EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0171

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Για ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην υπηρεσία των πολιτών της Ευρώπης Σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος της Στοκχόλμης

/* COM/2010/0171 τελικό */

52010DC0171




[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 20.4.2010

COM(2010) 171 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Για ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην υπηρεσία των πολιτών της Ευρώπης Σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος της Στοκχόλμης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Για ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην υπηρεσία των πολιτών της Ευρώπης Σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος της Στοκχόλμης

1. Για ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην υπηρεσία των πολιτών της Ευρώπης

Ο ευρωπαϊκός χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης αποτελεί μαζί με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» θεμελιώδη συνιστώσα της απάντησης της ΕΕ στις παγκόσμιες μακροχρόνιες προκλήσεις, καθώς και συμβολή στην ενίσχυση και ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μοντέλου κοινωνικής οικονομίας της αγοράς στον 21ο αιώνα.

Σε μια περίοδο αλλαγών που ο κόσμος μόλις έχει αρχίσει να ανακάμπτει από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει σήμερα περισσότερο από ποτέ να προστατεύει και να προβάλλει τις αξίες μας και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας. Εν μέσω των συνεχών κοινωνικών και τεχνολογικών αλλαγών, αναλλοίωτες αξίες μας παραμένουν ο σεβασμός του ανθρώπου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη. Οι αξίες αυτές πρέπει επομένως να βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης μας.

Το πρόγραμμα της Στοκχόλμης, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2009[1], καθορίζει τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης κατά τα πέντε προσεχή έτη. Το περιεχόμενό του είναι απόρροια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τα τελευταία έτη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται τα φιλόδοξα σχέδια που διατύπωσε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της του Ιουνίου 2009[2], η οποία οδήγησε στην έγκρισή του.

Πρωταρχικός στόχος της δράσης της Επιτροπής στον τομέα αυτόν κατά τα προσεχή έτη θα είναι η «προώθηση της Ευρώπης των πολιτών», μέσω της οποίας θα εξασφαλίζεται στους πολίτες η δυνατότητα να ασκούν τα δικαιώματά τους και να επωφελούνται πλήρως από την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Στους τομείς της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, τομείς που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή κάθε πολίτη, έχουν οι πολίτες τις μεγαλύτερες προσδοκίες από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι Ευρωπαίοι, ανεξαρτήτως φύλου, προσδοκούν δικαίως από την Ένωση να τους παρέχει ένα περιβάλλον διαβίωσης όπου θα επικρατεί ειρήνη και ευημερία εντός του οποίου τα δικαιώματά τους θα γίνονται πλήρως σεβαστά και θα αισθάνονται ασφαλείς.

Ο ευρωπαϊκός χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης πρέπει να είναι ένας χώρος στον οποίο εξασφαλίζεται πραγματικός σεβασμός των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων τρίτων χωρών.

Στόχος του παρόντος σχεδίου δράσης είναι να προωθήσει τις προτεραιότητες αυτές, σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, μεριμνώντας ώστε οι πολίτες να δρέπουν τους καρπούς της προόδου που συντελείται στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Το σχέδιο θα πρέπει επίσης να μας επιτρέψει να ατενίσουμε το μέλλον παρέχοντας μια αποφασιστική και προσήκουσα ευρωπαϊκή απάντηση στις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Η έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας παρέχει στην Ένωση τη δυνατότητα να επιδείξει μεγαλύτερη φιλοδοξία ανταποκρινόμενη στους καθημερινούς προβληματισμούς και τις προσδοκίες των πολιτών στην Ευρώπη. Πρώτον, ο αυξημένος ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συννομοθέτη στους περισσότερους τομείς και η μεγαλύτερη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων θα συμβάλουν ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να λογοδοτεί περισσότερο για τις πράξεις της προς το συμφέρον του πολίτη και θα ενισχύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα της Ένωσης. Δεύτερον, η καθιέρωση ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο στους περισσότερους τομείς πολιτικής θα συμβάλει στο να καταστούν ενιαίες οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Τέλος, ο δικαστικός έλεγχος θα ενισχυθεί, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αναλάβει τη δικαστική εποπτεία όλων των θεμάτων που άπτονται της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, ενώ ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ θα καταστεί δεσμευτικός από νομική άποψη. Η Συνθήκη ορίζει νέους στόχους για την Ένωση, ειδικότερα την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, και επιβεβαιώνει τον στόχο προώθησης της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η Ένωση οφείλει συνεπώς να απαντήσει με αποφασιστικότητα στις προσδοκίες και τις ανησυχίες των πολιτών της. Οφείλει να αντισταθεί στην τάση να εξετάζει χωριστά την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι αρχές αυτές συμπορεύονται σε μια συνεκτική προσέγγιση ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

2. Διασφάλιση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων

Η προστασία των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων πρέπει να κατευθύνει το σύνολο των νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών της ΕΕ. Τα δικαιώματα που αναφέρονται στον Χάρτη πρέπει να είναι συγκεκριμένα και να εφαρμόζονται αποτελεσματικά. Η Επιτροπή θα εφαρμόσει «πολιτική μηδενικής ανοχής» όσον αφορά τις παραβιάσεις των διατάξεών του. Θα ενισχύσει τους μηχανισμούς που διαθέτει ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τον Χάρτη και θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του. Σε μια παγκόσμια κοινωνία η οποία χαρακτηρίζεται από ραγδαίες τεχνολογικές μεταβολές και όπου δεν υφίστανται σύνορα στην ανταλλαγή των πληροφοριών, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η Ένωση πρέπει να διασφαλίσει τη συστηματική εφαρμογή του θεμελιώδους δικαιώματος προστασίας των δεδομένων. Πρέπει να καταστήσουμε αυστηρότερη τη θέση της ΕΕ στον τομέα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο όλων των πολιτικών της ΕΕ, περιλαμβανομένων των τομέων της επιβολής του νόμου και της πρόληψης της εγκληματικότητας, καθώς και του τομέα των διακρατικών μας σχέσεων.

Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα πολιτικής που διαθέτουμε για να δώσουμε μια δυναμική ευρωπαϊκή απάντηση στη βία κατά των γυναικών και των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας και του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, καθώς και στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και στην καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων, ρατσισμού, ξενοφοβίας και ομοφοβίας. Θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τις ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση.

Θα πρέπει να αναλύσουμε και να μειώσουμε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των 27 κρατών μελών όσον αφορά την προστασία των θυμάτων εγκληματικών και τρομοκρατικών πράξεων, με σκοπό τη χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη βελτίωση του επιπέδου προστασίας. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να εγγυάται υψηλό επίπεδο δικαιωμάτων για τους κατηγορουμένους τόσο από την άποψη μιας δίκαιας διαδικασίας όσο και από την άποψη των συνθηκών κράτησης και φυλάκισης.

3. Ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαίων πολιτών

Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια πρέπει να πάψει να αποτελεί απλώς μια έννοια που αναφέρεται στις συνθήκες και να καταστεί απτή πραγματικότητα, καταδεικνύοντας στην καθημερινή ζωή των πολιτών την προστιθέμενη αξία της σε σχέση με την εθνική ιθαγένεια. Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματα που τους παρέχει η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η διευκόλυνση της κινητικότητας των πολιτών βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου. Η ελεύθερη διακίνηση αποτελεί ουσιώδες δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ και των μελών των οικογενειών τους και πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά. Η κινητικότητα πρέπει να ενισχυθεί με την κατάργηση των φραγμών που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες όταν αποφασίσουν να ασκήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας πηγαίνοντας να σπουδάσουν, να εργαστούν, να στήσουν μια επιχείρηση, να δημιουργήσουν οικογένεια, ή να συνταξιοδοτηθούν σε κράτος μέλος άλλο από το κράτος καταγωγής τους. Οι πολίτες πρέπει να απολαύουν προστασίας οπουδήποτε και αν βρίσκονται στον κόσμο. Κάθε πολίτης της ΕΕ που βρίσκεται σε χώρα στην οποία δεν υπάρχει εκπροσώπηση του κράτους μέλους καταγωγής του, θα πρέπει να λαμβάνει προξενική βοήθεια από την πρεσβεία ή το προξενείο οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους με τις ίδιες συνθήκες που ισχύουν και για τους υπηκόους του εν λόγω κράτους.

Για να επιτευχθεί η προσέγγιση των πολιτών με το ευρωπαϊκό σχέδιο, είναι ουσιώδες να διευκολύνεται και να ενθαρρύνεται η συμμετοχή τους στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης. Κοινή επιδίωξη αποτελεί η αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα πρέπει να προωθηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω το δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν και να εκλέγονται στις τοπικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές στον τόπο κατοικίας τους. Η «πρωτοβουλία πολιτών» αποτελεί ένα ισχυρό μηχανισμό για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και της δημοκρατικής νομιμότητας της Ένωσης.

4. Ενίσχυση της εμπιστοσύνης εντός του ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου

Ο ευρωπαϊκός δικαστικός χώρος και η ορθή λειτουργία της ενιαίας αγοράς βασίζονται στη θεμελιώδη αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης. Ωστόσο, η αρχή αυτή μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δικαστών, των επαγγελματιών του νομικού κλάδου, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη απαιτεί κοινές στοιχειώδεις προδιαγραφές και ενισχυμένη κατανόηση των διαφορετικών νομικών παραδόσεων και πρακτικών.

Η θέσπιση των δικαιωμάτων δεν αρκεί. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις θα γίνουν πραγματικότητα μόνο αν εξασφαλιστεί η άμεση πρόσβαση των άμεσα ενδιαφερομένων σε αυτά. Πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να επικαλούνται τα δικαιώματά τους σε οποιοδήποτε σημείο της Ένωσης και αν βρίσκονται.

Η ικανοποιητική λειτουργία του ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου είναι επωφελής για όλες τις πολιτικές της Ένωσης, και στηρίζει την ανάπτυξη και την επιτυχημένη εφαρμογή τους. Θα πρέπει, πιο συγκεκριμένα, να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων ώστε να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα της ενιαίας αγοράς διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών. Με την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας, η Ένωση διαθέτει πλέον τα μέσα που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και τις συνήθεις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, εναρμονίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και της ενιαίας αγοράς με την ποικιλία των εθνικών νομικών παραδόσεων.

Το δίκαιο της Ένωσης μπορεί να διευκολύνει την κινητικότητα και να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να ασκήσουν πλήρως το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης. Όσον αφορά τα διεθνή ζευγάρια, μπορεί να μειώσει το περιττό άγχος σε περίπτωση διαζυγίου ή χωρισμού και να άρει την υφιστάμενη νομική αβεβαιότητα για τα παιδιά και τους γονείς τους σε διασυνοριακές καταστάσεις. Μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη των φραγμών όσον αφορά την αναγνώριση νομικών πράξεων και να οδηγήσει στην αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δημόσιων εγγράφων. Όταν οι πολίτες κυκλοφορούν με αυτοκίνητο σε άλλο κράτος μέλος και έχουν την ατυχία να τους συμβεί ατύχημα, χρειάζονται ασφάλεια δικαίου όσον αφορά τις προθεσμίες παραγραφής των ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Το δίκαιο της Ένωσης μπορεί να έχει συγκεκριμένη και δυναμική συμβολή στην υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», καθώς και στον μετριασμό των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Νέες νομοθετικές προτάσεις σε επίπεδο ΕΕ θα υποβληθούν όπου κριθεί αναγκαίο και ενδεδειγμένο για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς μας, και οι οποίες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις απαλλάσσοντας αυτές από τον διοικητικό φόρτο και μειώνοντας το κόστος των συναλλαγών.

Η περικοπή των γραφειοκρατικών διατυπώσεων που βαρύνουν τις επιχειρήσεις αποτελεί σαφή προτεραιότητα και η δύσκαμπτη και δαπανηρή διαδικασία της κήρυξης εκτελεστότητας ( exequatur ) που απαιτείται για την αναγνώριση και εκτέλεση μιας απόφασης σε άλλη δικαιοδοσία θα πρέπει να εξαλειφθεί χωρίς να θίγονται οι αναγκαίες διασφαλίσεις. Καθιστώντας την ανάκτηση των διασυνοριακών οφειλών εξίσου εύκολη με την ανάκτηση των εθνικών οφειλών, θα ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά μας. Εξάλλου, οι αποτελεσματικότερες διαδικασίες εκκαθάρισης μπορεί να συμβάλουν στην ανάκαμψη από την οικονομική κρίση. Μπορούμε να διευκολύνουμε τις διασυνοριακές συναλλαγές ενισχύοντας τη συνοχή του ευρωπαϊκού δικαίου των συμβάσεων. Οι επιχειρήσεις δεν εκμεταλλεύονται επαρκώς τις δυνατότητες του Διαδικτύου για να προωθήσουν τις πωλήσεις τους: το δίκαιο της Ένωσης μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτού του προβλήματος αυξάνοντας την ανάγκη των επιχειρήσεων για ασφάλεια δικαίου, εξασφαλίζοντας παράλληλα το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να έχουν πρόσβαση σε έννομη προστασία σε διασυνοριακές υποθέσεις. Τέλος, η αυξημένη προσφυγή σε εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης.

Το ποινικό δίκαιο αποτελεί σχετικά καινοφανή τομέα δραστηριότητας της ΕΕ για τον οποίο η συνθήκη της Λισαβόνας ορίζει σαφές νομικές πλαίσιο. Στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, μια στρατηγική η οποία θα σέβεται πλήρως την επικουρικότητα και τη συνοχή πρέπει να καθοδηγεί την πολιτική προσέγγισης του ουσιαστικού και του διαδικαστικού ποινικού δικαίου της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα εθνικά κοινοβούλια και το Συμβούλιο και να εξακολουθήσει να παρέχεται προτεραιότητα στην αμοιβαία αναγνώριση, διατηρώντας σε ορισμένες περιπτώσεις την εναρμόνιση των παραβάσεων και των κυρώσεων.

