Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0162

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ηλεκτρονική δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

/* COM/2011/0162 τελικό */

52011PC0162




[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 4.4.2011

COM(2011) 162 τελικό

2011/0070 (APP)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την ηλεκτρονική δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Γενικό πλαίσιο

Η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξασφαλίζει την επίσημη δημοσίευση της νομοθεσίας και άλλων πράξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 1958 δημοσιεύεται σε χαρτί και από το 1998 είναι επίσης διαθέσιμη στο Διαδίκτυο. Τα τελευταία έτη, όλο και περισσότεροι άρχισαν να συμβουλεύονται την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Διαδίκτυο λόγω ευκολίας και ταχύτητας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των συνδρομών για την έντυπη έκδοση. Εντούτοις, επειδή η έντυπη έκδοση θεωρείται ακόμη η μόνη έγκυρη και νομικώς δεσμευτική δημοσίευση, επί του παρόντος δεν μπορούν να απαιτούνται νομικά δικαιώματα και να επιβάλλονται υποχρεώσεις βάσει της ηλεκτρονικής μορφής της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τούτο δηλώθηκε ρητά από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση Skoma-Lux[1]. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, «…αυτός ο τρόπος δημοσιοποιήσεως της κοινοτικής νομοθεσίας (δηλ. στο Διαδίκτυο) δεν ισοδυναμεί με προσήκουσα δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθόσον το κοινοτικό δίκαιο δεν περιλαμβάνει καμία τέτοια ρύθμιση .»

Υφιστάμενες διατάξεις στον τομέα που αφορά η πρόταση

Το άρθρο 297 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ότι οι νομοθετικές και οι μη νομοθετικές πράξεις που εκδίδονται υπό μορφή κανονισμών ή οδηγιών που απευθύνονται σε όλα τα κράτη μέλη, ή υπό μορφή αποφάσεων, όταν δεν καθορίζουν τους αποδέκτες τους, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νομοθετικές πράξεις που εκδίδονται σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία υπογράφονται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, ενώ οι άλλες πράξεις υπογράφονται από τον/τους Πρόεδρο/Προέδρους του/των οργάνου/ων που τις έχει/ουν εκδώσει. Οι εν λόγω πράξεις τίθενται σε ισχύ την ημέρα που αναφέρεται στο κείμενό τους ή την δωδέκατη ημέρα μετά τη δημοσίευσή τους.

Η απόφαση 2009/496/ΕΚ, Ευρατόμ[2] καθορίζει λεπτομερέστερα τον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα τηρούν τις υποχρεώσεις τους να δημοσιεύουν νομοθετικά κείμενα. Μια διοργανική υπηρεσία – η Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων – έχει αναλάβει τη δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διασφαλίζει τη γνησιότητά της.

Στόχοι της πρότασης

Η πρόταση αποσκοπεί στο να διευρύνει την πρόσβαση στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δώσει στον καθένα (επαγγελματίες νομικούς ή ευρύ κοινό) τη δυνατότητα να επικαλείται την ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως επίσημη και αυθεντική. Εάν η ηλεκτρονική δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρισθεί ως έγκυρη δημοσίευση, όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να έχουν ουσιαστικά ταυτόχρονη πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμέσως μετά τη δημοσίευση και με πιο οικονομικό τρόπο, εφόσον η πρόσβαση στην ηλεκτρονική δημοσίευση θα είναι δωρεάν. Επίσης, θα διευκολυνθεί η πρόσβαση για τα άτομα που διαβιούν σε γεωγραφικά δυσπρόσιτες περιοχές της Ευρώπης. Επιπλέον, η μεγαλύτερη πρόσβαση ενισχύεται από τους στόχους της στρατηγικής «ΕΥΡΩΠΗ 2020 για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη»[3] που αποσκοπεί στο να εξασφαλιστεί ευρυζωνική πρόσβαση σε όλους μέχρι το 2013.

