Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0072

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (2012-2013 {COM(2011) 71 final} {COM(2011) 73 final} {COM(2011) 74 final} {SEC(2011) 204 final}

    /* COM/2011/0072 τελικό - NLE 2011/0046 */

    52011PC0072

    /* COM/2011/0072 τελικό - NLE 2011/0046 */ Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (2012-2013 {COM(2011) 71 final} {COM(2011) 73 final} {COM(2011) 74 final} {SEC(2011) 204 final}


    [pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

    Βρυξέλλες, 7.3.2011

    COM(2011) 72 τελικό

    2011/0046 (NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για το πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (2012-2013 {COM(2011) 71 final}{COM(2011) 73 final}{COM(2011) 74 final}{SEC(2011) 204 final}

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    1.1 Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Η συνθήκη Ευρατόμ περιορίζει τη διάρκεια των ερευνητικών προγραμμάτων στον πυρηνικό τομέα σε 5 έτη. Η ισχύουσα νομοθεσία λήγει στο τέλος του 2011. Η πρόταση που συνοδεύει την παρούσα έκθεση αφορά την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου για το πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρατόμ για την περίοδο 2012-2013.

    Το πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρατόμ αφορά ερευνητικές δραστηριότητες στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας (σύντηξη και σχάση) καθώς και της ακτινοπροστασίας. Καθορίζει τον συνολικό προϋπολογισμό για άμεσες και έμμεσες δράσεις, ορίζει τους στόχους για τις δραστηριότητες Ε&Α και προσδιορίζει τα εργαλεία για την υποστήριξή τους. Οι λεπτομερείς επιστημονικοί στόχοι καθορίζονται από τα ειδικά προγράμματα.

    Κύριος στόχος της πρότασης είναι να διασφαλιστεί η συνέχιση των δραστηριοτήτων έρευνας και εκπαίδευσης που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στην πυρηνική επιστήμη και τεχνολογία κατά τη διάρκεια των ετών 2012-13, διατηρώντας έτσι τα αποτελεσματικά και αποδοτικά προγράμματα που ασκούν καταλυτικό ρόλο και συντονίζουν τις δραστηριότητες στα κράτη μέλη προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία της ΕΕ.

    Το πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρατόμ είναι, λόγου χάρη, καθοριστικής σημασίας ώστε η Ευρώπη να μεγιστοποιήσει την απόδοση της επένδυσης στον ITER, που εισήλθε πλέον στη φάση κατασκευής, και βασίζεται στη συνεχιζόμενη στήριξη του προγράμματος έρευνας της ΕΕ στο πεδίο της ενέργειας σύντηξης.

    Εξάλλου, η έρευνα που χρηματοδοτείται από την Ευρατόμ έχει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των επιδόσεων ασφάλειας και απόδοσης ως προς τους πόρους και το κόστος της πυρηνικής σχάσης και άλλων χρήσεων της πυρηνικής ενέργειας στη βιομηχανία και την ιατρική, ενώ ορισμένα από τα ερευνητικά έργα καταλαμβάνουν καίριο εισηγητικό ρόλο στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή βιομηχανική πρωτοβουλία στο πεδίο της βιώσιμης πυρηνικής ενέργειας (ESNII), μιας από τις έξι Ευρωπαϊκές βιομηχανικές πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν το 2010 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακών Τεχνολογιών (σχεδίου SET).

    Οι προτάσεις για το πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρατόμ συνδέονται σαφώς με τους στόχους των στρατηγικών Ευρώπη 2020 και Ενέργεια 2020. Το πρόγραμμα θα συμβάλει στην εμβληματική πρωτοβουλία «Ένωση καινοτομίας» υποστηρίζοντας προεμπορική έρευνα και διευκολύνοντας τη διαδικασία μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, καθώς και στην εμβληματική πρωτοβουλία «Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποδοτικά τους πόρους» με σημαντική αύξηση της αειφορίας της πυρηνικής ενέργειας. Υπογραμμίζοντας την εκπαίδευση σε όλες τις δραστηριότητές του, προωθώντας την ανταγωνιστικότητα της σημερινής πυρηνικής βιομηχανίας και ιδίως δημιουργώντας νέο κλάδο υψηλής τεχνολογίας για την ενέργεια σύντηξης, το πρόγραμμα Ευρατόμ θα έχει ως αποτέλεσμα μεγέθυνση και νέες θέσεις απασχόλησης σε ευρύ φάσμα κλάδων.

    Οι προτάσεις για το πρόγραμμα πλαίσιο Ευρατόμ ακολουθούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (4 Φεβρουαρίου 2011), όπου υπήρξε συμφωνία ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα προωθήσουν τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ασφαλείς και αειφορικές τεχνολογίες χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση των τεχνολογικών προτεραιοτήτων του σχεδίου SET. Τόσο η πυρηνική σχάση όσο και η σύντηξη προσδιορίζονται στο σχέδιο SET ως ενεργειακές τεχνολογίες τις οποίες η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει, να αναπτύξει και να εφαρμόσει προκειμένου να καλύψει τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους ενεργειακούς στόχους της.

    Στις προτάσεις για το πρόγραμμα πλαίσιο Ευρατόμ (2012-2013) λαμβάνεται υπόψη η διαδικασία απλοποίησης που δρομολόγησε η Επιτροπή το 2010, γεγονός που καθιστά το τρέχον και το μελλοντικό ερευνητικό πρόγραμμα ελκυστικότερο και προσιτότερο για τους κορυφαίους ερευνητές και τις πιο καινοτόμες εταιρίες. Τα μέτρα απλούστευσης για το πρόγραμμα πλαίσιο Ευρατόμ (2012-2013) θα υλοποιηθούν μέσω της απόφασης της Επιτροπής Ε(2011)174, της 24ης Ιανουαρίου 2011.

    1.2 Προϋπολογισμός του προγράμματος πλαισίου Ευρατόμ για το 2012-2013 (συμπεριλαμβανομένου του ITER)

    Οι προτάσεις για το πρόγραμμα πλαίσιο Ευρατόμ για το 2012-2013 αποτελούν το γενικό πλαίσιο για ερευνητικές δραστηριότητες στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας και προβλέπουν κατάλληλο προϋπολογισμό. Ωστόσο, οι αρχικά προβλεπόμενες πιστώσεις για πυρηνική έρευνα στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2007-2013 (MFF) δεν επαρκούν εξαιτίας της επακόλουθης αύξησης του κόστους του έργου ITER.

    Η αύξηση του κόστους του έργου ITER αποτέλεσε θέμα ενδελεχούς αξιολόγησης στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Κατάσταση του ITER και πιθανή μελλοντική πορεία»[1]. Εάν δεν λαμβανόταν απόφαση για αύξηση του προϋπολογισμού του ITER, η συνεισφορά της Ευρατόμ στον ITER θα περιοριζόταν στις πιστώσεις που προβλέπονται προς τούτο στο MFF, με συνέπεια αδυναμία της Ευρατόμ να εκπληρώσει τις νομικές υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας ITER.

    Στα συμπεράσματά του της 12ης Ιουλίου 2010, το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στον ITER, αναγνώρισε τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησής του και καθόρισε σειρά κατευθύνσεων για τον έλεγχο δαπανών και τη διαχείριση. Το Συμβούλιο συμφώνησε σε ανώτατο όριο της ευρωπαϊκής συνεισφοράς στη φάση κατασκευής του ITER ύψους 6,6 δις ευρώ (σε τιμές 2008) έως το 2020. Σε αυτά περιλαμβάνονται 1,4 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2013. Το Συμβούλιο ανέθεσε επίσης στην Επιτροπή να στηρίξει την έγκριση του βασικού σεναρίου του ITER, και ως εκ τούτου η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τροποποίηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου ώστε να αντιμετωπιστούν πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες του ITER[2].

    Το βασικό σενάριο εγκρίθηκε στο έκτακτο Συμβούλιο του ITER, της 28ης Ιουλίου 2010. Η υποστήριξη της Ευρατόμ δόθηκε ad referendum . Εκκρεμεί η έγκριση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, των τροπολογιών που είχε προτείνει η Επιτροπή.

    Στη συνέχεια της πρότασης της Επιτροπής για τροποποίηση του MFF, το Συμβούλιο κατέληξε το Νοέμβριο του 2010 σε συμφωνία για τη χρήση υφιστάμενων περιθωρίων του προϋπολογισμού του 2010 και αναδιάταξης στο MFF και το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα ώστε να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες του ITER ύψους 1,3 δις ευρώ, δηλ.. 100 εκατ. ευρώ λιγότερα από το ποσό των 1,4 δις ευρώ που είχε αναγνωριστεί στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2010. Ο Η μείωση των 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2012-2013 δεν αντιφάσκει, ούτε ακυρώνει τη δέσμευση του Συμβουλίου για συνολική ευρωπαϊκή συνεισφορά στα έξοδα κατασκευής του ITER, ύψους 6,6 δις ευρώ.

    Στο πλαίσιο της διαδικασίας συμβιβασμού για τον προϋπολογισμό του 2011 και τη σχετική συζήτηση σχετικά με το μέσο ευελιξίας, η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή δεν κατέληξε σε συμφωνία για πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του ITER. Κατά συνέπεια, πρέπει το ταχύτερο δυνατό εντός του 2011 να ληφθεί απόφαση επί του θέματος αυτού, βάσει της πρότασης της Επιτροπής[3].

    Εν προκειμένω, η Επιτροπή προτείνει η νομοθετική διαδικασία όσον αφορά προτάσεις για το ΠΠ της Ευρατόμ για την περίοδο 2012-13 να διεξαχθεί παράλληλα με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ITER και τον προϋπολογισμό του 2012. Η επίτευξη συμφωνίας για πρόσθετη χρηματοδότηση θα καταστήσει δυνατή την ταχεία θέσπιση του ερευνητικού προγράμματος Ευρατόμ το 2011, απόφαση σημαντική για τη διατήρηση της υποστήριξης της Ευρατόμ όσον αφορά την εκμετάλλευση πυρηνικών εγκαταστάσεων, όπως το JET, καθώς και τις άμεσες δράσεις του ΚΚΕρ.

    1.3 Περιεχόμενο του προγράμματος πλαισίου της Ευρατόμ για την περίοδο 2012-2013

    Το παρόν πρόγραμμα πλαίσιο αποτελεί μέρος νομοθετικής δέσμης που περιέχει προτάσεις αποφάσεων για το πρόγραμμα πλαίσιο αυτό καθεαυτό, δύο ειδικά προγράμματα (άμεσων και έμμεσων δράσεων), καθώς και τους κανόνες συμμετοχής. Παρουσιάζονται οι επιστημονικοί και τεχνολογικοί στόχοι των ερευνητικών δραστηριοτήτων και παρέχονται κατάλληλοι κανόνες για τη συμμετοχή ερευνητικών οργανισμών, πανεπιστημίων και της βιομηχανίας. Καλύπτεται η κατασκευή του ITER, το συνοδευτικό ερευνητικό πρόγραμμα ενέργειας από πυρηνική σύντηξη, οι ερευνητικές δραστηριότητες στους τομείς της σχάσης και της ακτινοπροστασίας, καθώς και οι άμεσες δράσεις του ΚΚΕρ στην στους τομείς της πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας.

    Το πρόγραμμα πλαίσιο Ευρατόμ για την περίοδο 2012-13 γενικά περιέχει τους ίδιους επιστημονικούς, τεχνικούς και στρατηγικούς στόχους και χρησιμοποιεί τους ίδιους μηχανισμούς χρηματοδότησης όπως το ισχύον 7ο ΠΠ Ευρατόμ (2007-2011). Το πρόγραμμα έχει μολαταύτα εξελιχθεί κατά την τελευταία πενταετία και πρέπει να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας, το νέο πλαίσιο πολιτικής και το ερευνητικό περιβάλλον στην Ευρώπη. Όσον αφορά την πολιτική, η σημαντικότερη εξέλιξη ήταν η θέσπιση και υποστήριξη του σχεδίου SET ως τμήματος ευρύτερης προσέγγισης για την αντιμετώπιση μελλοντικών ενεργειακών προκλήσεων.

