Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009DC0146

    Έκθεση της Επιτροπης προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Δεύτερη έκθεση παρακολούθησης σχετικά με την αναδιάρθρωση της χαλυβουργίας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

    /* COM/2009/0146 τελικό */

    52009DC0146

    Έκθεση της Επιτροπης προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Δεύτερη έκθεση παρακολούθησης σχετικά με την αναδιάρθρωση της χαλυβουργίας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία /* COM/2009/0146 τελικό */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 1.4.2009

    COM(2009) 146 τελικό

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Δεύτερη έκθεση παρακολούθησης σχετικά με την αναδιάρθρωση της χαλυβουργίας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

    1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Η παρούσα έκθεση περιγράφει την πρόοδο στον τομέα της αναδιάρθρωσης των χαλυβουργικών εταιρειών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίες υπόκεινται στις διατάξεις των ειδικών κεφαλαίων της ευρωπαϊκής συμφωνίας και της συνθήκης προσχώρησης:

    - Το πρωτόκολλο 2 της ευρωπαϊκής συμφωνίας[1] το οποίο αφορά την αναδιάρθρωση της βουλγαρικής χαλυβουργίας και η απόφαση 3/2006 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Βουλγαρίας, της 29ης Δεκεμβρίου 2006[2], για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου 2 της ευρωπαϊκής συμφωνίας (παράταση της περιόδου αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος του 2008), και

    - το παράρτημα VII της συνθήκης προσχώρησης[3] το οποίο αφορά την αναδιάρθρωση της ρουμανικής χαλυβουργίας.

    Μολονότι οι κρατικές ενισχύσεις για την αναδιάρθρωση της χαλυβουργίας απαγορεύονται ρητώς στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε μεταβατικές ρυθμίσεις για την παροχή συγκεκριμένων ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στα νέα αυτά κράτη μέλη να ολοκληρώσουν το εν λόγω εγχείρημα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις αναταραχές στην κοινωνία και την αγορά.

    Στο πρωτόκολλο και στο παράρτημα που αναφέρονται παραπάνω περιγράφονται οι όροι μεταβατικού καθεστώτος (έως το τέλος του 2008) για κρατική ενίσχυση που χορηγείται για την αναδιάρθρωση της χαλυβουργίας. Στις εν λόγω διατάξεις ορίζονται επίσης αναλυτικά οι υποχρεώσεις της Επιτροπής για παρακολούθηση και υποβολή έκθεσης.

    Στις 12 Aυγούστου 2008 η Επιτροπή εξέδωσε την πρώτη έκθεσή της παρακολούθησης που αναφέρεται στο έτος 2006[4]. Η παρούσα νέα έκθεση αφορά τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν το έτος 2007 και επίσης, ενδεχομένως, σημαντικές εξελίξεις που προέκυψαν το 2008. Η παρούσα έκθεση βασίζεται στα στοιχεία που παρείχαν οι αντίστοιχες αρχές καθώς και σε αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητο σύμβουλο. Το 2009 θα ακολουθήσει μια τελευταία έκθεση η οποία θα καλύπτει τις εξελίξεις του 2008.

    2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    2.1. Βουλγαρία

    Η μόνη εταιρεία που καλύφθηκε από το εθνικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης (ΕΠΑ) και υποβλήθηκε στο σύστημα παρακολούθησης είναι η Kremikovtzi.

    α) Κατάσταση το 2007

    2.1.1. Παρακολούθηση των κύριων σημείων συγκριτικής αξιολόγησης της αναδιάρθρωσης

    Κρατική ενίσχυση

    Το μεγαλύτερο μέρος του επιτρεπόμενου ποσού καταβλήθηκε το 1999 και το υπόλοιπο χορηγήθηκε στην εταιρεία το 2004, με τη μορφή αναδιαρθρωμένων οφειλών στους προμηθευτές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία Kremikovtzi εξόφλησε κανονικά αυτές τις οφειλές το 2007.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που τέθηκαν στη διάθεση της Επιτροπής, δεν χορηγήθηκε κρατική ενίσχυση σε καμία άλλη χαλυβουργική εταιρεία εκτός από την Kremikovtzi.

