Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(04)

    Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης για το οικονομικό έτος 2012, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Κέντρου

    ΕΕ C 365 της 13.12.2013, p. 21–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.12.2013   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 365/21


    ΈΚΘΕΣΗ

    σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης για το οικονομικό έτος 2012, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Κέντρου

    2013/C 365/04

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    1.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (γνωστό και ως «CEDEFOP», εφεξής «το Κέντρο»), με έδρα στη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 337/75 του Συμβουλίου (1). Κύρια αποστολή του Κέντρου αποτελεί η ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, καθήκον του είναι να καταρτίζει και να διαδίδει τεκμηρίωση σχετικά με τα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης (2).

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    2.

    Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές ελεγκτικές διαδικασίες, άμεσες δοκιμασίες πράξεων και αξιολόγηση των βασικών δικλίδων ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου του Κέντρου. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

    ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    3.

    Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συνέδριο διενήργησε:

    α)

    έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών του Κέντρου, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις (3) και τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού (4) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2012, καθώς και

    β)

    έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

    Ευθύνη της διοίκησης

    4.

    Σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 43 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (5), η διοίκηση φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση και ακριβοδίκαιη παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών του Κέντρου, καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται:

    α)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς του Κέντρου περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου με σκοπό την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα· την επιλογή και εφαρμογή των ενδεδειγμένων λογιστικών πολιτικών, βάσει των λογιστικών κανόνων που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (6)· και τη διατύπωση λογιστικών εκτιμήσεων εύλογων υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Ο διευθυντής εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς του Κέντρου, αφού ο υπόλογος τους καταρτίσει βάσει του συνόλου των διαθέσιμων πληροφοριακών στοιχείων και συντάξει συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει αποκομίσει εύλογη βεβαιότητα ότι οι λογαριασμοί απεικονίζουν ακριβοδίκαια, από κάθε ουσιώδη πλευρά, την οικονομική κατάσταση του Κέντρου.

    β)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, καθώς και τη συμμόρφωση με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συνίσταται στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει κατάλληλη εποπτεία, λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την πρόληψη περιπτώσεων παρατυπίας και απάτης και, κατά περίπτωση, νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση κονδυλίων τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένως.

    Ευθύνη του ελεγκτή

    5.

    Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (7) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών του Κέντρου όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Το Συνέδριο διενήργησε τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς του Κέντρου όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

    6.

    Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, η οποία βασίζεται σε εκτίμηση των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τυχόν εσωτερικές δικλίδες ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, και σχεδιάζει αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών, του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων, καθώς και της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

    7.

    Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της δήλωσης αξιοπιστίας του.

    Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

    8.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί του Κέντρου παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής του την 31η Δεκεμβρίου 2012, των αποτελεσμάτων των πράξεών του και των ταμειακών ροών του για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού του και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής.

    Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

    9.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2012 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

    10.

    Τα σχόλια που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου.

    ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

    11.

    Το Κέντρο χορηγεί ετησίως επιχορηγήσεις σε ένα δίκτυο εθνικών εταίρων (8) (το ύψος των επιχορηγήσεων κυμαίνεται από 23 615 έως 43 620 ευρώ ανά συμφωνία). Το 2012, οι δαπάνες που συνδέονται με τις επιχορηγήσεις (οι οποίες αφορούν κυρίως τις δαπάνες προσωπικού των δικαιούχων) ανήλθαν σε 695 337 ευρώ (9), ήτοι στο 4 % του συνόλου των δαπανών λειτουργίας. Οι εκ των προτέρων επαληθεύσεις που διενεργεί το Κέντρο σε σχέση με τις επιχορηγήσεις συνίστανται σε λεπτομερή ανάλυση βάσει εγγράφων των δηλώσεων δαπανών που υποβάλλουν οι δικαιούχοι επιχορηγήσεων, καθώς και σε εξέταση των πιστοποιητικών που λαμβάνονται είτε από εξωτερικούς ελεγκτές που προσλαμβάνουν οι δικαιούχοι είτε από ανεξάρτητους δημόσιους λειτουργούς. Ωστόσο, το Κέντρο κατά κανόνα δεν διενεργεί επαληθεύσεις των δαπανών προσωπικού που δηλώνουν οι δικαιούχοι βάσει των πρωτότυπων δικαιολογητικών. Επίσης, ανάλογες εκ των υστέρων επαληθεύσεις δεν έχουν διενεργηθεί από το 2009. Επομένως, οι εκ των προτέρων επαληθεύσεις παρέχουν περιορισμένη μόνον διασφάλιση.

    ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

    12.

    Τα ποσοστά εκτέλεσης του προϋπολογισμού ήταν υψηλά: 100 %, για τους τίτλους Ι και ΙΙΙ και 98 % για τον τίτλο II. Το υψηλό ποσοστό μεταφορών ανειλημμένων πιστώσεων για τον τίτλο ΙΙ, το οποίο ανήλθε σε 39 % (673 392 ευρώ), οφείλεται κυρίως σε λόγους που εκφεύγουν του ελέγχου του Κέντρου, όπως καθυστερήσεις στις εργασίες επισκευών που πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Οι καθυστερήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την αναβολή των συναφών εργασιών συντήρησης, επισκευής και διαρρύθμισης των εγκαταστάσεων (κόστους περίπου 124 000 ευρώ), καθώς και καθυστερήσεις στην προμήθεια εξοπλισμού για τις αίθουσες διασκέψεων του Κέντρου (αξίας περίπου 242 000 ευρώ). Τμήμα των μεταφορών πιστώσεων οφείλεται σε καθυστερήσεις στην προμήθεια εξοπλισμού ΤΠ (περίπου 172 000 ευρώ).

    ΛΟΙΠΑ ΣΧΟΛΙΑ

    13.

    Το 2010 και το 2011 αντίστοιχα δρομολογήθηκαν δύο διαδικασίες πρόσληψης για την κάλυψη της θέσης του διευθυντή του Κέντρου, οι οποίες κηρύχθηκαν αμφότερες άκαρπες (10). Στα τέλη του 2012 δρομολογήθηκε τρίτη διαδικασία πρόσληψης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Το Συνέδριο διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο των δύο πρώτων διαδικασιών πρόσληψης, τα μέλη της επιτροπής προεπιλογής δεν είχαν υπογράψει δήλωση απουσίας σύγκρουσης συμφερόντων και ότι οι ερωτήσεις των συνεντεύξεων και η στάθμισή τους, καθώς και η ελάχιστη βαθμολογία που έπρεπε να συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι προκειμένου να εγγραφούν στον κατάλογο κατάλληλων υποψηφίων ορίστηκαν μετά τη διαδικασία επιλογής.

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ

    14.

    Στο παράρτημα Ι παρουσιάζεται επισκόπηση των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν σε συνέχεια των σχολίων που διατύπωσε το Συνέδριο το προηγούμενο έτος.

    Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο δρ Louis GALEA, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 9ης Ιουλίου 2013.

    Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Πρόεδρος


    (1)  ΕΕ L 39 της 13.02.1975, σ. 1.

    (2)  Στο παράρτημα II παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες του Κέντρου.

    (3)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

    (4)  Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

    (5)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72.

    (6)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, ελλείψει αυτών, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards, IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

    (7)  Άρθρο 185, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1).

    (8)  Πρόκειται κυρίως για εθνικούς οργανισμούς και ινστιτούτα ερευνών.

    (9)  Ως αποτέλεσμα τελικών πληρωμών και εκκαθαρίσεων προχρηματοδοτήσεων σε σχέση με συμφωνίες επιχορήγησης προηγουμένων ετών. Όσον αφορά τις συμφωνίες επιχορήγησης για το 2012, εντός του εν λόγω έτους πραγματοποιήθηκαν μόνον προχρηματοδοτήσεις, οι οποίες δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε δαπάνες.

