EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XC0315(06)

Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

ΕΕ C 77 της 15.3.2013, p. 25–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.3.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 77/25


Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

2013/C 77/09

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και  (2) των τροφίμων

«PASTA DI GRAGNANO»

Αριθ. ΕΚ: IT-PGI-0005-0870-23.03.2011

ΠΓΕ ( X ) ΠΟΠ ( )

1.   Ονομασία:

«Pasta di Gragnano»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Ιταλία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 2.7

Ζυμαρικά

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος που φέρει την προβλεπόμενη στο σημείο 1 ονομασία:

Το προϊόν «Pasta di Gragnano» είναι το προϊόν που λαμβάνεται από την ανάμιξη σκληρού σιτάλευρου με νερό προερχόμενο από τον τοπικό υδροφόρο ορίζοντα.

Τα σχήματα που διατίθενται στην κατανάλωση είναι διάφορα, όλα τυπικά, καρπός της φαντασίας των παραγωγών ζυμαρικών του Gragnano.

Το προϊόν, κατά τη διάθεσή του στην κατανάλωση, πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Φυσικές ιδιότητες

εξωτερική εμφάνιση: ομοιόμορφη χωρίς λευκούς ή μαύρους λεκέδες· χωρίς φυσαλίδες αέρα, σχισμές ή χαραγές, ευρωτομύκητες, προνύμφες ή παράσιτα ή ξένες ύλες·

επιφάνεια τομής: υαλώδης·

χρώμα: αχυροκίτρινο·

τραχύτητα: παρούσα ως χαρακτηριστικό της χρήσης των χάλκινων δίσκων μορφοποίησης (trafile)·

Κατά το βράσιμο το προϊόν «Pasta di Gragnano» ΠΓΕ πρέπει να παρουσιάζεται ως εξής

σύσταση: συμπαγής και ελαστική·

ομοιομορφία του ψησίματος: ομοιόμορφο·

κράτημα κατά το ψήσιμο: καλό και μακρόχρονο·

κολλώδες: παντελής απουσία ή ελάχιστη παρουσία·

Χημικά χαρακτηριστικά

υγρασία: μέγιστη 12,5 % στο τελικό προϊόν·

ελάχιστες τιμές θρεπτικών συστατικών ανά 100 g ξηράς ύλης:

ενεργειακή αξία

1 486 KJ

350 Kcal

πρωτεΐνες

13 g

υδατάνθρακες

73 g

λίπη

1 g

τέφρα

μέγιστο 0,86 %

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

γεύση: εύγευστο με έντονη γεύση σκληρού σίτου·

οσμή: από ώριμο σίτο.

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

Το σκληρό αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του «Pasta di Gragnano» ΠΓΕ πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

υγρασία: μέγιστη 15 % στο τελικό προϊόν·

ελάχιστες τιμές θρεπτικών συστατικών ανά 100 g ξηράς ύλης:

ενεργειακή αξία

1 486 KJ

350 Kcal

πρωτεΐνες

13 g

υδατάνθρακες

73 g

λίπη

1 g

τέφρα

μέγιστο 0,86 %

Το σκληρό αλεύρι που λαμβάνεται αναμιγνύεται με νερό, με ελάχιστο ποσοστό 30 %. Η επακόλουθη φάση της μάλαξης έχει σαν αποτέλεσμα να δουλεύεται καλά η ζύμη και να γίνεται ομοιογενής και ελαστική.

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

Η παραγωγική διαδικασία για την παραγωγή του προϊόντος «Pasta di Gragnano» περιλαμβάνει τις ακόλουθες φάσεις: ανάμιξη και μάλαξη, εξώθηση μέσω των δίσκων μορφοποίησης (trafilatura), ξήρανση, ψύξη και σταθεροποίηση, οι οποίες εκτελούνται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Gragnano στην επαρχία Νάπολης.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

Η συσκευασία πρέπει να εκτελείται στις επιχειρήσεις παραγωγής, δηλαδή στον τόπο παραγωγής, εντός 24 ωρών από την παραγωγή, ώστε να αποφεύγονται τόσο οι απώλειες υγρασίας που θα υποβάθμιζαν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος όσο και η απώλεια υγρασίας και οι χειρισμοί κατά τη μεταφορά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη θραύση και την υποβάθμιση των διάφορων τύπων ζυμαρικών.

Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται για το προϊόν «Pasta di Gragnano» είναι: θήκες από χαρτόνι ή διαφανή σακουλάκια, ή συσκευασίες από υλικό φυτικής προέλευσης ή άλλο ανακυκλώσιμο υλικό, σύμφωνο με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία. Οι σφραγισμένες συσκευασίες έχουν βάρος 125 gr, 250 gr, 500 gr, 1 kg ή 2 kg.

3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση:

Στις ετικέτες των συσκευασιών πρέπει να αναγράφονται με ευκρινείς και ευανάγνωστους χαρακτήρες, ίδιων διαστάσεων, οι ενδείξεις:

α)

«Pasta di Gragnano» και «Indicazione Geografica Protetta» (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) ή το αρκτικόλεξο «I.G.P.» (ΠΓΕ)·

β)

το όνομα, η έδρα και η διεύθυνση της επιχείρησης συσκευασίας ή παραγωγής·

γ)

ο λογότυπος της ονομασίας «Pasta di Gragnano»

Image

πρέπει να χρησιμοποιείται σε αδιάρρηκτο συνδυασμό με την ένδειξη «Indicazione Geografica Protetta» και με το σύμβολο της Ένωσης.

Ο λογότυπος μπορεί να χρησιμοποιείται σε ασπρόμαυρη έκδοση, δηλαδή μονοχρωματική ή σε αρνητικό.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

Η περιοχή παραγωγής του προϊόντος «Pasta di Gragnano» ΠΓΕ περιλαμβάνει όλο το διοικητικό έδαφος της κοινότητας Gragnano της επαρχίας Νάπολης.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Η πόλη του Gragnano είναι γνωστή από τον 16ο αιώνα για την παραγωγή ζυμαρικών από σκληρό σίτο. Η ιστορική σημασία της παραγωγής ζυμαρικών στο Gragnano ήταν τέτοια ώστε να επηρεάζει τον χωροταξικό σχεδιασμό του αστικού χώρου. Πράγματι, στα μέσα του 19ου αιώνα, επ’ ευκαιρία της εκτέλεσης ενός νέου χωροταξικού σχεδίου, το πλάτος των δρόμων και το ύψος των οικημάτων σχεδιάστηκαν με τρόπο ώστε να επιτρέπουν την απρόσκοπτη δίοδο του αέρα διευκολύνοντας την ξήρανση των ζυμαρικών.

Στην κοινότητα του Gragnano, η παραγωγή ζυμαρικών ανέκαθεν εκτελείται χρησιμοποιώντας χάλκινους δίσκους μορφοποίησης (trafile). Αυτή η ιδιαιτερότητα τόνωσε τη δημιουργία δίσκων με οπές διαφόρων σχημάτων που έχουν επιτρέψει την παραγωγή ζυμαρικών διαφόρων μορφών, τα οποία στη συνέχεια συνδέθηκαν από τη λαϊκή φαντασία με διάφορες τοπικές διηγήσεις και ανέκδοτα.

Επιπλέον, στο Gragnano, το νερό που προέρχεται από τα γειτονικά όρη Lattari, ανέκαθεν αποτελεί πόρο σε αφθονία. Η ύπαρξη αυτού του πόρου σαφώς ευνόησε την παραγωγή ζυμαρικών είτε γιατί αποτελούσε ένα συστατικό απαραίτητο για προσθήκη στο αλεύρι ώστε να ληφθεί η ζύμη των ζυμαρικών είτε γιατί χρησιμοποιούνταν για να κινηθούν οι μυλόπετρες των αλευρόμυλων που παρήγαγαν το αλεύρι.

