Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009PC0198

    Πρόταση Απόφαση του Συμβουλίου για την έγκριση συμπληρωματικού προγράμματος έρευνας που θα εκτελεστεί από το Κοινό Κέντρο Ερευνών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας

    /* COM/2009/0198 τελικό */

    52009PC0198

    Πρόταση Απόφαση του Συμβουλίου για την έγκριση συμπληρωματικού προγράμματος έρευνας που θα εκτελεστεί από το Κοινό Κέντρο Ερευνών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας /* COM/2009/0198 τελικό */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 22.4.2009

    COM(2009) 198 τελικό

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την έγκριση συμπληρωματικού προγράμματος έρευνας που θα εκτελεστεί από το Κοινό Κέντρο Ερευνών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ Πρότασης

    Στις 19 Φεβρουαρίου 2004, το Συμβούλιο ενέκρινε τριετές συμπληρωματικό πρόγραμμα έρευνας (2004-2006), που ανέλαβε να εκτελέσει το Κοινό Κέντρο Ερευνών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και το οποίο αφορούσε τη λειτουργία του κοινοτικού αντιδραστήρα υψηλής ροής (HFR) του Petten (Κάτω Χώρες). Στις 26 Νοεμβρίου 2007, το Συμβούλιο ενέκρινε παράταση του εν λόγω συμπληρωματικού προγράμματος κατά ένα έτος (2007) . Επομένως, το πρόγραμμα έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007. Η λειτουργία του HFR συνεχίστηκε καθ’ όλο το 2008 χωρίς συμπληρωματικό πρόγραμμα έρευνας, ενώ καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε η λειτουργία και η εκμετάλλευσή του να υπαχθούν σε ένα ανεξάρτητο και διαρκέστερο νομικό καθεστώς. Επειδή οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν, είναι πλέον αναγκαίο να προβλεφθεί η συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης βάσει νέου συμπληρωματικού προγράμματος έρευνας.

    Η παρούσα ανακοίνωση αφορά, επομένως, ένα νέο τριετές πρόγραμμα για τη λειτουργία του HFR (2009-2011).

    Ο HFR χρησιμοποιείται από την Επιτροπή κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρατόμ και Κάτω Χωρών της 25ης Ιουλίου 1961. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Επιτροπή δεσμεύτηκε, εξ ονόματος της Κοινότητας, να κατασκευάσει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις και να παρέχει πρόσθετο εξοπλισμό ώστε να διασφαλιστεί η «βέλτιστη χρήση» αυτών των εγκαταστάσεων (συμπεριλαμβανομένου του HFR). Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη για χρονική περίοδο 99 ετών. Για την εκτέλεσή της τα δύο μέρη συνήψαν, στις 31 Οκτωβρίου 1962, μακροπρόθεσμη σύμβαση μίσθωσης διάρκειας 99 ετών, η οποία παρέχει δικαίωμα in rem (εμφυτευτική σύμβαση).

    Ο HFR διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα εξής πεδία: υποστήριξη της ασφάλειας των πυρηνικών τεχνολογιών, έρευνα υλικών για τη θερμοπυρηνική σύντηξη, βασική έρευνα και ιατρικές εφαρμογές.

    - Παρά τη μείωση των πόρων που διατίθενται για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της πυρηνικής σχάσης, ο HFR εξακολουθεί να συμβάλλει ενεργά στην ασφάλεια των υφιστάμενων και των μελλοντικών αντιδραστήρων. Ο HFR συμβάλλει στα ακόλουθα προγράμματα: διαχείριση της γήρανσης και του κύκλου ζωής των αντιδραστήρων, βελτίωση της ασφάλειας των πυρηνικών καυσίμων, μεταστοιχείωση των πυρηνικών αποβλήτων με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών τελικής διάθεσης των αποβλήτων, μελέτες με αντικείμενο την ασφάλεια του καυσίμου για μια νέα γενεά πυρηνικών αντιδραστήρων (γενεά IV).

