EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0748

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέση της Ένωσης στη μεικτή επιτροπή που συγκροτήθηκε με την ευρωμεσογειακή ενδιάμεση συμφωνία σύνδεσης για το εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αφετέρου, όσον αφορά την έκδοση Σύστασης για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΠΓ μεταξύ ΕΕ-ΠΑ

/* COM/2012/0748 final - 2012/0346 (NLE) */

52012PC0748

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέση της Ένωσης στη μεικτή επιτροπή που συγκροτήθηκε με την ευρωμεσογειακή ενδιάμεση συμφωνία σύνδεσης για το εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αφετέρου, όσον αφορά την έκδοση Σύστασης για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΠΓ μεταξύ ΕΕ-ΠΑ /* COM/2012/0748 final - 2012/0346 (NLE) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΚ) συνήψαν για πρώτη φορά συμβατικές σχέσεις το 1997, όταν η ΕΚ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), εξ ονόματος της ΠΑ, συνήψαν Ενδιάμεση Συμφωνία Σύνδεσης για το εμπόριο και τη συνεργασία. Βάσει της εν λόγω συμφωνίας, υπογράφηκε τον Μάιο του 2005 το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ) μεταξύ ΕΕ-ΠΑ, διάρκειας τριών έως πέντε ετών.

Εντός αυτού του πλαισίου, έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία έτη οι σχέσεις ΕΕ- Παλαιστίνης, με την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Μεικτής Επιτροπής, τη συγκρότηση σε ένα πρώτο στάδιο τεσσάρων υποεπιτροπών και την έναρξη του πολιτικού διαλόγου. Από παλαιστινιακής πλευράς, η ΑΠ απέδειξε ότι διαθέτει την ικανότητα να ενεργεί ως πλήρης εταίρος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ) με ενεργό συμμετοχή και γόνιμες ανταλλαγές. Από την πλευρά της ΕΕ, τα καθοριστικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 8ης Δεκεμβρίου 2009 καθόρισαν την πορεία για την ανανέωση της δέσμευσης της ΕΕ με την Παλαιστινιακή Αρχή, εκφράζοντας την ανάληψη υποχρέωσης από την ΕΕ για «περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεών της με την ΠΑ που αντανακλά τα κοινά συμφέροντα, και εντός του πλαισίου της ΕΠΓ». Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ικανότητας που επέδείξε η παλαιστινιακή πλευρά στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και στο πλαίσιο της ΕΠΓ.

Η ισχύς του υφιστάμενου σχεδίου δράσης έληξε στις 30 Ιουνίου 2012 και, ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο ένα νέο σχέδιο δράσης, με βάση τη μακροχρόνια υποστήριξη από την ΕΕ των προσπαθειών της ΠΑ για τη δημιουργία κράτους. Για να καταρτιστεί αυτό το νέο σχέδιο δράσης, αυξήθηκαν από τέσσερις σε έξι οι υποεπιτροπές της ΕΠΓ, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη παρακολούθηση του σχεδίου δράσης. Οι νέες υποεπιτροπές είναι πλήρως εναρμονισμένες με το νέο σχέδιο δράσης.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Παλαιστίνης υλοποιούνται στο πλαίσιο της συνολικής αλλαγής της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή και με γνώμονα τον καθοριστικό ρόλο και την ειδική συνεισφορά της ΕΕ στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

Η κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τίτλο «Μια νέα απάντηση σε μια γειτονιά που αλλάζει: επισκόπηση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας», παρουσίασε μια νέα προσέγγιση η οποία αποβλέπει σε υψηλότερο επίπεδο διαφοροποίησης, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα-εταίρο να αναπτύσσει τους δεσμούς της με την ΕΕ στον βαθμό που το επιτρέπουν οι φιλοδοξίες, οι ανάγκες και οι ικανότητες, αλλά και με βάση την αμοιβαία λογοδοσία και την κοινή δέσμευση στις παγκόσμιες αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και την ικανότητα υλοποίησης των από κοινού συμφωνημένων προτεραιοτήτων. Όπως αναφέρεται στην προαναφερθείσα ανακοίνωση, η ΕΕ θα επιδιώξει μια πιο απλοποιημένη και συνεκτική πολιτική και πρόγραμμα-πλαίσιο με έμφαση στα σχέδια δράσης της ΕΠΓ και της στήριξης της ΕΕ σε μικρότερο αριθμό προτεραιοτήτων, με πιο ακριβή κριτήρια αναφοράς. Αυτό το νέο σχέδιο δράσης παραθέτει με σαφήνεια τους στόχους προτεραιότητας της προνομιακής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ-ΠΑ, με πλήρη επίγνωση των ειδικών περιστάσεων της ΠΑ και των περιορισμών εντός των οποίων λειτουργεί.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Επιτροπής και τα κράτη μέλη της ΕΕ, είχε διερευνητικές συνομιλίες με την ΠΑ, οι οποίες κατέληξαν; σε συμφωνία για το σχέδιο δράσης. Το σχέδιο αυτό καλύπτει περίοδο τριών έως πέντε ετών. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ-ΟΑΠ της 13ης Φεβρουαρίου 2012, τα μέρη έλαβαν υπόψη τις τρέχουσες τεχνικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο κοινό σχέδιο δράσης ΕΠΓ μεταξύ ΕΕ-ΠΑ. Η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων σε κάθε πλευρά κοινοποιήθηκε μέσω ανταλλαγής επιστολών.

Το σχέδιο δράσης ΕΠΓ μεταξύ ΕΕ-ΠΑ είναι το βασικό μέσο αναφοράς που θα κατευθύνει τις διμερείς μας σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή κατά τα επόμενα έτη. Η ΕΠΓ θα συνεχίσει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο ως ενιαίο πλαίσιο πολιτικής, βασισμένο, μεταξύ άλλων, στην εταιρική σχέση και την κοινή ευθύνη, καθώς και στη διαφοροποίηση με βάση την απόδοση και την προσαρμοσμένη στις εκάστοτε ανάγκες βοήθεια.

Η Επιτροπή επισυνάπτει το κείμενο πρότασης για απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη θέση που πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ-ΟΑΠ όσον αφορά την έκδοση της επισυναπτόμενης σε παράρτημα σύστασης για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τη συνημμένη πρόταση απόφασης του Συμβουλίου.

2012/0346 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέση της Ένωσης στη μεικτή επιτροπή που συγκροτήθηκε με την ευρωμεσογειακή ενδιάμεση συμφωνία σύνδεσης για το εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αφετέρου, όσον αφορά την έκδοση Σύστασης για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΠΓ μεταξύ ΕΕ-ΠΑ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη την απόφαση 97/430/ΕΚ του Συμβουλίου, της 2ας Ιουνίου 1997, για τη σύναψη ευρωμεσογειακής ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης για το εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αφετέρου, και ιδίως το άρθρο 3, δεύτερο εδάφιο,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Η ευρωμεσογειακή ενδιάμεση συμφωνία σύνδεσης για το εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αφετέρου (εφεξής η «Συμφωνία») υπογράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1997 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 1997,

(2)       Τα μέρη προτίθενται να συμφωνήσουν για το νέο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ) μεταξύ ΕΕ-ΠΑ, το οποίο αντικατοπτρίζει την προνομιακή εταιρική σχέση ΕΕ-ΠΑ και θα στηρίξει την εφαρμογή της ευρωμεσογειακής ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης με τη επεξεργασία και τη θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων για την επίτευξη των στόχων της,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η θέση της Ένωσης στη μεικτή επιτροπή που συγκροτήθηκε με την ευρωμεσογειακή ενδιάμεση συμφωνία σύνδεσης για το εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αφετέρου, όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΠΓ μεταξύ ΕΕ-ΠΑ, βασίζεται στο σχέδιο σύστασης της μεικτής επιτροπής που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος

 

Σχέδιο

ΣΥΣΤΑΣΗ

για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΠΓ μεταξύ ΕΕ-ΠΑ

Η Μεικτή Επιτροπή,

Έχοντας υπόψη την ευρωμεσογειακή ενδιάμεση συμφωνία σύνδεσης η οποία θεσπίζει τη σύνδεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αφετέρου, («συμφωνία»), και ιδίως το άρθρο 63 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1. Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 70 της συμφωνίας, τα μέρη λαμβάνουν τα γενικά ή ειδικά μέτρα που απαιτούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους βάσει της συμφωνίας και μεριμνούν για την επίτευξη των στόχων που ορίζει η Συμφωνία.

2. Τα μέρη της συμφωνίας συμφώνησαν επί του κειμένου του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Παλαιστινιακής Αρχής («σχέδιο δράσης ΕΠΓ μεταξύ ΕΕ-ΠΑ»).

3. Το σχέδιο δράσης ΕΠΓ μεταξύ ΕΕ-ΠΑ στηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας μέσω της επεξεργασίας και της συμφωνίας μεταξύ των μερών συγκεκριμένων μέτρων που θα παρέχουν πρακτικές οδηγίες για την εφαρμογή της.

4. Το σχέδιο δράσης εξυπηρετεί τον διττό στόχο του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των μερών που ορίζονται στη συμφωνία και την παροχή ευρύτερου πλαισίου για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ-ΠΑ.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΣΥΣΤΑΣΗ:

Άρθρο μόνο

Η Μεικτή Επιτροπή συνιστά να εφαρμόσουν τα μέρη το σχέδιο δράσης ΕΠΓ μεταξύ ΕΕ-ΠΑ που ορίζεται στο παράρτημα, εφόσον η εφαρμογή του αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων της ευρωμεσογειακής ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης η οποία θεσπίζει τη σύνδεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αφετέρου.

[...] (τόπος)

Για τη Μεικτή Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

σχέδιο δράσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Πολιτικο ΠΛΑΙΣΙΟ

Ένα νέο σχέδιο δράσης

Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΚ) συνήψαν για πρώτη φορά συμβατικές σχέσεις το 1997, όταν η ΕΚ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), εξ ονόματος της ΠΑ, συνήψαν Ενδιάμεση Συμφωνία Σύνδεσης για το εμπόριο και τη συνεργασία. Βάσει της εν λόγω συμφωνίας, υπογράφηκε τον Μάιο του 2005 το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ) μεταξύ ΕΕ-ΠΑ. Εντός αυτού του πλαισίου, έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία έτη οι σχέσεις ΕΕ- Παλαιστίνης, με την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Μεικτής Επιτροπής, τη συγκρότηση σε ένα πρώτο στάδιο τεσσάρων υποεπιτροπών και την έναρξη του πολιτικού διαλόγου. Από παλαιστινιακής πλευράς, η ΑΠ απέδειξε ότι διαθέτει την ικανότητα να ενεργεί ως πλήρης εταίρος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ) με ενεργό συμμετοχή και γόνιμες ανταλλαγές. Από την πλευρά της ΕΕ, τα καθοριστικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 8ης Δεκεμβρίου 2009 καθόρισαν την πορεία για την ανανέωση της δέσμευσης της ΕΕ με την Παλαιστινιακή Αρχή, εκφράζοντας την ανάληψη υποχρέωσης από την ΕΕ για «περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεών της με την ΠΑ που αντανακλά τα κοινά συμφέροντα, και εντός του πλαισίου της ΕΠΓ» [1]. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ικανότητας που επέδείξε η παλαιστινιακή πλευρά στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και στο πλαίσιο της ΕΠΓ». Το πρώτο βήμα ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των υποεπιτροπών της ΕΠΓ, ώστε να καταστεί δυνατή ένας πιο αποτελεσματικός και καθοδηγούμενος από την πολιτική διάλογος με την πλήρη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Με την εμβάθυνση του διαλόγου και την ωρίμανση της εταιρικής σχέσης μας, αυτό το νέο σχέδιο δράσης, που βασίζεται στη μακροχρόνια υποστήριξη από την ΕΕ των προσπαθειών της ΠΑ για τη δημιουργία κράτους, αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για τον καθορισμό της μελλοντικής πορείας.

