Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0119

    Πρόταση κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών {SEC(2010) 370}

    /* COM/2010/0119 τελικό - COD 2010/0074 */

    52010PC0119




    [pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

    Βρυξέλλες, 31.3.2010

    COM(2010) 119 τελικό

    2010/0074 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών

    {SEC(2010) 370}

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Η συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει μια εντελώς νέα διάσταση συμμετοχικής δημοκρατίας παράλληλα με την έννοια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που αποτελεί θεμέλιο της Ένωσης. Ενισχύει την ιθαγένεια της Ένωσης και αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη να συμμετέχει στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης. Θεσπίζει τα βασικά πρότυπα του κοινωνικού διαλόγου στον οποίο πρέπει να ανταποκριθούν τα θεσμικά όργανα και κωδικοποιεί την ισχύουσα πρακτική της Επιτροπής να διεξάγει ευρείες δημόσιες διαβουλεύσεις. Και, το σημαντικότερο, εισάγει μια σημαντική καινοτομία στη δημοκρατική λειτουργία της Ένωσης παρέχοντας το δικαίωμα πρωτοβουλίας των πολιτών βάσει του οποίου ένα εκατομμύριο πολίτες μπορούν να καλούν την Επιτροπή να υποβάλλει ορισμένες νομοθετικές προτάσεις.

    Η νέα αυτή διάταξη αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης. Προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσει η Ένωση τους πολίτες και να ενισχυθεί ο διασυνοριακός διάλογος σε θέματα πολιτικής της ΕΕ, πράγμα που θα επιτρέπει σε πολίτες από διάφορες χώρες να προβαίνουν από κοινού σε μια συγκεκριμένη διεκδίκηση.

    Θα πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι η πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών είναι μια πρωτοβουλία καθορισμού θεματολογίου. Μολονότι δεν θίγει το δικαίωμα της Επιτροπής να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, θα την υποχρεώσει να λαμβάνει, ως σώμα, σοβαρά υπόψη τα αιτήματα που διατυπώνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας πολιτών.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας πολιτών κατοχυρώνονται στη Συνθήκη. Ειδικότερα, στη Συνθήκη ορίζεται ότι ο αριθμός των υπογραφών μιας πρωτοβουλίας πολιτών θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε ένα εκατομμύριο και ότι οι υπογράφοντες θα πρέπει να είναι υπήκοοι προερχόμενοι από σημαντικό αριθμό διαφορετικών κρατών μελών. Η πρωτοβουλία πρέπει επίσης να εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής και να αφορά θέματα στα οποία οι πολίτες θεωρούν ότι απαιτείται νομική πράξη της Ένωσης για την εφαρμογή των συνθηκών.

    Εντούτοις, βάσει της Συνθήκης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, που ενεργούν σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, είναι τα όργανα στα οποία επαφίεται η θέσπιση κανονισμού σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που θα διέπουν την έμπρακτη εφαρμογή της πρωτοβουλίας πολιτών.

    Για να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που παρέχει η νέα αυτή διάταξη και να αναπτυχθεί πλήρως το δυναμικό της, οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις που αφορούν την πρωτοβουλία πολιτών πρέπει να διευκολύνουν τη χρήση της και παράλληλα να διασφαλίζουν ότι τηρείται το πνεύμα των διατάξεων της Συνθήκης.

    Οι κατευθυντήριες αρχές της πρότασης αυτής είναι συνεπώς οι ακόλουθες:

    - Οι προϋποθέσεις θα πρέπει να κατοχυρώνουν ότι οι πρωτοβουλίες πολιτών είναι αντιπροσωπευτικές ενός κοινού συμφέροντος της Ένωσης, ενώ παράλληλα να διασφαλίζουν την εύκολη προσφυγή στο μέσο αυτό.

    - Οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι απλές και εύχρηστες, αποτρέποντας παράλληλα την απάτη ή την κατάχρηση του συστήματος, και δεν θα πρέπει να επιβάλλουν περιττό διοικητικό φόρτο στα κράτη μέλη.

    2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ

    Λόγω της σημασίας που έχει η νέα αυτή διάταξη της Συνθήκης για τους πολίτες, για την κοινωνία των πολιτών και για τους ενδιαφερόμενους φορείς στην ΕΕ, και λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα ορισμένων από τα ζητήματα που πρόκειται να εξεταστούν, η Επιτροπή δρομολόγησε ευρεία δημόσια διαβούλευση με την έκδοση Πράσινης Βίβλου στις 11 Νοεμβρίου 2009[1]. Οι 300 και πλέον απαντήσεις που ελήφθησαν κατά τη διαβούλευση προήλθαν από ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων μεμονωμένοι πολίτες, οργανώσεις και δημόσιες αρχές. Επίσης, στις 22 Φεβρουαρίου 2010, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες δημόσια ακρόαση για όλους όσοι απάντησαν στην Πράσινη Βίβλο.

    2.1. Γενικές εκτιμήσεις

    Στις απαντήσεις που δόθηκαν στην Πράσινη Βίβλο υπογραμμίστηκε η ανάγκη να θεσπιστούν διαδικασίες και προϋποθέσεις απλές, εύχρηστες και προσιτές σε όλους τους πολίτες της ΕΕ, ανάλογες με τον χαρακτήρα της πρωτοβουλίας πολιτών.

    Οι απαντήσεις επιβεβαίωσαν επίσης την ανάγκη να καθοριστούν ορισμένες απαιτήσεις ώστε να διασφαλίζεται ότι το μέσο θα παραμείνει αξιόπιστο και δεν θα αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης· οι απαιτήσεις αυτές θα πρέπει, εξάλλου, να κατοχυρώνουν τη θέσπιση ενιαίων όρων σε όλη την ΕΕ όσον αφορά την υποστήριξη μιας πρωτοβουλίας πολιτών.

    2.2. Πώς θα διασφαλίζεται ότι οι πρωτοβουλίες πολιτών είναι αντιπροσωπευτικές ενός κοινού συμφέροντος της Ένωσης

    Όσον αφορά τον ελάχιστο αριθμό κρατών μελών από τα οποία πρέπει να προέρχονται οι πολίτες που υποστηρίζουν μια πρωτοβουλία πολιτών, πολλοί συμφώνησαν ως ενδεδειγμένο όριο το ένα τρίτο των κρατών μελών. Αρκετοί άλλοι, κυρίως οργανώσεις, τάχθηκαν υπέρ χαμηλότερου ορίου, οι περισσότεροι υπέρ του ενός τετάρτου των κρατών μελών.

    Εξάλλου, οι απαντήσεις επιβεβαίωσαν την ανάγκη να προέρχεται από καθένα από τα εν λόγω κράτη μέλη τουλάχιστον ένας ελάχιστος αριθμός από τους υπογράφοντες μια πρωτοβουλία πολιτών. Πολλοί συμφώνησαν ως ενδεδειγμένο κατώτατο όριο το 0,2% του πληθυσμού. Άλλοι θεώρησαν ότι το όριο θα πρέπει να είναι χαμηλότερο και υποστήριξαν ότι η αποτροπή των καταχρήσεων θα πρέπει μεν να αποτελεί στόχο, αλλά δεν θα πρέπει να συνιστά φραγμό στην υποβολή μιας πρωτοβουλίας. Τέλος, ορισμένοι πρότειναν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για τον καθορισμό του ορίου, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δίκαιο να καθοριστεί ενιαίο ποσοστό για όλα τα κράτη μέλη, δεδομένου ότι είναι πολύ ευκολότερο, για παράδειγμα, να συγκεντρωθούν δηλώσεις υποστήριξης από 1.000 πολίτες (που αντιστοιχούν στο 0,2% του πληθυσμού) στο Λουξεμβούργο παρά από 160.000 στη Γερμανία, και συνεπώς ευκολότερο να λαμβάνονται υπόψη τα μικρά παρά τα μεγάλα κράτη μέλη.

    2.3. Απαιτήσεις ως προς τη συγκέντρωση και τον έλεγχο των δηλώσεων υποστήριξης

    Όσοι απάντησαν υποστηρίζουν γενικά την ιδέα μιας κοινής δέσμης διαδικαστικών απαιτήσεων για τη συγκέντρωση και τον έλεγχο των δηλώσεων υποστήριξης, ώστε να διασφαλίζεται ενιαία διαδικασία σε ολόκληρη την ΕΕ και να αποφεύγεται το φαινόμενο να υποχρεώνονται οι διοργανωτές να συμμορφώνονται με διαφορετικούς κανόνες σε κάθε κράτος μέλος.

