Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0635

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο - Συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης

    /* COM/2007/0635 τελικό */

    52007DC0635

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο - Συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης /* COM/2007/0635 τελικό */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 23.10.2007

    COM(2007) 635 τελικό

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης

    1. Εισαγωγή

    1.1. Διαπραγματευτικοί στόχοι

    Οι στόχοι των συμφωνιών οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) είναι η θέσπιση νέων εμπορικών ρυθμίσεων συμβατών με τους κανόνες του ΠΟΕ πριν από τη λήξη των σημερινών εμπορικών ρυθμίσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2007, η υποστήριξη των διαδικασιών περιφερειακής ολοκλήρωσης ΑΚΕ και η ενθάρρυνση της ομαλής και σταδιακής ένταξης των χωρών ΑΚΕ στην παγκόσμια οικονομία, ιδίως βοηθώντας την ανάπτυξη μεγάλων περιφερειακών αγορών ΑΚΕ και συμβάλλοντας έτσι στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας.

    Τα παραπάνω αντανακλώνται στις διαπραγματευτικές οδηγίες που εξέδωσε το Συμβούλιο όταν εξουσιοδότησε την Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις, που προβλέπουν να διαπραγματευθεί η Επιτροπή πλήρεις περιφερειακές ΣΟΕΣ με τις περιφέρειες ΑΚΕ. Οι συμφωνίες αυτές θα περιέχουν διατάξεις σχετικά με τομείς και κανόνες που συνδέονται με το εμπόριο και σχετικά με το εμπόριο υπηρεσιών και θα περιλαμβάνουν κατάλληλες διασυνδέσεις με τη συνεργασία για την ανάπτυξη.

    Η Επιτροπή πιστεύει ότι αυτές οι πλήρεις συμφωνίες είναι σημαντικές για την επίτευξη του τελικού στόχου της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας ΑΚΕ-ΕΕ ο οποίος, όπως ορίζεται στο άρθρο 34 παράγραφος 2 της Συμφωνία του Κοτονού, είναι να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες ΑΚΕ να συμμετάσχουν πλήρως στο διεθνές εμπόριο. Ο πρωταρχικός στόχος της Επιτροπής είναι επομένως να εξασφαλίσει πλήρεις περιφερειακές ΣΟΕΣ εντός της προθεσμίας που καθορίζεται από τη λήξη των υφιστάμενων εμπορικών ρυθμίσεων. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί σε ορισμένες περιφέρειες. Όσον αφορά τις άλλες περιφέρειες, η παρούσα ανακοίνωση καθορίζει την προσέγγιση που θα εξασφαλίσει ότι θα διατηρηθεί η πρόοδος για πλήρεις περιφερειακές ΣΟΕΣ και παράλληλα θα αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε διακοπή του εμπορικού καθεστώτος για εμπορεύματα καταγωγής χωρών ΑΚΕ.

    1.2. Προθεσμία διαπραγματεύσεων

    Το άρθρο 37 παράγραφος 1 της Συμφωνίας του Κοτονού ορίζει ότι οι νέες εμπορικές ρυθμίσεις ΑΚΕ-ΕΕ που προβλέπονται στις ΣΟΕΣ πρέπει να αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2008. Μετά από την ημερομηνία αυτή οι εμπορικές προτιμήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα V της Συμφωνία του Κοτονού και η εξαίρεση που ενέκρινε το 2001 ο ΠΟΕ[1] δεν θα ισχύουν πλέον. Λόγω της λήξης των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την πρόσβαση στην αγορά, προκύπτει ότι το τέλος του 2007 είναι η τελική προθεσμία για τη διαπραγμάτευση της πτυχής των ΣΟΕΣ που αφορά την πρόσβαση των εμπορευμάτων στην αγορά.