Η πρόταση αποσκοπεί επίσης στο να ενισχύσει την ασφάλεια δικαίου σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση, δηλαδή ότι η επιγραμμική δημοσίευση εξυπηρετεί μόνο ενημερωτικούς στόχους, δεδομένου ότι μπορούν να προβληθούν δικαιώματα και να επιβληθούν υποχρεώσεις βάσει της δημοσίευσής τους στην αυθεντική ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνάφεια με άλλες πολιτικές και στόχους της Ένωσης

Η πρόταση συμφωνεί πλήρως με τις πολιτικές της Ένωσης και ιδίως με την εμβληματική πρωτοβουλία «Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη»[4] που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής ΕΥΡΩΠΗ 2020 για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Το ψηφιακό θεματολόγιο αποσκοπεί στο να μεγιστοποιήσει τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη των τεχνολογιών της πληροφορίας και τονίζει τον ρόλο των δημόσιων αρχών στην προώθηση της ψηφιακής αγοράς. Σ’αυτό το πλαίσιο, η πρόσβαση σε επιγραμμικά νομικά περιεχόμενα τονώνει την ανάπτυξη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, δεδομένου ότι η διάδοση πληροφοριών για τον δημόσιο τομέα με αυτό το μέσο θα οδηγήσει στη δημιουργία καινοτόμων επιγραμμικών υπηρεσιών.

Η πρόταση είναι επίσης συμβατή με τους στόχους του Ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την ηλε-διακυβέρνηση 2011-2015[5], σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να παρέχουν επιγραμμική πρόσβαση στις πληροφορίες για εθνικές νομοθεσίες και κανονιστικές διατάξεις, πολιτικές και χρηματοδοτήσεις.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΤΥΠΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβούλευση των ενδιαφερόμενων μερών

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και φορείς εκπροσωπούνται στη διοικούσα επιτροπή της Υπηρεσίας Εκδόσεων, η οποία είναι αρμόδια για την επίβλεψη της στρατηγικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας Εκδόσεων. Σ’αυτό το πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα όργανα και φορείς εξέτασαν το ζήτημα και δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη δημιουργία ηλεκτρονικής έκδοσης της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητήθηκε επίσης η γνώμη των κρατών μελών σχετικά με το ζήτημα της νομικά έγκυρης ηλεκτρονικής δημοσίευσης της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της ομάδας εργασίας «ηλεκτρονικό δίκαιο» του Συμβουλίου. Στις 30 Ιουλίου 2010 η Γενική Γραμματεία της Επιτροπής διαβίβασε ανεπίσημο σημείωμα στο Συμβούλιο το οποίο εξετάστηκε κατά τις δύο συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας «ηλεκτρονικό δίκαιο», στις 21 Σεπτεμβρίου και στις 26 Οκτωβρίου 2010. Τα κράτη μέλη εξέφρασαν την ισχυρή υποστήριξή τους για τη νομικά έγκυρη ηλεκτρονική δημοσίευση[6], αλλά οι απόψεις τους διίσταντο όσον αφορά τη διατήρηση της νομικής ισχύος της έντυπης μορφής. Οι παρατηρήσεις της ομάδας αφορούσαν τα εξής:

- την επιλογή της αποκλειστικά ηλεκτρονικής δημοσίευσης της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδεχομένως μετά από μεταβατική περίοδο παράλληλης έντυπης δημοσίευσης και ηλεκτρονικής μορφής,

- το κόστος εκτύπωσης της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περίπτωση που η επιλογή θα αφορούσε την παράλληλη διάδοση της έντυπης και της ηλεκτρονικής μορφής,

- τον κίνδυνο διαφορών μεταξύ της έντυπης και της ηλεκτρονικής έκδοσης και την ανάγκη να καθοριστούν σαφείς κανόνες για την αντιμετώπιση των ασυνεπειών ή για την επικρατούσα μορφή,

- τον περιορισμένο ρόλο που μπορεί να παίξει ενδεχομένως η έντυπη έκδοση στη διάδοση της νομοθεσίας της ΕΕ σε πρόσωπα που δεν θα είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στην ηλεκτρονική μορφή.

