Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011DC0930

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δεύτερη έκθεση αξιολόγησης της πρωτοβουλίας «EU Pilot»

    /* COM/2011/0930 τελικό */

    52011DC0930

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δεύτερη έκθεση αξιολόγησης της πρωτοβουλίας «EU Pilot» /* COM/2011/0930 τελικό */


    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Ευρώπη των αποτελεσμάτων – Εφαρμόζοντας το κοινοτικό δίκαιο»[1]. Στην ανακοίνωση αυτή, η Επιτροπή εισηγείτο τη δρομολόγηση ενός σχεδίου, με βάση την ανάπτυξη εταιρικής σχέσης μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών, με στόχο να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, να παρέχονται ταχύτερα απαντήσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις και λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν, καθώς επίσης να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της διεκπεραίωσης και διαχείρισης των υφιστάμενων διαδικασιών.

    Τον Απρίλιο του 2008, η πρωτοβουλία «EU Pilot» σχεδιάστηκε για τον σκοπό αυτό και άρχισε να λειτουργεί με την εθελοντική συμμετοχή 15 κρατών μελών. Τον Μάρτιο του 2010, η Επιτροπή εξέδωσε την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της πρωτοβουλίας «EU Pilot»[2]. Στην τελευταία αυτή έκθεση, η Επιτροπή σημείωνε ότι το σύστημα είχε αρχίσει να παράγει θετικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν επίσης πολλές παράμετροι οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος, να αυξηθεί η κατανόηση μεταξύ της Επιτροπής και των συμμετεχόντων κρατών μελών, να επισπευσθεί η διεκπεραίωση των υποθέσεων και να βελτιωθούν τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται[3].

    Κατά τα έτη 2010 και 2011, η Επιτροπή εξακολούθησε να εφαρμόζει, να συμπληρώνει και να τελειοποιεί το σχέδιο. Μετά την έκδοση της πρώτης έκθεσης αξιολόγησης, τον Μάρτιο του 2010, επήλθαν οι ακόλουθες μείζονες εξελίξεις αναφορικά με την εφαρμογή της πρωτοβουλίας «EU Pilot»:

    - Μετά τη συνολική θετική αποτίμηση της πρωτοβουλίας «EU Pilot» με βάση την πρώτη έκθεση αξιολόγησης, η Επιτροπή κάλεσε τα υπόλοιπα 12 κράτη μέλη να συμμετάσχουν και αυτά στο σχέδιο. Στη συνέχεια, δέκα ακόμη κράτη μέλη προσχώρησαν στην πρωτοβουλία «EU Pilot»[4].

    - Από τον Μάρτιο του 2010, εφαρμόζεται η ενδεικτική προθεσμία δέκα εβδομάδων ως ένα γενικό σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση από τις υπηρεσίες της Επιτροπής των απαντήσεων των κρατών μελών στην ίδια βάση που ισχύει και για τα κράτη μέλη.

    - Από τον Μάρτιο του 2010, το πεδίο εφαρμογής της πρωτοβουλίας «EU Pilot» έχει επεκταθεί, και ο γενικός κανόνας είναι ότι το σύστημα χρησιμοποιείται για όλες (πλην περιορισμένων εξαιρέσεων) τις υποθέσεις οι οποίες αφορούν την ορθή εφαρμογή και εκτέλεση της νομοθεσίας της ΕΕ ή τη συμμόρφωση της εκάστοτε εθνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ, και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο και πριν από οποιαδήποτε ενδεχόμενη προσφυγή σε διαδικασία παράβασης δυνάμει του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ.

    - Η Επιτροπή έχει βελτιώσει το σύστημα πληροφορικής στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία του «EU Pilot», με σκοπό να διασφαλισθεί η αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος και να καταστεί αυτό περισσότερο εύχρηστο.