    Οι ευρύτεροι στόχοι του προγράμματος πλαισίου Ευρατόμ για την περίοδο 2012-13 είναι:

    - στο πεδίο της έρευνας για την ενέργεια σύντηξης, ανάπτυξη τεχνολογίας ικανής να διασφαλίσει ασφαλή, αειφόρο, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά βιώσιμη πηγή ενέργειας,

    - στο πεδίο της πυρηνικής σχάσης και ακτινοπροστασίας, ενίσχυση των επιδόσεων ασφάλειας και απόδοσης ως προς τους πόρους και το κόστος της πυρηνικής σχάσης και άλλων χρήσεων της πυρηνικής ενέργειας στη βιομηχανία και την ιατρική, καθώς και ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας (πυρηνικές διασφαλίσεις, μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, καταπολέμηση λαθρεμπορίου και πυρηνική εγκληματολογία).

    2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    2.1 Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Σύμφωνα με τη συνθήκη Ευρατόμ, η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη της επιστημονικής και τεχνικής επιτροπής (STC). Η πρόταση για το πρόγραμμα πλαίσιο Ευρατόμ βασίζεται επίσης στο αποτέλεσμα των συζητήσεων με το Συμβούλιο σχετικά με τον ITER.

    2.2 Συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωμοσύνης

    Για την κατάρτιση της πρότασης του προγράμματος πλαισίου Ευρατόμ, η Επιτροπή χρησιμοποίησε διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων:

    - ενδιάμεσες αξιολογήσεις του 7ου ΠΠ Ευρατόμ από ανεξάρτητες ομάδες εμπειρογνωμόνων,

    - έκθεση για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για την Ανάπτυξη της Σύντηξης (EFDA) από ομάδα μελέτης ad-hoc σχετικά με το μέλλον του προγράμματος Ε&Α στον τομέα της σύντηξης,

    - εισηγήσεις από το διοικητικό συμβούλιο του ΚΚΕρ,

    - εισηγήσεις σχετικά με την παράταση του 7ου ΠΠ της Ευρατόμ και την κατάρτιση των μελλοντικών προγραμμάτων έρευνας από την επιστημονική και τεχνική επιτροπή Ευρατόμ (STC),

    - εκθέσεις, όπως έγγραφα προοπτικής και στρατηγικά ερευνητικά θεματολόγια που καταρτίζουν οι τεχνολογικές πλατφόρμες / τα τεχνικά φόρουμ στον πυρηνικό τομέα – η τεχνολογική πλατφόρμα βιώσιμης πυρηνικής ενέργειας (SNETP)[4], η τεχνολογική πλατφόρμα για την τελική διάθεση σε γεωλογικούς σχηματισμούς (IGD-TP)[5] και η πολυεπιστημονική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία χαμηλών δόσεων (MELODI)[6].

    2.3 Εκτίμηση επιπτώσεων

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 των κανόνων εφαρμογής του δημοσιονομικού κανονισμού (κανονισμός της Επιτροπής αριθ. 2342/2002), η Επιτροπή κατάρτισε εκ των προτέρων αξιολόγηση. Δεδομένου ότι η παρούσα πρόταση αποβλέπει στη συνέχιση των δραστηριοτήτων του προγράμματος πλαισίου Ευρατόμ για το έτη 2012-13 βάσει των ίδιων δημοσιονομικών προοπτικών, έχει αρθεί η απαίτηση για εκτίμηση των επιπτώσεων.

    3. ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    3. 1 Νομική βάση

    Η νομική βάση για το παρόν πρόγραμμα πλαίσιο παρέχεται από τα άρθρα 1, 2, 4 και 7 της συνθήκης Ευρατόμ.

    3.2 Αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας

    Η προστιθέμενη αξία από τη συμμετοχή της Ευρατόμ στην πυρηνική έρευνα συνδέεται στενά με διασυνοριακές επιπτώσεις, οικονομίες κλίμακας, ενώ συμβάλλει και στην αντιμετώπιση αδυναμιών της αγοράς. Τα έργα της Ευρατόμ στην πυρηνική σύντηξη, σχάση και ακτινοπροστασία μπορούν να δώσουν στην έρευνα τη δυνατότητα να επιτύχει την απαιτούμενη «κρίσιμη μάζα», μειώνοντας παράλληλα τον εμπορικό κίνδυνο και ασκώντας μοχλευτικό αποτέλεσμα στις ιδιωτικές επενδύσεις. Οι δράσεις της Ευρατόμ διαδραματίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στη μεταφορά πυρηνικών δεξιοτήτων και γνώσεων πέρα από τα σύνορα, βοηθώντας την προώθηση της αριστείας στην έρευνα και την καινοτομία μέσω βελτίωσης των ικανοτήτων, της ποιότητας και του ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αλλά και βελτιώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό μέσω της κατάρτισης, της κινητικότητας και της επαγγελματικής εξέλιξης.

    4. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Στο “νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο” που επισυνάπτεται στην παρούσα πρόταση εκτίθενται οι δημοσιονομικές επιπτώσεις καθώς και οι επιπτώσεις από άποψη ανθρώπινων και διοικητικών πόρων.

    2011/0046 (NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για το πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ) (2012-2013)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως το άρθρο 7,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[7],

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[8],

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Ο συνδυασμός των εθνικών και ευρωπαϊκών προσπαθειών στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προώθηση και την κατοχύρωση της οικονομικής μεγέθυνσης και της ευημερίας των πολιτών στην Ευρώπη.

    (2) Το πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (2012-2013), εφεξής «πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013)», προορίζεται για να συμπληρώσει άλλες ενωσιακές δράσεις στο πεδίο της πολιτικής της έρευνας που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020 όπως παρουσιάστηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 3ης Μαρτίου 2010 με τίτλο Ευρώπη 2020 – Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη[9], ιδίως δράσεις στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, την ανταγωνιστικότητα και καινοτομία, τη βιομηχανία, την απασχόληση και το περιβάλλον.

    (3) Το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013) πρέπει να βασιστεί στα επιτεύγματα του έβδομου κοινοτικού προγράμματος πλαισίου που θεσπίστηκε με την απόφαση 2006/970/Eυρατόμ του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και κατάρτισης (2007-2011) της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ)[10] στην κατεύθυνση της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και της ανάπτυξης μιας Ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας που να στηρίζεται στη γνώση.

    (4) Το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013) αναμένεται ότι θα συμβάλει στην υλοποίηση της Ένωσης καινοτομίας, μιας από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής Ευρώπη 2020 που θεσπίστηκε με την ανακοίνωση της Επιτροπής, της 6ης Οκτωβρίου 2010, με τίτλο Εμβληματική πρωτοβουλία Ένωση καινοτομίας στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 Ένωση καινοτομίας[11], με ενίσχυση του ανταγωνισμού για επιστημονική αριστεία και επίσπευση της εγκατάστασης καίριων καινοτομιών στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων που θέτει η αλλαγή του κλίματος.

    (5) Στην Ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη αναγνωρίζεται η δυνητική συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στα πεδία της ανταγωνιστικότητας, του περιορισμού των εκπομπών CO2 και της ασφάλειας εφοδιασμού. Το Ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο ενεργειακών τεχνολογιών (σχέδιο SET) που παρουσιάζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 22ας Νοεμβρίου 2007 με τίτλο Ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο ενεργειακών τεχνολογιών (σχέδιο SET) – Η πορεία προς τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα[12] επιταχύνει τη συγκρότηση μιας δέσμης τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στην εν λόγω δέσμη περιλαμβάνονται και οι τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας, δεδομένου ότι διαθέτουν το μεγαλύτερο δυναμικό για επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

    (6) Στο σχέδιο SET αναγνωρίζεται ότι, στο πεδίο της πυρηνικής σχάσης, το κύριο τεχνολογικό ζητούμενο για την επίτευξη των συμφωνημένων ενεργειακών στόχων της Ένωσης για το 2020 είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στις τεχνολογίες σχάσης και η εξασφάλιση λύσεων για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων. Για την επίτευξη της προοπτικής μιας κοινωνίας με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές για το 2050, το σχέδιο SET αναθέτει στην Κοινότητα την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για την επίδειξη νέας γενιάς αντιδραστήρων πυρηνικής σχάσης (IVης γενιάς), αυξημένης αειφορίας. Το σχέδιο SET έχει καθιερώσει εν προκειμένω Ευρωπαϊκή βιομηχανική πρωτοβουλία στο πεδίο της βιώσιμης πυρηνικής σχάσης.

    (7) Στο πεδίο της πυρηνικής σύντηξης, το σχέδιο SET αναγνωρίζει τη σημασία του ITER και την ανάγκη έγκαιρης συμμετοχής της βιομηχανίας στην προετοιμασία δράσεων επίδειξης. Μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος της έρευνας στην πυρηνική σύντηξη είναι το DEMO, μια μονάδα «επίδειξης» για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σύντηξη.

    (8) Στη συνεδρίαση της 4ης Φεβρουαρίου 2011, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα προωθήσουν τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ασφαλείς και αειφορικές τεχνολογίες χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση των τεχνολογικών προτεραιοτήτων που καθιερώνει το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακών Τεχνολογιών (σχέδιο SET).

    (9) Η Ευρατόμ δημιούργησε ενιαίο και πλήρως ενοποιημένο ερευνητικό πρόγραμμα σύντηξης που έχει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της σύντηξης ως πηγής ενέργειας.

    (10) Έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου, της 20ης Δεκεμβρίου 2005 σχετικά με την έγκριση της προσχώρησης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας σε συμφωνία πλαίσιο για διεθνή συνεργασία στην έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικής ενέργειας IVης γενιάς, στις 11 Μαΐου 2006 η Κοινότητα προσχώρησε στη συμφωνία πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ IVης γενιάς (GIF). Το GIF συντονίζει την πολυμερή συνεργασία στην έρευνα του προκαταρκτικού σχεδιασμού σε σειρά προηγμένων πυρηνικών συστημάτων. Η Κοινότητα έχει επομένως αναλάβει δέσμευση για διεθνή συνεργασία στο εν λόγω πεδίο, σε στενό συνδυασμό με το σχέδιο SET.

    (11) Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ανάγκη εξασφάλισης δεξιοτήτων στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας, που εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση της 1ης και 2ας Δεκεμβρίου 2008, αναγνωρίζεται η κεφαλαιώδης σημασία της διατήρησης στην Κοινότητα υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.

    (12) Το 2010, η Επιτροπή παρέλαβε τις τελικές εκθέσεις μιας εξωτερικής αξιολόγησης όσον αφορά την υλοποίηση και τα αποτελέσματα των κοινοτικών δραστηριοτήτων στην πυρηνική έρευνα κατά την περίοδο 2007-2009, τόσο στις άμεσες όσο και στις έμμεσες δράσεις.

    (13) Η υλοποίηση του ITER στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τη συμφωνία της 21ης Νοεμβρίου 2006 για την ίδρυση του διεθνούς οργανισμού ενέργειας σύντηξης ITER με σκοπό την από κοινού υλοποίηση του έργου ITER[13], πρέπει να είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό των δραστηριοτήτων έρευνας στη σύντηξη βάσει του προγράμματος πλαισίου (2012-2013).

    (14) Οι δραστηριότητες της Κοινότητας ως συμβολή στην πραγματοποίηση του ITER, ιδίως για την κατασκευή του ITER στο Cadarache και για τη διεξαγωγή της Ε&Α για την τεχνολογία του ITER κατά τη διάρκεια του προγράμματος πλαισίου (2012-2013) πρέπει να διευθύνονται από την Ευρωπαϊκή κοινή επιχείρηση για την υλοποίηση του ITER και την ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης (Fusion for Energy), έπειτα από την απόφαση 2007/198/Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 27ης Μαρτίου 2007, περί ιδρύσεως της ευρωπαϊκής κοινής επιχείρησης για τον ITER και την ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης και περί παραχωρήσεως προνομίων σε αυτήν[14].

    (15) Οι ερευνητικές δραστηριότητες που υποστηρίζει το παρόν πρόγραμμα πλαίσιο πρέπει να τηρούν τις θεμελιώδεις αρχές δεοντολογίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατυπώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (16) Η παρούσα απόφαση πρέπει να καθορίζει, για τη συνολική διάρκεια του προγράμματος πλαισίου (2012-2013), χρηματοδοτικό κονδύλιο που αποτελεί, για την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, προνομιακή αναφορά κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού, κατά την έννοια του σημείου 37 της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση[15].

