Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XC0123(04)

    Δημοσίευση αίτησης καταχώρισης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

    ΕΕ C 16 της 23.1.2008, p. 23–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    23.1.2008   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 16/23


    Δημοσίευση αίτησης καταχώρισης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

    (2008/C 16/06)

    Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

    ΣΥΝΟΨΗ

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    «CEBREIRO»

    Αριθ. ΕΚ: ES/PDO/005/0443/15.12.2004

    ΠΟΠ (X) ΠΓΕ ( )

    Στην παρούσα σύνοψη παρατίθενται τα κύρια στοιχεία των προδιαγραφών του προϊόντος για ενημερωτικούς σκοπούς.

    1.   Αρμόδια υπηρεσία του κράτους μέλους:

    Όνομα:

    Subdirección General de Calidad y Promoción Agroalimentaria. Dirección General de Industrias Agroalimentarias y Alimentación. Secretaría General de Agricultura y Alimentación del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. España

    Διεύθυνση:

    Paseo Infanta Isabel, 1, E-28071 Madrid

    Τηλ.:

    (34) 91 347 53 94

    Φαξ:

    (34) 91 347 54 10

    Ηλ. διεύθυνση:

    sgcaproagro@mapya.es

    2.   Ομάδα:

    Όνομα:

    Quesería Castelo de Brañas SL

    Διεύθυνση:

    Acceso al Mercado Ganadero s/n. Pedrafita do Cebreiro (Lugo)

    Τηλ.:

    (34) 982 367 163

    Φαξ:

    (34) 982 367 163

    Ηλ. διεύθυνση:

    Όνομα:

    Da Ma del Carmen Arrojo Valcárcel (Quesería XAN BUSTO)

    Διεύθυνση:

    Nullán. As Nogais (Lugo)

    Τηλ.:

    (34) 982 161 020

    Φαξ:

    (34) 982 161 020

    Ηλ. διεύθυνση:

    Σύνθεση:

    Παραγωγοί/μεταποιητές ( X ) Λοιποί ( )

    3.   Τύπος προϊοντος:

    Κλάση 1.3: Τυρί

    4.   Προδιαγραφές:

    [σύνοψη των απαιτήσεων του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

    4.1.   Ονομασία: «Cebreiro»

    4.2.   Περιγραφή: Τυρί παραγόμενο από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα το οποίο υποβάλλεται σε πήξη, τεμαχισμό του τυροπήγματος, στράγγιση, μάλαξη και αλάτιση, μορφοποίηση, συμπίεση, ωρίμαση και, όπου έχει εφαρμογή, παλαίωση· με τις διαδικασίες αυτές το τυρί αποκτά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    Φυσικά χαρακτηριστικά

    σχήμα: μανιταριού ή «σκούφου μάγειρα», αποτελούμενο από δύο τμήματα: κυλινδρική βάση, ποικίλης διαμέτρου και μέγιστου ύψους 12 cm και επικάλυμμα, διαμέτρου κατά 1 έως 2 cm μεγαλύτερης από τη βάση και μέγιστου ύψους 3 cm,

    βάρος: από 0,3 έως 2 kg.

    Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

    το νωπό τυρί δεν παρουσιάζει ξεχωριστή κρούστα· η μάζα είναι λευκή και κοκκώδης, μαλακή, αργιλώδης στην αφή, παχύρρευστη και λιώνει στο στόμα. Η γεύση και το άρωμα θυμίζουν το γάλα από το οποίο προήλθε το τυρί και είναι ελαφρώς όξινα,

    το παλαιωμένο τυρί έχει ελαφρά κρούστα· το χρώμα της μάζας ποικίλλει από κίτρινο έως έντονο κίτρινο και η σύστασή της είναι ορισμένες φορές σκληρή, αλλά πάντοτε περισσότερο συμπαγής παρά βουτυρώδης. Η γεύση του είναι κάπως μεταλλική, πικάντικη και γαλακτώδης, με χαρακτηριστικό άρωμα.

