EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011SC1406

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Περίληψη της εκτίμησης επιπτώσεων

/* SEC/2011/1406 τελικό */

52011SC1406

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Περίληψη της εκτίμησης επιπτώσεων /* SEC/2011/1406 τελικό */


1. Προσδιορισμός του προβλήματος

Λόγω των ανησυχιών που προκαλεί η όλο και μεγαλύτερη απειλή της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος εξαιτίας της αυξανόμενης συγκέντρωσης αερίων θερμοκηπίου (GHG) στην ατμόσφαιρα, η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή και σχεδιάσει μια σειρά πολιτικών και δράσεων μετριασμού. Η θέσπιση σταθερού πλαισίου για την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, την υποβολή εκθέσεων και την εξακρίβωση αποτελεί μία από τις συνιστώσες της διαδικασίας αυτής, καθώς επιτρέπει στην ΕΕ, μεταξύ άλλων, να χαράσσει και να εφαρμόζει αποτελεσματικότερα μελλοντικές πολιτικές, καθώς και να αξιολογεί και να αποδεικνύει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η απόφαση 280/2004/ΕΚ[1] (απόφαση για «μηχανισμό παρακολούθησης») για μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Κοινότητα και εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο και οι διατάξεις εφαρμογής της (απόφαση 2005/166/ΕΚ)[2] αποτελούν τα βασικά μέσα παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων και εξακρίβωσης όσον αφορά τις εκπομπές GHG. Καθορίζουν τις λεπτομέρειες της υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις ανθρωπογενείς εκπομπές από πηγές και τις απορροφήσεις από καταβόθρες αερίων θερμοκηπίου και για την παροχή πληροφοριών όσον αφορά τα εθνικά προγράμματα μείωσης των εκπομπών, τις προβλέψεις για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, καθώς και τις πολιτικές και τα μέτρα βάσει της σύμβασης-πλαισίου των ΗΕ για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC).

Η εξαετής πείρα από με την εφαρμογή της απόφασης 280/2004 και της απόφασης 2005/166 για τις διατάξεις εφαρμογής της, καθώς και η πρόσθετη πείρα που αποκομίστηκε κατά τις διεθνείς διαπραγματεύσεις και από την εφαρμογή διαφόρων απαιτήσεων της UNFCCC έχουν καταδείξει ότι υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να επέλθουν σημαντικές βελτιώσεις. Επιπλέον, η ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων μετριασμού και τήρησης των νέων ή επικείμενων διεθνών και εγχώριων δεσμεύσεών μας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», απαιτεί τη δημιουργία ενός βελτιωμένου συστήματος παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα τα οποία η αναθεώρηση της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει είναι τα ακόλουθα:

§ Το υφιστάμενο σύστημα παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων δεν επαρκεί για την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων που απορρέουν από τη νέα νομοθεσία.

Με τη δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια, που συμφωνήθηκε μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου 2008, θεσπίστηκαν νέες απαιτήσεις για τα κράτη μέλη όσον αφορά την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων, οι οποίες πρέπει να ενσωματωθούν σε αναθεώρηση της απόφασης 280/2004/ΕΚ προκειμένου να τεθούν σε ισχύ.

Τα διαθέσιμα δεδομένα σε επίπεδο ΕΕ δεν επαρκούν για τη στήριξη της χάραξης και εφαρμογής μελλοντικής πολιτικής

Σε ορισμένους τομείς/κλάδους μεγάλης σημασίας για τη μείωση των εκπομπών GHG και την ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ, επί του παρόντος τα δεδομένα που έχουν συλλέγει είναι ανεπαρκή ή μη επαρκώς ακριβή για την υποστήριξη της χάραξης και της εφαρμογής αποτελεσματικής πολιτικής. Οι τομείς αυτοί είναι οι ακόλουθοι: α) οι θαλάσσιες μεταφορές· β) οι αεροπορικές μεταφορές· γ) οι χρήσεις γης, η αλλαγή των χρήσεων γης και η δασοκομία (LULUCF) και δ) η προσαρμογή.

Το υφιστάμενο σύστημα παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων δεν λαμβάνει υπόψη τις πλέον πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις στο πλαίσιο της UNFCCC και είναι ανεπαρκές για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση προς τις νέες διεθνείς δεσμεύσεις.

Η Ένωση ανέλαβε διεθνή δέσμευση να παράσχει στις αναπτυσσόμενες χώρες σημαντική και μακροπρόθεσμη οικονομική και τεχνολογική στήριξη ταχείας εκκίνησης στον τομέα του κλίματος. Η διαφάνεια και η πληρότητα σχετικά με το είδος και το ύψος της παρεχόμενης στήριξης είναι καθοριστικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η προβολή, η επίτευξη αποτελεσμάτων και η αξιοπιστία απέναντι στους διεθνείς εταίρους μας. Τα προβλήματα που επισημαίνονται ανωτέρω, τα οποία πρέπει να επιλυθούν, έχουν συχνά προκαλέσει αυστηρή κριτική από άλλες χώρες ότι η Ένωση και τα κράτη μέλη της δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Απαιτούνται πρόσθετα δεδομένα και πληροφορίες για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά τον στόχο του περιορισμού των εκπομπών, ιδίως στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Η στρατηγική «Ευρώπη 2020», η νέα ολοκληρωμένη στρατηγική οικονομικής πολιτικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση, περιλαμβάνει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους περιορισμού των εκπομπών ως πρωταρχικούς στόχους.

Παρατηρείται έλλειψη διαφάνειας, επικαιρότητας, συνέπειας, πληρότητας και συγκρισιμότητας όσον αφορά τις πληροφορίες που υποβάλλονται επί του παρόντος βάσει της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης.

Το σχετικά υψηλό ποσοστό των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών δηλώνει ότι η διαφάνεια, η ακρίβεια, η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου συστήματος παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων επιδέχονται βελτίωση.

