Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0533

    Τριτη Έκθεσητης Επιτροπης Προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τη διατήρηση από ορισμένες τρίτες χώρες υποχρεώσεων θεώρησης κατά παράβαση της αρχής της αμοιβαιότητας σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 του Συμβουλίου περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 851/2005 όσον αφορά το μηχανισμό αμοιβαιότητας

    /* COM/2007/0533 τελικό */

    52007DC0533

    Τριτη Έκθεσητης Επιτροπης Προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τη διατήρηση από ορισμένες τρίτες χώρες υποχρεώσεων θεώρησης κατά παράβαση της αρχής της αμοιβαιότητας σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 του Συμβουλίου περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 851/2005 όσον αφορά το μηχανισμό αμοιβαιότητας /* COM/2007/0533 τελικό */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 13.9.2007

    COM(2007) 533 τελικό

    ΤΡΙΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    σχετικά με τη διατήρηση από ορισμένες τρίτες χώρες υποχρεώσεων θεώρησης κατά παράβαση της αρχής της αμοιβαιότηταςσύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 του Συμβουλίου περί του καταλόγου τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών, και του καταλόγου των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 851/2005 όσον αφορά το μηχανισμό αμοιβαιότητας

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

    I. Εισαγωγή 3

    II. Γνωστοποιήσεις καταστάσεων μη αμοιβαιότητας από μέρους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας 4

    III. Αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν μετά την έκδοση της δεύτερης έκθεσης περί αμοιβαιότητας της Επιτροπής 4

    1. Περιπτώσεις για τις οποίες έχει κριθεί ότι δεν υφίσταται θέμα αμοιβαιότητας 4

    1.1. Βολιβία 4

    1.2. Κόστα Ρίκα 5

    2. Διαμόρφωση συνθηκών πλήρους αμοιβαιότητας 5

    2.1. Μεξικό 5

    2.2. Νέα Ζηλανδία 5

    3. Συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη αμοιβαιότητας 5

    3.1. Βραζιλία 5

    3.2. Μπρουνέι Νταρουσαλάμ 6

    3.3. Ισραήλ 6

    3.4. Ιαπωνία 7

    3.5. Μαλαισία 7

    3.6. Παναμάς 7

    3.7. Παραγουάη 8

    3.8. Σιγκαπούρη 8

    4. Περαιτέρω πρόοδος στο θέμα της αμοιβαιότητας μετά την έκθεση της 3 ης Οκτωβρίου 2006 9

    4.1. Αυστραλία 9

    5. Έλλειψη προόδου στο θέμα της αμοιβαιότητας μετά την έκθεση της 3 ης Οκτωβρίου 2006 10

    5.1. Καναδάς 10

    5.2. Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) 11

    IV. Συμπέρασμα 13

    I. Εισαγωγή

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 539/2001 του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2001, ο οποίος περιλαμβάνει κατάλογο των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών (παράρτημα I του κανονισμού - «αρνητικός κατάλογος»), καθώς και κατάλογο των τρίτων χωρών οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή (παράρτημα II του κανονισμού - «θετικός κατάλογος»)[1], όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 851/2005 του Συμβουλίου της 2ας Ιουνίου 2005[2], αποτελεί τη βασική πράξη που διέπει την πολιτική μας σε θέματα θεωρήσεων και τον μηχανισμό αμοιβαιότητας. Η πρώτη[3] και η δεύτερη έκθεση[4] σχετικά με την αμοιβαιότητα στον τομέα των θεωρήσεων περιλαμβάνουν διεξοδική περιγραφή του μηχανισμού αυτού.

    Στη δεύτερη έκθεσή της, η Επιτροπή κατέληγε στο εξής συμπέρασμα:

    «Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο διάλογος με τις τρίτες χώρες βάσει του νέου μηχανισμού αμοιβαιότητας απέδειξε την αποτελεσματικότητά του. Η σταθερή και σημαντική μείωση του αριθμού «καταστάσεων μη αμοιβαιότητας» (περίπτωση κατά την οποία μια τρίτη χώρα διατηρεί την υποχρέωση θεώρησης έναντι των υπηκόων κράτους μέλους) αποτελεί κατά τη γνώμη της Επιτροπής σημαντικό αποτέλεσμα[5].

    Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει σε εμπλοκή, σε διάφορα επίπεδα, με τις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν εξελίξεις με την Αυστραλία, τον Καναδά και το Μπρουνέι. Οι μελλοντικές εξελίξεις σχετικά με τις χώρες αυτές θα καθορίσουν τη μελέτη κατάλληλων διαβημάτων για την επίτευξη κατά απτό τρόπο προόδου προς την υλοποίηση της αμοιβαιότητας.

    Δεδομένης της σημασίας που συνεπάγεται η επίτευξη της πλήρους αμοιβαιότητας, η Επιτροπή ανακοινώνει την πρόθεσή της να εκπονήσει εκ νέου έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το αργότερο μέχρι τις 31.3.2007 και να κάνει τις συγκεκριμένες προτάσεις που χρειάζεται εάν οι καταστάσεις της μη αμοιβαιότητας εξακολουθούν να ισχύουν ενώ επίσημα, βάσει του άρθρου 1 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ), δεν υποχρεούται να υποβάλει τέτοια έκθεση πριν από τις 30.6.2008.» .

