Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0032

    Ανακοίνωση τησ Επιτροπήσ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβουλιο, την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και την Επιτροπη των Περιφερειων - Δεύτερη στρατηγική επισκόπηση για τη βελτίωση της νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση {COM(2008) 33 τελικό} {COM(2008) 35 τελικό} {SEC(2008) 120}

    /* COM/2008/0032 τελικό */

    52008DC0032




    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 30.1.2008

    COM(2008) 32 τελικό

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    Δεύτερη στρατηγική επισκόπηση για τη βελτίωση της νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    {COM(2008) 33 τελικό}{COM(2008) 35 τελικό}{SEC(2008) 120}

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    Δεύτερη στρατηγική επισκόπηση για τη βελτίωση της νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Η παρούσα Επιτροπή προσέδωσε ύψιστη προτεραιότητα στην απλούστευση και βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί τμήμα του ευρύτερου στόχου της που συνίσταται στην επίτευξη αποτελεσμάτων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα για τη βελτίωση της νομοθεσίας που θεσπίστηκε το 2005, έχει ως στόχους να διασφαλίσει ότι όλες οι νέες πρωτοβουλίες έχουν υψηλή ποιότητα καθώς επίσης να εκσυγχρονίσει και απλοποιήσει το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας. Κατά τον τρόπο αυτό βοηθά στην προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος και της καινοτομίας, την υλοποίηση του πλήρους δυναμικού της ενιαίας αγοράς και κατά συνέπεια, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Επομένως, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το πρόγραμμα για τη βελτίωση της νομοθεσίας βοηθά επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίζει την παγκοσμιοποίηση και περισσότερο να διαμορφώνει κανόνες σε παγκόσμια κλίμακα παρά να υπάγεται σε αυτούς.

    Η Επιτροπή επιφέρει βελτιώσεις σε διάφορα στάδια του κύκλου ανάπτυξης των πολιτικών της. Βελτίωση της νομοθεσίας δεν σημαίνει κατάργηση των κανονιστικών ρυθμίσεων ή καθυστέρηση της έκδοσης νέων ευρωπαϊκών κανόνων όταν αυτό είναι απαραίτητο. Αντίθετα αυτό σημαίνει ότι οι στρατηγικές και κανονιστικές προτάσεις στο εξής θα αξιολογούνται συστηματικά και για κάθε πρωτοβουλία θα εξετάζεται ευρύ φάσμα επιλογών – κανονιστικών και μη κανονιστικών. Η ποιότητα των αξιολογήσεων αυτών ελέγχεται από μια ανεξάρτητη επιτροπή ανάλυσης επιπτώσεων. Η ισχύουσα νομοθεσία απλοποιείται και κωδικοποιείται και καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για τη μείωση των διοικητικών δαπανών που συνεπάγεται η νομοθεσία της ΕΕ. Οι εκκρεμούσες προτάσεις επανεξετάστηκαν και αποσύρθηκαν εάν δεν ήταν πλέον κατάλληλες ή εάν δεν συμφωνούσαν με τις προτεραιότητες της Επιτροπής. Σε συνεργασία με τα κράτη μέλη αυτή τη στιγμή εκπονείται μια νέα αποτελεσματικότερη προσέγγιση ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσχέρειες που τίθενται από την υλοποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας και τη διασφάλιση της συμβατότητάς της.

    Το πρόγραμμα για τη βελτίωση της νομοθεσίας ήδη αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη στον επιχειρηματικό κόσμο και τους καταναλωτές. Αλλά πλήρη οφέλη θα επιτευχθούν μόνον με συνεργασία μεταξύ του συνόλου των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών. Η παρούσα ανακοίνωση εξετάζει την επιτευχθείσα πρόοδο και υπογραμμίζει τους τομείς όπου απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες. Εξάλλου συμβάλλει στην καταγραφή της στρατηγικής για τη βελτίωση της νομοθεσίας που θα εκπονήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2008.

    II ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

    Συχνά η ευρωπαϊκή νομοθεσία απλοποιεί τη ζωή των επιχειρήσεων, των πολιτών και των δημοσίων διοικήσεων, αντικαθιστώντας 27 σύνολα διαφορετικών κανόνων από ένα και μόνο. Πάντως είναι απαραίτητο, σε ένα κόσμο σε συνεχή αλλαγή, να αναθεωρείται και να εκσυγχρονίζεται συνεχώς η νομοθεσία που θεσπίστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών.

    1. Απλούστευση της ισχύουσας νομοθεσίας

    Το κυλιόμενο πρόγραμμα απλούστευσης της Επιτροπής στοχεύει στην απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της κοινοτικής νομοθεσίας. Καλύπτει 164 μέτρα για την περίοδο 2005-2009 και στο εξής αποτελεί μέρος του ετήσιου προγράμματος εργασίας. Η Επιτροπή ήδη πρότεινε ή θέσπισε 91 από τα μέτρα αυτά και θα παρουσιάσει 44 νέα μέτρα το 2008.

