Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0323

    Ανακοίνωση τησ Επιτροπήσ - Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στον τομέα της διαφάνειας - Πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις με τους εκπροσώπους συμφερόντων (μητρώο και κώδικας δεοντολογίας) {SEC(2008) 1926}

    /* COM/2008/0323 τελικό */

    52008DC0323

    Ανακοίνωση τησ Επιτροπήσ - Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στον τομέα της διαφάνειας - Πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις με τους εκπροσώπους συμφερόντων (μητρώο και κώδικας δεοντολογίας) {SEC(2008) 1926} /* COM/2008/0323 τελικό */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 27.5.2008

    COM(2008) 323 τελικό

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στον τομέα της διαφάνειας Πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις με τους εκπροσώπους συμφερόντων (μητρώο και κώδικας δεοντολογίας)

    {SEC(2008) 1926}

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στον τομέα της διαφάνειαςΠλαίσιο που διέπει τις σχέσεις με τους εκπροσώπους συμφερόντων (μητρώο και κώδικας δεοντολογίας)

    Στις 21 Μαρτίου 2007, η Επιτροπή εξέδωσε την ανακοίνωση με τίτλο «Παρακολούθηση της εφαρμογής της Πράσινης Βίβλου "Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαφάνεια"»[1], η οποία περιελάμβανε την απόφαση θέσπισης πλαισίου που θα διέπει τις σχέσεις της με τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων. Σχετικά αποφασίστηκε:

    - να δημιουργηθεί και να δρομολογηθεί, την άνοιξη του 2008, ένα νέο προαιρετικό μητρώο εκπροσώπων συμφερόντων·

    - να καταρτιστεί κώδικας δεοντολογίας. Η τήρηση του κώδικα θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στο μητρώο και θα ελέγχεται από την Επιτροπή·

    - να θεσπιστεί μηχανισμός παρακολούθησης και εφαρμογής του κώδικα και του μητρώου·

    - να βελτιωθεί η διαφάνεια μέσω της ενισχυμένης εφαρμογής των κριτηρίων της Επιτροπής των εφαρμοστέων στις διαβουλεύσεις της με βάση, κυρίως, ένα ενιαίο δικτυακό τόπο για τις διαβουλεύσεις μέσω Διαδικτύου.

    Η παρούσα ανακοίνωση:

    - αποσαφηνίζει περαιτέρω τα μέτρα αυτά και αναφέρεται στην πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την υλοποίησή τους·

    - παρουσιάζει τον κώδικα δεοντολογίας που θεσπίστηκε κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης.

    **********

    Κατά τη θέση σε εφαρμογή της ανακοίνωσης «Παρακολούθηση της εφαρμογής της Πράσινης Βίβλου "Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαφάνεια"», η Επιτροπή πραγματοποίησε σειρά επαφών με ενδιαφερόμενα μέρη και οργάνωσε ανοικτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο κώδικα δεοντολογίας. Στις παρατηρήσεις που έλαβε τονίζεται η επιθυμία, την οποία συμμερίζονται ευρέως όλες οι κατηγορίες συμμετεχόντων, να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις, κυρίως όσον αφορά τον ορισμό των δραστηριοτήτων και των φορέων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του μητρώου, καθώς και όσον αφορά τον μηχανισμό παρακολούθησης και εφαρμογής.

    Η παρούσα ανακοίνωση παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτές τις πτυχές του πλαισίου.

    1. Το μητρώο προαιρετικησ εγγραφησ των εκπροσώπων συμφερόντων

    Το μητρώο, με τη διαδικτυακή του διεπαφή και τη βάση δεδομένων, θα προσφέρει, την άνοιξη του 2008, φιλική προς τον χρήστη πρόσβαση τόσο στους εκπροσώπους συμφερόντων, οι οποίοι θα μπορούν να εγγράφονται ηλεκτρονικά και να προβαίνουν σε ενδεχόμενες μεταγενέστερες τροποποιήσεις, όσο και στο ευρύ κοινό, το οποίο θα μπορεί να συμβουλεύεται το περιεχόμενό τους.

