Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009DC0434

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβουλιο, την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και την Επιτροπη των Περιφερειων - «ηλε-κλήση (eCall) : Ώρα για εγκατάσταση»

    /* COM/2009/0434 τελικό */

    52009DC0434

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβουλιο, την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και την Επιτροπη των Περιφερειων - «ηλε-κλήση (eCall) : Ώρα για εγκατάσταση» /* COM/2009/0434 τελικό */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 21.8.2009

    COM(2009) 434 τελικό

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    «ηλε-κλήση (eCall): Ώρα για εγκατάσταση»

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    «ηλε-κλήση (eCall): Ώρα για εγκατάσταση»

    1. Εισαγωγή

    Τα θανατηφόρα οδικά ατυχήματα στην ΕΕ των 27 μειώθηκαν κατά περισσότερο από 27% από το 2001, όταν η Επιτροπή δημοσίευσε τη λευκή βίβλο για την ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών[1]. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια[2] και η πρωτοβουλία για τα ευφυή αυτοκίνητα[3] είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην επίτευξη της θετικής αυτής εξέλιξης, και αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν περαιτέρω στην επίτευξη του στόχου της μείωσης των θανατηφόρων ατυχημάτων.

    Ωστόσο, με περίπου 39.000 νεκρούς και περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια τραυματίες το 2008 στους δρόμους της Ευρώπης, απαιτείται η ανάληψη περαιτέρω δράσης. Η πανευρωπαϊκή κλήση έκτακτης ανάγκης από το όχημα, η «ηλε-κλήση» (eCall) , εκτιμάται ότι έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει έως και 2.500 θανάτους ετησίως στην ΕΕ των 27 όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος, περιορίζοντας τη σοβαρότητα των τραυματισμών, εξοικονομώντας έτσι σημαντικούς πόρους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και σε άλλους τομείς, καθώς και περιορίζοντας τον ανθρώπινο πόνο[4].

    Για να συμβάλει στην ανάπτυξη της πανευρωπαϊκής κλήσης eCall, η πλήρης εμπορική εκμετάλλευση της οποίας προβλεπόταν αρχικά για το 2009, η Επιτροπή έχει ήδη λάβει διάφορα μέτρα. Υποστήριξε μια ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, η οποία και συμφώνησε στον ορισμό της διαλειτουργικής υπηρεσίας ηλε-κλήσης (eCall) που θα λειτουργεί διασυνοριακά στην Ευρώπη , και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών και του κλάδου να υπογράψουν μνημόνιο συμφωνίας, το οποίο θα τους δεσμεύει να εργαστούν από κοινού για την εφαρμογή της ηλε-κλήσης. Επίσης, η Επιτροπή εξέδωσε δύο ανακοινώσεις οι οποίες καθορίζουν ένα σχέδιο εφαρμογής και συνιστούν την ανάληψη δράσης από τα ενδιαφερόμενα μέρη[5]. Επιπλέον, η Επιτροπή ενέκρινε το Δεκέμβριο του 2008 το σχέδιο δράσης ITS[6], στο οποίο μια από τις δράσεις αφορά την υποστήριξη της εγκατάστασης της ηλε-κλήσης, και ταυτόχρονα μια πρόταση οδηγίας ITS[7], η οποία προβλέπει ένα νομικό μέσο (δηλαδή μια κανονιστική επιτροπή) για την επιβολή μέτρων στα κράτη μέλη, ιδίως για την «εναρμονισμένη καθιέρωση του πανευρωπαϊκού συστήματος eCall».

    Η ηλε-κλήση έχει εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη από όλους τους ενδιαφερόμενους , συμπεριλαμβανομένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, των κρατών μελών και του κοινού.

    - Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διάφορες ευκαιρίες υποσχέθηκε να στηρίξει πλήρως την υλοποίηση της ηλε-κλήσης, καλώντας την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για εναρμονισμένη εγκατάσταση του συστήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη[8].

    - Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεώρησε ως θέμα προτεραιότητας τον καθορισμό των απαραίτητων μέτρων για την προαγωγή της εναρμονισμένης εισαγωγής διαλειτουργικής ηλε-κλήσης σε κλίμακα ΕΕ βάσει συνεργασίας και της ενδεδειγμένης τυποποίησης[9].

    - Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν υπογράψει το μνημόνιο eCall και υποστηρίζουν την υλοποίησή της.

    - Το μνημόνιο έχουν προσυπογράψει και περισσότεροι από ογδόντα δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων όλων των ενδιαφερόμενων στην αξιακή αλυσίδα.

    Περισσότεροι από το 70% των πολιτών που απάντησαν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου στην Ευρώπη δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν την εγκατάσταση της ηλε-κλήσης στο επόμενο αυτοκίνητό τους[10].

    Η πρόοδος, ωστόσο, ήταν πολύ αργή και η έναρξη της εμπορικής εκμετάλλευσης του πανευρωπαϊκού συστήματος ηλε-κλήσης έχει καθυστερήσει σημαντικά. Η εθελοντική προσέγγιση που υιοθέτησε σε προηγούμενες ανακοινώσεις της και οι προσπάθειες της Επιτροπής για τυποποίηση της ηλε-κλήσης και συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν ήταν επαρκής. Χρειάζεται επειγόντως να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

    Η παρούσα ανακοίνωση έχει ως στόχο να ενημερώσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να προτείνει νέα μέτρα για να ξεκινήσει ουσιαστικά η εγκατάσταση της υπηρεσίας ηλε-κλήσης στην Ευρώπη. Τα μέτρα, που απευθύνονται στα ενδιαφερόμενα μέρη και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνουν τη δυνατότητα καθιέρωσης ρυθμιστικού πλαισίου για την εγκατάσταση της ηλε-κλήσης. Με τα μέτρα αυτά η υπηρεσία της πανευρωπαϊκής κλήσης έκτακτης ανάγκης από το όχημα θα καταστεί πραγματικότητα και θα οδηγήσει στην εγκατάσταση συσκευών ηλε-κλήσης σε οχήματα με νέα έγκριση τύπου στην Ευρώπη.