    (10)  Στο πλαίσιο της πρώτης διαδικασίας πρόσληψης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διόρισε κανέναν από τους υποψηφίους που είχε συμπεριλάβει το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου στον περιορισμένο κατάλογο υποψηφίων. Στο πλαίσιο της δεύτερης διαδικασίας πρόσληψης, η επιτροπή προεπιλογής έκρινε ότι κανείς από τους προτεινόμενους υποψηφίους δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να περιληφθεί στον περιορισμένο κατάλογο υποψηφίων και δεν υπέβαλε κατάλογο κατάλληλων υποψηφίων στο διοικητικό συμβούλιο.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

    Παρακολούθηση των σχολίων του προηγούμενου έτους

    Έτος

    Σχόλιο του Συνεδρίου

    Κατάσταση εφαρμογής των διορθωτικών μέτρων

    (Ολοκληρώθηκε / Σε εξέλιξη / Εκκρεμεί / ά.α.)

    2011

    Το υπερβολικά υψηλό επίπεδο των πιστώσεων που μεταφέρθηκαν από το προηγούμενο έτος στο πλαίσιο του τίτλου ΙΙ αντιβαίνει στην αρχή της ετήσιας διάρκειας του προϋπολογισμού.

    Σε εξέλιξη

    2011

    Πραγματοποιήθηκε πλήθος μεταφορών πιστώσεων εντός προϋπολογισμού, οι περισσότερες από τις οποίες συγκεντρώθηκαν στα τέλη του έτους (1). Η αιτιολόγηση αυτών των μεταφορών πιστώσεων ήταν ανεπαρκής, δεδομένου ότι δεν είχε προηγηθεί εκτίμηση των αναγκών. Η κατάσταση αυτή αποτελεί ένδειξη αδυναμιών στην κατάρτιση και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και αντιβαίνει στην αρχή της ειδικότητας των πιστώσεων του προϋπολογισμού.

    Σε εξέλιξη

    (ολοκληρώθηκε όσον αφορά την αιτιολόγηση των μεταφορών)

    2011

    Το Κέντρο χρηματοδοτεί ετησίως επιχορηγήσεις στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) (2) οι οποίες ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο ευρώ περίπου (3). Το κλείσιμο των επιχορηγήσεων για το 2010 καθυστέρησε σημαντικά, επειδή οι δικαιούχοι υπέβαλαν καθυστερημένα τις τελικές εκθέσεις τους για τις σχετικές δραστηριότητες. Το Κέντρο με τη σειρά του καθυστέρησε να προβεί στην επαλήθευση αυτών των εκθέσεων και την επεξεργασία των τελικών πληρωμών (4).

    Ολοκληρώθηκε


    (1)  Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 77 μεταφορές πιστώσεων εντός του προϋπολογισμού, συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων οι 67 (1,3 εκατομμύρια ευρώ) πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011.

    (2)  Το Κέντρο παρέχει επιχορηγήσεις σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο αναφοράς και εμπειρογνωσίας («ReferNet»), για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα εθνικά συστήματα και πολιτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στα κράτη μέλη, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

    (3)  2011 και 2010: 0,9 εκατομμύρια ευρώ.

