Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0640

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΜΠΒ) ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΟΛΥΕΤΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2011-2013

/* COM/2010/0640 τελικό */

52010DC0640

/* COM/2010/0640 τελικό */ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΜΠΒ) ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΟΛΥΕΤΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2011-2013


[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 10.11.2010

COM(2010) 640 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΜΠΒ)ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΟΛΥΕΤΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2011-2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΜΠΒ)ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΟΛΥΕΤΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2011-2013

Εισαγωγή

Το πολυετές ενδεικτικό δημοσιονομικό πλαίσιο για τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) αποβλέπει στην παροχή πληροφοριών σχετικά με την ενδεικτική κατανομή του συνολικού κονδυλίου ΜΠΒ που προτείνει η Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1085/2006 (κανονισμός ΜΠΒ). Το εν λόγω πολυετές ενδεικτικό δημοσιονομικό πλαίσιο λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ του πολιτικού πλαισίου που καθορίζεται στο φάκελο της διεύρυνσης και του προϋπολογισμού. Η ενδεικτική κατανομή που προτείνεται στο πολυετές ενδεικτικό δημοσιονομικό πλαίσιο λαμβάνεται υπόψη στα έγγραφα ενδεικτικού πολυετούς σχεδιασμού, που καταρτίζονται για καθεμία από τις δικαιούχους χώρες και για τα προγράμματα πολλαπλών δικαιούχων, βάσει των οποίων παρέχεται η προενταξιακή βοήθεια. Για πρώτη φορά θα υπάρχουν επίσης για τη διετία 2011-2013 χωριστά έγγραφα ενδεικτικού πολυετούς σχεδιασμού για τη διασυνοριακή συνεργασία.

Το πολυετές ενδεικτικό δημοσιονομικό πλαίσιο βασίζεται στον αναπροσαρμοζόμενο ανά τριετία κύκλο προγραμματισμού. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα πολυετές ενδεικτικό δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη N, N+1 και N+2 υποβάλλεται εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους N-2, στο πλαίσιο της δέσμης για τη διεύρυνση, δεδομένου ότι αποτελεί πρόταση για τη μετατροπή, σε δημοσιονομικούς όρους, των πολιτικών προτεραιοτήτων που καθορίζονται στην ίδια τη δέσμη, τηρουμένου του δημοσιονομικού πλαισίου. Καθώς το 2013 αντιπροσωπεύει το τελευταίο οικονομικό έτος του ΜΠΒ, το παρόν πολυετές ενδεικτικό δημοσιονομικό πλαίσιο καλύπτει τα ίδια έτη με το προηγούμενο, δηλ. 2011-2013. Το πλαίσιο αναφέρει την κατανομή του συνολικού κονδυλίου για την προενταξιακή βοήθεια, ανά χώρα και ανά συνιστώσα κατά το διάστημα αυτό και, συγχρόνως, παρέχει στοιχεία για το συνολικό κονδύλιο που προορίζεται για το πρόγραμμα πολλαπλών δικαιούχων και για τις δαπάνες στήριξης.

Όπως και κατά τα προηγούμενα έτη, το πολυετές ενδεικτικό δημοσιονομικό πλαίσιο δημοσιεύεται βάσει του σημερινού καθεστώτος των σχετικών χωρών και, σε αυτό το στάδιο, δεν προδικάζει τυχόν αποφάσεις από το Συμβούλιο σχετικά με τις γνώμες που υποβλήθηκαν με τη δέσμη για τη διεύρυνση ή πιθανή ημερομηνία προσχώρησης για οποιαδήποτε υποψήφια χώρα Το πλαίσιο περιλαμβάνει για πρώτη φορά την Ισλανδία στις δικαιούχες χώρες[1]. Εάν πρέπει να επέλθουν ουσιαστικές τροποποιήσεις στο παρόν πολυετές ενδεικτικό δημοσιονομικό πλαίσιο πριν από την επόμενη ετήσια δημοσίευση του πολυετούς ενδεικτικού δημοσιονομικού πλαισίου, το φθινόπωρο του 2011, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τροποποιημένη εκδοχή την κατάλληλη στιγμή. Μόλις μία υποψήφια χώρα προσχωρήσει στην ΕΕ, τα προενταξιακά κονδύλια που έχουν κατανεμηθεί προσωρινά δεν είναι πλέον διαθέσιμα γι’ αυτό το κράτος μέλος από το έτος της προσχώρησης και εξής.