    Αυτή η διαδικασία απλούστευσης προσφέρει συγκεκριμένα οφέλη. Για παράδειγμα, οι αγρότες και οι αγροτικές επιχειρήσεις στο εξής υπόκεινται σε ένα πολύ απλούστερο κανονιστικό πλαίσιο: οι 21 κοινές οργανώσεις της αγοράς συγκεντρώθηκαν σε ένα ενιαίο καθεστώς. Στον τομέα της συσκευασίας, οι επιχειρήσεις υπάγονται σε απλουστευμένους κανόνες μετά την κατάργηση των απαιτήσεων στον τομέα της προσυσκευασίας για περίπου 70 καταναλωτικά προϊόντα. Προβλέπονται μειωμένα τέλη καθώς και διοικητική συνδρομή για τις ΜΜΕ που καταχωρίζουν φαρμακευτικά προϊόντα. Απλουστευμένες διαδικασίες έγκρισης θα διευκολύνουν την καταχώριση και την πώληση μηχανοκίνητων οχημάτων, διασφαλίζοντας συγχρόνως την τήρηση των κανόνων ασφάλειας. Μια αποτελεσματικότερη και ανταγωνιστικότερη αγορά πληρωμών θα επιτρέπει την πραγματοποίηση όλων των πληρωμών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τρόπο εξίσου απλό, εξίσου χαμηλού κόστους και εξίσου ασφαλή με τις πληρωμές που γίνονται στο εσωτερικό ενός κράτους μέλους. Στο εγγύς μέλλον, οι επιχειρήσεις θα επωφελούνται από απλουστευμένους κανόνες ασφάλισης όταν θα εγκριθεί η αναθεώρηση του ισχύοντος ασφαλιστικού δικαίου (Solvency II). Θα επωφελούνται επίσης από έναν εκσυγχρονισμένο τελωνειακό κώδικα και ήδη επωφελούνται από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς χαρτί για τα τελωνεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις.

    Αυτές οι εργασίες απλούστευσης της κοινοτικής νομοθεσίας έχουν αποκτήσει σταθερή ταχύτητα. Η Επιτροπή προτίθεται να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Θα ολοκληρώσει την εξέταση του συνόλου της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας ώστε να προσδιοριστούν οι ενδεχόμενοι τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να εστιαστούν οι μελλοντικές απλουστεύσεις και θα ενσωματώσει τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών στο ενημερωμένο κυλιόμενο πρόγραμμα απλούστευσης που θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2009. Ένας μεγαλύτερος αριθμός πρωτοβουλιών απλούστευσης θα συνοδεύεται από ανάλυση επιπτώσεων[1]. Η Επιτροπή θα χορηγήσει προτεραιότητα στην άσκηση απλούστευσης υπέρ των ΜΜΕ και θα συνδέσει στενότερα τα ενδιαφερόμενα μέρη με τις προπαρασκευαστικές εργασίες. Θα χρησιμοποιήσει επίσης το σύστημα της ανάλυσης επιπτώσεων ώστε να διασφαλίσει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την απλούστευση των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών.

    Όλο και συχνότερα η Επιτροπή προσφεύγει στην ανασύνταξη[2] της νομοθεσίας και συνεχίζει την κωδικοποίηση[3]. Από περίπου 400 πράξεις που δύνανται να κωδικοποιηθούν, ολοκληρώθηκαν 152 διαδικασίες από την Επιτροπή: εκδόθηκαν 87 πράξεις και 65 εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου. Το πρόγραμμα κωδικοποίησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών 18 μηνών. Επιπλέον, η Επιτροπή εντοπίζει και καταργεί παρωχημένες πράξεις που δεν παράγουν πλέον πραγματικά αποτελέσματα αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ. Οι εργασίες αυτές που αφορούν περίπου 2500 νομοθετικές πράξεις θα μπορούσαν να επιταχυνθούν εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατόρθωναν να συμφωνήσουν σχετικά με ταχείες διαδικασίες που θα επιτρέψουν την κατάργηση της παρωχημένης νομοθεσίας.

    Τέλος, η Επιτροπή εξετάζει σε βάθος τακτικά όλες τις προτάσεις που εκκρεμούν ενώπιον των συννομοθετών ώστε να ελέγχει εάν εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και να πληρούν τα ισχύοντα πρότυπα ποιότητας. Από το 2005 αποσύρθηκαν 78 προτάσεις και εντοπίστηκαν άλλες 30 στο πλαίσιο του νομοθετικού προγράμματος και προγράμματος εργασίας της Επιτροπής για το 2008.

    2. Μείωση του διοικητικού φόρτου

    Τον Ιανουάριο του 2007, η Επιτροπή υπέβαλε ένα πρόγραμμα δράσης που στόχευε στη μείωση κατά 25% μέχρι το 2012 του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ[4]. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε το εν λόγω πρόγραμμα δράσης τον Μάρτιο του 2007. Ενέκρινε το στόχο της μείωσης του διοικητικού φόρτου που απορρέει από τη νομοθεσία της ΕΕ και κάλεσε τα κράτη μέλη να θέσουν «έως το 2008, δικούς τους εθνικούς στόχους συγκρίσιμης φιλοδοξίας εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων τους»[5]. Δώδεκα κράτη μέλη ανταποκρίθηκαν ήδη στην έκκληση αυτή.[6]

    Ένα βασικό στοιχείο του προγράμματος δράσης συνίσταται στον υπολογισμό του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων ώστε να συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις ενημέρωσης που προβλέπονται από τη νομοθεσία ΕΕ και τις εθνικές διατάξεις εφαρμογής. Αυτή η διαδικασία μέτρησης που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2007 αφορά 43 νομοθετικά κείμενα (σε 13 τομείς προτεραιότητας) που θεωρούνται ότι προκαλούν άνω του 80% του διοικητικού φόρτου που απορρέει από τη νομοθεσία της ΕΕ[7].