    2. Εξασφάλιση πλήρων συμφωνιών οικονομικής εταιρικησ σχέσης

    2.1. Εξασφάλιση πλήρους περιεχομένου ΣΕΟΣ

    Το Μάιο του 2007 το Κοινό Συμβούλιο Υπουργών ΑΚΕ-ΕΕ, οι έξι περιφέρειες ΑΚΕ και η ΕΕ επιβεβαίωσαν εκ νέου την πρόθεσή τους να συνάψουν πλήρεις ΣΕΟΣ (όπως ορίζεται στο τμήμα 1.1) έως το τέλος του 2007. Αυτό είναι εφικτό σε ορισμένες περιφέρειες. Σε άλλες θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία για πλήρεις ΣΟΕΣ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Επιτροπή θα προσπαθήσει να συνάψει συμφωνίες που να περιλαμβάνουν συμβατές με τους κανόνες του ΠΟΕ ρυθμίσεις για την πρόσβαση στις αγορές εμπορευμάτων ως σημαντικό βήμα για τη σύναψη πλήρους ΣΟΕΣ. Κάθε τέτοια συμφωνία πρέπει να συνάπτεται εγκαίρως, ώστε να θεσπίζονται νέες εμπορικές ρυθμίσεις και θα περιλαμβάνει όλες τις άλλες πτυχές των ΣΟΕΣ για τις οποίες οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Μετά θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με ζητήματα που εκκρεμούν και πρέπει να επιλυθούν για να συναφθούν οι πλήρεις ΣΟΕΣ.

    Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στο ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας μια συμβατή με τους κανόνες του ΠΟΕ ρύθμιση για την πρόσβαση στην αγορά εμπορευμάτων, ώστε να θεσπιστεί νέο εμπορικό καθεστώς από την 1η Ιανουαρίου 2008. Τα θέματα και οι όροι που επηρεάζουν το καθεστώς πρόσβασης στην αγορά για τα εμπορεύματα, που προτείνει η Επιτροπή να προσφέρει η Κοινότητα στις χώρες ΑΚΕ το 2008, αναφέρονται στο τμήμα 3.

    Κάθε συμφωνία θα είναι ένα βήμα προς μια πλήρη περιφερειακή ΣΟΕΣ και όχι το τέλος των διαπραγματεύσεων. Οι συμφωνίες αυτές πρέπει να περιέχουν ρήτρες «ραντεβού» και υποχρεωτικές δεσμεύσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για ζητήματα που εκκρεμούν. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις πλήρεις περιφερειακές ΣΟΕΣ.

    2.2. Εξασφάλιση πλήρους περιφερειακής κάλυψης των ΣΕΟΣ

    Ο βαθμός περιφερειακής ολοκλήρωσης ποικίλλει στις έξι περιφέρειες ΑΚΕ. Σε ορισμένες περιφέρειες οι καθιερωμένες περιφερειακές οικονομικές κοινότητες σχηματίζουν συγκεκριμένες υποπεριφέρειες με υψηλότερα επίπεδα οικονομικής ολοκλήρωσης και πιο φιλόδοξους στόχους απ’ ό,τι οι γείτονές τους στην περιοχή. Τα εμπορικά συμφέροντα και ανησυχίες στις περιφέρειες διαφέρουν επίσης ανάμεσα στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και στις αναπτυσσόμενες χώρες ή αντανακλούν τις ειδικές ανάγκες συγκεκριμένων χωρών.

    Η Επιτροπή αναγνωρίζει αυτές τις διαφορές καθώς και το ότι ορισμένες χώρες μπορεί να μην είναι δυνατό να προσχωρήσουν σε μια περιφερειακή συμφωνία από την αρχή. Όταν μια ομάδα χωρών που ανήκουν σε μια περιφέρεια επιθυμεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, η Επιτροπή θα είναι πρόθυμη να συνάψει συμφωνίες με υποπεριφέριες, συμπεριλαμβάνοντας συμφωνίες σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά ως βήμα για τη σύναψη πλήρων ΣΟΕΣ. Για να διατηρηθεί η δυναμική των υπό εξέλιξη σχεδίων περιφερειακής ολοκλήρωσης, κάθε τέτοια συμφωνία θα είναι ένα βήμα προς μια πλήρη ΣΟΕΣ ανοικτή προς όλες τις χώρες της εν λόγω περιφέρειας.

