Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007PC0861

    Πρόταση κανονισμου του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 460/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ως προς τη διάρκειά του

    /* COM/2007/0861 τελικό - COD 2007/0291 */

    52007PC0861

    Πρόταση κανονισμου του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 460/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ως προς τη διάρκειά του /* COM/2007/0861 τελικό - COD 2007/0291 */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 20.12.2007

    COM(2007) 861 τελικό

    2007/0291 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 460/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ως προς τη διάρκειά του

    (υποβληθείσα από την Επιτροπή)

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Ιστορικό

    Τα δίκτυα επικοινωνιών και τα συστήματα πληροφοριών έχουν καταστεί ουσιαστικός παράγων για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα των δικτύων επικοινωνιών και των συστημάτων πληροφοριών αποτελούν πηγή αυξανόμενης ανησυχίας για το κοινωνικό σύνολο. Η Επιτροπή, με τη «στρατηγική i2010 – Ευρωπαϊκή κοινωνία της πληροφορίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση»[1], επιβεβαίωσε τη σημασία της ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου πληροφοριών.

    Προσφάτως, στην ανακοίνωση «Στρατηγική για ασφαλή κοινωνία της πληροφορίας – διάλογος, πνεύμα συνεργασίας και ενίσχυση των ικανοτήτων»[2] επανεξετάστηκε η σημερινή κατάσταση όσον αφορά τις απειλές κατά της κοινωνίας της πληροφορίας, και παρουσιάστηκε μια επικαιροποιημένη πολιτική στρατηγική, όπου τονίζεται ο θετικός αντίκτυπος της τεχνολογικής ποικιλομορφίας στην ασφάλεια, καθώς και τη σημασία του ανοίγματος και της διαλειτουργικότητας.

    Στις 22 Μαρτίου 2007, το Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με τη στρατηγική για ασφαλή κοινωνία της πληροφορίας[3], με το οποίο καλεί τον ENISA «να εξακολουθήσει να εργάζεται σε στενή σύμπραξη με τα κράτη μέλη, την Επιτροπή και άλλους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα και τους στόχους που προσδιορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 460/2004 και να συνδράμει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη στην προσπάθειά τους να συμμορφωθούν προς τις προδιαγραφές της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών, συμβάλλοντας έτσι στην υλοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής για μια ασφαλή κοινωνία της πληροφορίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το παρόν ψήφισμα».

    Δημιουργία του ENISA

    Προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα της Κοινότητας, των κρατών μελών και, ως εκ τούτου, της επιχειρηματικής κοινότητας, να προλαμβάνουν, να αντιμετωπίζουν και να ανταποκρίνονται στα προβλήματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών, δημιουργήθηκε, το 2004, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, για περίοδο πέντε ετών[4].

    Ο Οργανισμός δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό «να εξασφαλισθεί υψηλό και ουσιαστικό επίπεδο ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών εντός της Κοινότητας και να αναπτυχθεί η αντίληψη της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών προς όφελος των πολιτών, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

    Στην πρότασή της για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία του ENISA[5], η Επιτροπή αναγνώριζε ότι η ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών « έγινε μείζονος σημασίας πολιτικό ζήτημα. Οι κυβερνήσεις έχουν ευρύτερες ευθύνες για την κοινωνία και καταβάλλουν ολοένα και περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας στην επικράτειά τους. Επιθυμούν να προαγάγουν την ασφάλεια, παραδείγματος χάριν παρέχοντας υποστήριξη σε ομάδες παρέμβασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην πληροφορική, στην έρευνα και στη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης. (…) Εντούτοις, τα κράτη μέλη βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών τους και οι προτεραιότητές τους ποικίλλουν. (…) δεν υπάρχει συστηματική διασυνοριακή συνεργασία για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών (…) Η εφαρμογή του νομικού πλαισίου ποικίλλει. Η πιστοποίηση προϊόντων γίνεται σε εθνικό επίπεδο, μολονότι τα βασικά πρότυπα αναπτύσσονται από την παγκόσμια βιομηχανία και οι φορείς εκμετάλλευσης και οι πωλητές αντιμετωπίζουν διαφορετική στάση εκ μέρους των κυβερνήσεων. Όλα αυτά οδηγούν σε έλλειψη διαλειτουργικότητας, η οποία παρεμποδίζει τη σωστή χρήση προϊόντων και υπηρεσιών ασφαλείας». Στην πρόταση υποστηριζόταν η ανάγκη για βελτιωμένο και αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και επίσης μεταξύ των κρατών μελών και των άμεσα ενδιαφερομένων, ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα της Κοινότητας, των κρατών μελών και, ως εκ τούτου, της επιχειρηματικής κοινότητας, να προλαμβάνουν, να αντιμετωπίζουν και να ανταποκρίνονται στα προβλήματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

    Η επανεξέταση του ENISA

    Στο άρθρο 25, ο κανονισμός για τη δημιουργία του Οργανισμού προβλέπει ότι η Επιτροπή διεξάγει αξιολόγηση του Οργανισμού, μέχρι τον Μάρτιο του 2007. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή « διενεργεί την αξιολόγηση, κυρίως με σκοπό να καθορίσει εάν η διάρκεια λειτουργίας του Οργανισμού θα πρέπει να παραταθεί πέραν του χρονικού διαστήματος που ορίζεται στο άρθρο 27 » (δηλαδή, πέραν των πέντε ετών). Επιπλέον, « κατά την αξιολόγηση, εξετάζονται τα αποτελέσματα του Οργανισμού όσον αφορά την υλοποίηση των στόχων και την εκτέλεση των καθηκόντων του, καθώς και οι εργασιακές πρακτικές του και σχεδιάζονται, εφόσον είναι αναγκαίο, οι κατάλληλες προτάσεις ».