    Εκατοντάδες υποχρεώσεις που συνδέονται με τη νομοθεσία της ΕΕ εντοπίζονται και κατηγοριοποιούνται. Επίσης αποτελούν αντικείμενο εξέτασης τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των κοινοτικών απαιτήσεων στην εθνική νομοθεσία, με τη βοήθεια ενιαίων σημείων επαφής που έχουν διοριστεί σε κάθε κράτος μέλος. Οι δύο αυτές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2008. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα αξιολογήσει τον χρόνο και τα χρήματα που δαπανούν οι επιχειρήσεις για τη συμμόρφωσή τους προς τις απαιτήσεις αυτές, πράγμα που θα επιτρέψει να εντοπιστούν οι υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις κοινοτικές απαιτήσεις και το κόστος που συνεπάγονται. Η σύγκριση αυτή, η ευρύτητα της οποίας είναι χωρίς προηγούμενο, θα συμβάλει στον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της μεταφοράς νομοθεσίας. Οι συστάσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη του 2008. Η διαδικασία προχώρησε γρηγορότερα από ό,τι προβλεπόταν όσον αφορά το εταιρικό δίκαιο, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να είναι σε θέση να υποβάλει προτάσεις μέχρι το θέρος του 2008. Όπως απορρέει από τις αξιολογήσεις που γίνονται εκ μέρους των κρατών μελών, υπάρχουν σημαντικές επιβαρύνσεις στον τομέα αυτό: κατά συνέπεια, η γρήγορη ανάληψη δράσης θα αποφέρει σημαντικά οφέλη.

    Η Επιτροπή μελετά επίσης τις υποδείξεις που υποβλήθηκαν εκ μέρους των κρατών μελών και τα πρόσωπα που συμμετείχαν στο πλαίσιο μιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης σχετικά με τη μείωση του διοικητικού φόρτου[8]. Θα της δοθούν επίσης συμβουλές από την «ομάδα υψηλού επιπέδου ανεξάρτητων ενδιαφερόμενων μερών για το διοικητικό φόρτο», με πρόεδρο τον Δρ Edmund Stoiber, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2008. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει ανάμεσα στα μέλη της τους υπεύθυνους πολλών οργανισμών εποπτείας προγραμμάτων με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στα κράτη μέλη, καθώς και εκπροσώπους της βιομηχανίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος και ενώσεων καταναλωτών που έχουν όλοι άμεση εμπειρία από την πρωτοβουλία «βελτίωση της νομοθεσίας». Εξάλλου η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τον ανώφελο διοικητικό φόρτο, ενθαρρύνοντας τη χρήση τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών.

    Για την επίτευξη γρήγορων αποτελεσμάτων, το πρόγραμμα δράσης εντόπισε επίσης 10 «ενέργειες ταχείας υλοποίησης» που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη (αξιολογούνται σε ποσό ύψους 1,3 δισεκατ. ευρώ) μέσω σχετικά ήσσονος σημασίας τροποποιήσεων στην υποκείμενη νομοθεσία. Τέσσερα πακέτα σχετικών νομοθετικών μέτρων εκδόθηκαν από την Επιτροπή σε διάστημα περίπου έξι μηνών. Θεσπίστηκε μία πρόταση μέσω συναπόφασης σε χρόνο ρεκόρ, ενώ οι υπόλοιπες πέντε θα πρέπει να εκδοθούν στις αρχές του 2008. Η Επιτροπή θα υποβάλλει νέες ενέργειες ταχείας υλοποίησης πριν από το Εαρινό Συμβούλιο.[9]

    III. Χρηση της ΑΝΑΛΥσησ των επιπτωσεων στη διαδικασια εκπονησηΣ πολιτικων

    Το ολοκληρωμένο σύστημα ανάλυσης των επιπτώσεων της Επιτροπής βοηθά τα κοινοτικά θεσμικά όργανα να σχεδιάζουν καλύτερες πολιτικές και νομοθεσίες. Η ανάλυση των επιπτώσεων επιτρέπει να λαμβάνονται καλύτερα τεκμηριωμένες αποφάσεις καθόλη της διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας· βελτιώνει την ποιότητα των προτάσεων, ενθαρρύνει την τήρηση των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας και διασφαλίζει τη συμβατότητα με φιλόδοξους στόχους, όπως οι στρατηγικές της Λισαβόνας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιτρέπει επίσης στην Επιτροπή να κοινοποιεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις πολιτικές της. Από το 2003, η Επιτροπή εκπόνησε και δημοσίευσε 284 αναλύσεις επιπτώσεων. Οι αναλύσεις αυτές είναι προσβάσιμες στο κοινό και διατίθεται περίληψη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης[10].

    Στο πλαίσιο μιας γενικότερης αλλαγής νοοτροπίας, η ανάλυση των επιπτώσεων ενσωματώθηκε στις πρακτικές εργασίας και στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων της Επιτροπής και τροποποίησε τις μεθόδους εκπόνησης των στρατηγικών της. Οι αποφάσεις της Επιτροπής όσον αφορά τη δυνατότητα και τους τρόπους υλοποίησης μιας πρωτοβουλίας βασίζονται σε διαφανείς αποδείξεις, στη συμβολή των ενδιαφερομένων μερών και σε μια σε βάθος ανάλυση των προβλεπόμενων επιλογών, μεταξύ των οποίων, η από κοινού ρύθμιση και η αυτορύθμιση. Το 2007, για παράδειγμα, η Επιτροπή διέκοψε τρία σχέδια ανάληψης πρωτοβουλιών, βασιζόμενη σε αναλύσεις επιπτώσεων, εφόσον οι αναλύσεις αυτές απέδειξαν ότι η δράση της ΕΕ δεν θα προσέφερε επαρκή προστιθέμενη αξία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή:[11] τα σχέδια αυτά αφορούσαν τη θέσπιση μιας πλήρους αναλογίας μεταξύ κεφαλαίου και δικαιωμάτων ελέγχου, την τροποποίηση της 14ης οδηγίας «εταιρικό δίκαιο» σχετικά με τις διασυνοριακές μεταφορές έδρας και τέλος την προστασία των μαρτύρων. Συμβαίνει επίσης οι υπηρεσίες της Επιτροπής να αναλάβουν την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης ανάλυσης επιπτώσεων ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται να το κάνουν.[12] Η επιτροπή ανάλυσης επιπτώσεων διασφαλίζει έναν ανεξάρτητο έλεγχο ποιότητας και βοηθά στην ανάπτυξη της εφαρμοζόμενης μεθοδολογίας.