Η απονομή της δικαιοσύνης δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από αδικαιολόγητες διαφορές μεταξύ των δικαστικών συστημάτων των κρατών μελών: οι δράστες αξιόποινων πράξεων δεν θα πρέπει να μπορούν να αποφεύγουν τη δίωξη και τη φυλάκιση διασχίζοντας τα σύνορα και εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές που υφίστανται μεταξύ των εθνικών δικαστικών συστημάτων. Απαιτείται μία στέρεα κοινή ευρωπαϊκή διαδικαστική βάση. Για τη δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης που θα λειτουργεί ικανοποιητικά, πρέπει να διαθέτουμε ουσιαστικά εργαλεία, όπως λ.χ. ένα νέο και ολοκληρωμένο σύστημα συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων σε διασυνοριακές υποθέσεις, καθώς και καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών όσον αφορά τα διαπραχθέντα αδικήματα. Η Επιτροπή θα προετοιμάσει, εξάλλου, τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας από την Eurojust, η οποία θα είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης αδικημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω το ενδεχόμενο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

5. Κατοχύρωση της ασφάλειας της Ευρώπης

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αύξηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις κυριότερες τρίτες χώρες και, κατά περίπτωση, με την επιχειρηματική κοινότητα, και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορούν οι πολίτες της Ένωσης να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Η συνθήκη της Λισαβόνας εξασφαλίζει στην Ένωση καλύτερα μέσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διασυνοριακών προβλημάτων θα εφαρμοστεί με φροντίδα και αποφασιστικότητα μια στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας που θα βασίζεται στον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και στην αλληλεγγύη μεταξύ κρατών μελών. Η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής συνεπάγεται συντονισμένη προσέγγιση της αστυνομικής συνεργασίας, της διαχείρισης των συνόρων, της συνεργασίας στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης και της πολιτικής προστασίας. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όλες τις απειλές που είναι συνήθεις στον τομέα της ασφάλειας, από την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα έως τα προβλήματα ασφάλειας που συνδέονται με τις ανθρωπογενείς ή φυσικές καταστροφές. Λόγω της αυξανόμενης χρήσης των νέων τεχνολογιών, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών αυτών απαιτείται η υιοθέτηση μιας συμπληρωματικής πολιτικής που θα διασφαλίζει την ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών δικτύων και υποδομών ΤΕΠ.

Για να αποφέρει καρπούς, η στρατηγική αυτή πρέπει να βασιστεί στην εμπειρία του παρελθόντος και στα διδάγματα που έχουν αντληθεί από αυτήν. Έφθασε η στιγμή να αξιολογήσουμε την προηγούμενη προσέγγισή μας, η οποία συνίστατο στην αντίδραση της Ένωσης σε αναπάντεχα και τραγικά συμβάντα, συχνά ανάλογα με την περίπτωση, και να αξιοποιήσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο που παρέχει η συνθήκη της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει μια συνεκτική και πολυδιάστατη προσέγγιση.

Η κατάρτιση ενός στρατηγικού προγράμματος ανταλλαγής πληροφοριών απαιτεί επισκόπηση των υφιστάμενων συστημάτων συλλογής, επεξεργασίας και ανταλλαγής δεδομένων, με διεξοδική εκτίμηση της χρησιμότητας, της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της αναλογικότητάς τους, καθώς και με σεβασμό του δικαιώματος της ιδιωτικότητας. Θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνεκτική ανάπτυξη όλων των υφιστάμενων και μελλοντικών συστημάτων πληροφόρησης.

Προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η εξέταση των αντιτρομοκρατικών μέτρων που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια και ο προσδιορισμός του τρόπου βελτίωσής τους ώστε να συμβάλουν στην προστασία των συμπολιτών μας και να ενισχύσουν τη δράση των κρατών μελών. Το νέο θεσμικό πλαίσιο παρέχει στην Ένωση μια μοναδική ευκαιρία για την καλύτερη διασύνδεση των διαφόρων αντιτρομοκρατικών μέσων που διαθέτει.

Τα μέτρα που θα ληφθούν στο μέλλον σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχει το νέο θεσμικό πλαίσιο. Η εμπορία ανθρώπων, η παιδική πορνογραφία, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, το οικονομικό έγκλημα, η παραχάραξη μέσων πληρωμής και η διακίνηση ναρκωτικών θα πρέπει να τύχουν μιας σφαιρικής προσέγγισης. Η αποτελεσματικότερη δίωξη και καταδίκη των δραστών είναι εξίσου σημαντική με την ανταπόκριση στις ανάγκες των θυμάτων των εγκλημάτων αυτών, καθώς και με τη μείωση των υπηρεσιών που ενδεχομένως ζητούνται από τα θύματα. Η εστίαση του κατασταλτικού δυναμικού των κρατών μελών σε συγκεκριμένα ναρκωτικά και οδούς διακίνησης θα αποτελέσει μια πρώτη συγκεκριμένη επιχειρησιακή απάντηση.

Θα πρέπει επίσης να εξαλείψουμε όλα τα εμπόδια για την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των κρατών μελών. Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των υπηρεσιών και οργανισμών της ΕΕ όπως η FRONTEX, η Ευρωπόλ και η Eurojust, καθώς επίσης και η OLAF, οι οποίοι θα πρέπει να βελτιώσουν τη συνεργασία τους και να αποκτήσουν τις εξουσίες και τους πόρους που είναι αναγκαίοι για την επίτευξη των στόχων τους στο πλαίσιο μιας σαφώς καθορισμένης εντολής.

Η Ένωση θα υιοθετήσει μια ενοποιημένη προσέγγιση του ελέγχου της πρόσβασης στο έδαφός της σε έναν διευρυμένο χώρο Σένγκεν, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η κινητικότητα και να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας. Θα επιδιώξει την ελευθέρωση των θεωρήσεων, κυρίως με τις γειτονικές χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι ανθρώπινες επαφές που θα βασίζονται σε σαφώς καθορισμένους όρους.

Η ευφυής χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων ως συμπλήρωμα των υφιστάμενων εργαλείων στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαχείρισης των κινδύνων μπορεί επίσης να καταστήσει την Ευρώπη πιο προσιτή στους καλόπιστους ταξιδιώτες και να τονώσει την καινοτομία μεταξύ των βιομηχανιών της ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και την ανάπτυξη της Ευρώπης, και επίσης να κατοχυρώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της Ένωσης. Υψηλή προτεραιότητα παραμένει η επικείμενη λειτουργία των συστημάτων SIS II και VIS.

Η προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που ενέχει το διεθνές εμπόριο παραποιημένων, απαγορευμένων και επικίνδυνων εμπορευμάτων απαιτεί επίσης συντονισμένη προσέγγιση που θα βασίζεται στις ικανότητες των τελωνειακών αρχών. Η προστασία έναντι των επιβλαβών και επικίνδυνων προϊόντων πρέπει να διασφαλίζεται με αποτελεσματικό και διαρθρωμένο τρόπο μέσω διαχείρισης των κινδύνων που αφορούν τα εμπορεύματα, την αλυσίδα εφοδιασμού και κάθε είδους ροές εμπορευμάτων, η οποία θα βασίζεται στην πραγματοποίηση ελέγχων.

Ανάμεσα στις γενικότερες προσπάθειές της για προστασία των πολιτών, ενεργός θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την πρόληψη, την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε κρίσεις και καταστροφές. Άμεση προτεραιότητα θα αποτελέσουν η διεξοδικότερη αξιολόγηση και ο προσδιορισμός των ενεργειών που απαιτούνται σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείριση των κρίσεων. Θα ενισχυθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ προκειμένου να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα, η διαλειτουργικότητα και ο συντονισμός της συνδρομής που παρέχουν τα κράτη μέλη. Η Ένωση θα εφαρμόσει τη ρήτρα αλληλεγγύης.

6. Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα στο επίκεντρο της δράσης μας

Για να δώσουμε στους μετανάστες τη δυνατότητα να συνεισφέρουν πλήρως στην ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, θα πρέπει, πιστοί στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, να υπερασπιστούμε σθεναρά τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Πολύτιμος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η μετανάστευση στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ένωσης και στη διασφάλιση μακροχρόνιων ικανοποιητικών οικονομικών επιδόσεων της ΕΕ. Θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στη στρατηγική «Ευρώπη 2020», παρέχοντας μια πρόσθετη πηγή δυναμικής ανάπτυξης.

Κατά τα πέντε προσεχή έτη θα δοθεί έμφαση στη χάραξη μιας πραγματικά κοινής πολιτικής στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου. Η τρέχουσα οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να μειώσει την αποφασιστικότητά μας και τις φιλοδοξίες μας σε αυτόν τον τομέα. Αντιθέτως, σήμερα επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ η ανάπτυξη των πολιτικών αυτών με γνώμονα μια μακροχρόνια προοπτική σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς και ενίσχυση της αλληλεγγύης, ιδίως μεταξύ των κρατών μελών, τα οποία επωμίζονται από κοινού το βάρος της διασφάλισης ενός ανθρώπινου και αποτελεσματικού συστήματος. Μετά τη σταθεροποίηση των πολιτικών αυτών, θα πρέπει να αξιολογηθεί η επιτευχθείσα πρόοδος σε σχέση με τους φιλόδοξους στόχους μας. Αν χρειαστεί, θα προταθούν περαιτέρω μέτρα.

Η Ένωση θα χαράξει μια κοινή μεταναστευτική πολιτική που θα προβλέπει νέα και πιο ευέλικτα πλαίσια υποδοχής των νόμιμων μεταναστών. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να προσαρμοστεί στην αυξανόμενη κινητικότητα και στις ανάγκες των εθνικών αγορών εργασίας, σεβόμενη παράλληλα τις σχετικές αρμοδιότητες των κρατών μελών.

Επιδίωξη της ΕΕ θα πρέπει να είναι η επίτευξη ενιαίου επιπέδου δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για τους νόμιμους μετανάστες, συγκρίσιμου με εκείνο που απολαμβάνουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Η παγίωση των δικαιωμάτων αυτών σε έναν κώδικα μετανάστευσης και η θέσπιση κοινών κανόνων για την αποτελεσματική διαχείριση της οικογενειακής επανένωσης είναι ουσιώδεις προκειμένου να ωφεληθούν πλήρως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη από τα θετικά αποτελέσματα της νόμιμης μετανάστευσης και να ενισχυθεί παράλληλα η ανταγωνιστικότητα της Ένωσης. Η Ένωση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για ένταξη των μεταναστών και διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, επισημαίνοντας παράλληλα και τη δική τους ευθύνη όσον αφορά την ένταξή τους στις κοινωνίες στις οποίες ζουν.

Εξίσου σημαντική για την αξιοπιστία και την επιτυχία των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτόν είναι η πρόληψη και η μείωση της παράνομης μετανάστευσης σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών.

Προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια πραγματική εταιρική σχέση με τις τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης και να ενσωματώσουμε όλα τα θέματα που αφορούν τη μετανάστευση σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης. Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συνολική της προσέγγιση όσον αφορά τη μετανάστευση.

Πρέπει να σεβαστούμε το θεμελιώδες δικαίωμα της παροχής ασύλου, τηρώντας ιδίως την αρχή της «μη επαναπροώθησης». Η δημιουργία του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και του ευρωπαϊκού γραφείου στήριξης του ασύλου θα πρέπει να διασφαλίζουν ένα ενιαίο σύστημα, υψηλά κοινά κριτήρια προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κοινή διαδικασία παροχής ασύλου, με μακροπρόθεσμο στόχο την αμοιβαία αναγνώριση. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας στον τομέα του ασύλου και της επανεγκατάστασης θα είναι η αλληλεγγύη, τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και απέναντι στα θύματα διώξεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

7. Συμβολή σε μια παγκοσμιοποιημένη Ευρώπη

Οι πολιτικοί στόχοι που προαναφέρθηκαν δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς αποτελεσματική δέσμευση έναντι των εταίρων μας στις τρίτες χώρες και των διεθνών οργανισμών. Προσδίδοντας στην προσπάθειά μας ισχυρή εξωτερική διάσταση, συνεπή με τη γενική εξωτερική δράση της Ένωσης, θα μπορέσουμε να προβλέψουμε τις δυσκολίες και να επιτύχουμε τους στόχους μας, στους οποίους συγκαταλέγονται η προώθηση των αξιών μας και η τήρηση των διεθνών υποχρεώσεών μας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η συνέχεια και η συνέπεια μεταξύ των δύο είναι ουσιώδης για την παραγωγή αποτελεσμάτων, όπως επίσης και η συνοχή και η συμπληρωματικότητα ανάμεσα στη δράση της Ένωσης και τη δράση των κρατών μελών.

