EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XG1220(01)

Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά για το διάστημα 2009-2012

ΕΕ C 326 της 20.12.2008, p. 7–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.12.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 326/7


Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά για το διάστημα 2009-2012

(2008/C 326/09)

Εισαγωγή

Τα ναρκωτικά αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών της Ευρώπης και σημαντική απειλή για την ασφάλεια, την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Τον Δεκέμβριο του 2004, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά για την περίοδο 2005-2012 (1), η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής με την πρόληψη και τη μείωση της χρήσης των ναρκωτικών.

Η έγκριση της στρατηγικής αυτή καθαυτή αποδεικνύει σαφώς ότι η πολιτική ανησυχία για τα ναρκωτικά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβαίνει τις διαφορές που υφίστανται μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την προσέγγιση. Η στρατηγική, η οποία υλοποιείται με δύο διαδοχικά σχέδια δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά, επιβεβαίωσε ότι όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν ως προς ορισμένες βασικές αρχές: ότι απαιτείται ισόρροπη προσέγγιση για τη μείωση της προσφοράς και ζήτησης ναρκωτικών, η οποία βασίζεται πρωτίστως στις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και υποστηρίζει από κάθε άποψη τις βασικές αξίες της Ένωσης: σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η στρατηγική και τα σχετικά σχέδια δράσης αποσκοπούν στην προστασία και τη βελτίωση της κοινωνικής και προσωπικής ευημερίας, την προστασία της δημόσιας υγείας, την παροχή υψηλού επιπέδου ασφάλειας για το κοινωνικό σύνολο. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από οριζόντια μέτρα στα οποία η πολιτική για τα ναρκωτικά βασίζεται σε αξιόπιστα δεδομένα όσον αφορά τη φύση και την έκταση του προβλήματος, στον όλο και αυξανόμενο διασυνοριακό συντονισμό και στη συνεργασία με και προς τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Η στρατηγική και τα σχετικά σχέδια δράσης βασίζονται επίσης στις οικείες συμβάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες είναι σημαντικές νομικές πράξεις για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών.

Η στρατηγική για τα ναρκωτικά ορίζει επίσης το πλαίσιο για δύο διαδοχικά τετραετή σχέδια δράσης. Το πρώτο σχέδιο δράσης (2005-2008)  (2) καθορίζει 80 ενέργειες με σκοπό να συμβάλουν στο συντονισμό των κυριότερων τομέων κυβερνητικής παρέμβασης στον τομέα των παράνομων ναρκωτικών, που καλύπτουν τη δημόσια υγεία, την επιβολή του νόμου, τα τελωνεία, την ποινική δικαιοσύνη και τις εξωτερικές σχέσεις. Ενώ την ευθύνη για την εφαρμογή έχουν συχνά τα κράτη μέλη, η Επιτροπή διαδραματίζει ενεργό ρόλο, διευκολύνοντας και αξιολογώντας τα εφαρμοζόμενα μέτρα, και παράλληλα ελέγχει την εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, όπως η απόφαση-πλαίσιο 2004/757/ΔΕΥ του Συμβουλίου για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, σχετικά με την οποία θα υποβάλει έκθεση στα μέσα του 2009. Εξάλλου, με γνώμονα τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τα προηγούμενα τέσσερα έτη, η Επιτροπή προτείνει τώρα ένα δεύτερο σχέδιο δράσης (2009-2012) το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει το Συμβούλιο.

Ποια είναι τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του σημερινού σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά;

Το ισχύον σχέδιο ορίζει ως απώτερο στόχο να:

«… μειώσει σημαντικά τη διάδοση των ναρκωτικών μεταξύ του πληθυσμού και να περιορίσει την κοινωνική ζημία και τις βλάβες στην υγεία που προκαλεί η χρήση και το εμπόριο παράνομων ναρκωτικών».

Η έκθεση αξιολόγησης (3) αποτελεί κοινή προσπάθεια της Επιτροπής, των κρατών μελών, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), της Ευρωπόλ και των ευρωπαϊκών δικτύων ΜΚΟ που αντιπροσωπεύονται στο φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών. Πρόκειται για την πλέον διεξοδική αξιολόγηση της εφαρμογής της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά μέχρι σήμερα και δείχνει ότι οι στόχοι του εφαρμοζόμενου σχεδίου έχουν επιτευχθεί εν μέρει:

η χρήση ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η χρήση ηρωίνης, κάνναβης και συνθετικών ναρκωτικών έχει σταθεροποιηθεί ή μειωθεί αλλά η χρήση κοκαΐνης παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένα κράτη μέλη. Ο συνολικός αριθμός ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν κάνει κάποια στιγμή χρήση ναρκωτικών («διά βίου επιπολασμός») υπολογίζεται σε 70 εκατ. για την κάνναβη, σε τουλάχιστον 12 εκατ. για την κοκαΐνη, σε 9,5 εκατ. για τα δισκία έκστασης και σε 11 εκατ. για τις αμφεταμίνες, ενώ τουλάχιστον 500 χιλιάδες άτομα είναι γνωστό ότι ακολουθούν θεραπεία με υποκατάστατα για ναρκωτικά όπως η ηρωίνη (4),

αν και δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού, τα διαθέσιμα στοιχεία για χώρες στις οποίες επικρατούν ανάλογες συνθήκες σε άλλα μέρη του κόσμου δείχνουν ότι η κατανάλωση κάνναβης, κοκαΐνης και αμφεταμινών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικά χαμηλότερη απ' ό,τι, για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των δηλωθεισών μολύνσεων από τον ιό HIV που συνδέονται με την κατανάλωση ενέσιμων ναρκωτικών,

η αξιολόγηση δείχνει επίσης ότι οι πολιτικές των κρατών μελών στον τομέα των ναρκωτικών συγκλίνουν και ότι υπάρχει εξέλιξη που συνίσταται στην υποστήριξή τους μέσω σχεδίων δράσης,

από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτυγχάνει τουλάχιστον να συγκρατήσει αυτό το σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο που έγκειται στη διαδεδομένη χρήση και κατάχρηση ουσιών από τον πληθυσμό και ότι εστιάζει όλο και περισσότερο σε μέτρα για την αντιμετώπιση της βλάβης που προκαλούν τα ναρκωτικά στα άτομα και τις κοινωνίες. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί το γεγονός αυτό, δεδομένου ότι, κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, η παγκόσμια παραγωγή παράνομων οπιούχων σημείωσε απότομη άνοδο και ότι η Ένωση υπήρξε στόχος μιας άνευ προηγουμένου παράνομης διακίνησης κοκαΐνης. Αν εξεταστεί μέσα από αυτό το πλαίσιο της απότομης αύξησης της προσφοράς, η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερη σημασία,

όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία, υπάρχει τώρα καλύτερος συντονισμός των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα διεθνή φόρουμ για τα ναρκωτικά, όπως, για παράδειγμα, στην Επιτροπή των ΗΕ για τα ναρκωτικά (CND). Εξάλλου, η ολοκληρωμένη και ισόρροπη προσέγγιση των ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί όλο και περισσότερο υπόδειγμα για άλλες χώρες παγκοσμίως.

Το σημερινό σχέδιο δράσης (2005-2008) είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς, εντοπίστηκαν επίσης και ορισμένες αδυναμίες.

Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά το συντονισμό των πολιτικών σε πολλούς τομείς, και, παρόλο που η ποιότητα των πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ένωση όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών, την πρόληψη και τη θεραπεία βελτιώνεται σταθερά, οι γνώσεις για τον τομέα αυτό εξακολουθούν να παρουσιάζουν κενά: υπάρχει μόνιμη έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για την προσφορά ναρκωτικών αλλά επίσης και για το εύρος και τα αποτελέσματα της βοήθειας που παρέχεται στις τρίτες χώρες στον τομέα των ναρκωτικών.

Πώς να αυξηθεί ο βαθμός δέσμευσης της κοινωνίας για να μειωθεί η χρήση ναρκωτικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει σαφώς να λάβει περισσότερα μέτρα για να αμβλύνει τις επιπτώσεις των προβλημάτων υγείας, των κοινωνικών, αναπτυξιακών και οικονομικών προβλημάτων που προκαλούνται από τη χρήση ναρκωτικών. Αν εκατομμύρια Ευρωπαίοι έκαναν κάποια στιγμή χρήση ναρκωτικών ή κάνουν τώρα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της δημόσιας πολιτικής και της συμπεριφοράς του κοινού την οποία δεν μπορεί να αγνοεί καμία κοινωνία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια από τις πλέον (οικονομικά) αποδοτικές προσεγγίσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών συνίσταται στη συνεργασία των δημόσιων υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την πρόληψη, τη θεραπεία, τον περιορισμό των βλαβερών συνεπειών των ναρκωτικών και την επιβολή του νόμου με εθελοντικές οργανώσεις και παρόχους υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, η σύμπραξη πολιτών και θεσμών που δημιουργούνται από αυτούς και γι' αυτούς.