    Η Επιτροπή δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη βελτίωση του συστήματος ανάλυσης επιπτώσεων. Αυτή τη στιγμή ενημερώνει τη μεθοδολογία της και ενισχύει την ανάλυση επιπτώσεων στον κύκλο ανάπτυξης των πολιτικών, βασιζόμενη στην κτηθείσα εμπειρία στο πλαίσιο των υπηρεσιών της, στις υποδείξεις των λοιπών θεσμικών οργάνων, των κρατών μελών και των ενδιαφερομένων, καθώς και στα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε το 2007.[13] Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης, η Επιτροπή σημειώνει πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων της στον τομέα της ανάλυσης επιπτώσεων: βελτίωση της ποιότητας των προτάσεων, πραγματική υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και ενίσχυση της διαφάνειας. Πάντως, αναγνωρίζει την ανάγκη διασαφήνισης της έννοιας αναλογικής ανάλυσης (σε συνάρτηση με τη σημασία της πρότασης) και κατόπιν αυτού καλύτερου εντοπισμού των πρωτοβουλιών που πρέπει να αξιολογηθούν. Συνιστά την υλοποίηση αναλύσεων επιπτώσεων σε προγενέστερο στάδιο της διαδικασίας εκπόνησης στρατηγικών και τη βελτίωση της στήριξης της ποιότητας, περιλαμβανομένης της πρόσβασης στις πηγές δεδομένων. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, δυσανάλογα μεγάλος αριθμός αναλύσεων επιπτώσεων δίνουν την εντύπωση ότι πραγματοποιήθηκαν για να αιτιολογήσουν μια προκαθορισμένη στρατηγική επιλογή.

    Η Επιτροπή ανταποκρίθηκε επιφέροντας τις βελτιώσεις που αναφέρονται παρακάτω. Θα ακολουθήσουν άλλες βελτιώσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών της σχετικά με την ανάλυση επιπτώσεων που θα ολοκληρωθεί όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανεξετάσει την πρόοδο για τη βελτίωση της νομοθεσίας τον Μάρτιο του 2008.

    1. Ενίσχυση της ανάλυσης επιπτώσεων στη διαδικασία εκπόνησης πολιτικών

    Το σύστημα ανάλυσης επιπτώσεων είναι ορθό και αποδείχθηκε ότι προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων, πριν απ’ όλα για την Επιτροπή αλλά επίσης και για τα άλλα θεσμικά όργανα. Εξάλλου, η Επιτροπή διασφάλισε το να χρησιμοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων οι αναλύσεις επιπτώσεων και οι αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις της επιτροπής ανάλυσης επιπτώσεων. Βάσει της διαδικασίας αυτής, είναι δυνατή η βελτίωση του συστήματος σε ορισμένους τομείς και ιδίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα. Οι αναλύσεις επιπτώσεων πρέπει να πραγματοποιούνται νωρίτερα στη διαδικασία εκπόνησης πολιτικών ώστε να μπορούν να μελετηθούν σε βάθος εναλλακτικοί τρόποι δράσης πριν από την υποβολή μιας πρότασης . Αυτό συνεπάγεται την έγκαιρη επιλογή θεμάτων που θα αποτελέσουν αντικείμενο ανάλυσης επιπτώσεων και την έγκαιρη γνωμοδότηση της επιτροπής ανάλυσης επιπτώσεων για τις σχεδιασθείσες εργασίες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενισχύει αυτό τον εκ των προτέρων συντονισμό, καθώς και τη στήριξη της ποιότητας των αναλύσεων επιπτώσεων των βασικών νομοθετικών πρωτοβουλιών.

    2. Συγκέντρωση των πόρων στα θέματα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία

    Κατά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος ανάλυσης επιπτώσεων, όλες οι επιμέρους πράξεις που περιλαμβάνονταν στο νομοθετικό πρόγραμμα και πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής αποτελούσαν αντικείμενο ανάλυσης επιπτώσεων. Από την εμπειρία προέκυψε ότι η προσέγγιση αυτή έπρεπε να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας. Οι αναλύσεις επιπτώσεων θα πρέπει να πραγματοποιούνται όσον αφορά τις σημαντικότερες προτάσεις και εκείνες που θα έχουν ευρύτατο αντίκτυπο, ανεξάρτητα από το αν περιλαμβάνονται στο νομοθετικό πρόγραμμα και πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Η ανάλυση επιπτώσεων πρέπει να είναι ανάλογη με τη σημασία της εν λόγω πρωτοβουλίας, πράγμα που συνεπάγεται ότι οι απαιτήσεις αναλύσεων επιπτώσεων θα μειώνονται ή θα καταργούνται για τις πρωτοβουλίες που θα έχουν περιορισμένες ή εντελώς γενικές επιπτώσεις. Η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει περίπου 180 αναλύσεις επιπτώσεων το 2008 έναντι 130 το 2007. Πάνω από τις μισές από τις αναλύσεις αυτές αφορούν πρωτοβουλίες που δεν εντάσσονται στο νομοθετικό πρόγραμμα και πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής, περιλαμβανομένων των μέτρων που θεσπίζονται στο πλαίσιο της διαδικασίας επιτροπολογίας.

    3. Μεγαλύτερη στήριξη της διαδικασίας

    Η στήριξη της ποιότητας και παροχή συμβουλών θα πρέπει να ενισχυθεί, και η Επιτροπή θα επιτύχει τους στόχους αυτούς ιδίως μέσω των γενικών κατευθύνσεων σχετικά με την ανάλυση επιπτώσεων και χάρη στη στήριξη της επιτροπής ανάλυσης επιπτώσεων. Μεταξύ των τομέων που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή περιλαμβάνονται:

    - Καθορισμός αναλογικού επιπέδου ανάλυσης για κάθε ανάλυση επιπτώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των ενδεχόμενων επιπτώσεων και το βαθμό πολιτικής ευαισθησίας της πρωτοβουλίας.