    Στις παρατηρήσεις που ελήφθησαν υπογραμμίζεται η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης σχετικά με τις δραστηριότητες και τους παράγοντες που περιλαμβάνονται στους ορισμούς “εκπροσώπηση συμφερόντων” και “εκπρόσωπος συμφερόντων”.

    1.1. «Εκπροσώπηση συμφερόντων»: οι δραστηριότητες για τις οποίες αναμένεται εγγραφή

    Οι δραστηριότητες “εκπροσώπησης συμφερόντων” για τις οποίες αναμένεται εγγραφή ορίζονται ως “δραστηριότητες που διενεργούνται με στόχο να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της πολιτικής και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων”[2].

    Ο συγκεκριμένος ορισμός δεν περιλαμβάνει:

    - δραστηριότητες που αφορούν παροχή νομικών και άλλων επαγγελματικών συμβουλών, στο μέτρο που συνδέονται με την άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος του πελάτη για δίκαιη δίκη, καθώς και του δικαιώματος υπεράσπισης σε διοικητικές διαδικασίες, όπως ασκούνται από δικηγόρους ή από άλλους σχετικούς επαγγελματίες·

    - δραστηριότητες των κοινωνικών εταίρων ως παραγόντων του κοινωνικού διαλόγου (συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργοδοτικές ενώσεις, κτλ.). Ωστόσο, όταν οι παράγοντες αυτοί επιδίδονται σε δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τον ρόλο που τους επιφυλάσσουν οι συνθήκες, αναμένεται να εγγραφούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση όλων των εκπροσωπούμενων συμφερόντων·

    - δραστηριότητες ανταποκρινόμενες στο άμεσο αίτημα της Επιτροπής, όπως π.χ. οι αιτήσεις ad hoc ή οι τακτικές αιτήσεις για τεκμηριωμένη πληροφόρηση, δεδομένα ή εμπειρογνωμοσύνη, οι προσκλήσεις σε δημόσιες ακροάσεις, ή η συμμετοχή σε συμβουλευτικές επιτροπές ή σε ανάλογα φόρουμ.

    Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η αποστολή των περισσότερων οργανώσεων που ασχολούνται με την εκπροσώπηση συμφερόντων υπερβαίνει τις δραστηριότητες για τις οποίες αναμένεται εγγραφή. Οι οργανώσεις αυτές επιδίδονται σε δραστηριότητες όπως η εκπόνηση μελετών, στατιστικών και λοιπών πληροφοριών και εγγράφων, καθώς και η παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανότητας για μέλη ή πελάτες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος ορισμού, εάν δεν αφορούν δραστηριότητες εκπροσώπησης συμφερόντων.

    Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα δίκτυα, τις ομοσπονδίες, τις ενώσεις ή τις πλατφόρμες στην Ευρώπη να παράγουν, στο πλαίσιο της αυτορρύθμισής τους, κοινές και διαφανείς κατευθυντήριες γραμμές, προοριζόμενες για τα μέλη τους, στις οποίες απαριθμούνται οι δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος ορισμού.

    1.2. «Εκπροσώπηση συμφερόντων: οι φορείς που αναμένεται να εγγραφούν

    Αναμένεται να εγγραφούν μόνον οι φορείς που ασχολούνται με δραστηριότητες εκπροσώπησης συμφερόντων όπως περιγράφονται πιο πάνω και όχι οι ιδιώτες.

    Με εξαίρεση τις τοπικές, τις περιφερειακές, τις εθνικές και τις διεθνείς δημόσιες αρχές[3], κάθε φορέας, ανεξάρτητα από το νομικό του καθεστώς, αναμένεται να εγγραφεί, εφόσον επιδίδεται σε δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στον ανωτέρω ορισμό.