    Εξάλλου, οι περισσότεροι δεν επιθυμούν τη θέσπιση ειδικών περιορισμών σχετικά με τον τρόπο συγκέντρωσης των δηλώσεων υποστήριξης και θα ήθελαν να μπορούν οι πολίτες της Ένωσης να υπογράφουν την πρωτοβουλία οπουδήποτε -για παράδειγμα στον δρόμο- ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας ή καταγωγής τους.

    Ομόφωνο σχεδόν ήταν το αίτημα να επιτρέπεται στους πολίτες να υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες ηλεκτρονικά.

    Η διαβούλευση επιβεβαίωσε επίσης ότι ενδείκνυται ο καθορισμός προθεσμίας για τη συγκέντρωση των δηλώσεων υποστήριξης μιας πρωτοβουλίας. Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι καταλληλότερη προθεσμία θα ήταν το ένα έτος, μολονότι υπήρξαν και πολλοί που τάχθηκαν υπέρ μεγαλύτερης (18 μήνες) ή μικρότερης (6 μήνες) προθεσμίας.

    Επιπλέον, όσοι απάντησαν τάσσονται εν γένει υπέρ ενός συστήματος υποχρεωτικής καταχώρισης των προτεινόμενων πρωτοβουλιών σε ειδικό δικτυακό τόπο που προβλέπει για τον σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης των υπογραφών. Πιστεύουν ότι η καταχώριση θα επέτρεπε την παρακολούθηση των εν εξελίξει πρωτοβουλιών και θα εξασφάλιζε ένα εργαλείο επικοινωνίας και διαφάνειας.

    Τέλος, υποστηρίχθηκε ευρέως ο καθορισμός ελάχιστου ορίου ηλικίας για την υποστήριξη μιας πρωτοβουλίας πολιτών, ενώ πολλοί υποστήριξαν ότι η ελάχιστη απαιτούμενη ηλικία θα πρέπει να αντιστοιχεί στην ηλικία απόκτησης δικαιώματος ψήφου στις ευρωεκλογές. Ορισμένοι, ωστόσο, επιχειρηματολόγησαν υπέρ του καθορισμού των 16 ετών ως ελάχιστου ορίου, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία πολιτών δεν είναι εκλογική αναμέτρηση, αλλά απλώς μια πρωτοβουλία καθορισμού θεματολογίου και ότι ο καθορισμός των 16 ετών ως ελάχιστου ορίου σε ολόκληρη την ΕΕ θα τόνωνε το ενδιαφέρον και τον διάλογο των νέων για τα ευρωπαϊκά θέματα.

    2.4. Εξέταση των πρωτοβουλιών από την Επιτροπή

    Εκείνοι που απάντησαν συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η προθεσμία έξι μηνών είναι η κατάλληλη για να μπορεί η Επιτροπή να εξετάζει μια πρωτοβουλία και να καταλήγει σε συμπέρασμα.

    Ωστόσο, η διαβούλευση οδήγησε στη διατύπωση διαφορετικών απόψεων όσον αφορά το παραδεκτό των προτεινόμενων πρωτοβουλιών.

    Πολλοί θεωρούν ότι το παραδεκτό μιας πρωτοβουλίας πολιτών θα πρέπει να ελέγχεται πριν από τη συγκέντρωση όλων των δηλώσεων υποστήριξης ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη πόρων, καθώς και η απογοήτευση των πολιτών που υπέγραψαν επιτυχείς μεν αλλά εν τέλει μη παραδεκτές πρωτοβουλίες. Ορισμένες δημόσιες αρχές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία ότι θα υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους για τη διενέργεια ελέγχων που θα αφορούν πρωτοβουλίες οι οποίες στο τέλος θα κρίνονται απαράδεκτες.

    Απεναντίας, άλλοι τίθενται εναντίον του εκ των προτέρων ελέγχου του παραδεκτού της πρωτοβουλίας υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση που πυροδοτεί στην Ευρώπη μια πρωτοβουλία είναι σημαντικότερη από το τελικό αποτέλεσμα. Δεν θεωρούν ενδεδειγμένο να μπορεί η Επιτροπή να παρεμποδίζει εξαρχής την πραγματοποίηση δημόσιας συζήτησης και ενημερωτικής εκστρατείας σχετικά με πρωτοβουλία πολιτών, ακόμη και αν το θέμα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

    3. ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    3.1. Ελάχιστος αριθμός κρατών μελών (άρθρο 7)

    Η πρόταση καθορίζει τον ελάχιστο αριθμό κρατών μελών στο ένα τρίτο. Τούτο βασίζεται σε άλλες διατάξεις της Συνθήκης, βάσει των οποίων για να εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση κοινού συμφέροντος της Ένωσης αρκεί η συμμετοχή εννέα κρατών μελών ή του ενός τρίτου των κρατών μελών. Το όριο αυτό χρησιμοποιείται στις διατάξεις που αφορούν την «ενισχυμένη συνεργασία», η οποία προβλέπει τη συμμετοχή «τουλάχιστον εννέα κρατών μελών»[2]. Το όριο αυτό χρησιμοποιείται επίσης ως αυτό που απαιτείται για να ξεκινήσει η διαδικασία επικουρικότητας που προβλέπεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του πρωτοκόλλου για την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας που επισυνάπτεται στις συνθήκες.

    Το όριο αυτό εκφράζει επίσης το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης.

    3.2. Ελάχιστος αριθμός πολιτών ανά κράτος μέλος (άρθρο 7 και παράρτημα I)

    Με βάση το επιχείρημα που διατυπώθηκε κατά τη διαβούλευση, ότι δηλαδή δεν θα ήταν δίκαιος ο καθορισμός ενιαίου ποσοστού για όλα τα κράτη μέλη, η πρόταση προβλέπει καθορισμένο όριο για κάθε κράτος μέλος, ανάλογο, κατά φθίνουσα τάξη, προς τον πληθυσμό κάθε κράτους με ελάχιστο κατώτατο και ανώτατο όριο.

    Η Επιτροπή, για να εξασφαλίσει ότι τα όρια βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, τα προσδιορίζει με βάση το πολλαπλάσιο του αριθμού των ευρωβουλευτών κάθε κράτους μέλους[3]. Ο συντελεστής που επελέγη είναι το 750 ώστε να ικανοποιείται, αφενός, το αίτημα πολλών ενδιαφερομένων να είναι το κατώτατο όριο χαμηλότερο του 0,2% του πληθυσμού και, αφετέρου, να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν να μην είναι το όριο υπερβολικά χαμηλό για τα μικρά κράτη μέλη. Πράγματι, χρησιμοποιώντας συντελεστή πολλαπλασιασμού 750, το κατώτατο όριο για τα μισά και πλέον κράτη μέλη θα είναι χαμηλότερο ή αισθητά χαμηλότερο από το 0,2% του πληθυσμού, ενώ για τα μικρότερα κράτη μέλη το όριο θα είναι υψηλότερο.

    Το σύστημα αυτό θα επιτρέπει έτσι αναλογικά μικρότερο αριθμό υπογραφών για τις μεγάλες χώρες και μεγαλύτερο για τις μικρές.

    3.3. Ελάχιστο όριο ηλικίας (άρθρο 3 παράγραφος 2)

    Με βάση τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, η πρόταση ορίζει ως ελάχιστο όριο ηλικίας την ηλικία απόκτησης δικαιώματος ψήφου στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .

    3.4. Καταχώριση των προτεινόμενων πρωτοβουλιών (άρθρο 4)

    Η πρόταση προβλέπει σύστημα υποχρεωτικής καταχώρισης των προτεινόμενων πρωτοβουλιών σε επιγραμμικό μητρώο το οποίο θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή. Η εξέλιξη αυτή εκφράζει την ευρεία υποστήριξη που επιφυλάχθηκε κατά τη διαβούλευση στην επιλογή αυτή. Η καταχώριση δεν θα σημαίνει ότι η Επιτροπή προσυπογράφει την προτεινόμενη πρωτοβουλία πολιτών.

    3.5. Διαδικασίες και προϋποθέσεις συγκέντρωσης των δηλώσεων υποστήριξης (άρθρα 5 και 6)

    Η πρόταση δεν θέτει κανέναν περιορισμό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συγκεντρώνονται οι δηλώσεις υποστήριξης. Τούτο συνάδει με τις απόψεις που διατύπωσαν οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, ότι δηλαδή η διαδικασία συγκέντρωσης θα πρέπει να είναι ελεύθερη.

