EUR-Lex L'accesso al diritto dell'Unione europea

Torna alla homepage di EUR-Lex

Questo documento è un estratto del sito web EUR-Lex.

Documento 52014TA1216(08)

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2013, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Κοινής Επιχείρησης

ΕΕ C 452 της 16.12.2014, pagg. 67–74 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.12.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 452/67


ΈΚΘΕΣΗ

σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2013, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Κοινής Επιχείρησης

(2014/C 452/08)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

Σημεία

Σελίδα

Εισαγωγή

1-5

68

Πληροφορίες προς υποστήριξη της δήλωσης αξιοπιστίας

6

68

Δήλωση αξιοπιστίας

7-14

68

Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

12

69

Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

13

69

Σχόλια σχετικά με τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση

15-17

70

Εκτέλεση του προϋπολογισμού

15

70

Προσκλήσεις υποβολής προτάσεων

16-17

70

Λοιπά θέματα

18-26

70

Νομικό πλαίσιο

18

70

Λειτουργία εσωτερικού ελέγχου και Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Επιτροπής

19-20

70

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα

21-23

70

Σύγκρουση συμφερόντων

24-25

71

Δεύτερη ενδιάμεση αξιολόγηση της Επιτροπής

26

71

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Η Κοινή Επιχείρηση «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» (εφεξής «Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ»), με έδρα στις Βρυξέλλες, συστάθηκε τον Μάιο του 2008 (1) για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.

2.

Οι στόχοι της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ περιλαμβάνουν την υποστήριξη δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης στα κράτη μέλη και στις συνδεδεμένες χώρες του έβδομου προγράμματος-πλαισίου (2) από κοινού με τον βιομηχανικό κλάδο και ερευνητικούς οργανισμούς, με σκοπό την επικέντρωση στην ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών ώστε να διευκολυνθούν οι περαιτέρω προσπάθειες της βιομηχανίας για ταχεία διάδοση των τεχνολογιών κυψελών καυσίμου και υδρογόνου (3).

3.

Ιδρυτικά μέλη της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Επιτροπή, και ο Ευρωπαϊκός Βιομηχανικός Όμιλος της Κοινής Τεχνολογικής Πρωτοβουλίας για τις Κυψέλες Καυσίμου και το Υδρογόνο. Ο ερευνητικός όμιλος N. ERGHY κατέστη μέλος τον Ιούλιο του 2008.

4.

Η μέγιστη εισφορά της ΕΕ στην Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ, προς κάλυψη τόσο των δαπανών λειτουργίας όσο και των ερευνητικών δραστηριοτήτων, ανέρχεται σε 470 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό του έβδομου προγράμματος-πλαισίου, εκ των οποίων το ποσό που διατίθεται για δαπάνες λειτουργίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο βιομηχανικός και ερευνητικός όμιλος οφείλουν να εισφέρουν το 50 % των δαπανών λειτουργίας και, επιπλέον, να εισφέρουν στη χρηματοδότηση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων μέσω εισφορών σε είδος (4) των νομικών προσώπων που συμμετέχουν στις δραστηριότητες, οι οποίες είναι τουλάχιστον ίσες με την οικονομική εισφορά της ΕΕ.

5.

Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ κατέστη οικονομικά αυτόνομη στις 15 Νοεμβρίου 2010.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

6.

Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές ελεγκτικές διαδικασίες, δοκιμασίες πράξεων σε επίπεδο Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ και αξιολόγηση των βασικών δικλίδων ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

7.

Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συνέδριο διενήργησε:

α)

έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο», οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις (5) και τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού (6) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013, καθώς και

β)

έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

Ευθύνη της διοίκησης

8.

Σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 43 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (7), η διοίκηση φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση και ακριβοδίκαιη παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών της Κοινής Επιχείρησης, καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

α)

Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου με σκοπό την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα· την επιλογή και εφαρμογή των ενδεδειγμένων λογιστικών πολιτικών, βάσει των λογιστικών κανόνων που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (8)· και τη διατύπωση λογιστικών εκτιμήσεων εύλογων υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Ο διευθυντής εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης, αφού ο υπόλογος τους καταρτίσει βάσει του συνόλου των διαθέσιμων πληροφοριακών στοιχείων και συντάξει συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει αποκομίσει εύλογη βεβαιότητα ότι οι λογαριασμοί απεικονίζουν ακριβοδίκαια, από κάθε ουσιώδη πλευρά, την οικονομική κατάσταση της Κοινής Επιχείρησης.

