EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0064

Έκθεσητης Επιτροπης Προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1365/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Σεπτεμβρίου 2006, για στατιστικές σχετικά με μεταφορές εμπορευμάτων μέσω εσωτερικών πλωτών οδών

/* COM/2010/0064 τελικό */

52010DC0064

Έκθεσητης Επιτροπης Προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1365/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Σεπτεμβρίου 2006, για στατιστικές σχετικά με μεταφορές εμπορευμάτων μέσω εσωτερικών πλωτών οδών /* COM/2010/0064 τελικό */


[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 1.3.2010

COM(2010)64 τελικό

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σχετικά με την πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1365/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Σεπτεμβρίου 2006, για στατιστικές σχετικά με μεταφορές εμπορευμάτων μέσω εσωτερικών πλωτών οδών

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σχετικά με την πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1365/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Σεπτεμβρίου 2006, για στατιστικές σχετικά με μεταφορές εμπορευμάτων μέσω εσωτερικών πλωτών οδών

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΝΟΨΗ 4

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4

1.1 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ 4

1.2 ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 5

1.3 ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 6

1.4 ΚΑΛΥΨΗ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ 6

2 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 7

2.1 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΑΝ 7

2.1.1 Εκπλήρωση των έννομων υποχρεώσεων 7

2.1.2 Το βάρος της εφαρμογής και της τακτικής υποβολής στοιχείων για τις χώρες που υποβάλλουν στοιχεία 8

2.1.3 Διαδικασία συλλογής στοιχείων, κατάρτισης στατιστικών και επικύρωσης 8

2.1.4 Μεθοδολογικά ζητήματα 9

2.2 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9

2.2.1 Διαβίβαση και επικύρωση στοιχείων 9

2.2.2 Μεθοδολογικές κατευθύνσεις 10

2.2.3 Διάδοση στοιχείων 10

3 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 11

3.1 ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 12

3.2 ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 12

ΣΥΝΟΨΗ

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1365/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για στατιστικές σχετικά με μεταφορές εμπορευμάτων μέσω εσωτερικών πλωτών οδών[1] ορίζει στο άρθρο 8 ότι, έως τις 15 Οκτωβρίου 2009 και ύστερα από διαβούλευση με την επιτροπή στατιστικού προγράμματος, η Επιτροπή υποβάλει έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού. Στόχος της παρούσας έκθεσης είναι η συμμόρφωση με την εν λόγω απαίτηση.

Η παρούσα έκθεση προβαίνει σε γενική περιγραφή του ιστορικού, των στόχων και του πολιτικού πλαισίου της νομοθετικής πράξης. Στη συνέχεια, εξετάζει θέματα που αφορούν την εφαρμογή της και περιγράφει τα κυριότερα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν. Στο τελευταίο τμήμα παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και οι ενδεχόμενες μελλοντικές εξελίξεις.

Η εφαρμογή του κανονισμού είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αναλυτικών πληροφοριών για τις ευρωπαϊκές εμπορευματικές μεταφορές μέσω εσωτερικών πλωτών οδών, καθώς και κάποια βελτίωση ως προς την ποιότητα και την έγκαιρη παράδοση των στοιχείων. Τα κράτη μέλη κατέβαλαν προσπάθειες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που θέτει ο κανονισμός και τα περισσότερα υποβάλλουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία με τήρηση των καθορισμένων προθεσμιών.

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.1 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η συλλογή στοιχείων για τα εμπορεύματα που μεταφέρονται μέσω εσωτερικών πλωτών οδών άρχισε το 1982 σύμφωνα με την οδηγία 80/1119/ΕΟΚ του Συμβουλίου. Η εν λόγω παρωχημένη οδηγία παρουσίαζε αρκετές ελλείψεις που παρεμπόδιζαν την ορθή παρακολούθηση του εν λόγω μέσου μεταφοράς. Στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1365/2006 αντιμετωπίστηκαν οι εν λόγω ελλείψεις και θεσπίστηκαν κοινοί κανόνες για τις στατιστικές σχετικά με τις μεταφορές εμπορευμάτων μέσω εσωτερικών πλωτών οδών.