Η πείρα έχει δείξει ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για απλούστευση και εξορθολογισμό των σημερινών απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων.

Η πείρα από την εφαρμογή της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης καταδεικνύει ότι ορισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή ότι οι πληροφορίες δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες. Έχει επίσης δείξει ότι θα μπορούσαν να συνδεθούν στενότερα οι διάφορες νομοθετικές πράξεις που απαιτούν την υποβολή εκθέσεων.

2. Ανάλυση ως προς την επικουρικότητα

Νομική βάση της νομοθετικής πρότασης αποτελεί το άρθρο 192 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ. Η νομοθετική πρόταση επιδιώκει έναν θεμιτό στόχο που εμπίπτει στο άρθρο 191 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, και συγκεκριμένα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (μετριασμός και προσαρμογή). Η νομοθετική πρόταση αποσκοπεί στη βελτίωση της διαθεσιμότητας πληροφοριών για την ενωσιακή πολιτική και λήψη αποφάσεων, καθώς και στον συντονισμό και τη συνέπεια της υποβολής εκθέσεων από την ΕΕ και τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της UNFCCC. Ο επιδιωκόμενος αυτός στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερο περιοριστικά μέτρα από τη νομοθετική πρόταση. Η δράση σε εθνικό και μόνο επίπεδο δεν θα επέτρεπε τη συμμόρφωση προς τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν διεθνώς και δεν θα επαρκούσε για την εκπλήρωση των σκοπών και των στόχων που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της απόφασης περί επιμερισμού της προσπάθειας (406/2009/ΕΚ). Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να δημιουργήσει η Ένωση ένα ευνοϊκό πλαίσιο, θεσπίζοντας ένα εναρμονισμένο πλαίσιο για την υποβολή εκθέσεων, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ώστε να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ενωσιακές απαιτήσεις. Η δράση σε ενωσιακό επίπεδο αναμένεται επίσης να έχει σαφή οφέλη συγκριτικά με τη δράση σε εθνικό επίπεδο λόγω της αποτελεσματικότητάς της.

3. Στόχοι της πρωτοβουλίας της ΕΕ

Μέσω της έγκαιρης, διαφανούς, ακριβούς, πλήρους, συνεπούς και συγκρίσιμης υποβολής εκθέσεων σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, επιδιώκεται ο κατωτέρω γενικός στόχος: 

α) υποστήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών για την τήρηση των δεσμεύσεών τους στο πλαίσιο της UNFCCC,

β) υποστήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών για την τήρηση των εγχώριων δεσμεύσεών τους όσον αφορά τον μετριασμό και την προσαρμογή,

γ) υποστήριξη της αποτελεσματικής χάραξης και εφαρμογής πολιτικών της ΕΕ.

          3.1 Ειδικοί και επιχειρησιακοί στόχοι

§ Εφαρμογή των απαιτήσεων για παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων της απόφασης περί επιμερισμού της προσπάθειας και της αναθεωρημένης οδηγίας για το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ της ΕΕ)

o Επιχειρησιακοί στόχοι:

§ θέσπιση ενός κύκλου εξέτασης και συμμόρφωσης στο πλαίσιο της απόφασης περί επιμερισμού της προσπάθειας·

§ ενσωμάτωση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τη χρήση των εσόδων από πλειστηριασμούς, όπως ορίζεται στην αναθεωρημένη οδηγία για το ΣΕΔΕ.

§ Ενίσχυση του υφιστάμενου πλαισίου παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της μελλοντικής ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας

o Επιχειρησιακοί στόχοι:

§ θέσπιση απαιτήσεων παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων για τις θαλάσσιες μεταφορές·

§ θέσπιση απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τις επιπτώσεις στο κλίμα των εκπομπών από τις αερομεταφορές εκτός του CO2·

§ θέσπιση απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος·

§ θέσπιση πρόσθετων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων σχετικά με τη LULUCF.

§ Ενίσχυση της υποβολής εκθέσεων από την ΕΕ και τα κράτη μέλη όσον αφορά την παροχή οικονομικής και τεχνικής στήριξης στις αναπτυσσόμενες χώρες για την εξασφάλιση της τήρησης των διεθνών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της UNFCCC

o Επιχειρησιακός στόχος: προσδιορισμός των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων όσον αφορά την οικονομική και τεχνολογική στήριξη που παρέχεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

§ Ενίσχυση της συνέπειας της υποβολής εκθέσεων βάσει της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης με την υποβολή εκθέσεων βάσει άλλων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ με αντικείμενο τους ατμοσφαιρικούς ρύπους

o Επιχειρησιακός στόχος: δημιουργία συνδέσμων με την υποβολή εκθέσεων για τις εκπομπές GHG βάσει της αναθεωρημένης οδηγίας για το ΣΕΔΕ της ΕΕ και με την υποβολή στοιχείων βάσει του κανονισμού για το ευρωπαϊκό μητρώο έκλυσης και μεταφοράς ρύπων, της οδηγίας για τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών και του κανονισμού για ορισμένα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου.

§ Ενίσχυση της υποβολής εκθέσεων λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εφαρμογή κατά το παρελθόν

o Επιχειρησιακοί στόχοι:

§ βελτίωση της υποβολής εκθέσεων για τις προβλέψεις, τις πολιτικές και τα μέτρα·

§ βελτίωση της εκπόνησης της έκθεσης για την εθνική απογραφή.