    - Επικουρικότητα και αναλογικότητα : Η απόφαση σχετικά με το πότε και με ποιους τρόπους θα ενεργήσει η ΕΕ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας ανάλυσης επιπτώσεων. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι επιπτώσεις σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο - συχνά σημαντικές για την εγγύηση της τήρησης των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας - πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής. Απαιτείται η χρήση νέων μέσων.

    - Ενίσχυση της ανάλυσης ορισμένων ειδικών επιπτώσεων : Οι υπηρεσίες της Επιτροπής προσδίδουν μεγαλύτερη προσοχή στην ανάλυση ορισμένων τομέων, όπως οι κοινωνικές επιπτώσεις και η κατανομή τους, οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά, στους καταναλωτές και τις ΜΜΕ, στις περιφέρειες και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και οι διεθνείς επιπτώσεις. Πρέπει επίσης να προβλεφθεί καλύτερη μεταφορά και εφαρμογή της νομοθεσίας.

    - Ποσοτικός προσδιορισμός : Η ανάλυση επιπτώσεων θα οδηγήσει στον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεων, όταν αυτό είναι δυνατό και αναλογικό, χωρίς να αντιπαρέρχεται τις υποβόσκουσες αβεβαιότητες. Παρά την επίτευξη προόδου (για παράδειγμα, το διοικητικό κόστος λαμβάνεται συστηματικά υπόψη και εφόσον είναι σημαντικό αξιολογείται σύμφωνα με τη μέθοδο του τυποποιημένου μοντέλου κόστους της ΕΕ), η έλλειψη επαρκών ή αξιόπιστων δεδομένων συχνά αποτρέπει αυτό τον ποσοτικό προσδιορισμό. Για τη βελτίωση της στήριξης και παροχή συμβουλών πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τα κράτη μέλη, την Επιτροπή Περιφερειών, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, καθώς και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    - Είναι βασικής σημασίας η συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών και των εμπειρογνωμόνων . Η διαβούλευση στο εξής αποτελεί τρέχουσα πρακτική και η γνωμοδότηση των ενδιαφερομένων μερών λαμβάνεται υπόψη από την αρχή της διαδικασίας εκπόνησης πολιτικών. Συνδέεται στενά με τη διαδικασία αυτή η συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων. Η Επιτροπή επανεξέτασε τα ελάχιστα εφαρμοστέα πρότυπα για την εξωτερική διαβούλευση το 2007. Επιβεβαίωσε τους ισχύοντες κανόνες και αποφάσισε να τους εφαρμόσει αποτελεσματικότερα, βελτιώνοντας τη λειτουργία ανατροφοδότησης, διασφαλίζοντας την πολυφωνία των απόψεων κλπ.[14]. Η επιτροπή ανάλυσης επιπτώσεων ελέγχει την ορθή εφαρμογή των κανόνων αυτών.

    4. Διασφάλιση αυστηρού ελέγχου ποιότητας

    Κατά τα τέλη του 2006, η Επιτροπή θέσπισε την επιτροπή ανάλυσης επιπτώσεων, υπό την αιγίδα του προέδρου και η οποία αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής που εργάζονται ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες που υποβάλλουν τις προτάσεις. Η επιτροπή αυτή παρέχει συμβουλές, ελέγχει τη μεθοδολογία και την ποιότητα της διαδικασίας και έχει πρόσβαση και σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, εάν κριθεί αναγκαίο. Οι γνωμοδοτήσεις της χρησιμοποιούνται όταν η Επιτροπή λαμβάνει την τελική της απόφαση και δημοσιοποιούνται μετά την έγκριση της πρωτοβουλίας.[15]

    Η Επιτροπή αξιολόγησε τις εργασίες της εν λόγω επιτροπής κατά το πρώτο έτος δραστηριοτήτων της, βασιζόμενη εν μέρει στην έκθεση που εκπονήθηκε από αυτή την τελευταία[16]. Εκφράζει την ικανοποίησή της για την αμεροληψία της επιτροπής και εκτιμά τις επαγγελματικές της συστάσεις οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις επέτρεψαν να γίνουν πραγματικές βελτιώσεις στις αναλύσεις επιπτώσεων. Η επιτροπή συνέβαλε στην ενίσχυση των εφαρμοστέων κανόνων και προσέφερε χρήσιμες υποδείξεις όσον αφορά τη μεθοδολογία. Θα επέλθουν και άλλες βελτιώσεις στις εσωτερικές διαδικασίες και μεθόδους εργασίας της. Για παράδειγμα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ανάλυση επιπτώσεων που πραγματοποιείται από υπηρεσίες για ορισμένες προτάσεις, θα ανταποκρίνεται στις συστάσεις της επιτροπής, προτού οι προτάσεις αυτές υποβληθούν στο Σώμα για λήψη πολιτικής απόφασης.

    IV. ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

    Οι κανόνες της ΕΕ προτείνονται από την Επιτροπή και εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Οι κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια τις μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο και θεσπίζουν επίσης τη νομοθεσία που εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους, συμπληρώνοντάς τη συχνά με περιφερειακούς και τοπικούς κανόνες. Όλοι αυτοί οι κανόνες επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Κατά συνέπεια, το πρόγραμμα για τη βελτίωση της νομοθεσίας οφείλει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών.[17] Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις επωφελείς συνομιλίες της με την ομάδα υψηλού επιπέδου εθνικών εμπειρογνωμόνων σε ρυθμιστικά θέματα.