Ο κανονισμός θεσπίστηκε για να εφοδιάσει την Επιτροπή, τα λοιπά θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και το ευρύ κοινό με συγκρίσιμα, αξιόπιστα, εναρμονισμένα, τακτικά και πλήρη στατιστικά στοιχεία για τις μεταφορές εμπορευμάτων μέσω εσωτερικών πλωτών οδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κύριες απαιτήσεις του κανονισμού 1365/2006 μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

- μόνον τα κράτη μέλη στα οποία ο συνολικός όγκος των εμπορευμάτων που μεταφέρονται ετησίως (μέσω εσωτερικών πλωτών οδών) υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο τόνους πρέπει να υποβάλλουν τα ζητούμενα στοιχεία·

- οι περίοδοι παρατήρησης είναι τρίμηνες και ετήσιες. Προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος για τα κράτη μέλη δεν ζητούνται μηνιαία στοιχεία·

- η μειωμένη συλλογή στοιχείων προβλέπεται για τα κράτη μέλη στα οποία δεν υπάρχουν διεθνείς ή διαμετακομιστικές εσωτερικές πλωτές οδοί μεταφοράς, αλλά στα οποία ο συνολικός όγκος των εμπορευμάτων που μεταφέρονται ετησίως μέσω εσωτερικών πλωτών οδών, ως εθνικές μεταφορές, υπερβαίνει το ένα εκατ. τόνους·

- περιλαμβάνεται μια απλουστευμένη ταξινόμηση των ειδών πλοίων, και ένα νέο πεδίο πληροφοριών για το διαχωρισμό φορτωμένων/κενών πλοίων και εμπορευματοκιβωτίων·

- συλλέγονται επίσης τα στοιχεία εμπορευμάτων για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων·

- πρέπει να παρέχονται τα στοιχεία γεωγραφικής προέλευσης/προορισμού σε επίπεδο NUTS2.

1.2 ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Οι μεταφορές μέσω εσωτερικών πλωτών οδών παίζουν σχετικό ρόλο (περίπου 5 έως 6 % σε τονοχιλιόμετρα) στο πλαίσιο των χερσαίων μεταφορών εμπορευμάτων στην Ευρώπη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των μεταφορών μέσω εσωτερικών πλωτών οδών στην Ευρώπη είναι τα εξής:

- διαθεσιμότητα ευρύτατου δικτύου πλωτών οδών (περισσότερα από 37000 km)· 20 κράτη μέλη διαθέτουν εσωτερικές πλωτές οδούς και 12 από αυτά διαθέτουν δίκτυο διασυνδεδεμένων πλωτών οδών·

- αξιοπιστία, ασφάλεια και χαμηλός περιβαλλοντικός αντίκτυπος·

- υψηλό επίπεδο ασφάλειας· αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων·

- υψηλή ενεργειακή απόδοση· η κατανάλωση ενέργειας ανά τόνο-km ανέρχεται σε περίπου 17 % της κατανάλωσης των οδικών μεταφορών και 50 % της κατανάλωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Οι δυνατότητες αύξησης του μεριδίου των μεταφορών μέσω εσωτερικών πλωτών οδών είναι σημαντικές· αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω των συχνών προβλημάτων συμφόρησης και ικανότητας που παρουσιάζουν άλλα μέσα μεταφοράς. Η περαιτέρω ανάπτυξη των μεταφορών μέσω εσωτερικών πλωτών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συμφόρησης στο υπερφορτωμένο οδικό δίκτυο στις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Η ανάπτυξη της κοινής πολιτικής μεταφορών απαιτεί την καλύτερη δυνατή γνώση της έκτασης και της κατάστασης των μεταφορών εμπορευμάτων μέσω εσωτερικών πλωτών οδών. Στο πλαίσιο της Λευκής βίβλου «Η ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών με ορίζοντα το έτος 2010: η ώρα των επιλογών» [2] καθορίστηκε ως στόχος της κοινοτικής πολιτικής μεταφορών η υποστήριξη των Ευρωπαίων ώστε να αποκτήσουν αποτελεσματικά και αποδοτικά συστήματα μεταφορών. Ο εν λόγω στόχος διατηρήθηκε και στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Λευκής βίβλου[3], αν και προσανατολίστηκε περισσότερο προς την εξασφάλιση βιώσιμης κινητικότητας στην Ευρώπη. Οι κοινοτικές στατιστικές για τις εσωτερικές πλωτές οδούς χρησιμοποιούνται για τη χάραξη, την εποπτεία και την αξιολόγηση των πολιτικών της ΕΕ στον τομέα των μεταφορών, καθώς και άλλων πολιτικών της ΕΕ, όπως η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Η συλλογή στοιχείων επίσης συμβάλλει στην προώθηση των μεταφορών μέσω εσωτερικών πλωτών οδών και στην ένταξή τους στη διατροπική εφοδιαστική αλυσίδα.