Μια προνομιακή εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ-ΠΑ

Τα τελευταία έτη, οι σχέσεις ΕΕ-ΠΑ επικεντρώνονται κυρίως στη στήριξη των προσπαθειών της Παλαιστινιακής Αρχής για τη δημιουργία κράτους, όπως ορίζεται στο πλαίσιο του διετούς κυβερνητικού προγράμματος του 2009 Παλαιστίνη-Τερματισμός της κατοχής, Δημιουργία του Κράτους και Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Παλαιστίνης (ΠΜΑΠ) 2008-2010, στα οποία η ΕΕ παρέχει πολιτική και οικονομική στήριξη. Το παλαιστινιακό εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα (ΕΑΠ) 2011-2013 εδραιώνει τα κεκτημένα των προηγούμενων προγραμμάτων. Η παλαιστινιακή πλευρά εφαρμόζει φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με την στρατηγική επιλογή να συνδέσει την κοινωνικοοικονομική της ανάπτυξη με εκείνη της ΕΕ. Ως ο σημαντικότερος και πλέον προβλέψιμος χορηγός του παλαιστινιακού λαού, η ΕΕ έχει ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην επιτυχή προσπάθεια δημιουργίας ικανοτήτων της ΠΑ. Ως προς αυτό, η ΕΕ συμφωνεί με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών ότι «εάν η παλαιστινιακή αρχή διατηρήσει τις σημερινές επιδόσεις όσον αφορά τη δημιουργία θεσμών και την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, είναι σε πολύ καλό δρόμο για τη δημιουργία κράτους σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή στο εγγύς μέλλον». Οι χορηγοί επανέλαβαν την ανωτέρω εκτίμηση στη συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής συνδέσμου (AHLC) που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Εκπροσώπου - Αντιπροέδρου Ashton στις 13 Απριλίου 2011 στις Βρυξέλλες και, εκ νέου, τον Σεπτέμβριο του 2011. Βάσει των εκθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εταίροι αναγνώρισαν ότι «η ΠΑ έχει επιτύχει να δημιουργήσει τα βασικά στοιχεία για τη λειτουργία ενός κράτους στους βασικούς τομείς τους οποίους μελέτησαν και το αποτέλεσμα της σύγκρισης με άλλα συγκροτημένα κράτη είναι ευνοϊκό για τους παλαιστινιακούς θεσμούς»[2]. Οι χορηγοί επαναβεβαίωσαν την εκτίμησή τους σχετικά με την κατάσταση ετοιμότητας της ΠΑ όσον αφορά τους θεσμούς που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της AHLC της 21ης Μαρτίου 2012 στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ παγκόσμιος παράγοντας σε μια γειτονική περιοχή /έναν κόσμο που αλλάζει

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Παλαιστίνης πραγματώνονται στο πλαίσιο της συνολικής αλλαγής της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή και με δεδομένο τον καθοριστικό ρόλο και την ειδική συνεισφορά της ΕΕ στην παγκόσμια διακυβέρνηση, «η οποία αποτυπώνεται στην ενεργό στήριξη της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών, παράλληλα με τη συμμόρφωση με τις διεθνείς περιβαλλοντικές και κοινωνικές συμβάσεις, το ελεύθερο εμπόριο και το πρόγραμμα δράσης για αξιοπρεπή εργασία»[3]. Όσο η ΕΕ ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελούνται στις γειτονικές της χώρες, και ιδίως στην Αραβική Άνοιξη, επανεξετάζοντας την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, έχει ιδιαίτερο συμφέρον και ευθύνη να προωθεί ενεργά τον εκδημοκρατισμό που οδηγεί στη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Ειδικότερα, τα πρόσφατα γεγονότα στη γειτονική περιοχή κατέδειξαν «την ανάγκη να εισακούσει τις νόμιμες προσδοκίες των λαών της περιοχής και των Παλαιστινίων να διαθέτουν δικό τους κράτος».[4] Η ΕΕ παρακολουθεί συνεχώς στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την παλαιστινιακή πρωτοβουλία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών[5].

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα είναι από τους πρώτους εταίρους που θα διαθέτουν νέο σχέδιο δράσης που αντικατοπτρίζει τον νέο τρόπο αντίδρασης στις αλλαγές στη γειτονική περιοχή με βάση τη διαφοροποίηση, την αμοιβαία λογοδοσία και την κοινή δέσμευση στις καθολικές αξίες, στο διεθνές δίκαιο, τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η νέα προσέγγιση της ΕΕ συνεπάγεται στενότερη πολιτική σύνδεση και τη σταδιακή οικονομική ένταξη στην εσωτερική αγορά της ΕΕ για όσους εταίρους επιθυμούν και είναι σε θέση να προωθήσουν περαιτέρω τους μεταρρυθμιστικούς στόχους τους. Αποσκοπεί σε υψηλότερο επίπεδο διαφοροποίησης, επιτρέποντας σε κάθε εταίρο να αναπτύσσει τους δεσμούς του με την ΕΕ με βάση τις δικές του πεποιθήσεις, τις ανάγκες και ικανότητες, αλλά και την αμοιβαία λογοδοσία και τον βαθμό δέσμευσης για τον σεβασμό των ανωτέρω καθολικών αξιών, καθώς και την ικανότητα υλοποίησης των προτεραιοτήτων που συμφωνήθηκαν από κοινού[6]. Οι υποεπιτροπές αποτελούν το ιδανικό μέσο παρακολούθησης της εφαρμογής αυτών των προτεραιοτήτων και τα συμπεράσματά τους θα αποτυπωθούν στο έργο της μεικτής επιτροπής καθώς και στην ετήσια έκθεση προόδου της ΕΕ.

Παράλληλα, η ΕΕ καταβάλλει όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες για να διαθέτει πόρους εκεί που είναι περισσότερο αναγκαίοι και θα μπορούσαν να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί. Συνεπώς, θα υπάρξει στενότερη σύνδεση ανάμεσα στους μηχανισμούς εξωτερικής βοήθειας που θα τεθούν στη διάθεση του παλαιστινιακού λαού και στην πρόοδο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ προς τον παλαιστινιακό λαό θα είναι στενά συνδεδεμένη με τους βασικούς στόχους πολιτικής του παρόντος σχεδίου δράσης. Σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της συνεργασίας για την ανάπτυξη, η ΕΕ και τα κράτη μέλη διαβουλεύονται μεταξύ τους και θα συντονίζουν τον προγραμματισμό τους.

Η επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο παρόν σχέδιο δράσης συνδέεται με την ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων τα οποία προκαλούν κατά κύριο λόγο η κατοχή καθώς και η σημερινή διαίρεση ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, η τρέχουσα αβεβαιότητα που περιβάλλει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της ΠΑ και η παρατεινόμενη απουσία προόδου όσον αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι παράγοντες αυτοί θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα επιτεύγματα της ΠΑ.

Δέσμευση για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών

Η ΕΕ επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την επίτευξη λύσης μέσω της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού, με εδαφική συνοχή και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει δίπλα στο Ισραήλ. Η στήριξη από την ΕΕ της προοπτικής ενός παλαιστινιακού κράτους και των νομίμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού αποτελεί έμπρακτη έκφραση της σταθερής δέσμευσης της ΕΕ υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στην επίτευξη του αμοιβαίου στόχου να επιλυθεί η διένεξη στη Μέση Ανατολή με βάση τους κατωτέρω όρους αναφοράς.

Η ΕΕ έχει προσδιορίσει τις θέσεις της όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή (ΕΔΜΑ) στη δήλωση της Βενετίας του 1980 και τις έχει έκτοτε αναπτύξει σε διάφορα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Δεκέμβριο του 2009, τον Δεκέμβριο του 2010, τον Μάιο του 2011 και τον Μάιο του 2012, καθώς και στην δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 21 Απριλίου 2011. Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Βερολίνου του 1999, η ΕΕ επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος σε εύθετο χρόνο. Σύμφωνα με τη δήλωση της τετραμερούς διάσκεψης της 23ης Σεπτεμβρίου 2011, η ΕΕ θα υποστηρίξει ενεργά τα πρόσθετα βήματα προς τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους και θα στηρίξει, στα πλαίσια των υφιστάμενων διαδικασιών, τη σημαντικά μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Παλαιστινιακής Αρχής και την κυριαρχία της για τις δικές της υποθέσεις, μεταξύ άλλων και με μέτρα που θα διευκολύνουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ζώνης Γ της Δυτικής Όχθης.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη στήριξή της στη διαδικασία συμφιλίωσης των Παλαιστινίων, όπως τονίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 23ης Μαΐου 2011. Η ΕΕ θεωρεί ότι η κατάσταση εντός και πέριξ της Λωρίδας της Γάζας παραμένει εύθραυστη και μη βιώσιμη, για όσο διάστημα παραμένει πολιτικά αποκομμένη από τη Δυτική Όχθη.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ΕΔΜΑ, η ΕΕ εξακολουθεί να ζητά το άμεσο, διαρκές και χωρίς όρους άνοιγμα των σημείων διέλευσης για τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, εμπορικών αγαθών και τη διέλευση των προσώπων προς και από τη Λωρίδα της Γάζας, και κυρίως μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η διεθνής ανθρωπιστική νομοθεσία είναι εφαρμοστέα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένης της τέταρτης σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των πολιτών σε καιρό πολέμου[7]. Η ΕΕ ζητεί τον πλήρη σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι όλων των φυλακισμένων παλαιστινίων [8].

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών, με βάση την πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του χάρτη πορείας και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις αρχές της Μαδρίτης, περιλαμβανομένης και της αρχής «γη έναντι ειρήνης», τον χάρτη πορείας, τις συμφωνίες που έχουν επιτύχει στο παρελθόν τα μέρη και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία μέσω:

– Συμφωνίας για τα σύνορα των δύο κρατών, βάσει των γραμμών της 4ης Ιουνίου 1967, με ισοδύναμες ανταλλαγές εδαφών, κατόπιν ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ των μερών.[9] Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει καμία μεταβολή των προ του 1967 συνόρων όσον αφορά την Ιερουσαλήμ, έκτος από αυτές που έχουν συμφωνηθεί από τα μέρη.[10] Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι η ανέγερση οικισμών και του διαχωριστικού φράκτη σε κατεχόμενη γη, η κατεδάφιση κατοικιών και οι εκδιώξεις είναι παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου, αποτελούν φραγμό στην ειρήνη και απειλούν να καταστήσουν ανέφικτη τη λύση των δύο κρατών. Η ΕΕ θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι τα προϊόντα οικισμών δεν θα τυγχάνουν προτιμησιακής μεταχείρισης βάσει της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ και η εποικιστική δραστηριότητα δεν θα επωφελείται από κανενός είδους χρηματοδότηση ούτε από προγράμματα της ΕΕ.

– Υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πρέπει να αναζητηθεί μέσω διαπραγματεύσεων τρόπος διευθέτησης του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας δύο κρατών.

– Μιας δίκαιης, ρεαλιστικής και συμφωνημένης λύσης για το ζήτημα των προσφύγων.

– Διατάξεων ασφαλείας που, όσον αφορά τους Παλαιστινίους, σέβονται την κυριαρχία τους και συνιστούν τερματισμό της κατοχής και, όσον αφορά τους Ισραηλινούς, προστατεύουν την ασφάλεια τους, προλαμβάνουν την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις νέες και αναδυόμενες απειλές.

– Της άσκησης του ελέγχου από τον παλαιστινιακό λαό στους φυσικούς πόρους του και της δίκαιης και εύλογης κατανομής των εκατέρωθεν υδάτινων πόρων, σύμφωνα με τους συναφείς κανόνες του διεθνούς δικαίου, που θα επιδιωχθούν παράλληλα με άλλα ζητήματα σε σχέση με το τελικό καθεστώς.

– Της περιφερειακής συνεργασίας για τη διασφάλιση της συνολικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συμβάλει ουσιαστικά σε διακανονισμούς μετά το τέλος της διένεξης.

Το παρόν σχέδιο δράσης καλύπτει περίοδο τριών έως πέντε ετών.

ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ[11]

1)           Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίλυση της διένεξης στη Μέση Ανατολή βάσει των προαναφερόμενων όρων αναφοράς, και μέσω της στήριξης της δημιουργίας κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους

2)           Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύναψη ολοκληρωμένης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του μελλοντικού Κράτους της Παλαιστίνης

· Επιδίωξη και ανάπτυξη πολιτικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα.

· Καθιέρωση ετήσιας συνεδρίασης μεταξύ της ΕΕ και της παλαιστινιακής πλευράς, παράλληλα με τη σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης με άλλους εταίρους της ΕΠΓ.

· Έναρξη, το ταχύτερο δυνατόν, διαπραγματεύσεων σχετικά με μια πλήρη Συμφωνία Σύνδεσης, η οποία θα συναφθεί επισήμως κατά τη σύσταση του παλαιστινιακού κράτους.

· Μεγαλύτερη συνεργασία σε πολυμερές πλαίσιο, και μέσω της συμβολής σε προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση περιφερειακών διενέξεων και της προώθησης μιας αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης.

3)           Ένα παλαιστινιακό κράτος που βασίζεται στο κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια λειτουργούσα αυθεντική δημοκρατία και με υπεύθυνους θεσμούς

· Προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, ώστε να απολαμβάνουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που περιλαμβάνουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία της κυκλοφορίας, την ελευθερία θρησκείας ή πίστης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υποστήριξη της ανάγκης καταπολέμησης της υποκίνησης, με την ύπαρξη του κατάλληλου και σωστά εφαρμοζόμενου εθνικού νομικού πλαισίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα· προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, και με κατάργηση όλων των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας που εισάγουν διακρίσεις.

Χρονοδιάγραμμα: διαρκές

Δείκτες αναφοράς: θέσπιση νομοθεσίας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πλήρης εφαρμογή του νόμου 2000 για τις ΜΚΟ στο σύνολο των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών (oPt), έκδοση της νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, την ανάπτυξη της παλαιστινιακής ανεξάρτητης επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τις αρχές των Παρισίων (Ψήφισμα 48/134 της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ), πλήρης εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία, η υιοθέτηση μιας συνολικής στρατηγικής της Παλαιστίνης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Δείκτες: εκθέσεις της παλαιστινιακής ανεξάρτητης επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκθέσεις προόδου της επιτροπής για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών (CEDAW) και για το σχέδιο δράσης της Κωνσταντινούπολης και εκθέσεις προόδου της ΕΠΓ

Ευθύνες της ΕΕ: συνέχιση της στήριξης των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και άλλων μη κρατικών φορέων, προώθηση και υποστήριξη των κατάλληλων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής τους, στήριξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

· Διεξαγωγή ανόθευτων, δημοκρατικών εκλογών σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Χρονοδιάγραμμα: βραχυπρόθεσμο και μετέπειτα σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο

Δείκτες αναφοράς: ενημερωμένοι εκλογικοί κατάλογοι στη Λωρίδα της Γάζας και συνέχιση της επικαιροποίησής τους στη Δυτική Όχθη, δημοσίευση αναθεωρημένου εκλογικού νόμου, προεδρικό διάταγμα για την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, διεξαγωγή τοπικών, προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, σύγκληση δημοκρατικά εκλεγμένου Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (PLC) που θα εποπτεύει μια δημοκρατική κυβέρνηση

Δείκτες: πορίσματα διεθνών και εγχώριων ανεξάρτητων αποστολών εκλογικών παρατηρητών

Ευθύνες της ΕΕ: πολιτική στήριξη για τη διενέργεια εκλογών, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, παροχή συνεχούς βοήθειας στην κεντρική εκλογική επιτροπή και στη γραμματεία του PLC· πιθανή ανάπτυξη αποστολών της ΕΕ για την παρακολούθηση των εκλογών (ΑΠΕ), προσπάθειες για την απελευθέρωση φυλακισμένων Παλαιστινίων βουλευτών[12]

· Δημιουργία ανεξάρτητου, αμερόληπτου και πλήρως λειτουργούντος δικαστικού σώματος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, διασφάλιση σωστής διαδικασίας, δίκαιης δίκης και εκτέλεση των δικαστικών διατάξεων και αποφάσεων.

Χρονοδιάγραμμα: μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: χρονικό διάστημα για την περάτωση των υποθέσεων, αριθμός πολιτών σε προσωρινή κράτηση πριν τη δίκη, θέσπιση νομικής συνδρομής, έκδοση νομοθεσίας (ποινικός κώδικας, δίκαιο διαμεσολάβησης και διαιτησίας· δικαιοσύνη ανηλίκων, διοικητικά δικαστήρια), ρύθμιση της δικαιοδοσίας ειδικών δικαστηρίων, και μέσω του διαχωρισμού των αστικών δικαστηρίων και δικαστηρίων ασφαλείας και του περιορισμού των εξουσιών των στρατοδικείων στο στρατιωτικό προσωπικό.

Δείκτες: εκθέσεις της παλαιστινιακής ανεξάρτητης επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκθέσεις προόδου για την εφαρμογή του προγράμματος Seyada II ή διάδοχων προγραμμάτων, αξιολογήσεις της EUPOL COPPS, εκθέσεις προόδου για την ΕΠΓ

Ευθύνες της ΕΕ: Συνέχιση της παροχής βοήθειας στο δικαστικό σώμα

· Μεταρρύθμιση και ανάπτυξη του τομέα ασφάλειας της Παλαιστίνης, θεσμοθέτηση πολιτικού δημοκρατικού ελέγχου επί των υπηρεσιών ασφαλείας και διασφάλιση ότι αυτές λειτουργούν με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω της ορθής νομοθέτησης, της κατάλληλης εκπαίδευσης και των μηχανισμών λογοδοσίας.

Χρονοδιάγραμμα: Μεσοπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: εφαρμογή των πολιτικών προτεραιότητας του Παλαιστινιακού εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος 2011-2013 στον τομέα της ασφάλειας, ενιαίων δομών διοίκησης και συστημάτων δημοσιονομικού προγραμματισμού υπαγόμενων στον Υπουργό Εσωτερικών, που καλύπτουν το σύνολο των υπηρεσιών ασφαλείας σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη· δημιουργία σώματος επιθεωρητών για την εποπτεία όλων των δυνάμεων ασφαλείας και την ενίσχυση της λογοδοσίας του δημόσιου τομέα στο υπουργείο εσωτερικών· πρόσβαση της παλαιστινιακής ανεξάρτητης επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και χωρίς εκ των προτέρων έγκριση, σε όλα τα κέντρα κράτησης (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας)

Δείκτες: εκθέσεις της παλαιστινιακής ανεξάρτητης επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιολογήσεις της EUPOL COPPS, εκθέσεις προόδου για την ΕΠΓ

Ευθύνες της ΕΕ: συνέχιση της παροχής βοήθειας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και στο σωφρονιστικό σύστημα, μεταξύ άλλων, μέσω της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), κατά περίπτωση· κατάρτιση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων· στήριξη των συμφωνηθέντων μέτρων για την επέκταση της ζώνης αρμοδιότητας της ΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και του επιχειρησιακού πεδίου της στη Δυτική Όχθη (στις σημερινές ζώνες Β και Γ)

· Ενίσχυση των εθνικών προσπαθειών για πλήρη εφαρμογή του εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος (2011-2013) και των διάδοχων προγραμμάτων σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα των χορηγών.

Χρονοδιάγραμμα: βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: εφαρμογή των προτεραιοτήτων του ΕΑΠ

Δείκτες: τριμηνιαίες εκθέσεις Υπουργείου Οικονομικών, εκθέσεις Υπουργείου Προγραμματισμού και Διοικητικής Ανάπτυξης, ετήσιες εκθέσεις παρακολούθησης του ΕΑΠ, εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην ad hoc επιτροπή συνδέσμου

Ευθύνες της ΕΕ: συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό, και μέσω της συμβολής στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της ΠΑ, καθώς και στους παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), με την επιφύλαξη των διαθέσιμων πόρων· παροχή τεχνικής υποστήριξης για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των παλαιστινιακών θεσμών στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ένταξη στο πολυμερές σύστημα

4)           Επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο των κατεχόμενων εδαφών

· Αξιοποίηση της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε για τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών με την ανάληψη δέσμευσης για περαιτέρω βελτιώσεις, ιδίως όσον αφορά τον εξωτερικό και εσωτερικό λογιστικό έλεγχο και τον έλεγχο προόδου.

Χρονοδιάγραμμα: διαρκές

Δείκτες αναφοράς: συνολική δημοσιονομική πειθαρχία, στρατηγική κατανομή των πόρων και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών, δημοσιονομικό έλλειμμα της ΠΑ και εξάρτηση από την βοήθεια, η ενισχυμένη είσπραξη των εσόδων από την ΠΑ, εξάλειψη επιδοτήσεων για την ενέργεια («καθαρή ικανότητα χρηματοδότησης»)· εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της και δημόσιας διοίκησης· διαχείριση των δημοσίων δαπανών και δημοσιονομική ευθύνη (PEFA) και εφαρμογή του συνακόλουθου σχεδίου δράσης· θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις

Δείκτες: τριμηνιαίες εκθέσεις Υπουργείου Οικονομικών, ετήσιες εκθέσεις παρακολούθησης του ΕΑΠ, εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην ad hoc επιτροπή συνδέσμου

Ευθύνες της ΕΕ: η συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό, και μέσω της συμβολής στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της ΠΑ, καθώς και στους παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), με την επιφύλαξη των διαθέσιμων πόρων· παροχή τεχνικής υποστήριξης για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των παλαιστινιακών θεσμών στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ένταξη στο πολυμερές σύστημα· στήριξη για την καλύτερη είσπραξη των εσόδων της ΠΑ, και με τη θέσπιση βελτιωμένου μηχανισμού, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική, διαφανής και προβλέψιμη είσπραξη τελωνειακών εσόδων από το Ισραήλ εξ ονόματος της ΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του πρωτοκόλλου των Παρισίων

· Βελτίωση της πολιτικής διοίκησης, διαχείρισης της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων μηχανισμών λογοδοσίας, καθώς και ενίσχυση της ικανότητας ελέγχου και εποπτείας και της ικανότητας πρόληψης και καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς.

Χρονοδιάγραμμα: μακροπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: εφαρμογή αποκεντρωμένου συστήματος βασικής διοίκησης προσωπικού, αποκεντρωμένου εσωτερικού ελέγχου της κυβέρνησης· εκπλήρωση του ρόλου του Γραφείου οικονομικού και διοικητικού ελέγχου (ΓΟΔΕ) ως ανεξάρτητου φορέα εξωτερικού ελέγχου, σύμφωνα με τα πρότυπα που θεσπίζει ο Διεθνής Οργανισμός των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου των δημόσιων οικονομικών

Δείκτες: Εκθέσεις του παλαιστινιακού Υπουργείου Προγραμματισμού και Διοικητικής Ανάπτυξης, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην ad hoc επιτροπή συνδέσμου (AHLC). Ετήσιες εκθέσεις του ΓΟΔΕ, δημόσιες δαπάνες και αξιολόγηση δημοσιονομικής ευθύνης

Ευθύνες της ΕΕ: από κοινού άσκηση της προεδρίας στην ομάδα στρατηγικής διακυβέρνησης· συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης ιδίως για τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, την πλήρη χρησιμοποίηση της TAIEX

· Στήριξη της ανάπτυξης ενός ανταγωνιστικού παλαιστινιακού ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της ελαχιστοποίησης των περιορισμών για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα· διευκόλυνση της παλαιστινιακής οικονομικής αυτάρκειας.

Χρονοδιάγραμμα: Μεσοπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: θέσπιση νέας εμπορικής νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τις επενδύσεις· θέσπιση ρυθμιστικών φορέων οργανισμών τεχνικών προδιαγραφών σε όλους τους βασικούς οικονομικούς τομείς

Δείκτες: διεθνώς αναγνωρισμένες επισκοπήσεις, όπως οι εκθέσεις «Διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας» της Παγκόσμιας Τράπεζας, επισκοπήσεις του ευρωμεσογειακού χάρτη για τις επιχειρήσεις

Ευθύνες της ΕΕ: συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης, με την επιφύλαξη των διαθέσιμων πόρων· πλήρης χρησιμοποίηση της TAIEX· η συνέχιση της υποστήριξης των παρατηρητών στην Παλαιστίνη ως πρώτο βήμα για τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

· Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο, στοχευμένη στήριξη για την ανάπτυξη της Λωρίδας της Γάζας.