    Σύμφωνα με τους όρους της εντολής που συμφωνήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του ENISA, τον Οκτώβριο του 2006 η Επιτροπή δρομολόγησε ανεξάρτητη αξιολόγηση από ομάδα εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, ως βάση για την αξιολόγηση που προβλέπεται στον κανονισμό για τον ENISA. Σκοπός της εξωτερικής αξιολόγησης ήταν η διαμορφωτική αξιολόγηση των εργασιακών πρακτικών, της οργάνωσης και του πεδίου αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, και ενδεχομένως η διατύπωση συστάσεων για βελτίωση. Όπως προσδιορίζεται στους όρους της εντολής, η εξωτερική αξιολόγηση έλαβε υπόψη τις απόψεις όλων των άμεσα ενδιαφερομένων. Τον Ιανουάριο του 2007, οι εμπειρογνώμονες υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία επιβεβαιώνεται ότι συνεχίζει να ισχύει το αρχικό πολιτικό σκεπτικό που οδήγησε στη δημιουργία του Οργανισμού και οι αρχικοί του σκοποί[6].

    Σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 3 του κανονισμού για τη δημιουργία του Οργανισμού, τον Μάρτιο του 2007, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού διατύπωσε συστάσεις για ενδεδειγμένες τροποποιήσεις του κανονισμού[7]. Μια απ’ αυτές ήταν ότι ο κανονισμός πρέπει να τροποποιηθεί με σκοπό την παράταση της θητείας του Οργανισμού, χωρίς όμως ουσιαστική αλλαγή του πεδίου αρμοδιοτήτων του Οργανισμού.

    Τον Ιούνιο του 2007, η Επιτροπή υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο την ανακοίνωση COM(2007) 285 σχετικά με την αξιολόγηση του Οργανισμού, στην οποία συνόψιζε τη διαδικασία αξιολόγησης και προέβαινε σε αποτίμηση της αξιολόγησης από την ομάδα εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

    Σύμφωνα με τη στρατηγική της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας[8], από τις 13 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2007, πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την παράταση της θητείας και το μέλλον του Οργανισμού[9]. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ότι ο οργανισμός παραμένει το ενδεδειγμένο μέσο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

    Αιτιολόγηση της δράσης

    Στις 13 Νοεμβρίου, η Επιτροπή πρότεινε την ίδρυση Ευρωπαϊκής Αρχής για την Αγορά Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών[10]. Η Επιτροπή πρότεινε να αναλάβει η αρχή αυτή, από τις 14 Μαρτίου 2011, την αρμοδιότητα για τις δραστηριότητες του ENISA που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για τη δημιουργία του Οργανισμού.

    Δεδομένου ότι η θητεία του Οργανισμού θα λήξει στις 13 Μαρτίου 2009, για να εξασφαλιστεί συνέχεια, θα χρειαστεί να ληφθεί ένα προσωρινό μέτρο για τα δύο έτη που μεσολαβούν μεταξύ της προγραμματισμένης λήξης της θητείας του Οργανισμού και της ημερομηνίας κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Αγορά Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών θα αναλάβει την αρμοδιότητα για τις δραστηριότητες του Οργανισμού που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για τη δημιουργία της Αρχής.

    2007/0291 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 460/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ως προς τη διάρκειά του

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 95,

    την πρόταση της Επιτροπής[11],

    τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[12],

    τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[13],

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 251 της Συνθήκης[14],

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    1. Το 2004, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 460/2004 για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών[15] (στο εξής, «ο Οργανισμός»).

    2. Τον Μάρτιο του 2007, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού διατύπωσε συστάσεις για ενδεδειγμένες τροποποιήσεις του κανονισμού. Μια απ’ αυτές ήταν ότι ο κανονισμός πρέπει να τροποποιηθεί με σκοπό την παράταση της θητείας του Οργανισμού, χωρίς όμως ουσιαστική αλλαγή του πεδίου αρμοδιοτήτων του Οργανισμού.

    3. Σύμφωνα με τη στρατηγική της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας, η Επιτροπή προέβη, από τις 13 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2007, σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την παράταση της θητείας και το μέλλον του Οργανισμού.

    4. Στις 13 Νοεμβρίου, η Επιτροπή πρότεινε την ίδρυση Ευρωπαϊκής Αρχής για την Αγορά Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών[16]. Η Επιτροπή πρότεινε να αναλάβει η αρχή αυτή, από τις 14 Μαρτίου 2011, την αρμοδιότητα για όλες τις δραστηριότητες του ENISA που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για τη δημιουργία του Οργανισμού.

