EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0834

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2014 - 2020)

/* COM/2011/0834 τελικό - 2011/0394 (COD) */

52011PC0834

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2014 - 2020) /* COM/2011/0834 τελικό - 2011/0394 (COD) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση της πρότασης

Οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και στην απασχόληση στην Ένωση. Προκειμένου η Ένωση να υλοποιήσει τις προτεραιότητες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα πρέπει να κατέχει κεντρική θέση στη στρατηγική της.

Παρότι η Ένωση έχει στη διάθεσή της κανονιστικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων έξυπνης νομοθεσίας και της μείωσης της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις της Ένωσης, μερικές αδυναμίες της αγοράς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω δημόσιας χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ.

Αυτό συμβαίνει ήδη. Το πρόγραμμα-πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (ΠΑΚ) παρέχει χρηματοδότηση για σχετικές δράσεις. Η Επιτροπή αναγνώρισε την αναγκαιότητα συνέχισης και ανάπτυξης της εν λόγω χρηματοδοτικής στήριξης στην ανακοίνωση με τίτλο «Προϋπολογισμός για την Ευρώπη 2020»[1]. Η Επιτροπή προτείνει τώρα ένα «πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ (Programme for the Competitiveness of Enterprises and SMEs - COSME)» με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Γενικό πλαίσιο

Οι επιχειρήσεις της Ένωσης πρέπει να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, εμποδίζονται από αδυναμίες της αγοράς, οι οποίες υπονομεύουν την ικανότητά τους να ανταγωνιστούν άλλες επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Ως εκ τούτου, οι ΜΜΕ στην ΕΕ εμφανίζουν χαμηλότερη παραγωγικότητα εργασίας και πόρων και αναπτύσσονται πιο αργά από τις επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, και είναι λιγότερο σε θέση να προσαρμοστούν με επιτυχία στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του πλαισίου από ό,τι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ επιδεινώθηκαν από την πρόσφατη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και από τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και των πόρων.

Μολονότι οι δράσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς αποτελούν πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών και των περιφερειών, σε ορισμένους τομείς υπάρχει σαφής δυνατότητα προστιθέμενης αξίας της ΕΕ. Για παράδειγμα, η Ένωση μπορεί να βοηθήσει ενισχύοντας την ενιαία αγορά, στηρίζοντας τη συνοχή και τη συνεκτικότητα των εθνικών μέτρων, επιτυγχάνοντας καταλυτικά αποτελέσματα από τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών ή επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας. Εκτός από τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, ρόλος της ΕΕ είναι να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε να εξασφαλίσει ισχυρές, διαφοροποιημένες ενωσιακές επιχειρήσεις, και ΜΜΕ ικανές να ανταγωνίζονται σε παγκόσμια κλίμακα, προσαρμοζόμενες ταυτόχρονα σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αποδοτικής χρήσης των πόρων.

Το παρόν πρόγραμμα προτείνεται ως μέσο για την αντιμετώπιση βασικών αδυναμιών της αγοράς, οι οποίες περιορίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, και ιδίως των ΜΜΕ, στην Ένωση. Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, οι κύριες προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ενωσιακές επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

– δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση για ΜΜΕ οι οποίες αγωνίζονται να αποδείξουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιχειρηματικά κεφάλαια·

– αδύναμο επιχειρηματικό πνεύμα – μόνον 45 % των ευρωπαίων πολιτών θα ήθελαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι, σε σύγκριση με 55% π.χ. στις ΗΠΑ·

– επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο δεν ευνοεί τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη και χαρακτηρίζεται από επίμονο κανονιστικό κατακερματισμό και υπερβολική γραφειοκρατία·

– περιορισμένη ικανότητα των ΜΜΕ να προσαρμοστούν σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή και αποδοτική όσον αφορά τη χρήση της ενέργειας και των πόρων, λόγω των περιορισμένων οικονομικών μέσων και των περιορισμένων ειδικών γνώσεων·

– περιορισμένη ικανότητα των ΜΜΕ να επεκταθούν σε αγορές εκτός της χώρας τους, τόσο εντός της ενιαίας αγοράς όσο και πέρα από αυτήν.

Οι δυσκολίες αυτές σημαίνουν ότι δεν ιδρύονται αρκετές επιχειρήσεις, και εκείνες που ιδρύονται συχνά δεν είναι βιώσιμες ή έχουν κακές επιδόσεις όσον αφορά την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα νεοσύστατων επιχειρήσεων. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, παρατηρούμε τη μείωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της οικονομίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020», σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και να διασφαλίσει ότι οι ΜΜΕ είναι σε θέση να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες της ενιαίας αγοράς, καθώς και να τις ενθαρρύνει να κοιτάξουν πέρα από αυτήν. Πρέπει να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για την προώθηση της ανάπτυξης των ΜΜΕ, οι οποίες αποτελούν σημαντική πηγή οικονομικής μεγέθυνσης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην Ένωση, καθώς αντιπροσωπεύουν άνω του 67% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και παρέχουν άνω του 58% του συνολικού κύκλου εργασιών στην ΕΕ.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού, ώστε να εφαρμοστούν οι νέες αρμοδιότητες της Ένωσης που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, με βάση τη σημαντική συμβολή του συγκεκριμένου κλάδου στο ΑΕγχΠ της Ένωσης και το υψηλό ποσοστό των ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Στόχοι της πρότασης

Σκοπός του προγράμματος είναι η επίτευξη των ακόλουθων γενικών στόχων:

· ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού·

· ενθάρρυνση επιχειρηματικής νοοτροπίας και προώθηση της ίδρυσης και της ανάπτυξης ΜΜΕ.

Οι στόχοι των δραστηριοτήτων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος θα είναι οι ακόλουθοι:

· Βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Ένωσης συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού υποστηρίζοντας τη συνοχή και τη συνεκτικότητα στην εφαρμογή καθώς και την ενημερωμένη διαμόρφωση πολιτικής σε επίπεδο Ένωσης. Το οικονομικό και κανονιστικό περιβάλλον μπορεί να βελτιωθεί μέσω συγκριτικής αξιολόγησης, ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, και τομεακών πρωτοβουλιών. Η πολιτική για τις ΜΜΕ θα αναπτυχθεί και η ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ θα προωθηθεί σύμφωνα με τους στόχους της Small Business Act (SBA) και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι δράσεις της Ένωσης θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της χρήσης της αρχής «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» στη διαμόρφωση πολιτικής στην Ένωση και στα κράτη μέλη, προσδιορίζοντας και ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές οι οποίες θα συμβάλουν στην εφαρμογή της SBA, και υποστηρίζοντας τις ΜΜΕ στη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ενιαίας αγοράς. Θα ενισχυθούν επιχειρηματικοί τομείς, συμπεριλαμβανομένων της μεταποίησης και των υπηρεσιών, και επιλεγμένοι τομείς στους οποίους υπάρχει μεγάλο ποσοστό ΜΜΕ.

· Προώθηση της επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους: Οι δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και στάσεων, ιδίως στους νέους επιχειρηματίες, στους νέους και στις γυναίκες, καθώς και την προώθηση της παροχής δεύτερης ευκαιρίας στους επιχειρηματίες.

· Βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση υπό μορφή μετοχικού κεφαλαίου και δανείων: Τα χρηματοδοτικά μέσα για την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων νέων πλατφορμών για μετοχικά κεφάλαια και δάνεια για την παροχή διευκολύνσεων μετοχικού κεφαλαίου και εγγυήσεων δανείων, θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση. Πρώτον, μια διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου για επενδύσεις σε φάση ανάπτυξης θα παράσχει στις ΜΜΕ εμπορικά προσανατολισμένη επιστρεπτέα χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου κυρίως υπό μορφή επιχειρηματικών κεφαλαίων μέσω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών. Δεύτερον, μια δανειακή διευκόλυνση θα παράσχει στις ΜΜΕ άμεσες ή μη ρυθμίσεις επιμερισμού του κινδύνου με χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές για την κάλυψη δανείων.

· Βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές εντός της ΕΕ και παγκοσμίως: Θα παρασχεθούν υπηρεσίες στήριξης επιχειρήσεων προσανατολισμένων στην ανάπτυξη μέσω του δικτύου «Enterprise Europe Network» για τη διευκόλυνση της επέκτασης των επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά και πέρα από αυτήν. Το πρόγραμμα θα παράσχει επίσης επιχειρηματική στήριξη στις ΜΜΕ σε αγορές εκτός της Ένωσης. Θα παρασχεθεί επίσης στήριξη σε διεθνή βιομηχανική συνεργασία, ιδίως για τη μείωση των διαφορών στο κανονιστικό και στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ της ΕΕ και των βασικών εμπορικών εταίρων της.

Προστιθέμενη αξία της ΕΕ

Η προστιθέμενη αξία της λήψης μέτρων σε επίπεδο Ένωσης προκύπτει από τις ακόλουθες πέντε κύριες πηγές:

· ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, μέσω της υπέρβασης του κατακερματισμού της αγοράς σε τομείς όπως οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων, η διασυνοριακή χορήγηση δανείων και η βελτίωση της πίστωσης καθώς και οι περιορισμοί στην ενημέρωση και στην οργάνωση, οι οποίοι εμποδίζουν τις ΜΜΕ να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενιαία αγορά. Για παράδειγμα, κύριος σκοπός των χρηματοδοτικών μέσων θα είναι η βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση σε ένα τμήμα της αγοράς που δεν καλύπτεται από τα μέτρα των κρατών μελών, τα οποία περιορίζονται σε επενδύσεις και στήριξη στο εσωτερικό κάθε χώρας. Θα δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση της επέκτασης επιχειρήσεων προσανατολισμένων στην ανάπτυξη, οι οποίες στοχεύουν σε διεθνή επέκταση και σε διασυνοριακές δραστηριότητες, και στην ανάπτυξη μιας διασυνοριακής αγοράς χρηματοδότησης των ΜΜΕ. Μόνον ένα πρόγραμμα σε επίπεδο Ένωσης μπορεί να επιτελέσει τον συγκεκριμένο ρόλο·

· επίδειξη και καταλυτικά αποτελέσματα μέσω της διάδοσης βιομηχανικών βέλτιστων πρακτικών και βέλτιστων πρακτικών πολιτικής. Στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, μπορούν να επιλεγούν τα καλύτερα παραδείγματα προώθησης της επιχειρηματικότητας και των ΜΜΕ σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για τον διαγωνισμό «Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία». Στόχος των Βραβείων είναι η ανταμοιβή των βέλτιστων μέτρων που λαμβάνουν δημόσιες αρχές, για παράδειγμα στους τομείς της απλούστευσης και της μείωσης των διοικητικών επιβαρύνσεων. Κάθε χρόνο περίπου 400 σχέδια λαμβάνουν μέρος στους εθνικούς διαγωνισμούς και περίπου 56 επιλέγονται από τις χώρες τους για να συμμετάσχουν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, όπου η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή επιλέγει έξι νικητές. Από τα 250 εθνικά υποψήφια σχέδια, περισσότερα από 30 κέρδισαν βραβεία και προβλήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη ως βέλτιστη πρακτική. Η διασυνοριακή μεταφορά δεξιοτήτων και γνώσεων συμβάλλει στην εναρμόνιση των πολιτικών των κρατών μελών, στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών συμπράξεων και στη μείωση της διαφοράς μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών. Οι ευρωπαϊκές εθνικές και τοπικές διοικήσεις έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες τους στη Διάσκεψη SBA, η οποία οργανώνεται κάθε χρόνο από την Επιτροπή και την Προεδρία της Ένωσης. Η Διάσκεψη αποτελεί βασική εκδήλωση για την προώθηση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών στην Ένωση και πέρα από αυτήν. Για παράδειγμα, στην τελευταία Διάσκεψη SBA, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, έλαβαν μέρος 340 συμμετέχοντες από κράτη μέλη της ΕΕ και από 30 τρίτα κράτη. Είκοσι οκτώ ορθές πρακτικές παρουσιάστηκαν στις συνόδους εργασίας. Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά μέσα, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) διευκολύνει τη συνεχή ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στους τομείς των εγγυήσεων και των επιχειρηματικών κεφαλαίων, ενώ τα καταλυτικά αποτελέσματα αναγνωρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικά για τα επιχειρηματικά κεφάλαια·

· οικονομίες κλίμακας σε τομείς στους οποίους είναι δύσκολο για τα επιμέρους κράτη μέλη να επιτύχουν την απαιτούμενη κρίσιμη μάζα. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη στήριξη των ΜΜΕ στο εξωτερικό, δημιουργείται ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία από τον συνδυασμό των εθνικών προσπαθειών και μέσω της εγκαθίδρυσης υπηρεσιών οι οποίες δεν θα διέθεταν κρίσιμη μάζα εάν παρέχονταν σε εθνικό επίπεδο [για παράδειγμα, μέσω στήριξης στην επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ)]. Το γραφείο βοήθειας των ΜΜΕ για θέματα ΔΔΙ σε σχέση με την Κίνα, το οποίο χρηματοδοτείται από το τρέχον πρόγραμμα, παρέχει συμβουλές οι οποίες δεν θα ήταν διαφορετικά διαθέσιμες σε ΜΜΕ μικρότερων κρατών μελών.[2] Επίσης, η παρέμβαση της Ένωσης μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή της επανάληψης προσπαθειών, στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών και στον συντονισμό με σχετικά τρίτα κράτη. Στην περίπτωση του τουρισμού, η προστιθέμενη αξία της ανάληψης πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ένωσης είναι εμφανής, ιδίως στους ακόλουθους τομείς: εδραίωση της γνωστικής βάσης στον κλάδο του τουρισμού μέσω πανευρωπαϊκών ερευνών και μελετών για την καλύτερη κατανόηση της πλευράς της ζήτησης και της πλευράς της προσφοράς, χωρίς την οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί συγκρισιμότητα και συνεκτικότητα των δεδομένων σε ολόκληρη την Ένωση[3]· ανάπτυξη κοινών διεθνικών στρατηγικών για την προώθηση της Ευρώπης ως περιοχής με υψηλής ποιότητας και βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς[4]· προσδιορισμός των βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να ωφελήσουν ειδικούς τομείς, όπως ο θαλάσσιος και ο παράκτιος τουρισμός· καθώς και επέκταση της τουριστικής περιόδου, πράγμα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών παρά από κάθε χώρα μεμονωμένα·

· συνοχή και συνεκτικότητα των εθνικών μέτρων μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της συγκριτικής αξιολόγησης. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της επιτυχίας των συγκριτικών αξιολογήσεων που χρηματοδοτήθηκαν από το τρέχον πρόγραμμα είναι η δράση για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Από το 2008, η κατάσταση και η πρόοδος παρακολουθείται ανά χώρα και ανά έτος λαμβάνοντας υπόψη τρεις πτυχές απλούστευσης (σε σχέση με τις οποίες το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας ζήτησε τη διενέργεια συγκριτικής αξιολόγησης): μέσος χρόνος, διοικητικά έξοδα, και διαδικασίες για την ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρείας. Η δράση περιελάμβανε εξαμηνιαίες συσκέψεις εμπειρογνωμόνων («δίκτυο εθνικών συντονιστών νεοσύστατων επιχειρήσεων»), οι οποίοι ορίστηκαν από τα κράτη μέλη. Σκοπός της ήταν η ανάπτυξη μιας μεθόδου μέτρησης, η παρακολούθηση της προόδου και η στήριξη της προόδου με την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και πληροφοριών. Από το 2002 οι χρόνοι εγγραφής μειώθηκαν κατά 70% και τα έξοδα κατά περισσότερο από 50%. Μετά την επιτυχία του εν λόγω μέτρου, οι στόχοι επανεξετάστηκαν στο πλαίσιο της επανεξέτασης της Small Business Act (SBA) τον Φεβρουάριο του 2011.

· η μοναδική εμπειρογνωμοσύνη που έχουν αποκτήσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ:

– αυτό ισχύει στην περίπτωση των χρηματοδοτικών οργάνων της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), των οποίων η πείρα όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή χρηματοδοτικών προγραμμάτων φιλικών προς τις ΜΜΕ είναι απαράμιλλη. Η πείρα που έχει αποκτήσει το ΕΤΕ στη διάρκεια 10 και πλέον ετών αποτελεί ένα μοναδικό και πολύτιμο πλεονέκτημα. Από το 2007 έχει λειτουργήσει ως επενδυτής σε 19 ταμεία επενδυτικών κεφαλαίων υποστηριζόμενα από το ΠΑΚ, συχνά με καθοριστικό ρόλο, μοχλεύοντας περισσότερο από 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ συνολικών επενδύσεων σε ΜΜΕ προσανατολισμένες στην ανάπτυξη. Όσον αφορά τις ιστορικές επιδόσεις, στο πλαίσιο της πρώτης γενιάς επιχειρηματικών κεφαλαίων της ΕΕ (μηχανισμός εκκίνησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για τις Τεχνολογίες (ΕΜΤ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ανάπτυξης και Απασχόληση στο διάστημα 1998-2000) άνω του 98 % των χρηματικών ποσών που επενδύθηκαν επιστράφηκαν ήδη, ή αναμένεται να επιστραφούν τελικά, από τους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων των Skype (φωνητικές υπηρεσίες μέσω του πρωτοκόλλου Ίντερνετ), Vertaris (ανακύκλωση χαρτιού) και Solaire Direct (φωτοβολταϊκές δομές)·

– το δίκτυο Enterprise Europe Network πέτυχε απτά αποτελέσματα δίνοντας έμφαση στην προώθηση της διεθνοποίησης των ΜΜΕ (στην εσωτερική αγορά και πέρα από αυτήν) μέσω της παροχής πληροφοριών σε θέματα Ένωσης καθώς και της δυνατότητας συνεισφοράς στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υπέρβαση των ασυμμετριών στην ενημέρωση που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ και την ελάφρυνση του κόστους συναλλαγών που σχετίζεται με τις διασυνοριακές δραστηριότητες. Η αξία του δικτύου Enterprise Europe Network συνίσταται στις κοινές μεθόδους, μέσα και εργαλεία που χρησιμοποιούνται, στους ειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών οι οποίοι λαμβάνουν εντολή και (συγ-)χρηματοδοτούνται από τις περιφερειακές / εθνικές αρχές τους.

Συμφωνία με άλλες πολιτικές και προγράμματα

Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη, κατά τον σχεδιασμό όλων των πολιτικών και των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ένωσης, τα συγκεκριμένα συμφέροντα και οι περιστάσεις των ΜΜΕ. Το μελλοντικό δημοσιονομικό πλαίσιο θα σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων σε προγράμματα χρηματοδότησης, μέσω της απλούστευσης των κανόνων, της μείωσης του κόστους συμμετοχής, της επιτάχυνσης των διαδικασιών ανάθεσης και της παροχής μιας «υπηρεσίας μιας στάσης», η οποία θα διευκολύνει τους δικαιούχους χρηματοδότησης της Ένωσης.

Λόγω της σημασίας της για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις ΜΜΕ αναφέρεται σε έξι από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»: Μια βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης, Ένωση καινοτομία, Νεολαία σε κίνηση, Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη, Μια Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους, Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερη σημασία για το νέο πρόγραμμα έχει η εμβληματική πρωτοβουλία «Μια βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης», η οποία περιγράφει μια νέα στρατηγική προσέγγιση, εξετάζοντας την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα καθώς και την ίδρυση και την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση επιχειρηματικής νοοτροπίας.

Το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα θα παράσχει επίσης ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει και άλλους στόχους πολιτικής. Το δίκτυο Enterprise Europe Network θα αποτελέσει μέσο για τη σύνδεση με άλλα προγράμματα και πρωτοβουλίες, όσον αφορά τη διάδοση πληροφοριών από την κορυφή προς τη βάση, την προώθησή τους, καθώς και τη συλλογή σχολίων και παρατηρήσεων από τους ενδιαφερομένους από τη βάση προς την κορυφή. Θα εξακολουθήσει να παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη στις ΜΜΕ όσον αφορά τα περιβαλλοντικά προγράμματα και τη συμμόρφωση. Θα μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες με άλλα προγράμματα. Για παράδειγμα, οι δραστηριότητες εγγυοδοσίας που προτείνονται στο νέο πρόγραμμα θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις δραστηριότητες εγγυοδοσίας οι οποίες χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων της Ένωσης και του μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων Progress. Τα μέσα επιχειρηματικών κεφαλαίων θα συμπληρώσουν εκείνα που παρέχονται στο πλαίσιο του Ορίζων 2020 – του νέου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα και καινοτομία. Το πρόγραμμα θα αποφύγει επίσης τις αλληλεπικαλύψεις με άλλα προγράμματα, ιδίως στους τομείς της προώθησης της επιχειρηματικότητας και των δεξιοτήτων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί επίσης στη συμπληρωματικότητα του νέου προγράμματος με τον προτεινόμενο μηχανισμό εταιρικής σχέσης. Είναι σημαντικό η εξωτερική δράση της Ένωσης να είναι συμπληρωματική προς την εξωτερική διάσταση του εσωτερικού προγράμματος για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη.