β)

Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, καθώς και τη συμμόρφωση με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συνίσταται στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει κατάλληλη εποπτεία, λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την πρόληψη περιπτώσεων παρατυπιών και απάτης και, κατά περίπτωση, νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση κονδυλίων τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένως.

Ευθύνη του ελεγκτή

9.

Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (9) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Το Συνέδριο διενεργεί τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

10.

Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, η οποία βασίζεται σε εκτίμηση των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τυχόν εσωτερικές δικλίδες ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, και σχεδιάζει αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών, του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων, καθώς και της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

11.

Tο Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της δήλωσης αξιοπιστίας του.

Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

12.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής της την 31η Δεκεμβρίου 2013, των αποτελεσμάτων των πράξεών της και των ταμειακών ροών της για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις των δημοσιονομικών κανόνων της και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής.

Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

13.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

14.

Τα σχόλια που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Εκτέλεση του προϋπολογισμού

15.

Ο οριστικός προϋπολογισμός για το 2013, τον οποίο ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο, περιλάμβανε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, ύψους 74,5 εκατομμυρίων ευρώ, και πιστώσεις πληρωμών, ύψους 59,7 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσοστά χρησιμοποίησης των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων και πληρωμών ήταν 98,9 % και 56,7 % αντίστοιχα. Το τελευταίο ποσοστό προέκυψε από την αναβολή χρηματοδότησης τριών έργων.

Προσκλήσεις υποβολής προτάσεων

16.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2013, το πρόγραμμα της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ συνίστατο σε 130 συμφωνίες επιχορήγησης, οι οποίες προέκυψαν από πέντε ετήσιες προσκλήσεις (2008-2012), ενώ αναμένεται η σύναψη ακόμη 21 συμφωνιών επιχορήγησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης 2013-1, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση, και εκτιμάται ότι θα συναφθούν ακόμη 5 έως 10 συμφωνίες επιχορήγησης ως αποτέλεσμα της προκήρυξης της τελικής πρόσκλησης 2013-2.

17.

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που διοργανώθηκαν το 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012 απέδωσαν συμφωνίες επιχορήγησης συνολικού ύψους 365 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 81 % της μέγιστης εισφοράς της ΕΕ στην Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ για ερευνητικές δραστηριότητες ήτοι 452,5 εκατομμύρια ευρώ. Το υπόλοιπο 19 % διατέθηκε στις προσκλήσεις 2013-1 και 2013-2 (64,5 και 23 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα), εξασφαλίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ανάλωση όλου του ποσού της μέγιστης εισφοράς της ΕΕ.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Νομικό πλαίσιο

18.

Ο νέος δημοσιονομικός κανονισμός που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης εγκρίθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2012 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013 (10). Ωστόσο, ο πρότυπος δημοσιονομικός κανονισμός για τους οργανισμούς που αφορούν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο 209 του νέου δημοσιονομικού κανονισμού, τέθηκε σε ισχύ μόλις στις 8 Φεβρουαρίου 2014 (11). Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ τροποποιήθηκαν στις 30 Ιουνίου 2014 ώστε να αντικατοπτρίζουν τις εν λόγω αλλαγές.

Λειτουργία εσωτερικού ελέγχου και Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Επιτροπής

19.

Σύμφωνα με το συντονισμένο στρατηγικό σχέδιο ελέγχου, που κατάρτισαν από κοινού η Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου (ΥΕΛΕ) και το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου (ΚΕΕ) σχετικά με την Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ για την περίοδο 2011-2013, το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ διενήργησε, κατά τη διάρκεια του 2013, έλεγχο των διαπραγματεύσεων, της σύναψης συμβάσεων και της προχρηματοδότησης στο πλαίσιο της διαχείρισης επιχορηγήσεων, ενώ παρείχε και άλλες υπηρεσίες διασφάλισης και παροχής συμβουλών (12). Στην τελική έκθεση σχετικά με τη διαχείριση επιχορηγήσεων επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης του χρόνου, αφενός, έως τη σύναψη της επιχορήγησης και, αφετέρου, έως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, καθώς και η ανάγκη διευκρίνισης ορισμένων πτυχών της διαδικασίας της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ που αφορά τους ελέγχους οικονομικής βιωσιμότητας.

20.

Η Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Επιτροπής (ΥΕΛΕ) (13) πραγματοποίησε για την Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ, όπως και για τις Κοινές Επιχειρήσεις ARTEMIS, Clean Sky, Eniac και ΠΚΦ, εκτίμηση των κινδύνων ΤΠ που σχετίζονται με τις κοινές τους υποδομές ΤΠ.

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα

21.