    5. Δεδομένου ότι η θητεία του Οργανισμού θα λήξει στις 13 Μαρτίου 2009, για να εξασφαλιστεί συνέχεια, χρειάζεται να ληφθεί ένα προσωρινό μέτρο για τα δύο έτη που μεσολαβούν μεταξύ της προγραμματισμένης λήξης της θητείας του Οργανισμού και της ημερομηνίας κατά την οποία προτείνεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Αγορά Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών την αρμοδιότητα για τις δραστηριότητες του Οργανισμού που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για τη δημιουργία της Αρχής.

    6. Πρέπει, επομένως, να παραταθεί η διάρκεια της θητείας του Οργανισμού μέχρι τις 13 Μαρτίου 2011,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1 Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 460/2004

    Το άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 460/2004 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 27 - Διάρκεια

    Ο Οργανισμός ιδρύεται στις 14 Μαρτίου 2004 για περίοδο επτά ετών.»

    Άρθρο 2Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    […], […]

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1. ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:

    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 460/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2004, για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών.

    2. ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΒΔ/ΠΒΔ (διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων/προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων)

    Τομέας(-είς) δραστηριότητας και σχετική(-ές) δραστηριότητα(-ες):

    Κοινωνία της πληροφορίας και μέσα επικοινωνίας

    i2010 – Πολιτική ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ασφάλεια δικτύων

    3. ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    3.1. Γραμμές προϋπολογισμού [επιχειρησιακές γραμμές και συναφείς γραμμές τεχνικής και διοικητικής βοήθειας (πρώην γραμμές B.A)], συμπεριλαμβανομένων των ονομασιών τους:

    09 02 03 Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών

    09 02 03 01 Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών – Επιδότηση στο πλαίσιο των τίτλων 1 και 2

    09 02 03 02 Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών – Επιδότηση στο πλαίσιο του τίτλου 3

    3.2. Διάρκεια της δράσης και των δημοσιονομικών επιπτώσεων:

    Το παρόν δημοσιονομικό δελτίο βασίζεται σε παράταση μέχρι τις 13 Μαρτίου 2011.

    3.3. Δημοσιονομικά χαρακτηριστικά:

    Γραμμή προϋπολογισμού | Είδος δαπάνης | Νέα | Συνεισφορά ΕΖΕΣ | Συνεισφορές υποψηφίων χωρών | Τομέας δημοσιονομικών προοπτικών |

    09 02 03 01 | ΜΥΔ | ΔΠ[17] | όχι | ναι | όχι | Αριθ. 1.α Ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση |

    09 02 03 02 | ΜΥΔ | ΔΠ | όχι | ναι | όχι | Αριθ. 1.α Ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση |

    4. ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

    4.1. Δημοσιονομικοί πόροι

    4.1.1. Συγκεφαλαιωτικός πίνακας των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) και των πιστώσεων πληρωμών (ΠΠ)

    εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Είδος δαπάνης | Τμήμα αριθ. | 14 Μαρ. – 31 Δεκ. 2009 | 2010 | 1 Ιαν. – 13 Μαρ. 2011 | 2012 | 2013 | 2014 και επό-μενα | Σύνολο |

    Επιχειρησιακές δαπάνες (Τίτλος 3) |

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) | 8.1. | α | 2,192 | 2,788 | 0,563 | 5,543 |

    Πιστώσεις πληρωμών (ΠΠ) | β | 2,192 | 2,788 | 0,563 | 5,543 |

    Διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (Τίτλοι 1 και 2) |

    Τεχνική και διοικητική βοήθεια (ΜΔΠ) | 8.2.4. | γ | 4,482 | 5,702 | 1,151 | 11,335 |

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ |

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων | α+γ | 6,674 | 8,490 | 1,714 | 16,878 |

    Πιστώσεις πληρωμών | β+γ | 6,674 | 8,490 | 1,714 | 16,878 |

    Διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[18] |

    Ανθρώπινοι πόροι και συναφείς δαπάνες (ΜΔΠ) | 8.2.5. | δ | 0,329 | 0,410 | 0,081 | 0,819 |

    Διοικητικές δαπάνες, εκτός ανθρώπινων πόρων και συναφών δαπανών, μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (ΜΔΠ) | 8.2.6. | ε | 0,008 | 0,010 | 0,002 | 0,020 |

    Συνολικές ενδεικτικές δημοσιονομικές δαπάνες της δράσης |

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | α+γ+δ+ε | 7,011 | 8,910 | 1,797 | 17,717 |

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΠ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | β+γ+δ+ε | 7,011 | 8,910 | 1,797 | 17,717 |

    Λεπτομέρειες σχετικά με τη συγχρηματοδότηση

    Εάν η πρόταση προβλέπει συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη ή από άλλους οργανισμούς (να διευκρινιστεί από ποιους), ο κατωτέρω πίνακας πρέπει να περιλαμβάνει εκτίμηση του επιπέδου της συγχρηματοδότησης (μπορούν να προστεθούν γραμμές, εάν προβλέπεται η συμμετοχή πολλών οργανισμών στη συγχρηματοδότηση):

    εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Συγχρηματοδότης οργανισμός | 14 Μαρ. – 31 Δεκ. 2009 | 2010 | 1 Ιαν. – 13 Μαρ. 2011 | 2012 | 2013 | 2014 και επό-μενα | Σύνολο |

    στ |

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ, περιλαμβανομένης της συγχρηματοδότησης | α+γ+δ+ε+στ | 7,011 | 8,910 | 1,797 | 17,717 |

    4.1.2. Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό

    ( Η πρόταση είναι συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

    ( Η πρόταση απαιτεί επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών.