Ήλθε η στιγμή να βρεθούν οι πολίτες της Ευρώπης στο επίκεντρο της πολιτικής και να αυξηθεί η συμμετοχή τους σ' αυτόν τον τομέα. Σε μια πρώτη φάση, η Επιτροπή συνέβαλε στη δημιουργία, το 2006, του ευρωπαϊκού φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τα ναρκωτικά. Για να υποστηρίξει την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά, η Επιτροπή, κατά τη διάρκεια του επόμενου σχεδίου δράσης, θα εξετάσει τρόπους για να κινητοποιήσει όλους όσους επιθυμούν να δεσμευθούν επισήμως να πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο στο επίπεδό τους και με τα μέσα που διαθέτουν για να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών. Μια ιδέα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σχετικά με αυτό είναι η διαμόρφωση μιας «ευρωπαϊκής συμμαχίας για τα ναρκωτικά», η οποία θα έχει ως στόχο την ενεργοποίηση ευρέος φάσματος δομών της κοινωνίας των πολιτών τόσο εντός όσο και εκτός του τομέα των ναρκωτικών.

Προς ένα νέο σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά 2009-2012

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά αφορά ένα σύνθετο φαινόμενο που απαιτεί μακροπρόθεσμη προσέγγιση για να επιτευχθούν αλλαγές. Επικεντρώνεται σε δύο βασικές συνιστώσες της πολιτικής για τα ναρκωτικά, τη μείωση της ζήτησης και τη μείωση της προσφοράς, οι οποίες συμπληρώνονται από τρία οριζόντια θέματα, το συντονισμό, τη διεθνή συνεργασία και ενημέρωση, την έρευνα και αξιολόγηση.

Για την υποστήριξη της στρατηγικής, η Επιτροπή προτείνει νέο σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά (2009-2012), το οποίο βασίζεται στο υφιστάμενο πλαίσιο αλλά και στα διδάγματα της τελευταίας τετραετίας. Λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την εθνική νομοθεσία, προσδιορίζει τις ακόλουθες προτεραιότητες:

1.   Βελτίωση του συντονισμού, συνεργασία και αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού

Ο συντονισμός και η συνεργασία στον τομέα των ναρκωτικών μπορούν να ενισχυθούν τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο ούτως ώστε οι πολιτικές στον τομέα των ναρκωτικών να αποκτήσουν σημασία για τους επαγγελματίες του τομέα και για την κοινωνία των πολιτών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να συμβάλουν με την πείρα τους στη διαμόρφωση της πολιτικής.

2.   Μείωση της ζήτησης ναρκωτικών

Πρέπει να βελτιώσουμε περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τη μείωση της χρήσης των ναρκωτικών και των συνεπειών της με τη βελτίωση της κάλυψης, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων για τη μείωση της ζήτησης ήτοι των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και περιορισμού των βλαβερών συνεπειών. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες και στην πρόληψη της πολυτοξικομανίας (συνδυασμένη χρήση παράνομων και νόμιμων ουσιών, περιλαμβανομένων οινοπνευματωδών, πτητικών ουσιών και καπνού).

3.   Μείωση της προσφοράς ναρκωτικών

Απαιτείται αποτελεσματικότερη επιβολή του νόμου σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών, με την πλήρη αξιοποίηση των ικανοτήτων της Ευρωπόλ και άλλων δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δράσεις θα πρέπει να βασίζονται σε προσέγγιση που στηρίζεται στις πληροφορίες και αντιμετωπίζει συστηματικά κατά προτεραιότητα τους προμηθευτές που προκαλούν το μεγαλύτερο κακό ή θέτουν τη σοβαρότερη απειλή. Οι εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί για την ενίσχυση των δεσμών και της συνοχής μεταξύ των δεδομένων που χρησιμοποιούν οι διάφορες οντότητες ΔΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι απαραίτητες σε αυτή τη συνάρτηση. Θα πρέπει να υποστηριχθούν καλύτερα συντονισμένες επιχειρήσεις χάρη σε περιφερειακές πλατφόρμες ασφάλειας. Οι νέες πλατφόρμες θα πρέπει να οργανωθούν χωρίς αλληλοεπικαλύψεις και είναι συμβατές με τις υπάρχουσες δομές.

4.   Βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας

Η αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του σημαντικότερου χορηγού στην αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών θα παρουσίαζε σημαντική βελτίωση με τον καλύτερο συντονισμό των εθνικών και των κοινοτικών πολιτικών. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ισχυρότερες δεσμεύσεις στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας για το σκοπό αυτό, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι ο αποτελεσματικός έλεγχος των ναρκωτικών πρέπει να βασίζεται σε μια «ισορροπημένη προσέγγιση» — τονίζοντας ότι η παράνομη καλλιέργεια ναρκωτικών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της προσφοράς ναρκωτικών.

5.   Καλύτερη κατανόηση του προβλήματος

Πρέπει να αυξήσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με όλες τις πτυχές της χρήσης ναρκωτικών μέσω περισσότερο και καλύτερα συντονισμένης έρευνας και δεδομένων, περιλαμβανομένων των δεδομένων που αφορούν την εγκληματικότητα που συνδέεται με τα ναρκωτικά και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η παράνομη αγορά προσφοράς ναρκωτικών.

Σκοπός του σχεδίου δράσης που ακολουθεί είναι να καθορίσει το πλαίσιο εφαρμογής αυτών των προτεραιοτήτων και να εξασφαλίσει, όπου ενδείκνυται, ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.

I.   

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Βασική προτεραιότητα: Αποτελεσματικότερη ανάπτυξη πολιτικής και εφαρμογή

Στόχος

Ενέργειες

Χρονοδιάγραμμα

Αρμόδιος φορέας

Δείκτες

Εργαλεία αξιολόγησης

1.

Να διασφαλιστεί ότι μια ισόρροπη και ολοκληρωμένη προσέγγιση αντανακλάται στις εθνικές πολιτικές και στη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έναντι των τρίτων χωρών και στα διεθνή φόρα

1.

Τα κράτη μέλη και τα όργανα της ΕΕ να συντονίσουν αποτελεσματικά την πολιτική για τα ναρκωτικά ώστε να αντανακλά τους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2005-2012 και το παρόν σχέδιο δράσης

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Συμβούλιο

Στόχοι της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά και των σχεδίων δράσης που περιλαμβάνονται στις εθνικές πολιτικές

Η πολιτική για τα ναρκωτικά σε επίπεδο ΕΕ αντανακλά τους στόχους της στρατηγικής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

2.

Να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ

2.

Η οριζόντια ομάδα για τα ναρκωτικά του Συμβουλίου (ΟΟΝ), ως ομάδα με ηγετικό ρόλο η οποία κατευθύνει τις εργασίες για τα ναρκωτικάστο πλαίσιο του Συμβουλίου, θα πρέπει να αναλάβει δράση για το συντονισμό της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα των ναρκωτικών. Η ΟΟΝ θα πρέπει να εντοπίσει συγκεκριμένους τομείς εργασιών σε άλλες ομάδες του Συμβουλίου και να εξασφαλίσει τον αποτελεσματικό συντονισμό τους

Υπό εκτέλεση

Συμβούλιο

Οι αρμόδιες ομάδες εργασίας του Συμβουλίου (5) ενημερώνουν/συνδέουν την ΟΟΝ ενεργά και αντιστρόφως

Έκθεση όσον αφορά τις σχετικές με τα ναρκωτικά εργασίες των ομάδων του Συμβουλίου προς την ΟΟΝ

3.

Η Επιτροπή και το Συμβούλιο να διασφαλίσουν τη συνοχή μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πτυχών της πολιτικής για τα ναρκωτικά

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

Συμβούλιο

Εξασφαλίζεται η συνοχή μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής για τα ναρκωτικά

Μέχρι το 2010: Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τη συνοχή μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής για τα ναρκωτικά

Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το συντονισμό της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής στον τομέα των ναρκωτικών

4.

Το Συμβούλιο να εξετάζει την κατάσταση σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών μια φορά κατ' έτος, βάσει της ετήσιας έκθεσης προόδου της Επιτροπής, σχετικών εκθέσεων του ΕΚΠΝΤ, της Ευρωπόλ και της Eurojust

Υπό εκτέλεση

Συμβούλιο

Επιτροπή

KM

ΕΚΠΝΤ

Ευρωπόλ

Eurojust

Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Συμπεράσματα της Προεδρίας

5.

Η Προεδρία να συγκαλεί συναντήσεις των εθνικών συντονιστών για τα ναρκωτικά ή των ομολόγων τους σε τακτική βάση για να προωθήσει το συντονισμό όσον αφορά συγκεκριμένα και επείγοντα θέματα που απαιτούν δράση. Οι συντονιστές θα καλούνται να συμβάλλουν στην ετήσια εξέταση εκ μέρους του Συμβουλίου της κατάστασης στον τομέα των ναρκωτικών (βλέπε δράση 4 παραπάνω)

Δύο φορές ετησίως

Προεδρία

ΚΜ

Πραγματικός αντίκτυπος στο συντονισμό των πολιτικών

Συμπεράσματα του Συμβουλίου

Έκθεση της Προεδρίας στην ΟΟΝ

3.

Να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός συντονισμός σε εθνικό επίπεδο

6.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες της ΕΚΠΝΤ σχετικά με τους μηχανισμούς συντονισμού σε θέματα ναρκωτικών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα κράτη μέλη να εξετάζουν τον διυπηρεσιακό συντονισμό στον τομέα των ναρκωτικών για να διασφαλιστεί ότι παρουσιάζονται συντονισμένες θέσεις σε επίπεδο ΕΕ και ότι οι στόχοι του σχεδίου δράσης της ΕΕ αντανακλώνται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα σε επίπεδο εφαρμογής

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Έχει επιτευχθεί συνοχή της συμβολής των κρατών μελών στην ΟΟΝ και σε άλλες ομάδες εργασίας

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Εθνικές εκθέσεις στο πλαίσιο του Reitox

4.