4. Επιλογές πολιτικής και εκτίμηση επιπτώσεων

Η αναθεώρηση της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης συμβάλλει στην εφαρμογή των υφιστάμενων πολιτικών και δεσμεύσεων της ΕΕ, και ιδίως των δεσμεύσεών της στο πλαίσιο της UNFCCC, των στόχων και των νομοθετικών πράξεων που εντάσσονται στη δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια, καθώς και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι ειδικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία είχαν ήδη εκτιμηθεί για διάφορους από τους σχετικούς τομείς τη στιγμή της έκδοσης της δέσμης μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια που περιλάμβανε ειδικούς στόχους και πολιτικές[3]. Η αναθεώρηση της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης και των διατάξεων εφαρμογής της συμβάλλει στα περιβαλλοντικά οφέλη που προσδιορίζονται στις εκτιμήσεις επιπτώσεων των εν λόγω πράξεων, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η αναθεώρηση της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης αποβλέπει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της ΕΕ:

α) με την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας πληρέστερων και καλύτερης ποιότητας δεδομένων και πληροφοριών (ποιότητα/πληρότητα των δεδομένων),

β) με τη συμβολή στην πληρέστερη συμμόρφωση προς τους εγχώριους και διεθνείς στόχους, δεσμεύσεις και απαιτήσεις (συμμόρφωση προς τις εγχώριες και/ή διεθνείς δεσμεύσεις), και

γ) με την υποστήριξη του σχεδιασμού, της χάραξης και της εφαρμογής περαιτέρω μελλοντικών δράσεων πολιτικής στον τομέα αυτό (χάραξη/εφαρμογή περαιτέρω πολιτικών).

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχουν εκτιμηθεί για καθεμία από τις προτεινόμενες επιλογές με βάση τον συνδυασμό των τριών ανωτέρω κριτηρίων (χρησιμοποιηθείσα βαθμολόγηση: το + ή – χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο, αντίστοιχα.  Το = δηλώνει την απουσία αντικτύπου, το +/- μικρό αντίκτυπο, το ++/-- μέτριο αντίκτυπο, το +++/--- μεγάλο αντίκτυπο).

Οι πτυχές της συμμόρφωσης και της απλούστευσης αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο ειδικής εκτίμησης. [Βαθμολόγηση που χρησιμοποιήθηκε όσον αφορά τη συμμόρφωση: LL: μικρή πιθανότητα (low likelihood), ML: μέτρια πιθανότητα (medium likelihood), HL: μεγάλη πιθανότητα (high likelihood)].

Οικονομικές επιπτώσεις

Η απόφαση για μηχανισμό παρακολούθησης είναι ένα μέσο με το οποίο εφαρμόζονται οι εγχώριες και διεθνείς απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Δεδομένου ότι οι εν λόγω απαιτήσεις εφαρμόζονται στο εθνικό επίπεδο, οι κυριότερες οικονομικές επιπτώσεις που συνδέονται με την αναθεώρηση της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης αφορούν τη διοικητική επιβάρυνση που συνεπάγεται η εφαρμογή των τροποποιήσεων για τις δημόσιες αρχές σε επίπεδο κράτους μέλους.

Άλλες επιπτώσεις (στην κοινωνία, την απασχόληση, τον κλάδο δραστηριότητας, τις ΜΜΕ)

Οι προτεινόμενες επιλογές θα έχουν περιορισμένες κοινωνικές επιπτώσεις όσον αφορά την παροχή πληροφοριών στο κοινό, οι οποίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ειδικής εξέτασης στην εκτίμηση επιπτώσεων.

Η απόφαση για μηχανισμό παρακολούθησης δεν επιβάλλει άμεσες ή έμμεσες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στις ΜΜΕ ή στον κλάδο δραστηριότητας και είναι μάλλον απίθανο να έχει επιπτώσεις στην απασχόληση· επομένως, οι επιπτώσεις αυτές δεν αποτέλεσαν αντικείμενο περαιτέρω εκτίμησης.

          4.1 Θέσπιση κύκλου εξέτασης και συμμόρφωσης σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο της απόφασης περί επιμερισμού της προσπάθειας

Επιλογή 1: Απουσία εσωτερικής εξέτασης σε επίπεδο ΕΕ. Αξιοποίηση της εξέτασης στο πλαίσιο της UNFCCC. («Καμία αλλαγή πολιτικής»). (Η υποεπιλογή αυτή απορρίφθηκε στο αρχικό στάδιο.)

Επιλογή 2: Διενέργεια εσωτερικής εξέτασης της απογραφής, στο ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό τον καθορισμό στόχων (αρχική εξέταση), ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να στηρίζεται, για τον ετήσιο κύκλο συμμόρφωσης στο πλαίσιο της απόφασης περί επιμερισμού της προσπάθειας, στην εξέταση της απογραφής που διενεργείται στο πλαίσιο της UNFCCC, όπως προβλέπεται στην ισχύουσα απόφαση για μηχανισμό παρακολούθησης. (Η υποεπιλογή αυτή απορρίφθηκε στο αρχικό στάδιο.)

Επιλογή 3: Θέσπιση ενός κύκλου απλουστευμένης ετήσιας εξέτασης και συμμόρφωσης της ΕΕ για την εφαρμογή της απόφασης περί επιμερισμού της προσπάθειας και μιας διεξοδικής αρχικής εξέτασης. (Η ετήσια εξέταση διενεργείται σε συντομότερο χρονικό διάστημα και συνίσταται κυρίως σε προγράμματα αυτόματου ελέγχου που συμπληρώνονται από ανάλυση των προηγούμενων εκθέσεων εξέτασης της UNFCCC, με βάση τους υφιστάμενους ελέγχους και τις διαδικασίες που εκτελεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA) δυνάμει της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης.) («Απλουστευμένη εξέταση»)

Επιλογή 4: Θέσπιση ενός κύκλου αναλυτικής ετήσιας εξέτασης και συμμόρφωσης της ΕΕ για την εφαρμογή της απόφασης περί επιμερισμού της προσπάθειας που συνοδεύεται από διεξοδική αρχική εξέταση. Η εξέταση αυτή αντικατοπτρίζει την εξέταση που διενεργείται στο πλαίσιο της UNFCCC, αλλά πραγματοποιείται σε συντομότερο χρονικό διάστημα ώστε να επιτρέπει την αξιολόγηση της συμμόρφωσης κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους. («Αναλυτική εξέταση»)

|| Περιβαλλοντικές επιπτώσεις[4] || Διοικητική επιβάρυνση

Επιλογή 3: Απλουστευμένη εξέταση || + || 15.000-30.000 ευρώ

Επιλογή 4: Αναλυτική εξέταση || +++ || 50.000-100.000 ευρώ

Εξετάστηκαν επίσης υποεπιλογές σχετικά με τον χειρισμό των επανυπολογισμών που απορρέουν από α) τις ετήσιες βελτιώσεις των απογραφών των αερίων θερμοκηπίου ως προς τη μεθοδολογία ή τα δεδομένα σύμφωνα με το σενάριο της «απραξίας» (περίπτωση 1) και β) την τροποποίηση των κανόνων υποβολής εκθέσεων στο διεθνές επίπεδο (περίπτωση 2), στον ετήσιο κύκλο υποβολής εκθέσεων, εξέτασης και συμμόρφωσης.