    Εξάλλου, βάσει των απαντήσεων στη διαβούλευση, η πρόταση προβλέπει επίσης την ηλεκτρονική συγκέντρωση των δηλώσεων υποστήριξης. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί ότι η γνησιότητα των δηλώσεων υποστήριξης που συγκεντρώνονται επιγραμμικά είναι ανάλογη εκείνων που συγκεντρώνονται σε έντυπη μορφή και ότι τα κράτη μέλη μπορούν να τις ελέγχουν με ανάλογο τρόπο, η πρόταση απαιτεί από τα επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης να θεσπίζουν τα κατάλληλα κριτήρια σε θέματα ασφάλειας και από τα κράτη μέλη να πιστοποιούν τη συμμόρφωση των συστημάτων αυτών με τις εν λόγω απαιτήσεις ασφαλείας, με την επιφύλαξη της ευθύνης των διοργανωτών για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Λόγω της ανάγκης να καταρτιστούν λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές για την υλοποίηση της εν λόγω διάταξης, προτείνεται να θεσπίσει η Επιτροπή μέτρα εφαρμογής σχετικά με τις προδιαγραφές αυτές. Παρόλα αυτά, η επιγραμμική συγκέντρωση θα πρέπει να επιτρέπεται εξαρχής.

    3.6. Προθεσμία συγκέντρωσης των δηλώσεων υποστήριξης (άρθρο 5 παράγραφος 4)

    Η πρόταση προβλέπει προθεσμία 12 μηνών για τη συγκέντρωση των δηλώσεων υποστήριξης. Η προθεσμία αυτή εκφράζει την ανάγκη, η οποία επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις που δόθηκαν στην Πράσινη Βίβλο, να κατοχυρωθεί, αφενός, ότι οι πρωτοβουλίες πολιτών παραμένουν επίκαιρες και αφετέρου, ότι η περίοδος συγκέντρωσης διαρκεί αρκετό χρονικό διάστημα λαμβανομένης υπόψη της πολυπλοκότητας που συνεπάγεται η πραγματοποίηση του εγχειρήματος αυτού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    3.7. Απόφαση σχετικά με το παραδεκτό των προτεινόμενων πρωτοβουλιών πολιτών (άρθρο 8)

    Η πρόταση προβλέπει ότι ο διοργανωτής μιας πρωτοβουλίας πρέπει να υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή για την έκδοση απόφασης σχετικά με το παραδεκτό της πρωτοβουλίας αφού πρώτα συγκεντρώσει 300.000 δηλώσεις υποστήριξης προερχόμενες από τρία τουλάχιστον διαφορετικά κράτη μέλη.

    Τα κατώτατα όρια που επιλέγονται για τον έλεγχο του παραδεκτού αντιστοιχούν σε γενικές γραμμές στο ένα τρίτο των τελικών ορίων που απαιτούνται για την υποβολή μιας πρωτοβουλίας στην Επιτροπή. Για τον σκοπό αυτό, απαιτούνται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης προερχόμενες από το ένα τρίτο τουλάχιστον των κρατών μελών. Μπορεί, συνεπώς, να θεωρηθεί ότι το ένα τρίτο των ορίων αυτών εξασφαλίζει ένα αρκούντως αντιπροσωπευτικό δείγμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο έλεγχος του παραδεκτού μιας πρωτοβουλίας.

    Η Επιτροπή θα έχει δύο μήνες στη διάθεσή της για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν η πρωτοβουλία υπάγεται στις αρμοδιότητές της και αν αφορά ζήτημα για το οποίο μπορεί να εκδοθεί νομική πράξη της Ένωσης για την εφαρμογή των συνθηκών.

    Η προσέγγιση αυτή αντικατοπτρίζει την ανάγκη που διατυπώθηκε κατά τη διαβούλευση να ελέγχεται σε προγενέστερο στάδιο το παραδεκτό μιας πρωτοβουλίας από νομική άποψη, πριν συγκεντρωθούν όλες οι δηλώσεις υποστήριξης και πριν ζητηθεί από τα κράτη μέλη να τις ελέγξουν. Δεν προβλέπει, ωστόσο, τον έλεγχο του παραδεκτού κατά την έναρξη πριν από την καταχώριση των πρωτοβουλιών, δεδομένου ότι μείζων στόχος είναι η προώθηση του δημόσιου διαλόγου για τα ευρωπαϊκά θέματα, ακόμη και αν μια πρωτοβουλία δεν υπάγεται τελικά στις νομικές αρμοδιότητες της Επιτροπής. Εξάλλου, η επιλεγείσα προσέγγιση αποφεύγει να δώσει την εντύπωση ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει ευνοϊκά για το καθαυτό περιεχόμενο μιας πρωτοβουλίας πριν από τη συγκέντρωση των δηλώσεων υποστήριξης. Η προσέγγιση αυτή θα απάλλασσε επίσης τα κράτη μέλη από τον διοικητικό φόρτο που τα βαρύνει η διενέργεια ελέγχων σχετικά με τις δηλώσεις υποστήριξης υπέρ πρωτοβουλιών οι οποίες δεν κρίνονται τελικά παραδεκτές.

    3.8. Απαιτήσεις για τον έλεγχο και την εξακρίβωση της γνησιότητας των δηλώσεων υποστήριξης (άρθρο 9)

    Για να περιοριστεί ο διοικητικός φόρτος των κρατών μελών, η πρόταση τους παρέχει τη δυνατότητα να αποφασίζουν τα ίδια όσον αφορά τους ελέγχους που θα διενεργήσουν προκειμένου να εξακριβώσουν την εγκυρότητα των δηλώσεων υποστήριξης που έχουν συγκεντρωθεί σχετικά με πρωτοβουλία που έχει χαρακτηριστεί παραδεκτή. Παρά ταύτα, οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να είναι οι ενδεδειγμένοι ώστε να επιτρέπουν την πιστοποίηση του αριθμού των δηλώσεων υποστήριξης που έχουν ληφθεί για το συγκεκριμένο κράτος μέλος και θα πρέπει να διενεργούνται εντός προθεσμίας τριών μηνών. Η προσέγγιση αυτή θα δώσει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να διενεργούν ενδεικτικούς ελέγχους· πρόκειται για το σύστημα ελέγχου που χρησιμοποιούν τα περισσότερα κράτη μέλη για τις εθνικές πρωτοβουλίες πολιτών.

    3.9. Εξέταση των πρωτοβουλιών πολιτών από την Επιτροπή (άρθρο 11)

    Η πρόταση προβλέπει ότι η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της 4 μήνες για να εξετάσει μια πρωτοβουλία πολιτών που έχει τυπικά υποβληθεί στην Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού. Η προσέγγιση αυτή έτυχε γενικής υποστήριξης κατά τη διαβούλευση. Εν συνεχεία, η Επιτροπή θα πρέπει να εκθέσει τα συμπεράσματά της σχετικά με την πρωτοβουλία, καθώς και με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, σε ανακοίνωση η οποία θα κοινοποιηθεί στον διοργανωτή, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο· τέλος η ανακοίνωση θα δημοσιευτεί.

    3.10. Προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (άρθρο 12)

    Επιδίωξη της πρότασης είναι να κατοχυρώνεται πλήρως η προστασία των δεδομένων, κατά τη διοργάνωση και την παρακολούθηση της πρωτοβουλίας πολιτών, από όλους τους εμπλεκόμενους: τον διοργανωτή, τα κράτη μέλη και την Επιτροπή. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατ’εφαρμογή του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται οι διατάξεις της οδηγίας 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών[4] και ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών[5] . Κρίθηκε, ωστόσο, αναγκαίο, για την αποφυγή κάθε αμφιβολίας, να ορίζεται ο διοργανωτής της πρωτοβουλίας πολιτών ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων κατά την έννοια της οδηγίας 95/46/ΕΚ και να καθορίζεται η μέγιστη περίοδος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας πολιτών. Εξάλλου, μολονότι οι διατάξεις του κεφαλαίου III της οδηγίας 95/46/ΕΚ περί ενδίκων μέσων, ευθύνης και κυρώσεων εφαρμόζονται πλήρως όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων η οποία διενεργείται κατ’εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, κρίθηκε επίσης αναγκαίο να μεριμνούν τα κράτη μέλη ώστε οι διοργανωτές των πρωτοβουλιών πολιτών να υπέχουν ευθύνη, σύμφωνα με το αστικό ή το ποινικό τους δίκαιο, για παραβάσεις του κανονισμού.

    3.11. Αναθεώρηση των παραρτημάτων και ρήτρα επανεξέτασης (άρθρα 16 και 21)

    Λόγω της απουσίας σε επίπεδο ΕΕ κάθε εμπειρίας σχετικά με αυτό το μέσο συμμετοχικής δημοκρατίας, η πρόταση προβλέπει ρήτρα επανεξέτασης, βάσει της οποίας η Επιτροπή θα πρέπει μετά την πάροδο πέντε ετών να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού.