Να διασφαλιστεί η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτική για τα ναρκωτικά

7.

Η Επιτροπή ζητά τουλάχιστον μία φορά κατ' έτος τη γνώμη του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τα ναρκωτικά όσον αφορά την πολιτική των ναρκωτικών

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

Το φόρουμ συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά κατ' έτος

Η Επιτροπή αναφέρει τα αποτελέσματα στην ΟΟΝ

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Εκθέσεις του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τα ναρκωτικά

8.

Η Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία, την «ευρωπαϊκή συμμαχία για τα ναρκωτικά», καλώντας οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλη την ΕΕ (περιλαμβανομένων π.χ. σχολείων, εμπορικών επιχειρήσεων, δημοσίων φορέων και ΜΚΟ) να συμμετάσχουν σε κοινό πλαίσιο με σκοπό τη δημιουργία δημόσιας δέσμευσης και την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στην κοινωνία

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

Ευρεία συμμετοχή στη «συμμαχία» (Επιτροπή)

Έκθεση αξιολόγησης των δραστηριοτήτων

9.

Τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα της πολιτικής για τα ναρκωτικά, σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

ΚΜ

Η κοινωνία των πολιτών συμμετέχει στον εθνικό διάλογο

Η εισροή από τη συνεισφορά της κοινωνίας των πολιτών

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Έκθεση ΚΜ στην Επιτροπή

II.   

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

Βασική προτεραιότητα: Μείωση της ζήτησης ναρκωτικών, και περιορισμός των συνεπειών για την υγεία καθώς και των κοινωνικών συνεπειών της χρήσης ναρκωτικών με την βελτίωση της κάλυψης, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και μείωσης των βλαβερών συνεπειών

Στόχος

Ενέργειες

Χρονοδιάγραμμα

Αρμόδιος φορέας

Δείκτες

Εργαλεία αξιολόγησης

5.

Να προληφθεί η χρήση ναρκωτικών και οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή

10.

Προαγωγή καινοτομιών και συστηματική εφαρμογή καθολικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων πρόληψης που βασίζονται σε στοιχεία και έχουν αξιολογηθεί, σε διάφορους χώρους (π.χ. για νέους σε κέντρα νεολαίας και σχολεία, και για ενήλικες στο χώρο εργασίας, φυλακές), με σκοπό την πρόληψη ή την καθυστέρηση της πρώτης χρήσης ναρκωτικών. Η πρόληψη θα πρέπει να καλύπτει και την πολυτοξικομανία (συνδυασμένη χρήση παράνομων και νόμιμων ουσιών, ιδίως οινοπνευματωδών) καθώς και τα ναρκωτικά και την οδήγηση

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Αυξημένη διαθεσιμότητα βασισμένων σε στοιχεία αξιολογημένων προγραμμάτων και συνεκτικών στρατηγικών στα κράτη μέλη, περιλαμβανομένων όσων στοχεύουν την πρώτη χρήση

Επικράτηση της χρήσης ναρκωτικών στους νέους και αντίληψη της χρήσης ναρκωτικών από άτομα που ανήκουν σε ομοιογενείς ομάδες

Εθνικές εκθέσεις στο πλαίσιο του Reitox

Έρευνες ESPAD και HBSC σχετικά με τους μαθητές

6.

Να προληφθεί η ιδιαίτερα επικίνδυνη συμπεριφορά των χρηστών ναρκωτικών, περιλαμβανομένων των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών — μέσω στοχοθετημένης πρόληψης

11.

Περαιτέρω ανάπτυξη τεχνικών ελέγχου, έγκαιρης ανίχνευσης και παρέμβασης και εφαρμογή αποτελεσματικής, αξιολογημένης και επιλεκτικής πρόληψης για τις ευάλωτες ομάδες για τις οποίες υπάρχει υψηλός κίνδυνος προβληματικής χρήσης ναρκωτικών, περιλαμβανομένης της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών (Επιτροπή)

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Τάσεις κατά τη χρήση ναρκωτικών

Ανάλυση κινδύνου και παράγοντες προστασίας στη χρήση ναρκωτικών

Αυξημένη προσφορά στοχοθετημένων προγραμμάτων πρόληψης, των οποίων τα αποτελέσματα έχουν αξιολογηθεί στα κράτη μέλη

Βασικός επιδημιολογικός δείκτης PDU

Εθνικές εκθέσεις στο πλαίσιο του Reitox

12.

Περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικής, αξιολογημένης ενδεικτικής πρόληψης για ειδικές ομάδες υψηλού κινδύνου πολυτοξικομανίας, παρέχοντας εύκολα προσβάσιμες υπηρεσίες παροχής συμβουλών, διαχείριση προβληματικών συμπεριφορών και δραστηριότητες προβολής κατά περίπτωση

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Τάσεις κατά τη χρήση ναρκωτικών

Ανάλυση κινδύνου και παράγοντες προστασίας στη χρήση ναρκωτικών

Αυξημένη διαθεσιμότητα στοχοθετημένων προγραμμάτων πρόληψης, των οποίων τα αποτελέσματα έχουν αξιολογηθεί στα κράτη μέλη

Βασικός επιδημιολογικός δείκτης PDU

Εθνικές εκθέσεις στο πλαίσιο του Reitox

7.

Να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των θεραπειών απεξάρτησης και αποκατάστασης στον τομέα των ναρκωτικών με τη βελτίωση της διαθεσιμότητας, της δυνατότητας πρόσβασης και της ποιότητας των υπηρεσιών

13.

Αύξηση της αποτελεσματικότητας και διάδοση θεραπευτικών λύσεων που βασίζονται σε στοιχεία που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους και καλύπτουν ευρύ φάσμα ψυχοκοινωνικών και φαρμακολογικών προσεγγίσεων και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοξικομανών (περιλαμβανομένης σχετικής θεραπείας προσαρμοσμένης στα νέα ναρκωτικά ή σε νέους τρόπους χρήσης ναρκωτικών)

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Τάσεις όσον αφορά τα αποτελέσματα της ζητούμενης θεραπείας και τη διατήρηση της θεραπείας

Αυξημένη διαθεσιμότητα διαφοροποιημένων θεραπειών που βασίζονται σε στοιχεία στα κράτη μέλη

Βασικός επιδημιολογικός δείκτης TDI

Εθνικές εκθέσεις στο πλαίσιο του Reitox

14.

Παροχή των ήδη υφισταμένων και ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης και υπηρεσιών τα οποία έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Αυξημένη διαθεσιμότητα και αποτελεσματικότητα όπου είναι εφικτό, προγραμμάτων αποκατάστασης και επανένταξης στα κράτη μέλη

Δεδομένα για τις δυνατότητες κοινωνικής επανένταξης

Εθνικές εκθέσεις στο πλαίσιο του Reitox

15.

Να καταστεί γνωστή όπου απαιτείται η ύπαρξη υπηρεσιών θεραπείας και αποκατάστασης και η ποικιλία των επιλογών τις οποίες προσφέρουν οι εν λόγω υπηρεσίες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για ομάδες ενδιαφερομένων

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Εφαρμοζόμενες στρατηγικές ενημέρωσης στα κράτη μέλη

Ύπαρξη δημόσιου μητρώου των υπηρεσιών (π.χ. πύλη στο Διαδίκτυο)

Εθνικές εκθέσεις στο πλαίσιο του Reitox

16.

Αύξηση της χρήσης, παρακολούθηση εφαρμογής και περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικών εναλλακτικών λύσεων πλην της φυλάκισης για τοξικομανείς

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Διάθεση περισσότερων ATP

Παρακολούθηση της εφαρμογής των ATP (Επιτροπή)

 

8.

Να ενισχυθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων για τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών αναγκών των χρηστών, ανάλογα με το φύλο, το πολιτιστικό περιβάλλον, την ηλικία κ.λπ.

17.

Κατάρτιση, εφαρμογή και ανταλλαγή κατευθυντηρίων γραμμών για τις βέλτιστες πρακτικές ή/και τα ποιοτικά πρότυπα για τις παρεμβάσεις και τις υπηρεσίες στον τομέα της πρόληψης, της θεραπείας, της μείωσης των βλαβερών συνεπειών και της αποκατάστασης

2009-2012

ΚΜ

Επιτροπή

ΕΚΠΝΤ

Ύπαρξη σχετικών κατευθυντηρίων γραμμών ή/και ποιοτικών προτύπων

Επίπεδο εφαρμογής των κατευθυντηρίων γραμμών ή/και των προτύπων

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Εθνικές εκθέσεις στο πλαίσιο του Reitox

18.

Τα κράτη μέλη μελετούν τη δυνατότητα διάθεσης και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας, περιορισμού των βλαβερών συνεπειών και αποκατάστασης, όσον αφορά ειδικές ανάγκες, βάσει μεθοδολογικού πλαισίου το οποίο θα αναπτυχθεί από την Επιτροπή —με την υποστήριξη του ΕΚΠΝΤ— και θα είναι συμβατό με τις υπάρχουσες μεθοδολογίες

2012

ΚΜ

Επιτροπή

ΕΚΠΝΤ

Ανάπτυξη μεθοδολογικού πλαισίου για τη μελέτη

Αριθμός ΚΜ που ολοκλήρωσαν τη μελέτη

Επιτροπή: Κατάλογος των εκθέσεων των ΚΜ σχετικά με τη μελέτη

19.