Χρονοδιάγραμμα: μεσοπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: εφαρμογή των τομεακών δεικτών του ΕΑΠ στη Λωρίδα της Γάζας

Δείκτες: Εκθέσεις του παλαιστινιακού Υπουργείο Προγραμματισμού και Διοικητικής Ανάπτυξης στην ad hoc επιτροπή συνδέσμου (AHLC)

Ευθύνες της ΕΕ: πρόσκληση για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του 2005 για την κυκλοφορία και πρόσβαση (ΣΚΠ), στήριξη του αιτήματος για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας[13], του αιτήματος για πλήρη και οριστική άρση των εμποδίων στην πρόσβαση και την κυκλοφορία ως προϋποθέσεις για την οικονομική αναζωογόνηση της Παλαιστίνης, και προσπάθεια να αποκομίσει η ΠΑ όλα τα οφέλη που απορρέουν από τις υφιστάμενες συμφωνίες και τα μέσα που δικαιούται

· Περαιτέρω ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων και λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να διευκολυνθεί η πλήρης εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης για το εμπόριο και τη συνεργασία.

Χρονοδιάγραμμα: Μεσοπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: εφαρμογή της ΣΚΠ, ανταγωνιστικότητα του παλαιστινιακού ιδιωτικού τομέα

Δείκτες: Εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην ad hoc επιτροπή συνδέσμου, στοιχεία για εμπορικές συναλλαγές, όπως η τήρηση των ποσοστώσεων για τα γεωργικά προϊόντα

Ευθύνες της ΕΕ: συνεχής στήριξη του παλαιστινιακού ιδιωτικού τομέα· εφαρμογή της οικονομικής δέσμης μέτρων που ενέκριναν οι Υπουργοί EuroMed· πλήρης εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης και της συμφωνίας για την περαιτέρω απελευθέρωση των συναλλαγών γεωργικών προϊόντων, μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, ιχθύων και προϊόντων αλιείας· μεγαλύτερη δέσμευση για το ζήτημα της ζώνης αλιείας στη Λωρίδα της Γάζας

· Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος συνοριακών ελέγχων βάσει αποτελεσματικής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων (ΟΔΣ) και συνέχιση της στήριξης για την ανάπτυξη ειδικευμένου προσωπικού για τη λειτουργία τελωνειακών υπηρεσιών στους διεθνείς λιμένες.

Χρονοδιάγραμμα: μακροπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: Κατανομή των αναπτυξιακών δαπανών για τη διαχείριση των σημείων διέλευσης των συνόρων και συστήματος IBM· κατανομή των πόρων για τη δημιουργία των σχετικών βασικών υποδομών (εδαφικές συνδέσεις, λιμένες, δίκτυο μεταφορών)· εφαρμογή της ΣΚΠ

Δείκτες: αξιολόγηση των διαδικασιών εκτελωνισμού, όταν τεθούν σε λειτουργία· προώθηση και αξιολόγηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων, ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των προσώπων και εμπορευμάτων, με την ταυτόχρονη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων

Ευθύνες της ΕΕ: συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ, μεταξύ άλλων και μέσω της ΚΠΑΑ· κατάρτιση υπαλλήλων της ΠΑ ενόψει της μελλοντικής ανάπτυξης στα σύνορα· στήριξη της παραμονής των παρατηρητών, ως πρώτο βήμα για τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

5)           Εντατικοποίηση των προσπαθειών για σημαντική μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδίως για τα πιο ευάλωτα άτομα, και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στο σύνολο των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών

· Οικοδόμηση ενός βιώσιμου, δίκαιου και οικονομικά αποδοτικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Χρονοδιάγραμμα: μακροπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: θέσπιση της αναγκαίας νομοθεσίας για την κοινωνική πρόνοια, περιλαμβανομένων των συντάξεων· ανάπτυξη εθνικής βάσης δεδομένων για τη φτώχεια και την τρωτότητα· πλήρης εφαρμογή του προγράμματος μεταφοράς μετρητών (CTP) στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας πριν την ενοποίηση σε ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο εθνικό σύστημα

Δείκτες: Εκθέσεις του παλαιστινιακού υπουργείου προγραμματισμού και διοικητικής ανάπτυξης και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ad hoc επιτροπή συνδέσμου, εκθέσεις προόδου και τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων στήριξης της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα

Ευθύνες της ΕΕ: συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης, ιδίως για τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων βοήθειας σε μετρητά για ευάλωτους Παλαιστινίους, ώστε να ενταχθούν σε μια προοπτική βιωσιμότητας· ένταξη της παλαιστινιακής κεντρικής στατιστικής υπηρεσίας σε προγράμματα περιφερειακών ενισχύσεων (MEDSTAT III)

· Αναβάθμιση του επιπέδου της δημόσιας υγείας και της διακυβέρνησης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σε εφαρμογή της ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής της ΠΑ για την υγεία· αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν υποδομές και διοικητική υποστήριξη· χρηματοδότηση του τομέα της υγείας, των ανθρωπίνων πόρων στην υγεία και πρόσβαση στην φαρμακευτική περίθαλψη, και στην περιοχή της Γάζας.

Χρονοδιάγραμμα: μακροπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: κατανομή των πόρων για την ανάπτυξη της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας· δημιουργία του πανεπιστημιακού εκπαιδευτικού νοσοκομείου Al najah

Δείκτες: εκθέσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και εκθέσεις για τους δείκτες ανάπτυξης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP)

Ευθύνες της ΕΕ: πέραν των σημερινών τομέων επικέντρωσης της βοήθειάς της, η ΕΕ θα συνεχίσει τη συνολική άμεση οικονομική στήριξη προς την Παλαιστινιακή Αρχή και μπορεί να παρέχει στήριξη για ιδιαίτερα έντονες ανάγκες στον τομέα της υγείας, όπως στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας ή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

6)           Διευκόλυνση της εδαφικής διαχείρισης και πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πόρων

· Ανάπτυξη το αναγκαίου νομικού και θεσμικού πλαισίου για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των υδάτων και των λυμάτων, με στόχο τη διασφάλιση δίκαιης παροχής υπηρεσιών και της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων στο σύνολο των κατεχόμενων εδαφών και παροχή στήριξης για την εφαρμογή του.

Χρονοδιάγραμμα: μακροπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: σύσταση ρυθμιστικού φορέα διαχείρισης των υδάτων· διάθεση πόρων για ένα εθνικό, περιφερειακό δίκτυο ύδρευσης και για την αφαλάτωση

Δείκτες: αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων του ΕΑΠ για την υποδομή ύδρευσης (σύνδεση του 95% των νοικοκυριών με την παροχή καθαρού νερού έως το 2013, σύνδεση του 65% (Δυτική Όχθη) και 92% (Γάζα) με το δίκτυο αποχέτευσης) και μείωση των απωλειών του δικτύου. Θα επανεξεταστεί μετά το 2013.

Ευθύνες της ΕΕ: συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ, ενδεχόμενη στήριξη από το Ταμείο επενδύσεων γειτονίας (ΤΕΓ)

· Εντατικοποίηση των προσπαθειών για να διευκολυνθεί η σύνδεση με τα περιφερειακά και διεθνή δίκτυα υποδομών (π.χ. μεταφορών, ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, κλπ.), ιδίως στην ευρωμεσογειακή περιοχή.

Χρονοδιάγραμμα: μακροπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: σύσταση ρυθμιστικού φορέα τηλεπικοινωνιών για την προώθηση προτύπων ανταγωνισμού και υπηρεσιών· επενδύσεις σε περιφερειακές συνδέσεις με την Αίγυπτο και την Ιορδανία· ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, μεταξύ άλλων με την προώθηση της χρήσης εγχώριες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· διάθεση πόρων για την εδαφική σύνδεση της Δυτικής Όχθης με τη Λωρίδα της Γάζας και με το περιφερειακό οδικό δίκτυο

Δείκτες: ετήσια έκθεση παρακολούθησης του ΕΑΠ, εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ad hoc επιτροπή συνδέσμου

Ευθύνες της ΕΕ: συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της τεχνικής βοήθειας και ανταλλαγής πληροφοριών (TAIEX) και πρωτοβουλιών Euromed· πιθανή στήριξη πρωτοβουλιών του ΤΕΓ,

· Εφαρμογή βιώσιμων αναπτυξιακών πολιτικών οι οποίες καταλήγουν σε στρατηγικές και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη περιβαλλοντικά βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και στη μεγαλύτερη κοινωνική ένταξη.

Χρονοδιάγραμμα: μακροπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: πλήρης εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για το περιβάλλον, ανάπτυξη και αναθεώρηση του σχετικού νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου

Δείκτες: Ετήσια έκθεση παρακολούθησης του ΕΑΠ

Ευθύνες της ΕΕ: παροχή βοήθειας της ΕΕ, κυρίως μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων, της στήριξης έργων, των πρωτοβουλιών TAIEX και Euromed

7)           Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, της κοινωνίας της πληροφορίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

· Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, της κοινωνίας της πληροφορίας στα κατεχόμενα εδάφη.

Χρονοδιάγραμμα: μακροπρόθεσμο

Δείκτες αναφοράς: κατανομή πόρων της ΠΑ για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα, την επιστήμη και τεχνολογία· σύσταση εθνικού ταμείου ακαδημαϊκής έρευνας· ανάπτυξη εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, και αθλητικών υποδομών και υποδομών για τους νέους· θέσπιση προγράμματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης· δημιουργία ρυθμιστικού φορέα τηλεπικοινωνιών και βελτιωμένη σύνδεση του ερευνητικού και ακαδημαϊκού δικτύου της ΠΑ με το GEANT (Gigabit European Advanced Network Technology)

Δείκτες: δείκτες του UNDP για την εκπαίδευση, την αξιολόγηση της επίτευξης των σχετικών δεικτών του ΕΑΠ για τα ποσοστά φοίτησης στη βασική εκπαίδευση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση· αριθμός των αιτήσεις Παλαιστινίων που γίνονται αποδεκτοί για συμμετοχή σε σχετικά προγράμματα της ΕΕ

Ευθύνες της ΕΕ: διευκόλυνση της συμμετοχής Παλαιστινίων σε προγράμματα της ΕΕ· αν και δεν περιλαμβάνεται στους σημερινούς τομείς επικέντρωσης της ΕΕ στη διμερή βοήθεια, συνέχιση της στήριξης που παρέχει η ΕΕ στο πρόγραμμα τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτιση (ΤΕΕΚ) (θα επανεξεταστεί εντός του 2013)

8)           Υποστήριξη των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

· Υποστήριξη των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ΣΕΥ του Δεκεμβρίου 2009 και σε πλήρη ευθυγράμμιση με το παλαιστινιακό στρατηγικό πολυτομεακό σχέδιο ανάπτυξης (SMDP) για την Ιερουσαλήμ.

Χρονοδιάγραμμα: διαρκές

Δείκτες αναφοράς: Εφαρμογή του SMDP στην Ανατολική Ιερουσαλήμ· εγκατάσταση σημείου επαφής της ΟΑΠ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, επαναλειτουργία των παλαιστινιακών οργανισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον χάρτη πορείας

Δείκτες: δείκτες /δημογραφικοί δείκτες της ΠΟΥ για τους Παλαιστινίους που κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, άλλοι δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης, εφόσον είναι διαθέσιμοι

Ευθύνες της ΕΕ: συνέχιση της στήριξης που παρέχει η ΕΕ στο πρόγραμμα για την Ανατολική Ιερουσαλήμ (συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της οικονομικής ανάπτυξης, των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διατήρησης και της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς).

