EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0158

Ανακοίνωση τησ Επιτροπήσ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβουλιο, στην Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και στην Επιτροπη των Περιφερειων - Debate Europe : αξιοποίηση των εμπειριών του σχεδίου Δ για δημοκρατία, διάλογο και δημόσια συζήτηση

/* COM/2008/0158 τελικό */

52008DC0158

Ανακοίνωση τησ Επιτροπήσ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβουλιο, στην Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και στην Επιτροπη των Περιφερειων - Debate Europe : αξιοποίηση των εμπειριών του σχεδίου Δ για δημοκρατία, διάλογο και δημόσια συζήτηση /* COM/2008/0158 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 2.4.2008

COM(2008) 158 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ , ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, , ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Debate Europe — αξιοποίηση των εμπειριών του σχεδίου Δ για δημοκρατία, διάλογο και δημόσια συζήτηση

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3

1. αξιολόγηση του σχεδίου Δ — αποτελέσματα και εμπειρίες 4

2. το επόμενο βήμα – «DEBATE EUROPE» 6

2.1 Σύνδεση των συζητήσεων των πολιτών με αντιπροσωπευτικούς πολιτικούς φορείς 8

2.2 Ενίσχυση της συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 8

2.3 Ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των επικοινωνιακών προγραμμάτων της Επιτροπής 9

2.4 Περαιτέρω ανάπτυξη άλλων πρωτοβουλιών του σχεδίου Δ 10

3. πρόσκληση υποβολής προτάσεων και αποκεντρωμένες ενέργειες 11

4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 12

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τον Ιούνιο του 2005 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε να υπάρξει μια περίοδος προβληματισμού σχετικά με τον τρόπο προώθησης της θεσμικής μεταρρύθμισης[1]. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε, στις 13 Οκτωβρίου 2005, το «σχέδιο Δ για δημοκρατία, διάλογο και δημόσια συζήτηση»[2]. Σκοπός του εν λόγω σχεδίου ήταν να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη να οργανώσουν ευρεία δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή των πολιτών, της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών εταίρων, των εθνικών κοινοβουλίων και των πολιτικών κομμάτων και με την υποστήριξη των οργάνων της ΕΕ.

Οι βασικοί ακρογωνιαίοι λίθοι του σχεδίου Δ ήταν: καλύτερη συνεκτίμηση των απόψεων και των ανησυχιών των πολιτών, καλύτερη επεξήγηση των σχετικών θεμάτων και επικέντρωση στο τοπικό επίπεδο, για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των πολιτών. Το σχέδιο Δ προώθησε ένα είδος διαβουλεύσεων για το μέλλον της Ευρώπης το οποίο συμπληρώνει τις διαβουλεύσεις που διενεργούνται για συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής με τους ενδιαφερόμενους φορείς και το ευρύ κοινό.

Αιχμή του δόρατος του σχεδίου Δ ήταν έξι διακρατικά προγράμματα απευθυνόμενα στους ευρωπαίους πολίτες. Τη διαχείριση των προγραμμάτων αυτών ανέλαβαν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (παράρτημα 1). Στόχος των εν λόγω προγραμμάτων ήταν να δοκιμαστούν καινοτόμες μέθοδοι διαβουλεύσεων και να δοθεί η δυνατότητα, σε πολίτες από τις διάφορες εθνικές δημόσιες σφαίρες, να αναπτύξουν δεσμούς ως ευρωπαίοι πολίτες και να συζητήσουν για το μέλλον της ΕΕ.

Τον Ιούνιο του 2006 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε τη συμβολή της Επιτροπής στην περίοδο προβληματισμού και σημείωσε ότι η δέσμευση της ΕΕ να γίνει πιο δημοκρατική, πιο διαφανής και πιο αποτελεσματική υπερακοντίζει την περίοδο προβληματισμού. Επισήμανε επίσης ότι «η ενίσχυση του διαλόγου με τους πολίτες απαιτεί κατάλληλα μέσα και δέσμευση»[3] και συνέστησε την παράταση της περιόδου προβληματισμού και κατά το 2007.

Η Επιτροπή ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό το Νοέμβριο του 2006, αντλώντας διδάγματα από το πρώτο έτος, τα οποία περιέγραψε σε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «Σχέδιο Δ — Διεύρυνση και εμβάθυνση του διαλόγου για την Ευρώπη»[4]. Η Επιτροπή ανανέωσε τη δέσμευσή της για τη δράση που αναλήφθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου Δ. Αποφάσισε επίσης να συγχρηματοδοτήσει μια νέα σειρά προγραμμάτων της κοινωνίας των πολιτών με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και στις γυναίκες, καθώς και στην επικέντρωση στο τοπικό επίπεδο.

Η περίοδος προβληματισμού έληξε τον Ιούνιο του 2007, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να παράσχει σε μια νέα διακυβερνητική διάσκεψη την εντολή μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου της Ένωσης. Η διακυβερνητική διάσκεψη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, και το Δεκέμβριο του 2007 υπογράφηκε στη Λισαβόνα η «μεταρρυθμιστική συνθήκη». Τα γεγονότα αυτά σηματοδότησαν την έναρξη μιας νέας φάσης, που περιλαμβάνει την επικύρωση της νέας συνθήκης και, στη συνέχεια, τις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2009. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε την καίρια σημασία που έχει η ενίσχυση και η βελτίωση της επικοινωνίας με τους πολίτες, πράγμα που προϋποθέτει την ολοκληρωμένη και σφαιρική πληροφόρησή τους για την ΕΕ και τη συμμετοχή τους σε ένα συνεχή διάλογο[5].

Τον Οκτώβριο του 2007 η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Σύμπραξη για την επικοινωνιακή προβολή των ευρωπαϊκών θεμάτων»[6]. Ο γενικός της στόχος είναι να ενισχυθούν η συνοχή και οι συνέργειες μεταξύ των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται από τα διάφορα όργανα της ΕΕ και από τα κράτη μέλη, ούτως ώστε να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης και καλύτερης κατανόησης του αντικτύπου των πολιτικών της ΕΕ σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Η παρούσα ανακοίνωση εξετάζει το μέλλον που θα επιφυλαχθεί στην προσέγγιση του σχεδίου Δ για «καλύτερη συνεκτίμηση των απόψεων και των ανησυχιών των πολιτών, καλύτερη επεξήγηση των σχετικών θεμάτων και επικέντρωση στο τοπικό επίπεδο», που εφαρμόστηκε από το 2005 ως το 2007. Η προσέγγιση αυτή θα συνεχιστεί, με ορισμένες προσαρμογές, το 2008 και το 2009, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κύρωσης της συνθήκης της Λισαβόνας, ενώ θα ληφθούν δεόντως υπόψη και οι προσεχείς ευρωεκλογές.

Σκοπός της είναι να συμβάλει σε έναν από τους κεντρικούς στόχους της επικοινωνιακής πολιτικής της Επιτροπής: ενίσχυση της θέσης των πολιτών μέσω της πρόσβασής τους στις σχετικές πληροφορίες, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν τεκμηριωμένες συζητήσεις για τα θέματα της ΕΕ.

αξιολόγηση του σχεδίου Δ — αποτελέσματα και εμπειρίες

Για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας, το σχέδιο Δ επιδίωξε να προωθήσει τόσο τον άμεσο και διαπροσωπικό όσο και τον ηλεκτρονικό (εικονικό) διάλογο μεταξύ των οργάνων της ΕΕ και των πολιτών της. Η προσέγγιση αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς διεύρυνε τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μετά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι» στη συνθήκη για τη θέσπιση ευρωπαϊκού συντάγματος.

Παράλληλα με άλλα προγράμματα τα οποία διαχειρίζεται η Επιτροπή και άλλα όργανα και οργανισμοί της ΕΕ, το σχέδιο Δ διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη δοκιμή καινοτόμων μεθόδων με τις οποίες οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να προσελκύσουν πολίτες από όλους τους χώρους στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, συνδυάζοντας:

- ηλεκτρονική και άμεση διαπροσωπική επικοινωνία,

- διαβουλευτικές δημοσκοπήσεις,

- διαβουλεύσεις παραδοσιακού τύπου σε εθνικό, διασυνοριακό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι διαδικτυακές συζητήσεις διεξήχθησαν στο διαδικτυακό τόπο «Debate Europe»[7]. Οι αντιπροσωπείες της Επιτροπής και τα κέντρα Europe Direct χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς. Οι επισκέψεις που πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο του σχεδίου Δ, διάφορα μέλη της Επιτροπής διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία με τα εθνικά κοινοβούλια, την κοινωνία των πολιτών, τα επιχειρηματικά και συνδικαλιστικά στελέχη, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές των κρατών μελών, πράγμα που επιβεβαίωσε τη σημασία που έχουν οι προσωπικές επαφές και η πρόσδοση ενός «ανθρώπινου προσώπου» στην ΕΕ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή συγχρηματοδότησε στο πλαίσιο του σχεδίου Δ διάφορα προγράμματα της κοινωνίας των πολιτών. Πολίτες που επελέγησαν τυχαία συναντήθηκαν τόσο μέσα στη χώρα τους όσο και πέραν των εθνικών τους συνόρων. Τους δόθηκαν οι κατάλληλες πληροφορίες (για παράδειγμα, τεκμηρίωση σχετικά με τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν, εγκεκριμένη από μια αντιπροσωπευτική ομάδα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), καθώς και τα μέσα για να ξεπεράσουν τα γλωσσικά εμπόδια, ούτως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διαβούλευσης. Έτσι, μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ουσιαστικές συζητήσεις με τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και να διατυπώσουν συστάσεις για το μέλλον της ΕΕ. Συνολικά, περίπου 40.000 άτομα έλαβαν αυτοπροσώπως μέρος στα έξι διακρατικά προγράμματα του σχεδίου Δ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζεται ότι συμμετέσχαν ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που ανέλαβαν τη διαχείριση των σχεδίων λειτούργησαν ως «πολλαπλασιαστές» και διέδωσαν τις απόψεις των πολιτών μέσω των πολιτικών και επικοινωνιακών τους δικτύων, στα διάφορα στάδια των προγραμμάτων.

Τα απευθυνόμενα στην κοινωνία των πολιτών προγράμματα του σχεδίου Δ κατέδειξαν ότι η συμμετοχική δημοκρατία μπορεί να συμπληρώσει λυσιτελώς την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Επιβεβαίωσαν την ανατροφοδότηση που ελήφθη από άλλα είδη προγραμμάτων που απευθύνονται στους πολίτες, και κυρίως το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις διαβούλευσης προσφέρουν στους συμμετέχοντες μια εμπειρία που έχει τόσο ανθρώπινη όσο και πολιτική διάσταση. Ανεξάρτητα από τη γνώμη τους για την ΕΕ, οι απόψεις των πολιτών εξελίχθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων. Στο τέλος της διαδικασίας ανυπομονούσαν να λάβουν ανατροφοδότηση από τους υπεύθυνους για λήψη αποφάσεων, και ιδίως από τα όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή οργάνωσε, το Δεκέμβριο του 2007, ένα τελικό συνέδριο για τα έξι προγράμματα του σχεδίου Δ που απευθύνονται στους πολίτες. Τίτλος του ήταν «Το μέλλον της Ευρώπης — Η ατζέντα των πολιτών». Για πρώτη φορά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πολίτες που είχαν συμμετάσχει σε ποικιλία διακρατικών σχεδίων συμμετοχικής δημοκρατίας είχαν την ευκαιρία να συνοψίσουν τις επιθυμίες τους και να τις υποβάλουν απευθείας στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων.

Οι συστάσεις που προέκυψαν από τη διαδικασία αυτή διαβιβάστηκαν, υπό μορφή ανοιχτής επιστολής, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στα εθνικά κοινοβούλια, στα όργανα της ΕΕ και στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου (παράρτημα 2). Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα κλήθηκαν να συμπεριλάβουν τις συστάσεις αυτές στα προγράμματά τους και να τις συζητήσουν με τους πολίτες κατά την προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών του 2009. Εξάλλου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κλήθηκαν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της ενεργού ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Τα προγράμματα που απευθύνονται στους πολίτες κατέδειξαν διάφορους τρόπους επίτευξης του στόχου αυτού, καθώς δοκίμασαν:

- έναν ευρωπαϊκό διαδικτυακό τόπο συζητήσεων, συνδεδεμένο με ένα δίκτυο εθνικών διαδικτυακών τόπων συζήτησης, σε συνδυασμό με τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκδηλώσεις συζητήσεων·

- έναν πολυγλωσσικό, εξαιρετικά διαδραστικό διαδικτυακό τόπο, το περιεχόμενο του οποίου καθορίστηκε από συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων στις διάφορες χώρες της ΕΕ και προσαρμόστηκε σε συνάρτηση με την ανατροφοδότηση που ελήφθη από εργαστήρια αποτελούμενα από εκπροσώπους διαφόρων ομάδων-στόχων·

- εθνικές διαβουλεύσεις για τα ίδια θέματα σε όλα τα κράτη μέλη, που πραγματοποιήθηκαν περίπου την ίδια εποχή και οδήγησαν σε μια ευρωπαϊκή συνθετική έκθεση·

- πανευρωπαϊκή διαβουλευτική δημοσκόπηση, στο πλαίσιο της οποίας ένα δείγμα πολιτών που επελέγησαν τυχαία συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν επί τρεις ημέρες·

- τοπικές εκδηλώσεις συζητήσεων στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, σε συνδυασμό με σφυγμομετρήσεις και μαγνητοσκόπηση των απόψεων των πολιτών.

