Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0704

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2004/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον περιορισμό των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων που οφείλονται στη χρήση οργανικών διαλυτών σε χρώματα διακόσμησης και βερνίκια και σε προϊόντα φανοποιίας αυτοκινήτων και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/13/ΕΚ

    /* COM/2013/0704 final */

    52013DC0704

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2004/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον περιορισμό των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων που οφείλονται στη χρήση οργανικών διαλυτών σε χρώματα διακόσμησης και βερνίκια και σε προϊόντα φανοποιίας αυτοκινήτων και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/13/ΕΚ /* COM/2013/0704 final */


    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2004/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον περιορισμό των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων που οφείλονται στη χρήση οργανικών διαλυτών σε χρώματα διακόσμησης και βερνίκια και σε προϊόντα φανοποιίας αυτοκινήτων και για την τροποποίηση της οδηγίας 1999/13/ΕΚ

    1.           Εισαγωγή

    Η οδηγία 2004/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (εφεξής «οδηγία για τα χρώματα») περιορίζει τις εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων (εφεξής «ΠΟΕ») που οφείλονται στη χρήση οργανικών διαλυτών σε χρώματα διακόσμησης, βερνίκια και προϊόντα φανοποιίας αυτοκινήτων.

    Η οδηγία για τα χρώματα αποσκοπεί στην πρόληψη ή τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τη συμβολή των ΠΟΕ στον σχηματισμό τροποσφαιρικού όζοντος[1] και δευτερογενών αιωρούμενων σωματιδίων. Συμπληρώνει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο για να διασφαλιστεί η τήρηση των ανωτάτων ορίων εκπομπών ΠΟΕ που καθορίζονται στην οδηγία 2001/81/ΕΚ σχετικά με εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών για ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους (εφεξής «οδηγία ΕΑΟΕ»). Τα προϊόντα που καλύπτει η εν λόγω οδηγία είναι χρώματα και βερνίκια, που εφαρμόζονται για διακοσμητικούς, λειτουργικούς και προστατευτικούς σκοπούς σε κτίρια, στα τελειώματα και τις επενδύσεις τους και στις συναφείς κατασκευές, καθώς και προϊόντα φανοποιίας αυτοκινήτων[2].

    Η οδηγία για τα χρώματα ορίζει ότι η περιεκτικότητα σε ΠΟΕ των προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της και διατίθενται στην αγορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2007 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις οριακές τιμές που καθορίζονται στο παράρτημα II αυτής. Από την 1η Ιανουαρίου 2010 ισχύουν αυστηρότερες (φάση II) οριακές τιμές περιεκτικότητας σε ΠΟΕ για τα χρώματα και τα βερνίκια. Η οδηγία για τα χρώματα επιβάλλει επίσης την επισήμανση των προϊόντων με ένδειξη της περιεκτικότητάς τους σε ΠΟΕ, ώστε να διευκολυνθεί η ενημέρωση των καταναλωτών όταν επιλέγουν προϊόντα. Τα κράτη μέλη οφείλουν να καταρτίσουν πρόγραμμα παρακολούθησης, για να εξακριβώνουν τη συμμόρφωση με τις οριακές τιμές περιεκτικότητας και τις απαιτήσεις επισήμανσης για τις ΠΟΕ, και να υποβάλλουν σε τακτά διαστήματα εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με τα αποτελέσματα των προγραμμάτων αυτών.

    Η παρούσα είναι η δεύτερη έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο που παρέχει επισκόπηση της εφαρμογής της οδηγίας για τα χρώματα από τα κράτη μέλη. Η πρώτη έκθεση[3] εκδόθηκε το 2011. Η υπό εξέλιξη επανεξέταση της θεματικής στρατηγικής για την ατμοσφαιρική ρύπανση[4] περιλαμβάνει συνολική αξιολόγηση των πηγών εκπομπών ΠΟΕ και πιθανών οικονομικά αποδοτικών μέτρων μείωσης. Ως εκ τούτου, δεν επανεξετάζεται χωριστά η οδηγία για τα χρώματα.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πλέον, ως συμπληρωματική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «οικολογικά σήματα» για χρώματα και βερνίκια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων[5]. Τα εν λόγω οικολογικά σήματα προϋποθέτουν, μεταξύ άλλων, αυστηρότερους εθελοντικούς περιορισμούς της περιεκτικότητας των προϊόντων σε ΠΟΕ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των εκπομπών ΠΟΕ μέσω της επιλογής προϊόντων από πληρέστερα ενημερωμένους καταναλωτές.

