EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0364

Έκθεσητης Επιτροπης Προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την εφαρμογη απο τα κρατη μελη τησ οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 95/50/ΕΚ σχετικα με τισ ενιαιεσ διαδικασιεσ στον τομεα του ελεγχου των οδικων μεταφορων επικινδυνων εμπορευματων

/* COM/2010/0364 τελικό */

52010DC0364

Έκθεσητης Επιτροπης Προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την εφαρμογη απο τα κρατη μελη τησ οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 95/50/ΕΚ σχετικα με τισ ενιαιεσ διαδικασιεσ στον τομεα του ελεγχου των οδικων μεταφορων επικινδυνων εμπορευματων /* COM/2010/0364 τελικό */


[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 7.7.2010

COM(2010)364 τελικό

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΙΘ. 95/50/ΕΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΙΘ. 95/50/ΕΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ 1

1. Εισαγωγή 4

2. Ιστορικό 4

3. Οδηγία 95/50/ΕΚ 5

4. Εκθέσεις των Κρατών Μελών της ΕΕ και της Νορβηγίας 6

5. Υπολογισμός των δεδομένων 6

6. Εξέλιξη των ελέγχων και των αποτελεσμάτων τους 6

7. Σύγκριση των δεδομένων 6

7.1. Συχνότητα των ελέγχων 6

7.2. Ανάλυση των ελέγχων ανά χώρα προελεύσεως 6

7.3. Ποσοστό μη σύννομων μονάδων μεταφοράς 6

7.4. Ανάλυση των μη σύννομων μονάδων μεταφοράς ανά τόπο προελεύσεως 6

7.5. Συχνότητα ακινητοποίησης μονάδων μεταφοράς 6

7.6. Ανάλυση ανά κατηγορίες επικινδυνότητας 6

7.7. Είδη κυρώσεων 6

8. Συμπεράσματα 6

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I – Εξέλιξη του αριθμού των ελέγχων, παραβάσεις απουσίας συμμόρφωσης και κατηγορίας 1 6

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II – Συχνότητα των ελέγχων ανά εκατομ. τονοχιλιομέτρων 6

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III – Ανάλυση των ελέγχων ανά χώρα προελεύσεως 6

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV – Ποσοστό των μη σύμφωνων με την ADR μονάδων μεταφοράς 6

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V – Ανάλυση μη σύμφωνων με την ADR μονάδων μεταφοράς ανά τόπο προελεύσεως 6

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI – Συχνότητα ακινητοποίησης μη σύμφωνων με την ADR μονάδων μεταφοράς 6

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII – Ανάλυση ανά κατηγορίες επικινδυνότητας 6

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII – Είδη κυρώσεων ανά μη σύμφωνες με την ADR μονάδες μεταφοράς 6

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IX – Ετήσιες οδικές εμπορευματικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων σε εκατομμύρια τονοχιλιόμετρα 6

Εισαγωγή

Η οδηγία 95/50/EΚ του Συμβουλίου σχετικά με την καθιέρωση ενιαίων διαδικασιών στον έλεγχο των οδικών μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων εκδόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1995[1] και τα κράτη μέλη ήταν υποχρεωμένα να θέσουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την εν λόγω οδηγία έως την 1η Ιανουαρίου 1997.

Η οδηγία 95/50/ΕΚ προβλέπει, για κάθε ημερολογιακό έτος, και το αργότερο δώδεκα μήνες μετά την παρέλευση αυτού, ότι κάθε κράτος μέλος πρέπει να αποστέλλει στην Επιτροπή έκθεση επί της εφαρμογής της οδηγίας αυτής[2]. Η εν λόγω οδηγία προβλέπει επίσης ότι η Επιτροπή οφείλει να διαβιβάζει τουλάχιστον ανά τριετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας αυτής από τα κράτη μέλη[3].

Η έκθεση της Επιτροπής βασίζεται στις ετήσιες εκθέσεις που αποστέλλουν τα κράτη μέλη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για την τέταρτη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας του Συμβουλίου 95/50/ΕΚ στα κράτη μέλη, η οποία καλύπτει τα έτη 2006-2007. Η πρώτη έκθεση[4] κάλυπτε τα έτη 1997-1998, η δεύτερη έκθεση[5] τα έτη 1999-2002 και η τρίτη έκθεση[6] τα έτη 2003-2005.

Ιστορικό

Η οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 94/55/EΚ, της 21ης Νοεμβρίου 1994, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τις οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων[7], όπως τροποποιήθηκε[8], εισήγαγε εναρμονισμένους κανόνες για την μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων μεταξύ κρατών μελών, καθώς και εντός της επικράτειας αυτών.

