EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0308

Πρόταση κανονισμοσ του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1638/2006 για τον καθορισμό γενικών διατάξεων σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας και εταιρικής σχέσης

/* COM/2008/0308 τελικό/2 - COD 2008/0095 */

52008PC0308

Πρόταση κανονισμοσ του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1638/2006 για τον καθορισμό γενικών διατάξεων σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας και εταιρικής σχέσης /* COM/2008/0308 τελικό/2 - COD 2008/0095 */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 21.5.2008

COM(2008) 308 τελικό

2008/0095 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

που τροποποιεί τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1638/2006 για τον καθορισμό γενικών διατάξεων σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας και εταιρικής σχέσης

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ο προτεινόμενος κανονισμός τροποποιεί το άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1638/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 2006 για τον καθορισμό γενικών διατάξεων σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας και εταιρικής σχέσης. Ο σκοπός της τροποποίησης είναι διπλός.

Πρώτον, επιχειρείται η διευκρίνιση των υφιστάμενων διατάξεων για τα κοινοτικά κεφάλαια που υπόκεινται στη διαχείριση ενδιάμεσων χρηματοδοτών για τη χρηματοδότηση δανείων, τις επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου, τα εγγυητικά κεφάλαια ή τα κεφάλαια επενδύσεων. Το υπάρχον κείμενο είναι διφορούμενο σχετικά με τη δυνατότητα να συνεχισθεί η επανεπένδυση των κεφαλαίων αυτών (π.χ. μέσω μηχανισμού ανανεώσιμων κεφαλαίων). Η αναχρησιμοποίηση πόρων αποτελεί διαδεδομένη πρακτική σε πράξεις που εμπεριέχουν επιχειρηματικά κεφάλαια και χρηματοδότηση δανείων. Κατ’αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η επανεπένδυση κεφαλαίων που επιστρέφονται από παλαιά δάνεια. Τα εν λόγω κεφάλαια προσφέρουν έτσι πρόσθετο όφελος στους προβλεπόμενους δικαιούχους και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της βοήθειας. Το θέμα αυτό είναι επιπλέον σημαντικό και επείγει να διευκρινισθεί διότι ανάλογες πράξεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της επενδυτικής διευκόλυνσης γειτονίας που σύντομα θα καταστεί λειτουργική.

Δεύτερον, η προτεινόμενη τροποποίηση επιτρέπει στην ΕΤΕπ να επανεπενδύσει στο πλαίσιο του ευρωμεσογειακού φορέα επενδύσεων και εταιρικής σχέσης (FEMIP) τα κεφάλαια από προηγούμενες πράξεις (επανεισροές) που χρηματοδοτούνται βάσει του MEDA και των προηγούμενων χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων με την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Λίβανο, την Ιορδανία, τη Συρία, τη Μάλτα, την Τουρκία και την Κύπρο. Οι επανεισροές περιλαμβάνουν τα επιστρεφόμενα κεφάλαια και τα οφέλη από επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένων των τόκων, των μερισμάτων, των κερδών/ζημιών από τις πωλήσεις συμμετοχών, και των κυρώσεων που επέβαλε η Τράπεζα). Η επανεπένδυση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

Το 2006 πραγματοποιήθηκε αναθεώρηση του FEMIP. Η εν λόγω αναθεώρηση κάλυψε τα δάνεια της ΕΤΕπ και τους πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που αυτή διαχειρίζεται και οι οποίοι χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικά κεφάλαια, τεχνική βοήθεια, επιχορηγήσεις επιτοκίου και «ειδικά δάνεια». Για την καλύτερη δυνατή χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων, η Επιτροπή πρότεινε στην «ανακοίνωση FEMIP»[1] να χρησιμοποιηθούν οι εν λόγω επανεισροές για νέες πράξεις επιχειρηματικού κεφαλαίου. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ecofin (Νοέμβριος 2006), το οποίο υπογράμμισε ότι ο FEMIP θα πρέπει να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω. Επί του παρόντος, δεδομένου ότι οι προηγούμενοι κανονισμοί δεν προβλέπουν ρητά τη δυνατότητα επανεπένδυσης των κεφαλαίων, οι «επανεισροές» επιστρέφονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό μόλις ο δικαιούχος αποπληρώσει το χρέος του στην ΕΤΕπ. Με την προτεινόμενη τροποποίηση, θα επιτρέπεται στην ΕΤΕπ να επανεπενδύει τα σχετικά κεφάλαια στο πλαίσιο του FEMIP μέχρι η Επιτροπή να αποφασίσει το κλείσιμο της πράξης.