    - Στη βασική έρευνα χρησιμοποιούνται δέσμες νετρονίων για τη μελέτη της δομής των υλικών. Η δραστηριότητα αυτή εξελίσσεται συνεχώς και συμβάλλει στην κατανόηση των μηχανισμών υποβάθμισης και στην άμβλυνσή τους σε σχέση με την ασφάλεια των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Οι μελετώμενες μέθοδοι είναι μη καταστροφικές τεχνικές αξιολόγησης, στις οποίες χρησιμοποιούνται δέσμες νετρονίων και ιδιότητες των νετρονίων. Ο συντονισμός των προσπαθειών, η διάδοση των αποτελεσμάτων και η στήριξη της εναρμόνισης εξασφαλίζονται μέσω ευρωπαϊκού δικτύου.

    - Ο αντιδραστήρας χρησιμοποιείται επίσης για την εμπορική παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ποσοστό πάνω από 60% των 10 εκατομμυρίων ιατρικών διαγνώσεων που πραγματοποιούνται ετησίως στην Ευρώπη. Οι επιδόσεις του τον καθιστούν σημαντικό εργαλείο για τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον, επειδή ο αντιδραστήρας βρίσκεται στην Ευρώπη, η παραγωγή του διοχετεύεται ταχύτατα στα ευρωπαϊκά ιατρικά κέντρα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τα βραχύβια ισότοπα που, ως επί το πλείστον, χρησιμοποιούνται σήμερα.

    - Ο HFR αποτελεί επίσης έναν χώρο κατάρτισης που φιλοξενεί υποτρόφους διδακτορικού και μεταδιδακτορικού επιπέδου, οι οποίοι αναλαμβάνουν ερευνητικές δραστηριότητες στο πλαίσιο εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

    2. ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Από τα κράτη μέλη με τα οποία διεξήχθησαν διαβουλεύσεις με γνώμονα τις ερευνητικές τους δραστηριότητες στον πυρηνικό τομέα, τρία (Κάτω Χώρες, Γαλλία και Βέλγιο) συμφώνησαν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του HFR.

    3. ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 7 της συνθήκης Ευρατόμ.

    4. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Στο δημοσιονομικό δελτίο του νέου αυτού συμπληρωματικού προγράμματος εμφαίνεται η συνεισφορά τριών συμμετεχόντων κρατών μελών, συγκεκριμένα των Κάτω Χωρών, της Γαλλίας και του Βελγίου. Οι συνεισφορές των εν λόγω τριών κρατών μελών ανέρχονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει προβλέψεις για τον παροπλισμό του αντιδραστήρα. Ένα μέρος των συνεισφορών στο πλαίσιο του παρόντος συμπληρωματικού προγράμματος θα καλύψει δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για τον παροπλισμό) που πραγματοποιήθηκαν για τη λειτουργία του HFR το 2008, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία δεν υφίστατο συμπληρωματικό πρόγραμμα ούτε άλλος μηχανισμός για την εν λόγω χρηματοδότηση.

    Η Επιτροπή επιβεβαιώνει τη δήλωσή της που καταγράφηκε στα πρακτικά της συνόδου του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 1996, και κατά την οποία «ο HFR μπορεί να συμβάλει, υπό την προϋπόθεση κατάλληλης χρηματοδότησης, στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, ανεξαρτήτως του αν αυτά υπάγονται ή όχι στα προγράμματα-πλαίσια. Η συμμετοχή αυτή θα υλοποιηθεί είτε σε ανταγωνιστική βάση, είτε μέσω της παροχής υπηρεσιών ακτινοβόλησης στα Ινστιτούτα του ΚΚΕρ κατά την άσκηση των οικείων δραστηριοτήτων». Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή δεν θα συνεισφέρει στο λειτουργικό κόστος του HFR με κονδύλια από τον προϋπολογισμό για θεσμικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων δαπανών συντήρησης ή επισκευής του αντιδραστήρα.

    5. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    Άνευ αντικειμένου.