1.3 ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Ο κανονισμός 1365/2006 αναθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή, οι οποίες πρέπει να ασκούνται μέσω της διαδικασίας της επιτροπολογίας, όπως προβλέπεται στα άρθρα 9 και 10. Η Eurostat έχει εφαρμόσει την εν λόγω διαδικασία ώστε να εγκρίνει σειρά κανόνων για διάφορες πτυχές της εφαρμογής. Οι κανόνες αυτοί εγκρίθηκαν υπό τη μορφή κανονισμών της Επιτροπής αφού γνωμοδότησε η επιτροπή ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος.

Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί δύο κανονισμοί εφαρμογής.

Ο κανονισμός 425/2007 της Επιτροπής[4] προβλέπει ένα πλήρες σύνολο εκτελεστικών ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαντλητικού καταλόγου ορισμών, επεξηγήσεων και κατευθυντήριων γραμμών υποβολής στοιχείων. Επίσης, προβαίνει σε λεπτομερή περιγραφή των ζητούμενων αρχείων στοιχείων και των μέσων διαβίβασης.

Ο κανονισμός 1304/2007 της Επιτροπής[5] αφορά κυρίως την καθιέρωση της NST 2007 ως ενιαίας ονοματολογίας για τα μεταφερόμενα εμπορεύματα.

1.4 ΚΑΛΥΨΗ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ο κανονισμός 1365/2006 ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος και είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του. Δεν είναι απαραίτητο να μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού, 13 κράτη μέλη (BE, BG, CZ, DE, FR, LU, HU, NL, AT, PL, RO, SK και UK) υποχρεούνται να παράσχουν στοιχεία. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του κανονισμού, το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκειται μόνο στην υποχρέωση παροχής μειωμένων στοιχείων.

Παρά το γεγονός ότι δεν απαιτείται από τον κανονισμό, τρία κράτη μέλη (FI, IT και LT) παρέχουν στοιχεία σε εθελοντική βάση. Επιπλέον, έξη κράτη μέλη (BE, BG, CZ, LU, HU και RO) υποβάλλουν επίσης προαιρετικά στοιχεία (κίνηση πλοίων, μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων και αριθμός ατυχημάτων) σε εθελοντική βάση.

Σε ό,τι αφορά τις υποψήφιες χώρες, η Κροατία παρείχε τριμηνιαία στοιχεία και το περιορισμένο σύνολο στοιχείων E1 για το έτος αναφοράς 2007. Για το έτος αναφοράς 2008, η Κροατία παρείχε όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν σύμφωνα με τον κανονισμό και, σε εθελοντική βάση, τα στοιχεία για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων.

2 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

2.1 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΑΝ

2.1.1 Εκπλήρωση των έννομων υποχρεώσεων

Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων για την παροχή στοιχείων που προβλέπει ο κανονισμός σημείωσε βελτίωση κατά την υπό εξέταση περίοδο. Όλα τα κράτη μέλη υπέβαλαν όλα τα υποχρεωτικά σύνολα στοιχείων και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός. Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στην εισαγωγή νέων διαδικασιών για την πλήρωση των απαιτήσεων του κανονισμού και αναμένονται να εξαλειφθούν στο εγγύς μέλλον.