Ανάμεσα στις νέες δυνατότητες που προσφέρει η συνθήκη της Λισαβόνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι και η δυνατότητα που της παρέχει να δρα πιο αποτελεσματικά στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων. Βάσει της Συνθήκης, η Επιτροπή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εδραίωση της εξωτερικής διάστασης της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων στην ΕΕ. Η Ύπατη Εκπρόσωπος, και ταυτόχρονα αντιπρόεδρος της Επιτροπής, και η Επιτροπή επιφορτίζονται από τη Συνθήκη να εξασφαλίζουν τη συνοχή μεταξύ των εξωτερικών σχέσεων και των άλλων πτυχών της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

8. Μετουσίωση των πολιτικών προτεραιοτήτων σε συγκεκριμένες ενέργειες και αποτελέσματα

Προϋπόθεση για την επίτευξη προόδου στους τομείς της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης είναι η επιτυχημένη εφαρμογή αυτών των πολιτικών προτεραιοτήτων. Για να αντεπεξέλθει στις φιλοδοξίες της συνθήκης της Λισαβόνας, η Επιτροπή ανέθεσε, για πρώτη φορά, τα χαρτοφυλάκια της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων σε δύο διαφορετικούς Επιτρόπους, ο ένας εκ των οποίων είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Σημείο αναφοράς μας θα είναι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και η μέθοδος που θα ακολουθήσουμε θα αποτελείται από πέντε πτυχές που συνίστανται σε βελτίωση της ενοποίησης με τις άλλες πολιτικές της Ένωσης, της ποιότητας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, της εφαρμογής σε εθνικό επίπεδο, της χρήσης των εργαλείων αξιολόγησης και της αντιστοίχησης των πολιτικών μας προτεραιοτήτων με τους χρηματοδοτικούς πόρους, εντός του ταχθέντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Ουσιώδης για την επίτευξη πραγματικής προόδου θα είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Για να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη θα πρέπει να θεσπιστούν ελάχιστα κοινά κριτήρια· (για παράδειγμα, όσον αφορά τα δικανικά δικαιώματα), και να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές νομικές παραδόσεις και πρακτικές. Πολύτιμη θα ήταν η καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής παιδείας στον τομέα, χάρη σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και ανταλλαγών τύπου Erasmus, καθώς μέσω ενός ευρωπαϊκού ινστιτούτου δικαίου που θα βασίζεται στις υφιστάμενες δομές και δίκτυα· θα ενθαρρύνουμε ενεργά παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Σπανίως όμως αρκεί απλώς η θέσπιση νομικών πράξεων. Τα φιλόδοξα σχέδια θα πρέπει να συζητηθούν ευρέως και τα αποτελέσματα να εξηγηθούν διεξοδικά. Συχνά δεν είναι καθόλου σαφές αν οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν πλήρη επίγνωση των δικαιωμάτων και των ευθυνών τους και, ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να τα ασκήσουν πλήρως. Η καλύτερη επικοινωνία θα βοηθήσει τους πολίτες να επωφεληθούν από την πρόοδο που πραγματοποιείται σε επίπεδο ΕΕ και θα γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και στην αντίληψη που έχουν γι’αυτήν οι πολίτες.

Ο πίνακας που ακολουθεί αποτελεί οδηγό για τη δράση της Ένωσης στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης κατά τα πέντε προσεχή έτη με σκοπό την επίτευξη του συνόλου των πολιτικών στόχων που θέσπισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πρόγραμμα της Στοκχόλμης, την ανταπόκριση στις σχετικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες με σαφές χρονοδιάγραμμα έγκρισης και υλοποίησης. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ενέργειες αυτές συνδέονται στενά μεταξύ τους και τις κρίνει απαραίτητες και ανάλογες με τη φιλοδοξία που πρέπει να επιδεικνύει η Ένωση.

Θα πρέπει να καταρτιστούν και να εφαρμοστούν πρωτοβουλίες για την προώθηση των κοινών πολιτικών μας προτεραιοτήτων με σκοπό την επίτευξη των πλέον φιλόδοξων δυνατών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις προσδοκίες των πολιτών. Ήρθε η ώρα να μεριμνήσουμε ώστε οι πολίτες να επωφεληθούν πλήρως από την πρόοδο που συντελείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επιτυχημένη εφαρμογή του παρόντος σχεδίου δράσης εξαρτάται από την πολιτική δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων: της Επιτροπής, ως κινητήριας δύναμης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, στο πλαίσιο της εξέτασης και έγκρισης των προτάσεων, καθώς και των εθνικών κοινοβουλίων, κατά τον έλεγχο της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Το ίδιο επίπεδο δέσμευσης αναμένεται και από τα κράτη μέλη κατά τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και εφαρμογή της νομοθεσίας της Ένωσης, από την Επιτροπή κατά την άσκηση ελέγχου της νομοθεσίας, καθώς και από τα δικαστήρια της Ένωσης και από τα εθνικά δικαστήρια κατά τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας. Τέλος, ο ενεργός και ενημερωμένος πολίτης, τελικός αποδέκτης όλων αυτών των προσπαθειών, είναι βασικός οδηγός και παίκτης σε ολόκληρη τη διαδικασία.

Το παρόν σχέδιο δράσης δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα παγιωμένο πρόγραμμα. Η Ένωση πρέπει να είναι ικανή να αντιδρά σε απροσδόκητα γεγονότα, να εκμεταλλεύεται αμέσως τις ευκαιρίες που εμφανίζονται και να προβλέπει τις μελλοντικές τάσεις στις οποίες ακολούθως να προσαρμόζεται. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα χρησιμοποιεί το δικαίωμα πρωτοβουλίας που διαθέτει, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Θα υποβάλει επίσης το 2012 ενδιάμεση έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος της Στοκχόλμης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν το παρόν σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος της Στοκχόλμης και να δεσμευτούν ενεργά για την υλοποίησή του.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διασφάλιση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων

Μια Ευρώπη που στηρίζεται στα θεμελιώδη δικαιώματα |

Ενέργειες | Αρμόδιο μέρος | Χρονοδιάγραμμα |

Σύσταση εξουσιοδότησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την προσχώρηση της ΕΕ στην ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων | Επιτροπή | 2010 (εγκρίθηκε) |

Ανακοίνωση σχετικά με την πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα | Επιτροπή | 2010 |

Πολυετές πλαίσιο του οργανισμού για τα θεμελιώδη δικαιώματα που θα καλύπτει τον τομέα της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις | Επιτροπή | 2010 |

Έκθεση για την υπενθύμιση εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα | Επιτροπή | 2010 |

Ετήσια έκθεση σχετικά με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ | Επιτροπή | 2010 Υπό εκτέλεση |

Έκθεση αξιολόγησης σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης 2003/335/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την έρευνα και δίωξη της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου | Επιτροπή | 2011 |

Ευρωπαϊκό δίκτυο σημείων επαφής σχετικά με πρόσωπα που ευθύνονται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη στην κοινωνία της πληροφορίας |

Ενέργειες | Αρμόδιο μέρος | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με ένα νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μετά την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας | Επιτροπή | 2010 |

Νέο πλήρες νομικό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων | Επιτροπή | 2010 |

Ανακοίνωση για την προστασία του ιδιωτικού βίου και την εμπιστοσύνη στην ψηφιακή Ευρώπη: εξασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις νέες υπηρεσίες | Επιτροπή | 2010 |

Σύσταση εξουσιοδότησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς επιβολής του νόμου | Επιτροπή | 2010 |

Ανακοίνωση σχετικά με τα ουσιώδη στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνουν οι συμφωνίες για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα οι οποίες συνάπτονται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών για σκοπούς επιβολής του νόμου | Επιτροπή | 2012 |

Συνύπαρξη σε ένα χώρο που σέβεται την πολυμορφία και προστατεύει τους πιο ευάλωτους |

Ρατσισμός και ξενοφοβία |

Ενέργειες | Αρμόδιο μέρος | Χρονοδιάγραμμα |

Εφαρμογή της απόφασης πλαισίου 2008/913/ΔΕΥ για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία | Κράτη μέλη Επιτροπή | Νοέμβριος 2010 Υπό εκτέλεση |

Ανακοίνωση σχετικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων | Επιτροπή | 2011 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί φυλετικών διακρίσεων | Επιτροπή | 2012 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης πλαισίου 2008/913/ΔΕΥ για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία | Επιτροπή | 2013 |

Δικαιώματα του παιδιού |

Ενέργειες | Αρμόδιο μέρος | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού (2010 – 2014), βάσει αξιολόγησης των επιπτώσεων των νομικών μέσων της ΕΕ, σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο, που επηρεάζουν τα δικαιώματα του παιδιού | Επιτροπή | 2010 |

Πρωτοβουλίες σχετικά με τις δυνατότητες οικογενειακής διαμεσολάβησης σε διεθνές επίπεδο | Επιτροπή | 2012 |

Εφαρμογή των συμπερασμάτων του Συμβουλίου όσον αφορά τους μηχανισμούς συναγερμού σε περιπτώσεις απαγωγής παιδιών | Κράτη μέλη | 2011 |

Κανονισμός σχετικά με την ανοικτή γραμμή επικοινωνίας της ΕΕ για τα εξαφανισμένα παιδιά | Επιτροπή | 2012 |

Ευπαθείς ομάδες |

Ενέργειες | Αρμόδιο μέρος | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με την κοινωνική και οικονομική ένταξη των Ρομ στην Ευρώπη | Επιτροπή | 2010 (εγκρίθηκε) |

Ανακοίνωση σχετικά με μια στρατηγική για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, της ενδοοικογενειακής βίας και του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η οποία θα συνοδεύεται από σχέδιο δράσης της ΕΕ | Επιτροπή | 2011 - 2012 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης της Χάγης του 2000 για την προστασία σε διεθνές επίπεδο των ενηλίκων, και παράλληλη αξιολόγηση της ανάγκης συμπληρωματικών προτάσεων όσον αφορά τους ευάλωτους ενήλικες | Επιτροπή | 2014 |

Έμπρακτη υποστήριξη και προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για αρωγή των κρατών μελών στην καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει του άρθρου 10 της ΣΛΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ρομ. | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Προσχώρηση στη σύμβαση της Χάγης του 2000 για την προστασία σε διεθνές επίπεδο των ενηλίκων | Κράτη μέλη |

Θύματα αξιόποινων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας |

Ενέργειες | Αρμόδιο μέρος | Χρονοδιάγραμμα |

Νομοθετική πρόταση για ένα γενικό μέσο για την προστασία των θυμάτων και σχέδιο δράσης για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων μεταξύ των οποίων η έκδοση ευρωπαϊκής εντολής προστασίας | Επιτροπή | 2011 |

Ατομικά δικαιώματα κατά τις ποινικές διαδικασίες |

Ενέργειες | Αρμόδιο μέρος | Χρονοδιάγραμμα |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με τη μετάφραση και τη διερμηνεία | Επιτροπή | 2010 (εγκρίθηκε) |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με την ενημέρωση όσον αφορά τα δικαιώματα και τις κατηγορίες | Επιτροπή | 2010 |

Νομοθετικές πρόταση σχετικά με τις νομικές συμβουλές και το ευεργέτημα πενίας | Επιτροπή | 2011 |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με την επικοινωνία με συγγενείς, εργοδότες και προξενικές αρχές | Επιτροπή | 2012 |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με ειδικές διασφαλίσεις για ευάλωτους υπόπτους ή κατηγορουμένους | Επιτροπή | 2013 |

Πράσινη Βίβλος σχετικά με την ανάγκη εξέτασης πτυχών στοιχειωδών δικονομικών δικαιωμάτων των υπόπτων και των κατηγορουμένων, πέραν εκείνων που καλύπτουν οι προηγούμενες νομοθετικές προτάσεις | Επιτροπή | 2014 |

Κράτηση |

Ενέργειες | Αρμόδιο μέρος | Χρονοδιάγραμμα |

Πράσινη Βίβλος σχετικά με θέματα κράτησης και οι απαιτούμενες συνοδευτικές ενέργειες | Επιτροπή | 2011 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης πλαισίου 2008/909/ΔΕΥ για την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις οι οποίες επιβάλλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας ή μέτρα ασφαλείας στερητικά της ελευθερίας με σκοπό την εκτέλεσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση | Επιτροπή | 2013 |

Ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαίων πολιτών

Πλήρης άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας |

Ενέργειες | Αρμόδιο μέρος | Χρονοδιάγραμμα |

Μέτρα σε συνέχεια της εφαρμογής της οδηγίας 2004/38/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Δεύτερη έκθεση σχετικά με την υλοποίηση και εφαρμογή της οδηγίας 2004/38/ΕΚ | Επιτροπή | 2013 |

Η εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρώπης 2020 «Νεολαία σε κίνηση» | Επιτροπή | 2010 |

Δικαίωμα προστασίας σε τρίτες χώρες |

Ενέργειες | Αρμόδιο μέρος | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με την απογραφή και τις μελλοντικές εξελίξεις προς μια αποτελεσματικότερη προξενική προστασία για τους πολίτες της ΕΕ | Επιτροπή | 2010 |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με τη βελτίωση της οικονομικής αντιστάθμισης της προξενικής προστασίας σε κρίσιμες καταστάσεις | Επιτροπή | 2011 |

Πρόταση οδηγίας για τη λήψη των μέτρων συντονισμού και συνεργασίας που απαιτούνται για να διευκολυνθεί η προξενική προστασία (τροποποίηση της απόφασης 1995/553/ΕΚ) | Επιτροπή | 2011 |

Συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Έκθεση για την ιθαγένεια στην οποία περιλαμβάνεται ανάλυση και τρόποι υπέρβασης των φραγμών στην ελεύθερη κυκλοφορία, καθώς και έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2009 | Επιτροπή | 2010 |

Εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 94/80/ΕΚ περί λεπτομερών κανόνων άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι και την προβλεπόμενη από το άρθρο 22 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ παρέκκλιση | Επιτροπή | 2011 |

Νομοθετική πρόταση για τροποποίηση της οδηγίας 93/109/ΕΚ σχετικά με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους πολίτες και τις εθνικές διοικήσεις | Επιτροπή | 2011-2012 |

