This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52009XC0506(03)
Publication of an application pursuant to Article 6(2) of Council Regulation (EC) No 510/2006 on the protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffs
Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων
Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων
ΕΕ C 104 της 6.5.2009, p. 21–24
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
6.5.2009 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
C 104/21 |
Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων
2009/C 104/09
Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 (1) του Συμβουλίου. Οι δηλώσεις ένστασης διαβιβάζονται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.
ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) ΑΡΙΘ. 510/2006
«WISNIA NADWISLANKA»
ΑΡΙΘ. ΕΚ: PL-PDO-0005-0586-04.01.2007
ΠΓΕ ( ) ΠΟΠ (X)
1. Ονομασία
«Wiśnia nadwiślana»
2. Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα
Πολωνία
3. Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου
3.1. Τύπος προϊόντος [όπως στο παράρτημα II]
Κατηγορία: |
Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, νωπά ή μεταποιημένα – κλάση 1.6 |
3.2. Περιγραφή του προϊόντος που φέρει την προβλεπόμενη στο σημείο 1 ονομασία
Μόνο οι καρποί της κερασιάς του τύπου «sokówka odroślowa» μπορούν να πωλούνται με την προστατευόμενη ονομασία «Wiśnia nadwiślanka».
Αυτή η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης καλύπτει τα κεράσια «wiśnia nadwiślanka», που προορίζονται είτε για τη μεταποιητική βιομηχανία είτε, λόγω των εξαιρετικών γευστικών τους ιδιοτήτων, για άμεση κατανάλωση. Στις κερασιές του τύπου «sokówka odroślowa» που φύονται στην Πολωνία ανήκει και η κερασιά που παράγει τα κεράσια «Wiśnia nadwiślanka» και απαντάται κατά μήκος του ποταμού Βιστούλα – στα πολωνικά Wisła – απ’όπου προέρχεται το όνομά της. Δεν υπάρχει αντίστοιχη λατινική ονομασία. Πρόκειται για ποικιλία που λαμβάνεται με επιλογή από κερασιά νάνο. Αυτή η θαμνώδης ποικιλία πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες και είναι επίσης γνωστή ως κερασιά της στέππας (Prunus fruticosa Pall.). Ανήκει στην οικογένεια των ροδωδών (Rosaceae Juss.), υποοικογένεια πυρηνοκάρπων (Prunoideae), γένος Prunus (Prunus L.) και είδος Cerasus (Mill.).
Το γεγονός ότι η κερασιά που παράγει τα «wiśnia nadwiślanka» προέρχεται από την Prunus fruticosa Pall. πιστοποιείται από τον τρόπο πολλαπλασιασμού, τη διάμετρο του καρπού, την ένταση του χρώματός του καθώς και από το γεγονός ότι απαντώνται ακόμη οι θάμνοι Prunus fruticosa Pall σε ορισμένους φυσικούς θύλακες της περιοχής καλλιέργειας.
Οι καρποί κερασιάς «wiśnia nadwiślanka» είναι σχετικά μικρότεροι από αυτούς των καλλιεργούμενων ποικιλιών των ειδών Prunus avium L., Prunus cerasus L. ή υβριδίων τους.
Ο όρος «sokówka» αναφέρεται στο γεγονός ότι οι καρποί χρησιμεύουν κυρίως ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χυμού, λόγω του έντονου χρώματος της σάρκας· ο πυρήνας είναι σκουρόχρωμος, όπως και η σάρκα. Ο όρος «odroślowa» αναφέρεται στο γεγονός ότι, πέντε χρόνια μετά τη φύτευση, οι κερασιές αυτού του τύπου αναπτύσσουν παραφυάδες που χρησιμοποιούνται για τον πολλαπλασιασμό.
Τα κεράσια «wiśnia nadwiślanka» έχουν έντονο χρώμα, από βαθυκόκκινο έως κόκκινο Βουργουνδίας, ομοιόμορφο σε όλη την επιφάνεια του καρπού. Έχουν σφαιρικό, ελαφρώς πεπλατυσμένο σχήμα. Η αναλογία μεταξύ βάρους σάρκας και βάρους πυρήνα εξαρτάται από την ηλικία του δένδρου και κυμαίνεται μεταξύ 9,4 και 11,3 %. Η διάμετρος του καρπού κυμαίνεται μεταξύ 12 και 20 mm και το βάρος του μεταξύ 1,6 και 3,3 g αναλόγως της ηλικίας του δένδρου και της έκθεσης του στον ήλιο. Η διατροφή από το φύλλωμα επιτρέπει, σε ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, την παραγωγή μεγαλύτερων καρπών, με διάμετρο έως και 25 mm και βάρος 4 g. Η σάρκα έχει βαθυκόκκινο χρώμα, ομοιόμορφο σε όλη την επιφάνειά της. Το έντονο χρώμα διατηρείται, ακόμη και μετά τη μεταποίηση. Ο καρπός είναι πολύ αρωματικός, με χαρακτηριστική γεύση και άρωμα κερασιού. Η γεύση είναι πολύ έντονη, ελαφρώς στυφή.