    Επίσης, έχοντας υπόψη ότι ενδέχεται να απαιτηθούν ορισμένες τεχνικές προσαρμογές στα παραρτήματα του κανονισμού, ιδίως βάσει της εμπειρίας, η πρόταση χορηγεί στην Επιτροπή τη δυνατότητα να τροποποιεί τα παραρτήματα μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, σύμφωνα με το άρθρο 290 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή πράγματι θεωρεί ότι οι προσαρμογές αυτές δεν θα αιτιολογούσαν πλήρη νομοθετική πρόταση και ότι συνεπώς δικαιολογείται η χρήση εξουσιοδοτήσεων.

    2010/0074 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 24 πρώτη παράγραφος,

    την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[6],

    τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[7],

    Μετά από διαβούλευση με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων[8],

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχύει την ιθαγένεια της Ένωσης και βελτιώνει περαιτέρω τη δημοκρατική λειτουργία της Ένωσης προβλέποντας, μεταξύ άλλων, ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης και ότι πολίτες της Ένωσης, εφόσον συγκεντρωθεί αριθμός τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου, υπήκοοι σημαντικού αριθμού κρατών μελών, μπορούν να λαμβάνουν την πρωτοβουλία να καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να υποβάλλει κατάλληλες προτάσεις επί θεμάτων στα οποία οι εν λόγω πολίτες θεωρούν ότι απαιτείται νομική πράξη της Ένωσης για την εφαρμογή των συνθηκών.

    (2) Η συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν τις διατάξεις που θεσπίζουν τις διαδικασίες και προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη διατύπωση της εν λόγω πρωτοβουλίας πολιτών.

    (3) Αυτές οι διαδικασίες και προϋποθέσεις θα πρέπει να είναι σαφείς, απλές, εύχρηστες και ανάλογες με τον χαρακτήρα της πρωτοβουλίας πολιτών.

    (4) Θα πρέπει επίσης να κατοχυρώνουν ότι οι προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολίτες της Ένωσης όσον αφορά την υποστήριξη των πρωτοβουλιών πολιτών είναι παρόμοιες ανεξάρτητα από το κράτος μέλος καταγωγής τους.

    (5) Επιβάλλεται ο καθορισμός του ελάχιστου αριθμού κρατών μελών από τα οποία πρέπει να προέρχονται οι πολίτες. Προκειμένου να κατοχυρωθεί ότι μία πρωτοβουλία πολιτών είναι αντιπροσωπευτική ενός κοινού σε όλη την Ένωση συμφέροντος, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να οριστεί στο ένα τρίτο των κρατών μελών.

    (6) Προς τούτο, κρίνεται επίσης ενδεδειγμένο να καθοριστεί ο ελάχιστος αριθμός πολιτών που θα προέρχεται από το καθένα από αυτά τα κράτη μέλη. Προκειμένου να εξασφαλιστούν ανάλογες προϋποθέσεις για τους πολίτες που υποστηρίζουν μια πρωτοβουλία πολιτών, τα ελάχιστα αυτά όρια θα πρέπει να είναι κατά φθίνουσα τάξη ανάλογα με το μέγεθος κάθε κράτους μέλους. Για να υπάρχει σαφήνεια, θα πρέπει να οριστούν για κάθε κράτος μέλος σε παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    (7) Κρίνεται ενδεδειγμένος ο καθορισμός ελάχιστου ορίου ηλικίας για την υποστήριξη μιας πρωτοβουλίας πολιτών. Το όριο αυτό θα πρέπει να αντιστοιχεί στην ηλικία απόκτησης δικαιώματος ψήφου στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    (8) Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή και η διαφάνεια σε σχέση με τις προτεινόμενες πρωτοβουλίες πολιτών, θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η καταχώριση των πρωτοβουλιών σε ένα δικτυακό τόπο που θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή πριν από τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δηλώσεων υποστήριξης από τους πολίτες· οι προτάσεις που είναι καταχρηστικές ή στερούνται σοβαρότητας δεν θα πρέπει να καταχωρίζονται και η Επιτροπή θα πρέπει να απορρίπτει την καταχώριση προτάσεων κατάφωρα αντίθετων με τις αξίες της Ένωσης. Η Επιτροπή θα πρέπει να αντιμετωπίζει την καταχώριση σύμφωνα με τις γενικές αρχές της χρηστής διοίκησης.

    (9) Ο διοργανωτής μιας προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δηλώσεων υποστήριξης από τους πολίτες.

    (10) Θα πρέπει να προβλέπεται η συγκέντρωση των δηλώσεων υποστήριξης τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Τα επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή χαρακτηριστικά ασφαλείας ώστε να διασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό πρόσωπο μπορεί να ταυτοποιηθεί και ότι τα δεδομένα αποθηκεύονται με ασφάλεια. Προς τούτο, θα πρέπει να κληθεί η Επιτροπή να θεσπίσει αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές για τα επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης.

    (11) Ενδείκνυται ο έλεγχος από τα κράτη μέλη της συμμόρφωσης των επιγραμμικών συστημάτων συγκέντρωσης με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

    (12) Εξάλλου, είναι σκόπιμο να διασφαλίζεται εντός καθορισμένης προθεσμίας η συγκέντρωση των δηλώσεων υποστήριξης για τις πρωτοβουλίες πολιτών. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι προτεινόμενες πρωτοβουλίες πολιτών παραμένουν επίκαιρες, και να λαμβάνεται παράλληλα υπόψη η πολυπλοκότητα της συγκέντρωσης δηλώσεων υποστήριξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η προθεσμία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία καταχώρισης της προτεινόμενης πρωτοβουλίας.

    (13) Η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίζει για το παραδεκτό των προτεινόμενων πρωτοβουλιών σε αρκετά πρώιμο στάδιο. Ο διοργανωτής θα πρέπει συνεπώς να ζητά την έκδοση σχετικής απόφασης μετά τη συγκέντρωση 300.000 δηλώσεων υποστήριξης για την προτεινόμενη πρωτοβουλία από πολίτες προερχόμενους από τουλάχιστον τρία κράτη μέλη.

    (14) Η Επιτροπή, εντός δύο μηνών από την παραλαβή της αίτησης από τον διοργανωτή, θα πρέπει να εκδώσει απόφαση σχετικά με το παραδεκτό της πρωτοβουλίας. Η προτεινόμενη πρωτοβουλία πολιτών θα πρέπει να θεωρείται παραδεκτή εφόσον υπάγεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής και αφορά θέμα για το οποίο μπορεί να εγκριθεί νομική πράξη της Ένωσης για την εφαρμογή των συνθηκών.

    (15) Θα πρέπει να προβλεφθεί ότι, εφόσον η πρωτοβουλία πολιτών έχει λάβει τις απαραίτητες δηλώσεις υποστήριξης και εφόσον έχει κριθεί παραδεκτή, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των δηλώσεων υποστήριξης που συγκεντρώθηκαν από δικούς του πολίτες. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη περιορισμού του διοικητικού τους φόρτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει, εντός τριών μηνών, να διενεργήσουν τους ελέγχους βάσει των κατάλληλων επαληθεύσεων και να εκδώσουν έγγραφο που να πιστοποιεί τον αριθμό των έγκυρων δηλώσεων υποστήριξης που έχουν λάβει.

    (16) Πριν υποβάλουν μια πρωτοβουλία πολιτών στην Επιτροπή, οι διοργανωτές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ότι πληρούνται όλες οι σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

    (17) Η Επιτροπή θα πρέπει, εντός τεσσάρων μηνών, να εξετάσει την πρωτοβουλία πολιτών και να εκθέσει τα συμπεράσματά της, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί.

    (18) Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατ’ εφαρμογή του παρόντος κανονισμού εμπίπτει στην οδηγία 95/46/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών[9]. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι ο διοργανωτής των πρωτοβουλίας πολιτών και οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών είναι οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων κατά την έννοια της οδηγίας 95/46/ΕΚ και να καθοριστεί η μέγιστη περίοδος διατήρησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας πολιτών. Οι διοργανωτές, υπό την ιδιότητα των υπεύθυνων επεξεργασίας δεδομένων, πρέπει να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υποχρεώσεων που επιβάλλει η οδηγία 95/46/ΕΚ, ιδίως εκείνων που αφορούν τη νομιμότητα της επεξεργασίας, την ασφάλεια των δραστηριοτήτων επεξεργασίας και παροχής πληροφοριών, καθώς και τα δικαιώματα ενός προσώπου όσον αφορά την πρόσβασή του στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν, καθώς και όσον αφορά τη διόρθωση και απαλοιφή τους.

    (19) Οι διατάξεις του κεφαλαίου III της οδηγίας 95/46/ΕΚ περί ενδίκων μέσων, ευθύνης και κυρώσεων εφαρμόζονται πλήρως όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων η οποία διενεργείται κατ’εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Εξάλλου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεριμνούν ώστε οι διοργανωτές πρωτοβουλιών πολιτών να υπέχουν ευθύνη δυνάμει του αστικού ή ποινικού δικαίου τους για παραβάσεις του παρόντος κανονισμού και συναφή θέματα.