          4.2. Ενσωμάτωση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τη χρήση των εσόδων από πλειστηριασμούς σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία για το ΣΕΔΕ

Στην αναθεωρημένη οδηγία για το ΣΕΔΕ αναφέρεται με σαφήνεια ότι οι πρόσθετες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με τη χρήση των εσόδων από πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται στις εκθέσεις που υποβάλλονται δυνάμει της απόφασης αριθ. 280/2004/ΕΚ[5].

          4.3 Θέσπιση απαιτήσεων παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων για τις εκπομπές από τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές

Επιλογή 1: Συνέχιση της τρέχουσας παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων για τις εκπομπές GHG από τις εσωτερικές και διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές στις απογραφές GHG χωρίς τη δημιουργία βάσης για τη βελτίωση των βασικών δεδομένων. («Καμία αλλαγή πολιτικής»)

Επιλογή 2: Θέσπιση λεπτομερών απαιτήσεων παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων για τα κράτη μέλη. Η επιλογή αυτή συνεπάγεται τον καθορισμό βάσης για την παρακολούθηση, κριτηρίων για τον καταλογισμό των εκπομπών στα κράτη μέλη και λεπτομερών διοικητικών κανόνων σχετικά με την υποβολή εκθέσεων. («Λεπτομερείς απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων ήδη από τώρα»)

Επιλογή 3: Θέσπιση βάσης για νέες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων, η οποία θα επιτρέπει τη θέσπιση λεπτομερών διατάξεων σε μελλοντική νομοθεσία μέσω της επιτροπολογίας μετά την έκδοση μέτρου από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ή την ΕΕ. («Θέσπιση πλαισίου τώρα, καθορισμός λεπτομερειών αργότερα»)

|| Περιβαλλοντικές επιπτώσεις || Συμμόρφωση || Διοικητική επιβάρυνση

Επιλογή 1: Καμία αλλαγή πολιτικής ||  - - || άνευ αντικειμένου || άνευ αντικειμένου

Επιλογή 2: Λεπτομερείς απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων ήδη από τώρα || + || ML || - - -

Επιλογή 3: Θέσπιση πλαισίου τώρα, καθορισμός λεπτομερειών αργότερα || + + + || HL || -

4.4. Θέσπιση απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων όσον αφορά τις εκτός των εκπομπών CO2 επιπτώσεις των αεροπορικών μεταφορών στο παγκόσμιο κλίμα

Επιλογή 1: Συνέχιση της σημερινής υποβολής εκθέσεων για τις εκπομπές GHG από τις εσωτερικές και διεθνείς αεροπορικές μεταφορές στις απογραφές GHG που περιορίζονται στις εκπομπές CO2. («Καμία αλλαγή πολιτικής»)

Επιλογή 2: Να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη να δηλώνουν τις εκτός των εκπομπών CO2 επιπτώσεις των αεροπορικών μεταφορών στο κλίμα, με τον πολλαπλασιασμό των σχετιζόμενων με το CO2 επιπτώσεων επί έναν προκαθορισμένο συντελεστή. (Ο συντελεστής αυτός τροποποιείται από την επιτροπή για τις κλιματικές αλλαγές ώστε να αντικατοπτρίζει τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά αποτελέσματα.) («Πολλαπλασιαστική προσέγγιση»)

Επιλογή 3: Να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη να υποβάλλουν έκθεση για τις εκτός των εκπομπών CO2 επιπτώσεις των αεροπορικών μεταφορών στο κλίμα με βάση λεπτομερή μοντέλα.  («Προσέγγιση μοντελοποίησης»)

Επιλογή 4: Επιβολή στα κράτη μέλη νέων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τις εκτός των εκπομπών CO2 επιπτώσεις των αεροπορικών μεταφορών με βάση σύστημα δύο βαθμίδων. (Σύμφωνα με την επιλογή αυτή, τα κράτη μέλη τα οποία δήλωσαν περισσότερο από το 3% των συνολικών εκπομπών CO2 της ΕΕ από τις αεροπορικές μεταφορές, δηλώνουν τις εκτός των εκπομπών CO2 επιπτώσεις από τις αεροπορικές μεταφορές με βάση λεπτομερή μοντέλα. (Επί του παρόντος, αυτό θα ίσχυε για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και το ΗΒ, που ευθύνονται από κοινού για το 80% περίπου των εκπομπών CO2.)   Όλα τα άλλα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλλουν έκθεση με βάση λεπτομερή μοντέλα αλλά, αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν την πολλαπλασιαστική προσέγγιση. («Κλιμακωτή προσέγγιση»)

|| Περιβαλλοντικές επιπτώσεις || Συμμόρφωση || Διοικητική επιβάρυνση

Επιλογή 1: Καμία αλλαγή πολιτικής || - || = || =

Επιλογή 2:  Πολλαπλασιαστική προσέγγιση || + || HL || 24.000 ευρώ

Επιλογή 3: Προσέγγιση μοντελοποίησης || ++ || LL || 6,75 εκατ. ευρώ

Επιλογή 4: Κλιμακωτή προσέγγιση || +++ || ML || 1,52 εκατ. ευρώ

          4.5. Θέσπιση απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος

Επιλογή 1: Συνέχιση της τρέχουσας υποβολής στοιχείων για τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, την τρωτότητα και την προσαρμογή στις εθνικές ανακοινώσεις των κρατών μελών στο πλαίσιο της UNFCCC και χρήση των πληροφοριών αυτών για τους σκοπούς της ΕΕ. («Καμία αλλαγή πολιτικής»)