Τα προγράμματα αυτά κατέδειξαν ότι είναι εφικτή η ανάπτυξη της συμμετοχικής δημοκρατίας για θέματα σχετικά με την ΕΕ σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και υλικοτεχνικής υποδομής.

Επί της ουσίας, τα εν λόγω προγράμματα κατέδειξαν ότι υπάρχει μερικές φορές ένα χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των πολιτών και των πραγματικών τομέων αρμοδιότητας της ΕΕ, για παράδειγμα στους τομείς των κοινωνικών υποθέσεων, της παιδείας και της διπλωματίας / άμυνας. Οι πολίτες, με τη συμμετοχή τους στις διαβουλεύσεις, γνώρισαν καλύτερα τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Στο τέλος της διαδικασίας είχαν σαφέστερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο μπορούν να αμφισβητούν τις αποφάσεις των αρμοδίων, ώστε να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των υπεύθυνων για τη λήψη αποφάσεων και των πολιτών στο μέλλον.

Από τα προγράμματα μπορούν επίσης να αντληθούν χρήσιμα διδάγματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, την επιλογή των συμμετεχόντων, την εκπαίδευση των συντονιστών, την υλικοτεχνική προετοιμασία των διασυνοριακών και πολυγλωσσικών συζητήσεων και το είδος της πληροφόρησης και εμπειρογνωμοσύνης που απαιτείται, ούτως ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε τεκμηριωμένες συζητήσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα. Ειδικότερα, η εύκολη πρόσβαση σε επιστημονικές συμβουλές και επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχικές διαδικασίες στις οποίες λαμβάνουν μέρος τόσο μη ειδικοί όσο και υπεύθυνοι για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

το επόμενο βήμα – «DEBATE EUROPE»

Στην πρώτη φάση του το σχέδιο Δ επικεντρώθηκε στη συνιστώσα «δημόσια συζήτηση και διάλογος» της διαδικασίας. Στην επόμενη φάση θα περάσει σε ένα άλλο επίπεδο και θα επικεντρωθεί στη συνιστώσα «Δ όπως δημοκρατία», δίνοντας στους πολίτες ακόμη περισσότερες δυνατότητες να γνωστοποιούν τις επιθυμίες τους απευθείας στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και κάνοντας καλύτερη χρήση των μέσων μαζικής επικοινωνίας στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας. Για το λόγο αυτό θα ονομαστεί «Debate Europe» (δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη), όπως ο ειδικός διαδικτυακός τόπος τον οποίο έχει αφιερώσει η Επιτροπή στο σχέδιο Δ.

Το «Debate Europe» θα λειτουργεί ως εξής:

1. Σύνδεση των υπεύθυνων για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων με τις διαβουλεύσεις που διενεργούν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με τους πολίτες. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι πολίτες θα συνοψίζονται από τους ίδιους και θα αποστέλλονται στους εκλεγμένους πολιτικούς, καθώς επίσης στα πολιτικά κόμματα και ιδρύματα. Κορυφαίο σημείο της όλης διαδικασίας θα είναι μια συζήτηση μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών σχετικά με τις προτάσεις που θα περιέχονται στις συνοπτικές εκθέσεις των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η πρωτοβουλία «Debate Europe» θα αξιοποιήσει το νέο ευρωπαϊκό πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, περιλαμβανομένου του νέου κανονισμού[8] που διέπει τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

2. Ανάπτυξη στενότερης εργασίας και, όπου είναι δυνατόν, ανάληψη κοινής δράσης μεταξύ των οργάνων και των οργανισμών της ΕΕ, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της προσπάθειάς τους να προωθήσουν την ενεργό ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη (φόρουμ πολιτών· επικοινωνιακές στρατηγικές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει των ευρωεκλογών του 2009 και συζητήσεις τύπου «Agora» με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών· πρωτοβουλίες της Επιτροπής των Περιφερειών και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής).

3. Υποστήριξη υφιστάμενων πρωτοβουλιών της ΕΕ, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων της Επιτροπής που προωθούν την ενεργό ιδιότητα του πολίτη — όπως είναι, π.χ., το πρόγραμμα «Η Ευρώπη για τους πολίτες», το ευρωπαϊκό ταμείο ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών, τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής και καταπολέμησης της φτώχειας, άλλες μεμονωμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους διαπολιτισμικού διαλόγου (2008) και του ευρωπαϊκού έτους δημιουργικότητας και καινοτομίας, καθώς επίσης η προπαρασκευαστική δράση του προγράμματος ηλεκτρονικής συμμετοχής και οι συναφείς δραστηριότητες και η πρωτοβουλία «ηλεκτρονική ένταξη». Με τον τρόπο αυτό, το «Debate Europe» θα ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Επιτροπή για να εξηγήσει στους πολίτες την προστιθέμενη αξία των πολιτικών της ΕΕ (π.χ., τα επιτεύγματα στον τομέα της εσωτερικής αγοράς – τέλη περιαγωγής στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, πτήσεις χαμηλού κόστους, μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης, προστασία του περιβάλλοντος και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής).

4. Συνέχιση άλλων επιτυχημένων ενεργειών του σχεδίου Δ (διαδικτυακές συζητήσεις, στενότερη επικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων της ΕΕ και των πολιτών· συνεργασία μεταξύ των γραφείων πληροφοριών της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με χρήση των κέντρων αναμετάδοσης πληροφοριών της ΕΕ για «επικέντρωση στο τοπικό επίπεδο»).

Σύνδεση των συζητήσεων των πολιτών με αντιπροσωπευτικούς πολιτικούς φορείς

Υπάρχει γενική επιθυμία για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των πολιτικών που υλοποιούνται, αφενός, σε εθνικό και, αφετέρου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα χρειάζονται υποστήριξη στην προσπάθειά τους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο κάθε εθνικής δημόσιας σφαίρας. Ιδίως κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών για τις ευρωεκλογές, τα ευρωπαϊκά θέματα πρέπει να έρχονται στο προσκήνιο και οι πολίτες πρέπει να αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπο που έχουν στην καθημερινή τους ζωή οι πολιτικές επιλογές που κάνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το «Debate Europe» θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενίσχυση των εν εξελίξει προσπαθειών που καταβάλλει η Επιτροπή για τη γεφύρωση του προαναφερόμενου χάσματος. Θα συγχρηματοδοτήσει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα διαβουλεύσεων με τους πολίτες, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε συνεργασία με ομάδες προβληματισμού, ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, πολιτικά κόμματα και ιδρύματα. Θα προωθήσει επίσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο ενέργειες που θα δίνουν τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες να συνδιαλέγονται, να συνθέτουν τις απόψεις τους, να τις συζητούν με τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και να εμπλέκουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Η πρωτοβουλία «Debate Europe» θα επωφεληθεί από τον νέο κανονισμό της ΕΕ για τα πολιτικά κόμματα και ιδρύματα, που είναι ένα από τα πρακτικά μέτρα τα οποία απέρρευσαν από την πρώτη φάση του σχεδίου Δ. Ο κανονισμός διευρύνει το πεδίο των δραστηριοτήτων των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και υποστηρίζει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συμμετοχή των πολιτών σε ένα συνεχή, γνήσιο και τεκμηριωμένο πολιτικό διάλογο.

Το 2007 τα εν λόγω ιδρύματα υπέβαλαν σχέδια δράσης στην Επιτροπή, σκοπός των οποίων είναι η υλοποίηση σειράς πιλοτικών δραστηριοτήτων το 2008: ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις επόμενες ευρωεκλογές μέσω επιμορφωτικών εκδηλώσεων, στοχοθετημένων επικοινωνιακών πρωτοβουλιών, διαδικτυακών τόπων, φυλλαδίων και δημιουργία δικτύων με εθνικά ιδρύματα και ομάδες προβληματισμού. Από το Σεπτέμβριο του 2008 και εφεξής, τα πολιτικά ιδρύματα θα επιδοτούνται σε μόνιμη βάση.

Η πρωτοβουλία «Debate Europe» θα συμπληρώσει τις προσπάθειες αυτές, καλώντας τα πολιτικά ιδρύματα να συμβάλουν στις διαβουλεύσεις με τους πολίτες, τις οποίες οργανώνει η κοινωνία των πολιτών.

Ενίσχυση της συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το συνέδριο που οργανώθηκε το Δεκέμβριο του 2007 στο πλαίσιο του σχεδίου Δ με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης — Η ατζέντα των πολιτών» κατέδειξε ότι τα όργανα της ΕΕ έχουν μεγαλύτερο βάρος όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν από κοινού σε εκδηλώσεις διαλόγου με τους πολίτες. Οι εκδηλώσεις αυτού του είδους είναι για εν λόγω όργανα μια ευκαιρία να καταδείξουν ολόκληρο το φάσμα της δημοκρατικής διαδικασίας της ΕΕ, πράγμα που με τη σειρά του δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ. Αυτή η μορφή διοργανικής συνεργασίας θα ενσωματωθεί στα προγράμματα «Debate Europe» σε ευρωπαϊκό καθώς και σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην επικοινωνιακή του στρατηγική σχετικά με τις εκλογές, ζητά τη στενή συνεργασία μεταξύ των οργάνων της ΕΕ. Η πρωτοβουλία Debate Europe θα συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης. Πράγματι, η συνεργασία όχι μόνο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και με την Επιτροπή των Περιφερειών καθώς και με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχει κρίσιμη σημασία για την προώθηση της ενεργού ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη. Κάθε όργανο/οργανισμός έχει αποκτήσει σημαντική πείρα στην οργάνωση φόρουμ πολιτών.

Η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις επόμενες προεδρίες της ΕΕ που επιθυμούν να οργανώσουν διασκέψεις κορυφής πολιτών με τη συμμετοχή των διαφόρων οργάνων και οργανισμών της ΕΕ, παρέχοντας έτσι μια «πλατφόρμα» που θα δίνει στους ευρωπαίους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων μια εικόνα για τις απόψεις των πολιτών σχετικά με συγκεκριμένα ζητήματα.

Ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των προγραμμάτων της Επιτροπής

Η πρωτοβουλία «Debate Europe» θα συμπληρώνει και θα λειτουργεί σε συνέργεια με άλλα προγράμματα της Επιτροπής τα οποία προάγουν την ενεργό ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των προγραμμάτων «Debate Europe» θα είναι η διοργανική, πολιτική και επικοινωνιακή τους διάσταση — οι διαβουλεύσεις που θα οργανώνονται σε περιφερειακό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο θα οδηγούν σε μια τεκμηριωμένη δημόσια συζήτηση μεταξύ των πολιτών και των υπεύθυνων λήψης αποφάσεων των κρατών μελών και όλων των οργάνων της ΕΕ.

Οι συγγραφές υποχρεώσεων των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων «Debate Europe» θα εξασφαλίζουν ότι τα επιλεγόμενα σχέδια λαμβάνουν υπόψη τη συνολική πολιτική προσπάθεια που καταβάλλει η Επιτροπή για να προωθήσει την ενεργό ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη, και συγκεκριμένα:

- το πρόγραμμα «Η Ευρώπη για τους πολίτες», το οποίο προάγει την ενεργό ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη, παρέχοντας στήριξη σε ευρύτατο φάσμα παραγόντων (τοπικές αρχές, κοινωνία των πολιτών, επιχειρηματικές και καταναλωτικές οργανώσεις, πολίτες), για να μπορούν να δρουν, να συζητούν, να συνδιαλέγονται και να δικτυώνονται με πολλούς και ποικίλους τρόπους, τόσο παραδοσιακούς (δραστηριότητες αδελφοποίησης, διακρατικά προγράμματα της κοινωνίας των πολιτών) όσο και καινοτόμους (π.χ., επιτροπές πολιτών)·

- το ευρωπαϊκό έτος διαπολιτισμικού διαλόγου (2008), στο οποίο συμμετέχουν όλα τα όργανα/οργανισμοί της ΕΕ, και το ευρωπαϊκό έτος δημιουργικότητας και καινοτομίας (2009)·

- τα ευρωπαϊκά πολιτικά ιδρύματα και κόμματα, τα οποία προσπαθούν, με τη στήριξη της Κοινότητας, να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις επόμενες ευρωεκλογές·

- το ευρωπαϊκό ταμείο ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών. Η ένταξη των μεταναστών είναι μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας έχουν αναπτυχθεί στενές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ διαφόρων επιπέδων κυβερνητικών και μη κυβερνητικών παραγόντων, όπως είναι οι εργοδότες, τα συνδικάτα, οι θρησκευτικές οργανώσεις, η κοινωνία των πολιτών, οι ενώσεις των μεταναστών, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τους μετανάστες·

- την προπαρασκευαστική δράση του προγράμματος ηλεκτρονικής συμμετοχής, που επιδιώκει την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη νομοθετική διαδικασία και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ, με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Έχουν ήδη δοκιμαστεί ορισμένες νέες μορφές αλληλεπίδρασης μεταξύ των πολιτών και των ευρωπαϊκών οργάνων·

- τις ερευνητικές και συνοδευτικές πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας στους τομείς της διακυβέρνησης και της ιδιότητας του πολίτη (πρόγραμμα εργασίας στον τομέα των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών) και της δέσμευσης των πολιτών υπέρ της επιστήμης (πρόγραμμα εργασίας σχετικά με την επιστήμη στην κοινωνία)[9].