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την έγκριση συμπληρωματικού προγράμματος έρευνας που θα εκτελεστεί από το Κοινό Κέντρο Ερευνών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και ιδίως το άρθρο 7,

    την πρόταση της Επιτροπής,

    κατόπιν διαβουλεύσεων με την Επιστημονική και Τεχνική Επιτροπή[1],

    Εκτιμώντας τα εξής:

    (1) Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, ο αντιδραστήρας υψηλής ροής του Petten (εφεξής «HFR») υπήρξε και θα παραμείνει για αρκετό καιρό ένα σημαντικό μέσο που διαθέτει η Κοινότητα προκειμένου να συμβάλει στις επιστήμες των υλικών και στις δοκιμές υλικών, στην πυρηνική ιατρική και στην έρευνα για την ασφάλεια στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

    (2) Η λειτουργία του HFR στηρίχθηκε από μια σειρά συμπληρωματικών προγραμμάτων έρευνας, από τα οποία το τελευταίο – απόφαση αριθ. 2007/773/Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 26ης Νοεμβρίου 2007, για την παράταση κατά ένα έτος του συμπληρωματικού προγράμματος ερευνών που πρέπει να εκτελεσθεί από το Κοινό Κέντρο Ερευνών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας – έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007[2].

    (3) Η λειτουργία του HFR συνεχίστηκε καθ’ όλο το 2008 χωρίς συμπληρωματικό πρόγραμμα έρευνας, ενώ καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε η λειτουργία και η εκμετάλλευσή του να υπαχθούν σε ένα ανεξάρτητο και διαρκέστερο νομικό καθεστώς. Επειδή οι εν λόγω προσπάθειες απέτυχαν, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης βάσει νέου συμπληρωματικού προγράμματος έρευνας.

    (4) Ο HFR μπορεί να λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι το 2015 με την σημερινή άδεια λειτουργίας του.

    (5) Δεδομένου ότι ο HFR εξακολουθεί να είναι αναγκαίος ως αναντικατάστατη υποδομή για την κοινοτική έρευνα στους τομείς της βελτίωσης της ασφάλειας των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων, της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ισοτόπων ιατρικής χρήσης για την αντιμετώπιση ζητημάτων ιατρικής έρευνας, της πυρηνικής σύντηξης, της βασικής έρευνας και της κατάρτισης, καθώς και της διαχείρισης αποβλήτων, όπου συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα μελέτης της συμπεριφοράς πυρηνικών καυσίμων για τη νέα γενεά συστημάτων αντιδραστήρα από πλευράς ασφάλειας, η λειτουργία του HFR πρέπει να συνεχιστεί βάσει του παρόντος συμπληρωματικού προγράμματος έρευνας έως το 2011.

    (6) Λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν για τη συνέχιση της λειτουργίας του HFR, οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία και το Βέλγιο πρέπει, όπως το δήλωσαν, να χρηματοδοτήσουν το παρόν πρόγραμμα μέσω χρηματοδοτικών συνεισφορών στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι οποίες εγγράφονται ως έσοδα για ειδικό προορισμό.

    (7) Οι συνεισφορές στο πλαίσιο του παρόντος συμπληρωματικού προγράμματος πρέπει επίσης να καλύψουν τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το 2008,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Εγκρίνεται, για περίοδο τριών ετών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2009, το συμπληρωματικό πρόγραμμα έρευνας με αντικείμενο τη λειτουργία του αντιδραστήρα υψηλής ροής (HFR) του Petten (εφεξής «το πρόγραμμα»), οι στόχοι του οποίου καθορίζονται στο παράρτημα Ι.

    Άρθρο 2

    Η χρηματοδοτική συνεισφορά που κρίνεται αναγκαία για την εκτέλεση του προγράμματος ανέρχεται σε 34.992 εκατ. ευρώ. Η κατανομή του εν λόγω ποσού παρατίθεται στο παράρτημα II. Η εν λόγω συνεισφορά θεωρείται έσοδο για ειδικό προορισμό σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2 του κανονισμού 1605/2002 του Συμβουλίου[3].

    Άρθρο 3

    1. Η Επιτροπή επιφορτίζεται με τη διαχείριση του προγράμματος. Για τον σκοπό αυτό προσφεύγει στις υπηρεσίες του Κοινού Κέντρου Ερευνών.

