Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(32)

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας για το οικονομικό έτος 2013, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Ιδρύματος

ΕΕ C 442 της 10.12.2014, p. 275–281 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.12.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 442/275


ΈΚΘΕΣΗ

σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας για το οικονομικό έτος 2013, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Ιδρύματος

(2014/C 442/32)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (γνωστό και ως «Eurofound», εφεξής «το Ίδρυμα»), με έδρα στο Δουβλίνο, ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1365/75 του Συμβουλίου (1). Αποστολή του Ιδρύματος είναι να συμβάλλει στον σχεδιασμό και την καθιέρωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας εντός της Ένωσης, αναπτύσσοντας και διαδίδοντας τις γνώσεις σχετικά με το θέμα αυτό (2).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

2.

Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές ελεγκτικές διαδικασίες, άμεσες δοκιμασίες πράξεων και αξιολόγηση των βασικών δικλίδων ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου του Ιδρύματος. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

3.

Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συνέδριο διενήργησε:

α)

έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών του Ιδρύματος, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις (3) και τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού (4) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013· καθώς και

β)

έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί.

Ευθύνη της διοίκησης

4.

Η διοίκηση φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση και ακριβοδίκαιη παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών του Ιδρύματος, καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται (5):

α)

Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς του Ιδρύματος περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου με σκοπό την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα· την επιλογή και εφαρμογή των ενδεδειγμένων λογιστικών πολιτικών, βάσει των λογιστικών κανόνων που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (6)· και τη διατύπωση λογιστικών εκτιμήσεων εύλογων υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Ο διευθυντής εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς του Ιδρύματος, αφού ο υπόλογος τους καταρτίσει βάσει του συνόλου των διαθέσιμων πληροφοριακών στοιχείων και συντάξει συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει αποκομίσει εύλογη βεβαιότητα ότι οι λογαριασμοί απεικονίζουν ακριβοδίκαια, από κάθε ουσιώδη πλευρά, την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος.

β)

Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, καθώς και τη συμμόρφωση με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης συνίσταται στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει κατάλληλη εποπτεία, λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την πρόληψη περιπτώσεων παρατυπιών και απάτης και, κατά περίπτωση, νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση κονδυλίων τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένως.

Ευθύνη του ελεγκτή

5.

Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (7) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Το Συνέδριο διενεργεί τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς του Ιδρύματος όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

6.

Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, η οποία βασίζεται σε εκτίμηση των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τυχόν εσωτερικές δικλίδες ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, και σχεδιάζει αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών, του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων, καθώς και της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

7.

Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της δήλωσης αξιοπιστίας του.

Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

8.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί του Ιδρύματος παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής του την 31η Δεκεμβρίου 2013, των αποτελεσμάτων των πράξεών του και των ταμειακών ροών του για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού του και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής.

Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

9.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

10.

Τα σχόλια που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

11.

Το Ίδρυμα προέβη σε ολοκληρωμένη φυσική απογραφή στο τέλος του 2013 — αρχές του 2014. Κατά τον χρόνο του ελέγχου του Συνεδρίου, τον Φεβρουάριο του 2014, δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί η έκθεση της απογραφής αυτής. Στο πλαίσιο δοκιμασιών που διενήργησε το Συνέδριο αποκαλύφθηκε ότι τα πάγια στοιχεία ενεργητικού δεν έφεραν στο σύνολό τους γραμμωτό κώδικα ούτε είχαν καταχωριστεί στο μητρώο και στους λογαριασμούς. Εξοπλισμός αξίας 2 09  843 ευρώ (8) είχε καταχωριστεί ως στοιχείο παθητικού και όχι ως στοιχείο ενεργητικού· το σφάλμα διορθώθηκε συνεπεία του ελέγχου του Συνεδρίου. Ορισμένα στοιχεία ενεργητικού δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν στις αποδείξεις παράδοσης των προμηθευτών, ώστε να διασφαλισθεί ότι χρησιμοποιήθηκε η σωστή αρχική ημερομηνία για τον υπολογισμό των επιβαρύνσεων απαξίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

12.