Στον πίνακα 1 φαίνεται η κατάσταση της υποβολής στοιχείων για την περίοδο 2007-2008 ανά σύνολο στοιχείων και περιοδικότητα. Τα σύνολα στοιχείων Δ1 και Δ2 είναι τριμηνιαία, ενώ όλα τα υπόλοιπα σύνολα στοιχείων είναι ετήσια.

Πίνακας 1: Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του κανονισμού: υποβολή συνόλων στοιχείων ανά έτος

2007 | 2008 |

Τριμηνιαία | Ετήσια | Τριμηνιαία | Ετήσια |

2008 | Ανάπτυξη 2007 – 2008 | 2008 | Ανάπτυξη 2007 – 2008 |

Βέλγιο | 130 350 | -3,2 % | 8 746 | -2,9 % |

Βουλγαρία (5) | 10 956 | +65,4 % | 2 890 | +185,9 % |

Τσεχική Δημοκρατία | 752 | -34,1 % | 28 | -23,7 % |

Δανία | - | - | - | - |

Γερμανία | 245 674 | -1,3 % | 64 056 | -1,0 % |

Εσθονία | - | - | - | - |

Ιρλανδία | - | - | - | - |

Ελλάδα | - | - | - | - |

Ισπανία | - | - | - | - |

Γαλλία | 72 807 | -4,2 % | 8 910 | -3,2 % |

Ιταλία (1) | : | - | : | - |

Κύπρος | - | - | - | - |

Λετονία | - | - | - | - |

Λιθουανία (1) | 146 | +15,7 % | 12 | +16,1 % |

Λουξεμβούργο | 10 984 | +9,9 % | 367 | +6,6 % |

Ουγγαρία | 8 829 | +5,0 % | 2 250 | +1,7 % |

Μάλτα | - | - | - | - |

Κάτω Χώρες(2) | 333 202 | -3,8 % | 44 979 | -1,9 % |

Αυστρία | 11 209 | -7,4 % | 2 359 | -9,2 % |

Πολωνία | 6 101 | -5,3 % | 277 | +9,7 % |

Πορτογαλία | - | - | - | - |

Ρουμανία | 30 295 | +3,0 % | 8 687 | +6,0 % |

Σλοβενία | - | - | - | - |

Σλοβακία | 8 371 | +4,5 % | 1 101 | +9,7 % |

Φινλανδία (1) | 335 | -28,9 % | 80 | -20,9 % |

Σουηδία | - | - | - | - |

Ηνωμένο Βασίλειο (3) | 3 415 | -3,6 % | 149 | -8,3 % |

EΕ-27 (2)(4) | 511 442 | -2,7 % | 144 891 | +0,1 % |

Κροατία (1) | 880 | -40,0 % | 79 | -27,9 % |

(1) | Παροχή στοιχείων σε εθελοντική βάση |

(2) | Εκτιμώμενα και προσωρινά στοιχεία |

(3) | Πρέπει να παρασχεθεί μόνο το ετήσιο σύνολο στοιχείων E1 |

(4) | Τα ιταλικά στοιχεία 2007 δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσοστού ανάπτυξης |

(5) | Η σχετική αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι η BG άρχισε την υποβολή στοιχείων διαμετακόμισης το 2008 |

: | Δεν διατίθενται στοιχεία |

- | Άνευ αντικειμένου |

3 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η αποκτηθείσα εμπειρία και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του κανονισμού 1365/2006 κρίνονται, σε γενικές γραμμές, θετικά. Η έκδοση του κανονισμού, το έργο που επιτελέστηκε και τα κονδύλια που διοχετεύτηκαν για τη συγκρότηση των δομών τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Eurostat κατέστησαν δυνατή την ταχεία παραγωγή συγκρίσιμων αποτελεσμάτων υψηλής ποιότητας.

Η παροχή στοιχείων κατά τα δύο επόμενα έτη βελτιώθηκε, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη συγκρισιμότητα, την πληρότητα και την έγκαιρη υποβολή των συνόλων των στοιχείων.

