Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(24)

    Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για το οικονομικό έτος 2012, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

    ΕΕ C 365 της 13.12.2013, p. 172–179 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.12.2013   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 365/172


    ΈΚΘΕΣΗ

    σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για το οικονομικό έτος 2012, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

    2013/C 365/24

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    1.

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (γνωστός και ως «ENISA», εφεξής «ο Οργανισμός»), με έδρα στην Αθήνα και το Ηράκλειο (1), ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 460/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1007/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) και από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 580/2011 (4). Κύρια αποστολή του Οργανισμού είναι η ενίσχυση της ικανότητας της Ένωσης να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών, με αφετηρία τις εθνικές προσπάθειες και τις προσπάθειες της Ένωσης (5).

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    2.

    Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές ελεγκτικές διαδικασίες, άμεσες δοκιμασίες πράξεων και αξιολόγηση των βασικών δικλίδων ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου του Οργανισμού. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

    ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    3.

    Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συνέδριο διενήργησε:

    α)

    έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις (6) και τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού (7) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2012, καθώς και

    β)

    έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

    Ευθύνη της διοίκησης

    4.

    Σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 43 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (8), η διοίκηση φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση και ακριβοδίκαιη παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού, καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται:

    α)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου με σκοπό την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα· την επιλογή και εφαρμογή των ενδεδειγμένων λογιστικών πολιτικών, βάσει των λογιστικών κανόνων που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (9)· και τη διατύπωση λογιστικών εκτιμήσεων εύλογων υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Ο διευθυντής εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού, αφού ο υπόλογος τους καταρτίσει βάσει του συνόλου των διαθέσιμων πληροφοριακών στοιχείων και συντάξει συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει αποκομίσει εύλογη βεβαιότητα ότι οι λογαριασμοί απεικονίζουν ακριβοδίκαια, από κάθε ουσιώδη πλευρά, την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

    β)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, καθώς και τη συμμόρφωση με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συνίσταται στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει κατάλληλη εποπτεία, λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την πρόληψη περιπτώσεων παρατυπίας και απάτης και, κατά περίπτωση, νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση κονδυλίων τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένως.

    Ευθύνη του ελεγκτή

    5.

    Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (10) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Το Συνέδριο διενεργεί τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

    6.

    Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, η οποία βασίζεται σε εκτίμηση των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τυχόν εσωτερικές δικλίδες ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, και σχεδιάζει αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών, του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων, καθώς και της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

    7.

    Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της δήλωσης αξιοπιστίας του.

    Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

    8.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί του Οργανισμού παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής του την 31η Δεκεμβρίου 2012, των αποτελεσμάτων των πράξεών του και των ταμειακών ροών του για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού του και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής.

    Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

    9.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2012 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

    10.

    Το σχόλιο που ακολουθεί δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου.

    ΣΧΟΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

    11.

    Μολονότι ο δημοσιονομικός κανονισμός και οι κανόνες εφαρμογής του προβλέπουν την πραγματοποίηση φυσικής απογραφής των πάγιων περιουσιακών στοιχείων τουλάχιστον ανά τριετία, ο Οργανισμός δεν έχει πραγματοποιήσει πλήρη φυσική απογραφή από το 2009.

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ

    12.

    Στο παράρτημα Ι παρουσιάζεται επισκόπηση των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν σε συνέχεια των σχολίων που διατύπωσε το Συνέδριο το προηγούμενο έτος.

    Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο δρ Louis GALEA, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 15ης Ιουλίου 2013.

    Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Πρόεδρος


    (1)  Μολονότι το διοικητικό προσωπικό παραμένει στο Ηράκλειο, το επιχειρησιακό προσωπικό μεταφέρθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2013.

    (2)  ΕΕ L 77 της 13.3.2004, σ. 1.

    (3)  ΕΕ L 293 της 31.10.2008, σ. 1.

    (4)  ΕΕ L 165 της 24.6.2011, σ 3.

    (5)  Στο παράρτημα ΙΙ παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες του Οργανισμού.