Τα γεγονότα που παρουσιάστηκαν στο σημείο 11 υποδεικνύουν σημαντικές αδυναμίες του συστήματος εσωτερικού ελέγχου όσον αφορά τον τομέα καταχώρισης και λογιστικής των παγίων στοιχείων ενεργητικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

13.

Το 2013 το συνολικό επίπεδο των ανειλημμένων πιστώσεων ανήλθε στο 99 %, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι αναλήψεις υποχρεώσεων πραγματοποιήθηκαν εγκαίρως. Εντούτοις, το επίπεδο των ανειλημμένων πιστώσεων που μεταφέρθηκαν στο 2014 ήταν υψηλό, συγκεκριμένα 6 62  831 ευρώ περίπου (35,6 %) όσον αφορά τον τίτλο ΙΙ (διοικητικές δαπάνες) και 3 3 75  781 ευρώ περίπου (48,6 %) όσον αφορά τον τίτλο III (δαπάνες λειτουργίας).

14.

Οι μεταφορές ανειλημμένων πιστώσεων του τίτλου ΙΙ στο επόμενο έτος αφορούσαν την προμήθεια υλικού εξοπλισμού και λογισμικού ΤΠ (2 81  934 ευρώ, από τα οποία 1 89  934 ευρώ για αγορές, είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το 2014), επείγουσες και απρόβλεπτες επισκευές (69  000) και εργασίες ανακαίνισης προς ανάθεση, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2014 (2 30  718 ευρώ).

15.

Όσον αφορά τον τίτλο ΙΙΙ, οι ανειλημμένες πιστώσεις που μεταφέρθηκαν στο επόμενο έτος, ύψους 2 6 25  543 ευρώ, αφορούσαν πολυετή έργα των οποίων οι δραστηριότητες και οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Απρόβλεπτες μεταφορές πιστώσεων στο επόμενο έτος, ύψους 7 50  238 ευρώ, αφορούσαν κυρίως την αύξηση του προϋπολογισμού αρκετών έργων ώστε να διευρυνθεί η εμβέλεια και η ποιότητα (65 %), υπηρεσίες μετάφρασης που παραγγέλθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013, οι οποίες είχαν αρχικά προγραμματισθεί για το 2014 (14 %), καθυστερήσεις στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων (7 %), καθυστερήσεις στην παράδοση των τιμολογίων από τους αναδόχους (14 %) και άλλα γεγονότα πέραν του ελέγχου του Ιδρύματος.

ΛΟΙΠΑ ΣΧΟΛΙΑ

16.

Το Ίδρυμα άρχισε να λειτουργεί το 1975 και, μέχρι σήμερα, εργάζεται μέσω αλληλογραφίας και ανταλλαγών με το κράτος μέλος υποδοχής. Ωστόσο, δεν έχει υπογραφεί μεταξύ του Ιδρύματος και του κράτους μέλους ολοκληρωμένη συμφωνία σχετικά με την έδρα. Τέτοιου είδους συμφωνία θα ενίσχυε περισσότερο τη διαφάνεια σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί το Ίδρυμα και οι εργαζόμενοί του.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο κύριος Milan Martin CVIKL, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 8ης Ιουλίου 2014.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Πρόεδρος


(1)  ΕΕ L 139 της 30.5.1975, σ. 1.

(2)  Στο παράρτημα Ι παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες του Ιδρύματος.

(3)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

(4)  Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

(5)  Άρθρα 39 και 50 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1271/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 328 της 7.12.2013, σ. 42).

(6)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, κατά περίπτωση, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards, IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

(7)  Άρθρο 107 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1271/2013.