    Αναλυτικά χαρακτηριστικά:

    υγρασία: Ποικίλλει αναλόγως του βαθμού ωρίμασης, αλλά είναι πάντοτε μικρότερη από 50 %,

    λίπος: ελάχιστη περιεκτικότητα 45 % και μέγιστη 60 %, επί ξηρού,

    πρωτεΐνη: ελάχιστη περιεκτικότητα 30 %.

    4.3.   Γεωγραφική περιοχή: Η περιοχή παραγωγής του γάλακτος και των τυριών που φέρουν την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης«Cebreiro» καλύπτει τη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει τις ακόλουθες κοινότητες, οι οποίες όλες ανήκουν στην επαρχία Lugo: Baleira, Baralla, Becerreá, Castroverde, Cervantes, Folgoso do Courel, A Fonsagrada, Láncara, Navia de Suarna, As Nogais, Pedrafita do Cebreiro, Samos και Triacastela.

    4.4.   Απόδειξη προέλευσης: Για την παραγωγή των τυριών που φέρουν την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης «Cebreiro» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το γάλα από εκμεταλλεύσεις εγγεγραμμένες στο οικείο μητρώο.

    Παρομοίως, μόνο τυριά που έχουν παραχθεί και, όπου ισχύει, έχουν υποβληθεί σε παλαίωση σε τυροκομεία και μονάδες παλαίωσης εγγεγραμμένα στα μητρώα του οργανισμού ελέγχου μπορούν να φέρουν την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης «Cebreiro».

    Για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις διατάξεις των προδιαγραφών και του εγχειριδίου ποιότητας, ο οργανισμός ελέγχου τηρεί μητρώα ελέγχου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, των τυροκομείων και των μονάδων παλαίωσης. Όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αγαθών εγγεγραμμένων στα μητρώα αυτά, οι εγκαταστάσεις και τα προϊόντα τους υποβάλλονται σε έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν τα προϊόντα που φέρουν την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης «Cebreiro» πληρούν τις απαιτήσεις των προδιαγραφών.

    Οι έλεγχοι βασίζονται σε επιθεωρήσεις των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και εγκαταστάσεων, σε εξέταση εγγράφων και σε αναλύσεις των πρώτων υλών και των τυριών.

    Εάν διαπιστωθεί ότι οι πρώτες ύλες ή τα τυριά δεν έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προδιαγραφών, απαγορεύεται η διάθεση των τυριών στο εμπόριο με την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης «Cebreiro».

    Τα τυριά προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης πρέπει να φέρουν αριθμημένη συμπληρωματική ετικέτα που ελέγχεται, χορηγείται και εκδίδεται από τον οργανισμό ελέγχου σύμφωνα με τους κανόνες του εγχειριδίου ποιότητας.

    4.5.   Μέθοδος παραγωγής: Χρησιμοποιείται φυσικό πλήρες γάλα προερχόμενο από αγελάδες των φυλών ξανθή της Γαλικίας, μελαχρινή των Άλπεων και frisona, καθώς και των διασταυρώσεών τους. Το γάλα δεν πρέπει να περιέχει πρωτόγαλα ούτε συντηρητικά και, γενικά, πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Επίσης, δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε καμία διεργασία τυποποίησης και πρέπει να διατηρείται σε κατάλληλες συνθήκες για να αποφεύγεται η ανάπτυξη μικροοργανισμών, ώστε η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 4 °C. Πριν δρομολογηθεί η διαδικασία παραγωγής, το γάλα υποβάλλεται σε επεξεργασία παστερίωσης, σε θερμοκρασία 62 °C επί 30 λεπτά, εάν περιέχεται σε κάδο, ή 72 °C επί 20 δευτερόλεπτα, όταν χρησιμοποιείται συσκευή παστερίωσης.