Η απόφαση για το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο (7ο ΠΠ) (14) καθιερώνει σύστημα παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων το οποίο καλύπτει την προστασία, τη διάδοση και τη μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

22.

Το 2013 η ικανότητα της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ για παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα των έργων της, καθώς και σχετικά με την αξιολόγηση της επίτευξης του προγράμματός της, αυξήθηκε μέσω της πρόσληψης υπαλλήλου αρμόδιου για θέματα διαχείρισης γνώσης και πολιτικής. Επίσης, η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ έθεσε σε εφαρμογή ένα προσφάτως αναπτυχθέν εργαλείο ΤΠ, το οποίο καλείται TEMONAS (TEchnology MONitoring and ASsessment), με σκοπό να αναλύει και να συνοψίζει τα αποτελέσματα των ολοκληρωθέντων έργων, καθώς και να αναφέρει στον ιστότοπό της τα πρώτα δημόσια νέα στοιχεία σχετικά με τα παραδοτέα που προέρχονται από τα ολοκληρωμένα έργα.

23.

Επίσης, η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης του συστήματος ΤΠ της Επιτροπής για τους προαναφερθέντες σκοπούς της παρακολούθησης, καθώς και για την ανάπτυξη της υποβολής εκθέσεων σχετικά με τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα σχόλια που συμπεριλήφθηκαν στην ετήσια έκθεση προόδου της Επιτροπής για το 2012 σχετικά με τις δραστηριότητες των Κοινών Επιχειρήσεων (15).

Σύγκρουση συμφερόντων

24.

Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ θέσπισε συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων όσον αφορά τις τρεις βασικές κατηγορίες ενδιαφερομένων: τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους εμπειρογνώμονες και τους υπαλλήλους της.

25.

Τα μέτρα αυτά τεκμηριώνονται επί του παρόντος σε ολοκληρωμένη έγγραφη διαδικασία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει σαφή ορισμό του τι πρέπει να θεωρείται ως σύγκρουση συμφερόντων, βάση δεδομένων η οποία θα ενημερώνεται τακτικά ώστε να περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που αφορούν συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς και τον τρόπο διαχείρισής τους.

Δεύτερη ενδιάμεση αξιολόγηση της Επιτροπής  (16)

26.

Η δεύτερη ενδιάμεση αξιολόγηση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ από την Επιτροπή διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Μάιο του 2013. Η έκθεση περιλάμβανε αρκετές συστάσεις προς την Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ, όπως, πρώτον, τη διάθεση περισσότερων πόρων σε επιχειρησιακά καθήκοντα, επιμερίζοντας τις διοικητικές λειτουργίες με άλλες Κοινές Επιχειρήσεις ή/και αναθέτοντάς τις εκ νέου στις υπηρεσίες της Επιτροπής, δεύτερον, την εντονότερη επικέντρωση στη στρατηγική έρευνας για τη συνέχιση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ στο πρόγραμμα «Ορίζων 2020» σύμφωνα με τρεις βασικές αρχές (ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ· τομείς στους οποίους η Ευρώπη υπερέχει ή έχει τη δυνατότητα υπεροχής· προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του τομέα), και, τρίτον, την ενίσχυση της ικανότητας για αλλαγή.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο κύριος Milan Martin CVIKL, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 21ης Οκτωβρίου 2014.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Πρόεδρος


(1)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 521/2008 του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2008, για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» (ΕΕ L 153 της 12.6.2008, σ. 1), όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1183/2011 του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2011 (ΕΕ L 302 της 19.11.2011, σ. 3).

(2)  Το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο, το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση αριθ. 1982/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2007-2013) (ΕΕ L 412 της 30.12.2006, σ. 1), ενσωματώνει σε ένα ενιαίο πλαίσιο όλες τις σχετικές με την έρευνα πρωτοβουλίες της ΕΕ και διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Επίσης, αποτελεί βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

(3)  Στο παράρτημα παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες, οι δραστηριότητες και οι διαθέσιμοι πόροι της Κοινής Επιχείρησης.

(4)  Το άρθρο 12, παράγραφος 3, του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 521/2008 ορίζει ότι «οι επιχειρησιακές δαπάνες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ καλύπτονται από τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας και από εισφορές σε είδος των νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στις δραστηριότητες».

(5)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

(6)  Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς και σύνοψη των αρχών του προϋπολογισμού και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

(7)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72.

(8)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, κατά περίπτωση, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards, IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

(9)  Άρθρο 185, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1).

(10)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).