Κατά την εκπόνηση αυτής της πρότασης η Επιτροπή έλαβε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν. Αρχικά, προτιμήθηκε η παράλληλη δημοσίευση σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή, με την ίδια νομική ισχύ, δεδομένου ότι η λύση αυτή θα διασφάλιζε την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση στο δίκαιο της ΕΕ για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Εντούτοις, η πείρα των κρατών μελών σ’αυτόν τον τομέα έδειξε ότι τα οφέλη θα ήταν οριακά και δεν θα αρκούσαν για να αντισταθμιστεί η περιπλοκότητα που θα είχε δημιουργηθεί. Τονίστηκε επίσης ότι τα άτομα που διαβιούν σε γεωγραφικά δυσπρόσιτες περιοχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή καθυστερήσεις στην απόκτηση της έντυπης έκδοσης και ότι η αυθεντική ηλεκτρονική έκδοση θα τους διευκόλυνε την πρόσβαση στο δίκαιο της ΕΕ.

Η πρόταση κανονισμού προβλέπει ότι η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δημοσιεύεται σε ηλεκτρονική μορφή που να παράγει νομικά αποτελέσματα. Η ηλεκτρονική δημοσίευση είναι συμβατή με τον στόχο που καθόρισαν η στρατηγική Ευρώπη 2020 και η εμβληματική πρωτοβουλία «Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη», σύμφωνα με την οποία θα εξασφαλιστεί ευρυζωνική πρόσβαση σε όλους μέχρι το 2013. Το προτεινόμενο σύστημα συμφιλιώνει τις επιταγές της προσβασιμότητας και της απλούστευσης:

- Αφενός, η έγκυρη ηλεκτρονική δημοσίευση επιτρέπει ευρύτερη διάδοση από ό,τι η έντυπη έκδοση. Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού συνδρομών για την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χρήση του Διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε - σύμφωνα με την Eurostat, το 70% των νοικοκυριών το 2010 και το 94% των επιχειρήσεων το 2009 είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, η ανάγνωση της ηλεκτρονικής έκδοσης της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι δωρεάν και ισοδύναμη με την έντυπη δημοσίευση, για την οποία τα έξοδα εκτύπωσης και αποστολής καταβάλλονται από το κοινό. Εν πάση περιπτώσει, προβλέπεται κάποια διασφάλιση για άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό συγκεκριμένη ηλεκτρονική μορφή και για άτομα τα οποία δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική μορφή, δεδομένου ότι θα είναι πάντα δυνατό να διατίθεται έντυπη έκδοση «κατόπιν αιτήσεως» αλλά χωρίς νομική ισχύ (π.χ. για ενημερωτικούς λόγους μόνον) είτε μέσω της Υπηρεσίας Επισήμων Εκδόσεων είτε ως εκτυπωμένο αντίγραφο από το Διαδίκτυο.

- Αφετέρου, το σύστημα είναι απλούστερο λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι πλέον αναγκαίο να υπάρχουν πιθανοί περίπλοκοι κανόνες για την αντιμετώπιση των αποκλίσεων μεταξύ της έντυπης και της ηλεκτρονικής έκδοσης.

Εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης της πρότασης

Η Επιτροπή αξιολόγησε, βάσει αναλύσεως, τις τρεις πιθανές λύσεις όσον αφορά τη δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Επιλογή 1: Διατήρηση της παρούσας κατάστασης, κατά την οποία μόνον η έντυπη έκδοση συνιστά έγκυρη δημοσίευση, ενώ η ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξυπηρετεί μόνον ενημερωτικούς σκοπούς,

- Επιλογή 2: αποκλειστική ηλεκτρονική δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

- Επιλογή 3: Ταυτόχρονη δημοσίευση έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής που θα έχουν ίση νομική ισχύ και αποτέλεσμα.

Η παροχή νομικής ισχύος στην ηλεκτρονική έκδοση θα αποφέρει σημαντικά οφέλη, εφόσον:

- η πρόσβαση στη νομοθεσία της ΕΕ διευρύνεται, καθίσταται ευκολότερη και άμεση,

- η πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση είναι δωρεάν και εφικτή ανά πάσα στιγμή,

- αυτή η ηλεκτρονική δημοσίευση θα είναι σύμφωνη με τις προτεραιότητες του ψηφιακού θεματολογίου που συμφωνήθηκε μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και θα ενισχύσει τη χρήση επιγραμμικών υπηρεσιών.

ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Κύριες διατάξεις της πρότασης

Η πρόταση προβλέπει ότι η ηλεκτρονική δημοσίευση θα ισοδυναμεί με έγκυρη δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις, η έντυπη έκδοση θα αρκούσε για να διασφαλιστούν τα έννομα αποτελέσματα της δημοσίευσης σε εξαιρετικές και προσωρινές περιστάσεις απρόβλεπτων διαταραχών της ηλεκτρονικής δημοσίευσης λόγω τεχνικού συμβάντος (π.χ. επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή απρόβλεπτη δυσλειτουργία του εξοπλισμού) διάρκειας μεγαλύτερης της μιας ημέρας. Η έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκτυπώνεται υπό αυτές τις περιστάσεις δημοσιεύεται σε ηλεκτρονική μορφή αμέσως μόλις αποκατασταθεί το τεχνικό σύστημα. Η έντυπη έκδοση διευκρινίζει την ημερομηνία της δημοσίευσης, αλλά υπερισχύει η επακόλουθη ηλεκτρονική έκδοση σε περίπτωση διαφορών μεταξύ των δύο εκδοχών.

Η πρόταση εξετάζει επίσης τις τεχνικές απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνεται η ηλεκτρονική έκδοση για να ισοδυναμεί με έγκυρη δημοσίευση και καθορίζει τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Επισήμων Εκδόσεων σ’αυτόν τον τομέα.

Νομική βάση

Άρθρο 352 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αρχή της αναλογικότητας

Το πεδίο της πρότασης περιορίζεται στην ηλεκτρονική δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους τεχνικούς όρους που απαιτούνται για να ισοδυναμεί με έγκυρη δημοσίευση.

Επιλογή νομικών μέσων

Ο κανονισμός είναι το μόνο κατάλληλο μέσο δεδομένου ότι εφαρμόζεται άμεσα σε κάθε κράτος μέλος. Οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση στο δίκαιο της ΕΕ και επομένως η πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να διασφαλίζεται με τον ίδιο τρόπο και υπό τις ίδιες συνθήκες για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η εξασφάλιση νομικά έγκυρης δημοσίευσης της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ηλεκτρονική μορφή δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση.

Εντούτοις, η τεχνική υποδομή που εξασφαλίζει την ηλεκτρονική δημοσίευση απαιτεί την πραγματοποίηση επενδύσεων σε τεχνολογίες της πληροφορίας. Στο πλαίσιο της διοικητικής αυτονομίας, το 2009 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες ύψους 38 000 EUR για τη δημιουργία και τον έλεγχο του τεχνικού συστήματος πριν από τη δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ηλεκτρονική μορφή ως αυθεντικής. Οι περαιτέρω επενδύσεις ανάπτυξης και το κόστος συντήρησης και διαχείρισης του συστήματος θα επιβαρύνουν όλα τα θεσμικά όργανα, δεδομένου ότι αυτά έχουν την υποχρέωση δημοσίευσης νομοθετικών κειμένων. Η μέθοδος υπολογισμού της κλείδας κατανομής στηρίζεται στον αριθμό σελίδων της ΕΕ σειράς L και C που εκδίδονται για κάθε θεσμικό όργανο κατά την διάρκεια του έτους n-2. Η κλείδα για το 2011 καθορίστηκε με βάση τα στοιχεία του 2009:

- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 47,64%

- Συμβούλιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης: 21,96%

- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 21,94%

- Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή: 3,29%

- Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 3,17%

- Ελεγκτικό Συνέδριο: 1,25%

- Επιτροπή των Περιφερειών: 0,75%.

Πρέπει να προβλεφθούν τα δημοσιονομικά μέσα βάσει αυτής της κλείδας κατανομής.

2011/0070 (APP)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την ηλεκτρονική δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 352,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

΄Εχοντας υπόψη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[7],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1. Το άρθρο 297 της Συνθήκης αναφέρεται στη δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη θέση σε ισχύ των νομικών πράξεων της Ένωσης.

2. Η έντυπη έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης , σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης, αποτελεί επί του παρόντος τη μόνη νομικά δεσμευτική δημοσίευση, παρόλο που είναι επίσης διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή.

3. Η απόφαση 2009/496/ΕΚ/Ευρατόμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Επιτροπής, του Δικαστηρίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών, της 26ης Ιουνίου 2009, σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Επισήμων Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης[8] εξασφαλίζει ότι η Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων επιτρέπει στα θεσμικά όργανα να τηρούν τις υποχρεώσεις τους δημοσίευσης νομοθετικών κειμένων.