    (20) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών[10] εφαρμόζεται πλήρως στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Επιτροπή κατ’εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

    (21) Η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να εγκρίνει πράξεις κατ' εξουσιοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 290 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την τροποποίηση των παραρτημάτων του παρόντος κανονισμού.

    (22) Τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να εγκριθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή[11].

    (23) Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού πέντε έτη μετά την έναρξη ισχύος του.

    (24) Ο παρών κανονισμός σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που περιλαμβάνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στο άρθρο 8, το οποίο αναφέρει ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1 Αντικείμενο

    Ο παρών κανονισμός θεσπίζει τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη διατύπωση πρωτοβουλίας πολιτών όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο άρθρο 24 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρθρο 2 Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    1. Ως «πρωτοβουλία πολιτών» νοείται πρωτοβουλία η οποία υποβάλλεται στην Επιτροπή σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, με την οποία η Επιτροπή καλείται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να υποβάλλει κατάλληλες προτάσεις επί θεμάτων στα οποία οι εν λόγω πολίτες θεωρούν ότι απαιτείται νομική πράξη της Επιτροπής για την εφαρμογή των συνθηκών· την πρωτοβουλία υποστηρίζουν με την έγκυρη υπογραφή τους τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες προερχόμενοι από το ένα τρίτο τουλάχιστον των κρατών μελών.

    2. Ως «υπογράφοντες» νοούνται οι πολίτες της Ένωσης οι οποίοι έχουν υποστηρίξει μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών με τη συμπλήρωση σχετικής δήλωσης υποστήριξης.

    3. Ως «διοργανωτής» νοείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την κατάρτιση και υποβολή της πρωτοβουλίας πολιτών στην Επιτροπή.

    Άρθρο 3 Απαιτήσεις για τον διοργανωτή και τους υπογράφοντες

    1. Σε περίπτωση που ο διοργανωτής είναι φυσικό πρόσωπο, θα πρέπει να είναι πολίτης της Ένωσης και να βρίσκεται σε ηλικία που να του παρέχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σε περίπτωση που ο διοργανωτής είναι νομικό πρόσωπο ή οργάνωση θα πρέπει να είναι εγκατεστημένος σε κράτος μέλος. Οι οργανώσεις που δεν διαθέτουν νομική προσωπικότητα δυνάμει της οικείας εθνικής νομοθεσίας διαθέτουν εκπροσώπους που έχουν την ικανότητα να αναλάβουν νομικές δεσμεύσεις για λογαριασμό τους και οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη.

    2. Για να μπορούν να υποστηρίξουν μία προτεινόμενη πρωτοβουλία πολιτών, οι υπογράφοντες θα πρέπει να είναι πολίτες της Ένωσης και να βρίσκονται σε ηλικία που να τους παρέχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Άρθρο 4 Καταχώριση της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών

    1. Πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης των δηλώσεων υποστήριξης από τους υπογράφοντες σχετικά με προτεινόμενη πρωτοβουλία πολιτών, ο διοργανωτής οφείλει να καταχωρίσει την πρωτοβουλία στην Επιτροπή, παρέχοντας τις πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα II, ιδίως σχετικά με το αντικείμενο και τους στόχους, καθώς και με τις πηγές χρηματοδότησης και στήριξης της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών.

    Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης, σε επιγραμμικό μητρώο το οποίο διατίθεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από την Επιτροπή (στο εξής «το μητρώο»).

    2. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 3 και 4, η Επιτροπή καταχωρίζει χωρίς καθυστέρηση την προτεινόμενη πρωτοβουλία με ενιαίο αριθμό μητρώου και αποστέλλει βεβαίωση της καταχώρισης στον διοργανωτή.

    3. Δεν θα καταχωρίζονται οι προτεινόμενες πρωτοβουλίες πολιτών οι οποίες εύλογα μπορούν να θεωρηθούν ακατάλληλες διότι είναι καταχρηστικές ή στερούνται σοβαρότητας.

    4. Η Επιτροπή απορρίπτει την καταχώριση προτεινόμενων πρωτοβουλιών πολιτών οι οποίες είναι κατάφωρα αντίθετες με τις αξίες της Ένωσης.

    5. Οι προτεινόμενες πρωτοβουλίες πολιτών που έχουν καταχωρισθεί δημοσιεύονται στο μητρώο.

    Άρθρο 5 Διαδικασίες και προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση των δηλώσεων υποστήριξης

    1. Ο διοργανωτής είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δηλώσεων υποστήριξης από τους υπογράφοντες σχετικά με προτεινόμενη πρωτοβουλία πολιτών που έχει καταχωρισθεί σύμφωνα με το άρθρο 4.

    Για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο τα έντυπα των δηλώσεων υποστήριξης που ακολουθούν το υπόδειγμα του παραρτήματος III. Ο διοργανωτής συμπληρώνει τα έντυπα όπως αναφέρεται στο παράρτημα III πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση των δηλώσεων υποστήριξης από τους υπογράφοντες. Οι πληροφορίες που παρέχονται στα έντυπα αντιστοιχούν στις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο μητρώο.

    2. Ο διοργανωτής μπορεί να συγκεντρώσει τις δηλώσεις υποστήριξης σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που η συγκέντρωση των δηλώσεων υποστήριξης γίνει ηλεκτρονικά, εφαρμόζεται το άρθρο 6.

    3. Οι υπογράφοντες πρέπει να συμπληρώσουν τα έντυπα των δηλώσεων υποστήριξης που θέτει στη διάθεσή τους ο διοργανωτής.

    Οι υπογράφοντες μπορούν να υποστηρίξουν μόνο μία φορά μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών.

    4. Όλες οι δηλώσεις υποστήριξης συγκεντρώνονται μετά την ημερομηνία καταχώρισης της προτεινόμενης πρωτοβουλίας και εντός προθεσμίας που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες.

    Άρθρο 6 Επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης

    1. Σε περίπτωση που η συγκέντρωση των δηλώσεων υποστήριξης γίνεται ηλεκτρονικά, τα δεδομένα που λαμβάνονται μέσω του επιγραμμικού συστήματος συγκέντρωσης αποθηκεύονται στο έδαφος του κράτους μέλους. Σε περίπτωση που η συγκέντρωση γίνεται ηλεκτρονικά, το υπόδειγμα των εντύπων των δηλώσεων υποστήριξης μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα.

    2. Πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης δηλώσεων υποστήριξης από τους υπογράφοντες, ο διοργανωτής εξασφαλίζει ότι το επιγραμμικό σύστημα που χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό τηρεί τις διατάξεις της παραγράφου 4. Ο διοργανωτής μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ζητήσει από την οικεία αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί ή πρόκειται να αποθηκευτούν τα δεδομένα, να πιστοποιήσει ότι το επιγραμμικό σύστημα συγκέντρωσης πληροί τις σχετικές διατάξεις. Ο διοργανωτής ζητά, σε κάθε περίπτωση, την πιστοποίηση πριν υποβάλει προς έλεγχο τις δηλώσεις υποστήριξης σύμφωνα με το άρθρο 9.

    3. Εφόσον το επιγραμμικό σύστημα συγκέντρωσης πληροί τις διατάξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 4, η οικεία αρμόδια αρχή εκδίδει εντός μηνός πιστοποιητικό σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος IV. Μέχρι να εγκριθούν οι τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρονται στην παράγραφο 5, η αρμόδια αρχή εφαρμόζει τις κατάλληλες εθνικές τεχνικές προδιαγραφές για την εκτίμηση της συμμόρφωσης του επιγραμμικού συστήματος συγκέντρωσης με την παράγραφο 4.

    Τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν τα πιστοποιητικά που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών.

    4. Τα επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης διαθέτουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ασφαλείας καθώς και τα κατάλληλα τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε να διασφαλίζουν ότι:

    α) μόνο τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν έντυπο δήλωσης υποστήριξης ηλεκτρονικά,

    β) η ταυτότητα του προσώπου μπορεί να ελεγχθεί,

    γ) τα δεδομένα που παρέχονται ηλεκτρονικά αποθηκεύονται με ασφάλεια, ώστε να διασφαλίζεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι δυνατό να τροποποιηθούν ούτε να χρησιμοποιηθούν για σκοπό άλλον πέραν της αναφερόμενης υποστήριξης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας πολιτών και να προστατεύονται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από τυχαία ή παράνομη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση,

    δ) το σύστημα μπορεί να δημιουργήσει ατομικές δηλώσεις υποστήριξης σε μορφή σύμφωνη με το υπόδειγμα του παραρτήματος III, ώστε να επιτρέπει τον έλεγχο από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2.