    Το Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 5ης και 6ης Οκτωβρίου 2006, επιβεβαίωνε ότι η Κοινότητα έπρεπε να εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης αμοιβαιότητα στον τομέα των θεωρήσεων με τις τρίτες χώρες εκείνες ως προς τις οποίες δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη η σχετική διαδικασία.

    Τον Ιούνιο του 2007, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την αναβολή της υποβολής της τρίτης έκθεσής της για την αμοιβαιότητα στον τομέα των θεωρήσεων εξαιτίας ορισμένων εξελίξεων σε μερικές από τις εν λόγω τρίτες χώρες.

    Στην παρούσα, τρίτη κατά σειρά, έκθεση καταγράφονται οι προσεγγίσεις που έχει ακολουθήσει η Επιτροπή μετά την έκδοση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 5ης και 6ης Οκτωβρίου 2006 έναντι τρίτων χωρών του θετικού καταλόγου οι οποίες εξακολουθούν να απαιτούν θεώρηση από τους υπηκόους των κρατών μελών.

    II. Γνωστοποιήσεις καταστάσεων μη αμοιβαιότητας από μέρους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας

    Ως συνέπεια της προσχώρησής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 1ης Ιανουαρίου 2007, η Βουλγαρία και η Ρουμανία ήταν υποχρεωμένες να δηλώσουν τυχόν καταστάσεις μη αμοιβαιότητας που τις αφορούσαν, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 851/2005 του Συμβουλίου.

    Στις 13 Φεβρουαρίου 2007[6], η Βουλγαρία γνωστοποίησε την ύπαρξη κατάστασης μη αμοιβαιότητας ως προς τις εξής χώρες: Αυστραλία, Βολιβία, Μπρουνέι, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Σιγκαπούρη και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Βουλγαρία γνωστοποίησε επίσης ότι έχει υπογράψει συμφωνίες περί απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με το Ισραήλ και την Παραγουάη, οι οποίες δεν έχουν τεθεί σε ισχύ λόγω του ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την κύρωσή τους. Προς το παρόν, οι εν λόγω δύο χώρες εξακολουθούν να απαιτούν θεώρηση από τους υπηκόους της Βουλγαρίας.

    Στις 21 Φεβρουαρίου 2007[7], η Ρουμανία γνωστοποίησε την ύπαρξη κατάστασης μη αμοιβαιότητας ως προς τις εξής χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Παραγουάη και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    III. Αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν μετά την έκδοση της δεύτερης έκθεσης περί αμοιβαιότητας της Επιτροπής

    Μετά την επιβεβαίωση από το Συμβούλιο, στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2006, της ανάγκης να συνεχισθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη πλήρους αμοιβαιότητας στον τομέα των θεωρήσεων, η Επιτροπή ανέλαβε ενεργά νέες προσπάθειες για το συγκεκριμένο θέμα.

    1. Περιπτώσεις για τις οποίες έχει κριθεί ότι δεν υφίσταται θέμα αμοιβαιότητας

    1.1. Βολιβία

    Γνωστοποίηση: Βουλγαρία

    Κατ’ εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1932/2006 του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 539/2001 του Συμβουλίου[8], η Βολιβία μεταφέρθηκε στο παράρτημα I, με συνέπεια να ισχύει υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους της Βολιβίας από 1ης Απριλίου 2007. Λόγω της μεταφοράς αυτής, ο μηχανισμός αμοιβαιότητας έχει παύσει να ισχύει σε σχέση με τη Βολιβία.

    1.2. Κόστα Ρίκα

    Γνωστοποίηση: Βουλγαρία

    Η εγκύκλιος του Γενικού Διευθυντή Μετανάστευσης και Αλλοδαπών, της 14ης Ιουλίου 2006, η οποία υπεβλήθη στην Επιτροπή από τις αρχές της Κόστα Ρίκα στις 20 Ιουλίου 2006, αναφέρει ότι η Βουλγαρία συμπεριλαμβάνεται στην «πρώτη ομάδα χωρών», των οποίων οι υπήκοοι μπορούν να επισκέπτονται την Κόστα Ρίκα χωρίς θεώρηση για παραμονή μέγιστης διάρκειας 90 ημερών.

    2. Διαμόρφωση συνθηκών πλήρους αμοιβαιότητας

    2.1. Μεξικό

    Γνωστοποίηση: Βουλγαρία

    Στις 26 Φεβρουαρίου 2007[9], η Βουλγαρία γνωστοποίησε στην Επιτροπή ότι, από τις 11 Μαρτίου 2007, η Βουλγαρία απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση και την παραμονή σύντομης διάρκειας στο Μεξικό για μέγιστο χρονικό διάστημα 90 ημερών, εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της πρώτης εισόδου.

    Αξιολόγηση

    Έχει πλέον επιτευχθεί πλήρης αμοιβαιότητα αναφορικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης έναντι όλων των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών του χώρου Σένγκεν.

    2.2. Νέα Ζηλανδία

    Γνωστοποίηση: Βουλγαρία και Ρουμανία

    Στις 13 Μαρτίου 2007, η Νέα Ζηλανδία γνωστοποίησε στην Επιτροπή ότι αποφάσισε να απαλλάξει τους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας από την υποχρέωση να διαθέτουν θεώρηση με σκοπό την επίσκεψη, εφόσον η παραμονή τους στη Νέα Ζηλανδία δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Η εν λόγω απόφαση τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιουλίου 2007.