Ανεξαρτήτως του προορισμού τους, τα κεράσια «wiśnia nadwiślanka» πρέπει να είναι υγιή, απαλλαγμένα από κάθε ίχνος σήψης, ορατά ξένα σώματα, παράσιτα και αλλοιώσεις από παράσιτα, ασυνήθη εξωτερική υγρασία και ξένες οσμές ή γεύσεις.
Τα κεράσια «wiśnia nadwiślanka» που προορίζονται για μεταποίηση πρέπει να συλλέγονται χωρίς μίσχο, όταν η επιδερμίδα έχει αποκτήσει το οριστικό της χρώμα. Οι καρποί μπορούν να έχουν διαφορετικά μεγέθη και να παρουσιάζουν αλλοιώσεις οφειλόμενες στον ήλιο ή τον παγετό, αρκεί να διατηρούν τα χαρακτηριστικά του κερασιού «wiśnia nadwiślanka».
Τα κεράσια «wiśnia nadwiślanka» που προορίζονται για άμεση κατανάλωση πρέπει να συλλέγονται χειρωνακτικά, να μην παρουσιάζουν βλάβες και να εμφανίζουν φρέσκια όψη.
3.3. Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)
3.4. Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης)
3.5. Συγκεκριμένα στάδια της παραγωγής που πρέπει να πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής
Όλα τα στάδια της παραγωγής πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης περιοχής. Οι οπωρώνες πρέπει να βρίσκονται εντός της οριοθετημένης στο σημείο 4 περιοχής και το έδαφος πρέπει να είναι ασβεστώδες ή αργιλοασβεστώδες. Τα φυτάρια λαμβάνονται από παραφυάδες που προέρχονται από παραγωγικούς οπωρώνες ηλικίας τουλάχιστον πέντε ετών, ευρισκόμενους εντός της προαναφερόμενης γεωγραφικής περιοχής. Η επιφάνεια φύτευσης δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 4 m x 2 m, επομένως η διαθέσιμη επιφάνεια ανέρχεται σε 8 m2 ανά δέντρο. Κατά τη λίπανση εφαρμόζονται οι ισχύοντες για τους οπωρώνες κανόνες.
Τα κεράσια «wiśnia nadwiślanka» που προορίζονται για άμεση κατανάλωση πρέπει να συλλέγονται χειρωνακτικά. Κατά τη συγκομιδή του Ιουλίου, οι καρποί συλλέγονται με το μίσχο, ενώ σε περίπτωση όψιμης συγκομιδής, μπορούν να συγκομιστούν χωρίς το μίσχο.
Για τα κεράσια «wiśnia nadwiślanka» που φτάνουν στη μονάδα μεταποίησης εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή δεν απαιτείται διατήρηση σε ψύξη. Εάν αποθηκεύονται επί μακρύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλη ψύξη.
3.6. Ειδικοί κανόνες σχετικά με τον τεμαχισμό σε φέτες, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.
Τα κεράσια «wiśnia nadwiślanka» τοποθετούνται σε κατάλληλες συσκευασίες, απευθείας στον τόπο συγκομιδής. Η απαίτηση αυτή προστέθηκε με σκοπό να εξασφαλιστούν η επιθυμητή ποιότητα του προϊόντος και η παρακολούθηση και ο έλεγχος της προέλευσής του. Τα κεράσια που προορίζονται για άμεση κατανάλωση παρουσιάζονται σε συσκευασίες 0,5 έως 5 kg.
Τα κεράσια «wiśnia nadwiślanka» που προορίζονται για μεταποίηση παρουσιάζονται σε μοναδιαίες διάτρητες συσκευασίες καθαρού βάρους μικρότερου ή ίσου με 13 kg ή σε τελάρα με σκληρό πυθμένα βάρους ίσου με τη χωρητικότητα του τελάρου.