    ( Η πρόταση ενδέχεται να απαιτήσει την εφαρμογή των διατάξεων της διοργανικής συμφωνίας[19] (σχετικά με το μέσο ευελιξίας ή με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών).

    4.1.3. Δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα

    ( Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα

    ( Η πρόταση έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις – οι επιπτώσεις στα έσοδα είναι οι ακόλουθες:

    εκατ. EUR (με 1 δεκαδικό ψηφίο)

    Πριν από τη δράση [Έτος ν-1] | Κατάσταση μετά τη δράση |

    Σύνολο ανθρώπινων πόρων | 55 | 55 | 55 |

    5. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

    5.1. Ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

    Καθώς ο χρόνος έως το τέλος της τρέχουσας θητείας του ENISA δεν επαρκεί για πλήρη και διεξοδική συζήτηση μιας ουσιαστικά νέας πρότασης, η παράταση απλώς της θητείας του ENISA θα δώσει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν ταχέως μια προσωρινή νομική βάση, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια του οργανισμού και να αποφευχθεί η διακοπή των μέτρων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

    5.2. Προστιθέμενη αξία της κοινοτικής συμμετοχής, συνέπεια μεταξύ της πρότασης και των άλλων δημοσιονομικών μέσων, δυνατότητα συνέργειας

    Λόγω της μεγάλης σημασίας των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών, η ασφαλής λειτουργία τους αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας. Τα συστήματα πληροφοριών είναι πολύ σημαντικά για το σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο για τους περισσότερους βιομηχανικούς κλάδους· η σημασία τους είναι εξίσου ζωτική για τον δημόσιο τομέα και τους πολίτες. Η όποια δυσλειτουργία τέτοιου είδους συστημάτων μας αφορά όλους – πολίτες, δημόσια διοίκηση και επιχειρήσεις.

    Ως εκ τούτου, η ασφάλεια έχει καταστεί ύψιστης σημασίας πολιτικό ζήτημα. Οι κυβερνήσεις έχουν ευρύτερες ευθύνες για την κοινωνία και καταβάλλουν ολοένα και περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας στην επικράτειά τους. Εντούτοις, τα κράτη μέλη βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών τους και οι προτεραιότητές τους ποικίλλουν. Η εφαρμογή του νομικού πλαισίου ποικίλλει επίσης. Υπάρχει έλλειψη διαλειτουργικότητας, που παρεμποδίζει τη σωστή χρήση των προϊόντων ασφαλείας.

    Οι εργασίες του Οργανισμού επικεντρώνονται στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας δικτύων και πληροφοριών στην Ευρώπη και στην ενίσχυση της δυνατότητας των κρατών μελών, μεμονωμένα και συλλογικά, να αντιμετωπίζουν τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών. Αποσκοπούν στην εξασφάλιση συστηματικής διασυνοριακής συνεργασίας για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

    5.3. Στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα και συναφείς δείκτες της πρότασης στο πλαίσιο της ΔΒΔ (διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων)

    - Βελτίωση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών

    Οι εργασίες του Οργανισμού μέχρι το 2009 θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επισκοπήσεις των υποχρεώσεων, απαιτήσεων και χρησιμοποιούμενης ορθής πρακτικής ανθεκτικότητας[20], και επιπλέον ανάλυση περαιτέρω μεθόδων και διαδικασιών για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας. Το 2009 και το 2010, θα αναληφθούν επιπρόσθετα πιλοτικά έργα προκειμένου να εκτιμηθεί η εγκυρότητα των απαιτήσεων, των μεθόδων και των πρακτικών. Το πρόγραμμα αυτό θα ακολουθήσει και θα στηρίξει, αναλόγως, την επανεξέταση και την επικαιροποίηση των οδηγιών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

    - Ανάπτυξη και διατήρηση της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών

    Ο ENISA αναμένεται να εξακολουθήσει τις προσπάθειές του ώστε να εντοπιστούν, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, κύκλοι ικανοτήτων ασφαλείας σε θέματα όπως η ευαισθητοποίηση και η αντιμετώπιση περιστατικών, η συνεργασία για τη διαλειτουργικότητα της πανευρωπαϊκής ηλε-ταυτότητας (eID)[21] και η διατήρηση μιας πλατφόρμας για τη στήριξη ευρωπαϊκών υπηρεσιών μεσιτείας ορθής πρακτικής για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών[22]. Από το 2009 έως το 2010, αναμένεται να επιτευχθεί περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, με σκοπό να βελτιωθούν οι ικανότητες όλων των κρατών μελών και να αυξηθούν τα συνολικά επίπεδα συνέπειας και διαλειτουργικότητας.