    5. Εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή θεσπίζει τεχνικές προδιαγραφές για την εφαρμογή της παραγράφου 4, σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2.

    Άρθρο 7 Ελάχιστος αριθμός υπογραφών ανά κράτος μέλος

    1. Οι υπογράφοντες πρωτοβουλία πολιτών προέρχονται από το ένα τρίτο τουλάχιστον των κρατών μελών.

    2. Στο ένα τρίτο των κρατών μελών οι υπογράφοντες ανέρχονται τουλάχιστον στον ελάχιστο αριθμό πολιτών που προβλέπεται στο παράρτημα I.

    3. Θεωρείται ότι οι πολίτες αυτοί προέρχονται από το κράτος μέλος το οποίο εξέδωσε το έγγραφο αναγνώρισης που αναφέρεται στη δήλωση υποστήριξης που έχουν υπογράψει.

    Άρθρο 8 Απόφαση για το παραδεκτό προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών

    1. Μετά τη συγκέντρωση 300.000 δηλώσεων υποστήριξης, σύμφωνα με το άρθρο 5 από πολίτες προερχόμενους από τρία τουλάχιστον κράτη μέλη, ο διοργανωτής υποβάλλει στην Επιτροπή αίτηση για την έκδοση απόφασης σχετικά με το παραδεκτό της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών. Για τον σκοπό αυτό, ο διοργανωτής χρησιμοποιεί το έντυπο του παραρτήματος V.

    2. Η Επιτροπή, εντός δύο μηνών από την παραλαβή της αίτησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, εκδίδει απόφαση για το παραδεκτό της πρωτοβουλίας. Η προτεινόμενη πρωτοβουλία πολιτών θεωρείται παραδεκτή εφόσον πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α) αφορά ζήτημα για το οποίο μπορεί να εκδοθεί νομική πράξη της Ένωσης για την εφαρμογή των συνθηκών και

    β) η υποβολή της πρότασης υπάγεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής.

    3. Η απόφαση που αναφέρεται στην παράγραφο 2 γνωστοποιείται στον διοργανωτή της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών και δημοσιεύεται.

    Άρθρο 9 Διατάξεις για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των δηλώσεων υποστήριξης από τα κράτη μέλη

    1. Μετά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δηλώσεων υποστήριξης από τους υπογράφοντες σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 7, και εφόσον η Επιτροπή έχει αποφασίσει ότι μια προτεινόμενη πρωτοβουλία πολιτών είναι παραδεκτή σύμφωνα με το άρθρο 8, ο διοργανωτής υποβάλλει τις δηλώσεις υποστήριξης, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή, προς έλεγχο και πιστοποίηση στις οικείες αρμόδιες αρχές που προβλέπονται στο άρθρο 14. Για τον σκοπό αυτό ο διοργανωτής χρησιμοποιεί το έντυπο του παραρτήματος VI.

    Ο διοργανωτής υποβάλλει τις δηλώσεις υποστήριξης στο κράτος μέλος που εξέδωσε το έγγραφο αναγνώρισης που αναφέρεται στη δήλωση.

    2. Οι αρμόδιες αρχές, εντός προθεσμίας που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες, ελέγχουν τις διαβιβασθείσες δηλώσεις υποστήριξης, βάσει των κατάλληλων ελέγχων, και παραδίδουν στον διοργανωτή πιστοποιητικό σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος VII, στο οποίο πιστοποιείται ο αριθμός των έγκυρων δηλώσεων υποστήριξης για το εν λόγω κράτος μέλος.

    3. Το πιστοποιητικό που προβλέπεται στην παράγραφο 2 εκδίδεται δωρεάν.

    Άρθρο 10 Υποβολή πρωτοβουλίας πολιτών στην Επιτροπή

    Μετά την παραλαβή των πιστοποιητικών που προβλέπονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2, και εφόσον πληρούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες και προϋποθέσεις που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό, ο διοργανωτής μπορεί να υποβάλει την πρωτοβουλία πολιτών στην Επιτροπή.

    Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ο διοργανωτής χρησιμοποιεί το έντυπο του παραρτήματος VIII και υποβάλλει το συμπληρωμένο έντυπο μαζί με αντίγραφα, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, των πιστοποιητικών που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο ανωτέρω.

    Η Επιτροπή δύναται να ζητήσει τα πρωτότυπα των εν λόγω πιστοποιητικών.

    Άρθρο 11 Διαδικασία για την εξέταση πρωτοβουλίας πολιτών από την Επιτροπή

    1. Σε περίπτωση που η Επιτροπή λάβει πρωτοβουλία πολιτών σύμφωνα με το άρθρο 10:

    α) δημοσιεύει χωρίς καθυστέρηση την πρωτοβουλία πολιτών στον δικτυακό της τόπο

    β) εξετάζει την πρωτοβουλία πολιτών και, εντός 4 μηνών, εκθέτει σε ανακοίνωση τα συμπεράσματά της σχετικά με την πρωτοβουλία, τις ενδεχόμενες ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί και την αιτιολόγησή τους.

    2. Η ανακοίνωση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) κοινοποιείται στον διοργανωτή της πρωτοβουλίας πολιτών, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο· επίσης η ανακοίνωση δημοσιεύεται.

    Άρθρο 12 Προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

    Κατά την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον κανονισμό, ο διοργανωτής της πρωτοβουλίας πολιτών και οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους τηρούν την οδηγία 95/46/ΕΚ, καθώς και τις εθνικές διατάξεις που εκδόθηκαν μετά την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο.

    Ο διοργανωτής της πρωτοβουλίας πολιτών και οι αρμόδιες αρχές που ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2, για τους σκοπούς της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, θεωρούνται οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 2 στοιχείο δ) της οδηγίας 95/46/ΕΚ.

    Ο διοργανωτής καταστρέφει όλες τις δηλώσεις υποστήριξης που έχει λάβει σχετικά με συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών, καθώς και κάθε σχετικό αντίγραφο το αργότερο ένα μήνα μετά την υποβολή της πρωτοβουλίας στην Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 10 ή 18 μήνες μετά την ημερομηνία καταχώρισης προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών, ανάλογα με το ποια πράξη προηγείται χρονικά.

    Η αρμόδια αρχή καταστρέφει όλες τις δηλώσεις υποστήριξης και τα αντίγραφά τους τα οποία έλαβε για τη διενέργεια του ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2, το αργότερο ένα μήνα μετά την έκδοση του αναφερόμενου πιστοποιητικού.

    Ο διοργανωτής λαμβάνει τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τυχαία ή παράνομη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση, ιδίως αν η επεξεργασία περιλαμβάνει διαβίβαση των δεδομένων μέσω δικτύου, και από κάθε άλλη μορφή αθέμιτης επεξεργασίας.

    Άρθρο 13 Ευθύνη

    Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι διοργανωτές που κατοικούν ή είναι εγκατεστημένοι στο έδαφός τους να υπέχουν ευθύνη δυνάμει του αστικού ή ποινικού δικαίου τους για παραβάσεις του παρόντος κανονισμού και ιδίως για:

    α) ψευδείς δηλώσεις εκ μέρους των διοργανωτών

    β) μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όσον αφορά τα επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης

    γ) δόλια χρησιμοποίηση των δεδομένων.

    Άρθρο 14 Αρμόδιες αρχές των κρατών μελών

    1. Με σκοπό την εφαρμογή του άρθρου 6 παράγραφος 3, τα κράτη μέλη ορίζουν αρμόδιες αρχές υπεύθυνες για την έκδοση του προβλεπόμενου πιστοποιητικού.

    2. Για την εφαρμογή του άρθρου 9 παράγραφος 2, κάθε κράτος μέλος διορίζει μια αρμόδια αρχή υπεύθυνη για τον συντονισμό της διαδικασίας ελέγχου των δηλώσεων υποστήριξης και για τη χορήγηση των προβλεπόμενων πιστοποιητικών.

    3. Το αργότερο τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή τα ονόματα και τις διευθύνσεις των αρμόδιων αρχών.

    4. Η Επιτροπή δημοσιεύει τον κατάλογο των αρμόδιων αρχών.

    Άρθρο 15 Τροποποίηση των παραρτημάτων

    Η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει, μέσω πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση, σύμφωνα με τα άρθρα 16, 17 και 18, τροποποιήσεις των παραρτημάτων του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 16 Άσκηση της εξουσιοδότησης

    1. Οι εξουσίες για την έκδοση των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 15 ανατίθενται στην Επιτροπή επ’αόριστον.