3.7. Ειδικοί κανόνες επισήμανσης
Δεν έχει εφαρμογή
4. Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής
Τα κεράσια «Wiśnia nadwiślanka» παράγονται εντός της γεωγραφικής περιοχής που περιλαμβάνει:
— |
τις κοινότητες Lipsko, Sienno και Solec nad Wisłą στο διοικητικό διαμέρισμα Lipsko του βοϊβοδάτου Mazowieckie, |
— |
τις κοινότητες Ożarów και Tarłów στο διοικητικό διαμέρισμα Opatow του βοϊβοδάτου Świętokrzyskie, |
— |
την κοινότητα Annopol στο διοικητικό διαμέρισμα Kraśnik του βοϊβοδάτου Lubelskie. |
5. Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή
5.1. Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής
Η γεωγραφική περιοχή παραγωγής των κερασιών «wiśnia nadwiślanka» βρίσκεται κατά μήκος της κοιλάδας του Βιστούλα και χαρακτηρίζεται από πρόσφορες περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και από ασβεστώδες ή αργιλοασβεστώδες έδαφος. Το ανώτερο στρώμα του εδάφους, το πάχος του οποίου δεν υπερβαίνει γενικά το 0,5 m, βρίσκεται πάνω σε σκληρό ασβεστολιθικό πέτρωμα. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιγραφείσα γεωγραφική περιοχή καθορίζονται επίσης από την θέση της κατά μήκος του μεγαλύτερου ποταμού της Πολωνίας, του Βιστούλα, που προσδίδει στην παραποτάμια περιοχή ένα εντελώς ιδιαίτερο μικροκλίμα. Στη γεωγραφική περιοχή παραγωγής των κερασιών «wiśnia nadwiślanka», κατά την εποχή της ανθοφορίας, σημειώνονται επίσης παγετοί, που έχουν προκαλέσει με την πάροδο του χρόνου αστάθεια της καρποφορίας· εντούτοις, η επίπτωση αυτών των παγετών ελαχιστοποιείται λόγω της θερμότητας που αναδίδεται από τον Βιστούλα. Τα κεράσια της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής μπορούν επομένως να καλλιεργούνται με σχετικά υψηλό βαθμό αξιοπιστίας.
Το έδαφος της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής είναι κυρίως ουδέτερο και αλκαλικό. Τα κεράσια «wiśnia nadwiślanka» εμφανίζουν καλή ανοχή σε pH ανώτερα του 7, σε αντίθεση με τις καλλιεργούμενες ποικιλίες για τις οποίες το βέλτιστο pH κυμαίνεται μεταξύ 6,7 και 7,1. Το υψηλό pH αυτού του εδάφους εξηγείται από το υψηλό ποσοστό ασβεστίου (ανώτερο από 1 000 mg/l).
Η ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής οφείλεται ιδίως στις γνώσεις και την τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών, που έμαθαν να καλλιεργούν ένα χαρακτηριστικό τύπο κερασιάς της περιοχής και να προσαρμόζουν τον τρόπο καλλιέργειας στις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν. Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελεί η προσαρμογή της πυκνότητας φύτευσης των φυταρίων και της μεθόδου παραλαβής των παραφυάδων στον τύπο του εδάφους στο οποίο φύεται η κερασιά, καθώς και η παραλαβή των παραφυάδων μετά το πέμπτο έτος καλλιέργειας. Εάν οι παραφυάδες δεν αφαιρεθούν, αυξάνεται η θαμνώδης βλάστηση στους οπωρώνες, επιδεινώνονται οι φυτοϋγειονομικές συνθήκες και μειώνεται το μέγεθος των καρπών καθώς και η απόδοση του οπωρώνα. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ανθεκτικότητα των κερασιών «wiśnia nadwiślanka» στις ασθένειες, είναι επίσης βασικό να εφαρμόζονται κατάλληλα μέτρα φυτοϋγειονομικής προστασίας. Αυτά αφορούν ιδίως την καταπολέμηση της μύγας της κερασιάς (Rhagoletis cerasi), της οποίας τα ενήλικα άτομα προσβάλλουν τα κεράσια «wiśnia nadwiślanka» σε περιόδους που δεν έχουν καταγραφεί για τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, όταν οι εαρινές θερμοκρασίες είναι υψηλές και η ανθοφορία του δέντρου πρωιμότερη.
