Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0256

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Γερμανίας για το 2015 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Γερμανίας για το 2015

/* COM/2015/0256 final */

Βρυξέλλες, 13.5.2015

COM(2015) 256 final

Σύσταση για

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Γερμανίας για το 2015

και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Γερμανίας για το 2015


Σύσταση για

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Γερμανίας για το 2015

και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Γερμανίας για το 2015

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών 1 , και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών 2 , και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 3 ,

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 4 ,

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της επιτροπής απασχόλησης,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της οικονομικής και δημοσιονομικής επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της επιτροπής κοινωνικής προστασίας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της επιτροπής οικονομικής πολιτικής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Στις 26 Μαρτίου 2010, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δρομολόγηση μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση, της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η οποία βασίζεται σε ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Η στρατηγική εστιάζεται στους νευραλγικούς τομείς στους οποίους απαιτείται δράση ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό διατηρήσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

(2)Στις 13 Ιουλίου 2010, το Συμβούλιο, με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, εξέδωσε σύσταση σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών και της Ένωσης (2010 έως 2014) και, στις 21 Οκτωβρίου 2010, εξέδωσε απόφαση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών. Αυτές από κοινού αποτελούν τις «ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές», τις οποίες τα κράτη μέλη κλήθηκαν να λαμβάνουν υπόψη στις οικείες εθνικές οικονομικές πολιτικές και πολιτικές για την απασχόληση.

(3)Στις 8 Ιουλίου 2014, το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της Γερμανίας για το 2014 και εξέδωσε τη γνώμη του σχετικά με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης της Γερμανίας για το 2014. Στις 28 Νοεμβρίου 2014, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 473/2013 5 , η Επιτροπή παρουσίασε τη γνώμη της σχετικά με το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Γερμανίας για το 2015 6 .

(4)Στις 28 Νοεμβρίου 2014, η Επιτροπή εξέδωσε την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης 7 , δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2015 για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Την ίδια ημέρα, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011, η Επιτροπή εξέδωσε την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης 8 , στην οποία η Γερμανία προσδιορίζεται ως ένα από τα κράτη μέλη τα οποία θα έπρεπε να υποβληθούν σε εμπεριστατωμένη επισκόπηση.

(5)Στις 18 Δεκεμβρίου 2014, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτεραιότητες για την τόνωση των επενδύσεων, την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επιδίωξη υπεύθυνη φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης.

(6)Στις 26 Φεβρουαρίου 2015, η Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της για την Γερμανία για το 2015 9 . Στην έκθεση αυτή αξιολογήθηκε η πρόοδος της Γερμανίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που είχαν εγκριθεί στις 8 Ιουλίου 2014. Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα αποτελέσματα της εμπεριστατωμένης επισκόπησης δυνάμει του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011. Η ανάλυση της Επιτροπής την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες, που απαιτούν αποφασιστική πολιτική δράση και παρακολούθηση. Οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί λόγω της συνεχιζόμενης ανεπάρκειας των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλει στο πολύ υψηλό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο συνεχίζει να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Η ανάγκη για δράση για τον περιορισμό του κινδύνου δυσμενών επιπτώσεων στη γερμανική οικονομία και, δεδομένου του μεγέθους της, στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

(7)Στις 28 Απριλίου 2015, η Γερμανία υπέβαλε το Εθνικό της Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του 2015 και, στις 16 Απριλίου 2015, το Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2015. Για να ληφθεί υπόψη η αλληλεξάρτησή τους, τα δύο προγράμματα αξιολογήθηκαν ταυτόχρονα.