Αντιμετωπίστηκαν επαρκώς τα περισσότερα από τα ζητήματα που συνδέονται με την ερμηνεία του κανονισμού, τη συλλογή στοιχείων, την κατάρτιση στατιστικών, τη διαβίβαση και την επικύρωση των στοιχείων. Ο κανονισμός είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πληροφοριών στον τομέα και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις χώρες που υποβάλλουν στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των στοιχείων, τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν έχουν άμεση εφαρμογή στη χάραξη πολιτικής, ιδίως στην κατάρτιση, την εφαρμογή και την παρακολούθηση των πολιτικών στον τομέα της πολιτικής μεταφορών μέσω εσωτερικών πλωτών οδών σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ. Η διάδοση στοιχείων με διαφορετικά δημόσια μέσα έχει συμβάλει στη μεγαλύτερη προβολή όλης της διαδικασίας και στην αύξηση της απόδοσης της επένδυσης των πόρων.

3.1 ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Βραχυπρόθεσμα (εντός ενός ή δύο ετών), οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στα ακόλουθα ζητήματα:

- Περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων για ορισμένες παραμέτρους. Ορισμένες χώρες που υποβάλλουν στοιχεία πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση των ασυμμετριών που επισημάνθηκαν με τους ελέγχους αντανάκλασης και τη βελτίωση της παροχής των στοιχείων για τις διακομιστικές μεταφορές εμπορευμάτων. Η επίτευξη αποτελεσμάτων στον εν λόγω κλάδο είναι εφικτή με τη βελτιωμένη συνεργασία των χωρών που υποβάλλουν στοιχεία·

- Η διεύρυνση της ΕΕ με την προσχώρηση της Κροατίας. Η Eurostat θα στηρίξει την εν λόγω υποψήφια χώρα ώστε να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις στατιστικές μεταφορών μέσω εσωτερικών πλωτών οδών.

3.2 ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο κανονισμός 1365/2007 είναι σχετικά πρόσφατος, αλλά μπορούν ήδη να επισημανθούν ορισμένες πιθανές εξελίξεις:

- η ποιότητα των στοιχείων που συλλέγονται μπορεί να αναβαθμιστεί με τη σταδιακή εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού μητρώου πλοίων εσωτερικών πλωτών οδών και με την εντατική χρήση των υπηρεσιών πληροφοριών ποταμών·

- μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο της συλλογής νέων ή αναλυτικότερων μεταβλητών, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών των στοιχείων και τον ενδεχόμενο φόρτο των ενδιαφερομένων. Δύο σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η περαιτέρω επέκταση της παροχής στοιχείων για τη «μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων» και η συλλογή αναλυτικότερων στοιχείων σχετικά με το «είδος εμπορευμάτων» (ταξινόμηση NST 2007)·

- επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης των στατιστικών λόγω είτε μελλοντικής διεύρυνσης της ΕΕ είτε εθελοντικής συμμετοχής τρίτων χωρών και/ή διεθνών οργανισμών μέσω συμφωνιών συνεργασίας.

[1] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1365/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Σεπτεμβρίου 2006, για στατιστικές σχετικά με μεταφορές εμπορευμάτων μέσω εσωτερικών πλωτών οδών, ΕΕ L 264 της 25.9.2006, σ.1.

[2] COM(2001) 370 της 12ης Σεπτεμβρίου 2001.

[3] COM(2006) 314 της 22ας Ιουνίου 2006 «Η Ευρώπη σε συνεχή κίνηση - Βιώσιμη κινητικότητα στην ήπειρό μας. Ενδιάμεση εξέταση της Λευκής Βίβλου του 2001 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταφορές».

[4] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 425/2007 της Επιτροπής, της 19ης Απριλίου 2007, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1365/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις στατιστικές για τις μεταφορές εμπορευμάτων μέσω εσωτερικών πλωτών οδών, ΕΕ L 103 της 20.4.2007, σ. 26.

[5] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1304/2007 της Επιτροπής, της 7ης Νοεμβρίου 2007, για την τροποποίηση της οδηγίας 95/64/ΕΚ του Συμβουλίου, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1172/98 του Συμβουλίου, των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 91/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1365/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την καθιέρωση της NST 2007 ως ενιαίας ονοματολογίας για εμπορεύματα που μεταφέρονται με ορισμένους τρόπους μεταφοράς, ΕΕ L290 της 8.11.2007, σ.14.

Top