9)           Εντατικοποίηση των προσπαθειών ανάπτυξης στη ζώνη Γ

· Αύξηση των προσπαθειών ανάπτυξης στη ζώνη Γ

Χρονοδιάγραμμα: διαρκές

Δείκτες αναφοράς: επενδύσεις σε δημόσια έργα ή οργανισμούς στη ζώνη Γ, βελτίωση της κυκλοφορίας προσώπων και εμπορευμάτων, ανάπτυξη, εμπόριο και εξαγωγές

Δείκτες: εκθέσεις του παλαιστινιακού Υπουργείου Προγραμματισμού και Διοικητικής Ανάπτυξης στην ειδική επιτροπή συνδέσμου, έκδοση παλαιστινιακών ρυθμιστικών σχεδίων για τη ζώνη Γ

Ευθύνες της ΕΕ: συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας για την ανάπτυξη των Παλαιστινίων στη ζώνη Γ[14] για να διατηρηθεί η εκεί παρουσία των Παλαιστινίων· υποστήριξη της εκπόνησης παλαιστινιακών ρυθμιστικών σχεδίων για να βελτιωθεί η ανάπτυξη ολόκληρης της Δυτικής Όχθης και να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους· υποστήριξη της πλήρους και οριστικής άρσης των εμποδίων για την πρόσβαση και την κυκλοφορία, ως προαπαιτούμενα για την παλαιστινιακή οικονομική ανάκαμψη· επιδίωξη της διασφάλισης ότι η ΠΑ απολαμβάνει πλήρως τα οφέλη που απορρέουν από τις υφιστάμενες συμφωνίες και τα μέσα που δικαιούται. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα εξακολουθήσει να παρέχεται εγκαίρως και με αποτελεσματικό τρόπο, όποτε και όπου ανακύπτουν ανάγκες και σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές.

Παράρτημα: Συμπληρωματικοί στόχοι

Α.           ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

I.            Πολιτικός διάλογος και συνεργασία

[Πολιτικός διάλογος ΕΕ-ΟΑΠ]

Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο ενός στρατηγικού οράματος για μια πλήρως ολοκληρωμένη και κυρίαρχα παλαιστινιακού κράτους και επιτύχουν στενότερη πολιτική συνεργασία και διάλογο με βάση κοινές αξίες

(1) Ενίσχυση του πολιτικού και στρατηγικού διαλόγου και της συνεργασίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας και πραγματοποίηση συσκέψεων σε διάφορα επίπεδα και σε όλα τα φόρουμ[15].

(2) Καθιέρωση ετήσιας συνεδρίασης μεταξύ της ΕΕ και της παλαιστινιακής πλευράς, παράλληλα με τη σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης με άλλους εταίρους της ΕΠΓ.

(3) Έναρξη, το ταχύτερο δυνατό, διαπραγματεύσεων σχετικά με μια πλήρη Συμφωνία Σύνδεσης που θα συναφθεί επίσημα κατά τη σύσταση του παλαιστινιακού κράτους.

(4) Εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ παλαιστινίων υπουργών και των ευρωπαίων ομολόγων τους.

(5) Διοργάνωση ετήσιων συναντήσεων με τη συμμετοχή ενός παλαιστίνιου ανώτατου υπαλλήλου στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) και σύγκληση πρόσθετων συνεδριάσεων σε ad hoc βάση.

(6) Ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας για την πρόληψη των συγκρούσεων, την προώθηση της ειρήνης, τη διαχείριση κρίσεων και την προστασία των αμάχων.

(7) Αύξηση της συνεργασίας σε πολυμερές πλαίσιο, μεταξύ άλλων με τη συμβολή σε προσπάθειες των ΗΕ για επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων και την προώθηση αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης.

(8) Ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση απειλών κατά της κοινής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) και των παράνομων εξαγωγών όπλων.

II.          Δημοκρατία, κράτος δικαίου και χρηστή διακυβέρνηση

[Υποεπιτροπή «Ανθρώπινα δικαιώματα, χρηστή διακυβέρνηση και κράτος δικαίου»]

Οικοδόμηση μιας βαθιάς και σταθερής δημοκρατίας με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Εκλογές

(9) Διεξαγωγή ανόθευτων, δημοκρατικών εκλογών σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

(10) Ενίσχυση του εσωτερικού νομικού πλαισίου για να εξασφαλισθεί ανεξάρτητη εθνική και διεθνής επιτήρηση και παρακολούθηση των εκλογών, μεταξύ άλλων και από ην κοινωνία των πολιτών.

(11) Ενίσχυση του ρόλου, της ανεξαρτησίας και των ικανοτήτων της κεντρικής εκλογικής επιτροπής και διασφάλιση της στήριξής της με επαρκείς δημοσιονομικούς πόρους.

(12) Λήψη μέτρων για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και δημοκρατική ζωή.

Δικαστικό σώμα

(13) Συνέχιση των προσπαθειών για τη δημιουργία ανεξάρτητου, αμερόληπτου και πλήρως λειτουργούντος δικαστικού σώματος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα· διασφάλιση σωστής διαδικασίας, δίκαιης δίκης και εκτέλεσης των δικαστικών διατάξεων και αποφάσεων.

(14) Θέσπιση νομοθεσίας, διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού σε νομική ενημέρωση για να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων στη δικαιοσύνη και σύσταση ταμείου για την παροχή νομικής συνδρομής με τις αναγκαίες δομές που εξασφαλίζουν την ορθή διοίκηση της.

(15) Ρύθμιση, μέσω της θέσπισης και εφαρμογής νομοθεσίας, της δικαιοδοσίας των ειδικών δικαστηρίων, και μέσω του διαχωρισμού των πολιτικών και στρατιωτικών δικαστηρίων και του περιορισμού της δικαιοδοσίας των στρατιωτικών δικαστηρίων στο εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό, με τη διατήρηση της αρμοδιότητας των πολιτικών δικαστηρίων για όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Βελτίωση των δυνατοτήτων νομικής προστασίας έναντι παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και πρόσβαση σε πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών.

(16) Διευκρίνιση των αρμοδιοτήτων των διαφόρων οργάνων στον τομέα της δικαιοσύνης.

Ασφάλεια

(17) Επιτάχυνση της μεταρρύθμισης και ανάπτυξη του παλαιστινιακού τομέα ασφάλειας· θεσμοθέτηση πολιτικής δημοκρατικής εποπτείας των υπηρεσιών ασφαλείας και διασφάλιση της λειτουργίας τους με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις και την παροχή σωστής κατάρτισης.

Χρηστή διακυβέρνηση

(18) Λήψη όλων των αναγκαίων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για τη θέσπιση και εφαρμογή σαφούς κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της κυβέρνησης.

(19) Ενίσχυση των εθνικών προσπαθειών για την πλήρη εφαρμογή του εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος (2011-2013) και των διάδοχων προγραμμάτων, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα των χορηγών.

(20) Υποστήριξη των προσπαθειών της ΠΑ για την υλοποίηση του εθνικού στρατηγικού στόχου για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να παρέχει υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες στο σύνολο των κατεχομένων εδαφών.

(21) Ανάπτυξη λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου μέσω της διαμόρφωσης νομοθετικού σχεδίου, της θέσπισης κανόνων για την επανεξέταση της καταλληλότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και της πλήρους αξιοποίησης στο μέλλον της TAIEX για την εκπόνηση της μελλοντικής νομοθεσίας.

III.         Ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες

Διασφάλιση του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και προώθηση της εφαρμογής των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

(22) Διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ιδίως του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και έναντι των Παλαιστινίων φυλακισμένων και όσων βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση.

Βασανιστήρια και άλλες μορφές βάναυσης, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης

(23) Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση της απόλυτης απαγόρευσης της χρήσης βασανιστηρίων και για τη θέσπιση εσωτερικών και εξωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν τη λογοδοσία των δραστών κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων κατά την κράτηση και την ανάκριση. Δημιουργία ανεξάρτητων εθνικών μηχανισμών πρόληψης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων.

(24) Αποκατάσταση κέντρων κράτησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα· εξασφάλιση πρόσβασης σε όλους τους κρατουμένους των δικηγόρων, των οικογενειών, των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διασφάλιση ότι τα αρμόδια υπουργεία, η εισαγγελία και στο δικαστικό σώμα είναι σε θέση να ελέγχουν τακτικά τα κέντρα κράτησης, ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή των κατάλληλων νομικών διαδικασιών.

(25) Παροχή πρόσβασης στην παλαιστινιακή ανεξάρτητη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε φακέλους σχετικούς με έρευνες για καταγγελίες βασανιστηρίων.

Θεμελιώδεις ελευθερίες

(26) Χάραξη μιας σφαιρικής παλαιστινιακής στρατηγικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

(27) Θέσπιση ενοποιημένου ποινικού κώδικα ο οποίος τηρεί τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της μη εφαρμογής της θανατικής ποινής, και τις νομικές εγγυήσεις για όλες τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πλήρης συμμόρφωση με τη de facto αναστολή εκτέλεσης θανατικών ποινών και προσπάθεια να επιτευχθεί de jure moratorium.

(28) Τερματισμός όλων των αυθαίρετων συλλήψεων και άρση των απαιτήσεων για διαπιστεύσεις ασφαλείας με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις σε όλες τις περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένων της καταχώρησης των ενώσεων, των προσλήψεων σε δημόσια υπηρεσία, της έκδοσης διαβατηρίου κλπ.).

(29) Διασφάλιση ότι προφυλακίσεις διενεργούνται μόνο για βάσιμους λόγους για ποινικά αδικήματα ή λόγους ασφαλείας και με εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές.

(30) Προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, ώστε να απολαμβάνουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους και να ασκούν τα ατομικά και πολιτικά ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθερίας θρησκείας ή πίστης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης με την ύπαρξη επαρκούς εθνικού νομικού πλαισίου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάσει των διεθνών προτύπων. Εδραίωση της παλαιστινιακής ανεξάρτητης επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τις αρχές του Παρισιού (ψήφισμα 48/134 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών).

(31) Προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, κατάργηση όλων των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας που εισάγουν διακρίσεις· παροχή τακτικής πληροφόρησης σχετικά με την εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών και εφαρμογή της CEDAW και του σχεδίου δράσης της Κωνσταντινούπολης.

(32) Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και εξασφάλιση της ένταξης της στις στρατηγικές και τα συστήματα της ΠΑ (συμπεριλαμβανομένου του συστήματος της δικαιοσύνης ανηλίκων), σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών, και ειδικότερα στο πρωτόκολλο σχετικά με την εμπλοκή παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και στη σύμβαση αριθ. 182 της ΔΟΕ σχετικά με τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας.

(33) Θεσμοθέτηση μηχανισμού υποβολής εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή του νόμου αριθ. 4/1999 για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

(34) Ενίσχυση του νομικού πλαισίου σε όλα τα επίπεδα για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων.

(35) Σεβασμός των δικαιωμάτων και προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ψήφισμα 53/144 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών).

(36) Σεβασμός των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων των κατοίκων της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας.

Κοινωνία των πολιτών

(37) Εξασφάλιση πεδίου και διαφανών διαδικασιών καταχώρισης για τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος και η ανεξαρτησία της σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα.

(38) Βελτίωση του διαλόγου και των διαβουλεύσεων μεταξύ των αρχών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

(39) Προώθηση μιας συμμετοχικής αναπτυξιακής πολιτικής και μιας εθνικής αποδοχής των μεταρρυθμίσεων, πέρα από την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης, με τη διευκόλυνση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στον πολιτικό διάλογο σε επιμέρους τομείς και των προσπαθειών μεταρρύθμισης μέσω τακτικών, δομημένων και χωρίς αποκλεισμούς διαβουλεύσεων ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φορείς.

IV.         Συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων

Καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας· καταπολέμηση των διακρίσεων

(40) Ενίσχυση του νομικού πλαισίου σε όλα τα επίπεδα για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων.