Διαχείριση του προγράμματος

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Προϋπολογισμός για την Ευρώπη 2020»[5], η διαχείριση θα αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό αντικείμενο εξωτερικής ανάθεσης.

– Ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα εφαρμόζει τα χρηματοδοτικά μέσα για λογαριασμό της Επιτροπής·

– Ένας εκτελεστικός οργανισμός μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση άλλων δράσεων, αξιοποιώντας τη θετική πείρα[6] από τον Εκτελεστικό Οργανισμό για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI) στο τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Θα διενεργηθεί ανάλυση κόστους-οφέλους.

Η εξωτερική ανάθεση στο πλαίσιο του ΠΑΚ αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής όσον αφορά την απλούστευση, καθώς ο EACI, λόγω της εξειδίκευσής του, εξορθολόγισε και ανέπτυξε διαδικασίες προσαρμοσμένες στις ΜΜΕ.

Τα μέρη άλλων μελλοντικών προγραμμάτων δαπανών που αφορούν τις ΜΜΕ μπορούν επίσης να ανατεθούν στον EACI. Μπορεί να περιλαμβάνουν μέρη του Ορίζων 2020, καθιστώντας τον εν λόγω οργανισμό «υπηρεσία μιας στάσης» για τις ΜΜΕ που επιδιώκουν πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης της Ένωσης. Η χρήση ενός εκτελεστικού οργανισμού θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την εξορθολογισμένη χρήση εργαλείων ΤΠ και ηλεκτρονικών πυλών, συμβάλλοντας περαιτέρω στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ.

Απλούστευση

Προτεραιότητα της Επιτροπής στο παρόν πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), είναι η απλούστευση του κανονιστικού περιβάλλοντος και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε κεφάλαια των επιχειρήσεων της ΕΕ, και ιδίως των ΜΜΕ, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται στο πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ (COSME) θεμελιώνοντάς το αποκλειστικά στους κανόνες του δημοσιονομικού κανονισμού, χωρίς καμία παρέκκλιση. Έτσι, προβλέπονται απλές, συνεκτικές και τυποποιημένες διοικητικές διαδικασίες για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια.

Η αναθεώρηση του δημοσιονομικού κανονισμού θα διευκολύνει τη συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων σε προγράμματα χρηματοδότησης, για παράδειγμα μέσω της απλούστευσης των κανόνων, της μείωσης του κόστους συμμετοχής, της επιτάχυνσης των διαδικασιών ανάθεσης και της παροχής μιας «υπηρεσίας μιάς στάσης», η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ. Προτείνεται ένα νέο σύστημα εφάπαξ ποσών.

Τα χαρακτηριστικά αυτά ανταποκρίνονται στις ανάγκες που διατύπωσαν οι ενδιαφερόμενοι στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον του προγράμματος-πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (ΠΑΚ):

· απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και των διαδικασιών του δικτύου Enterprise Europe Network, μέσω της απλούστευσης της εκπόνησης των προτάσεων·

· ευρύτερη χρήση εφάπαξ ποσών, κατ’ αποκοπή τιμών·

· κατάργηση της απαίτησης ονομαστικής αναφοράς των υπαλλήλων που απασχολούνται σε ένα σχέδιο·

· απλούστευση των διοικητικών εγγράφων που πρέπει να υποβάλλονται για τις συμβάσεις

· κατάργηση της υποχρέωσης παροχής τραπεζικών εγγυήσεων από ιδιώτες δικαιούχους.

Το πρόγραμμα θα ανταποκριθεί στις ως άνω εισηγήσεις κάνοντας μέγιστη χρήση του νέου δημοσιονομικού κανονισμού και θα επιδιώξει την περαιτέρω απλούστευση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκτενέστερη χρήση της επιγραμμικής υποβολής εκθέσεων. Επιπλέον, για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση, οι κανόνες συμμετοχής και επιλεξιμότητας σε όλα τα μελλοντικά προγράμματα χρηματοδότησης της Ένωσης θα εναρμονιστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τέτοια χρηματοδοτικά μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από τις επιχειρήσεις, καθώς θα απευθύνονται στην τράπεζα ή στο ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου με ένα συνηθισμένο αίτημα χρηματοδότησης και όχι με μια πρόταση σχεδίου, όπως στην περίπτωση της χρηματοδότησης μέσω επιχορήγησης. Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά μέσα που θα εφαρμοστούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) ή από άλλα ενδεδειγμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η πρόταση της Επιτροπής για τις πλατφόρμες μετοχικού κεφαλαίου και δανείων και ο αναθεωρημένος δημοσιονομικός κανονισμός θα ρυθμίσουν τις διοικητικές απαιτήσεις των χρηματοδοτικών μέσων. Οι κανόνες θα απλουστευτούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ, αφενός, των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων των διαμεσολαβητών και των δικαιούχων και, αφετέρου, της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων ελέγχου.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα υιοθετήσει τις απλουστευμένες διαδικασίες που ανέπτυξε ο EACI για παρόμοιους τύπους σχεδίων. Θα ανταλλαχθούν βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά, για παράδειγμα, τις απλουστεύσεις που εφάρμοσε ο Οργανισμός στις συμφωνίες επιχορήγησης, στις συμβάσεις και στις διαδικασίες. Η περαιτέρω απλούστευση μπορεί να περιλαμβάνει πιο ευέλικτους όρους εφαρμογής για τις συμφωνίες επιχορήγησης για την αποφυγή της αναγκαιότητας τροποποιήσεων σε μεταγενέστερο στάδιο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Το ΠΑΚ λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2013. Στο πλαίσιο της διαδικασίας εκτίμησης επιπτώσεων για ένα διάδοχο πρόγραμμα, η Επιτροπή οργάνωσε δημόσια διαβούλευση, απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών και ιδιωτών, η οποία περιελάμβανε τέσσερα στάδια:

– επιγραμμική έρευνα (συμπεριλαμβανομένης ειδικής έρευνας σχετικά με τα χρηματοδοτικά μέσα[7]), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 8 Νοεμβρίου 2010 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2011·

– δημόσια διάσκεψη στις 25 Ιανουαρίου 2011·

– συσκέψεις με εκπροσώπους των κρατών μελών στην επιτροπή του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών του ΠΑΚ·

– συνεδρίαση της στρατηγικής συμβουλευτικής επιτροπής του ΠΑΚ στις 2 Φεβρουαρίου 2011.

Η διαβούλευση επιβεβαίωσε ότι πολλά μέρη του τρέχοντος προγράμματος λειτουργούν καλά και ότι η ιδέα της διατήρησης ενός προγράμματος της Ένωσης για τη στήριξη των ΜΜΕ και τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος τυγχάνει ευρείας στήριξης. Ζητήματα σχετικά με την πρόσβαση των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση συζητήθηκαν επίσης σε συνεδριάσεις του Φόρουμ για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2010 και τον Μάρτιο του 2011.

Αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος

Στο πλαίσιο του τρέχοντος ΠΑΚ, διενεργούνται αξιολογήσεις σε επίπεδο τόσο ειδικών προγραμμάτων όσο και προγράμματος-πλαισίου. Οι περισσότερες δράσεις του προτεινόμενου προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ αποτελούν συνέχεια δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία του ΠΑΚ.

Τα κύρια πορίσματα των αξιολογήσεων του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία συνοψίζονται κατωτέρω.

Ενδιάμεση αξιολόγηση

Η ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία[8] αξιολόγησε τα αρχικά αποτελέσματα του προγράμματος με έμφαση στην εγκαθίδρυση του δικτύου Enterprise Europe Network και στον αντίκτυπο των χρηματοδοτικών μέσων που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και το προηγούμενο πρόγραμμά του. Η αξιολόγηση επιβεβαίωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία έλαβαν αποτελεσματικά υπόψη τους σημαντικότερους φραγμούς και περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές ΜΜΕ, όπως τον κανονιστικό και διοικητικό φόρτο και την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Τα χρηματοδοτικά μέσα που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία είναι απαραίτητα λόγω της αδυναμίας της αγοράς να αντιμετωπίσει τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς που υφίστανται οι νεοσύστατες και οι αναπτυσσόμενες ΜΜΕ σε ολόκληρη την Ένωση. Τα χρηματοδοτικά μέσα του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία θεωρούνται καινοτόμος προσέγγιση για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

Στις συστάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις περιλαμβάνονταν:

· η ανάπτυξη ενός τυποποιημένου συνόλου δεικτών παρακολούθησης για την καταγραφή και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος·

· η βελτίωση της λειτουργίας ανάδρασης του δικτύου Enterprise Europe Network·

· η απλούστευση της δομής του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία για τη βελτίωση των συνδέσεων μεταξύ επιμέρους δράσεων και των συνολικών στόχων του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Τελική αξιολόγηση

Η τελική αξιολόγηση του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία[9] αξιολόγησε τη συνάφεια, την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα του προγράμματος, με ειδική έμφαση στις κύριες συνιστώσες του: τα χρηματοδοτικά μέσα, το δίκτυο Enterprise Europe Network και την καινοτομία. Η αξιολόγηση περιελάμβανε εκτενή διαβούλευση με ενδιαφερόμενα μέρη και δικαιούχους μέσω ερευνών και συνεντεύξεων.

Τα πορίσματα της αξιολόγησης ήταν ενθαρρυντικά. Το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του αναμενόμενου αντικτύπου, την αντιμετώπιση των αναγκών, των προβλημάτων και των ζητημάτων για τα οποία σχεδιάστηκε, και θεωρείται ότι υλοποιείται με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι στόχοι του θεωρούνται ιδιαίτερα συναφείς προς τις ανάγκες των επιχειρήσεων και σύμφωνοι προς τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα ωφελεί τους τελικούς χρήστες, και ιδίως της ΜΜΕ, με αποτελεσματικό τρόπο. Τα μέτρα του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, και ιδίως τα χρηματοδοτικά μέσα, θεωρούνται ότι δημιούργησαν πραγματικά προϋποθέσεις οι οποίες μπορούν να αναπαραχθούν στην αγορά.

Διατυπώθηκαν οι ακόλουθες συστάσεις σχετικά με τους τρόπους περαιτέρω βελτίωσης της εφαρμογής του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία:

· ανάπτυξη συστηματικής διαδικασίας διαχείρισης για την επιδίωξη εγκάρσιων στόχων εντός του προγράμματος και τη σύνδεση των στόχων υψηλού επιπέδου με μεμονωμένες χρηματοδοτούμενες δράσεις και μέτρα·

· καλύτερη ανάδειξη των συνδέσεων με άλλα στοιχεία της πολιτικής για τις επιχειρήσεις, π.χ. με αναφορές στις προτεραιότητες της Small Business Act ή στις σχετικές εμβληματικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»·

· ανάπτυξη του συστήματος παρακολούθησης και των δεικτών που απαιτούν τελειοποίηση, παρά την πολύτιμη συμβολή τους στην αξιολόγηση των επιδόσεων του προγράμματος.

Ήδη το τρέχον πρόγραμμα αποδίδει μεγαλύτερη έμφαση στη μέτρηση των επιδόσεων και στους δείκτες επιδόσεων και η συνιστώσα αυτή θα κατέχει εξέχουσα θέση στο νέο πρόγραμμα. Το νέο πρόγραμμα θα λάβει υπόψη τις ως άνω συστάσεις, ιδίως ενισχύοντας τη λογική παρέμβασης του προγράμματος, συνδέοντάς την στενότερα με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ένωσης.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Διενεργήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία αφορά τα μέσα του προγράμματος και συνοδεύει την παρούσα πρόταση της Επιτροπής. Η εκτίμηση επιπτώσεων εξέτασε τέσσερις επιλογές:

– Η επιλογή 1, διατήρηση της παρούσας κατάστασης αμετάβλητης, θα αφορά τα ίδια στοιχεία που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και τις ΜΜΕ τα οποία αναμένεται να καλύψει το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία το 2013.

– Η επιλογή 2 θα καταργήσει όλες τις τρέχουσες χρηματοδοτικές παρεμβάσεις.

– Η επιλογή 3β θα διατηρήσει το παρόν πεδίο παρέμβασης με ισορροπημένη αύξηση του προϋπολογισμού.

– Η επιλογή 3γ θα σημαίνει επικεντρωμένη αύξηση του προϋπολογισμού με χρηματοδοτική στήριξη περιορισμένη στα χρηματοδοτικά μέσα και στο δίκτυο Enterprise Europe Network.

Η εκτίμηση επιπτώσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μετριοπαθής αύξηση του προϋπολογισμού είναι η προτιμότερη επιλογή, καθώς θα παράσχει μια ισορροπημένη προσέγγιση όσον αφορά τη στήριξη της απόδοσης, της κρίσιμης μάζας, της συνοχής και της αποτελεσματικότητας και την αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς και των κανονιστικών αδυναμιών.

Σε συνέχεια της γνωμοδότησης του συμβουλίου εκτίμησης επιπτώσεων, η έκθεση βελτιώθηκε ως ακολούθως:

– τα πορίσματα της αξιολόγησης και οι απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών περιγράφηκαν αναλυτικότερα στο κείμενο·

– εκτιμήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό οι κοινωνικές επιπτώσεις·

– η συνοχή της πολιτικής και η συνοχή με άλλα προγράμματα της ΕΕ αξιολογήθηκαν και εξηγήθηκαν περαιτέρω στην έκθεση.

ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Νομική βάση

Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 173 και στο άρθρο 195 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση περιέχει τις ακόλουθες διατάξεις:

– το άρθρο 1 θεσπίζει το πρόγραμμα·

– το άρθρο 2 ορίζει τους γενικούς στόχους και το άρθρο 3 τους ειδικούς στόχους·

– το άρθρο 4 περιγράφει τον προϋπολογισμό του προγράμματος·

– το άρθρο 5 αφορά τη συμμετοχή τρίτων χωρών·

– τα άρθρα 6, 7, 8 και 9 περιγράφουν τους τομείς δράσεων του προγράμματος·

– το άρθρο 10 ορίζει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για την εφαρμογή·

– το άρθρο 11 περιγράφει το αντικείμενο των μέτρων στήριξης που πρόκειται να ληφθούν από την Επιτροπή·

– το άρθρο 12 περιγράφει τις διατάξεις για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση·

– το άρθρο 13 περιγράφει τις μορφές χρηματοδοτικής βοήθειας·

– το άρθρο 14 παρέχει πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των χρηματοδοτικών μέσων·

– το άρθρο 15 περιγράφει τις διατάξεις για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης·

– το άρθρο 16 περιέχει διατάξεις σχετικές με την επιτροπή·

– τα άρθρα 17, 18 και 19 περιγράφουν τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, την άσκηση της εξουσίας ανάθεσης και τις διατάξεις για τη διαδικασία επείγοντος·

– το άρθρο 20 ορίζει την ημερομηνία έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας

Η προτεινόμενη παρέμβαση της ΕΕ είναι σύμφωνη προς τη συνθήκη της Λισαβόνας, καθώς θα στοχεύσει ειδικά αδυναμίες της πολιτικής, όπως την έλλειψη συντονισμού και αποτελεσματικής δικτύωσης, και αδυναμίες της αγοράς, όπως ασυμμετρίες στην ενημέρωση, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον στο επίπεδο της ΕΕ. Ο καθορισμός μιας συντονισμένης και ενοποιημένης πολιτικής θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμος για τη συγκέντρωση των βασικών ενδιαφερόμενων μερών, την ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και προβληματισμών, και για τη δημιουργία ευαισθητοποίησης στο εσωτερικό και μεταξύ κυβερνήσεων και στην ευρύτερη κοινότητα.

Κανένα από τα μέτρα που εξετάζονται στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος δεν ζητεί την αντικατάσταση εθνικών πρωτοβουλιών από μέτρα σε επίπεδο ΕΕ ούτε τη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ. Στόχος της παρέμβασης της ΕΕ είναι η καλύτερη λειτουργία των εθνικών μέτρων, παρέχοντάς τους μια διάσταση ΕΕ, μέσω της βελτίωσης του συντονισμού και της άρσης των διασυνοριακών εμποδίων στη συνεργασία είτε ιδιωτικών παραγόντων είτε δημόσιων αρχών. Η συνεργασία εθνικών και περιφερειακών παραγόντων και δομών ενθαρρύνεται μέσω «οριζόντιας» δικτύωσης αντί της «κάθετης» συγκέντρωσης σε κεντρικό επίπεδο.

Η δράση της ΕΕ πρέπει να είναι αναλογική, με άλλα λόγια, οι προσπάθειες και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να δικαιολογούνται πλήρως από τους στόχους. Από την άποψη αυτή, λαμβανομένων υπόψη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία της ΕΕ, το μέγεθος και η κλίμακα της δράσης της ΕΕ αναμένεται να παραγάγουν θετικές συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσω συγκεντρωτικών και πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων. Λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, τα προτεινόμενα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ επιλέχθηκαν προσεκτικά ώστε να επιδεικνύουν ενωσιακή προστιθέμενη αξία.

Βάσει της ως άνω ανάλυσης, συμπεραίνεται ότι η προτεινόμενη παρέμβαση σε επίπεδο ΕΕ για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας δικαιολογείται πλήρως, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι πιστώσεις για την εφαρμογή του προγράμματος για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ανέρχονται σε 2,522 δισεκατομμύρια ευρώ[10].

2011/0394 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέσπιση προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2014 - 2020)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως τα άρθρα 173 και 195,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

Αποφασίζοντας με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η Επιτροπή ενέκρινε την ανακοίνωση με τίτλο «Ευρώπη 2020 - Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη»[11] τον Μάρτιο του 2010 (στο εξής "η στρατηγική «Ευρώπη 2020»"). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την ανακοίνωση τον Ιούνιο του 2010. Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» αποτελεί απόκριση στην οικονομική κρίση και στόχος της είναι να προετοιμάσει την Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία. Θεσπίζει πέντε φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια, την απασχόληση, την καινοτομία, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν έως το 2020, και προσδιορίζει τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης, στόχος των οποίων είναι να καταστεί η Ευρώπη πιο δυναμική και ανταγωνιστική. Η στρατηγική τονίζει επίσης τη σημασία της ενίσχυσης της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα απασχόλησης, μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αποδοτικής χρήσης των πόρων και της ενέργειας, και κοινωνική συνοχή.

(2) Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, η Επιτροπή ενέκρινε ανακοίνωση με τίτλο «Ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα τίθενται στο επίκεντρο»[12] τον Οκτώβριο του 2010, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του τον Δεκέμβριο του 2010. Πρόκειται για εμβληματική πρωτοβουλία της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Η ανακοίνωση περιγράφει μια στρατηγική, στόχος της οποίας είναι η προώθηση της ανάπτυξης και των θέσεων απασχόλησης διατηρώντας και υποστηρίζοντας μια ισχυρή, διαφοροποιημένη και ανταγωνιστική βιομηχανική βάση στην Ευρώπη, ιδίως βελτιώνοντας το πλαίσιο προϋποθέσεων για τις επιχειρήσεις, καθώς και ενισχύοντας αρκετές πτυχές της ενιαίας αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις.

(3) Τον Ιούνιο του 2008 η Επιτροπή ενέκρινε ανακοίνωση με τίτλο «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις - Μια «Small Business Act» για την Ευρώπη»[13], η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2008. Η Small Business Act (SBA) παρέχει ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), προωθεί την επιχειρηματικότητα και κατοχυρώνει την αρχή «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» στο δίκαιο και στην πολιτική, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ. Η SBA θεσπίζει 10 αρχές και περιγράφει δράσεις πολιτικής και νομοθετικές δράσεις για την προώθηση των δυνατοτήτων των ΜΜΕ να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Η εφαρμογή της SBA συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Αρκετές δράσεις για τις ΜΜΕ έχουν ήδη περιγραφεί στις εμβληματικές πρωτοβουλίες.