4. Με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-161/06 Skoma-Lux sro κατά Celni κλπ[9], οι νομικές πράξεις της Ένωσης δεν μπορούν να επιβληθούν σε άτομα όταν δεν έχουν δημοσιευθεί ορθά στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι το να καταστούν διαθέσιμες τέτοιες πράξεις στο Διαδίκτυο δεν ισοδυναμεί με έγκυρη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελλείψει κανόνων ως προς αυτό στο δίκαιο της Ένωσης.

5. Εάν η δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ηλεκτρονική μορφή συνιστούσε έγκυρη δημοσίευση, θα ήταν δυνατή η ταχύτερη και οικονομικότερη πρόσβαση στο δίκαιο της Ένωσης.

6. Η ανακοίνωση της Επιτροπής «Ένα ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη»[10] τονίζει ότι η πρόσβαση σε έννομο επιγραμμικό περιεχόμενο ευνοεί την ανάπτυξη ψηφιακής εσωτερικής αγοράς η οποία αποφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

7. Θα πρέπει επομένως να θεσπιστούν κανόνες που να διασφαλίζουν την αυθεντικότητα, την ακεραιότητα και τον αναλλοίωτο χαρακτήρα της ηλεκτρονικής δημοσίευσης της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. Η οδηγία 1999/93/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 1999, σχετικά με το κοινοτικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές υπογραφές[11] καθορίζει τα νομικά αποτελέσματα των ηλεκτρονικών υπογραφών ως μέσο πιστοποίησης της γνησιότητας. Για να εξασφαλιστούν η γνησιότητα, η αυθεντικότητα και ο αναλλοίωτος χαρακτήρας της ηλεκτρονικής έκδοσης της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης , μια προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή βάσει αναγνωρισμένου πιστοποιητικού, δημιουργηθείσα από ασφαλή διάταξη δημιουργίας υπογραφής, σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία, προσφέρει επαρκείς εγγυήσεις στο κοινό.

9. Η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο EUR-Lex πρέπει να εξασφαλίζεται σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις για την προστασία προσώπων με αναπηρία, σύμφωνα με την απόφαση 2010/48/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με τη σύναψη, από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία[12].

10. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως καθορίζεται στο άρθρο 5 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου ο οποίος συνίσταται στο να επιτραπεί σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες να στηρίζονται στην ηλεκτρονική δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι το πεδίο του περιορίζεται στο να καταστήσει μια τέτοια δημοσίευση εξίσου αυθεντική με την έντυπη δημοσίευση σήμερα.

11. Η Συνθήκη δεν προβλέπει, για τη θέσπιση του παρόντος κανονισμού, άλλες εξουσίες δράσης εκτός από εκείνες του άρθρου 352,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

12. Η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύεται σε ηλεκτρονική μορφή, στις επίσημες γλώσσες της Ένωσης, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

13. Η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύεται σε ηλεκτρονική μορφή, εφεξής «η ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας », είναι αυθεντική και παράγει νομικά αποτελέσματα.

Άρθρο 2

14. Η ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή βάσει αναγνωρισμένου πιστοποιητικού, δημιουργηθείσα από ασφαλή διάταξη δημιουργίας υπογραφής, σύμφωνα με την οδηγία 1999/93/ΕΚ. Το αναγνωρισμένο πιστοποιητικό και οι ανανεώσεις του δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο EUR-Lex προκειμένου να επιτραπεί στο κοινό να επαληθεύει την προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή και τον αυθεντικό χαρακτήρα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Επίσημης Εφημερίδας.

15. Η ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία δημοσίευσής της.

16. Η ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας είναι διαθέσιμη για το κοινό στον δικτυακό τόπο EUR-Lex για απεριόριστη διάρκεια. Η ανάγνωσή της είναι δωρεάν.

17. Ο δικτυακός τόπος EUR-Lex είναι προσβάσιμος για όλους τους χρήστες. Η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης προσβάσιμη για πρόσωπα με αναπηρία σε εναλλακτική ηλεκτρονική μορφή που δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Η εναλλακτική εκδοχή είναι επίσης διαθέσιμη σε αρχεία.