    2. Η πανευρωπαϊκή κλήση έκτακτης ανάγκης από το όχημα: πώς λειτουργεί

    Κάθε χρόνο, περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ατυχήματα απαιτούν ιατρική βοήθεια στην Ευρώπη, ενώ πολλά άλλα χρειάζονται άλλα είδη βοήθειας. Μετά από ένα ατύχημα, οι επιβαίνοντες στο όχημα μπορεί να υποστούν σοκ, δεν γνωρίζουν τον τόπο που βρίσκονται, δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν ή να χρησιμοποιήσουν κινητό τηλέφωνο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οπουδήποτε στην Ευρώπη, η eCall κάνει την διαφορά: μπορεί να μειώσει δραστικά το χρόνος επέμβασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης , να σώσει ζωές και να μειώσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών. Όταν θα έχει υλοποιηθεί πλήρως στην Ευρώπη, τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη της eCall θα είναι τεράστια4.

    Η eCall είναι μια πανευρωπαϊκή υπηρεσία που θα λειτουργεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και στα κράτη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία . Θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα οχήματα , ανεξάρτητα από τη μάρκα, τη χώρα και την εκάστοτε θέση του οχήματος. Η eCall είναι η μόνη υπηρεσία που παρέχει πανευρωπαϊκό επίπεδο κάλυψης : δεν θα απαιτηθούν ειδικές συμφωνίες ή πρόσθετες συσκευές, η eCall θα λειτουργεί στον προορισμό των διακοπών σας και κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μετακίνησής σας, όπως και στο σπίτι.

    [pic]

    Σχήμα 1. ηλε-κλήση (eCall ) — Αρχές επιχειρησιακής λειτουργίας

    Όταν συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα, οι αισθητήρες στο όχημα θα ενεργοποιούν αυτόματα την ηλε-κλήση. Μόλις ενεργοποιηθεί, το σύστημα επί του οχήματος αποκαθιστά φωνητική σύνδεση με τον αριθμό 112 και ταυτόχρονα αποστέλλει μήνυμα έκτακτης ανάγκης, το ελάχιστο σύνολο δεδομένων (MSD) , συμπεριλαμβανομένων βασικών πληροφοριών για το ατύχημα, όπως την ώρα, τη γεωγραφική θέση, την κατεύθυνση οδήγησης (που προκύπτει από ακριβή δορυφορικά δεδομένα, όπως το EGNOS[11] και, από το 2013 και μετά, το Galileo[12]), ενώ περιγραφή του οχήματος αποστέλλεται με την φωνητική κλήση. Η ηλε-κλήση μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα.

    Ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου κινητής τηλεφωνίας (MNO) αναγνωρίζει ότι η κλήση προς το 112 είναι ηλε-κλήση, από τη «σημαία eCall» που εισάγεται από τη μονάδα επικοινωνίας του οχήματος. Ο φορέας εκμετάλλευσης χειρίζεται την ηλε-κλήση όπως και κάθε άλλη κλήση προς το 112 και διαβιβάζει την κλήση προς το πλέον κατάλληλο κέντρο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης – Κέντρο λήψης κλήσεων έκτακτης ανάγκης (PSAP) -[13] όπως ορίζεται από τις δημόσιες αρχές. Ο χειριστής του PSAP θα λάβει τόσο τη φωνητική κλήση όσο και το MSD.

    Οι πληροφορίες που παρέχονται από το MSD αποκωδικοποιούνται και εμφανίζονται στην οθόνη στον χειριστή του PSAP. Η γεωγραφική θέση και η κατεύθυνση οδήγησης του οχήματος μπορεί να εμφανιστεί σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών. Ταυτόχρονα, ο χειριστής θα είναι σε θέση να ακούσει τι συμβαίνει μέσα στο όχημα και να μιλήσει με τους επιβαίνοντες στο όχημα, αν είναι δυνατόν. Αυτό θα βοηθήσει τον χειριστή να εξακριβώσει ποιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητες στον τόπο του ατυχήματος (ασθενοφόρο, πυροσβέστες, αστυνομία) και να αποστείλει ταχέως το μήνυμα συναγερμού και όλες τις σχετικές πληροφορίες στη σωστή υπηρεσία.