    2. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινού Κέντρου Ερευνών ενημερώνεται για την υλοποίηση του προγράμματος.

    Άρθρο 4

    Πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 5

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2009.

    Άρθρο 6

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες,

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

    Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

    1. Εγγύηση της ασφαλούς και αξιόπιστης λειτουργίας του αντιδραστήρα υψηλής ροής (HFR) ώστε να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα της ροής νετρονίων για πειραματικούς σκοπούς.

    2. Δυνατότητα αποδοτικής χρήσης του HFR από τα ερευνητικά ινστιτούτα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων: βελτίωση της ασφάλειας των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων, υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ισοτόπων ιατρικής χρήσης με σκοπό την αντιμετώπιση ζητημάτων ιατρικής έρευνας, πυρηνική σύντηξη, βασική έρευνα και κατάρτιση, διαχείριση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να μελετηθεί η συμπεριφορά πυρηνικών καυσίμων για τη νέα γενεά συστημάτων αντιδραστήρα από πλευράς ασφάλειας.

    ___________________________________________________________________________

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙI

    ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΩΝ

    Οι συνεισφορές στο πρόγραμμα προέρχονται από τις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

    Η κατανομή των εν λόγω συνεισφορών έχει ως εξής:

    Κάτω Χώρες: 32,892 εκατ. ευρώ

    Γαλλία: 0,9 εκατ. ευρώ

    Βέλγιο: 1,2 εκατ. ευρώ

    Σύνολο: 34,992 εκατ. ευρώ.

    Οι εν λόγω συνεισφορές καταβάλλονται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και προορίζονται για το παρόν πρόγραμμα. Οι συνεισφορές βάσει του παρόντος συμπληρωματικού προγράμματος μπορούν επίσης να καλύψουν τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τη λειτουργία του HFR το 2008.

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1. ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:

    Συμπληρωματικό πρόγραμμα έρευνας που θα εκτελεστεί από το Κοινό Κέντρο Ερευνών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας

    2. ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΒΔ/ΠΒΔ ( διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων/προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων )

    Τομέας (-είς) πολιτικής και σχετική(-ές) δραστηριότητα(-ες):

    Τομέας πολιτικής: Τίτλος 10 – Άμεση έρευνα

    Δραστηριότητα: 10 04 — Περάτωση προγενέστερων προγραμμάτων-πλαισίων και λοιπές δραστηριότητες

    3. ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    3.1. Γραμμές προϋπολογισμού (επιχειρησιακές γραμμές και συναφείς γραμμές τεχνικής και διοικητική ς βοήθειας (πρώην γραμμές Β..Α)) συμπεριλαμβανομένων των ονομασιών τους:

    10 04 04 Λειτουργία του αντιδραστήρα υψηλής ροής (HFR)

    Θέση 10 04 04 02[4] — Συμπληρωματικό πρόγραμμα HFR (2009 έως 2011)

    Θέση 6 2 2 1 — Έσοδα από την εκμετάλλευση του αντιδραστήρα HFR, τα οποία συνεπάγονται το άνοιγμα συμπληρωματικών πιστώσεων — Έσοδα για ειδικό προορισμό

    3.2. Διάρκεια της δράσης και των δημοσιονομικών επιπτώσεων:

    1/1/2009 – 31/12/2011 (οι συνεισφορές βάσει του παρόντος συμπληρωματικού προγράμματος μπορούν επίσης να καλύψουν δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το 2008)

    3.3. Δημοσιονομικά χαρακτηριστικά:

    Γραμμή του προϋπο-λογισμού | Είδος δαπάνης | Νέα | Συνεισφορά ΕΖΕΣ | Συνεισφορές υποψήφιων χωρών | Τομέας δημοσιονο-μικών προοπτικών |

    ΜΥΔ | ΜΔΠ[5] | ΝΑΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | αριθ. 1α |

    4. ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

    4.1. Δημοσιονομικοί Πόροι

    4.1.1. Συγκεφαλαιωτικός πίνακας των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) και των πιστώσεων πληρωμών(ΠΠ)

    εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Είδος δαπάνης | Τμήμα αριθ. | 2009 | 2010 | 2011 | Σύνολο |