(4) Η ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ανασκόπηση της πρωτοβουλίας «Small Business Act» για την Ευρώπη»[14], η οποία εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας τον Μάιο του 2011, καταγράφει την εφαρμογή της SBA και αξιολογεί τις ανάγκες των ΜΜΕ που λειτουργούν στο παρόν οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και πρόσβαση στις αγορές. Στην ανασκόπηση παρουσιάζεται η πρόοδος που επιτεύχθηκε στα δύο πρώτα χρόνια της SBA, περιγράφονται νέες δράσεις απόκρισης στις προκλήσεις που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, τις οποίες ανέφεραν τα ενδιαφερόμενα μέρη, και προτείνονται τρόποι για τη βελτίωση της αφομοίωσης και της εφαρμογής της SBA με σαφή ρόλο για τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις οργανώσεις των επιχειρήσεων στην πρώτη γραμμή.

(5) Στην πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020[15], η οποία εγκρίθηκε στις 29 Ιουνίου 2011, η Επιτροπή περιγράφει ένα σύνολο νομοθετικών προτάσεων και εγγράφων για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2014-2020. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο περιγράφει με ποιον τρόπο θα επιτευχθούν οι στόχοι πολιτικής για την αύξηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη και για την εγκαθίδρυση μιας οικονομίας με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πιο ευαισθητοποιημένης απέναντι στο περιβάλλον και μιας Ευρώπης με διεθνή προβολή.

(6) Θα πρέπει να θεσπιστεί ένα πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ (στο εξής «το πρόγραμμα»), προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Ένωσης, και ιδίως των ΜΜΕ, στην πρόοδο της κοινωνίας της γνώσης και στην ανάπτυξη που βασίζεται σε ισορροπημένη οικονομική μεγέθυνση.

(7) Η Επιτροπή έχει αναλάβει τη δέσμευση να ενσωματώσει τη δράση για το κλίμα στα κύρια προγράμματα δαπανών της Ένωσης και να διοχετεύει τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού της Ένωσης σε στόχους που συνδέονται με το κλίμα. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται ότι κατά την προετοιμασία, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος δίνεται προώθηση στο μετριασμό των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος και στην προσαρμογή καθώς και στην πρόληψη των κινδύνων. Τα μέτρα που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να συμβάλλουν στην προώθηση της μετάβασης σε μια οικονομία και μια κοινωνία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή.

(8) Σκοπός της πολιτικής ανταγωνιστικότητας της Ένωσης είναι να θεσπίσει τις θεσμικές ρυθμίσεις και τις ρυθμίσεις πολιτικής που δημιουργούν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι η κύρια πηγή βιώσιμης αύξησης των εσόδων, η οποία συμβάλει με τη σειρά της στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται επίσης από την ικανότητα των εταιρειών να αξιοποιήσουν πλήρως ευκαιρίες, όπως η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ΜΜΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν 99% των επιχειρήσεων στην Ένωση, παρέχουν δύο από τις τρεις υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και το 80% των νέων θέσεων απασχόλησης, και συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν οι επιχειρήσεις στην Ένωση. Οι ΜΜΕ αποτελούν καθοριστικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

(9) Η ανταγωνιστικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμόρφωσης πολιτικής της Ένωσης τα τελευταία χρόνια λόγω των αδυναμιών της αγοράς, των αδυναμιών της πολιτικής και των θεσμικών αδυναμιών, οι οποίες υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Ένωσης, και ιδίως των ΜΜΕ.

(10) Επομένως, το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίσει αδυναμίες της αγοράς οι οποίες επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ένωσης σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως λόγω προβλημάτων που υπονομεύουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν άλλες επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου.

(11) Το πρόγραμμα θα πρέπει να αφορά κυρίως τις ΜΜΕ, όπως ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, της 6ης Μαΐου 2003, σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων[16]. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις που ασκούν βιοτεχνική δραστηριότητα και στις κοινωνικές επιχειρήσεις. Πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις απαιτήσεις των νεαρών επιχειρηματιών, των νέων και δυνητικών επιχειρηματιών και των γυναικών επιχειρηματιών, καθώς και σε ειδικές ομάδες-στόχους, όπως οι μετανάστες και οι επιχειρηματίες που ανήκουν σε κοινωνικά μειονεκτούσες ή ευάλωτες ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία. Το πρόγραμμα θα πρέπει να ενθαρρύνει επίσης τους ηλικιωμένους να γίνουν και να παραμείνουν επιχειρηματίες, καθώς και να προωθεί την παροχή δεύτερης ευκαιρίας στους επιχειρηματίες.

(12) Πολλά από τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της Ένωσης σχετίζονται με τις δυσκολίες των ΜΜΕ να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, επειδή αγωνίζονται να αποδείξουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε επιχειρηματικά κεφάλαια. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στο επίπεδο και στην ποιότητα των νέων επιχειρήσεων που δημιουργούνται και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η προστιθέμενη αξία των προτεινόμενων χρηματοδοτικών μέσων για την Ένωση έγκειται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενιαίας αγοράς για επιχειρηματικά κεφάλαια και στην ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής αγοράς χρηματοδότησης των ΜΜΕ. Οι δράσεις της Ένωσης θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές με τη χρήση, από τα κράτη μέλη, των χρηματοδοτικών μέσων για τις ΜΜΕ. Οι φορείς στους οποίους έχει ανατεθεί η εφαρμογή των δράσεων θα πρέπει να εξασφαλίζουν την προσθετικότητα και να αποφεύγουν τη διπλή χρηματοδότηση μέσω ενωσιακών πόρων.

(13) Το δίκτυο Enterprise Europe Network απέδειξε την προστιθέμενη αξία του για τις ευρωπαϊκές ΜΜΕ ως υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να διερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ενιαία αγορά και πέρα από αυτήν. Ο εξορθολογισμός των μεθοδολογιών και των μεθόδων εργασίας και των διατάξεων ευρωπαϊκής διάστασης στις υπηρεσίες στήριξης των επιχειρήσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνον σε επίπεδο Ένωσης. Ειδικότερα, το δίκτυο βοήθησε ΜΜΕ να βρουν εταίρους για επιχειρηματική συνεργασία ή μεταφορά τεχνολογίας, να εξασφαλίσουν συμβουλές σχετικά με πηγές χρηματοδότησης καθώς και σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας, οικοκαινοτομίας και βιώσιμης παραγωγής. Έλαβε επίσης σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με τη νομοθεσία και τα πρότυπα της Ένωσης. Η μοναδική εμπειρογνωμοσύνη του είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υπέρβαση των ασυμμετριών στην ενημέρωση και τη μείωση του κόστους συναλλαγών που σχετίζεται με διασυνοριακές συναλλαγές.

(14) Η περιορισμένη διεθνοποίηση των ΜΜΕ τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρώπης επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά τους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, επί του παρόντος 25% των ΜΜΕ της Ένωσης εξάγουν ή έχουν εξαγάγει κατά την τελευταία τριετία, εκ των οποίων μόνον 13% εξάγουν εκτός της Ένωσης σε τακτική βάση και μόνον 2% έχουν επενδύσει εκτός της χώρας τους. Σύμφωνα με τη Small Business Act, η οποία ζήτησε από την Ένωση και τα κράτη μέλη να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις ΜΜΕ να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των αγορών εκτός της Ένωσης, η ΕΕ στηρίζει ένα δίκτυο ευρωπαϊκών επιχειρηματικών οργανώσεων σε περισσότερες από 20 αγορές στο εξωτερικό. Παρέχει οικονομική βοήθεια στο Κέντρο Βιομηχανικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας, σε επιχειρηματικούς φορείς στο Χονγκ Κονγκ, στη Μαλαισία και στη Σιγκαπούρη καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Επιχειρήσεις και την Τεχνολογία στην Ινδία, στα κέντρα ΜΜΕ της ΕΕ στην Κίνα και στην Ταϊλάνδη και στο γραφείο βοήθειας των ΜΜΕ για θέματα ΔΔΙ σε σχέση με την Κίνα. Δημιουργείται ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία από τον συνδυασμό των εθνικών προσπαθειών στον συγκεκριμένο τομέα, αποφεύγοντας την επανάληψη, προωθώντας τη συνεργασία και παρέχοντας υπηρεσίες οι οποίες δεν θα διέθεταν κρίσιμη μάζα εάν παρέχονταν σε εθνικό επίπεδο.

(15) Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, και ιδίως των ΜΜΕ, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να δημιουργήσουν ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα συμφέροντα των ΜΜΕ και οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται κυρίως χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Χρειάζονται πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ένωσης για την ανάπτυξη ίσων όρων ανταγωνισμού για τις ΜΜΕ και την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

(16) Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα είναι το σχετικά αδύναμο επιχειρηματικό πνεύμα στην Ένωση. Μόνον 45% των πολιτών της Ένωσης (και κάτω του 40% των γυναικών) θα ήθελαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι σε σύγκριση με 55% του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και 71% στην Κίνα.[17] Η επίδειξη και τα καταλυτικά αποτελέσματα, για παράδειγμα, ευρωπαϊκά βραβεία και διασκέψεις, καθώς και τα μέτρα βελτίωσης της συνοχής και συνεκτικότητας, όπως συγκριτική αξιολόγηση και ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών, παρέχουν υψηλή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.

(17) Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, οι δημογραφικές αλλαγές, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και οι αναδυόμενες κοινωνικές τάσεις δημιουργούν προκλήσεις και ευκαιρίες για ορισμένους επιχειρηματικούς τομείς. Για παράδειγμα, οι τομείς που βασίζονται στον σχεδιασμό οι οποίοι αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις και χαρακτηρίζονται από υψηλό ποσοστό ΜΜΕ πρέπει να προσαρμοστούν προκειμένου να δρέψουν τα οφέλη και να αξιοποιήσουν τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της υψηλής ζήτησης για εξατομικευμένα προϊόντα που απευθύνονται σε όλους. Καθώς οι προκλήσεις αυτές ισχύουν για όλες τις ΜΜΕ στην Ένωση στους συγκεκριμένους τομείς, είναι αναγκαία μια συντονισμένη προσπάθεια σε επίπεδο Ένωσης.

(18) Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 30ής Ιουνίου 2010 με τίτλο «Η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο – ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό»[18], η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του τον Οκτώβριο του 2010, ο τουρισμός είναι σημαντικός κλάδος της οικονομίας της Ένωσης. Οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου συνεισφέρουν σημαντικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕγχΠ) της Ένωσης και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και εμφανίζουν σημαντικές δυνατότητες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς σε αυτόν δραστηριοποιούνται κυρίως ΜΜΕ. Η συνθήκη της Λισαβόνας αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού αναφέροντας τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες της Ένωσης στον τομέα αυτό, οι οποίες συμπληρώνουν τις δράσεις των κρατών μελών. Υπάρχει σαφής προστιθέμενη αξία για την πρωτοβουλία της Ένωσης στον κλάδο του τουρισμού σε επίπεδο Ένωσης, ιδίως για την παροχή δεδομένων και ανάλυσης, την ανάπτυξη διεθνικών στρατηγικών προώθησης και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

(19) Το πρόγραμμα θα πρέπει να αναφέρει τις δράσεις για τους στόχους, το συνολικό δημοσιονομικό κονδύλιο για την επιδίωξη των εν λόγω στόχων, τους διάφορους τύπους μέτρων εφαρμογής και τις ρυθμίσεις για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση και για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

(20) Το πρόγραμμα θα πρέπει να συμπληρώνει άλλα προγράμματα της Ένωσης, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι κάθε μέσο πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τις δικές του ειδικές διαδικασίες. Έτσι, τα ίδια επιλέξιμα έξοδα δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται δύο φορές. Με στόχο την επίτευξη προστιθέμενης αξίας και σημαντικού αντικτύπου της χρηματοδότησης της Ένωσης, θα πρέπει να αναπτυχθούν στενές συνέργειες μεταξύ του προγράμματος, άλλων προγραμμάτων της Ένωσης και των διαρθρωτικών ταμείων.

(21) Οι αρχές της διαφάνειας και της ισότητας των ευκαιριών για τα δύο φύλα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις που καλύπτονται από το πρόγραμμα. Ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των πολιτών πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

(22) Ο παρών κανονισμός πρέπει να προβλέπει, για ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος, ένα δημοσιονομικό κονδύλιο το οποίο αποτελεί την προνομιακή αναφορά, κατά την έννοια του σημείου 17 της διοργανικής συμφωνίας της XX/YY/201Z μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση[19], για την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού.

(23) Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η χρηματοδότηση θα περιορίζεται στην αντιμετώπιση αδυναμιών της αγοράς, αδυναμιών πολιτικής και θεσμικών αδυναμιών και με σκοπό την αποφυγή στρεβλώσεων της αγοράς, η χρηματοδότηση που παρέχεται από το πρόγραμμα θα πρέπει να συμμορφώνεται προς τους κανόνες της Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

(24) Η Συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και τα πρωτόκολλα συμφωνιών σύνδεσης προβλέπουν τη συμμετοχή των οικείων χωρών σε προγράμματα της Ένωσης. Η συμμετοχή τρίτων χωρών πρέπει να είναι εφικτή, όταν οι συμφωνίες και οι διαδικασίες προβλέπουν κάτι τέτοιο.

(25) Το πρόγραμμα πρέπει να παρακολουθείται και να αξιολογείται ώστε να μπορεί να αναπροσαρμοστεί.

(26) Τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης πρέπει να προστατεύονται μέσω αναλογικών μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου των δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, του εντοπισμού και της διερεύνησης των παρατυπιών, της ανάκτησης απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή κακώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων, και, εφόσον χρειάζεται, της επιβολής κυρώσεων.

(27) Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές εξουσίες στην Επιτροπή για την έγκριση ετήσιου προγράμματος εργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος. Οι εξουσίες αυτές πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή[20].

(28) Θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά ειδικούς κανόνες συμμετοχής και εξωτερικής ανάθεσης ορισμένων καθηκόντων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να προβαίνει σε κατάλληλες διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια του προπαρασκευαστικού έργου της, συμπεριλαμβανομένων διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

(29) Η Επιτροπή, κατά την προετοιμασία και τη σύνταξη κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, πρέπει να διασφαλίζει την κατά τον δέοντα τρόπο ταυτόχρονη και έγκαιρη διαβίβαση των συναφών εγγράφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I Αντικείμενο

Άρθρο 1 Θέσπιση

Θεσπίζεται πρόγραμμα για δράσεις της Ένωσης με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με ειδική έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) (στο εξής «το πρόγραμμα»), για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Άρθρο 2 Γενικοί στόχοι

1. Το πρόγραμμα συμβάλλει στην επίτευξη των γενικών στόχων που περιγράφονται κατωτέρω, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στις συγκεκριμένες ανάγκες των ΜΜΕ σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο:

α)      ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού·

β)      ενθάρρυνση επιχειρηματικής νοοτροπίας και προώθηση της ίδρυσης και της ανάπτυξης ΜΜΕ.

2. Η επίτευξη των στόχων της παραγράφου 1 μετράται από τους ακόλουθους δείκτες:

α)      ποσοστό ανάπτυξης του κλάδου της βιομηχανίας της Ένωσης σε σχέση με την αύξηση του συνολικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕγχΠ),

β)      Αύξηση της παραγωγής του τομέα της μεταποίησης στις οικολογικές βιομηχανίες της Ένωσης,

γ)      μεταβολές στον διοικητικό φόρτο των ΜΜΕ,

δ)      ανάπτυξη των ΜΜΕ από άποψη προστιθέμενης αξίας και αριθμού υπαλλήλων,

ε)      και το ποσοστό ανανέωσης των ΜΜΕ.

3. Το πρόγραμμα στηρίζει την υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου «έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης». Ειδικότερα, το πρόγραμμα συμβάλλει στον βασικό στόχο που αφορά την απασχόληση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II Ειδικοί στόχοι και τομείς δράσης

Άρθρο 3 Ειδικοί στόχοι

1. Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:

α)      βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού·

β)      προώθηση της επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους·

γ)      βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση υπό μορφή μετοχικού κεφαλαίου και δανείων·

δ)      βελτίωση της πρόσβασης σε αγορές εντός της Ένωσης και παγκοσμίως.

2. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος θα δοθεί προώθηση στην ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή και αποδοτική όσον αφορά τη χρήση της ενέργειας και των πόρων.

3. Για τη μέτρηση του αντικτύπου του προγράμματος όσον αφορά την επίτευξη των ειδικών στόχων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, χρησιμοποιούνται δείκτες επίδοσης. Οι εν λόγω δείκτες παρατίθενται στο παράρτημα I.

Άρθρο 4 Προϋπολογισμός

1. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται σε 2,522 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ διατίθεται σε χρηματοδοτικά μέσα.

2. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο που θεσπίζεται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού μπορεί επίσης να καλύπτει δαπάνες που σχετίζονται με δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης, οι οποίες απαιτούνται για τη διαχείριση του προγράμματος και την επίτευξη των στόχων του, και ειδικότερα δαπάνες για μελέτες, συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης εταιρικής επικοινωνίας των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, στον βαθμό που σχετίζονται με τους γενικούς στόχους του παρόντος κανονισμού, δαπάνες που σχετίζονται με δίκτυα ΤΠ τα οποία επικεντρώνονται στην επεξεργασία και στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη τεχνικής και διοικητικής βοήθειας που πραγματοποιεί η Επιτροπή για τη διαχείριση του προγράμματος.

3. Η χρηματοδότηση μπορεί επίσης να καλύπτει τα έξοδα τεχνικής και διοικητικής βοήθειας τα οποία είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η μετάβαση από τα μέτρα που εγκρίθηκαν με την απόφαση αριθ. 1639/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στο πρόγραμμα. Εφόσον απαιτείται, μπορούν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό πιστώσεις και για μετά το 2020 με σκοπό την κάλυψη παρόμοιων δαπανών, ώστε να καταστεί εφικτή η διαχείριση δράσεων που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Άρθρο 5 Συμμετοχή τρίτων χωρών

1. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν:

α)      χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) οι οποίες είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία ΕΟΧ, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον το επιτρέπουν συμφωνίες και διαδικασίες·

β)      προσχωρούσες χώρες, υποψήφιες χώρες και δυνάμει υποψήφιες χώρες σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των εν λόγω χωρών στα προγράμματα της Ένωσης που θεσπίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσια και στις αποφάσεις του συμβουλίου σύνδεσης ή σε παρόμοιες συμφωνίες·

γ)      χώρες οι οποίες υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των πολιτικών ευρωπαϊκής γειτονίας, εφόσον το επιτρέπουν συμφωνίες και διαδικασίες και σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των εν λόγω χωρών στα προγράμματα της Ένωσης που θεσπίζονται στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσια, στα πρωτόκολλα συμφωνιών σύνδεσης και στις αποφάσεις του συμβουλίου σύνδεσης.

2. Οντότητες εγκαταστημένες στις χώρες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στην εν λόγω παράγραφο ή εάν οι εν λόγω χώρες αποφασίσουν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα, ή οντότητες εγκαταστημένες σε άλλες τρίτες χώρες μπορούν να συμμετάσχουν σε δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.

3. Οι εν λόγω οντότητες δεν δικαιούνται να λάβουν οικονομικές συνεισφορές από την Ένωση, παρά μόνον εάν αυτό είναι απαραίτητο για το πρόγραμμα, ιδίως όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και την πρόσβαση στις αγορές επιχειρήσεων της Ένωσης. Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για τις οντότητες που έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Άρθρο 6  Δράσεις για τη βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Ένωσης

1. Η Επιτροπή στηρίζει δράσεις για τη βελτίωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Ένωσης, ιδίως των ΜΜΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα, η συνοχή και η συνεκτικότητα των εθνικών πολιτικών που προωθούν την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

2. Η Επιτροπή μπορεί να στηρίζει δράσεις με σκοπό την ανάπτυξη νέων στρατηγικών ανταγωνιστικότητας. Οι εν λόγω δράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

α)      μέτρα για τη βελτίωση του σχεδιασμού, της εφαρμογής και της αξιολόγησης πολιτικών που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας στις καταστροφές, και για τη διασφάλιση της ανάπτυξης κατάλληλων υποδομών, ομάδων και δικτύων επιχειρήσεων παγκόσμιας κλάσης, πλαισίου προϋποθέσεων και ανάπτυξης βιώσιμων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών·

β)      μέτρα για την ενθάρρυνση της συνεργασίας στη διαμόρφωση πολιτικής και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και των βασικών ανταγωνιστών της Ένωσης, και για την αντιμετώπιση διεθνών πτυχών των πολιτικών ανταγωνιστικότητας·

γ)      στήριξη για την ανάπτυξη πολιτικής για τις ΜΜΕ και τη συνεργασία μεταξύ υπευθύνων διαμόρφωσης πολιτικής, ιδίως με σκοπό τη βελτίωση της ευκολίας πρόσβασης των ΜΜΕ στα προγράμματα και στα μέτρα.