Να επιτευχθεί συναίνεση σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τα ελάχιστα ποιοτικά πρότυπα και τα κριτήρια αναφοράς για τις παρεμβάσεις και υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, περιορισμού των βλαβερών συνεπειών και αποκατάστασης, λαμβανομένων υπόψη των αναγκών συγκεκριμένων ομάδων και των εργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

2012

ΚΜ

Συμβούλιο

Επιτροπή

ΕΚΠΝΤ

Ανάπτυξη της συναίνεσης σχετικά με τα ελάχιστα ποιοτικά πρότυπα και τα κριτήρια αναφοράς για τις παρεμβάσεις και υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, περιορισμού των βλαβερών συνεπειών και αποκατάστασης

Πρόταση Επιτροπής σχετικά με τη συναίνεση στην ΕΕ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου

20.

Ανάπτυξη, κατά περίπτωση, υπηρεσιών για τις μειονότητες, περιλαμβανομένων π.χ. των μεταναστών

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Δυνατότητα διάθεσης των οικείων υπηρεσιών

Εθνικές εκθέσεις στο πλαίσιο του Reitox

9.

Να εξασφαλισθεί η υγειονομική περίθαλψη των χρηστών ναρκωτικών στη φυλακή για να αποφευχθούν και να περιορισθούν οι βλαβερές συνέπειες των ναρκωτικών για την υγεία

21.

Αναπτύσσονται και δημιουργούνται υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, περιορισμού των βλαβερών συνεπειών και αποκατάστασης για τους κρατουμένους, ανάλογες προς τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες εκτός φυλακής. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ιατρική παρακολούθηση μετά την αποφυλάκιση

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Εφαρμογή πολιτικών και παρεμβάσεων που αποσκοπούν ειδικά στην παροχή υπηρεσιών στους χρήστες ναρκωτικών στις φυλακές και στην παρακολούθηση των πρώην φυλακισμένων

Μείωση των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με τα ναρκωτικά στις φυλακές

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Εθνικές εκθέσεις στο πλαίσιο του Reitox

22.

Τα κράτη μέλη εγκρίνουν και εφαρμόζουν στις φυλακές δείκτες για την παρακολούθηση της χρήσης ναρκωτικών, των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με τα ναρκωτικά και την παροχή υπηρεσιών στους τοξικομανείς βάσει ενός μεθοδολογικού πλαισίου που αναπτύσσεται από την Επιτροπή, με την υποστήριξη του ΕΚΠΝΤ το οποίο είναι συμβατό με τις υπάρχουσες μεθοδολογίες, και λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες του UNODC (στον τομέα του HIV/AIDS και στο δίκτυο treat.net) και του ΠΟΥ (Υγεία στη φυλακή)

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

ΕΚΠΝΤ

Δείκτης παρακολούθησης της χρήσης ναρκωτικών, των οφειλόμενων στα ναρκωτικά προβλημάτων υγείας και των σχετικών υπηρεσιών που έχουν σχεδιασθεί και εφαρμοσθεί

Έκθεση προόδου

Τυποποιημένο πρωτόκολλο παρακολούθησης της κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές όσον αφορά τα ναρκωτικά και των λύσεων που έχουν δοθεί

10.

Να εξασφαλισθεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες περιορισμού των βλαβερών συνεπειών με σκοπό να μειωθεί η εξάπλωση του ιού HIV/AIDS, της ηπατίτιδας C και άλλων λοιμωδών νόσων που μεταδίδονται με το αίμα και για να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων λόγω ναρκωτικών στην ΕΕ

23.

Να εξασφαλισθεί πρόσβαση στις υπηρεσίες περιορισμού των βλαβερών συνεπειών των ναρκωτικών και στις διάφορες δυνατότητες που προσφέρουν οι υπηρεσίες αυτές και να βελτιωθεί η κάλυψή τους, ως αναπόσπαστο μέρος της μείωσης της ζήτησης ναρκωτικών, με αξιοποίηση των υπαρχουσών παρεμβάσεων των οποίων έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα (6)

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση προόδου

Μείωση των λοιμωδών νόσων που συνδέονται με τα ναρκωτικά

Μείωση του αριθμού των θανάτων λόγω ναρκωτικών

Βελτίωση της κάλυψης των υπηρεσιών περιορισμού των βλαβερών συνεπειών

Μελέτη παρακολούθησης της Επιτροπής για τη σύσταση 2003/488/ΕΚ του Συμβουλίου

Βασικός επιδημιολογικός δείκτης: DRID

Βασικός επιδημιολογικός δείκτης: DRD

III.   

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Βασική προτεραιότητα: Μετρήσιμη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της επιβολής του νόμου στον τομέα των ναρκωτικών σε επίπεδο ΕΕ. Η Ευρωπόλ, η Eurojust και άλλες κοινοτικές δομές ασκούν πλήρως τους αντίστοιχους ρόλους για τους οποίους δημιουργήθηκαν, με σκοπό την αποτελεσματικότητα, τη συμβατότητα των εθνικών πρωτοβουλιών με την ΕΕ, το συντονισμό στο πλαίσιο της ΕΕ και τις οικονομίες κλίμακας

Στόχος

Ενέργειες

Χρονοδιάγραμμα

Αρμόδιος φορέας

Δείκτες

Εργαλεία αξιολόγησης

11.

Να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας στον τομέα της επιβολής του νόμου στην ΕΕ για να αντιμετωπισθούν η παραγωγή και η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών

24.

Να έχουν ως στόχο τις εγκληματικές οργανώσεις και νέες απειλές, χρησιμοποιώντας προσέγγιση που βασίζεται σε πληροφορίες [βάσει της μεθοδολογίας του ευρωπαϊκού προτύπου πληροφοριών για την εγκληματικότητα (ΕΠΠΕ)] η οποία δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων και των αγορών που θέτουν τις σοβαρότερες απειλές

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Ευρωπόλ

Eurojust

Συμβούλιο

Αριθμός των εγκληματικών οργανώσεων που θέτουν σοβαρές απειλές και κατά των οποίων στρέφονται οι ενέργειες των ΚΜ που χρησιμοποιούν την αντίληψη ΕΠΠΕ

Αριθμός και φύση των νέων απειλών (όπως νέα ναρκωτικά, νέες οδοί και μέθοδοι διακίνησης, νέες μέθοδοι παρασκευής) που προσδιορίζονται

Αξιολόγηση της ΕΕ όσον αφορά την απειλή που αντιπροσωπεύει το οργανωμένο έγκλημα (OCTA) (και μεταγενέστερα συμπεράσματα του Συμβουλίου στα οποία καθορίζονται οι προτεραιότητες της ΕΕ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος)

25.

Οι πολυτομεακές επιχειρήσεις επιβολής του νόμου, με τη συμμετοχή της Ευρωπόλ και της Eurojust, καθώς και των υπηρεσιών της αστυνομίας, των τελωνείων και των συνοριακών ελέγχων, θα χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό μέσω διμερών και πολυμερών πρωτοβουλιών συνεργασίας, κοινών ομάδων ερευνών (ΚΟΕ) και κοινών τελωνειακών επιχειρήσεων (ΚΤΕ). Τα κράτη μέλη θα εξετάσουν πιθανά μέτρα διευκόλυνσης και επίσπευσης της διαδικασίας και θα ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη χρήση των μέσων αυτών σε υποθέσεις ναρκωτικών

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Ευρωπόλ

Eurojust

Αριθμός και αποτελέσματα των σχετικών με τα ναρκωτικά διμερών και πολυμερών πρωτοβουλιών συνεργασίας, ΚΟΕ και ΚΤΕ

Αριθμός συμμετεχόντων ΚΜ

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Εκθέσεις ΚΜ προς την Επιτροπή

Έκθεση αξιολόγησης για τα επιτευχθέντα αποτελέσματα

26.

Να βελτιωθεί η ποιότητα των πληροφοριών που παρέχονται από τις εθνικές μονάδες της Ευρωπόλ στην Ευρωπόλ και τα συναφή της σχέδια περιλαμβανομένων των αρχείων δεδομένων εργασίας προς ανάλυση. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο σοβαρό οργανωμένο έγκλημα και στη συνεργασία από τα ΚΜ με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ευρύτερες αγορές ναρκωτικών της ΕΕ

2012

ΚΜ

Ευρωπόλ

Έκθεση της Ευρωπόλ για την αξιολόγηση της ποσότητας και της ποιότητας των δεδομένων που ελήφθησαν

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπόλ

27.