    2.           Εφαρμογή

    2.1.        Εισαγωγή

    Το άρθρο 7 της οδηγίας για τα χρώματα επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα των οικείων προγραμμάτων παρακολούθησης, προκειμένου να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις της οδηγίας. Απαιτεί επίσης από τα κράτη μέλη να αναφέρουν στις εκθέσεις τους τις κατηγορίες και τις ποσότητες προϊόντων για τα οποία χορηγήθηκε άδεια σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 της οδηγίας.

    Τα κράτη μέλη όφειλαν να υποβάλουν τη δεύτερη έκθεσή τους, που καλύπτει το έτος 2010, έως την 1η Ιουλίου 2012, λαμβάνοντας υπόψη τις αυστηρότερες οριακές τιμές ΠΟΕ της φάσης II (παράρτημα ΙΙ της οδηγίας για τα χρώματα) που ισχύουν για τα χρώματα και τα βερνίκια από την 1η Ιανουαρίου 2010. Για την προώθηση της υποβολής συνεπών εκθέσεων από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή εκπόνησε και ενέκρινε κοινή μορφή[6].

    Ελήφθησαν εκθέσεις εφαρμογής και από τα 27 κράτη μέλη. Οι εκθέσεις αυτές, καθώς και η μετέπειτα αξιολόγησή τους, είναι διαθέσιμες μέσω του ιστότοπου της Επιτροπής[7].

    Η παρούσα έκθεση, η οποία συνοψίζει τις κυριότερες διαπιστώσεις της αξιολόγησης των στοιχείων που υπέβαλαν τα κράτη μέλη, επικεντρώνεται σε δύο πτυχές της εφαρμογής της οδηγίας για τα χρώματα, και συγκεκριμένα:

    · στα προγράμματα παρακολούθησης που έχουν καταρτιστεί για τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων της οδηγίας για τα χρώματα, δηλ. στις ενέργειες κυρίως των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών·

    · στον βαθμό συμμόρφωσης των κρατών μελών με τις τεχνικές απαιτήσεις της οδηγίας για τα χρώματα, δηλ. στα μέτρα εφαρμογής που έχουν λάβει οι παραγωγοί, οι εισαγωγείς και οι επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης χρωμάτων και βερνικιών.

    2.2.        Προγράμματα παρακολούθησης

    Τα στοιχεία για το 2010, που υπέβαλαν τα κράτη μέλη, δείχνουν ότι η παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές περιεκτικότητας σε ΠΟΕ (παράρτημα ΙΙ) και με τις απαιτήσεις επισήμανσης (άρθρο 4) σημείωσε πρόοδο ή, τουλάχιστον, παρέμεινε στα επίπεδα του 2007.

    Τα κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει ποικίλες προσεγγίσεις όσον αφορά την παρακολούθηση της συμμόρφωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν υλικούς ελέγχους (π.χ. δειγματοληψία και ανάλυση χρωμάτων, οπτική εξέταση ετικετών) και/ή σύστημα ελέγχου εξ αποστάσεως με την εξέταση εγγράφων που υποβάλλουν οι παραγωγοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαδικασία της επιθεώρησης/δειγματοληψίας, που είναι επαχθέστερη, εφαρμόζεται μόνο εάν ενεργοποιηθεί από παρατηρήσεις κατά τον έλεγχο εξ αποστάσεως. Για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση, ορισμένα κράτη μέλη ανέφεραν ότι εξέτασαν εναλλακτικές προσεγγίσεις όσον αφορά την εξακρίβωση της συμμόρφωσης, π.χ. υποχρέωση των παραγωγών να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο και να το επιστρέφουν με δείγματα του προϊόντος, προγράμματα αυτοπιστοποίησης.

    Αν και διαπιστώθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών, ο συνολικός αριθμός των επιθεωρήσεων εγκαταστάσεων που διενεργήθηκαν το 2010 στην ΕΕ των 27 ήταν σημαντικός, ανερχόμενος σε περίπου 4.700 επιθεωρήσεις για τον έλεγχο της περιεκτικότητας προϊόντων σε ΠΟΕ ή/και της επισήμανσής τους. Οι επιθεωρήσεις κάλυψαν όλους τους παράγοντες της διάθεσης προϊόντων στην αγορά, δηλαδή την παραγωγή, τις εισαγωγές και τη χονδρική και λιανική πώληση χρωμάτων και βερνικιών. Σε επίπεδο κρατών μελών, ο αναφερθείς αριθμός επιθεωρήσεων κυμαινόταν από μηδέν (τρία κράτη μέλη) έως 830.