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις εθνικές πρακτικές όσον αφορά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου | Επιτροπή | 2012 |

Έκθεση σχετικά με τη χορήγηση παρέκκλισης σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 14 παράγραφος 3 της οδηγίας 93/109/ΕΚ για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου | Επιτροπή | 2012 |

Έκθεση για την ιθαγένεια η οποία περιλαμβάνει περαιτέρω ανάλυση και τρόπους υπέρβασης των φραγμών στην ελεύθερη κυκλοφορία | Επιτροπή | 2013 |

Ενίσχυση της εμπιστοσύνης εντός του ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου

Συνέχιση της εφαρμογής της αμοιβαίας αναγνώρισης |

Ποινικό δίκαιο |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Εκθέσεις εφαρμογής της απόφασης-πλαισίου 2006/783/ΔΕΥ σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση στις αποφάσεις δήμευσης | Επιτροπή | 2010 2013 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης-πλαισίου 2002/584/ΔΕΥ για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και κατάλληλα παρεπόμενα μέτρα | Επιτροπή | 2010 2014 |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με τη θέσπιση ενός γενικού καθεστώτος για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές υποθέσεις το οποίο θα βασίζεται στην αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης και θα καλύπτει όλα τα είδη αποδεικτικών στοιχείων | Επιτροπή | 2011 |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με την εισαγωγή κοινών προτύπων για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές υποθέσεις ώστε να διασφαλίζεται το παραδεκτό τους | Επιτροπή | 2011 |

Πρόταση κανονισμού με τον οποίο θα παρέχονται στην Eurojust εξουσίες για την κίνηση ερευνών, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η εσωτερική διάρθρωση της Eurojust, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της | Επιτροπή | 2012 |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση της απαγόρευσης άσκησης ορισμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων | Επιτροπή | 2013 |

Ανακοίνωση για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) από την Eurojust | Επιτροπή | 2013 |

Νομοθετική πρόταση για την αμοιβαία αναγνώριση των χρηματικών ποινών, περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τροχαίες παραβάσεις | Επιτροπή | 2011 |

Αστικό δίκαιο |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 44/2001 για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις (Βρυξέλλες I) | Επιτροπή | 2010 |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου για την ενίσχυση της συνεργασίας όσον αφορά το εφαρμοστέο δίκαιο σε υποθέσεις διαζυγίου (Ρώμη III) | Επιτροπή | 2010 (εγκρίθηκε) |

Πρόταση κανονισμού για τη ρύθμιση της σύγκρουσης νόμων όσον αφορά τις περιουσιακές σχέσεις μεταξύ συζύγων, περιλαμβανομένου του ζητήματος της δικαιοδοσίας και της αμοιβαίας αναγνώρισης, καθώς και κανονισμού για τις περιουσιακές συνέπειες του χωρισμού ζευγαριών που δεν έχουν συνάψει γάμο | Επιτροπή | 2010 |

Επιτομή της υφιστάμενης νομοθεσίας της Ένωσης όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα του αστικού δικαίου | Επιτροπή | 2010 |

Διαβούλευση σχετικά με τα συλλογικά ένδικα μέσα στη νομοθεσία της ΕΕ | Επιτροπή | 2010 |

Επιτομή της υφιστάμενης νομοθεσίας της Ένωσης σχετικά με τη νομοθεσία περί καταναλωτών | Επιτροπή | 2011 |

Σύσταση της Επιτροπής σχετικά με την εγγραφή στο μητρώο διαθηκών, μετά την έκδοση από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κανονισμού σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων και δημόσιων εγγράφων στον τομέα της κληρονομικής διαδοχής και την καθιέρωση ευρωπαϊκού κληρονομητηρίου | Επιτροπή | 2013 |

Ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης |

Βελτίωση των εργαλείων |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο (αστικές υποθέσεις) - εφαρμογή της τροποποιητικής απόφασης για το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο (απόφαση 568/2009/ΕΚ) - βελτίωση του δικτυακού τόπου του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου σύμφωνα με τις εξελίξεις της ευρωπαϊκής δικτυακής πύλης e-Justice - υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο (ποινικές υποθέσεις) - εφαρμογή της απόφασης 2008/976/ΔΕΥ του Συμβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο - βελτίωση της διάδοσης επικαιροποιημένων πληροφοριών σχετικά με την εφαρμογή των μέσων της ΕΕ στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας | Επιτροπή Κράτη μέλη Κράτη μέλη και ΕΔΔ | Υπό εκτέλεση |

Εφαρμογή |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Εγχειρίδιο εφαρμογής των συμφωνιών ΕΕ-ΗΠΑ για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή και έκδοση | Επιτροπή | 2010 |

Οδηγός πρακτικής σχετικά με την ευρωπαϊκή διαταγή πληρωμής (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1896/2006) | Επιτροπή | 2010 |

Οδηγός πρακτικής σχετικά με την ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 861/2007) | Επιτροπή | 2011 |

Ενημερωτικά δελτία σχετικά με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 4/2009 για τις υποχρεώσεις διατροφής | Επιτροπή | 2011 |

Ενημερωτικά δελτία σχετικά με την οδηγία 2008/52/ΕΚ για τη διαμεσολάβηση | Επιτροπή | 2012 |

Εγχειρίδιο της απόφασης-πλαισίου 2003/577/ΔΕΥ όσον αφορά τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων | Επιτροπή | 2012 |

Εγχειρίδιο της απόφασης-πλαισίου 2005/214/ΔΕΥ όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις | Επιτροπή | 2012 |

Δημιουργία βάσης κοινών ελάχιστων κανόνων |

Ποινικό δίκαιο |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Νομοθετική πρόταση για εναρμόνιση της νομοθεσίας όσον αφορά τελωνειακές παραβάσεις και πρόστιμα | Επιτροπή | 2012 |

Νομοθετικές προτάσεις οι οποίες συμπληρώνουν την οδηγία 2008/99/ΕΚ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου, καθώς και την οδηγία 2009/123/ΕΚ σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία | Επιτροπή | 2012 |

Αστικό δίκαιο |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1393/2007 περί επιδόσεως και κοινοποιήσεως στα κράτη μέλη δικαστικών και εξωδίκων πράξεων σε αστικές ή εμπορικές υποθέσεις (επίδοση ή κοινοποίηση πράξεων), η οποία θα συνοδεύεται εν ανάγκη από πρόταση αναθεώρησης που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως τη θέσπιση κοινών ελάχιστων κανόνων | Επιτροπή | 2011 2012 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1206/2001 για τη συνεργασία μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών κατά τη διεξαγωγή αποδείξεων σε αστικές ή εμπορικές υποθέσεις, που θα συνοδεύεται εν ανάγκη από πρόταση αναθεώρησης που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως τη θέσπιση κοινών ελάχιστων κανόνων | Επιτροπή | 2012 2013 |

Πρόταση κανονισμού για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2201/2003 για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας, περιλαμβανομένης της θέσπισης κοινών ελάχιστων κανόνων όσον αφορά την αναγνώριση αποφάσεων γονικής μέριμνας, κατόπιν υποβολής σχετικής έκθεσης εφαρμογής | Επιτροπή | 2011 2013 |

Έκθεση σχετικά με τη λειτουργία του υφιστάμενου στην ΕΕ καθεστώτος όσον αφορά την πολιτική δικονομία σε διασυνοριακό επίπεδο | Επιτροπή | 2013 |

Πράσινη Βίβλος σχετικά με τη θέσπιση των ελάχιστων κανόνων για τις δικαιοδοτικές διαδικασίες του αστικού δικαίου και απαιτούμενα παρεπόμενα μέτρα | Επιτροπή | 2013 |

Νομοθετική πρόταση με στόχο τη βελτίωση της συνοχής της ισχύουσας νομοθεσίας της Ένωσης στον τομέα του αστικού δικονομικού δικαίου | Επιτροπή | 2014 |

Τα οφέλη που συνεπάγεται ο ευρωπαϊκός δικαστικός χώρος για τους πολίτες |

Ευκολότερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Δημιουργία της ευρωπαϊκής δικτυακής πύλης e-Justice και προετοιμασία μελλοντικών εκδόσεων | Επιτροπή | 2010 |

Πράσινη Βίβλος για την ελεύθερη κυκλοφορία των εγγράφων: ληξιαρχικές πράξεις, δημόσια έγγραφα και απλούστευση της επικύρωσης | Επιτροπή | 2010 |

Κανονισμός σχετικά με τις προθεσμίες παραγραφής των διασυνοριακών τροχαίων ατυχημάτων | Επιτροπή | 2011 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2003/8/ΕΚ σχετικά με το ευεργέτημα πενίας | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση/Πράσινη Βίβλος σχετικά με την προώθηση διαδικασίας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στην ΕΕ | Επιτροπή | 2010 |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των συνεπειών ορισμένων δημόσιων εγγράφων (ληξιαρχικές πράξεις και πράξεις γεννήσεως, πατρότητας, υιοθεσίας, ονοματοδοσίας) | Επιτροπή | 2013 |

Νομοθετική πρόταση για την κατάργηση των διατυπώσεων επικύρωσης των εγγράφων μεταξύ κρατών μελών | Επιτροπή | 2013 |

Ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τη διαμεσολάβηση | Επιτροπή | 2013 |

Στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με το ευρωπαϊκό δίκαιο των συμβάσεων - Μέθοδος έγκρισης του Κοινού Πλαισίου Αναφοράς | Επιτροπή | 2010 |

Πρόταση κανονισμού για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών | Επιτροπή | 2010 |

Νομοθετική πρόταση για το Κοινό Πλαίσιο Αναφοράς | Επιτροπή | 2011 |

Πρόταση κανονισμού για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1346/2000 περί των διαδικασιών αφερεγγυότητας, κατόπιν υποβολής έκθεσης εφαρμογής του | Επιτροπή | 2012 2013 |

Πρόταση κανονισμού για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διαφάνεια των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη | Επιτροπή | 2013 |

Πράσινη Βίβλος σχετικά με πτυχές του διεθνούς ιδιωτικού δικαίου, περιλαμβανομένου του εφαρμοστέου δικαίου, όσον αφορά εταιρείες, ενώσεις και άλλα νομικά πρόσωπα | Επιτροπή | 2014 |

Εκθέσεις εφαρμογής και παρεπόμενα μέτρα: |

Έκθεση σχετικά με την εκχώρηση απαιτήσεων βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 593/2008 για το εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβατικές ενοχές (Ρώμη I) | Επιτροπή | 2010 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 805/2008 για τη θέσπιση ευρωπαϊκού εκτελεστού τίτλου για μη αμφισβητούμενες αξιώσεις | Επιτροπή | 2011 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 804/2007 για το εφαρμοστέο δίκαιο στις εξωσυμβατικές ενοχές (Ρώμη II) | Επιτροπή | 2012 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 861/2007 για τη θέσπιση ευρωπαϊκής διαδικασίας μικροδιαφορών | Επιτροπή | 2013 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1896/2006 για τη θέσπιση διαδικασίας ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής | Επιτροπή | 2013 |

Έκθεση σχετικά με το εφαρμοστέο δίκαιο στις ασφαλιστικές συμβάσεις βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 593/2008 για το εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβατικές ενοχές (Ρώμη I) | Επιτροπή | 2013 |

Οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών (COM(2008) 614 τελικό) | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Εκσυγχρονισμός της οδηγίας 90/314/ΕΟΚ για τα οργανωμένα ταξίδια | Επιτροπή | 2011 |

Εκσυγχρονισμός της οδηγίας 2005/29/ΕΚ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές | Επιτροπή | 2011 |

Εκσυγχρονισμός της οδηγίας 98/6/ΕΚ όσον αφορά την αναγραφή των τιμών των προϊόντων | Επιτροπή | 2012 |

Εκσυγχρονισμός της οδηγίας 2006/114/ΕΚ για την παραπλανητική και τη συγκριτική διαφήμιση | Επιτροπή | 2012 |

Ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της ΕΕ στον δικαστικό τομέα |

Αστικό δίκαιο |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Σύσταση εξουσιοδότησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Ελβετίας για τη δικαστική συνεργασία όσον αφορά την επίδοση εγγράφων και τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων | Επιτροπή | 2012 |

Σύσταση εξουσιοδότησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Ελβετίας όσον αφορά συμπληρωματικό πρωτόκολλο στη σύμβαση του Λουγκάνο του 2007 σχετικά με τα θέματα διατροφής | Επιτροπή | 2010 |

Σύσταση να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις, επικαιροποιώντας την τρέχουσα εντολή, σχετικά με το πρωτόκολλο διαστήματος UNIDROIT | Επιτροπή | 2010 |

Ανακοίνωση σχετικά με τον καθορισμό στρατηγικής όσον αφορά την παρουσία της ΕΕ στη διεθνή σκηνή στον τομέα του αστικού δικαίου | Επιτροπή | 2011 |

Προτάσεις για την εξουσιοδότηση ορισμένων κρατών μελών να προσχωρήσουν στη σύμβαση της Χάγης σχετικά με την επίδοση εγγράφων και τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, προς το συμφέρον της ΕΕ | Επιτροπή | 2011 |

Πρόταση για τη σύναψη από την ΕΕ του πρωτοκόλλου του Λουξεμβούργου για το σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό | Επιτροπή | 2011 |

Πρόταση για τη σύναψη από την ΕΕ της σύμβασης της Χάγης του 2005 σχετικά με την επιλογή δικαστηρίου | Επιτροπή | 2012 |

Αξιολόγηση της συμμετοχής των τρίτων χωρών στη σύμβαση του Λουγκάνο | Επιτροπή | 2012 |

