να εκδίδει πιο λεπτομερείς πράξεις, σε συντονισμό με τα κράτη μέλη. Και οι δύο οδηγίες θέτουν τους όρους άσκησης της εξουσίας αυτής από την Επιτροπή. Σύμφωνα με την οδηγία για την ενεργειακή επισήμανση, οι πράξεις αυτές λαμβάνουν τη μορφή κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων 10 , τις οποίες συζητούν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο ομάδας εμπειρογνωμόνων, ενώ τα εκτελεστικά μέτρα για τον οικολογικό σχεδιασμό εγκρίνονται με τη διαδικασία επιτροπής και αποφασίζονται κατά πλειοψηφία από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο κανονιστικής επιτροπής. Κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την ενεργειακή επισήμανση ενός συγκεκριμένου προϊόντος συνήθως εγκρίνεται παράλληλα με εκτελεστικό μέτρο οικολογικού σχεδιασμού που καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για την ίδια ομάδα προϊόντων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι επιπτώσεις των δύο μέτρων έχουν συνοχή.

Τον Δεκέμβριο του 2012, η Επιτροπή συνέστησε την ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ενεργειακή επισήμανση 11 , η οποία αντικατέστησε την κανονιστική επιτροπή για την ενεργειακή επισήμανση των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια, που είχε συσταθεί βάσει της αρχικής οδηγίας 92/75/ΕΟΚ για την ενεργειακή επισήμανση. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συζήτησε όλα τα μέτρα ενεργειακής επισήμανσης που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα βάσει της οδηγίας 2010/30/ΕΕ, ώστε να εκφρασθούν δεόντως τα κράτη μέλη. Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 12 κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις 12 για την ενεργειακή επισήμανση. Μετά την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων για την ενεργειακή επισήμανση από την Επιτροπή, ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε το Συμβούλιο έχουν μέχρι σήμερα εγείρει αντιρρήσεις για τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις εντός της τετράμηνης προθεσμίας ένστασης. Οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις δημοσιεύθηκαν στη συνέχεια στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύντομα τέθηκαν σε ισχύ.

Η Επιτροπή κρίνει ότι η ανάθεση εξουσιών έγκρισης για την ενεργειακή επισήμανση συμβάλλει αποτελεσματικά στη θέσπιση των απαραίτητων λεπτομερών κανόνων για την ενεργειακή επισήμανση προϊόντων και συσκευών. Επιπλέον, θεωρεί ότι άσκησε ορθά τις εξουσίες που της ανατέθηκαν δυνάμει της οδηγίας για την ενεργειακή επισήμανση.

5.Συμπεράσματα

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, η Επιτροπή κρίνει ενδεδειγμένη την αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή επισήμανση. Η παρούσα έκθεση συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για την ενεργειακή επισήμανση, με σκοπό ιδίως να αντιμετωπισθεί η μειωμένη αποτελεσματικότητα της ετικέτας (σημεία 5 και 12 του τμήματος 2) και η περιορισμένη επιβολή (σημεία 5 και 7 του τμήματος 2, τμήμα 3).

Όσον αφορά την οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό, δεν απαιτούνται νομοθετικές αλλαγές για την αντιμετώπιση των θεμάτων που εντοπίσθηκαν κατά την αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, το θέμα των άλλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν οφείλονται στη χρήση ενέργειας (π.χ. η ανθεκτικότητα, η δυνατότητα ανακύκλωσης, η δυνατότητα επισκευής) μπορεί να περιληφθεί πιο συστηματικά στο πλαίσιο μέτρων οικολογικού σχεδιασμού χωρίς να χρειασθεί τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Για να βελτιωθεί η κατανόηση της ενεργειακής ετικέτας (τμήμα 2 σημείο 5), η Επιτροπή προτίθεται να διεξαγάγει δοκιμές σε καταναλωτές κατά τη δημιουργία ετικετών ενεργειακής επισήμανσης για συγκεκριμένα προϊόντα, προκειμένου να εξασφαλισθεί ιδίως η κατανόηση των εικονογραμμάτων και της ετικέτας συνολικά.

Για να βελτιωθεί η επιβολή (τμήμα 2 σημείο 7), η Επιτροπή προτίθεται επίσης να διευκολύνει την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών εποπτείας της αγοράς, μέσω των ομάδων διοικητικής συνεργασίας («ADCO») για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή επισήμανση και μέσω ειδικών κοινών έργων, όπως το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο «EEpliant» 13 .

Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της μακροχρόνιας νομοθετικής διαδικασίας που αναφέρεται στο τμήμα 2 (σημείο 10), η Επιτροπή προτίθεται να κοινοποιήσει, σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας, στα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τα σχέδια των κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμών, σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας για τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο, παράλληλα με τη διαβούλευση με το φόρουμ διαβούλευσης 14 .