    1. Εφαρμογή καθ'όλη τη διαδικασία λήψεων αποφάσεων της ΕΕ

    Η διαδικασία για τη βελτίωση της νομοθεσίας δεν θα καταλήξει σε απτά οφέλη παρά μόνον όταν οι προτεινόμενες νομοθετικές βελτιώσεις εκ μέρους της Επιτροπής θα εγκριθούν και θα αρχίσουν να ισχύουν. Πρόκειται για μακρόπνοη διαδικασία. Όσο υψηλότερα είναι τα πρότυπα ποιότητας, τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για την προετοιμασία των πρωτοβουλιών της Επιτροπής. Η έγκριση εκ μέρους των συννομοθετών απαιτεί κατά μέσο όρο δύο έτη. Εξάλλου, αν ληφθούν υπόψη οι απαραίτητες προθεσμίες μεταφοράς και έναρξης ισχύος των νέων οδηγιών,[18], διανύονται περίπου τέσσερα έτη και συχνά ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται μεταξύ σχεδιασμού και υλοποίησης μιας πρωτοβουλίας της ΕΕ.

    Πάντως, στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το κυλιόμενο πρόγραμμα απλούστευσης επωφελείται της συνεχούς στήριξης από όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Μόνον 16 πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του κυλιόμενου προγράμματος απλούστευσης έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποβάλει προτάσεις απλούστευσης το 2008, αναμένοντας ότι οι συννομοθέτες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν την έγκρισή τους μέχρι την άνοιξη του 2009. Επίσης, το 2008 και στις αρχές του 2009, η Επιτροπή αναμένει από τους συννομοθέτες να δώσουν προτεραιότητα στην έγκριση προτάσεων που στοχεύουν στην ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου.

    Παρότι το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προσφεύγουν όλο και συχνότερα στις αναλύσεις επιπτώσεων της Επιτροπής, στο πλαίσιο της εξέτασης προτάσεων, οι προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να ενισχυθούν. Πρέπει επίσης να πραγματοποιούν τις δικές τους αναλύσεις επιπτώσεων όταν προτίθενται να κάνουν σημαντικές τροποποιήσεις σε πρόταση της Επιτροπής σχετικά με θέματα που δεν καλύφθηκαν από την ανάλυση επιπτώσεων της Επιτροπής. Η Επιτροπή θα προσπαθήσει επίσης να διασφαλίσει ότι οι αναλύσεις επιπτώσεων θα προβλέπουν ζητήματα που μπορούν να τεθούν από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, όπως για παράδειγμα η επιλογή του μέσου δράσης της ΕΕ. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μπορούν επίσης να ζητήσουν από την Επιτροπή να εμβαθύνει ορισμένες πλευρές της αρχικής της ανάλυσης. Παρότι οι αναλύσεις αυτές κατά κύριο λόγο προορίζονται για να προσανατολίσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Επιτροπής, η Επιτροπή θα αποφασίσει με εποικοδομητικό τρόπο για το πώς θα ανταποκριθεί στα αιτήματα αυτά κατά περίπτωση. Η αναθεώρηση της «κοινής προσέγγισης για την ανάλυση επιπτώσεων»[19] εκ μέρους των τριών θεσμικών οργάνων στα μέσα του 2008 θα προσφέρει τη δυνατότητα για την επίτευξη μεγαλύτερης προόδου στα θέματα αυτά.

    2. Εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου

    Η Επιτροπή προσδίδει απόλυτη προτεραιότητα στην ορθή εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Τον Σεπτέμβριο του 2007, πρότεινε πολλές μορφές συνεργασίας με τα κράτη μέλη στοχεύοντας στη βελτίωση των υπαρχόντων μηχανισμών επίλυσης προβλημάτων και στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων.[20] Καθόρισε επίσης τα μέσα που θα επιτρέψουν στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη να προωθήσουν την προληπτική δράση και στην Επιτροπή να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τις παραβάσεις και να παράσχει περισσότερες πληροφορίες. Η Επιτροπή θα προωθήσει τις πρωτοβουλίες αυτές εντός των προσεχών μηνών και θα αξιολογήσει την επιτευχθείσα πρόοδο το 2009.

    V. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ

    Αντιμετωπίζοντας μια αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση και μετά από πολλά έτη κατάργησης των δασμολογικών φραγμών, οι μη δασμολογικοί φραγμοί, όπως οι αποκλίσεις μεταξύ των κανονιστικών ρυθμίσεων, θεωρούνται όλο και περισσότερο ως εμπόδια στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις. Πολλές αποκλίσεις μεταξύ των κανονιστικών ρυθμίσεων αντικατοπτρίζουν νόμιμες στρατηγικές επιλογές και συμφωνούν με τους κανόνες του ΠΟΕ και άλλες διεθνείς συμφωνίες. Πάντως, ορισμένες αποκλίσεις δημιουργούν ανεπιθύμητες παράπλευρες επιπτώσεις του τρόπου με τον οποίο το κάθε μέρος θεσπίζει κανονιστική ρύθμιση και μπορούν να είναι ανώφελες ή ακόμη και επιβλαβείς για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

    Όταν εκπονεί πρωτοβουλίες, η Επιτροπή επωφελείται ήδη από τη συνδρομή τρίτων χωρών στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης. Εξάλλου, το σύστημα ανάλυσης επιπτώσεων απαιτεί να ληφθεί υπόψη ο εξωτερικός αντίκτυπος. Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι αυτός ο εξωτερικός αντίκτυπος, για παράδειγμα στο εμπόριο και τις επενδύσεις και στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα αποτελέσει αντικείμενο λεπτομερούς μελέτης. Όταν υπάρχουν διεθνή πρότυπα, οι αναλύσεις επιπτώσεων θα στραφούν σε αυτά περισσότερο από ό,τι στην ανάληψη ειδικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

    Η Επιτροπή έχει μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα του διαλόγου σχετικά με ζητήματα κανονιστικής ρύθμισης με πολυμερείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και με βασικούς εμπορικούς εταίρους. Για να παρουσιάσει τη στρατηγική της Λισαβόνας στο εξωτερικό, η Επιτροπή θα προσφύγει σε διεθνή διάλογο ώστε να υπερβληθούν τα οριζόντια και συστημικά εμπόδια και να διευκολυνθεί η σύγκλιση στο μέτρο του δυνατού. Η προσέγγιση της ΕΕ για τη βελτίωση της νομοθεσίας μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή έμπνευσης στο εξωτερικό και αντιστρόφως.