    3. Πρόσβαση στην αγορά

    3.1. Ασφάλεια δικαίου

    Στόχος των διαπραγματεύσεων για την πρόσβαση στην αγορά είναι να εξασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα καταγωγής χωρών ΑΚΕ δικαιούνται ασφάλεια δικαίου και καλύτερη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2008. Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου για όλες τις ρυθμίσεις για την πρόσβαση στην αγορά εμπορευμάτων ανάμεσα στην Κοινότητα και σε μια περιφέρεια ΣΟΕΣ είναι η συμβατότητα των ρυθμίσεων με τους κανόνες του ΠΟΕ που καλύπτουν τις ζώνες ελευθέρων συναλλαγών [2]. Η Επιτροπή σημειώνει ότι αυτό απαιτεί συμφωνία που να οδηγεί στη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών[3]

    3.2. Προσφορά πρόσβασης στην αγορά για εμπορεύματα

    Η Κοινότητα προσέφερε πρόσβαση στην αγορά των εμπορευμάτων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ΣΟΕΣ χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοστώσεις (με μεταβατικές περιόδους για τη ζάχαρη και το ρύζι). Η προσφορά αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Συμβούλιο[4] και θα εφαρμοστεί για τα εμπορεύματα καταγωγής των χωρών οι οποίες ολοκληρώνουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με διεθνή συμφωνία με την Επιτροπή που περιλαμβάνει νέες εμπορικές ρυθμίσεις συμβατές με τους κανόνες του ΠΟΕ, όπως αναφέρεται στο τμήμα 3.1. Επιπλέον, θα επιτρέψει την ασυμμετρία μεταξύ των δεσμεύσεων των χωρών ΑΚΕ και της ΕΕ όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά και κατάλληλες μεταβατικές περιόδους για την ελευθέρωση της αγοράς των χωρών ΑΚΕ.

    3.3. Εφαρμογή της προσφοράς πρόσβασης στην αγορά από τη ΣΟΕΣ

    Η Επιτροπή θα προτείνει κανονισμό βασιζόμενο στο άρθρο 133 της συνθήκης ΕΚ, ο οποίος θα θεσπίσει καθεστώς πρόσβασης στην αγορά για τα εμπορεύματα από την 1η Ιανουαρίου 2008 που θα εφαρμοστεί σε ένα κατάλογο περιφερειών και χωρών οι οποίες έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία, όπως αναφέρεται στο τμήμα 3.2[5]. Για να ενημερωθούν εγκαίρως οι τελωνειακές αρχές και οι οικονομικοί φορείς της ΕΕ και, εφόσον είναι αναγκαίο, να δοθεί η δυνατότητα στην Επιτροπή να εκδώσει κανονισμούς για τα μεταβατικά καθεστώτα για τη ζάχαρη και το ρύζι, η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει πρόταση κανονισμού το συντομότερο δυνατό.

    Η Επιτροπή θα υποβάλει στο Συμβούλιο το πλήρες κείμενο όλων των συμφωνιών το συντομότερο δυνατό προκειμένου να εκδοθεί απόφαση που θα την εξουσιοδοτεί για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή.

    Η Επιτροπή θα συμπεριλάβει μέτρα στον προτεινόμενο κανονισμό για την κατάργηση ή την τροποποίηση, εάν είναι αναγκαίο, από την 1η Ιανουαρίου 2008, όλων των υπόλοιπων κανονιστικών διατάξεων οι οποίες είτε αναφέρονται είτε προβλέπουν τη διαχείριση και την εφαρμογή των εμπορικών διατάξεων που περιέχονται στο παράρτημα V της Συμφωνίας του Κοτονού.

    Η Επιτροπή θα συμπεριλάβει μέτρα στον προτεινόμενο κανονισμό για να επιτρέψει την προσωρινή διακοπή της πρόσβασης στην αγορά για ορισμένα προϊόντα σε περιπτώσεις απάτης ή μη συμμόρφωσης με τους κανόνες καταγωγής.