Πρόταση υπογραφής και σύναψης από την ΕΕ του πρωτοκόλλου για τον διαστημικό εξοπλισμό | Επιτροπή | 2013 |

Πρόταση για την προσχώρηση της ΕΕ στη σύμβαση UNIDROIT | Επιτροπή | 2014 |

Ποινικό δίκαιο |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με τις διεθνείς πτυχές της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις | Επιτροπή | 2013 |

Κατοχύρωση της ασφάλειας της Ευρώπης

Στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας | Επιτροπή | 2010 |

Ενίσχυση των μέσων |

Διαχείριση της ροής των πληροφοριών |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με την επισκόπηση της συγκέντρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών | Επιτροπή | 2010 |

Νομοθετική πρόταση για μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τη χρήση δεδομένων από τις καταστάσεις με τα ονόματα επιβατών (PNR) για σκοπούς επιβολής του νόμου | Επιτροπή | 2010 |

Ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά δεδομένων από τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR) σε τρίτες χώρες | Επιτροπή | 2010 |

Προτάσεις εξουσιοδότησης της Επιτροπής σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών σχετικά με τα δεδομένα από τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενδιαφερόμενων τρίτων χωρών | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση 2011-2014 |

Έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής της οδηγίας 2006/24/ΕΚ για τη διατήρηση δεδομένων, η οποία εν ανάγκη θα συνοδεύεται από πρόταση αναθεώρησης | Επιτροπή | 2010 2012 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης-πλαισίου 2006/960/ΔΕΥ (σουηδική πρωτοβουλία) σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου | Επιτροπή | 2011 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης 2008/615/ΔΕΥ (απόφαση Prüm) για τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων για το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις πληροφορίες σχετικά με τα οχήματα | Επιτροπή | 2012 |

Ανακοίνωση σχετικά με το ευρωπαϊκό πρότυπο ανταλλαγής πληροφοριών, η οποία θα συνοδεύεται από σχέδιο δράσης | Επιτροπή | 2012 2013 |

Ανακοίνωση σχετικά με τη βελτίωση του εντοπισμού των χρηστών προπληρωμένων υπηρεσιών επικοινωνίας για σκοπούς επιβολής του νόμου | Επιτροπή | 2012 |

Πράσινη Βίβλος σχετικά με εμπορικές πληροφορίες που αφορούν πρότυπα επιβολής του νόμου και ανταλλαγής πληροφοριών | Επιτροπή | 2012 |

Αστυνομικός κώδικας, περιλαμβανομένης της κωδικοποίησης των κυριότερων μέσων πρόσβασης σε πληροφορίες | Επιτροπή | 2014 |

Κινητοποίηση των απαιτούμενων τεχνολογικών εργαλείων |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Νομοθετική πρόταση για την κατάρτιση ευρωπαϊκού μητρώου καταδικασθέντων υπηκόων τρίτων χωρών | Επιτροπή | 2011 |

Προτάσεις για την εφαρμογή μέτρων σχετικά με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS) | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση σχετικά με τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ευρετηριακού Συστήματος Ποινικών Μητρώων (EPRIS) | Επιτροπή | 2012 |

Ανακοίνωση σχετικά με ενδεχόμενα μέτρα προώθησης της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπόλ, όσον αφορά βιαιοπραγούντες ταξιδιώτες σε σχέση με σημαντικές διοργανώσεις | Επιτροπή | 2012 |

Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση του ECRIS και τη μελλοντική του εξέλιξη με διεύρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με εποπτικά μέτρα | Επιτροπή | 2014 |

Αποτελεσματικές πολιτικές |

Αποτελεσματικότερη συνεργασία για την επιβολή του ευρωπαϊκού δικαίου |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Πρόταση κανονισμού για την εφαρμογή του άρθρου 10 του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, μερών και εξαρτημάτων τους και πυρομαχικών όσον αφορά τις «Γενικές απαιτήσεις αδειοδότησης ή έγκρισης για εξαγωγή, εισαγωγή και διαμετακόμιση» | Επιτροπή | 2010 |

Ανακοίνωση σχετικά με το καθεστώς συνεργασίας μεταξύ της αστυνομικής αποστολής ΕΠΑΑ και της Ευρωπόλ | Επιτροπή | 2011 |

Πρόταση κανονισμού για την Ευρωπόλ | Επιτροπή | 2013 |

Πρόταση για προσχώρηση, εκ μέρους της Ένωσης, στο πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, μερών και εξαρτημάτων τους και πυρομαχικών | Επιτροπή | 2012 |

Πρόταση σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ευρωπόλ, της Eurojust και του Frontex | Επιτροπή | 2011 |

Αξιολόγηση της απόφασης-πλαισίου 2009/905/ΔΕΥ για τη διαπίστευση των παρόχων δικανικών υπηρεσιών που πραγματοποιούν εργασίες εργαστηρίου και εξέταση των δυνατοτήτων ανάπτυξης κοινών προτύπων ποιότητας στον εγκληματολογικό τομέα | Επιτροπή | 2013 |

Ανακοίνωση για τη βελτίωση της τελωνειακής και αστυνομικής συνεργασίας στην ΕΕ, με την ανάπτυξη προβληματισμού σχετικά με τους μυστικούς υπαλλήλους, για την αστυνομική συνεργασία και τα τελωνειακά κέντρα, για μια προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τις εμπιστευτικές πληροφορίες αστυνόμευσης, καθώς και για κοινές ενέργειες με στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής αστυνομικής συνεργασίας: εκτίμηση της κατάστασης και ενδεχόμενες συστάσεις | Επιτροπή | 2014 |

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάλυση των απειλών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να θεσπιστεί μια μέθοδος βασισμένη σε κοινές παραμέτρους. Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως η Ευρωπόλ, το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (SitCen) και η Eurojust. | Επιτροπή Κράτη μέλη | Υπό εκτέλεση |

Αποτελεσματικότερη πρόληψη του εγκλήματος |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Αξιολόγηση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρόληψης του Εγκλήματος (EUCPN) και νομοθετική πρόταση για τη σύσταση παρατηρητηρίου για την πρόληψη του εγκλήματος (OPC) | Επιτροπή | 2013 |

Προώθηση της έννοιας της πρόληψης και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος μέσω διοικητικής προσέγγισης | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Δημιουργία ενός πλαισίου διαχείρισης τελωνειακών κινδύνων για να προλαμβάνονται οι δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέονται με τα εμπορεύματα | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Στατιστικές |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Νέο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη στατιστικών εγκληματικότητας και ποινικής δικαιοσύνης 2011-2015 | Επιτροπή | 2011 |

Πρόταση ευρωπαϊκής ταξινόμησης κατηγοριών εγκλημάτων | Επιτροπή | 2013 |

Έρευνα ασφάλειας της ΕΕ | Επιτροπή | 2013 |

Συλλογή συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων σε επιλεγμένους τομείς εγκληματικότητας: νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αξιόποινες πράξεις στον κυβερνοχώρο, διαφθορά, εμπορία ανθρώπων | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Προστασία έναντι του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος |

Καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης-πλαισίου 2008/841/ΔΕΥ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος | Επιτροπή | 2012 |

Εμπορία ανθρώπων |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Καθιέρωση Συντονιστή Δράσης της ΕΕ κατά της Εμπορίας στο πλαίσιο της Επιτροπής | Επιτροπή | 2010 |

Πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων | Επιτροπή | 2010 (εγκρίθηκε) |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2004/81/ΕΚ σχετικά με τον τίτλο παραμονής που χορηγείται στους υπηκόους τρίτων χωρών θύματα εμπορίας ανθρώπων ή συνέργειας στη λαθρομετανάστευση, οι οποίοι συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές, και ενδεχόμενες συνοδευτικές ενέργειες | Επιτροπή | 2010 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή σχεδίου δράσης για την εμπορία ανθρώπων 2005-2009 | Επιτροπή | 2010 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του εγγράφου δράσης για την εμπορία ανθρώπων του Νοεμβρίου 2009 | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση για μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, και για τη λήψη μέτρων προστασίας και αρωγής των θυμάτων (περιλαμβανομένης της ανάπτυξης μηχανισμών αποζημίωσης, της ασφαλούς επιστροφής και της παροχής βοήθειας για την επανένταξη στην κοινωνία της χώρας καταγωγής σε περίπτωση εκούσιας επιστροφής) μέσω ad hoc συμφωνιών συνεργασίας με συγκεκριμένες τρίτες χώρες | Επιτροπή | 2011 |

Οδηγίες προς τις προξενικές υπηρεσίες και τους συνοριακούς φρουρούς για τον εντοπισμό των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων | Επιτροπή | 2012 |

Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και παιδική πορνογραφία |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας | Επιτροπή | 2010 (εγκρίθηκε) |

Προώθηση εταιρικών σχέσεων με τον ιδιωτικό τομέα σε χρηματοπιστωτικά θέματα ώστε να παρακωλύονται οι μεταφορές ποσών που αφορούν δικτυακούς τόπους με περιεχόμενο την κακοποίηση παιδιών | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Προώθηση σχετικών μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου 2009-2013 | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο και ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Μέτρα για ενισχυμένη, υψηλού επιπέδου πολιτική για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών, περιλαμβανομένων νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως η πρωτοβουλία για έναν εκσυγχρονισμένο Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), καθώς και άλλων μέτρων που θα επιτρέπουν ταχύτερες αντιδράσεις σε περίπτωση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο | Συμβούλιο Επιτροπή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο | 2010-2012 |

Νομοθετική πρόταση για τις επιθέσεις κατά των συστημάτων πληροφοριών | Επιτροπή | 2010 |

Δημιουργία μιας πλατφόρμας έγκαιρης προειδοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο | Ευρωπόλ Επιτροπή | 2010-2012 |

Σύναψη μιας ευρωπαϊκής πρότυπης συμφωνίας σχετικά με τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση για τα παραποιημένα φάρμακα | Επιτροπή | 2013 |

Μέτρα, μεταξύ των οποίων νομοθετικές προτάσεις για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τη δικαιοδοσία στον κυβερνοχώρο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο | Επιτροπή | 2013 |

Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2001 για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο | Κράτη μέλη |

Οικονομικό έγκλημα και διαφθορά |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης 2007/845/ΔΕΥ σχετικά με τη συνεργασία των υπηρεσιών ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων | Επιτροπή | 2010 |

Ανακοίνωση για μια σφαιρική πολιτική κατά της διαφθοράς στα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμού αξιολόγησης, καθώς και της παρουσίασης για τον σκοπό αυτό των λεπτομερειών εφαρμογής της συνεργασίας με την ομάδα Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (GRECO) | Επιτροπή | 2011 |

Πρόταση ενός νέου νομικού πλαισίου για την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων | Επιτροπή | 2011 |

Νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση ποινικών μέτρων σχετικά με τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (η οποία αντικαθιστά την πρόταση COM(2006) 168 τελικό) | Επιτροπή | 2011 |

Πρόταση τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1383/2003 για την παρέμβαση των τελωνειακών αρχών έναντι εμπορευμάτων που είναι ύποπτα ότι παραβιάζουν ορισμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται έναντι των εμπορευμάτων που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν παρόμοια δικαιώματα | Επιτροπή | 2010 |

Ανανέωση και εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την τελωνειακή συνεργασία ΕΕ-Κίνας σχετικά με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας | Επιτροπή Κράτη μέλη | Υπό εκτέλεση |

Ανακοίνωση για μια ευρωπαϊκή στρατηγική για χρηματοπιστωτική έρευνα και χρηματοπιστωτική και ποινική ανάλυση | Επιτροπή | 2012 |

Νομοθετική πρόταση για την επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου ποινικού δικαίου για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες | Επιτροπή | 2012 |

Έγκριση και συνοδευτικές ενέργειες έκθεσης της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.1889/2005 σχετικά με τους ελέγχους ρευστών διαθεσίμων που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Κοινότητα | Επιτροπή | 2010 - 2011 |

Αξιολόγηση της ανάγκης θέσπισης περαιτέρω μέτρων για την ενίσχυση της διαφάνειας νομικών προσώπων και νομικών καταπιστευμάτων, με σκοπό τον εντοπισμό του δικαιούχου, τα οποία θα συνοδεύονται από νομοθετικές προτάσεις | Επιτροπή | 2012 |

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με νέα μέσα ανάκτησης προϊόντων εγκλήματος, όπως η κατάρτιση εθνικών μητρώων τραπεζικών λογαριασμών | Επιτροπή | 2012 |

Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαχείριση της ταυτότητας, περιλαμβανομένων νομοθετικών προτάσεων για την ποινικοποίηση της κλοπής ταυτότητας και για την ηλεκτρονική ταυτότητα (eID) και τα ασφαλή συστήματα πιστοποίησης | Επιτροπή | 2012 |

Δημιουργία ενός βιώσιμου θεσμικού πλαισίου για το πρόγραμμα FIU.NET (Δίκτυο Μονάδων Χρηματοοικονομικής Έρευνας της ΕΕ), που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει βάση δεδομένων για τις ύποπτες συναλλαγές, αφού προηγηθεί μελέτη σκοπιμότητας | Επιτροπή | 2013 |

Πρώτη αξιολόγηση των πολιτικών των κρατών μελών για την καταπολέμηση της διαφθοράς | Επιτροπή | 2013 |

Έκθεση σχετικά με τη σύγκλιση των κυρώσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών | Επιτροπή | 2010 |

Ανακοίνωση για τις σχετικές με την επιβολή του νόμου πτυχές της καταπολέμησης της παραποίησης /απομίμησης | Επιτροπή | 2013 |