    Επιπλέον, ο χειριστής του PSAP θα είναι σε θέση να ενημερώσει αμέσως τα κέντρα διαχείρισης της οδικής κυκλοφορίας για το περιστατικό σε συγκεκριμένη γεωγραφική θέση, προς διευκόλυνση της ταχείας ενημέρωσης άλλων χρηστών του οδικού δικτύου, και με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται δευτερογενή ατυχήματα, βελτιώνεται η ελευθέρωση του οδοστρώματος και, συνεπώς, μειώνεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    3. Έκθεση σχετικά με την προοδο και τα επιτεύγματα

    3.1. Πρόοδος των δραστηριοτήτων τυποποίησης

    Η Επιτροπή ζήτησε από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ETSI[14], CEN[15]) την εκπόνηση ανοιχτών προτύπων για τη λειτουργία της ηλε-κλήσης, με βάση τις συστάσεις που συμφωνήθηκαν από τους ενδιαφερομένους[16]. Το έργο αυτό έγινε δεκτό από τις τεχνικές επιτροπές ETSI-MSG[17] σε συνεργασία με το έργο 3GPP[18] για τα πρότυπα που σχετίζονται με τη μετάδοση της ηλε-κλήσης και με την TC 278 WG 15[19] της CEN για όσα σχετίζονται με τη δομή του MSD και τις λειτουργικές απαιτήσεις των συστημάτων. Οι κυριότεροι ενδιάμεσοι στόχοι που επιτεύχθηκαν είναι:

    - Έγκριση της CEN για τη δομή του ελάχιστου συνόλου δεδομένων της ηλε-κλήσης (MSD). Το MSD περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες που συμβάλουν στην αποστολή των υπηρεσιών στον τόπο του συμβάντος και στην επίσπευση της επέμβασης. Το MSD επιτρέπει στον χειριστή του PSAP να ανταποκριθεί στην ηλε-κλήση ακόμα και χωρίς φωνητική επικοινωνία.

    - Έγκριση του διευκρινιστή ηλε-κλήσεων (της «σημαίας eCall») από το 3GPP, που περιλαμβάνεται στην 8η έκδοση των τεχνικών προδιαγραφών με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται τα συστήματα κινητών τηλεπικοινωνιών. Ο εν λόγω διευκρινιστής θα διακρίνει μεταξύ κλήσεων προς το 112 από κινητά τερματικά και ηλε-κλήσεων, καθώς επίσης μεταξύ χειροκίνητων και αυτόματων ηλε-κλήσεων.Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να σχεδιάσουν την υποδομή απόκρισης για ηλε-κλήσεις με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο που να ανταποκρίνεται στην οικεία υποδομή για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (δηλαδή κεντρικοποιημένη/αποκεντρωμένη, το ίδιο PSAP που λαμβάνει και κλήσεις προς το 112, ή διαφορετικά PSAP με λειτουργία φιλτραρίσματος, δημόσια ή ιδιωτική οργάνωση, αναγνωρισμένη από τη δημόσια αρχή). Τα κράτη μέλη πρέπει να ενημερώνουν τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα τους σχετικά με το πλέον κατάλληλο PSAP για διαβίβαση ηλε-κλήσεων.

    - Έγκριση από την ETSI-MSG και το 3GPP των βασικών τεχνικών προδιαγραφών που καθορίζουν τα πρωτόκολλα για την αποστολή του MSD από το όχημα στον χειριστή του PSAP. Η λύση που συμφωνήθηκε είναι ότι τα δεδομένα θα διαβιβάζονται μέσω ενδοζωνικού διαποδιαμορφωτή μαζί με τη φωνητική κλήση. Πρόκειται για ανοιχτό πρότυπο χωρίς τέλη αδειοδότησης για τη χρήση του ενδοζωνικού διαποδιαμορφωτή για την υπηρεσία ηλε-κλήσεων.

    - Έγκριση από τη CEN των βασικών λειτουργικών απαιτήσεων για την πανευρωπαϊκή υπηρεσία ηλε-κλήσεων, με καθορισμό των γενικών λειτουργικών και επιχειρησιακών αρχών. Οι λειτουργικές απαιτήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν με την εφαρμογή, έως το φθινόπωρο του 2009, υψηλού επιπέδου πρωτόκολλων εφαρμογής

    Αυτή η δέσμη προδιαγραφών θα επιτρέψει την εγκατάσταση μιας εναρμονισμένης, αξιόπιστης, διαλειτουργικής, συνεχούς υπηρεσίας ηλε-κλήσεων στην Ευρώπη, με την επιφύλαξη της εφαρμογής τους από τα ενδιαφερόμενα μέρη: κατασκευαστές οχημάτων και εξοπλισμού, φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας και τα κράτη μέλη. Ο επικαιροποιημένος κατάλογος των προτύπων υπάρχει στην ηλε-διεύθυνση: http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/ecallstandards/

    3.2. Πρόοδος στην ανάληψη δεσμεύσεων εκ μέρους κύριων ενδιαφερόμενων

    3.2.1. Διαπραγματεύσεις με την αυτοκινητοβιομηχανία

    Το 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των ενώσεων των κατασκευαστών αυτοκινήτων (ACEA, JAMA και KAMA[20]) σχετικά με την εθελοντική εισαγωγή της ηλε-κλήσης σε όλα τα νέα οχήματα που έχουν λάβει έγκριση τύπου.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία (η ACEA είναι από τους πρώτους που υπέγραψαν το μνημόνιο συμφωνίας eCall) επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της όσον αφορά τις ηλε-κλήσεις και δεσμεύτηκε να προσφέρει ηλε-κλήσεις ως επιλογή για τα νέα οχήματα που έχουν λάβει έγκριση τύπου ορισμένων κατηγοριών[21] τρία χρόνια μετά την έγκριση όλων των σχετικών προτύπων (πρότυπα επικοινωνίας, MSD, λειτουργικές απαιτήσεις), με την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη θα επικαιροποιήσουν τις υποδομές PSAP για τη διαχείριση ηλε-κλήσεων. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων υποστήριξαν επίσης ότι μόνον με κανονιστική ρύθμιση θα είναι δυνατό να καταστεί η ηλε-κλήση συνήθης εργοστασιακός εξοπλισμός σε όλα τα οχήματα.