    - Επισήμανση νεοεμφανιζόμενων κινδύνων ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη

    Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 και του 2010, θα τελειοποιηθεί ο εντοπισμός των νεοεμφανιζόμενων κινδύνων, διαμορφώνοντας μια πρακτική συστηματικής συλλογής, επεξεργασίας, διάδοσης και ανάδρασης δεδομένων. Ο αναμενόμενος αντίκτυπος πρόκειται να είναι ο έγκαιρος εντοπισμός νεοεμφανιζόμενων κινδύνων, κατά την υλοποίηση και ανάπτυξη νέων εφαρμογών και υπηρεσιών.

    - Οικοδόμηση εμπιστοσύνης των μικροεπιχειρήσεων στην πληροφορική

    Η εποχή των ψηφιακών πληροφοριών συνεχίζει να προσφέρει πολυάριθμες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις, ιδίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (μικροεπιχειρήσεις). Ωστόσο, η περαιτέρω ανάπτυξη και η υιοθέτηση ΤΠΕ από τους χρήστες ακόμη παρουσιάζει ευάλωτα σημεία. Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν και να εκτιμηθούν οι ανάγκες και οι προσδοκίες των μικροεπιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα, με τη διεξαγωγή ασκήσεων ανάλυσης κενών και ελλείψεων και πιλοτική εφαρμογή της αξιολογικής προσέγγισης του ENISA όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνων.

    5.4. Μέθοδος υλοποίησης (ενδεικτική)

    ( Κεντρική διαχείριση

    ( απευθείας από την Επιτροπή

    ( έμμεσα με ανάθεση σε:

    ( εκτελεστικούς οργανισμούς

    ( οργανισμούς που έχουν συσταθεί από τις Κοινότητες, σύμφωνα με το άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού

    ( εθνικούς δημόσιους οργανισμούς / οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

    ( Επιμερισμένη ή αποκεντρωμένη διαχείριση

    ( με τα κράτη μέλη

    ( με τρίτες χώρες

    ( Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (να διευκρινιστεί)

    Παρατηρήσεις:

    6. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    6.1. Σύστημα παρακολούθησης

    Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματική παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδόσεων του Οργανισμού ως προς τους στόχους του και υποβάλλει ετησίως έκθεση στο διοικητικό συμβούλιο.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής καταρτίζει σχέδιο γενικής έκθεσης, στην οποία καλύπτονται όλες τις δραστηριότητες του Οργανισμού κατά το προηγούμενο έτος και γίνεται σύγκριση των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων με τους στόχους του ετήσιου προγράμματος εργασίας. Έπειτα από έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, η εν λόγω έκθεση διαβιβάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, και δημοσιεύεται.

    6.2. Αξιολόγηση

    Από τότε που δημιουργήθηκε ο ENISA, το 2004, έχει υποβληθεί σε εξωτερικές και εσωτερικές αξιολογήσεις.

    Σύμφωνα με το άρθρο 25 του κανονισμού για τον ENISA, το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία ήταν η ανεξάρτητη αξιολόγηση του ENISA από ομάδα εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, το 2006/2007. Στην έκθεση της ομάδας εξωτερικών εμπειρογνωμόνων[23] επιβεβαιώνεται ότι συνεχίζει να ισχύει το αρχικό πολιτικό σκεπτικό που οδήγησε στη δημιουργία του Οργανισμού και οι αρχικοί του σκοποί. Η έκθεση συντέλεσε επίσης αποφασιστικά στην επισήμανση ορισμένων ζητημάτων που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.

    Τον Μάρτιο του 2007, η Επιτροπή υπέβαλε έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια διατύπωσε τις συστάσεις του για το μέλλον του Οργανισμού και για τροποποιήσεις του κανονισμού για τον ENISA[24].

    Τον Ιούνιο του 2007, η Επιτροπή υπέβαλε την αποτίμησή της για τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης και τις συστάσεις του διοικητικού συμβουλίου, υπό μορφή ανακοίνωσης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο[25]. Η Επιτροπή δήλωσε ότι χρειάζεται να ληφθεί απόφαση αν θα παραταθεί η θητεία του Οργανισμού ή αν θα αντικατασταθεί ο Οργανισμός από άλλον φορέα, όπως ένα μόνιμο φόρουμ άμεσα ενδιαφερομένων ή ένα δίκτυο οργανισμών ειδικών επί θεμάτων ασφαλείας. Με την ανακοίνωση δρομολογήθηκε επίσης δημόσια διαβούλευση επί του θέματος και ζητήθηκε η συμβολή των Ευρωπαίων ενδιαφερομένων με απαντήσεις σε έναν κατάλογο ερωτήσεων ώστε να δοθεί κατεύθυνση σε περαιτέρω συζητήσεις[26].

    7. Μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης

    Πριν καταβληθούν, οι πληρωμές για κάθε απαιτούμενη υπηρεσία ή μελέτη ελέγχονται από το προσωπικό του Οργανισμού, λαμβανομένων υπόψη των συμβατικών υποχρεώσεων, των οικονομικών αρχών και των ορθών δημοσιονομικών και διαχειριστικών πρακτικών. Οι διατάξεις περί καταπολέμησης της απάτης (εποπτεία, απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, κ.λπ.) περιλαμβάνονται σε όλες τις συμφωνίες και τις συμβάσεις που συνάπτει ο Οργανισμός με τους δικαιούχους των πληρωμών.