Περαιτέρω ανάπτυξη άλλων πρωτοβουλιών του σχεδίου Δ

Το «Debate Europe» θα λειτουργεί παράλληλα και σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες των κρατών μελών, πολλές από τις οποίες προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες διοργανικής συνεργασίας. Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:

- Πιλοτικά δίκτυα πληροφόρησης (PIN) — οι σχετικές συμβάσεις έχουν ήδη υπογραφεί. Στα δίκτυα αυτά θα συμμετέχουν μέλη του ευρωπαϊκού, των εθνικών και των περιφερειακών κοινοβουλίων, δημοσιογράφοι και ευρωπαίοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και ιδεών για την ΕΕ. Τα πιλοτικά δίκτυα πληροφόρησης θα φέρουν την ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση πιο κοντά στα εθνικά κοινοβούλια. Θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και άλλα ηλεκτρονικά μέσα και συναντήσεις, με στόχο να αναπτυχθούν «δίκτυα ιδεών» και να βοηθηθεί η σύνδεση των πολιτικών και των μέσων μαζικής επικοινωνίας με καινοτόμα σχέδια της κοινωνίας των πολιτών.

- Ευρωπαϊκοί δημόσιοι χώροι — οι αντιπροσωπείες της Επιτροπής και τα γραφεία πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μαδρίτη, το Ταλίν και το Δουβλίνο συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ευρωπαϊκών δημόσιων χώρων, στους οποίους φιλοξενούνται εκθέσεις, συζητήσεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις επιμόρφωσης για θέματα της ΕΕ. Προβλέπεται η επέκταση αυτού του πιλοτικού σχεδίου και σε άλλες πρωτεύουσες, με αφετηρία τη Ρώμη, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη και το Βερολίνο.

- Φόρουμ πολιτών — το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και η Επιτροπή των Περιφερειών οργανώνουν φόρουμ πολιτών στα κράτη μέλη. Το «Debate Europe» θα ενθαρρύνει τα μέλη των διαφόρων οργάνων και οργανισμών της ΕΕ να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν από κοινού στα εν λόγω φόρουμ, βάσει της συνιστώσας του σχεδίου Δ «ευρωπαϊκές στρογγυλές τράπεζες για τη δημοκρατία»[10].

- Επισκέψεις στα κράτη μέλη — οι επισκέψεις που πραγματοποίησαν διάφοροι επίτροποι στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του σχεδίου Δ τους έφεραν σε επαφή με τα εθνικά κοινοβούλια, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και την κοινωνία των πολιτών. Υπάλληλοι της Επιτροπής ενθαρρύνθηκαν να επισκεφθούν τα παλιά τους σχολεία. Το «Debate Europe» θα αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις άμεσες διαπροσωπικές επαφές αυτού του είδους, σύμφωνα με τη στρατηγική ενεργοποίησης του προσωπικού της Επιτροπής[11], η οποία ενθαρρύνει τα μέλη του προσωπικού της να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στον τομέα της επικοινωνίας ως πρεσβευτές του οργάνου, π.χ. μέσω της δράσης «Επιστροφή στο σχολείο» και του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού δικτύου (Enterprise Europe Network). Το «Debate Europe» θα ενθαρρύνει επίσης τα μέλη και τους υπαλλήλους των άλλων οργάνων και οργανισμών της ΕΕ να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή.

- Ακόμη μεγαλύτερη επικέντρωση στο τοπικό επίπεδο — τα κέντρα Europe Direct, μαζί με τις αντιπροσωπείες της Επιτροπής, οργάνωσαν συζητήσεις, εκδηλώσεις και σεμινάρια με τους πολίτες σε μικρές και μεγάλες πόλεις εκτός των πρωτευουσών των κρατών μελών. Το πρόγραμμα «Debate Europe» θα συνεχίσει την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων, αξιοποιώντας το γεγονός ότι το 2009 θα δρομολογηθεί η δεύτερη γενιά των κέντρων Europe Direct.

- Βελτιστοποίηση των σφυγμομετρήσεων του Ευρωβαρομέτρου — οι σφυγμομετρήσεις που διενεργεί η Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωβαρομέτρου θα λαμβάνουν υπόψη την πείρα που αποκτήθηκε κατά την πρώτη φάση υλοποίησης των προγραμμάτων του σχεδίου Δ, όταν δοκιμάστηκαν σε πανευρωπαϊκή κλίμακα τεχνικές διαβουλευτικής δημοσκόπησης για το μέλλον της ΕΕ.

- Διαδικτυακές συζητήσεις — ο διαδικτυακός τόπος «Debate Europe», που είναι αφιερωμένος στο σχέδιο Δ, αναβαθμίστηκε τον Ιανουάριο του 2008, ούτως ώστε να αυξηθεί η δυνατότητά του να φιλοξενεί διαλογικές συζητήσεις με τους χρήστες του διαδικτύου για επίκαιρα θέματα της ΕΕ. Την πρόσφατη επανέναρξη των διαδικτυακών συζητήσεων θα ακολουθήσουν παρόμοιες ηλεκτρονικές συζητήσεις αργότερα το 2008 και το 2009.

πρόσκληση υποβολής προτάσεων και αποκεντρωμένες ενέργειες

Η πρωτοβουλία «Debate Europe» θα εξασφαλίσει ότι η συνολική προσπάθεια που καταβάλλει η Επιτροπή για την προώθηση της ενεργού ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη εντάσσεται σε μια συνολική διοργανική προσπάθεια, η οποία επηρεάζει τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Προτείνεται μια διττή στρατηγική, η οποία υποστηρίζεται από προϋπολογισμό ύψους 7,2 εκατομμυρίων ευρώ:

- πανευρωπαϊκό επίπεδο: μια κεντρική πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη συγχρηματοδότηση ενός συνολικού διακρατικού σχεδίου, που θα καλύπτει και τα 27 κράτη μέλη, με προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ·

- εθνικό και περιφερειακό επίπεδο: αποκεντρωμένες προσκλήσεις και ενέργειες για την υποστήριξη τοπικών σχεδίων με προϋπολογισμό 5,2 εκατομμυρίων ευρώ [12].

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η συγγραφή υποχρεώσεων της πρόσκλησης υποβολής προσφορών θα αναφέρει ότι, λαμβανομένης υπόψη της πείρας που αποκτήθηκε από την πρώτη σειρά διακρατικών προγραμμάτων συμμετοχικής δημοκρατίας, η πρωτοβουλία «Debate Europe»:

- θα οργανώσει διαβουλεύσεις με τους πολίτες σε κάθε κράτος μέλος·

- θα καθορίσει μια κοινή δέσμη συμπερασμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις οποίες θα αποστείλει στις ευρωπαϊκές πολιτικές οργανώσεις·

- θα καλέσει τους πολίτες σε ένα διάλογο με τους αιρετούς εκπροσώπους και τις ευρωπαϊκές πολιτικές οργανώσεις, με στενή συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών.

Σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, οι αντιπροσωπείες της Επιτροπής:

- έχουν προγραμματίσει για το 2008 περίπου 140 ενέργειες, με στόχο την προώθηση της δημόσιας συζήτησης σε όλη την ΕΕ·

- θα συγχρηματοδοτήσουν ενέργειες για την κάλυψη ειδικών αναγκών (π.χ., ενέργειες που απευθύνονται σε σχολεία και κέντρα νεότητας, εκθέσεις και φεστιβάλ, συνέδρια, σεμινάρια, εκδηλώσεις με μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.λπ.) μέσω τοπικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων·

- θα υλοποιήσουν τις ενέργειες αυτές με τη συνδρομή των άλλων οργάνων και οργανισμών της ΕΕ μέσω, π.χ., των ευρωπαϊκών δημόσιων χώρων, του ευρωπαϊκού έτους διαπολιτισμικού διαλόγου, του σχεδιαζόμενου ευρωπαϊκού έτους δημιουργικότητας και καινοτομίας και των εθνικών πολιτιστικών φορέων της ΕΕ.

Ανάλογα με το εκάστοτε εθνικό πλαίσιο, ακόμη και μια περιορισμένη χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε γόνιμο διάλογο για τα θέματα της ΕΕ. Οι αντιπροσωπείες της Επιτροπής, σε συνεργασία με τα γραφεία πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα αυξήσουν τον αντίκτυπο των εν λόγω εκδηλώσεων διαλόγου, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν τα υπάρχοντα και τα νέα περιφερειακά και τοπικά δίκτυα και να συμβάλουν στη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών, με τη χρήση μέσων ηλεκτρονικής συμμετοχής[13]. Θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν χρήσιμες για τους πολιτικούς που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συζητήσεις ως βάση διαλόγου με τους εκλογείς τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Συμμετοχή των πολιτών

Η δημόσια στήριξη της ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενεργό και ανοιχτή δημόσια συζήτηση και με την εξασφάλιση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Εκτός από τις πολλές διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και το ευρύ κοινό τις οποίες οργάνωσε η Επιτροπή για συγκεκριμένα θέματα πολιτικής, η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη πολιτική συζήτηση και ευαισθητοποίηση, αν θέλει να επιτύχει τους στόχους της και να εφαρμόσει τις ενδεδειγμένες πολιτικές. Αυτός είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους της επικοινωνιακής πολιτικής της Επιτροπής[14]: να ενισχύσει τη θέση των πολιτών, προωθώντας την ενεργό ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη .

Σύνδεση με τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής

Οι πλέον ενδεδειγμένοι παράγοντες για την ένταξη των ευρωπαϊκών θεμάτων στον εθνικό δημόσιο διάλογο και την προώθηση της διασυνοριακής δημόσιας συζήτησης σε όλη την Ευρώπη είναι τα πολιτικά κόμματα και οι αιρετοί αντιπρόσωποί τους. Για την προώθηση της δημόσιας συζήτησης και του διαλόγου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, πρέπει να υπάρχουν διασυνοριακοί δίαυλοι επικοινωνίας. Η Επιτροπή συνέβαλε στην ανάπτυξη διαύλων αυτού του είδους μέσω νομοθετικών προτάσεων που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, μέσω μιας σειράς προγραμμάτων που απευθύνονται στους πολίτες και δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και μέσω του σχεδίου Δ.

Μετά τη σειρά πιλοτικών σχεδίων που υλοποιήθηκαν, η πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω σχεδίων τροφοδοτούν την πολιτική διαδικασία λήψης αποφάσεων. Κατά την πρώτη φάση του σχεδίου Δ επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει σαφής ζήτηση για μέτρα ενίσχυσης και επέκτασης του πολιτικού διαλόγου για τα ευρωπαϊκά θέματα και ότι η συμμετοχική δημοκρατία μπορεί να συμπληρώσει λυσιτελώς την αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Κατά την επόμενη φάση, που θα καλύψει τα έτη 2008 και 2009 και θα συμπέσει με την παραμονή των ευρωπαϊκών εκλογών, η πρωτοβουλία «Debate Europe» θα παράσχει ένα επιχειρησιακό πλαίσιο για την ανάπτυξη επαφών, τη δημιουργία δεσμών και την ανάληψη δραστηριοτήτων σε βάση συνεργασίας. Πρέπει όμως να συνεκτιμηθεί και η μακροπρόθεσμη προοπτική της: η πρωτοβουλία «Debate Europe» επιδιώκει να αλλάξει την αντίληψη σύμφωνα με την οποία τα θέματα της ΕΕ είναι τόσο αφηρημένα και τόσο «ξεκομμένα» από την εθνική δημόσια σφαίρα, ώστε να μην ενδιαφέρουν τους πολίτες, ενώ δίνει την ευκαιρία να εξαλειφθεί ο συχνά τεχνητός διαχωρισμός μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών θεμάτων.