    (4)  Η μέση καθυστέρηση για την καταβολή των τελικών πληρωμών ήταν 50 ημέρες.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

    Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Θεσσαλονίκη)

    Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

    Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης

    (άρθρο 166, παράγραφος 1, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

    Συλλογή πληροφοριών

    Η Ένωση εφαρμόζει πολιτική επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία στηρίζει και συμπληρώνει τις δράσεις των κρατών μελών, σεβόμενη ταυτόχρονα πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών μελών για το περιεχόμενο και την οργάνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

    Αρμοδιότητες του CEDEFOP

    (άρθρα 2 και 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 337/75 του Συμβουλίου)

    Στόχοι

    Το Κέντρο, ως σημείο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, παρέχει στα πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων, τους ερευνητές και τους επαγγελματίες πληροφορίες με σκοπό την προώθηση της σαφέστερης κατανόησης των τρεχουσών εξελίξεων, επιτρέποντάς τους κατ' αυτό τον τρόπο να λαμβάνουν περισσότερο τεκμηριωμένες αποφάσεις για μελλοντικές δράσεις. Το Κέντρο παρέχει τη συνδρομή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση και ανάπτυξη, σε επίπεδο ΕΕ, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    Καθήκοντα

    Καταρτίζει κατ' επιλογή τεκμηρίωση και προβαίνει σε ανάλυση των δεδομένων.

    Συμβάλλει στην ανάπτυξη και τον συντονισμό της έρευνας.

    Αξιοποιεί και εξασφαλίζει τη διάδοση κάθε χρήσιμης πληροφορίας.

    Προωθεί και υποστηρίζει τη συντονισμένη προσέγγιση των ζητημάτων που αφορούν την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης.

    Παρέχει ένα φόρουμ για ευρύ και ποικίλο κοινό.

    Διοίκηση

    Διοικητικό συμβούλιο

    Σύνθεση

    Για κάθε κράτος μέλος:

    α)

    ένα μέλος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση,

    β)

    ένα μέλος που εκπροσωπεί τις οργανώσεις των εργοδοτών,

    γ)

    ένα μέλος που εκπροσωπεί τις οργανώσεις των εργαζομένων.

    Συμμετέχουν επίσης τρεις εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Τα μέλη που αναφέρονται υπό τα στοιχεία α), β) και γ) ανωτέρω διορίζονται από το Συμβούλιο. Η Επιτροπή διορίζει τα μέλη που την εκπροσωπούν.

    Ο συντονιστές από τις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι παρατηρητές από τις χώρες του ΕΟΧ παρίστανται επίσης στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και του προεδρείου.

    Καθήκοντα

    Εγκρίνει τον προϋπολογισμό, τις μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες (πολυετής προγραμματισμός του Κέντρου), καθώς και το πρόγραμμα εργασίας, αξιολογεί και αναλύει την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων και τους ετήσιους λογαριασμούς και, τέλος, εγκρίνει τον οριστικό προϋπολογισμό και τον πίνακα προσωπικού.

    Προεδρείο

    Σύνθεση

    Απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τους τρεις αντιπροέδρους του διοικητικού συμβουλίου, έναν συντονιστή ανά κατηγορία και έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής.

    Διευθυντής

    Διορίζεται από την Επιτροπή, βάσει κατάστασης υποψηφίων προτεινομένων από το διοικητικό συμβούλιο. Είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του Κέντρου και εκτελεί τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου και του προεδρείου.

    Εσωτερικός έλεγχος

    Υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Εξωτερικός έλεγχος

    Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

    Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση του Κέντρου το 2012 (2011)

    Οριστικός προϋπολογισμός

    19,22 (18,83) εκατομμύρια ευρώ

    Εισφορά της ΕΕ (1): 97,6 % (97,5 %)

    Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2012

    Αριθμός θέσεων που προβλέπονταν στον πίνακα προσωπικού: 101 (101)

    εκ των οποίων είχαν πληρωθεί: 98 (2) (97)

    Λοιποί υπάλληλοι:

    συμβασιούχοι υπάλληλοι: 23 (3) (25)

    Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες: 3 (3)

    Σύνολο υπαλλήλων: 124 (125), εκ των οποίων ασκούν

    επιχειρησιακά καθήκοντα: 90 (90)

    διοικητικά καθήκοντα: 34 (35)

    Προϊόντα και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2012 (2011)