    8. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

    8.1. Στόχοι της πρότασης από πλευράς δημοσιονομικού κόστους

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    (Ονομασίες στόχων, δράσεων και υλοποιήσεων) | 14 Μαρ. – 31 Δεκ. 2009 | 2010 | 1 Ιαν. – 13 Μαρ. 2011 | 2012 | 2013 | 2014 και επόμενα | Συνολικό κόστος |

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1: Βελτίωση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών |

    Δράση 1: Ανάλυση των νομικών και κανονιστικών μέτρων για την ανθεκτικότητα των δημόσιων δικτύων επικοινωνιών |

    Δράση 2: Προώθηση ασκήσεων διαχείρισης κρίσεων πληροφορικής |

    Δράση 3: Ανάπτυξη περαιτέρω μέτρων για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας |

    - Υλοποίηση: Δικτυακή ομάδα εμπειρογνωμόνων για «βελτίωση της ανθεκτικότητας» (συμπεριλαμβάνεται DNSSEC)· εκθέσεις για ανθεκτικές τεχνολογίες σκελετού και Διαδικτύου· λεπτομερής έκθεση για νεοεμφανιζόμενες τεχνολογίες ανθεκτικότητας |

    Υποσύνολο Στόχος 1 | 0,245 | 0,305 | 0,060 | 0,610 |

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2: Ανάπτυξη και διατήρηση της συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών |

    Δράση 1: Πλατφόρμα συνεργασίας για την κοινότητα ευαισθητοποίησης |

    - Υλοποίηση: εσωτερικός κατάλογος επαφών εμπειρογνωμόνων ευαισθητοποίησης που ανήκουν στην κοινότητα ευαισθητοποίησης του ENISA. |

    Δράση 2: Κύκλος ικανοτήτων ασφαλείας για την κοινότητα CERT (ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική). Ο ENISA θα βασιστεί στις γνώσεις, την καθιερωμένη ορθή πρακτική και τα επιτυχή έργα από τις διάφορες υφιστάμενες κοινότητες CERT στην Ευρώπη και πέραν αυτής. |

    Υποσύνολο Στόχος 2 | 0,241 | 0,300 | 0,059 | 0,600 |

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 3: Επισήμανση νεοεμφανιζόμενων κινδύνων ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη |

    Δράση 1: Πρωτότυπο βάσης δεδομένων για νεοεμφανιζόμενους κινδύνους |

    Δράση 2: Έγγραφα θέσης με σκοπό την ανάλυση νεοεμφανιζόμενων τεχνολογικών απειλών, με βάση τις υποδείξεις των άμεσα ενδιαφερομένων και της μόνιμης ομάδας ενδιαφερομένων |

    Υποσύνολο Στόχος 3 | 0,172 | 0,215 | 0,043 | 0,430 |

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 4: Οικοδόμηση εμπιστοσύνης των μικροεπιχειρήσεων στην πληροφορική |

    Δράση 1: Συνεχιζόμενη ανάλυση των αναγκών και προσδοκιών των μικροεπιχειρήσεων, ανταλλαγές και συσσώρευση γνώσεων μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων |

    Δράση 2: Διαδικασία αξιολόγησης της διαχείρισης κινδύνων για μικροεπιχειρήσεις |

    - Υλοποίηση: Πιλοτικά έργα για την ανάπτυξη και τη χρήση των απαιτούμενων γνώσεων διαχείρισης κινδύνων |

    Υποσύνολο Στόχος 4 | 0,088 | 0,110 | 0,022 | 0,220 |

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 5: Διαχείριση οριζόντιων δραστηριοτήτων |

    Δράση 1: Επικοινωνία και προσέγγιση των άμεσα ενδιαφερομένων για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών |

    Δράση 2: Διαχείριση των οργάνων και των ομάδων του ENISA, δηλ. συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και της μόνιμης ομάδας ενδιαφερομένων, συντονισμός των δραστηριοτήτων των ομάδων εργασίας και διαχείριση του δικτύου εθνικών ανταποκριτών |

    Υποσύνολο Στόχος 5 | 1,446 | 1,858 | 0,379 | 3,683 |

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ | 2,192 | 2,788 | 0,563 | 5,543 |

    8.2. Διοικητικές δαπάνες

    8.2.1. Αριθμός και είδος ανθρώπινων πόρων

    Κατηγορίες θέσεων απασχό-λησης | Προσωπικό που θα διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης από διαθέσιμους και/ή συμπληρωματικούς ανθρώπινους πόρους (αριθμός θέσεων/ΙΠΑ) |