(8)Η Γερμανία επί του παρόντος υπάγεται στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και υπόκειται στον κανόνα για το χρέος. Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2015, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει δημοσιονομικό πλεόνασμα. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος – που συνίσταται σε διαρθρωτικό έλλειμμα 0,5 % του ΑΕΠ – εξακολουθεί να τηρείται καθ’ όλη την περίοδο του προγράμματος. Ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σταδιακά σε 61,5 % το 2019. Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις, που δεν έχει επικυρωθεί από ανεξάρτητο όργανο, χρησιμοποιεί επιφυλακτικές αναπτυξιακές παραδοχές. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2015, το διαρθρωτικό ισοζύγιο προβλέπεται να παραμείνει ανώτερο από τον μεσοπρόθεσμο στόχο. Το ακαθάριστο χρέος προβλέπεται να παραμείνει σε σταθερή πτωτική πορεία πέρα από την απαίτηση του κανόνα για το χρέος. Αυτό δημιουργεί τον δημοσιονομικό περιθώριο για την τόνωση των επενδύσεων. Με βάση την αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας και λαμβάνοντας υπόψη τις εαρινές προβλέψεις του 2015 της Επιτροπής, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι η Γερμανία αναμένεται να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

(9)Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες για την εκπαίδευση και την έρευνα, όμως το μερίδιο των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και οι συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση και την έρευνα ενδέχεται να είναι κατώτερες από τον εθνικό στόχο του 10 % του ΑΕΠ μέχρι το 2015. Η Γερμανία προτίθεται να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις έως το 2018, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωματικών ποσών ύψους 10 δισ. ευρώ για υποδομές και 5 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των επενδύσεων από τους οικονομικά χειμαζόμενους δήμους. Ωστόσο, τα θετικά αυτά μέτρα φαίνονται ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της συνολικής υστέρησης των επενδύσεων. Η αξιοποίηση του δημοσιονομικού περιθωρίου της θα επιτρέψει στη Γερμανία να επενδύσει στο μελλοντικό αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομία και να αντιμετωπίσει την υστέρηση των δημοσίων επενδύσεων, η οποία είναι ιδιαιτέρως εμφανής σε υποδομές και σε δημοτικό επίπεδο. Η Γερμανία δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος. Συνολικά, το πεδίο εφαρμογής για τη μετατόπιση της φορολογίας προς ευνοϊκότερες για την ανάπτυξη πηγές εσόδων φαίνεται να υποχρησιμοποιείται. Τα έσοδα από τους επαναλαμβανόμενους φόρους ακίνητης περιουσίας είναι συγκριτικά χαμηλά (0,5 % του ΑΕΠ το 2012 έναντι 1,5 % στην ΕΕ-28) και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι παρωχημένες, αναγόμενες στις αγοραίες τιμές της περιόδου 1963/64 στα δυτικά ομόσπονδα κράτη και του 1935 στα ανατολικά ομόσπονδα κράτη. Μολονότι η μεταρρύθμιση του δημοτικού φόρου ακίνητης περιουσίας (Grundsteuer) ήταν μέρος της συμφωνίας συνασπισμού και είχε ανακοινωθεί στα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων του 2014 και του 2015, καμία συγκεκριμένη δράση δεν έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής. Αντί να εκδηλωθεί περισσότερο ενδιαφέρον για λιγότερο στρεβλωτικούς επαναλαμβανόμενους φόρους ακίνητης περιουσίας, συνεχίστηκε η τάση προς αύξηση της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων. Οι τοπικοί εμπορικοί φόροι (Gewerbesteuer) δεν έχουν αναθεωρηθεί. Προκύπτουν αναποτελεσματικότητες λόγω της ένταξης μη κερδοσκοπικών στοιχείων στη φορολογική βάση. Η διοικητική επιβάρυνση της φορολόγησης για τις επιχειρήσεις και το κόστος της είσπραξης των φόρων παραμένουν σχετικά υψηλά στη Γερμανία, ενώ η ηλεκτρονική υποβολή χρησιμοποιείται λιγότερο για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και εταιρειών από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η εν εξελίξει αναθεώρηση των δημοσιονομικών σχέσεων μεταξύ της ομοσπονδίας, των ομόσπονδων κρατών και των δήμων παρέχει την ευκαιρία για ενίσχυση του πλαισίου άσκησης διατηρήσιμων δημοσιονομικών πολιτικών, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση κατάλληλων δημόσιων επενδύσεων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Η αναθεώρηση αυτή θα αποτελέσει επίσης την ευκαιρία να βελτιωθεί η κατανομή των αρμοδιοτήτων για τα έσοδα και τις δαπάνες, καθώς και η αποτελεσματικότητα του συστήματος οριζόντιας δημοσιονομικής εξισορρόπησης και της φορολογικής διοίκησης.