    Η παραγωγή του τυριού περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδικασίες:

    Πήξη: Προκαλείται με ζωική πυτιά ή άλλα ένζυμα πήξης που επιτρέπονται βάσει του εγχειριδίου ποιότητας, σε θερμοκρασίες μεταξύ 26 και 30 °C, χρησιμοποιώντας τις δόσεις πυτιάς που είναι αναγκαίες ώστε ο χρόνος πήξης να μην είναι μικρότερος από 60 λεπτά.

    Τεμαχισμός του τυροπήγματος: το τυρόπηγμα πρέπει να τεμαχίζεται με τρόπο ώστε να λαμβάνονται τεμάχια διαμέτρου 10 έως 20 mm.

    Στράγγιση: μετά από μια πρώτη στράγγιση στον κάδο, το πηγμένο γάλα μεταγγίζεται σε υφασμάτινους σάκους για μια δεύτερη στράγγιση κατά την οποία οι σάκοι παραμένουν κρεμασμένοι επί 5 έως 10 ώρες.

    Μάλαξη και αλάτιση: μετά τη στράγγιση, το πηγμένο γάλα υποβάλλεται σε μάλαξη έως ότου ληφθεί ομοιόμορφη μάζα αργιλώδους υφής, ενώ ταυτοχρόνως αλατίζεται με χλωριούχο νάτριο.

    Μορφοποίηση και συμπίεση: η μάζα μεταφέρεται σε φόρμες που υποβάλλονται στην τελική συμπίεση επί χρονικό διάστημα εξαρτώμενο από την ασκούμενη πίεση και το μέγεθος των τεμαχίων. Κατόπιν, τα τυριά αφαιρούνται από τις φόρμες και αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους σε θερμοκρασία μεταξύ 2 και 6 °C για ελάχιστη περίοδο ωρίμασης μίας ώρας. Στο τέλος της περιόδου ωρίμασης, τα τυριά που προορίζονται να πωληθούν νωπά μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο.

    Παλαίωση (προαιρετική): Η διαδικασία παλαίωσης, όπου απαιτείται, εκτελείται σε χώρους με σχετική υγρασία μεταξύ 70 και 80 % και θερμοκρασία μεταξύ 10 και 15 °C. Η ελάχιστη περίοδος παλαίωσης είναι 45 ημέρες. Το χαρακτηριστικό αυτό αναφέρεται στην ετικέτα των παλαιωμένων τυριών.

    Για τη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος και την εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητάς του, τα τυριά που φέρουν την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης πρέπει να διατίθενται στο εμπόριο, γενικά, σε ολόκληρα τεμάχια και σε συσκευασίες εγκεκριμένες από τον οργανισμό ελέγχου.

    Ο εν λόγω οργανισμός δύναται ωστόσο να επιτρέψει την διάθεση του προϊόντος στο εμπόριο σε μερίδες ή την κοπή στο σημείο πώλησης, εφόσον για το σκοπό αυτό έχει προβλεφθεί κατάλληλο σύστημα ελέγχου που εγγυάται στους καταναλωτές την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος καθώς και την τέλεια διατήρηση και ορθή παρουσίασή του, ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανότητα σύγχυσης.

    4.6.   Δεσμός:

    Ιστορικός

    Η καταγωγή των τυριών αυτών αποδίδεται στους πρώτους μοναχούς που εγκαταστάθηκαν στο χωριό Cebreiro, σημείο εισόδου στη Γαλικία του κύριου δρόμου των προσκυνητών που κατευθύνονταν στο Santiago — του επονομαζόμενου El Camino francés — για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο που ιδρύθηκε στα τέλη του 9ου αιώνα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των προσκυνητών. Με την πάροδο των αιώνων, οι προσκυνητές που γεύονταν το τυρί στα βουνά του Cebreiro διέδωσαν τη φήμη του σε όλη την Ισπανία και την Ευρώπη.