    (17) Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) πρέπει να συμβάλει στην παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης, προσαρμοσμένης στις ανάγκες των πελατών, για τη διατύπωση, την ανάπτυξη, την υλοποίηση και την παρακολούθηση των ενωσιακών πολιτικών. Εν προκειμένω, το ΚΚΕρ πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητο κέντρο αναφοράς της Ένωσης για την έρευνα και την τεχνολογία, στα πεδία της ιδιαίτερης αρμοδιότητάς του.

    (18) Η διεθνής και παγκόσμια διάσταση των ευρωπαϊκών ερευνητικών δραστηριοτήτων είναι σημαντική για την αποκόμιση αμοιβαίου οφέλους. Το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013) πρέπει να είναι ανοιχτό στη συμμετοχή χωρών που έχουν συνάψει τις απαραίτητες προς τούτο συμφωνίες, ενώ πρέπει επίσης να είναι ανοιχτό, σε επίπεδο έργων και σε βάση αμοιβαίου οφέλους, στη συμμετοχή φορέων από τρίτες χώρες και διεθνών οργανισμών επιστημονικής συνεργασίας.

    (19) Το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013) πρέπει να συμβάλει στη διεύρυνση της Ένωσης παρέχοντας επιστημονική και τεχνολογική υποστήριξη στις υποψήφιες χώρες ώστε να εφαρμόσουν το ενωσιακό κεκτημένο, καθώς και για την ενσωμάτωσή τους στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

    (20) Η ανακοίνωση της Επιτροπής, της 26ης Μαρτίου 2009, για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων[16], αναγνωρίζει το ρόλο του ΚΚΕρ στο πεδίο της έρευνας και εκπαίδευσης στην πυρηνική ασφάλεια.

    (21) Κατάλληλα μέτρα πρέπει επίσης να ληφθούν για την πρόληψη παρατυπιών και κρουσμάτων απάτης, καθώς και για την ανάκτηση απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή κακώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων σύμφωνα με τον κανονισμό (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 1995 σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων[17], τον κανονισμό (Ευρατόμ, EΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες[18] και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1074/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 1999 σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)[19].

    (22) Η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη της επιστημονικής και τεχνικής επιτροπής της Ευρατόμ.

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Θέσπιση του προγράμματος πλαισίου

    Θεσπίζεται, για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2012 έως 31ης Δεκεμβρίου 2013, πολυετές πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, εφεξής καλούμενο «πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013)».

    Άρθρο 2

    Στόχοι

    1. Το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013) υπηρετεί τους γενικούς στόχους που ορίζονται στο άρθρο 1 και στο άρθρο 2 σημείο α) της Συνθήκης, συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία της Ένωσης Καινοτομίας και στηριζόμενο στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

    2. Το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013) περιλαμβάνει τις κοινοτικές δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης, διεθνούς συνεργασίας, διάδοσης τεχνικών πληροφοριών, δραστηριότητες αξιοποίησης και εκπαίδευσης, οι οποίες θα εκτεθούν σε δύο ειδικά προγράμματα:

    3. Το πρώτο ειδικό πρόγραμμα καλύπτει τις εξής έμμεσες δράσεις:

    α) έρευνα στο πεδίο της ενέργειας σύντηξης, με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας για ασφαλή, αειφόρο, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά βιώσιμη πηγή ενέργειας,

    β) πυρηνική σχάση και ακτινοπροστασία, με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης των πόρων, της οικονομικής απόδοσης και ιδίως της προστασίας της πυρηνικής σχάσης και άλλων χρήσεων ακτινοβολίας στη βιομηχανία και την ιατρική.

    4. Το δεύτερο ειδικό πρόγραμμα καλύπτει τις άμεσες ερευνητικές δραστηριότητες του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ) στο πεδίο της πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας.

    5. Οι στόχοι και οι γενικές γραμμές των ειδικών προγραμμάτων εκτίθενται στο παράρτημα I.

    Άρθρο 3

    Μέγιστο συνολικό ποσό και κατανομή του μεταξύ των προγραμμάτων

    Το μέγιστο ποσό για την υλοποίηση του προγράμματος (2012-2013) είναι 2.560.270.000 ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής (σε ευρώ):

    α) για το ειδικό πρόγραμμα, προς διεξαγωγή μέσω έμμεσων δράσεων:

    - έρευνα στο πεδίο της ενέργειας σύντηξης 2.208.809.000,

    - πυρηνική σχάση και ακτινοπροστασία 118.245.000,

    β) για το ειδικό πρόγραμμα, προς διεξαγωγή μέσω έμμεσων δράσεων:

    - δραστηριότητες του ΚΚΕρ στον πυρηνικό τομέα 233.216.000.

    Οι λεπτομερείς όροι της χρηματοδοτικής συμμετοχής της Κοινότητας στο πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013) καθορίζονται στο παράρτημα II.

    Άρθρο 4

    Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

    Για κοινοτικές δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, ο κανονισμός (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 και ο κανονισμός (Ευρατόμ, EK) αριθ. 2185/96 εφαρμόζονται για κάθε παράβαση διάταξης του ενωσιακού δικαίου, περιλαμβανομένης της αθέτησης συμβατικής υποχρέωσης που υφίσταται με βάση το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013), η οποία προκύπτει από πράξη ή παράλειψη οικονομικού φορέα εκμετάλλευσης, με πραγματικό ή ενδεχόμενο αποτέλεσμα να ζημιωθεί με αδικαιολόγητη δαπάνη ο γενικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή προϋπολογισμοί που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης από αυτήν.

    Άρθρο 5

    Θεμελιώδεις αρχές δεοντολογίας

    Όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες που αναλαμβάνονται βάσει του προγράμματος πλαισίου (2012-2013) υλοποιούνται σύμφωνα με θεμελιώδεις αρχές δεοντολογίας.

    Άρθρο 6

    Παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανεξέταση

    1. H Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς και συστηματικώς την υλοποίηση του προγράμματος πλαισίου (2012-2013) και των ειδικών του προγραμμάτων και εξασφαλίζει την τακτική υποβολή εκθέσεων και την διάδοση των αποτελεσμάτων της εν λόγω παρακολούθησης.

    2. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πλαισίου (2012-2013), η Επιτροπή διεξάγει, το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2015, εξωτερική αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του αιτιολογικού, της υλοποίησης και των αποτελεσμάτων του. Η Επιτροπή ανακοινώνει τα πορίσματα αυτής της αξιολόγησης, καθώς και τις παρατηρήσεις της επ’ αυτών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών.

    Άρθρο 7

    Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Βρυξέλλες,

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013) απαρτίζεται από δύο μέρη, εκ των οποίων το πρώτο αντιστοιχεί στις «έμμεσες» δράσεις που αφορούν την έρευνα στο πεδίο της ενέργειας σύντηξης και την πυρηνική σχάση και ακτινοπροστασία, ενώ το δεύτερο αντιστοιχεί στις «άμεσες» δραστηριότητες έρευνας του ΚΚΕρ.

    Ι.Α. ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΤΗΞΗΣ

    Στόχος

    Ανάπτυξη της βάσης γνώσεων για το έργο ITER και υλοποίησή του, ως μείζον βήμα προς τη δημιουργία πρωτοτύπων αντιδραστήρων για ασφαλείς, αειφόρες, φιλικές προς το περιβάλλον και οικονομικά βιώσιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

    Αιτιολόγηση

    Η σύντηξη διαθέτει το δυναμικό, σε λίγες δεκαετίες από σήμερα, να έχει μείζονα συμβολή στον αειφόρο και ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ένωσης. Η επιτυχής της εξέλιξη αναμένεται να προσφέρει ασφαλή, αειφόρο και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της ευρωπαϊκής έρευνας στο πεδίο της σύντηξης, η οποία περιλαμβάνει όλες τις σχετικές δραστηριότητες των κρατών μελών και των συνδεδεμένων τρίτων χωρών, είναι η από κοινού δημιουργία πρωτοτύπων αντιδραστήρων για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες θα πληρούν αυτές τις απαιτήσεις, και παράλληλα θα είναι οικονομικά βιώσιμες.

    Πρώτη προτεραιότητα της στρατηγικής για την επίτευξη αυτού του μακροπρόθεσμου στόχου είναι η κατασκευή του ITER (μείζων πειραματική εγκατάσταση για την απόδειξη της επιστημονικής και τεχνικής εφικτότητας της ενέργειας από πυρηνική σύντηξη), και στη συνέχεια η κατασκευή του DEMO, μιας μονάδας επίδειξης της ηλεκτροπαραγωγής από σύντηξη. Η κατασκευή του ITER θα συνοδευτεί από ένα στοχευμένο πρόγραμμα υποστήριξης Ε&Α για τον ITER και περιορισμένων δραστηριοτήτων για τις τεχνολογίες και τη φυσική της σύντηξης που απαιτούνται για τον DEMO.

    Η παγκόσμια διάσταση της Ε&Α για σύντηξη περιέχεται στη συμφωνία για την ίδρυση του διεθνούς οργανισμού ενέργειας σύντηξης για το έργο ITER και τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ιαπωνίας και της Κοινότητας για τις δραστηριότητες ευρύτερης θεώρησης στο πεδίο της έρευνας στην ενέργεια σύντηξης.

    Επιδιώκεται επίσης η διεθνής συνεργασία, με οχτώ σε ισχύ διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα σύντηξης μεταξύ της Κοινότητας και τρίτων χωρών.

    Δραστηριότητες

    1. Η υλοποίηση του ITER

    Εν προκειμένω περιλαμβάνονται δραστηριότητες προς υποστήριξη της από κοινού υλοποίησης του ITER, ιδίως διοίκηση του Διεθνούς Οργανισμού ITER και της Ευρωπαϊκής Κοινής Επιχείρησης για τον ITER, διαχείριση και στελέχωση, γενική τεχνική και διοικητική υποστήριξη, κατασκευή εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, καθώς και υποστήριξη του έργου κατά την κατασκευή.

    2. Ε&Α προς προετοιμασία της λειτουργίας του ITER

    Με εστιασμένο πρόγραμμα φυσικής και τεχνολογίας θα αξιοποιηθούν το Joint European Torus (JET) και άλλες συναφείς με τον ITER διατάξεις μαγνητικής συγκράτησης. Θα αξιολογηθούν συγκεκριμένες βασικές τεχνολογίες για τον ITER, θα εδραιωθούν οι επιλογές του έργου ITER, και θα προετοιμαστεί η θέση σε λειτουργία του ITER.

    3. Περιορισμένες δραστηριότητες τεχνολογικής προετοιμασίας του DEMO

    Θα αναπτυχθούν περαιτέρω τα υλικά και βασικές τεχνολογίες σύντηξης, ενώ θα συνεχιστούν οι εργασίες της ομάδας που προετοιμάζει την κατασκευή της Διεθνούς Εγκατάστασης Ακτινοβόλησης Υλικών Σύντηξης (IFMIF).

    4. Δραστηριότητες Ε&Α μακροπρόθεσμου ορίζοντα

    Θα διεξαχθούν περιορισμένες δραστηριότητες με αντικείμενο την περαιτέρω εξέλιξη αρχών σχεδιασμού για συστήματα μαγνητικής συγκράτησης (με έμφαση στην προετοιμασία της λειτουργίας του W7-X stellarator), καθώς και δραστηριότητες θεωρητικής μελέτης και μοντελοποίησης με στόχο τη διεξοδική κατανόηση της συμπεριφοράς του πλάσματος σύντηξης.

    5. Ανθρώπινοι πόροι, εκπαίδευση και κατάρτιση

    Λαμβανομένων υπόψη των άμεσων και μεσοπρόθεσμων αναγκών του ITER, και με προοπτική την περαιτέρω ανάπτυξη της σύντηξης, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό την εκπαίδευση της «γενιάς του ITER», από άποψη αριθμού στελεχών, εύρους δεξιοτήτων και υψηλού επιπέδου κατάρτισης και εμπειρίας.