3. Η Επιτροπή μπορεί να στηρίζει πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της ανάδυσης ανταγωνιστικών κλάδων βάσει διατομεακών δραστηριοτήτων σε επιχειρηματικούς τομείς που χαρακτηρίζονται από υψηλό ποσοστό ΜΜΕ και με υψηλή συνεισφορά στο ΑΕγχΠ της Ένωσης. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα τονώσουν την ανάπτυξη νέων αγορών και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών βάσει των πιο ανταγωνιστικών επιχειρηματικών μοντέλων ή τροποποιημένων αλυσίδων αξίας. Θα περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες βελτίωσης της παραγωγικότητας, της απόδοσης των πόρων, της βιωσιμότητας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Άρθρο 7 Δράσεις για την προώθηση της επιχειρηματικότητας

1. Η Επιτροπή συμβάλλει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας βελτιώνοντας το πλαίσιο των προϋποθέσεων που επηρεάζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η Επιτροπή στηρίζει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη και τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.

2. Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται στους νεαρούς επιχειρηματίες, στους νέους και δυνητικούς επιχειρηματίες και στις γυναίκες επιχειρηματίες, καθώς και σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους.

3. Η Επιτροπή μπορεί να στηρίζει μέτρα κρατών μελών για την ανάπτυξη επιχειρηματικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικών δεξιοτήτων και στάσεων, ιδίως στους δυνητικούς και στους νέους επιχειρηματίες.

Άρθρο 8 Δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση

1. Η Επιτροπή υποστηρίζει δράσεις οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση κατά τις φάσεις σύστασης και ανάπτυξής τους, και οι οποίες είναι συμπληρωματικές προς τη χρήση από τα κράτη μέλη χρηματοδοτικών μέσων για τις ΜΜΕ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Για να εξασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα, οι δράσεις αυτές αναπτύσσονται σε στενό συντονισμό με τις δράσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής και σε εθνικό επίπεδο. Στόχος των εν λόγω δράσεων είναι να τονώσουν τη χρηματοδότηση τόσο με μετοχικά κεφάλαια όσο και με δάνεια.

2. Στο πλαίσιο των δράσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, η Επιτροπή αναπτύσσει μέτρα, ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς, για τη βελτίωση της διασυνοριακής και της πολυεθνικής χρηματοδότησης, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τις ΜΜΕ να διεθνοποιήσουν τις δραστηριότητές τους τηρώντας τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας.

3. Λεπτομέρειες για τις δράσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου παρατίθενται στο παράρτημα II.

Άρθρο 9 Δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές

1. Προκειμένου να συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της πρόσβασης των επιχειρήσεων της ΄Ενωσης στις αγορές, η Επιτροπή διατηρεί τη στήριξή της στο δίκτυο Enterprise Europe Network.

2. Η Επιτροπή μπορεί να στηρίζει δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ στην ενιαία αγορά, συμπεριλαμβανομένων της παροχής υπηρεσιών και της ευαισθητοποίησης.

3. Ειδικά μέτρα στοχεύουν τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε αγορές εκτός της Ένωσης και την ενίσχυση των υφιστάμενων υπηρεσιών στήριξης στις εν λόγω αγορές. Οι ΜΜΕ μπορούν να υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος όσον αφορά τα πρότυπα και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας σε τρίτες χώρες προτεραιότητας.

4. Οι δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος μπορεί να στοχεύουν την ενθάρρυνση της διεθνούς βιομηχανικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του βιομηχανικού και κανονιστικού διαλόγου με τρίτες χώρες. Ειδικά μέτρα μπορεί να στοχεύουν τη μείωση των διαφορών μεταξύ της Ένωσης και άλλων χωρών όσον αφορά κανονιστικά πλαίσια για βιομηχανικά προϊόντα, τη βιομηχανική πολιτική και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III Υλοποίηση του προγράμματος

Άρθρο 10 Ετήσιο πρόγραμμα εργασίας

1. Προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, η Επιτροπή εγκρίνει ετήσιο πρόγραμμα εργασίας σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης, η οποία αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2. Στα ετήσια προγράμματα εργασίας ορίζονται οι επιδιωκόμενοι στόχοι, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, η μέθοδος υλοποίησης και το συνολικό ποσό τους. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν επίσης περιγραφή των δράσεων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν, αναφορά του ποσού που χορηγείται για κάθέ δράση και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς επίσης και τους ενδεδειγμένους δείκτες για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας όσον αφορά την παραγωγή αποτελεσμάτων και την επίτευξη των στόχων. Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις, περιλαμβάνουν και τις προτεραιότητες, τα κύρια κριτήρια αξιολόγησης και το ανώτατο ποσοστό συγχρηματοδότησης.

2. Η Επιτροπή υλοποιεί το πρόγραμμα σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. ΧΧΧ/2012 (νέος δημοσιονομικός κανονισμός)].

3. Το πρόγραμμα υλοποιείται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτούμενες δράσεις λαμβάνουν υπόψη τις μελλοντικές εξελίξεις και ανάγκες, ιδίως μετά την ενδιάμεση αξιολόγηση, η οποία αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 3, και ότι είναι συναφείς προς την εξέλιξη των αγορών και της οικονομίας και τις αλλαγές στην κοινωνία.

Άρθρο 11 Μέτρα στήριξης

1. Επιπλέον των μέτρων που περιέχονται στο πρόγραμμα εργασίας που αναφέρεται στο άρθρο 10, η Επιτροπή λαμβάνει τακτικά μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

α)      ανάλυση και παρακολούθηση τομεακών και διατομεακών ζητημάτων ανταγωνιστικότητας·

β)      εντοπισμός ορθών πρακτικών και προσεγγίσεων πολιτικής, και περαιτέρω ανάπτυξή τους·

γ)      εκτίμηση επιπτώσεων των μέτρων της Ένωσης που παρουσιάζουν ιδιαίτερη συνάφεια για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με σκοπό τον προσδιορισμό τομέων της ισχύουσας νομοθεσίας οι οποίοι πρέπει να απλουστευτούν ή τομέων στους οποίους πρέπει να προταθούν νέα νομοθετικά μέτρα·

δ)      αξιολόγηση της νομοθεσίας που επηρεάζει τις επιχειρήσεις, της ειδικής βιομηχανικής πολιτικής και μέτρων σχετικών με την ανταγωνιστικότητα.

2. Τα μέτρα στήριξης τα οποία αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν περιλαμβάνονται στα ετήσια προγράμματα εργασίας που αναφέρονται στο άρθρο 10.

Άρθρο 12 Παρακολούθηση και αξιολόγηση

1. Η Επιτροπή παρακολουθεί την υλοποίηση και τη διαχείριση του προγράμματος.

2. Η Επιτροπή εκπονεί ετήσια έκθεση παρακολούθησης στην οποία εξετάζει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των υποστηριζόμενων δράσεων όσον αφορά τη δημοσιονομική εκτέλεση, τα αποτελέσματα και, όπου είναι εφικτό, τον αντίκτυπο. Η έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες για το ποσό των δαπανών που συνδέονται με το κλίμα και για τον αντίκτυπο της υποστήριξης των στόχων που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, στο μέτρο κατά το οποίο η συλλογή των πληροφοριών αυτών δεν επιφέρει αδικαιολόγητη διοικητική επιβάρυνση για τις ΜΜΕ.

3. Tο αργότερο έως το 2018, η Επιτροπή εκπονεί έκθεση αξιολόγησης σχετικά με την επίτευξη των στόχων όλων των δράσεων που υποστηρίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος στο επίπεδο των αποτελεσμάτων και του αντικτύπου, την αποδοτικότητα της χρήσης των πόρων και την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία τους, με στόχο τη λήψη απόφασης σχετικά με την ανανέωση, την τροποποίηση ή την αναστολή των μέτρων. Η έκθεση αξιολόγησης εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο απλούστευσης, την εσωτερική και εξωτερική συνεκτικότητα του προγράμματος, τη συνεχιζόμενη συνάφεια όλων των στόχων, καθώς και τη συμβολή των μέτρων στις προτεραιότητες της Ένωσης περί έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Η έκθεση λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των προηγούμενων μέτρων.

4. Εκπονείται έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τον πιο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα των συνεπειών των μέτρων, ώστε να συνεισφέρει στην απόφαση για την ενδεχόμενη ανανέωση, τροποποίηση ή αναστολή ενός επακόλουθου μέτρου.

5. Αναπτύσσεται ένα σύνολο βασικών δεικτών επιδόσεων ως βάση για την αξιολόγηση του βαθμού επίτευξης των στόχων των δράσεων που υποστηρίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται σε σχέση με προκαθορισμένες τιμές αναφοράς, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την κατάσταση πριν από την υλοποίηση των δράσεων.

6. Όλοι οι συμμετέχοντες παρέχουν στην Επιτροπή όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη διενέργεια της παρακολούθησης και της αξιολόγησης των σχετικών μέτρων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV Δημοσιονομικές διατάξεις και μορφές χρηματοδοτικής βοήθειας

Άρθρο 13 Μορφές χρηματοδοτικής βοήθειας

Η χρηματοδοτική βοήθεια της Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος μπορεί να εφαρμοστεί έμμεσα μέσω της ανάθεσης καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στις οντότητες που απαριθμούνται στο άρθρο ΧΧ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. XXX/2012 [νέος δημοσιονομικός κανονισμός].

Άρθρο 14 Χρηματοδοτικά μέσα

1. Τα χρηματοδοτικά μέσα που προβλέπονται από το πρόγραμμα εφαρμόζονται με στόχο τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης ΜΜΕ προσανατολισμένων στην ανάπτυξη. Τα χρηματοδοτικά μέσα περιλαμβάνουν μια διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου και μια διευκόλυνση εγγύησης δανείων.

2. Τα χρηματοδοτικά μέσα για ΜΜΕ προσανατολισμένες στην ανάπτυξη μπορούν, εφόσον συντρέχει περίπτωση, να συνδυάζονται με άλλα χρηματοδοτικά μέσα τα οποία θεσπίζονται από τα κράτη μέλη και τις αρχές διαχείρισής τους σύμφωνα με το [άρθρο 33 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. ΧΧΧ/201Χ (νέος κανονισμός για τα διαρθρωτικά ταμεία)], και με επιχορηγήσεις χρηματοδοτούμενες από την Ένωση, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

3. Στόχος των χρηματοδοτικών μέσων είναι να διαφυλάσσουν την αξία των στοιχείων ενεργητικού που παρέχονται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Μπορούν να παράγουν αποδεκτές αποδόσεις ώστε να ανταποκρίνονται στους στόχους άλλων εταίρων ή επενδυτών.

4. Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. XXXX/2012 [νέος δημοσιονομικός κανονισμός], τα έσοδα και οι πληρωμές που πραγματοποιούνται από ένα χρηματοδοτικό μέσο αποδίδονται στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μέσο. Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά μέσα που έχουν ήδη θεσπιστεί στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2007-2013, τα έσοδα και οι πληρωμές που πραγματοποιούνται από πράξεις που ξεκίνησαν κατά την εν λόγω περίοδο αποδίδονται στο χρηματοδοτικό μέσο κατά την περίοδο 2014-2020.

Άρθρο 15 Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

1. Η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίζει ότι, κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστατεύονται με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και, σε περίπτωση που εντοπίζονται παρατυπίες, με την ανάκτηση των ποσών που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως και, ανάλογα με την περίπτωση, με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις.

2. Η Επιτροπή ή οι εκπρόσωποί της και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν την εξουσία του λογιστικού ελέγχου, βάσει εγγράφων και επιτόπιων ελέγχων, η οποία ασκείται σε όλους τους δικαιούχους επιχορηγήσεων, αντισυμβαλλομένους, υπεργολάβους και άλλους τρίτους, που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ένωση στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

3. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) εξουσιοδοτείται να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις στους οικονομικούς παράγοντες που έχουν σχέση, άμεσα ή έμμεσα, με τη χρηματοδότηση αυτή, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου με στόχο τη διαπίστωση απάτης, διαφθοράς ή άλλης παράνομης ενέργειας, η οποία επηρεάζει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, σε σχέση με συμφωνία επιχορήγησης ή απόφαση επιχορήγησης ή σύμβαση που αφορά χρηματοδότηση εκ μέρους της Ένωσης.

4. Με την επιφύλαξη του πρώτου και του δεύτερου εδαφίου, οι συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς και οι συμφωνίες και αποφάσεις επιχορηγήσεων και οι συμβάσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού εξουσιοδοτούν ρητά την Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την OLAF να διενεργούν τέτοιους λογιστικούς ελέγχους, επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V Επιτροπή και τελικές διατάξεις

Άρθρο 16 Επιτροπή

1. Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή. Πρόκειται για επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

2. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 17 Κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις

1. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εγκρίνει πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 18, σχετικά με αλλαγές στους δείκτες που αναφέρονται στον κατάλογο του παρρτήματος Ι του παρόντος κανονισμού, εάν αποδειχθεί ότι οι εν λόγω δείκτες είναι ακατάλληλοι για τη μέτρηση της προόδου όσον αφορά την επίτευξη των γενικών και ειδικών στόχων του προγράμματος.

2. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εγκρίνει πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 18, σχετικά με αλλαγές των επιμέρους στοιχείων των ειδικών δράσεων που ανφέρονται στο παράρτημα ΙΙ του παρόντος κανονισμού, εάν το επιβάλλει η εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης ή σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από το πρόγραμμα-πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, το μηχανισμό διευκόλυνσης εγγύησης δανείων (LGF) και το μέσο επιμερισμού του κινδύνου (RSI) του 7ου προγράμματος-πλαισίου για το μηχανισμό χρηματοδότησης κατανομής των κινδύνων.

3. Εφόσον το απαιτούν επιτακτικοί λόγοι επείγοντος όπως η ταχεία αλλαγή των οικονομικών συνθηκών, η διαδικασία του άρθρου 19 εφαρμόζεται στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που θεσπίζονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

Άρθρο 18 Άσκηση της εξουσιοδότησης

1. Η εξουσία για την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο παρόν άρθρο.

2. Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 17 ανατίθεται στην Επιτροπή για διάστημα επτά ετών από [την ημερομηνία έναρξης ισχύος της βασικής νομοθετικής πράξης].

3. Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 17 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο. Η απόφαση περί ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που ορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Η ανάκληση τίθεται σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που καθορίζεται στην απόφαση. Αυτό δεν επηρεάζει την εγκυρότητα των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4. Μόλις εγκρίνει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

5. Κατ’ εξουσιοδότηση πράξη η οποία εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 17 τίθεται σε ισχύ μόνον εφόσον δεν έχουν αντιταχθεί σε αυτή ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εφόσον, πριν από την παρέλευση της εν λόγω χρονικής περιόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν αμφότερα ενημερώσει την Επιτροπή για το ότι δεν σκοπεύουν να προβάλουν αντίρρηση. Το διάστημα αυτό παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

Άρθρο 19 Διαδικασία επείγοντος

1. Οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδίδονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο τίθενται σε ισχύ αμέσως και εφαρμόζονται επί όσο χρονικό διάστημα δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση σύμφωνα με την παράγραφο 2. Στην κοινοποίηση της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο εκθέτονται οι λόγοι για τους οποίους γίνεται χρήση της διαδικασίας επείγοντος.

2. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο μπορούν να διατυπώσουν αντιρρήσεις σχετικά με κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 18 παράγραφος 5. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή ανακαλεί την πράξη αμέσως, ύστερα από την κοινοποίηση της απόφασης αντίθεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο.

Άρθρο 20 Κατάργηση και μεταβατικές διατάξεις

1. Η απόφαση αριθ. 1639/2006/EΚ καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

2. Εντούτοις, οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί δυνάμει της απόφασης αριθ. 1639/2006/EΚ και οι οικονομικές υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτές τις δράσεις εξακολουθούν να διέπονται από την εν λόγω απόφαση έως την ολοκλήρωσή τους.

3. Η χρηματοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 4 μπορεί επίσης να καλύπτει τις δαπάνες τεχνικής και διοικητικής βοήθειας που είναι αναγκαίες για να εξασφαλίζεται η μετάβαση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα προς τα μέτρα τα οποία εγκρίθηκαν δυνάμει της απόφασης αριθ. 1639/2006/EΚ.

Άρθρο 21 Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Στρασβούργο,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                     Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I Δείκτες γενικών και ειδικών στόχων

Γενικός στόχος: || 1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού

Δείκτης αντικτύπου[21] || Παρούσα κατάσταση || Μακροπρόθεσμος στόχος και ορόσημο (2020)

Αύξηση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας[22]. Μεταβολή του διοικητικού φόρτου για τις ΜΜΕ (αριθμός ημερών για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης). Αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής της ΕΕ στις οικολογικές βιομηχανίες (% μεταβολής από το προηγούμενο έτος). || 2009: -3,1%, 2008: -0,3%, 2007: +0,7%. 2009: -3,1% αριθμός ημερών για την ίδρυση νέας ΜΜΕ: 7 εργάσιμες ημέρες. Ετήσια αύξηση 6-7% τα τελευταία χρόνια. || Ετήσια αύξηση 1% και αύξηση 5% το 2015. Μείωση του αριθμού των ημερών για την ίδρυση νέας ΜΜΕ: 3 εργάσιμες ημέρες το 2020. Ετήσια αύξηση 8% κατά μέσο όρο κατά την επόμενη δεκαετία. Έως το 2015, τίθεται στόχος αύξησης της παραγωγής κατά 50%.

Γενικός στόχος: || 2. Ενθάρρυνση επιχειρηματικής νοοτροπίας και προώθηση της ίδρυσης και της ανάπτυξης ΜΜΕ

Δείκτης αντικτύπου || Παρούσα κατάσταση || Μακροπρόθεσμος στόχος και ορόσημο (2020)

Ανάπτυξη των ΜΜΕ όσον αφορά την προστιθέμενη αξία και τους υπαλλήλους. Ανάδραση από ΜΜΕ και άλλους τελικούς δικαιούχους σχετικά με την προστιθέμενη αξία, τη σκοπιμότητα και τη συνάφεια του προγράμματος (θα μετράται στις αξιολογήσεις του προγράμματος) μέσω του δικτύου Europe Enterprise Network (EEN) και επιγραμμικών ερευνών. Κύκλος εργασιών των ΜΜΕ (ΜΜΕ που ιδρύονται και κλείνουν) || Το 2010 οι ΜΜΕ παρείχαν άνω του 58% του συνολικού κύκλου εργασιών της ΕΕ (ΑΠΑ)· συνολικός αριθμός εργαζομένων σε ΜΜΕ: 87,5 εκατομμύρια (67% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στην ΕΕ). 78 % ικανοποίησης και θετικών σχολίων και παρατηρήσεων σχετικά με την προστιθέμενη αξία του EEN. || Στόχος: αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας των ΜΜΕ κατά 4% ετησίως· ετήσια αύξηση των υπαλλήλων των ΜΜΕ κατά 1%. Αύξηση της ικανοποίησης σχετικά με την προστιθέμενη αξία του EEN σε ποσοστό άνω του 80 %.