Παράρτημα 1: περιγραφή των προγραμμάτων του σχεδίου Δ

Παράρτημα 2: ανοιχτή επιστολή / συστάσεις από τους συμμετέχοντες στο τελικό συνέδριο για τα έξι προγράμματα του σχεδίου Δ για τους πολίτες

Παράρτημα 3: σχέδιο κεντρικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων

Παράρτημα 4: σχέδιο αποκεντρωμένης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων

ANNEX 1

Citizens' consultations projects co-funded by the Commission in the framework of Plan D in 2006-2007 projects

Speak Up Europe

- Co-ordinator: European Movement International

- Amount of the project: EUR 1,039,310.63

- Grant from the EU budget: EUR 719,375.70

- Pan-European

- An integrated approach combining virtual and face to face communication, both on a European level and on a national level.

- Virtual: each partner created a national web site. Web animation (e.g. cartoon "What has Europe ever done for us?).".

- Face to face: a series of local, national and European events.

- 27 000 people had taken part physically in the project by the end of September 2007.

- Specific multimedia site targeting youth, called "European Vibes".

- Specific site launched by one of the partners, Euractiv, called "EU debates and opinions" to promote the outcome of Speak Up Europe had received 110 000 viewers by end of September 2007.

European Citizens' Consultations

- Co-ordinator: King Baudouin Foundation

- Amount of the project: EUR 2.715.376,60

- Grant from the EU budget: EUR 1.895.751,95

- Pan-European.

- Deliberative consultation of citizens on a national level, on the basis of an agenda set at European level by a sample of citizens.

- European synthesis of the outcome of the national consultations and a European web site.

- 1 800 citizens participated in the project altogether.

- Feedback from 1 000 out of the 1 800 citizens involved via an evaluation survey.

Tomorrow's Europe

- Co-ordinator: Notre Europe

- Amount of the project: EUR 1.352.500

- Grant from the EU budget: EUR 849.500

- Pan-European

- Europe-wide deliberative poll.

- 3 550 citizens polled on the future of the EU.

- 362 of them were randomly selected to deliberate for three days in Brussels, with the help of experts.

- They filled in a questionnaire at the beginning of the deliberative phase and were polled at the end to measure the evolution of their views.

Our message to Europe

- Co-ordinator: Deutsche Gesellschaft e.V.

- Amount of the project: EUR 358.000,00

- Grant from the EU budget: EUR 250.000,00

- Germany, Austria, Slovakia, Czech Republic, Poland.

- 4 000 participants altogether.

- 70 intensive dialogue events (54 in Germany, 4 in Austria, 4 in Slovakia, 4 in Czech Republic, 4 in Poland) with panel discussions.

- Opinion polls carried out during those events: 2600 people polled altogether, under 21 and over 21.

- In 20 of the events people had the opportunity to have their individual "message to Europe" recorded on video - 300 audiovisual messages collected altogether.

Radio Web Europe

- Co-ordinator: CENASCA-CISL

- Amount of the project: EUR 794.475,03

- Grant from the EU budget: EUR, 556.132,50

- Italy, Lithuania, Austria, UK, Spain, Portugal, Malta.

- Creation of a multimedia and interactive website targeting 18-35 years old. Content determined by face to face meetings with target audience through focus groups (two per country). At a second stage, workshops to collect feedback.

- National reports served as a basis for a synthesis report.

- Users can view and download audiovisual products and post their own (comments, videos, interviews, games, cartoons…). At the end of the project, website hosted 200 multimedia products. Average number of monthly visits: 5 000.

Our Europe-Our Debate-Our Contribution

- Co-ordinator: European House Budapest

- Amount of the project: EUR 364.000

- Grant from the EU budget: EUR 254.500

- Hungary, Austria, Italy, Slovakia and Slovenia.

- Fostering debate at grass-root level by meeting people in the streets and public transport, asking them to reply to a questionnaire (also posted on the project's English-language website).

- A "regional events" dimension (face to face meetings).

- A European bus touring the five countries, displaying a "European labyrinth" at every stop which people were invited to enter with a "European passport". People's views were recorded on video at every stop.

- The aim was to collect 2 500 people's views on Europe either through the questionnaire or by video.

Projects co-funded by the Commission Representations in the framework of Plan D in 2007-2008

Representation | Project |

Bulgaria | Regional Dialog Open Forum: Women for Social Inclusion |

The Tender Europe: targeting more marginalised social groups – meetings and debates in schools, youth organisations, municipalities, chambers of commerce etc. |

An Investment for Creating Qualified and Internationally Educated Young People Corresponding to the Requirements of the European Single Market: Advertise the possibilities provided through European funding under the ERASMUS Program. |

No to Discrimination in United Europe: Let us Talk about the Different! Civic debate on issues related to discrimination and dissemination of EU best practices in the field of anti-discrimination measures in the cross-border region Svishtov (BG) - Zimnitch (RO). |

Czech Republic | Gender Studies OPS: Flexicurity/labour market/ professional-private life - survey, video, discussions, leaflets, audit of pre-school establishments. |

Klub mladych Evropanu, o.s.: Generation EU: Target group - young people 15-19years. Workshops on labour market, education, security, freedom, future, European social model, European identity/values, 1 national conference. |

Denmark | Your Europe |

Food Safety in the Consumers’ EU |

Gender Divided Labour Market and Violence against Women |

Global Citizen and EU |

The Model Parliament |

Estonia | Federation of Estonian student unions - Estonia in the EU’s higher educational system (seminars, conference, articles in student press, discussions on internet forums, publication). |

Junior Achievement Estonia - Youth Entrepreneurship Conference on gender equality Project activities. |

NGO umbrella organisation in Viljandi - promotion of equal opportunities of local level citizens in the EU (conference, seminars, youth forum, study visit to Finnish rural areas). |

France Paris | Europe, the future and citizenship in the Aquitaine region. |

Brittany youth's contribution to a European strategy to limit the scale of climate change. |

Know more about Europe to understand it better. |

Young European prize. |

Les Eurois, citizens of Europe. |

Europe for and by the young. |

A silent majority: women in the EU. Awareness raising among women, a major stake for the future of Europe. |

Etats généraux de l'Europe. |

Etats généraux de l'Europe. |

Deedale – Vendée region. |

Hungary | Launch of the Hungarian chapter of the European Youth Parliament (Pillar Foundation) |

National consultation of women (Partners Hungary Foundation) |

Climate Change Youth Campaign (WWF Hungary) |

Ireland | Institute of European Affairs (Future of Europe including immigration; crime and terror; climate change; Reform Treaty; Citizens Europe; EU@50; What has Europe done for citizens; use of overall theme "Europe 2.0". Use of web based products to widen and deepen the debate; meetings and debates across colleges, and other centres; production and dissemination of publications; explaining the new Treaty to different groups and especially the target groups; specifically target young professionals. Virtual tools and meetings, debates, high visibility events; dedicated Europe 2.0 website; podcasts; production of "6 Pack" information items for use with the target groups; production of a book "What the Reform Treaty Means", pamphlets; Young Professional network; high profile discussions and debates. |

Irish Countrywomen's Association (ICA) : legal rights in Europe; Irish farm Families; Quality of Life in Europe; Migration; Social Reality. Regional Seminars; training of co-ordinators; use of co-ordinators for training and organisation of seminars; use of expert speakers. Focus is on 16,000 families. |

Latvia | Regional debates on social reality |

Youth observers in local and district authorities on cohesion and regional policy |

Training of multipliers - schoolchildren and teachers - on corruption and transparency issues |

Malta | Fondazzjoni Temi Zammit |

Portugal | Porto, Coimbra, Santarém, Évora and Faro Environment protection / Energy- Youth |

National: Future of Europe; Europe in the world; Migrations; Security - Youth |

All islands of the archipelago of Azores European integration; Future of Europe; Europe in the world |

Vila Real district Prosperity; Solidarity; Segcurity and Freedom e Liberdade; Future of Europe; Europe in the world |

Beira Interior Solidarity – European Year Equality; European Year of Intercultural Dialogue; Cohesion and Rural Developement Sept.2007 to August 2008 |

Spain Madrid - Barcelona | Fundación Ciudadanía Euro activos. ex:talleres para jóvenes que quieren darle la vuelta a Europa |

Europa Action and Lobby Development of a multilingual forum. |

Infocentro de Zaragoza Europa Joven, 50 años de logros |

Casal d'Europa de Sabadell Euroaptive,T |

The Netherlands | Communicado Foundation Le Camping: Development of a pilot episode for six broadcastings for NL school TV. EU is visualised as a campsite; Member States are tents with their habitants. EU cooperation issues (enlargement, environment etc..) are explained through interaction of the actors in a comprehensible and educational way. |

ETV NL Europe is Fun! : Production of an educational project for secondary education scholars. A competition for digital EU stories, study materials and teachers training. |

Stichting Eggietalk (io) Eggietalk. Communication translation programme: pupils can communicate in their own language with pupils in other EU languages. |

Click on Europe. "Debatainment" with website and educational material for lower secondary education. Organisation aims at stimulating hard-to-reach target group to debate Europe in a competitive way. |

Nationaal oorlogsmuseum/ CHO Consultants Freedom and Democracy: Fundamental rights in Europe. Creating awareness and stimulating debate among youth in the national war museum. Electronic info pillars will be placed in the museum (including a voting system), and a website will be launched with small clips on 4 basic rights. |

Passage Christelijk-Maatschappelijke Vrouwenbeweging Living together in Europe: Project proposed by the 4 largest woman movements in NL combined. The target group is approximately 120.000 female members, including many housewives. Newsletter, symposium, study days and an EU crafts contest. spin-off through family, friends etc. Create awareness of European issues among the members and to promote woman participation (use of voting right) in the 2009 European Parliament elections. |

Nationale Jeugdraad All about Europe.nl: website aiming at providing youth with a complete overview of the EU, to facilitate a structured dialogue. Bundle all relevant info for youth in one website. Nationale Jeugdraad (National Youthcounsil) portal website: Allesovereuropa.nl. This portal will bundle all relevant EU information for youth and youngsters in an understandable manner. Advertising campaign. |

CED Groep Europe in the news: 8 special topics on the EU. Communication with pupils in other EU countries. EU section added to existing website.Website is part of "learning by discussing/debating" teaching method. |

United Kingdom London | Women in Northern Ireland – Connecting to Europe. Northern Ireland Women's European Platform. The platform aims to promote any charitable purpose for the benefit of women in Northern Ireland including the advancement of their education and development. |

My Voice in Europe The Community Development Foundation is a leading source of intelligence, guidance and delivery on community development in England and across the UK. The overall aim of the European and International Unit of CDF is to link and feed into practice and policy within the European and International arena by acting as a bridge between the UK and relevant international mechanisms. |

Voicing young people’s views on climate change Inspire, support and celebrate young people as agents for change in society. Their aim is to create a generation of young, active citizens, drawn from all sectors of the UK population who will be a force for change in achieving global social and environmental justice. |

Flexicurity: young workers’ views in a cohesion region Bevan Foundation,at the forefront of new thinking about achieving a fair and just Wales by carrying out research, organising conferences and debates, and by publishing articles and reports. |

Fem e-U Link,FATIMA Women's Network Innovation Centre. Fatima is a socially responsible minority ethnic-led organisation supporting the social and economic empowerment of all women through inter alia personal development, education and training, networking and engagement, as well as research and consultation. |

Forward Ladies Limited Non-profit business support network for women -networking opportunities, inspirational speakers, training, mentoring, coaching, business support and facilitates international trade missions. |

People and Politics Day-Europe: promoting democracy and active citizenship. Research, conferences, reports, promotion of democratic change. |

Decentralised communication actions planned by Commission Representations in 2008

Plan D decentralised actions planned for 2008 |

Action type | Member State | Associated communication priority | € |

1. Local calls | Programmed | UK | Energy & CC | 150 000 |

Italy | Intercultural Dialogue | 150 000 |

Netherlands | None | 142 000 |

Austria | 203 000 |

Germany | 200 000 |

Sub-total | 845 000 |

To be programmed | Amounts confirmed | Netherlands | None | 258 000 |

Malta | 150 000 |

Germany | 100 000 |

Slovakia | 50 000 |

Czech Rep. | 50 000 |

Lithuania | 20 000 |

Sub-total | 628 000 |

Amounts TBC | Latvia | None | TBC |

Slovenia | Reform Treaty | TBC |

Total | 1 473 000 |

2. Other actions | 3 429 867 |

Total Plan D | Allocated | 5 200 000 |

Requested | 4 902 867 |

ANNEX 2

Open letter / recommendations from the participants at the concluding conference of the six Plan D citizens’ projects

The future of Europe-the citizens' agenda Open letter to the EU Heads of State and Government, the National Parliaments, the European Union Institutions and European political parties |

Brussels, 9 December 2007

Next week, the Heads of State and Government of the European Union will sign the Lisbon Treaty. The EU celebrated its 50th Anniversary this year. Since 1957, the European Union has progressed from economic cooperation to a political union that affects the lives of almost 500 million citizens. This evolution also brings responsibilities for the political leaders of Europe. The permissive consensus that existed at the beginning has to be turned into an actively earned consensus in dialogue with the European citizens.