    3.4. Πρόσβαση στην αγορά στο πλαίσιο του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων

    Ορισμένες χώρες ΑΚΕ μπορεί να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία, ώστε να περιληφθούν στον κατάλογο των χωρών στις οποίες εφαρμόζεται το νέο καθεστώς πρόσβασης στην αγορά για εμπορεύματα, που θεσπίζεται με τον κανονισμό ο οποίος αναφέρεται στο τμήμα 3.3. Στις περιπτώσεις αυτές η Κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή από την εφαρμογή του εμπορικού καθεστώτος για εμπορεύματα το οποίο ορίζεται στον κανονισμό για το σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ). Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που οι χώρες επιλέξουν να μην υπογράψουν τη συμφωνία αυτή ή μια πλήρη ΣΟΕΣ.

    Αυτό δεν απαιτεί καμία ειδική απόφαση από την Κοινότητα, δεδομένου ότι όλες οι χώρες ΑΚΕ εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά στο πλαίσιο του ΣΓΠ μετά τη λήξη των προτιμήσεων της Συμφωνίας του Κοτονού. Η μόνη εξαίρεση είναι η Νότια Αφρική που συνεχίζει να επωφελείται από τις διατάξεις της συμφωνίας συνεργασίας για το εμπόριο και την ανάπτυξη (TDCA), επειδή δεν υπάρχει νέο εμπορικό καθεστώς.

    Η πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για τις φτωχότερες χώρες ΑΚΕ προστατεύεται, επειδή, στο πλαίσιο του κανονισμού ΣΓΠ, οι 42 λιγότερο αναπτυγμένες χώρες ΑΚΕ[6] (ΛΑΧ) μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοστώσεις στις αγορές της ΕΕ μέσω του καθεστώτος «Όλα εκτός από όπλα». Στις υπόλοιπες 36 χώρες που δεν είναι ΛΑΧ θα προταθούν οι κανονικές ρυθμίσεις πρόσβασης στην αγορά σύμφωνα με το ΣΓΠ, εφόσον δεν συνάψουν συμφωνία.

    Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι ορισμένες χώρες ΑΚΕ μπορούν να επιλέξουν να θεωρήσουν την πρόσβαση στην αγορά σύμφωνα με το ΣΓΠ ως εναλλακτικό μέσο αντί της ΣΟΕΣ. Ωστόσο, η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι μια περιφερειακή ΣΟΕΣ μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και ότι καμία χώρα ΑΚΕ δεν πρέπει να χάσει στο μέλλον την ευκαιρία της πρόσβασης σε περιφερειακή ΣΟΕΣ. Η Επιτροπή θα θεωρήσει προσωρινή την κατάσταση στην οποία μια χώρα ή μια περιφέρεια ΑΚΕ επωφελείται μόνο από το ΣΓΠ. Οι περιφερειακές ΣΟΕΣ πρέπει να παραμείνουν ανοικτές σε όλες τις χώρες ΑΚΕ της αντίστοιχης περιοχής, οι οποίες αρχικά επέλεξαν να μην είναι μέρος της σχετικής συμφωνίας.

    Όποτε μια περιφέρεια ή χώρα ΑΚΕ ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα είτε για πλήρη ΣΟΕΣ είτε για ρύθμιση που πληροί τους όρους που αναφέρονται στο τμήμα 3.2, η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο να προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που επωφελούνται από το καθεστώς πρόσβασης στην αγορά για εμπορεύματα που θεσπίζεται με τον κανονισμό που αναφέρεται στο τμήμα 3.3.