(41) Καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους, και των εγκλημάτων που υποκινούνται από την ισλαμοφοβία, τον αντισημιτισμό και τη χριστιανοφοβία και άλλες πεποιθήσεις, που υποδαυλίζονται ενδεχομένως από ρατσιστική και ξενοφοβική προπαγάνδα στα μέσα ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο.

Μετανάστευση, άσυλο και διαχείριση των συνόρων

(42) Προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου και ενίσχυση των ικανοτήτων για τη διαχείριση της μετανάστευσης, και με στόχο την προώθηση των θετικών συνεπειών της μετανάστευσης στην ανάπτυξη.

(43) Προώθηση της αναβάθμισης των ικανοτήτων της Παλαιστινιακής Αρχής για τη διαχείριση των συνόρων.

Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

(44) Ενίσχυση και εφαρμογή εθνικών πολιτικών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και ιδίως μέσω της επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς

(45) Ενίσχυση της ικανότητας των διωκτικών αρχών να διεξάγουν αστυνομικές έρευνες· πρόληψη και δίωξη των εγκληματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, του οικονομικού εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

(46) Στήριξη της ανάπτυξης της ικανότητας καταπολέμησης της μεταφοράς παράνομων μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων και παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των θυμάτων.

(47) Ανάπτυξη της εκπαίδευσης της αστυνομίας και της αστυνομικής συνεργασίας.

(48) Ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, βάσει των διεθνών πράξεων, και ιδίως της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος και των πρωτοκόλλων της (UNTOC).

(49) Ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της απάτης, καθώς και για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων και των δύο μερών.

Ναρκωτικά

(50) Ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών και προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

(51) Ενίσχυση της ικανότητας καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, και μέσω της εκπαίδευσης των υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών και των διωκτικών αρχών.

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας

(52) Εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σύμφωνα με τα διεθνή (π.χ. ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης - FATF) και ευρωπαϊκά πρότυπα και τα πρότυπα της ΕΕ.

(53) Ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των διωκτικών αρχών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

(54) Ανάπτυξη δικαστικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

(55) Πρόληψη της τρομοκρατίας, περιλαμβανομένης της προώθησης δράσεων με στόχο την καταπολέμηση της προπαγάνδας του βίαιου εξτρεμισμού.

(56) Συνεργασία για την ενίσχυση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στην πολυμερή καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων και με την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων 1267/99 και 1373/01 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και με την εφαρμογή και επιβολή της παγκόσμιας στρατηγικής του ΟΗΕ κατά της τρομοκρατίας και των συμβάσεων του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Β.           ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

V.           Οικονομική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη

[Υποεπιτροπή για τα Οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα]

(57) Συνέχιση της προόδου για τη θέσπιση κατάλληλου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τη δημοσιονομική πολιτική και τη νομισματική μεταρρύθμιση.

(58) Εφαρμογή οικονομικών πολιτικών που αποσκοπούν στη διασφάλιση της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και μέσω δημοσιονομικών πολιτικών για τη διασφάλιση της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών και με το κατάλληλο εποπτικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

(59) Εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σταδιακή επιτάχυνση του ρυθμού διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

(60) Προώθηση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως με μεγαλύτερη δημοσιονομική ανεξαρτησία και τη διευκόλυνση της πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

(61) Βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος για την προώθηση των εγχώριων επενδύσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη ζώνη Γ και τη Λωρίδα της Γάζας.

(62) Πρόσκληση για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του 2005 για την κυκλοφορία και την πρόσβαση και προάσπιση της πλήρους και μόνιμης άρσης των εμποδίων στην κυκλοφορία και πρόσβαση, ως καίριο παράγοντα για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης, την ένταξη και την ανάπτυξη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας.

VI.         Δημοσιονομική ευθύνη και χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών

[Υποεπιτροπή για τα Οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα]

(63) Μείωση της εξάρτησης από τη διεθνή βοήθεια:

– Συμβολή στην αποτελεσματική, διαφανή και προβλέψιμη είσπραξη τελωνειακών εσόδων από το Ισραήλ εξ ονόματος της ΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του πρωτοκόλλου των Παρισίων[16]

– Ανάπτυξη του κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου και της ικανότητας για ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών φορολογικών προτύπων, που περιλαμβάνουν τη χρηστή διακυβέρνηση στον φορολογικό τομέα· αύξηση των φορολογικών εσόδων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

– Βελτίωση της ικανότητας της ΠΑ για τη διαχείριση των συνόρων και την είσπραξη εσόδων

– Έλεγχος και ορθολογική οργάνωση των τακτικών δαπανών μέσω της μείωσης των μισθολογικών δαπανών του δημόσιου τομέα και της θέσπισης ενός οικονομικά βιώσιμου συστήματος συνταξιοδότησης

– Σταδιακή κατάργηση της καθαρής χρηματοδότησης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της διοργάνωσης της κανονιστικής δομής, ενίσχυσης της διανομής, της αύξησης της παραγωγής ενέργειας και της αναδιοργάνωσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

(64) Συνεργασία για τη βελτίωση της διαχείρισης της βοήθειας και του συντονισμού των χορηγών βοήθειας.

(65) Ανάπτυξη και θέσπιση του αναγκαίου νομικού πλαισίου για τον μετασχηματισμό της παλαιστινιακής νομισματικής αρχής (PMA) σε Κεντρική Τράπεζα.

(66) Περαιτέρω σταθεροποίηση της προόδου για τη δημιουργία ενός ισχυρού και υπεύθυνου συστήματος διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών:

– Ανάπτυξη του νομοθετικού πλαισίου για την ενίσχυση των συστημάτων διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών της ΠΑ

– Βελτίωση των ικανοτήτων υποβολής δημοσιονομικών εκθέσεων και προβλέψεων με τη στήριξη της δημιουργίας της μακροδημοσιονομικής μονάδας του Υπουργείου Οικονομικών

– Θέσπιση και εφαρμογή νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις που περιλαμβάνει τη θέσπιση και την εναρμόνιση των σχετικών εσωτερικών κανόνων και των κανονισμών για τις δημόσιες συμβάσεις·

– Εξασφάλιση καλύτερης εποπτείας των δημόσιων οικονομικών: η SAACB (Κρατική υπηρεσία λογιστικού ελέγχου και διοικητικού ελέγχου) καθίσταται ανεξάρτητο όργανο εξωτερικού, σύμφωνα με πρότυπα του INTOSAI, με σημαντική θεσμική ικανότητα και ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο

– Αναβάθμιση και αποκέντρωση των εσωτερικών ελέγχων της ΠΑ

– Εφαρμογή αξιολόγησης δημοσίων δαπανών και δημοσιονομικής ευθύνης.

Στατιστικές

(67) Παρακολούθηση των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων στα κατεχόμενα εδάφη, με στόχο την παροχή συναφών στατιστικών στοιχείων για τη χάραξη πολιτικής και την παρακολούθηση της προόδου.

(68) Ενίσχυση της ικανότητας του εθνικού στατιστικού συστήματος στον τομέα της ανάλυσης δεδομένων και διάδοσης και της ποιότητας, όπως η βελτίωση της πληρότητας και της επικαιρότητας των δεδομένων που διαβιβάζονται στη Eurostat.

(69) Περαιτέρω ανάπτυξη στατιστικού συστήματος, βασιζόμενου στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ δύο στατιστικών υπηρεσιών, συγκεκριμένα της Eurostat και της παλαιστινιακής κεντρικής στατιστικής υπηρεσίας (PCB), μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του προγράμματος MEDSTAT ΙΙΙ· συμβολή στη διαμόρφωση μιας περιφερειακής στρατηγικής για τη στατιστική συνεργασία.

VII.        Θέματα σχετικά με το εμπόριο, τη γεωργία και την αλιεία, την αγορά και κανονιστική μεταρρύθμιση, τα τελωνεία

[Υποεπιτροπή «Εμπόριο και εσωτερική αγορά, βιομηχανία, γεωργία και αλιεία, τελωνειακά θέματα»]

Η ΠΑ και η ΕΕ έχουν δεσμευθεί για την εφαρμογή των δράσεων που ενέκρινε η Ένωση για τη σύνοδο των Υπουργών Εμπορίου της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου του ευρωμεσογειακού χάρτη πορείας στον τομέα των συναλλαγών την περίοδο μετά το 2010 και του ευρωμεσογειακού χάρτη για τις επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούνται ως κοινά σημεία αναφοράς από τις χώρες-εταίρους για να εμβαθύνουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις τους, να προωθήσουν και να αυξήσουν τις επενδύσεις, να διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά, να βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και να τονώσουν την επιχειρηματικότητα σε εθνικό επίπεδο και σε ολόκληρη την περιοχή.

VII. i.     Κυκλοφορία εμπορευμάτων

Διμερείς εμπορικές σχέσεις

(70) Περαιτέρω ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παλαιστινιακής Αρχής και λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να διευκολυνθεί η πλήρης εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης για το εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της ΟΑΠ (εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής).

(71) Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ, της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ για να διευκολυνθεί η πλήρης εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης και των σχετικών διατάξεων του Πρωτοκόλλου των Παρισίων.

(72) Εφαρμογή μέτρων για τη διευκόλυνση του εμπορίου παλαιστινιακών προϊόντων, όπως ενέκρινε η Ένωση για τη σύνοδο των Υπουργών Εμπορίου της Μεσογείου το 2010.

(73) Ενίσχυση της υποχρέωσης λογοδοσίας των παλαιστινιακών θεσμών και περαιτέρω ενίσχυση των διοικητικών και τεχνικών ικανοτήτων, μεταξύ άλλων με τη στήριξη της ΕΕ για την ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας και την προετοιμασία για την ένταξη στο πολυμερές εμπορικό σύστημα.

(74) Προσδιορισμός και θέσπιση συνοδευτικών μέτρων για την παροχή της αναγκαίας διαρθρωτικής, θεσμικής, νομικής και διοικητικής στήριξης για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις εξαγωγικές αγορές, και με την προσέγγιση της τεχνικής νομοθεσίας.

Γεωργία και αλιεία

(75) Μέγιστη δυνατή χρήση και συνέχιση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – ΟΑΠ για την περαιτέρω απελευθέρωση των συναλλαγών στον τομέα των γεωργικών προϊόντων, των μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, των ιχθύων και των προϊόντων αλιείας.

(76) Ενίσχυση των ικανοτήτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω τομείς της γεωργίας και της αλιείας, ιδίως για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από τα προαναφερθείσα συμφωνία ΕΕ – ΟΑΠ.

Υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά θέματα

(77) Βελτίωση της παραγωγικότητας, της ασφάλειας των τροφίμων, της υγείας των ζώων και των φυτών και καλή μεταχείριση των ζώων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μέσω της μεταρρύθμισης του τομέα της ζωικής και φυτικής παραγωγής, και διευκόλυνση του εμπορίου, όπου αυτό είναι δυνατόν.

(78) Ανάπτυξη των απαιτούμενων ικανοτήτων, της νομοθεσίας και των υποδομών, για να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό επίπεδο υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας και καλής μεταχείρισης των ζώων στην εγχώρια παραγωγή και συμμόρφωση με τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις των αγορών εισαγωγής προϊόντων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων της ΕΕ και διεθνών προτύπων που αναπτύχθηκαν από τον Codex Alimentarius, τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την υγεία των ζώων (OIE) και τη διεθνή σύμβαση για την προστασία των φυτών (IPPC), κατά περίπτωση.

Συμφωνία σχετικά την διαπίστωση της συμμόρφωσης και την αποδοχή βιομηχανικών προϊόντων

(79) Ως προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση μιας ΣΔΣΑ:

– Εναρμόνιση των τεχνικών κανονισμών και εθνικών προτύπων με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα για τα βιομηχανικά προϊόντα σε επιλεγμένους τομείς προτεραιότητας, και

– Ενίσχυση και αναβάθμιση των οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με την τυποποίηση, τη διαπίστευση, τη διαπίστωση της συμμόρφωσης, τη μετρολογία και την εποπτεία της αγοράς μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο των αντίστοιχων οργανισμών στην ΕΕ.