    (6)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

    (7)  Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

    (8)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72.

    (9)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, ελλείψει αυτών, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards, IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

    (10)  Άρθρο 185, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Παρακολούθηση των σχολίων του προηγούμενου έτους

    Έτος

    Σχόλιο του Συνεδρίου

    Κατάσταση εφαρμογής των διορθωτικών μέτρων

    (Ολοκληρώθηκε / Σε εξέλιξη / Εκκρεμεί / ά.α.)

    2011

    Αυτό το υψηλό επίπεδο μεταφοράς πιστώσεων αντιβαίνει στην αρχή της ετήσιας διάρκειας του προϋπολογισμού.

    Ολοκληρώθηκε

    2011

    Το Συνέδριο διαπίστωσε ότι πρέπει να βελτιωθεί η τεκμηρίωση των παγίων στοιχείων ενεργητικού. Οι αγορές παγίων στοιχείων ενεργητικού καταχωρίζονται κατά τιμολόγιο και όχι κατά τεμάχιο. Όταν αρκετά νέα στοιχεία καλύπτονται από ένα τιμολόγιο, πραγματοποιείται μόνο μία καταχώριση για όλα τα αγορασθέντα στοιχεία και το συνολικό ποσό.

    Σε εξέλιξη

    2011

    Ο Οργανισμός πρέπει να βελτιώσει τη διαφάνεια των διαδικασιών πρόσληψης. Δεν ελήφθησαν επαρκή μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η έλλειψη διαφάνειας την οποία είχε διαπιστώσει το Συνέδριο το 2010. Η ελάχιστη βαθμολογία που έπρεπε να συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι προκειμένου να κληθούν σε συνέντευξη, οι ερωτήσεις των γραπτών δοκιμασιών και των συνεντεύξεων, καθώς και τα ποσοστά των ανωτέρω δεν είχαν προετοιμασθεί πριν από την εξέταση των αιτήσεων. Η ελάχιστη βαθμολογία που έπρεπε να συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι προκειμένου να συμπεριληφθούν στην κατάσταση των επιτυχόντων υποψηφίων δεν είχε καθορισθεί πριν από την εξέταση των αιτήσεων.

    Ολοκληρώθηκε


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (Ηράκλειο)

    Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

    Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης

    (άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία και μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, εκδίδουν τα μέτρα τα σχετικά με την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών που έχουν ως αντικείμενο την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

    Η εσωτερική αγορά αποτελεί συντρέχουσα αρμοδιότητα της Ένωσης και των κρατών μελών (άρθρο 4, παράγραφος 2, στοιχείο α), της ΣΛΕΕ).

    Αρμοδιότητες του Οργανισμού

    (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 460/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου)

    Στόχοι

    1.

    Ο Οργανισμός ενισχύει την ικανότητα της Ένωσης, των κρατών μελών και της επιχειρηματικής κοινότητας να προλαμβάνουν, να αντιμετωπίζουν και να επιλύουν τα προβλήματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

    2.

    Ο Οργανισμός παρέχει συνδρομή και συμβουλές τόσο στην Επιτροπή όσο και στα κράτη μέλη, σχετικά με θέματα που αφορούν την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

    3.

    Ο Οργανισμός αναπτύσσει υψηλό επίπεδο ειδικών γνώσεων και χρησιμοποιεί αυτές τις ειδικές γνώσεις για την προαγωγή ευρείας συνεργασίας μεταξύ παραγόντων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

    4.