Ειδικός στόχος: || Βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού

Δείκτης αποτελέσματος || Τελευταίο γνωστό αποτέλεσμα || Μεσοπρόθεσμος στόχος (αποτέλεσμα) 2017

Δραστηριότητες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας Αριθμός μέτρων απλούστευσης που εγκρίθηκαν (σε τομείς αρμοδιότητας της ΓΔ ENTR). Αριθμός ελέγχων καταλληλότητας σχετικά με την ποιότητα και την προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων. Βαθμός υιοθέτησης, από τις εταιρείες, ευρωπαϊκών προϊόντων και εργαλείων βιώσιμης παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΑS, eco-label και eco-design || Το πρόγραμμα απλούστευσης της Επιτροπής επικαιροποιήθηκε το 2010 και βρίσκεται στον σωστό δρόμο για τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25 % το 2012. Υλοποιήθηκαν 5 μέτρα απλούστευσης ετησίως έως το 2010. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, μεταξύ άλλων από τη ΓΔ ENTR. Δρομολογήθηκαν τέσσερις έλεγχοι καταλληλότητας, οι οποίοι περιελάμβαναν ενδιαφερόμενα μέρη το 2010 για τις πολιτικές στους τομείς του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της απασχόλησης και της βιομηχανίας. Οι απαντήσεις περιελάμβαναν σχόλια για τη νομοθεσία και την προστιθέμενη αξία δραστηριοτήτων. Περίπου 35 000 πιστοποιήσεις ISO 14001, 4 500 καταχωρίσεις EMAS και 18 000 άδειες για το οικολογικό σήμα της ΕΕ (Ecolabel) || Περίπου 7 μέτρα απλούστευσης ετησίως στον τομέα αρμοδιότητας της ΓΔ ENTR. Η προσέγγιση των σχολίων και παρατηρήσεων με ελέγχους καταλληλότητας θα επεκταθεί σε άλλες πολιτικές και θα έχει ως αποτέλεσμα απλουστεύσεις με θετικό αντίκτυπο στη βιομηχανία. Προβλέπονται έως δώδεκα έλεγχοι καταλληλότητας, με σκοπό τη βελτίωση της νομοθεσίας. Σημαντικός αριθμός εταιρειών παρακολουθούν τις επιδόσεις τους, εφαρμόζουν συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και επιτυγχάνουν βελτίωση της παραγωγικότητας των πόρων και των περιβαλλοντικών επιδόσεων. Σημαντικό μέρος της παραγωγής είναι προϊόντα που παράγονται με αποδοτική χρήση των πόρων και είναι φιλικά προς το περιβάλλον

Ανάπτυξη πολιτικής για τις ΜΜΕ Αριθμός κρατών μελών που χρησιμοποιούν τη δοκιμασία ΜΜΕ. Αυξημένη δημοσιότητα σε ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία με δημοσιεύσεις/αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη. Μείωση του χρόνου έναρξης και της πολυπλοκότητας των διαδικασιών για τις νέες επιχειρήσεις. || Αριθμός κρατών μελών που χρησιμοποιούν τη δοκιμασία ΜΜΕ: 15 κράτη μέλη. Αριθμός δημοσιεύσεων/αναφορών στα μέσα ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη: 60 το 2010. Μείωση του χρόνου έναρξης: 7 εργάσιμες ημέρες. || Αριθμός κρατών μελών που χρησιμοποιούν τη δοκιμασία ΜΜΕ: 21 κράτη μέλη. Αριθμός δημοσιεύσεων/αναφορών στα μέσα ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη: 80. Μείωση του χρόνου έναρξης: 5 εργάσιμες ημέρες.

Νέες επιχειρηματικές ιδέες Αριθμός νέων προϊόντων/υπηρεσιών στην αγορά. Επίπεδο πρόσθετων εξαγωγών και αντίστοιχα χρηματικά ποσά. Σχόλια και παρατηρήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την ποιότητα και την προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων. || Έως τώρα η δραστηριότητα αυτή περιορίστηκε σε αναλυτικό έργο περιορισμένης κλίμακας. || Στόχος: ο συνολικός αριθμός νέων προϊόντων/υπηρεσιών πρέπει να είναι 5 το 2017 (αύξηση σε 15 το 2018 και σε 25 το 2019). Όσον αφορά τις εξαγωγές, δεν αναμένεται κανένας αντίκτυπος ακόμη το 2017. Το ποσοστό των εξαγωγών της πρώτης γενιάς συμμετεχουσών ΜΜΕ θα εμφανιστεί το 2018 με στόχο αύξησης 20%. Τουλάχιστον 70% των ΜΜΕ που συμμετέχουν το 2014 διαπιστώνουν θετικό αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών τους σε έρευνα η οποία διεξάγεται στα τέλη του 2017.

Τουρισμός Αριθμός αιτήσεων χρηματοδότησης. Ποσοστό ΜΜΕ (και τάση) στις αιτήσεις για ευκαιρίες χρηματοδότησης σχετικές με τον τουρισμό. Αριθμός οντοτήτων που υιοθετούν το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας για τον τουρισμό. Αριθμός προορισμών που υιοθετούν τα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας. || Συνολικός αριθμός αιτήσεων χρηματοδότησης (σε όλες τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων): περίπου 75 ετησίως (μέσος όρος για το 2011). Έως τώρα, καμία πρόσκληση υποβολής προτάσεων δεν απευθυνόταν άμεσα σε ΜΜΕ. Έως τώρα, καμία οντότητα δεν έχει υιοθετήσει το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας για τον τουρισμό (δράση υπό επεξεργασία). Συνολικός αριθμός βραβευθέντων Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας: 98 (κατά μέσο όρο 20 ετησίως – το 2007-10, το 2008-20, το 2009-22, το 2010-25, το 2011-21). || Συνολικός αριθμός αιτήσεων χρηματοδότησης (σε όλες τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων): άνω των 100 ετησίως. 30% των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων απευθύνονται σε ΜΜΕ. Κάλυψη 50% των σχεδίων αξιολόγησης που είναι επιλέξιμα να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας για τον τουρισμό. 200 τουλάχιστον προορισμοί υιοθετούν τα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού των Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας (έως 30 ετησίως).

Ειδικός στόχος: || Προώθηση της επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους

Δείκτης αποτελέσματος || Τελευταίο γνωστό αποτέλεσμα || Μεσοπρόθεσμος στόχος (αποτέλεσμα) 2017

Στήριξη της επιχειρηματικότητας Σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με την αντίληψη του κοινού για την επιχειρηματικότητα (% των πολιτών της ΕΕ που θα ήθελαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι όπως μετράται από το Ευρωβαρόμετρο). Αριθμός κρατών που εφαρμόζουν λύσεις επιχειρηματικότητας οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε επίπεδο ΕΕ. Αριθμός εθνικών προγραμμάτων διαθέσιμων για τις ΜΜΕ από άλλα κράτη μέλη. Αριθμός μέτρων απλούστευσης που έχουν εγκριθεί για τις ΜΜΕ. || Τα στοιχεία του 2007 και του 2009 είναι σταθερά σε 45%. Αριθμός κρατών που εφαρμόζουν λύσεις επιχειρηματικότητας οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε επίπεδο ΕΕ: 22 (2010). Αριθμός εθνικών προγραμμάτων διαθέσιμων για τις ΜΜΕ από άλλα κράτη μέλη: 5. 5 μέτρα απλούστευσης ετησίως (2010). || Αύξηση του αριθμού των πολιτών της ΕΕ που θα ήθελαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι σε 50%. Αριθμός κρατών που εφαρμόζουν λύσεις επιχειρηματικότητας οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε επίπεδο ΕΕ: 25. Αριθμός εθνικών προγραμμάτων διαθέσιμων για τις ΜΜΕ από άλλα κράτη μέλη: 10. Περίπου 7 μέτρα απλούστευσης ετησίως.

Ειδικός στόχος: || Βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση υπό μορφή μετοχικού κεφαλαίου και δανείων

Δείκτης αποτελέσματος || Τελευταίο γνωστό αποτέλεσμα || Μεσοπρόθεσμος στόχος (αποτέλεσμα) 2017

Χρηματοδοτικά μέσα ανάπτυξης Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν εγγυήσεις δανείων (πίστωσης) και αξία δανεισμού. Αριθμός επιχειρήσεων που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια και αξία επενδύσεων (εκ των οποίων διασυνοριακές συμφωνίες). || Τα προτεινόμενα μέσα δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη και δεν είναι ίδια με τα τρέχοντα μέσα, επομένως τα δεδομένα που προέρχονται από τα τρέχοντα μέσα μπορεί να μην είναι συγκρίσιμα. || Αριθμός επιχειρήσεων που λαμβάνουν εγγυήσεις δανείων (πίστωσης) (+/- 95 000) και αξία δανεισμού (+/- 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ). Αριθμός επιχειρήσεων που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια: (+/- 180) και αξία επενδύσεων (+/- 220 εκατομμύρια ευρώ).

Ειδικός στόχος: || Βελτίωση της πρόσβασης σε αγορές εντός της Ένωσης και παγκοσμίως

Δείκτης αποτελέσματος || Τελευταίο γνωστό αποτέλεσμα || Μεσοπρόθεσμος στόχος (αποτέλεσμα) 2017

Δίκτυο Enterprise Europe Network Αριθμός υπογεγραμμένων συμφωνιών σύμπραξης. Αυξημένη αναγνώριση της μάρκας του Δικτύου και της νοοτροπίας της μάρκας (π.χ. αναγνώριση της μάρκας στον πληθυσμό των ΜΜΕ). Ποσοστό ικανοποίησης πελατών (% ΜΜΕ που δηλώνουν ικανοποιημένες, προστιθέμενη αξία συγκεκριμένης υπηρεσίας). Αριθμός ΜΜΕ που λαμβάνουν υπηρεσίες στήριξης. Αριθμός ΜΜΕ που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμεσολάβησης και εταιρικές αποστολές. || Δίκτυο Enterprise Europe Network Αριθμός υπογεγραμμένων συμφωνιών σύμπραξης: 1 950 (2010). Αυξημένη αναγνώριση της μάρκας του Δικτύου και της νοοτροπίας της μάρκας: δεν μετράται ακόμη. Ποσοστό ικανοποίησης πελατών (% ΜΜΕ που δηλώνουν ικανοποιημένες, προστιθέμενη αξία συγκεκριμένης υπηρεσίας): 78%. Αριθμός ΜΜΕ που λαμβάνουν υπηρεσίες στήριξης: 435 000 (2010). Αριθμός ΜΜΕ που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμεσολάβησης και εταιρικές αποστολές: 45 000 (2010). || Δίκτυο Enterprise Europe Network Αριθμός υπογεγραμμένων συμφωνιών σύμπραξης: 3 000 ετησίως. Αυξημένη αναγνώριση της μάρκας του Δικτύου και της νοοτροπίας της μάρκας: 30% των ΜΜΕ. Ποσοστό ικανοποίησης πελατών (% ΜΜΕ που δηλώνουν ικανοποιημένες, προστιθέμενη αξία συγκεκριμένης υπηρεσίας): >80%. Αριθμός ΜΜΕ που λαμβάνουν υπηρεσίες στήριξης 500 000 ετησίως. Αριθμός ΜΜΕ που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμεσολάβησης και εταιρικές αποστολές: 60 000 ετησίως.

Επιχειρηματική στήριξη των ΜΜΕ σε αγορές εκτός της ΕΕ Ποσοστό (%) ΜΜΕ που συμμετέχουν σε διεθνείς δραστηριότητες (εξαγωγές, εισαγωγές, ΑΞΕ και άλλες δραστηριότητες) εκτός της ΕΕ. || 13 % (2009). || 17 % (2017).

Διεθνής βιομηχανική συνεργασία Αριθμός περιπτώσεων βελτίωσης της ευθυγράμμισης μεταξύ των κανονισμών της ΕΕ και τρίτων χωρών για βιομηχανικά προϊόντα. Αριθμός τομέων και ορθών πρακτικών της Small Business Act της ΕΕ που θεσπίστηκαν σε γειτονικές και υποψήφιες χώρες. || Εκτιμάται ότι, όσον αφορά την κανονιστική συνεργασία με τους κύριους εμπορικούς εταίρους (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία, Καναδάς, Ινδία), υπάρχουν κατά μέσο όρο 2 σχετικοί τομείς σημαντικής ευθυγράμμισης τεχνικών κανονισμών. Εκτιμάται ότι, κατά μέσο όρο στις τρεις περιοχές πολιτικής (περιοχή υποψήφιων χωρών, περιοχή ανατολικών γειτονικών χωρών, και περιοχή γειτονικών χωρών Μεσογείου), από τους 10 τομείς πολιτικής της SBA τουλάχιστον 3 έχουν ρυθμιστεί στις εν λόγω χώρες. || 3 σχετικοί τομείς σημαντικής ευθυγράμμισης των τεχνικών κανονισμών με τους κύριους εμπορικούς εταίρους (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία, Καναδάς, Ινδία) (2017). 5 τομείς πολτιικής του SBA στους τρεις τομείς πολιτικής (περιοχή υποψήφιων χωρών, περιοχή ανατολικών γειτονικών χωρών, και περιοχή γειτονικών χωρών Μεσογείου) (2017).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Δρασεισ για τη βελτιωση της προσβασησ των ΜΜΕ σε χρηματοδοτηση

1. Οι δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση περιλαμβάνουν μια διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου και μια διευκόλυνση εγγύησης δανείων.

2. Η διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και τις ΜΜΕ (διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη - Εquity Facility for Growth – EFG), εφαρμόζεται με τη μορφή θυρίδας ενός ενιαίου χρηματοπιστωτικού εργαλείου της ΕΕ για τη χρηματοδότηση μετοχικών κεφαλαίων που υποστηρίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ΕΕ και την ΕΑΚ από το πρώιμο στάδιο (συμπεριλαμβανομένης της εκκίνησης) έως το στάδιο ανάπτυξης και υποστηρίζεται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ορίζων 2020 και από το παρόν πρόγραμμα.

Η διευκόλυνση EFG χρησιμοποιεί τον ίδιο μηχανισμό με τη διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου για την ΕΑΚ που θα καθοριστεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζων 2020, σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται παρακάτω.

3. Η διευκόλυνση εγγύησης δανείων (Loan Guarantee Facility - LGF) εφαρμόζεται ως τμήμα ενός ενιαίου χρηματοπιστωτικού εργαλείου της ΕΕ για τη δανειοδότηση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Ένωσης και της ΕΑΚ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο μηχανισμό με τη θυρίδα εγγύησης δανείων που λειτουργεί βάσει της ζήτησης των ΜΜΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζων 2020 (RSI II), σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται παρακάτω.

4. Οι διευκολύνσεις μετοχικού κεφαλαίου και εγγύησης δανείων συμμορφώνονται προς τις διατάξεις που αφορούν τα χρηματοδοτικά μέσα οι οποίες περιέχονται στους δημοσιονομικούς κανονισμούς και στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που αντικαθιστά τους κανόνες εφαρμογής με λεπτομερέστερες ειδικές λειτουργικές απαιτήσεις που πρέπει να καθοριστούν στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής.

5. Οι διευκολύνσεις μετοχικού κεφαλαίου και εγγύησης δανείων είναι συμπληρωματικές με τη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων για τις ΜΜΕ από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

6. Οι διευκολύνσεις μετοχικού κεφαλαίου και εγγύησης δανείων μπορούν, εφόσον συντρέχει περίπτωση, να καθιστούν δυνατή τη σώρευση χρηματοδοτικών πόρων με τα κράτη μέλη που επιθυμούν να συνεισφέρουν μέρος των ποσών που τους διατίθενται από τα διαρθρωτικά ταμεία σύμφωνα με το [άρθρο 33 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού για τα διαρθρωτικά ταμεία].

7. Τα έσοδα και οι επιστροφές ποσών που συνδέονται με το GIF 2 σύμφωνα με το πρόγραμμα-πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (απόφαση αριθ. 1639/2006/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) διατίθενται στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και ΜΜΕ.

8. Τα χρηματοδοτικά μέσα για τις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη ΜΜΕ εφαρμόζονται σύμφωνα με τους συναφείς κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη (EFG)

1. Η EFG επικεντρώνεται σε ταμεία τα οποία παρέχουν επιχειρηματικά κεφάλαια και ενδιάμεση χρηματοδότηση, όπως δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και συμμετοχικά δάνεια, σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε στάδιο επέκτασης και ανάπτυξης, ιδίως σε όσες λειτουργούν διασυνοριακά, ενώ παράλληλα διαθέτει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επενδύσεις σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου για την ΕΑΚ στο πλαίσιο του Ορίζων 2020. Στην τελευταία περίπτωση, η επένδυση της EFG δεν υπερβαίνει το 20% της συνολικής επένδυσης της ΕΕ, εκτός από περιπτώσεις κεφαλαίων που αφορούν πολλά στάδια, οπότε η χρηματοδότηση από την EFG και η διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου για την ΕΑΚ παρέχονται κατ’ αναλογία, με βάση την επενδυτική πολιτική των ταμείων. Η EFG αποφεύγει τα κεφάλαια εξαγοράς ή αντικατάστασης που προορίζονται για τη διάλυση μιας εξαγορασθείσας επιχείρησης. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τροποποιήσει το όριο του 20% εφόσον σημειωθεί αλλαγή των συνθηκών στην αγορά.

2. Η στήριξη παρέχεται υπό μορφή μιας από τις ακόλουθες επενδύσεις:

α)      απευθείας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία έχει ανατεθεί η εφαρμογή για λογαριασμό της Επιτροπής· ή

β)      μέσω οργανισμών επενδύσεων σε μερίδια άλλων οργανισμών (funds-of-funds) ή επενδυτικών οχημάτων που επενδύουν διασυνοριακά και ιδρύονται από το ΕΤΕ ή από άλλες οντότητες στις οποίες έχει ανατεθεί η εφαρμογή για λογαριασμό της Επιτροπής, μαζί με ιδιωτικούς επενδυτές και/ή εθνικά δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Διευκόλυνση εγγύησης δανείων (LGF)

1. Η LGF παρέχεται από το ΕΤΕ ή από άλλες οντότητες στις οποίες έχει ανατεθεί η εφαρμογή για λογαριασμό της Επιτροπής. Η διευκόλυνση παρέχει:

· αντεγγυήσεις και άλλες ρυθμίσεις επιμερισμού του κινδύνου για συστήματα εγγυήσεων·

· άμεσες εγγυήσεις και άλλες ρυθμίσεις επιμερισμού του κινδύνου για κάθε άλλον χρηματοπιστωτικό διαμεσολαβητή που πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

2. Η LGF αποτελείται από τις ακόλουθες δύο δράσεις:

· η πρώτη δράση, χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων δανείων μειωμένης εξασφάλισης και συμμετοχικών δανείων, είτε με τη μορφή χρηματοδοτικής μίσθωσης, αποσκοπεί στη μείωση των ιδιαίτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση είτε λόγω του υψηλότερου κινδύνου που ενέχουν είτε λόγω της έλλειψης επαρκών εγγυήσεων·

· η δεύτερη δράση, η τιτλοποίηση των χαρτοφυλακίων πιστώσεων που έχουν χορηγηθεί σε ΜΜΕ, στοχεύει στην κινητοποίηση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων με δανειακά κεφάλαια για τις ΜΜΕ βάσει των συμφωνιών για τον επιμερισμό των κινδύνων με τα συγκεκριμένα ιδρύματα. Προϋπόθεση για την υποστήριξη των συναλλαγών αυτών είναι η ανάληψη της υποχρέωσης από τα ιδρύματα να αφιερώσουν ένα σημαντικό μέρος της ρευστότητας που προκύπτει από την κινητοποίηση κεφαλαίων για τη χορήγηση νέων δανείων σε ΜΜΕ εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Το ποσό της νέας χρηματοδότησης του χρέους υπολογίζεται σε σχέση με το ποσό του εγγυημένου κινδύνου χαρτοφυλακίου και συζητείται, όπως και η χρονική περίοδος, ατομικά με κάθε ενδιαφερόμενο.

3. Eκτός από τα δάνεια που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο τιτλοποίησης, η LGF καλύπτει δάνεια έως το ποσό των 150 000 ευρώ και με ελάχιστη διάρκεια 12 μήνες. Η LGF είναι σχεδιασμένη κατά τρόπον ώστε να είναι δυνατή η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον αριθμό και τα ποσά των δανείων μέσω των οποίων υποστηρίζονται οι καινοτόμες ΜΜΕ.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1.         ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

            1.1.      Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

            1.2.      Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής που αφορά(-ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

            1.3.      Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

            1.4.      Στόχοι

            1.5.      Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

            1.6.      Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

            1.7.      Προβλεπόμενος (οι) τρόπος(οι) διαχείρισης

2.         ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

            2.1.      Κανόνες παρακολούθησης και αναφοράς

            2.2.      Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

            2.3.      Μέτρα για την πρόληψη απάτης και παρατυπιών

3.         ΕΚΤΙΜΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.      Τομέας (-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή (-ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

            3.2.      Εκτιμούμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

            3.2.1.   Συνοπτική παρουσίαση της εκτιμούμενης επίπτωσης στις δαπάνες

            3.2.2.   Εκτιμούμενη επίπτωση στις επιχειρησιακές πιστώσεις

            3.2.3.   Εκτιμούμενη επίπτωση στις πιστώσεις διοικητικής φύσης

            3.2.4.   Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

            3.2.5.   Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

            3.3.      Εκτιμούμενη επίπτωση στα έσοδα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1.         ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.      Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2014 – 2020)

1.2.      Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής που αφορά(-ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ[23]

Τομέας πολιτικής:       Επιχειρήσεις και Βιομηχανία

Δραστηριότητες:          Ανταγωνιστικότητα, βιομηχανική πολιτική, καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Ο παρών τομέας πολιτικής αντιστοιχεί στην ισχύουσα δομή ΠΒΔ. Για το οικονομικό έτος 2014 ενδέχεται να οριστεί νέα δομή του προϋπολογισμού μετά την έγκριση της διοργανικής συμφωνίας για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2014-2020.