    Αξιολόγηση

    Έχει πλέον επιτευχθεί πλήρης αμοιβαιότητα αναφορικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης έναντι όλων των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών του χώρου Σένγκεν.

    3. Συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη αμοιβαιότητας

    3.1. Βραζιλία

    Ενέργειες που ανελήφθησαν για την επίτευξη αμοιβαιότητας

    Στις 9 Ιουλίου 2007, η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση προς το Συμβούλιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βραζιλία με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Βραζιλίας. Θα είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κοινότητας και τρίτης χώρας με σκοπό τη σύναψη διμερούς συμφωνίας περί απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

    3.2. Μπρουνέι Νταρουσαλάμ

    Γνωστοποίηση: Βουλγαρία και Ρουμανία.

    Ενέργειες που ανελήφθησαν για την επίτευξη αμοιβαιότητας

    Στις 6 Οκτωβρίου 2006, το Μπρουνέι Νταρουσαλάμ γνωστοποίησε στην Επιτροπή την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να χορηγήσει απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, διάρκειας 30 ημερών, για το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ/του χώρου Σένγκεν, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2006. Πλην όμως, οι πληροφορίες που παρέχονται στους δικτυακούς τόπους ορισμένων κρατικών φορέων του Μπρουνέι Νταρουσαλάμ δεν κάνουν λόγο για τη χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για 30 ημέρες για όλα τα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες του χώρου Σένγκεν. Έχει ζητηθεί από τις αρχές του Μπρουνέι Νταρουσαλάμ να παράσχουν διευκρινίσεις για την ισχύουσα κατάσταση. Σε σχέση με τη γνωστοποίηση στην οποία προέβησαν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, η Επιτροπή κάλεσε τις αρχές του Μπρουνέι Νταρουσαλάμ να λάβουν να αναγκαία μέτρα προκειμένου να παρέχεται ισότιμη μεταχείριση σε θέματα θεωρήσεων στους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    Αξιολόγηση

    Η αξιολόγηση θα είναι δυνατή μόνο μετά τη λήψη της απάντησης των αρχών του Μπρουνέι Νταρουσαλάμ.

    3.3. Ισραήλ

    Γνωστοποίηση: Βουλγαρία και Ρουμανία

    Ενέργειες που ανελήφθησαν για την επίτευξη αμοιβαιότητας

    Στις 27 Απριλίου 2007, η Βουλγαρία κατέστησε γνωστό στην Επιτροπή ότι είχε τεθεί σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και του Ισραήλ για την κατάργηση των υποχρεώσεων θεώρησης. Επομένως, από τις 15 Ιουλίου 2007, οι υπήκοοι Βουλγαρίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης για διελεύσεις και επισκέψεις σύντομης διάρκειας που δεν υπερβαίνουν τους τρεις μήνες κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε εξαμήνου.

    Στις 17 Ιουλίου 2007, η Επιτροπή ζήτησε από τις αρχές του Ισραήλ να λάβουν τα αναγκαία μέτρα με σκοπό να χορηγήσουν στους πολίτες της Ρουμανίας απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για παραμονή μέγιστης διάρκειας τριών μηνών.

    Αξιολόγηση

    Ως προς τη Βουλγαρία, ισχύει ήδη αμοιβαιότητα αναφορικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης. Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία, η αξιολόγηση θα είναι δυνατή μόνο μετά τη λήψη της απάντησης των αρχών του Ισραήλ.

    3.4. Ιαπωνία

    Γνωστοποιήσεις: Ρουμανία

    Ενέργειες που ανελήφθησαν για την επίτευξη αμοιβαιότητας

    Στις 6 Ιουλίου 2007, η Επιτροπή ζήτησε από τις αρχές της Ιαπωνίας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα με σκοπό να χορηγήσουν στους πολίτες της Ρουμανίας απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για παραμονή μέγιστης διάρκειας τριών μηνών.

    Αξιολόγηση

    Η αξιολόγηση θα είναι δυνατή μόνο μετά τη λήψη της απάντησης των αρχών της Ιαπωνίας.

    3.5. Μαλαισία

    Γνωστοποιήσεις: Βουλγαρία

    Ενέργειες που ανελήφθησαν για την επίτευξη αμοιβαιότητας

    Στις 14 Ιανουαρίου 2007, οι αρχές της Μαλαισίας ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι είχαν επεκτείνει, στη βάση της αμοιβαιότητας, σε 90 ημέρες την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για επισκέψεις πολιτών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Σλοβενίας.

    Σε σχέση με τη Βουλγαρία, η Επιτροπή ζήτησε από τις αρχές της Μαλαισίας να αποσαφηνίσουν τη διάρκεια παραμονής για την οποία ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους Βούλγαρους πολίτες, καθώς επίσης να επεκτείνουν στους τρεις μήνες την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής που επιτρέπεται σήμερα είναι βραχύτερη.

    Αξιολόγηση

    Η Επιτροπή χαιρετίζει την πρόοδο που έχει συντελεσθεί σε σχέση με την αποκατάσταση από τη Μαλαισία πλήρους αμοιβαιότητας στον τομέα των θεωρήσεων χάρη στη χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τρίμηνη παραμονή στους πολίτες όλων των κρατών μελών, προσδοκά δε ότι, το συντομότερο δυνατό, η πρόοδος αυτή θα επεκταθεί και στο πλέον πρόσφατο αίτημα για την επίτευξη πλήρους αμοιβαιότητας έναντι των υπηκόων της Βουλγαρίας.

