EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012TA1215(11)

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2011 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Αρχής

ΕΕ C 388 της 15.12.2012, p. 60–65 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.12.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 388/60


ΈΚΘΕΣΗ

σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2011 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Αρχής

2012/C 388/11

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (εφεξής «η Αρχή»), με έδρα στο Λονδίνο, ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1). Καθήκον της Αρχής είναι να συμβάλλει τόσο στην καθιέρωση κοινών ρυθμιστικών και εποπτικών προτύπων και πρακτικών υψηλής ποιότητας όσο και στη συνεπή εφαρμογή των νομικά δεσμευτικών πράξεων της Ένωσης, να προωθεί και να διευκολύνει την ανάθεση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων μεταξύ αρμόδιων αρχών, να παρακολουθεί και να εκτιμά τις εξελίξεις της αγοράς στον τομέα αρμοδιότητάς της και να ενισχύει την προστασία των καταθετών και των επενδυτών (2). Η Αρχή συγκροτήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

2.

Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές διαδικασίες ελέγχου, άμεσο δειγματοληπτικό έλεγχο πράξεων και αξιολόγηση των βασικών ελέγχων που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου της Αρχής. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

3.

Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συνέδριο διενήργησε έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών (3) της Αρχής, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις «οικονομικές καταστάσεις» (4) και τις «εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού» (5) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011, καθώς και έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

Ευθύνη της διοίκησης

4.

Ο διευθυντής, ως διατάκτης, εκτελεί τον προϋπολογισμό κατά τα έσοδα και τις δαπάνες, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Αρχής, με δική του ευθύνη και εντός του ορίου των διαθέσιμων πιστώσεων (6). Ο διευθυντής είναι υπεύθυνος, αφενός, για τη θέσπιση (7) της οργανωτικής δομής καθώς και των συστημάτων και διαδικασιών εσωτερικής διαχείρισης και ελέγχου που ενδείκνυνται για την κατάρτιση οριστικών λογαριασμών (8) οι οποίοι να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα και, αφετέρου, για τη διασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

Ευθύνη του ελεγκτή

5.

Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (9) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών της Αρχής όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

6.

Το Συνέδριο διενήργησε τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς της Αρχής όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

7.

Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα, επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τις πτυχές του εσωτερικού ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ορθή παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, προκειμένου να σχεδιαστούν οι αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών που ακολουθούνται και του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων που πραγματοποιούνται, καθώς και αξιολόγηση της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

8.

Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση των γνωμών που διατυπώνονται κατωτέρω.

Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

9.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί της Αρχής (10) παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής της την 31η Δεκεμβρίου 2011, των αποτελεσμάτων των πράξεών της και των ταμειακών ροών της για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού της και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (11).

Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

10.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί της Αρχής για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

11.

Οι παρατηρήσεις που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου· πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της μετάβασης από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας στη διάδοχη κατάστασή της, την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

12.

Οι αναλήψεις υποχρεώσεων της Αρχής ανήλθαν σε 9 054 030 ευρώ ή στο 71 % του προϋπολογισμού για το 2011. Τα ποσοστά των αναλήψεων υποχρεώσεων ήταν χαμηλά ιδίως για τον τίτλο II «Διοικητικές δαπάνες» (57 %) και τον τίτλο III «Επιχειρησιακές δαπάνες» (46 %). Το γεγονός αυτό είχε αντίκτυπο στους στόχους ΤΠ της Αρχής, οι οποίοι δεν επετεύχθησαν πλήρως. Τα χαμηλά ποσοστά εκτέλεσης του προϋπολογισμού αποτελούν ένδειξη δυσχερειών στην κατάρτιση και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

13.

Ο προϋπολογισμός της Αρχής για το οικονομικό έτος 2011 ανήλθε σε 12,7 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό κανονισμό της (12), το 60 % του προϋπολογισμού για το 2011 χρηματοδοτήθηκε από τις εισφορές των κρατών μελών και των χωρών της ΕΖΕΣ, ενώ το 40 % από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Στο τέλος του 2011, η Αρχή κατέγραψε θετικό αποτέλεσμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα άρθρα 15, παράγραφος 4, και 16, παράγραφος 1, του δημοσιονομικού κανονισμού της, το πλήρες ποσό καταχωρίστηκε εν συνεχεία στους λογαριασμούς ως υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

14.

Διαπιστώθηκαν αδυναμίες όσον αφορά τρεις νομικές δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από δημοσιονομικές αναλήψεις υποχρεώσεων (ύψους 742 000 ευρώ).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

15.