1.3.      Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

¨ Η πρόταση αφορά νέα δράση

¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/ προπαρασκευαστική δράση [24]

x Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης

¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση αναπροσανατολισμένη προς νέα δράση

1.4.      Στόχοι

1.4.1.   Ο πολυετής στρατηγικός στόχος της Επιτροπής που αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

Ο πολυετής στρατηγικός στόχος του προτεινόμενου προγράμματος είναι η εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η οποία, με τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, περιγράφει μέτρα για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ΕΕ στο μέλλον. Το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει επίσης την επιχειρηματική νοοτροπία και θα προωθήσει την ίδρυση και την ανάπτυξη ΜΜΕ. Ειδικότερα, το προτεινόμενο πρόγραμμα θα συμβάλει στον βασικό στόχο που αφορά την απασχόληση (απασχόληση 75% των ατόμων ηλικίας 20-64 ετών).

1.4.2.   Ειδικοί στόχοι και σχετικές δραστηριότητες ΔΒΔ/ΠΒΔ

1.         Βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού·

2.         προώθηση της επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους·

3.         βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση·

4.         βελτίωση της πρόσβασης σε αγορές εντός της Ένωσης και παγκοσμίως.

Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για τους ειδικούς αυτούς στόχους περιγράφονται στο παράρτημα I του κανονισμού.

Σχετικές δραστηριότητες ΔΒΔ/ΠΒΔ

Ενδέχεται να καθοριστεί νέα δομή προϋπολογισμού μετά την έγκριση της διοργανικής συμφωνίας για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2014-2020.

1.4.3.   Αναμενόμενο(-α) αποτέλεσμα(-τα) και αντίκτυπος

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους(ες) δικαιούχους/ομάδες.

Απώτατος στόχος του προτεινόμενου προγράμματος είναι η επίτευξη θετικής μεταβολής στην οικονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιχειρήσεών της, όπως υψηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερη απασχόληση και υψηλότερος αριθμός νεοσύστατων επιχειρήσεων. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη συμβολή για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και των βασικών στόχων της μέσω της παροχής στήριξης σε δραστηριότητες της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Μια ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης» και της Ανασκόπησης της Small Business Act.

Βασικός σκοπός και ρόλος του προγράμματος είναι να στηρίξει την ανάπτυξη, τον συντονισμό και την εφαρμογή μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνιστικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ΜΜΕ.

Ειδικότερα, οι ειδικοί στόχοι που αναφέρονται στην παράγραφο 1.4.2 θα επιτευχθούν μέσω:

– βελτίωσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των προσανατολισμένων στην ανάπτυξη ΜΜΕ και εκείνων που εμφανίζουν δυνατότητες διεθνοποίησης·

– βελτίωσης της επιχειρηματικής στήριξης και των υπηρεσιών ενημέρωσης προς τις ΜΜΕ στην εσωτερική αγορά και πέρα από αυτήν·

– βελτίωσης της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και πληροφοριών, της συγκριτικής ανάλυσης και του συντονισμού πολιτικής σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο·

– βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας στοχοθετημένων τομέων.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζονται από τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει το νέο πρόγραμμα. Οι ΜΜΕ επηρεάζονται περισσότερο από ό,τι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις λόγω των χαρακτηριστικών τους που σχετίζονται με την ιδιοκτησία του κεφαλαίου, τη διαχείριση και τις μεθόδους χρηματοδότησης, τα οποία απαιτούν προσαρμοσμένη παρέμβαση πολιτικής. Καθώς η ΜΜΕ αποτελούν την κύρια πηγή νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ, η ανάπτυξή τους επηρεάζει άμεσα το εργατικό δυναμικό. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΜΜΕ θα βελτιώσει επίσης σημαντικά τις προοπτικές απασχόλησης στην ΕΕ.

1.4.4.   Δείκτες αποτελεσμάτων και αντικτύπου

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

Η βασισμένη στα αποτελέσματα προσέγγιση διαχείρισης που εφαρμόζεται στο τρέχον πρόγραμμα και η ετήσια παρακολούθηση των επιδόσεών του αποδείχθηκαν επιτυχείς όσον αφορά την απόδειξη των επιτευγμάτων του προγράμματος καθώς και τη βελτίωση της λογοδοσίας της ΕΕ. Αξιοποιώντας την εμπειρία αυτή και λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις που διατυπώθηκαν στις αξιολογήσεις, το νέο πρόγραμμα διαθέτει σαφή λογική παρέμβασης (επιχειρησιακοί στόχοι SMART συμβάλλουν στην επίτευξη γενικών στόχων) και ένα σύνολο αντίστοιχων δεικτών αντικτύπου και αποτελέσματος. Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της επίτευξης των αποτελεσμάτων και του αντικτύπου τους στους γενικούς στόχους, η πρόοδος προς την επίτευξή τους θα μετράται κατά κανόνα ανά τριετία, ενώ η πρόοδος προς την επίτευξη επιχειρησιακών στόχων θα μετράται σε ετήσια βάση. Ο πλήρης κατάλογος των δεικτών παρέχεται στο παράρτημα I της πρότασης κανονισμού της Επιτροπής.

1.5.      Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1.   Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα στηρίξει την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη στον σχεδιασμό, στον συντονισμό και στην εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών σχετικών με την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα και θα στηρίξει δραστηριότητες με στόχο την αντιμετώπιση των ακόλουθων μακροπρόθεσμων προκλήσεων:

– προβληματική πρόσβαση σε χρηματοδότηση,

– χαμηλά επίπεδα ίδρυσης ΜΜΕ,

– ζητήματα εξειδίκευσης της βιομηχανίας,

– περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής στις προκλήσεις της βιωσιμότητας,

– περιορισμένη διεθνοποίηση των ΜΜΕ,

– αδύναμο επιχειρηματικό πνεύμα, και

– μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, το νέο πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει τις ακόλουθες αδυναμίες πολιτικής, αδυναμίες της αγοράς και θεσμικές αδυναμίες:

– έλλειψη συντονισμού της πολιτικής,

– ασυμμετρίες ενημέρωσης,

– υψηλό κόστος συναλλαγών, και

– κατακερματισμός του κανονιστικού περιβάλλοντος.

1.5.2.   Προστιθέμενη αξία της συμμετοχής της ΕΕ

Η ΕΕ είναι σε μοναδική θέση για να παράσχει μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή πολιτικών και την αμοιβαία μάθηση όσον αφορά πολιτικές που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα και τις ΜΜΕ, στην οποία θα συμμετέχουν εθνικά, περιφερειακά και ευρωπαϊκά ενδιαφερόμενα μέρη. Οι δραστηριότητες της ΕΕ προσθέτουν αξία σε δραστηριότητες σε εθνικό ή/και περιφερειακό επίπεδο παρέχοντας ευρωπαϊκή διάσταση στη συλλογή και στην ανάλυση δεδομένων, στην ανάπτυξη στατιστικών εργαλείων και μεθόδων και κοινών δεικτών. Τέτοια πανευρωπαϊκά στοιχεία αποτελούν προαπαιτούμενο για την ορθή ανάλυση των βασικών παραγόντων που έχουν αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και στις ΜΜΕ.

1.5.3.   Κυριότερα διδάγματα που αποκομίστηκαν από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Αξιολόγηση του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία

Η Επιτροπή διενήργησε ενδιάμεση και τελική αξιολόγηση του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία (ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2009 και τον Απρίλιο του 2011) και ενδιάμεση αξιολόγηση του ΠΑΚ (Μάρτιος 2010). Οι αξιολογήσεις του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και του ΠΑΚ κατέδειξαν ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι συναφείς και εναρμονισμένοι με τους στρατηγικούς στόχους των πολιτικών της ΕΕ. Παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό, η πρόοδος είναι εμφανής, ιδίως όσον αφορά τις πιο σημαντικές δράσεις που απευθύνονται στις ΜΜΕ. Οι συνεντεύξεις και άλλα στοιχεία υποδεικνύουν σαφή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.

Αξιολόγηση EACI

Μέρος του προϋπολογισμού του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία ανατέθηκε στον Εκτελεστικό Οργανισμό για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI). Η αξιολόγηση, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2011, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο EACI λειτουργεί καλά και είναι ένας αποδοτικός και αποτελεσματικός μηχανισμός υλοποίησης των πρωτοβουλιών για τις οποίες είναι επιχειρησιακά υπεύθυνος. Η αξιολόγηση επιβεβαίωσε ότι σχεδόν 100% του προϋπολογισμού εκτελέστηκε.

Δημόσια διαβούλευση

Ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το ενδεχόμενο διάδοχο πρόγραμμα του ΠΑΚ στο πλαίσιο της διαδικασίας εκτίμησης επιπτώσεων. Η διαβούλευση απευθυνόταν σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς ή ιδιώτες οι οποίοι επιθυμούσαν να διατυπώσουν τις απόψεις τους, σε επιχειρηματικές οργανώσεις, σε παρόχους στήριξης στην έρευνα και στην καινοτομία, και σε εθνικές, περιφερειακές και δημόσιες διοικήσεις.

Η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης περιελάμβανε επιγραμμική έρευνα, δημόσια διάσκεψη, συσκέψεις με εκπροσώπους των κρατών μελών στις διάφορες επιτροπές διαχείρισης του ΠΑΚ και σύσκεψη με τη στρατηγική συμβουλευτική επιτροπής του ΠΑΚ. Η διαβούλευση επιβεβαίωσε ότι πολλά μέρη του τρέχοντος προγράμματος λειτουργούν καλά και ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τη διατήρηση ενός προγράμματος της ΕΕ με στόχο τη στήριξη των ΜΜΕ και τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ζητήματα τα οποία αφορούν την πρόσβαση των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση συζητήθηκαν επίσης σε συνεδριάσεις του Φόρουμ για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2010 και τον Μάρτιο του 2011.

1.5.4.   Συνέπεια και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα συναφή μέσα

Η Επιτροπή θα διασφαλίσει αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ των πρωτοβουλιών της Ένωσης και των κρατών μελών, αφενός, και μεταξύ των διάφορων πρωτοβουλιών της Ένωσης σε σχετικούς τομείς, αφετέρου, δίνοντας με τον τρόπο αυτό έμφαση στην ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και ελαχιστοποιώντας τις αλληλεπικαλύψεις.

Οι συνέργειες με άλλα προγράμματα θα μεγιστοποιηθούν, ειδικότερα παρέχοντας ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει και άλλους στόχους πολιτικής. Το δίκτυο Enterprise Europe Network θα παράσχει ένα μέσο για συνδέσεις με άλλα προγράμματα και πρωτοβουλίες, όσον αφορά τη διάδοση πληροφοριών από την κορυφή προς τη βάση, προωθώντας τα άλλα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες, καθώς και τη συλλογή σχολίων και παρατηρήσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη από τη βάση προς την κορυφή.

Το νέο πρόγραμμα θα αποφύγει τις αλληλεπικαλύψεις με άλλα προγράμματα: δεν θα καλύψει δράσεις που αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες της αγοράς οι οποίες σχετίζονται με την καινοτομία και τις οποίες θα καλύψει το πρόγραμμα Ορίζων 2020. Ειδικότερα, τα χρηματοδοτικά μέσα που προβλέπονται στο Ορίζων 2020 θα επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων βασισμένων στην έρευνα και ανάπτυξη, ενώ στόχος του νέου προγράμματος θα είναι οι ΜΜΕ στις φάσεις ανάπτυξης και διεθνοποίησής τους. Με τη συγκεκριμένη ομάδα-στόχο, το νέο πρόγραμμα θα αποφύγει επίσης τις αλληλεπικαλύψεις με τον μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων Progress, ο οποίος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της απόκρισης της Ένωσης στην κρίση, με την επακόλουθη αύξηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στόχος του μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων Progress είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε μικροχρηματοδότηση και η αύξηση της διαθεσιμότητας μικροχρηματοδότησης για ευάλωτες ομάδες, ιδίως στην κοινωνική οικονομία. Το ίδιο θα ισχύσει για το διάδοχο πρόγραμμά του μετά το 2013, το οποίο θα επεκταθεί σε επενδύσεις σε κοινωνικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι δραστηριότητες εγγυοδοσίας στο προτεινόμενο πρόγραμμα θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις δραστηριότητες εγγυοδοσίας που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων. Το διάδοχο πρόγραμμα του μηχανισμού εγγυήσεων υπέρ των ΜΜΕ (SMEG) θα επικεντρωθεί περισσότερο σε εγγυήσεις οι οποίες στηρίζουν διασυνοριακό και πολυεθνικό δανεισμό, καθώς και τιτλοποίηση, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έτσι, θα διασφαλιστεί υψηλός βαθμός συμπληρωματικότητας με προγράμματα όπως το JEREMIE, τα οποία είναι επικεντρωμένα σε εθνικό και στο περιφερειακό επίπεδο.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί επίσης στη συμπληρωματικότητα του νέου προγράμματος με τον προτεινόμενο μηχανισμό εταιρικής σχέσης. Είναι σημαντικό η εξωτερική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι συμπληρωματική προς την εξωτερική διάσταση του εσωτερικού προγράμματος για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προγράμματος και όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το επόμενο ΠΔΠ, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα ειδικά συμφέροντα και οι περιστάσεις των ΜΜΕ στον σχεδιασμό όλων των πολιτικών και των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ένωσης. Το μελλοντικό δημοσιονομικό πλαίσιο θα σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή μικρών επιχειρήσεων σε προγράμματα χρηματοδότησης, μέσω της απλούστευσης των κανόνων, της μείωσης του κόστους συμμετοχής, της επιτάχυνσης των διαδικασιών ανάθεσης και της παροχής μιας υπηρεσίας ενιαίας εξυπηρέτησης, η οποία θα διευκολύνει τους δικαιούχους χρηματοδότησης της Ένωσης.

1.6.      Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

X Πρόταση /πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

– X       Πρόταση /πρωτοβουλία από την 01/01/2014 έως την 31/12/2020

– X       Δημοσιονομικός αντίκτυπος (πιστώσεις πληρωμών) από το 2014 έως το 2024 (όσον αφορά τα χρηματοδοτικά μέσα έως το 2035)

¨ Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

– Εκτέλεση με περίοδο έναρξης από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,

– και στη συνέχεια λειτουργία με κανονικό ρυθμό.

1.7.      Προβλεπόμενος (οι) τρόπος(οι) διαχείρισης[25]

X Κεντρική άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

X Κεντρική έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης σε:

– X       εκτελεστικούς οργανισμούς

– X       οργανισμούς που έχουν συστήσει οι Κοινότητες[26]

– ¨      εθνικούς δημόσιους οργανισμούς/ οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

– ¨      πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων δυνάμει του τίτλου V της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη κατά την έννοια του άρθρου 49 του δημοσιονομικού κανονισμού

¨ Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

¨ Αποκεντρωμένη διαχείριση με τρίτες χώρες

X Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς

Παρατηρήσεις:

Προβλέπεται ότι η διαχείριση της δράσης θα ασκηθεί εν μέρει άμεσα από την Επιτροπή και εν μέρει έμμεσα μέσω ανάθεσης καθηκόντων σε εκτελεστικούς οργανισμούς.

Όσον αφορά άλλες δυνατότητες έμμεσης διαχείρισης και λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των δράσεων και των σχεδίων που προβλέπονται στο προτεινόμενο πρόγραμμα, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει χρήση υφιστάμενου εκτελεστικού οργανισμού. Αυτό θα αφορά μόνον καθήκοντα τα οποία δεν περιλαμβάνουν πολιτικές επιλογές.

Εξετάζεται επίσης η από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΟΣΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, και η ευρωπαϊκή επιτροπή τουρισμού για ορισμένες αναλυτικές δραστηριότητες και δραστηριότητες συγκριτικής αξιολόγησης.

Τα χρηματοδοτικά μέσα θα εφαρμοστούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

2.         ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.      Κανόνες παρακολούθησης και αναφοράς

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Η παρακολούθηση της υλοποίησης του μελλοντικού προγράμματος θα διασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεχή βάση, άμεσα από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και έμμεσα από διαμεσολαβητές, όπως το ΕΤΕ και οι εκτελεστικοί οργανισμοί στους οποίους ενδέχεται να ανατεθεί η υλοποίηση μερών του προγράμματος. Η Επιτροπή θα καταρτίζει ετήσια έκθεση παρακολούθησης, στην οποία θα εξετάζονται η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων όσον αφορά την οικονομική εκτέλεση, τα αποτελέσματα και, εφόσον είναι εφικτό, τον αντίκτυπο, για την πραγματοποίηση τυχόν αναγκαίων προσαρμογών στις προτεραιότητες πολιτικής και χρηματοδότησης. Οι επιδόσεις θα μετρώνται βάσει συνεκτικού συνόλου δεικτών.

Το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε εκείνο του τρέχοντος προγράμματος, αλλά θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες βελτιώσεις στο σύστημα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και στην προσέγγιση αξιολόγησης και παρακολούθησης (εφαρμόζοντας τις συστάσεις που διατυπώθηκαν στις αξιολογήσεις του τρέχοντος προγράμματος):

– διατύπωση ενός νέου συνόλου ειδικών δεικτών και ρυθμίσεων παρακολούθησης·

– διαπαραπομπή στους δείκτες των εμβληματικών πρωτοβουλιών της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για τον συντονισμό της διαδικασίας διαχείρισης του προγράμματος και την παροχή πρόσθετων εισροών στη διαδικασία παρακολούθησης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»·

– χρήση αντίθετων μεθόδων, για τη σύγκριση δειγμάτων δικαιούχων με παρόμοιο σύνολο μη δικαιούχων, εφόσον συντρέχει περίπτωση, και προκειμένου να διαχωριστεί ο αντίκτυπος του προγράμματος στους προτεινόμενους δείκτες από τις συνέπειες της μεταβολής των οικονομικών συνθηκών·

– προσφυγή σε θεματικές αξιολογήσεις στα διάφορα σκέλη του μελλοντικού προγράμματος, εφόσον συντρέχει περίπτωση.

Το νέο πρόγραμμα θα υποβληθεί σε ενδιάμεση και σε εκ των υστέρων αξιολόγηση της προόδου προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων και των αποτελεσμάτων. Η ενδιάμεση αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017, ώστε να συμβάλει στην προετοιμασία ενός διάδοχου μέσου του προγράμματος. Η εκ των υστέρων αξιολόγηση θα διενεργηθεί εντός δύο ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

2.2.      Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1.   Κίνδυνος(-οι) που έχει(-ουν) επισημανθεί

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα εκτελεστεί μέσω χρηματοδοτικών μέσων, επιχορηγήσεων και δημόσιων συμβάσεων. Οι κίνδυνοι είναι διαφορετικοί για καθέναν από τους διαφορετικούς αυτούς τύπους δαπανών. Οι έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και οι εκ των υστέρων έλεγχοι της Επιτροπής προσδιόρισαν τους ακόλουθους κύριους κινδύνους, οι οποίοι παραμένουν δυνητικά βάσιμοι για το παρόν πρόγραμμα:

Για τα χρηματοδοτικά μέσα: Οι κύριοι προσδιορισθέντες κίνδυνοι αφορούν την επιλεξιμότητα (διεθνών χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών (ΔΧΔ) και τελικών δικαιούχων), τη συμβατική συμμόρφωση (μεταφορά των απαιτήσεων της Επιτροπής στα συμβατικά έγγραφα), τη συμμόρφωση προς τις διαδικασίες (μη τήρηση των διαδικασιών που ορίζονται από την Επιτροπή) και τις επιδόσεις (μη επίτευξη προκαθορισμένων στόχων).

Οι ως άνω τύποι κινδύνων θα αντιμετωπιστούν λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες:

· Σημαντικές πτυχές των διαδικασιών διαχείρισης και ελέγχου διενεργούνται από τους ΔΧΔ.

· Η Επιτροπή πρέπει να βασιστεί σε σημαντικό βαθμό στα συστήματα ελέγχου της διαχείρισης των ΔΧΔ.

· Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί κατάλληλο επίπεδο ελέγχων σε ολόκληρη την αλυσίδα υλοποίησης καθορίζοντας σαφείς αρμοδιότητες για όλους τους συμμετέχοντες εταίρους.

· Η κεντρική εκ των προτέρων επαλήθευση της μονάδας οικονομικών της ΓΔ αφορά μόνον δημοσιονομικές πράξεις με τους ΔΧΔ και όχι συγκεκριμένες πράξεις σχεδίων.