    14 Μαρ. – 31 Δεκ. 2009 | 2010 | 1 Ιαν. – 13 Μαρ. 2011 | 2012 | 2013 | 2014 |

    Μόνιμοι ή έκτακτοι υπάλληλοι | A*/AD | 29 | 29 | 29 |

    B*, C*/AST | 15 | 15 | 15 |

    Λοιπό προσωπικό | 11 | 11 | 11 |

    ΣΥΝΟΛΟ | 55 | 55 | 55 |

    8.2.2. Περιγραφή των καθηκόντων που απορρέουν από τη δράση

    Ο Οργανισμός θα εξακολουθήσει:

    - να έχει συμβουλευτικό και συντονιστικό ρόλο για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων ασφάλειας των πληροφοριών. Σήμερα, τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί οργανισμοί, με διαφορετικούς στόχους, συγκεντρώνουν δεδομένα για περιστατικά στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών, καθώς και άλλα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών. Όμως, δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός φορέας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο οποίος να είναι σε θέση, συγκεντρωτικά, να συλλέγει και να αναλύει δεδομένα, να παρέχει γνωμοδοτήσεις και συμβουλές, ώστε να υποστηρίζει το πολιτικό έργο της Κοινότητας σε θέματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών·

    - να χρησιμεύει ως κέντρο εμπειρογνωμοσύνης , στο οποίο μπορούν να απευθύνονται τα κράτη μέλη και τα κοινοτικά όργανα για γνωμοδότηση και παροχή συμβουλών σε τεχνικά θέματα ασφάλειας·

    - να συμβάλλει στην ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων παραγόντων στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών, συμμετέχοντας, παραδείγματος χάριν, στις δράσεις πλαισίωσης για την ενίσχυση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Η εν λόγω συνεργασία θα αποτελέσει προαπαιτούμενο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή λειτουργία των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών στην Ευρώπη. Είναι αναγκαία η συμμετοχή και η σύμπραξη όλων των άμεσα ενδιαφερομένων·

    - να συμβάλλει σε συντονισμένη προσέγγιση της ασφάλειας των πληροφοριών, παρέχοντας στήριξη σε κράτη μέλη , παραδείγματος χάριν, για την προώθηση της αξιολόγησης του κινδύνου και για δράσεις ευαισθητοποίησης·

    - να εξασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα δικτύων και συστημάτων πληροφοριών , όταν τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τεχνικές απαιτήσεις οι οποίες επηρεάζουν την ασφάλεια·

    - να καταγράφει τις συναφείς ανάγκες τυποποίησης , και να αξιολογεί τα υφιστάμενα πρότυπα ασφαλείας και συστήματα πιστοποίησης, καθώς και να προάγει την ευρύτερη δυνατή χρήση τους για τη στήριξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας·

    - να υποστηρίζει τη διεθνή συνεργασία στον εν λόγω τομέα, η οποία καθίσταται όλο και περισσότερο αναγκαία, δεδομένης της παγκόσμιας διάστασης της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

    8.2.3. Πηγές ανθρώπινων πόρων (Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης)

    ( Θέσεις που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση του προγράμματος και πρέπει να αντικατασταθούν ή να παραταθούν

    ( Θέσεις που έχουν διατεθεί εκ των προτέρων στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ (Ετήσια Στρατηγική Πολιτική/Προσχέδιο Προϋπολογισμού) για το έτος ν

    ( Θέσεις που θα ζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ

    ( Θέσεις προς αναδιάταξη με χρησιμοποίηση των υφιστάμενων πόρων της διαχειρίστριας υπηρεσίας (εσωτερική αναδιάταξη)

    ( Θέσεις που απαιτούνται για το έτος ν, αλλά δεν προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ του σχετικού οικονομικού έτους

    8.2.4. Άλλες διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (XX 01 04/05 – Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης)

    εκατ . EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Γραμμή προϋπολογισμού (αριθμός και ονομασία) | 14 Μαρ. – 31 Δεκ. 2009 | 2010 | 1 Ιαν. – 13 Μαρ. 2011 | 2012 | 2013 | 2014 και επό-μενα | ΣΥΝ-ΟΛΟ |

    Τίτλος 2 – Λειτουργία του Οργανισμού Αυτές οι πιστώσεις πρόκειται να καλύψουν: κτίρια και παρεπόμενα έξοδα, κινητά αγαθά και παρεπόμενα έξοδα, τρέχουσες δαπάνες διοικητικής φύσεως και δαπάνες ΤΠΕ | 0,501 | 0,637 | 0,129 | 1,266 |

    Σύνολο τεχνικής και διοικητικής βοήθειας | 4,482 | 5,702 | 1,151 | 11,335 |

    8.2.5. Δημοσιονομικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

    εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Κατηγορία ανθρώπινων πόρων | 14 Μαρ. – 31 Δεκ. 2009 | 2010 | 1 Ιαν. – 13 Μαρ. 2011 | 2012 | 2013 | 2014 και επό-μενα |

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι (XX 01 01) | 0,329 (3,5 υπάλληλοι) | 0,410 (3,5 υπάλληλοι) | 0,081 (3,5 υπάλληλοι) |

    Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02 (επικουρικοί υπάλληλοι, αποσπασμένοι εθνικοί υπάλληλοι, συμβασιούχοι κ.λπ.) (να αναφερθεί η γραμμή του προϋπολογισμού) |

    Συνολικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες (ΜΗ περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς) | 0,329 | 0,410 | 0,081 |

    Αυτές είναι οι δαπάνες του προσωπικού στο οποίο έχει ανατεθεί η αξιολόγηση, η παρακολούθηση και ο συντονισμός του Οργανισμού στο πλαίσιο της Επιτροπής.