Το λογιστικό σύστημα της Αρχής δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τον υπόλογο, όπως απαιτεί ο δημοσιονομικός κανονισμός.

ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

16.

Δεν ήταν όλες οι ελεγχθείσες διαδικασίες σύναψης συμβάσεων απολύτως συνεπείς με τις διατάξεις του γενικού δημοσιονομικού κανονισμού. Συμβάσεις αξίας 299 182 ευρώ συνήφθησαν δυνάμει εθνικών κανόνων, οδηγώντας σε πληρωμές ύψους 248 775 ευρώ το 2011. Η Αρχή πρέπει να διασφαλίσει ότι όλες οι νέες συμβάσεις ανατίθενται σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες σύναψης συμβάσεων της ΕΕ.

17.

Η Αρχή πρέπει να αυξήσει τη διαφάνεια των διαδικασιών πρόσληψης: δεν είχαν οριστεί πριν από την εξέταση των αιτήσεων ούτε η στάθμιση των κριτηρίων επιλογής ούτε η ελάχιστη βαθμολογία που έπρεπε να συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι προκειμένου να κληθούν σε συνέντευξη ή να εγγραφούν στην κατάσταση κατάλληλων υποψηφίων. Σε μία διαδικασία επιλογής, η βαθμολογική κατάταξη δεν ήταν σύμφωνη με την προκήρυξη κενής θέσης.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο δρ Louis GALEA, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 11ης Σεπτεμβρίου 2012.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Πρόεδρος


(1)  ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 12.

(2)  Στο παράρτημα παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες της Αρχής.

(3)  Οι λογαριασμοί αυτοί συνοδεύονται από έκθεση σχετικά με τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση κατά το οικονομικό έτος, στην οποία παρατίθενται πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση και τη διαχείριση του προϋπολογισμού.

(4)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

(5)  Οι εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

(6)  Άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72).

(7)  Άρθρο 38 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002.

(8)  Οι κανόνες που αφορούν την απόδοση των λογαριασμών και την τήρηση της λογιστικής από τους οργανισμούς παρατίθενται στα κεφάλαια 1 και 2 του τίτλου VII του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 652/2008 (ΕΕ L 181 της 10.7.2008, σ. 23), και ενσωματώνονται ως έχουν στον δημοσιονομικό κανονισμό της Αρχής.

(9)  Άρθρο 185 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1).

(10)  Οι οριστικοί ετήσιοι λογαριασμοί καταρτίστηκαν στις 28 Ιουνίου 2012 και περιήλθαν στο Συνέδριο στις 2 Ιουλίου 2012. Οι οριστικοί ετήσιοι λογαριασμοί, ενοποιημένοι με αυτούς της Επιτροπής, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Νοεμβρίου του επόμενου έτους. Διατίθενται στους εξής ιστοτόπους: http://eca.europa.eu ή http://www.eba.europa.eu

(11)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, ελλείψει αυτών, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards, IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

(12)  Άρθρο 62 παράγραφος 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (Λονδίνο)

Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης

(Άρθρα 26 και 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Άρθρο 26:

«1.   Η Ένωση θεσπίζει τα μέτρα για την εγκαθίδρυση ή τη διασφάλιση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις των Συνθηκών.

2.   Η εσωτερική αγορά περιλαμβάνει χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα μέσα στον οποίο εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των προσώπων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων σύμφωνα με τις διατάξεις των Συνθηκών.

3.   Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσδιορίζει τους προσανατολισμούς και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση ισόρροπης προόδου σε όλους τους σχετικούς τομείς.»

Άρθρο 114:

«1.   Εκτός εάν ορίζουν άλλως οι Συνθήκες, εφαρμόζονται οι ακόλουθες διατάξεις για την πραγματοποίηση των στόχων του άρθρου 26. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία και μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, εκδίδουν τα μέτρα τα σχετικά με την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών που έχουν ως αντικείμενο την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.»

Αρμοδιότητες της Αρχής

[Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου]

Στόχοι

α)

Βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, διασφαλίζοντας ιδίως υγιή, αποτελεσματική και συνεπή ρύθμιση και εποπτεία.

β)

Διασφάλιση της ακεραιότητας, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των χρηματοοικονομικών αγορών.

γ)

Ενίσχυση του διεθνούς εποπτικού συντονισμού.

δ)

Αποτροπή της καταχρηστικής επιλογής του ευνοϊκότερου καθεστώτος εποπτείας και προαγωγή ισότιμων συνθηκών ανταγωνισμού.

ε)

Διασφάλιση της δέουσας ρύθμισης και εποπτείας της ανάληψης των πιστωτικών και λοιπών κινδύνων.