Ναρκωτικά |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Νομοθετικές προτάσεις για τροποποίηση της απόφασης 2005/387/ΔΕΥ για τις νέες ψυχοτρόπους ουσίες, κατόπιν αξιολόγησής της | Επιτροπή | 2010 |

Περάτωση των διαπραγματεύσεων συμφωνίας ΕΕ-Ρωσίας τον έλεγχο της εμπορίας προδρόμων ουσιών των ναρκωτικών | Επιτροπή | 2010 |

Αξιολόγηση της τρέχουσας στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά και σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά, καθώς και για τη συνοχή μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, και ανανέωση της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης | Επιτροπή | 2010-2012 |

Νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τις προδρόμους ουσίες ώστε να ενισχυθούν οι έλεγχοι σε ορισμένους τομείς | Επιτροπή | 2011 |

Ενημερωτική εκστρατεία και δημόσιες εκδηλώσεις σχετικά με την πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκή δράση κατά των ναρκωτικών», κατόπιν αξιολόγησης της λειτουργίας της το 2010 | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Ανακοίνωση σχετικά με τις μόνιμες δομές της ΕΕ για τον επιχειρησιακό συντονισμό των δράσεων στον τομέα των ναρκωτικών εκτός ΕΕ, ιδίως στη Δυτική Αφρική | Επιτροπή | 2012 |

Χρηματοδοτική και πολιτική στήριξη προς διεθνείς οργανισμούς, πλατφόρμες ασφάλειας και ανάλογες πρωτοβουλίες καταπολέμησης της εμπορίας ναρκωτικών και προδρόμων ουσιών | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Υλοποίηση του εγγράφου δράσης για το Αφγανιστάν σχετικά με την εμπορία ναρκωτικών, και συνέχιση του διαλόγου με τις χώρες της Λατινικής Αμερική και της Καραϊβικής (ΛΑΚ) κατά τρόπο διεξοδικό σε διμερές και διπεριφερειακό επίπεδο | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Τρομοκρατία |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με την απογραφή των αντιτρομοκρατικών μέτρων | Επιτροπή | 2010 |

Σύσταση εξουσιοδότησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την επεξεργασία και διαβίβαση δεδομένων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας | Επιτροπή | 2010 (εγκρίθηκε) |

Εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΕ σχετικά με τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση (μη νομοθετικά μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης βίαιου ριζοσπαστικού περιεχομένου μέσω του Διαδικτύου· δικτυακός τόπος για τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση· ανάπτυξη εργαλείων συγκριτικής αξιολόγησης για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης) | Επιτροπή | 2010 |

Περαιτέρω ανάπτυξη των εξωτερικών πτυχών του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης | Επιτροπή | 2010 |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με τις προδρόμους εκρηκτικές ουσίες | Επιτροπή | 2010 |

Διάλογος μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σχετικά με παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες που αφορούν την τρομοκρατία και άλλες αξιόποινες πράξεις | Επιτροπή | 2010 |

Ανακοίνωση σχετικά με την έκδοση κατευθυντηρίων γραμμών όσον αφορά την εθελοντική χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων εγκατεστημένων στην ΕΕ με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση για μια συντονισμένη προσπάθεια σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθούν, να ενισχυθούν και να διαδοθούν στο ευρύτερο κοινό ρεύματα και ιδεολογίες που απορρίπτουν τον εξτρεμισμό και τη βία | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση για μια στρατηγική ολιστικής προσέγγισης της ριζοσπαστικοποίησης, με βάση την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών πολιτικών για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων | Επιτροπή | 2011 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης-πλαισίου 2008/919/ΔΕΥ για την τρομοκρατία | Επιτροπή | 2011 |

Έκθεση σχετικά με μέτρα μη νομοθετικού χαρακτήρα για την καταπολέμηση της χρήσης του Διαδικτύου για τρομοκρατικούς σκοπούς | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας | Επιτροπή | 2011 |

Αξιολόγηση του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τις εκρηκτικές ύλες και παρεπόμενα μέτρα | Επιτροπή | 2011 2012 |

Νομοθετική πρόταση σχετικά με την εξουσιοδότηση ασφαλείας των προσώπων που έχουν πρόσβαση σε ΧΒΡΠ (χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά μέσα) ή σε εκρηκτικά | Επιτροπή | 2011-2012 |

Αξιολόγηση εναλλακτικών και νέων μεθόδων πληρωμής ενόψει της πιθανής τους κατάχρησης για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων | Επιτροπή | 2012 |

Καθιέρωση συμφωνιών τελωνειακής ασφάλειας αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ της ΕΕ και συγκεκριμένων χωρών-εταίρων για την προστασία της διεθνούς αλυσίδας εφοδιασμού και την παροχή διασυνοριακών πλεονεκτημάτων στους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς εκάστου μέρους. | Επιτροπή | 2010/11 |

Ανακοίνωση σχετικά με μέτρα για τη βελτίωση της ανατροφοδότησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσον αφορά το αποτέλεσμα της συνεργασίας που προσφέρουν για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας | Επιτροπή | 2014 |

Ανάπτυξη κοινών κριτηρίων κινδύνου και προτύπου για την ασφάλεια των τροφίμων | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Βελτίωση της καταπολέμησης της παράνομης χρήσης αγαθών διπλής χρήσης | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση καταστροφών σε επίπεδο ΕΕ: ενίσχυση των ικανοτήτων της ΕΕ για την πρόληψη, ετοιμότητα και ανταπόκριση έναντι καταστροφών κάθε είδους |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση των μέσων πολιτικής προστασίας της ΕΕ | Επιτροπή | 2010 |

Ανακοίνωση σχετικά με την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ στην αντιμετώπιση καταστροφών | Επιτροπή | 2010 |

Ενίσχυση της ικανότητας ανάλυσης και συντονισμού του Κέντρου Παρακολούθησης και Πληροφοριών (ΚΠΠ) | Επιτροπή | 2010 και εφεξής |

Πρόταση για την εφαρμογή της ρήτρας αλληλεγγύης | Επιτροπή | 2010-2011 |

Εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΕ του 2009 κατά των χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών (ΧΒΡΠ) (σύστημα αδειοδότησης για ορισμένα χημικά προϊόντα υψηλού κινδύνου· ευρωπαϊκή προσέγγιση στην ανίχνευση ΧΒΡΠ, συμπεριλαμβανομένων της τυποποίησης και πιστοποίησης του εξοπλισμού ανίχνευσης, καθώς και ελάχιστων προδιαγραφών ανίχνευσης για τις ΧΒΡΠ) | Επιτροπή | 2010-2014 |

Αξιολόγηση του πειραματικού σταδίου του συστήματος του Δικτύου Πληροφοριών Προειδοποίησης Υποδομής Ζωτικής Σημασίας (ΔΠΠΥΖΣ) στο πλαίσιο κατάρτισης της απόφασης για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων | Επιτροπή | 2010 |

Νομοθετικές προτάσεις για την ανανέωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και του χρηματοδοτικού μέσου πολιτικής προστασίας | Επιτροπή | 2011 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2008/114 για τον Προσδιορισμό της Ευρωπαϊκής Υποδομής Ζωτικής Σημασίας, η οποία θα συνοδεύεται από αναθεώρηση της οδηγίας, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επέκτασης του πεδίου εφαρμογής | Επιτροπή | 2011 2012 |

Πλήρης έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΧΒΡΠ | Επιτροπή | 2011 |

Επισκόπηση των φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στο μέλλον η Ένωση | Επιτροπή | 2012 |

Πρόγραμμα αξιολόγησης από ομάδα ομότιμης εκπροσώπησης σχετικά με τις πρακτικές και τις προσεγγίσεις των κρατών μελών στον τομέα της χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας (ΧΒΡΠ) | Επιτροπή | 2012 |

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνεργασία με τρίτα μέρη όσον αφορά το πρόγραμμα προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας (CIP), τα εκρηκτικά και τα ΧΒΡΠ | Επιτροπή | 2012 |

Πρόγραμμα Ανθεκτικότητας ΧΒΡΠ στον τομέα της πολιτικής προστασίας | Επιτροπή | 2012 |

Πρόσβαση στην Ευρώπη σε μια παγκοσμιοποιημένη υφήλιο |

Ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Πρόταση τροποποίησης του κανονισμού Frontex (ΕΚ) αριθ. 2007/2004 | Επιτροπή | 2010 (εγκρίθηκε) |

Δεύτερη έκθεση προόδου για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (Eurosur) | Επιτροπή | 2010 |

Ίδρυση από τον Frontex περιφερειακών και/ή εξειδικευμένων γραφείων | FRONTEX | 2010 |

Ανάπτυξη μιας τελωνειακής προσέγγισης/μεθόδου για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών έναντι των κινδύνων που ενέχει το διεθνές εμπόριο επικίνδυνων εμπορευμάτων | Επιτροπή | 2010 |

Νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 562/2006) | Επιτροπή | 2010-2011 |

Νομοθετική πρόταση για την εφαρμογή ενός συστήματος εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ) | Επιτροπή | 2011 |

Νομοθετική πρόταση για την εφαρμογή προγράμματος καταχωρισμένων ταξιδιωτών (RTP) | Επιτροπή | 2011 |

Ανάπτυξη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο μεθόδων για τον καλύτερο εντοπισμό των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας στο πλαίσιο μικτών ροών, και συνεργασία με τον FRONTEX όποτε είναι δυνατό | EASO | 2011 |

Νομοθετικές προτάσεις σχετικά με την ανάπτυξη του Eurosur | Επιτροπή | 2011 |

Έκδοση κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά την πραγματοποίηση τελωνειακών ελέγχων στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων | Επιτροπή Κράτη μέλη | 2011 |

Ανάπτυξη και έναρξη λειτουργίας του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν II (SIS II) | Επιτροπή Κράτη μέλη | Δεκέμβριος 2011 ή 2013, ανάλογα με την τεχνική λύση που θα επιλεγεί |

Έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας λειτουργικής διαχείρισης συστημάτων πληροφορικής μεγάλης κλίμακας στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης | 2012 |

Ανακοίνωση για την καλύτερη συνεργασία, συντονισμό, ενοποίηση και εξορθολογισμό των διαφόρων ελέγχων που πραγματοποιούνται στα εξωτερικά σύνορα για την ταυτόχρονη διευκόλυνση της πρόσβασης και βελτίωση της ασφάλειας | Επιτροπή | 2012 |

Ανακοίνωση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του FRONTEX, στην οποία θα εξετάζεται κυρίως η σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος συνοριοφυλάκων | Επιτροπή | 2014 |

Χρησιμοποίηση του κοινοτικού συστήματος διαχείρισης κινδύνων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνείων των συνόρων σχετικά με τους κινδύνους και την περαιτέρω ανάπτυξη κοινής διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνων, κριτηρίων και κανόνων για τη διαχείριση και την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Ενίσχυση της συνεργασίας λιμένων, αερολιμένων και χερσαίων συνόρων σε όλα τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Πολιτική θεωρήσεων |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ολοκλήρωση του διαλόγου για τις θεωρήσεις με την Αλβανία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και έναρξη διαλόγου για τις θεωρήσεις με το Κοσσυφοπέδιο* *Σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244/99 του Συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών | Επιτροπή | 2010 |

Εγχειρίδιο πρακτικής εφαρμογής του κώδικα θεωρήσεων και τακτικές επικαιροποιήσεις | Επιτροπή | 2010 Υπό εκτέλεση |

Διαπραγμάτευση, υπογραφή και σύναψη συμφωνιών απλούστευσης της έκδοσης θεωρήσεων με τρίτες χώρες | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Ανάπτυξη και θέση σε λειτουργία του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS) και προοδευτική εφαρμογή του VIS | Επιτροπή Κράτη μέλη | Δεκέμβριος 2010 |

Ανακοίνωση σχετικά με τα προγράμματα περιφερειακής προξενικής συνεργασίας και τη δημιουργία κοινών κέντρων διεκπεραίωσης | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση σχετικά με τη δυνατότητα καθιέρωσης ενός ευρωπαϊκού ESTA (ηλεκτρονικού συστήματος άδειας ταξιδίου) | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση της εφαρμογής του κώδικα θεωρήσεων (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 810/2009) | Επιτροπή | 2013 |

Ανακοίνωση σχετικά με μια νέα αντίληψη όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική θεωρήσεων και αξιολόγηση της δυνατότητας θέσπισης ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού έκδοσης θεωρήσεων σύντομης διάρκειας | Επιτροπή | 2014 |

Αξιολόγηση του VIS | Επιτροπή | 2014 |

Παρακολούθηση του θέματος της αμοιβαιότητας των θεωρήσεων (διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνιών κατάργησης των θεωρήσεων, τακτικές εκθέσεις σχετικά με την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων) | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Τακτική επανεξέταση του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων και πρόταση περιοδικών αναθεωρήσεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Τακτικές συνεδριάσεις των μικτών επιτροπών που εποπτεύουν την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής και απλούστευσης της έκδοσης θεωρήσεων με τρίτες χώρες | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα στο επίκεντρο της δράσης μας

Μια Ευρώπη ευθύνης, αλληλεγγύης και σύμπραξης σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με την ενίσχυση της συνοχής μεταξύ της πολιτικής μετανάστευσης και άλλων συναφών πολιτικών της ΕΕ, όπου εξετάζονται ιδίως τα μέσα για καλύτερη σύνδεση της χάραξης της μεταναστευτικής πολιτικής με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» | Επιτροπή | 2011 |