(10)Δεν έχουν καθοριστεί μέτρα για την αύξηση των κινήτρων για παράταση της συνταξιοδότησης, η οποία φαίνεται απαραίτητη ενόψει της προβλεπόμενης μεγάλης μείωσης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στη Γερμανία και της ενδεχόμενης έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μεσοπρόθεσμα. Η φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους με εισόδημα μεταξύ 50 % και 67 % του μέσου μισθού παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από το 2001 και εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης ενδέχεται να συνεπάγονται περαιτέρω αύξηση του ποσοστού εισφορών και περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτό θα είχε ενδεχομένως αρνητικές συνέπειες όσον αφορά τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και το διαθέσιμο εισόδημα. Οι επιπτώσεις των φορολογικών συντελεστών επί του παρόντος μετριάζονται από το χαμηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, με δυναμική αύξηση των μισθών και κάπως υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού κατά τα προσεχή έτη, η δημοσιονομική επίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των φόρων που δεν παρέχουν διακριτική ευχέρεια. Αυτές θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να επηρεάσουν και το διαθέσιμο εισόδημα. Περιορισμένη πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τη βελτίωση των εκπαιδευτικών επιδόσεων των μειονεκτούντων ατόμων. Οι νέοι που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο. Τα φορολογικά αντικίνητρα είναι πιθανό να είναι σημαντικός παράγοντας για την αποθάρρυνση των δεύτερων εργαζόμενων μελών οικογενειών από το να αναλάβουν μια θέση εργασίας ή να εργάζονται περισσότερες ώρες. Αυτό συμβάλλει στο χαμηλό ποσοστό των γυναικών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση και σε έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς ωρών εργασίας κατά μέσο όρο για γυναίκες στην ΕΕ. Η απαλλαγή της μικροαπασχόλησης (mini-jobs) από το φόρο εισοδήματος και, σε πολλές περιπτώσεις, από όλες τις κοινωνικές εισφορές των εργαζομένων αποτρέπει επίσης τους εργαζόμενους από τη μετάβαση σε θέσεις εργασίας με αμοιβές που υπερβαίνουν το κατώτατο όριο των 450 ευρώ ανά μήνα που ισχύει για τα mini-jobs.

(11)Τα μέτρα πολιτικής για την περαιτέρω τόνωση του ανταγωνισμού στους τομείς των υπηρεσιών, ιδίως στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, ήταν περιορισμένα. Οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών στη Γερμανία είναι αρνητικοί ή σχεδόν μηδενικοί για περισσότερο από μια δεκαετία. Η Γερμανία είναι επίσης ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία η ρύθμιση είναι λιγότερο ευνοϊκή για τον ανταγωνισμό στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν απαιτήσεις σχετικές με τα επαγγελματικά προσόντα, τη νομική μορφή και τις απαιτήσεις συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο. Όσον αφορά τις τελευταίες, βρίσκονται σε εξέλιξη περιορισμένες αλλαγές σε ορισμένα ομόσπονδα κράτη, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ευρεία επανεξέταση των εν λόγω περιορισμών. Η Γερμανία συμμετέχει στο εγχείρημα της αμοιβαίας αξιολόγησης που προβλέπεται από την οδηγία για την τροποποίηση της οδηγίας για τα επαγγελματικά προσόντα, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη όλα τα μέτρα ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης αυτής. Η κατάσταση του ανταγωνισμού στις γερμανικές αγορές σιδηροδρομικών μεταφορών δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά από πέρσι. Ειδικότερα, στο τμήμα της αγοράς επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών μεγάλης απόστασης, το δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι αποθαρρυντικό για τους νεοεισερχόμενους. Τα τέλη πρόσβασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο για επιβατικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ. Το μερίδιο αγοράς των νεοεισερχόμενων στην αγορά επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών μεγάλης απόστασης παραμένει κάτω από 1 % και μειώνεται.