Τα τεχνικά παραρτήματα της οδηγίας 94/55/EΚ είναι ταυτόσημα από άποψη περιεχομένου με τα τεχνικά παραρτήματα της διεθνούς συμφωνίας ADR[9]. Συνεπώς, η οδηγία 94/55/EΚ μεταφέρει, στο κοινοτικό δίκαιο, τις τεχνικές διατάξεις της συμφωνίας ADR με την οποία θεσπίζονται ομοιόμορφοι κανόνες για την ασφαλή διεθνή οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων. Η προστιθέμενη αξία της οδηγίας έγκειται στο γεγονός ότι επίσης επεκτείνει την ισχύ των κανόνων αυτών κατά τρόπο που να καλύπτονται οι εθνικές (εγχώριες) μεταφορές, προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση σε όλη την Κοινότητα των συνθηκών υπό τις οποίες μεταφέρονται οδικώς τα επικίνδυνα εμπορεύματα και, κατά συνέπεια, να βελτιώνεται ταυτόχρονα η οδική ασφάλεια σε εθνικό επίπεδο.

Το παράρτημα A της οδηγίας 94/55/EΚ περιλαμβάνει τις επικίνδυνες ύλες που επιτρέπεται να μεταφέρονται οδικώς και παρέχει κανόνες για τη συσκευασία, τη σήμανση και την περιγραφή εμπορευμάτων στα έγγραφα μεταφοράς. Το παράρτημα Β αναφέρεται στους κανόνες που διέπουν τα οχήματα και τις δραστηριότητες μεταφοράς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οδηγία 94/55/ΕΚ καταργήθηκε από τις 30 Ιουνίου 2009 και αντικαταστάθηκε από την οδηγία 2008/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Σεπτεμβρίου 2008, σχετικά με τις εσωτερικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων[10]. Εντούτοις, η οδηγία 2008/68/ΕΚ διατηρεί την ίδια προσέγγιση με αυτήν της οδηγίας 94/55/ΕΚ όσον αφορά τη συμπερίληψη των τεχνικών διατάξεων της ADR.

Οδηγία 95/50/ΕΚ

Στο πλαίσιο της οδηγίας 94/55/EΚ, και για να βελτιωθεί περαιτέρω το επίπεδο ασφάλειας στις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, καθώς και για να εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός ελέγχων που διενεργούνται με εναρμονισμένο τρόπο, το Συμβούλιο εξέδωσε στις 6 Οκτωβρίου 1995 την οδηγία 95/50/EΚ για την καθιέρωση ομοιόμορφων διαδικασιών στον έλεγχο των οδικών μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων. Η οδηγία αυτή περιλαμβάνει εναρμονισμένο κατάλογο τον οποίο χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη, καθώς και κατάλογο των κωδικών παραβάσεων. Το 2004 τα παραρτήματα της οδηγίας τροποποιήθηκαν[11] και από το 2005 το σύστημα των κωδικών παραβάσεων μεταβλήθηκε και περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες επικινδυνότητας.

Αυτοί οι ομοιόμορφοι έλεγχοι αφορούν όλες τις δραστηριότητες οδικής μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων στο έδαφος κράτους μέλους ή των επικίνδυνων εμπορευμάτων που εισέρχονται σε κράτος μέλος προερχόμενα από τρίτες χώρες ανεξαρτήτως της χώρας ταξινόμησης της μονάδας μεταφοράς. Η οδηγία σκοπό έχει να εξασφαλισθεί αντιπροσωπευτικό ποσοστό δειγματοληπτικού ελέγχου των μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων, παράλληλα δε να καλυφθεί εκτεταμένο ποσοστό του οδικού δικτύου.

Προληπτικά, ή εφόσον έχουν παρατηρηθεί παραβάσεις εξαιτίας των οποίων διακυβεύεται η οδική ασφάλεια, είναι δυνατόν να διενεργούνται έλεγχοι και στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων[12]. Πάντως, η οδηγία 95/50/ΕΚ δεν προβλέπει υποχρέωση αναφοράς των εν λόγω ελέγχων.

Εκθέσεις των Κρατών Μελών της ΕΕ και της Νορβηγίας

Κατά τη σύνταξη των εκθέσεών τους, τα κράτη μέλη καλούνται να χρησιμοποιούν τις κατηγορίες επικινδυνότητας που προβλέπονται στο Παράρτημα II της οδηγίας 95/50/ΕΚ και να υποβάλουν την έκθεση σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας. Η Νορβηγία έχει πάντοτε διαβιβάσει ετήσια έκθεση και έχει ζητήσει να συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Δεν υπέβαλαν όλα τα κράτη μέλη τις πληροφορίες τους στον τυποποιημένο μορφότυπο. Παραδείγματος χάρη, ορισμένα κράτη μέλη χρησιμοποίησαν τους κωδικούς όπως είχαν στον προηγούμενο κατάλογο (Παράρτημα I της οδηγίας προ της τροποποιήσεως του 2004), ενώ ορισμένα άλλα κράτη μέλη είχαν τα δικά τους συστήματα κατηγοριοποίησης των παραβάσεων.