    Στην πρώτη έκθεση αξιολόγησης την οποία κατήρτισε, η Επιτροπή αναλάμβανε τη δέσμευση να προβεί σε περαιτέρω αξιολόγηση το 2011. Το παρόν έγγραφο περιέχει τη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης της πρωτοβουλίας «EU Pilot». Προκειμένου να υπάρξει μια σφαιρική ανασκόπηση του συστήματος, η παρούσα έκθεση καλύπτει την περίοδο από την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου, τον Απρίλιο του 2008, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011. Η παρούσα έκθεση επικεντρώνεται στα κύρια πορίσματα τα οποία επιτρέπουν να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος. Στηρίζεται σε αριθμητικά δεδομένα και σε στοιχεία για τους αριθμούς φακέλων, εξετάζει τους σχετικούς τομείς πολιτικής και τη συμμόρφωση με τις σχετικές επιδόσεις αναφοράς και, επίσης, λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σχετικά με την ποιοτική στάθμη των φακέλων. Ένα έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής το οποίο συνοδεύει την παρούσα έκθεση περιέχει αναλυτικά στατιστικά δεδομένα προς επίρρωση του περιεχομένου της.

    μεθοδος εργασιασ

    Η πρωτοβουλία «EU Pilot» αποτελεί τον βασικό μηχανισμό μέσω του οποίου η Επιτροπή επικοινωνεί με τα συμμετέχοντα κράτη μέλη σχετικά με ζητήματα που άπτονται της ορθής εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ ή της συμμόρφωσης της νομοθεσίας ενός κράτους μέλους με το δίκαιο της ΕΕ, και τούτο ήδη σε πρώιμο στάδιο (δηλαδή πριν από την κίνηση διαδικασίας παράβασης δυνάμει του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ).

    Οσάκις υπάρχει περίπτωση να κινηθεί η διαδικασία παράβασης, κατά κανόνα χρησιμοποιείται η πρωτοβουλία «EU Pilot» προτού η Επιτροπή προβεί στο πρώτο βήμα της διαδικασίας αυτής βάσει του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ. Η ρύθμιση αυτή αντικαθιστά την προηγούμενη συστηματική πρακτική βάσει της οποίας η Επιτροπή απέστελλε για τον σκοπό αυτό διοικητικές επιστολές. Εντούτοις, οσάκις κατεπείγουσα ανάγκη ή άλλο υπέρτερο συμφέρον καθιστά αναγκαία την άμεση κίνηση διαδικασίας παράβασης δυνάμει του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ, είναι δυνατό να επιτραπούν εξαιρέσεις και να κινηθούν διαδικασίες παράβασης χωρίς να προηγηθεί επαφή μέσω του «EU Pilot». Σε τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις, η Επιτροπή μπορεί να προβεί σε άμεσες ενέργειες σε σχέση με εικαζόμενη παράβαση κράτους μέλους και να καλέσει το εν λόγω κράτος μέλος να ενεργήσει σε συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ. Το σύστημα χρησιμεύει για τη διαχείριση των αιτήσεων παροχής πληροφοριών και των καταγγελιών τις οποίες υποβάλλουν πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς και υποθέσεων που κινούνται αυτεπαγγέλτως. Αντικείμενο του συστήματος αποτελούν επίσης ζητήματα τα οποία απευθύνονται στην Επιτροπή στο πλαίσιο της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή μέσω επιστολής κάποιου Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η σχετική βάση δεδομένων συγκροτείται στα αγγλικά. Παρόλα αυτά, ορισμένα κράτη μέλη έχουν διατηρήσει το δικαίωμα να αλληλογραφούν στην επίσημη γλώσσα τους. Η ανάγκη για μετάφραση καλύπτεται από την Επιτροπή κατά περίπτωση.