Εφαρμογή των σχετικών με ναρκωτικά προγραμμάτων COSPOL, με ιδιαίτερη προσοχή:

στην παροχή της κατάλληλης εμπειρογνωμοσύνης στις συνεδριάσεις COSPOL,

στην προστιθέμενη αξία της κατάλληλης ικανότητας συλλογής πληροφοριών και έρευνας, και στην κατάλληλη χρήση για το σκοπό αυτό των ήδη υπαρχόντων ή μελλοντικών αρχείων δεδομένων εργασίας προς ανάλυση

2012

ΚΜ

Ευρωπόλ

Εμπειρογνωμοσύνη των ΚΜ που εκπροσωπούνται στις διαχειριστικές συνεδριάσεις και βαθμός αρχαιότητας των εκπροσώπων των ΚΜ

Έκθεση οδηγών COSPOL για την αξιολόγηση της αύξησης των απτών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Εκθέσεις ΚΜ στην Επιτροπή

28.

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL) (7) να παρέχει σχετική κατάρτιση ανωτέρου επιπέδου (8) για ανώτερους αστυνομικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους και για αξιωματικούς συνδέσμους σε τρίτες χώρες μέσω των εθνικών αστυνομικών ακαδημιών

Υπό εκτέλεση

CEPOL

ΚΜ

Πρόγραμμα κατάρτισης για την επιβολή του νόμου στον τομέα των ναρκωτικών

Πρόσθετη σχετική κατάρτιση που περιλαμβάνεται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της CEPOL

Αριθμός μαθημάτων κατάρτισης

Αριθμός εκπαιδευθέντων αξιωματικών

Δημοσίευση του προγράμματος κατάρτισης

Ετήσια έκθεση της CEPOL

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

29.

Να γίνεται συστηματικότερη χρήση των αξιωματικών συνδέσμων και των δικαστικών συνδέσμων, κατά περίπτωση, των κρατών μελών σε τρίτες χώρες για την ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των κρατών μελών και της Ευρωπόλ, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση 2003/170/ΔΕΥ, της 27ης Φεβρουαρίου 2003, για την κοινή αξιοποίηση των αξιωματικών συνδέσμων που τοποθετούνται στο εξωτερικό από τις αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών, στη μορφή της 24ης Ιουλίου 2006, απόφαση 2006/569/ΔΕΥ του Συμβουλίου

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Ευρωπόλ

Eurojust

Εντατικοποίηση της διεθνούς επιχειρησιακής συνεργασίας όσον αφορά την επιβολή του νόμου σύμφωνα με τα κράτη μέλη, την Ευρωπόλ, την Eurojust

Αριθμός διεθνών συνεργασιών στον τομέα της επιβολής του νόμου

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Έκθεση αξιολόγησης των συμβολών των ΚΜ, της Ευρωπόλ και της Eurojust

30.

Θέσπιση και εφαρμογή συστήματος σε ευρωπαϊκή κλίμακα όσον αφορά την εγκληματολογική ανάλυση σε σχέση με την επιβολή του νόμου στον τομέα των συνθετικών και άλλων ναρκωτικών, εάν συντρέχει περίπτωση, μεταξύ άλλων με βάση την κτηθείσα πείρα από σχέδια όπως το Synergy και το CHAIN, τη δομή και την εμπειρογνωμοσύνη της Ευρωπόλ και του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Επιτροπής, και τις υπό εξέλιξη δραστηριότητες και την πείρα των αρχών επιβολής του νόμου των ΚΜ σε αυτόν τον τομέα

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Ευρωπόλ

Εγκατεστημένο σύστημα ή συστήματα

Επισκόπηση προόδου 2012 (περιλαμβάνεται η εκτίμηση της αξίας)

12.

Ενίσχυση της αποτελεσματικής δικαστικής συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της επιβολής του νόμου όσον αφορά την παραγωγή, τη διακίνηση ναρκωτικών ή/και πρόδρομων ουσιών και την νομιμοποίηση εσόδων από τη διακίνηση αυτή

31.

Ενθάρρυνση της πλήρους χρήσης των υφιστάμενων ενωσιακών μέσων για αιτήσεις αμοιβαίας συνδρομής σε ποινικές υποθέσεις, ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης και κυρώσεων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια των ΚΜ

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Eurojust

Έκθεση περί βέλτιστων πρακτικών και συστάσεις

Αύξηση του αριθμού αιτήσεων αμοιβαίας συνδρομής

Αύξηση του αριθμού ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης

Άλλοι δείκτες που θα αναπτυχθούν (βλέπε δράση 61)

Αξιολόγηση, εκ μέρους της Επιτροπής, της απόφασης πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ, της 25ης Οκτωβρίου 2004, για τη θέσπιση των ελάχιστων διατάξεων σχετικά με τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων και τις ποινές που ισχύουν στον τομέα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής (νέοι δείκτες)

32.

Τα κράτη μέλη να εξετάσουν, όπου απαιτείται, το ενδεχόμενο να αναπτύξουν προγράμματα προστασίας μαρτύρων και να ερευνήσουν την δυνάμει πρόσθετη αξία της κοινής συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα

2012

ΚΜ

Επιτροπή

Eurojust

Υφιστάμενη εθνική νομοθεσία

Τελική έκθεση της Προεδρίας

33.

Να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή των νομικών πράξεων περί αμοιβαίας αναγνώρισης των εντολών δήμευσης

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Συμβούλιο

Eurojust

Ευρωπόλ

Εγκρίθηκε η ανακοίνωση της Επιτροπής

Αξιολογήσεις κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Εκθέσεις ΚΜ προς την Επιτροπή ως προς τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία

34.

Υποστήριξη της ίδρυσης αποτελεσματικών Γραφείων για την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων στα κράτη μέλη σύμφωνα με την απόφαση 2007/845/ΔΕΥ του Συμβουλίου και περαιτέρω υποστήριξη προς τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη μέσω του δικτύου CARIN. Υποστήριξη ερευνών μέσω της Ευρωπόλ και των συναφών αρχείων δεδομένων προς ανάλυση της Ευρωπόλ

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

ΚΜ

Ευρωπόλ

Eurojust

Αύξηση του αριθμού των ερευνών που έλαβαν υποστήριξη όσον αφορά τον εντοπισμό και τον προσδιορισμό περιουσιακών στοιχείων

Αύξηση του αριθμού και της αξίας των χρηματικών και άλλων περιουσιακών στοιχείων

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Έκθεση για την εφαρμογή της απόφασης 2007/845/ΔΕΥ

13.

Ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων απειλών (π.χ. νέα ναρκωτικά, νέοι οδοί διακίνησης), σε επίπεδο επιχειρήσεων, πολιτικής και σε πολιτικό επίπεδο

35.

Να δημιουργηθούν, όπου είναι αναγκαίο, περιφερειακές πλατφόρμες ασφαλείας (όπως το Κέντρο Θαλασσίων Αναλύσεων και Επιχειρήσεων — Ναρκωτικά, η ομάδα δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας), για να αντιμετωπισθούν οι νέες απειλές μέσω συντονισμένων επιχειρήσεων. Η δράση αυτή πρέπει να συμβιβάζεται με τις υφιστάμενες νομικές και επιχειρησιακές ρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ και να βασίζεται σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις των απειλών (βλέπε επίσης δράση 48). Πρέπει να δημιουργηθούν νέες πλατφόρμες χωρίς επικαλύψεις και να είναι συμβατές με τις υφιστάμενες δομές

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Συμβούλιο

Ευρωπόλ

Επιτροπή

Θεσπίστηκαν, εντός σχετικά σύντομης προθεσμίας, μέτρα αντίδρασης για την προδραστική αντιμετώπιση των κινδύνων και την ελαχιστοποίηση των απειλών

Αύξηση του αριθμού των εγκληματικών επιχειρήσεων που αποτράπηκαν (κατασχέσεις, αλλαγή συμπεριφορών όσον αφορά την παράνομη διακίνηση)

Εκθέσεις από περιφερειακές πλατφόρμες ασφαλείας

Έκθεση αξιολόγησης από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη στο Συμβούλιο

Έκθεση αξιολόγησης για τις πλατφόρμες ασφαλείας

36.

Η ΕΕ να επικεντρωθεί σε συντονισμένες και κοινές προσπάθειες μεταξύ των κρατών μελών και περιφερειών που είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε ιδιαίτερη παραγωγή ναρκωτικών/παράνομη διακίνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπόλ, όπου ενδείκνυται

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Ευρωπόλ

Eurojust

Συμβούλιο

Επιχειρησιακά και στρατηγικά αποτελέσματα της δράσης που ανελήφθη από τα κράτη μέλη

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Εκθέσεις ΚΜ στην Επιτροπή

14.

Μείωση της παρασκευής και προσφοράς συνθετικών ναρκωτικών

37.

Τα κράτη μέλη να συνεχίσουν ενεργά τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου/τις κοινές επιχειρήσεις και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές. Να γίνει βέλτιστη χρήση του αρχείου δεδομένων εργασίας προς ανάλυση Synergy της Ευρωπόλ, των στοιχείων που το απαρτίζουν (9) και των σχετικών πρωτοβουλιών EJUP και COSPOL

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Ευρωπόλ

Eurojust

Αποτελέσματα των κοινών προγραμμάτων που δρομολογήθηκαν/ολοκληρώθηκαν

Εγκαταστάσεις παραγωγής που διαλύθηκαν και αναφέρθηκαν στο σύστημα σύγκρισης παράνομων εργαστηρίων

Αριθμός εκθέσεων Synergy

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

15.

Μείωση της εκτροπής και της παράνομης διακίνησης στην/μέσω της ΕΕ των πρόδρομων ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παράνομων ναρκωτικών

38.