    Η διάταξη αυτή ισχύει για τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδοτικές οργανώσεις και συνδικάτα) που ασχολούνται με δραστηριότητες εκπροσώπησης συμφερόντων που δεν εμπίπτουν στο συγκεκριμένο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Ισχύει επίσης για τις ενώσεις δημόσιων αρχών που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ή για μεικτές (ιδιωτικές/δημόσιες) δομές στις οποίες συμμετέχουν εθνικές αρχές, εφόσον ασκούν δραστηριότητες που εμπίπτουν στον ανωτέρω ορισμό.

    2. Ο κώδικας δεοντολογίας

    Μετά από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν με διάφορα ευρωπαϊκά δίκτυα ενδιαφερόμενων φορέων και ύστερα από ανοικτή δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από τις 10 Δεκεμβρίου 2007 ως τις 15 Φεβρουαρίου 2008, η Επιτροπή κατήρτισε τον συνημμένο κώδικα δεοντολογίας (βλ. παράρτημα), ο οποίος βασίζεται στις 60 και πλέον συμμετοχές που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης.

    Οι εγγραφόμενοι φορείς θα πρέπει να αποδεχθούν την τήρηση του κώδικα ή ενός επαγγελματικού κώδικα με παρεμφερείς κανόνες. Εάν δηλώσουν ότι τηρούν ένα επαγγελματικό κώδικα με παρεμφερείς κανόνες, οι εγγραφόμενοι θα πρέπει να δεχθούν να διαβιβάσουν τον κώδικα αυτόν στην Επιτροπή, εφόσον τους ζητηθεί.

    Η διαβούλευση κατέδειξε ότι έτυχε ευρείας υποστήριξης ένας συνοπτικός και συγκεκριμένος κώδικας, όπως προτείνεται στο έγγραφο διαβούλευσης. Πολλές οργανώσεις θα επιθυμούσαν κάτι πιο φιλόδοξο: ευρύτερο πεδίο εφαρμογής για τον κώδικα, που θα περιλαμβάνει θέματα όπως η σύγκρουση συμφερόντων ή η μετάβαση από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα ("revolving doors"). Τα θέματα αυτά δεν εμπίπτουν, ωστόσο, στο πεδίο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη διαφάνεια. Το μητρώο αποσκοπεί αφενός στη βελτίωση της γενικής διαφάνειας στις σχέσεις μεταξύ Επιτροπής και εκπροσώπων συμφερόντων. Η Επιτροπή εκτιμά αφετέρου ότι τα ζητήματα όπως οι συγκρούσεις συμφερόντων που αφορούν του Επιτρόπους και το προσωπικό της καλύπτονται ήδη από πολλούς υφιστάμενους κανόνες που προβλέπουν κατάλληλα μέτρα διασφάλισης, όπως π.χ. οι συνθήκες, ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης, ο κώδικας δεοντολογίας των Επιτρόπων και ο κώδικας ορθής διοικητικής συμπεριφοράς. Τα κείμενα αυτά εφαρμόζονται στους Επιτρόπους και στο προσωπικό όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και αφού παύσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή [4].

    Ο κώδικας δεοντολογίας απαντά σε πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διαβούλευση: αποσαφηνίζει τον ορισμό των επίμαχων δραστηριοτήτων και φορέων. Ασχολείται πιο σφαιρικά με τον μηχανισμό παρακολούθησης και εφαρμογής.

    3. Ο μηχανισμόσ παρακολούθησης και εφαρμογήσ

    Ο κώδικας δεοντολογίας περιέχει επτά σαφείς και επαληθεύσιμους κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρούν οι υπογράφοντες τον κώδικα. Η Επιτροπή θα εφαρμόζει διορθωτικά μέτρα μόνο εάν διαπιστώνει παραβίαση ενός ή περισσότερων από τους επτά αυτούς ειδικούς κανόνες. Τούτο αφορά κυρίως την εισαγωγή στο μητρώο ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριακών στοιχείων.

