EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC1116(04)

Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

ΕΕ C 352 της 16.11.2012, p. 17–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.11.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 352/17


Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2012/C 352/05

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Οι δηλώσεις ένστασης διαβιβάζονται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 9

«EMMENTAL FRANÇAIS EST-CENTRAL»

Αριθ. ΕΚ: FR-PGI-0117-0180-28.06.2011

ΠΓΕ ( Χ ) ΠΟΠ ( )

1.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά η τροποποίηση:

Ονομασία του προϊόντος

Περιγραφή του προϊόντος

Γεωγραφική περιοχή

Απόδειξη της καταγωγής

Μέθοδος παραγωγής

Δεσμός

Επισήμανση

Εθνικές απαιτήσεις:

Άλλο (ενημέρωση των στοιχείων της αιτούσας ομάδας, των οργανισμών ελέγχου και της αρμόδιας υπηρεσίας του κράτους μέλους.)

2.   Τύπος τροποποίησης(-εων):

Τροποποίηση του ενιαίου εγγράφου ή της σύνοψης

Τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρηθείσας ΠΟΠ ή ΠΓΕ για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ενιαίο έγγραφο ούτε σύνοψη

Τροποποίηση των προδιαγραφών που δεν απαιτεί τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου [άρθρο 9 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

Προσωρινή τροποποίηση των προδιαγραφών λόγω της επιβολής υποχρεωτικών υγειονομικών ή φυτοϋγειονομικών μέτρων από τις δημόσιες αρχές [άρθρο 9 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

3.   Τροποποίηση(εις):

3.1.   Περιγραφή του προϊόντος:

3.1.1.   Ωρίμαση

Η διάρκεια της ωρίμασης αυξάνεται σε 12 εβδομάδες, αντί για «10 εβδομάδες», καθώς αυτή η πιο μακρόχρονη ωρίμαση επιτρέπει την καλύτερη έκφραση των ιδιαιτεροτήτων του τυριού.

3.1.2.   Βάρος

Καθορίζεται ένα εύρος βάρους 60 kg έως 130 kg, ευκολότερο να ελεγχθεί από το «μέσο βάρος 70 kg».

3.1.3.   Λιπαρή ύλη

Η αναφερόμενη περιεκτικότητα αντιπροσωπεύει μια ελάχιστη και όχι μια καθορισμένη τιμή. Διευκρινίζεται επομένως ότι το εν λόγω ποσοστό είναι τουλάχιστον 45 %, αντί για «45 %».

3.1.4.   Διαστάσεις των κεφαλιών

Για μια πιο συγκεκριμένη περιγραφή του κεφαλιού, προστίθενται οι ακόλουθες διευκρινίσεις για τις διαστάσεις του κεφαλιού: «διαμέτρου 0,70 έως 1 m» και «ελάχιστου ύψους ράχης 14 cm».

3.1.5.   Τυρόμαζα

Για μια πιο συγκεκριμένη περιγραφή των χαρακτηριστικών της τυρόμαζας προστίθεται ότι η τυρόμαζα είναι «ελαστική και βουτυρώδης».

3.1.6.   Παρουσιάσεις

Διευκρινίζονται οι τύποι παρουσίασης: Τυρί σε μορφή ακέραιων κεφαλιών (…) ή τμημάτων αυτών σε σχήμα σφήνας, παραλληλεπιπέδου ή αυτού που προκύπτει από διαμήκη κοπή του κεφαλιού σε επιμέρους τεμάχια (longes) ή σε μορφή μερίδων και τεμαχίων ή σε ατομικές μερίδες ή σε μορφή τριμμένου τυριού αντί για «Τυρί σε σχήμα κεφαλιού». Αυτοί οι τύποι παρουσίασης περιγράφονταν στις προδιαγραφές του προϊόντος που αφορούσαν την επισήμανση με το Label rouge αριθ. 04-79.

3.2.   Απόδειξη της καταγωγής:

Διευκρινίζονται οι υποχρεώσεις ιχνηλασιμότητας και οι διαδικασίες.

3.3.   Μέθοδος παραγωγής:

3.3.1.   Διατροφή των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής

Προστίθενται στις προδιαγραφές διευκρινίσεις σχετικά με τις επιτρεπόμενες και τις απαγορευμένες ζωοτροφές καθώς και την υποχρέωση βόσκησης, οι οποίες συμμετέχουν στην ενίσχυση του δεσμού με τον τόπο καταγωγής του προϊόντος.

3.3.2.   Συχνότητα συλλογής του γάλακτος

Μετά από πειράματα που απέδειξαν ότι αυτό δεν είχε επίπτωση στην ιδιοτυπία του προϊόντος, τροποποιήθηκε η συχνότητα συλλογής του γάλακτος: «Συλλογή του γάλακτος τουλάχιστον κάθε δύο ημέρες».