    Ο Οργανισμός επικουρεί την Επιτροπή, όταν του ζητηθεί, στις τεχνικές προπαρασκευαστικές εργασίες ενημέρωσης και ανάπτυξης της κοινοτικής νομοθεσίας στον τομέα της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

    Καθήκοντα

    Ο Οργανισμός:

    α)

    συλλέγει πληροφορίες για υφιστάμενους και μελλοντικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών,

    β)

    παρέχει συμβουλές και συνδρομή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς ή σε αρμόδιους εθνικούς οργανισμούς,

    γ)

    ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων παραγόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό,

    δ)

    διευκολύνει τη συνεργασία όσον αφορά την ανάπτυξη κοινών μεθοδολογιών για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών,

    ε)

    συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση όλων των χρηστών όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών, μεταξύ άλλων προωθώντας την ανταλλαγή των υφιστάμενων βέλτιστων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων για την προειδοποίηση των χρηστών και επιδιώκοντας τη συνέργεια μεταξύ πρωτοβουλιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,

    στ)

    παρέχει συνδρομή στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη σχετικά με τις σχέσεις με τις επιχειρήσεις,

    ζ)

    παρακολουθεί την εξέλιξη των προτύπων για προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών,

    η)

    συμβουλεύει την Επιτροπή σχετικά με την έρευνα στον τομέα της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών και τη χρήση τεχνολογιών πρόληψης κινδύνων,

    θ)

    προωθεί δραστηριότητες εκτίμησης κινδύνων και μελετών εξεύρεσης λύσεων σχετικά με την πρόληψη,

    ι)

    συμβάλλει στη συνεργασία με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς,

    ια)

    εκφράζει ανεξάρτητα τα συμπεράσματά του, τους προσανατολισμούς και τις συμβουλές του σχετικά με θέματα που άπτονται της εμβέλειας και των στόχων του.

    Διοίκηση

    Διοικητικό συμβούλιο

    Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος, τρεις εκπροσώπους που διορίζονται από την Επιτροπή, καθώς και τρεις εκπροσώπους που προτείνονται από την Επιτροπή και διορίζονται από το Συμβούλιο, χωρίς δικαίωμα ψήφου, καθένας από τους οποίους προέρχεται από μία από τις ακόλουθες ομάδες:

    α)

    κλάδος των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών,

    β)

    ενώσεις καταναλωτών,

    γ)

    εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο σε θέματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

    Μόνιμη ομάδα ενδιαφερομένων

    Απαρτίζεται από τριάντα υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν τους οικείους ενδιαφερόμενους, όπως τον κλάδο των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών, οργανώσεις χρηστών ΤΠΕ και εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο σε θέματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

    Κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης, τα μέλη επιλέγονται από τον εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος, αφού ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο για την απόφασή του, διορίζει τους επιλεγμένους υποψήφιους επί προσωπικής βάσεως για θητεία διάρκειας 2,5 ετών.

    Εκτελεστικός διευθυντής

    Ο εκτελεστικός διευθυντής διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο για θητεία διάρκειας πέντε ετών. Επιλέγεται από κατάσταση υποψηφίων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν ακρόασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Εξωτερικός έλεγχος

    Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Εσωτερικός έλεγχος

    Υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

    Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση του Οργανισμού το 2012 (2011)

    Οριστικός προϋπολογισμός

    8,2 (8,1) εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων η επιχορήγηση της Ένωσης ανέρχεται στο 100 % (100 %)

    Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2012

    Στον πίνακα προσωπικού προβλέπονταν 44 (44) θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 42 (41).

    Λοιποί υπάλληλοι: 12 (13) συμβασιούχοι υπάλληλοι, 4 (4) αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες.

    Συνολικός αριθμός υπαλλήλων: 58 (58) υπάλληλοι εκ των οποίων ασκούν:

    επιχειρησιακά καθήκοντα: 40 (40)

    διοικητικά καθήκοντα: 18 (18)

    Προϊόντα και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2012 (2011)

    Άξονας δράσης (1) 1:   Προσδιορισμός και αντιμετώπιση του εξελισσόμενου περιβάλλοντος απειλών

    Η αξιολόγηση των αναδυόμενων απειλών αποτελεί αναγκαίο στάδιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Στόχος του εν λόγω άξονα δράσης ήταν η κατάρτιση μιας σειράς «δηλώσεων ετοιμότητας όσον αφορά την ασφάλεια της ΤΠ» για διάφορους τομείς και κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ιδίως όσον αφορά κράτη μέλη και τη Επιτροπή (π.χ. με τον εντοπισμό αναδυόμενων ευκαιριών και κινδύνων που συνδέονται με πολιτικές πρωτοβουλίες). Αυτό επιτεύχθηκε με την ανάλυση των αναδυόμενων ευκαιριών και κινδύνων που συνδέονται με τομείς και πρωτοβουλίες που αφορούν διάφορες κοινότητες ενδιαφερομένων.