Άρθρο 3

18. Η Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων μπορεί να συνεχίσει να εκτυπώνει την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έντυπα αντίγραφα δεν είναι αυθεντικά και δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα, με την επιφύλαξη του άρθρου 4 παράγραφος 2.

19. Επιβάλλεται τέλος για το κόστος εκτύπωσης και αποστολής για τα έντυπα αντίγραφα της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

20. Στην περίπτωση που η ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας δεν μπορεί να καταστεί προσβάσιμη λόγω απρόβλεπτης και εξαιρετικής διαταραχής του συστήματος πληροφορικής της Υπηρεσίας Επισήμων Εκδόσεων, η πρόσβαση σε αυτήν αποκαθίσταται το ταχύτερο δυνατόν.

21. Εάν η πρόσβαση δεν μπορεί να αποκατασταθεί εντός μιας εργάσιμης ημέρας, η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύεται σε έντυπη μορφή η οποία παράγει νομικά αποτελέσματα. Η αντίστοιχη ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας δημοσιεύεται αμέσως μόλις αποκατασταθεί το σύστημα πληροφορικής.

22. Η ημερομηνία δημοσίευσης νομικών πράξεων που δημοσιεύονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της έντυπης έκδοσης. Στην περίπτωση διαφορών μεταξύ της ηλεκτρονικής έκδοσης της Επίσημης Εφημερίδας και της έντυπης έκδοσης που δημοσιεύεται σύμφωνα με την παράγραφο 2, υπερισχύει η πρώτη.

Άρθρο 5

23. Όσον αφορά την ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας, η Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων είναι αρμόδια για τα εξής:

α) δημοσίευση της ηλεκτρονικής έκδοσης της Επίσημης Εφημερίδας και διασφάλιση της αυθεντικότητάς της,

β) εφαρμογή, διαχείριση και συντήρηση του συστήματος πληροφορικής που εκδίδει την ηλεκτρονική έκδοση, και αναβάθμιση του εν λόγω συστήματος σύμφωνα με τις μελλοντικές τεχνικές εξελίξεις,

γ) εφαρμογή και επέκταση των τεχνικών εγκαταστάσεων ώστε να εξασφαλίζεται πρόσβαση για όλους τους χρήστες στην ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας,

δ) καθορισμός εσωτερικών κανόνων ασφάλειας και πρόσβασης όσον αφορά το σύστημα πληροφορικής που εκδίδει την ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας,

ε) διατήρηση και αρχειοθέτηση των ηλεκτρονικών φακέλων και επεξεργασία αυτών σύμφωνα με τις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις.

24. Η Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων ασκεί τις αρμοδιότητες που καθορίζονται στην παράγραφο 1 σύμφωνα με την απόφαση 2009/496/ΕΚ, Ευρατόμ.

Άρθρο 6

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2012.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

[Τόπος],

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1. Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.2. Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής που αφορά(-ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

1.3. Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.4. Στόχος(οι)

1.5. Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.6. Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της δράσης

1.7. Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) διαχείρισης

2. ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1. Κανόνες παρακολούθησης και αναφοράς

2.2. Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

2.3. Μέτρα για την πρόληψη της απάτης και των παρατυπιών

3. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1. Τομέας(-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(-ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

3.2. Εκτιμώμενη επίπτωση στις δαπάνες

3.2.1. Συνοπτική παρουσίαση της εκτιμώμενης επίπτωσης στις δαπάνες

3.2.2. Εκτιμώμενη επίπτωση στις επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.3. Εκτιμώμενη επίπτωση στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

3.2.4. Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

3.2.5. Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

3.3. Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την ηλεκτρονική δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής που αφορά(-ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

Άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι η πρόταση αφορά τις διοικητικές δαπάνες της Επιτροπής και των άλλων θεσμικών οργάνων που οφείλουν να δημοσιεύουν τις πράξεις που θεσπίζουν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

Άνευ αντικειμένου.