Για να σταματήσει η επιστροφή των «επανεισροών» και να μη μειωθεί το ποσό των διαθέσιμων κεφαλαίων για μελλοντικές πράξεις στο πλαίσιο του FEMIP ενώ ακόμη εξετάζεται η προτεινόμενη τροποποίηση, η Επιτροπή, αμέσως μετά την έγκριση της παρούσας πρότασης, θα ζητήσει από την ΕΤΕπ να αναστείλει τις επιστροφές στον κοινοτικό προϋπολογισμό και να τοποθετήσει τα κεφάλαια σε έντοκο λογαριασμό μέχρι την έγκριση της προτεινόμενης τροποποίησης από τη νομοθετική αρχή. Εάν η τροποποίηση εγκριθεί, η ΕΤΕπ θα μπορεί να επανεπενδύσει τα κεφάλαια. Εάν η τροποποίηση δεν εγκριθεί, τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί στους λογαριασμούς της ΕΤΕπ (με τους τόκους τους) θα επιστραφούν αμέσως στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

2008/0095 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

που τροποποιεί τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1638/2006 για τον καθορισμό γενικών διατάξεων σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας και εταιρικής σχέσης

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως τα άρθρα 179 και 181 Α,

την πρόταση της Επιτροπής,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης[2],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1638/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 2006 για τον καθορισμό γενικών διατάξεων σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας και εταιρικής σχέσης θέτει το πλαίσιο για την παροχή κοινοτικής βοήθειας στις γειτονικές χώρες και στη Ρωσία.

2. Για τη στήριξη των επενδύσεων στην υποδομή και της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα είναι σημαντικό η κοινοτική βοήθεια να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για μέτρα όπως η χρηματοδότηση δανείων, οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου, τα εγγυητικά κεφάλαια ή τα κεφάλαια επενδύσεων που υπόκεινται στη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων ενδιάμεσων χρηματοδοτών.

3. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών θα αυξηθεί εάν οι ενδιάμεσοι χρηματοδότες επιτρέπεται να επανεπενδύουν τα επιστρεφόμενα κεφάλαια που προκύπτουν στο πλαίσιο των εν λόγω μέτρων σε νέες πράξεις.

4. Ο ευρωμεσογειακός φορέας επενδύσεων και εταιρικής σχέσης (FEMIP) διοχετεύει επιτυχώς κεφάλαια στην περιοχή της Μεσογείου χορηγώντας δάνεια σε ιδιωτικές εταιρείες και για επενδύσεις υποδομής που στόχο έχουν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

5. Προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο FEMIP είναι απαραίτητο να μπορεί η ΕΤΕπ να επανεπενδύει σε τρίτες μεσογειακές χώρες τα επιστρεφόμενα κεφάλαια τα οποία προκύπτουν από πράξεις βάσει των κανονισμών και των αποφάσεων που παρατίθενται στο παράρτημα.

6. Για το σκοπό του παρόντος κανονισμού, οι τόκοι δανείων, τα μερίσματα επενδύσεων, τα κέρδη και οι ζημίες από τις πωλήσεις συμμετοχών και οι επιβληθείσες κυρώσεις θα πρέπει να θεωρούνται ως όφελος που εισπράττει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

7. Επομένως, θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1638/2006,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ.1638/2006 τροποποιείται ως εξής:

(1) Στο άρθρο 23, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

2. Η Επιτροπή θεσπίζει, κατά περίπτωση, τις διατάξεις εφαρμογής της παραγράφου 1 όσον αφορά την κατανομή των κινδύνων, την αμοιβή του διαμεσολαβητή που έχει αναλάβει την εφαρμογή, τη χρησιμοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση ή την ανάκτηση των κεφαλαίων, καθώς και το κλείσιμο της πράξης.

(2) Στο άρθρο 23 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3:

3. Η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει ότι τα επιστρεφόμενα κεφάλαια και τα οφέλη που προκύπτουν για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βάσει των κανονισμών και των αποφάσεων που αναφέρονται στο παράρτημα, επανεπενδύονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις μεσογειακές χώρες που καλύπτει ο παρών κανονισμός.