    Ειδικότερα, ο Οργανισμός δημοσίευσε συνολική έκθεση σχετικά με το τοπίο των απειλών για την ασφάλεια στην Ευρώπη και πιο ειδικές εκθέσεις στον τομέα της «καταναλωτικοποίησης της ΤΠ», του «υπολογιστικού νέφους» και των «ασφαλών προμηθειών». Κατόπιν ανάλυσης τόσο των ευκαιριών όσο και των κινδύνων, ο Οργανισμός κατέληξε σε συμπεράσματα που αντικατοπτρίζουν τους συμβιβασμούς που θα απαιτηθεί να κάνουν οργανισμοί και επιχειρήσεις σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα σε πραγματικό χρόνο. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης βοηθά τους υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής και τις επιχειρηματικές κοινότητες να αξιοποιήσουν πλήρως καινοτόμους τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα, διατηρώντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Η προσέγγιση αυτή αξιοποίησε πλήρως υφιστάμενες συμφωνίες συνεργασίας και ενδιαφερομένους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποστήριξης για την επίτευξη των στόχων του άξονα δράσης.

    Αριθμός παραδοτέων: επτά.

    Άξονας δράσης 2:   Βελτίωση της προστασίας υποδομών πληροφοριών ζωτικής σημασίας (CIIP) (2) και της ανθεκτικότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

    Οι εργασίες στο πλαίσιο του εν λόγω άξονα δράσης εναρμονίζονταν στενά με το σχέδιο δράσης CIIP, το οποίο περιγράφεται στις ανακοινώσεις της Επιτροπής του Μαρτίου του 2009 και του Μαρτίου του 2011 και αποτελούσαν τη φυσιολογική συνέχεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων εργασιών για το 2010 και το 2011. Οι εργασίες υποστήριξαν με άμεσο τρόπο την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο έγγραφο για τη στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας, καθώς και στο ψηφιακό θεματολόγιο.

    Κύριος στόχος του άξονα δράσης 2 ήταν η παροχή στήριξης στα κράτη μέλη για την εφαρμογή ασφαλών και ανθεκτικών συστημάτων ΤΠΕ, καθώς και η αύξηση του επιπέδου προστασίας υποδομών πληροφοριών ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται σειρά δραστηριοτήτων:

    παροχή συνδρομής στους ενδιαφερομένους προκειμένου να αυξήσουν το επίπεδο αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητάς τους,

    υποστήριξη και προώθηση ασκήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,

    προσδιορισμός και αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ασφάλεια των πληροφοριών σε υποδομές πληροφοριών ζωτικής σημασίας,

    υποστήριξη και προώθηση της ευρωπαϊκής εταιρικής συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ικανότητα αποκατάστασης (EP3R),

    προσδιορισμός και αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια των πληροφοριών στον τομέα των βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου και των διασυνδεδεμένων δικτύων,

    υποστήριξη της ομάδας εργασίας ΕΕ - ΗΠΑ για την ασφάλεια και την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ της 20ής Νοεμβρίου 2010.

    Μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτών, αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα η πανευρωπαϊκή άσκηση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η δεύτερη άσκηση αυτού του είδους πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2012, με τη συμμετοχή 339 οργανώσεων από ολόκληρη την ΕΕ.

    Αριθμός παραδοτέων: 13.

    Άξονας δράσης 3:   Στήριξη των CERT και άλλων επιχειρησιακών κοινοτήτων

    Οι δέσμες εργασιών που περιγράφονται στην ενότητα αυτή εναρμονίζονται επίσης στενά με το σχέδιο δράσης CIIP το οποίο περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Μαρτίου του 2009, μολονότι οι δραστηριότητες στο πλαίσιο αυτού του άξονα δράσης συνδέονται στενά με την υποστήριξη και την ανάπτυξη της κοινότητας των ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική (CERT).