    Μεμονωμένοι φάκελοι, οι οποίοι περιλαμβάνουν περιγραφή και ερωτήσεις σχετικά με ένα συγκεκριμένο ζήτημα, υποβάλλονται στη συνέχεια στο οικείο κράτος μέλος μέσω της εφαρμογής «EU Pilot», τάσσοντας στις εθνικές αρχές προθεσμία δέκα εβδομάδων για να απαντήσουν όσο το δυνατόν διεξοδικότερα στις ερωτήσεις που διατυπώνονται και να προτείνουν μια συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ λύση για τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί. Τα κράτη μέλη δύνανται με τη σειρά τους να επικαλεσθούν λόγους οι οποίοι υπαγορεύουν παράταση της προθεσμίας των δέκα εβδομάδων, δηλώνοντας στην Επιτροπή ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταρτίσουν την απάντησή τους. Αποφασίζεται με βάση τα δεδομένα εκάστης περίπτωσης κατά πόσον θα γίνει ή όχι δεκτή η παράταση της γενικής προθεσμίας.

    Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι δυνατό να ταχθεί προθεσμία βραχύτερη των δέκα εβδομάδων. Στην περίπτωση αυτή, εξηγούνται στο κράτος μέλος οι λόγοι που υπαγορεύουν τη συντομότερη προθεσμία.

    Εντός περαιτέρω ενδεικτικής προθεσμίας δέκα εβδομάδων, οι απαντήσεις που έχει παράσχει το εκάστοτε κράτος μέλος, ενδεχομένως μετά από την αναγκαία μετάφρασή τους, εξετάζονται, και καταχωρείται στη βάση δεδομένων του «EU Pilot» η εκτίμηση της απάντησης του κράτους μέλους. Σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ, επιτρέπεται να κινηθεί η διαδικασία παράβασης δυνάμει του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ. Εάν υποβληθεί καταγγελία, καταρτίζεται ομοίως απάντηση με σκοπό να ενημερωθεί ο καταγγέλλων ή η καταγγέλλουσα σχετικά με την έκβαση της έρευνας που διενεργήθηκε σχετικά με την καταγγελία του/της. Αν κριθεί απαραίτητο, είναι δυνατό να ζητηθούν συμπληρωματικά πληροφοριακά στοιχεία από τις αρχές του κράτους μέλους.

    Η τήρηση των ανωτέρω προθεσμιών αναφοράς από αμφότερες τις πλευρές συνιστά ενδεχομένως πρόκληση, αλλά έχει πρωταρχική σημασία προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η πρώτη βασική ενέργεια για τη διαχείριση των σχετικών φακέλων (δηλαδή είτε η αποστολή επίσημης προειδοποιητικής επιστολής δυνάμει του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ είτε η περάτωση της υπόθεσης) είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί εντός του ανώτατου χρονικού περιθωρίου των 12 μηνών από την ημερομηνία καταχώρησης της καταγγελίας στο σύστημα μητρώου (CHAP) ή από το αυτεπάγγελτο άνοιγμα υπόθεσης στο πλαίσιο του «EU Pilot». Συνεπώς, η τήρηση της προθεσμίας των δέκα εβδομάδων αποτελεί μία από τις παραμέτρους βάσει των οποίων εκτιμώνται οι επιδόσεις τόσο των κρατών μελών όσο και της Επιτροπής.

    Οι αιτήσεις πρόσβασης σε έγγραφα τα οποία σχετίζονται με φακέλους του «EU Pilot» υπόκεινται στις διατάξεις του κανονισμού αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής[5], όπως εφαρμόζεται με βάση την απόφαση της Επιτροπής, της 5ης Δεκεμβρίου 2001, για την τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού της[6].

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    Η παρούσα αξιολόγηση υποδιαιρείται σε δύο χρονικές περιόδους: η εκτίμηση των περατωθέντων φακέλων καλύπτει την περίοδο Μάρτιος 2010-Φεβρουάριος 2011, ενώ τα συνολικά στατιστικά δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος καλύπτουν το χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, τον Απρίλιο του 2008, έως τον Σεπτέμβριο του 2011.