Ετήσιες εκθέσεις για τη μετανάστευση και το άσυλο (εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου και, από το 2011, του προγράμματος της Στοκχόλμης) | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Στατιστικές |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Μέτρα που αποσκοπούν στην: - έγκριση από την Επιτροπή Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος ενός εννοιολογικού πλαισίου και προγράμματος εργασίας για την ανάπτυξη στατιστικών για τη μετανάστευση και για τη συνεκτίμηση των μεταναστευτικών θεμάτων στις κοινωνικές και οικονομικές στατιστικές - ανάπτυξη πρόσθετης στατιστικής ανάλυσης που θα εφαρμόζεται στις στατιστικές για το άσυλο, στις άδειες διαμονής για τους υπηκόους τρίτων χωρών και στην εφαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας, περιλαμβανομένης ενδεχόμενης πρότασης κανονισμού της Επιτροπής για την εφαρμογή του άρθρου 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 862/2007 | Επιτροπή Κράτη μέλη | 2010 - 2011 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 862/2007 περί κοινοτικών στατιστικών για τη μετανάστευση και τη διεθνή προστασία και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 311/76 του Συμβουλίου περί τηρήσεως στατιστικών για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους | Επιτροπή | 2012 |

Μια δυναμική και συνεκτική μεταναστευτική πολιτική |

Ενοποίηση, ανάπτυξη και εφαρμογή της Παγκόσμιας Προσέγγισης της ΕΕ για τη Μετανάστευση |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση και μελλοντική ανάπτυξη της Παγκόσμιας Προσέγγισης για τη Μετανάστευση | Επιτροπή | 2011 |

Πραγματοποίηση αποστολών της ΕΕ με θέμα τον πολιτικό διάλογο για τη μετανάστευση με στόχο την έναρξη σχετικού διαλόγου με τρίτες χώρες που εμπίπτουν στην παγκόσμια προσέγγιση | Επιτροπή Κράτη μέλη | Υπό εκτέλεση |

Δρομολόγηση διαδικασιών που συνδέονται με το μεταναστευτικό προφίλ (συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ικανότητας, καθώς και της χρήσης του μεταναστευτικού προφίλ ως εργαλείου χάραξης πολιτικής, προγραμματισμού συνεργασίας και αξιολόγησης) με καίριες χώρες | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων κινητικότητας | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Κατάρτιση νέων πλαισίων συνεργασίας για διευκόλυνση του συντονισμού μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Βελτίωση του διαλόγου για τη μετανάστευση στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Συνέχιση και βελτίωση της εφαρμογής της εταιρικής σχέσης ΕΕ/Αφρικής για τη μετανάστευση, την κινητικότητα και την απασχόληση και προετοιμασία συνεδρίασης ΕΕ-Αφρικής με θέμα την εν λόγω εταιρική σχέση σε επίπεδο ανωτέρων υπαλλήλων το δεύτερο εξάμηνο του 2010 | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Συγκεκριμενοποίηση της συνέχειας των διασκέψεων του Ραμπάτ και των Παρισίων μέσω της εφαρμογής του προγράμματος συνεργασίας των Παρισίων και της προετοιμασίας της διάσκεψης του Ντακάρ το 2011 | Επιτροπή | 2010-2011 |

Ανάπτυξη του διαλόγου ΕΕ/ΛΑΚ για τη μετανάστευση | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Ενίσχυση, σε περιφερειακή βάση, της συνεργασίας με την Ινδία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, καθώς και με την Κεντρική Ασία, σε θέματα μετανάστευσης | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Μετανάστευση και ανάπτυξη |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη διεθνή μετανάστευση, καθώς και με τις ενδεχόμενες συνέπειές της στη μετανάστευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση σχετικά με τη μεγιστοποίηση των θετικών και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών πτυχών της μετανάστευσης στην Ανάπτυξη (κυκλική μετανάστευση, εμβάσματα και μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία κοινής δικτυακής πύλης της ΕΕ για τα εμβάσματα· δημιουργία δικτύων των κοινοτήτων της διασποράς και προώθηση της συμμετοχής των μεταναστευτικών κοινοτήτων σε αναπτυξιακά σχέδια στις χώρες καταγωγής, δικαιώματα των μεταναστών, διαρροή επιστημόνων) | Επιτροπή | 2010 |

Στήριξη για τη δημιουργία ενός δικτύου παρατηρητηρίων μετανάστευσης στις χώρες ΑΚΕ | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Συνδρομή προς τις τρίτες χώρες για τον καθορισμό και την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής τους μέσω της συνεργασίας μας, ιδίως με την υποσαχάρια Αφρική, κυρίως με ενίσχυση των θεσμικών ικανοτήτων με στόχο την καλύτερη διαχείριση και διακυβέρνηση της μετανάστευσης, καθώς και ενδεχόμενη δημιουργία νέων κέντρων μετανάστευσης στις αφρικανικές χώρες-κλειδιά | Επιτροπή |

Μια συντονισμένη πολιτική, εναρμονισμένη με τις ανάγκες των εθνικών αγορών εργασίας |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Πρόταση οδηγίας σχετικά με τους όρους υποδοχής των υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεπιχειρησιακής μετάθεσης | Επιτροπή | 2010 |

Πρόταση οδηγίας σχετικά με τους όρους εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για με σκοπό την εποχιακή απασχόληση | Επιτροπή | 2010 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2004/114/ΕΚ σχετικά με τις προϋποθέσεις εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό τις σπουδές, την ανταλλαγή μαθητών, την άμισθη πρακτική άσκηση ή την εθελοντική υπηρεσία, συνοδευόμενη από πρόταση τροποποίησης της οδηγίας | Επιτροπή | 2010 2011 |

Έκθεση σχετικά με την οδηγία 2003/109/ΕΚ με το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες και ενδεχόμενα παρεπόμενα μέτρα | Επιτροπή | 2011 |

Έκθεση σχετικά με την οδηγία 2005/71/ΕΚ όσον αφορά μια ειδική διαδικασία εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς επιστημονικής έρευνας και ενδεχόμενα παρεπόμενα μέτρα | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση σχετικά με την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού μέσω της μετανάστευσης στα κράτη μέλη της ΕΕ | Επιτροπή | 2012 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2009/50/ΕΚ για τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης | Επιτροπή | 2014 |

Περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δικτύου μετανάστευσης για την καλύτερη αποσαφήνιση των πολιτικών επιλογών, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Προορατικές πολιτικές για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Πράσινη βίβλος σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης | Επιτροπή | 2010 |

Πρόταση τροποποίησης της οδηγίας 2003/86/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης | Επιτροπή | 2012 |

Κώδικας μετανάστευσης – Ενοποίηση της νομοθεσίας στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης, λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση της ισχύουσας νομοθεσίας, τις ανάγκες απλούστευσης και, κατά περίπτωση, επεκτείνοντας τις υφιστάμενες διατάξεις σε κατηγορίες εργαζομένων που δεν καλύπτονται σήμερα από τη νομοθεσία της ΕΕ | Επιτροπή | 2013 |

Ένταξη |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Τρίτη έκδοση του «εγχειριδίου για την ένταξη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ειδικούς επαγγελματίες» | Επιτροπή | 2010 |

Έκθεση σχετικά με την Υπουργική Διάσκεψη του 2010 για την Ένταξη | Επιτροπή | 2010 |

Ανακοίνωση σχετικά ένα πρόγραμμα της ΕΕ για την ένταξη, που θα προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού συντονισμού | Επιτροπή | 2011 |

Αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση των συμφωνιών επανεισδοχής και την ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής επανεισδοχής, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των σχέσεων με τις συγκεκριμένες χώρες, περιλαμβανομένης κοινής προσεγγίσεως όσον αφορά τις τρίτες χώρες που δεν συνεργάζονται στην επανεισδοχή των υπηκόων τους | Επιτροπή | 2010 |

Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση της κοινής πολιτικής στον τομέα της επιστροφής και τη μελλοντική της εξέλιξη (περιλαμβανομένων μέτρων στήριξης για την επιστροφή και την επανένταξη επανεισερχόμενων προσώπων· τη δημιουργία ικανότητας σε τρίτες χώρες· τη διάχυση πληροφοριών σε χώρες προορισμού όσον αφορά τις δυνατότητες επιστροφής και επανένταξης· τη δημιουργία ενός δικτύου αξιωματικών συνδέσμων στις χώρες καταγωγής και διέλευσης) | Επιτροπή | 2011 |

Νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/90/ΕΚ για τον ορισμό της υποβοήθησης της παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής (και ενδεχόμενη συγχώνευση με την απόφαση-πλαίσιο 2002/946/ΔΕΥ για την ενίσχυση του ποινικού πλαισίου για την πρόληψη της υποβοήθησης της παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής, καθώς και επέκταση των υφιστάμενων διατάξεων) | Επιτροπή | 2012 |

Έκθεση σχετικά με την οδηγία 2009/52/ΕΚ σχετικά με την επιβολή ελάχιστων προτύπων όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών | Επιτροπή | 2014 |

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2008/115/ΕΚ σχετικά με την επιστροφή | Επιτροπή | 2014 |

Συνέχιση των προσπαθειών για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με τις οικείες τρίτες χώρες και διερεύνηση των δυνατοτήτων σύναψης συμφωνιών επανεισδοχής με άλλες τρίτες χώρες | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Ασυνόδευτοι ανήλικοι |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με σχέδιο δράσης για τους μη συνοδευόμενους αλλοδαπούς ανηλίκους | Επιτροπή | 2010 |

Άσυλο: ένας κοινός χώρος προστασίας και αλληλεγγύης |

Ένας κοινός χώρος προστασίας |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Περαιτέρω ανάπτυξη κοινής εκπαιδευτικής πλατφόρμας για τους υπαλλήλους των κρατών μελών που είναι επιφορτισμένοι με θέματα ασύλου, λαμβάνοντας κυρίως ως βάση το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το άσυλο | EASO | 2011 |

Ανακοίνωση σχετικά με την ανάπτυξη του Eurodac, ιδίως όσον αφορά τη σκοπιμότητα της χρησιμοποίησής του ως βοηθητικού εργαλείου για το σύνολο του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ) | Επιτροπή | 2012 |

Ανακοίνωση σχετικά με την ορθότητα, τις δυνατότητες και τις δυσκολίες, καθώς και τις νομικές και πρακτικές επιπτώσεις της κοινής επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου εντός της Ένωσης | Επιτροπή | 2014 |

Έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τις νομικές και πρακτικές επιπτώσεις της προσχώρησης της ΕΕ στη σύμβαση της Γενεύης και στο πρωτόκολλο του 1967 | Επιτροπή | 2013 |

Πρώτη έκθεση αξιολόγησης σχετικά με την επίπτωση της EASO στην έμπρακτη συνεργασία και στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου | Επιτροπή | 2013 |

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία ενός πλαισίου για τη μεταφορά της προστασίας των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων για το άσυλο | Επιτροπή | 2014 |

Ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων όσον αφορά τις αποφάσεις για το άσυλο | EASO |

Καταμερισμός ευθυνών και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Θέσπιση ενός μηχανισμού επανεξέτασης των εθνικών συστημάτων ασύλου των κρατών μελών και επισήμανσης των προβλημάτων που συνδέονται με την ικανότητα, ο οποίος θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να υποστηρίζονται αμοιβαία όσον αφορά τη δημιουργία ικανότητας | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση σχετικά με την ενίσχυση της αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ | Επιτροπή | 2011 |

Αξιολόγηση και ανάπτυξη διαδικασιών που θα διευκολύνουν την απόσπαση υπαλλήλων προκειμένου να παρέχουν συνδρομή στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες πιέσεις αιτούντων άσυλο | EASO | 2011 |

Η εξωτερική διάσταση του ασύλου |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Θέσπιση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR ) | Επιτροπή | 2011 |

Ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος επανεγκατάστασης της ΕΕ | Επιτροπή | 2012 |

Ανακοίνωση σχετικά με νέες προσεγγίσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου που θα απευθύνονται ιδίως στις κύριες χώρες διέλευσης | Επιτροπή | 2013 |

Πρόταση σχετικά με τα μέσα βελτίωσης του προγράμματος επανεγκατάστασης της ΕΕ | Επιτροπή | 2014 |

Ετήσια έκθεση σχετικά με τις προσπάθειες επανεγκατάστασης που καταβάλλονται στο πλαίσιο της ΕΕ | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Δρομολόγηση και ανάπτυξη νέων περιφερειακών προγραμμάτων προστασίας, μεταξύ άλλων και στο Κέρας της Αφρικής | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Συμβολή σε μια παγκοσμιοποιημένη Ευρώπη

Η Ευρώπη σε μια παγκοσμιοποιημένη υφήλιο – η εξωτερική διάσταση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης |

Η εξωτερική διάσταση της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης συνδέεται όλο και πιο στενά με τις εσωτερικές πτυχές της πολιτικής αυτής και είναι ουσιώδης για την επιτυχημένη εφαρμογή των στόχων του προγράμματος της Στοκχόλμης. Η Ένωση πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει την αποτελεσματική και συνεκτική εφαρμογή της εξωτερικής διάστασης των πολιτικών ΔΕΥ, καθώς και να διενεργεί τακτικές αξιολογήσεις σε αυτό τον τομέα. |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Τακτικές εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση προόδου όσον αφορά την υλοποίηση της εξωτερικής διάστασης του προγράμματος της Στοκχόλμης | Επιτροπή | 2011-2014 |