    Μεγάλος αριθμός δειγμάτων χρωμάτων και βερνικιών, και πάλι με μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών, υποβλήθηκαν σε ανάλυση της περιεκτικότητας σε ΠΟΕ, με περισσότερες από 19.000 αναλύσεις στην ΕΕ των 27 το 2010. Σε τέσσερα κράτη μέλη αναλύθηκαν περισσότερα από 1.000 δείγματα (ο μεγαλύτερος αριθμός ήταν 11.800), αλλά σε πέντε κράτη μέλη δεν έγινε καμία ανάλυση. Τα προϊόντα που υποβλήθηκαν συχνότερα σε ανάλυση ήταν χρώματα και βερνίκια που πωλούνται από εμπόρους λιανικής (αντιπροσωπεύουν το 41% των δειγμάτων).

    Το 2010 ο αριθμός των ελέγχων ετικετών προϊόντων, είτε με οπτική εξέταση ή με άλλες μεθόδους, ήταν της τάξης των 121.000 στην ΕΕ των 27, και πάλι όμως με μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Σε επίπεδο κρατών μελών, ο αριθμός των ελέγχων κυμαινόταν από μηδέν (πέντε κράτη μέλη) έως 78.000. Οι συχνότεροι έλεγχοι της συμμόρφωσης των ετικετών αφορούσαν χρώματα και βερνίκια που πωλούνται από εμπόρους χονδρικής (41% του συνόλου των ελέγχων).

    Τα κράτη μέλη που ανέφεραν μηδενικά ή πολύ χαμηλά επίπεδα παρακολούθησης το 2010 επικαλέστηκαν διάφορους λόγους. Πολλά κράτη μέλη προσέκρουσαν στην έλλειψη πόρων, ιδίως οικονομικών. Οι αρμόδιες αρχές ορισμένων κρατών μελών υπερνίκησαν αυτό το εμπόδιο χρησιμοποιώντας εργαλεία ιεράρχησης (π.χ. στόχευση της παρακολούθησης σε συγκεκριμένα προϊόντα) ή/και ενημερωτικές εκστρατείες (για την ευαισθητοποίηση στην οδηγία για τα χρώματα και τη βελτίωση της συμμόρφωσης). Ανέκυψαν επίσης ζητήματα έλλειψης πιστοποιημένης εργαστηριακής δυναμικότητας για την ανάλυση δειγμάτων προϊόντων.

    2.3.        Συμμόρφωση με τις οριακές τιμές περιεκτικότητας σε ΠΟΕ και τις απαιτήσεις επισήμανσης

    Οριακές τιμές ΠΟΕ

    Στο παράρτημα ΙΙ σημείο Α της οδηγίας για τα χρώματα καθορίζονται δύο σειρές οριακών τιμών μέγιστης περιεκτικότητας σε ΠΟΕ για τα χρώματα διακόσμησης και τα βερνίκια (σε γραμμάρια ανά λίτρο «έτοιμου για χρήση» προϊόντος). Οι οριακές τιμές της «φάσης Ι» ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2007. Οι αυστηρότερες οριακές τιμές ΠΟΕ της «φάσης II» άρχισαν να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2010. Συνεπώς, τα προϊόντα που το 2010 διαπιστώθηκε ότι δεν συμμορφώνονταν με τα όρια της «φάσης I», δεν συμμορφώνονταν ταυτόχρονα ούτε με τα όρια της «φάσης II». Για τα προϊόντα φανοποιίας αυτοκινήτων, οι οριακές τιμές ΠΟΕ του παραρτήματος ΙΙ σημείο Β της οδηγίας για τα χρώματα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2007 και δεν τροποποιήθηκαν έκτοτε.

    Το συνολικό ποσοστό συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές ΠΟΕ της φάσης I ήταν σχετικά υψηλό, καθώς διαμορφώθηκε σε 98,7% (259 μη συμμορφούμενα δείγματα επί συνόλου 19.525). Το μεγαλύτερο ποσοστό μη συμμορφούμενων δειγμάτων διαπιστώθηκε μεταξύ των εμπόρων χονδρικής (2,5% των δειγμάτων δεν συμμορφώνονταν) και των εισαγωγέων (2,4% των δειγμάτων δεν συμμορφώνονταν).