    Ειδικότερα, η αξιολόγηση καλύπτει τα εξής:

    - Εκτίμηση των φακέλων στο πλαίσιο του «EU Pilot» οι οποίοι περατώθηκαν μεταξύ Μαρτίου 2010 και Φεβρουαρίου 2011, διενεργηθείσα από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή με βάση τα κριτήρια ποιότητας και συνεργασίας/υποστήριξης·

    - Αριθμός φακέλων που διεκπεραιώθηκαν στο πλαίσιο του «EU Pilot». Η αξιολόγηση αυτή διερευνά επίσης τις τάσεις που παρατηρούνται στα διάφορα κράτη μέλη, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι δεν προσχώρησαν όλα τα κράτη μέλη συγχρόνως στην πρωτοβουλία «EU Pilot»·

    - Προέλευση των φακέλων και τομείς πολιτικής τους οποίους αφορούν οι φάκελοι που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του συστήματος·

    - Μέσο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για τη διεκπεραίωση των φακέλων από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή και συμμόρφωση με τη γενική ενδεικτική προθεσμία των δέκα εβδομάδων·

    - Και, τέλος, ποσοστό «επιτυχίας» του σχεδίου, το οποίο αντιστοιχεί στον αριθμό απαντήσεων οι οποίες υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη και θεωρήθηκαν αποδεκτές χωρίς να κριθεί αναγκαία η κίνηση της επίσημης διαδικασίας παράβασης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ. Στόχος του «EU Pilot» είναι η ταχύτερη επίτευξη αποτελεσμάτων και η εξεύρεση λύσεων συμβατών με το δίκαιο της ΕΕ για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χάρη στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, χωρίς ανάγκη κίνησης διαδικασιών παράβασης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ.

    Λεπτομερής ανάλυση των ανωτέρω στοιχείων παρατίθεται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής το οποίο συνοδεύει την παρούσα έκθεση.

    Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση των περατωθέντων φακέλων για την περίοδο Μάρτιος 2010-Φεβρουάριος 2011, η Επιτροπή και τα συμμετέχοντα κράτη μέλη απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων με βάση τρία βασικά κριτήρια: ποιότητα, συνεργασία και υποστήριξη . Τα αποτελέσματα της εκτίμησης αυτής καταδεικνύουν ότι, όσον αφορά τη διεκπεραίωση ενός φακέλου, τα κράτη μέλη είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένα με την ποιοτική στάθμη των φακέλων που υποβάλλονται από την Επιτροπή στο πλαίσιο του «EU Pilot», ειδικά όσον αφορά τη σαφήνεια των ερωτήσεων που διατυπώνονται και τον προσδιορισμό των επίμαχων ζητημάτων. Τέλος, τόσο η Επιτροπή όσο και τα κράτη μέλη εκφράζουν μεγάλο βαθμό ικανοποίησης με το επίπεδο συνεργασίας και υποστήριξης το οποίο χαρακτηρίζει τη λειτουργία του σχεδίου.

    Σε ό,τι αφορά τον όγκο των φακέλων, κατά την περίοδο Απρίλιος 2008–Σεπτέμβριος 2011, υποβλήθηκαν στο «EU Pilot» συνολικά 2.121 φάκελοι. Εξ αυτών, για 1.410 φακέλους ολοκληρώθηκε[7] η διαδικασία που προβλέπεται στο πλαίσιο του «EU Pilot». Ωστόσο, ο όγκος αυτός δεν κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των κρατών μελών. Πέραν του γεγονότος ότι τα κράτη μέλη με μεγαλύτερο πληθυσμό λαμβάνουν περισσότερους φακέλους στο πλαίσιο του «EU Pilot» λόγω του μεγαλύτερου αριθμού πολιτών, επιχειρήσεων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο το οποίο έχει σημασία εν προκειμένω. Παρατηρείται διαφορά όσον αφορά τον αριθμό φακέλων μεταξύ των κρατών μελών εκείνων που χρησιμοποιούν το σύστημα ήδη από τις αρχές του 2008 και των υπολοίπων, τα οποία άρχισαν να συμμετέχουν στο σύστημα κατά τη διάρκεια των ετών 2010 και 2011. Επί συνόλου 2.121 φακέλων: το 15,5% των φακέλων υποβλήθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία, το 8% στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 7,7% στη Γερμανία και το 6,5% στην Πορτογαλία.