Στόχοι

Ο(Οι) πολυετής(είς) στρατηγικός(οί) στόχος(οι) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

Η πρόταση συμβάλλει στον στόχο ανάπτυξης της ενιαίας αγοράς για το επιγραμμικό περιεχόμενο όπως προβλέπεται από την εμβληματική πρωτοβουλία «Ένα ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη», η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής ΕΥΡΩΠΗ 2020 για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Ειδικός(-οί) στόχος(-οι) και δραστηριότητα(-ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ Ειδικός στόχος αριθ.:

Ειδικός στόχος

Προώθησης δημοσιεύσεων και επιγραμμικών υπηρεσιών πληροφοριών σε πολίτες, επιχειρήσεις και συγκεκριμένο κοινό (νομικά επαγγέλματα).

Σχετική(ές) δραστηριότητα(ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Άνευ αντικειμένου.

Αναμενόμενο(-α) αποτέλεσμα(-τα) και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους(ες) δικαιούχους/ομάδες.

Η πρόταση απευθύνεται στους πολίτες της ΕΕ και στις επιχειρήσεις που ενδέχεται να ωφεληθούν από την δωρεάν, άμεση και απλουστευμένη πρόσβαση στην αυθεντική δημοσίευση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

Οι δείκτες αποτελεσμάτων που πρέπει να ελέγχονται κατά την εφαρμογή της πρότασης είναι οι εξής:

- αριθμός των συνδέσεων με τη νομικώς έγκυρη ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

- αριθμός παραγγελιών για τις έντυπες εκδόσεις σε σύγκριση με τον αριθμό συνδρομών όταν η ηλεκτρονική δημοσίευση δεν είχε νομική ισχύ,

- αριθμός καταγγελιών που υποβάλλονται στην Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων σε σχέση με τις δυσκολίες πρόσβασης στη νομικώς έγκυρη ηλεκτρονική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για λόγους που συνδέονται με το σύστημα πληροφορικής της Υπηρεσίας Επισήμων Εκδόσεων.

Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

Η πρόταση αποσκοπεί στο να ενισχύσει την ασφάλεια δικαίου καθιστώντας δυνατό να επιβάλλονται ή να τηρούνται δικαιώματα και υποχρεώσεις δυνάμει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει δημοσίευσης της αυθεντικής ηλεκτρονικής έκδοσης της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόσβαση στη νομικώς έγκυρη ηλεκτρονική δημοσίευση θα πρέπει να διασφαλισθεί κατά την έναρξη ισχύος της πρότασης.

Προστιθέμενη αξία της συμμετοχής της ΕΕ

Δεδομένου ότι η πρόταση αφορά τη μορφή δημοσίευσης του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να αναληφθεί δράση μόνον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η επιλογή του μέσου αντικατοπτρίζει την ανάγκη διασφάλισης ίσων όρων πρόσβασης για όλους του πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυριότερα διδάγματα που αποκομίστηκαν από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Προηγουμένως, η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιευόταν σε ηλεκτρονική μορφή μόνον για ενημερωτικούς λόγους. Η συστηματική αύξηση του αριθμού ατόμων που συμβουλεύονται την ηλεκτρονική μορφή της συνδέεται άμεσα με το βασικό σκεπτικό της παρούσας πρότασης.

Συνέπεια και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα συναφή μέσα

Άνευ αντικειμένου.

Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της δράσης

( Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

X Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

- Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ μέχρι το ΕΕΕΕ,

- και στη συνέχεια λειτουργία με κανονικό ρυθμό.

Προβλεπόμενος(-οι) τρόπος(-οι) διαχείρισης

x Κεντρική άμεση διαχείριση από την Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων για λογαριασμό των θεσμικών οργάνων που εκπροσωπούνται στην επιτροπή διαχείρισης της ΥΕ, βλ. §2.1.

( Κεντρική έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης

( Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

( Αποκεντρωμένη διαχείριση με τρίτες χώρες

( Κοινή διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς

Παρατηρήσεις

Άνευ αντικειμένου

ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Κανόνες παρακολούθησης και αναφοράς

Προσδιορίστε τη συχνότητα και τους όρους

Προτείνεται να αναλάβει η Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων την ηλεκτρονική δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την απόφαση 2009/496/ΕΚ, Ευρατόμ, και, κατά συνέπεια, με την τήρηση των κανόνων παρακολούθησης και ελέγχου που προβλέπει η εν λόγω απόφαση.

Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

Κίνδυνος(-οι) που έχει(-ουν) επισημανθεί

Υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα πληροφορικής της Υπηρεσίας Επισήμων Εκδόσεων, που μπορεί να καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση. Στην προκειμένη περίπτωση, εάν η πρόσβαση δεν μπορεί να αποκατασταθεί εντός μιας εργάσιμης ημέρας, η έντυπη έκδοση ισοδυναμεί με έγκυρη δημοσίευση.