    6. Υποδομές

    Ο ITER θα αποτελέσει νέα ερευνητική υποδομή με ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση.

    7. Βιομηχανικές διαδικασίες και μεταφορά τεχνολογίας

    Απαιτούνται νέες οργανωτικές δομές για ταχεία μεταφορά των καινοτομιών που προκύπτουν από τον ITER προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Τούτο θα αποτελέσει καθήκον του Φόρουμ Καινοτομίας της Βιομηχανίας Σύντηξης, που θα καταρτίσει χάρτη πορείας της τεχνολογίας σύντηξης και πρωτοβουλίες ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων, με έμφαση στην καινοτομία και το δυναμικό παροχής νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

    I.B. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΧΑΣΗ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

    Στόχος

    Εδραίωση στερεής επιστημονικής και τεχνολογικής βάσης για την ταχύτερη εξέλιξη συγκεκριμένων τεχνικών ασφαλούς διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων μακράς διάρκειας ζωής, ενισχύοντας ιδίως τις επιδόσεις ασφάλειας και απόδοσης ως προς τους πόρους και το κόστος της πυρηνικής ενέργειας και την ανάπτυξη ενός ανθεκτικού και κοινωνικά αποδεκτού συστήματος προστασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

    Αιτιολόγηση

    Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί σημαντικό στοιχείο του διαλόγου σχετικά με την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης. Οι πιο προηγμένες πυρηνικές τεχνολογίες εγκλείουν δυνητικές προοπτικές ουσιαστικής βελτίωσης της απόδοσης και της χρήσης των πόρων, με παράλληλη καθιέρωση ακόμα υψηλότερων προτύπων ασφάλειας και παραγωγή λιγότερων αποβλήτων σε σχέση με τις σημερινές τεχνικές. Οι τρέχουσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο εν λόγω πεδίο εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακών Τεχνολογιών (σχέδιο SET), που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ επίσης συμβάλλουν στις δραστηριότητες συνεργασίας που αναλαμβάνονται με μεγάλες τρίτες χώρες στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ IVης γενιάς(GIF).

    Τρείς μείζονες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες συνεργασίας στην πυρηνική επιστήμη και τεχνολογία έχουν δρομολογηθεί μετά την έναρξη του έβδομου προγράμματος πλαισίου της Ευρατόμ. Πρόκειται για την τεχνολογική πλατφόρμα βιώσιμης πυρηνικής ενέργειας (SNETP), την τεχνολογική πλατφόρμα για την τελική διάθεση σε γεωλογικούς σχηματισμούς (IGDTP) και την ευρωπαϊκή διεπιστημονική πρωτοβουλία χαμηλής δόσης (MELODI). Οι δραστηριότητες της SNETP και της IGDTP αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό με τις προτεραιότητες του σχεδίου SET, ενώ μια βασική ομάδα οργανισμών της SNETP είναι υπεύθυνες για την υλοποίηση της ESNII, της Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Πρωτοβουλίας στο πεδίο της Βιώσιμης Πυρηνικής Ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου SET. Περικλείουν όλες δραστηριότητες στο πεδίο εφαρμογής του προγράμματος πλαισίου (2012-2013), και μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνει κατά το δυνατόν αποδοτικό και αποτελεσματικό.

    Υπάρχει αυξανόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ SNETP, IGDTP και MELODI αφενός και άλλων φόρουμ ενδιαφερόμενων σε ενωσιακό επίπεδο αφετέρου, όπως του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πυρηνικής Ενέργειας (ENEF) και της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Ρυθμιστικών Αρχών για την Πυρηνική Προστασία (ENSREG), ενώ η διαδικασία αυτή θα προωθηθεί κατά το δυνατόν με δραστηριότητες του προγράμματος πλαισίου.

    Βασικό μέλημα του προγράμματος πλαισίου της Ευρατόμ (2012-2013) είναι η προώθηση υψηλού επιπέδου προστασίας. Θα συνεχιστεί επίσης η υποστήριξη πρωτοβουλιών ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι εγκαταστάσεις, η εκπαίδευση και οι σχετικές ευκαιρίες στην Ευρώπη θα παραμείνουν οι ενδεδειγμένες εν όψει των τρεχουσών κατευθύνσεων των εθνικών προγραμμάτων και προς το βέλτιστο συμφέρον της Ένωσης ως συνόλου. Τούτο, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θα εξασφαλίσει ότι διατηρείται το κατάλληλο πνεύμα προστασίας.

    Δραστηριότητες

    1. Διάθεση σε γεωλογικούς σχηματισμούς

    Ερευνητικές δραστηριότητες προσανατολισμένες στην υλοποίηση σχετικά με όλες τις εκκρεμείς βασικές πτυχές της διάθεσης ακτινοβολημένων πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων μακράς διάρκειας ζωής σε βαθείς γεωλογικούς σχηματισμούς και, κατά περίπτωση, επίδειξη τεχνολογιών και ασφάλειας, και με σκοπό να υποστηριχθεί η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής θεώρησης των βασικών ζητημάτων διαχείρισης και διάθεσης αποβλήτων.

    2. Συστήματα αντιδραστήρων

    Έρευνα με σκοπό την υποστήριξη της ασφαλούς, αποδοτικής και πιο αειφόρου λειτουργίας όλων των σχετικών συστημάτων αντιδραστήρων (συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων του κύκλου του πυρηνικού καυσίμου), σε λειτουργία ή υπό ανάπτυξη στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πτυχών διαχείρισης αποβλήτων του κύκλου του πυρηνικού καυσίμου, όπως διαχωρισμού και μεταστοιχείωσης.

    3. Ακτινοπροστασία

    Έρευνα σχετικά ιδίως με τους κινδύνους της έκθεσης σε χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας, τις χρήσεις της ακτινοβολίας για ιατρικούς σκοπούς και τη διαχείριση ατυχημάτων, με σκοπό τη δημιουργία επιστημονικής βάσης για ένα στέρεο, δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό σύστημα προστασίας, το οποίο δεν θα περιορίζει αναιτίως τις επωφελείς και ευρέως διαδεδομένες χρήσεις της ακτινοβολίας στην ιατρική και τη βιομηχανία.

    4. Υποδομές

    Υποστήριξη της χρήσης και διαρκούς διάθεσης, καθώς και συνεργασία μεταξύ βασικών ερευνητικών υποδομών στα παραπάνω θεματικά πεδία προτεραιότητας.

    5. Ανθρώπινοι πόροι και κατάρτιση

    Υποστήριξη της διατήρησης και περαιτέρω ανάπτυξης των επιστημονικών δεξιοτήτων και προσόντων και του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού ώστε να κατοχυρωθεί η μακροπρόθεσμη διάθεση και επάρκεια προσόντων των ερευνητών, μηχανικών και υπαλλήλων στον πυρηνικό τομέα.

    ΙΙ. ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΚΚΕρ)

    Στόχος

    Στόχος του πυρηνικού ειδικού προγράμματος του ΚΚΕρ είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων σε Ε&Α βάσει της συνθήκης Ευρατόμ και η παροχή υποστήριξης στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη στα θέματα των διασφαλίσεων και της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, της διαχείρισης αποβλήτων, της ασφάλειας πυρηνικών εγκαταστάσεων και του κύκλου καυσίμου, της ραδιενέργειας στο περιβάλλον και της ακτινοπροστασίας. Το ΚΚΕρ θα ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο του ως αναφοράς ευρωπαϊκής κλίμακας για τη διάδοση πληροφοριών, την κατάρτιση και την εκπαίδευση για επαγγελματίες και νέους επιστήμονες.

    Αιτιολόγηση

    Η πυρηνική ενέργεια θα έχει στρατηγικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της Ένωσης τουλάχιστον κατά τα επόμενα πενήντα έτη, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ένωση για τις εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων, καθώς και στη βελτίωση της ανεξαρτησίας, της ασφάλειας και της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης. Τούτο θα μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις αυστηρότερες δεσμεύσεις για υπεύθυνη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, όσον αφορά την προστασία και την ασφάλεια.

    Για την επίτευξη του στόχου αυτού υπάρχει σαφής ανάγκη ανάπτυξης γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υπερσύγχρονη, ανεξάρτητη και αξιόπιστη εμπειρογνωμοσύνη προς στήριξη των πολιτικών της Ένωσης στα πεδία της προστασίας των πυρηνικών αντιδραστήρων και του κύκλου καυσίμου, των πυρηνικών διασφαλίσεων και της ασφάλειας. Η παροχή πελατοκεντρικής υποστήριξης στην πολιτική της Ένωσης που υπογραμμίζεται στην αποστολή του ΚΚΕρ θα συμπληρωθεί με προδραστικό ρόλο στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας με ανάληψη ερευνητικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας σε στενή επαφή με τη βιομηχανία και άλλους φορείς, καθώς και με την ανάπτυξη δικτύων με δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα στα κράτη μέλη.

    Δραστηριότητες

    1. Διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων και επιπτώσεις στο περιβάλλον , εστίαση στον περιορισμό αβεβαιοτήτων και την επίλυση ανοιχτών θεμάτων στη διάθεση αποβλήτων, με σκοπό την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας σύμφωνα με τις δύο βασικές επιλογές (άμεση διάθεση ή διαχωρισμός και μεταστοιχείωση). Θα αναπτυχθούν επίσης δραστηριότητες για βελτίωση της κατανόησης και της μοντελοποίησης των φυσικών, χημικών και θεμελιωδών ιδιοτήτων των ακτινιδών, καθώς και της βάσης δεδομένων για πυρηνικά δεδομένα αναφοράς υψηλής ακρίβειας και για μη πυρηνικές εφαρμογές (π.χ. ιατρικές). Για διεύρυνση των προσπαθειών ακτινοπροστασίας, θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη περιβαλλοντικών μοντέλων διασποράς ραδιοϊσοτόπων σε συνδυασμό με δοκιμές περιβαλλοντικής ραδιενέργειας προς υποστήριξη της διαδικασίας και συστημάτων παρακολούθησης σε εθνική κλίμακα.

    2. Πυρηνική προστασία , συμβολή στην υλοποίηση έρευνας σε υφιστάμενους και νέους κύκλους καυσίμου, προστασία αντιδραστήρων υφιστάμενων μονάδων στην Ένωση, καθώς και προστασίας αντιδραστήρων με νέο, καινοτόμο σχεδιασμό, ικανό για βελτίωση πτυχών απόδοσης, προστασίας και διασφαλίσεων σε καινοτόμους κύκλους καυσίμου, παρατεταμένη καύση νέων τύπων καυσίμων για τη νέα γενιά. Θα επιδιωχθεί επίσης η ανάπτυξη απαιτήσεων ασφάλειας και προηγμένων μεθόδων αξιολόγησης για υφιστάμενα και νέα συστήματα αντιδραστήρων. Επιπλέον, το ΚΚΕρ θα ενισχύσει την παγκόσμια θέση της Ένωσης με το συντονισμό της ευρωπαϊκής συνεισφοράς στην πρωτοβουλία E&Α του διεθνούς φόρουμ IVης γενιάς, ενεργώντας ως παράγοντας ενοποίησης και διάδοσης της έρευνας στο εν λόγω πεδίο.

    3. Πυρηνική ασφάλεια , περαιτέρω στήριξη της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της Κοινότητας, ιδίως ανάπτυξη μεθόδων για τον έλεγχο των μονάδων κύκλου καυσίμου, την υλοποίηση του πρόσθετου πρωτοκόλλου συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικής δειγματοληψίας και ολοκληρωμένων διασφαλίσεων, καθώς και την πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων που συνδέονται με το λαθρεμπόριο πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής εγκληματολογίας.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙ

    ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

    Υπό την επιφύλαξη των κανόνων που έχουν θεσπιστεί για την εφαρμογή του προγράμματος πλαισίου (2012-2013), η Κοινότητα θα χορηγεί χρηματοδοτική υποστήριξη σε δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς και σε δραστηριότητες επίδειξης στα ειδικά προγράμματα, μέσω μιας σειράς μηχανισμών χρηματοδότησης. Οι μηχανισμοί αυτοί θα χρησιμοποιούνται, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά, για τη χρηματοδότηση των διαφορετικών τύπων δράσεων που καλύπτει το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013).