Άρθρο 2Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, […]

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

[…][…]

Παράρτημα

Κανονισμοί και αποφάσεις που αναφέρονται στην αιτιολογική σκέψη (5) και στο άρθρο 1 παράγραφος 2

Πρώτα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2210/78 του Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 1978 περί συνάψεως συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας (ΕΕ L 263 της 27.9.1978, σ. 1).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2211/78 του Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 1978 περί συνάψεως συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Βασιλείου του Μαρόκου (ΕΕ L 264 της 27.9.1978, σ. 1).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2212/78 του Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 1978 περί συνάψεως συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Τυνησίας, (ΕΕ L 265 της 27.9.1978, σ. 1).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2213/78 του Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 1978 περί συνάψεως συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (ΕΕ L 266 της 27.9.1978, σ. 1).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2214/78 του Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 1978 περί συνάψεως συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας του Λιβάνου (ΕΕ L 267 της 27.9.1978, σ. 1).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2215/78 του Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 1978 περί συνάψεως συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας (ΕΕ L 268 της 27.9.1978, σ. 1).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2216/78 του Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 1978 περί συνάψεως συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας (ΕΕ L 269 της 27.9.1978, σ. 1).

Δεύτερα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3177/82 του Συμβουλίου της 22ας Νοεμβρίου 1982 περί συνάψεως πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας (ΕΕ L 337 της 29.11.1982, σ. 1).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3178/82 του Συμβουλίου της 22ας Νοεμβρίου 1982 περί συνάψεως πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (ΕΕ L 337 της 29.11.1982, σ. 8).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3179/82 του Συμβουλίου της 22ας Νοεμβρίου 1982 περί συνάψεως πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας (ΕΕ L 337 της 29.11.1982, σ. 15).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3180/82 του Συμβουλίου της 22ας Νοεμβρίου 1982 περί συνάψεως πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας του Λιβάνου (ΕΕ L 337 της 29.11.1982, σ. 22).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3181/82 του Συμβουλίου της 22ας Νοεμβρίου 1982 περί συνάψεως πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Βασιλείου του Μαρόκου (ΕΕ L 337 της 29.11.1982, σ. 29).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3182/82 του Συμβουλίου της 22ας Νοεμβρίου 1982 περί συνάψεως πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής καί τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας (ΕΕ L 337 της 29.11.1982, σ. 36).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3183/82 του Συμβουλίου της 22ας Νοεμβρίου 1982 περί συνάψεως πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής καί τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Τυνησίας (ΕΕ L 337 της 29.11.1982, σ. 43).

Τρίτα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα

Απόφαση 88/30/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1987 σχετικά με τη σύναψη του πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας (ΕΕ L 22 της 27.1.1988, σ. 1).

Απόφαση 88/31/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1987 σχετικά με τη σύναψη του πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (ΕΕ L 22 της 27.1.1988, σ. 9).

Απόφαση 88/32/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1987 σχετικά με τη σύναψη του πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας (ΕΕ L 22 της 27.1.1988, σ. 17).

Απόφαση 88/33/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1987 σχετικά με τη σύναψη του πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας του Λιβάνου (ΕΕ L 22 της 27.1.1988, σ. 25).

Απόφαση 88/34/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1987 σχετικά με τη σύναψη του πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Τυνησίας (ΕΕ L 22 της 27.1.1988, σ. 33).

Απόφαση 88/453/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου 1988 σχετικά με τη σύναψη του πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Βασιλείου του Μαρόκου (ΕΕ L 224 της 13.8.1988, σ. 32).

Απόφαση 92/549/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 1992 σχετικά με τη σύναψη του πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας (ΕΕ L 352 της 2.12.1992, σ. 21).

Τέταρτα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα

Απόφαση 92/44/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου 1991 σχετικά με τη σύναψη πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Τυνησίας (ΕΕ L 18 της 25.1.1992, σ. 34).

Απόφαση 92/206/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 16ης Μαρτίου 1992 σχετικά με τη σύναψη πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας (ΕΕ L 94 της 8.4.1992, σ. 13).

Απόφαση 92/207/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 16ης Μαρτίου 1992 σχετικά με τη σύναψη πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (ΕΕ L 94 της 8.4.1992, σ. 21).

Απόφαση 92/208/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 16ης Μαρτίου 1992 σχετικά με τη σύναψη πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας (ΕΕ L 94 της 8.4.1992, σ. 29).

Απόφαση 92/209/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 16ης Μαρτίου 1992 σχετικά με τη σύναψη πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας του Λιβάνου (ΕΕ L 94 της 8.4.1992, σ. 37).