    Επιχειρησιακές δαπάνες[6] |

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) | 8.1. | (α) | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. |

    Πιστώσεις πληρωμών (ΠΠ) | (β) | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. |

    Διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[7] |

    Τεχνική και διοικητική βοήθεια (ΜΔΠ) | 8.2.4. | (γ) | π.υ. | π.υ. | π.υ. |

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ |

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων | α+γ | π.υ. | π.υ. | π.υ. |

    Πιστώσεις πληρωμών | β+γ | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. |

    Διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[8] |

    Ανθρώπινοι πόροι και συναφείς δαπάνες (ΜΔΠ) | 8.2.5. | δ | π.υ. | π.υ. | π.υ. |

    Διοικητικές δαπάνες, εκτός ανθρώπινων πόρων και συναφών δαπανών, μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (ΜΔΠ) | 8.2.6. | ε | π.υ. | π.υ. | π.υ. |

    Συνολικές ενδεικτικές δημοσιονομικές δαπάνες της δράσης |

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | α+γ+δ+ε | π.υ. | π.υ. | π.υ. |

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΠ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | β+γ+δ+ε | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. |

    Λεπτομέρειες σχετικά με τη συγχρηματοδότηση

    εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Συγχρηματοδότης οργανισμός | 2009 | 2010 | 2011 | Σύνολο |

    Κάτω Χώρες | στ | 16,446 | 8,223 | 8,223 | 32,892 |

    Γαλλία | 0,300 | 0,300 | 0,300 | 0,900 |

    Βέλγιο | ζ | 0,600 | 0,300 | 0,300 | 1,200 |

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ περιλαμβανομένης της συγχρηματοδότησης | α+γ+δ+ε+στ | 17,346 | 8,823 | 8823 | 34,992 |

    * Οι δαπάνες του 2008 θα καλυφθούν από τις συνεισφορές του 2009. Οι συνεισφορές είναι έσοδα για ειδικό προορισμό.

    Το ανωτέρω ποσό υπολογίστηκε από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη προκειμένου να ισοσκελιστούν οι προβλεπόμενες δαπάνες του αντιδραστήρα κατά την περίοδο 2008-2011, λαμβάνοντας υπόψη το αναμενόμενο επίπεδο εμπορικών εσόδων. Η Επιτροπή δεν θα καλύψει, σε καμία περίπτωση, τυχόν λειτουργικό έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών δαπανών συντήρησης ή επισκευής.

    4.1.2. Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό

    x Η πρόταση είναι συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

    ( Η πρόταση απαιτεί επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών.

    ( Η πρόταση ενδέχεται να απαιτήσει την εφαρμογή των διατάξεων της διοργανικής συμφωνίας[9] (σχετικά με το μέσο ευελιξίας ή με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών).

    4.1.3. Δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα

    ( Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα

    x Η πρόταση έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις – οι επιπτώσεις στα έσοδα είναι οι ακόλουθες:

    Τα τρία κράτη μέλη – Κάτω Χώρες, Γαλλία και Βέλγιο – θα χρηματοδοτήσουν το παρόν συμπληρωματικό πρόγραμμα.

    εκατ. ευρώ (με ένα δεκαδικό ψηφίο)

    Πριν από τη δράση [έτος ν-1] | Κατάσταση μετά τη δράση |

    Σύνολο ανθρώπινων πόρων | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. | π.υ. |

    5. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

    5.1. Ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

    Ο HFR διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη της ασφάλειας των πυρηνικών τεχνολογιών στους ερευνητικούς τομείς της γήρανσης και της παράτασης ζωής των πυρηνικών σταθμών, της μεταστοιχείωσης ακτινιδών μακράς διάρκειας ζωής με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας της αποθήκευσης αποβλήτων, της βελτίωσης της ασφάλειας καυσίμου, της μελέτης της ασφάλειας καυσίμων για τη νέα γενεά αντιδραστήρων (γενεά IV). Επιπλέον, στη βασική έρευνα χρησιμοποιούνται δέσμες νετρονίων για τη μελέτη της δομής των υλικών. Η δραστηριότητα αυτή εξελίσσεται διαρκώς και συμβάλλει στην κατανόηση των μηχανισμών υποβάθμισης και στην άμβλυνσή τους σε σχέση με την ασφάλεια των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο της θερμοπυρηνικής σύντηξης εκτελούνται διάφορα έργα με σκοπό την δοκιμή δομικών και αναπαραγωγικών υλικών για τους μελλοντικούς αντιδραστήρες σύντηξης.