Η ΕΕ να αναπτύξει σαφή και ενιαία θέση, όσον αφορά αυτό το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο και στα οικεία διεθνή φόρουμ, βασιζόμενη στην ισχύουσα νομοθεσία και στις πρακτικές συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα μέσω αποτελεσματικού συντονισμού από τις σχετικές επιτροπές του Συμβουλίου

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

Συμβούλιο

ΚΜ

Κοινές θέσεις της ΕΕ σε διεθνή φόρα

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Έκθεση της Επιτροπής για όλες τις πρακτικές

39.

Οι τελωνειακές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες συνοριακών ελέγχων να ενοποιήσουν τους ελέγχους για τις πρόδρομες ουσίες σε στρατηγικό επίπεδο, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των διασυνοριακών ελέγχων με την εφαρμογή της κοινοτικής διαχείρισης κινδύνου, και να εξασφαλίσουν καλύτερο συντονισμό με άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου που ασχολούνται με την καταπολέμηση της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Βελτίωση του ελέγχου, της ανίχνευσης, της κατάσχεσης και της ανάλυσης των χαρακτηριστικών των πρόδρομων ουσιών σε σύγκριση με το 2008

Κατάρτιση χαρακτηριστικών για τον προσδιορισμό των χημικών πρόδρομων ουσιών

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Έκθεση ΚΜ στην Επιτροπή

40.

Η ΕΕ να υποστηρίξει πλήρως τη διεθνή επιχειρησιακή συνεργασία που αποσκοπεί στην πρόληψη της εκτροπής των πρόδρομων ουσιών, όπως τα προγράμματα PRISM και Cohesion του διεθνούς οργάνου ελέγχου των ναρκωτικών. Η επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των αρχών ερευνών εντός της ΕΕ πρέπει να υποστηρίζεται από το πλαίσιο συνεργασίας της EJUP και το πλαίσιο συνεργασίας της Ευρωπόλ — AWF. Το εν λόγω πλαίσιο συνεργασίας θα πρέπει να ενισχυθεί/χρησιμοποιηθεί περαιτέρω

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

ΚΜ

Αύξηση του αριθμού των φορτίων που αποτέλεσαν αντικείμενο σύλληψης ή/και κατάσχεσης

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

41.

Από προοπτική επιβολής του νόμου και συλλογής πληροφοριών, ΕΕ και τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν πλήρως τα προγράμματα της Ευρωπόλ σχετικά με τα ναρκωτικά και την EJUP, με σκοπό την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων που ασχολούνται με τη διακίνηση πρόδρομων ουσιών

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

EJUP

Ευρωπόλ

Αύξηση αναφορών σε προγράμματα της Ευρωπόλ σχετικά με τη διακίνηση προδρόμων από τα κράτη μέλη και την EJUP

Έκθεση προόδου των ΚΜ και της EJUP

42.

Να αξιολογηθεί η νομοθεσία της ΕΕ στον τομέα του ελέγχου των πρόδρομων ουσιών καθώς και η εφαρμογή της

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

ΚΜ

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Δημοσιεύθηκε η έκθεση

43.

Η ΕΕ να αναπτύξει και να αξιοποιήσει, όπου είναι δυνατόν σε διαβούλευση με την Ευρωπόλ, συμφωνίες συνεργασίας με τις κυριότερες χώρες προέλευσης των βασικών πρόδρομων συνθετικών ουσιών

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

Συναφθείσες συμφωνίες

Μείωση των παράνομων φορτίων πρόδρομων ουσιών από τις σχετικές χώρες

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Εκθέσεις ΚΜ προς την Επιτροπή

44.

Η Επιτροπή, η OLAF, η Ευρωπόλ, η EJUP και η COSPOL να ενισχύσουν την μεταξύ τους συνεργασία με σκοπό τη θέσπιση κοινών πρωτοβουλιών

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

ΚΜ/EJUP

Ευρωπόλ

Αριθμός διατομεακών συνεδριάσεων/καθιέρωσης κοινών πρωτοβουλιών

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

IV.   

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Βασική προτεραιότητα: Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας της ΕΕ με τις τρίτες χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς στον τομέα των ναρκωτικών μέσω της ενίσχυσης του συντονισμού των πολιτικών εντός της ΕΕ. Προώθηση διεθνώς της σταθερής προβολής της ευρωπαϊκής ισόρροπης προσέγγισης του προβλήματος των ναρκωτικών

Στόχος

Ενέργειες

Χρονοδιάγραμμα

Αρμόδιος φορέας

Δείκτες

Εργαλεία αξιολόγησης

16.

Να ενσωματώνονται συστηματικά τα θέματα που απασχολούν την ΕΕ στην πολιτική της για τα ναρκωτικά στις σχέσεις της με τις τρίτες χώρες και περιοχές, όπου είναι σκόπιμο, και στο ευρύτερο πλαίσιο της ανάπτυξης και της ασφάλειας, βάσει στρατηγικού σχεδιασμού και συντονισμού μεταξύ όλων των σχετικών φορέων

45.

Να διασφαλιστεί ότι οι σχέσεις της ΕΕ με τις τρίτες χώρες αντικατοπτρίζουν τους στόχους της στρατηγικής και των σχεδίων δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Οι προτεραιότητες της πολιτικής στον τομέα των ναρκωτικών λαμβάνονται όλο και περισσότερο υπόψη στις σχέσεις με τις τρίτες χώρες

Συμφωνίες, έγγραφα στρατηγικής, σχέδια δράσης κ.λπ.

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

46.

Να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων πλαισίων στον τομέα των ναρκωτικών, όπως ο μηχανισμός συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο ειδικός διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Κοινότητας των Άνδεων και οι «τρόικες για τα ναρκωτικά» με τρίτες χώρες και περιοχές, προσδιορίζοντας ειδικούς τομείς συνεργασίας και θεσπίζοντας δείκτες αποτελεσμάτων

Υπό εκτέλεση

Συμβούλιο

Επιτροπή

Καθιέρωση και εφαρμογή πρωτοβουλιών συνεργασίας

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

47.

Σύμφωνα με τις πολιτικές αποφάσεις και τις στρατηγικές της ΕΕ και με τη στήριξη των κρατών μελών και των κοινοτικών προγραμμάτων βοήθειας, να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες που συνδέονται με τα ναρκωτικά στις χώρες παραγωγής καθώς και στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι «νέες» οδοί παράνομης διακίνησης, όπως η Δυτική Αφρική, μέσω σχεδίων που αποσκοπούν στη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς ναρκωτικών, περιλαμβανομένων μέτρων εναλλακτικής ανάπτυξης, και με την παρεμπόδιση της εκτροπής χημικών προδρόμων ουσιών. Η βοήθεια πρέπει να συντονίζεται όπου είναι εφικτό, με τα σχέδια δράσης για τα ναρκωτικά που συμφωνούνται μεταξύ της ΕΕ και των τρίτων χωρών και περιοχών (βλέπε δράσεις 51 και 60)

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

ΚΜ

Οι προτεραιότητες της πολιτικής στον τομέα των ναρκωτικών αντικατοπτρίζονται στα χρηματοδοτούμενα έργα

Τα χρηματοδοτούμενα έργα αντικατοπτρίζουν την ισορροπία μεταξύ της μείωσης προσφοράς και ζήτησης

Δημιουργία συνεργειών μεταξύ κρατών μελών και των κοινοτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

48.

Να εντατικοποιηθεί η περιφερειακή και διαπεριφερειακή συνεργασία για να μειωθεί η ζήτηση και η προσφορά ναρκωτικών στις τρίτες χώρες με την υποστήριξη των κρατών μελών και των κοινοτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως το μέσο αναπτυξιακής συνεργασίας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, το μέσο σταθερότητας και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός γειτονίας

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

ΚΜ

Καθορισθείσες και εφαρμοσθείσες νέες πρωτοβουλίες διαπεριφερειακής συνεργασίας

Δημιουργία συνεργιών μεταξύ των ΚΜ και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ

Αύξηση του αριθμού και του συνολικού προϋπολογισμού των χρηματοδοτηθέντων προγραμμάτων

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

49.

Για τη βελτίωση του συντονισμού, να δημιουργηθεί μηχανισμός ελέγχου για τη βοήθεια που χορηγείται στις τρίτες χώρες από την ΕΕ σε σχέση με τα ναρκωτικά

Ετήσια

Συμβούλιο

ΚΜ

Επιτροπή

Δημιουργία μηχανισμού

Ετήσιες εκθέσεις σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτό

Επισκόπηση των προγραμμάτων της ΕΕ και των ΚΜ που συνδέονται με τα ναρκωτικά στις τρίτες χώρες

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

50.

Να διενεργηθεί μελέτη για το πεδίο εφαρμογής και τα αποτελέσματα των προγραμμάτων της ΕΕ που συνδέονται με τα ναρκωτικά στις τρίτες χώρες

2010

Επιτροπή

Διενέργεια της μελέτης

Δημοσίευση της έκθεσης της Επιτροπής για τη μελέτη

51.

Να ενημερωθούν και να εφαρμοστούν τα σχέδια δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά για τις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας (10), τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (11) και τα Δυτικά Βαλκάνια και τις υποψήφιες χώρες (12)

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Προσδιορισμός των προτεραιοτήτων

Στάδιο εφαρμογής των σχεδίων δράσης

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

52.