Associating citizens to the European construction is more than ever a fundamental issue. If we do not want the citizens to desert once more the European elections in 2009, political leaders need to regain the citizens' trust and confidence in the European project and show they care about citizens' involvement in the decision-making machine.

Plan D launched by Commission Vice-President Margot Wallström responded to this challenge in a novel manner. It co-financed a series of projects to learn how ordinary citizens can be invilved in the EU decision-making and how they view the EU's future. This exercise responds to a basic value of the EU in the 21st century: active citizenship.

The European Movement International, the King Baudouin Foundation, Notre Europe, Deutsche Gesellschaft, European House Budapest and CENASCA-CISL, with a large network of partners across Europe have engaged actively in Plan D. A series of grass roots debates, consultations, polls and events aimed at consulting citizens on their visions of Europe have been carried out in a number of Member States, while deliberative polling and consultation has taken place on a pan-European scale.

Thousands of citizens took part in those projects throughout the European Union in 2007. Over 250 of them have assembled in Brussels on 8 and 9 December to debate on the major concerns which have emerged through Plan D. There was a clear consensus among participants that more opportunities of this kind should be provided to involve citizens in the debate over Europe's future.

They have structured these concerns into three themes:

1. The human aspects of globalisation

2. Enlargement, political integration and EU citizenship

3. The EU's role on the world stage.

They have consolidated their conclusions into a single set of recommendations (annexed to this letter).

They have debated those recommendations with decision-makers representing the EU institutions as well as the present Portuguese and future Slovenian Presidencies of the EU:

- Mrs. Margot Wallström, Vice-President, European Commission.

- Mrs Jillian van Turnhout, Vice-President, European Economic and Social Committee.

- Mr. Ivo Opstelten, Mayor of Rotterdam, Member of the Committee of Regions,

- Mr. Pierre Jonckheer, Member of the European Parliament

- Mr. Valter Lemos, Portuguese Secretary of State for Education,

- Ambassador Igor Sencar, Permanent Representative of Slovenia.

They call on the European political parties to address those recommendations in their programmes and to discuss them with citizens in view of the elections to European Parliament in 2009.

They call upon the EU Heads of State and Government, both in their capacity as European but also as national leaders, to heed those recommendations and thereby encourage the development of active European citizenship, without which there cannot be a truly political Union.

They call for the dialogue with citizens on European issues to be continued and deepened in the future.

The participants to the conference on "The future of Europe-the citizens' agenda

Twenty–seven recommendations |

1. As work is considered a crucial dimension for individual emancipation, the welfare systems should protect citizens’ life conditions during periods of transition for example by providing people with an unemployment indemnity when changing jobs.

2. Citizens expect more action from the EU in the area of social policy and social cohesion in order to fight the black market, reduce salary gaps, promote gender-equality, ease unemployment and to make it attractive to work longer before retiring.

3. The EU should promote equal rights, comparable standard of living in all EU member states and foster equal opportunities through harmonised social and economic policies and a welfare model for all member states.

4. The Member States and the EU should make sure that migrants enjoy equal rights and opportunities and have access to education and work if they observe the laws, rules and values of the host country and commit to learning the language.

5. The European migration policy , so far based only on restrictive measures, should adopt a more sophisticated approach aiming at the social and economic development of the involved countries. The EU needs to clarify its approach to economic refugee status.

6. Migration needs to be acknowledged as one of today’s most pressing issues, and cannot be tackled without a coherent development aid strategy.

7. The EU should ensure that part of each country’s national curriculum, in both schools and universities , requires a section on Democracy and European Citizenship, to ensure a greater understanding of the EU, its history, and its opportunities.

8. The EU should show more commitment to educational promotion in general but also specifically regarding European issues, e.g. through the expansion of existing educational EU programmes or the establishment of new EU programmes as well as the incorporation of the European integration process as a central topic in the national school curricula.

9. Exchange projects need further support to encourage young people to recognise the importance of their EU citizenship in the global context.

10. The EU should help preserving, appreciating and respecting the diversity of peoples, knowledge, customs and languages identities - while recognising common and shared European values.

11. Integration strategies such as the educational policy incorporating the EU into school curricula will favour the development of a European identity.

12. The EU should prioritise creating and communicating a new ‘memory’ about Europe , to move away from the stereotypes associated with certain countries and history, so that all citizens can be valued and we can understand each other better.

13. The EU should increase opportunities for a more active, direct participation of European citizens from all walks of life in policy-making through regular citizen Plan D-type participatory projects, debates, public hearings, etc. at EU but also at regional and national levels. More transparency-more influence for European citizens!

14. The EU should make sure that the current citizen recommendations are considered and discussed not only by the EU but also national policy-makers or become part of existing policy-making processes (e.g. impact assessments, public consultations). The EU should not only listen but also learn.

15. The EU should become more interactive, citizen friendly and inclusive, recognising the growing significance of regional approach and identity . New and innovative information technique should be used to improve communication with citizens especially young people. Specific attention has to be paid to the frequently neglected gender issues.

16. Climate change and energy security cannot successfully be dealt with at the national level alone. The EU should be given stronger powers to develop a common energy policy and ensure that Member States live up to the commitments they have made at European level.

17. In a global world, it makes sense for the EU to take greater responsibility than today in the fields of military action, foreign aid and diplomatic relations . The EU should be able to speak with one voice on a global level to defend its values.

18. The EU can be more efficient than national governments in security, police and struggle against drugs traffic and cartels .

19. The EU should lead the world in protecting the environment and promoting clean energy.

20. Europe should develop a strong voice on the global stage with common foreign and security policies that promote peace , security in regional conflicts democracy and the respect for human rights providing for a strong role model across the world, whilst recognizing the importance of the nation state.

21. The EU should show a united front in international affairs ; the current practice is influenced too much by national short-term interests and considerations.

22. The EU should tackle the impact of Europe’s energy use on both the economy and the energy and foster the transition to environmentally clean, safe and sustainable energy sources.

23. European citizens want the EU to take the lead when it comes to social, energy and environmental standards on a global level.

24. The EU should develop specific educational and action-oriented programmes for citizens on global issues such as trade, energy and the environment.

25. The EU should coordinate its aid programmes with NG Os engaged in humanitarian work to bring timely and efficient relief to crisis regions or to promote sustainable development.

26. The EU should lower barriers to international trade as, overall, freer trade benefits developed and developing countries.

27. The EU should show more commitment in the fields of international peacekeeping as well as humanitarian aid during catastrophes.

ANNEX 3

CENTRAL CALL FOR PROPOSALS - DG COMM No < A2-1/2008 > Financial support for an initiative emanating from organisations with a significant trans-national dimension as provided by the European Commission’s Debate Europe Communication

1. INTRODUCTION/BACKGROUND

On 13 October 2005 the Commission approved its Communication to the Council, to the European Parliament, to the European Economic and Social Committee and to the Committee of the Regions: Plan D for Democracy, Dialogue and Debate.

This was a listening exercise so that the European Union can act on the concerns expressed by its citizens. The Commission aimed to stimulate debate and widen recognition for the added value that the E U provides.

It was a two-way process which:

- informed the public about the EU's role, with examples of its projects and achievements,

- identified their expectations for the future in return.

On 29 November 2006 Vice President Wallström presented an information note to the College of Commissioners on Plan D – Widen & deepen the debate. The purpose of this was to take stock and further widen and deepen the debate in the period of reflection.

On 2 April 2008, the Commission adopted a Communication to the Council, the European Parliament, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions entitled "Debate Europe-building on the experience of Plan D for Democracy, Dialogue and Debate". It noted that the first phase Plan D focused on the "debate and dialogue" part of the process. The next phase of Plan D will take this process one step further and focus on "D for democracy", further enabling citizens to articulate their wishes directly to decision-makers and making better use of the media in the process. This new phase has been named "Debate Europe".

In October 2005 the Commission launched a series of Europe-wide civil society projects for 2006,which it co-financed. In 2007, it promoted a further series of initiatives, targeting young people and women in particular.

2. OBJECTIVES

One of the key lessons from this first round of projects and the concluding conference of Plan D is that the interface between citizens and EU decision-makers needs to be strengthened to ensure that issues of interest and concern Europe-wide are debated and addressed at a European level. There is a need to communicate those Europe-wide issues and concerns which affect to a large degree all of Europe's citizens identified from consulting on a pan-European basis and to communicate these to European political decision-makers and media especially in view of the June 2009 European elections.

As a result, the Commission wishes to strengthen the existing debate about the future of Europe and its impact on citizens' daily lives by launching one or more pan-European projects with the following objectives:

In a first phase;

- Carry out a Europe-wide dialogue between citizens, political decision-makers and other key opinion formers through a series of debates/conferences/consultations and other events, with a view to ascertaining citizens' principal issues and concerns at a European level which touch their daily lives. This dialogue will ensure a close involvement of the other EU institutions (EP, EESC, COR) and European political parties' foundations.

- The conclusions arising from these events would be synthesised and made public. At a concluding event they should be presented to European decision makers to give them the opportunity to react and take into account the concerns of the European electorate. This phase of the project should be completed ideally before the June 2009 European elections.

In a second phase, the contractor could continue with a series of meetings with newly-elected MEPs and representatives from the principal European media (television, radio, press).

In carrying out both phases, the contractor will take into account the European Year of Intercultural Dialogue and on-going Commission programmes such as Europe for Citizens and e-Participation.

The resulting projects will involve consortia of civil society organisations with a view to replying to these objectives on a Europe-wide scale. These consultations will complement those planned to be held at local level designed to address concerns focused on European issues with a more local impact.

3. TIMETABLE

3.1. Submission of applications

Publication of call beginning April 2008.

Applications must be submitted by end June 2008 at the latest.

Contracts will be signed September 2008.

Please read carefully section 10 of this call for proposals concerning the procedures for submitting applications.

3.2. Duration of projects

The project should begin between 1 September and 1 October 2008 and will be in two phases as described above.

The first phase will be completed by mid-May 2009 (before the European elections) and the second phase by 1 November 2009.

Applications must clearly state the project's starting and finishing dates (dd/mm/yy).

The maximum duration of projects is 14 months.

However, if, after the signing of the agreement and the start of the project, the beneficiary observes that, for fully justified reasons beyond his control, it becomes impossible to complete the project within the scheduled period, an extension to the eligibility period may be granted. A maximum extension of 3 months will be granted, provided that this is requested before the deadline specified in the grant agreement. The maximum duration will then be 18 months.

The period of eligibility of expenditure resulting from implementation of a project will begin on the day of signature of the grant contract by the last of the parties. If the nature of the project requires the project to start before the contract is signed, expenditure may be considered eligible before the signature of the contract. Under no circumstances can the eligibility period start before the date of submission of the grant application.

3.3. Information on the results of the selection

It is planned that applicants will be informed of the outcome of the selection procedure in July 2008.

The lists of selected projects will be published on the following website:http://europa.eu.int/comm/dgs/communication/grants/index_en.htm

Applicants whose applications have not been selected will be informed in writing.

4. FINANCING

The budget initially available for part-financing projects is estimated at € 2 000 000.

If during the 2008 budget year, additional amounts are allocated to boost the initial budget for this call for proposals, they might be allocated to co-financing projects which were adopted at the selection phase but not given priority for co-financing in the overall budget initially available. The Commission therefore reserves the right to set up a “reserve list” of proposals evaluated positively in order to take account of the resources actually available in the 2008 budget.

The grant awarded may not exceed 70% of the total eligible project costs.

Community contributions are meant to facilitate the implementation of a project which could not otherwise be implemented easily without the support of the European Union. They are based on the co-financing principle.

Consequently, a minimum of 30% of the total estimated eligible expenditure of the project must come from sources other than the European Union budget. Applicants must include evidence that co-financing is available (secured) for the remainder of the total cost of the project.

The Commission intends to finance 1 to 2 projects for a budget of € 1 or € 2 million in total.

The European Commission reserves the right not to distribute all the funds available.

The amount allocated by the Commission may not in any circumstances exceed the amount requested. Moreover, the Commission reserves the right to award a grant lower than the amount requested by the applicant.

An organisation is not entitled to receive more than one grant from the Commission for the action covered by the selected project.

After approval by the Commission, a “grant contract”, a draft of which is reproduced at Annex VI, expressed in euros and specifying the conditions and the financing level, will be concluded between the Commission and the beneficiary. The originals of the finance contract must be signed and returned to the Commission immediately for signature. The Commission will be the last party to sign.

The payment methods are detailed in the draft contract (Article I.4), with a list of eligible and ineligible costs (Article II.14 of the general conditions and Article I.3 of the special conditions of the grant contract).

5. ELIGIBILITY CRITERIA

Applications which comply with the following criteria will be the subject of an in-depth evaluation.

5.1 Eligible countries

Grant applications are eligible if they are presented by organisations having a legal status and established in one of the 27 Member States.

Organisations established in countries other than the countries listed above are not eligible.