    Ανάλυση και κατάρτιση εκθέσεων σχετικά με τις εξελίξεις πολιτικής

    Δημοσιεύθηκε και παρουσιάστηκε στους γενικούς διευθυντές αρμόδιους για την ΕΕΚ στην Κύπρο η έκθεση του Κέντρου με τίτλο Trends in VET policy in Europe 2010-12: Progress towards the Bruges Communiqué (Τάσεις στον τομέα της πολιτικής ΕΕΚ στην Ευρώπη 2010-2012: Πρόοδος προς την κατεύθυνση του ανακοινωθέντος της Bruges). Το Κέντρο παρείχε επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα ΕΕΚ, καθώς και νέα σχετικά με πρωτοβουλίες και πολιτικές εξελίξεις στα κράτη μέλη. Αρκετά μηνιαία στατιστικά δελτία, τα οποία περιλαμβάνουν δεδομένα από ολόκληρη την Ευρώπη, επικεντρώθηκαν στην εκτίμηση του αντικτύπου της κρίσης. Προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συστηματική ανάλυση ανά χώρα των εξελίξεων στον τομέα της ΕΕΚ για το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», το Κέντρο αναπροσανατόλισε τις εργασίες του και δρομολόγησε την κατάρτιση των δημοσιεύσεων «Spotlight on VET» (Ματιές στην ΕΕΚ) για όλες τις χώρες. Για τις συναντήσεις των γενικών διευθυντών αρμόδιων για την ΕΕΚ, στο πλαίσιο της δανικής και της κυπριακής προεδρίας, εκπόνησε επισκόπηση των εξελίξεων στον τομέα της συνεργασίας επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ΕΚΚ, καθώς και ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο Διαπερατότητα συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης: λιγότερα εμπόδια, περισσότερες ευκαιρίες.

    Κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία, προσόντα και μαθησιακά αποτελέσματα

    Το Κέντρο συντόνισε τη συμβουλευτική ομάδα του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων (ΕΠΕΠ) (European Qualifications Framework, EQF) από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατάρτισε (από κοινού) 23 έγγραφα αναφοράς που αποτέλεσαν τη βάση συζητήσεων προσανατολισμού. Στο ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο Τα πλαίσια επαγγελματικών προσόντων στην Ευρώπη, εργαλεία διαφάνειας και αλλαγής, το οποίο δημοσιεύθηκε ενόψει της συνεδρίασης των γενικών διευθυντών αρμόδιων για την ΕΕΚ στην Κύπρο, συνοψίστηκαν τα αποτελέσματα της τέταρτης ετήσιας έκθεσης του Κέντρου σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα των εθνικών πλαισίων προσόντων. Το Κέντρο ανέλυσε επίσης τις εκθέσεις δέκα χωρών, στις οποίες εξηγούν με ποιον τρόπο συνδέουν τα εθνικά προσόντα τους με το ΕΠΕΠ. Τα αποτελέσματα της τρίτης έκθεσης παρακολούθησης του ευρωπαϊκού συστήματος ακαδημαϊκών μονάδων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ECVET) παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση των γενικών διευθυντών αρμόδιων για την ΕΕΚ στην Κύπρο. Η στήριξη προς το ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τη διασφάλιση της ποιότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (EQAVET) συνεχίστηκε. Η χρήση του ιστοτόπου του Europass, τον οποίο διαχειρίζεται το Κέντρο, από τους νέους της Ευρώπης παρουσιάζει συνεχή αύξηση. Από τη δημιουργία του έχουνκαταγραφεί σχεδόν 60 εκατομμύρια επισκέψεις (2012: 14,8 εκατομμύρια, 2011: 12,9 εκατομμύρια) και οι χρήστες έχουν συμπληρώσει σε απευθείας σύνδεση 25 εκατομμύρια βιογραφικά σημειώματα (2012: 8,3 εκατομμύρια, 2011: 5,8 εκατομμύρια). Η μελέτη με τίτλο Curriculum reform in Europe: the impact of learning outcomes (Μεταρρύθμιση του προγράμματος σπουδών στην Ευρώπη: ο αντίκτυπος των μαθησιακών αποτελεσμάτων) δημοσιεύθηκε και συζητήθηκε στο πλαίσιο διεθνούς εργαστηρίου. Την περίοδο 2011-12, το Κέντρο συντόνισε 215 επισκέψεις μελέτης για 2 448 ειδικούς από 33 χώρες. Οι μελέτες αντικτύπου υπογραμμίζουν το υψηλό ποσοστό ικανοποίησης (96 %).