στ)

Ενίσχυση της προστασίας των πελατών.

Καθήκοντα

α)

Συμβάλλει στην καθιέρωση κοινών ρυθμιστικών και εποπτικών προτύπων και πρακτικών υψηλής ποιότητας.

β)

Συμβάλλει στη συνεπή εφαρμογή των νομικά δεσμευτικών πράξεων της Ένωσης.

γ)

Προωθεί και διευκολύνει την ανάθεση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων μεταξύ αρμόδιων αρχών.

δ)

Συνεργάζεται στενά με το ΕΣΣΚ (1).

ε)

Διοργανώνει και διενεργεί αξιολογήσεις των αρμόδιων αρχών από ομοτίμους.

στ)

Παρακολουθεί και εκτιμά τις εξελίξεις της αγοράς στον τομέα αρμοδιότητάς της.

ζ)

Πραγματοποιεί οικονομικές αναλύσεις των αγορών με στόχο την εμπεριστατωμένη εκπλήρωση των καθηκόντων της.

η)

Ενισχύει την προστασία των καταθετών και των επενδυτών.

θ)

Συμβάλλει στη συνεπή και συνεκτική λειτουργία των σωμάτων εποπτών, στην παρακολούθηση, εκτίμηση και μέτρηση του συστημικού κινδύνου, στην κατάρτιση και τον συντονισμό σχεδίων διάσωσης και εξυγίανσης, παρέχοντας υψηλού επιπέδου προστασία των καταθετών και επενδυτών σε ολόκληρη την Ένωση και εκπονώντας μεθόδους για την εξυγίανση υπό κατάρρευση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και την εκτίμηση της ανάγκης κατάλληλων χρηματοδοτικών μέσων.

ι)

Εκπληρώνει τυχόν άλλα ειδικά καθήκοντα που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό ή σε άλλες νομοθετικές πράξεις.

ια)

Δημοσιεύει στον ιστότοπό της και ενημερώνει σε τακτική βάση πληροφορίες σχετικά με το πεδίο δραστηριοτήτων της.

ιβ)

Αναλαμβάνει, όπου χρειάζεται, όλα τα υφιστάμενα και εν εξελίξει καθήκοντα της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (Committee of European Banking Supervisors, CEBS).

Διοίκηση

Συμβούλιο εποπτών

Συγκροτείται από τον πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο ανά κράτος μέλος (τον επικεφαλής της εθνικής εποπτικής αρχής), έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής, της ΕΚΤ (2), του ΕΣΣΚ, της EIOPA (3) και της ESMA (4).

Συμβούλιο διοίκησης

Συγκροτείται από τον πρόεδρο και έξι άλλα μέλη του συμβουλίου εποπτών.

Πρόεδρος

Διορίζεται από το συμβούλιο εποπτών.

Εκτελεστικός διευθυντής

Διορίζεται από το συμβούλιο εποπτών.

Συμβούλιο προσφυγών

Κοινό όργανο των τριών ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.

Εξωτερικός έλεγχος

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση της Αρχής το 2011

Προϋπολογισμός 2011

12,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων:

επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 5,1 εκατομμύρια ευρώ,

εισφορές των κρατών μελών: 7,4 εκατομμύρια ευρώ,

εισφορές των παρατηρητών: 0,2 εκατομμύρια ευρώ.

Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2011

40 έκτακτοι υπάλληλοι,

6 συμβασιούχοι υπάλληλοι,

5 αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες.

Προϊόντα και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2011

Προσομοίωση ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ για 90 τράπεζες σε 21 χώρες, με δημοσίευση των αποτελεσμάτων τον Ιούλιο.

Σύσταση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.

Συμμετοχή σε 54 συνεδριάσεις σωμάτων εποπτών.

Παροχή άτυπων τεχνικών συμβουλών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρότασή της για ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων όσον αφορά την οδηγία και τον κανονισμό περί κεφαλαιακών απαιτήσεων, καθώς και άλλες νομοθετικές προτάσεις.

Κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την εσωτερική διακυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση και την ενοποίηση των προσδοκιών στον τομέα της εποπτείας.

Κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων για τις πρακτικές όσον αφορά τις αμοιβές.

Μελέτη εφαρμογής σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες της CEBS για τις πολιτικές και τις πρακτικές όσον αφορά τις αμοιβές, οι οποίες δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2010.

Γνώμη η οποία περιείχε τεχνικές παρατηρήσεις για διάφορα χαρακτηριστικά της διαβούλευσης σχετικά με πιθανό πλαίσιο της ΕΕ για τη διάσωση και εξυγίανση των τραπεζών.