    Υπολογισμός– Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

    Κατά το 2009-20010, θα διατεθούν 3,5 υπάλληλοι/έτος για τα καθήκοντα εποπτείας, δημοσιονομικής παρακολούθησης και χρηματοδότησης και συντονισμού μεταξύ της Επιτροπής και του Οργανισμού. Για λεπτομέρειες, βλ. πίνακα 8.2.5. Η εκτίμηση του φόρτου εργασίας βασίζεται στην κτηθείσα πείρα από τη συνεργασία με τον Οργανισμό.

    Υπολογισμός– Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο XX 01 02

    Δεν προβλέπεται προσωπικό αυτού του είδους.

    8.2.6. Άλλες διοικητικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία) |

    14 Μαρ. – 31 Δεκ. 2009 | 2010 | 1 Ιαν. – 13 Μαρ. 2011 | 2012 | 2013 | 2014 και επό-μενα | ΣΥΝ-ΟΛΟ |

    XX 01 02 11 01 – Αποστολές | 0,008 | 0,010 | 0,002 | 0,020 |

    XX 01 02 11 02 – Συνεδριάσεις και διασκέψεις |

    XX 01 02 11 03 – Επιτροπές[27] |

    XX 01 02 11 04 – Μελέτες και παροχή συμβουλών |

    XX 01 02 11 05 – Πληροφορικά συστήματα |

    2 Σύνολο άλλων δαπανών διαχείρισης (XX 01 02 11) |

    3 Άλλες δαπάνες διοικητικής φύσης (να προσδιοριστούν και να αναφερθεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού) |

    Σύνολο διοικητικών δαπανών, εκτός των ανθρώπινων πόρων και των συναφών δαπανών (που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς) | 0,008 | 0,010 | 0,002 | 0,020 |

    Υπολογισμός – Άλλες διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς

    [1] COM(2005) 229.

    [2] COM(2006) 251 της 31.5.2006.

    [3] EE C 68 της 24.3.2007, σ. 1.

    [4] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 460/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2004, για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, ΕΕ L 77 της 13.3.2004, σ. 1 (στο εξής, «κανονισμός για τον ENISA»).

    [5] COM(2003) 63 της 11.2.2003.

    [6] Είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/dgs/information_society/evaluation/studies/index_en.htm.

    [7] Είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://enisa.europa.eu/pages/03_02.htm.

    [8] Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών – Στρατηγική επισκόπηση του προγράμματος για τη βελτίωση της νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, COM(2006) 689.

    [9] Στον ακόλουθο δικτυακό τόπο υπάρχει σύνδεσμος προς τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης: http://ec.europa.eu/information_society/policy/nis/enisa/index_en.htm.

    [10] Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Αγορά Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, COM(2007) 699.

    [11] ΕΕ C […], […], σ. […].

    [12] ΕΕ C […], […], σ. […].

    [13] ΕΕ C […], […], σ. […].

    [14] ΕΕ C […], […], σ. […].

    [15] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 460/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2004 για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ΕΕ L 77 της 13.3.2004, σ. 1).

    [16] Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Αγορά Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, COM(2007) 699.

    [17] Διαχωριζόμενες πιστώσεις.

    [18] Δαπάνες κεφαλαίου xx 01 εκτός των δαπανών των άρθρων xx 01 04 ή xx 01 05.

    [19] Βλέπε σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

    [20] Οι εν λόγω επισκοπήσεις θα βασιστούν στις επισκοπήσεις που διενεργήθηκαν από τον ENISA, το 2006 και 2007, σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται από τους φορείς εκμετάλλευσης ηλ-επικοινωνιών.

    [21] Η στήριξη αυτή θα ακολουθήσει τις εργασίες που διεξήχθηκαν από τον ENISA, το 2006 και το 2007, σχετικά με μια κοινή γλώσσα για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας της ηλε-ταυτότητας.

    [22] Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί συνέχεια των εργασιών που διεξήχθηκαν, το 2007, με σκοπό να καθοριστεί οδικός χάρτης για τη δημιουργία ευρωπαϊκών υπηρεσιών μεσιτείας ορθών πρακτικών για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών.

    [23] http://ec.europa.eu/dgs/information_society/evaluation/studies/index_en.htm.

    [24] Όπως προβλέπεται στο άρθρο 25 του κανονισμού για τον ENISA. Το πλήρες κείμενο του εγγράφου που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις απόψεις του διοικητικού συμβουλίου, διατίθεται στον ακόλουθο δικτυακό τόπο: http://enisa.europa.eu/pages/03_02.htm.

    [25] Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), COM(2007) 285 τελικό της 1.6.2007· http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52007DC0285:EN:NOT.

    [26] http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=EnisaFuture&lang=en.

    [27] Να διευκρινιστεί το είδος της επιτροπής και η ομάδα στην οποία ανήκει.

    Top