    3.6. Παναμάς

    Γνωστοποιήσεις: Βουλγαρία και Ρουμανία

    Ενέργειες που ανελήφθησαν για την επίτευξη αμοιβαιότητας

    Στις 5 Ιουλίου 2007, η Επιτροπή ζήτησε από τις αρχές του Παναμά να λάβουν τα αναγκαία μέτρα με σκοπό να χορηγήσουν στους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για παραμονή μέγιστης διάρκειας τριών μηνών.

    Αξιολόγηση

    Η αξιολόγηση θα είναι δυνατή μόνο μετά τη λήψη της απάντησης των αρχών του Παναμά.

    3.7. Παραγουάη

    Γνωστοποιήσεις: Βουλγαρία και Ρουμανία

    Ενέργειες που ανελήφθησαν για την επίτευξη αμοιβαιότητας

    Στις 9 Ιουλίου 2007, η Επιτροπή ζήτησε από τις αρχές της Παραγουάης να λάβουν τα αναγκαία μέτρα με σκοπό να χορηγήσουν στους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για παραμονή μέγιστης διάρκειας τριών μηνών.

    Αξιολόγηση

    Η αξιολόγηση θα είναι δυνατή μόνο μετά τη λήψη της απάντησης των αρχών της Παραγουάης.

    3.8. Σιγκαπούρη

    Τρέχουσα κατάσταση

    Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης ισχύει μόνο για παραμονή μέγιστης διάρκειας 30 ημερών, αλλά η παραμονή μπορεί να παρατείνεται επί τόπου κατά δύο επιπλέον διαστήματα 30 ημερών.

    Ενέργειες που ανελήφθησαν για την επίτευξη αμοιβαιότητας

    Τον Σεπτέμβριο του 2006, οι αρχές της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσαν ότι χορηγείται στους υπηκόους τριών χωρών απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για χρονικό διάστημα 90 ημερών, επί τη βάσει διαφορετικών νομικών πράξεων: πρόκειται για το «Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης» προκειμένου για τους υπηκόους των ΗΠΑ και για συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών προκειμένου για τους υπηκόους της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας.

    Αξιολόγηση

    Δεδομένου ότι οι υπήκοοι τριών χωρών απολαύουν ευνοϊκότερου καθεστώτος εισόδου και παραμονής από αυτό που ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ, είναι σκόπιμο να επανεξετασθεί η προσέγγιση της αμοιβαιότητας έναντι της Σιγκαπούρης.

    Η Επιτροπή εισηγείται την πραγματοποίηση διαβουλεύσεων σχετικά με το πλέον πρόσφορο μέσο που θα επιτρέψει την ευθυγράμμιση της τρέχουσας κατάστασης με το καθεστώς που αναγνωρίζεται στους υπηκόους των τριών προαναφερθεισών χωρών. Είναι σκόπιμο να εξετασθεί κατά πόσον ο στόχος αυτός μπορεί από νομική και πολιτική άποψη να επιτευχθεί με μονομερή απόφαση των αρχών της Σιγκαπούρης. Εναλλακτικά, ενδείκνυται να εξετασθεί η σκοπιμότητα σύναψης διμερούς συμφωνίας περί απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Σιγκαπούρης.

    4. Περαιτέρω πρόοδος στο θέμα της αμοιβαιότητας μετά την έκθεση της 3 ης Οκτωβρίου 2006

    4.1. Αυστραλία

    Τρέχουσα κατάσταση

    Η Αυστραλία απαιτεί ηλεκτρονική άδεια ταξιδίου («Electronic Travel Authority» - ETA) από τους υπηκόους 14 κρατών μελών (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία, Φινλανδία και Σουηδία), καθώς επίσης από τους υπηκόους της Ισλανδίας και της Νορβηγίας.

    Ηλεκτρονική θεώρηση (e676) απαιτείται από τους υπηκόους 11 κρατών μελών (Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία). Οι υπήκοοι επτά εκ των παραπάνω χωρών (της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας) απολαύουν του καλουμένου «μηχανισμού αυτόματης χορήγησης» («autogrant facility»).

    Από 1ης Ιουλίου 2007, είναι ατελής η έκδοση θεωρήσεων του τύπου «e676» για παραμονή μέγιστης διάρκειας τριών μηνών και θεωρήσεων με σκοπό επιχειρηματική επίσκεψη, οι οποίες μπορούν να χορηγηθούν μόνο για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών.

    Ενέργειες που ανελήφθησαν για την επίτευξη αμοιβαιότητας

    Μετά την έκδοση της έκθεσης της 3ης Οκτωβρίου 2006, η Αυστραλία επεξέτεινε τον «μηχανισμό αυτόματης χορήγησης» σε τρία επιπλέον κράτη μέλη: Λιθουανία από 1ης Δεκεμβρίου 2006, Ουγγαρία από 15ης Ιανουαρίου 2007 και Κύπρος από 1ης Ιουλίου 2007.

    Στις 28 Μαρτίου 2007, έγινε δεκτή για τους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας η πρόσβαση στην υπηρεσία τουριστικής θεώρησης e676.