    Στον τομέα των CERT, σκοπός του Οργανισμού είναι η παροχή στήριξης στα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές/κρατικές CERT λειτουργούν ως βασική συνιστώσα των εθνικών/κρατικών δυνατοτήτων ετοιμότητας, ανταλλαγής πληροφοριών, συντονισμού και ανταπόκρισης. Αυτό επιτυγχάνεται με τον καθορισμό, από κοινού με τους ενδιαφερομένους, μιας ελάχιστης δέσμης βασικών ικανοτήτων για τις εθνικές/κρατικές CERT και με την παροχή των αναγκαίων μέσων για την επίτευξη αυτών των βασικών ικανοτήτων. Ειδικότερα, οι στόχοι αυτού του άξονα δράσης είναι οι εξής:

    η ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των κρατών μελών παρέχοντας βοήθεια στην κοινότητα CERT ώστε να αυξηθεί το επίπεδο αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητάς της,

    η στήριξη και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ CERT, καθώς και με άλλες κοινότητες.

    Στο πλαίσιο αυτού του άξονα δράσης, ο Οργανισμός ανέλυσε τα νομικά και διαδικαστικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι CERT στην Ευρώπη όταν συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες με CERT και αρχές επιβολής του νόμου από τρίτες χώρες, και διατύπωσε συστάσεις σχετικά με τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας.

    Αριθμός παραδοτέων: δέκα.

    Άξονας δράσης 4:   Ασφάλεια της ψηφιακής οικονομίας

    Στο πλαίσιο αυτού του άξονα δράσης, σκοπός του Οργανισμού είναι να προσδιορίσει μέτρα τα οποία θα δώσουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να διαχειριστεί με τον κατάλληλο τρόπο την καθιέρωση και εφαρμογή νέων διαλειτουργικών υπηρεσιών, με σεβασμό των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και χρησιμοποιώντας ασφαλείς και αξιόπιστες λύσεις.

    Οι εργασίες στον τομέα αυτό βοήθησαν οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να βελτιώσουν την προσέγγιση ασφάλειας που εφαρμόζουν, αναπτύσσοντας παράλληλα ορθές διαδικασίες για τη διαχείριση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική πρόταση για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    Στο πλαίσιο αυτού του άξονα δράσης εντάσσεται και η στήριξη για τον ευρωπαϊκό μήνα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών για όλους.

    Αριθμός παραδοτέων: οκτώ.

    Πηγή: Πληροφοριακά στοιχεία που διαβίβασε ο Οργανισμός.


    (1)  Στα αγγλικά «Work stream».

    (2)  

    CIIP: Critical Information Infrastructure Protection.

    Πηγή: Πληροφοριακά στοιχεία που διαβίβασε ο Οργανισμός.


    ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

    11.

    Ο Οργανισμός ξεκίνησε απογραφή και στα δύο του γραφεία, Ηρακλείου και Αθήνας, στα τέλη Απριλίου του 2013. Πρόκειται για την πρώτη καταμέτρηση που πραγματοποιεί ο Οργανισμός με τη χρήση ενός εξειδικευμένου ηλεκτρονικού εργαλείου (ABAC Assets) και των λειτουργιών του (μεταξύ άλλων, σήμανση, σάρωση, τηλεφόρτωση σαρωμένων στοιχείων, παροχή εκθέσεων). Ο υπόλογος θα επεξεργαστεί τα αποτελέσματα της καταμέτρησης και μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013 το αργότερο θα γίνουν οι τελικές λογιστικές εγγραφές για τις διαφορές μεταξύ των λογιστικών καταχωρίσεων και της φυσικής απογραφής.

    Ο Οργανισμός θα διενεργεί και θα τεκμηριώνει τις εν λόγω καταμετρήσεις σε ετήσια βάση προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη παρουσίαση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων στους ετήσιους λογαριασμούς.


    Top