    Επιπλέον, η αυτοκινητοβιομηχανία συνιστά συνύπαρξη της πανευρωπαϊκής ηλε-κλήσης με ιδιοταγείς λύσεις για κλήσεις έκτακτης ανάγκης που έχουν αναπτύξει ορισμένοι κατασκευαστές. Η αυτοκινητοβιομηχανία ενδιαφέρεται επίσης να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα eCall για να προσφέρει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για την προώθηση των επιχειρηματικών συναλλαγών τους.

    3.2.2. Κράτη μέλη

    Μέχρι σήμερα, δεκαπέντε κράτη μέλη έχουν υπογράψει το μνημόνιο συμφωνίας eCall: η Αυστρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία. Τρεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει επίσης: η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία.

    Άλλα κράτη μέλη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία και την προθυμία τους να υπογράψουν το μνημόνιο συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα: το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Πολωνία.

    Οι λόγοι που επικαλούνται άλλα κράτη μέλη που δεν έχουν υπογράψει για την εγκατάσταση της ηλε-κλήσης ποικίλλουν, αλλά ουσιαστικά αφορούν το κόστος του εγχειρήματος. Ορισμένα κράτη μέλη είναι απρόθυμα να επενδύσουν στην αναβάθμιση των οικείων PSAP προκειμένου να λαμβάνουν ηλε-κλήσεις, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για όλους τους πολίτες, ακόμα και αυτών που δεν διαθέτουν αυτοκίνητο. Ωστόσο, οι ηλε-κλήσεις θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών των μέσων μαζικής μεταφοράς και των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου. Είναι μεν γεγονός ότι η αναβάθμιση των PSAP και των υποδομών διάσωσης δεν θα είναι χωρίς κόστος, πάντως η εγκατάσταση του συστήματος eCall σε ολόκληρη την έκταση κάποιου κράτους μέλους και, κατά συνέπεια, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπάγεται σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

    Μολονότι ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να διστάζουν, τα περισσότερα είναι έτοιμα να προχωρήσουν στην εφαρμογή του συστήματος eCall. Καθώς υπάρχουν σήμερα τα σχετικά βασικά πρότυπα[22], τα κράτη μέλη πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούν τη λειτουργία ηλε-κλήσης στην οικεία υποδομή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Εκτός από το ότι θα σώσουν ζωές, η εγκατάσταση συστημάτων eCall στα οχήματα και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας από την ευρύτερη εγκατάσταση θα είναι κίνητρο για τη βιομηχανία.

    3.2.3. Φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών

    Οι φορείς εκμετάλλευσης κινητών τηλεπικοινωνιών πρέπει να χειρίζονται τις ηλε-κλήσεις με τον ίδιο τρόπο που χειρίζονται τις κλήσεις προς τον αριθμό 112. Πρέπει να ενεργοποιήσουν τον ενδείκτη eCall στα δίκτυά τους, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν ηλε-κλήσεις και να τις διαβιβάζουν προς τα πλέον ενδεδειγμένα PSAP που καθορίζουν οι εθνικές κυβερνήσεις.

    Η GSM Europe, η ένωση που αντιπροσωπεύει τους ευρωπαϊκούς φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών τηλεπικοινωνιών, έχει συστήσει ειδική ομάδα έργου για την επεξεργασία στρατηγικών εγκατάστασης των ηλε-κλήσεων στην Ευρώπη, τη συμβολή στην τυποποίηση και τη συμμετοχή στις εργασίες της ευρωπαϊκής πλατφόρμας εφαρμογής eCall[23].

    3.2.4. Υπηρεσίες επέμβασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

    Τα κράτη μέλη πρέπει να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, την υποδομή των PSAP για χειρισμό ηλε-κλήσεων, καθώς και τα στοιχεία που περιέχονται στο MSD.

    Εκπρόσωποι των PSAP δραστηριοποιούνται στον καθορισμό των προδιαγραφών για ηλε-κλήσεις. Ο τελικός ορισμός της υπηρεσίας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

    Για χώρες με σύγχρονη υποδομή PSAP, με δυνατότητα χειρισμού πληροφοριών εντοπισμού θέσης για κλήσεις κινητών προς το 112 (E112), τούτο συνιστά ελάχιστη επένδυση. Για χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα, ο σχεδιασμός της υπηρεσίας eCall, συμπεριλαμβανομένου του διευκρινιστή ηλε-κλήσεων, προσφέρει διάφορες επιλογές, όπως τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης πλατφόρμας. Παρόλα αυτά, η αναβάθμιση της υποδομής PSAP είναι απαραίτητη επένδυση για να σωθούν ζωές.

    3.3. Η υπηρεσία eCall ως ευκαιρία για εγκατάσταση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας

    Η ηλε-κλήση βασίζεται σε τεχνικά στοιχεία (δυνατότητες δορυφορικού εντοπισμού θέσης, επεξεργασίας και επικοινωνίας), που αποτελούν επίσης βάση για πολλές εφαρμογές εντός του οχήματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται από υφιστάμενη ή προβλεπόμενη κανονιστική ρύθμιση η οποία εφαρμόζεται σε εμπορικά ή ιδιωτικά οχήματα, όπως ο ψηφιακός ταχογράφος, τα ηλεκτρονικά διόδια ή οι διατάξεις για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων και ζώντων ζώων.