Απόφαση 92/548/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 1992 σχετικά με τη σύναψη πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Βασιλείου του Μαρόκου (ΕΕ L 352 της 2.12.1992, σ. 13).

Απόφαση 94/67/ΕΚ του Συμβουλίου της 24ης Ιανουαρίου 1994 σχετικά με τη σύναψη πρωτοκόλλου για τη χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας (ΕΕ L 32 της 5.2.1994, σ. 44).

Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα και Τουρκία

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2760/78 του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 1978 περί συνάψεως του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος και της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΕΕ L 332, της 29.11.1978, σ. 1).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 787/84 του Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου 1984 περί της συνάψεως πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Κύπρου (ΕΕ L 85 της 28.3.1984, σ. 37).

Απόφαση 90/153/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 1990 για τη σύναψη πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΕΕ L 82 της 29.3.1990, σ. 32).

Απόφαση 95/485/ΕΚ του Συμβουλίου της 30ης Οκτωβρίου 1995 για τη σύναψη πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΕΕ L 278 της 21.11.1995, σ. 22).

Απόφαση 1999/258/EΚ του Συμβουλίου, της 30ής Μαρτίου 1999, σχετικά με τη σύναψη πρωτοκόλλου για την παράταση περιόδου εντός της οποίας μπορούν να δεσμευτούν τα κονδύλια του τετάρτου πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Κύπρου (ΕΕ L 100 της 15.4.1999, σ. 25).

Απόφαση 78/666/EΟΚ του Συμβουλίου, της 25ης Ιουλίου 1978, περί σύναψης χρηματοδοτικού πρωτόκολλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Ελλάδος (ΕΕ L 225 της 16.08.1978, σ. 25).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 939/76 του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 1976, περί σύναψης χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου και πρωτοκόλλου που καθορίζει ορισμένες διατάξεις σχετικές με την συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Μάλτας (ΕΕ L 111 της 28.4.1976, σ. 1).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2458/86 του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 1986 για τη σύναψη πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μάλτας (ΕΕ L 216 της 5.8.1986, σ. 1).

Απόφαση 89/378/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 1989 όσον αφορά τη σύναψη του πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μάλτας (ΕΕ L 180 της 27.6.1989, σ. 46).

Απόφαση 95/484/ΕΚ του Συμβουλίου της 30ής Οκτωβρίου 1995 όσον αφορά τη σύναψη του πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μάλτας (ΕΕ L 278 της 21.11.1995, σ. 14).

Απόφαση 1999/259/EΚ του Συμβουλίου, της 30ής Μαρτίου 1999, σχετικά με τη σύναψη πρωτοκόλλου για την παράταση περιόδου εντός της οποίας μπορούν να δεσμευτούν τα κονδύλια του τετάρτου πρωτοκόλλου χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μάλτας (ΕΕ L 100 της 15.4.1999, σ. 31).

Απόφαση 79/281/EΟΚ του Συμβουλίου, της 5ης Μαρτίου 1979, περί συνάψεως του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος και της Τουρκίας (ΕΕ L 067 της 17.03.1979, σ.14).

Οριζόντιοι κανονισμοί

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3973/86 του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου, 1986 για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας που έχουν συναφθεί με την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Ιορδανία, τη Συρία, τη Μάλτα και την Κύπρο (ΕΕ L 370 της 30.12.1986, σ. 5).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1762/92 του Συμβουλίου, της 29ης Ιουνίου 1992, για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων χρηματοδοτικής και τεχνικής συνεργασίας που έχουν συναφθεί από την Κοινότητα με τις τρίτες μεσογειακές χώρες (ΕΕ L 181 της 1.7.1992, σ. 1).

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1763/92 του Συμβουλίου, της 29ης Ιουνίου 1992, περί χρηματοδοτικής συνεργασίας όσον αφορά το σύνολο των τρίτων μεσογειακών χωρών (ΕΕ L 181 της 1.7.1992, σ. 22).