    Εκπαίδευση ενηλίκων και μεταβάσεις

    Η μελέτη με τίτλο Adult learning in the workplace: skill development to promote innovation in enterprises (Εκπαίδευση ενηλίκων στον χώρο εργασίας: ανάπτυξη δεξιοτήτων για την προαγωγή της καινοτομίας στις επιχειρήσεις) δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία εργαστηρίου με αυτό το αντικείμενο. Το Κέντρο συνέβαλε στο Ευρωπαϊκό έτος για την ενεργό γήρανση διοργανώνοντας εργαστήριο για τη διατήρηση της απασχολησιμότητας μέσω της μάθησης στο πλαίσιο της διάσκεψης της ΓΔ EAC «One Step Up in later life» (Βήματα προόδου στο τέλος της σταδιοδρομίας). Δημοσίευσε επίσης το έγγραφο Working and ageing – the benefits of investing in an ageing workforce (Εργασία και γήρανση – Τα οφέλη της επένδυσης στο γηράσκον εργατικό δυναμικό). Τρεις δημοσιεύσεις επικεντρώθηκαν στη χρηματοδότηση και άλλα κίνητρα για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΣΕΕΚ). Προκειμένου να στηρίξει την ενσωμάτωση των νέων στην αγορά εργασίας, το Κέντρο συνεισέφερε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίας για τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με αρκετές χώρες στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής συμμαχίας για θέσεις μαθητείας». Η συνεισφορά του Κέντρου βασίστηκε επίσης σε στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση From education to working life – The labour market outcomes of VET (Από την εκπαίδευση στην επαγγελματική ζωή – Τα αποτελέσματα της ΕΕΚ στην αγορά εργασίας).

    Ανάλυση δεξιοτήτων

    Το Κέντρο παρουσίασε τις τελευταίες προβλέψεις του όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση δεξιοτήτων στην ΕΕ για την περίοδο 2010-2020 στο ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο Δεξιότητες: ένα στοίχημα για την Ευρώπη – Επιστροφή στην αύξηση των θέσεων εργασίας έως το 2020 με μεγαλύτερο όμως κίνδυνο αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και στη δημοσίευση Future skills supply and demand in Europe – Forecast 2012 (Προσφορά και ζήτηση δεξιοτήτων στο μέλλον στην Ευρώπη – Προβλέψεις για το 2012). Το Κέντρο συνεισέφερε στο «πανόραμα» δεξιοτήτων της ΕΕ και δημοσίευσε δύο έγγραφα σχετικά με τις πράσινες δεξιότητες. Το Κέντρο συνέταξε ένα κεφάλαιο για την αναντιστοιχία δεξιοτήτων για την έκθεση της Επιτροπής με τίτλο Employment and Social Developments in Europe 2012 (Απασχόληση και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη, 2012). Η έκθεση με τίτλο Skill mismatch: the role of the enterprise (Αναντιστοιχία δεξιοτήτων: ο ρόλος της επιχείρησης) συζητήθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίου. Δημοσιεύθηκε επίσης ενημερωτικό σημείωμα με θέμα Πώς αποφεύγεται η απαξίωση των δεξιοτήτων; Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τη δημιουργία ενός περιφερειακού εργαλείου για τη διευκόλυνση της πρόβλεψης δεξιοτήτων, το Κέντρο παρείχε εμπειρογνωμοσύνη στον δήμο Θεσσαλονίκης.