Παρατηρήσεις σχετικά με ορισμένες προτάσεις του ΟΔΛΠ (5) όσον αφορά σχέδια ΔΠΧΠ (6) σε σχέση με λογιστικά πρότυπα.

Παρατηρήσεις σχετικά με προτάσεις του IAASB (7) όσον αφορά σχέδια διεθνών προτύπων ελέγχου.

Θέσπιση νέας μόνιμης επιτροπής για τις καινοτομίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η οποία παρέχει συνδρομή στην Αρχή όσον αφορά την εκτέλεση των καθηκόντων και την ανάληψη των αρμοδιοτήτων της σχετικά με προστασία των καταναλωτών.

Διοργάνωση 7 δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης και 9 συνεδριών επιμόρφωσης για τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Διοργάνωση περισσότερων από 180 συνεδριάσεων με εξωτερικούς συμμετέχοντες.

Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από την Αρχή.


(1)  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου.

(2)  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

(3)  Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority).

(4)  Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority).

(5)  Οργανισμός Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

(6)  Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.

(7)  Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Ελέγχου και Διασφάλισης (International Auditing and Assurance Standards Board).

Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από την Αρχή.


ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

12.

Το 2011 ήταν το πρώτο έτος λειτουργίας της ΕΑΤ, της οποίας ο ιδρυτικός κανονισμός δημοσιεύθηκε μόλις στις 15 Δεκεμβρίου 2010. Η καθυστερημένη δημοσίευση δεν επέτρεψε την έγκαιρη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και, επομένως, την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εργασίας της ΕΑΤ. Παρόλο που δεν έχουν επιτευχθεί όλοι οι εσωτερικοί στόχοι ΤΠ της ΕΑΤ, εφαρμόστηκαν οι στόχοι που αφορούν την κύρια αποστολή της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και διατήρησης κεντρικής βάσης δεδομένων.

13.

Η ΕΑΤ συμφωνεί με την παρατήρηση ότι ο δημοσιονομικός κανονισμός της ΕΑΤ (ο οποίος είναι απολύτως σύμφωνος με τον δημοσιονομικό κανονισμό-πλαίσιο που εφαρμόζεται στους οργανισμούς της ΕΕ) δεν αντικατοπτρίζει επαρκώς τη δημοσιονομική δομή της Αρχής. Οι τρεις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) ανέλαβαν συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να αναζητήσουν βιώσιμη λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τρεις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές έχουν εκφράσει το αίτημά τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξεύρεση μακροχρόνιας λύσης στο πλαίσιο της αναθεώρησης των ΕΕΑ το 2014 και, συνεπώς, για την πιθανή τροποποίηση των αντίστοιχων κανονισμών των ΕΕΑ.

14.

Η ΕΑΤ αναγνωρίζει τις αδυναμίες που σημειώθηκαν στον τομέα της ΤΠ κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας της Αρχής. Οι παρατηρήσεις μη συμμόρφωσης αντιμετωπίστηκαν άμεσα το τρίτο τρίμηνο του 2011, μετά την ενίσχυση της ομάδας ΤΠ.

15.

Η επικύρωση, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του εξαιρετικού φόρτου εργασίας κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της ΕΑΤ, θα πραγματοποιηθεί το 2012.

16.

Η ΕΑΤ ανέλαβε την εφαρμογή της πλειονότητας των ρυθμίσεων σύναψης συμβάσεων του προκατόχου της, της CEBS Secretariat Ltd. Λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και της έλλειψης πόρων κατά τη διάρκεια του 2011, το πρώτο έτος δραστηριότητας της ΕΑΤ δεν ήταν δυνατό να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση προς τους κανόνες σύναψης συμβάσεων της ΕΕ. Η Διοίκηση αναγνώρισε την παράλειψη πλήρους συμμόρφωσης προς τους κανόνες σύναψης συμβάσεων το 2011 και υπεγράφησαν οι κατάλληλες διακοινώσεις εξαιρέσεων, όπου ήταν απαραίτητο. Καταρτίστηκε σχέδιο σύναψης συμβάσεων το οποίο καθορίζει τις προτεραιότητες. Μέγιστος στόχος για το 2012 είναι η εξασφάλιση πλήρους συμμόρφωσης.

17.

Η ΕΑΤ συμφωνεί με τις παρατηρήσεις και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να καθοριστεί η στάθμιση των κριτηρίων επιλογής και η ελάχιστη βαθμολογία για την εγγραφή στην κατάσταση κατάλληλων υποψηφίων. Σε κάθε διαδικασία επιλογής, όλα τα εν λόγω κριτήρια καθορίζονται πριν από την εξέταση των αιτήσεων.


Top