Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(14)

    Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων για το οικονομικό έτος 2012, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

    ΕΕ C 365 της 13.12.2013, p. 97–105 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.12.2013   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 365/97


    ΈΚΘΕΣΗ

    σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων για το οικονομικό έτος 2012, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

    2013/C 365/14

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    1.

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (γνωστός και ως «ΕCHA», εφεξής «ο Οργανισμός»), με έδρα στο Ελσίνκι, ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1). Τα κύρια καθήκοντά του είναι να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία των ουσιών, και ταυτοχρόνως να προάγει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Επίσης, ο Οργανισμός προάγει την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων για την εκτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με τις ουσίες (2).

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    2.

    Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές ελεγκτικές διαδικασίες, άμεσες δοκιμασίες πράξεων και αξιολόγηση των βασικών δικλίδων ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου του Οργανισμού. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

    ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    3.

    Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συνέδριο διενήργησε:

    α)

    έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις (3) και τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού (4) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2012, καθώς και

    β)

    έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

    Ευθύνη της διοίκησης

    4.

    Σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 43 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (5), η διοίκηση φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση και ακριβοδίκαιη παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού, καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται:

    α)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου με σκοπό την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα· την επιλογή και εφαρμογή των ενδεδειγμένων λογιστικών πολιτικών, βάσει των λογιστικών κανόνων που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (6)· και τη διατύπωση λογιστικών εκτιμήσεων εύλογων υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Ο διευθυντής εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού, αφού ο υπόλογος τους καταρτίσει βάσει του συνόλου των διαθέσιμων πληροφοριακών στοιχείων και συντάξει συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει αποκομίσει εύλογη βεβαιότητα ότι οι λογαριασμοί απεικονίζουν ακριβοδίκαια, από κάθε ουσιώδη πλευρά, την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

    β)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, καθώς και τη συμμόρφωση με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συνίσταται στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει κατάλληλη εποπτεία, λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την πρόληψη περιπτώσεων παρατυπίας και απάτης και, κατά περίπτωση, νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση κονδυλίων τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένως.

    Ευθύνη του ελεγκτή

    5.

    Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (7) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Το Συνέδριο διενεργεί τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

    6.

    Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, η οποία βασίζεται σε εκτίμηση των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τυχόν εσωτερικές δικλίδες ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, και σχεδιάζει αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών, του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων, καθώς και της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

    7.

    Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της δήλωσης αξιοπιστίας του.

    Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

    8.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί του Οργανισμού παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής του την 31η Δεκεμβρίου 2012, των αποτελεσμάτων των πράξεών του και των ταμειακών ροών του για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού του και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής.

    Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

    9.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2012 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

    10.

    Τα σχόλια που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου.

    ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

    11.

    Τα αποτελέσματα της φυσικής απογραφής καταδεικνύουν σοβαρές αδυναμίες στη διασφάλιση και τον εντοπισμό των πάγιων στοιχείων ενεργητικού. Δεν υπάρχει διαδικασία εντοπισμού όσον αφορά το λογισμικό και τα εσωτερικά συστατικά στοιχεία (2 370 στοιχεία από τα 5 878 πάγια στοιχεία ενεργητικού που είχαν καταγραφεί σχετικά με τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών). Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν 306 στοιχεία, εκ των οποίων 93 φορητοί υπολογιστές και 29 υπολογιστές.

    ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

    12.