Επιλογή 2: Να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη να υποβάλλουν ετησίως πλήρη έκθεση για τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, την τρωτότητα και τις δράσεις προσαρμογής. (Η επιλογή αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, τις παρατηρούμενες και προβλεπόμενες επιπτώσεις ανά τομέα, την αξιολόγηση των βασικών σημείων τρωτότητας ανά περιφέρεια και ανά τομέα, την υφιστάμενη εθνική και/ή περιφερειακή στρατηγική προσαρμογής και τα εφαρμοζόμενα και σχεδιαζόμενα μέτρα, πληροφορίες για τις στρατηγικές και τα διμερή και πολυμερή έργα προσαρμογής και τα αντίστοιχα κονδύλια του προϋπολογισμού.) («Υποβολή πλήρους έκθεσης»)

Επιλογή 3: Να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη να υποβάλλουν ετήσια έκθεση για τις εφαρμοζόμενες και τις σχεδιαζόμενες εθνικές δράσεις προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος. Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής, παρέχεται ενδεικτικός κατάλογος των πληροφοριών που πρέπει να περιλαμβάνονται στην έκθεση. («Υποβολή εκθέσεων για τις δράσεις»)

|| Περιβαλλοντικές επιπτώσεις || Συμμόρφωση || Διοικητική επιβάρυνση

Επιλογή 1: Καμία αλλαγή πολιτικής || - || = || =

Επιλογή 2: Υποβολή πλήρους έκθεσης || +++ || LL || 1 έως 2,24 εκατ. ευρώ

Επιλογή 3: Υποβολή εκθέσεων για τις δράσεις || ++ || HL || 120.000 ευρώ

          4.6. Θέσπιση πρόσθετων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων σχετικά με τη LULUCF

Επιλογή 1: Συνέχιση της τρέχουσας υποβολής εκθέσεων σχετικά με τη χρήση γης, την αλλαγή των χρήσεων γης και τη δασοκομία. («Καμία αλλαγή πολιτικής»)

Επιλογή 2: Θέσπιση αναθεωρημένων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τις δραστηριότητες LULUCF, με βάση πληροφορίες από τις εν εξελίξει διεθνείς διαπραγματεύσεις (και επιπλέον των υφιστάμενων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων), στους ακόλουθους τομείς («Λεπτομερείς απαιτήσεις ήδη από τώρα»):[6]

§ Εκτίμηση και υποβολή έκθεσης για τις εκπομπές και τις απορροφήσεις από τις δραστηριότητες δασικής διαχείρισης σε υποχρεωτική βάση

§ Εκτίμηση και υποβολή δεδομένων για τις εκπομπές από τα προϊόντα υλοτομίας (υποχρεωτικά)

§ Εκτίμηση και υποβολή έκθεσης για τις εκπομπές και τις απορροφήσεις από την επανύγρανση και την αποστράγγιση[7] (προαιρετικά)

§ Εκτίμηση και υποβολή έκθεσης για τις εκπομπές και τις απορροφήσεις λόγω ανωτέρας βίας[8] (προαιρετικά)

§ Επικαιροποίηση των επιπέδων αναφοράς για τη δασική διαχείριση με βάση νέα δεδομένα ή μεθοδολογικές βελτιώσεις

Επιλογή 3: Θέσπιση βάσης για νέες κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εκθέσεων, η οποία θα επιτρέπει τη θέσπιση λεπτομερών διατάξεων σε μελλοντική νομοθεσία μετά την έκδοση των σχετικών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ ή σε διεθνές επίπεδο. (Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι το πεδίο κάλυψης των εκθέσεων καθορίζεται σε πράξεις που εκδίδονται με τη νομοθετική διαδικασία συναπόφασης περί του ρόλου των δραστηριοτήτων LULUCF στη δέσμευση της ΕΕ για μείωση των εκπομπών GHG, ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες καθορίζονται με κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις («επιτροπολογία») στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.) («Θέσπιση πλαισίου τώρα, καθορισμός λεπτομερειών αργότερα»)

|| Περιβαλλοντικές επιπτώσεις || Συμμόρφωση || Διοικητική επιβάρυνση

Επιλογή 1: Καμία αλλαγή πολιτικής || - - - || = || =

Επιλογή 2: Λεπτομερείς απαιτήσεις ήδη από τώρα || + + || ML || 610.000 έως 710.000 ευρώ

Επιλογή 3: Θέσπιση πλαισίου τώρα, καθορισμός λεπτομερειών αργότερα ||  + + + || HL || < 610.000 ευρώ έως 710.000 ευρώ

          4.7. Θέσπιση απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για την παροχή οικονομικής και τεχνολογικής στήριξης στις αναπτυσσόμενες χώρες

Επιλογή 1: Συνέχιση της τρέχουσας υποβολής εκθέσεων για την οικονομική και τεχνολογική στήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω των εθνικών ανακοινώσεων των κρατών μελών στο πλαίσιο της UNFCCC, χωρίς να προβλέπονται ξεχωριστές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στο επίπεδο της ΕΕ. («Καμία αλλαγή πολιτικής»)

Επιλογή 2: Να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη να υποβάλλουν οικειοθελώς στοιχεία για την παρεχόμενη οικονομική και τεχνολογική στήριξη ανά διετία, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για τις εθνικές ανακοινώσεις. («Εθελοντική υποβολή εκθέσεων»)