5.2 Types of cooperation eligible

The types of cooperation eligible include partnerships. The term partnership/partners implies full or partial active intellectual collaboration in the execution of the project. In no case will financial support alone (sponsorship) be deemed to constitute a partnership. However, any financial support accompanied by active intellectual collaboration in the execution of the project will be accepted as a partnership. In all cases, the purpose of partnership is to add value to the project.

6. EXCLUSION CRITERIA

Applicants must certify on their honour, by signing the application form, that they are not in one of the situations mentioned in Articles 93 and 94 of the Financial Regulation applicable to the general budget of the European Communities (Council Regulation (EC, Euratom) No 1605/2002 of 25 June 2002), which are listed below.

Applicants will be excluded from participating in this call for proposals if they are in one of the following situations:

a) they are bankrupt or being wound up, are having their affairs administered by the courts, have entered into an arrangement with creditors, have suspended business activities, are the subject of proceedings concerning those matters, or are in any analogous situation arising from a similar procedure provided for in national legislation or regulations;

b) they have been convicted of an offence concerning their professional conduct by a judgement which has the force of res judicata;

c) they have committed serious professional misconduct recorded by any means that awarding authorities can justify;

d) they have not fulfilled obligations relating to the payment of social security contributions or the payment of taxes in accordance with the legal provisions of the country in which they are established or with those of the country of the contracting authority or those of the country where the contract is to be performed;

e) they have been the subject of a judgment which has the force of res judicata for fraud, corruption, involvement in a criminal organisation or any other illegal activity detrimental to the Communities’ financial interests;

f) following another procurement procedure or grant award procedure financed by the Community budget, they have been declared to be in serious breach of contract for failure to comply with their contractual obligations.

Applicants will not receive financial support if, during the grant allocation procedure:

a) they are subject to a conflict of interests;

b) they are guilty of misrepresentation in supplying the information required by the European Commission as a condition of participation in the grant award procedure, or fail to supply this information.

In accordance with Articles 93 to 96 of the Financial Regulation, administrative and financial penalties may be imposed on applicants who are guilty of misrepresentation or are found to have seriously failed to meet their contractual obligations under a previous contract award procedure.

To respect these provisions, the applicant and his partners must provide evidence that they are in none of the situations listed in Articles 93 and 94 of the Financial Regulation.

7. SELECTION CRITERIA

The selection criteria are designed to demonstrate the applicant’s capacity to see the project through to a successful conclusion.

Applicants must provide evidence of stable and sufficient sources of funding to maintain the activity throughout the period during which the project is being carried out and/or grant-aided, as well as evidence of their financial participation. The applicant must also provide evidence of professional competencies, qualifications and/or experience relevant to the proposed project.

7.1 Technical capacity

Candidates must show that they have the operational (technical and management) capacity needed to complete the proposed action and provide evidence of their capacity to direct a large-scale activity corresponding to the dimension of the project for which the grant is requested. Particular attention will be devoted to the capacity for integration in society in the Member States, to the mobilisation of the public and to the analysis of their contributions. The capacity to operate in a large number of Member States (ideally in all of them) would be an advantage.

Applicants must attach to the grant application a curriculum vitae for the project leader and for the personnel of their organisation who will actually do the work. They must also enclose a recent activity report .

7.2 Financial resources

In order to permit assessment of this criterion, applicants must submit with their application the following documents:

- annual accounts for the last complete financial year;

- the “financial identification” form (bank details) (Annex III), completed by the beneficiary and certified by the bank (with original signatures).

If, on the basis of the submitted documents, the Commission assesses that the financial capacity of the applicant is not sufficient, it may:

- reject the request for a Community grant;

- ask for further information;

- ask for the deposit of a guarantee;

- propose a grant agreement without a pre-financing payment.

7.3 Audit

Where the cost of the project to be financed exceeds €300 000, the grant application must be accompanied by an external audit report produced by an approved auditor.

This report must certify the accounts for the last year available and give an assessment of the applicant’s financial viability.

8. AWARD CRITERIA

Account will also be taken of other Commission programmes such as the European Year for Intercultural Dialogue in 2008, Europe for Citizens and INTI (Integration of Third-Country Nationals).

Eligible projects will be evaluated on the basis of:

a) the consistency of the overall concept of the project with the objectives of Debate Europe, as described at point 2 of the call for proposals;

b) the quality of the work programme and the modus operandi ;

c) the dynamics of networking and the establishment of pan-European cooperation;

d) the capacity of the project to:

- act in the largest number of Member States as possible, and ideally in all 27;

- involve the largest number of citizens as possible;

- ensure their diversity of origin and their representativeness;

- provide for the use of the largest number of national languages possible;

- generate transnational results;

e) the likely multiplier effect through the media and civil society networks, as calculated on the basis of the measures proposed to give visibility to the project and its outcomes;

f) the system of feedback to European political decision-makers and citizens involved, as recommended by Debate Europe;

g) the mechanism for evaluation of the objectives pursued by the project.

9. PUBLICITY

Provided the successful tenderer agrees (unless the publication of information is likely to endanger the successful tenderer’s safety or harm his interests), the Commission will publish the following information in whatever form and on whatever medium it wishes, including the Internet:

- the name and address of each beneficiary;

- the subject of the grant;

- amount awarded and rate of funding.

10. PROCEDURE FOR THE SUBMISSION OF PROPOSALS

10.1 Publication

The text of the call for proposals, the annexes and, for information purposes, a copy of the standard agreement can be obtained from the Europa website at the following address:

http://europa.eu.int/comm/dgs/communication/grants/index_en.htm

10.2 Application form

Applications must be presented in one of the official languages of the EU.

Since the call is addressed first of all to organisations operating in several Member States, DG Communication would, however, appreciate it if grant applications (which must be made out on the 2006 form devised for the purpose) are accompanied by a version in one of the European Commission’s working languages (French, English or German).

This form can be downloaded from the above Internet address.

Only grant applications submitted on the application forms attached to this call for proposals and comprising all the necessary documents mentioned in Annex D will be considered.

Applications must be:

- typed; hand-written applications will not be accepted;

- duly dated, filled in and signed by the legal representative of the organisation;

- sent in quadruplicate (the original, which must be identified as such, plus three copies).

10.3 Submission of the application

Deadline for the submission of applications: end May/early June 2008

Applications submitted after will not be considered. |

Applications may be submitted in one of the following ways:

Proposals must be submitted on paper:

- by registered post to the following address, for which purposes the relevant date is to be the date of dispatch by post, as evidenced by the postmark or the registered delivery receipt issued by the postal services:

European Commission Directorate-General COMMUNICATION Unit A2 (Communication: planning and priorities) Debate EuropeOffice BERL 5/234 B-1049 Brussels Belgium |

- by hand delivery or courier service.For security reasons, applications submitted personally or conveyed by a courier service can be presented only to the Commission’s Central Mail Department (Rue de Genève 1, 1140 Evere,Belgium), and envelopes must be marked “ DG COMMUNICATION, Unit A2 (Communication: planning and priorities), BERL 05/234 – Debate Europe Project”. In the event of hand delivery, the submission date is the date of receipt. In the event of delivery by a courier service, the submission date is the date of receipt by the mail department.

Applications submitted by fax or e-mail will not be considered.

No modification of the application will be authorised after the submission of the application and its annexes. However, the Commission reserves the right to request any additional information needed for it to take a final decision on the award of financial support.

Applicants will be informed in writing when their application is received.

Only applications complying with the eligibility and exclusion criteria will be considered for the possible award of a grant.

Applicants whose applications are judged to be ineligible will be notified by mail, with an explanation as to why they were judged ineligible.

Tenderers will be informed, as soon as possible, of the decision taken by

the Commission on their grant application. No information will be released until the Commission's decision on project selection has been taken.

All selected applications will be subject to technical and financial analysis. In this connection the Commission may ask the applicant organisation for supplementary information, or possibly for guarantees.

Any applicant whose application for a Community grant is not accepted will be informed in writing.

10.4 Legal framework

- European commission Communication dated ….March 2008 (Comm ….): "Debate Europe-building on the experience of Plan D for Democracy, Dialogue and Debate".

- European Commission Communication dated 13 October 2005 (COM(2005) 494 final): The Commission’s contribution to the period of reflection and beyond: Plan D for Democracy, Dialogue and Debate

- European Commission Communication dated 03 October 2007 (COM(2007) XXX final): Communicating Europe in Partnership

- OJ L 248, 16.9.2002 (Council Regulation (EC, Euratom) No 1605/2002 of 25 June 2002 on the Financial Regulation applicable to the general budget of the European Communities)

- OJ L 357, 31.12.2002 (Commission Regulation (EC, Euratom) No 2342/2002 of 23 December 2002 laying down detailed rules for the implementation of Council Regulation (EC, Euratom) No 1605/2002 on the Financial Regulation applicable to the general budget of the European Communities)

10.5 Contacts

The Commission department responsible for the implementation and management of call for proposals DG COMM No A2-1/2006 is Unit A2 (Communication: planning and priorities) of Directorate-General Communication (COMM).

Additional information can be obtained by electronic mail or by fax, either at the electronic address COMM-A2@cec.eu.int , or by fax number from ++ 32 2 295 24 69 , indicating clearly the reference of this call for proposals.

Annexes :

Annex A: Daily allowance scale

Annex B: Contractual obligations

Annex C: Text of the banking guarantee to be completed (only on request)

Annex D: Application checklist

Annex I: Application form (parts A and B)

Annex II: Budget form

Annex III: Financial identification form

Annex IV: Financial capacity form

Annex V: Legal entity form

Annex VI: Draft contract (for information)

Annex VII: Acknowledgement of receipt of the application

ANNEX 4

CALL FOR PROPOSALS MANAGED BY EUROPEAN COMMISSION REPRESENTATIONS IN EU MEMBER STATES (LOCAL CALL) - DG COMM No xxxxxx, EC Representation xxxxxxxx Grants for local and national civil society initiatives to promote public debate about European issues - part of the European Commission’s "Debate Europe" initiative

1. BACKGROUND

On 13 October 2005 the Commission approved its Communication to the Council, the European Parliament, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions entitled "Plan D for Democracy, Dialogue and Debate".

This was a listening exercise to enable the European Union (EU) to act on citizens' concerns. The Commission aimed to stimulate debate and widen recognition for the added value that the EU provides.

It was to be a two-way process which:

- informed the public about the EU's role, with examples of its projects and achievements,

- identified their expectations for the future in return.

On 29 November 2006 Vice President Wallström presented a note to the Commissioners entitled, "Plan D – Widen & Deepen the Debate". Its purpose was to take stock and further widen and deepen the debate in the period of reflection. The note is publicly available and has been sent to Member States and other EU institutions.

On 2 April 2008, the Commission adopted a Communication to the Council, the European Parliament, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions entitled "Debate Europe - Building on the Experience of Plan D for Democracy, Dialogue and Debate". It noted that the first phase of Plan D focused on the "debate and dialogue" part of the process. The next phase of Plan D will take this process one step further and focus on "D for democracy", further enabling citizens to articulate their wishes directly to decision-makers and making better use of the media in the process. This new phase has been named "Debate Europe".

In October 2005 the Commission launched a series of Europe-wide civil society projects[15] for 2006, which it co-financed. In 2007, it promoted a further series of initiatives, targeting young people and women in particular.

Drawing on this experience, the Commission, through its Representations in EU Member States, will offer grants in each Member State for civil society initiatives focusing on "Debate Europe" priority issues[16]. These are:

- Priority issue 1: involvement of citizens with political decision-makers;

- Priority issue 2: joint action between EU institutions and bodies to promote active citizenship.

Differences in economic, social and other aspects of national life greatly affect the public's attitudes to the EU and to particular European issues. So the new round of local calls will therefore be tailored to each Member State's needs .

The Commission’s Representations will help define the content, and manage and follow up the calls. Depending on the national context, even limited funding for country-level NGOs could result in a fruitful debate on EU issues .

2. OBJECTIVES

2.1. General

The Commission wishes to help fund national and regional initiatives by civil society organisations to:

- solicit citizens' views on European issues which have a direct impact, locally and nationally, on their daily lives; and

- encourage citizens to become more informed about these issues, and to discuss and debate them with local opinion-formers.

These initiatives will:

- facilitate dialogue between citizens, national and/or local political decision-makers and opinion-formers through debates, conferences, consultations and/or other events;

- closely involve local members of:

° the European Parliament, European Economic and Social Committee, and Committee of the Regions, and

° European political parties, and those parties' foundations

- collate and publish these events' conclusions to:

° identify specific European issues which matter to people in their particular local/national environment;

° raise local media and politicians' interest in the debate on Europe;

° increase understanding of the EU's impact on citizens' everyday life;

- create networks of participatory democracy which integrate the European dimension of local/regional/national debates;

- complement:

° Commission Representations' other initiatives to target local constituencies;

° current EU programmes with similar goals, including:

( the European Year of Intercultural Dialogue (EYID) 2008

( Europe for Citizens

( e-Participation

( Integration of Third Country Nationals (INTI).