Εκθέσεις παραλήφθηκαν από όλα τα κράτη μέλη και για τα δύο έτη 2006 και 2007· ωστόσο, πολλές εκθέσεις ήταν ελλιπείς. Οι ανεπάρκειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν χάσματα στους πίνακες της παρούσας έκθεσης. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται η ένδειξη «#Μ/Δ» η οποία σημαίνει «μη διαθέσιμο».

Η σύνοψη των εκθέσεων των κρατών μελών περιλαμβάνεται στα παραρτήματα της παρούσας έκθεσης. Στην παρουσίαση και την ανάλυση των δεδομένων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ότι το μοντέλο της έκθεσης άλλαξε το 2004.

Το παράρτημα I παρουσιάζει την εξέλιξη του αριθμού των ελέγχων που καταχωρήθηκαν σε κάθε κράτος μέλος από το 2003 έως το 2007, το ποσοστό των μονάδων μεταφοράς που δεν συμμορφώνονταν με τους κανόνες στο διάστημα 2006-2007 και το ποσοστό παραβάσεων της κατηγορίας επικινδυνότητας 1 το 2006-2007.

Κατά την ανάλυση της εξέλιξης στο Κεφάλαιο 6 και των στατιστικών στο 7.6. Ανάλυση των ελέγχων ανά κατηγορίες επικινδυνότητας , θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης για την Ισπανία είναι χαμηλός εξαιτίας κακής ερμηνείας του αριθμού των μονάδων μεταφοράς που δεν είναι σύμφωνες με την ADR.

Αρκετά κράτη μέλη διαβίβασαν εκθέσεις στις οποίες ο συνολικός αριθμός των παραβάσεων διαφέρει από τον αριθμό των μονάδων μεταφοράς που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις της ADR. Αυτό δεν θα πρέπει να είναι δυνατόν, καθώς ζητείται από τα κράτη μέλη να αναφέρουν για καθεμιά μονάδα μεταφοράς μόνον την πλέον σοβαρή κατηγορία παράβασης.

Υπολογισμός των δεδομένων

Είχε ζητηθεί από τα κράτη μέλη, στην έκθεση τους, να εκτιμήσουν, εφόσον ήταν δυνατό, τον όγκο των μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων σε τόνους ή σε τονοχιλιόμετρα. Μόνον 5 κράτη μέλη υπέβαλαν τα στοιχεία αυτά.

Για να είναι δυνατή η αντικειμενική σύγκριση μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών, τα στοιχεία για τον όγκο των μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων ανά κράτος μέλος αντλήθηκαν από τα δεδομένα της Eurostat[13]. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμηθεί η συχνότητα των ελέγχων ανά εκατομμύριο τονοχιλιομέτρων.

Δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για την Ουγγαρία το 2006 και για τη Μάλτα το 2006-2007. Όσον αφορά την Ουγγαρία, τα στοιχεία υπολογίστηκαν με αναγωγή στα δεδομένα της περιόδου 2007-2008. Για τη Μάλτα, ο όγκος των εμπορευματικών μεταφορών κοινοποιήθηκε από την αρμόδια αρχή της Μάλτας.

Οι στατιστικές που ελήφθησαν από την Eurostat παρουσιάζονται στο παράρτημα IX.

Εξέλιξη των ελέγχων και των αποτελεσμάτων τους

Στον πίνακα του παραρτήματος I παρατίθεται μια επισκόπηση της διαχρονικής εξέλιξης των καθοδόν ελέγχων σε κάθε κράτος μέλος. Στην πρώτη γραμμή αναγράφεται ο αριθμός των ελέγχων. Στη δεύτερη γραμμή αναγράφεται το εκατοστιαίο ποσοστό των μονάδων μεταφοράς που ελέγχθηκαν και για τις οποίες διαπιστώθηκε μία τουλάχιστον παράβαση. Στην Τρίτη γραμμή εμφανίζεται το ποσοστό των ελέγχων στο πλαίσιο των οποίων, η πλέον σοβαρή διαπιστωθείσα παράβαση ήταν κατηγορίας επικινδυνότητας 1, ήτοι η πλέον σοβαρή παράβαση.

Τα δεδομένα του παραρτήματος I αρχίζουν από το 2006, εκτός από τον αριθμό των ελέγχων, όπου περιλαμβάνονται τα στοιχεία από την προηγούμενη έκθεση.

Στο τέλος του πίνακα αναγράφονται οι μέσοι όροι για την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι στατιστικές που διαβίβασε η Νορβηγία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιτίας ελλιπών δεδομένων των εκθέσεων που διαβίβασαν τα κράτη μέλη:

- στους συνολικούς αριθμούς των ελέγχων για το 2006 και το 2007 δεν συμπεριλαμβάνεται η Εσθονία·

- στο εκατοστιαίο ποσοστό των μονάδων μεταφοράς που ελέγχθηκαν και για τις οποίες διαπιστώθηκε μία τουλάχιστον παράβαση των διατάξεων το 2006 δεν συμπεριλαμβάνεται η Γερμανία, η Εσθονία και η Ισπανία· για το 2007, η Εσθονία και η Ισπανία δεν συμπεριλαμβάνονται·

- στο εκατοστιαίο ποσοστό των παραβάσεων κατηγορίας επικινδυνότητας 1 για το 2006 δεν συμπεριλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Πορτογαλία.