    Τα ποσοστά εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2012 ήταν ικανοποιητικά για τους τίτλους I και II. Μολονότι το ποσοστό των ανειλημμένων πιστώσεων που μεταφέρθηκαν στο επόμενο έτος ήταν υψηλό για τον τίτλο III και ανήλθε στο 50 % (11,3 εκατομμύρια ευρώ), αυτό οφείλεται, πρωτίστως, στον πολυετή χαρακτήρα σημαντικών έργων ανάπτυξης στον τομέα ΤΠ (3,7 εκατομμύρια ευρώ), αξιολογήσεις ουσιών των οποίων η ετήσια προθεσμία ορίζεται, βάσει των σχετικών κανονιστικών διατάξεων, τον Φεβρουάριο του έτους N+1 (1,8 εκατομμύρια ευρώ), σε μεταφράσεις που δεν είχαν ακόμη παραδοθεί στο τέλος του έτους (1,3 εκατομμύρια ευρώ) και στην έναρξη δύο νέων δραστηριοτήτων, των βιοκτόνων (1,2 εκατομμύρια ευρώ) και του PIC (prior informed consent - διαδικασία συναίνεσης κατόπιν ενημέρωσης) (1,3 εκατομμύρια ευρώ), στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ

    13.

    Στο παράρτημα Ι παρουσιάζεται επισκόπηση των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν σε συνέχεια των σχολίων που διατύπωσε το Συνέδριο το προηγούμενο έτος.

    Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο δρ Louis GALEA, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 9ης Ιουλίου 2013.

    Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Πρόεδρος


    (1)  ΕΕ L 396 της 30.12.2006, σ. 1.

    (2)  Στο παράρτημα ΙΙ παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες του Οργανισμού.

    (3)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

    (4)  Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

    (5)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72.

    (6)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, ελλείψει αυτών, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards, IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

    (7)  Άρθρο 185, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Παρακολούθηση των σχολίων του προηγούμενου έτους

    Έτος

    Σχόλιο του Συνεδρίου

    Κατάσταση εφαρμογής των διορθωτικών μέτρων

    (Ολοκληρώθηκε / Σε εξέλιξη / Εκκρεμεί / ά.α.)

    2011

    Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2011 ανήλθε σε 93,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 14,9 εκατομμύρια ευρώ (16 %) μεταφέρθηκαν στο 2012. Οι μεταφορές πιστώσεων που αφορούν τον τίτλο III (επιχειρησιακές δαπάνες) ανήλθαν σε 11,5 εκατομμύρια ευρώ (55 %). Το εν λόγω επίπεδο μεταφοράς πιστώσεων είναι υπερβολικά υψηλό και αντιβαίνει στην αρχή της ετήσιας διάρκειας του προϋπολογισμού.

    Σε εξέλιξη

    2011

    Η τελευταία υλική απογραφή, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2011, αποκάλυψε αρκετές αδυναμίες, ιδίως όσον αφορά το μικρό ποσοστό στοιχείων ενεργητικού ΤΠΕ των οποίων είχε ελεγχθεί η αξία. Δεν υφίσταται επίσημη πολιτική σχετικά με την απογραφή των πάγιων στοιχείων ενεργητικού.

    Σε εξέλιξη

    2011

    Ο Οργανισμός καταχωρίζει λογιστικώς τα έξοδα που αφορούν έργα ΤΠΕ, τα οποία λειτουργούν ήδη, ως δαπάνες και όχι ως πάγια στοιχεία ενεργητικού.

    Ολοκληρώθηκε

    2011

    Το Συνέδριο διαπίστωσε αδυναμίες στις διαδικασίες πρόσληψης. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ελάχιστες βαθμολογίες που απαιτούνταν για τη συμμετοχή στα διάφορα στάδια των διαδικασιών επιλογής ή ότι οι ερωτήσεις των συνεντεύξεων και των γραπτών δοκιμασιών είχαν οριστεί πριν από την εξέταση των αιτήσεων. Οι δηλώσεις συμφερόντων ήταν ανεπαρκείς για τον εντοπισμό και την πρόληψη τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων των μελών της επιτροπής επιλογής προσωπικού. Σε μία περίπτωση, η διαδικασία επιλογής ήταν παράτυπη επειδή ο υπάλληλος προσλήφθηκε σε άλλη θέση από εκείνη που αφορούσε η προκήρυξη κενής θέσης που δημοσιεύθηκε.

    Ολοκληρώθηκε


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (Ελσίνκι)

    Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

    Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης

    Συλλογή πληροφοριών

    Η νομική βάση για τον ιδρυτικό κανονισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (κανονισμός REACH), είναι το άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ.