    Όσον αφορά τις αυστηρότερες οριακές τιμές ΠΟΕ της φάσης II, το συνολικό ποσοστό συμμόρφωσης ήταν και πάλι σχετικά υψηλό, ήτοι 97,46% (500 μη συμμορφούμενα δείγματα). Το μεγαλύτερο ποσοστό μη συμμορφούμενων δειγμάτων διαπιστώθηκε μεταξύ των εισαγωγέων (6% των δειγμάτων δεν συμμορφώνονταν).

    Αυτοί οι υψηλοί βαθμοί συμμόρφωσης δείχνουν ότι οι οριακές τιμές ΠΟΕ, όπου ελέγχονται, γενικά τηρούνται στην ΕΕ των 27, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες προσέγγισης της συμμόρφωσης στο 100%. Ο συνολικός βαθμός συμμόρφωσης είναι παρόμοιος με εκείνον που αναφέρθηκε για το έτος 2007.

    Απαιτήσεις επισήμανσης

    Σε ένα σύνολο περίπου 121.000 δειγμάτων, των οποίων οι ετικέτες ελέγχθηκαν το 2010, διαπιστώθηκε συμμόρφωση σε ποσοστό 94,2%. Το υψηλότερο ποσοστό μη συμμόρφωσης παρουσίασαν οι εισαγωγείς. Λόγω των διαφορών στον αριθμό των δειγμάτων/ετικετών που αναλύθηκαν, δεν είναι δυνατή η ορθή σύγκριση μεταξύ των κρατών μελών ως προς τον βαθμό έλλειψης συμμόρφωσης.

    Από τα δεδομένα που παρέχουν οι εκθέσεις των κρατών μελών δεν προκύπτουν σαφώς οι λόγοι της έλλειψης συμμόρφωσης. Παρά τη σημαντική βελτίωση που εμφανίζει ο βαθμός συμμόρφωσης σε σχέση με το έτος 2007, όταν οι παραβιάσεις των απαιτήσεων επισήμανσης άγγιζαν το 20%, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του ελέγχου της συμμόρφωσης, ιδίως στα κράτη μέλη όπου δεν διενεργείται επί του παρόντος παρακολούθηση.

    Μη συμμορφούμενα προϊόντα

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κράτη μέλη που εντόπισαν αδυναμία συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές περιεκτικότητας σε ΠΟΕ ή τις απαιτήσεις επισήμανσης υπέβαλαν και πληροφορίες σχετικά με τις υποκατηγορίες στις οποίες ανήκουν τα μη συμμορφούμενα προϊόντα, σύμφωνα με το παράρτημα Ι της οδηγίας για τα χρώματα.

    Η αδυναμία συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές περιεκτικότητας σε ΠΟΕ και, ταυτόχρονα, με τις απαιτήσεις επισήμανσης αφορούσε, ως επί το πλείστον, προϊόντα της κατηγορίας 1.1 δ) («Χρώματα εσωτερικής/εξωτερικής χρήσης για τελειώματα και επενδύσεις από ξύλο, μέταλλο ή πλαστικό»). Αναφέρθηκαν τρεις ακόμη κατηγορίες προϊόντων που δεν συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις, ούτε για τις οριακές τιμές περιεκτικότητας σε ΠΟΕ ούτε για την επισήμανση, και συγκεκριμένα οι κατηγορίες 1.1 α) «Ματ επιχρίσματα εσωτερικής χρήσης για τοίχους και οροφές», 1.1 ε) «Εσωτερικής/εξωτερικής χρήσης βερνίκια και προϊόντα χρώσης ξύλου για τελειώματα» και 1.1 θ) «Ειδικά επιχρίσματα ενός συστατικού».

    Αναφέρθηκε αδυναμία συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις επισήμανσης σε μεγαλύτερο αριθμό υποκατηγοριών σε σύγκριση με τις οριακές τιμές περιεκτικότητας σε ΠΟΕ: σε όλες τις υποκατηγορίες χρωμάτων και βερνικιών, εκτός από δύο, και σε όλες τις υποκατηγορίες προϊόντων φανοποιίας αυτοκινήτων.

    Μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης

    Η συνηθέστερη κύρωση που επέβαλαν τα κράτη μέλη στις περιπτώσεις αδυναμίας τήρησης των οριακών τιμών περιεκτικότητας σε ΠΟΕ ήταν η απόσυρση των προϊόντων από την αγορά, όπως επιβάλλει η οδηγία για τα χρώματα.