Οι πληροφορίες για το εκατοστιαίο ποσοστό των παραβάσεων κατηγορίας 1 μπορεί να οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα όσον αφορά ορισμένα κράτη μέλη. Στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν περισσότερες από μία παραβάσεις ανά έλεγχο, το ποσοστό των παραβάσεων επικινδυνότητας 1 τείνει να είναι χαμηλότερο από την ακριβή τιμή. Για το 2006, αυτό συνέβη στην περίπτωση της Γαλλίας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας· για το 2007, αυτό αφορά τη Βουλγαρία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Ορισμένα κράτη μέλη παρουσιάζουν λιγότερες παραβάσεις από τον αριθμό των μονάδων μεταφοράς για τις οποίες διαπιστώθηκε ότι δεν είναι σύμφωνες με τις διατάξεις. Αυτό ισχύει στην περίπτωση του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας και της Σουηδίας. Με αυτό, δεν θα πρέπει να επηρεάζεται συστηματικά το εκατοστιαίο ποσοστό. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι αρχές επιβολής του Νόμου αναφέρουν μόνον τις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνονται παραβάσεις, αλλά δεν παρέχουν καμία πληροφορία για τις επακόλουθες παραβάσεις ή κυρώσεις. Το ζήτημα αυτό εξετάζεται λεπτομερέστερα στο σημείο 7.6.

Σύγκριση των δεδομένων

Οι παρακάτω παράγραφοι περιέχουν λεπτομερέστερα πληροφοριακά στοιχεία και ανάλυση των δεδομένων που κοινοποίησαν τα κράτη μέλη σχετικά με τους ελέγχους τους οποίους διενήργησαν. Στα παραρτήματα II έως VIII απεικονίζεται με γραφήματα ράβδων η κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος τα έτη 2006 και 2007.

Συχνότητα των ελέγχων

Στο παράρτημα II εμφαίνεται επισκόπηση της συχνότητας των καθοδόν ελέγχων στα κράτη μέλη κατά τα έτη 2006 και 2007. Η συχνότητα εκφράζεται ως ο λόγος του αριθμού των ελέγχων ανά εκατομμύριο τονοχιλιομέτρων επικίνδυνων εμπορευμάτων που μεταφέρθηκαν σε κάθε κράτος μέλος.

Το 2006, ο μέσος όρος στην ΕΕ ανερχόταν στους 2,95 ελέγχους ανά τονοχιλιόμετρο· το 2007, ανερχόταν σε 3,50. Αυτό σημαίνει αύξηση ποσοστού 18,6%. Η Βουλγαρία και η Ουγγαρία έχουν εξαιρετικά υψηλή συχνότητα ελέγχων. Χωρίς τους αριθμούς της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, ο μέσος όρος της ΕΕ θα ανερχόταν στο 2,33 το 2006 και στο 2,90 το 2007, ενώ η ετήσια αύξηση θα ήταν 24,5%.

Ανάλυση των ελέγχων ανά χώρα προελεύσεως

Ζητείται από τα κράτη μέλη να κατατάξουν σε κατηγορίες τα στατιστικά στοιχεία τους, με βάση τον τόπο ταξινόμησης κάθε μονάδας μεταφοράς. Στο παράρτημα III της παρούσας έκθεσης εμφαίνεται επισκόπηση των ελέγχων ανά τόπο προελεύσεως των μονάδων μεταφοράς.

Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική θέση κάθε κράτους μέλους, για παράδειγμα, στα νησιά υπάρχει συνήθως μικρότερη κίνηση οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων.

Δεδομένα του έτους 2006 λείπουν για τις εξής χώρες: Βουλγαρία, Γερμανία, Εσθονία, Πορτογαλία και Σλοβακία· για το έτος 2007 λείπουν αυτά της Εσθονίας.

Ποσοστό μη σύννομων μονάδων μεταφοράς

Το ποσοστό των μονάδων μεταφοράς που ελέγχθηκαν και για τις οποίες διαπιστώθηκε μία τουλάχιστον παράβαση, εμφαίνεται στο παράρτημα IV.

Το ποσοστό τοις εκατό των μη σύννομων μονάδων μεταφοράς διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών, φθάνει δε σχεδόν στο 80% στην Πορτογαλία, ενώ τοποθετείται σε λιγότερο από το 5% σε ορισμένο αριθμό κρατών μελών.