Για τις επιχορηγήσεις: Οι πολύπλοκοι κανόνες για την επιλεξιμότητα των εξόδων και η σχετικά περιορισμένη εμπειρογνωμοσύνη ορισμένων δικαιούχων (ΜΜΕ) σε θέματα χρηματοπιστωτικής διαχείρισης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υψηλό κίνδυνο εσφαλμένης δήλωσης εξόδων (π.χ. την απαίτηση από τους δικαιούχους μη πραγματοποιηθέντων εξόδων διαχειριστή ιδιοκτήτη ΜΜΕ).

Η απουσία πλήρους βάσης δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους, τα σχέδια και τα δηλωθέντα έξοδα μπορεί να δυσχεράνει τον εντοπισμό ριψοκίνδυνων δικαιούχων και της ενδεχόμενης διπλής χρέωσης εξόδων ή άλλων παρατυπιών και να έχει, επομένως, ως αποτέλεσμα μη αποτελεσματική δραστηριότητα για την καταπολέμηση της απάτης.

Για τις δημόσιες συμβάσεις: Ο μη εντοπισμός σφαλμάτων ή η μη διόρθωση ασαφειών σε προσφορές ή στη συγγραφή υποχρεώσεων διαγωνισμού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κακή εκτέλεση της σύμβασης.

2.2.2.   Προβλεπόμενη(-ες) μέθοδος(-οι) ελέγχου

Διάφορες μέθοδοι ελέγχου προβλέπονται για την αντιμετώπιση των διάφορων κινδύνων που αναφέρονται ανωτέρω.

1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου

Για τα χρηματοδοτικά μέσα προβλέπεται ένα σύστημα διαχείρισης και ελέγχου βασισμένο στο ακόλουθα μέτρα:

– εκ των προτέρων αξιολόγηση του ΔΧΔ·

– παρακολούθηση βασισμένη σε κινδύνους, μεταξύ άλλων βάσει τυποποιημένης υποβολής εκθέσεων·

– προληπτικά μέτρα μέσω του σχεδιασμού κατάλληλων απαιτήσεων επιλεξιμότητας, συμβατικής συμμόρφωσης, συμμόρφωσης προς τις διαδικασίες και επιδόσεων·

– συμβατικά μέσα θεραπείας, τα οποία επιτρέπουν διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση σφάλματος εφαρμογής όσον αφορά τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας, συμβατικής συμμόρφωσης, συμμόρφωσης προς τις διαδικασίες και επιδόσεων·

– εκ των προτέρων έλεγχοι των πληρωμών από τη ΓΔ στον καταπιστευματικό λογαριασμό του ΔΧΔ·

– μέτρα εναρμόνισης συμφερόντων·

– συμμετοχή στη διακυβέρνηση·

– δικαιώματα πρόσβασης με σκοπό τον έλεγχο όσον αφορά τους ΔΧΔ, τους επιμέρους διαμεσολαβητές και τους τελικούς δικαιούχους·

– πλήρης διαδρομή ελέγχου η οποία καλύπτει την αλυσίδα υλοποίησης·

– έλεγχοι συμμόρφωσης και επιδόσεων από υπαλλήλους της Επιτροπής·

– ενσωματωμένη διασφάλιση αξιοπιστίας λαμβάνοντας υπόψη το σύστημα εσωτερικών ελέγχων και εσωτερικών λογιστικών ελέγχων που τηρούν οι ΔΧΔ και οι επιμέρους διαμεσολαβητές όσον αφορά τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας, συμβατικής συμμόρφωσης, συμμόρφωσης προς τις διαδικασίες και επιδόσεων·

– έλεγχος οικονομικών καταστάσεων από εξωτερικούς ελεγκτές·

– παροχή δηλώσεων αξιοπιστίας από τους ΔΧΔ σε ετήσια βάση.

Η επαλήθευση της ορθής λειτουργίας των διαδικασιών θα διασφαλίζεται μέσω αρκετών διαύλων πληροφοριών:

– γνώσεις της διοίκησης όσον αφορά την κατάσταση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου της ΓΔ, οι οποίες συγκεντρώνονται μέσω της καθημερινής εργασίας και των εμπειριών·

– επίσημες ρυθμίσεις εποπτείας, συνέχειας και παρακολούθησης της ΓΔ· αποτελέσματα της ετήσιας επανεξέτασης των προτύπων εσωτερικού ελέγχου («πλήρης συμμόρφωση προς τις βασικές απαιτήσεις»)·

– αποτελέσματα της αξιολόγησης κινδύνων·

– εκ των προτέρων και των εκ των υστέρων έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων εξαιρέσεων ή/και αδυναμιών εσωτερικού ελέγχου·

– αποτελέσματα εξωτερικών οικονομικών ελέγχων της ΓΔ·

– έλεγχοι και συμβουλευτικό έργο του κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου της ΓΔ·

– αξιολογήσεις των προγραμμάτων από εξωτερικούς αξιολογητές.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται από το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου, την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου ή το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα παράσχουν περισσότερα σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με την καταλληλότητα του συστήματος ελέγχου.

Εκτίμηση του κόστους και του οφέλους των ελέγχων που συνεπάγεται το σύστημα ελέγχου

Οι προβλεπόμενοι έλεγχοι έχουν εξεταστεί υπό ευρεία έννοια σύμφωνα με τον ορισμό του μοντέλου COSO για τον εσωτερικό έλεγχο, ο οποίος ορίζεται ως μια διαδικασία που αποσκοπεί στην παροχή εύλογης βεβαιότητας όσον αφορά την επίτευξη στόχων με αποτελεσματικές και αποδοτικές πράξεις, την αξιοπιστία των οικονομικών εκθέσεων και τη συμμόρφωση προς τους ισχύοντες νέους και κανονισμούς. Τα έξοδα των ελέγχων εκτιμώνται σε συνολική βάση και καλύπτουν κάθε δραστηριότητα η οποία σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την επαλήθευση των δικαιωμάτων του ΔΧΔ, του ΧΔ και του τελικού δικαιούχου και την κανονικότητα της δαπάνης. Όπου είναι εφικτό, οι έλεγχοι αναλύονται παράλληλα με τα διάφορα στάδια διαχείρισης και είναι σύμφωνοι προς την περιγραφή του προβλεπόμενου συστήματος ελέγχου.

Οι αναπροσαρμογές, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι αναμενόμενες αλλαγές της νέας πρότασης, περιλαμβάνουν δεδομένα για τις ακόλουθες βασικές αλλαγές:

α) αποσαφήνιση των ισχυόντων κανόνων στο πλαίσιο των πλατφορμών μετοχικού κεφαλαίου/δανείων και αυξημένα προληπτικά μέτρα μέσω του σχεδιασμού κατάλληλων απαιτήσεων·

β) μέτρα εναρμόνισης συμφερόντων και άλλα συμβατικά μέσα θεραπείας που επιτρέπουν τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση σφάλματος εφαρμογής όσον αφορά τις απαιτήσεις.

Εκτίμηση του αναμενόμενου επιπέδου κινδύνου μη συμμόρφωσης προς τους εφαρμοστέους κανόνες

Βάσει του προβλεπόμενου συστήματος ελέγχου, το αναμενόμενο επίπεδο κινδύνου μη συμμόρφωσης (το οποίο ορίζεται ως ο αναμενόμενος κίνδυνος σφάλματος νομιμότητας και κανονικότητας στο επίπεδο των πράξεων) θα διατηρηθεί κάτω του 2% σε πολυετή βάση, αν και με χαμηλότερο κόστος λόγω του μετριασμού της συχνότητας των κινδύνων και των επιπτώσεων των κινδύνων που προκύπτει από τα πρόσθετα μέτρα που έχουν θεσπιστεί.

Το ποσοστό σφάλματος αναμένεται να μειωθεί λόγω της αποσαφήνισης των εφαρμοστέων κανόνων, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων SMART, λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης των συμβατικών μέτρων αποκατάστασης και λόγω της αυξημένης εναρμόνισης των τόκων.

2. ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

Προβλέπεται ότι σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του παρόντος προγράμματος θα εκτελεστεί βάσει κεντρικής έμμεσης διαχείρισης, δηλαδή από τους εκτελεστικούς οργανισμούς.

Πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου

Το ισχύον πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου βασίζεται στην εφαρμογή των προτύπων εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπής, σε διαδικασίες για την επιλογή των βέλτιστων σχεδίων και της μετουσίωσής τους σε νομικές πράξεις, στη διαχείριση σχεδίων και συμβάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του σχεδίου, σε εκ των προτέρων ελέγχους των απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης λήψης πιστοποιητικών ελέγχου, σε εκ των προτέρων πιστοποίηση των μεθόδων κόστους, σε εκ των υστέρων ελέγχους και διορθώσεις, και σε αξιολόγηση.

Τα έγγραφα των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων περιέχουν λεπτομερή καθοδήγηση σχετικά με τους κανόνες επιλεξιμότητας και ειδικότερα σχετικά με τα συνηθέστερα σφάλματα όσον αφορά τα έξοδα προσωπικού. Οι δικαιούχοι καλούνται να παράσχουν, ήδη κατά τη διατύπωση πρότασης, επαρκή στοιχεία σχετικά με το προβλεπόμενο κόστος, προβλέποντας εκ των προτέρων επαλήθευση και εντοπισμό ενδεχόμενων σφαλμάτων ή παρανοήσεων και, όταν απαιτείται, αλλαγές στην εφαρμογή ή προσαρμογή της συμφωνίας επιχορήγησης. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια δικαίου για τους δικαιούχους και θα μειώσει τον κίνδυνο σφάλματος.

Θα διενεργούνται εκ των υστέρων έλεγχοι προκειμένου να καθορίζεται το αντιπροσωπευτικό μέσο ποσοστό σφάλματος, το οποίο θα παραμείνει παρά την κατάρτιση, τους εκ των προτέρων ελέγχους και τις διορθώσεις. Η στρατηγική εκ των υστέρων ελέγχου για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος θα βασίζεται στον οικονομικό έλεγχο των πράξεων που ορίζονται βάσει δειγματοληψίας νομισματικής μονάδας, η οποία συμπληρώνεται από δείγμα βασισμένο σε κίνδυνο. Η στρατηγική εκ των υστέρων ελέγχου όσον αφορά τη νομιμότητα και την κανονικότητα θα συμπληρωθεί από ενισχυμένη επιχειρησιακή αξιολόγηση και από τη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης (βλέπε σημείο 2.3 κατωτέρω).

Εκτίμηση του κόστους και του οφέλους των ελέγχων που συνεπάγεται το σύστημα ελέγχου

Θα πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ, αφενός, της αύξησης της ελκυστικότητας μειώνοντας τον φόρτο των ελέγχων για τους δικαιούχους (αυξημένη εμπιστοσύνη και ανάληψη κινδύνων χρησιμοποιώντας περισσότερες κατ’ αποκοπή τιμές, εφάπαξ ποσά και κλίμακες μονάδας), και, αφετέρου, της διασφάλισης της διατήρησης του ποσοστού μη διορθωθέντων σφαλμάτων σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο.

Η ΓΔ ENTR θα θεσπίσει ένα οικονομικά αποδοτικό σύστημα εσωτερικού ελέγχου, το οποίο θα παρέχει εύλογη βεβαιότητα ότι ο κίνδυνος σφάλματος, στη διάρκεια της πολυετούς περιόδου δαπανών, θα κυμαίνεται από 2% έως 5% σε ετήσια βάση· απώτερος σκοπός θα είναι η επίτευξη του πλησιέστερου στο 2% εναπομένοντος ποσοστού σφάλματος κατά το κλείσιμο των πολυετών προγραμμάτων, αφού θα έχουν συνεκτιμηθεί οι δημοσιονομικές επιπτώσεις όλων των ελέγχων και όλων των μέτρων διόρθωσης και ανάκτησης.

Στόχος της στρατηγικής ελέγχου είναι η δίκαιη και αξιόπιστη αναπαράσταση του κινδύνου σφάλματος και η αποτελεσματική και αποδοτική εξέταση ενδείξεων απάτης. Οι εκ των προτέρων έλεγχοι των προτάσεων, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης, και η αποσαφήνιση των κανόνων επιλεξιμότητας δεν θα πρέπει να αυξάνουν σημαντικά τον χρόνο σύναψης της σύμβασης. Οι κύριοι διατάκτες υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με το κόστος και τα οφέλη του ελέγχου και η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στην νομοθετική αρχή στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης σχετικά με το επίπεδο μη συμμόρφωσης το οποίο μπορεί να επιτευχθεί.

Εκτίμηση του αναμενόμενου επιπέδου κινδύνου μη συμμόρφωσης προς τους εφαρμοστέους κανόνες

Α. Τρέχουσες πηγές σφάλματος

Βάσει των έως τώρα αποτελεσμάτων, έχουν εντοπιστεί επαναλαμβανόμενα σφάλματα σε σχέση με τα ακόλουθα σημεία:

· έξοδα προσωπικού: χρέωση μέσων ή προϋπολογισμένων εξόδων (αντί πραγματικών εξόδων), μη τήρηση κατάλληλων αρχείων του χρόνου που αφιερώθηκε στο πρόγραμμα, χρέωση μη επιλέξιμων στοιχείων (έξοδα διαχειριστή-ιδιοκτήτη ΜΜΕ)·

· άλλα άμεσα έξοδα: σφάλματα τα οποία εντοπίζονται τακτικά είναι η ανάθεση υπεργολαβίας χωρίς προηγούμενη άδεια ή χωρίς την τήρηση των κανόνων της σχέσης κόστους-οφέλους των πόρων κ.λπ.·

· έμμεσα έξοδα: σε ορισμένες περιπτώσεις, τα έμμεσα έξοδα είναι κατ’ αποκοπή ποσοστό των άμεσων εξόδων, και επομένως το σφάλμα στα έμμεσα έξοδα είναι αναλογικό προς το σφάλμα στα άμεσα έξοδα.

Β. Προτεινόμενες ευκαιρίες απλούστευσης

Το πρόγραμμα θα επωφεληθεί από τα μέτρα απλούστευσης που περιέχονται στην τριετή επανεξέταση του δημοσιονομικού κανονισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα κάνει χρήση της δυνατότητας θέσπισης μέτρων απλούστευσης, όπως, για παράδειγμα, κλίμακες μοναδιαίου κόστους για τους διαχειριστές ιδιοκτήτες ΜΜΕ ή χρήση τυποποιημένων τιμών για τα έξοδα προσωπικού σύμφωνα με τις συνήθεις λογιστικές αρχές των δικαιούχων.

Γ. Συμβολή των μεταβολών ελέγχου στη μείωση του αναμενόμενου επιπέδου μη συμμόρφωσης

Αφετηρία αποτελεί η κατάσταση ως έχει, βάσει των ελέγχων των επιχορηγήσεων του ΠΑΚ που έχουν διενεργηθεί έως τώρα. Το ποσοστό σφάλματος που έχει εντοπιστεί κατά τους τρέχοντες ελέγχους του ΠΑΚ έως τώρα είναι περίπου 5%. Βάσει των παραδοχών ότι

– οι δικαιούχοι επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και τις ΜΜΕ είναι παρόμοιοι με εκείνους που έλαβαν μέρος στο ΠΑΚ, και

– το ένα τρίτο των σφαλμάτων πηγάζει από τα ζητήματα που απαριθμούνται υπό Β ανωτέρω,

τα μέτρα απλούστευσης που περιλαμβάνονται στον δημοσιονομικό κανονισμό αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού σφάλματος. Μείωση των σφαλμάτων αναμένεται επίσης από την εκ των προτέρων αποσαφήνιση των κανόνων επιλεξιμότητας.

Συμπέρασμα: συνολικά, για όλα τα μέτρα που προαναφέρθηκαν, απώτατος στόχος είναι η επίτευξη του πλησιέστερου στο 2% εναπομένοντος ποσοστού σφάλματος στο τέλος του κύκλου ζωής.

Το σενάριο αυτό βασίζεται στην παραδοχή ότι τα μέτρα απλούστευσης δεν θα υποστούν σημαντικές τροποποιήσεις κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης.

3. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Το πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου που βασίζεται στην εφαρμογή των προτύπων εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπής, οι διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων για την επιλογή των βέλτιστων προτάσεων και για τη διαχείριση των συμβάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδίου / της σύμβασης, και οι εκ των προτέρων έλεγχοι τιμολογίων και πληρωμών συμβάλλουν στην αποφυγή της ύπαρξης εναπομένοντος σφάλματος άνω του 2%.

2.3.      Μέτρα για την πρόληψη απάτης και παρατυπιών

Να προσδιοριστούν υπάρχοντα ή προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης[27] και με τη βοήθεια της OLAF, μέσω διαβούλευσης και συμμετοχής στο δίκτυο πρόληψης και ανίχνευσης της απάτης της OLAF, η ΓΔ ENTR ανέπτυξε το δικό της σχέδιο στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη και την ανίχνευση της απάτης και παρατυπιών τόσο εσωτερικά όσο και σε σχέση με δικαιούχους και αναδόχους. Η στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης θα επικαιροποιείται σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα όσον αφορά τις επιχορηγήσεις, το σχέδιο δράσης της στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης της ΓΔ ENTR προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου όλων των δικαιούχων (συντονιστών, εταίρων, υπεργολάβων και άλλων παραγόντων) και των σχεδίων της (εκθέσεις και δηλώσεις κόστους). Η εν λόγω βάση δεδομένων, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αγορά ισχυρών εργαλείων ανάλυσης δεδομένων για την ανίχνευση ενδείξεων απάτης, ή «προειδοποιητικών σημάτων», θα βελτιώσει σημαντικά τις λειτουργίες ελέγχου και τις ικανότητες λογιστικού ελέγχου της ΓΔ ENTR.

Με σκοπό τη βελτίωση των γνώσεων και της ικανότητας διενέργειας προληπτικών και αποτελεσματικών ελέγχων, το σχέδιο δράσης της στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης της ΓΔ ENTR προβλέπει την παροχή ειδικών μαθημάτων κατάρτισης και υλικού καθοδήγησης. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί μια στρατηγική ελέγχου για την αξιολόγηση της οικονομικής και της τεχνικής ικανότητας των δικαιούχων, καθώς και κατηγοριοποίηση των δικαιούχων βάσει κινδύνου βασισμένη σε δείκτες απάτης, καταχώρηση σε εργαλεία ΤΠ και προειδοποιητική σήμανση για εκ των προτέρων / εκ των υστέρων ελέγχους.

Επιπλέον, θα αναπτυχθούν διαδικασίες ελέγχου και καθοδήγηση για εκ των υστέρων λογιστικούς ελέγχους βάσει κινδύνου, επικεντρωμένες σε ενδεχόμενες περιπτώσεις απάτης και παρατυπίες. Η στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης θα είναι επίσης καλύτερα εναρμονισμένη με τα πρότυπα εσωτερικού ελέγχου, ιδίως με την αξιολόγηση κινδύνων, και με τη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης άλλων ΓΔ και οντοτήτων στις οποίες έχουν μεταβιβαστεί εξουσίες.

Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά μέσα, η Επιτροπή διασφαλίζει ότι τα συμβατικά έγγραφα με τον ΔΧΔ περιέχουν μέτρα για την πρόληψη της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων καθώς και την υποχρέωση του ΔΧΔ να μεταφέρει τα εν λόγω μέτρα στις συμβάσεις του με επιλεγμένους διαμεσολαβητές καθώς και στα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου του, συμπεριλαμβανομένων, λόγου χάρη, δραστηριοτήτων παρακολούθησης βάσει προκαθορισμένων απαιτήσεων της Επιτροπής.

3.         ΕΚΤΙΜΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.      Τομέας (-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή (-ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

· Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία (ενδεικτικά)

Κατά σειρά τομέων πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Γραμμή του προϋπολογισμού || Είδος δαπάνης || Συνεισφορά

Τομέας 1 || ΔΠ || χωρών ΕΖΕΣ || υποψήφιων χωρών || τρίτων χωρών || κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού

[1] || Γραμμή επιχειρησιακών δαπανών: 02 02 01 Πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ || ΔΠ || ΝΑΙ || ΝΑΙ || ΝΑΙ || όχι

[1] || Γραμμή(-ές) διοικητικών δαπανών || ΜΔΠ || ΝΑΙ || ΝΑΙ || ΝΑΙ || όχι

3.2.      Εκτιμούμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

3.2.1.   Συνοπτική παρουσίαση της εκτιμούμενης επίπτωσης στις δαπάνες

εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: 1 || Αριθμός || [Τομέας ……………...……………………………………………………………….]