    VI . ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

    Η παρούσα επισκόπηση δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιεί τη δέσμευσή της για παραγωγή καλής νομοθεσίας. Πάντως, μπορούν να γίνουν περισσότερα μέσω μιας κοινής δράσης της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και των κρατών μελών:

    Απλούστευση της νομοθεσίας

    - Η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει 45 πρωτοβουλίες δυνάμει του κυλιόμενου προγράμματος απλούστευσης στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της για το 2008 και 8 πρωτοβουλίες για το 2009. Το πρόγραμμα κωδικοποίησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τους προσεχείς 18 μήνες.

    - Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να διασφαλίσουν τη γρήγορη έγκριση των εκκρεμουσών προτάσεων απλούστευσης, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου 45, και να εγγυηθούν τη διατήρηση των απλουστεύσεων κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

    - Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να εξετάσουν από κοινού τις δυνατότητες ταχέων διαδικασιών για την κατάργηση της παρωχημένης νομοθεσίας .

    - Η Επιτροπή συνεχίζει την εξέταση σε βάθος του κεκτημένου της ΕΕ , που έχει επιφέρει μια συνεχή ροή νέων πρωτοβουλιών. Θα ολοκληρώσει την εξέταση αυτή πριν από το τέλος της θητείας της.

    - Η Επιτροπή συνεχίζει την εξέταση σε βάθος των εκκρεμουσών προτάσεων στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος εργασίας της. Συνιστά και πάλι να αναλάβει η μελλοντική Επιτροπή την εξέταση σε βάθος των εκκρεμουσών προτάσεων από την ανάληψη των καθηκόντων της και να εγγυηθεί ότι τα σχέδια νομοθετικών πράξεων είναι σύμφωνα με τις πολιτικές προτεραιότητες.

    Μείωση του διοικητικού κόστους

    - Δεδομένου ότι μόνο μια κοινή προσπάθεια θα επιτρέψει τη μείωση της γραφειοκρατίας, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη που δεν το έχουν ακόμη κάνει να θεσπίσουν ή να αναγγείλουν τους στόχους τους για μείωση μέχρι τον Μάρτιο του 2008, ώστε το Εαρινό Συμβούλιο να μπορεί να αναλύσει την κατάσταση και να θεσπίσει νέες κατευθυντήριες γραμμές.

    - Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν τις εκκρεμούσες προτάσεις ταχείας υλοποίησης πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να δώσουν προτεραιότητα στις προτάσεις ταχείας υλοποίησης που θα κάνει η Επιτροπή το 2008.

    - Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και θα τους παρέχει βοήθεια.

    - Η Επιτροπή θα υποβάλει τα αποτελέσματα της διαδικασίας μέτρησης μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς και ορισμένα πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 25%. Οι προτάσεις μείωσης των επιβαρύνσεων στο εταιρικό δίκαιο θα υποβληθούν πριν από το θέρος. Οι πληροφορίες που θα προέλθουν χάρη σε αυτή τη διαδικασία θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ελαφρύνουν το φόρτο που απορρέει από τη μεταφορά και την εφαρμογή της νομοθεσίας ΕΕ.

    Χρήση των αναλύσεων επιπτώσεων για την εκπόνηση πρωτοβουλιών

    - Το 2008, η Επιτροπή αναμένεται να πραγματοποιήσει άνω των 180 αναλύσεων επιπτώσεων.

    - Την άνοιξη του 2008, η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τις γενικές κατευθύνσεις για την ανάλυση των επιπτώσεων και βάσει της ανακοίνωσης αυτής θα παρέχει συμβουλές και υποστήριξη.

    - Η Επιτροπή θα ενισχύσει τον ρόλο της επιτροπής ανάλυσης επιπτώσεων .

    - Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ενισχύσουν τη χρήση των αναλύσεων επιπτώσεων στη νομοθετική διαδικασία, εξετάζοντας τις αναλύσεις επιπτώσεων της Επιτροπής και πραγματοποιώντας αναλύσεις επιπτώσεων για ουσιαστικές τροποποιήσεις. Η Επιτροπή καλεί τα λοιπά θεσμικά όργανα να επιδείξουν μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά την εργασία τους στην ανάλυση επιπτώσεων, όπως προβλέπεται στην «κοινή προσέγγιση για την ανάλυση επιπτώσεων».

    - Στο πλαίσιο της επισκόπησης της «κοινής προσέγγισης για την ανάλυση επιπτώσεων», η Επιτροπή αναμένει δέσμευση για την πραγματοποίηση αναλύσεων επιπτώσεων επί των πρωτοβουλιών των κρατών μελών στον τομέα που προβλέπεται στο κεφάλαιο VI της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ( αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις ).

    Κατανομή αρμοδιοτήτων

    - Το 2008, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρόοδο σχετικά με τη βελτίωση της νομοθεσίας και το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα εξετάσουν από κοινού την «κοινή προσέγγιση για την ανάλυση επιπτώσεων» .

    Εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου

    - Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να συνεργαστούν ώστε να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου .

    Συμβολή στη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου κανονιστικού πλαισίου

    - Η Επιτροπή θα ενισχύσει την αξιολόγηση, όπου αυτό απαιτείται, των διεθνών επιπτώσεων της δράσης της ΕΕ ώστε να διευκολυνθεί το διεθνές εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και η στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

    - Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς οργανισμούς και τις τρίτες χώρες για την ανάπτυξη αντίστοιχων προσεγγίσεων σχετικά με τη θέσπιση κανονιστικών ρυθμίσεων, και εφόσον αυτό είναι δυνατό, για την προώθηση της σύγκλισης.