    Μείωση της παραγωγικής ικανότητας

    Το ελασματουργείο κορμών/πλατέων αναμενόταν να κλείσει τον Ιούλιο του 2007, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχαν οι βουλγαρικές αρχές, οι εργασίες σταμάτησαν το Φεβρουάριο του 2008 και το ελασματουργείο βρίσκεται στο στάδιο αποξήλωσης. Το ελασματουργείο ράβδων σταμάτησε την παραγωγή το 2007 και βρίσκεται επίσης στο στάδιο αποξήλωσης. Αναμένεται ότι αμφότερα τα ελασματουργεία θα καταστραφούν τελειωτικά σε συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ[5] έως το τέλος της περιόδου αναδιάρθρωσης.

    Βιωσιμότητα

    Η Επιτροπή αντιμετώπισε δυσκολίες στην απόκτηση κατάλληλων και συνεπών χρηματοοικονομικών στοιχείων σχετικά με την εταιρεία. Παρά τις επανειλημμένες παρακλήσεις, η εταιρεία δεν παρείχε στις βουλγαρικές αρχές και στην Επιτροπή τις τελικές πλήρεις πληροφορίες σχετικά με ολόκληρο το έτος 2007 καθώς επίσης σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008. Οι ανεπαρκείς οικονομικές καταστάσεις τους έδειχναν ωστόσο ότι οι οικονομικές τους επιδόσεις το 2007 ήταν αρνητικές, γεγονός που συνεπάγεται μη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις βιωσιμότητας[6] που εγκρίθηκαν στο ατομικό επιχειρηματικό σχέδιο (ΑΕΣ). Τα αποτελέσματα -11.1% του ΚΠΦΤΑ (EBITDA) και -20,7% του ΚΠΦΤ (EBIT) είναι ακόμη χειρότερα από αυτά του 2006.

    Παραγωγικότητα

    Το επίπεδο παραγωγικότητας δεν βελτιώθηκε πολύ σε σύγκριση με το 2006 και ανήλθε μόνον στο 30% σε σχέση με αυτό που επιτεύχθηκε από συγκρίσιμες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χαλυβουργίας. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

    Μειώσεις του κόστους

    Μολονότι οι πραγματικές τιμές αγοράς πρώτων υλών το 2007 αντιστοιχούσαν στις εξελίξεις της αγοράς, επηρεάστηκαν αρνητικά από την έλλειψη οικονομικών πόρων και, συνεπώς, από τους αυστηρότερους όρους που επέβαλαν οι προμηθευτές πρώτων υλών. Οι πραγματικές τιμές υπερέβαιναν κατά 32% κατά μέσο όρο τις εκτιμήσεις του ατομικού επιχειρησιακού σχεδίου (ΑΕΣ).

    Λόγω της χαμηλής χρήσης της παραγωγικής ικανότητας το 2007 (κατά μέσο όρο 50%), η εταιρεία Kremikovtzi δεν κατόρθωσε να μειώσει την κατανάλωση πρώτων υλών ανά παραγόμενη μονάδα. Σε ορισμένους τομείς, όπως η κατανάλωση ενέργειας και υλικών, οι αναγκαίες μειώσεις κόστους θα μπορούσαν να επιτευχθούν μακροπρόθεσμα μόνον μέσω επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό. Λόγω της έλλειψης κεφαλαίου, τα ποσά που επενδύθηκαν ήταν χαμηλότερα από τις αναμενόμενες τιμές. Στην εταιρεία Kremikovtzi το 2007 οι τεχνολογικές επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 38% του στόχου του ΑΕΣ για το εν λόγω έτος. Ταυτόχρονα οι περιβαλλοντικές επενδύσεις ανήλθαν μόνον στο 10% του στόχου του ΑΕΣ.

    β) Εξελίξεις κατά το 2008

    Τον Αύγουστο του 2008 η Επιτροπή ενημερώθηκε από τις βουλγαρικές αρχές σχετικά με τη δήλωση αφερεγγυότητας της εταιρείας Kremikovtzi.