    5.2. Προστιθέμενη αξία της κοινοτικής συμμετοχής, εναρμόνιση της πρότασης και των άλλων δημοσιονομικών μέσων, δυνατότητα συνέργειας

    Η Επιτροπή έχει την κυριότητα του HFR. Το παρόν συμπληρωματικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο για να συνεχιστεί η λειτουργία του, λαμβάνοντας υπόψη ότι η σύσταση της προβλεπόμενης κοινής επιχείρησης δεν κατέστη δυνατή λόγω του ότι ένα τέτοιο νομικό σχήμα δεν υποστηρίχθηκε από τους δυνητικούς εταίρους. Σημειωτέον ότι, πέραν της επιστημονικής του χρήσης, ο αντιδραστήρας είναι πολύ σημαντικός για τον ιατρικό τομέα (παραγωγή ραδιοϊσοτόπων ιατρικής χρήσης).

    5.3. Στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα και συναφείς δείκτες της πρότασης στο πλαίσιο της ΔΒΔ (διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων)

    Οι κύριοι στόχοι του συμπληρωματικού προγράμματος HFR είναι οι εξής:

    1. Ασφαλής και αξιόπιστη λειτουργία του HFR του Petten· η εν λόγω δραστηριότητα συνεπάγεται την κανονική χρήση των εγκαταστάσεων για μέγιστη περίοδο λειτουργίας και την παραγωγή ροής νετρονίων για πειραματικούς σκοπούς·

    2. Η ορθολογική χρήση του εν λόγω αντιδραστήρα θα εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων. Παραδείγματα των κύριων θεματικών πεδίων έρευνας και ανάπτυξης στα οποία χρησιμοποιείται ο HFR είναι τα εξής: βελτίωση της ασφάλειας των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων και των αντιδραστήρων νέας γενεάς, υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ισοτόπων ιατρικής χρήσης με σκοπό την αντιμετώπιση ζητημάτων ιατρικής έρευνας, έρευνα υλικών αντιδραστήρα σύντηξης, βασική έρευνα και κατάρτιση, καθώς και διαχείριση αποβλήτων, όπου συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα μελέτης των πυρηνικών καυσίμων για τη νέα γενεά αντιδραστήρων από πλευράς ασφάλειας.

    5.4. Μέθοδος υλοποίησης (ενδεικτική)

    x Κεντρική διαχείριση

    ( απευθείας από την Επιτροπή

    ( έμμεσα με ανάθεση σε:

    ( εκτελεστικούς οργανισμούς

    ( οργανισμούς που έχουν συσταθεί από τις Κοινότητες σύμφωνα με το άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού

    ( εθνικούς δημόσιους οργανισμούς/οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

    ( Επιμερισμένη ή αποκεντρωμένη διαχείριση

    ( με τα κράτη μέλη

    ( με τρίτες χώρες

    ( Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (να διευκρινιστεί)

    Παρατηρήσεις:

    6. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    6.1. Σύστημα παρακολούθησης

    Οι υποχρεώσεις της Επιτροπής συνίστανται στη διαχείριση του συμπληρωματικού προγράμματος και, συνεπώς, στην υποβολή εκθέσεων σχετικά με (i) την τεχνική κατάσταση λειτουργίας του αντιδραστήρα, (ii) την επιστημονική του χρήση, (iii) τη δημοσιονομική του κατάσταση όσον αφορά τα χρηματοοικονομικά έσοδα που προέρχονται από τα κράτη μέλη και (iv) τις πραγματοποιηθείσες πληρωμές.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στον κύκλο προγραμματισμού της ΔΒΔ (διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων) του ΚΚΕρ και στο ετήσιο σχέδιο διαχείρισης. Συνεπώς, η παρακολούθηση της επίτευξης των δηλωθέντων στόχων θα περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του ΚΚΕρ.