Αξιοποίηση του συμβουλευτικού μηχανισμού της ομάδας του Δουβλίνου και διατήρηση ενεργού διαλόγου με τις τρίτες χώρες για την εφαρμογή των συστάσεων των μίνι ομάδων του Δουβλίνου (ΓΓΣ)

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Ομάδα Δουβλίνου

Αριθμός των συστάσεων της Ομάδας του Δουβλίνου που εφαρμόσθηκαν

Εκθέσεις της ομάδας του Δουβλίνου

17.

Προαγωγή και εφαρμογή της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την εναλλακτική ανάπτυξη (όπως ορίζεται στο έγγραφο 9597/06 CORDROGUE 44 και UNODC/CND/2008WG.3/CRP.4) σε συνεργασία με τρίτες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη ασφάλεια και ειδικές συνθήκες πλαισίου

53.

Ενίσχυση της χρηματοδοτικής υποστήριξης για την εφαρμογή σχεδίων και προγραμμάτων εναλλακτικής ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας ότι οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται με την κατάλληλη σειρά και ότι η αναπτυξιακή βοήθεια δεν εξαρτάται από τη μείωση των καλλιεργειών φυτών για την παραγωγή παράνομων ναρκωτικών και χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για την πρόληψη των καλλιεργειών φυτών για την παραγωγή παράνομων ναρκωτικών

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Αριθμός σχεδίων και προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται σύμφωνα με την προσέγγιση της ΕΕ για την εναλλακτική ανάπτυξη (9597/06 CORDROGUE 44 και UNODC/CND/2008WG.3/CRP.4)

Αναφερθείσα μείωση της καλλιέργειας φυτών για την παραγωγή παράνομων ναρκωτικών και αύξηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης στο επίπεδο των πρωτίστως ενδιαφερομένων (13) σε τρίτες χώρες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ

(Έργο/Προγράμματα)

Συμφωνίες

Εσωτερική παρακολούθηση έργων και προγραμμάτων και σύστημα και εκθέσεις αξιολόγησης

Εκθέσεις ΚΜ προς Επιτροπή

54.

Συμπερίληψη της εναλλακτικής ανάπτυξης στο ευρύτερο αναπτυξιακό θεματολόγιο των κρατών μελών και ενθάρρυνση των τρίτων χωρών να εντάξουν την εναλλακτική ανάπτυξη στις εθνικές τους πολιτικές

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Εθνικές πολιτικές, στρατηγικές και σχέδια δράσης για θέματα ναρκωτικών

Στρατηγικές για τη μείωση της φτώχειας (PRSP), Στρατηγικές ενίσχυσης χωρών (CAS), εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης, (εθνικά) σχέδια δράσης

Εκθέσεις ΚΜ προς Επιτροπή

55.

Συμβολή σε πρωτοβουλίες οι οποίες αποσκοπούν, σε περιβάλλον που έχει σημαδευθεί από τα ναρκωτικά, στη μείωση της φτώχειας, των συγκρούσεων και των αδυναμιών με την υποστήριξη νόμιμων, βιώσιμων και σταθερών μέσων διαβίωσης

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Αριθμός των πρωτοβουλιών που έλαβαν υποστήριξη

Αντίκτυπος των πρωτοβουλιών που έλαβαν υποστήριξη στη βιωσιμότητα των νόμιμων τρόπων διαβίωσης:

αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας και δημιουργία περισσότερων εσόδων για τους φτωχούς,

βελτιωμένη πρόσβαση των φτωχών στις κοινωνικές και παραγωγικές υποδομές

Αριθμός αξιολογηθέντων σχεδίων τα οποία είχαν θετικό αντίκτυπο

Πρωτοβουλίες

Εκθέσεις ΚΜ προς Επιτροπή

Εσωτερική παρακολούθηση έργων και προγραμμάτων και σύστημα και εκθέσεις αξιολόγησης

Βασικές μελέτες που υλοποιούν ο ΠΟΥ, το ΠΕΠ, ο FAΟ

18.

Να ενισχυθεί ο συντονισμός της ΕΕ στο πολυμερές πλαίσιο και να προωθηθεί η ολοκληρωμένη και ισόρροπη προσέγγιση

56.

Να διασφαλιστεί ο καλύτερος συντονισμός και η συνέχεια μεταξύ της οριζόντιας ομάδας για τα ναρκωτικά και των αντιπροσωπειών των κρατών μελών στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά, μεταξύ άλλων μέσω της κατάλληλης κατανομής του βάρους μεταξύ των κρατών μελών κατόπιν πρωτοβουλίας της Προεδρίας

2009

Συμβούλιο

Προεδρία

ΚΜ

Ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των αντιπροσωπειών της Βιέννης και της ΟΟΝ

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

57.

Να προετοιμαστούν, να συντονιστούν και να εγκριθούν κοινές θέσεις της ΕΕ και κοινά ψηφίσματα στο πλαίσιο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά

Υπό εκτέλεση

Προεδρία

ΚΜ

Επιτροπή

Συμβούλιο

Αριθμός κοινών ψηφισμάτων της ΕΕ

Κοινές θέσεις της ΕΕ υποστηριζόμενες από άλλες περιοχές

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Δείκτης σύγκλισης (9099/05 CORDROGUE 27)

58.

Να παρουσιαστεί η θέση της ΕΕ στο ανωτέρου επιπέδου τμήμα της 52ης Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση του UNGASS '98 (14), που να αντικατοπτρίζει τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά

2009

Συμβούλιο

ΚΜ

Επιτροπή

Συμπερίληψη των θέσεων στην πολιτική δήλωση των Ηνωμένων Εθνών

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

59.

Συντονισμός των δραστηριοτήτων με άλλους διεθνή φόρα και προγράμματα, ιδίως UNODC, Ομάδα Πομπιντού, ΠΟΥ, UNAIDS, ΠΟΤ και Ιντερπόλ

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Τακτική αμοιβαία ενημέρωση σχετικά με δραστηριότητες στα κατάλληλα φόρα, ιδίως στις συνεδριάσεις ΟΟΝ

Ενίσχυση συντονισμού

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

19.

Να στηριχθούν οι υποψήφιες χώρες και οι χώρες της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης

60.

Να παρασχεθεί η αναγκαία τεχνική και άλλη βοήθεια σε αυτές τις χώρες ώστε να εξοικειωθούν με το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα των ναρκωτικών και να τους παρασχεθεί βοήθεια για να εκτελέσουν τις απαιτούμενες ενέργειες, περιλαμβανομένων αυτών που εγκρίθηκαν στο σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (15)

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Συμβούλιο

EΚΠΝΤ

Ευρωπόλ

Χώρες που συμμορφώνονται όλο και περισσότερο με το κοινοτικό κεκτημένο

Αριθμό και ποιότητα των ολοκληρωθέντων προγραμμάτων

Πρόοδος του διαλόγου ή/και συνεργασία με τους σχετικούς κοινοτικούς οργανισμούς

Στάδιο εφαρμογής των σχεδίων δράσης

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

Εκθέσεις ανά χώρα

20.

Να βελτιωθεί η συνεργασία με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας

61.

Να βελτιωθεί ο διάλογος για τα ναρκωτικά με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας σε διμερές ή περιφερειακό πλαίσιο, και ιδίως μέσω των υφισταμένων υποεπιτροπών

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Επιτροπή

Πραγματικά αποτελέσματα του διαλόγου

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

62.

Να ενθαρρύνει η Επιτροπή αυτές τις χώρες να χρησιμοποιούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας για να εφαρμόσουν τα τμήματα του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας που αφορούν τα ναρκωτικά

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

Αριθμός προγραμμάτων σχετικών με τα ναρκωτικά που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του μέσου της ΕΠΓ

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

V.   

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Βασική προτεραιότητα: Να βελτιωθεί η κατανόηση όλων των πτυχών του φαινομένου της χρήσης ναρκωτικών για να διευρυνθεί η βάση των γνώσεων που χρησιμεύουν για τις γενικές πολιτικές και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις στην υγεία της χρήσης ναρκωτικών και να πραγματοποιηθεί έρευνα

Στόχος

Ενέργειες

Χρονοδιάγραμμα

Αρμόδιος φορέας

Δείκτες

Εργαλεία αξιολόγησης

21.

Να διευρυνθεί η βάση των γνώσεων στον τομέα των ναρκωτικών με την προώθηση της έρευνας

63.

Το Συμβούλιο και η Επιτροπή:

καθορίζουν τις μελλοντικές προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της έρευνας για τα παράνομα ναρκωτικά καθώς και τους μηχανισμούς που είναι αναγκαίοι για την απόκτηση νέων γνώσεων,

αναπτύσσουν νέες προσεγγίσεις και τεχνολογίες,

ενισχύουν την ικανότητα έρευνας με την ανάπτυξη και την εστίαση της στρατηγικής της διεύθυνσης με την ανάληψη ενεργειών για τη βελτίωση της συνεργασίας στην ΕΕ

2009

ΚΜ

Επιτροπή

ΕΚΠΝΤ

Συμβούλιο

Καθορισθείσες προτεραιότητες για την έρευνα

Καθορισμός και εφαρμογή μηχανισμών

Πρόταση Επιτροπής για την έρευνα στην ΕΕ

Συμπεράσματα του Συμβουλίου

22.

Να διασφαλιστεί η ανταλλαγή επακριβών και σχετικών με την πολιτική στοιχείων στον τομέα των παράνομων ναρκωτικών

64.