    3.5. Κανόνες καταγωγής

    Η Επιτροπή θεωρεί τους νέους κανόνες καταγωγής στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ως αναπόσπαστο μέρος των ρυθμίσεων για την πρόσβαση στην αγορά εμπορευμάτων της ΣΟΕΣ. Η Επιτροπή υπενθυμίζει την πρότασή της για τη χαλάρωση και την απλούστευση των υφιστάμενων κανόνων καταγωγής του Κοτονού στο πλαίσιο μιας ΣΟΕΣ[7]. Επιδίωξη της Επιτροπής είναι να εφαρμοστούν νέοι κανόνες καταγωγής ΣΟΕΣ στις εμπορικές συναλλαγές που καλύπτει ο κανονισμός για την πρόσβαση στην αγορά για εμπορεύματα στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι κανόνες καταγωγής ΣΟΕΣ που θα καθορίζονται ύστερα από διαπραγματεύσεις με κάθε περιφέρεια ΣΟΕΣ θα περιλαμβάνουν ορισμένα στοιχεία περιφερειακού χαρακτήρα, ωστόσο, θα βασίζονται κυρίως σε κοινούς κανόνες και θα είναι ίδιοι για τα περισσότερα προϊόντα ούτως ώστε να διευκολύνεται το εμπόριο μεταξύ των διαφόρων περιφερειών ΑΚΕ. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι με βάση τη ρήτρα επανεξέτασης που πρέπει να περιληφθεί στις συμφωνίες, οι νέοι κανόνες καταγωγής ΣΟΕΣ πρέπει να επανεξεταστούν εντός καθορισμένης μεταβατικής περιόδου, με σκοπό την περαιτέρω απλοποίηση των εννοιών και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της καταγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ανάπτυξης των περιφερειών ΣΟΕΣ.

    Οι νέοι κανόνες καταγωγής ΣΟΕΣ θα εφαρμοστούν μόλις υπογραφεί η συμφωνία στην οποία περιέχονται, με βάση απόφαση του Συμβουλίου που παρέχει εξουσιοδότηση για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί μετά την έναρξη ισχύος του προτεινόμενου κανονισμού για την πρόσβαση στην αγορά εμπορευμάτων στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ. Η Επιτροπή πιστεύει ότι στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να εφαρμόζονται εντωμεταξύ οι βασικές αρχές των κανόνων καταγωγής του Κοτονού με ορισμένες μονομερείς βελτιώσεις στους ειδικούς κανόνες για την αλιεία και τα κλωστοϋφαντουργικά[8]. Επειδή οι βελτιώσεις αυτές θα ενσωματωθούν κατόπιν στους νέους κανόνες καταγωγής ΣΟΕΣ, μπορεί να εξασφαλιστεί στους οικονομικούς φορείς συνεπής αντιμετώπιση σε αυτούς τους τομείς.

    4. Αναπτυξιακό προγραμμα της Ντόχα

    Πολλές χώρες ΑΚΕ ανησυχούν για την πιθανότητα διάβρωσης των προτιμήσεων και τις ανάγκες προσαρμογής για τις αναπτυσσόμενες χώρες που συνδέονται με την πρόοδο του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα. Η Επιτροπή πιστεύει ότι η συμφωνία για μια συμβατή με τους κανόνες του ΠΟΕ ρύθμιση στο πλαίσιο μιας πλήρους ΣΟΕΣ, όπως περιγράφεται στο τμήμα 1.2, όχι μόνο θα βοηθήσει να απαντηθούν οι ανησυχίες αυτές, αλλά και θα αποδείξει, μέσω της πλήρους τήρησης των κανόνων του ΠΟΕ, την υποστήριξη στο πολυμερές εμπορικό σύστημα και θα διευκολύνει την πλήρη συμμετοχή των χωρών ΑΚΕ στον ΠΟΕ. Η επίδραση των διαπραγματεύσεων ΣΟΕΣ στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ντόχα αυξάνεται ακόμη περισσότερο λόγω του στόχου να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους συμφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα.