5.2. Ιδιοτυπία του προϊόντος
Το κεράσι «wiśnia nadwiślanka» παρουσιάζει τα ακόλουθα διακριτικά χαρακτηριστικά:
— |
αισθητά μικρότερο μέγεθος από αυτό των καρπών που προέρχονται από καλλιεργούμενες ποικιλίες, |
— |
πολύ έντονο χρώμα του χυμού, |
— |
πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες, μεγαλύτερη από 115 mg/100 g (με τη χρωματογραφική μέθοδο HPLC), |
— |
υψηλός δείκτης διάθλασης, μεταξύ 16 και 23 Brix, |
— |
αυξημένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, μεγαλύτερη από 13 %, |
— |
υψηλή οξύτητα (περιεκτικότητα σε οργανικά οξέα), εκφρασμένη σε μηλικό οξύ, τουλάχιστον 1,4 %, με pH 8,1. |
Η περιεκτικότητα των κερασιών «wiśnia nadwiślanka» σε ανθοκυάνες υπερβαίνει κατά 20% τουλάχιστον αυτήν των κερασιών «Łutówka», που είναι η πιο διαδεδομένη καλλιεργούμενη ποικιλία στην Πολωνία και αναγνωρίζεται ως η καταλληλότερη για μεταποίηση. Η διαφορά μπορεί να φτάσει το 100 %. Η προαναφερόμενη διαφορά και η τιμή της συγκεκριμένης παραμέτρου εξαρτώνται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του έτους καθώς και από την έκθεση.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του κερασιού «wiśnia nadwiślanka» είναι ότι, στο κενό που δημιουργείται από την αφαίρεση του ποδίσκου (ιδίως κατά τις πρώτες εβδομάδες της συγκομιδής), παρατηρείται μια μικρή εκροή χυμού ο οποίος πήζει, εμποδίζοντας τη συνέχιση της εκροής και εξασφαλίζοντας την ίδια διάρκεια διατήρησης με τις ευγενείς ποικιλίες.
5.3. Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με συγκεκριμένη ποιότητα, με τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για ΠΓΕ)
Αρχικά, οι κερασιές τύπου «sokówka odroślowa» καλλιεργούνταν στην περιοχή Słupia Nadbrzeżna. Με την πάροδο του χρόνου, επεκτάθηκαν σε όλη την παραποτάμια περιοχή του Βιστούλα στην οποία επικρατούν όμοιες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Λόγω της παρουσίας του κατά μήκος του Βιστούλα, ο καρπός της τοπικής ποικιλίας κερασιάς («sokówka odroślowa») έλαβε την ονομασία του «wiśnia nadwiślanka».
Τα δέντρα που φύονται στα αλκαλικά εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (20 έως 25 έτη) και οι καρποί τους είναι μικρότεροι, πιο αρωματικοί και με εντονότερο χρώμα. Στα αργιλώδη εδάφη όπου το ασβεστολιθικό στρώμα βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος απαντώνται δέντρα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, με καρπούς μεγαλύτερου μεγέθους και ελαφρώς λιγότερο αρωματικούς. Η παρουσία ασβεστολιθικού στρώματος στο υπέδαφος έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συμπύκνωση του χυμού, όπως αποδεικνύεται από το εκχύλισμα και την περιεκτικότητα σε χρωστική που παρουσιάζουν σχετικά υψηλές τιμές, ενώ τα κεράσια διακρίνονται από εξαιρετικές γευστικές ιδιότητες και προτιμώνται ιδιαιτέρως από την μεταποιητική βιομηχανία. Τα χαρακτηριστικά αυτά των καρπών είναι αδύνατον να ληφθούν σε εδάφη με pH κατώτερο του 7 και μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
Όταν φύεται σε άλλη γεωγραφική περιοχή, η τοπική ποικιλία «sokówka odroślowa» συνήθως αναπτύσσεται καλά, αλλά διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα όσον αφορά το σχηματισμό των καρπών. Τα προβλήματα αυτά προκύπτουν από τη σχετικά πρώιμη ανθοφορία και τις βλάβες που προκαλούν οι πτώσεις θερμοκρασίας την άνοιξη, που εμποδίζουν την ικανοποιητική συγκομιδή. Η παρουσία συνθηκών μικροκλίματος διαφορετικών από αυτές της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό μεγαλύτερων καρπών, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό και λιγότερο εκχύλισμα.
Ο συνδυασμός της ειδικής ποιότητας των εδαφών με την γειτνίαση με τον ποταμό αντανακλάται όχι μόνο στην ανάπτυξη και την ανθοφορία, αλλά και στο σχηματισμό των καρπών και στη λήψη καρπών εξαιρετικής ποιότητας που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στο σημείο 5.2. Η ποιότητα των καρπών είναι στενά και αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με τη γεωγραφική θέση των οπωρώνων και με τις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Οι καρποί όλων των άλλων ποικιλιών κερασιάς παρουσιάζουν, στις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, δυσκολίες στην ανάπτυξη και την καρποφορία.
Επιπλέον της ιδιαιτερότητας του περιβάλλοντος του κερασιού «wiśnia nadwiślanka», η εξαιρετική τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών, που περιγράφεται στο σημείο 5.1., επηρεάζει σημαντικά την τελική ποιότητα του προϊόντος.
Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών
(άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006)
http://www.bip.minrol.gov.pl/strona/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1620&LangId=0
(1) ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.