    Ο εξορθολογισμός και η ενοποίηση όλων αυτών των εφαρμογών στο πλαίσιο μιας συνεκτικής, ανοιχτής αρχιτεκτονικής συστήματος θα μπορούσε να αποφέρει καλύτερη απόδοση και ευχρηστία, μειωμένο κόστος και αυξημένη επεκτασιμότητα, επιτρέποντας τη μελλοντική ένταξη νέων ή αναβαθμισμένων εφαρμογών «με το κλειδί στο χέρι». Με τέτοια αρθρωτή μέθοδο θα επιτευχθεί εύκολα χαμηλό κόστος ένταξης των λειτουργικών δυνατοτήτων και εφαρμογών που καλύπτουν την οδική ασφάλεια, την ατομική κινητικότητα, την εφοδιαστική υποστήριξη ή την πρόσβαση σε πολυτροπικές πληροφορίες. Ο ορισμός της έννοιας «ανοιχτή πλατφόρμα επί του οχήματος», αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης ITS, και η εισαγωγή της ηλε-κλήσης με βάση την έννοια αυτή θα συμβάλει θετικά στη δυναμική της.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και οι φορείς παροχής υπηρεσιών θα επωφεληθούν από νέες υπηρεσίες με βάση την εισαγωγή της τηλεματική πλατφόρμας eCall σε όλα τα οχήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο σε περιόδους κρίσης.

    Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης οδικών υποδομών θα επωφεληθούν από την αποτελεσματικότερη υπηρεσία διαχείρισης συμβάντων χάρις στην άμεση αναφορά συμβάντων που εξασφαλίζει η υπηρεσία eCall.

    Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα επωφεληθούν από την περιγραφή του οχήματος που περιλαμβάνεται στο MSD. Αυτό θα τους ενημερώσει για την ακριβή δομή του οχήματος, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο για την απομάκρυνση παγιδευμένων επιβατών και την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων (δηλαδή, γνωρίζοντας την ακριβή θέση των μπαταριών του οχήματος, ή των πυροτεχνικών συστημάτων) [24].

    Επιπλέον, αναμένεται ότι σε μοντέλα αυτοκινήτων που υπάρχουν ήδη στην αγορά θα αναπτυχθεί εξοπλισμός μετά την πώληση για την παροχή της υπηρεσίας ηλε-κλήσεων. Αυτά τα συστήματα μετά την πώληση πρέπει να συμμορφώνονται με τις συνήθεις λειτουργικές απαιτήσεις για πανευρωπαϊκές ηλε-κλήσεις.

    3.4. Συνύπαρξη της πανευρωπαϊκής ηλε-κλήσης και ιδιοταγών υπηρεσιών ηλε-κλήσεων

    Υπηρεσίες ιδιοταγών κλήσεων έκτακτης ανάγκης από το όχημα προσφέρονται στην Ευρώπη και παγκοσμίως από διαφορετικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων και φορείς παροχής υπηρεσιών (π.χ., OnCall της Volvo, OnStar της GM, PSA, Fiat, BMW). Είναι συνήθως δεσμοποιημένες με άλλες υπηρεσίες, όπως οδική βοήθεια, κινητή τηλεφωνία επί του οχήματος, δυναμική πλοήγηση, κλπ. Οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης λαμβάνονται από ιδιωτικά τηλεφωνικά κέντρα που, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μεταβιβάζουν τις κλήσεις και τα δεδομένα ατυχήματος στα PSAP. Κάθε κατασκευαστής πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές του PSAP σε κάθε χώρα όπου, κατά περίπτωση, επιθυμεί να αναπτύξει την υπηρεσία.

    Μολονότι αυτές οι υπηρεσίες, που πρωτοπαρουσιάστηκαν ήδη πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους και επιβεβαιώνουν τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν οι ηλε-κλήσεις, η διείσδυση τους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη (λιγότερο από 0,4% του στόλου των οχημάτων). Η υπηρεσία προσφέρεται συνήθως μόνο σε αυτοκίνητα της ανώτατης κατηγορίας και δεν καλύπτει όλες τις χώρες στην Ευρώπη.

    Σε κράτη μέλη όπου υπάρχει συμφωνία για υποστήριξη ιδιοταγών υπηρεσιών ηλε-κλήσεων παρόμοιας ποιότητας με την πανευρωπαϊκή ηλε-κλήση, ο κατασκευαστής του οχήματος είναι ελεύθερος να επιλέξει τον τύπο του υποστηριζόμενου συστήματος (πανευρωπαϊκή ηλε-κλήση ή ιδιοταγής υπηρεσία ηλε-κλήσεων). Για το σκοπό αυτό, η CEN αναπτύσσει τυποποιημένες λειτουργικές απαιτήσεις για υπηρεσίες τρίτων που παρέχουν ηλε-κλήσεις (TPS-eCall). Σε άλλα κράτη μέλη, οι κατασκευαστές οχημάτων πρέπει να εφαρμόσουν το πανευρωπαϊκό σύστημα eCall. Εάν ο αγοραστής του οχήματος δεν επιλέξει τη λύση ιδιοταγούς ηλε-κλήσης, ο κατασκευαστής πρέπει να εξοπλίσει το όχημα με το πανευρωπαϊκό σύστημα ηλε-κλήσεων.