(12)Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή προέβη σε συνολική ανάλυση της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας και τη δημοσίευσε στην έκθεση για τη χώρα για το 2015. Επίσης, αξιολόγησε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, καθώς και τη συνέχεια που δόθηκε στις συστάσεις που είχαν απευθυνθεί στη Γερμανία κατά τα προηγούμενα έτη. Έλαβε υπόψη όχι μόνο τη χρησιμότητά τους για την άσκηση διατηρήσιμης δημοσιονομικής και κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στη Γερμανία, αλλά και το κατά πόσο συνάδουν με τους κανόνες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δεδομένης της ανάγκης να ενισχυθεί η συνολική οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την παροχή εισροών σε επίπεδο ΕΕ για μελλοντικές εθνικές αποφάσεις. Οι συστάσεις που διατυπώνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αντικατοπτρίζονται στις συστάσεις 1 έως 3 κατωτέρω.

(13)Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης αυτής, το Συμβούλιο εξέτασε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Γερμανίας και είναι της γνώμης 10 ότι η Γερμανία συμμορφώνεται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

(14)Βάσει της εμπεριστατωμένης επισκόπησης της Επιτροπής και της παρούσας αξιολόγησης, το Συμβούλιο εξέτασε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οι συστάσεις του βάσει του άρθρου 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 αντικατοπτρίζονται στις συστάσεις 1 έως 3 κατωτέρω.

(15)Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή διενήργησε επίσης ανάλυση της οικονομικής πολιτικής ολόκληρης της ζώνης του ευρώ. Στη βάση της ανάλυσης αυτής, το Συμβούλιο εξέδωσε ειδικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ. Η Γερμανία θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των συστάσεων αυτών,

ΣΥΝΙΣΤΑ στη Γερμανία να αναλάβει δράση το 2015 και το 2016 με στόχο τα εξής:

1.Περαιτέρω αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές εκπαίδευσης και έρευνας, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια. Με σκοπό την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, λήψη μέτρων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος φορολογίας, ιδίως επανεξετάζοντας τους τοπικούς εμπορικούς φόρους και τη φορολογία των εταιρειών και εκσυγχρονίζοντας τη φορολογική διοίκηση. Αξιοποίηση της διεξαγόμενης επανεξέτασης για τη βελτίωση του σχεδιασμού των δημοσιονομικών σχέσεων μεταξύ της ομοσπονδίας, των ομόσπονδων κρατών και των δήμων, με σκοπό ιδίως τη διασφάλιση επαρκών δημόσιων επενδύσεων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

2.Αύξηση των κινήτρων για συνταξιοδότηση σε μεγαλύτερη ηλικία. Λήψη μέτρων για τη μείωση της υψηλής φορολόγησης της εργασίας και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ιδίως των χαμηλόμισθων, και αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φορολογικών συντελεστών. Αναθεώρηση της φορολογικής μεταχείρισης της μικροαπασχόλησης (mini-jobs) προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση προς άλλες μορφές απασχόλησης.

3.Λήψη πιο φιλόδοξων μέτρων για την αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών, ιδίως στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, με την εξάλειψη αδικαιολόγητων περιορισμών όπως αυτών που αφορούν τη νομική μορφή και τις απαιτήσεις συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο καθώς και τις προκαθορισμένες τιμές. Για τον σκοπό αυτό, ολοκλήρωση της εν εξελίξει εσωτερικής επανεξέτασης των εν λόγω εμποδίων και λήψη μέτρων παρακολούθησης. Κατάργηση των εναπομενόντων φραγμών όσον αφορά τον ανταγωνισμό στις αγορές σιδηροδρομικών μεταφορών, ιδίως των σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1) ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.
(2) ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25.
(3) COM(2015) 256
(4) P8_TA(2015)0067, P8_TA(2015)0068, P8_TA(2015)0069.
(5) EE L 140, 27.5.2013, p. 11.
(6) C(2014) 8801 final.
(7) COM(2014) 902 final.
(8) COM(2014) 904 final.
(9) Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής (2015) 25 final.
(10) Βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου.
Top