Οι γενικές πολιτικές προενταξιακής προτεραιότητας καθορίζονται στις συμφωνίες εταιρικής σχέσης προσχώρησης και στις ευρωπαϊκές εταιρικές σχέσεις, στις ετήσιες εκθέσεις προόδου ανά χώρα και στο έγγραφο στρατηγικής για τη διεύρυνση, που συναποτελούν τη δέσμη για τη διεύρυνση που υποβάλλεται ετησίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Στρατηγικός χρηματοδοτικός προγραμματισμός

1. Κατανομή των κεφαλαίων μεταξύ των διαφόρων χωρών

Το σημείο αφετηρίας για τις χορηγήσεις το 2007 ήταν η δέσμευση της Επιτροπής να εξασφαλίσει ότι καμία δικαιούχος χώρα δεν θα λάβει λιγότερα κεφάλαια το 2007 σε σχέση με το 2006 και, επιπλέον, ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Αλβανία δεν θα λάβουν λιγότερα κεφάλαια από τη μέση ετήσια χρηματοδότηση που έλαβαν μεταξύ του 2004 και του 2006. Το τελευταίο αυτό σημείο οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση των εν λόγω χωρών είχε συγκεντρωθεί στο 2004.

Από το 2008 και μετά, τα ποσά έχουν υπολογιστεί με βάση τις κατά κεφαλή χορηγήσεις που αναφέρθηκαν στο παρελθόν ως έμμεσος δείκτης των αναγκών και του αντικτύπου. Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, τα κατά κεφαλή επίπεδα για κάθε δυνάμει υποψήφια χώρα των Δυτικών Βαλκανίων αυξάνουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου σε σχέση μ’ αυτόν τον δείκτη, υπερβαίνοντας το μέσο όρο των 23 ευρώ (σε τιμές του 2004) που ελήφθησαν κατά κεφαλή στο πλαίσιο του προγράμματος CARDS για την περίοδο 2004-2006. Για το Μαυροβούνιο, τα κατά κεφαλή επίπεδα χρηματοδότησης είναι υψηλότερα απ’ ό,τι για τις άλλες δυνάμει υποψήφιες χώρες και αντιπροσωπεύουν το ελάχιστο επίπεδο χρηματοδότησης που είναι αναγκαίο για να είναι δυνατή η κατάλληλη λειτουργία των διοικήσεων, ανεξάρτητα από το μέγεθος της χώρας. Η συνολική κατανομή των κεφαλαίων μεταξύ των χωρών τηρήθηκε, με εξαίρεση το Κοσσυφοπέδιο[2], στο οποίο χορηγήθηκαν μεγαλύτερα κεφάλαια βάσει του ΜΠΒ. Το 2008, χορηγήθηκαν 60 εκατ. ευρώ από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή στο πλαίσιο ευρύτερης κινητοποίησης νέων κεφαλαίων για την υποστήριξη της σταθερότητας και της ανάπτυξης του Κοσσυφοπεδίου. Το ποσό αυτό συμπληρώθηκε με μεταφορά 60 εκατ. ευρώ από μη χρησιμοποιηθείσες πιστώσεις μακροπρόθεσμης χρηματοδοτικής συνδρομής. Το 2009, δεσμεύτηκαν επιπλέον 40 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της συνέχειας που δόθηκε στη Διάσκεψη Δωρητών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2008.

Για την Κροατία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υποψήφιες χώρες, διατίθεται κονδύλιο άνω των 30 ευρώ κατά κεφαλή (σε τιμές του 2004). Το επίπεδο αυτό διατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου για την Κροατία. Για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η κατά κεφαλή χρηματοδότηση εξακολουθεί να αυξάνεται και αντιπροσωπεύει το ελάχιστο επίπεδο χρηματοδότησης που απαιτείται για την κατάλληλη ενίσχυση των διοικήσεων, ανεξάρτητα από το μέγεθος της χώρας.