Άλλος κίνδυνος αφορά την πτυχή της ασφάλειας και, για να τον αντιμετωπίσει, η Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων καλείται να θεσπίσει, σύμφωνα με την απόφαση 2009/496/ΕΚ, Ευρατόμ, εσωτερικούς κανόνες ασφάλειας και πρόσβασης για το σύστημα πληροφορικής.

Προβλεπόμενη(-ες) μέθοδος(-οι) ελέγχου

Άνευ αντικειμένου.

Μέτρα για την πρόληψη της απάτης και των παρατυπιών

Προσδιορίστε υπάρχοντα ή προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας

Άνευ αντικειμένου.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Τομέας(-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(-ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

- Υφιστάμενες γραμμές προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Γραμμή του προϋπολογισμού | Τύπος δαπανών | Συμμετοχή |

Αριθμός Περιγραφή …...…. | ΔΠ/ΜΔΠ ([13]) | χωρών ΕΖΕΣ[14] | υποψήφιων χωρών[15] | από τρίτες χώρες | κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού |

5 | Επιτροπή: 26011101 [Επίσημη Εφημερίδα (L και C)] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 3240 [Επίσημη Εφημερίδα] Συμβούλιο: 2211 [Επίσημη Εφημερίδα] Δικαστήριο: 2740 [Επίσημη Εφημερίδα] Ελεγκτικό Συνέδριο: 2740 [Επίσημη Εφημερίδα] Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ΟΚΕ: 2604 [Επίσημη Εφημερίδα] Επιτροπή των Περιφερειών: 2604 [Επίσημη Εφημερίδα] | ΜΔΠ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ |

Εκτιμώμενη επίπτωση στις δαπάνες

Συνοπτική παρουσίαση της εκτιμώμενης επίπτωσης στις δαπάνες

Σε εκατ. ευρώ (στρογγυλοποίηση στο 3ο δεκαδικό ψηφίο)

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: | 5 | « Διοικητικές δαπάνες » |

Σε εκατ. ευρώ (στρογγυλοποίηση στο 3ο δεκαδικό ψηφίο)

Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 | Έτος 2014 | …να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6) |

- Άρθρο 502 | p.m. |p.m. |p.m. |p.m. |p.m. | | | | |Για τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστεί(ούν) η(οι) γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που έχει(ουν) επηρεαστεί.

26011101

Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού του αντίκτυπου στα έσοδα.

Επί του παρόντος, τα έσοδα προέρχονται από τις συνδρομές και τις παραγγελίες για την έντυπη έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν η ηλεκτρονική έκδοση γίνει η μόνη δημοσίευση με νομική ισχύ, ο αριθμός συνδρομών αναμένεται να μειωθεί και να προσεγγίσει το μηδέν.

[1] Απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου 2007 στην υπόθεση C-161/06, Skoma-Lux sro v Celní ředitelství Olomouc (Συλλογή νομολογίας 2007, σ. I-10841).

[2] Απόφαση 2009/496/ΕΚ, Ευρατόμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Επιτροπής, του Δικαστηρίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Επισήμων Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 168 της 30.6.2009, σ. 41).

[3] COM(2010) 2020 τελικό, 3.3.2010.

[4] COM(2010) 245 τελικό/2, 26.8.2010.

[5] COM(2010) 743, 15.12. 2010.

[6] Συμπεράσματα της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας «ηλεκτρονικό δίκαιο» της 26ης Οκτωβρίου 2010.

[7] ΕΕ C [...] της [...], σ. [...].

[8] ΕΕ L 168 της 30/6/2009, σ. 41.

[9] Συλλογή 2007, σ. I-10841.

[10] COM(2010) 245 τελικό/2.

[11] ΕΕ L 13 της 19/1/2000, σ. 12.

[12] ΕΕ L 23 της 27/1/2010, σ. 35.

[13] ΔΠ= Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ= Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.

[14] ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.

[15] Υποψήφιες χώρες και, ενδεχομένως, δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων .

[16] Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης) τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 25% για έξοδα είσπραξης.

Top