- be tailored to meet each Member State's specific needs.

2.2. Detailed

2.2.1. Form

Projects can:

- take many different forms – from public debates to online fora.

- be combined with events targeting the public

° schools and youth centres,

° exhibitions,

° fairs and festivals,

° conferences and seminars

2.2.2. Content

They should:

- define specific issues to be addressed around the overarching topic of debating the relevance of the EU to ordinary citizens lives;

- be accessible to the public and provoke their interest;

- link in with current issues:

° of local/regional/national interest

° at EU level.

- allow a variety of opinions to be expressed, without excluding any opinions

- include:

° dialogue with local, national or EU political authorities;

° participation by members of the European Parliament, European Economic and Social Committee and Committee of the Regions;

- use the internet to promote the project and facilitate debate.

2.2.3. Impact

As a result, projects should:

- make a lasting contribution to the debate on the EU;

- promote genuine local and national participation in debates on the EU;

- lead to the creation of regional and local networks or strengthen existing ones with a view to continuing and deepening the involvement of citizens in the debate on Europe;

- identify those issues at EU level of greatest local concern and how best they can be addressed on an ongoing basis.

2.2.4. Action plan

To allow the Commission to assess whether proposals meet these criteria, the applicant will need to present an action plan setting out:

- the issues which the project will address;

- the project's overall concept and the tools it will use;

- measures to attract the awareness and involvement of the:

- media - through partnerships and press relations activities;

- target audience

- actions to follow up the debate including the preparation of a structured summary of citizens' concerns and describe how these will be brought to the attention of local decision-makers including Members of the European Parliament;

- a detailed schedule which respects the deadlines in section 3.1 below.

3. TIMETABLE

3.1. Submission of applications

Applications must be submitted by end June 2008.

Please read carefully section 12 of this call for proposals concerning the procedures for submitting applications.

3.2. Duration of projects

The project should begin before 1 September 2008.

The project must finish no later than 01 November 2009.

Applications must clearly state the project's starting and finishing dates (dd/mm/yy).

The maximum duration of projects is 14 months.

The period of eligibility of expenditure resulting from implementation of a project will begin on the day of signature of the grant contract by the last of the parties. If the nature of the project requires the project to start before the contract is signed, expenditure may be considered eligible before the signature of the contract. Under no circumstances can the eligibility period start before the date of submission of the grant application.

3.3. Information on the results of the selection

It is planned that applicants will be informed of the outcome of the selection procedure [deadline needs to be no later than Jul. 2008]

The lists of selected projects will be published on the following website:

http://europa.eu.int/comm/dgs/communication/grants/index_en.htm &

http:// xxxxxxxxx

Applicants whose applications have not been selected will be informed in writing.

4. FINANCING

The budget available for this call for proposal is € [to be filled by each Representation].

The grant awarded may not exceed 70% of the total eligible project costs.

Community contributions are meant to facilitate the implementation of a project which could not otherwise be implemented easily without the support of the European Union. They are based on the co-financing principle.

Consequently, a minimum of 30% of the total estimated eligible and final expenditure of the project must come from sources other than the European Union budget. Applicants must include evidence that co-financing is available (secured) for the remainder of the total cost of the project.

Indicatively, the amount of the grant from the EU will be between 50 000 and 100 000 EUR per project.

The European Commission reserves the right not to distribute all the funds available.

The amount allocated by the Commission may not in any circumstances exceed the amount requested. Moreover, the Commission reserves the right to award a grant lower than the amount requested by the applicant.

An organisation is not entitled to receive more than one grant from the Commission for the action covered by the selected project.

After approval by the Commission, a “grant contract”, a draft of which is reproduced at Annex VI, expressed in euros and specifying the conditions and the financing level, will be concluded between the Commission and the beneficiary. The originals of the finance contract must be signed and returned to the Commission immediately for signature. The Commission will be the last party to sign.

The payment methods are detailed in the draft contract (Article I.4), with a list of eligible and ineligible costs (Article II.14 of the general conditions and Article I.3 of the special conditions of the grant contract).

5. ELIGIBILITY CRITERIA

Applications which comply with the following criteria will be the subject of an in-depth evaluation.

5.1. Eligible organisations

Grant applications are eligible if they are presented by organisations having a legal status and established in one of the 27 Member States[17].

6. EXCLUSION CRITERIA

Applicants must certify on their honour, by signing the application form, that they are not in one of the situations mentioned in Articles 93 and 94 of the Financial Regulation applicable to the general budget of the European Communities (Council Regulation (EC, Euratom) No 1605/2002 of 25 June 2002), which are listed below.

Applicants will be excluded from participating in this call for proposals if they are in one of the following situations:

a) they are bankrupt or being wound up, are having their affairs administered by the courts, have entered into an arrangement with creditors, have suspended business activities, are the subject of proceedings concerning those matters, or are in any analogous situation arising from a similar procedure provided for in national legislation or regulations;

b) they have been convicted of an offence concerning their professional conduct by a judgement which has the force of res judicata;

c) they have committed serious professional misconduct recorded by any means that awarding authorities can justify;

d) they have not fulfilled obligations relating to the payment of social security contributions or the payment of taxes in accordance with the legal provisions of the country in which they are established or with those of the country of the contracting authority or those of the country where the contract is to be performed;

e) they have been the subject of a judgment which has the force of res judicata for fraud, corruption, involvement in a criminal organisation or any other illegal activity detrimental to the Communities’ financial interests;

f) following another procurement procedure or grant award procedure financed by the Community budget, they have been declared to be in serious breach of contract for failure to comply with their contractual obligations.

Applicants will not receive financial support if, during the grant allocation procedure:

a) they are subject to a conflict of interests;

b) they are guilty of misrepresentation in supplying the information required by the European Commission as a condition of participation in the grant award procedure, or fail to supply this information.

In accordance with Articles 93 to 96 of the Financial Regulation, administrative and financial penalties may be imposed on applicants who are guilty of misrepresentation or are found to have seriously failed to meet their contractual obligations under a previous contract award procedure.

To respect these provisions, the applicant and his partners must provide evidence that they are in none of the situations listed in Articles 93 and 94 of the Financial Regulation.

7. SELECTION CRITERIA

The selection criteria are designed to demonstrate the applicant’s capacity to see the project through to a successful conclusion.

Applicants must provide evidence of stable and sufficient sources of funding to maintain the activity throughout the period during which the project is being carried out and/or grant-aided, as well as evidence of their financial participation. The applicant must also provide evidence of professional competencies, qualifications and/or experience relevant to the proposed project.

7.1. Technical capacity

Candidates must show that they have the operational (technical and management) capacity needed to complete the proposed action and provide evidence of their capacity to direct an activity corresponding to the dimension of the project for which the grant is requested. Particular attention will be devoted to the capacity for mobilising the public and to analyse of their contributions. The capacity to involve organisations from other EU countries would be an advantage.

Applicants must attach to the grant application a curriculum vitae for the project leader and for the personnel of their organisation who will actually do the work. They must also enclose a recent activity report.

7.2. Financial resources

In order to permit assessment of this criterion, applicants must submit with their application the following documents:

- annual accounts for the last complete financial year;

- the “financial identification” form (bank details) (Annex III), completed by the beneficiary and certified by the bank (with original signatures).

If, on the basis of the submitted documents, the Commission assesses that the financial capacity of the applicant is not sufficient, it may:

- reject the request for a Community grant;

- ask for further information;

- ask for the deposit of a guarantee;

- propose a grant agreement without a pre-financing payment.

8. AWARD CRITERIA

Commission Representations will evaluate eligible projects against four criteria:

a) consistency – is the project's overall concept consistent with the:

i. objectives of Plan D?

ii. general and detailed objectives of the call (see point 2 above)

b) quality – are the work programme and working methods of sufficient quality?

c) feasibility – is the project feasible, based on the action plan?

d) visibility – what is the likely effect of the project's actions to raise awareness?

9. ELIGIBLE COSTS

For all projects, the eligibility period for expenditure relating to the implementation of a project will be stipulated in the grant agreement and will, except as described in the next point, be no earlier than the signature of the agreement by the Commission.

A grant may be awarded for a project which has already begun only where the applicant can demonstrate the need to start the project before the agreement is signed. In such cases, expenditure eligible for financing may not have been incurred before responding to the call for proposals.

The eligibility period for expenditure will not exceed the time allowed under each type of action, and may not go beyond .

Only the categories of expenditure listed below are eligible , provided that they are properly accounted for and evaluated in accordance with the market conditions, and that they are identifiable and verifiable. They must be direct costs (i.e. generated directly by the project and indispensable for its implementation, having regard to the cost/benefit principle):

- personnel costs incurred exclusively for the purpose of implementing the project are eligible only where the accounting systems of the applicants in question can clearly isolate and demonstrate the percentage of staff time devoted to the implementation of the project within the period of expenditure eligibility, and therefore the percentage of personnel costs which can be attributed to the project;

- travel / accommodation / subsistence costs associated with the project. Organisations must use their own daily scales to calculate these costs. However, these may not exceed the maximum amounts set by the Commission[18];

- the cost of organising and running conferences and seminars (rental of rooms, welcoming and reception services, interpretation, speaker fees);

- cost of hire or depreciation of technical equipment and services (only the depreciable element of durable goods can be considered);

- information dissemination costs (production, translation, distribution and dissemination costs, etc.);

- cost of consumables and supplies

- costs entailed by other contracts awarded by the beneficiary for the purposes of the project (also see Section 10);

- costs arising from requirements imposed by the agreement ;

- general costs (or " eligible indirect costs ": office supplies, sundry consumables, depreciation of computer equipment, etc.). These costs may be eligible if incurred by the beneficiary for the purpose of implementing the project, but may not exceed 7% of total eligible direct expenditure .

N.B.: indirect costs will not be eligible if the applicant already receives an operating grant from the Commission during the lifetime of the project.

10. NON-ELIGIBLE COSTS

Non-eligible expenditure

The following expenditure cannot be considered eligible under any circumstances :

- costs of invested capital;

- general provisions (e.g. for losses, possible future liabilities);

- debts;

- interest owed;

- doubtful debts;

- exchange losses;

- expenditure on luxuries;

- the production of material and publications for commercial purposes; however, monographs, books, journals, discs, CDs, CD ROMs and videos will be taken into consideration if they are an integral part of the project;

- VAT, unless the beneficiary proves that he cannot recover it;

- contributions in kind.

Contributions in kind

Part of the contribution from project sponsors to the project costs may be in kind. These contributions in kind must be included in the provisional budget under the "receipts" section, expressed as a financial equivalent of the services or materials provided, and for an identical amount in the "expenditure" section, but separately from the rest of the budget. In fact, they cannot be considered as eligible costs.

Contributions in kind refer in particular to the provision of durable capital goods, raw materials and unpaid voluntary work by a private individual or corporate body.

The amount declared by the beneficiary as contributions in kind must be valued either on the basis of objective factors or on the basis of official scales laid down by an independent authority or by an outside independent professional.

The cost of private charity work must be valued in accordance with the national rules regarding the calculation of hourly, daily or weekly labour costs.

Contributions in kind will not be accounted for as eligible costs but rather as an increase in the grant in terms of value or as a percentage of the eligible costs.

The Community contribution is subject to a ceiling relating to the total eligible cost (70% maximum of the total eligible cost), excluding the value of contributions in kind.

Subcontracting and calls for tender

Where the implementation of subsidised actions requires a subcontract or the launch of a call for tender, the beneficiaries of the grant must award this contract to the tender offering the best value for money, respecting the principles of transparency and equal treatment of potential contractors and ensuring there is no conflict of interests. None of the basic activities of the project may be subcontracted, et subcontracting must account for only a limited part of the project.

For all contracts, beneficiaries must keep evidence that the selection of subcontractors was competitive, involving at least three offers, unless it can be shown that only one supplier exists in a given market. Grants may only be awarded after a project's start date (given in the application) upon prior written approval from the Commission.

11. PUBLICITY

The Commission will publish the list of successful applicants (unless the publication of information is likely to endanger the successful applicant safety or harm his interests). The Commission will publish the following information in whatever form and on whatever medium it wishes, including the Internet:

- the name and address of each beneficiary;

- the subject of the grant;

- amount awarded and rate of funding.

12. PROCEDURE FOR THE SUBMISSION OF PROPOSALS

12.1. Publication

The text of the call for proposals, the annexes and, for information purposes, a copy of the standard agreement can be obtained from the Europa website at the following address:

http://europa.eu.int/comm/dgs/communication/grants/index_en.htm &

http:// xxxxxxxxx (Website of the Representation)

12.2. Application form

Applications must be presented in one of the official languages of the EU.

This form can be downloaded from one of the above Internet addresses.

Only grant applications submitted on the application forms attached to this call for proposals and comprising all the necessary documents mentioned in Annex D will be considered.

Applications must be:

- typed; hand-written applications will not be accepted;

- duly dated, filled in and signed by the legal representative of the organisation;

- sent in quadruplicate (the original, which must be identified as such, plus three copies).