Δεδομένα του έτους 2006 λείπουν για τα ακόλουθα κράτη μέλη: Γερμανία και Εσθονία, αυτά του 2007 λείπουν για την Εσθονία. Ο δείκτης που αφορά την Ισπανία είναι χαμηλός, πράγμα που οφείλεται σε παρερμηνεία του αριθμού των μονάδων μεταφοράς που δεν είναι σύμφωνες με τους κανόνες.

Ανάλυση των μη σύννομων μονάδων μεταφοράς ανά τόπο προελεύσεως

Το γράφημα του παραρτήματος V εμφαίνει την κατανομή των μονάδων μεταφοράς που δεν είναι σύμφωνες με τις διατάξεις, σύμφωνα με τον τόπο προελεύσεως της μονάδας μεταφοράς.

Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική θέση κάθε κράτους μέλους.

Δεδομένα του έτους 2006 λείπουν για τις εξής χώρες: Γερμανία και Εσθονία· για το έτος 2007 λείπουν αυτά της Εσθονίας. Η Σλοβακία υπέβαλε τις σχετικές πληροφορίες, αλλά δεν ανέφερε καθόλου παραβάσεις για το 2006.

Συχνότητα ακινητοποίησης μονάδων μεταφοράς

Το γράφημα του παραρτήματος VI απεικονίζει το ποσοστό τοις εκατό των οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν σε σχέση με αυτά που αναφέρθηκαν ότι σημείωσαν κάποια παράβαση.

Η συχνότητα ακινητοποίησης διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στα διάφορα κράτη μέλη, στη Βουλγαρία, κάθε όχημα με παράβαση ακινητοποιήθηκε το 2006, ενώ αρκετά κράτη μέλη ανέφεραν ότι κανένα όχημα δεν ακινητοποιήθηκε.

Τα ακόλουθα κράτη μέλη δεν κοινοποίησαν δεδομένα για το έτος 2006: Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Σλοβακία· για το 2007: Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Τα ακόλουθα κράτη μέλη ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν διόλου ακινητοποιήσεις το έτος 2006: Εσθονία, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία και Μάλτα· για το 2007: Κύπρος, Εσθονία, Ισπανία, Λετονία, Μάλτα και Σουηδία.

Ανάλυση ανά κατηγορίες επικινδυνότητας

Το γράφημα του παραρτήματος VII απεικονίζει την κατανομή των παραβάσεων ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Στο πλαίσιο κάθε ελέγχου, έπρεπε να είχε καταγραφεί μόνον η υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας που είχε διαπιστωθεί.

Ο συνολικός αριθμός των αναφερθεισών παραβάσεων θα πρέπει να είναι ίσος προς τον αριθμό των μονάδων μεταφοράς που δεν ήταν σύμφωνες με τους κανόνες. Η τελευταία ράβδος στο διάγραμμα του παραρτήματος VII αντιπροσωπεύει το σύνολο των παραβάσεων διαιρούμενο κατά τον αριθμό των μη σύννομων μονάδων. Αυτό θα πρέπει να είναι ίσο με το 100%, επειδή μόνον κάθε φορά θα έπρεπε να είχε αναφερθεί μόνον η πλέον σοβαρή σημειωθείσα παράβαση.

Εάν ο αριθμός αυτός είναι κάτω του 100%, η έκθεση των παραβάσεων δεν είναι πλήρης. Εάν το εν λόγω σύνολο είναι ανώτερο του 100%, έχουν αναφερθεί περισσότερες παραβάσεις ανά έλεγχο.

Για το έτος 2006, η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Πορτογαλία δεν υπέβαλαν στοιχεία αναφορικά με τις κατηγορίες επικινδυνότητας. Η Σλοβακία δεν διαπίστωσε καθόλου παραβάσεις.

Για το 2007, όλα τα κράτη μέλη ανέφεραν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Είδη κυρώσεων

Το γράφημα του παραρτήματος VIII απεικονίζει την κατανομή των κυρώσεων σε κάθε κράτος μέλος.

Υπάρχουν, στα κράτη μέλη, πολλά και διάφορα συστήματα προστίμων και δίωξης.

Μερικά κράτη μέλη σημείωσαν ότι περισσότερες από μία κυρώσεις αναφέρθηκαν ανά μονάδα μεταφοράς. Ως εκ τούτου, το άθροισμα των εκατοστιαίων ποσοστών δεν είναι υποχρεωτικό να ισούται με το 100%.

Τα αποτελέσματα που αφορούν την Ισπανία είναι αφύσικα, εξαιτίας παρερμηνείας ως προς τον συνολικό αριθμό των μονάδων μεταφοράς που δεν ήταν σύμφωνες με τις διατάξεις της ADR. Επίσης, ορισμένα κράτη μέλη δεν κοινοποίησαν πληροφορίες όσον αφορά ορισμένα είδη κυρώσεων. Το κατά πόσον οι εν λόγω κυρώσεις δεν εφαρμόστηκαν ή δεν αναφέρθηκαν δεν έχει γίνει σαφές.