    Εξάλλου, οι αρχές της Αυστραλίας διέθεσαν διευκρινίσεις σχετικά με τα τέσσερα κριτήρια τα οποία εξετάζονται προκειμένου να αποφασισθεί το αν θα υπαχθεί μια χώρα στο καθεστώς e676 και, ακολούθως, στον «μηχανισμό αυτόματης χορήγησης». Τα τέσσερα αυτά κριτήρια είναι τα εξής:

    - το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων χορήγησης·

    - το ποσοστό μεταβολής με μη επιστροφή («Mod NRR»)· για το κριτήριο αυτό λαμβάνονται υπόψη οι επισκέπτες που παραβιάζουν τη διάρκεια ισχύος της θεώρησής τους·

    - ποσοστό υποβολής αίτησης για θεώρηση προστασίας («PV»): για το κριτήριο αυτό λαμβάνονται υπόψη οι επισκέπτες που εισέρχονται στη χώρα με τουριστική θεώρηση και ακολούθως υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση προστασίας·

    - ποσοστό ακύρωσης.

    Επιπλέον, οι αρχές της Αυστραλίας δήλωσαν ότι η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία δεν μπορούσαν ακόμη να μεταφερθούν στην κατηγορία για την οποία ισχύει ο μηχανισμός αυτόματης χορήγησης, αλλά ότι το συγκεκριμένο θέμα θα εξεταζόταν εκ νέου τον Ιούλιο/Αύγουστο του 2007. Δήλωσαν ακόμη ότι, μολονότι η διεκπεραίωση του 65-70% των αιτήσεων αυτόματης χορήγησης γίνεται «αυτομάτως», για ορισμένες κατηγορίες προσώπων (π.χ. άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας, άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών) δεν είναι δυνατή αυτόματη διεκπεραίωση, διότι επιβάλλεται να αποδεικνύεται η συγκατάθεση των γονέων ή η καλή κατάσταση της υγείας, αντιστοίχως. Οι αρχές της Αυστραλίας δήλωσαν επίσης ότι το σύστημα «eVisitors» προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2008. Στο σύστημα eVisitors θα υπαχθούν όλα τα κράτη μέλη, ανεξαρτήτως του καθεστώτος που ισχύει για το καθένα, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι οι πρώτες χώρες που θα επωφεληθούν του εν λόγω συστήματος.

    Αξιολόγηση

    Η Επιτροπή χαιρετίζει την πρόοδο που συντελέστηκε με τη μεταφορά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην κατηγορία για την οποία εφαρμόζεται το καθεστώς e676, με τη μεταφορά της Κύπρου, της Λιθουανίας και της Ουγγαρίας στην κατηγορία για την οποία εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης χορήγησης, καθώς και με την κατάργηση του τέλους έκδοσης θεώρησης για τις θεωρήσεις τύπου «e676» για παραμονή μέγιστης διάρκειας τριών μηνών, με ισχύ από 1ης Ιουλίου 2007.

    Εξάλλου, είναι ενθαρρυντικό το ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι τεχνικές βελτιώσεις ενόψει της εγκατάστασης του συστήματος eVisitors, που θα επιτρέψει την ίση μεταχείριση των υπηκόων όλων των κρατών μελών μέχρι τα μέσα του 2008. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη των όρων χορήγησης θεωρήσεων, ιδίως δε το πεδίο εφαρμογής του συστήματος ΕΤΑ και του μηχανισμού αυτόματης χορήγησης e676.

    5. Έλλειψη προόδου στο θέμα της αμοιβαιότητας μετά την έκθεση της 3 ης Οκτωβρίου 2006

    5.1. Καναδάς

    Τρέχουσα κατάσταση

    Η υποχρέωση θεώρησης παραμένει σε ισχύ για τους υπηκόους της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας.

    Ενέργειες που ανελήφθησαν για την επίτευξη αμοιβαιότητας

    Τον Νοέμβριο του 2006, οι αρχές του Καναδά παρείχαν εξηγήσεις σχετικά με τα κύρια κριτήρια που εξετάζονται σε σχέση με τη δυνατότητα άρσης της υποχρέωσης θεώρησης: πρόκειται για το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων θεώρησης, το ποσοστό παραβίασης της νομοθεσίας περί μετανάστευσης, τον βαθμό ασφάλειας των διαβατηρίων, το σύστημα έκδοσης διαβατηρίων, την πληροφόρηση για την απώλεια και την κλοπή διαβατηρίων, την ασφάλεια και τις αιτήσεις αναγνώρισης του καθεστώτος πρόσφυγα. Οι αρχές του Καναδά ανέφεραν ότι διευκρινίσεις για τα ανωτέρω κριτήρια και για την εφαρμογή τους θα υποβάλλονταν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και στην Επιτροπή μετά την επίσημη έγκριση των κριτηρίων

    Ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας καθιερώθηκε μεταξύ της Επιτροπής και των υπηρεσιών του Καναδά μέσω της ανταλλαγής επιστολών. Ως στοιχείο της εν λόγω «Κοινής διαβούλευσης για θέματα μετανάστευσης και ασύλου», συγκροτήθηκε η «Κοινή ομάδα εργασίας για τις θεωρήσεις», η οποία απαρτίζεται από ανώτερους αξιωματούχους και ασχολείται με θέματα σχετικά με τις θεωρήσεις και τους όρους χορήγησής τους. Μετά την ατυχή καθυστέρηση της παροχής των διευκρινίσεων σχετικά με τα εφαρμοζόμενα κριτήρια, η πρώτη «Κοινή διαβούλευση για θέματα μετανάστευσης και ασύλου» πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2007. Κατά τη συνεδρίαση αυτή, οι καναδικές αρχές εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίον εξετάζουν τις προϋποθέσεις χορήγησης απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και δήλωσαν ότι θα πραγματοποιούσαν επισκέψεις τεχνικού χαρακτήρα σε καθένα από τα οικεία κράτη μέλη κατά τους προσεχείς μήνες. Συγκεκριμένα, σκοπεύουν να επισκεφθούν τέσσερα κράτη μέλη τον Νοέμβριο του 2007 και άλλα τέσσερα τον Φεβρουάριο του 2008 με σκοπό την πραγματοποίηση συνομιλιών τεχνικού χαρακτήρα. Για το θέμα της απομάκρυνσης υπηκόων, η Επιτροπή είχε δηλώσει ότι, σε περίπτωση που ο Καναδάς επιθυμούσε να συνάψει συμφωνίες επανεισδοχής, θα έπρεπε να συναφθεί συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ της ΕΚ και του Καναδά, δεδομένου ότι το θέμα της επανεισδοχής υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΕΚ.

    Ο πρωθυπουργός του Καναδά ανακοίνωσε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Καναδά στο Βερολίνο στις 4 Ιουνίου 2007 ότι κατανοεί τη σπουδαιότητα που έχει για την ΕΕ η δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών χωρίς υποχρέωση θεώρησης. Επιπλέον δήλωσε ότι οι σχετικές αποφάσεις του Καναδά βασίζονταν σε αξιολόγηση των δεδομένων εκάστης χώρας και όχι στην αρχή της αμοιβαιότητας, καθώς και ότι, εν προκειμένω, μία πολύ σημαντική παράμετρος είναι η διασυνοριακή κυκλοφορία μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός του Καναδά δήλωσε επίσης ότι όλα τα εναπομένοντα κράτη μέλη κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι ενδέχεται να καταστεί δυνατή μέχρι τη λήξη του τρέχοντος έτους η άρση της υποχρέωσης θεώρησης για ένα ή δύο κράτη μέλη.

    Αξιολόγηση

    Ο Καναδάς έχει καταστήσει διαφανέστερη τη διαδικασία επανεξέτασης που ακολουθεί στον τομέα των θεωρήσεων κι έχει διαθέσει περισσότερες πληροφορίες για τα σχετικά κριτήρια και την εφαρμογή τους, έστω και με σημαντική καθυστέρηση. Η υποχρέωση θεώρησης δεν καταργήθηκε για κανένα επιπλέον κράτος μέλος από τότε που καταργήθηκε για τους υπηκόους της Εσθονίας (Σεπτέμβριος 2006).

    Με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Καναδά και τις εξηγήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο συνομιλιών τεχνικού χαρακτήρα, η Επιτροπή προσδοκά ότι η διαδικασία επανεξέτασης με τα εναπομένοντα κράτη μέλη της ΕΕ θα προοδεύσει χωρίς χρονοτριβή, δεδομένου ότι έχουν ήδη αποσαφηνισθεί τα κριτήρια αξιολόγησης που εφαρμόζονται για την επανεξέταση του καθεστώτος που ισχύει για τις θεωρήσεις. Η Επιτροπή προτείνει να ζητηθεί με έμφαση από τον Καναδά να καταργήσει την υποχρέωση θεώρησης για ένα ή περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι τη λήξη του τρέχοντος έτους και να επιδείξει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 πρόσθετη χειροπιαστή πρόοδο για την επίτευξη αμοιβαιότητας, ούτως ώστε να διατρανώσει την αποφασιστικότητά του για τη διευθέτηση του ζητήματος. Αν δεν υπάρξει τέτοια πρόοδος, ενδέχεται να εξετασθεί η σκοπιμότητα λήψης κατάλληλων μέτρων έναντι του Καναδά.

    5.2. Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ)

    Τρέχουσα κατάσταση

    Εξακολουθεί να ισχύει υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας.

    Ενέργειες που ανελήφθησαν για την επίτευξη αμοιβαιότητας

    Αμέσως μετά την έκδοση της δεύτερης έκθεσης από την Επιτροπή, ο αντιπρόεδρος Frattini έστειλε επιστολή στον κ. Chertoff, υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Στην επιστολή αυτή ο κ. Frattini δήλωνε ότι δεν είχε καταγραφεί απτή πρόοδος σε σχέση με τις ΗΠΑ και τόνιζε ότι η διαφοροποιημένη μεταχείριση των υπηκόων των διαφόρων κρατών μελών όσον αφορά την υποχρέωση θεώρησης δεν είναι ούτε κατανοητή ούτε αποδεκτή. Συγχρόνως διατύπωνε το αίτημα της θέσπισης σαφών και διαφανών κριτηρίων από τα οποία να προκύπτει μια σειρά στοιχείων αναφοράς στους χάρτες πορείας κατά τρόπον ώστε να αποσαφηνίζονται τα διάφορα στάδια. Η Επιτροπή εξακολούθησε να εγείρει το ζήτημα σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, π.χ. στη σύσκεψη της υπουργικής τρόικας ΕΕ-ΗΠΑ για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2006. Με την ευκαιρία εκείνη, ο κ. Chertoff δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατήρτιζε ήδη προτάσεις για πιθανές νομοθετικές αλλαγές στο «Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης» (Visa Waiver Program - «VWP»), με στόχο να αποδίδεται μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας από ό,τι προηγουμένως.