3.3.3.   Τυροκομική παραγωγή

Προστίθενται μέτρα πλαισίωσης των διάφορων εργασιών παραγωγής (προθεσμία, θερμοκρασία …) και των χρησιμοποιήσιμων συστατικών (ζύμες, πυτιά), ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη παρακολούθηση των σταδίων της τυροκομικής μεταποίησης και των παραδοσιακών μεθόδων.

3.3.4.   Κριτήρια οργανοληπτικής αξιολόγησης

Προστίθενται κριτήρια οργανοληπτικής αξιολόγησης των διάφορων μορφών παρουσίασης του τυριού, ώστε να ελέγχονται τα ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

3.4.   Δεσμός:

Το κεφάλαιο «Δεσμός με τον τόπο καταγωγής» αναδομήθηκε και διαιρέθηκε σε 3 μέρη: ιδιαιτερότητα της κεντροανατολικής Γαλλίας, ιδιοτυπία του emmental της κεντροανατολικής Γαλλίας και αιτιώδης σχέση μεταξύ της γεωγραφικής περιοχής και της ιδιοτυπίας του προϊόντος.

3.5.   Επισήμανση:

Το κεφάλαιο «Επισήμανση» απλοποιήθηκε. Διευκρινίστηκε ότι στην επισήμανση των τυριών που προορίζονται για την πώληση στον καταναλωτή είναι υποχρεωτικό να εμφαίνονται η ονομασία «Emmental français est-central» και ο ευρωπαϊκός λογότυπος ΠΓΕ.

3.6.   Εθνικές απαιτήσεις:

Διευκρινίζονται στις προδιαγραφές τα κυριότερα στοιχεία που πρέπει να ελέγχονται, καθώς και οι μέθοδοι αξιολόγησής τους. Δεν εμφανίζονται στο ενιαίο έγγραφο.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«EMMENTAL FRANÇAIS EST-CENTRAL»

Αριθ. ΕΚ: FR-PGI-0117-0180-28.06.2011

ΠΓΕ ( Χ ) ΠΟΠ ( )

1.   Ονομασία:

«Emmental français est-central»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Γαλλία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 1.3:

Τυριά

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1:

Τυρί από ανεπεξέργαστο αγελαδινό γάλα, με ψημένη και αλμυρή συμπιεσμένη μάζα που παρουσιάζει οπές μεγέθους κερασιού έως καρυδιού, περιεκτικότητας τουλάχιστον 45 % λιπαρής ύλης επί ξηρού που είναι τουλάχιστον 62 g ανά 100 g τυριού. Η μάζα του είναι ελαστική και βουτυρώδης. Η κρούστα είναι σκληρή και ξηρή, χρώματος χρυσοκίτρινου έως ανοιχτοκάστανου. Ωριμάζει επί ελάχιστο χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων από την ημέρα παρασκευής έως την έξοδο από τις αίθουσες ωρίμασης.

Παρουσιάζεται στις εξής μορφές:

ακέραια κεφάλια (βάρους 60 έως 130 kg — διαμέτρου 0,70 έως 1 m. — ελάχιστο ύψος ράχης: 14 cm) ή τμήματα αυτών σε σχήμα σφήνας (1/4 του κεφαλιού· 1/8 του κεφαλιού· …), παραλληλεπιπέδου ή αυτού που προκύπτει από διαμήκη κοπή του κεφαλιού σε επιμέρους τεμάχια (longes), ή

σε μορφή μερίδων και τεμαχίων ή

σε ατομικές μερίδες ή

σε μορφή τριμμένου τυριού.

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

Το γάλα πρέπει να προέρχεται από τη γεωγραφική περιοχή γιατί τα χαρακτηριστικά των λιβαδιών και της τοπικής μικροχλωρίδας του γάλακτος συμμετέχουν στην ιδιοτυπία της γεύσης του τυριού. Το γάλα πρέπει να χρησιμοποιείται ανεπεξέργαστο ώστε να διατηρείται η αρχική φυσική χλωρίδα στο γάλα.

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

Η διατροφή του κοπαδιού βασίζεται στο χόρτο και το άχυρο και η βόσκηση είναι υποχρεωτική επί 5 τουλάχιστον μήνες, ώστε να διατηρείται ο δεσμός με τα λιβάδια της γεωγραφικής περιοχής. Απαγορεύεται η χρήση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις σε βουτυρικούς μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τυριού.