    1. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΤΗΞΗΣ

    Λόγω της ιδιαιτερότητας των δραστηριοτήτων έρευνας που αφορούν την ενέργεια σύντηξης, απαιτείται η εφαρμογή ειδικών ρυθμίσεων. Για τη χρηματοδοτική υποστήριξη των δραστηριοτήτων έρευνας στο πεδίο της ενέργειας σύντηξης, θα ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται:

    1.1. στις συμβάσεις σύμπραξης μεταξύ της Επιτροπής και κρατών μελών ή πλήρως συνδεδεμένων τρίτων κρατών ή οργανισμών εγκατεστημένων σε κράτη μέλη ή σε πλήρως συνδεδεμένα τρίτα κράτη, που συνομολογούνται για την εκτέλεση μέρους του προγράμματος έρευνας της Κοινότητας στον τομέα της ενέργειας σύντηξης σύμφωνα με το άρθρο 10 της Συνθήκης,

    1.2. στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Ανάπτυξη της Σύντηξης (EFDA), μια πολυμερή συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και οργανισμών εγκατεστημένων σε κράτη μέλη και συνδεδεμένες τρίτες χώρες, ή ενεργούντων για λογαριασμό κρατών μελών και συνδεδεμένων τρίτων χωρών, η οποία καθορίζει, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο περαιτέρω έρευνας στην τεχνολογία σύντηξης σε συνδεδεμένους οργανισμούς και στη βιομηχανία, τη χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων του JET και την ευρωπαϊκή συμμετοχή στη διεθνή συνεργασία,

    1.3. στην Ευρωπαϊκή κοινή επιχείρηση για την υλοποίηση του ITER, που έχει συσταθεί βάσει των άρθρων 45 έως 51 της Συνθήκης,

    1.4. στις διεθνείς συμφωνίες μεταξύ της Κοινότητας και τρίτων χωρών που αφορούν δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στο πεδίο της ενέργειας σύντηξης, και ιδίως στις συμφωνίες ITER και ευρύτερης θεώρησης,

    1.5. σε κάθε άλλη πολυμερή συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ της Κοινότητας και συνδεδεμένων οργανισμών, και ιδίως στη συμφωνία περί κινητικότητας του προσωπικού,

    1.6. στις δράσεις επιμερισμένου κόστους για υποστήριξη και προώθηση της έρευνας στο πεδίο της ενέργειας σύντηξης, οι οποίες αναλαμβάνονται σε συνεργασία με οργανισμούς εγκατεστημένους σε κράτη μέλη ή σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013) με τις οποίες δεν υφίσταται σύμβαση σύμπραξης.

    Πέραν τούτων, είναι δυνατόν να αναληφθούν δράσεις ενίσχυσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, υποτροφίες, ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες για τις υποδομές καθώς και δράσεις ειδικής στήριξης, με σκοπό ιδίως τον συντονισμό των δραστηριοτήτων έρευνας στο πεδίο της ενέργειας σύντηξης, τη εκπόνηση μελετών προς υποστήριξη των δραστηριοτήτων αυτών και τη στήριξη των δημοσιεύσεων, της ανταλλαγής πληροφοριών και της κατάρτισης με σκοπό την προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας.

    2. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΕΔΙΑ

    Οι δραστηριότητες που θα αναλαμβάνονται, βάσει του προγράμματος πλαισίου (2012-2013), σε πεδία εκτός της ενέργειας σύντηξης θα χρηματοδοτούνται μέσω σειράς μηχανισμών χρηματοδότησης. Οι μηχανισμοί αυτοί θα χρησιμοποιούνται, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά, για τη χρηματοδότηση των διαφορετικών τύπων δράσεων που καλύπτει το πρόγραμμα πλαίσιο (2012-2013).

    Στις αποφάσεις θέσπισης των ειδικών προγραμμάτων, στα προγράμματα εργασιών και στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων θα προσδιορίζονται, κατά περίπτωση:

    - ο ή οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των διαφόρων κατηγοριών δράσεων,

    - οι κατηγορίες συμμετεχόντων (όπως ερευνητικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια, βιομηχανία, δημόσιες αρχές) που μπορούν να επωφεληθούν από τους προβλεπόμενους μηχανισμούς χρηματοδότησης,

    - οι τύποι δραστηριοτήτων (έρευνα, ανάπτυξη, επίδειξη, κατάρτιση, διάδοση, μεταφορά γνώσεων ή άλλες συναφείς δραστηριότητες) που μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

    Στις περιπτώσεις όπου προβλέπονται περισσότεροι του ενός μηχανισμοί χρηματοδότησης, τα προγράμματα εργασιών μπορεί να διευκρινίζουν τον μηχανισμό χρηματοδότησης που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το εκάστοτε θεματικό αντικείμενο των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

    Οι μηχανισμοί χρηματοδότησης είναι οι εξής:

    α) Για τη χρηματοδοτική υποστήριξη δράσεων που υλοποιούνται κυρίως βάσει προσκλήσεων υποβολής προτάσεων:

    1. Συνεργατικά έργα

    Χρηματοδοτική υποστήριξη ερευνητικών έργων που εκτελούνται από κοινοπραξίες εταίρων προερχόμενων από διαφορετικές χώρες και τα οποία έχουν ως στόχο την ανάπτυξη νέων γνώσεων, νέων τεχνολογιών, προϊόντων, δραστηριοτήτων επίδειξης ή κοινών ερευνητικών πόρων. Το μέγεθος, το πεδίο και η εσωτερική οργάνωση των έργων μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το εκάστοτε πεδίο ή θεματικό αντικείμενο. Τα έργα μπορεί να εκτείνονται από μικρής ή μεσαίας κλίμακας δράσεις στοχοθετημένης έρευνας έως μεγαλύτερα έργα ολοκλήρωσης, τα οποία κινητοποιούν σημαντικό όγκο πόρων για την επίτευξη ενός καθορισμένου στόχου. Η υποστήριξη της κατάρτισης και της επαγγελματικής εξέλιξης των ερευνητών, θα περιληφθεί στο σχεδιασμό εργασιών των έργων.

    2. Δίκτυα αριστείας

    Χρηματοδοτική υποστήριξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία εκτελούνται από περισσότερους του ενός ερευνητικούς οργανισμούς που ενοποιούν τις δραστηριότητές τους σε ένα δεδομένο πεδίο και υλοποιούν τα προγράμματα από ερευνητικές ομάδες στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεργασίας. Για την υλοποίηση αυτών των κοινών ερευνητικών προγραμμάτων θα απαιτηθεί επίσημη ανάληψη δέσμευσης από τους εν λόγω οργανισμούς. Η υποστήριξη της κατάρτισης και της επαγγελματικής εξέλιξης των ερευνητών θα περιληφθεί στο σχεδιασμό εργασιών των έργων.

    3. Δράσεις συντονισμού και υποστήριξης

    Χρηματοδοτική υποστήριξη δραστηριοτήτων συντονισμού ή υποστήριξης της έρευνας (δικτύωση, ανταλλαγές, διακρατική πρόσβαση σε ερευνητικές υποδομές, μελέτες, διασκέψεις, συνεισφορά κατά την κατασκευή νέας υποδομής κλπ.) ή για προώθηση της ανάπτυξης ανθρώπινων πόρων (π.χ. δικτύωση και συγκρότηση προγραμμάτων κατάρτισης). Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων μπορεί να χρησιμοποιούνται και διαδικασίες άλλες, εκτός προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων.

    β) Για την υποστήριξη δράσεων που υλοποιούνται δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου, που εκδίδονται έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, η Κοινότητα θα χορηγεί χρηματοδοτική υποστήριξη σε πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας και πολλαπλής χρηματοδότησης ως εξής:

    - χρηματοδοτική συνεισφορά στην υλοποίηση κοινών επιχειρήσεων βάσει των διαδικασιών και των όρων που προβλέπονται στα άρθρα 45 έως 51 της Συνθήκης,

    - χρηματοδοτική συνεισφορά στην ανάπτυξη νέων υποδομών ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

    Η Κοινότητα θα εφαρμόζει τους μηχανισμούς χρηματοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (Eυρατόμ) αριθ. XXXX/2011 για τους κανόνες συμμετοχής επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, τους σχετικούς μηχανισμούς παροχής κρατικών ενισχύσεων, ιδίως το κοινοτικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις υπέρ της έρευνας και της ανάπτυξης, καθώς και σύμφωνα με τους σχετικούς διεθνείς κανόνες. Σύμφωνα με αυτό το διεθνές πλαίσιο, πρέπει να είναι δυνατή η κατά περίπτωση αναπροσαρμογή του ύψους και της μορφής της χρηματοδοτικής συμμετοχής, ιδίως στις περιπτώσεις που προβλέπεται παρέμβαση και άλλων πηγών δημόσιας χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων άλλων πηγών ενωσιακής χρηματοδότησης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

    Στην περίπτωση συμμετεχόντων σε έμμεσες δράσεις σε περιφέρειες που παρουσιάζουν αναπτυξιακή καθυστέρηση (περιφέρειες σύγκλισης κατά το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου[20], συμπεριλαμβανομένων περιφερειών που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία βάσει του στόχου σύγκλισης και περιφερειών που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, και τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες), προβλέπεται ενεργοποίηση συμπληρωματικών χρηματοδοτικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, όταν και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

    3. ΑΜΕΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΚΟΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ

    Οι δραστηριότητες της Κοινότητας που θα υλοποιηθούν από το ΚΚΕρ αναφέρονται ως άμεσες δράσεις, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου για το ειδικό πρόγραμμα, που πρόκειται να διεξαχθούν μέσω έμμεσων δράσεων από το Κοινό Κέντρο Ερευνών, σε υλοποίηση του προγράμματος πλαισίου δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (2012-2013).

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    1. Π ΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1. Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.2. Σχετικός(οί) τομέας(είς) πολιτικής που αφορά(ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

    1.3. Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.4. Στόχος(οι)

    1.5. Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.6. Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της δράσης

    1.7. Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) διαχείρισης

    2. ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1. Κανόνες παρακολούθησης και αναφοράς

    2.2. Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.3. Μέτρα για την πρόληψη της απάτης και των παρατυπιών

    3. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1. Τομέας(είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    3.2. Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

    3.2.1. Συνοπτική παρουσίαση της εκτ ιμώμενης επίπτωσης στις δαπάνες

    3.2.2. Εκτιμώμενη επίπτωση στις επιχειρησιακές πιστώσεις

    3.2.3. Εκτιμώμενη επίπτωση στις πιστώσεις διοικητικής φύσεως

    3.2.4. Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

    3.2.5. Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

    3.3. Εκτιμώμενη επίπτωση στα έσοδα

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1. Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

    Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για το πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων πυρηνικής έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ) (2012-2013)

    1.2. Σχετικός(οί) τομέας(είς) πολιτικής που αφορά(ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ[21]

    Έρευνα (έμμεσες δράσεις) και άμεση έρευνα (προς εκτέλεση από το Κοινό Κέντρο Ερευνών)

    08 20 Ευρατόμ — Ενέργεια σύντηξης

    08 21 Ευρατόμ — Πυρηνική σχάση και ακτινοπροστασία

    08 22 04 Πιστώσεις από τη συμμετοχή τρίτων στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη

    08 01 Διοικητικές δαπάνες των τομέων πολιτικής Έρευνας

    08 01 04 40 Ευρωπαϊκή κοινή επιχείρηση (F4E) δαπάνες διοικητικής διαχείρισης

    08 01 05 01 Δαπάνες σχετικές με το ερευνητικό προσωπικό

    08 01 05 02 Εξωτερικό προσωπικό για την έρευνα

    08 01 05 03 Άλλες διαχειριστικές δαπάνες για την έρευνα

    10 03 - Επιχειρησιακές πιστώσεις για άμεσα χρηματοδοτούμενη έρευνα – Ευρατόμ

    10 03 01 - Πυρηνικές δράσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ)

    10 03 02 - Πιστώσεις από τη συμμετοχή τρίτων

    10 01 - Διοικητικές δαπάνες του τομέα πολιτικής «άμεση έρευνα»

    10 01 05 - Δαπάνες στήριξης των ενεργειών του τομέα πολιτικής «άμεση έρευνα»

    08 01 05 01 - Δαπάνες σχετικές με το ερευνητικό προσωπικό

    08 01 05 02 - Εξωτερικό προσωπικό για την έρευνα

    08 01 05 03 - Άλλες διαχειριστικές δαπάνες για την έρευνα

    1.3. Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

    ( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση

    ( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική δράση[22]

    X Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης

    ( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση αναπροσανατολισμένη προς νέα δράση

    1.4. Στόχοι

    1.4.1. Ο(Οι) πολυετής(είς) στρατηγικός(οί) στόχος(οι) της Επιτροπής που αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

    Το πρόγραμμα πλαίσιο Ευρατόμ είναι ένα από τα δομοστοιχεία της ευρωπαϊκής ερευνητικής πολιτικής στην ενέργεια και της στρατηγικής Ευρώπη 2020 της ΕΕ, ιδίως της Ένωσης Καινοτομίας. Το πρόγραμμα πλαίσιο Ευρατόμ βελτιώνει τον ανταγωνισμό για επιστημονική αριστεία και υποστηρίζει την καινοτομία στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ενέργειας και της αλλαγής του κλίματος. Η παρούσα πρόταση αφορά την περίοδο 2012-13 λεπτομερώς, αλλά οι δραστηριότητες συνάδουν πλήρως με τους κύριους ενδιάμεσους στόχους τεχνολογικής ανάπτυξης στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία, όπως εκτέθηκαν στο Ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο ενεργειακών τεχνολογιών (σχέδιο SET).