Περιφερειακή συνεργασία

(80) Ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών με τη συμπλήρωση και ενίσχυση του δικτύου των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών στην ευρωμεσογειακή περιοχή.

(81) Συμμετοχή στην εφαρμογή σε όλους τους τομείς που καλύπτονται επί του παρόντος από τη Συμφωνία του Αγαδίρ και στις προσπάθειες για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της σε νέους τομείς, όπως οι υπηρεσίες και οι επενδύσεις· ενθάρρυνση της προσχώρησης νέων μερών στη συμφωνία.

(82) Διευκόλυνση της ένταξης της ΠΑ στο πολυμερές σύστημα εμπορικών συναλλαγών, με την συνέχιση της υποστήριξης των παλαιστινιακών περιβαλλοντικών συμφωνιών ως πρώτο βήμα προς τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και την Παγκόσμια Οργάνωση Τελωνείων (ΠΟΤ) και μέσω της δημιουργίας της αναγκαίας διοικητικής ικανότητας και του νομικού και κανονιστικού πλαισίου που θα πληροί τις απαιτήσεις του ΠΟΕ.

Τελωνεία

(83) Περαιτέρω ανάπτυξη της τελωνειακής νομοθεσίας, του τελωνειακού κώδικα και των διαδικασιών σύμφωνα με τις συστάσεις του Παλέρμο.

(84) Εφαρμογή της περιφερειακής σύμβασης για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής.

(85) Συμμετοχή στην ενδελεχή αναθεώρηση των πανευρωμεσογειακών κανόνων καταγωγής στο πλαίσιο της περιφερειακής σύμβασης για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής.

(86) Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος συνοριακών ελέγχων βάσει μιας αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων (ΟΔΣ) και συνέχιση της στήριξης της ανάπτυξης ειδικευμένου προσωπικού για τη λειτουργία τελωνειακών υπηρεσιών σε διεθνείς λιμένες.

III. ii.     Δικαίωμα εγκατάστασης, εταιρικό δίκαιο και υπηρεσίες

Εγκατάσταση και εταιρικό δίκαιο

(87) Άρση των εμποδίων στην εγκατάσταση και τη λειτουργία των εταιρειών.

Υπηρεσίες

(88) Ολοκλήρωση και εφαρμογή στρατηγικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα των υπηρεσιών της Παλαιστίνης, που περιλαμβάνει την απλούστευση των κανονιστικών ρυθμίσεων και τη διοικητική διευκόλυνση για τους τομείς παροχής υπηρεσιών τόσο της Παλαιστίνης όσο και της ΕΕ.

(89) Προσπάθεια για τη σταδιακή κατάργηση των εμποδίων στην παροχή υπηρεσιών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

(90) Ανάπτυξη κανονιστικού πλαισίου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν τον τραπεζικό τομέα και τον τομέα των ασφαλίσεων, τον ελεγκτικό τομέα και τον τομέα των αγορών κινητών αξιών.

(91) Διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση και ενεργοποίηση, σε συνεργασία με τους χορηγούς βοήθειας και τους διεθνείς οργανισμούς, όλων των διαύλων χρηματοδότησης, όπως συστήματα εγγύησης πιστώσεων και ταμεία ιδίων κεφαλαίων που ειδικεύονται στις ΜΜΕ.

III. iii.    Άλλοι βασικοί τομείς

Ανταγωνισμός

(92) Καθορισμός των όρων που διέπουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών της ΕΕ και της Παλαιστίνης, καθώς και μεταξύ των παλαιστινιακών επιχειρήσεων και θέσπιση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας συμβατής με εκείνη της ΕΕ.

Προστασία των καταναλωτών

(93) Αύξηση της συμβατότητας της νομοθεσίας για τους καταναλωτές, ώστε να αποφεύγονται οι φραγμοί στο εμπόριο και να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.

(94) Προώθηση της ανταλλαγής πληροφοριών για τα συστήματα σε σχέση με τους καταναλωτές, περιλαμβανομένων των νόμων για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων, την επιβολή της σχετικής νομοθεσίας, την εκπαίδευση των καταναλωτών και την ενίσχυση του ρόλου τους καθώς και την αποζημίωσή τους.

(95) Ενθάρρυνση της ανάπτυξης ανεξάρτητων ενώσεων καταναλωτών καθώς και των επαφών μεταξύ αντιπροσώπων των καταναλωτών·

Τουρισμός

(96) Παροχή συνδρομής και ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών σε σχέση με τις αντίστοιχες πολιτικές και σχέδια για τον βιώσιμο τουρισμό με την παράλληλη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

(97) Διευκόλυνση της παλαιστινιακής συμμετοχής σε πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως το ευρωπαϊκό δίκτυο επιχειρήσεων (Enterprise Europe Network).

Γ.           ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

VIII.    Ίσες ευκαιρίες, απασχόληση, κοινωνική πολιτική, δημόσια υγεία

[Υποεπιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας]

Ίσες ευκαιρίες

(98) Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προώθηση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και άλλων ευάλωτων ομάδων, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στη δημόσια διοίκηση και στο πλαίσιο των διαφόρων εθνικών στρατηγικών (της απασχόλησης, της παιδείας, της υγείας κλπ.).

(99) Αποτελεσματική καταπολέμηση των στερεότυπων με βάση το φύλο και όλων των ειδών πολιτιστικού και κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων.

Απασχόληση

(100) Σύμφωνα με την εθνική στρατηγική της ΠΑ, ενίσχυση των δεξιοτήτων των παλαιστίνιων εργαζομένων, ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων και προσέγγιση για την στήριξη της απασχόλησης των νέων και την πλήρη εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για την απασχόληση με ευαισθησία στο ζήτημα της συμμετοχής των δύο φύλων.

(101) Ανάπτυξη διαλόγου για τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα και εργασιακών προτύπων που αποσκοπούν στη χωρίς διακρίσεις συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

(102) Συνέχιση της δράσης για την καθιέρωση αποτελεσματικού κοινωνικού διαλόγου, ιδίως, ανάπτυξη της ικανότητας των οργανώσεων εργοδοτών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εκπροσώπων του προσωπικού στις διαπραγματεύσεις/ συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, λαμβάνοντας υπόψη το συνεχιζόμενο έργο ΔΟΕ - Βηρυτού για τον κοινωνικό διάλογο.

(103) Επιδίωξη περαιτέρω προσπάθειας για τη βελτίωση των ικανοτήτων και τη διαχείριση της ήδη υφιστάμενης τριμερούς επιτροπής και προώθηση ενός ευρύτερου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού διαλόγου συμπληρωματικά προς τον τριμερή κοινωνικό διάλογο, μέσω της ανάπτυξης θεσμών (Συμβούλιο οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου).

(104) Ενίσχυση της ικανότητας των επιθεωρήσεων εργασίας, ιδίως στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, της παιδικής εργασίας και ζητημάτων σχετικών με το φύλο.

(105) Στο πλαίσιο της παλαιστινιακής στρατηγικής κοινωνικής προστασίας, στρατηγική κατανομή των πόρων του εθνικού προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων μέσω του ταμείου απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας· προσπάθεια για την επίτευξη της κάλυψης του κόστους των βασικών κοινωνικών παρεμβάσεων παροχής βοήθειας (μη ανταποδοτικού χαρακτήρα) και ανάπτυξη και καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με εκτενή κάλυψη που βασίζεται σε ανταποδοτική βάση.

Κοινωνική ένταξη και κοινωνική προστασία

(106) Λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη σημαντική μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδίως για τα πιο ευάλωτα άτομα, και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

(107) Οικοδόμηση ενός βιώσιμου, δίκαιου και οικονομικά αποδοτικού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

(108) Βελτίωση και ανάπτυξη της νομοθεσίας για την κοινωνική προστασία.

(109) Περαιτέρω ανάπτυξη της θεσμικής ικανότητας της ΠΑ να παρέχει αποτελεσματικές και αποδοτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της οργανωτικής αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και της σταδιακής αποκέντρωσης/ μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στα περιφερειακά γραφεία.

(110) Βελτίωση των συνεργειών μεταξύ φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

(111) Δημιουργία εθνικής βάσης δεδομένων για τη φτώχεια και την τρωτότητα· επεξεργασία μιας κοινωνικοοικονομικής παρέμβασης.

(112) Πλήρης εφαρμογή του προγράμματος μεταφοράς μετρητών (CTP) στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας κατά την παροχή υπηρεσιών.

Δημόσια υγεία

(113) Ενίσχυση του επιπέδου της δημόσιας υγείας και της διακυβέρνησής της στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, και μέσω της παρακολούθησης της εφαρμογής της παλαιστινιακής στρατηγικής για την υγεία για την αντιμετώπιση θεμάτων σχετικών με την υποδομή και διοικητικής υποστήριξης, τη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας, των ανθρωπίνων πόρων στον τομέα της υγείας και την πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη.

(114) Συνέχιση της συνεργασίας, και σε περιφερειακό επίπεδο, για την πρόληψη και τον έλεγχο των μεταδοτικών και μη μεταδοτικών ασθενειών.

IX.         Έρευνα, κοινωνία της πληροφορίας, οπτικοακουστικός τομέας και μέσα, εκπαίδευση, νεολαία και πολιτισμός

[Υποεπιτροπή για την έρευνα, κοινωνία της πληροφορίας, τον οπτικοακουστικό τομέα και τα μέσα, την εκπαίδευση, τη νεολαία και τον πολιτισμό]

Έρευνα και καινοτομία

(115) Αύξηση της ευαισθητοποίησης και ικανοτήτων των παλαιστινιακών ερευνητικών ιδρυμάτων για την αύξηση της συμμετοχής στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας και στο πρόγράμμα-πλαίσιο για την έρευνα.

(116) Ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής ικανότητας με επίκεντρο τη χρήση των αποτελεσμάτων της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης από τη βιομηχανία και τον τομέα των ΜΜΕ, με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της δικτύωσης μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του τομέα της έρευνας.

(117) Δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων και στο κανονιστικό επίπεδο, και προσπάθεια δημιουργίας κέντρων αριστείας.

(118) Ενίσχυση του διαλόγου σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία με τις άλλες χώρες-εταίρους της Μεσογείου και με την ΕΕ.

Κοινωνία της πληροφορίας, οπτικοακουστικός τομέας και μέσα μαζικής ενημέρωσης

(119) Στήριξη της παλαιστινιακής συμμετοχής στο EUMEDCONNECT για τη διασύνδεση του παλαιστινιακού δικτύου έρευνας και εκπαίδευσης με το GEANT και πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υποδομές στην περιοχή της Μεσογείου.

(120) Συνέχιση της ανάπτυξης ενός συνολικού ρυθμιστικού πλαισίου για τα δίκτυα και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς και των κανόνων και των όρων για την αδειοδότηση, την πρόσβαση και τη διασύνδεση, την καθολική υπηρεσία και τα δικαιώματα των χρηστών, την προστασία των καταναλωτών, την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τη διαχείριση του ραδιοφάσματος και της τιμολόγησης βάσει κόστους.

(121) Συνεργασία με την ευρωμεσογειακή ομάδα των ρυθμιστικών αρχών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και με τις ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

(122) Εφαρμογή διαφανούς, αποτελεσματικού και προβλέψιμου ρυθμιστικού συστήματος και συνέχιση της ενίσχυσης και διατήρηση της ανεξαρτησίας της ρυθμιστικής αρχής στον οπτικοακουστικό τομέα.

Παιδεία, Νεολαία και Πολιτισμός

(123) Συνεργασία για την ανάπτυξη και την προώθηση των κοινών δραστηριοτήτων στον τομέα της διά βίου μάθησης, περιλαμβανομένης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στο πλαίσιο της Παλαιστινιακής Εθνικής Στρατηγικής, για τη σύγκλιση με τα πρότυπα και την πρακτική της ΕΕ, ιδίως για τις γυναίκες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις ευάλωτες ομάδες.

(124) Αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών, με επίκεντρο την ποιότητα της εκπαίδευσης, στο σύνολο των κατεχομένων εδαφών, και ιδίως στη ζώνη Γ, την Ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας.