Επιλογή 3: Να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη να υποβάλλουν ετήσια έκθεση με εξορθολογισμένη μορφή για την οικονομική και τεχνολογική στήριξη που παρέχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, με βάση τις υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές για τις εθνικές ανακοινώσεις αλλά με την απαίτηση να υποβάλλουν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τα τεχνολογικά προγράμματα και να χρησιμοποιούν, αφενός, τις μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν στην ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων όσον αφορά την οικονομική στήριξη και, αφετέρου, τους δείκτες χρηματοδοτικών ροών που καθορίστηκαν από την επιτροπή αναπτυξιακής βοήθειας του ΟΟΣΑ. («Υποβολή πλήρους έκθεσης»)

|| Περιβαλλοντικές επιπτώσεις || Συμμόρφωση || Διοικητική επιβάρυνση

Επιλογή 1: Καμία αλλαγή πολιτικής || - - - || = || =

Επιλογή 2: Εθελοντική υποβολή εκθέσεων || + || ML || 65.000 ευρώ

Επιλογή 3: Υποβολή πλήρους έκθεσης || +++ || ML || 195.000 ευρώ

          4.8 Ενίσχυση της συνέπειας με άλλες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ με αντικείμενο τους ατμοσφαιρικούς ρύπους

Επιλογή 1: Διαχωρισμός των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων βάσει της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης από τις απαιτήσεις βάσει άλλων νομοθετικών πράξεων, χωρίς να επιδιώκεται ο εξορθολογισμός των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων. («Καμία αλλαγή πολιτικής»)

Επιλογή 2: Θέσπιση απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τη συνέπεια μεταξύ των στοιχείων που υποβάλλονται βάσει της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης και εκείνων που υποβάλλονται βάσει της οδηγίας για το ΣΕΔΕ της ΕΕ, του κανονισμού για το ευρωπαϊκό μητρώο έκλυσης και μεταφοράς ρύπων, της οδηγίας για τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών και του κανονισμού για ορισμένα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου, καθώς και απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων όσον αφορά τους ελέγχους για τη διασφάλιση και τον έλεγχο της ποιότητας που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση συνέπειας μεταξύ των διαφόρων νομοθετικών πράξεων (συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου των εκπομπών που υπάγονται στο ΣΕΔΕ). («Υποβολή εκθέσεων για τη συνέπεια»)

Επιλογή 3: Να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη να τροποποιήσουν το εθνικό τους σύστημα απογραφής, προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση στα δεδομένα που υποβάλλονται βάσει άλλων πράξεων (π.χ. οδηγία για το ΣΕΔΕ, κανονισμός για το ευρωπαϊκό μητρώο έκλυσης και μεταφοράς ρύπων, οδηγία για τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών), ούτως ώστε τα δεδομένα απογραφής να είναι επίσης διαθέσιμα για τις εκθέσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο άλλων πράξεων. («Τροποποίηση του εθνικού συστήματος»)

Επιλογή 4: Επιβολή της άμεσης χρήσης των δεδομένων που υποβάλλονται στο πλαίσιο άλλων πράξεων, όπως η οδηγία για το ΣΕΔΕ, ο κανονισμός για το ευρωπαϊκό μητρώο έκλυσης και μεταφοράς ρύπων, ο κανονισμός για ορισμένα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου και η οδηγία για τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών, μέσω της ευθυγράμμισης των δεδομένων που υποβάλλονται για τους ρύπους χάρη στην εναρμόνιση του βαθμού ανάλυσης, των περιεχομένων, των διαδικασιών, των εργαλείων και των μορφότυπων που χρησιμοποιούνται/καθορίζονται. (Η υποεπιλογή αυτή απορρίφθηκε στο αρχικό στάδιο.)

|| Περιβαλλοντικές επιπτώσεις || Απλούστευση || Συμμόρφωση || Διοικητική επιβάρυνση

Επιλογή 1: Καμία αλλαγή πολιτικής || - || - - || = || Ενδεχόμενο κόστος εάν από την εξέταση στο πλαίσιο της UNFCCC προκύψουν ανεπάρκειες από πλευράς διασφάλισης και ελέγχου της ποιότητας

Επιλογή 2: Υποβολή εκθέσεων για τη συνέπεια || + + || ++ || HL || 525.000 ευρώ (εξαιρουμένων των οφελών χάρη στην απλούστευση)

Επιλογή 3: Τροποποίηση του εθνικού συστήματος || + + + || +++ || HL || 380.000 ευρώ

          4.9 Ενίσχυση της υποβολής εκθέσεων λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εφαρμογή κατά το παρελθόν

Επιλογή 1: Διατήρηση των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών για την υποβολή εκθέσεων βάσει της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης και των διατάξεων εφαρμογής της με χρήση, παράλληλα, των μεθοδολογικών κατευθυντήριων γραμμών που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της UNFCCC. Επιδίωξη τροποποιήσεων των κατευθυντήριων γραμμών για την υποβολή εκθέσεων στο πλαίσιο της UNFCCC. («Καμία αλλαγή πολιτικής»)

Επιλογή 2: Απαίτηση υποβολής ετήσιων εκθέσεων και περαιτέρω διευκρίνιση των πληροφοριών/δεδομένων που πρέπει να υποβάλλονται και/ή των σχετικών μορφότυπων («Εξορθολογισμός των μορφότυπων»)

Επιλογή 3: Περαιτέρω διευκρίνιση των μεθοδολογικών κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά τα αποτελέσματα των πολιτικών και των μέτρων και την κατάρτιση των προβλέψεων για τις εκπομπές GHG. («Εναρμόνιση των μεθοδολογιών»)

Επιλογή 4: Απαίτηση θέσπισης εθνικού συστήματος για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις προβλέψεις, τις πολιτικές και τα μέτρα[9] (σύμφωνα με βασικές αρχές παρόμοιες με τις αρχές που καθορίστηκαν για τις απογραφές GHG). («Θέσπιση εθνικού συστήματος»)

|| Περιβαλλοντικές επιπτώσεις || Συμμόρφωση || Απλούστευση || Διοικητική επιβάρυνση