    Από τα έγγραφα που διατηρούνται στο Εθνικό Ιστορικό Αρχείο και στο Γενικό Αρχείο του Κράτους (Archivo Histórico Nacional και Archivo General de Simancas) έχει διαπιστωθεί η ακόλουθη αξιοπερίεργη συνήθεια όσον αφορά τις ετήσιες παραδόσεις τυριού στη Βασιλική Αυλή της Πορτογαλίας επί βασιλείας Καρόλου του 3ου: η παρασκευή του τυριού ξεκινούσε τον Νοέμβριο στα σπίτια των χωρικών της κοινότητας και γινόταν κυρίως από τις γυναίκες. Παραδίδονταν πάντοτε δύο δωδεκάδες τυριά που είχαν παραχθεί κατά το τελευταίο 15θήμερο του έτους, ώστε το ψύχος της εποχής να διασφαλίζει την καλύτερη διατήρησή τους, και τα οποία στη συνέχεια προσφέρονταν ως δώρο στη Βασίλισσα της Πορτογαλίας κατά το πρώτο 15θήμερο του Ιανουαρίου.

    Επιπλέον, υπάρχουν πολυάριθμα έγγραφα του 18ου και 19ου αιώνα που πιστοποιούν επίσης τη φήμη του τυριού του Cebreiro την εποχή εκείνη.

    Πιο πρόσφατες βιβλιογραφικές αναφορές, όπως το βιβλίο «Geografía General del Reino de Galicia» (1936), παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το τυρί Cebreiro, τα χαρακτηριστικά του και τη μέθοδο παραγωγής.

    Ακόμη πιο πρόσφατα, κατά τη δεκαετία του 1960, ο Carlos Compairé Fernández, μελετητής των ισπανικών τυριών γενικά και των τυριών της Γαλικίας ειδικότερα, δημοσίευσε εργασίες που περιέχουν λεπτομερή μελέτη των τυριών αυτών, με χημικές και βακτηριολογικές αναλύσεις. Αυτές μπορούν να θεωρηθούν ως οι πρώτες επιστημονικές μελέτες του τυριού Cebreiro.

    Στο έργο «Inventario Español de Productos Tradicionales», (ισπανικός κατάλογος παραδοσιακών προϊόντων), το οποίο δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων το 1996, το κεφάλαιο που αφορά τα τυριά παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για το τυρί του Cebreiro, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά του, η μέθοδος παραγωγής του, η ιστορία του και η οικονομική του σημασία.

    Φυσικός

    Η περιοχή παραγωγής που καλύπτεται από την ΠΟΠ «Cebreiro» παρουσιάζει κλίμα ωκεάνιο ορεινό. Χαρακτηρίζεται από έντονη εξασθένιση της θαλάσσιας επίδρασης και ένταση των ηπειρωτικών χαρακτηριστικών. Το κλίμα αυτό περιορίζει σημαντικά τις γεωργικές δραστηριότητες. Ένα μεγάλο τμήμα του εδάφους, υψομέτρου άνω των 1 000 μέτρων, παρουσιάζει θερμοκρασίες που μπορούν να χαρακτηρίσουν το κλίμα ως «πολύ ψυχρό», σε σχέση με τις γενικές κλιματολογικές συνθήκες της Γαλικίας, με περίοδο χωρίς παγετό μικρότερη των 5 μηνών.

    Λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών, η κτηνοτροφία είναι καίριας σημασίας για την οικονομία της περιοχής, καθώς οι κλιματικές, εδαφολογικές και ορογραφικές συνθήκες είναι λιγότερο αντίξοες για την κτηνοτροφία απ' ότι για τη γεωργία, χάρη στην ύπαρξη καλών φυσικών λειμώνων και βοσκοτόπων, στη δυνατότητα βόσκησης στις πολυάριθμες ορεινές εκτάσεις και στην καλή προσαρμογή του ζωικού κεφαλαίου στο δριμύ κλίμα.

    Σχέση μεταξύ γεωγραφικού περιβάλλοντος και ειδικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.

    Η γεωγραφική περιοχή παραγωγής του τυριού «Cebreiro» χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολυάριθμων κοιλάδων μεταξύ των βουνών με άφθονους λειμώνες και μικρής έκτασης βοσκοτόπους που αποτελούν βασικό στοιχείο του τοπίου.