Για την Τουρκία, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους και της ικανότητας απορρόφησης της χώρας αυτής, προβλέπεται σταδιακή αύξηση της κατά κεφαλή βοήθειας κατά το διάστημα 2007-2013.

2. Κατανομή μεταξύ των συνιστωσών

Τα κεφάλαια του ΜΠΒ χορηγούνται μέσω των ακόλουθων πέντε συνιστωσών : I – Μετάβαση και θεσμική ανάπτυξη· II – Διασυνοριακή συνεργασία· III – Περιφερειακή ανάπτυξη· IV – Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων και V – Αγροτική ανάπτυξη.

Η συνιστώσα I, βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και θεσμική ανάπτυξη, καλύπτει όλες τις ενέργειες της θεσμικής ανάπτυξης και τις επενδύσεις που συνδέονται με το κοινοτικό κεκτημένο· βοηθά τις δικαιούχες χώρες να αναπτύξουν τη διοικητική και δικαστική ικανότητα και αφορά, ανάλογα με τις προτεραιότητες, τα μέτρα συνεργασίας που δεν καλύπτονται ρητά από άλλες συνιστώσες.

Η συνιστώσα II, διασυνοριακή ανάπτυξη, υποστηρίζει τις διασυνοριακές δραστηριότητες μεταξύ δικαιούχων χωρών και μεταξύ δικαιούχων χωρών και κρατών μελών. Καλύπτει επίσης τη συμμετοχή των δικαιούχων του ΜΠΒ στα διεθνικά και διαπεριφερειακά προγράμματα συνεργασίας του ΕΤΠΑ και στα προγράμματα θαλάσσιων λεκανών του ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας και εταιρικής σχέσης.

Οι συνιστώσες III και IV, στις οποίες έχουν δυνατότητα πρόσβασης οι υποψήφιες χώρες, αποσκοπούν στην προετοιμασία των χωρών αυτών για τον προγραμματισμό, την εφαρμογή και τη διαχείριση των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής μετά την προσχώρηση, προσεγγίζοντας, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό δυνάμει των κανόνων για την εξωτερική βοήθεια, τις μεθόδους εφαρμογής των εν λόγω ταμείων. Ειδικότερα, η συνιστώσα III, περιφερειακή ανάπτυξη, ισοδυναμεί, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής. Η συνιστώσα IV, ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων, προετοιμάζει υποψήφιες χώρες για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση. Η συνιστώσα V, αγροτική ανάπτυξη, βοηθά τις υποψήφιες χώρες να προετοιμαστούν για τα μετά την προσχώρηση προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, με την εφαρμογή της προενταξιακής βοήθειας μέσω συστημάτων που είναι παρόμοια με αυτά που απαιτούνται μετά την προσχώρηση.

Κατά τον προσδιορισμό των χορηγήσεων μεταξύ των συνιστωσών, ελήφθη δεόντως υπόψη ο βαθμός προετοιμασίας των συστημάτων αποκεντρωμένης διαχείρισης που απαιτούνται για την εφαρμογή των συνιστωσών III, IV και V στις σημερινές υποψήφιες χώρες, καθώς και η ανάγκη προσαρμογής των χρηματοδοτήσεων βάσει της συνιστώσας II, δεδομένου ότι η συνιστώσα αυτή αφορά τη διασυνοριακή συνεργασία με τα κράτη μέλη, προς τις ισοδύναμες χρηματοδοτήσεις δυνάμει του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για το κεφάλαιο 1β.

3. Άλλες χορηγήσεις

Δαπάνες στήριξης

Το κονδύλιο αυτό καλύπτει τα διοικητικά έξοδα που συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή του ΜΠΒ.

Χορηγήσεις στο πρόγραμμα πολλαπλών δικαιούχων

Τα προγράμματα πολλαπλών δικαιούχων στο πλαίσιο της συνιστώσας Ι καταρτίστηκαν για να συμπληρώσουν τα εθνικά προγράμματα και να ενισχύσουν τις πολυμερείς σχέσεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και στην Τουρκία. Η στρατηγική αυτή εστιάζεται σε τομείς που χαρακτηρίστηκαν αποφασιστικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και στην αντιμετώπιση ζητημάτων για τα οποία απαιτείται η συνεργασία των χωρών. Τα προγράμματα με περιφερειακό αντίκτυπο και/ή εκείνα που μπορούν να επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακας ή φάσματος, αν εφαρμοστούν σε οριζόντια βάση σε ορισμένες δικαιούχους χώρες, χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτού του κονδυλίου.