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά προϊόντα, τα προβλήματα που σχετίζονται με την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς (τμήμα 2 σημείο 10) και την απουσία σαφούς σχέσης μεταξύ της τιμής αγοράς και της ενεργειακής απόδοσης χρειάζονται ειδική εις βάθος επανεξέταση. Η Επιτροπή προγραμματίζει να διενεργήσει την εν λόγω επανεξέταση το 2016 στο πλαίσιο της επικείμενης αξιολόγησης του προγράμματος Energy Star της ΕΕ, η οποία θα πραγματευτεί επίσης τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που δεν καλύπτεται από το πρόγραμμα.

Τέλος, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις επικοινωνιακές της δραστηριότητες για τη βελτίωση των ειδικών για κάθε προϊόν μέτρων οικολογικού σχεδιασμού και ενεργειακής επισήμανσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας να βελτιώσει τη γνωστοποίηση και την αποδοχή της πολιτικής της από το κοινό.

(1)  ΕΕ L353 της 18.6.2010, σ. 1.
(2)  COM(2012) 765 final.
(3)  ΕΕ L 285 της 31.10.2009, σ. 10.
(4)  Βλ. Έκθεση αξιολόγησης από την Επιτροπή (SWD(2015) 143)
(5)  Σε σύγκριση με μέσο όρο 3,0 για σειρά 17 περιβαλλοντικών πολιτικών. Ο λόγος περιλαμβάνει το κόστος των κατασκευαστών που παράγουν προϊόντα με ενεργειακή επισήμανση και πληρούν τις απαιτήσεις, το κόστος των εκτελεστικών μέτρων και την εξοικονόμηση χρημάτων για τους τελικούς καταναλωτές λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας. Δεν περιλαμβάνει οφέλη που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, όπως τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους από ακριβότερα αποδοτικά προϊόντα, η τόνωση της καινοτομίας, η συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια, ούτε συνεκτιμάται επίσης η εξάλειψη του ανταγωνισμού από χαμηλής ποιότητας φθηνά προϊόντα καθώς δημιουργείται αγορά με ίσους όρους ανταγωνισμού. Βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Department for Environment, Food and Rural Affairs/DEFRA), Πρώτη επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης του κανονισμού του DEFRA για το έτος 2012, Φεβρουάριος 2015. 
(6)  Περισσότερες λεπτομέρειες στη London Economics & Ipsos Mori, A study on the impact of the energy label – and of potential changes to it – on consumer understanding and on purchase decisions, 2014. http://ec.europa.eu/energy/en/studies
(7)  Ecofys, Evaluation of the Energy Labelling Directive and specific aspects of the Ecodesign Directive: Background report I: Literature review, December 2013.
(8)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 518/2014 της Επιτροπής, της 5ης Μαρτίου 2014, για τροποποίηση των κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμών της Επιτροπής (ΕΕ) αριθ. 1059/2010, (ΕΕ) αριθ. 1060/2010, (ΕΕ) αριθ. 1061/2010, (ΕΕ) αριθ. 1062/2010, (ΕΕ) αριθ. 626/2011, (ΕΕ) αριθ. 392/2012, (ΕΕ) αριθ. 874/2012, (ΕΕ) αριθ. 665/2013, (ΕΕ) αριθ. 811/2013 και (ΕΕ) αριθ. 812/2013 όσον αφορά την επισήμανση των συνδεόμενων με την ενέργεια προϊόντων στο διαδίκτυο - ΕΕ L 147 της 17/5/2014, σ. 1-28.
(9)  Οδηγία 2012/27/EΚ, ΕΕ L 315 της 14.11.2012, σ. 1.
(10)  Άρθρο 290 της ΣΛΕΕ
(11)  Κωδικός ομάδας εμπειρογνωμόνων E02854
(12)   https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/list_of_enegy_labelling_measures_3.pdf . Σημειώνεται ότι εκδόθηκε άλλο ένα μέτρο για την ενεργειακή επισήμανση, με το οποίο τροποποιούνται οι υφιστάμενοι κανονισμοί όσον αφορά τη δημοσίευση της ετικέτας ενεργειακής επισήμανσης στο διαδίκτυο.
(13)  http://www.prosafe.org/images/Documents/EEPLIANT/EEPPLIANT_Press_release_v2.pdf
(14)  Επί του παρόντος, ο ΠΟΕ ενημερώνεται μέσω της διυπηρεσιακής διαβούλευσης στην Επιτροπή. Προσκλήσεις στην κανονιστική επιτροπή και ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ενεργειακή επισήμανση δεν αποστέλλονται πριν από το τέλος της 60ήμερης περιόδου κοινοποίησης στον ΠΟΕ. Η διαδικασία τελεί συνεπώς σε προσωρινή αναμονή επί τρεις έως τέσσερις μήνες λόγω της κοινοποίησης στον ΠΟΕ.
Top