    2.1.1. 2.1.2. Προστασία του περιβάλλοντος

    Η Βουλγαρία ζήτησε μια μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (οδηγία IPPC)[7]. Κατά παρέκκλιση, η Kremikovtzi έπρεπε να έχει λάβει μια πλήρως συντονισμένη άδεια έως τις 30 Οκτωβρίου 2007, που θα προέβλεπε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη πλήρους συμμόρφωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Τον Απρίλιο του 2007 η EMEPA παρουσίασε την απόφασή της να μην εκδώσει συντονισμένη άδεια στην Kremikovtzi. Η εταιρεία υπέβαλε εκ νέου αίτηση το Μάιο του 2007. Η επίσημη προθεσμία για την έκδοση της άδειας έληγε το αργότερο στις 21.10.2008.

    2.2. Ρουμανία

    2.2.1. Παρακολούθηση των κύριων σημείων συγκριτικής αξιολόγησης της αναδιάρθρωσης

    Κρατική ενίσχυση

    Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Επιτροπή, δεν χορηγήθηκε κρατική ενίσχυση σε χαλυβουργικές εταιρείες εκτός από αυτές που απαριθμούνται στο παράρτημα VII της συνθήκης προσχώρησης[8].

    Μείωση της παραγωγικής ικανότητας

    Από τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή φαίνεται ότι το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων που προβλεπόταν για το 2007 – του ελασματουργείου ημικατεργασμένων προφίλ στην Arcelor Mittal Hunedoara – πραγματοποιήθηκε όπως προγραμματίστηκε. Η παύση της παραγωγής στα ελασματουργεία προφίλ μικρών διαστάσεων και χονδροσύρματος της Hunedoara πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2008, λόγω της αλλαγής της βιομηχανικής στρατηγικής. Όταν καταστραφούν τελειωτικά οι προαναφερόμενες εγκαταστάσεις[9], η Ρουμανία θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής που προβλέπονται στη συνθήκη προσχώρησης.

    Πραγματοποιήθηκαν επίσης πρόσθετες παύσεις πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην εταιρεία TMK Resita, που δεν προβλέπονταν από τη συνθήκη προσχώρησης, δηλαδή του ελασματουργείου κορμών, το οποίο έκλεισε κατά το τέλος του 2007.

    Βιωσιμότητα

    Ο κύριος στόχος της διαδικασίας βιωσιμότητας και των μέτρων που προβλέπονται στο εθνικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης (ΕΠΑ) είναι η επίτευξη βιωσιμότητας των δικαιούχων εταιρειών για να μπορούν να λειτουργούν υπό κανονικές συνθήκες της αγοράς. Μέχρι σήμερα, από την παρακολούθηση προέκυψε ότι ορισμένα από τα μέτρα που απέβλεπαν στην επίτευξη της βιωσιμότητας των δικαιούχων εταιρειών έχουν δρομολογηθεί, όπως π.χ. το κλείσιμο των μη αποδοτικών εγκαταστάσεων, αλλαγές στη στρατηγική απασχόλησης (θυγατρικές εταιρείες για βοηθητικές δραστηριότητες, ανάθεση σε εξωτερικούς φορείς των παρεπόμενων δραστηριοτήτων) και εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και της διαχείρισης.

    Δύο εταιρείες, η ArcelorMittal Hunedoara και η Mechel Campia Turzii, είχαν μείζονες απώλειες το 2007, χειρότερες από τις επιδόσεις τους το 2006. Οι υπόλοιπες δύο εταιρείες σημείωσαν αύξηση των εσόδων τους εκμετάλλευσης σε σύγκριση με το 2006. Το ΚΠΤΦΑ (EBITDA) και των έξι επιχειρήσεων κυμαίνεται μεταξύ -2,2% και 12,8%, ενώ ο στόχος είναι 10,0% και το ΚΠΤΦ (ΕΒΙΤ) κυμαίνεται μεταξύ -6,0% και 7,3%, ενώ ο στόχος είναι 1,5%. Ο βαθμός συμμόρφωσης με τα σημεία συγκριτικής αξιολόγησης της βιωσιμότητας για όλες τις εταιρείες, εξακολουθούσαν να βρίσκονται κάτω από τους καθορισμένους στόχους που εγκρίθηκαν στα αντίστοιχα ΑΕΠ.