    Το ιδιαίτερο αυτό γεωγραφικό περιβάλλον έχει επίδραση στα ειδικά χαρακτηριστικά του τυριού «Cebreiro» λόγω διαφόρων παραγόντων:

    κατ'αρχάς, όπως προαναφέρθηκε, το γεωγραφικό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη άφθονων βοσκοτόπων εξαιρετικής ποιότητας,

    επιπλέον, η παραγωγή γάλακτος στηρίζεται σε μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις που εφαρμόζουν παραδοσιακές κτηνοτροφικές τεχνικές, με κοπάδια αποτελούμενα κυρίως από ζώα αυτόχθονων φυλών, τα οποία τρέφονται κυρίως με χόρτο που παράγεται στην εκμετάλλευση και καταναλώνεται, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, με βόσκηση.

    Οι συμπυκνωμένες ζωοτροφές, που αγοράζονται εκτός εκμετάλλευσης, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο σε μικρές ποσότητες ως συμπλήρωμα για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες των ζώων. Το παραδοσιακό αυτό μοντέλο, στο οποίο οι εξωτερικοί συντελεστές παραγωγής είναι περιορισμένοι στο μέγιστο, διευκολύνει την οικονομική βιωσιμότητα αυτών των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων.

    Χάρη στα χαρακτηριστικά αυτών των εκμεταλλεύσεων, το παραγόμενο γάλα έχει άριστες ποιοτικές ιδιότητες για την παρασκευή των τυριών. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυτό το φυσικό σύστημα παραγωγής και διατροφής των ζώων προσδίδει στο γάλα ανώτερες διατροφικές ιδιότητες, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε CLA (συζευγμένο λινελαϊκό οξύ) και σε λιπαρά οξέα ω-3 στη λιπιδική του σύνθεση, δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε οξέα καλής διατροφικής ποιότητας αυξάνεται όσο τα ζώα διατρέφονται σε λειμώνες, γεγονός που αντανακλάται στα χαρακτηριστικά των παραγόμενων τυριών.

    Τέλος, οι παραγωγοί της περιοχής διαθέτουν μεγάλη παράδοση στην παραγωγή αυτού του είδους τυριών με τα εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά —ιδίως το ιδιαίτερο παραδοσιακό σχήμα που μοιάζει με σκούφο μάγειρα και επιτρέπει να αναγνωρίζονται με την πρώτη ματιά— και τα προϊόντα τους έχουν αποκτήσει επάξια κύρος και φήμη μεταξύ των καταναλωτών.

    4.7.   Οργανισμός ελέγχου:

    Όνομα:

    Dirección General de Producción, Industrias y Calidad Agroalimentaria

    Διεύθυνση:

    San Caetano, Santiago de Compostela

    Τηλ.:

    (34) 981 54 47 77

    Φαξ:

    (34) 981 54 00 18

    Ηλ. διεύθυνση:

    dxpica.mrural@xunta.es

    4.8.   Επισήμανση: Τα τυριά που διατίθενται στο εμπόριο με την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, αφού έχει πιστοποιηθεί ότι είναι σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις προδιαγραφές και στον κανονισμό, πρέπει να φέρουν σφραγίδα, ετικέτα ή συμπληρωματική ετικέτα η οποία περιλαμβάνει αλφαριθμικό κωδικό με σχετική αρίθμηση, έχει εγκριθεί και χορηγηθεί από τον οργανισμό ελέγχου και εμφανίζει τον επίσημο λογότυπο της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

    Τόσο στην ετικέτα όσο και στη συμπληρωματική ετικέτα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη «Denominación de Origen Protegida Cebreiro». Επιπλέον, η ένδειξη αυτή πρέπει να αναγράφεται ευδιάκριτα στην ετικέτα του παλαιωμένου τυριού «Cebreiro».


    (1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


    Top