ΓΔ: ENTR || || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Μετά το 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

Ÿ Επιχειρησιακές πιστώσεις || || || || || || || || ||

Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (1) || 213,600 || 256,000 || 300,500 || 346,000 || 393,500 || 441,000 || 492,400 || || 2 443,000

Πληρωμές || (2) || 110,240 || 235,240 || 287,240 || 311,240 || 327,240 || 368,240 || 439,240 || 364,320 || 2 443,000

Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από το κονδύλιο για τα ειδικά προγράμματα[28] || 02.01.04 || (3) || 11,000 || 11,000 || 11,000 || 11,000 || 11,000 || 12,000 || 12,000 || || 79,000

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τη ΓΔ ENTR || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =1+3 || 224,600 || 267,000 || 311,500 || 357,000 || 404,500 || 453,000 || 504,400 || || 2 522,000

Πληρωμές || =2 +3 || 121,240 || 246,240 || 298,240 || 322,240 || 338,240 || 380,240 || 451,240 || 364,320 || 2 522,000

Ÿ ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (4) || 213,600 || 256,000 || 300,500 || 346,000 || 393,500 || 441,000 || 492,400 || || 2 443,000 ||

Πληρωμές || (5) || 110,240 || 235,240 || 287,240 || 311,240 || 327,240 || 368,240 || 439,240 || 364,320 || 2 443,000 ||

Ÿ ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από το κονδύλιο για τα ειδικά προγράμματα || (6) || 9.980 || 11,000 || 11,000 || 11,000 || 11,000 || 11,000 || 12,000 || 12,000 || ||

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ <1> του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =4+ 6 || 224,600 || 267,000 || 311,500 || 357,000 || 404,500 || 453,000 || 504,400 || || 2 522,000 ||

Πληρωμές || =5+ 6 || 121,240 || 246,240 || 298,240 || 322,240 || 338,240 || 380,240 || 451,240 || 364,320 || 2 522,000 ||

||

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || 5 || «Διοικητικές δαπάνες»

εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ: ENTR ||

Ÿ Ανθρώπινοι πόροι || 18,764 || 19,140 || 19,522 || 19,913 || 20,311 || 20,717 || 21,131 || 139,498

Ÿ Άλλες διοικητικές δαπάνες || 0,086 || 0,088 || 0,089 || 0,091 || 0,093 || 0,095 || 0,097 || 0,639

|| || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 5 ΓΔ ENTR[29] του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών) || 18,850 || 19,228 || 19,611 || 20,004 || 20,404 || 20,812 || 21,228 || 140,137

εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Μετά το 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || 243,450 || 286,228 || 331,111 || 377,004 || 424,904 || 473,812 || 525,628 || || 2 662,137

Πληρωμές || 140,090 || 265,468 || 317,851 || 342,244 || 358,644 || 401,052 || 472,468 || 364,320 || 2 662,137

3.2.2.   Εκτιμούμενη επίπτωση στις επιχειρησιακές πιστώσεις

– ¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων.

– X       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| Αναγράφονται οι στόχοι και οι υλοποιήσεις[30] ò || || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

|| ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ||

|| Είδος υλοποίησης[31] || Μέσο κόστος υλοποίησης || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Συνολικός αριθμός υλοποιήσεων || Σύνολο κόστους

|| ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1: Βελτίωση του πλαισίου προϋποθέσεων για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ || || || || || || || || || || || || || || || ||

|| Δραστηριότητες βελτίωσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας || Μελέτες, εκτιμήσεις επιπτώσεων, αξιολογήσεις, συνέδρια || 0,250 || 54 || 13,500 || 55 || 13,750 || 57 || 14,250 || 58 || 14,500 || 60 || 15,000 || 61 || 15,250 || 62 || 15,500 || 407 || 101,680

|| Δραστηριότητες για την ανάπτυξη πολιτικής ΜΜΕ και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ || Συνεδριάσεις, εκθέσεις, βάσεις δεδομένων || 0,075 || 98 || 7,350 || 98 || 7,350 || 122 || 9,150 || 124 || 9,300 || 128 || 9,600 || 138 || 10,350 || 152 || 11,400 || 860 || 64,480

|| Τουρισμός || Σχέδια, βραβεία, έρευνες, εκδηλώσεις || 1,000 || 9 || 9,000 || 12 || 12,000 || 16 || 16,000 || 19 || 19,000 || 22 || 22,000 || 25 || 25,000 || 28 || 28,000 || 131 || 131,440

|| Νέες επιχειρηματικές ιδέες για καταναλωτικά αγαθά || Σχέδια τύπου πρώτης εμπορικής εφαρμογής || 1,000 || 8 || 8,000 || 9 || 9,000 || 11 || 11,000 || 13 || 13,000 || 14 || 14,000 || 15 || 15,000 || 17 || 17,000 || 87 || 86,800

|| Υποσύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1 || || || || || || || || || || || || || || || || 384,400

|| ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2: Προώθηση επιχειρηματικότητας || || || || || || || || || || || || || || || ||

|| Δραστηριότητες προώθησης της επιχειρηματικότητας || Μελέτης, εκστρατείες, εκδηλώσεις || 0,5 || 5 || 2,500 || 6 || 3,000 || 5 || 2,500 || 6 || 3,000 || 6 || 3,000 || 6 || 3,000 || 7 || 3,500 || 41 || 20,720

|| Αριθμός ανταλλαγών || 0,007 || 600 || 4,200 || 720 || 5,040 || 1300 || 9,100 || 1400 || 9,800 || 1650 || 11,550 || 1770 || 12,390 || 2000 || 14,000 || 9440 || 66,080 ||

|| Υποσύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2 || || || || || || || || || || || || || || || || 86,800

|| ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 3: Βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση || || || || || || || || || || || || || || || ||

Χρηματοδοτικά μέσα || Αριθμός δικαιούχων ΜΜΕ (εγγυήσεις δανείων) || 0,004 || 7500 || 30,000 || 17 000 || 68,000 || 27 000 || 108,000 || 31 000 || 124,000 || 31 000 || 124,000 || 31 000 || 124,000 || 42 000 || 168,000 || 186500 || 746,320

|| Όγκος δανείων (εκατ. ευρώ) || || 1 071 || || 2 201 || || 3 384 || || 3 995 || || 4 065 || || 4 119 || || 5 420 || || 24255 ||

|| Αριθμός δικαιούχων ΜΜΕ (επιχειρηματικά κεφάλαια) || 1. 220 || 10 || 12,200 || 30 || 36,600 || 46 || 56,120 || 85 || 103,700 || 115 || 140,300 || 140 || 170,800 || 140 || 170,800 || 566 || 690,000

|| Εκατομμύρια ευρώ μόχλευσης (επιχειρηματικά κεφάλαια) || || 103 || || 343 || || 686 || || 1 064 || || 1 445 || || 1 817 || || 1 869 || || 7 327 ||

|| Υποσύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 3 || || || || || || || || || || || || || || || || 1436,320

|| ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 4: Βελτίωση της πρόσβασης σε αγορές || || || || || || || || || || || || || || || ||

|| Δίκτυο Enterprise Europe Network || Προτάσεις σύμπραξης || 0,005 || 5732 || 28,660 || 5821 || 29,105 || 5923 || 29,615 || 6040 || 30,200 || 6106 || 30,530 || 6336 || 31,680 || 6540 || 32,700 || 42 498 || 212,500

|| ΜΜΕ που λαμβάνουν υπηρεσίες στήριξης (ανά 1000 ΜΜΕ) || 0,065 || 403 || 26,195 || 418 || 27,170 || 438 || 28,47 || 458 || 29,77 || 488 || 31,720 || 508 || 33,020 || 539 || 35,035 || 3252 || 211,380 ||

|| Στήριξη σε ΜΜΕ στο εξωτερικό || Μελέτες || 0,250 || 10 || 2,500 || 12 || 3,000 || 15 || 3,750 || 14 || 3,500 || 15 || 3,750 || 18 || 4,500 || 20 || 5,000 || 104 || 25,951

|| || Κέντρα ΜΜΕ· υπηρεσίες εξυπηρέτησης ΜΜΕ || 1,000 || 5 || 5,000 || 6 || 6,000 || 7 || 7,000 || 9 || 9,000 || 10 || 10,000 || 11 || 11,000 || 12 || 12,000 || 60 || 60,000

|| || Πλατφόρμες, εκδηλώσεις, δραστηριότητες προώθησης || 0,200 || 6 || 1,200 || 6 || 1,300 || 8 || 1,600 || 10 || 1,900 || 10 || 2,000 || 12 || 2,400 || 13 || 2,600 || || 13,249

|| Στήριξη στη διεθνή βιομηχανική συνεργασία || Σύνοδοι εργασίας || 0,200 || 5 || 1,000 || 7 || 1,400 || 8 || 1,600 || 9 || 1,800 || 10 || 2,000 || 11 || 2,200 || 12 || 2,400 || 62 || 12,400

|| Υποσύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 4 || || || || || || || || || || || || || || || || 535,480

|| ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ || || 213,600 || || 256,000 || || 300,500 || || 346,000 || || 393,500 || || 441,000 || || 492,400 || || 2443,000

3.2.3.   Εκτιμούμενη επίπτωση στις πιστώσεις διοικητικής φύσης

3.2.3.1.            Εκτενής περίληψη

– ¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

– X       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

Ανθρώπινοι πόροι || 18,764 || 19,140 || 19,522 || 19,913 || 20,311 || 20,717 || 21,131 || 139,498

Άλλες διοικητικές δαπάνες || 0,086 || 0,088 || 0,089 || 0,091 || 0,093 || 0,095 || 0,097 || 0,639

Υποσύνολο ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || 18,850 || 19,228 || 19,611 || 20,004 || 20,404 || 20,812 || 21,228 || 140,137

Εκτός ΤΟΜΕΑ 5[32] του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

Ανθρώπινοι πόροι || || || || || || || ||

Άλλες δαπάνες διοικητικής φύσης || || || || || || || ||

Υποσύνολο εκτός ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ || 18,850 || 19,228 || 19,611 || 20,004 || 20,404 || 20,812 || 21,228 || 140,137

3.2.3.2.            Εκτιμούμενες απαιτήσεις ανθρώπινων πόρων

– ¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν απαιτεί τη χρήση ανθρώπινων πόρων

– X       Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρήση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Η εκτίμηση εκφράζεται σε ακέραια ποσά

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020

Ÿ Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων) ||

XX 01 01 01 (Έδρα και γραφεία αντιπροσωπείας της Επιτροπής) || 110 || 110 || 110 || 110 || 110 || 110 || 110

XX 01 01 02 (σε αντιπροσωπείες) || || || || || || ||

XX 01 05 01 (Έμμεση έρευνα) || || || || || || ||

10 01 05 01 (Άμεση έρευνα) || || || || || || ||

Ÿ Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: FTE)[33] ||

XX 01 02 01 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ από το «συνολικό κονδύλιο») || 58 || 58 || 58 || 58 || 58 || 58 || 58

XX 01 02 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΝΕΑ, TΥ και ΑΕΕ στις αντιπροσωπείες) || || || || || || ||

XX 01 04 yy [34] || στην έδρα [35] || || || || || || ||

|| σε αντιπροσωπείες || || || || || || ||

XX 01 05 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ – Έμμεση έρευνα) || || || || || || ||

10 01 05 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ – Άμεση έρευνα) || || || || || || ||

Άλλη γραμμή του προϋπολογισμού (να προσδιοριστεί) || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ || 168 || 168 || 168 || 168 || 168 || 168 || 168

XX είναι ο τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης ή/και που έχει ανακατανεμηθεί στο πλαίσιο της ίδιας της ΓΔ και θα συμπληρωθούν, ενδεχομένως, από όλα τα συμπληρωματικά κονδύλια που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση της δράσης της ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας χορήγησης και με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Η ΓΔ ENTR εξετάζει το ενδεχόμενο μερικής εξωτερικής ανάθεσης σε υφιστάμενο εκτελεστικό οργανισμό. Τα ποσά και οι καταλογισμοί θα αναπροσαρμοστούν, εφόσον απαιτείται, ανάλογα με τα αποτελέσματα της διαδικασίας εξωτερικής ανάθεσης.

Περιγραφή των καθηκόντων προς εκτέλεση:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι ||

Εξωτερικό προσωπικό ||

3.2.4.   Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

– X       Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με την πρόταση της Επιτροπής για ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020, COM(2011) 500 τελικό.

– ¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος επαναπρογραμματισμός με τον προσδιορισμό των σχετικών γραμμών του προϋπολογισμού και των αντίστοιχων ποσών.

[…]

– ¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση του μέσου ευελιξίας ή την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου[36].

Να εξηγηθεί η ανάγκη με τον προσδιορισμό των σχετικών τομέων και γραμμών του προϋπολογισμού, καθώς και των αντίστοιχων ποσών.

[…]

3.2.5.   Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση [να συμπληρωθεί]

– Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους

Πιστώσεις σε εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

|| Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Σύνολο

Τρίτα κράτη τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα[37] || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

3.3.      Εκτιμούμενη επίπτωση στα έσοδα

– X       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο στα έσοδα.

– ¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που περιγράφεται κατωτέρω:

– ¨         στους ίδιους πόρους

– ¨         στα διάφορα έσοδα

Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού: || Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος || Αντίκτυπος της πρότασης /πρωτοβουλίας[38]

Έτος N || Έτος N+1 || Έτος N+2 || Έτος N+3 || … να εγγραφούν όσες στήλες απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια του αντικτύπου (βλέπε σημείο 1.6)

Άρθρο …………. || || || || || || || ||

Για τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστεί(ούν) η(οι) γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που έχει(ουν) επηρεαστεί.

[…]

Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού του αντίκτυπου στα έσοδα.

[1]               COM(2011) 500 τελικό.

[2]               Περισσότεροι από 50 000 διαφορετικοί χρήστες της δικτυακής πύλης ΔΔΙ και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης κατά τα τρία πρώτα έτη, με περισσότερες από 2 εκατομμύρια επισκέψεις· περισσότερα από 30 σεμινάρια κατάρτισης και διαδραστικές σύνοδοι εργασίας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα 2/3 στην Ευρώπη, για τη συγκέντρωση των προβληματισμών των ΜΜΕ.

[3]               Μελέτες/έρευνες που διενεργούνται από μεμονωμένα μικρότερα κράτη μέλη θα έχουν μικρότερη ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, δεν θα καλύπτουν ολόκληρο το πεδίο της ΕΕ και ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα την επανάληψη έρευνας που έχει ήδη διενεργηθεί σε άλλες χώρες.

[4]               Ο συγκεκριμένος τύπος μέτρων συνεπάγεται υψηλότερη προστιθέμενη αξία και αντίκτυπο, εάν υλοποιηθούν με συντονισμένη/συμπληρωματική προσέγγιση μεταξύ κρατών μελών· επιπλέον, τα μικρότερα κράτη μέλη συνήθως διαθέτουν λιγότερους πόρους για την προώθηση των προορισμών τους και ιδίως για την προώθηση προϊόντων διεθνικού τουρισμού.

[5]               COM(2011) 500 τελικό, SEC(2011) 867 - 868 τελικό. Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Προϋπολογισμός για την «Ευρώπη 2020» - Μέρος II: Δελτία πολιτικής.

[6]               Final Report: Evaluation of the Executive Agency for Competitiveness and Innovation (Τελική έκθεση: Αξιολόγηση του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία), 12 Μαΐου 2011. http://ec.europa.eu/cip/files/docs/evaluation-of-eaci-may-2011_en.pdf

[7]               http://ec.europa.eu/cip/files/docs/public-consultation-annex2-to-final-report_en.pdf

[8]               http://ec.europa.eu/enterprise/dg/files/evaluation/final_report_eip_interim_evaluation_04_2009_en.pdf

[9]               http://ec.europa.eu/cip/files/docs/eip-final-evaluation-report_en.pdf

[10]             Ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει μειωθεί σε σύγκριση με το ποσό που δημοσιεύτηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Προϋπολογισμός για την «Ευρώπη 2020» [COM(2011) 500] επειδή οι δράσεις υποστήριξης της τυποποίησης θα χρηματοδοτηθούν έως το ποσό των 182 εκατ. ευρώ από πηγές εκτός του προγράμματος, προκειμένου να διατηρηθεί η επιτυχημένη τους δομή και η αποτελεσματική τους εφαρμογή.

[11]             COM (2010) 2020 τελικό.

[12]             COM (2010) 614 τελικό.

[13]             COM(2008) 394 τελικό.

[14]             COM(2011) 78 τελικό.

[15]             COM(2011) 398 τελικό.

[16]             ΕΕ L 124 της 20.5.2003, σ. 36.

[17]             Έρευνα Ευρωβαρομέτρου του 2009 για την επιχειρηματικότητα.

[18]             COM(2010) 352 τελικό.

[19]             ΕΕ C 139 της 14.6.2006, σ. 1.

[20]             ΕΕ L 11 της 28.2.2011, σ. 1.

[21]             Οι δείκτες αναφέρονται σε εξελίξεις στον τομέα της πολιτικής για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία. Η Επιτροπή δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την επίτευξη των ως άνω στόχων. Διάφοροι άλλοι παράγοντες που εκφεύγουν του ελέγχου της Επιτροπής επηρεάζουν επίσης τα αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα.

[22]             NEER/REER βάσει ULC, μη συμπεριλαμβανομένου του αντικτύπου των συναλλαγματικών διακυμάνσεων (NEER = ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία· REER = πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία· ULC = κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

[23]             ΔΒΔ: διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων· ΠΒΔ: προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.

[24]             Όπως αναφέρεται στο άρθρο 49 παράγραφος 6 στοιχεία α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.

[25]             Αναλυτικά στοιχεία για τους τρόπους διαχείρισης και παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[26]             Όπως αναφέρεται στο άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού.

[27]             COM(2011) 376 της 24.06.2011.

[28]             Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες για τη στήριξη της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «ΒΑ»), εκτελεστικοί οργανισμοί (χωρίς να συνεκτιμάται η προβλεπόμενη πρόσθετη εξωτερική ανάθεση), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

[29]             Η ΓΔ ENTR εξετάζει το ενδεχόμενο μερικής εξωτερικής ανάθεσης σε υφιστάμενο εκτελεστικό οργανισμό. Τα ποσά και οι καταλογισμοί θα αναπροσαρμοστούν, εφόσον απαιτείται, ανάλογα με τα αποτελέσματα της διαδικασίας εξωτερικής ανάθεσης. Οι «Λοιπές διοικητικές δαπάνες» περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των υποχρεωτικών συνεδριάσεων της επιτροπής.

[30]             Η παρούσα ενδεικτική κατανομή των επιχειρησιακών πιστώσεων και η κατανομή του προϋπολογισμού μεταξύ των προτεινόμενων δράσεων που προκύπτουν από αυτήν βασίζονται στη φύση των προβλεπόμενων δράσεων: για παράδειγμα, οι δραστηριότητες για την ανάπτυξη πολιτικής για τις ΜΜΕ και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ αποτελούν ανάπτυξη πολιτικής βασισμένη σε μελέτες και εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν μέσω δημόσιων συμβάσεων και θα είναι συγκριτικά λιγότερο δαπανηρές από ό,τι οι δραστηριότητες που προβλέπονται στους τομείς του τουρισμού και των καταναλωτικών αγαθών, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.

[31]             Οι υλοποιήσεις αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ. αριθμός ανταλλαγών σπουδαστών που χρηματοδοτήθηκαν, χιλιόμετρα δρόμων που

κατασκευάστηκαν κ.λπ.).

[32]             Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες για τη στήριξη της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «ΒΑ»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

[33]             ΣΥ = Συμβασιούχος υπάλληλος· ΠΠ = Προσωρινό προσωπικό («Intérimaire»), ΝΕΑ = Νεαρός εμπειρογνώμονας σε αντιπροσωπεία («Jeune Expert en Délégation»), ΤΥ = Τοπικός υπάλληλος, ΑΕΕ = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας.

[34]             Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού βάσει επιχειρησιακών πιστώσεων (πρώην γραμμές «BA»).

[35]             Κυρίως για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).

[36]             Βλέπε σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

[37]             Υπό συγκεκριμένους όρους και με την επιφύλαξη της καταβολής χρηματοδοτικής συνεισφοράς στο πρόγραμμα, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) οι οποίες είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), υποψήφιες χώρες και δυνάμει υποψήφιες χώρες, χώρες οι οποίες υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των ευρωπαϊκών πολιτικών γειτονίας (βλέπε άρθρο 5).

[38]             Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμοί, εισφορές ζάχαρης) τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 25% για έξοδα είσπραξης.

Top