    5. Συνεργασία για την ανάπτυξη

    Οι ΣΟΕΣ είναι βασικά μέσα για την άσκηση πολιτικής της ΕΕ για την ανάπτυξη και το εμπόριο. Η ΕΕ χρησιμοποιεί το εμπόριο για να βοηθήσει τις χώρες και τις περιφέρειες ΑΚΕ να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να μειωθεί κατά τον τρόπο αυτό η φτώχεια. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν τις χώρες ΑΚΕ για τη δημιουργία περιφερειακών αγορών και να υποστηρίξουν συνοδευτικά μέτρα των προσαρμογών που καθίστανται αναγκαίες. Η Επιτροπή εξακολουθεί να δεσμεύεται να βοηθήσει τους εταίρους μας να επεξεργαστούν νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εμπορικές πολιτικές, να προσαρμοστούν στις αλλαγές που προκύπτουν από αυτές και να ενισχύσουν την περιφερειακή ολοκλήρωση ώστε να αξιοποιηθούν οι νέες εμπορικές ευκαιρίες που παρέχουν οι ΣΟΕΣ. Επομένως, η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει βέλτιστη αλληλεπίδραση μεταξύ των ΣΟΕΣ και της συνεργασίας για την ανάπτυξη.

    Κατ’ αρχάς, συμφωνήθηκε με όλες τις περιφέρειες να συμπεριληφθούν στις ΣΟΕΣ οι διατάξεις σχετικά με τη συνεργασία για την ανάπτυξη. Αυτός εξακολουθεί να είναι ο στόχος, ούτως ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλη διασύνδεση με τους κανόνες και τις διαδικασίες του Κοτονού και να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι τομείς συνεργασίας.

    Δεύτερον, ο προγραμματισμός του δέκατου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία συγχρονισμού των αποφάσεων εμπορικής πολιτικής που λαμβάνονται στο πλαίσιο των ΣΟΕΣ και προγραμματισμού των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης. Η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από το ότι ένας σημαντικός αριθμός εγγράφων στρατηγικής για την κάθε χώρα θα περιλαμβάνει τη βοήθεια σχετικά με το εμπόριο, την υποδομή και την περιφερειακή ολοκλήρωση που συνδέονται με τις ΣΟΕΣ ως τομείς για συνεργασία. Είναι αποφασισμένη να οριστικοποιήσει τώρα τα περιφερειακά ενδεικτικά προγράμματα και να επιβεβαιώσει το στόχο ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια θα χορηγηθούν κυρίως για να καλύψουν τις ανάγκες των ΣΟΕΣ. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί προτεραιότητα στην οριστικοποίηση του προσδιορισμού των βασικών συνοδευτικών μέτρων και προγραμμάτων, με τη χρήση, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των αποτελεσμάτων των εργασιών των προπαρασκευαστικών περιφερειακών ειδικών ομάδων. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η δημιουργία, στις περιπτώσεις που το αποφάσισαν οι χώρες ΑΚΕ, χρηματοδοτικών μηχανισμών που θα ανήκουν στις περιφέρειες με χρηματοδοτική συνεισφορά από την Κοινότητα, καθώς και από τα κράτη μέλη και άλλους δωρητές, ούτως ώστε να ενισχυθεί η υπευθυνότητα, η αποτελεσματικότητα και ο συντονισμός.

    Τρίτον, η ΕΕ ως σύνολο δεσμεύεται να αυξήσει και να καταστήσει αποτελεσματικότερη τη βοήθεια για το εμπόριο. Η στρατηγική της ΕΕ για τη βοήθεια για το εμπόριο, που εγκρίθηκε πρόσφατα, αποτελεί ορόσημο στον καθορισμό των κύριων στόχων και αρχών για τη χορήγηση της βοήθειας της ΕΕ για το εμπόριο, και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις χώρες ΑΚΕ. Σκοπός της στρατηγικής αυτής είναι κυρίως να ενισχυθεί η υποστήριξη στο ευρύτερο πρόγραμμα της βοήθειας για το εμπόριο κατά τρόπο ανάλογο προς τη συνολική αύξηση της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσει ότι το 50% της αύξησης της βοήθειας της ΕΕ που σχετίζεται με το εμπόριο θα χορηγηθεί στις χώρες ΑΚΕ όταν θα έχει επιτευχθεί έως το 2010 ο στόχος των 2 δισεκατ. € ετησίως (1 δισεκατ. € από την Κοινότητα και 1 δισεκατ. € από τα κράτη μέλη). Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι να εξασφαλιστεί ότι κάθε περιφέρεια ΑΚΕ λαμβάνει δίκαιο μερίδιο από αυτό το συνολικό ποσό, με βάση τις ανάγκες προτεραιότητας που θα καθορίσουν οι περιφέρειες.