    Αρμοδιότητες του Οργανισμού

    (όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (κανονισμός REACH), στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ταξινόμηση, επισήμανση και συσκευασία ουσιών και μειγμάτων – κανονισμός CLP), στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (κανονισμός για τα βιοκτόνα) και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 649/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (διαδικασία συναίνεσης κατόπιν ενημέρωσης)

    Στόχοι

    Σκοπός των κανονισμών REACH και CLP είναι να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου, καθώς και του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής εναλλακτικών μεθόδων για την εκτίμηση των κινδύνων των ουσιών, καθώς και η ελεύθερη κυκλοφορία των ουσιών στην εσωτερική αγορά, προάγοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (άρθρο 1, παράγραφος 1, του κανονισμού REACH, άρθρο 1 του κανονισμού CLP).

    Ο Οργανισμός ιδρύθηκε με σκοπό τη διαχείριση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εκτέλεση των τεχνικών, επιστημονικών και διοικητικών πτυχών του κανονισμού REACH, τη διασφάλιση της συνέπειας, σε επίπεδο Ένωσης, μεταξύ αυτών των πτυχών (άρθρο 75 του κανονισμού REACH), καθώς και τη διεκπεραίωση καθηκόντων που σχετίζονται με την ταξινόμηση και την επισήμανση χημικών ουσιών, τα οποία απορρέουν από τον κανονισμό CLP.

    Καθήκοντα

    Παραλαμβάνει καταχωρίσεις και άλλους φακέλους χημικών ουσιών και διενεργεί έλεγχο πληρότητας (τίτλος II του κανονισμού REACH).

    Χειρίζεται ερωτήματα σχετικά με τις καταχωρίσεις και λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με διαφορές που σχετίζονται με την κοινοχρησία δεδομένων (τίτλος III του κανονισμού REACH).

    Εξετάζει φακέλους καταχωρίσεων από την άποψη της συμμόρφωσης με τον κανονισμό REACH, καθώς και τις προτάσεις δοκιμών που περιέχουν, και συντονίζει τη διαδικασία αξιολόγησης της ουσίας (τίτλος VI του κανονισμού REACH).

    Επεξεργάζεται προτάσεις για την ένταξη ουσιών που εμπνέουν πολύ μεγάλη ανησυχία στην κατάσταση υποψήφιων ουσιών και διατυπώνει συστάσεις για την εγγραφή ορισμένων από τις ουσίες αυτές στην κατάσταση έγκρισης. Επίσης, διεκπεραιώνει αιτήσεις αδειοδότησης (τίτλος VII του κανονισμού REACH).

    Χειρίζεται φακέλους περιορισμού (τίτλος VIII του κανονισμού REACH).

    Δημιουργεί και διατηρεί δημόσια(-ες) βάση(-εις) δεδομένων με πληροφορίες επί όλων των καταχωρισμένων ουσιών και δημοσιοποιεί μέρος των πληροφοριών αυτών μέσω του Διαδικτύου (άρθρα 77 και 119 του κανονισμού REACH).

    Παρέχει τεχνική και επιστημονική καθοδήγηση και εργαλεία όταν χρειάζεται (άρθρο 77 του κανονισμού REACH, άρθρο 50, παράγραφος 2, του κανονισμού CLP).

    Παρέχει στα κράτη μέλη και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ τις καλύτερες δυνατές επιστημονικές και τεχνικές συμβουλές για ζητήματα σχετικά με τα χημικά προϊόντα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και παραπέμπονται σε αυτόν σύμφωνα με τις διατάξεις των κανονισμών REACH και CLP (άρθρο 77, παράγραφος 1, του κανονισμού REACH, άρθρο 50, παράγραφος 1, του κανονισμού CLP).