    2. Η Επιτροπή, μόλις εκδώσει μια κατ’εξουσιοδότηση πράξη, την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

    3. Οι εξουσίες για την έκδοση κατ' εξουσιοδότηση πράξεων που ανατίθενται στην Επιτροπή υπόκεινται στις προϋποθέσεις που καθορίζονται στα άρθρα 17 και 18.

    Άρθρο 17 Ανάκληση της εξουσιοδότησης

    1. Η κατά το άρθρο 15 εξουσιοδότηση μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο.

    2. Το θεσμικό όργανο που έχει κινήσει εσωτερική διαδικασία προκειμένου να αποφασιστεί κατά πόσο θα ανακληθεί η εξουσιοδότηση ενημερώνει το άλλο θεσμικό όργανο και την Επιτροπή, σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης, αναφέροντας τις υπό εξουσιοδότηση εξουσίες που ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο ανάκλησης, καθώς και τους λόγους της εν λόγω ανάκλησης.

    3. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την ανάθεση εξουσιών που προσδιορίζονται στην απόφαση. Αρχίζει να ισχύει αμέσως ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία η οποία καθορίζεται. Δεν επηρεάζει την εγκυρότητα των κατ’εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη. Δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Άρθρο 18 Διατύπωση αντιρρήσεων έναντι των κατ’εξουσιοδότηση πράξεων

    1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δύνανται να διατυπώσουν αντιρρήσεις έναντι της κατ’εξουσιοδότηση πράξης εντός δύο μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης. Με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου η εν λόγω περίοδος μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα.

    2. Αν, κατά την εκπνοή της περιόδου αυτής, δεν διατυπωθούν αντιρρήσεις έναντι της κατ’εξουσιοδότηση πράξης ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε από το Συμβούλιο, η κατ' εξουσιοδότηση πράξη δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τίθεται σε ισχύ κατά την ημερομηνία που προβλέπεται στις διατάξεις της.

    Η κατ’εξουσιοδότηση πράξη μπορεί να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τεθεί σε ισχύ πριν από την εκπνοή της εν λόγω περιόδου αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν αμφότερα ενημερώσει την Επιτροπή για την πρόθεσή τους να μη διατυπώσουν αντιρρήσεις.

    3. Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο διατυπώσουν αντιρρήσεις σχετικά με μια κατ' εξουσιοδότηση πράξη, η πράξη δεν τίθεται σε ισχύ. Το θεσμικό όργανο που διατυπώνει αντιρρήσεις έναντι της κατ’εξουσιοδότηση πράξης εκθέτει τους σχετικούς λόγους.

    Άρθρο 19 Επιτροπή

    1. Για την εφαρμογή του άρθρου 6 παράγραφος 5, η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή.

    2. Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8.

    Η προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ανέρχεται σε τρεις μήνες.

    Άρθρο 20 Κοινοποίηση εθνικών μέτρων

    Κάθε κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή τις ειδικές διατάξεις που θεσπίζει για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

    Η Επιτροπή ενημερώνει σχετικά τα άλλα κράτη μέλη .

    Άρθρο 21 Ρήτρα επανεξέτασης

    Μετά την πάροδο πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του.

    Άρθρο 22 Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I Ελάχιστος αριθμός υπογραφών ανά κράτος μέλος

    Αυστρία | 14250 |

    Βέλγιο | 16500 |

    Βουλγαρία | 13500 |

    Κύπρος | 4500 |

    Τσεχική Δημοκρατία | 16500 |

    Δανία | 9750 |

    Εσθονία | 4500 |

    Φινλανδία | 9750 |

    Γαλλία | 55500 |

    Γερμανία | 72000 |

    Ελλάδα | 16500 |

    Ουγγαρία | 16500 |

    Ιρλανδία | 9000 |

    Ιταλία | 54750 |

    Λετονία | 6750 |

    Λιθουανία | 9000 |

    Λουξεμβούργο | 4500 |

    Mάλτα | 4500 |

    Κάτω Χώρες | 19500 |

    Πολωνία | 38250 |

    Πορτογαλία | 16500 |

    Ρουμανία | 24750 |

    Σλοβακική Δημοκρατία | 9750 |

    Σλοβενία | 6000 |

    Ισπανία | 40500 |

    Σουηδία | 15000 |

    Ηνωμένο Βασίλειο | 54750 |

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II Απαιτούμενες πληροφορίες για την καταχώριση προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών

    Οι ακόλουθες πληροφορίες παρέχονται με σκοπό την καταχώριση μιας προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών στο μητρώο της Επιτροπής:

    1. Ο τίτλος της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών, ο οποίος δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 100 χαρακτήρες.

    2. Το αντικείμενο, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 200 χαρακτήρες.

    3. Η περιγραφή των στόχων της πρότασης για την οποία καλείται να αναλάβει δράση η Επιτροπή, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 500 χαρακτήρες.

    4. Η νομική βάση των συνθηκών που θα επιτρέψει στην Επιτροπή να αναλάβει δράση.

    5. Το πλήρες όνομα, η ταχυδρομική και η ηλεκτρονική διεύθυνση του διοργανωτή ή, σε περίπτωση νομικής οντότητας ή οργάνωσης, του νόμιμου εκπροσώπου του.

    7. Όλες οι πηγές χρηματοδότησης και υποστήριξης της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών κατά τον χρόνο της καταχώρισης.

    Οι διοργανωτές δύνανται να παραθέσουν σε παράρτημα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο, τους στόχους και το πλαίσιο της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών. Μπορούν επίσης, αν το επιθυμούν, να υποβάλουν σχέδιο νομοθετικού κειμένου.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IIIΈντυπο δήλωσης υποστήριξης

    Τετραγωνίδιο 1: (προσυμπληρώνεται από τον διοργανωτή) 1. Αριθμός μητρώου της Επιτροπής*: 2. Ημερομηνία καταχώρισης*: 3. Ηλεκτρονική διεύθυνση της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών στο μητρώο της Επιτροπής*: |

    Τετραγωνίδιο 2: (προσυμπληρώνεται από τον διοργανωτή) 1. Τίτλος της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών*: (100 χαρακτήρες κατ’ανώτατο όριο) 2. Αντικείμενο*: (το αντικείμενο θα πρέπει να είναι όσο γίνεται σαφέστερο) (200 χαρακτήρες κατ’ανώτατο όριο) 3. Περιγραφή των βασικών στόχων της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών*: (500 χαρακτήρες κατ’ανώτατο όριο) 4. Επωνυμία και διεύθυνση του διοργανωτή*: 5. Ιστότοπος της προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών*: |

    Τετραγωνίδιο 3: (συμπληρώνεται από τον υπογράφοντα) 1. Επωνυμία του υπογράφοντος: Όνομα*………………………….Επώνυμο*: 2. Διεύθυνση: Οδός: Ταχ.Κώδ. Πόλη*: Χώρα*: 3. Ηλεκτρονική διεύθυνση: 4. Ημερομηνία και τόπος γέννησης*: Ημερομηνία γέννησης: Τόπος και χώρα: 5. Υπηκοότητα*: 6. Προσωπικός αριθμός αναγνώρισης*: Κατηγορία αριθμού αναγνώρισης/εγγράφου αναγνώρισης*: Εθνικός αναγνωριστικός αριθμός ταυτότητας. Διαβατήριο: Κοινωνική ασφάλιση: Κράτος μέλος το οποίο εξέδωσε τον αριθμό αναγνώρισης/το έγγραφο αναγνώρισης*: 7. Με την παρούσα βεβαιώνω ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν έντυπο είναι ορθές και ότι έχω υποστηρίξει αυτή την προτεινόμενη πρωτοβουλία πολιτών μόνο μία φορά*. Ημερομηνία και υπογραφή του υπογράφοντος*(: ……….. |

    *: υποχρεωτικά πεδία ( : δεν απαιτείται υπογραφή όταν το έντυπο υποβάλλεται ηλεκτρονικά

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Πιστοποιητικό που βεβαιώνει τη συμμόρφωση ενός επιγραμμικού συστήματος συγκέντρωσης με τον κανονισμό xxxx/xxxx

    [….] (όνομα αρμόδιας αρχής) της/του [….](όνομα κράτους μέλους), με την παρούσα βεβαιώνει ότι το επιγραμμικό σύστημα συγκέντρωσης [….] (διεύθυνση ιστότοπου) που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική συγκέντρωση δηλώσεων υποστήριξης για την πρωτοβουλία πολιτών με αριθμό μητρώου [….] πληροί τις σχετικές διατάξεις του κανονισμού xxxx/xxxx.