    Αντίκτυπος των δράσεων του Κέντρου

    Οι βασικοί δείκτες επιδόσεων καταδεικνύουν υψηλό αντίκτυπο των δράσεων του Κέντρου: αναφορές σε 169 έγγραφα πολιτικής της ΕΕ και σε 68 έγγραφα πολιτικής σε διεθνές επίπεδο, ορισμένα από τα οποία βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις εργασίες του Κέντρου, συνεισφορές σε 26 έγγραφα πολικής της ΕΕ, 158 εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Προεδρίας και άλλες εκδηλώσεις σε επίπεδο ΕΕ, 150 εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Κέντρο, 120 δημοσιεύσεις, 525 άρθρα στα μέσα ενημέρωσης τα οποία αναφέρονται στο έργο του Κέντρου (+ 38 %), τηλεφόρτωση 636 000 δημοσιεύσεων (+ 33 %), 415 αναφορές σε επιστημονική βιβλιογραφία, σημαντική αύξηση της παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (+ 127 % Facebook, + 170 % Twitter). Για λόγους οικονομίας, δόθηκε έμφαση στις βιντεοδιασκέψεις και χρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά το Skype για την πραγματοποίηση συνεντεύξεων στο πλαίσιο διαδικασιών πρόσληψης.

    Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε www.cedefop.europa.eu (ετήσια έκθεση και ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων για το 2012).

    Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από το Κέντρο.


    (1)  

    Σημ.:

    Η συνεισφορά της Ένωσης περιλαμβάνει, αφενός, επιδότηση και, αφετέρου, πιστώσεις του διορθωτικού και συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

    (2)  Περιλαμβάνονται οι θέσεις που έχουν πράγματι πληρωθεί (92) καθώς και οι προσφορές εργασίας που έχουν ήδη γίνει (6) για την κάλυψη κενών θέσεων (σύμφωνα με την προσέγγιση του πολυετούς σχεδίου πολιτικής προσωπικού).

    (3)  Περιλαμβάνονται 22 συμβασιούχοι υπάλληλοι και μία προσφορά εργασίας.

    Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από το Κέντρο.


    ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

    11.

    Το Κέντρο εξετάζει διεξοδικά τις προτάσεις και τις εκτιμήσεις του κόστους κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων επιχορήγησης. Κατά τη διαδικασία επαλήθευσης, ελέγχεται λεπτομερώς η ποιότητα και η πληρότητα του παραδοτέου υλικού.

    Ως απάντηση στις ανησυχίες του Συνεδρίου, εκτός από τα πιστοποιητικά ελέγχου το Κέντρο θα εισαγάγει από φέτος λεπτομερείς ελέγχους των δαπανών προσωπικού και των δελτίων χρόνου εργασίας για τρεις τυχαία επιλεγμένες περιπτώσεις μεταξύ των 26 έως 29 πληρωμών επιχορήγησης.

    12.

    Λαμβάνουμε υπόψη την παρατήρηση για τις μεταφορές πιστώσεων στον τίτλο ΙΙ και επιβεβαιώνουμε τη συνεχή δέσμευσή μας για μείωση των εν λόγω μεταφορών.

    13.

    Το Κέντρο τονίζει ότι, αν και παρέχει βοήθεια στην επιτροπή προεπιλογής, δεν ασκεί έλεγχο επί της διαδικασίας και των αποφάσεων της επιτροπής προεπιλογής ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα μέλη της επιτροπής γνωρίζουν την αναγκαιότητα της απουσίας σύγκρουσης συμφερόντων. Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής προεπιλογής υπέγραψαν εντωμεταξύ επίσημες δηλώσεις σύμφωνα με την πρόταση του Συνεδρίου.


    Top