    Τα κράτη μέλη αρνήθηκαν να διεκπεραιώσουν μόνον το 2% του συνόλου των φακέλων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του «EU Pilot», με κύρια αιτιολογία την ανεπάρκεια των πληροφοριακών στοιχείων που είχε διαβιβάσει ο καταγγέλλων.

    Τα ζητήματα που εγείρονται στους φακέλους οι οποίοι υποβάλλονται μέσω του «EU Pilot» δεν διαφέρουν σε γενικές γραμμές από την κατάσταση που καταγράφεται όσον αφορά τον όγκο των ερωτήσεων και των προβλημάτων που ανακύπτουν στο πλαίσιο των διαφόρων κλάδων του δικαίου της ΕΕ: Το 33% περίπου των φακέλων αφορούσε περιβαλλοντικά ζητήματα, το 15% την εσωτερική αγορά, το 10,5% τη φορολογία, το 8% την κινητικότητα και τις μεταφορές και το 6% την υγεία και την προστασία του καταναλωτή.

    Σε ό,τι αφορά την προέλευση , το 49% των εν λόγω 2.121 φακέλων ήταν απόρροια καταγγελιών, το 7% αφορούσε αιτήσεις πολιτών και επιχειρήσεων για την παροχή πληροφοριών, ενώ ένα επιπλέον 44% περίπου αφορούσε φακέλους οι οποίοι ανοίχθηκαν αυτεπαγγέλτως από την Επιτροπή.

    Ο χρόνος που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των φακέλων του «EU Pilot» από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή υπολογίζεται σε συνάρτηση με την ενδεικτική προθεσμία των δέκα εβδομάδων. Από την έναρξη λειτουργίας του «EU Pilot» το 2008, το μέσο χρονικό διάστημα που τα κράτη μέλη χρειάζονται για να προτείνουν απαντήσεις σε φακέλους είναι 67 ημέρες, το οποίο δεν απέχει πολύ από την ενδεικτική προθεσμία των δέκα εβδομάδων (70 ημερών). Από τον Μάρτιο του 2010[8], το μέσο χρονικό διάστημα που χρειάζονται οι υπηρεσίες της Επιτροπής για να αξιολογήσουν τις απαντήσεις τις οποίες προτείνουν οι αρχές των κρατών μελών και να αποφασίσουν σχετικά με τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στην εκάστοτε υπόθεση είναι 102 ημέρες, διάστημα που υπερβαίνει τη σχετική γενική ενδεικτική προθεσμία. Είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι οι υποθέσεις οι οποίες υπερβαίνουν τη χρονική διάρκεια αναφοράς είναι, στην πλειονότητά τους, υποθέσεις στις οποίες οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζητούν συμπληρωματικά πληροφοριακά στοιχεία από τις εθνικές αρχές, ιδίως αν πρόκειται για φακέλους αυξημένης περιπλοκότητας ή για φακέλους για τους οποίους απαιτούνται μεταφράσεις.