    Κατά την επίσκεψή του στην Εσθονία στις 28 Νοεμβρίου 2006, ο πρόεδρος Bush ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιδιώξει τροποποιήσεις του προγράμματος VWP με τις οποίες να ενισχύεται η ασφάλεια των ταξιδιών στο πλαίσιο του VWP και να παρέχεται στις ΗΠΑ η δυνατότητα να επισπεύσουν την ένταξη νέων χωρών στο πρόγραμμα. Η κυβέρνησή του θα συνεργαζόταν στενά με τη Γερουσία και με τους διεθνείς εταίρους των ΗΠΑ με στόχο την ενίσχυση των παραμέτρων ασφαλείας του προγράμματος.

    Στις 8 Φεβρουαρίου 2007, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσε νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του VWP. Ακολούθως, μεμονωμένα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ κατέθεσαν μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων νόμου για το θέμα.

    Ως επακόλουθο του Συμβουλίου ΔΕΥ της 12ης-13ης Ιουνίου 2007, η Επιτροπή και η γερμανική Προεδρία έστειλαν επιστολή στον κ. Chertoff στις 29 Ιουνίου 2007. Πρόσθετες κοινές επιστολές της Επιτροπής και της πορτογαλικής Προεδρίας εστάλησαν σε σημαίνοντα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ στις 23 Ιουλίου 2007. Στις επιστολές αυτές υπενθυμιζόταν ότι η αμοιβαιότητα στον τομέα των θεωρήσεων είναι ένα στοιχείο της κοινής πολιτικής της ΕΕ στον υπόψη τομέα και αναπτυσσόταν συλλογιστική σχετικά με αρκετά στοιχεία των υπό συζήτηση σχεδιαζόμενων τροποποιήσεων του προγράμματος VWP. Αναφορικά με την επανεισδοχή, οι συντάκτες των επιστολών προσφέρονταν, σε περίπτωση που δεν ήταν επαρκείς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο υποχρεώσεις, να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας επανεισδοχής ΕΚ-ΗΠΑ, δεδομένου ότι το θέμα της επανεισδοχής υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΕΚ.

    Στις 3 Αυγούστου 2007, ο πρόεδρος Bush υπέγραψε, προσδίδοντάς του νομική ισχύ, τον Νόμο του 2007 για την εφαρμογή των συστάσεων της επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου (H.R. 1 Implementing Recommendations of the 9/11 Commission Act of 2007). Το άρθρο 711 του εν λόγω νόμου καλύπτει τον « Εκσυγχρονισμό του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ». Τα βασικά στοιχεία του είναι: η καθιέρωση συστήματος «ηλεκτρονικής άδειας ταξιδίου» (Electronic Travel Authorization - «ETA»), για την οποία είναι δυνατό να απαιτείται η καταβολή τέλους· ευελιξία σε σχέση με το ποσοστό άρνησης χορήγησης θεωρήσεων για άλλους σκοπούς πλην της μετανάστευσης, με αύξηση του ποσοστού που τίθεται ως όριο εν προκειμένω από 3% σε 10% υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ή με την εφαρμογή μέγιστου ποσοστού παραβίασης της μέγιστης επιτρεπόμενης διάρκειας παραμονής, το οποίο δεν έχει καθορισθεί ακόμη· καθιέρωση βιομετρικού συστήματος ελέγχου της εξόδου από τη χώρα δια αέρος, το οποίο είναι ικανό να εξακριβώνει την αναχώρηση του 97% και πλέον των αλλοδαπών υπηκόων που εξέρχονται από τη χώρα μέσω αερολιμένων των ΗΠΑ· η επιλεξιμότητα για ταξίδι στις ΗΠΑ βάσει του προγράμματος VWP δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο ενδιαφερόμενος είναι επιθυμητός στο έδαφος των ΗΠΑ· παροχή πληροφόρησης για την απώλεια και την κλοπή διαβατηρίων, είτε μέσω της Ιντερπόλ είτε με άλλους τρόπους· οι τρίτες χώρες οφείλουν να αποδέχονται τον επαναπατρισμό οποιουδήποτε πολίτη, πρώην πολίτη ή υπηκόου κατά του οποίου έχει εκδοθεί τελεσίδικο εκτελεστό ένταλμα απομάκρυνσης· και, τέλος, διμερείς συμφωνίες σχετικά με την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών.