    Η συνηθέστερη αντίδραση των κρατών μελών στις παραβιάσεις των απαιτήσεων επισήμανσης ήταν να ζητούν από τις επιχειρήσεις να διορθώσουν το σφάλμα εντός ορισμένης προθεσμίας, ώστε να αποφύγουν την ποινική δίωξη ή οικονομικές κυρώσεις.

    Ποινικές διώξεις ανέφερε μόνο ένα κράτος μέλος. Το ίδιο κράτος μέλος ζητεί από τις επιχειρήσεις να δώσουν ώθηση σε αλλαγές μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας τους.

    Ορισμένα κράτη μέλη ανέφεραν ότι, αντί να επιβάλουν κυρώσεις στις επιχειρήσεις για αδυναμία συμμόρφωσης, τους παρείχαν εποικοδομητικές συμβουλές σχετικά με τις απαιτήσεις της οδηγίας για τα χρώματα και τις αλλαγές που χρειάζονται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης.

    3.           Συμπεράσματα και προοπτικές

    Από τα στοιχεία που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 7 της οδηγίας για τα χρώματα προκύπτει ότι, από το 2010, τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν καθιερώσει παρακολούθηση για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των χρωμάτων και βερνικιών που διατίθενται στην αγορά. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε μικρό αριθμό κρατών μελών, τα οποία δεν έχουν ακόμη καταρτίσει κατάλληλα προγράμματα παρακολούθησης.

    Στα κράτη μέλη που διενεργούν παρακολούθηση, η συχνότητά της παρουσιάζει μεγάλο εύρος. Τα εν λόγω κράτη μέλη παρουσιάζουν γενικά ικανοποιητικό βαθμό συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές περιεκτικότητας σε ΠΟΕ που προβλέπονται στην οδηγία για τα χρώματα, ενώ το υψηλότερο ποσοστό μη συμμόρφωσης διαπιστώνεται κατά κανόνα σε εισαγόμενα χρώματα. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για βελτίωση της επιβολής της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις επισήμανσης.

    Συνιστάται ένθερμα στα κράτη μέλη που υστερούν να λάβουν σύντομα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους όσον αφορά τα προγράμματα παρακολούθησης.

    Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο στα συγκεκριμένα ζητήματα και θα συνεχίσει να συνδράμει τα κράτη μέλη ώστε να βελτιώσουν περαιτέρω το επίπεδο των επιδόσεών τους, τόσο μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων υποστήριξης όσο και με τα ενδεδειγμένα μέτρα επιβολής της εφαρμογής.

    Συνιστάται επομένως στα κράτη μέλη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη στοχευμένη παρακολούθηση και επιβολή της εφαρμογής, στα σημεία όπου είναι αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη όσον αφορά τον περιορισμό της διάθεσης στην αγορά μη συμμορφούμενων χρωμάτων και βερνικιών.

    [1]               Το όζον σχηματίζεται κατά την αντίδραση ΠΟΕ, οξειδίων του αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα παρουσία ηλιακού φωτός.

    [2]               Ως «προϊόντα φανοποιίας αυτοκινήτων» νοούνται τα προϊόντα που ανήκουν στις υποκατηγορίες του παραρτήματος II σημείο B της οδηγίας για τα χρώματα και χρησιμοποιούνται για την επίχριση οδικών οχημάτων, όπως αυτά ορίζονται στην οδηγία 70/156/ΕΟΚ, ή μέρους αυτών, στο πλαίσιο της επισκευής, διατήρησης ή διακόσμησής τους εκτός των εγκαταστάσεων κατασκευής τους.

    [3]               COM(2011)297 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0297:FIN:EL:PDF

    [4]               Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Θεματική στρατηγική για την ατμοσφαιρική ρύπανση (COM(2005) 446 τελικό) της 21.9.2005

    [5]               Απόφαση 2009/543/EΚ της Επιτροπής περί καθορισμού των οικολογικών κριτηρίων απονομής του κοινοτικού οικολογικού σήματος σε χρώματα και βερνίκια εξωτερικών χώρων και απόφαση 2009/544/EΚ της Επιτροπής περί καθορισμού των οικολογικών κριτηρίων απονομής του κοινοτικού οικολογικού σήματος σε χρώματα και βερνίκια εσωτερικών χώρων

    [6]               Απόφαση 2010/693/ΕΕ της Επιτροπής, της 22ας Ιουλίου 2010 (ΕΕ L 301 της 18.11.2010, σ. 4)

    [7]               https://circabc.europa.eu/w/browse/d8915eeb-0b2f-4d22-824e-1d4b5d969e14

    Top