    Ο καθένας θα μπορεί να υποβάλλει καταγγελία στην Επιτροπή εάν υποψιάζεται παράβαση του κώδικα. Σε περίπτωση παρόμοιας καταγγελίας και πριν από την κίνηση επίσημης διαδικασίας, η Επιτροπή θα ζητήσει από τον οικείο φορέα να προβεί σε διευκρινίσεις, και θα τον καλέσει να σεβαστεί τους κανόνες ή να διορθώσει κάθε ψευδές ή παραπλανητικό στοιχείο στο μητρώο.

    Ενδεχόμενες κακόβουλες καταγγελίες πρέπει να προβλέπονται και να αντιμετωπίζονται. Ως δικλίδα ασφαλείας, ο κώδικας ορίζει ότι οι καταγγελίες θα πρέπει να τεκμηριώνονται με πραγματικά περιστατικά τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη από την Επιτροπή. Εφόσον τεκμηριωθεί, η καταγγελία θα οδηγεί στην κίνηση διοικητικής διαδικασίας η οποία θα λαμβάνει δεόντως υπόψη την αρχή της αναλογικότητας και τα δικαιώματα υπεράσπισης.

    Η Επιτροπή θα λάβει τα ακόλουθα διορθωτικά μέτρα:

    - προσωρινή αναστολή από το μητρώο για καθορισμένο διάστημα ή μέχρι ο εγγεγραμμένος φορέας να διορθώσει την κατάσταση. Κατά την περίοδο αναστολής θα αναστέλλονται και όλα τα οφέλη της εγγραφής·

    - αποκλεισμός από το μητρώο σε περίπτωση σοβαρής και παρατεταμένης αδυναμίας τήρησης του κώδικα.

    Η έκβαση της διοικητικής διαδικασίας θα κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο φορέα και θα ενημερώνεται ο καταγγέλλων.

    4. Διαδικασίες διαβούλευσης και τυποποιημένο υπόδειγμα

    Η Επιτροπή θα εφαρμόσει προοδευτικά ένα τυποποιημένο υπόδειγμα για την παρουσίαση των δημόσιων διαβουλεύσεών της που δρομολογούνται μέσω των σελίδων διαβούλευσης των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων, και ανακοινώνονται μέσω του ενιαίου για όλες τις δημόσιες διαβουλεύσεις σημείου πρόσβασης, "Your Voice in Europe" (“Η φωνή σου στην Ευρώπη”) (YVIE). Τούτο θα διασφαλίσει τη συστηματική σύνδεση μεταξύ των διαβουλεύσεων και του μητρώου ώστε οι μη εγγεγραμμένοι φορείς να ενημερώνονται σχετικά με την εγγραφή και να τους παρέχεται η δυνατότητα να εγγραφούν κατά την υποβολή των παρατηρήσεών τους σε μια διαβούλευση.

    5. Διοργανική προσέγγιση

    Η πρόσκληση εγγραφής και αποδοχής του κώδικα δεοντολογίας θα απευθύνεται στους εκπροσώπους συμφερόντων μόνο κατά τις επαφές τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε πολλές παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διαβούλευση γίνεται έκκληση για μία διοργανική υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης μητρώου και κώδικα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή να εξετάσουν τη δυνατότητα στενότερης συνεργασίας στον τομέα. Η Επιτροπή χαιρετίζει τη θετική ανταπόκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη πρόταση αυτή και είναι διατεθειμένη να εξετάσει την ανάπτυξη ενός κοινού ενιαίου συστήματος εγγραφής με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    **********

    Οι υπάλληλοι της Επιτροπής ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το μητρώο ως αναφορά για τις επαφές τους και, χάριν της διαφάνειας, να καλούν πάντοτε, στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους επαφών, τους μη εγγεγραμμένους φορείς να εγγραφούν.