    Ανεξάρτητα από τη λύση που έχει επιλεγεί από τον κατασκευαστή του οχήματος, η υπηρεσία κλήσεων έκτακτης ανάγκης από το όχημα , συμπεριλαμβανομένης της φωνητικής σύνδεσης και της παροχής τουλάχιστον του MSD της eCall, πρέπει να παρέχεται κατά αδιάλειπτο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Όταν η υπηρεσία ηλε-κλήσεων θα έχει πλήρως αναπτυχθεί σε όλη την Ευρώπη, οι πάροχοι ιδιοταγών υπηρεσιών ηλε-κλήσεων θα μπορέσουν επίσης να υιοθετήσουν σταδιακά τη χρήση της πανευρωπαϊκής ηλε-κλήσης, δηλαδή για κλήσεις έκτακτης ανάγκης από το όχημα θα καλείται ο αριθμός 112, ενώ θα παραμείνουν ανέπαφες όλες οι άλλες υπηρεσίες που παρέχονται.

    4. Συστάσεις

    4.1. Ανάγκη ανάληψης περαιτέρω δράσης

    Ο αρχικός στόχος για την εγκατάσταση της ηλε-κλήσης ήταν το 2009. Η πρόοδος, ωστόσο, ήταν υπερβολικά αργή, ενώ καθυστέρησε σημαντικά η εμπορική εκμετάλλευση, παρά την ύπαρξη προτύπων και τη βούληση της πλειονότητας των ενδιαφερομένων.

    Ένα σημαντικό πρόβλημα στην αξιοποίηση της ηλε-κλήσης ήταν η ανάγκη για ανάληψη ταυτόχρονης δράσης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, δηλαδή της αυτοκινητοβιομηχανίας, των φορέων εκμετάλλευσης κινητών τηλεπικοινωνιών, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των κρατών μελών, που πρέπει όλοι να υλοποιήσουν μέρος της υπηρεσίας . Για την επίλυση αυτού του αδιεξόδου, η Επιτροπή εξετάζει τρεις πιθανές εναλλακτικές πολιτικές επιλογές : (1) να μην παρέμβει, αφήνοντας την εισαγωγή στις δυνάμεις της αγοράς, (2) να υποστηρίξει την εθελοντική εισαγωγή από τον κλάδο, ή (3) να επιβάλει την εισαγωγή με ρυθμιστικά μέτρα.

    (1) Όσον αφορά την επιλογή μη παρέμβασης , οι ιδιοταγείς υπηρεσίες κλήσης έκτακτης ανάγκης από το όχημα έχουν αποδείξει την αξία τους, αλλά η διείσδυσή τους στην αγορά είναι πολύ αργή, κυρίως στα ακριβότερα αυτοκίνητα και μόνον σε ορισμένες χώρες στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πρέπει να συνδέονται με διάφορες ιδιοταγείς υπηρεσίες, περιπλέκοντας περαιτέρω την υπηρεσία. Προφανώς, η επιλογή αυτή είναι απαράδεκτη δεδομένου του διακυβεύματος (διάσωση ζωών).

    (2) Η εθελοντική προσέγγιση θα οδηγήσει στην εισαγωγή της υπηρεσίας ηλε-κλήσεων στην Ευρώπη, αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό. Η δέσμευση του κλάδου να προσφέρει την ηλε-κλήση ως επιλογή σε όλα τα οχήματα ορισμένων κατηγοριών είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, και, με την πάροδο του χρόνου, θα αυξήσει το βαθμό διείσδυσης της υπηρεσίας, εφόσον αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η ηλε-κλήση μόνο ως επιλογή δεν θα έχει τις ίδιες οικονομίες κλίμακας, με αποτέλεσμα ενδεχόμενη αύξηση της τιμής της, μείωση της ζήτησης και περιορισμό της διείσδυσης και, κατά συνέπεια, των οφελών της.

    (3) Η ρυθμιστική προσέγγιση θα σήμαινε να καταστεί η ηλε-κλήση τυποποιημένος εξοπλισμός, εγκατεστημένος σε όλα τα νέα οχήματα στην Ευρώπη, αρχίζοντας από ορισμένες κατηγορίες21 κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, και θα προσφέρει ένα πλαίσιο για το χειρισμό ηλε-κλήσεων στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και τα PSAP, βάσει των ισχυόντων κανονισμών. Η προσέγγιση αυτή θα καταστήσει τις ηλε-κλήσεις διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες στην Ευρώπη, θα επιταχύνει την αφομοίωση και θα απελευθερώσει το δυναμικό της ηλε-κλήσης για περιορισμό των θανατηφόρων ατυχημάτων και περιορισμό της σοβαρότητας των τραυματισμών. Επιπλέον, αναμένεται ότι η βεβαιότητα που θα δημιουργήσει η κανονιστική προσέγγιση θα επιταχύνει την εισαγωγή των συστημάτων ηλε-κλήσεων από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, ενθαρρύνοντας έτσι την εισαγωγή της υπηρεσίας προτού ακόμη καταστεί υποχρεωτική, και, ταυτόχρονα, την τόνωση της αγοράς τηλεματικών υπηρεσιών στην Ευρώπη.

    4.2. Προτεινόμενη δράση

    Τα μέτρα που προτείνονται παρακάτω στοχεύουν στο να καταστεί πραγματικότητα η πανευρωπαϊκή υπηρεσία ηλε-κλήσεων στην Ευρώπη. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα:

    1. Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι θα στηρίξουν ενεργά το έργο της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την υλοποίηση της ηλε-κλήσης (EeIP)23 και των σχετικών ομάδων έργου, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έκδοση του συνόλου των ορισμών, κατευθυντήριων γραμμών και ορθών πρακτικών για την αποτελεσματική και εναρμονισμένη εγκατάσταση της υπηρεσίας ηλε-κλήσεων στην Ευρώπη.

