EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0135

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣσύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 7 στοιχείο γ) της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσηςεπί της[των] τροπολογίας[ιών] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουστη θέση του Συμβουλίου σχετικά με τηνπρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥσχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων

/* COM/2012/0135 final - 2009/0076 (COD) */

52012PC0135

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣσύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 7 στοιχείο γ) της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσηςεπί της[των] τροπολογίας[ιών] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουστη θέση του Συμβουλίου σχετικά με τηνπρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥσχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων /* COM/2012/0135 final - 2009/0076 (COD) */


2009/0076 (COD)

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 7 στοιχείο γ) της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της[των] τροπολογίας[ιών] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη θέση του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων

1.           Εισαγωγή

Το άρθρο 294 παράγραφος 7 στοιχείο γ) της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής όσον αφορά τις τροπολογίες που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση. Η Επιτροπή διατυπώνει παρακάτω την γνώμη της επί των τροπολογιών που πρότεινε το Κοινοβούλιο.

2.           Ιστορικό του φακέλου

Στις 12 Ιουνίου 2009 η Επιτροπή υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρόταση κανονισμού για τη διάθεση στην αγορά και χρήση βιοκτόνων, προς έγκριση με την διαδικασία συναπόφασης όπως ορίζεται στο άρθρο 251 της συνθήκης ΕΚ.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή διατύπωσε τη γνώμη της στις 17 Φεβρουαρίου 2010.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση στις 22 Σεπτεμβρίου 2010.

Το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση στις 20 Δεκεμβρίου 2010 και καθόρισε την κοινή θέση του στις 21 Ιουνίου 2011.

Η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ) έδωσε την έγκρισή της με συμβιβασμό στη δεύτερη ανάγνωση, στις 23 Νοεμβρίου 2011.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σε δεύτερη ανάγνωση στις 19 Ιανουαρίου 2012.

3.           Αντικείμενο της πρότασης της Επιτροπής

Στόχος του προτεινόμενου κανονισμού είναι να βελτιωθεί η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς βιοκτόνων, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Η πρόταση αποβλέπει στην κάλυψη μιας σειράς αδυναμιών που εντοπίστηκαν κατά την πρώτη οκταετία της εφαρμογής της οδηγίας 98/8/ΕΚ, στη μείωση του κόστους συμμόρφωσης, στην έγκαιρη αποφυγή προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από την επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης και αμοιβαίας αναγνώρισης, καθώς και στην επικαιροποίηση της νομοθετικής πράξης και την προσαρμογή της στις πρόσφατες εξελίξεις της σχετικής πολιτικής.

4.           Γνωμη της Επιτροπης οσον αφορα τις τροπολογιεσ του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλιου

Στη σύνοδο της ολομελείας του της 19ης Ιανουαρίου 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε συμβιβαστική δέσμη τροπολογιών που συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε δεύτερη ανάγνωση.

Οι τροπολογίες αυτές αφορούν κυρίως τα ακόλουθα σημεία:

– τα κριτήρια για την εξαίρεση των δραστικών ουσιών από τη διαδικασία έγκρισης·

– το πεδίο εφαρμογής της κεντρικής διαδικασίας της ΕΕ για τα βιοκτόνα,

– μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τις απαιτήσεις δεδομένων και μείωση των δοκιμασιών σε σπονδυλωτά ζώα,

– οι απαιτήσεις επισήμανσης όσον αφορά τα μεταποιημένα αντικείμενα·

– η δημοσίευση των εκθέσεων και η διάχυση των πληροφοριών,

– η αποστολή που ανατίθεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων και η βάση για την κάλυψη των τελών του εν λόγω οργανισμού.

Η Επιτροπή δεν αντιτίθεται στη συμβιβαστική δέσμη, δεδομένου ότι γενικά συνάδει με τον συνολικότερο στόχο και τα γενικά χαρακτηριστικά της πρότασης. Όσον αφορά τη χρήση των εκτελεστικών πράξεων για τον καθορισμό των τελών που καταβάλλονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, τον ορισμό των νανοϋλικών και των τελών για την αμοιβαία αναγνώριση των αιτήσεων, έχουν γίνει από την Επιτροπή δηλώσεις και επισυνάπτονται στην παρούσα γνωμοδότηση.

5.           Συμπέρασμα

Σύμφωνα με το άρθρο 293 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή δεν θα αντιταχθεί στις τροπολογίες που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση, σύμφωνα με το προαναφερθέν συμβιβαστικό κείμενο.

Παράρτημα: Δηλώσεις της Επιτροπής

Δήλωση της Επιτροπής Όσον αφορά τη χρήση των εκτελεστικών πράξεων για τον καθορισμό των τελών

Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα τέλη που καταβάλλονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) δεν μπορούν να καθοριστούν μέσω εκτελεστικών πράξεων. Ωστόσο, εμφορούμενη από συμβιβαστικό πνεύμα, η Επιτροπή δεν θα αντιταχθεί στο τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο θέμα, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να κάνει χρήση των ενδίκων μέσων που παρέχει η Συνθήκη, με σκοπό να ζητήσει διευκρινίσεις από το Δικαστήριο για το θέμα της οριοθέτησης μεταξύ των άρθρων 290 και 291.

Δήλωση της Επιτροπής σχετικά με τον ορισμό των νανοϋλικών

Ενώ η Επιτροπή είναι σε θέση να αποδεχθεί το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια άμεση αναφορά στη σύσταση της Επιτροπής 2011/696/EΕ σχετικά με τον ορισμό των νανοϋλικών θα ήταν πιο κατάλληλη, δεδομένης της ανάγκης ενός εναρμονισμένου ορισμού των νανοϋλικών, εφαρμοστέου στο σύνολο της νομοθεσίας της ΕΕ, και της δυνατότητας εύκολης προσαρμογής της στις τεχνικές και επιστημονικές εξελίξεις. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίσει ότι αυτό αντικατοπτρίζεται σε οποιεσδήποτε μελλοντικές προτάσεις.

Δήλωση της Επιτροπής για την αμοιβαία αναγνώριση των αιτήσεων

Με την πρότασή της για κανονισμό για τα τέλη σύμφωνα με το άρθρο 80 παράγραφος 1, η Επιτροπή θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ώστε στο επίπεδο των τελών για τις αιτήσεις για αμοιβαία αναγνώριση τα οποία καταβάλλονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο των τελών που επιβάλλονται στα διάφορα κράτη μέλη και δεν πρόκειται για δυσανάλογη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, ιδίως δε τις ΜΜΕ.

Top