    Η Επιτροπή θεωρεί την εγγραφή σημαντική συμβολή στη διαφάνεια και γι’ αυτό καλεί όλες τις οργανώσεις που ασχολούνται με δραστηριότητες εκπροσώπησης συμφερόντων να εγγραφούν.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Κώδικας δεοντολογίασ για τους εκπροσωπους συμφεροντων

    Η εκπροσώπηση συμφερόντων είναι νόμιμη στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού συστήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού, δημιούργησε ένα μητρώο προαιρετικής εγγραφής και ενέκρινε τον παρόντα κώδικα δεοντολογίας για να προσδώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκπροσώπηση συμφερόντων, τους παράγοντες και τις δραστηριότητές τους.

    Ο παρών κώδικας περιέχει επτά βασικούς κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων όταν εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους. Οι εγγραφόμενοι συμφωνούν να τηρούν αυτόν τον κώδικα ή δηλώνουν ότι τηρούν ήδη ένα επαγγελματικό κώδικα με παρεμφερείς κανόνες.

    Οι δραστηριότητες “εκπροσώπησης συμφερόντων” οι οποίες αναμένεται να εγγραφούν ορίζονται ως “δραστηριότητες που διενεργούνται με στόχο να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της πολιτικής και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων”.

    Ο συγκεκριμένος ορισμός δεν περιλαμβάνει:

    - δραστηριότητες που αφορούν παροχή νομικών και άλλων επαγγελματικών συμβουλών, στο μέτρο που συνδέονται με την άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος του πελάτη για δίκαιη δίκη, καθώς και του δικαιώματος υπεράσπισης σε διοικητικές διαδικασίες, όπως ασκείται από δικηγόρους ή άλλους σχετικούς επαγγελματίες·

    - δραστηριότητες των κοινωνικών εταίρων ως παραγόντων του κοινωνικού διαλόγου (συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργοδοτικές ενώσεις, κτλ.). Εντούτοις, όταν οι εν λόγω παράγοντες ασχολούνται με δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τον ρόλο που τους επιφυλάσσουν οι συνθήκες, αναμένεται να εγγραφούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση όλων των εκπροσωπούμενων συμφερόντων·

    - δραστηριότητες ανταποκρινόμενες σε άμεσο αίτημα της Επιτροπής, όπως π.χ. οι ad hoc ή οι τακτικές αιτήσεις για τεκμηριωμένη πληροφόρηση, δεδομένα ή εμπειρογνωμοσύνη, οι προσκλήσεις σε δημόσιες ακροάσεις, ή η συμμετοχή σε συμβουλευτικές επιτροπές ή σε ανάλογα φόρουμ.

    Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η αποστολή των περισσότερων οργανώσεων που ασχολούνται με την εκπροσώπηση συμφερόντων υπερβαίνει τις δραστηριότητες για τις οποίες αναμένεται εγγραφή. Οι οργανώσεις αυτές επιδίδονται σε δραστηριότητες όπως η εκπόνηση μελετών, στατιστικών και άλλων πληροφοριών και εγγράφων, καθώς και η παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανότητας για μέλη ή πελάτες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος ορισμού, εάν δεν αφορούν δραστηριότητες εκπροσώπησης συμφερόντων.

    Αρχές

    Οι εκπρόσωποι συμφερόντων αναμένεται να εφαρμόζουν τις αρχές της ανοικτής προσέγγισης, της διαφάνειας, της εντιμότητας και της ακεραιότητας, όπως δικαιολογημένα περιμένουν από αυτούς οι πολίτες και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη.

    Ομοίως, οι Επίτροποι και το προσωπικό της Επιτροπής δεσμεύονται από αυστηρούς κανόνες που διασφαλίζουν την αμεροληψία τους. Οι σχετικές διατάξεις είναι δημόσιες και περιλαμβάνονται στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης, στον κώδικα δεοντολογίας των Επιτρόπων και στον κώδικα ορθής διοικητικής συμπεριφοράς.