Η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία δεν ανέφεραν κυρώσεις για το έτος 2006· για το 2007 το ίδιο συμβαίνει όσον αφορά την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Συμπεράσματα

Όλα τα κράτη μέλη έχουν διενεργήσει καθοδόν ελέγχους σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 95/50/ΕΚ. Έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση όσον αφορά στον όγκο και στην ποιότητα των δεδομένων τα οποία έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή. Τα περισσότερα κράτη μέλη χρησιμοποιούν τους ορθούς μορφότυπους παρουσίασης των εκθέσεών τους. Εξακολουθεί να υπάρχει ένα ποσοστό οχημάτων τα οποία, όπως διαπιστώνεται κατά τη διενέργεια των ελέγχων αυτών, παραβιάζουν τη συναφή νομοθεσία. Ο αριθμός των παραβάσεων ανά έλεγχο φαίνεται να παραμένει σταθερός.

Ο αριθμός των ελέγχων εντός της ΕΕ αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το 2006 έως το 2007, φθάνοντας περί τους 285.000 ετήσιους ελέγχους εντός του 2007. Στο ένα όγδοο περίπου των ελέγχων, διαπιστώθηκε κάποια παράβαση. Από τις εν λόγω παραβάσεις, ποσοστό γύρω στο 40% ήταν του πλέον σοβαρού είδους. Κατά συνέπεια, σχεδόν 10.000 οχήματα ακινητοποιήθηκαν μετά τη διενέργεια του ελέγχου. Αυτό αποδεικνύει σαφώς ότι η καθοδόν εφαρμογή στην πράξη των κανόνων για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων είναι χρήσιμη και βοηθάει στη βελτίωση της ασφάλειας.

Η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διατυπώσει συστάσεις για την περαιτέρω εναρμόνιση της ερμηνείας και του περιεχομένου των πληροφοριών που υποβάλλουν τα κράτη μέλη στις ετήσιες εκθέσεις τους.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I – Εξέλιξη του αριθμού των ελέγχων, παραβάσεις απουσίας συμμόρφωσης και κατηγορίας 1

Περισσότερες πληροφορίες για τον παρόντα πίνακα δίδονται στο σημείο 6 της έκθεσης.

ΧΩΡΑ/ΕΤΟΣ | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 |

Αριθ. ελέγχων | 5831 | 5420 | 5273 | 7089 | 7580 |

AT | % Μη συμμορφ | 36,49% | 36,00% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 24,62% | 24,55% |

Αριθ. ελέγχων | 2919 | 3417 | 3835 | 3977 | 4133 |

BE | % Μη συμμορφ | 38,52% | 39,90% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 47,36% | 30,47% |

Αριθ. ελέγχων | 19206 | 27996 |

BG | % Μη συμμορφ | 2,49% | 1,24% |

% Κατ. Κινδ. 1 | #N/A | 23,15% |

Αριθ. ελέγχων | 75 | 181 |

CY | % Μη συμμορφ | 1,33% | 0,55% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 100,00% | 0,00% |

Αριθ. ελέγχων | 11334 | 17796 | 6694 | 7691 |

CZ | % Μη συμμορφ | 5,83% | 5,60% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 26,46% | 17,87% |

Αριθ. ελέγχων | 106653 | 103975 | 88915 | 83760 | 86225 |

DE | % Μη συμμορφ | #N/A | 20,18% |

% Κατ. Κινδ. 1 | #N/A | 47,00% |

Αριθ. ελέγχων | 311 | 621 | 708 | 889 | 646 |

DK | % Μη συμμορφ | 55,46% | 52,79% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 34,08% | 40,76% |

Αριθ. ελέγχων | 74 | 67 | #N/A | #N/A |

EE | % Μη συμμορφ | #N/A | #N/A |

% Κατ. Κινδ. 1 | 20,41% | 37,50% |

Αριθ. ελέγχων | 96 | 211 | 1106 | 614 | 456 |

EL | % Μη συμμορφ | 13,36% | 16,89% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 52,44% | 64,94% |

Αριθ. ελέγχων | 36782 | 30453 | 32591 | 40023 | 42787 |

ES | % Μη συμμορφ | 0,25% | 0,19% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 67,90% | 66,69% |

Αριθ. ελέγχων | 2394 | 2536 | 2401 | 2530 | 3025 |

FI | % Μη συμμορφ | 36,56% | 33,92% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 31,35% | 18,62% |

Αριθ. ελέγχων | 22951 | 28122 | 23341 | 5566 | 6388 |

FR | % Μη συμμορφ | 10,28% | 22,70% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 26,60% | 22,07% |

Αριθ. ελέγχων | 74546 | 41609 | 35555 | 25995 |

HU | % Μη συμμορφ | 1,63% | 4,30% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 23,10% | 27,03% |

Αριθ. ελέγχων | 356 | 375 | 815 | 630 | 731 |

IE | % Μη συμμορφ | 32,54% | 44,60% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 34,15% | 24,54% |