    Παραλαμβάνει κοινοποιήσεις ταξινόμησης και επισήμανσης, διατηρεί δημόσιο μητρώο ταξινομήσεων και επισημάνσεων, διεκπεραιώνει αιτήματα για εναλλακτικές ονομασίες και χειρίζεται προτάσεις για την εναρμονισμένη ταξινόμηση και επισήμανση ουσιών (κανονισμός CLP).

    Με τη θέση σε ισχύ του κανονισμού για τα βιοκτόνα, εκπληρώνει τα τεχνικά και επιστημονικά καθήκοντα που προβλέπει ο εν λόγω κανονισμός.

    Με τη θέση σε ισχύ του κανονισμού για τη διαδικασία συναίνεσης κατόπιν ενημέρωσης εκπληρώνει τα καθήκοντα που προβλέπει ο εν λόγω κανονισμός.

    Διοίκηση

    Διοικητικό συμβούλιο

    Ένας εκπρόσωπος από κάθε κράτος μέλος, ο οποίος διορίζεται από το Συμβούλιο και έξι εκπρόσωποι το μέγιστο, οι οποίοι διορίζονται από την Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων τριών προσώπων από τα ενδιαφερόμενα μέρη χωρίς δικαίωμα ψήφου και, επιπλέον, δύο ανεξάρτητα πρόσωπα τα οποία διορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (άρθρο 79 του κανονισμού REACH).

    Καθήκοντα

    Σύμφωνα με το άρθρο 78 του κανονισμού REACH και τον δημοσιονομικό κανονισμό-πλαίσιο των οργανισμών, κυρίως, έγκριση του ετήσιου και πολυετούς προγράμματος εργασίας, του οριστικού προϋπολογισμού, της γενικής έκθεσης, του εσωτερικού κανονισμού, καθώς και διορισμός και πειθαρχικός έλεγχος του εκτελεστικού διευθυντή. Επίσης, ο διορισμός των μελών του συμβουλίου προσφυγών και των επιτροπών.

    Εκτελεστικός διευθυντής

    Καθήκοντα

    Άρθρο 83 του κανονισμού REACH.

    Επιτροπές

    Ο Οργανισμός περιλαμβάνει τρεις επιστημονικές επιτροπές (την επιτροπή αξιολόγησης κινδύνων, την επιτροπή κρατών μελών και την επιτροπή κοινωνικοοικονομικής ανάλυσης).

    Καθήκοντα

    Άρθρο 76, παράγραφος 1, (στοιχεία γ) έως ε)), του κανονισμού REACH.

    Φόρουμ ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο εφαρμογής

    Καθήκοντα

    Άρθρο 76, παράγραφος 1, στοιχείο στ), του κανονισμού REACH.

    Γραμματεία

    Καθήκοντα

    Άρθρο 76, παράγραφος 1, στοιχείο ζ), του κανονισμού REACH.

    Συμβούλιο προσφυγών

    Καθήκοντα

    Άρθρο 76, παράγραφος 1, στοιχείο η), του κανονισμού REACH.

    Εξωτερικός έλεγχος

    Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Εσωτερικός έλεγχος

    Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου (άρθρο 97, παράγραφος 10, του κανονισμού REACH).

    Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση του Οργανισμού το 2012 (2011)

    Προϋπολογισμός (συμπεριλαμβανομένων των διορθωτικών προϋπολογισμών)

    98,9 (93,2) εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος περιλαμβάνει:

    έσοδα από τέλη: 26,6 (33,5) εκατομμύρια ευρώ,

    συνεισφορά της Ένωσης: 4,9 (0,0) εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012 σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων, (3,2 εκατομμύρια ευρώ), για τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 649/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012 σχετικά με τις εξαγωγές και εισαγωγές επικίνδυνων χημικών προϊόντων (1,5 εκατομμύρια ευρώ) και τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας (0,2 εκατομμύρια ευρώ).

    Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2012

    Αριθμός θέσεων που προβλέπονταν στον πίνακα προσωπικού: 470 (456)

    εκ των οποίων είχαν πληρωθεί: 447 (441)

    Λοιποί υπάλληλοι: 65 (90) (συμβασιούχοι υπάλληλοι και αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες)

    Συνολικός αριθμός υπαλλήλων: 506 (537), εκ των οποίων ασκούσαν:

    επιχειρησιακά καθήκοντα: 352 (333),

    διοικητικά καθήκοντα και καθήκοντα υποστήριξης: 185 (173).

    Δραστηριότητες και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2012 (2011)

    Το πρόγραμμα εργασίας του Οργανισμού περιλάμβανε 16 δραστηριότητες, τις εξής:

    Καταχώριση, προκαταχώριση και κοινοχρησία δεδομένων

    Αριθμός φακέλων καταχώρισης που έτυχαν επεξεργασίας: 9 773 (6 100)

    Αριθμός αξιολογήσεων αιτημάτων τήρησης εμπιστευτικότητας που ολοκληρώθηκαν: 871 (630) [σημείωση: 639 (229) αιτήματα τήρησης εμπιστευτικότητας σύμφωνα με το άρθρο 119, παράγραφος 2]

    Αριθμός υποβληθέντων αιτημάτων παροχής πληροφοριών: 1 632 (1 970)

    Αριθμός αποφάσεων επί διαφορών που σχετίζονταν με την κοινοχρησία δεδομένων: 1 (3)

    Αριθμός ουσιών οι πληροφορίες για τις οποίες δημοσιοποιήθηκαν (εκτός από τις εμπιστευτικές πληροφορίες): 7 884 (4 100)

    Αξιολόγηση

    Αριθμός ελέγχων συμμόρφωσης που ολοκληρώθηκαν: 198 (146)

    Αριθμός τελικών αποφάσεων επί προτάσεων δοκιμών: 171 (22)

    Διαχείριση κινδύνου

    Αριθμός ουσιών που εντοπίστηκαν προκειμένου να περιληφθούν στην κατάσταση υποψήφιων ουσιών: 67 (28)

    Αριθμός συστάσεων για εγγραφή ουσιών στην κατάσταση έγκρισης: 0 (1)

    Αριθμός φακέλων περιορισμού που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή προκειμένου να αποφανθεί: 1 (4)

    Αριθμός υποβληθεισών αιτήσεων έγκρισης: 0 (0)

    Αριθμός κοινοποιήσεων ουσιών που περιλαμβάνονται στην κατάσταση υποψηφίων ουσιών που εντοπίστηκαν σε προϊόντα: 31 (203)

    Ταξινόμηση και επισήμανση (C&L)

    Αριθμός κοινοποιήσεων C&L που υποβλήθηκαν: 5,7 εκατομμύρια για άνω των 120 000 ουσιών

    Αριθμός υποβληθεισών προτάσεων για εναρμονισμένη κατάταξη και επισήμανση: 27 (56)

    Αριθμός αιτημάτων για εναλλακτικές ονομασίες ουσιών σε μείγματα: 13 (0)

    Παροχή συμβουλών και συνδρομής

    Αριθμός ερωτημάτων που απαντήθηκαν από την υπηρεσία υποστήριξης: 5 684

    Αριθμός νέων εγγράφων καθοδήγησης που εκδόθηκαν: 0 (3) και αριθμός ενημερωμένων εκδόσεων κατευθυντήριων οδηγιών: 30 συμπεριλαμβανομένων 17 διορθωτικών (14)

    Επιστημονικά εργαλεία ΤΠ

    Τροποποιήσεις του συστήματος πληροφορικής REACH-ΙΤ με προθεσμία το 2013.

    Περαιτέρω ανάπτυξη και θέση σε εφαρμογή των εργαλείων ΤΠ: IUCLID, CHESAR, Odyssey.

    Λύσεις ΤΠ για τα κράτη μέλη προκειμένου να έχουν πρόσβαση στους φακέλους και τα στοιχεία των ουσιών.

    Περαιτέρω διεύρυνση της εμβέλειας των δημοσιοποιούμενων πληροφοριών για τις ουσίες.

    Θέση σε εφαρμογή και συντήρηση του δημόσιου μητρώου C&L.