Μαρτυρία για τα ανωτέρω αποτελεί η κοιλάδα των αλευρόμυλων του Gragnano (η «Valle dei Mulini di Gragnano») όπου ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ερείπια αυτών των οικοδομημάτων που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν στην παραγωγική διαδικασία των ζυμαρικών «Pasta di Gragnano».

Χάρη στην παγιωμένη παράδοση παραγωγής ζυμαρικών, η πόλη του Gragnano σήμερα αναφέρεται ως «Città della pasta».

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

Τα ζυμαρικά «Pasta di Gragnano» χαρακτηρίζονται από την τραχιά τους επιφάνεια που προσδίδει στο προϊόν την ικανότητα να συνδέεται με τα διάφορα συστατικά καθώς και την ικανότητα να αντέχει το βράσιμο («al dente»).

Επιπλέον, η πρωτοτυπία των σχημάτων των ζυμαρικών, καρπός της φαντασίας των τοπικών τεχνιτών, έχει προσδώσει στο συγκεκριμένο προϊόν μεγάλη αναγνωρισιμότητα από τους καταναλωτές.

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Η αίτηση αναγνώρισης του ζυμαρικού «Pasta di Gragnano» ΠΓΕ αιτιολογείται από τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος. Το ζυμαρικό «Pasta di Gragnano» πράγματι είναι γνωστό χάρη στην παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής που προβλέπει τη χρήση χάλκινων δίσκων μορφοποίησης των ζυμαρικών.

Οι χάλκινοι δίσκοι μορφοποίησης προσδίδουν στο ζυμαρικό μια τραχύτητα που ευνοεί την πρόσληψη των σαλτσών και των καρυκευμάτων. Ο χαλκός των δίσκων μορφοποίησης, κατά τη διάρκεια της φάσης εξώθησης, συγκρατεί τη ζύμη στα σημεία επαφής με τον δίσκο προκαλώντας μικροανωμαλίες στην επιφάνεια οι οποίες επιτρέπουν στο βρασμένο ζυμαρικό να συλλαμβάνει και να συγκρατεί εύκολα τη σάλτσα ενώ αυξάνουν την επιφάνεια επαφής με τους γευστικούς κάλυκες εντείνοντας τα χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης και διατηρώντας την τυπική γεύση και το άρωμα σίτου.

Χάρη στα εν λόγω χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό πρωτότυπων σχημάτων που έχουν επινοήσει οι τοπικοί τεχνίτες, τα ζυμαρικά «Pasta di Gragnano» εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους σεφ και τους καταναλωτές, όπως μαρτυρούν άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά μαγειρικής και γαστρονομίας. Ως παράδειγμα, μπορούν να αναφερθούν τα άρθρα «La pasta dei grandi chef» (Τα ζυμαρικά των μεγάλων σεφ) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cucina Gourmet» (σ. 122-124, εκδόσεις Edifim, 2010), «La pasta di Gragnano» που δημοσιεύθηκε στον γαστρονομικό οδηγό «L’Italia del Gambero Rosso» (Η Ιταλία της κόκκινης γαρίδας) (σ. 89, εκδόσεις Sole 24 Ore, 2007), «La pasta Artigianale: aziende storiche» (Τα βιοτεχνικά ζυμαρικά: ιστορικές επιχειρήσεις) που δημοσιεύθηκε στον οδηγό «Adesso pasta» (Ζυμαρικά τώρα) (σ. 54-55, Altraecomomia, 2010). Σε αυτές τις δημοσιεύσεις προστίθενται άλλα άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες όπως «Sfida fra chef con la pasta di Gragnano» (Διαγωνισμός μεταξύ σεφ με ζυμαρικά του Gragnano) (La Repubblica — 21 Ιουνίου 2012), «Italie: À Gragnano la vie rêvée des pâtes» (Ιταλία: στο Gragnano η ονειρεμένη ζωή για τα ζυμαρικά) (Le Monde — 17 Δεκεμβρίου 2010), «A Gragnano tutti pazzi per la pasta» (Στο Gragnano όλοι ξετρελαμένοι με τα ζυμαρικά) (Corriere della sera — Doveviaggi.it — Φεβρουάριος 2012), «Spaghetti, penne e rigatoni: dalla “base” alle 5 stelle» (Σπαγγέτι, πέννες και ριγκατόνι: από τα απλά στα 5 αστέρων) (Corriere della sera — 25 Απριλίου 2012), «Pasta Diva» (Τα ζυμαρικά σταρ) (Corriere della sera — γαστρονομικές διαδρομές — 6 Οκτωβρίου 2010).