    Προκειμένου για το «ποσοστό επιτυχίας» το οποίο αφορά τους 1.410 φακέλους γα τους οποίους ολοκληρώθηκε η διαδικασία που προβλέπεται στο σύστημα, το 80% σχεδόν (1.107 φάκελοι) των απαντήσεων που παρασχέθηκαν από τα κράτη μέλη κρίθηκε αποδεκτό, πράγμα που επέτρεψε την περάτωση του φακέλου χωρίς να είναι αναγκαία η κίνηση διαδικασίας παράβασης δυνάμει του άρθρου 258 ΣΛΕΕ. Το υπόλοιπο 20% των φακέλων (303 φάκελοι), ως προς το οποίο δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση λύσης αποδεκτής και συμβατής με το δίκαιο της ΕΕ, έφθασε μέχρι το στάδιο της διαδικασίας παράβασης, η οποία είτε έχει ήδη κινηθεί είτε τελεί υπό επεξεργασία από την Επιτροπή μετά τη διεκπεραίωση του εκάστοτε φακέλου στο πλαίσιο του συστήματος «EU Pilot». Το ποσοστό επιτυχίας με βάση την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της πρωτοβουλίας «EU Pilot» ήταν 85%. Ο αυξανόμενος αριθμός φακέλων στο πλαίσιο του «EU Pilot» εξαιτίας της συμμετοχής νέων κρατών μελών είναι πιθανόν ένας από τους λόγους που εξηγούν την ελαφρά αυτή μείωση. Εξάλλου, από την έκδοση της πρώτης έκθεσης και μετά, το «EU Pilot» χρησιμοποιείται πλέον υποχρεωτικά σε όλες τις υποθέσεις στις οποίες απαιτούνται πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά ή το νομικό καθεστώς, προκειμένου να είναι δυνατή η πλήρης κατανόηση ενός κρίσιμου ζητήματος που σχετίζεται με την ορθή εφαρμογή και εκτέλεση της νομοθεσίας της ΕΕ ή τη συμμόρφωση της εκάστοτε εθνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ, ενώ παλαιότερα η χρήση του συστήματος «EU Pilot» ήταν προαιρετική πριν από την κίνηση διαδικασίας παράβασης δυνάμει του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ.

    Από το έτος 2010, η Επιτροπή καταγράφει μείωση του αριθμού των νέων διαδικασιών παράβασης[9] για τα πρώτα 15 κράτη μέλη τα οποία συμμετείχαν εθελοντικά στο «EU Pilot». Για τα υπόλοιπα 12 κράτη μέλη τα οποία προσχώρησαν στο «EU Pilot» μετά τον Μάρτιο του 2010, καταγράφεται ομοίως μείωση, αν και πιο περιορισμένη. Μολονότι δεν είναι δυνατό να προσδιορισθούν όλοι οι λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτή η τάση, μία εξήγηση συνίσταται στην καθιέρωση του «EU Pilot», το οποίο συμβάλλει στην αποσαφήνιση και ικανοποιητική διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων τα οποία εγείρονται από την Επιτροπή και αφορούν την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, πράγμα που επιτρέπει την εξάλειψη προβλημάτων χωρίς να είναι αναγκαία η προσφυγή στη διαδικασία παράβασης, καθώς επίσης, στην περίπτωση καταγγελιών, την ταχύτερη επίτευξη αποτελεσμάτων για πολίτες και επιχειρήσεις.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Σε συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η Επιτροπή στην πρώτη της έκθεση αξιολόγησης της πρωτοβουλίας «EU Pilot»:

    - Το «EU Pilot» έχει επεκταθεί και χρησιμοποιείται πλέον πλήρως από 25 κράτη μέλη. Η εφαρμογή του έχει διευρυνθεί, τελειοποιηθεί και ενισχυθεί.

    - Το σχέδιο έχει συμβάλει και εξακολουθεί να συμβάλλει θετικά στη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των συμμετεχόντων κρατών μελών όσον αφορά την απάντηση στις αιτήσεις παροχής πληροφοριών που υποβάλλουν πολίτες, επιχειρήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στην ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων τους. Το 80% περίπου των απαντήσεων που έχουν παρασχεθεί από κράτη μέλη έχει αξιολογηθεί ως αποδεκτό (σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ), συμπέρασμα που επέτρεψε την περάτωση του φακέλου χωρίς να είναι αναγκαία η κίνηση διαδικασίας παράβασης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 258 της ΣΛΕΕ.

    - Χάρη στην πιο συστηματική προσφυγή στη χρήση του «EU Pilot», τα συμμετέχοντα κράτη μέλη έχουν σχηματίσει σφαιρική εικόνα της όλης διαχείρισης των ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ.