(8)  Σύστημα κλιματισμού και λοιπός εξοπλισμός στο κέντρο συνεδριάσεων του Ιδρύματος.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Δουβλίνο)

Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης

(άρθρο 151 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Η Ένωση και τα κράτη μέλη, έχοντας υπόψη τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα όπως αυτά που ορίζονται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, που υπογράφηκε στο Τορίνο στις 18 Οκτωβρίου 1961, και στον Κοινοτικό Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων του 1989, έχουν ως στόχο την προώθηση της απασχόλησης, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, ώστε να καταστήσουν δυνατή την εναρμόνισή τους με παράλληλη διατήρηση της προόδου, την κατάλληλη κοινωνική προστασία, τον κοινωνικό διάλογο και την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων που θα επιτρέψουν ένα υψηλό και διαρκές επίπεδο απασχόλησης και την καταπολέμηση του αποκλεισμού. [...]

Αρμοδιότητες του Ιδρύματος

[Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1365/75 του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1111/2005]

Στόχοι

Σκοπός του Ιδρύματος είναι να συμβάλλει στην εδραίωση καλυτέρων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας με την ανάπτυξη και τη διάδοση γνώσεων σχετικά με το θέμα αυτό. Πιο συγκεκριμένα, το Ίδρυμα ασχολείται με τα ακόλουθα θέματα:

τις συνθήκες εργασίας του ανθρώπου,

την οργάνωση της εργασίας και κυρίως τον σχεδιασμό της θέσης εργασίας,

τα ειδικά προβλήματα συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων,

τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της βελτίωσης του περιβάλλοντος,

την κατανομή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον χώρο και τον χρόνο.

Καθήκοντα

Να ευνοεί την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών στους τομείς αυτούς,

να διευκολύνει τις επαφές μεταξύ πανεπιστημίων, ινστιτούτων μελετών και ερευνητικών ινστιτούτων, διοικήσεων και οργανισμών οικονομικής και κοινωνικής φύσης,

να λαμβάνει μέρος στην εκπόνηση μελετών ή να συνάπτει συμβάσεις μελετών και να παρέχει βοήθεια για την πραγματοποίηση πειραματικών προτύπων έργων,

να συνεργάζεται όσο το δυνατό στενότερα με ειδικευμένα ινστιτούτα στα κράτη μέλη και σε διεθνές επίπεδο.

Διοίκηση

Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ)

από κάθε κράτος μέλος: ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ένας εκπρόσωπος των οργανώσεων των εργοδοτών και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων,

τρεις εκπρόσωποι της Επιτροπής,

μία τακτική συνεδρίαση ετησίως.

Προεδρείο του ΔΣ

αποτελείται από 11 μέλη: τρία μέλη από καθέναν από τους κοινωνικούς εταίρους και τις κυβερνήσεις, δύο από την Επιτροπή,

παρακολουθεί την εφαρμογή των αποφάσεων του ΔΣ και λαμβάνει μέτρα για την εξασφάλιση της ορθής διαχείρισης μεταξύ των συνεδριάσεων του ΔΣ,

έξι τακτικές συνεδριάσεις ετησίως.

Ο διευθυντής και ο αναπληρωτής διευθυντής διορίζονται από την Επιτροπή, βάσει κατάστασης υποψηφίων που υποβάλλεται από το ΔΣ. Ο διευθυντής εκτελεί τις αποφάσεις του ΔΣ και του Προεδρείου του και διευθύνει το Ίδρυμα.

Εσωτερικός έλεγχος

Υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΥΕΕ).

Εξωτερικός έλεγχος

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Aρμόδια για την απαλλαγή αρχή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση του Ιδρύματος το 2013 (2012)

Προϋπολογισμός

20,6(21,4) εκατομμύρια ευρώ

Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2013

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι:

Στον πίνακα προσωπικού προβλέπονταν 101 θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 99 (98) στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Λοιποί υπάλληλοι:

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες: 0 (0)

Συμβασιούχοι υπάλληλοι: 13 (12)

Συνολικός αριθμός υπαλλήλων: 112 (110)

εκ των οποίων ασκούσαν:

επιχειρησιακές δραστηριότητες: 78 (77)

διοικητικά καθήκοντα: 29 (28)

Μικτά καθήκοντα: 5 (5)

Δραστηριότητες και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2013

Αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και την προαγωγή της ενσωμάτωσης

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Αναδιάρθρωσης (European Restructuring Monitor, ERM): προστέθηκαν 1  489 ενημερωτικά δελτία σχετικά με την αναδιάρθρωση και καταρτίστηκαν δύο συγκριτικές αναλυτικές εκθέσεις.