    1.4.2. Ειδικός(οί) στόχος(οι) και δραστηριότητα(ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

    Ειδικός στόχος αριθ. 1 Ανάπτυξη της βάσης γνώσεων για το έργο ITER και υλοποίηση του ITER, ως μείζον βήμα προς τη δημιουργία πρωτοτύπων αντιδραστήρων για ασφαλείς, αειφόρους, φιλικούς προς το περιβάλλον και οικονομικά βιώσιμους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

    Ειδικός στόχος αριθ. 2 Ανάπτυξη στερεής επιστημονικής και τεχνολογικής βάσης η οποία θα επιτρέψει την ταχύτερη εξέλιξη των τεχνικών ασφαλούς διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων μακράς διάρκειας ζωής, βελτιώνοντας ιδίως τις επιδόσεις ασφάλειας και απόδοσης σε σχέση με τους πόρους και το κόστος της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη ανθεκτικού και κοινωνικά αποδεκτού συστήματος προστασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

    Ειδικός στόχος αριθ. 3 Στόχος του προγράμματος είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων Ε&Α βάσει της συνθήκης Ευρατόμ και η παροχή υποστήριξης στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη στα πεδία των διασφαλίσεων και της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, της διαχείρισης αποβλήτων, της ασφάλειας πυρηνικών εγκαταστάσεων και του κύκλου καυσίμου, της ραδιενέργειας στο περιβάλλον και της ακτινοπροστασίας. Το ΚΚΕρ θα ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο του ως αναφοράς ευρωπαϊκής κλίμακας για διάδοση πληροφοριών, την κατάρτιση και εκπαίδευση, για επαγγελματίες και για νέους επιστήμονες.

    1.4.3. Αναμενόμενο(α) αποτέλεσμα(τα) και επιπτώσεις

    Το προτεινόμενο πρόγραμμα πλαίσιο Ευρατόμ (2012-13) θα έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις:

    Ευρατόμ – πυρηνική σχάση και ακτινοπροστασία: Είναι δυνατόν να υπάρξουν επιπτώσεις σε πολλά πεδία, συμπεριλαμβανομένης περαιτέρω ασφαλούς και πιο αειφόρου εκμετάλλευσης της πυρηνικής ενέργειας, περαιτέρω σημαντικών βημάτων προς ασφαλή υλοποίηση της διάθεσης ακτινοβολημένων πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων μακράς διάρκειας ζωής σε βαθείς γεωλογικούς σχηματισμούς, καθώς και της εξασφάλισης σθεναρότερης ρύθμισης βιομηχανικών και ιατρικών πρακτικών που συνεπάγονται χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

    Eυρατόμ – πυρηνική σύντηξη: Η κατασκευή και η λειτουργία του ITER είναι μακρόπνοο έργο που θα αποδώσει αποτελέσματα στις επόμενες δεκαετίες. Η επιτυχής κατασκευή και εκμετάλλευση του ITER, συνοδευόμενη από πρόγραμμα ενδεδειγμένης Ε&Α, θα οδηγήσει στη δυνατότητα κατασκευής αντιδραστήρα επίδειξης πυρηνικής σύντηξης.

    Άμεσες δράσεις που διεξάγονται από το ΚΚΕρ: Το ΚΚΕρ θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις Ε&Α βάσει της Συνθήκης και υποστηρίζοντας την Επιτροπή και τα κράτη μέλη στα πεδία των διασφαλίσεων και της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, της διαχείρισης αποβλήτων, της ασφάλειας πυρηνικών εγκαταστάσεων και του κύκλου καυσίμου, της ραδιενέργειας στο περιβάλλον και της ακτινοπροστασίας. Θα διατηρήσει το υψηλότερο επίπεδο κατανόησης φαινομένων καίριας σημασίας, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην παροχή στήριξης για εκπαίδευση και κατάρτιση των σημερινών και μελλοντικών επιστημόνων και μηχανικών.

    1.4.4. Δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων

    Eυρατόμ – πυρηνική σύντηξη:

    Κατασκευή του ITER: σειρά ενδιάμεσων στόχων που κάλυψε η κοινή επιχείρηση σύντηξη για ενέργεια (F4E).

    Εγκαταστάσεις του JET: αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων περί JET

    Δραστηριότητες συντονισμού από EFDA: Συμπλήρωση παραδοτέων βάσει συμφωνιών ανάθεσης εργασιών EFDA, αριθμός ερευνητών και μηχανικών στην πυρηνική σύντηξη που είναι καταρτισμένοι για τις ανάγκες του ITER και του προγράμματος Ε&Α στη σύντηξη

    Συμφωνία κινητικότητας: Επίπεδο κινητικότητας ερευνητών σε Ε&Α στη σύντηξη

    Ευρατόμ – πυρηνική σχάση και ακτινοπροστασία:

    Ποσοστό προτάσεων έργων που: (i) κάλυψαν με επιτυχία τα κριτήρια της επιστημονικής ή/και τεχνολογικής αριστείας (ii) επέτυχαν τους στόχους και τεχνικούς στόχους τους και έχουν ακόμη υπερβεί τις προσδοκίες (iii) αντιμετώπισαν το κριτήριο της διάδοσης και χρήσης των αποτελεσμάτων του έργου (iv) τεκμηρίωσαν ότι θα παράγουν σημαντικές επιστημονικές, τεχνικές, εμπορικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

    1.5. Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.5.1. Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

    Το προτεινόμενο πρόγραμμα πλαίσιο Ευρατόμ θα αντιμετωπίσει διάφορα επιστημονικά και τεχνολογικά προβλήματα για την κάλυψη βραχυμακροπρόθεσμων στόχων του σχεδίου SET. Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στην εκ των προτέρων αξιολόγηση.

    1.5.2. Προστιθέμενη αξία της συμμετοχής της ΕΕ

    Η προστιθέμενη αξία της συμμετοχής της Ευρατόμ στην πυρηνική έρευνα συνδέεται με διασυνοριακές επιπτώσεις και οικονομίες κλίμακας. Ορισμένες ερευνητικές δραστηριότητες είναι τέτοιας κλίμακας που κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί μόνο του να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους και εμπειρογνωμοσύνη. Τα έργα της Ευρατόμ στην πυρηνική σύντηξη, τη σχάση και την ακτινοπροστασία μπορούν να προσφέρουν την απαιτούμενη «κρίσιμη μάζα», μειώνοντας τον εμπορικό κίνδυνο και ασκώντας μοχλευτικό αποτέλεσμα στις ιδιωτικές επενδύσεις. Οι δράσεις της Ευρατόμ συμβάλουν στη διασυνοριακή μεταφορά δεξιοτήτων και γνώσεων, βελτιώνοντας τις ικανότητες Ε&Α, την ποιότητα και τον ανταγωνισμό, καθώς και ενισχύοντας τις ανθρώπινες ικανότητες με την εκπαίδευση και κατάρτιση, την κινητικότητα και την επαγγελματική εξέλιξη. Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στην εκ των προτέρων αξιολόγηση.

    1.5.3. Κυριότερα διδάγματα που αποκομίστηκαν από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

    Το υφιστάμενο 7ο πρόγραμμα πλαίσιο Ευρατόμ υποβλήθηκε σε ενδιάμεση αξιολόγηση που διεξήχθη από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στην εκ των προτέρων αξιολόγηση.

    1.5.4. Συνέπεια και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα συναφή μέσα

    Το προτεινόμενο πρόγραμμα πλαίσιο είναι συνεπές με τους στόχους του σχεδίου SET και με τη στρατηγική Ευρώπη 2020 της ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στην εκ των προτέρων αξιολόγηση και την αιτιολογική έκθεση.

    1.6. Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

    Χ Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

    - X Ισχύουσα πρόταση/πρωτοβουλία από την [01/01]2012 έως την [31/12]2013

    - X Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το 2012 έως το 2022 (εκτιμώμενο τέλος των έργων)

    1. 7. Προβλεπόμενος (οι) τρόπος(οι) διαχείρισης[23]

    X Κεντρική άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

    X Κεντρική έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης σε:

    - ( εκτελεστικούς οργανισμούς

    - X οργανισμούς που δημιουργούνται από τις Κοινότητες[24]

    - ( εθνικούς δημόσιους οργανισμούς/οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

    - ( πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων δυνάμει του τίτλου V της συνθήκης για την για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη κατά την έννοια του άρθρου 49 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    2. ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1. Κανόνες παρακολούθησης και αναφοράς

    H Επιτροπή θα παρακολουθεί συνεχώς και συστηματικά την υλοποίηση του προγράμματος πλαισίου της Ευρατόμ και των ειδικών του προγραμμάτων και πρόκειται να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις και να διαδίδει τα πορίσματα της παρακολούθησης. Το αργότερο δύο έτη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πλαισίου (2015), η Επιτροπή θα αναθέσει σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες τη διενέργεια εξωτερικής αξιολόγησης του αιτιολογικού, της υλοποίησης και των αποτελεσμάτων του.

    2.2. Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.2.1. Κίνδυνο ς(οι) που έχει(ουν) επισημανθεί

    Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Επιτροπής, εκπονείται ετήσια εκτίμηση των κινδύνων για προσδιορισμό των κινδύνων και επισήμανση των προτεινόμενων διορθωτικών μέτρων. Οι εντοπισθέντες κίνδυνοι, τα διορθωτικά μέτρα και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα αποτελούν μέρος του σχεδίου διαχείρισης της Επιτροπής.

    2.2.2. Προβλεπόμενο(α) μέσο(α) ελέγχου

    Εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι ελέγχου, όπως συνέβαινε καθόλη τη διάρκεια του 7ου προγράμματος πλαισίου της Ευρατόμ (2009-2011), συμπεριλαμβανομένων των εκ των προτέρων μέτρων ελέγχου και τυχαία επιλεγμένων εξαμηνιαίων επαληθεύσεων εκ των υστέρων, στο πλαίσιο του εσωτερικού συστήματος ελέγχου. Εξάλλου, η απαίτηση για πιστοποιητικά ελέγχου και η εκτέλεση τακτικών ανεξάρτητων εξωτερικών ελέγχων συμβάλλουν στην εξασφάλιση χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της κανονικότητας και νομιμότητας των εκτελεσθεισών συναλλαγών.