Ενισχυμένη εξωτερική διάσταση |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Προώθηση της εμπειρογνωμοσύνης της ΔΕΥ στις αντιπροσωπείες της ΕΕ μέσω της παροχής επαρκούς ενημέρωσης και κατάρτισης σχετικά με τις πολιτικές ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, ειδικότερα μέσω της απόσπασης εμπειρογνωμόνων της ΔΕΥ στις αντιπροσωπείες της ΕΕ σε ορισμένες σημαντικές τρίτες χώρες | Επιτροπή | 2010 - 2014 |

Ενθάρρυνση των αξιωματικών συνδέσμων των κρατών μελών της ΕΕ για ενίσχυση της συνεργασίας τους όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών | Κράτη μέλη Συμβούλιο Επιτροπή | 2010-2014 |

Έκθεση σχετικά με τους τρόπους εξασφάλισης της συμπληρωματικότητας της δράσης της ΕΕ και των κρατών μελών | Επιτροπή | 2011 |

Βλ. το τμήμα Κατοχύρωση της ασφάλειας της Ευρώπης για τις ενέργειες σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ της αστυνομικής αποστολής ΕΠΑΑ και της Ευρωπόλ |

Ανθρώπινα δικαιώματα |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το οποίο θα προωθήσει τις αξίες της ΕΕ όσον αφορά την εξωτερική διάσταση των πολιτικών δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων (ΔΕΥ) | Επιτροπή | 2011 |

Συνέχιση των θεματικών προτεραιοτήτων με νέα εργαλεία |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Βλ. το τμήμα Κατοχύρωση της ασφάλειας της Ευρώπης για τις ενέργειες σχετικά με ενδεχόμενες συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες για πιο επιτυχημένη καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της λαθρομετανάστευσης, καθώς και για τις ενέργειες που αφορούν την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών, καθώς και την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας |

Συμφωνίες με τρίτες χώρες |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Βλ. το τμήμα Διασφάλιση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων για τις ενέργειες σχετικά με ένα συνεπές νομοθετικό πλαίσιο στο πλαίσιο της Ένωσης για τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες με στόχο την επιβολή του νόμου· βλ. το τμήμα με τίτλο Ενίσχυση της εμπιστοσύνης εντός του ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου για ενέργειες σχετικά με συμφωνίες με τρίτες χώρες, ιδίως όσον αφορά τη δικαστική συνεργασία σε αστικές και ποινικές υποθέσεις |

Γεωγραφικές προτεραιότητες και διεθνείς οργανισμοί |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Δυτικά Βαλκάνια |

Συνέχιση των προσπαθειών στου τομείς της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος και της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης, κυρίως με την περαιτέρω ενίσχυση του μηχανισμού παρακολούθησης και της στοχοθετημένης βοήθειας | Επιτροπή | 2010 |

Βλ. το τμήμα Κατοχύρωση της ασφάλειας της Ευρώπης για τις ενέργειες σχετικά με την ολοκλήρωση του διαλόγου με τα Δυτικά Βαλκάνια σχετικά με τις θεωρήσεις |

Τουρκία |

Σχέδιο δράσης για συνεργασία με την Τουρκία | Επιτροπή | 2010 |

Βλ. το τμήμα Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα στο επίκεντρο της δράσης μας για τις ενέργειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία |

Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας - Ανατολική Εταιρική Σχέση |

Σχέδιο δράσης για διάλογο με τις χώρες της ανατολικής εταιρικής σχέσης σχετικά με διάφορα θέματα ΔΕΥ, μεταξύ των οποίων ζητήματα κινητικότητας όπως οι θεωρήσεις (ιδίως η προοδευτική ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων ως μακροπρόθεσμος στόχος με τις χώρες-εταίρους, ο οποίος θα εξετάζεται κατά περίπτωση), η μετανάστευση, η διαχείριση των συνόρων, καθώς και θέματα που αφορούν την ασφάλεια | Επιτροπή | 2010 |

Βλ. το τμήμα Κατοχύρωση της ασφάλειας της Ευρώπης όσον αφορά τις συμφωνίες απλούστευσης της έκδοσης θεωρήσεων με τις χώρες της ανατολικής εταιρικής σχέσης |

Ενέργειες για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη περιοχή του Εύξεινου Πόντου βάσει της πρωτοβουλίας περιφερειακής συνεργασίας «Συνέργεια του Εύξεινου Πόντου». Οι δραστηριότητες αυτές θα συμπληρώνουν τις δραστηριότητες που προβλέπονται στο πλαίσιο της ανατολικής εταιρικής σχέσης |

Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας - Ένωση για την περιοχή της Μεσογείου |

Σχέδιο σχετικά με την Ένωση για την περιοχή της Μεσογείου, με σκοπό την ενίσχυση των εργασιών που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης και της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση (διά θαλάσσης), την επιτήρηση των συνόρων, την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών, την πολιτική προστασία, την επιβολή του νόμου και τη δικαστική συνεργασία. | Επιτροπή | 2010 |

Βλ. το τμήμα Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα στο επίκεντρο της δράσης μας για τις ενέργειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ αφενός και Μαρόκου, Αλγερίας και Αιγύπτου αφετέρου |

ΗΠΑ |

Μέτρα σε συνέχεια της κοινής δήλωσης ΕΕ-ΗΠΑ, της 28ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Βλ. το τμήμα Διασφάλιση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων για τις ενέργειες σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με σκοπό την επιβολή του νόμου· βλ. το τμήμα Ενίσχυση της εμπιστοσύνης εντός του ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή και την έκδοση· βλ. το τμήμα Κατοχύρωση της ασφάλειας της Ευρώπης σχετικά με τη σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την επεξεργασία και διαβίβαση οικονομικής φύσεως μηνυμάτων στο πλαίσιο του Προγράμματος Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας· περαιτέρω ανάπτυξη των εξωτερικών πτυχών του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης, ιδίως με τις ΗΠΑ· ενίσχυση της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ στο πλαίσιο της καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο |

Ρωσία |

Εφαρμογή του οδικού χάρτη για έναν κοινό χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Βλ. το τμήμα Κατοχύρωση της ασφάλειας της Ευρώπης για τις ενέργειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων και σχετικά με την παρακολούθηση των συμφωνιών ΕΕ-Ρωσίας για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων και την επανεισδοχή· επίσης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας περί των προδρόμων ουσιών των ναρκωτικών |

ΕΕ-Αφρική |

Βλ. το τμήμα Κατοχύρωση της ασφάλειας της Ευρώπης για τις ενέργειες σχετικά με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη Δυτική Αφρική· βλ. το τμήμα με τίτλο Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα στο επίκεντρο της δράσης μας για τις ενέργειες σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν σε συνέχεια των διασκέψεων του Ραμπάτ και των Παρισίων και σχετικά με την εφαρμογή της εταιρικής σχέσης ΕΕ/Αφρικής για τη μετανάστευση, την κινητικότητα και την απασχόληση, για τη συνέχεια που θα δοθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2009 για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο και για τις διαπραγματεύσεις επανεισδοχής με το Μαρόκο, την Αλγερία και την Αίγυπτο και τη συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με τα μεταναστευτικά θέματα, περιλαμβανομένης της επανεισδοχής και της διαχείρισης των συνόρων, στη συμφωνία-πλαίσιο με τη Λιβύη· επανενεργοποίηση της διαδικασίας της Τρίπολης· και, τέλος, θέσπιση περιφερειακού προγράμματος προστασίας στο Κέρας της Αφρικής |

Κίνα και Ινδία |

Προώθηση του διαλόγου με την Κίνα και την Ινδία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και της δικαστικής συνεργασίας, με παράλληλη συνέχιση του διαλόγου με την Κίνα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα (βλ. το τμήμα με τίτλο Κατοχύρωση της ασφάλειας της Ευρώπης για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Κίνας σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία) |

Βλ. το τμήμα Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα στο επίκεντρο της δράσης μας σχετικά με τις ενέργειες σε θέματα διαλόγου και συνεργασίας με την Ινδία όσον αφορά τη μετανάστευση, καθώς και για τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Κίνας |

Βραζιλία |

Εφαρμογή και περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και του κοινού σχεδίου δράσης με τη Βραζιλία |

ΕΕ-ΛΑΚ και χώρες της Κεντρικής Ασίας |

Βλ. το κεφάλαιο Μια δυναμική και συνεκτική μεταναστευτική πολιτική για τις ενέργειες που αφορούν τον διάλογο περί μετανάστευσης με τις κύριες χώρες της Ασίας και την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κεντρική Ασία, η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον για την ΕΕ, καθώς και για την ανάπτυξη του διαλόγου ΕΕ/ΛΑΚ για τη μετανάστευση· βλ. το τμήμα με τίτλο Κατοχύρωση της ασφάλειας της Ευρώπης σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΛΑΚ για τα ναρκωτικά |

Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ και Μπανγκλαντές |

Βλ. το τμήμα Κατοχύρωση της ασφάλειας της Ευρώπης για τις ενέργειες σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας· βλ. το τμήμα Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα στο επίκεντρο της δράσης μας σχετικά με τη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, τις συμφωνίες επανεισδοχής με τις χώρες αυτές και σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων |

Διεθνείς οργανισμοί και προώθηση των ευρωπαϊκών και των διεθνών προτύπων |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης βάσει του Μνημονίου Κατανόησης που υπογράφηκε το 2006 και συνέχιση της υποστήριξης της εφαρμογής των σημαντικών του συμβάσεων όπως για παράδειγμα η σύμβαση για την εμπορία και οι συμβάσεις για την εμπορία ανθρώπων, την προστασία των δεδομένων, την προστασία των παιδιών, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και τη διαφθορά. | Επιτροπή Συμβούλιο | Υπό εκτέλεση |

Συνέχιση της υποστήριξης της Συνδιάσκεψης της Χάγης για το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και ενθάρρυνση των εταίρων της να κυρώσουν τις συμβάσεις στις οποίες η ΕΕ είναι ή θα καταστεί συμβαλλόμενο μέρος ή των οποίων όλα τα κράτη μέλη είναι συμβαλλόμενα μέρη. | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Μετουσίωση των πολιτικών προτεραιοτήτων σε συγκεκριμένες ενέργειες και αποτελέσματα

Ενίσχυση της συνοχής |

Ενέργεια | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με τους όρους ελέγχου των δραστηριοτήτων της Ευρωπόλ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση σχετικά με τις πρακτικές ρυθμίσεις για τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών στην αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της Eurojust. | Επιτροπή | 2011 |

Αξιολόγηση |

Ενέργεια | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση των πολιτικών ΔΕΥ | Επιτροπή | 2010 |

Πρόταση σύστασης μηχανισμού αξιολόγησης των πολιτικών των κρατών μελών για την καταπολέμηση της διαφθοράς | Επιτροπή | 2011 |

Πρόταση σύστασης μηχανισμού αξιολόγησης της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις | Επιτροπή | 2012 |

Επαγγελματική εκπαίδευση |

Ενέργεια | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Ανακοίνωση σχετικά με σχέδιο δράσης για μια ευρωπαϊκή επαγγελματική εκπαίδευση που θα αφορά όλα τα συναφή προς τη δικαιοσύνη επαγγέλματα | Επιτροπή | 2011 |

Ανακοίνωση σχετικά με σχέδιο δράσης για μια ευρωπαϊκή επαγγελματική εκπαίδευση των επαγγελματιών της ΕΕ στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας | Επιτροπή | 2011 |

Πιλοτικά σχέδια σχετικά με προγράμματα ανταλλαγής «τύπου Erasmus» για τις δικαστικές αρχές και τους επαγγελματίες νομικούς | Επιτροπή | 2010-2012 |

Πιλοτικά σχέδια σχετικά με προγράμματα ανταλλαγής «τύπου Erasmus» για τις αρχές επιβολής του νόμου | Επιτροπή | 2010-2012 |

Σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου | Επιτροπή | 2011-2012 |

Επικοινωνία |

Ενέργεια | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Στοχευμένη επικοινωνιακή δράση για την ενημέρωση των πολιτών της ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματά τους που συνδέονται με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, ιδίως το δικαίωμα προξενικής προστασίας σε τρίτες χώρες και το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο εσωτερικό της ΕΕ | Επιτροπή | 2010 |

Δραστηριότητες ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα προστασίας των δεδομένων | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Δραστηριότητες ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής |

Δραστηριότητες ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ατομικά δικαιώματα κατά τις ποινικές διαδικασίες | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Ευαισθητοποίηση σχετικά με τα εργαλεία που διευκολύνουν τις διασυνοριακές συναλλαγές | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση των διακρίσεων | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Ευαισθητοποίηση σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία στα εξωτερικά σύνορα | Επιτροπή Κράτη μέλη | Υπό εκτέλεση |

Διάλογος με την κοινωνία των πολιτών |

Ενέργειες | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα δικαιώματα του παιδιού | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Ένταξη | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Συνεδριάσεις του Φόρουμ για τη Δικαιοσύνη | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Συνεδριάσεις του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τα Ναρκωτικά | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Εξαμηνιαία συνεδρίαση με την πλατφόρμα μη κυβερνητικών οργανώσεων του κοινωνικού τομέα (κοινωνική πλατφόρμα) | Επιτροπή | Υπό εκτέλεση |

Χρηματοδότηση |

Ενέργεια | Αρμόδιος φορέας | Χρονοδιάγραμμα |

Προτάσεις για νέα χρηματοπιστωτικά προγράμματα και κεφάλαια στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων στο πλαίσιο του προσεχούς πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Επιτροπή | 2011-2013 |

[1] Έγγραφο 17024/09 του Συμβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10/11 Δεκεμβρίου 2009

[2] COM(2009) 262 τελικό, «Ένας χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην υπηρεσία των πολιτών»

Top