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Αναδιάρθρωσης (European Restructuring Monitor, ERM): ετήσια έκθεση του ERM για το 2013: «Monitoring and managing restructuring in the 21st century» (Παρακολούθηση και διαχείριση της αναδιάρθρωσης στον 21ο αιώνα).

Άλλες εκθέσεις: «Restructuring in SMEs in Europe» (Αναδιάρθρωση των ΜΜΕ στην Ευρώπη), «Born global: The potential of job creation in new international businesses» (Επιχειρήσεις με σύμφυτη παγκόσμια προοπτική: Το δυναμικό δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε νέες διεθνείς επιχειρήσεις), «Employment polarisation and job quality in the crisis: European Jobs Monitor 2013» (Πόλωση στον τομέα της απασχόλησης και ποιότητα των θέσεων εργασίας εν μέσω της κρίσης: European Jobs Monitor 2013).

Οι βάσεις δεδομένων που αφορούν τη νομοθεσία σχετικά με την αναδιάρθρωση και τα μέσα στήριξης της αναδιάρθρωσης επαληθεύθηκαν και ενημερώθηκαν.

Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και προώθηση της βιωσιμότητας της εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των Συνθηκών Εργασίας (European Working Conditions Observatory, EWCO): προστέθηκαν 100 ενημερώσεις στοιχείων, καταρτίστηκαν τέσσερις συγκριτικές αναλυτικές εκθέσεις, μία ετήσια έκθεση με τίτλο «Εξελίξεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας στην Ευρώπη το 2012», έξι εκθέσεις έρευνας.

Πέμπτη ευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας —δημοσιεύθηκαν πέντε εκθέσεις δευτερογενούς ανάλυσης με τους εξής τίτλους: «Working time and work–life balance in a life course perspective», «Health and well-being at work», «Work organisation and employee involvement in Europe», «Women, men and working conditions in Europe», «Quality of employment conditions and employment relations in Europe».

Τρίτη ευρωπαϊκή έρευνα για τις επιχειρήσεις: ολοκληρώθηκαν οι επιτόπιες εργασίες σε 32 χώρες και δημοσιεύθηκε περίληψη των πρώτων διαπιστώσεων.

Έκθεση: «Impact of the crisis on working conditions in Europe» (Αντίκτυπος της κρίσης στις συνθήκες εργασίας στην Ευρώπη).

Ανάπτυξη των εργασιακών σχέσεων ώστε να διασφαλισθούν δίκαιες και παραγωγικές λύσεις σε ένα μεταβαλλόμενο πλαίσιο πολιτικής

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των Εργασιακών Σχέσεων (European Industrial Relations Observatory, EIRO): προστέθηκαν 247 ενημερώσεις στοιχείων, εκπονήθηκαν τέσσερις μελέτες αντιπροσωπευτικότητας, δύο ετήσιες ενημερώσεις σχετικά με τις αποδοχές και τον χρόνο εργασίας, μία ετήσια έκθεση με τίτλο «Εξελίξεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας στην Ευρώπη το 2012», τέσσερις συγκριτικές αναλυτικές εκθέσεις, δύο εκθέσεις έρευνας.

Άλλες εκθέσεις: «Social partners’ involvement in pension reform in the EU», «National practices of information and consultation in Europe», «Role of governments and social partners in keeping older workers in the labour market».

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και προώθηση της κοινωνικής συνοχής ενόψει των οικονομικών διαφορών και των κοινωνικών ανισοτήτων

3η ευρωπαϊκή έρευνα για την ποιότητα ζωής:

δημοσιεύθηκαν τρεις εκθέσεις δευτερογενούς ανάλυσης με τους εξής τίτλους: «Quality of life in Europe — Quality of society and public services», «Third European Quality of Life Survey — Quality of life in Europe: Social inequalities» και «Third European Quality of Life Survey — Quality of life in Europe: Subjective well-being»,

δημοσιεύθηκαν δύο έγγραφα πολιτικής με τους εξής τίτλους: «Household over-indebtedness in the EU: The role of informal debts» και «Political trust and civic engagement during the crisis»,

δημοσιεύθηκαν εκθέσεις σχετικά με την ποιότητα ζωής στις χώρες της διεύρυνσης.