    Ανάπτυξη πλατφόρμας συνεργασίας C&L.

    Θέση σε εφαρμογή εργαλείου ΤΠ για την υποστήριξη της ροής εργασίας όσον αφορά τις διαδικασίες αξιολόγησης.

    Παροχή επιστημονικών και τεχνικών συμβουλών στα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ

    Υπογραφή σύμβασης για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης μεθοδολογιών αξιολόγησης κινδύνου για «πολύπλοκες» ουσίες.

    Συχνή εφαρμογή υπολογιστικών μεθόδων για την υποστήριξη των διαφορετικών διεργασιών.

    Διοργάνωση της πρώτης συνεδρίασης της GAARN (Ομάδας αξιολόγησης των ήδη καταχωρισμένων νανοϋλικών).

    Δημοσίευση των «Best practices on physicochemical and substance identity information for nanomaterials» (Βέλτιστες πρακτικές σχετικά με πληροφορίες που αφορούν την ταυτότητα των ουσιών και τις φυσικοχημικές ιδιότητες των νανοϋλικών) και επικαιροποίηση άλλων εγγράφων καθοδήγησης.

    Διοργάνωση της συνεδρίασης των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ, κατά την οποία καταρτίστηκε η στρατηγική δοκιμασιών για τις ερεθιστικές προς το δέρμα ουσίες.

    Συμβολή στην ανάπτυξη βασικών μεθόδων δοκιμασιών για τη γονιδιοτοξικότητα όπως προβλέπονται στην ολοκληρωμένη στρατηγική δοκιμασιών του REACH (REACH ITS), καθώς και στις εργασίες προκαταρκτικής ανάλυσης κανονιστικής συνάφειας (PARERE).

    Επιτροπές και φόρουμ

    Αριθμός ομόφωνων συμφωνιών της επιτροπής κρατών μελών: 179 (2)

    Αριθμός γνωμών επιτροπής αξιολόγησης κινδύνων: 34 (36)

    Αριθμός γνωμών επιτροπής κοινωνικοοικονομικής ανάλυσης: 1 (0)

    Συμβούλιο προσφυγών

    Αριθμός υποβληθεισών προσφυγών: 8 (6)

    Αριθμός αποφάσεων επί προσφυγών: 1 (6) και αριθμός αποφάσεων επί διαδικαστικών θεμάτων: 6 (10)

    Επικοινωνία

    Διοργάνωση 4 εκδηλώσεων ενδιαφερόμενων φορέων

    πρώτο Lead Registrant Workshop, εργαστήριο για τους σημαντικότερους καταχωρίζοντες, τον Φεβρουάριο (74 συμμετέχοντες + 175 με μετάδοση εικόνας μέσω διαδικτύου (web streaming)),

    δεύτερο Lead Registrant Workshop τον Οκτώβριο (76 συμμετέχοντες + 200 με web streaming),

    έβδομη «Stakeholders' Day» τον Μάιο (ημέρα συνάντησης των βασικών ενδιαφερομένων) (287 εξωτερικοί συμμετέχοντες + 353 σε web streaming),

    «Accredited Stakeholder Workshop», εργαστήριο για τους διαπιστευμένους ενδιαφερομένους τον Νοέμβριο (21 συμμετέχοντες).

    Διοργάνωση 16 διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) με 2 999 συμμετέχοντες.

    Μετάφραση 276 εγγράφων.

    92 δημοσιεύσεις.

    39 δελτία Τύπου, 62 ενημερωτικές ειδοποιήσεις και 6 ενημερωτικά δελτία.

    3 εκατομμύρια επισκέπτες στον ιστότοπο.

    Διεθνής Συνεργασία

    Επιστημονική και τεχνική συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, π.χ. eChemPortal, σύνολο εργαλείων QSAR)

    Διαχείριση

    Συνέχιση της ανάπτυξης και της βελτίωσης των συστημάτων διοίκησης και διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού συστήματος διαχείρισης ποιότητας

    Δημοσιονομική διαχείριση, σύναψη συμβάσεων και τήρηση λογαριασμών

    Αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση και διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων.