Τα προγράμματα στο πλαίσιο αυτού του κονδυλίου στηρίζουν, μεταξύ άλλων, την περιφερειακή σχολή δημόσιας διοίκησης, τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA), το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC), την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τις υποτροφίες ERASMUS και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, παρέχουν τη βάση για τον μηχανισμό χρηματοδότησης της κοινωνίας των πολιτών ο οποίος συνδυάζει ενισχύσεις τόσο από τα εθνικά προγράμματα όσο και από τα προγράμματα πολλαπλών δικαιούχων του ΜΠΒ. Η ανάπτυξη των θεσμών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στην Τουρκία και στην Ισλανδία στηρίζεται από το μέσο TAIEX και γίνονται χορηγήσεις για ελέγχους και αξιολόγηση των περιφερειακών και εθνικών προγραμμάτων, καθώς και για δραστηριότητες ενημέρωσης και επικοινωνίας. Οι επενδυτικές ανάγκες για τις ΜΜΕ, την ενεργειακή απόδοση και την ανάπτυξη των υποδομών, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τους άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από σημαντικό μέρος της περιφερειακής και οριζόντιας χορήγησης. Η στήριξη αυτή θα συντονιστεί στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού πλαισίου για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο συστάθηκε στα τέλη του 2009 και αποσκοπεί στην ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των χορηγών και των ΔΧΟ που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια. Από το 2010, μέρος της συνιστώσας II, συγκεκριμένα η συμμετοχή των χωρών στα διεθνικά προγράμματα «Μεσόγειος» και «Νοτιοανατολική Ευρώπη» του ΕΤΠΑ, θα εφαρμοστεί επίσης, για λόγους ευκολίας, σε βάση πολλαπλών δικαιούχων.

Παρουσίαση των ποσών

Στον ακόλουθο πίνακα τα ανωτέρω ποσά αναφέρονται σε τρέχουσες τιμές και σε ευρώ . Ο πίνακας απεικονίζει τα κονδύλια ανά χώρα και ανά συνιστώσα, καθώς και τα ποσά που προορίζονται για τα προγράμματα πολλαπλών δικαιούχων και τις δαπάνες στήριξης. Για πρακτικούς λόγους, περιλαμβάνονται τα τελικά ποσά ανάληψης υποχρεώσεων για τα προηγούμενα έτη, καθώς και τα επικαιροποιημένα ποσά για το 2010.

Αναθεωρημένο πολυετές ενδεικτικό δημοσιονομικό πλαίσιο: Κατανομή του κονδυλίου για τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας για την περίοδο 2011-2013, ανά χώρα και ανά συνιστώσα

Στοιχείο | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

ΚΡΟΑΤΙΑ |

Βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και τη θεσμική ανάπτυξη | 49 611 775 | 45 374 274 | 45 601 430 | 39 483 458 | 39 959 128 | 40 872 310 | 38 513 885 |

Διασυνοριακή συνεργασία | 9 688 225 | 14 725 726 | 15 898 570 | 15 601 136 | 15 869 158 | 16 142 542 | 16 698 384 |

Περιφερειακή ανάπτυξη | 45 050 000 | 47 600 000 | 49 700 000 | 56 800 000 | 58 200 000 | 59 348 000 | 62 000 000 |

Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων | 11 377 000 | 12 700 000 | 14 200 000 | 15 700 000 | 16 000 000 | 16 040 000 | 18 000 000 |

Ανάπτυξη της υπαίθρου | 25 500 000 | 25 600 000 | 25 800 000 | 26 000 000 | 26 500 000 | 27 268 000 | 27 700 000 |

ΣΥΝΟΛΟ | 141 227 000 | 146 000 000 | 151 200 000 | 153 584 594 | 156 528 286 | 159 670 852 | 162 912 269 |

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ |

Βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και τη θεσμική ανάπτυξη | 41 641 613 | 41 122 001 | 39 310 500 | 36 917 068 | 28 803 410 | 28 207 479 | 27 941 228 |