    Οι πλήρεις ΣΟΕΣ θα επιτρέψουν να δοθεί η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης για τις ανάγκες προσαρμογής που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες ΑΚΕ και θα βοηθήσουν στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για πρόσθετη χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη. Για τις περιφέρειες που συνάπτουν συμφωνίες συμβατές με τους κανόνες του ΠΟΕ για την πρόσβαση στις αγορές, θεωρούμενες ως στάδιο που προηγείται της σύναψης πλήρων ΣΟΕΣ, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα χρειαστεί επίσης στο στάδιο αυτό για να βοηθηθούν οι περιφέρειες ΑΚΕ να πραγματοποιήσουν προσαρμογές που συνδέονται με την απελευθέρωση για την οποία έχουν δεσμευθεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα όπως η ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η συμβολή στην απορρόφηση των καθαρών φορολογικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την απελευθέρωση των δασμών σε πλήρη συμπληρωματικότητα με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή εκτιμά ότι μπορεί να δοθεί διαβεβαίωση όσον αφορά την υποστήριξη της ανάπτυξης, τόσο με τη βοήθεια των μέσων της Συμφωνίας του Κοτονού όσο και με τις συνεισφορές των κρατών μελών.

    [1] Η εξαίρεση αυτή επιτρέπει παρέκκλιση από τη ρήτρα του μάλλον ευνοουμένου κράτους (ΜΕΚ) της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT).

    [2] Άρθρο XXIV της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου.

    [3] Για τους σκοπούς του άρθρου XXIV της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου αυτή ορίζεται ως προσωρινή συμφωνία η οποία «πρέπει να περιλαμβάνει πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών». Η ζώνη ελεύθερων συναλλαγών θεωρείται ότι υφίσταται όταν τα τέλη και οι άλλες περιοριστικές εμπορικές ρυθμίσεις καταργούνται σε όλες ουσιαστικά τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των μερών.

    [4] Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2007 για τη ΣΟΕΣ, αριθ. αναφ. του Συμβουλίου 9560/07.

    [5] Σύμφωνα με τις διατάξεις της προσφοράς πρόσβασης στην αγορά που έκανε η ΕΕ στο πλαίσιο ΣΟΕΣ και με την απόφαση του Συμβουλίου για τη συμμετοχή της Νότιας Αφρικής στις διαπραγματεύσεις ΣΟΕΣ, ο κανονισμός θα προβλέπει κατάλληλες διατάξεις για διαφοροποιημένο εμπορικό καθεστώς για εμπορεύματα όσον αφορά τη Νότια Αφρική.

    [6] Το Πράσινο Ακρωτήριο περιλαμβάνεται στις χώρες αυτές αλλά θα παύσει να έχει το καθεστώς λιγότερο αναπτυγμένης χώρας.

    [7] Η προσφορά περιλαμβάνει στοχευμένη χαλάρωση των κανόνων καταγωγής για τα αγροτικά προϊόντα και σημαντική χαλάρωση για τα αλιευτικά και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Την προσφορά αυτή δέχθηκαν με ικανοποίηση οι περιφέρειες ΑΚΕ. Οι διαπραγματεύσεις για τους κανόνες καταγωγής συνεχίζονται.

    [8] Η μόνη εξαίρεση θα είναι η περίπτωση της Νότιας Αφρικής, όπου θα συνεχιστεί η εφαρμογή του πρωτοκόλλου ΣΕΑΣ έως ότου συμφωνηθεί αντίστοιχο πρωτόκολλο περιφερειακών κανόνων καταγωγής ΣΟΕΣ.

    Top