    2. Η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη μέλη και άλλους ενδιαφερομένους, θα δρομολογήσει συντονισμένες ενημερωτικές εκστρατείες για αποσαφήνιση και αύξηση της ζήτησης της υπηρεσίας.

    3. Τα κράτη μέλη, οι οργανισμοί PSAP, η αυτοκινητοβιομηχανία και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, μαζί με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, θα διεξάγει πιλοτικές δοκιμές πριν από την εγκατάσταση λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα που έχουν εγκριθεί. Η Επιτροπή ενδέχεται να παράσχει χρηματοδότηση για την υποστήριξη αυτών των πιλοτικών εφαρμογών μέσω του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP).

    Τελικός στόχος είναι η πλήρης εμπορική εκμετάλλευση της πανευρωπαϊκής υπηρεσίας ηλε-κλήσεων, η οποία θα καταστεί κανονικός εξοπλισμός σε όλα τα νέα οχήματα που έχουν λάβει έγκριση τύπου στην Ευρώπη. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της εθελοντικής προσέγγισης που περιγράφεται παραπάνω. Εάν έως το τέλος του 2009 δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, τόσο όσον αφορά τη διάθεση της συσκευής ηλε-κλήσεων σε οχήματα, καθώς και ως προς τις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομή PSAP, η Επιτροπή θα προγραμματίσει να λάβει το 2010 τα ακόλουθα κανονιστικά μέτρα:

    4. Σύσταση προς τα κράτη μέλη με στόχο τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών τηλεπικοινωνιών για τη διαβίβαση ηλε-κλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του MSD από τα συστήματα εντός των οχημάτων προς τα PSAP. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα βασίζονται στον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης, ενισχυμένο με δυνατότητα προσδιορισμού της γεωγραφικής θέσης (Ε112)[25] και το σύνολο των προτύπων που σχετίζονται με τη διαβίβαση της ηλε-κλήσης.

    5. Πρόταση για κανονιστική ρύθμιση στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί έγκρισης τύπου οχημάτων[26] για την υποχρεωτική εισαγωγή του τμήματος της υπηρεσίας ηλε-κλήσεων επί του οχήματος σε νέα οχήματα με έγκριση τύπου στην Ευρώπη, αρχίζοντας από ορισμένες κατηγορίες21, με βάση τις λειτουργικές απαιτήσεις που έχουν εγκριθεί από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης.

    6. Η αξιολόγηση των εν δυνάμει ρυθμιστικών μέτρων για την απαραίτητη αναβάθμιση της υποδομής των PSAP που απαιτείται για τη σωστή λήψη και επεξεργασία των ηλε-κλήσεων, στο πλαίσιο της προτεινόμενης οδηγίας σχετικά με την εγκατάσταση των ΤΠΕ στην Ευρώπη7. Ο κανονισμός που θα προκύψει, ο οποίος θα απαιτεί από τα κράτη μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση των ηλε-κλήσεων, θα βασίζεται στις συστάσεις της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την υλοποίηση της ηλε-κλήσης (EeIP).

    5. Συμπεράσματα

    Η ηλε-κλήση έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά, φτηνά, ευφυή συστήματα μεταφορών για την οδική ασφάλεια που μπορεί να αναπτυχθεί βραχυπρόθεσμα. Η τεχνολογία είναι ώριμη και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης έχουν εκδώσει τα πρότυπα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί αξιόπιστη και διαλειτουργική υπηρεσία ηλε-κλήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πολίτες αναγνωρίζουν την αξία της και επιθυμούν ένα οικονομικά προσιτό σύστημα ηλε-κλήσεων στο επόμενο όχημά τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν πλήρως την υπηρεσία ηλε-κλήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την υλοποίηση της ηλε-κλήσης ώστε να εξασφαλιστεί εναρμονισμένη και έγκαιρη ανάπτυξη των υπηρεσιών στην Ευρώπη.

    Είναι πλέον καιρός να αρχίσει η εγκατάσταση των συστημάτων στα οχήματα, τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών και στις υποδομές των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Στην παρούσα ανακοίνωση, η Επιτροπή προτείνει μέτρα που θα επιταχύνουν την εισαγωγή της ηλε-κλήσης ως μέρος του εξοπλισμού όλων των νέων οχημάτων στην Ευρώπη. Η σωτηρία 2.500 ανθρώπινων ζωών κάθε χρόνο και η μείωση της ταλαιπωρίας χιλιάδων οικογενειών δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω. Σε περίπτωση που με την εθελοντική προσέγγιση δεν επιτευχθεί ο στόχος της εισαγωγής της υπηρεσίας ηλε-κλήσεων στην Ευρώπη, η Επιτροπή θα εξετάσει τη θέσπιση, το 2010, νέων κανονιστικών μέτρων ώστε το σύστημα ηλε-κλήσεων να καταστεί τυπικός εξοπλισμός σε νέα οχήματα που λαμβάνουν έγκριση τύπου στην Ευρώπη, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των συστημάτων και να εξασφαλιστεί η εγκατάστασή του σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

    [1] COM(2001) 370 – «Λευκή βίβλος - Η ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών με ορίζοντα το έτος 2010: η ώρα των επιλογών».

