Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XC1123(02)

Απάντηση στην καταγγελία CHAP(2013) 3076

ΕΕ C 343 της 23.11.2013, p. 21–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.11.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 343/21


Απάντηση στην καταγγελία CHAP(2013) 3076

2013/C 343/10

1.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει και εξακολουθεί να λαμβάνει σειρά καταγγελιών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων στη Ρουμανία, τις οποίες έχει πρωτοκολλήσει με αριθμό αναφοράς CHAP(2013) 3076 (βλ. επιβεβαίωση της παραλαβής στην ΕΕ C 314 της 29.10.2013, σ. 9).

2.

Επιθυμώντας να εξασφαλίσει την ταχεία από μέρους της ανταπόκριση, καθώς και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, μεριμνώντας ταυτόχρονα για την εξοικονόμηση των διοικητικών της πόρων, η Επιτροπή δημοσιεύει την παρούσα απάντηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/eu_law/complaints/receipt/index_en.htm

3.

Οι συνθήκες διαβίωσης και η διαχείριση των αδέσποτων πληθυσμών ζώων δεν διέπεται από κανόνες της ΕΕ και παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Ειδικότερα, το άρθρο 13 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτεί να λαμβάνονται πλήρως υπόψη οι ανάγκες καλής διαβίωσης των ζώων κατά τη διαμόρφωση και την εφαρμογή ορισμένων πολιτικών της ΕΕ, δεν παρέχει νομική βάση η οποία να επιτρέπει την εξέταση όλων των ζητημάτων καλής διαβίωσης των ζώων.

4.

Η Επιτροπή υποστηρίζει τις εργασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE) σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο των πληθυσμών αδέσποτων σκύλων, γεγονός που υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των τοπικών κυβερνητικών οργανισμών για την επιβολή της νομοθεσίας όσον αφορά την ιδιοκτησία σκύλων αναφέροντας τους φορείς που είναι αρμόδιοι για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της κατάλληλης εκπαίδευσης για τη ρύθμιση της αιχμαλωσίας, μεταφοράς και κατοχής σκύλων, καθώς και τα ελάχιστα κριτήρια στέγασης και φροντίδας. Οι κατευθυντήριες γραμμές υπογραμμίζουν την ανάγκη για παράλληλες προσεγγίσεις κατά τον έλεγχο των πληθυσμών αδέσποτων σκύλων και ζητούν η θανάτωση να πραγματοποιείται με ανώδυνο τρόπο, όταν είναι αναγκαίο, αλλά αυτή η στρατηγική δεν αποτελεί από μόνη της βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμα. Κάθε κράτος μέλος, ως μέλος του OIE, εξετάζει τον καταλληλότερο τρόπο χρησιμοποίησης αυτών των διεθνών κατευθυντηρίων γραμμών στο εθνικό τους πλαίσιο. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της περιφερειακής πλατφόρμας του OIE για την καλή διαβίωση των ζώων για την Ευρώπη, βοηθώντας τις χώρες μέλη του OIE στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, να επιτύχουν τη συμμόρφωση προς τα πρότυπα αυτά.

5.

Οι συστηματικές και κοινές στρατηγικές πληροφόρησης και εκπαίδευσης σχετικά με την καλή διαβίωση σκύλων υποστηρίζονται από την Επιτροπή η οποία συνεργάζεται με άλλους φορείς για την ανάπτυξη του δικτυακού τόπου «CARODOG» (http://www.carodog.eu), μια ενημερωτική πλατφόρμα για τη διαχείριση του πληθυσμού σκύλων ώστε να εξασφαλιστεί υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων, ως βασική αρχή για την προώθηση της καλής διαβίωσης ζώων συντροφιάς στην ΕΕ.

6.

Οι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους [Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 του Συμβουλίου] αφορούν ειδικότερα τη θανάτωση των ζώων σε σφαγεία, καθώς και την προστασία των ζώων στα εκτροφεία. Τα ζώα που θανατώνονται υπό άλλες συνθήκες δεν καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό.

7.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει την εργασία που αναφέρεται ανωτέρω, στην οποία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, αλλά θα αρχειοθετήσει τις καταγγελίες δεδομένου ότι οι αιτιάσεις δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ.


Top