    VII. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στον τομέα της βελτίωσης της νομοθεσίας στην ΕΕ. Η βελτίωση της νομοθεσίας εις όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων απαιτεί χρόνο, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και προσαρμογή των θεσμικών και διοικητικών δομών. Αυτό είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς σταθερή πολιτική στήριξη.

    Η Επιτροπή δεσμεύεται απόλυτα να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό στο κυλιόμενο πρόγραμμα απλούστευσης και στο πρόγραμμα δράσης για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και ενισχύοντας σταθερά το σύστημά της για αναλύσεις επιπτώσεων. Η τελική επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη δέσμευση των λοιπών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, των κρατών μελών, των τοπικών/περιφερειακών αρχών και των ενδιαφερομένων μερών, και η Επιτροπή ζητά τη συμμετοχή όλων στη συλλογική αυτή προσπάθεια.

    [1] Περίπου οι μισές μελλοντικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής στο πλαίσιο του κυλιόμενου προγράμματος απλούστευσης (76) θα αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης επιπτώσεων έναντι περίπου 10% στο παρελθόν.

    [2] Η διαδικασία ανασύνταξης συνίσταται στην αντικατάσταση μιας πράξης και όλων των προηγούμενων τροποποιήσεων της από μια μόνο νομοθετική πράξη, όταν θεσπιστούν νέες τροποποιήσεις.

    [3] Η κωδικοποίηση συνίσταται στη συγκέντρωση σε μια ενιαία πράξη όλων των υπαρχουσών πράξεων καθώς και των διαδοχικών τους τροποποιήσεων, χωρίς νέες τροποποιήσεις. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει τη μείωση του όγκου της νομοθεσίας, παράγοντας συγχρόνως κείμενα σαφέστερα από νομική άποψη.

    [4] COM(2007) 23.

    [5] Συμπεράσματα της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2007, σ.10.

    [6] Βλέπε το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής με τίτλο «Μείωση του διοικητικού φόρτου στην ΕΕ», COM(2008) 35.

    [7] http://ec.europa.eu/enterprise/admin-burdens-reduction/admin_burdens_en.htm. Επίσης, ήδη εκπονήθηκε και δημοσιεύτηκε μελέτη για την εκτίμηση του διοικητικού φόρτου που απορρέει από την Κοινή Γεωργική Πολιτική και επιβαρύνει τα αγροκτήματα.

    [8] http://ec.europa.eu/enterprise/admin-burdens-reduction/index_en.htm.

    [9] Βλέπε COM(2008) 35.

    [10] Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το 2007 η Επιτροπή ενίσχυσε την πολιτική της εκτίμηση (ανακοίνωση για την «αντιμετώπιση των στρατηγικών αναγκών: ενίσχυση της προσφυγής στην αξιολόγηση» SEC(2007) 213, και σχέδια για τη συστηματικότερη αξιολόγηση της νομοθεσίας και άλλων δραστηριοτήτων ώστε να ελεγχθούν οι υποθέσεις που έγιναν κατά το στάδιο της εκτίμησης των επιπτώσεων.

    [11] Αυτές οι αναλύσεις επιπτώσεων δημοσιεύθηκαν (Βλέπε http://ec.europa.eu/governance/impact/cia_2007_en.htm και COM(2007) 693). Από το 2008, η Επιτροπή θα δημοσιεύει επίσης τις αναλύσεις επιπτώσεων σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προβλέπονται στο νομοθετικό πρόγραμμα και πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής που διακόπηκαν μετά την ανάλυση επιπτώσεων.

    [12] Το 2006 και 2007, οι υπηρεσίες της Επιτροπής αντίστοιχα πραγματοποίησαν περίπου [10] και [15] «αυθόρμητες» αναλύσεις επιπτώσεων· περίπου 50 προβλέπονται για το 2008.

    [13] Αυτή η αξιολόγηση του συστήματος ανάλυσης επιπτώσεων της Επιτροπής εκ μέρους του «The Evaluation Partnership» δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο http://ec.europa.eu/governance/impact/key_en.htm Η Επιτροπή εξέτασε το εν λόγω έγγραφο στο πλαίσιο μιας δημόσιας συνεδρίασης με τους ενδιαφερομένους τον Ιούλιο του 2007, καθώς και στο πλαίσιο της ομάδας υψηλού επιπέδου εθνικών εμπειρογνωμόνων σε ρυθμιστικά θέματα.

    [14] Ανακοίνωση για την Παρακολούθηση της εφαρμογής της Πράσινης Βίβλου «Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαφάνεια» , COM(2007) 127 της 21.3. 2007.

    [15] http://ec.europa.eu/governance/impact/cia_2007_en.htm.

    [16] Βλέπε συνημμένη έκθεση 2007.

    [17] Για την πρόοδο των κρατών μελών, βλέπε τη δεύτερη ετήσια έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής της στρατηγικής της Λισαβόνας COM(2006) 816.

    [18] Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία απλούστευσης με την τροποποίηση της οδηγίας 70/156/EΟΚ σχετικά με την έγκριση των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα τον Οκτώβριο του 2007 αλλά δεν θα αρχίσει να ισχύει παρά τον Απρίλιο του 2009. Η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση τον Ιούλιο του 2003 COM(2003) 418.

    [19] Εγκρίθηκε στο πλαίσιο της διοργανικής συμφωνίας για τη βελτίωση της νομοθεσίας του 2003.

    [20] Ανακοίνωση με τίτλο: «Μια Ευρώπη αποτελεσμάτων – Εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου». COM(2007) 502.

    Top