Στο Gragnano, η χρήση των χάλκινων δίσκων μορφοποίησης ζυμαρικών διατηρήθηκε με την πάροδο του χρόνου παρά τη διάδοση των δίσκων από τεφλόν. Αυτό το υλικό, αν και επιτρέπει να διευκολυνθεί η διαδικασία παραγωγής, δεν συμβιβάζεται με τα χαρακτηριστικά της παλιάς παράδοσης του Gragnano με την οποία συνδέεται η φήμη του προϊόντος «Pasta di Gragnano».

Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμιστεί η φροντίδα που επιδεικνύουν οι τεχνίτες του Gragnano που παρασκευάζουν τα ζυμαρικά ώστε να ελέγχεται η ορθή διεξαγωγή της φάσης ξήρανσης, κληρονομιά του παρελθόντος, όταν τα ζυμαρικά τοποθετούνταν στα ανοιχτά ξηραντήρια στους δρόμους του Gragnano. Μέσω της ορθής διαχείρισης της φάσης ξήρανσης βελτιώνεται το «κράτημα» στο βράσιμο των ζυμαρικών και διατηρούνται το άρωμα και η γεύση.

Επί σειρά ετών πραγματοποιείται στο Gragnano μια θεματική εκδήλωση στην οποία αναπαριστώνται στους δρόμους οι παλιές διαδικασίες επεξεργασίας των ζυμαρικών «Pasta di Gragnano».

Τα ιστορικά κείμενα και η βιβλιογραφία σχετικά με τα ζυμαρικά «Pasta di Gragnano» πιστοποιούν ότι η παραγωγή των ζυμαρικών «Pasta di Gragnano» ανάγεται στον 16ο-17ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Βασιλείου των Δύο Σικελιών, στα μέσα του 19ου αιώνα, η φήμη των ζυμαρικών του Gragnano και της δραστηριότητας παραγωγής τους που απαιτούσε πολύ κόπο και επιδεξιότητα από τους τεχνίτες που συμμετείχαν στην παρασκευή τους εξαπλώθηκε σε όλο το Βασίλειο.

Στο κατώφλι της ιταλικής ενοποίησης, η γόνιμη δραστηριότητα παραγωγής ζυμαρικών του Gragnano αριθμούσε περίπου 100 εργαστήρια που έδιναν δουλειά περίπου στο 70 % του ενεργού πληθυσμού του Gragnano.

Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα η ονομασία «Pasta di Gragnano» ενσωματώθηκε στην καθομιλουμένη γλώσσα και στο εμπόριο, σε τέτοιο σημείο ώστε η ζήτηση για τα ζυμαρικά με τη συγκεκριμένη ονομασία είναι, εδώ και πολλά έτη, πολύ αυξημένη, καθώς ζητούνται σε μεγάλες ποσότητες από τους εμπόρους τόσο της Φλωρεντίας, του Τορίνο και του Μιλάνου όσο και του εξωτερικού.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

Η εθνική διαδικασία ένστασης ενεργοποιήθηκε με τη δημοσίευση της πρότασης αναγνώρισης του προϊόντος «Pasta di Gragnano» ΠΓΕ στην Gazzetta ufficiale della Repubblica italiana αριθ. 198 της 25ης Αυγούστου 2010. Το κείμενο των προδιαγραφών μπορεί να αναζητηθεί στο Διαδίκτυο:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

ή

απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών (http://www.politicheagricole.it) — επιλογή «Qualità e sicurezza» (στο επάνω και δεξιά τμήμα της οθόνης) και κατόπιν «Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE».


(1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12. Αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό (EE) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.


Top