Τα κράτη μέλη να παρέχουν τους αναγκαίους πόρους για τα εθνικά κομβικά σημεία (ΕΚΣ) του Reitox (16) προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις και στα ποιοτικά πρότυπα που συνεπάγεται η συμμετοχή στο ΕΚΠΝΤ. Τα ΕΚΣ να συμβάλουν στο ΕΚΠΝΤ βάσει ετήσιων συμφωνιών και με την κατάλληλη στήριξη από το ΕΚΠΝΤ

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

ΕΚΠΝΤ

Ανταλλαγή δεδομένων που απαιτούνται για τους σκοπούς της παρακολούθησης και της αξιολόγησης

Το επίπεδο της χρηματοδότησης του Reitox και των λοιπών πόρων ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις

Τα ΕΚΣ συμβάλλουν βάσει συμφωνηθέντων προτύπων

Ετήσια έκθεση ΕΚΠΝΤ για την ικανότητα των ΕΚΣ

Εθνικές εκθέσεις στο πλαίσιο του Reitox

23.

Να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσα για την παρακολούθηση της κατάστασης όσον αφορά τα ναρκωτικά και της αποτελεσματικότητας των τρόπων αντιμετώπισής της

65.

Να βελτιωθούν περαιτέρω και να εφαρμοστούν πλήρως οι πέντε βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες του ΕΚΠΝΤ και να αναπτυχθούν νέοι δείκτες και μέτρα όσον αφορά τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών

2012

ΚΜ

EΚΠΝΤ

Επιτροπή

Αυξανόμενη ανταπόκριση των κρατών μελών στα κριτήρια εφαρμογής για τους βασικούς δείκτες

Βελτίωση των δεικτών που αφορούν τη ζήτηση θεραπείας και την προβληματική χρήση (17)

Δείκτες/μέτρα για αποκατάσταση και επανένταξη

Μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών

Αριθμός ΚΜ τα οποία έχουν εφαρμόσει πλήρως το δείκτη για τη ζήτηση θεραπείας

Έκθεση συμμόρφωσης του EΚΠΝΤ

Έγγραφο των υπηρεσιών της Επιτροπής για δεδομένα που αφορούν τα ναρκωτικά

66.

Να διεξαγάγουν επιστημονική μελέτη για να αξιολογήσουν το Διαδίκτυο ως εργαλείο σε σχέση με τη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών, και να αναλύσουν ποια εθνικά, ευρωπαϊκά ή/και διεθνή μέτρα θα ήταν αποτελεσματικά ως αντίδραση

2010

ΚΜ

Επιτροπή

Αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης

Έκθεση της Επιτροπής για τη μελέτη

67.

Να καταρτιστούν βασικοί δείκτες για τη συγκέντρωση κατάλληλων δεδομένων από την άποψη της πολιτικής σχετικά με το έγκλημα που συνδέεται με τα ναρκωτικά, την παράνομη καλλιέργεια, τις αγορές ναρκωτικών και τις παρεμβάσεις για τη μείωση της προσφοράς και να καθοριστεί στρατηγική για τη συγκέντρωσή τους

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

EΚΠΝΤ

Ευρωπόλ

ΚΜ

Προσδιορισθέντες βασικοί δείκτες

Καθορισθείσα στρατηγική εφαρμογής

Έγγραφο των υπηρεσιών της Επιτροπής σχετικά με δεδομένα που αφορούν τα ναρκωτικά

68.

Να καταρτιστούν μέσα ανάλυσης για την καλύτερη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και του αντικτύπου της πολιτικής στον τομέα των ναρκωτικών (π.χ. πρότυπα εργαλεία αξιολόγησης, δείκτες αποτελεσματικότητας της πολιτικής, ανάλυση των δημοσίων δαπανών κ.λπ.)

2010

Επιτροπή

EΚΠΝΤ

ΚΜ

Αναπτυχθέντα μέσα ανάλυσης

Ακριβέστερη ανάλυση της κατάστασης όσον αφορά τα ναρκωτικά

Μελέτες Επιτροπής

EΚΠΝΤ

69.

Να εκτιμηθεί η εφαρμογή της απόφασης 2005/387/ΔΕΥ του Συμβουλίου για την ανταλλαγή πληροφοριών, την αξιολόγηση κινδύνων και τον έλεγχο νέων ψυχοτρόπων ουσιών και να τροποποιηθεί, εφόσον χρειάζεται

2010

Επιτροπή

Συμβούλιο

ΕΚΠΝΤ

Ευρωπόλ

EMEA

Διενέργεια της αξιολόγησης

Υποβολή πρότασης για ενδεχόμενη τροποποίηση

Έκθεση αξιολόγησης

24.

Να διασφαλιστεί η συνεχής αξιολόγηση της πολιτικής στον τομέα των ναρκωτικών

70.

Τα κράτη μέλη να αξιολογούν και να τελειοποιούν τις εθνικές πολιτικές στον τομέα των ναρκωτικών σε τακτική ή σταθερή βάση

Υπό εκτέλεση

ΚΜ

Αριθμός χωρών που έχουν αξιολογήσει τις πολιτικές για τα ναρκωτικά

Δημοσίευση των εκθέσεων αξιολόγησης των ΚΜ

71.

Υποβολή ετήσιας έκθεσης προόδου στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και παρουσίαση, εφόσον απαιτείται, προσαρμοσμένων/βελτιωμένων δεικτών και μηχανισμών ενημέρωσης για σκοπούς παρακολούθησης και αξιολόγησης

Υπό εκτέλεση

Επιτροπή

ΕΚΠΝΤ

Ευρωπόλ

ΚΜ

Συμβούλιο

Υποβληθείσα ετήσια έκθεση προόδου

Διαθεσιμότητα σχετικών δεικτών

Επισκόπηση προόδου της Επιτροπής

72.

Διενέργεια εξωτερικής, ανεξάρτητης αξιολόγησης για την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2005-2012 και του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά 2009-2012, την οποία ακολουθεί περίοδος προβληματισμού πριν δοθεί η απαιτούμενη συνέχεια

2012

Επιτροπή

Συμβούλιο

ΚΜ

Αποτίμηση της επίτευξης των στόχων των μεμονωμένων ενεργειών

Ο αντίκτυπος στη συνολική κατάσταση όσον αφορά τα ναρκωτικά είναι γνωστός

Δημοσίευση έκθεσης για την εξωτερική αξιολόγηση


(1)  15074/04 CORDROGUE 77 SAN 187 ENFOPOL 187 RELEX 564.

(2)  ΕΕ C 168 της 8.7.2005, σ. 1.

(3)  Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής — Έκθεση της τελικής αξιολόγησης του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά (έγγρ. 13407/08 ADD 3).

(4)  Ετήσια έκθεση του ΕΚΠΝΤ του 2007.

(5)  Αυτές οι ομάδες εργασίας του Συμβουλίου είναι: οι ομάδες εργασίας για την τελωνειακή συνεργασία και τη νομική συνεργασία, η πολυτομεακή ομάδα για το οργανωμένο έγκλημα, η ομάδα εργασίας για τη δημόσια υγεία, οι ομάδες εργασίας εξωτερικών υποθέσεων και η ομάδα εργασίας για τα οικονομικά θέματα.

(6)  Η ενέργεια αυτή βασίζεται στη σύσταση 2003/488/EΚ του Συμβουλίου για την πρόληψη και τη μείωση των ζημιών που προκαλούνται στην υγεία λόγω εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

(7)  Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία· απόφαση 2005/681/ΔΕΥ του Συμβουλίου.

(8)  Περιλαμβανομένης της διάλυσης παράνομων εργαστηρίων ναρκωτικών.

(9)  Το πρόγραμμα Synergy περιλαμβάνει το αρχείο δεδομένων εργασίας προς ανάλυση (AWF), το σύστημα σύγκρισης παράνομων εργαστηρίων της Ευρωπόλ (EILCS) και το σύστημα Ecstasy Logo System, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο γενικό σύστημα της Ευρωπόλ για την κατάσχεση συνθετικών ναρκωτικών (ESDSS).

(10)  12353/02 CORDROGUE 78 CORDROGUE 78 CODRO 1 NIS 107.

(11)  7163/1/99 REV 1 CORDROGUE 19 CODRO 2· Δήλωση του Port of Spain — 10451/07 CORDROGUE 34 COLAT 9 AMLAT 54.

(12)  5062/2/03 REV 2 CORDROGUE 3 COWEB 76 + COR 1.

(13)  13501/1/08 REV 1 CORDROGUE 71 UD 172, παράρτημα III.

(14)  Πολιτική δήλωση (ψήφισμα S-20/2, παράρτημα) της εικοστής ειδικής συνόδου της ολομέλειας των Ηνωμένων Εθνών.

(15)  5062/2/03 REV 2 CORDROGUE 3 COWEB 76 + COR 1.

(16)  Ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης για τα ναρκωτικά και τις μορφές τοξικομανίας.

(17)  Ο δείκτης του ΕΚΠΝΤ πρέπει να ευθυγραμμίζεται με κριτήρια κρίσιμα για τη δημόσια υγεία (όπως η ένταση της χρήσης και οι συνέπειες στην υγεία) περιλαμβανομένων διεθνών ταξινομήσεων (DSM-V/ICD-10).


Top