    Ανάληψη πολλών δράσεων στον τομέα της σύναψης συμβάσεων, π.χ. καθιέρωση νέας γενιάς συμβάσεων-πλαισίου για τις υπηρεσίες ΤΠ και συμβάσεων-πλαισίου για τους τομείς των επιστημονικών υπηρεσιών, της επικοινωνίας και των διοικητικών υπηρεσιών.

    Συνολικός αριθμός εταιρειών των οποίων το καθεστώς ΜΜΕ επιβεβαιώθηκε: 315.

    Ανθρώπινοι πόροι και εταιρικές υπηρεσίες

    Ολοκληρώθηκαν 23 (24) διαδικασίες επιλογής, προσλήφθηκαν 65 (93) υπάλληλοι (έκτακτοι και συμβασιούχοι).

    Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ)

    Παροχή υπηρεσιών για τη διατήρηση σε λειτουργική κατάσταση και στο ενδεδειγμένο επίπεδο επιδόσεων της υποδομής και των πόρων ΤΠΕ.

    Καθιέρωση λύσεων για τη διασφάλιση της συνέχισης της δραστηριότητας σχετικά με τα συστήματα πληροφορικής που είναι αναγκαία για την εκπλήρωση της αποστολής του Οργανισμού, με βάση εξωτερικές υπηρεσίες φιλοξενίας δεδομένων.

    Εγκατάσταση και θέση σε εφαρμογή ενός συστήματος καταγραφής χρόνου.

    Αναβάθμιση του λογισμικού όλων των σταθμών εργασίας με ενημερωμένες εκδόσεις.

    Βιοκτόνα

    Ανάλυση, σχεδιασμός και εφαρμογή του μητρώου για τα βιοκτόνα (R4BP).

    Κατάρτιση του πρώτου σχεδίου των βασικών εγγράφων καθοδήγησης.

    Προκαταρκτικό πρόγραμμα εργασίας της επιτροπής βιοκτόνων.

    Τα κράτη μέλη κλήθηκαν να διορίσουν τα μέλη, να ορίσουν τον πρόεδρο και τη γραμματεία της νέας επιτροπής και να προβούν στις προπαρασκευαστικές εργασίες για την ομάδα συντονισμού.

    PIC (Διαδικασία συναίνεσης κατόπιν ενημέρωσης)

    Προπαρασκευαστικές εργασίες

    Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από τον Οργανισμό.


    ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

    11.

    Τον Ιούλιο του 2012 αναπτύχθηκε μια νέα λειτουργία/έκδοση του ABAC Assets (v. 2.7.2.), η οποία επιτρέπει τον καλύτερο εντοπισμό των εσωτερικών συστατικών των οποίων η φυσική απογραφή δεν είναι δυνατή. Ωστόσο, η εν λόγω διεργασία απαιτεί σημαντική μη αυτοματοποιημένη εργασία και δεν ήταν δυνατή η ολοκλήρωσή της στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας απογραφής πάγιων στοιχείων ενεργητικού του 2012. Ο Οργανισμός βεβαιώνει ότι θα ενισχυθεί η διαχείριση της απογραφής των πάγιων στοιχείων ενεργητικού. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος της φυσικής απογραφής θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα το 2013 ώστε να επιτραπεί η επαρκής ανάλυση και ο πλήρης εντοπισμός όλων των πάγιων στοιχείων ενεργητικού. Εν τω μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση έργου με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος λογισμικού για τη διαχείριση αδειών, το οποίο θα επιτρέπει την κατάλληλη παρακολούθηση των άυλων στοιχείων.

    12.

    Ο Οργανισμός λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ανωτέρω συμπέρασμα του Συνεδρίου και θα συνεχίσει με προσήλωση τις προσπάθειές του για τη διασφάλιση της αιτιολόγησης των μεταφορών στον τίτλο ΙΙΙ.


    Top