    [2] COM(2003) 311 – «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια - Μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του αριθμού των θυμάτων σε τροχαία ατυχήματα κατά το ήμισυ από σήμερα έως το 2010 : ένα ζήτημα που μας αφορά όλους».

    [3] COM(2006) 59 – Σχετικά με την πρωτοβουλία για τα ευφυή οχήματα «Ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των ΤΠΕ για ευφυέστερα, ασφαλέστερα και καθαρότερα οχήματα». COM(2007) 541 – «Προς ασφαλέστερη, καθαρότερη και αποδοτικότερη κινητικότητα στην Ευρώπη Η πρώτη έκθεση σχετικά με τα νοήμονα αυτοκίνητα».

    [4] Βλ. μελέτες στο www.esafetysupport.info/en/ecall_toolbox/related_studies/.

    [5] COM(2005)431 – «Το eCall στη διάθεση του πολίτη». COM(2006) 723 – «Επαναφορά της eCall στο προσκήνιο – Σχέδιο δράσης».

    [6] COM (2008) 886 – «Σχέδιο δράσης για την εξάπλωση των ευφυών συστημάτων μεταφοράς στην Ευρώπη»

    [7] COM (2008) 887 – Πρόταση για οδηγία «σχετικά με τη θέσπιση του πλαισίου για την εξάπλωση των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και για τις διεπαφές με άλλους τρόπους μεταφοράς»

    [8] Ψηφίσματα του EΚ A6-0072/2006 της 27ης Απριλίου 2006, A6-0169/2008 της 6/5/2008, 2008/2216(INI) της 20/1/2009.

    [9] Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής «Σχέδιο δράσης για την εξάπλωση των ευφυών συστημάτων μεταφοράς στην Ευρώπη» της 31/03/2009.

    [10] Ευρωβαρόμετρο 267 σχετικά με τη χρήση των ευφυών συστημάτων σε οχήματα.

    [11] Ευρωπαϊκό σύστημα υπέρθεσης για τη γεωστατική πλοήγηση. Βελτιώνει την αξιοπιστία και ακρίβεια των σημάτων του GNSS (Παγκόσμιου συστήματος δορυφορικής πλοήγησης).

    [12] Το ευρωπαϊκό GNSS αναμένεται να καταστεί επιχειρησιακό από το 2013 και μετά.

    [13] PSAP: η φυσική τοποθεσία όπου λαμβάνονται αρχικά οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης, υπό την ευθύνη μιας δημόσιας αρχής, ή ιδιωτικού οργανισμού που αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση. Το πλέον κατάλληλο PSAP είναι εκείνο που έχει προηγουμένως καθοριστεί από τις αρχές για την κάλυψη των κλήσεων έκτακτης ανάγκης από μια συγκεκριμένη περιοχή ή για κλήσεις έκτακτης ανάγκης συγκεκριμένου τύπου (δηλ. ηλε-κλήσεις).

    [14] Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων.

    [15] Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης.

    [16] eCall Driving Group: Final Recommendations for the introduction of the pan-European eCall. (διευθύνουσα ομάδα ηλε-κλήσεων: τελικές συστάσεις για την εισαγωγή της πανευρωπαϊκής ηλε-κλήσης)

    [17] ETSI Mobile Service Group (ομάδα κινητών υπηρεσιών του ETSI).

    [18] 3rd Generation Partnership Project (εταιρικό έργο για την 3η γενιά).

    [19] Τεχνική επιτροπή 278 για τις οδικές μεταφορές και την τηλεματική στην κυκλοφορία (Road transport and traffic telematics). Ομάδα εργασίας 15 για την ηλ-ασφάλεια (eSafety).

    [20] ACEA, JAMA, KAMA: Ευρωπαϊκή, ιαπωνική και κορεατική ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών αντίστοιχα.

    [21] Η ηλε-κλήση θα εγκατασταθεί πρώτα σε επιβατικά αυτοκίνητα και σε ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (κατηγοριών M1 και N1) για τα οποία υφίσταται κατάλληλος μηχανισμός ενεργοποίησης, αργότερα θα ακολουθήσουν άλλες κατηγορίες οχημάτων.

    [22] Βλ http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/ecallstandards/

    [23] Αυτή η πλατφόρμα είναι ο συντονιστικός φορέας που συγκεντρώνει εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων φορέων και ενώσεων και από τις εθνικές πλατφόρμες. Στόχος της είναι να κατευθύνει, να συντονίζει και να παρακολουθεί την πρόοδο της εφαρμογής της υπηρεσίας ηλε-κλήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να εξασφαλιστεί έγκαιρη, αποτελεσματική και εναρμονισμένη εγκατάσταση της υπηρεσίας στην Ευρώπη. Βλ. http://www.esafetysupport.org/en/ecall_toolbox/ecall_implementation_platform/

    [24] Βλ. φύλλα διάσωσης από τη μελέτη ADAC σχετικά με έρευνα ατυχημάτων. www.adac.de/rettungskarte

    [25] Οδηγία 2002/22/ΕΚ, της 7ης Μαρτίου 2002, 'οδηγία καθολικής υπηρεσίας' και σύσταση της Επιτροπής 2003/558/ΕΚ, της 25ης Ιουλίου 2003, για την επεξεργασία πληροφοριών εντοπισμού θέσης καλούντος σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών με σκοπό τον ακριβέστερο εντοπισμό της προέλευσης κλήσεων έκτακτης ανάγκης.

    [26] Οδηγία 2007/46/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου για την έγκριση των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά.

    Top