Επιλογή 1: Καμία αλλαγή πολιτικής || = || = ||  - - - ||

Επιλογή 2: Εξορθολογισμός των μορφότυπων || ++ || HL || + + || 980.000 ευρώ - 1,3 εκατ. ευρώ

Επιλογή 3: Εναρμόνιση των μεθοδολογιών || +++ || LL || - || Μεγαλύτερη από εκείνη της επιλογής 2

Επιλογή 4: Θέσπιση εθνικού συστήματος || +++ || ML || + + + || 290.000 ευρώ

5. Σύγκριση των επιλογών

Κύριος στόχος της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης είναι να βοηθήσει την Ένωση και τα κράτη μέλη της να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και να επιτύχουν τους στόχους τους σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο και να διευκολύνει τη χάραξη της μελλοντικής πολιτικής με την εξασφάλιση διαφανούς, ακριβούς, συνεπούς, συγκρίσιμης και πλήρους υποβολής εκθέσεων. Με το προτιμώμενο σενάριο εξασφαλίζεται ότι οι στόχοι αυτοί θα υλοποιηθούν κατά τρόπο οικονομικά συμφέροντα και αποτελεσματικό. Η συνολική διοικητική επιβάρυνση που συνεπάγεται το προτιμώμενο σενάριο είναι της τάξης των 4-5 εκατ. ευρώ για την ΕΕ-27.

Δεδομένων των αβεβαιοτήτων που συνδέονται με το μελλοντικό καθεστώς για το κλίμα, το προτιμώμενο σενάριο προβλέπει τη θέσπιση διαδικασίας εξέτασης ενωσιακού επιπέδου όσον αφορά τα δεδομένα για τα GHG που υποβάλλουν τα κράτη μέλη, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η συμμόρφωση προς τους στόχους της οδηγίας περί επιμερισμού της προσπάθειας αξιολογείται κατά τρόπο διεξοδικό, διαφανή, αξιόπιστο και έγκαιρο, όπως προβλέπεται στη δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια. Όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές από τις θαλάσσιες μεταφορές και τον τομέα LULUCF, για την οποία διεξάγονται επί του παρόντος συζητήσεις πολιτικής σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο, ακολουθείται μια συνετή προσέγγιση, εξασφαλίζοντας ότι η απόφαση για μηχανισμό παρακολούθησης παρέχει ένα κατάλληλο πλαίσιο για τον καθορισμό λεπτομερών απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων σε μεταγενέστερο στάδιο μετά την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος πολιτικής (είτε σε εσωτερικό είτε σε διεθνές επίπεδο). Έτσι εξασφαλίζεται η συνέπεια με το μελλοντικό πλαίσιο πολιτικής και αποφεύγεται η αλληλεπικάλυψη προσπαθειών, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ότι η Ένωση είναι σε θέση να εφαρμόσει τις λεπτομερείς απαιτήσεις κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Όσον αφορά τις επιπτώσεις των αερομεταφορών στο κλίμα εκτός του CO2, εξασφαλίζεται επίσης η συνέπεια με την ισχύουσα ενωσιακή πολιτική, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές επιπτώσεις. Η πρόταση που περιέχεται στο σχέδιο κανονισμού για τις επιπτώσεις των αερομεταφορών στο κλίμα εκτός του CO2, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή οφείλει να προβαίνει σε εκτίμηση των εν λόγω επιπτώσεων ανά διετία με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα για τις εκπομπές και τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, διαφέρει από τις προτάσεις που εξετάστηκαν στην εκτίμηση επιπτώσεων και αντικατοπτρίζει τα χρήσιμα στοιχεία που παρασχέθηκαν από άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής κατά τη διαδικασία διυπηρεσιακών διαβουλεύσεων. Η νέα αυτή πρόταση συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο κανονισμού καθώς κρίθηκε ότι εξασφαλίζει τη συνέπεια με την υφιστάμενη ενωσιακή πολιτική και επιτυγχάνει ισοδύναμα οφέλη με αισθητά μικρότερη διοικητική επιβάρυνση. Όσον αφορά την οικονομική και τεχνολογική στήριξη, η προτιμώμενη επιλογή της ενίσχυσης της υποβολής εκθέσεων με βάση κοινές μεθόδους συνάδει και αυτή με την υποχρέωση της ΕΕ να παρέχει διαφανείς και πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την οικονομική και τεχνολογική στήριξη που παρέχει στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ παράλληλα συνεπάγεται περιορισμένη επιβάρυνση. Όσον αφορά την προσαρμογή, η υποβολή ετήσιας έκθεσης για τις δράσεις προσαρμογής θα συμβάλει περαιτέρω στη χάραξη ενωσιακής στρατηγικής προσαρμογής και θα υποστηρίξει επίσης τον Μηχανισμό Διαλογής Πληροφοριών της ΕΕ. Πρόκειται για αποτελεσματική επιλογή καθώς συνεπάγεται περιορισμένη διοικητική επιβάρυνση, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ότι η Ένωση είναι σε θέση να ανταποκρίνεται καλύτερα στις διεθνείς της υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων. Τέλος, το προτιμώμενο σενάριο προβλέπει επίσης την ενίσχυση του υφιστάμενου εθνικού συστήματος των κρατών μελών με σκοπό την κάλυψη των προβλέψεων, των πολιτικών και των μέτρων, καθώς και της συνέπειας με άλλες νομοθετικές πράξεις με αντικείμενο τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Αυτό αποτελεί μια αποτελεσματική κίνηση, δεδομένου ότι, παρά την επιβάρυνση που συνεπάγεται, οδηγεί μακροπρόθεσμα στη βελτίωση της συμμόρφωσης, στην απλούστευση των προσπαθειών και, τελικά, στη μείωση του κόστους. Το προτιμώμενο σενάριο προβλέπει επίσης καλύτερες διατάξεις διασφάλισης / ελέγχου της ποιότητας και τη θέσπιση εξορθολογισμένων μορφότυπων και κατευθύνσεων όσον αφορά τη σύνταξη των εκθέσεων, με σκοπό την αύξηση της ποιότητας και πληρότητας των παρεχόμενων δεδομένων και την απλούστευση των υφιστάμενων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την άσκοπη διοικητική επιβάρυνση.