    Επιπλέον, το ΚΚΕρ (Ινστιτούτο Ενέργειας) θα συντάσσει ετήσια έκθεση, η οποία θα αφορά ειδικά τη διαχείριση του συμπληρωματικού προγράμματος και θα καλύπτει τα ακόλουθα θέματα:

    - Τεχνική έκθεση των λειτουργικών δεδομένων του HFR

    - Συνοπτική περιγραφή των κύριων επιστημονικών επιτευγμάτων

    - Κατάσταση των δραστηριοτήτων επισκευής και συντήρησης

    - Δημοσιονομική κατάσταση όσον αφορά τα εισοδήματα που προέρχονται από τα κράτη μέλη και τη χρήση του προϋπολογισμού του συμπληρωματικού προγράμματος (συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για τον παροπλισμό, των δαπανών διαχείρισης, των πληρωμών προς τον φορέα εκμετάλλευσης κ.λπ.)

    - Η έκθεση θα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΚΕρ.

    6.2. Αξιολόγηση

    6.2.1. Εκ των προτέρων αξιολόγηση

    Πρόκειται για ανανέωση προγενέστερων συμπληρωματικών προγραμμάτων. Η κατάρτιση του νέου αυτού συμπληρωματικού προγράμματος αποτέλεσε το αντικείμενο εσωτερικής αξιολόγησης εκ μέρους των συμμετεχόντων κρατών μελών.

    6.2.2. Μέτρα που ελήφθησαν μετά από ενδιάμεση/εκ των υστέρων αξιολόγηση (διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος)

    Το περιεχόμενο των εκθέσεων θα βελτιωθεί όπως αναφέρεται ανωτέρω, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η απόφαση του Συμβουλίου.

    6.2.3. Όροι και συχνότητα των μελλοντικών αξιολογήσεων

    Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη θα διενεργήσουν εσωτερική αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση του συμπληρωματικού προγράμματος.

    7. Μέτρα για την καταπολεμηση της απατησ

    Ο εξωτερικός και ο εσωτερικός έλεγχος των εκθέσεων που προαναφέρονται θα διεξάγονται από τους υπαλλήλους του Κοινού Κέντρου Ερευνών και θα καλύπτουν τόσο τις τεχνικές, όσο και τις δημοσιονομικές πτυχές. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έχει πρόσβαση σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς ελέγχους.

    Ο έλεγχος της κυκλοφορίας των σχάσιμων υλικών καλύπτεται από την Ευρατόμ και τον ΔΟΑΕ (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας).

    8. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

    8.1. Στόχοι της πρότασης από πλευράς δημοσιονομικού κόστους

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος ν | Έτος ν+1 | Έτος ν+2 | Έτος ν+3 | Έτος ν+4 | Έτος ν+5 |

    Μόνιμοι ή έκτακτοι υπάλληλοι[11] (XX 01 01) | A*/AD |

    B*, C*/AST |

    Προσωπικό που χρηματοδοτείται[12] από το άρθρο XX 01 02 |

    Λοιπό προσωπικό[13] που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 04/05 |

    ΣΥΝΟΛΟ |

    8.2.2. Περιγραφή των καθηκόντων που απορρέουν από τη δράση

    Τα μόνα καθήκοντα που εκτελεί το Κοινό Κέντρο Ερευνών είναι η διαχείριση του συμπληρωματικού προγράμματος. Το διατιθέμενο προσωπικό του Κοινού Κέντρου Ερευνών (1 AD και 1 AST) χρηματοδοτείται πλήρως από το συμπληρωματικό πρόγραμμα.