Αριθ. ελέγχων | 2797 | 3135 | 3963 | 4105 | 4515 |

IT | % Μη συμμορφ | 32,35% | 34,55% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 72,82% | 69,90% |

Αριθ. ελέγχων | 189 | 258 | 311 | 419 |

LT | % Μη συμμορφ | 29,58% | 16,95% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 23,91% | 15,49% |

Αριθ. ελέγχων | 313 | 100 | 190 | 190 | 182 |

LU | % Μη συμμορφ | 64,21% | 68,13% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 15,75% | 49,19% |

Αριθ. ελέγχων | 403 | 417 | 823 | 1609 |

LV | % Μη συμμορφ | 11,42% | 10,19% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 25,53% | 29,27% |

Αριθ. ελέγχων | 36 | 33 | 75 |

MT | % Μη συμμορφ | 51,52% | 76,00% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 23,53% | 34,09% |

Αριθ. ελέγχων | 2362 | 2138 | 1949 | 2750 | 7340 |

NL | % Μη συμμορφ | 26,65% | 14,69% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 57,82% | 57,16% |

Αριθ. ελέγχων | 13505 | 15840 | 39057 |

PL | % Μη συμμορφ | 11,14% | 2,96% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 27,19% | 15,52% |

Αριθ. ελέγχων | 67 | 192 | 171 | 235 | 137 |

PT | % Μη συμμορφ | 76,17% | 73,72% |

% Κατ. Κινδ. 1 | #N/A | 42,50% |

Αριθ. ελέγχων | 2914 | 4517 |

RO | % Μη συμμορφ | 9,37% | 5,58% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 69,60% | 64,77% |

Αριθ. ελέγχων | 6333 | 5109 | 6375 | 4182 | 4219 |

SE | % Μη συμμορφ | 29,60% | 20,27% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 22,08% | 24,04% |

Αριθ. ελέγχων | 4178 | 3228 | 2179 | 1621 | 1041 |

SI | % Μη συμμορφ | 17,89% | 19,50% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 42,76% | 39,41% |

Αριθ. ελέγχων | 83 | 247 | 300 |

SK | % Μη συμμορφ | 0,00% | 0,67% |

% Κατ. Κινδ. 1 | #N/A | 0,00% |

Αριθ. ελέγχων | 6124 | 4863 | 5762 | 4851 | 8221 |

UK | % Μη συμμορφ | 13,69% | 30,76% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 19,13% | 30,01% |

Αριθ. ελέγχων | 244710 | 285466 |

EU | % Μη συμμορφ | 12,11% | 14,44% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 40,57% | 41,06% |

Αριθ. ελέγχων | 632 | 417 |

NO | % Μη συμμορφ | 34,65% | 34,53% |

% Κατ. Κινδ. 1 | 21,27% | 15,97% |

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II – Συχνότητα των ελέγχων ανά εκατομ. τονοχιλιομέτρων

Περισσότερες πληροφορίες για το παρόν γράφημα δίδονται στο σημείο 7.1 της έκθεσης.

[pic]

[pic]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III – Ανάλυση των ελέγχων ανά χώρα προελεύσεως

Περισσότερες πληροφορίες για το παρόν γράφημα δίδονται στο σημείο 7.2 της έκθεσης.

[pic]

[pic]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV – Ποσοστό των μη σύμφωνων με την ADR μονάδων μεταφοράς

Περισσότερες πληροφορίες για το παρόν γράφημα δίδονται στο σημείο 7.3 της έκθεσης.

[pic]

[pic]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V – Ανάλυση μη σύμφωνων με την ADR μονάδων μεταφοράς ανά τόπο προελεύσεως

Περισσότερες πληροφορίες για το παρόν γράφημα δίδονται στο σημείο 7.4 της έκθεσης.

[pic]

[pic]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI – Συχνότητα ακινητοποίησης μη σύμφωνων με την ADR μονάδων μεταφοράς

Περισσότερες πληροφορίες για το παρόν γράφημα δίδονται στο σημείο 7.5 της έκθεσης.

[pic]

[pic]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII – Ανάλυση ανά κατηγορίες επικινδυνότητας

Περισσότερες λεπτομέρειες για το παρόν γράφημα δίδονται στο σημείο 7.6 της έκθεσης.

[pic][pic]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII – Είδη κυρώσεων ανά μη σύμφωνες με την ADR μονάδες μεταφοράς

Περισσότερες λεπτομέρειες για το παρόν γράφημα δίδονται στο σημείο 7.7 της έκθεσης.

[pic][pic]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IX – Ετήσιες οδικές εμπορευματικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων σε εκατομμύρια τονοχιλιόμετρα

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον παρόντα πίνακα δίδονται στο σημείο 5 της έκθεσης.