Έκθεση και μελέτες περιπτώσεων ανά χώρα με τίτλο «More and better jobs in home-care services».

Έκθεση με τίτλο «Mobility and migration of healthcare workers in central and eastern Europe».

Επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών και πείρας

1 13  760 τηλεφορτώσεις εκθέσεων από τον ιστότοπο του Ιδρύματος. 2 0 60  195 επισκέψεις χρηστών.

172 δημοσιεύσεις σε μορφότυπο PDF (671 γλωσσικές εκδοχές).

220 έγγραφα πολιτικής της ΕΕ με παραπομπές σε διαπιστώσεις του Ιδρύματος και αναφορές στην εμπειρογνωσία του.

202 συμμετοχές σε εκδηλώσεις, κατόπιν αιτήματος.

Πηγή: Το ανωτέρω παράρτημα παρασχέθηκε από το Ίδρυμα.


ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

11.

Η έκθεση της φυσικής απογραφής, εν τω μεταξύ, οριστικοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε. Τα σφάλματα που σχετίζονται με τους γραμμωτούς κώδικες και την καταχώριση σε μητρώο έχουν διορθωθεί. Λόγω της χαμηλής αξίας των εν λόγω στοιχείων, δεν θεωρούνται στοιχεία του ενεργητικού και, ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος των εν λόγω σφαλμάτων στους οικονομικούς λογαριασμούς ήταν μηδενικός.

Σε κάθε περίπτωση, επισυνάπτεται πλέον στο τιμολόγιο αντίγραφο της απόδειξης παράδοσης ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ορθή ανίχνευση της σωστής αρχικής ημερομηνίας για τον υπολογισμό της απαξίωσης.

12.

Οι αδυναμίες του συστήματος εσωτερικού ελέγχου όσον αφορά τον τομέα καταχώρισης και λογιστικής των παγίων στοιχείων ενεργητικού οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην περίοδο μετάβασης προς ένα νέο σύστημα λογιστικής των παγίων στοιχείων ενεργητικού. Χάρη στην πλήρη εφαρμογή του ABAC Assets και σε συνδυασμό με σημαντικές μεταβολές στις εσωτερικές ροές εργασιών, οι δυσκολίες αυτές έχουν πλέον αντιμετωπιστεί.

13.-15.

Τα αριθμητικά στοιχεία και η ανάλυση έχουν γίνει δεκτά και έχουν επικυρωθεί. Το υψηλό επίπεδο μεταφορών που σχετίζονται με υπηρεσίες οι οποίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το 2014 (το 43 % όλων των απρόβλεπτων μεταφορών πιστώσεων) οφείλεται σε αποφάσεις που σχετίζονται με τη μισθοδοσία του προσωπικού για τα έτη 2011 και 2012 οι οποίες λήφθηκαν στα τέλη του 2013, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μέρος του προϋπολογισμού να παραμείνει αχρησιμοποίητο. Για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής. Από τις μεταφορές (με εξαίρεση όσες σχετίζονται με δραστηριότητες προγραμματισμένες για το 2014 οι οποίες μετατέθηκαν) προκύπτει ότι σε ποσοστό μικρότερο του 20 % ήταν απρόβλεπτες και εν μέρει πέραν του ελέγχου του Ιδρύματος.

16.

Για περισσότερα από 30 χρόνια, το Ίδρυμα σύναπτε αρκετά λεπτομερείς συμφωνίες με την ιρλανδική κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου περί των προνομίων και ασυλιών.

Παρ’ όλα αυτά, στις αρχές Φεβρουαρίου το Ίδρυμα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με την ιρλανδική κυβέρνηση έως τα τέλη του 2014.


Top