12.3. Submission of the application

Deadline for the submission of applications: 30 June 2007

Applications submitted after will not be considered. |

Applications may be submitted in one of the following ways:

Proposals must be submitted on paper:

- by registered post to the following address, for which purposes the relevant date is to be the date of dispatch by post, as evidenced by the postmark or the registered delivery receipt issued by the postal services:

European Commission EC Representation XXXXXXXX |

- by hand delivery or courier service.For security reasons, applications submitted personally or conveyed by a courier service can be presented only to the Commission’s Representation xxxxxx, and envelopes must be marked “DG COMMUNICATION, EC Representation xxxxxxxx - Plan D Project”. In the event of hand delivery, the submission date is the date of receipt. In the event of delivery by a courier service, the submission date is the date of receipt by the mail department.

Applications submitted by fax or e-mail will not be considered.

No modification of the application will be authorised after the submission of the application and its annexes. However, the Commission reserves the right to request any additional information needed for it to take a final decision on the award of financial support.

Applicants will be informed in writing when their application is received.

Only applications complying with the eligibility and exclusion criteria will be considered for the possible award of a grant.

Applicants whose applications are judged to be ineligible will be notified by mail, with an explanation as to why they were judged ineligible.

Tenderers will be informed, as soon as possible, of the decision taken by

the Commission on their grant application. No information will be released until the Commission's decision on project selection has been taken.

All selected applications will be subject to technical and financial analysis. In this connection the Commission may ask the applicant organisation for supplementary information, or possibly for guarantees.

Any applicant whose application for a Community grant is not accepted will be informed in writing.

12.4. Legal framework

- European Commission Communication dated 2 April 2008 - COM(2008) 158: "Debate Europe-building on the experience of Plan D for Democracy, Dialogue and Debate"

- European Commission Communication dated 13 October 2005 - COM(2005) 494: The Commission’s contribution to the period of reflection and beyond: Plan D for Democracy, Dialogue and Debate

- Information note from Vice President Wallström to the Commission – Plan D, Wider and deeper debate on Europe - SEC(2006) 1553, 24.11.2006.

- OJ L 248, 16.9.2002 (Council Regulation (EC, Euratom) No 1605/2002 of 25 June 2002 on the Financial Regulation applicable to the general budget of the European Communities)

- OJ L 357, 31.12.2002 (Commission Regulation (EC, Euratom) No 2342/2002 of 23 December 2002 laying down detailed rules for the implementation of Council Regulation (EC, Euratom) No 1605/2002 on the Financial Regulation applicable to the general budget of the European Communities)

12.5. Contacts

The Commission department responsible for the implementation and management of the call for proposals Is EC Representation XXXXXXXX

Additional information can be obtained by electronic mail or by fax, either at the electronic address xxxx@ec.europa.eu, or by fax number from ++ xx xx xx xx xx , indicating clearly the reference of this call for proposals.

Annexes :

Annex I: Application form (parts A and B)

Annex II: Budget form

Annex III: Financial identification form

Annex IV: Financial capacity form

Annex V: Legal entity form

Annex VI: Draft contract (for information)

Annex VII: Acknowledgement of receipt of the application

Annex VIII: Application checklist

ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ Ανακοίνωση της Επιτροπής: Debate Europe — αξιοποίηση των εμπειριών του σχεδίου Δ για δημοκρατία, διάλογο και δημόσια συζήτηση

Τομέας πολιτικής: Ανακοίνωση Δραστηριότητα: Ειδικές ενέργειες για θέματα προτεραιότητας, μεταξύ των οποίων το PRINCE |

Πρόγραμμα εργασιασ για το οικονομικο έτοσ: 2008 |

1. ΚΟΝΔΥΛΙΟ του προϋπολογισμου και ονομασια

16.0304 - Ειδικές ενέργειες για θέματα προτεραιότητας, μεταξύ των οποίων το PRINCE

2. Νομική βάση

Καθήκοντα που απορρέουν από τα προνόμια της Επιτροπής σε θεσμικό επίπεδο, όπως προβλέπονται στο άρθρο 49 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1), όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1995/2006 (ΕΕ L 390 της 30.12.2006, σ. 1).

3. Συνολικα αριθμητικα στοιχεια του οικονομικου ετουσ (σε ευρω)

◘ 3.α - Τρέχον οικονομικό έτος

ΠΑΥ |

Αρχική πίστωση του οικονομικού έτους (προϋπολογισμός) | 12.830.000 |

Μεταφορές | 0 |

Συμπληρωματικές πιστώσεις | 0 |

Σύνολο πιστώσεων | 12.830.000 |

Πιστώσεις που έχουν διατεθεί από άλλο πρόγραμμα εργασίας | 0 |

Διαθέσιμο υπόλοιπο | 12.830.000 |

Ποσό για την προτεινόμενη ενέργεια | 7.200.000[19] |

◘ 3.β – Μεταφορές

Άνευ αντικειμένου.

◘ 3.γ – Επόμενο οικονομικό έτος:

Άνευ αντικειμένου.

4. περιγραφη της ενεργειασ

Η πρωτοβουλία «Debate Europe» θα παρατείνει το σχέδιο Δ για το 2008 και το 2009. Θα εξασφαλίσει ότι η συνολική προσπάθεια που καταβάλλει η Επιτροπή για την προώθηση της ενεργού ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη είναι διοργανική προσπάθεια, η οποία συνδέεται με τις πολιτικές και επικοινωνιακές προτεραιότητες των οργάνων της ΕΕ και επηρεάζει τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Προτείνεται μια διττή στρατηγική, η οποία υποστηρίζεται από προϋπολογισμό ύψους 7,2 εκατομμυρίων ευρώ:

- μια κεντρική πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη συγχρηματοδότηση ενός συνολικού διακρατικού σχεδίου με προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ·

- αποκεντρωμένες προσκλήσεις και ενέργειες για την υποστήριξη τοπικών σχεδίων με προϋπολογισμό 5,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: η συγγραφή υποχρεώσεων της πρόσκλησης υποβολής προσφορών θα αναφέρει ρητά ότι, λαμβανομένης υπόψη της πείρας που αποκτήθηκε από την πρώτη σειρά διακρατικών προγραμμάτων συμμετοχικής δημοκρατίας που συγχρηματοδοτήθηκαν βάσει του σχεδίου Δ, η πρωτοβουλία «Debate Europe» θα υποστηρίξει μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών, η οποία οργανώνει διαβουλεύσεις με τους πολίτες σε κάθε κράτος μέλος, καθορίζει μια κοινή δέσμη συμπερασμάτων / προτάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, με βάση αυτή την κοινή πλατφόρμα, καλεί τους πολίτες σε ένα διάλογο με τους αιρετούς αντιπροσώπους και τις ευρωπαϊκές πολιτικές οργανώσεις, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά πολιτικά ιδρύματα.

Σε επίπεδο χωρών: λαμβανομένης υπόψη της πείρας που αποκτήθηκε από τα προγράμματα της κοινωνίας των πολιτών τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν από τις αντιπροσωπείες της Επιτροπής σε ορισμένα κράτη μέλη, η πρωτοβουλία «Debate Europe» θα συγχρηματοδοτήσει αποκεντρωμένες ενέργειες για την κάλυψη ειδικών αναγκών (π.χ., ενέργειες που απευθύνονται σε σχολεία και κέντρα νεότητας, εκθέσεις και φεστιβάλ, συνέδρια, σεμινάρια, εκδηλώσεις με μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.λπ.). Οι ενέργειες αυτές θα περιλαμβάνουν τοπικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων και άλλες ενέργειες που ορίζονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Debate Europe» (π.χ., διαδικτυακές συζητήσεις, επισκέψεις επιτρόπων, δραστηριότητες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δημόσιων χώρων και των πιλοτικών δικτύων πληροφόρησης, τοπικές ενέργειες μέσω των κέντρων Europe Direct κ.λπ.).

5. τροποσ υπολογισμου

Ο προϋπολογισμός ύψους 7,2 εκατομμυρίων ευρώ που διατίθεται για το πρόγραμμα «Debate Europe» κατανέμεται ως εξής:

- Όπως αναφέρθηκε ήδη, η ΓΔ COMM θα προκηρύξει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για εκτιμώμενο ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη συγχρηματοδότηση ενός συνολικού διακρατικού σχεδίου.Επιπροσθέτως, οι αντιπροσωπείες θα προκηρύξουν αποκεντρωμένες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για εκτιμώμενο ποσό 3,1 εκατομμυρίων ευρώ. Θα προκηρυχθεί πιθανότατα μία πρόσκληση ανά κράτος μέλος με μέσο προϋπολογισμό μεταξύ 100.000 και 200.000 ευρώ.Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία έχουν εκτιμηθεί με βάση την προηγούμενη πείρα (το 2007 οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του σχεδίου Δ αντιπροσώπευαν ποσό 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για 13 κράτη μέλη).

- Σχετικά με τα υπόλοιπα 2,1 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον των εν εξελίξει συμβάσεων, οι αντιπροσωπείες προβλέπουν την προκήρυξη περίπου 136 προσκλήσεων υποβολής προσφορών (από τις προσκλήσεις αυτές οι 131 θα αφορούν ποσά έως 60.000 ευρώ και οι 5 ποσά ανώτερα των 60.000 ευρώ).

6. χρονοδιαγραμμα πληρωμων (σε ευρω)

Κονδύλιο 16.0304 | 2008 | 2009 | 2010 | Σύνολο |

Αναλήψεις υποχρεώσεων | 7.200 000 | 0 | 0 | 7.200.000 |

Πληρωμές | 3.600.000 | 1.800.000 | 1.800.000 | 7.200.000 |

[1] Δήλωση των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κύρωση της συνθήκης για τη θέσπιση συντάγματος της Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 16-17 Ιουνίου 2005, παράγραφος 4.

[2] COM(2005) 494 της 13.10.2005.

[3] Συμπεράσματα της προεδρίας, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 15-16 Ιουνίου, παράγραφος 3.

[4] SEC(2006) 1553.

[5] SI (2007) 500.

[6] COM(2007) 568 της 3.10.2007.

[7] http://ec.europa.eu/commission_barroso/wallstrom/communicating/conference/dialogue/index_en.htm.

[8] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1524/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2007.

[9] Απόφαση αριθ. 1982/2006/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου· αποφάσεις 2006/971/ΕΚ και 2006/974/ΕΚ του Συμβουλίου.

[10] COM(2005) 494, σημείο 4.1.5.

[11] SEC(2007) 912.

[12] Απόφαση Ε(2008) 924 της Επιτροπής σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για τις επιχορηγήσεις και τις συμβάσεις που αφορούν τον τομέα της επικοινωνίας για το 2008, που εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 12 Μαρτίου 2008 (πίνακας 2.6.2).

[13] Όπως αυτά που περιγράφονται στην Κοινότητα ηλεκτρονικής συμμετοχής στη διεύθυνση www.epractice.eu.

[14] COM(2007) 568 της 3.10.2007.

[15] “Tomorrow’s Europe” introduced by the foundation “Notre Europe” (Paris)http://www.notre-europe.eu/“European Citizens’ Consultations” introduced by the “King Baudouin Foundation” (Brussels)http://www.european-citizens-consultations.eu“Speak up Europe” introduced by the “European Movement International” (Brussels)http://www.europeanmovement.org/emailing/newsletter/speakupeurope_briefing_nonote.pdf“Our message to Europe” introduced by the Deutsche Gesellschaft (Berlin)http://ec.europa.eu/dgs/communication/grants/index_fr.htm“Radio Web Europe” introduced by CENASCA (Rome)http://www.cenasca.cisl.it/entra.htm“Our Europe – Our Debate – Our Contributions” introduced by the European House (Budapest)http://www.europeanhouse.hu/All data on the 6 Plan D projects are summarized at the following address:http://europa.eu/debateeurope/paneurope_en.htm.

[16] Priorities specified in the Commission's communication entitled "Debate Europe - Building on the Experience of Plan D for Democracy, Dialogue and Debate"(2 April 2008) and in its 2008 annual work programme.

[17] Based on the organisation's registered place of business or its place of main activity.

[18] Commission Decision C(2004) 1313 of 7 April 2004: General implementing provisions adopting the Guide to missions for officials and other servants of the European Commission.

[19] Το ποσό της ενέργειας (7.200.000 ευρώ) ανήκει στις πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2008 για το κονδύλιο 16.0304 του προϋπολογισμού (Ειδικές ενέργειες για θέματα προτεραιότητας, μεταξύ των οποίων το PRINCE). Συνεπώς, δεν ζητούνται πρόσθετοι πόροι.Η αναλυτική κατανομή του ποσού αυτού περιγράφεται στην απόφαση Ε/2008/0924 της Επιτροπής σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για τις επιχορηγήσεις και τις συμβάσεις που αφορούν τον τομέα της επικοινωνίας για το 2008, που εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 12 Μαρτίου 2008 (πρβλ. πίνακα 2.6.2).

Top