    - Οι μέθοδοι εργασίας και η ποιοτική στάθμη των φακέλων στο πλαίσιο του «EU Pilot» έχουν βελτιωθεί χάρη στη συνεργασία μεταξύ Επιτροπής και κρατών μελών, που έχουν τη βούληση να εξακολουθήσουν να καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να διατηρηθούν οι καλές επιδόσεις.

    - Τα κράτη μέλη και, ιδίως, η Επιτροπή πρέπει να εξακολουθήσουν να αποσκοπούν στην τήρηση της γενικής προθεσμίας αναφοράς των δέκα εβδομάδων, η οποία έχει καθορισθεί από την Επιτροπή για τη διεκπεραίωση των φακέλων.

    - Σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, το σύστημα πληροφορικής και το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου έχουν αναπτυχθεί περαιτέρω και αποσαφηνισθεί, ούτως ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του «EU Pilot».

    - Εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης στους τομείς της συνεργασίας και της λειτουργίας, ιδίως όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις συμφωνηθείσες επιδόσεις αναφοράς και την ποιοτική στάθμη τόσο των ερωτήσεων που υποβάλλονται από την Επιτροπή όσο και των απαντήσεων που παρέχουν τα κράτη μέλη.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι το «EU Pilot» έχει παύσει να αποτελεί σχέδιο σε πρώιμο και πειραματικό στάδιο λειτουργίας και ότι έχει εξελιχθεί σε μια καλά συγκροτημένη μέθοδο εργασίας, η οποία προσπορίζει αποτελέσματα στην Επιτροπή, στα συμμετέχοντα κράτη μέλη και στους πολίτες. Η γενική προσέγγιση την οποία ακολουθεί η Επιτροπή είναι να καταβάλλεται προσπάθεια για την ταχεία επίλυση των προβλημάτων μέσω της χρήσης του «EU Pilot» και, οσάκις κρίνεται απαραίτητο, μέσω της κίνησης και ενεργού διεξαγωγής διαδικασιών παράβασης. Η Επιτροπή διερευνά τη δυνατότητα επέκτασης στο σύνολο των κρατών μελών του «EU Pilot» ως μηχανισμού που χρησιμεύει για την πρόληψη και επίλυση προβλημάτων και συνεχίζει τις συνεννοήσεις της με εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία δεν χρησιμοποιούν ακόμη το «EU Pilot».

    Τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του «EU Pilot» θα καλύπτονται στις μελλοντικές ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής σχετικά με την παρακολούθηση της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ.

    [1] COM(2007) 502, πρβλ. τμήμα 2.2. «Βελτίωση των μεθόδων εργασίας».

    [2] COM (2010)70 τελικό.

    [3] Πρβλ. τμήμα 4 «Γενικά συμπεράσματα».

    [4] Τα 25 κράτη μέλη είναι τα εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία. Η Μάλτα ήδη θεσπίζει τις απαραίτητες εγχώριες ρυθμίσεις και αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιεί το σύστημα σύντομα· οι διαπραγματεύσεις με το Λουξεμβούργο συνεχίζονται.

    [5] ΕΕ L 145 της 31.05.2001, σ. 43.

    [6] ΕΕ L 345 της 29.12.2001, σ. 94.

    [7] Το ότι η διαδικασία «ολοκληρώθηκε» σημαίνει ότι τα κράτη μέλη υπέβαλαν απαντήσεις στους φακέλους και ότι η Επιτροπή έκρινε τις απαντήσεις αυτές ως συμβατές ή μη με το δίκαιο της ΕΕ.

    [8] Η χρονολογία αυτή συμπίπτει με την καθιέρωση γενικής ενδεικτικής προθεσμίας δέκα εβδομάδων για την εκτίμηση από την Επιτροπή των απαντήσεων που τα κράτη μέλη παρέχουν στο πλαίσιο του συστήματος.

    [9] Οι υποθέσεις μη γνωστοποίησης δεν καλύπτονται από τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, δεδομένου ότι αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής του «EU Pilot».

    Top