    Παραγωγικότητα

    Tα πραγματικά και τα προβλεπόμενα επίπεδα απασχόλησης στη χαλυβουργία επιτεύχθηκαν βάσει χρονοδιαγράμματος. Tο επίπεδο απασχόλησης στη χαλυβουργία το 2007 (38.186 άτομα) αντιστοιχούσε στο 85% της πρόβλεψης στο ΕΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τον ετήσιο μέσο όρο του επιπέδου προσωπικού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν οι παρακολουθούμενες εταιρείες, το επίπεδο εργατικού δυναμικού το 2008 θα αντιστοιχεί στο 78% του ετήσιου στόχου. Ωστόσο, ο μέσος όρος παραγωγικότητας των δικαιούχων εταιρειών αντιστοιχεί ακόμη στο 50% μόνον των διεθνών προτύπων[10]. Η παραγωγικότητα που επιτεύχθηκε από τις εταιρείες παρουσιάζει σημαντικές διαφορές. Μόνον η εταιρεία Tenaris Donasid συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της και επιτυγχάνει σχεδόν διεθνή πρότυπα. Ο κύριος λόγος για το ότι η παραγωγικότητα δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα επίπεδα απασχόλησης είναι τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής σε σύγκριση με το 2006.

    Όλες οι εταιρείες χρειάζεται να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να επιτευχθεί η αναγκαία αύξηση της παραγωγικότητας όπως απαιτείται στο Πρωτόκολλο. Με την εξαίρεση των εταιρειών TMK Resita και Tenaris Donasid, φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη βελτίωση των επιπέδων απασχόλησης.

    Μειώσεις του κόστους

    Σε ορισμένους τομείς όπως η κατανάλωση ενέργειας και υλικών, οι αναγκαίες μειώσεις κόστους μπορούν να επιτευχθούν μακροπρόθεσμα μόνον μέσω επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό. Το 2007 οι τεχνολογικές επενδύσεις κυμαίνονταν μεταξύ 110% και 1500% (στην περίπτωση της TMK Resita) του στόχου του έτους. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις για το περιβάλλον ανήλθαν στο 75% έως και 2500% (στην περίπτωση της εταιρείας Tenaris Donasid) του στόχου. Μολονότι η εταιρεία Mittal Steel Hunedoara επέτυχε σχεδόν το στόχο της για το 2007, οι επενδύσεις της στο περιβάλλον για την περίοδο 2004-2007 μόλις ανήλθαν στο 54% της πρόβλεψης στο ΑΕΠ.

    Μολονότι οι δικαιούχοι εταιρείες εισήγαγαν και εφήρμοσαν τα επενδυτικά προγράμματά τους, οι περισσότερες από αυτές εξακολουθούν να αναφέρουν τιμές κόστους οι οποίες δεν δείχνουν βελτιώσεις στη λειτουργία που οφείλονται στα επενδυτικά προγράμματά τους. Στα περισσότερα εργοστάσια, τα επίπεδα κατανάλωσης πρώτων υλών, το μερίδιο του κόστους εργασίας στο συνολικό κόστος και η κατανάλωση ενέργειας είναι πολύ υψηλότερα από τα διεθνή πρότυπα. Οι τιμές πώλησης αντιστάθμιζαν τις λειτουργικές ανεπάρκειες ορισμένων εργοστασίων.