3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

Η παραγωγή του γάλακτος, η μεταποίηση σε τυρί και η ωρίμαση εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο ρόλος της τοπικής μικροχλωρίδας στις ιδιαιτερότητες του τυριού. Η μακρόχρονη ωρίμαση δίνει στο προϊόν απαλότερη υφή και έντονη «φρουτώδη» γεύση.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση:

Η ονομασία «Emmental français est-central» και ο ευρωπαϊκός λογότυπος της ΠΓΕ είναι υποχρεωτικά στην επισήμανση των τυριών που προορίζονται για την πώληση στον καταναλωτή.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

Η γεωγραφική περιοχή περιλαμβάνει τα ακόλουθα διοικητικά διαμερίσματα: Ain, Côte d'Or, Doubs, Haute-Marne, Haute-Saône, Haute-Savoie, Isère, Jura, Rhône, Saône-et-Loire, Savoie, Territoire de Belfort, Vosges.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Η γαλλική περιοχή «Est-Central» αποτελείται από τρεις ορεινούς όγκους (Vosges–Jura–Alpes du Nord). Οι δυσχερείς γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, καθώς με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται η παραγωγή νωπού χόρτου και ξηρής χορτονομής των λιβαδιών της, ιδίως μέσω της μεταποίησης του γάλακτος σε μεγάλα κεφάλια τυριού με συμπιεσμένη ψημένη μάζα.

Κατά τον Μεσαίωνα η τεχνική παρασκευής των μεγάλων κεφαλιών τυριού αποτελούσε μια λύση για τη διατήρηση της άφθονης θερινής παραγωγής γάλακτος κατά τη χειμερινή περίοδο.

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς η παρασκευή των συγκεκριμένων τυριών απαιτούσε σημαντικές ποσότητες γάλακτος (έως 900 λίτρα γάλακτος για ένα κεφάλι emmental), οι παραγωγοί οργανώθηκαν σε συνεταιρισμούς στους οποίους διέθεταν το γάλα τους. Η περιοχή της κεντροανατολικής Γαλλίας είναι η περιοχή των «fruitières» δηλαδή των τυροκομικών συνεταιρισμών.

Παράγοντες χρήσης: ιστορικά, λόγω της απομόνωσης των τόπων παραγωγής και της δριμύτητας του κλίματος τον χειμώνα, οι διαδρομές συλλογής του γάλακτος είναι σύντομες, ευνοώντας έτσι τη διατήρηση πολλών τυροκομείων σε όλο το έδαφος της περιοχής της κεντροανατολικής Γαλλίας. Τα τυροκομεία αποτελούν εξ ολοκλήρου τμήμα της τοπικής κληρονομιάς, λόγω του στενού δεσμού τους με την περιοχή τους και συμβάλλουν στη διατήρηση μιας οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στις αγροτικές κοινότητες της κεντροανατολικής Γαλλίας.

Κλιματικοί παράγοντες: οι ορεινοί όγκοι της κεντροανατολικής Γαλλίας χαρακτηρίζονται από μακριούς και δριμείς χειμώνες, ζεστά και σχετικά ξηρά καλοκαίρια, καθώς και μεγάλο ύψος βροχοπτώσεων με σημαντικό αριθμό ημερών βροχόπτωσης. Το κλίμα αυτό είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό για την παραγωγή χόρτου και άχυρου εξαιρετικής ποιότητας (πλούσιο σε πρωτεΐνες· είδος λιπαρών οξέων). Τα χαρακτηριστικά του γάλακτος που προέρχονται από τις περιοχές παραγωγής χόρτου της κεντροανατολικής Γαλλίας διακρίνονται από ποσοστό πρωτεϊνών υψηλότερο από αυτό που απαντάται στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας. Πρόκειται για ουσιώδες χαρακτηριστικό όσον αφορά την καταλληλότητα του γάλακτος για μεταποίηση σε τυρί.

Βοτανικοί και γεωπονικοί παράγοντες: τα λιβάδια της κεντροανατολικής Γαλλίας χαρακτηρίζονται από μεγάλη βοτανική και μικροβιακή ποικιλομορφία. Η ποικιλομορφία αυτή διαφυλάσσεται χάρη στις γεωπονικές πρακτικές που εφαρμόζονται. Η διατήρηση των παραδοσιακών κύκλων βόσκησης και κοπής του χόρτου για ξήρανση συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των λιβαδιών αλλά επίσης στη διατήρηση της μικροβιακής βιοποικιλότητας του γάλακτος.

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

Το Emmental της κεντροανατολικής Γαλλίας διακρίνεται από ένα προφίλ ζύμωσης τυπικά προπιονικό, περιορισμένη λιπόλυση και εντονότερη πρωτεόλυση από αυτή των γαλλικών emmental που έχουν υποβληθεί σε θέρμιση, τα οποία παρασκευάζονται εκτός της περιοχής της κεντροανατολικής Γαλλίας.