    8.2.3. Πηγές ανθρώπινων πόρων (Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης)

    x Θέσεις που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση του προγράμματος και πρέπει να αντικατασταθούν ή να παραταθούν

    ( Θέσεις που έχουν διατεθεί εκ των προτέρων στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ (Ετήσια Στρατηγική Πολιτική/Προσχέδιο Προϋπολογισμού) για το έτος ν

    ( Θέσεις που θα ζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ

    ( Θέσεις προς αναδιάταξη με χρησιμοποίηση των υφιστάμενων πόρων της διαχειρίστριας υπηρεσίας (εσωτερική αναδιάταξη)

    ( Θέσεις που απαιτούνται για το έτος ν αλλά δεν προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ του σχετικού οικονομικού έτους

    8.2.4. Άλλες διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (XX 01 04/05 – Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης)

    εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Γραμμή του προϋπολογισμού (αριθμός και ονομασία) | Έτος ν | Έτος ν+1 | Έτος ν+2 | Έτος ν+3 | Έτος ν+4 | Έτος ν+5 και επόμενα | ΣΥΝΟΛΟ |

    Άλλη τεχνική ή διοικητική βοήθεια |

    - εσωτερική (intra muros) |

    - εξωτερική (extra muros) |

    Σύνολο τεχνικής και διοικητικής βοήθειας |

    8.2.5. Δημοσιονομικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

    εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Κατηγορία ανθρώπινων πόρων | Έτος ν | Έτος ν+1 | Έτος n+2 | Έτος ν+3 | Έτος ν+4 | Έτος ν+5 και επόμενα |

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι (XX 01 01) |

    Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02 (επικουρικοί υπάλληλοι, αποσπασμένοι εθνικοί υπάλληλοι, συμβασιούχοι, κ.λπ.) (να αναφερθεί η γραμμή του προϋπολογισμού) |

    Συνολικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες (ΜΗ περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς) |

    Υπολογισμός– Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι |

    1 AD και 1 AST καλύπτονται από τα έσοδα για ειδικό προορισμό που προέρχονται απευθείας από το παρόν συμπληρωματικό πρόγραμμα |

    Υπολογισμός– Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02 |

    π.υ. |

    8.2.6. Άλλες διοικητικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία) |

    Έτος ν | Έτος n+1 | Έτος n+2 | Έτος ν+3 | Έτος ν+4 | Έτος ν+5 και επόμενα | ΣΥΝΟΛΟ |

    XX 01 02 11 01 – Αποστολές |

    XX 01 02 11 02 – Συνεδριάσεις και διασκέψεις |

    XX 01 02 11 03 – Επιτροπές[15] |

    XX 01 02 11 04 – Μελέτες και παροχή συμβουλών |

    XX 01 02 11 05 – Πληροφορικά συστήματα |

    2 Σύνολο άλλων δαπανών διαχείρισης (XX 01 02 11) |

    3 Άλλες δαπάνες διοικητικής φύσης (να προσδιοριστούν και να αναφερθεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού) |

    Σύνολο διοικητικών δαπανών εκτός των ανθρώπινων πόρων και των συναφών δαπανών (που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς) |

    Υπολογισμός - Άλλες διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς |

    π.υ. |

    [1] Γνωμοδότηση της 1ης Απριλίου 2009.

    [2] ΕΕ L 312 της 30.11.2007, σ. 29.

    [3] Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ.1.

    [4] Πρέπει να δημιουργηθεί νέα γραμμή του προϋπολογισμού.

    [5] Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις, εφεξής ΜΔΠ.

    [6] Δαπάνες εκτός κεφαλαίου xx 01 του σχετικού τίτλου xx.

    [7] Δαπάνες του άρθρου xx 01 04 του τίτλου xx.

    [8] Δαπάνες του κεφαλαίου xx 01 εκτός των δαπανών των άρθρων xx 01 04 ή xx 01 05.

    [9] Βλέπε σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

    [10] Όπως περιγράφεται στο τμήμα 5.3.

    [11] των οποίων το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

    [12] των οποίων το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

    [13] των οποίων το κόστος περιλαμβάνεται στο ποσό αναφοράς.

    [14] Να γίνει παραπομπή στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που αφορά ειδικά τον(τους) εν λόγω εκτελεστικό(-ούς) οργανισμό(-ούς).

    [15] Να προσδιορισθεί το είδος της επιτροπής καθώς και η ομάδα στην οποία ανήκει.

    Top