    2.2.2. Προστασία του περιβάλλοντος

    Η συνθήκη προσχώρησης θεσπίζει ένα μεταβατικό καθεστώς και καθορίζει έναν κατάλογο εγκαταστάσεων στις οποίες χορηγήθηκε παρέκκλιση από τη συμμόρφωση με την οδηγία σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (IPPC) μέχρι το Δεκέμβριο του 2014. Στις παρακάτω αναφερόμενες χαλυβουργικές εταιρείες Mittal Steel Galati, Mittal Steel Hunedoara, Mechel Targoviste και Mechel Campia Turzii χορηγήθηκαν ήδη μεταβατικές ολοκληρωμένες άδειες σύμφωνα με την οδηγία IPPC το 2007 ή 2006 (Mittal Steel Hunedoara). Αυτές οι μεταβατικές άδειες ισχύουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 (2012 για την Mechel Targoviste) και περιλαμβάνουν το πρόγραμμα περιβαλλοντικών επενδύσεων που πρέπει να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της περιόδου ισχύος της άδειας.

    Άλλες εταιρείες που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δικαιούχων τέτοιου είδους μεταβατικής περιόδου έπρεπε να συμμορφωθούν με την εν λόγω νομοθεσία έως την ημερομηνία προσχώρησης.

    3. ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    3.1. Βουλγαρία

    Η κατάσταση το 2007 δεν βελτίωσε τις ήδη μη ικανοποιητικές εξελίξεις στην Kremikovtzi το 2006. Tα αποτελέσματα το 2007 έδειξαν περαιτέρω μη συμμόρφωση με τους στόχους αναδιάρθρωσης που απαριθμούνται στο πρωτόκολλο όσον αφορά τη βιωσιμότητα, τις τεχνολογικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις, τις πωλήσεις, τη μείωση κόστους και παραγωγικότητας. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώθηκε από τις βουλγαρικές αρχές οι οποίες ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι η υλοποίηση του ΑΕΠ για την Kremikovtzi ολοκληρώθηκε στις 6 Aυγούστου 2008 μετά την ανακοίνωση αφερεγγυότητας και την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης από το Δικαστήριο της πόλης της Σόφιας.

    Η απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Βουλγαρία, της 29ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 3 του πρόσθετου πρωτοκόλλου της ευρωπαϊκής συμφωνίας σύνδεσης ορίζει ότι « Εάν από την παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης προκύψει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι σχετικές απαιτήσεις του πρωτοκόλλου 2 της ευρωπαϊκής συμφωνίας και τα κύρια μέτρα αναδιάρθρωσης […], η Βουλγαρία ανακτά από την αποδέκτρια εταιρεία οιαδήποτε ενίσχυση χορηγήθηκε κατά παράβαση των όρων αυτών σύμφωνα με την νομοθεσία που βρισκόταν σε ισχύ πριν ή μετά από την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. »

    Σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Βουλγαρίας, η Βουλγαρία είναι υποχρεωμένη να απαιτήσει την επιστροφή της ενίσχυσης, εάν δεν εκπληρώθηκαν οι σχετικοί όροι του πρωτοκόλλου 2 της ευρωπαϊκής συμφωνίας και δεν υλοποιήθηκαν τα κύρια μέτρα αναδιάρθρωσης συμπεριλαμβανομένων όλων των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν. Η δήλωση αφερεγγυότητας αποτελεί αδιάσειστη ένδειξη ότι η εταιρεία δεν έχει αποκαταστήσει τη βιωσιμότητά της και δεν πρόκειται να επιτύχει το στόχο αυτό πριν από τη λήξη του 2008. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή πρέπει να τηρείται ενήμερη σχετικά με τις εξελίξεις της διαδικασίας αφερεγγυότητας και ιδίως την απαίτηση επιστροφής της κρατικής ενίσχυσης.

    3.2. Ρουμανία

    Οι οικονομικές επιδόσεις που επιτεύχθηκαν το 2007 δεν πληρούσαν ικανοποιητικά τους στόχους των ΑΕΣ, αφού τέσσερις από τις έξι εταιρείες δεν έχουν επιτύχει το ποσοστό ΚΠΦΤΑ που καθορίστηκε από τους αντίστοιχους στόχους τους για το εν λόγω έτος.