    Κανόνες

    Οι εκπρόσωποι συμφερόντων θα πρέπει πάντοτε:

    1. να δηλώνουν την ταυτότητά τους με το ονοματεπώνυμό τους και με τον/τους φορέα/φορείς για τον/τους οποίο(ους) εργάζονται ή τον/τους οποίο(ους) εκπροσωπούν·

    2. να εμφανίζονται με ακριβή τρόπο κατά την εγγραφή ώστε να μην παραπλανούν τρίτους ή/και το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

    3. να δηλώνουν τα συμφέροντα, και, κατά περίπτωση, τους πελάτες ή τα μέλη που αντιπροσωπεύουν·

    4. να διασφαλίζουν ότι, με βάση τις γνώσεις τους, οι πληροφορίες που παρέχουν είναι αμερόληπτες, πλήρεις, επικαιροποιημένες και όχι παραπλανητικές·

    5. να μην αποσπούν ή να προσπαθούν να αποσπάσουν πληροφορίες, ή οποιαδήποτε απόφαση, με ανέντιμα μέσα·

    6. να μην ωθούν τους υπαλλήλους της ΕΕ σε παράβαση των κανόνων και των κριτηρίων συμπεριφοράς που ισχύουν γι’ αυτούς·

    7. αν απασχολούν πρώην υπαλλήλους της ΕΕ, να σέβονται την υποχρέωσή τους να τηρούν τους κανόνες και τις απαιτήσεις εμπιστευτικότητας που ισχύουν γι’ αυτούς.

    Άλλες διατάξεισ

    - Παραβάσεις του κώδικα: οι εγγεγραμμένοι φορείς ενημερώνονται και συμφωνούν ότι οι παραβάσεις των ανωτέρω κανόνων από τους εκπροσώπους τους ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναστολή ή αποκλεισμό από το μητρώο μετά την κίνηση διοικητικής διαδικασίας της Επιτροπής η οποία θα σέβεται την αρχή της αναλογικότητας και το δικαίωμα υπεράσπισης.

    - Καταγγελίες. οι εγγεγραμμένοι φορείς ενημερώνονται ότι οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει καταγγελία στην Επιτροπή, τεκμηριωμένη με πραγματικά περιστατικά, σχετικά με υπόνοια παράβασης των ανωτέρω κανόνων.

    - Δημοσίευση των παρατηρήσεων και άλλων εγγράφων: οι εκπρόσωποι συμφερόντων ενημερώνονται ότι οι παρατηρήσεις τους στις δημόσιες διαβουλεύσεις θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο μαζί με το όνομα του προσώπου που συνέταξε τις παρατηρήσεις, εκτός αν το συγκεκριμένο πρόσωπο προβάλει αντιρρήσεις ως προς τη δημοσίευση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με την αιτιολογία ότι η δημοσίευση αυτή θα βλάψει τα νόμιμα συμφέροντά του. Μετά από αίτηση βάσει του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1049/2001 για την πρόσβαση σε έγγραφα, η Επιτροπή μπορεί να υποχρεωθεί να γνωστοποιήσει την αλληλογραφία και άλλα έγγραφα σχετικά με τις δραστηριότητες των εκπροσώπων συμφερόντων.

    [1] COM(2007) 127 τελικό.

    [2] COM (2006) 194 τελικό: «Πράσινη Βίβλος "Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαφάνεια"»

    [3] Το μητρώο θα τους προσφέρει, αν το επιθυμούν, τη δυνατότητα να εισάγουν δεδομένα.

    [4] Βλ. άρθρα 213 και 287 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τον κώδικα δεοντολογίας για τους Επιτρόπους (ειδικότερα “Ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια”), τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης (ιδίως τα άρθρα 11-18), καθώς και τον κώδικα ορθής διοικητικής συμπεριφοράς για το προσωπικό (συγκεκριμένα “Αντικειμενικότητα και αμεροληψία”).

    Top