6. Παρακολούθηση και αξιολόγηση

Δεδομένου ότι όλες οι επιλογές πολιτικής συνδέονται με τις απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων, η πληρότητα, η διαφάνεια και η συμμόρφωση των συνακόλουθων εκθέσεων προς τις εθνικές και διεθνείς απαιτήσεις θα αποτελέσουν απόδειξη του βαθμού επίτευξης των καθορισμένων στόχων μέσω της αναθεωρημένης απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης.

Για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των επιδόσεων της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης θα χρησιμοποιείται επίσης μια σειρά ειδικών δεικτών που αντιστοιχούν στους γενικούς, ειδικούς και επιχειρησιακούς στόχους που καθορίζονται στην παρούσα εκτίμηση επιπτώσεων. Οι εν λόγω δείκτες θα επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στον βαθμό συμμόρφωσης των εκθέσεων και των δεδομένων προς τις καθορισμένες κατευθυντήριες γραμμές και/ή κατευθύνσεις, στην επικαιρότητά τους, στην πληρότητά τους και στη διαπίστωση περιπτώσεων μη συμμόρφωσης.

Οι εκθέσεις που συντάσσονται βάσει της απόφασης για μηχανισμό παρακολούθησης θα εξακολουθήσουν να αξιολογούνται σε ενωσιακό και/ή διεθνές επίπεδο ετησίως, ανά διετία και/ή ανά τετραετία.

Παραδοσιακά, στις εργασίες παρακολούθησης και αξιολόγησης σε επίπεδο ΕΕ συμμετέχουν, εκτός από τη ΓΔ CLIMA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, το ΚΚΕρ και η Eurostat. Μελλοντικά, οι εργασίες αυτές θα εξακολουθήσουν να διεξάγονται με τη συνδρομή των ίδιων παραγόντων.

Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων που διενεργούνται τόσο σε ενωσιακό όσο και σε διεθνές επίπεδο θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς ελέγχου της συμμόρφωσης αλλά, παράλληλα, θα εξακολουθήσουν να επιτρέπουν την καλύτερη στόχευση των προσπαθειών βελτίωσης και των δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών.

[1]ΕΕ L 49 της 19.2.2004, σ. 1.

[2] Απόφαση 2005/166/ΕΚ της Επιτροπής, της 10ης Φεβρουαρίου 2005, για θέσπιση των κανόνων εφαρμογής της απόφασης αριθ. 280/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Κοινότητα και εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο (ΕΕ L 55 της 1.3.2005, σ. 57).

[3] Η εκτίμηση επιπτώσεων περιλαμβάνεται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής για το έγγραφο εκτίμησης επιπτώσεων «που συνοδεύει τη δέσμη εκτελεστικών μέτρων για τους στόχους της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2020» (SEC (2008) 85/3) και το παράρτημά του SEC (2008)85) Vol II.

[4] Χρησιμοποιηθείσα βαθμολόγηση: το + ή – χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο, αντίστοιχα.  Το = δηλώνει την απουσία αντικτύπου, το +/- μικρό αντίκτυπο, το ++/-- μέτριο αντίκτυπο, το +++/--- μεγάλο αντίκτυπο.

[5] Μολονότι η χρήση των εκθέσεων που υποβάλλονται δυνάμει της απόφασης αριθ. 280/2004/ΕΚ για τη γνωστοποίηση των εσόδων από πλειστηριασμούς δεν προβλέπεται ειδικά για τα δικαιώματα των αεροπορικών μεταφορών στο άρθρο 3δ παράγραφος 4, εφαρμόζεται για λόγους συνέπειας.

[6]    Τα λεπτομερή στοιχεία βασίζονται σε σχέδιο απόφασης στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο.

[7]    Η «επανύγρανση και η αποστράγγιση» είναι ένα σύστημα πρακτικών επανύγρανσης και αποστράγγισης εδαφών με οργανικές ύλες ελάχιστης έκτασης 1 εκταρίου. Η δραστηριότητα εφαρμόζεται σε όλα τα εδάφη τα οποία έχουν αποστραγγιστεί και/ή επανυγρανθεί από το 1990 και τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο καμίας άλλης δραστηριότητας που ορίζεται στο παρόν παράρτημα, όπου αποστράγγιση είναι η άμεση ανθρωπογενής μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και επανύγρανση η άμεση ανθρωπογενής μερική ή ολική αντιστροφή της αποστράγγισης.

[8]    Συμβάντα που εκφεύγουν του ελέγχου και δεν επηρεάζονται ουσιωδώς από τη χώρα, εφόσον μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν επήλθε αλλαγή των χρήσεων γης στα εδάφη που επλήγησαν από συμβάντα ανωτέρας βίας, ότι τα συμβάντα εκφεύγουν του ελέγχου της χώρας-μέρους, ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την αποκατάσταση των εδαφών που επλήγησαν από συμβάντα ανωτέρας βίας και ότι δεν εξαιρέθηκαν οι εκπομπές που συνδέονται με την υπολειμματική υλοτομία.

[9] Στόχος του εθνικού συστήματος, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο, είναι να εγγυάται την κατάρτιση ετήσιας απογραφής αερίων θερμοκηπίου σύμφωνης με τα κριτήρια ποιότητας για τις απογραφές και τη διαβίβασή της στη γραμματεία της σύμβασης-πλαισίου των ΗΕ για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC) και στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εθνικό σύστημα παράγει τα δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές και τα βασικά δεδομένα για την κατάρτιση της απογραφής. Συμπεριλαμβάνει επίσης την αρχειοθέτηση των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εκπομπών, τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, τη συμμετοχή στις έρευνες της απογραφής και τη διαχείριση της ποιότητας των απογραφών.

Top