Διασυνοριακή συνεργασία | 4 158 387 | 4 077 999 | 4 371 501 | 4 467 526 | 5 124 876 | 5 183 373 | 5 243 041 |

Περιφερειακή ανάπτυξη | 7 400 000 | 12 300 000 | 20 800 000 | 29 400 000 | 39 300 000 | 42 300 000 | 51 800 000 |

Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων | 3 200 000 | 6 000 000 | 7 100 000 | 8 400 000 | 8 800 000 | 10 380 000 | 11 200 000 |

Ανάπτυξη της υπαίθρου | 2 100 000 | 6 700 000 | 10 200 000 | 12 500 000 | 16 000 000 | 19 000 000 | 21 028 000 |

ΣΥΝΟΛΟ | 58 500 000 | 70 200 000 | 81 782 001 | 91 684 594 | 98 028 286 | 105 070 852 | 117 212 269 |

Κατασκευαστικό στοιχείο | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

ΙΣΛΑΝΔΙΑ |

Βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και τη θεσμική ανάπτυξη | 10 000 000 | 12 000 000 | 6 000 000 |

ΣΥΝΟΛΟ | 10 000 000 | 12 000 000 | 6 000 000 |

ΤΟΥΡΚΙΑ |

Βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και τη θεσμική ανάπτυξη | 256 702 720 | 256 125 297 | 239 550 810 | 217 809 826 | 228 620 919 | 233 900 336 | 238 325 843 |

Διασυνοριακή συνεργασία | 2 097 280 | 2 874 709 | 3 049 190 | 3 090 174 | 9 779 081 | 9 974 664 | 10 174 157 |

Περιφερειακή ανάπτυξη | 167 500 000 | 173 800 000 | 182 700 000 | 238 100 000 | 293 400 000 | 367 805 000 | 378 000 000 |

Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων | 50 200 000 | 52 900 000 | 55 600 000 | 63 400 000 | 77 600 000 | 89 930 000 | 96 000 000 |

Ανάπτυξη της υπαίθρου | 20 700 000 | 53 000 000 | 85 500 000 | 131 300 000 | 172 500 000 | 197 890 000 | 213 000 000 |

ΣΥΝΟΛΟ | 497 200 000 | 538 700 006 | 566 400 000 | 653 700 000 | 781 900 000 | 899 500 000 | 935 500 000 |

ΑΛΒΑΝΙΑ |

Βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και τη θεσμική ανάπτυξη | 54 318 790 | 65 237 756[3] | 71 360 000 | 84 200 000[4] | 84 301 650 | 85 987 683 | 87 446 037 |

Διασυνοριακή συνεργασία | 6 681 210 | 8 582 244 | 9 822 921 | 9 973 173 | 10 126 636 | 10 283 169 | 10 666 232 |

ΣΥΝΟΛΟ | 61 000 000 | 73 820 000 | 81 182 921 | 94 173 173 | 94 428 286 | 96 270 852 | 98 112 269 |

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ |

Βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και τη θεσμική ανάπτυξη | 58 136 394 | 69 854 783 | 83 900 000 | 100 688 099 | 102 681 861 | 104 673 499 | 106 870 228 |

Διασυνοριακή συνεργασία | 3 963 606 | 4 945 217 | 5 207 746 | 4 696 495 | 4 746 425 | 4 797 353 | 4 942 041 |

ΣΥΝΟΛΟ | 62 100 000 | 74 800 000 | 89 107 746 | 105 384 594 | 107 428 286 | 109 470 852 | 111 812 269 |

Κατασκευαστικό στοιχείο | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ |

Βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και τη θεσμική ανάπτυξη | 27 490 504 | 28 112 552 | 29 832 179[5] | 29 838 823 | 29 843 599 | 30 446 471 | 30 996 035 |

Διασυνοριακή συνεργασία | 3 909 496 | 4 487 448 | 4 667 821 | 3 682 690 | 4 310 344 | 4 338 551 | 4 418 687 |