(11)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 110/2014 της Επιτροπής, της 30ής Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τον πρότυπο δημοσιονομικό κανονισμό για τους οργανισμούς που αφορούν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που αναφέρονται στο άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 38 της 7.2.2014, σ. 2).

(12)  Παραδείγματος χάριν: ετήσια αξιολόγηση του επιπέδου των εισφορών σε είδος, παροχή συμβουλών σχετικά με τη διαδικασία της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων και συμμετοχή στις εκστρατείες επικοινωνίας της Κοινής Επιχείρησης σχετικά με ζητήματα δημοσιονομικού ελέγχου και εξωτερικού ελέγχου.

(13)  Στην τελική έκθεση, με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2013, επισημαίνεται η ανάγκη τυποποίησης της πολιτικής σχετικά με την ασφάλεια ΤΠ και της αναφοράς λεπτομερών διαδικασιών/δικλίδων ελέγχου στις μελλοντικές συμβάσεις με παρόχους υπηρεσιών ΤΠ.

(14)  Το άρθρο 7 της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2007-2013) ορίζει ότι «H Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς και συστηματικώς την υλοποίηση του έβδομου προγράμματος-πλαισίου και των ειδικών του προγραμμάτων και εξασφαλίζει την τακτική υποβολή εκθέσεων και διάδοση των πορισμάτων της παρακολούθησης».

(15)  Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ετήσια έκθεση προόδου σχετικά με τις δραστηριότητες των κοινών επιχειρήσεων των Κοινών Τεχνολογικών Πρωτοβουλιών (ΚΕ των ΚΤΠ) το 2012 (SWD(2013) 539 τελικό).

(16)  Δεύτερη ενδιάμεση αξιολόγηση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ του Ιουλίου 2013.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Κοινή Επιχείρηση «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» (Βρυξέλλες)

Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης

(άρθρα 187 και 188 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Απόφαση αριθ. 1982/2006/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο η οποία προβλέπει χρηματοδοτική εισφορά της Ένωσης για τη συγκρότηση μακροπρόθεσμων συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα υπό μορφή κοινών τεχνολογικών πρωτοβουλιών, που μπορούν να εκτελούνται από κοινές επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 187 της ΣΛΕΕ.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 521/2008 του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2008, για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο», όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1183/2011 (ΕΕ L 302 της 19.11.2011, σ. 3).

Αρμοδιότητες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ

σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 521/2008 του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1183/2011

Στόχοι

Η Κοινή Επιχείρηση «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» συμβάλλει στην υλοποίηση του έβδομου προγράμματος-πλαισίου και ιδίως των θεματικών τομέων «Ενέργεια», «Νανοεπιστήμες, νανοτεχνολογίες, υλικά και νέες τεχνολογίες παραγωγής», «Περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος)» και «Μεταφορές (συμπεριλαμβανομένης της αεροναυτικής)» του ειδικού προγράμματος «Συνεργασία».

Ειδικότερα, η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ:

α)

αποσκοπεί στην κατάκτηση, από την Ευρώπη, παγκόσμιας πρωτοπορίας στις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και υδρογόνου και στη διευκόλυνση της διείσδυσης των τεχνολογιών κυψελών καυσίμου και υδρογόνου στην αγορά, ώστε να μπορέσουν οι δυνάμεις της αγοράς να παραγάγουν ουσιαστικά δημόσια οφέλη·

β)

υποστηρίζει, με συντονισμένο τρόπο, δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (στο εξής «ΕΤΑ&Ε») στα κράτη μέλη και στις συνδεδεμένες χώρες του έβδομου προγράμματος-πλαισίου (στο εξής «συνδεδεμένες χώρες»), με σκοπό την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της αγοράς και εστιάζεται στην ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών, ώστε να διευκολυνθούν οι περαιτέρω προσπάθειες της βιομηχανίας για ταχεία διάδοση των τεχνολογιών κυψελών καυσίμου και υδρογόνου·

γ)

υποστηρίζει την υλοποίηση των προτεραιοτήτων ΕΤΑ της ΚΤΠ για τις κυψέλες καυσίμου και το υδρογόνο, κυρίως με επιχορηγήσεις βάσει ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων·

δ)

αποσκοπεί στην ενθάρρυνση υψηλότερων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα με αντικείμενο τις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και υδρογόνου στα κράτη μέλη και στις συνδεδεμένες χώρες.

Διοίκηση

σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 521/2008 του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1183/2011

Τα όργανα της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ είναι τα εξής:

 

1 —

Το διοικητικό συμβούλιο

Το διοικητικό συμβούλιο είναι το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ.