    2.3. Μέτρα για την πρόληψη της απάτης και των παρατυπιών

    Θα ληφθούν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν παρατυπίες και απάτες, ενώ θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα για την ανάκτηση απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή κακώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων, σύμφωνα με τον κανονισμό (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τον κανονισμό (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2342/2002 της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2002, για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του δημοσιονομικού κανονισμού, τον κανονισμό (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τον κανονισμό (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες και τον κανονισμό ΕΚ αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

    3. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1 Τομέας(είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    - Υφι στάμενες γραμμές προϋπολογισμού

    Κατά σειρά τομέων πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών προϋπολογισμού

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Γραμμή του προϋπολογισμού | Είδος δαπανών | Συμμετοχή |

    Αριθμός [Περιγραφή ...… .… .….] | ΔΠ/ΜΔΠ ([25]) | χωρών ΕΖΕΣ[26] | από υποψήφιες χώρες[27] | τρίτων χωρών | κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού |

    1 α | 08 20 Ευρατόμ – Ενέργεια σύντηξης 08 21 Ευρατόμ – Πυρηνική σχάση και ακτινοπροστασία 08 22 04 Πιστώσεις από τη συμμετοχή τρίτων στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη 10 03 Άμεσα χρηματοδοτούμενη έρευνα – Ευρατόμ 10 03 01 Πυρηνικές δράσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ) 10 03 02 Πιστώσεις από συμμετοχή τρίτων | ΔΠ | ΟΧΙ | ΝΑΙ/ΟΧΙ | ΝΑΙ | ΝΑΙ |

    08 01 Διοικητικές δαπάνες – Έρευνα 08 01 04 40 Ευρωπαϊκή κοινή επιχείρηση για τον ITER (F4E) δαπάνες διοικητικής διαχείρισης 08 01 05 01 Δαπάνες σχετικές με το ερευνητικό προσωπικό 08 01 05 02 Εξωτερικό προσωπικό για την έρευνα 08 01 05 03 Άλλες διαχειριστικές δαπάνες για την έρευνα 10 01 Διοικητικές δαπάνες – Άμεση έρευνα 10 01 05 Δαπάνες στήριξης των ενεργειών του τομέα πολιτικής Άμεση έρευνα 10 01 05 01 Δαπάνες σχετικές με το ερευνητικό προσωπικό 10 01 05 02 Εξωτερικό προσωπικό για την έρευνα 10 01 05 03 Άλλες διαχειριστικές δαπάνες για την έρευνα | ΜΔΠ | ΟΧΙ | ΝΑΙ/ΟΧΙ | ΝΑΙ | ΟΧΙ |

    * συνεχίζονται συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με την πυρηνική έρευνα.

    - Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

    Άνευ αντικειμένου

    3.2. Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

    3.2.1 Συνοπτική παρουσίαση της εκτιμώμενης επίπτωσης στις δαπάνες σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: | 1 α | Ανταγωνιστικότητα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση |

    Έμμεση έρευνα | Έτος | Έτος | Έτος | ΣΥΝΟΛΟ |

    ( Επιχειρησιακές πιστώσεις | 2012 | 2013 | ≥ 2014 |

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 08 2x σύνολο | Αναλήψεις υποχρεώσεων | (1) | 1.183.379 | 992.804 | 0 | 2.176.183 |

    Πληρωμές | (2) | 436.422 | 898.164 | 841.597 | 2.176.183 |

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 08 20 Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 08 21 | Αναλήψεις υποχρεώσεων | (1) | 1.129.274 | 936.965 | 0 | 2.066.239 |

    Πληρωμές | (2) | 401.822 | 863.164 | 801.253 | 2.066.239 |

    Αναλήψεις υποχρεώσεων | (1) | 54.105 | 55.839 | 0 | 109.944 |

    Πληρωμές | (2) | 34.600 | 35.000 | 40.344 | 109.944 |

    Πιστώσεις διοικητικής φύσεως χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων[28] 08 01 xx xx σύνολο 08 01 04 40 Ευρωπαϊκή κοινή επιχείρηση (F4E) 08 01 05 01 Δαπάνες σχετικές με το ερευνητικό προσωπικό 08 01 05 02 Εξωτερικό προσωπικό για την έρευνα 08 01 05 03 Άλλες δαπάνες διαχείρισης της έρευνας | 74.054 39.000 23.456 1.637 9.961 | 76.817 39.780 25.230 1.555 10.252 | 0 | 150.871 |

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 08 01 | (3) | 74.054 | 76.817 | 150.871 |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων Για τη ΓΔ Έρευνα και Καινοτομία | Αναλήψεις υποχρεώσεων | =1+1α +3 | 1,257.433 | 1,069.621 | 0 | 2,327.054 |

    Πληρωμές | =2+2α+3 | 510.476 | 974.981 | 841.597 | 2,372.054 |

    ( ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων | Αναλήψεις υποχρεώσεων | (4) | 1,183.379 | 992.804 | 2,176.183 |

    Πληρωμές | (5) | 436.422 | 898.164 | 841,597 | 2,176.183 |

    ( ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων | (6) | 74.054 | 76.817 | 0 | 150.871 |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 1α του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Αναλήψεις υποχρεώσεων | =4+ 6 | 1,257.433 | 1,069.621 | 0 | 2,327.054 |

    Πληρωμές | =5+ 6 | 510.476 | 974.981 | 841.597 | 2,327.054 |

    Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός τομείς:

    ( ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων | Αναλήψεις υποχρεώσεων | (4) |

    Πληρωμές | (5) |

    ( ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων | (6) |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 4 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (Ποσό αναφοράς) | Αναλήψεις υποχρεώσεων | =4+ 6 |

    Πληρωμές | =5+ 6 |

    Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: | 5 | «Διοικητικές δαπάνες» |

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος 2012 | Έτος 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

    ΓΔ: Έρευνα / Άμεση έρευνα |

    ( Ανθρώπινοι πόροι | 0 | 0 | 0 |

    ( Άλλες διοικητικές δαπάνες | 0 | 0 | 0 |

    ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ <….> | Πιστώσεις | 0 | 0 | 0 |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων υπό τον ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών) | 0 | 0 | 0 |

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος 2012 | Έτος 2013 | Έτος ≥ 2014 | ΣΥΝΟΛΟ |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Αναλήψεις υποχρεώσεων | 0 | 0 | 0 | 0 |

    Πληρωμές | 0 | 0 | 0 | 0 |

    Συνοπτική παρουσίαση της εκτιμώμενης επίπτωσης στις δαπάνες σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: | 1 α | Ανταγωνιστικότητα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση |

    Άμεση έρευνα | Έτος | Έτος | Έτος | ΣΥΝΟΛΟ |

    ( Επιχειρησιακές πιστώσεις | 2012 | 2013 | ≥ 2014 |

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 10.03 | Αναλήψεις υποχρεώσεων | (1 α) | 9.895 | 10.252 | 0 | 20.147 |

    Πληρωμές | (2α) | 4.650 | 8.972 | 6.525 | 20.147 |

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 10.03.01 | Αναλήψεις υποχρεώσεων | (1α) | 9.895 | 10.252 | 0 | 20.147 |

    Πληρωμές | (2α) | 4.650 | 8.972 | 6.525 | 20.147 |

    Πιστώσεις διοικητικής φύσεως χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων[29] 10 01 05 10 01 05 01 10 01 05 02 10 01 05 03 | 104.648 57.444 10.577 36.627 | 108.421 59.515 10.958 37.948 | 0 0 0 0 | 213.069 116.959 21.536 74.574 |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τη ΓΔ Έρευνα και Καινοτομία / Άμεση έρευνα | Αναλήψεις υποχρεώσεων | =1+1α +3 | 114.543 | 118.673 | 0 | 233.216 |

    Πληρωμές | =2+2α+3 | 109.298 | 117.393 | 6.525 | 233.216 |

    ( ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων | Αναλήψεις υποχρεώσεων | (4) | 9.895 | 10.252 | 0 | 20.147 |

    Πληρωμές | (5) | 4.650 | 8.972 | 6.525 | 20.147 |

    ( ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων | (6) | 104.648 | 108.421 | 0 | 213.069 |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 1α του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Αναλήψεις υποχρεώσεων | =4+ 6 | 114.543 | 118.673 | 0 | 233.216 |

    Πληρωμές | =5+ 6 | 109.298 | 117.393 | 6.525 | 233.216 |

    Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός τομείς:

    ( ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων | Αναλήψεις υποχρεώσεων | (4) |

    Πληρωμές | (5) |

    ( ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων | (6) |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 4 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (Ποσό αναφοράς) | Αναλήψεις υποχρεώσεων | =4+ 6 |

    Πληρωμές | =5+ 6 |

    Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: | 5 | «Διοικητικές δαπάνες» |

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος 2012 | Έτος 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

    ΓΔ: Έρευνα / Άμεση έρευνα |

    ( Ανθρώπινοι πόροι | 0 | 0 | 0 |

    ( Άλλες διοικητικές δαπάνες | 0 | 0 | 0 |

    ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ <….> | Πιστώσεις | 0 | 0 | 0 |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων υπό τον ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών) |

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος 2012 | Έτος 2013 | Έτος ≥ 2014 | ΣΥΝΟΛΟ |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Αναλήψεις υποχρεώσεων | 114.543 | 118.673 | 0 | 233.216 |

    Πληρωμές | 109.298 | 117.393 | 6.525 | 233.216 |

    Συνοπτική παρουσίαση της εκτιμώμενης επίπτωσης στις δαπάνες σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: | 1 α | Ανταγωνιστικότητα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση |

    Εκτενής περίληψη Έρευνα / Άμεση έρευνα | Έτος | Έτος | Έτος | ΣΥΝΟΛΟ |

    ( Επιχειρησιακές πιστώσεις | 2012 | 2013 | ≥ 2014 |

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 08 20/08 21 | Αναλήψεις υποχρεώσεων | (1) | 1,183.379 | 992.804 | 0 | 2,176.183 |

    Πληρωμές | (2) | 436.422 | 898.164 | 841.597 | 2,176.183 |

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 10.03 | Αναλήψεις υποχρεώσεων | (1α) | 9.895 | 10.252 | 0 | 20.147 |

    Πληρωμές | (2α) | 4.650 | 8.972 | 6.525 | 20.147 |

    Πιστώσεις διοικητικής φύσεως χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων[30] 08 01 xx 10 01 xx | 74.054 104.648 | 76.817 108.421 | 0 0 | 150.871 213.069 |

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 08 01 xx / 10 01 05 | (3) | 178.702 | 185.238 | 0 | 363.940 |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τη ΓΔ Έρευνα και Καινοτομία / Άμεση έρευνα | Αναλήψεις υποχρεώσεων | =1+1α +3 | 1,371.976 | 1,188.294 | 0 | 2,560.270 |

    Πληρωμές | =2+2α+3 | 619.774 | 1,092.374 | 848.122 | 2,560.270 |

    ( ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων | Αναλήψεις υποχρεώσεων | (4) | 1,193.274 | 1,003.056 | 0 | 2,196.330 |

    Πληρωμές | (5) | 441.072 | 907.136 | 848.122 | 2,196.330 |

    ( ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων | (6) | 178.702 | 185.238 | 0 | 363.940 |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 1α του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Αναλήψεις υποχρεώσεων | =4+ 6 | 1,371.976 | 1.188.294 | 0 | 2,560.270 |

    Πληρωμές | =5+ 6 | 619.774 | 1,092.374 | 848.122 | 2,560.270 |

    Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός τομείς:

    ( ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων | Αναλήψεις υποχρεώσεων | (4) |

    Πληρωμές | (5) |

    ( ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων | (6) |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 4 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (Ποσό αναφοράς) | Αναλήψεις υποχρεώσεων | =4+ 6 |

    Πληρωμές | =5+ 6 |

    Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: | 5 | «Διοικητικές δαπάνες» |

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος 2012 | Έτος 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

    ΓΔ: Έρευνα / Άμεση έρευνα |

    ( Ανθρώπινοι πόροι |

    ( Άλλες διοικητικές δαπάνες |

    ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ <….> | Πιστώσεις |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων υπό τον ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών) |

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος 2012 | Έτος 2013 | Έτος ≥ 2014 | ΣΥΝΟΛΟ |

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Αναλήψεις υποχρεώσεων | 1.371.976 | 1.188.294 | 0 | 2.560.270 |

    Πληρωμές | 619.774 | 1.092.374 | 848.122 | 2.560.270 |

    3.2.2 Εκτιμώμενη επίπτωση στις επιχειρησιακές πιστώσεις

    - ( Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

    - X Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα ( | Έτος 2012 | Έτος 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

    ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (outputs) |

    Είδος υλοποίησης[31] | Μέσο κόστος υλοποίησης | Αριθμός υλοποιήσεων | Κόστος | Αριθμός υλοποιήσεων | Κόστος | Σύνολο υλοποιήσεων | Σύνολο κόστος |

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1[32] |

    - Υλοποίηση – EΥRATOM - Σχάση | ** | ** | 50* | 1.129.274 | 50* | 936.965 | 100* | 2.066.239 |

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2 … |

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ | 1.193.274 | 1.003.056 | 2.196.330 |

    (*) Εκτιμώμενο σύνολο υλοποιήσεων.