ΚΜ/έτος |1999 |2000 |2001 |2002 |2003 |2004 |2005 |2006 |2007 |2008 | |AT |960 |924 |1064 |985 |1132 |940 |972 |1122 |1054 |1178 | |BE |2768 |3545 |4177 |3779 |2623 |2284 |2473 |2203 |2191 |1904 | |BG |: |: |: |: |: |: |: |438 |491 |694 | |CY |: |: |: |134 |118 |159 |221 |166 |224 |181 | |CZ |: |2905 |2117 |1905 |2172 |1498 |1814 |1875 |1376 |1140 | |DE |12261 |12782 |13437 |12034 |12777 |13524 |13158 |13717 |12834 |13616 | |DK |887 |853 |827 |998 |780 |901 |693 |933 |620 |1256 | |EE |: |: |: |: |25 |24 |286 |193 |276 |189 | |EL |: |: |: |: |2040 |3875 |1975 |3085 |2228 |3144 | |ES |8998 |10690 |10300 |12036 |12185 |12669 |12474 |12700 |12671 |12605 | |FI |1946 |2077 |2427 |2253 |2401 |1818 |2165 |2317 |1847 |1574 | |FR |8328 |7607 |8132 |8471 |8797 |8701 |8825 |9456 |9755 |9441 | |HU |: |: |: |: |: |: |: |1099 |1217 |1348 | |IE |597 |954 |1139 |1094 |1414 |1468 |1403 |1340 |1291 |1351 | |IT |10875 |10894 |11086 |10523 |10131 |9935 |11406 |10777 |11392 |: | |LT |: |: |: |: |1173 |1151 |383 |461 |461 |384 | |LU |200 |189 |245 |337 |327 |344 |444 |445 |468 |364 | |LV |: |: |: |117 |153 |97 |159 |154 |162 |185 | |MT | | | | | | | |28 |28 | | |NL |950 |848 |2123 |1680 |1664 |2021 |2203 |2390 |2098 |2554 | |PL |: |: |: |: |: |3651 |3649 |3267 |4708 |5380 | |PT |1571 |1276 |1775 |1730 |1900 |2066 |1984 |2046 |1979 |1846 | |RO |: |: |: |: |: |: |: |2559 |2057 |1782 | |SE |: |1779 |1623 |2009 |1778 |1450 |1634 |1743 |1409 |1265 | |SI |: |: |542 |407 |418 |477 |620 |571 |631 |662 | |SK |: |: |: |: |406 |431 |366 |517 |562 |281 | |UK |10790 |11654 |10655 |10178 |9899 |7983 |8766 |7590 |7808 |: | |NO |1085 |1139 |828 |908 |1120 |886 |944 |931 |1454 |1018 | |

[1] ΕΕ L 249 της 17.10.1995, σ. 35, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2004/112/EΚ της Επιτροπής της 13 Δεκεμβρίου 2004 για την προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας 95/50/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 367, 14.12.2004, σ. 23).

[2] Άρθρο 9 παράγραφος 1.

[3] Άρθρο 9 παράγραφος 2.

[4] COM (2000) 517 τελικό της 06.09.2000.

[5] COM (2005) 430 τελικό της 15.09.2005.

[6] COM(2007) 795 τελικό της 13.12.2007.

[7] ΕΕ L 319 της 12.12.1994, σ. 7.

[8] Οδηγία, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία αριθ. 2004/111/ΕΚ της Επιτροπής, της 9ης Δεκεμβρίου 2004 για την προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας του Συμβουλίου αριθ. 94/55/ΕΚ (ΕΕ αριθ. L 365, 10.12.2004, σ. 25).

[9] Ευρωπαϊκή συμφωνία για τις διεθνείς μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων που συνήφθη στη Γενεύη στις 30 Σεπτεμβρίου 1957, όπως τροποποιήθηκε, το πλέον πρόσφατο κείμενο της οποίας ανάγεται στην έκδοση 2009-2011.

[10] ΕΕ αριθ. L 260 της 30.09.2008, σ. 13–59.

[11] Οδηγία 2004/112/ΕΚ της Επιτροπής, της 13ης Δεκεμβρίου 2004, για προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας 95/50/ΕΚ (ΕΕ αριθ. L 367 της 14.12.2004, σ. 23)

[12] Η Σουηδία ανέφερε ότι στη χώρα αυτή διενεργείται σημαντικός αριθμός υλικών και άλλων ελέγχων στους τερματικούς σταθμούς, στις εταιρείες και στους λιμένες. Οι Κάτω Χώρες ανέφεραν ότι, επιπλέον, στη χώρα αυτή γίνονται επισκέψεις στις μεταφορικές εταιρείες προς διενέργεια υλικών και άλλων ελέγχων και προς διανομή πληροφοριακών στοιχείων. Το Βέλγιο ανέφερε ότι, πέραν των επιθεωρήσεων στις εγκαταστάσεις των εταιρειών, οι σύμβουλοι ασφαλείας υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές αναφορές των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενεργήθηκαν στην εταιρεία.

[13] Πίνακας της Eurostat «DS-073082»: Ετήσιες οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, ανά είδος επικίνδυνων εμπορευμάτων και ανά δραστηριότητα.

Top