(125) Προώθηση της μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ενίσχυση της διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας σύμφωνα με τις αρχές της διαδικασίας της Μπολόνια και βελτίωση των επιδόσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ιδίως μέσω του συνδυασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

(126) Στήριξη της ανάπτυξης και μεταρρύθμισης του εθνικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης εντός του πλαισίου των εθνικών ΤΕΕΚ στρατηγικής.

(127) Στήριξη της ανάπτυξης της κινητικότητας των φοιτητών και των νέων, ιδίως μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

(128) Ενίσχυση των ανταλλαγών νέων και της συνεργασίας στον τομέα της άτυπης εκπαίδευσης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

(129) Προώθηση της πολιτιστικής συνεργασίας σε διεθνή φόρουμ όπως η UNESCO, μεταξύ άλλων για να αναπτυχθεί η πολιτιστική πολυμορφία· προώθηση των παλαιστινιακών πολιτιστικών δραστηριοτήτων· διαφύλαξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής και της ιστορικής κληρονομιάς και προστασία των αρχαιολογικών χώρων σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου.

(130) Ενίσχυση της ικανότητας της ΠΑ να χαράξει πολιτιστική πολιτική, ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών και στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων, και δημιουργία ικανοτήτων στον τομέα του πολιτισμού.

(131) Προώθηση της παλαιστινιακής συμμετοχής σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της νεολαίας και του πολιτισμού.

X.           Η ενέργεια, οι μεταφορές, η κλιματική αλλαγή, περιβάλλον, ύδατα

[Υποεπιτροπή ενέργειας, μεταφορών, κλιματικής αλλαγής, περιβάλλοντος, υδάτων]

Ενέργεια

(132) Αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και διαφοροποίηση των πηγών, με βάση τις αρχές που διέπουν την πολιτική της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας· πλήρης εφαρμογή της παλαιστινιακής στρατηγικής για τον ενεργειακό τομέα και περαιτέρω εδραίωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας· ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης του παλαιστινιακού ρυθμιστικού Συμβουλίου· περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των εγχώριων και διεθνών δικτύων ενέργειας.

(133) Προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ και τις βέλτιστες πρακτικές.

(134) Περαιτέρω ανάπτυξη περιφερειακών πρωτοβουλιών συνεργασίας (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, κλπ.), που μπορεί να οδηγήσει στην περιφερειακή ολοκλήρωση της αγοράς, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του μεσογειακού σχεδίου ηλιακής ενέργειας.

Μεταφορές

(135) Επεξεργασία και εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής μεταφορών, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη των υποδομών μεταφορών, με έμφαση στην περαιτέρω προσέγγιση των νομοθετικών και ρυθμιστικών πλαισίων στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας σε όλους τους τρόπους μεταφοράς.

(136) Συμμετοχή στον σχεδιασμό και καθορισμό των περιφερειακών σχεδίων υποδομών προτεραιότητας εντός του μελλοντικού διαμεσογειακού δικτύου μεταφορών και διασύνδεση με το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών.

(137) Συμμετοχή στην ανάπτυξη των παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης στην περιοχή της Μεσογείου, και χρήση του μέσου TAIEX για να επιταχυνθεί η χρήση του EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) στην πολιτική αεροπορία και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Κλιματική αλλαγή

(138) Στήριξη της χρήσης και της ανταλλαγής επιστημονικών δεδομένων με στοιχεία για το κλίμα, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα εκπόνησης καλά στοχευμένων στρατηγικών προσαρμογής και να ενταχθεί η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε άλλες πολιτικές.

(139) Στήριξη των προσπαθειών για την προσαρμογή στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και με την έγκριση αξιολογήσεων προσαρμογής της ευπάθειας, για την προώθηση στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και προσπαθειών για περαιτέρω αύξηση της αντοχής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Περιβάλλον

(140) Ενίσχυση της συνεργασίας σε περιβαλλοντικά θέματα και μέσω της συμμετοχής της ΠΑ σε δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

(141) Διασφάλιση ορθής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης μέσω της πλήρους εφαρμογής της στρατηγικής στον τομέα του περιβάλλοντος, της ολοκλήρωσης του στρατηγικού σχεδίου δράσης για το περιβάλλον, καθώς και μέσω της εκπόνησης και αναθεώρησης του σχετικού νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου.

(142) Σύγκλιση με τη νομοθεσία και τις αρχές της ΕΕ όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την έκδοση αδειών, την παρακολούθηση και την επιθεώρηση, τις αξιολογήσεις του αντικτύπου στο περιβάλλον, την ποιότητα του αέρα, τη διαχείριση των αποβλήτων, την προστασία της φύσης, τη βιομηχανική ρύπανση, τις χημικές ουσίες και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης.

(143) Επανεξέταση των θεσμικών δομών του περιβαλλοντικού τομέα, με σαφείς αρμοδιότητες για κάθε τομέα και θέση σε λειτουργία ενός φορέα επιβολής περιβαλλοντικών και συναφών νόμων και κανονισμών.

(144) Διατήρηση περιβαλλοντικής ποικιλότητας και προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος μέσω της ανάπτυξης συναφών πολιτικών, προτύπων, προγραμμάτων και συστημάτων.

(145) Ενίσχυση του πλαισίου διαχείρισης επικίνδυνων και στερεών αποβλήτων και ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης της αποχέτευσης.

Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική

(146) Ανάπτυξη ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής βάσει των σχετικών διεθνών και περιφερειακών συμβάσεων (περιλαμβανομένης της εναρμόνισης με τη νομοθεσία της ΕΕ) σε μια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης· αντιμετώπιση των θεσμικών δομών, δημιουργία προστατευόμενων ζωνών σύμφωνα με τη σύμβαση της Βαρκελώνης και την Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο.

Υδάτινοι πόροι και λύματα

(147) Ανάπτυξη του αναγκαίου νομικού, θεσμικού πλαισίου και της υποδομής για ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των λυμάτων για τη διασφάλιση δίκαιης παροχής υπηρεσιών και της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων.

(148) Εξυπηρέτηση του πληθυσμού με τη βιώσιμη παροχή ύδατος και τη σύνδεση των μη εξυπηρετούμενων Κοινοτήτων και τη μείωση των διαρροών νερού κατά περίπου 15% (τρέχουσες διαρροές 45-50%).

(149) Ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που αφορούν το νερό, μεταξύ άλλων, μέσω της συμμετοχής της ΠΑ σε δραστηριότητες του Ορίζοντα 2020.

Δ.           ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

XI.         Συμμετοχή στα προγράμματα και στους φορείς της Ένωσης

(150) Προώθηση της συμμετοχής στις εργασίες των οργανισμών της ΕΕ και σε κοινοτικά προγράμματα ανοικτά στις χώρες και τους εταίρους της ΕΠΓ.

(151) Σύναψη συμφωνίας - πλαισίου για τη συμμετοχή σε προγράμματα της ΕΕ και των χωρών-εταίρων της ΕΠΓ.

(152) Ενίσχυση της συνεργασίας με τους οργανισμούς της ΕΕ στο πλαίσιο των περιφερειακών δραστηριοτήτων τους.

XII.        Δημοσιονομική διάσταση

(153) Η δημοσιονομική διάσταση της σχέσης μεταξύ ΕΕ-ΠΑ λαμβάνει υπόψη τις ακόλουθες προτεραιότητες:

– Τον πρωταρχικό στόχο της ΕΕ για την εδραίωση των θεσμών για ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, ενιαίο και βιώσιμο Κράτος της Παλαιστίνης, που θα συνυπάρχει με ειρήνη και ασφάλεια με το Ισραήλ

– Την πρόοδο που έχει καταγραφεί κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αναφέρθηκαν στις προτεραιότητες του εν λόγω σχεδίου δράσης, ιδίως στους βασικούς τομείς που περιγράφονται στον ετήσιο προγραμματισμό

– Τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Παλαιστινιακής Αρχής (και των παλαιστίνιων προσφύγων μέσω της UNRWA) για την παροχή βασικών υπηρεσιών στον παλαιστινιακό λαό

– Τα σχετικά νέα μέσα και προγράμματα που έχουν θεσπιστεί από την Ένωση κατά την άσκηση της εξωτερικής της δράσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της ΠΑ, την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την ικανότητα απορρόφησης.

XIII.      Παρακολούθηση της πορείας και εκθέσεις ελέγχου

Το σχέδιο δράσης θα κατευθύνει τη συνεργασία της ΕΕ με την Παλαιστινιακή Αρχή κατά τα επόμενα τρία έως πέντε έτη. Το σχέδιο δράσης θα υποβληθεί για επίσημη έγκριση στη μεικτή επιτροπή.

Τα μεικτά όργανα που συγκροτούνται βάσει της συμφωνίας σύνδεσης, και ιδίως οι υποεπιτροπές, θα προωθούν και θα παρακολουθούν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης βάσει τακτικών εκθέσεων της εφαρμογής του. Οι υποεπιτροπές, που είναι εναρμονισμένες με το νέο σχέδιο δράσης, ενεργούν ως βασικό εργαλείο για την παρακολούθηση των στόχων που προσδιορίζονται στο σχέδιο δράσης. Οι εν λόγω στόχοι θα συμπληρωθούν με τη θέσπιση από κοινού συμφωνημένων σαφών, σταδιακών και επαληθεύσιμων δράσεων με δείκτες αναφοράς που συμφωνούνται σε ετήσια βάση στις υποεπιτροπές.

Το σχέδιο δράσης θα τροποποιείται τακτικά/θα επικαιροποιείται για να αντικατοπτρίζει την πρόοδο που σημειώνεται στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων, με απόφαση της Μεικτής Επιτροπής.

Εξασφαλίζεται επίσης η τακτική παρακολούθηση της υλοποίησης των στόχων που έχουν συμφωνηθεί από κοινού από τις τακτικές εκθέσεις προόδου των αντίστοιχων συμβαλλόμενων μερών.

[1]               Συμπεράσματα Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 8ης Δεκεμβρίου 2009.

[2]               Σύνοψη του Προέδρου της ad hoc επιτροπής συνδέσμου (AHLC), 13 Απριλίου 2011.

[3]               Παγκόσμια Ευρώπη: Μια νέα προσέγγιση για τη χρηματοδότηση της εξωτερικής δράσης της ΕΕ.

[4]               Συμπεράσματα Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 23ης Μαΐου 2011.

[5]               Συμπεράσματα Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 10ης Οκτωβρίου 2011.

[6]               Κοινή ανακοίνωση: Μια νέα απάντηση σε μια γειτονιά που αλλάζει: ανασκόπηση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας.

[7]               Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, 14 Μαΐου 2012

[8]               Επιτόπου δήλωση της ΕΕ για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους σε απεργία πείνας της 8ης Μαΐου 2012

[9]               Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 8ης Δεκεμβρίου 2009

[10]             Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 8ης Δεκεμβρίου 2009

[11]             Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στους στόχους προτεραιότητας είναι βραχυπρόθεσμο (1 έως 2 έτη), μεσοπρόθεσμο (2 έως 3 έτη), μακροπρόθεσμο (3 έως 5 έτη) και διαρκές (για τη διάρκεια ισχύος του σχεδίου δράσης).

[12]             Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2007.

[13]             Συμπεράσματα Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 23ης Μαΐου 2011.

[14]             Συμπεράσματα Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Μαΐου 2012

[15]             Η ΟΑΠ και η ΕΕ άρχισαν πολιτικό διάλογο τον Δεκέμβριο του 2008 βάσει της κοινής δήλωσης του 1997 για τον πολιτικό διάλογο. Η ΕΕ δέχθηκε με ικανοποίηση την αίτηση για την ανάπτυξη πολιτικού διαλόγου στην επιστολή του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Robert Rydberg (Σουηδού Υπουργού Εξωτερικών) και του Διευθυντή Dupla del Moral (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στις 10 Δεκεμβρίου 2009.

[16]             Σύνοψη του Προέδρου της AHLC, 18 Σεπτεμβρίου 2011              

Top