    (**) Συνήθης υλοποίηση ερευνητικής επιχορήγησης είναι μία έκθεση όπου περιγράφονται γεγονότα, ευρήματα και αποτελέσματα. Η υλοποίηση του έργου ITER θα είναι ετήσιες εκθέσεις δραστηριότητας που παρέχονται από την F4E (οργανισμός Βαρκελώνης).Δεν εμφανίζεται το μέσο κόστος. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα ήταν χρήσιμες δεδομένων των επίδικων ποσών στα τρέχοντα έργα μας (ITER).

    (***) Είδος υλοποίησης: Προϊόντα και υπηρεσίες για υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ. Μέσο κόστος της υλοποίησης : Το κόστος κάθε υλοποίησης παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση. Για παράδειγμα, ένα συνηθισμένο παραδοτέο (π.χ. ένα περιοδικό δελτίο πρόβλεψης των καλλιεργειών), δεν μπορεί να συγκριθεί με την τελική έκθεση μιας μεγάλης και ενδεχομένως δαπανηρής μελέτης, για την οποία σημαντικό ποσό πιστώσεων ενδεχομένως έχει καταλήξει σε ένα μόνο έγγραφο της μελέτης. Και τα δύο είναι σημαντικά και χρήσιμα, αλλά υπηρετούν πολύ διαφορετικούς σκοπούς. Το μέσο αναφερόμενο κόστος είναι απλώς μαθηματικός υπολογισμός - διαίρεση του προϋπολογισμού δια του εκτιμώμενου αριθμού υλοποιήσεων.

    3.2.3. Εκτιμώμενη επίπτωση στις πιστώσεις διοικητικής φύσεως

    3.2.3.1. Εκτενής περίληψη

    - ( Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

    - X Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος 2012 - N[33] | Έτος 2013 - N+1 | ΣΥΝΟΛΟ |

    ΤΟΜΕΑΣ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου |

    Ανθρώπινοι πόροι |

    Άλλες διοικητικές δαπάνες |

    Υποσύνολο ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου |

    Εκτός του ΤΟΜΕΑ 5 [34] του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Έμμεση έρευνα | Άμεση έρευνα | Έμμεση έρευνα | Άμεση έρευνα | Έμμεση έρευνα | Άμεση έρευνα |

    Ανθρώπινοι πόροι | 58.863 | 68.021 | 61.230 | 70.474 | 120.093 | 138.495 |

    Λοιπές δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα | 15.191 | 36.627 | 15.587 | 37.947 | 30.778 | 74.574 |

    Υποσύνολο εκτός ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | 74.054 | 104.648 | 76.817 | 108.421 | 150.871 | 213.069 |

    ΣΥΝΟΛΟ | 178.702 | 185.238 | 363.940 |

    3.2.3.2. Εκτιμώμενες απαιτήσεις ανθρωπίνων πόρων

    - ( Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων

    - X Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρήση ανθρωπίνων πόρων, όπως εξηγείται παρακάτω:

    Η εκτίμηση εκφράζεται σε πλήρη ποσά (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

    Έτος 2012 - N | Έτος 2013 - N+1 |

    ( Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων) |

    ΧΧ 01 01 01 (Έδρα και γραφεία αντιπροσωπείας της Επιτροπής) |

    xx 01 01 02 (αντιπροσωπείες) |

    08 01 05 01 (Άμεση έρευνα) | 190 | 190 |

    10 01 05 01 (Άμεση έρευνα) | 566 | 566 |

    ( Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: FTE)[35] |

    XX 01 02 01 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ από το «συνολικό κονδύλιο») |

    XX 01 02 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΝΕΑ, TΥ και ΑΕΕ στις αντιπροσωπείες) |

    08 01 04 40[36] | - στις έδρες[37] |

    - σε αντιπροσωπείες (οργανισμός Βαρκελώνης F4E -ITER) - Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι - ΣΥ GFI-IV - ΑΕΕ | 262 150 10 | 262 150 10 |

    08 01 05 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ - έμμεση έρευνα) | 40 | 40 |

    10 01 05 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ - Άμεση έρευνα) | 166 | 166 |

    Άλλη γραμμή του προϋπολογισμού (να προσδιοριστεί) |

    ΣΥΝΟΛΟ | 1.384 | 1.384 |

    XX είναι ο τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού

    Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από προσωπικό της ΓΔ που απασχολείται ήδη στη διαχείριση της δράσης ή/και που έχει μετακινηθεί στο πλαίσιο της ίδιας ΓΔ και θα συμπληρωθούν, ενδεχομένως, από όλα τα συμπληρωματικά κονδύλια που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση της δράσης ΓΔ, στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής των πιστώσεων με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

    Περιγραφή των καθηκόντων προς εκτέλεση

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι | Καθήκοντα που απορρέουν από το ειδικό πρόγραμμα πυρηνικής έρευνας / άμεση και έμμεση έρευνα, ιδίως σε σχέση με διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων, ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων, πυρηνικών διασφαλίσεων και ασφάλειας. |

    Εξωτερικό προσωπικό |

    3.2.4. Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

    - ( Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

    - X Η πρόταση απαιτεί αναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

    Οι προτάσεις για το πρόγραμμα πλαίσιο Ευρατόμ 2012-2013 παρέχουν το γενικό πλαίσιο για δραστηριότητες έρευνας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και τον σχετικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, οι πιστώσεις που προβλέπονται στο σχέδιο προϋπολογισμού και που είχαν αρχικά προβλεφθεί για την πυρηνική έρευνα στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2007-2013 (MFF) είναι ανεπαρκείς λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους του έργου ITER. Η Επιτροπή προτείνει, η νομοθετική διαδικασία σχετικά με προτάσεις για το ΠΠ Ευρατόμ 2012-13 να διεξαχθεί παράλληλα με τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ITER, καθώς και με τη νέα διαδικασία του προϋπολογισμού για το 2012. Η επίτευξη συμφωνίας για πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω ανακατανομής μεταξύ των τομέων, καθώς και εντός του τομέα (σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί), θα καταστήσει δυνατή την ταχεία έγκριση του ερευνητικού προγράμματος Ευρατόμ μέσα στο 2011.

    Μεταφορά πόρων μεταξύ τομέων, σε εκατ. ευρώ | Ανακατανομή εντός του τομέα 1A, σε εκατ. ευρώ | Σύνολο |

    2012 | 650 | 100 | 750 |

    2013 | 190 | 360 | 550 |

    Σύνολο | 840 | 460 | 1300 |

    - ( Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί χρησιμοποίηση του μέσου ευελιξίας ή αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου [38].

    Άνευ αντικειμένου

    3.2.5 Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

    - Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτα μέρη

    - X Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται κατωτέρω:

    Πιστώσεις σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος 2012 | Έτος 2013 |

    Να προσδιοριστεί ο φορέας συγχρηματοδότησης | Συνδεδεμένες με το πρόγραμμα τρίτες χώρες |

    ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων* | pm |

    * Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η συνεισφορά τρίτων, Θα προστεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

    3.3. Εκτιμώμενη επίπτωση στα έσοδα

    - ( Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο στα έσοδα.

    - X Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που περιγράφεται κατωτέρω:

    - ( στους ιδίους πόρους

    - X στα διάφορα έσοδα

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού: | Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος | Αντίκτυπος της πρότασης/πρωτοβουλίας[39] |

    Έτος 2012 | Έτος 2013 |

    Θέση 6011* Θέση 6012* Θέση 6013 Θέση 6031** | pm pm pm pm | pm pm pm pm |

    * Δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι συμφωνίες σχετικά με τη συνεισφορά της Ελβετίας, καθώς και του Κοινού ταμείου JET. Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με τη συνεργασία στην πυρηνική έρευνα.

    Για τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστεί(ούν) η(οι) γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που έχει(ουν) επηρεαστεί.

    08 22 04 Πιστώσεις από τη συμμετοχή τρίτων (εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη

    10 03 02 Πιστώσεις από συμμετοχή τρίτων

    Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού του αντικτύπου στα έσοδα.

    Ορισμένα συνδεδεμένα κράτη ενδέχεται να συμβάλουν στη συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος πλαισίου μέσω συμφωνιών σύνδεσης. Η μέθοδος υπολογισμού έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο των εν λόγω συμφωνιών συνεργασίας και δεν είναι κατ' ανάγκην η ίδια σε όλες τις συμφωνίες. Οι υπολογισμοί ως επί το πλείστον βασίζονται στο ΑΕΠ του συνδεδεμένου κράτους σε σύγκριση με το ΑΕΠ των κρατών μελών με εφαρμογή του ποσοστού αυτού στο συνολικό επιχειρησιακό προϋπολογισμό.

    [1] Ανακοίνωση της Επιτροπής «Κατάσταση του ITER και πιθανή μελλοντική πορεία», COM(2010)226, SEC(2010)571.

    [2] Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 για δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, για την αντιμετώπιση πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών του έργου ITER, COM(2010) 403.

    [3] Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 για δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, για την αντιμετώπιση πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών του έργου ITER, COM(2010) 403.

    [4] www.snetp.eu

    [5] www.igdtp.eu

    [6] www.melodi-online.eu

    [7] Γνώμη που εκδόθηκε στις XXX.

    [8] ΕΕ C XXX.

    [9] COM (2010) 2020 τελικό.

    [10] ΕΕ L 460 της 30.12.2006, σ. 60.

    [11] COM (2010) 546 τελικό.

    [12] COM (2007) 723 τελικό.

    [13] ΕΕ L 358 της 16.12.2006, σ. 1.

    [14] ΕΕ L 90 της 30.3.2007, σ. 58.

    [15] ΕΕ C 139 της 14.6.2006, σ. 1. [Παρατηρήσεις:] να επικαιροποιηθεί εάν και εφόσον εγκριθεί η νέα συμφωνία πλαίσιο.

    [16] COM(2009)143.

    [17] ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1.

    [18] ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2.

    [19] ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 8.

    [20] ΕΕ L 210 της 31.7.2006, σ. 25.

    [21] ABM: ΔΒΔ: Διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων. ABB: Activity-Based Budgeting, ΠΒΔ: προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.

    [22] Όπως αναφέρεται στο άρθρο 49 παράγραφος 6 σημεία α ή β του δημοσιονομικού κανονισμού.

    [23] Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

    [24] Όπως αναφέρονται στο άρθρο 185 του Δημοσιονομικού Κανονισμού.

    [25] ΔΠ= Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ= Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.

    [26] ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.

    [27] Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, εν δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

    [28] Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

    [29] Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

    [30] Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

    [31] Οι υλοποιήσεις αναφέρονται σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα παρέχονται (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών χρηματοδοτούμενων φοιτητών, αριθμός χιλιομέτρων οδών που θα κατασκευαστούν …).

    [32] Όπως περιγράφεται στο Τμήμα 1.4.2. «Ειδικός(οι) στόχος (οι) …».

    [33] Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

    [34] Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

    [35] ΣΥ = Συμβασιούχος υπάλληλος· INT = Προσωρινό προσωπικό («Intérimaire»), JED= «Jeune Expert en Délégation» (Νεαρός εμπειρογνώμονας σε αντιπροσωπεία), LA = Τοπικός υπάλληλος, ΑΕΕ = αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας.

    [36] Κάτω από το ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού βάσει επιχειρησιακών πιστώσεων (πρώην γραμμές «BA»).

    [37] Κυρίως για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).

    [38] Βλ. σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

    [39] Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης) τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 25% για έξοδα είσπραξης.

    Top