ΣΥΝΟΛΟ | 31 400 000 | 32 600 000 | 34 500 000 | 33 521 513 | 34 153 943 | 34 785 022 | 35 414 722 |

ΣΕΡΒΙΑ |

Βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και τη θεσμική ανάπτυξη | 181 496 352 | 179 441 314 | 182 551 643 | 186 206 679 | 189 956 810 | 193 801 948 | 203 101 005 |

Διασυνοριακή συνεργασία | 8 203 648 | 11 458 686 | 12 248 357 | 11 751 753 | 11 922 790 | 12 097 244 | 11 630 694 |

ΣΥΝΟΛΟ | 189 700 000 | 190 900 000 | 194 800 000 | 197 958 432 | 201 879 600 | 205 899 192 | 214 731 699 |

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ |

Βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και τη θεσμική ανάπτυξη | 68 300 000 | 184 700 000 | 106 100 000 | 66 100 000 | 65 828 286 | 67 070 852 | 70 712 269 |

Διασυνοριακή συνεργασία | 0 | 0 | 0 | 1 200 000 | 2 871 714 | 2 929 148 | 2 987 731 |

ΣΥΝΟΛΟ | 68 300 000 | 184 700 000 | 106 100 000 | 67 300 000 | 68 700 000 | 70 000 000 | 73 700 000 |

Κατασκευαστικό στοιχείο | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ |

1 109 427 000 | 1 311 720 006 | 1 305 072 668 | 1 397 306 900 | 1 553 046 687 | 1 692 667 622 | 1 755 395 497 |

Προγράμματα πολλαπλών δικαιούχων |

Βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και τη θεσμική ανάπτυξη | 129 571 000[6] | 137 736 644[7] | 188 867 536[8] | 141 706 551[9] | 186 269 100 | 156 860 000 | 177 845 477 |

Διασυνοριακή συνεργασία | 0 | 0 | 0 | 4 921 679 | 5 293 313 | 5 672 378 | 6 059 026 |

ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ |

44 793 000 | 51 950 000 | 47 648 000 | 47 393 000 | 52 183 900 | 80 500 000 | 84 500 000 |

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ |

1 263 200 000 | 1 501 406 650 | 1 541 588 204 | 1 591 328 130 | 1 796 793 000 | 1 935 700 000 | 2 023 800 000 |

Τα ποσά εκφράζονται σε ευρώ και σε τρέχουσες τιμές

[1] Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 540/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Ιουνίου 2010, για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1085/2006 του Συμβουλίου για τη θέσπιση μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (IPA).

[2] Βάσει της απόφασης 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

[3] Περιλαμβάνει συμπληρωματικά κεφάλαια 3,12 εκατ. ευρώ που ανακτήθηκαν από προηγούμενα προγράμματα.

[4] Περιλαμβάνει συμπληρωματικά κεφάλαια 1,5 εκατ. ευρώ που ανακτήθηκαν από προηγούμενα προγράμματα.

[5] Περιλαμβάνει συμπληρωματικά κεφάλαια 1,2 εκατ. ευρώ που ανακτήθηκαν από προηγούμενα προγράμματα.

[6] Περιλαμβάνει συμπληρωματικά κεφάλαια 20,6 εκατ. ευρώ που ανακτήθηκαν από προηγούμενα προγράμματα.

[7] Περιλαμβάνει συμπληρωματικά κεφάλαια 2,0 εκατ. ευρώ που ανακτήθηκαν από προηγούμενα προγράμματα.

[8] Περιλαμβάνει συμπληρωματικά κεφάλαια 22,8 εκατ. ευρώ που ανακτήθηκαν από προηγούμενα προγράμματα.

[9] Το ποσό αυτό περιλαμβάνει μείωση 29 εκατ. ευρώ για τη διευκόλυνση επισιτιστικής ασφάλειας που θα επιστραφεί το 2011 (14 εκατ. ευρώ), το 2012 (6 εκατ. ευρώ) και το 2013 (9 εκατ. ευρώ). Τα κεφάλαια που επιστράφηκαν κατά τα έτη αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση του ποσού στην Ισλανδία. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει επίσης συμπληρωματικά κεφάλαια 2,7 εκατ. ευρώ που ανακτήθηκαν από προηγούμενα προγράμματα.

Top