 

2 —

Ο εκτελεστικός διευθυντής

Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι υπεύθυνος για την καθημερινή διαχείριση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ και ο νόμιμος εκπρόσωπός της. Λογοδοτεί στο διοικητικό συμβούλιο.

 

3 —

Η επιστημονική επιτροπή

Στην επιστημονική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από εννέα το πολύ μέλη, εκπροσωπούνται ισόρροπα από παγκοσμίου κύρους εμπειρογνώμονες η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο κλάδος και οι ρυθμιστικές αρχές. Τα καθήκοντά της είναι τα εξής:

α)

παρέχει συμβουλές σχετικά με τις επιστημονικές προτεραιότητες για την πρόταση των ετήσιων και πολυετών σχεδίων υλοποίησης·

β)

παρέχει συμβουλές σχετικά με τα επιστημονικά επιτεύγματα που περιγράφονται στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων·

γ)

παρέχει συμβουλές σχετικά με τη σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης από ομοτίμους.

Τα εξωτερικά συμβουλευτικά όργανα της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ είναι τα εξής:

 

4 —

Η ομάδα εκπροσώπων των κρατών της ΚΚΥ

Η ομάδα εκπροσώπων των κρατών της ΚΚΥ απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο κάθε κράτους μέλους και κάθε συνδεδεμένης χώρας. Τα κυριότερα καθήκοντά της είναι η διατύπωση γνωμών σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ, η παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους στόχους και ο συντονισμός με τα εθνικά προγράμματα ώστε να αποφεύγονται αλληλεπικαλύψεις.

 

5 —

Η γενική συνέλευση ενδιαφερομένων

Η γενική συνέλευση ενδιαφερομένων συνιστά σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας για τις δραστηριότητες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ και, επομένως, είναι ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερομένους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε διεθνείς ομάδες συμφερόντων από τα κράτη μέλη, τις συνδεδεμένες χώρες και από τρίτες χώρες. Συνέρχεται μία φορά ετησίως. Η γενική συνέλευση ενδιαφερομένων πρέπει να τηρείται ενήμερη για τις δραστηριότητες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ και καλείται να διατυπώσει παρατηρήσεις.

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί ελεγκτές και η αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ είναι:

 

6 —

Εσωτερικός έλεγχος

Υπεύθυνος εσωτερικού ελέγχου της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ (κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου — ΚΕΕ).

Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Επιτροπής (ΥΕΛΕ).

 

7 —

Εξωτερικός έλεγχος

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

8 —

Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση της Κοινής Επιχείρησης το 2013

Οριστικοί λογαριασμοί της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ για το 2013

Προϋπολογισμός (πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων)

82,5 εκατομμύρια ευρώ

Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2013

Στον πίνακα προσωπικού για το 2013 προβλέπονταν 20 θέσεις (18 θέσεις έκτακτων υπαλλήλων και 2 θέσεις συμβασιούχων υπαλλήλων) εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 17 στο τέλος του 2013. Οι θέσεις αυτές προορίζονταν για την άσκηση επιχειρησιακών (12 ΙΠΑ) και διοικητικών καθηκόντων (5 ΙΠΑ).

Δραστηριότητες και υπηρεσίες για το 2013

Βλέπε την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ για το 2013 στον ιστότοπο http://www.fch-ju.eu/page/documents

Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από την Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ.


ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

19.

Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης σε απάντηση των συστάσεων που διατυπώθηκαν στον έλεγχο των διαπραγματεύσεων, της σύναψης συμβάσεων και της προχρηματοδότησης στο πλαίσιο της διαχείρισης επιχορηγήσεων, τον οποίο διενήργησε κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου. Ορισμένες από τις δράσεις έχουν υλοποιηθεί ενώ άλλες αποτελούν αντικείμενο αναθεώρησης στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του σχεδίου δράσης με στόχο να συμπεριληφθεί ο αντίκτυπος του νέου νομοθετικού πλαισίου και ιδίως των νέων κανόνων δυνάμει του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

20.

Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης σε απάντηση των συστάσεων που διατυπώθηκαν στην εκτίμηση των κινδύνων ΤΠ που διενεργήθηκε από την ΥΕΛΕ, και θα προβεί στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων έως το τέλος του 2014.

21.

Ένα σχέδιο προγράμματος δράσης αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο αναθεώρησης από ομάδα εργασίας που συστάθηκε από το διοικητικό συμβούλιο και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των μελών (Επιτροπή, NEW-IG, N.ERGHY), της ομάδας εκπροσώπων των κρατών (SRG) και του Γραφείου Προγράμματος. Αφού ολοκληρωθεί η αναθεώρηση, το σχέδιο θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ.


In alto