    Αξιολόγηση

    Μολονότι δεν έχει επιτευχθεί απτή πρόοδος σε σχέση με τις ΗΠΑ όσον αφορά την αμοιβαιότητα στον τομέα των θεωρήσεων, η Επιτροπή θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να αναμορφώσουν το πρόγραμμα VWP και υλοποίησαν ουσιαστικά τη δέσμευσή τους αυτή. Είναι σκόπιμο να υπάρχει πλήρης σεβασμός, αφενός, της προάσπισης της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και, αφετέρου, της ανάγκης συμμόρφωσης με τη νομοθεσία και την πολιτική της ΕΕ, κατά τρόπον ώστε να εξυπηρετείται το συμφέρον των κρατών μελών που επιθυμούν να ενταχθούν στο VWP και να μην επιβαρύνονται οι πολίτες των κρατών μελών εκείνων για τα οποία ισχύει ήδη δικαίωμα πραγματοποίησης ταξιδίων βάσει του VWP. Η εφαρμογή της τροποποιημένης νομοθεσίας, καθώς και όλες οι σχετικές συνέπειες για την ΕΕ και τα κράτη μέλη θα αποτελέσουν αντικείμενο επισταμένης παρακολούθησης· τούτο ισχύει ιδίως για την καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος έγκρισης ταξιδίων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν είναι σκόπιμη η λήψη αντιμέτρων κατά των ΗΠΑ στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η νέα νομοθεσία μόλις θεσπίστηκε και πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται. Η Επιτροπή αναμένει την έναρξη αποστολών αξιολόγησης στα κράτη μέλη που επιδεικνύουν σχετικό ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της φάσης εφαρμογής, καθώς επίσης την καταβολή από τις ΗΠΑ κάθε δυνατής προσπάθειας για την πραγμάτωση της αναγγελθείσας πρόθεσης του προέδρου Bush για την αναμόρφωση του VWP κατά τρόπον που να επισπεύδει την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα των κρατών μελών της ΕΕ που σήμερα δεν υπάγονται σε αυτό.

    IV. Συμπέρασμα

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο διάλογος με τρίτες χώρες βάσει του νέου μηχανισμού αμοιβαιότητας απέδειξε την αποτελεσματικότητά του. Από τότε που καθιερώθηκε ο μηχανισμός τον Ιούνιο του 2005, δηλαδή μέσα σε χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά τι τα δύο έτη, έχει ήδη επιτευχθεί ή είναι καθοδόν πλήρης αμοιβαιότητα στον τομέα των θεωρήσεων με μια σειρά σημαντικών τρίτων χωρών. Το παραπάνω στοιχείο ισχύει μάλιστα παρά τη νέα πρόκληση η οποία προέκυψε εξαιτίας της γνωστοποίησης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία των καταστάσεων μη αμοιβαιότητας που αντιμετώπιζαν οι εν λόγω δύο χώρες. Παραδείγματος χάρη, η Νέα Ζηλανδία και το Μεξικό κατήργησαν την υποχρέωση θεώρησης για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε λιγότερο από έξι μήνες από την προσχώρηση των εν λόγω δύο κρατών μελών στην ΕΕ. Η Επιτροπή έχει επίσης επιτύχει σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο του διαλόγου με την Αυστραλία, η οποία αναμένεται να επιφυλάσσει ίση μεταχείριση στους υπηκόους όλων των κρατών μελών από τα μέσα του 2008. Αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα διαπραγματεύσεις με τη Βραζιλία με σκοπό τη σύναψη ολοκληρωμένης συμφωνίας απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

    Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η θέσπιση νέας νομοθεσίας για την τροποποίηση του προγράμματος VWP αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για την επέκταση του εν λόγω προγράμματος στο σύνολο των κρατών μελών. Τώρα που έχει πλέον θεσπισθεί η νέα νομοθεσία, οι όροι που αυτή προβλέπει και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της θα αποτελέσουν αντικείμενο προσεκτικής εξέτασης. Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει αντίμετρα σε περίπτωση που δεν συντελεσθεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος η αναμενόμενη πρόοδος για την επίτευξη πλήρους αμοιβαιότητας στον τομέα των θεωρήσεων.

    Ο Καναδάς έχει δεσμευθεί να καταστήσει πιο διαφανή τη διαδικασία επανεξέτασης που ακολουθεί στον τομέα των θεωρήσεων και να διαθέσει περισσότερες πληροφορίες για τα σχετικά κριτήρια. Πλην όμως, προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος αναφορικά με την κατάργηση υποχρεώσεων θεώρησης. Η Επιτροπή προτείνει να ζητηθεί με έμφαση από τον Καναδά να καταργήσει την υποχρέωση θεώρησης για ένα ή περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι τη λήξη του τρέχοντος έτους και να επιδείξει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 πρόσθετη χειροπιαστή πρόοδο για την επίτευξη αμοιβαιότητας, ούτως ώστε να διατρανώσει την αποφασιστικότητά του για τη διευθέτηση του ζητήματος. Αν δεν υπάρξει τέτοια πρόοδος, ενδέχεται να εξετασθεί η σκοπιμότητα λήψης κατάλληλων μέτρων έναντι του Καναδά.

    Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 851/2005, η Επιτροπή θα υποβάλει εκ νέου έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2008.

    [1] ΕΕ L 81 της 21.3.2001, σ. 1.

    [2] ΕΕ L 141 της 4.6.2005, σ. 3.

    [3] COM (2006) 3 τελικό.

    [4] COM (2006) 568 τελικό.

    [5] Βλέπε παραρτήματα 1A και 1B της έκθεσης περί αμοιβαιότητας της 10.1.2006.

    [6] ΕΕ C 75 της 3.4.2007, σ. 5.

    [7] ΕΕ C 75 της 3.4.2007, σ. 6.

    [8] ΕΕ L 29 της 3.2.2007, σ. 10.

    [9] ΕΕ C 75 της 3.4.2007, σ. 5.

    Top