    Ημερομηνία, υπογραφή και επίσημη σφραγίδα της αρμόδιας αρχής :

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΈντυπο αίτησης για έκδοση απόφασης σχετικά με το παραδεκτό προτεινόμενης πρωτοβουλίας πολιτών

    1. Τίτλος της πρωτοβουλίας πολιτών*:

    2. Αριθμός μητρώου της Επιτροπής*:

    3. Ημερομηνία καταχώρισης*:

    4. Αριθμός των δηλώσεων υποστήριξης που ελήφθησαν*:

    5. Αριθμός υπογραφών ανά κράτος μέλος*:

    Διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[12] |

    Ανθρώπινοι πόροι και συναφείς δαπάνες (ΜΔΠ) | 8.2.5 | α | 0.244 | 0.244 | 0.244 | 0.244 | 0.244 |

    Διοικητικές δαπάνες εκτός ανθρωπίνων πόρων και συναφών δαπανών, μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (ΜΔΠ) | 8.2.6 | β | 0.540 | 0.150 | 0.110 | 0.110 | 0.110 |

    Συνολικές ενδεικτικές δημοσιονομικές δαπάνες της παρέμβασης

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | α+β | 0.784 | 0.394 | 0.354 | 0.354 | 0.354 |

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΠ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | α+β | 0.784 | 0.394 | 0.354 | 0.354 | 0.354 |

    4.1.2. Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό

    Μ/Δ

    4.1.3. Δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα

    Μ/Δ

    4.2. Ανθρώπινοι πόροι ΙΠΑ (ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης)

    Μ/Δ

    5. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

    5.1. Ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

    Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών.

    Κατά το πρώτο έτος, προβλέπεται η δημιουργία δικτυακού τόπου που θα περιλαμβάνει μητρώο, για την εφαρμογή του άρθρου 4 σχετικά με την καταχώριση των προτεινόμενων πρωτοβουλιών πολιτών. Στη συνέχεια θα απαιτηθεί η διαχείρισή του.

    Κατά τα δύο πρώτα έτη, επιτροπή που θα απαρτίζεται από όλα τα κράτη μέλη θα συνεδριάσει τέσσερις φορές προκειμένου να συνδράμει την Επιτροπή στη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για την εφαρμογή του άρθρου 6 παράγραφος 4 σχετικά με τα επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης.

    5.2 Προστιθέμενη αξία της κοινοτικής συμμετοχής, συνέπεια μεταξύ της πρότασης και των άλλων δημοσιονομικών μέσων, δυνατότητα συνέργειας

    Μ/Δ

    5.3 Στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα και συναφείς δείκτες της πρότασης στο πλαίσιο της ΔΒΔ (διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων)

    Μ/Δ

    5.4. Μέθοδος υλοποίησης (ενδεικτική)

    Κεντρική διαχείριση, απευθείας από την Επιτροπή

    6. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    6.1. Σύστημα ελέγχου

    Η καθημερινή διαχείριση του μητρώου θα απαιτεί μόνιμο έλεγχο από το προσωπικό της Επιτροπής. Ο αριθμός των αιτήσεων καταχώρισης προτεινόμενων πρωτοβουλιών ενδέχεται να είναι υψηλός. Το προσωπικό της Επιτροπής θα πρέπει να ξεχωρίσει τις πρωτοβουλίες που μπορούν εύλογα να θεωρηθούν ακατάλληλες.

    6.2. Αξιολόγηση

    Έχει πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση με τη μορφή Πράσινης Βίβλου. Μετά την πάροδο πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του.

    7. Μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης

    Μ/Δ

    8. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

    8.1. Στόχοι της πρότασης από πλευράς δημοσιονομικού κόστους

    Μ/Δ

    8.2. Διοικητικές δαπάνες

    8.2.1. Αριθμός και είδος ανθρωπίνων πόρων

    Κατηγορίες θέσεων απασχόλησης | Προσωπικό που θα διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης χρησιμοποιώντας υφιστάμενους και/ή συμπληρωματικούς πόρους (αριθμός θέσεων/ΙΠΑ) |

    Έτος 2010 | Έτος 2011 | Έτος 2012 | Έτος 2013 | Έτος 2014 | Έτος 2015 και επόμενα |

    Μόνιμοι ή έκτακτοι υπάλληλοι[13] (XX 01 01) | AD | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

    AST | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

    ΣΥΝΟΛΟ | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |

    8.2.2. Περιγραφή των καθηκόντων που απορρέουν από τη δράση

    1 AD: θα είναι επικεφαλής του συντονισμού των δραστηριοτήτων που αφορούν τις πρωτοβουλίες πολιτών, θα ελέγχει το μητρώο, θα χειρίζεται συναφείς ερωτήσεις που θα υποβάλλουν υπηρεσίες και πολίτες και θα μεριμνά για την παρακολούθηση της εφαρμογής του κανονισμού.

    1 AST: Διαχείριση του μητρώου – Υπηρεσία υποστήριξης

    8.2.3. Πηγές ανθρώπινων πόρων (κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης)

    Θέσεις προς αναδιάταξη με χρησιμοποίηση υφιστάμενων πόρων στη σχετική υπηρεσία ( εσωτερική αναδιάταξη )

    8.2.4. Άλλες διοικητικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

    Μ/Δ

    8.2.5. Δημοσιονομικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

    εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Κατηγορία ανθρώπινων πόρων | 2010 | 2011 | 2012 | Έτος 2013 | Έτος 2014 | Έτος 2015 και επόμενα |

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι (XX 01 01) | 0,244 | 0,244 | 0,244 | 0,244 | 0,244 | 0,244 |

    Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02 (επικουρικοί υπάλληλοι, END (=ΑΕΕ), συμβασιούχοι, κλπ.) (να εξειδικευθεί η γραμμή του προϋπολογισμού) |

    Συνολικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες (ΜΗ περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς) | 0,244 | 0,244 | 0,244 | 0,244 | 0,244 | 0,244 |

    Υπολογισμός– Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

    2 υπάλληλοι με κόστος 122.000€ ετησίως έκαστος

    Υπολογισμός– Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02

    Μ/Δ

    8.2.6. Άλλες διοικητικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

    εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία) |

    2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 και επόμενα | ΣΥΝΟΛΟ |

    XX 01 02 11 01 – Αποστολές |

    XX 01 02 11 02 – Συνεδριάσεις και διασκέψεις |

    XX 01 02 11 03 – Επιτροπές | 0.040 | 0.040 | 0.080 |

    XX 01 02 11 04 – Μελέτες και παροχή συμβουλών |

    XX 01 02 11 05 – Συστήματα πληροφοριών | 0.500 | 0.110 | 0.110 | 0.110 | 0.110 | 0.110 | 1.050 |

    2. 2 Σύνολο άλλων δαπανών διαχείρισης (XX 01 02 11) |

    Σύνολο διοικητικών δαπανών εκτός των ανθρώπινων πόρων και των συναφών δαπανών (που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς) | 0.540 | 0.150 | 0.110 | 0.110 | 0.110 | 0.110 | 1.130 |

    Υπολογισμός – Άλλες διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς

    Δύο συνεδριάσεις ετησίως με 27 συμμετέχοντες και μέσο κόστος 740€ ανά συμμετέχοντα και ανά συνεδρίαση

    Δημιουργία πληροφορικού συστήματος: το 2010: απαιτήθηκαν 500.000 EUR για τη δημιουργία και την κατάρτιση του συστήματος, το 2011 και τα επόμενα έτη: θα απαιτηθεί η συντήρηση του συστήματος και οι αναγκαίες προσαρμογές.

    Οι ανάγκες για ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους καλύπτονται από το κονδύλιο που έχει ήδη χορηγηθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή θα προκύψουν από αναδιάταξη εντός της ΓΔ και θα συμπληρωθούν, ανάλογα με την περίπτωση, από τυχόν πρόσθετα κονδύλια που μπορεί να παραχωρηθούν στη διαχειρίστρια ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού και λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών περιορισμών.

    [1] Πράσινη Βίβλος σχετικά με την πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών, COM(2009) 622.

    [2] Άρθρο 20 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [3] Με βάση τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 2007.

    [4] ΕΕ L 281 της 23.11.1995, σ. 31.

    [5] ΕΕ L 8 της 12.01.2001, σ. 1.

    [6] ΕΕ C , , σ. .

    [7] ΕΕ C , , σ. .

    [8] ΕΕ C , , σ. .

    [9] ΕΕ L 281 της 23.11.1995, σ. 31.

    [10] ΕΕ L 8 της 12.01.2001, σ. 1.

    [11] ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

    [12] Δαπάνες που εμπίπτουν στο κεφάλαιο xx 01, εκτός των δαπανών των άρθρων xx 01 04 ή xx 01 05.

    [13] Των οποίων το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

    Top