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1488/96 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1996, σχετικά με τα συνοδευτικά χρηματοδοτικά και τεχνικά μέτρα (MEDA) για τη μεταρρύθμιση των οικονομικών και κοινωνικών δομών στα πλαίσια της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης (ΕΕ L 189 της 30.7.1996, σ.1). Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2112/2005.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:

Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1638/2006 για τον καθορισμό γενικών διατάξεων σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας και εταιρικής σχέσης

2. ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ:

Κεφάλαιο: 8.1 Δάνεια που χορήγησε η Επιτροπή, άρθρο: 8.1.0. Αποπληρωμές και προϊόν των τόκων των ειδικών δανείων και επιχειρηματικών κεφαλαίων που χορηγούνται στο πλαίσιο χρηματοδοτικής συνεργασίας με τις τρίτες χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου

Ποσό εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό για το σχετικό έτος (2008): 26 070 788 €

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ

( Πρόταση χωρίς δημοσιονομική επίπτωση

X Πρόταση χωρίς δημοσιονομική επίπτωση στις δαπάνες αλλά με δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα – η επίπτωση στα έσοδα είναι η ακόλουθη:

(εκατ. ευρώ, ένα δεκαδικό ψηφίο)

(εκατ. ευρώ, ένα δεκαδικό ψηφίο)

Γραμμή προϋπολογισμού |

Tίτλος 8: | Δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις |

Κεφάλαιο: 81 | Δάνεια που χορήγησε η Επιτροπή |

Άρθρο 810 | 8.1.0. Αποπληρωμές και προϊόν των τόκων των ειδικών δανείων και επιχειρηματικών κεφαλαίων που χορηγούνται στο πλαίσιο χρηματοδοτικής συνεργασίας με τις τρίτες χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου | € 35 (κατ' εκτίμηση) |

Κατάσταση μετά τη δράση |

[n+1] | [n+2] | [μεταγ. -] |

Άρθρο 8.1.0 | π.υ. | π.υ. | π.υ. |

* Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον ανωτέρω πίνακα αποτελούν χονδρικές εκτιμήσεις. Για το 2008 τα ποσά που επιστράφηκαν πριν την έγκριση της παρούσας πρότασης δεν θα επανεπενδυθούν βάσει του FEMIP. Δέον να σημειωθεί ότι τα ποσά είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογισθούν με ακρίβεια διότι οι επανεισροές που προέρχονται από πράξεις με κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου είναι εν μέρει ιδιαίτερα ασταθείς λόγω του επικίνδυνου χαρακτήρα του μηχανισμού.

Η προτεινόμενη προσθήκη της παραγράφου 3 στο άρθρο 23 παρέχει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να λάβει απόφαση με την οποία θα επιτρέπει στην ΕΤΕπ να επανεπενδύσει επιστρεφόμενα κεφάλαια από πράξεις που έχουν υλοποιηθεί βάσει των MEDA και των προγενέστερων χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου. Ως αποτέλεσμα, η επιστροφή των κεφαλαίων αυτών στον κοινοτικό προϋπολογισμό θα αναβληθεί για αργότερα και τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των επενδύσεων σε υποδομή και της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή της Μεσογείου

4. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας και η καταπολέμηση της απάτης και των παρατυπιών αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος κανονισμού ΕΜΓΕΣ.

Για τα μέτρα που καλύπτονται από την παρούσα τροποποίηση, η διοικητική παρακολούθηση της χρήσης των κεφαλαίων ΕΜΓΕΣ θα αποτελεί ευθύνη της ΓΔ AIDCO. Σχετική συμφωνία, εφόσον δεν υφίσταται ήδη, συνάπτεται με τους ενδιάμεσους χρηματοδότες που διαχειρίζονται τα κοινοτικά κεφάλαια, και καλύπτει όλες τις πτυχές που αναφέρονται στο νέο άρθρο 23 παράγραφος 2 του κανονισμού ΕΜΓΕΣ.

Η συμφωνία αυτή θα προβλέπει ρητά την παρακολούθηση των δαπανών που έχουν εγκριθεί βάσει των μέτρων καθώς και τον χρηματοοικονομικό έλεγχο εκ μέρους της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), και τους λογιστικούς, εν ανάγκη επιτόπιους, ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι ενδιάμεσοι χρηματοδότες θα εξουσιοδοτούν την Επιτροπή (OLAF) να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις σύμφωνα με τον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και παρατυπίες.

[1] Ανακοίνωση στο Συμβούλιο: Αξιολόγηση του Ευρωμεσογειακού φορέα επενδύσεων και εταιρικής σχέσης (FEMIP) και μελλοντικές προοπτικές (COM (2006) 592 τελικό, 17-10-2006).

[2] Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της … και απόφαση του Συμβουλίου της ….

Top