    Τα αποτελέσματα το 2007 και οι προβλέψεις για το 2008 που παρουσίασαν οι εταιρείες δείχνουν μεγαλύτερη αύξηση στα έσοδα και βελτιώσεις στην κερδοφορία και για τους έξι δικαιούχους. Οι μείζονες αλλαγές στην κερδοφορία (από απώλεια σε κέρδος) που αναμένονται στην εταιρεία ArcelorMittal Hunedoara και Mechel Campia Turzii αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση. Όσον αφορά τη δοκιμή βιωσιμότητας της ΕΕ, όλες οι εταιρείες αναμένεται να συμμορφωθούν με το κριτήριο ΚΠΤΦ το 2008, αλλά μόνον δύο από αυτές, η ArcelorMittal Galati και η TMK Resita, προβλέπουν να επιτύχουν το σημείο αναφοράς ΚΠΤΦΑ. Συνεπώς, κατά το έτος 2008 χρειάζεται να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη βιώσιμη βελτίωση των επιδόσεων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρόσφατες ανασφάλειες που παρατηρούνται στις αγορές.

    Παρ' όλες τις πιθανές βελτιώσεις που αναμένονται από τους δικαιούχους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, η διαρκής βιωσιμότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν οι προσπάθειες όλων των εταιρειών, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή των στρατηγικών μείωσης κόστους και την ανάπτυξη των συναφών στρατηγικών για το μέλλον.

    Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι οι διατάξεις του πρωτόκολλου της συνθήκης προσχώρησης με τη Ρουμανία καθορίζουν ρητώς ότι δεν θα χορηγηθεί περαιτέρω κρατική ενίσχυση αναδιάρθρωσης. Οποιαδήποτε συμπληρωματική ενίσχυση αναδιάρθρωσης, συνεπώς, δεν συμβιβάζεται με τις αντίστοιχες διατάξεις. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους ισχύοντες όρους για κρατική ενίσχυση που έχει ήδη χορηγηθεί, δηλαδή, μη συμμόρφωσης με τα σημεία σύγκρισης και αξιολόγησης της βιωσιμότητας που ισχύουν στην ΕΕ, η Επιτροπή θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ανάκτηση κάθε τέτοιου είδους ενίσχυσης.

    [1] ΕΕ L 358 της 31.12.1994, σ. 3-222

    [2] ΕΕ-BG 1909/06 – Έκδοση απόφασης 3/2006

    [3] ΕΕ L 157 της 21.06.2005, σ. 3-393

    [4] COM(2008)511.

    [5] Απόφαση 3010/91/ΕΚΑΧ, ΕΕ L 286 της 16.10.1991, σ. 20.

    [6] Βιωσιμότητα σημαίνει ότι οι εταιρείες επιστρέφουν σε μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα στο τέλος της περιόδου αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με τη μακροχρόνια πρακτική η Επιτροπή θεωρεί ότι οι εταιρείες πρέπει να επιτύχουν:- ακαθάριστο αποτέλεσμα χρήσης: δηλ το ΚΠΤΦΑ (EBITDA) (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) επί του κύκλου εργασιών τουλάχιστον 10%, για μη καθετοποιημένες χαλυβουργικές εταιρείες, και 13,5% για καθετοποιημένες χαλυβουργικές εταιρείες)- μια ελάχιστη ανταπόδοση: δηλαδή το % των ΚΠΤΦ πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5% του κύκλου εργασιών).

    [7] Οδηγία 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 1996 - ΕΕ L 1257 της 10.10.1996, σ. 26.

    [8] ΕΕ L 157 της 21.06.2005, σ. 3-393

    [9] Απόφαση 3010/91/ΕΚΑΧ, ΕΕ L 286 της 16.10.1991, σ. 20.

    [10] Άνω των 600 τόνων/εργαζόμενο/έτος χαλυβδοταινιών θερμής έλασης σε καθετοποιημένες χαλυβουργίες, άνω των 800 τόνων/εργαζόμενο/έτος χαλυβδοταινιών θερμής έλασης σε μη καθετοποιημένες χαλυβουργίες

    Top