Η απουσία βουτυρικής ζύμωσης που οφείλεται στην ποιότητα του γάλακτος και η ύπαρξη πιο περιορισμένης λιπόλυσης που οφείλεται στις συνθήκες διατήρησης του γάλακτος αποτελούν σημεία που επιτρέπουν την βραδύτερη ωρίμαση και την καλύτερη διατήρηση του προϊόντος.

Όσον αφορά τη γεύση, η συνολική γεύση γίνεται αντιληπτή ως εντονότερη και ιδίως πιο φρουτώδης από αυτή των γαλλικών emmental που έχουν υποβληθεί σε θέρμιση, τα οποία παρασκευάζονται εκτός της περιοχής της κεντροανατολικής Γαλλίας.

Η εντονότερη πρωτεόλυση, την οποία προκαλεί η μακρόχρονη ωρίμαση, σύμφωνα με την παράδοση της κεντροανατολικής Γαλλίας, εξηγεί το γεγονός ότι το τυρί δημιουργεί την αίσθηση ενός ιδιαίτερου τύπου γεύσης και μιας ελαστικότερης υφής της τυρόμαζας.

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με συγκεκριμένη ποιότητα, με τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Η ειδική ποιότητα του «Emmental français est-central» βασίζεται στη διατροφή του κοπαδιού γαλακτοπαραγωγής και στην υποχρεωτική βόσκηση (5 μήνες τουλάχιστον), που προσδίδουν στο emmental της κεντροανατολικής Γαλλίας τον στενό δεσμό με τα διάφορα εδάφη που αποτελούν την περιοχή της κεντροανατολικής Γαλλίας. Το μεγαλύτερο τμήμα του βασικού σιτηρεσίου των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής προέρχεται από την περιοχή παραγωγής: χόρτο από τη βόσκηση κατά τη θερινή περίοδο, χορτονομή που ξηραίνεται και συγκομίζεται σύμφωνα με την παράδοση προερχόμενη από την εκμετάλλευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο δεσμός με την περιοχή ενισχύεται από την απαγόρευση χρήσης ζωοτροφών που έχουν υποστεί ζύμωση (προϊόντα ενσίρωσης· περιτυλιγμένα στρογγυλά δεμάτια άχυρου) και συμπληρωμάτων διατροφής με βάση αρωματικά φυτά (σταυρανθή· …) επειδή μπορεί να προκαλέσουν οι μεν πρώτες βουτυρικές ζυμώσεις και οξύτητα του γάλακτος και, εν συνεχεία, των τυριών, τα δε δεύτερα οσμές και αρώματα δυσάρεστα για τον καταναλωτή. Οι προφυλάξεις αυτές είναι ουσιαστικής σημασίας για να είναι δυνατή η μακρόχρονη ωρίμαση στα ωριμαστήρια (ελάχιστης διάρκειας 12 εβδομάδων σε σύγκριση με τις 6 εβδομάδες που διαρκεί η ωρίμαση ενός τυπικού γαλλικού τυριού τύπου emmental), σύμφωνα με την παράδοση.

Η χλωρίδα των λιβαδιών, και ιδίως η μικροχλωρίδα του γάλακτος, επηρεάζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του emmental της κεντροανατολικής Γαλλίας, καθώς αυτό παρασκευάζεται υποχρεωτικά με ανεπεξέργαστο γάλα.

Η ιδιαίτερη τεχνογνωσία παραγωγής του «Emmental français est-central» συνίσταται στη μακρόχρονη ωρίμαση (ελάχιστης διάρκειας 12 εβδομάδων), σύμφωνα με την τοπική παράδοση. Η ωρίμαση διάρκειας 12 εβδομάδων αποτελεί, μαζί με τα εγγενή χαρακτηριστικά του χρησιμοποιούμενου γάλακτος, τον κυριότερο παράγοντα που καθορίζει τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του emmental της κεντροανατολικής Γαλλίας: παρουσίαση του κεφαλιού, με καθαρή, φυσική, στερεή, λεία, ξηρή κρούστα, χωρίς ελαττώματα, κηλίδες ή τσιμπήματα, χρώματος ανοιχτοκίτρινου, σχήματος λιγότερο ή περισσότερο κυρτή αναλόγως του εμπορικού προορισμού του προϊόντος, με μάζα ομοιόμορφου χρωματισμού, λεπτή και ελαστική καθώς και χαρακτηριστική γεύση καθαρή και φρουτώδη.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

[άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCIGPEmmentalFrancaisEstCentralV2.pdf


(1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


Top