Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007AR0155

    Γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα Συνεργεία στον Εύξεινο Πόντο — Μια νέα πρωτοβουλία περιφερειακής πολιτικής

    ΕΕ C 105 της 25.4.2008, p. 46–50 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    25.4.2008   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 105/46


    Γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Συνεργεία στον Εύξεινο Πόντο — Μια νέα πρωτοβουλία περιφερειακής πολιτικής»

    (2008/C 105/10)

    Επικροτεί την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστήσει τα μέτρα για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη περισσότερο αποτελεσματικά μέσω της πρωτοβουλίας για τη Συνέργεια στον Εύξεινο Πόντο, με την αξιοποίηση των τοπικών και περιφερειακών βέλτιστων πρακτικών και την προώθηση της διάδοσης και της ανταλλαγής τους καθώς και με την ανάληψη δράσεων δικτύωσης, φρονεί όμως ότι η σημασία του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου για την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής πρέπει να συνάγεται ευκρινέστερα.

    Εκφράζει την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες προόδους στη διαδικασία διεύρυνσης και την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου 2007, ως βήμα προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής και σταθερής ανάπτυξης της περιοχής του Ευξείνου Πόντου, η οποία θα διασφαλίσει περισσότερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία τόσο για την ΕΕ και όσο και για τις χώρες της περιοχής του Ευξείνου Πόντου. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι ακόμη ένα παράδειγμα προόδου.

    Υποστηρίζει τη δημιουργία μια θαλάσσιας ταυτότητας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, για όλους εκείνους που εμπλέκονται στις ποικίλες θαλάσσιες δραστηριότητες. Θα πρέπει να πλαισιωθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και για την ανάπτυξη του τουρισμού, υπό την προϋπόθεση της υποστήριξης των παραδοσιακών πολιτισμών και της αποτελεσματικότερης διαφύλαξης της θαλάσσιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

    Ζητά από την Επιτροπή να ενισχύσει το ρόλο των μεταφορών στο πλαίσιο της μελλοντικής θαλάσσιας πολιτικής, δεδομένου ότι οι μεταφορές συνιστούν μία από τις πλέον σημαντικές και εγκάρσιες θαλάσσιες δραστηριότητες.

    Επισημαίνει τη σημασία της συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών της περιοχής του Εύξεινου Πόντου στην πλαισίωση και εφαρμογή των κοινοτικών πολιτικών που σχετίζονται με τη μετανάστευση, με επίκεντρο την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, προκειμένου να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον νόμο και μέσω ευρείας και δυναμικής αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ αρμοδίων αρχών και οργάνων για την προστασία του, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών.

    Εκφράζει την υποστήριξή της στην αναπτυσσόμενη ευρωπεριφέρεια του Ευξείνου Πόντου, η οποία επιθυμεί να προωθήσει τη συνεργασία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μεταξύ των χωρών της περιοχής και να ενισχύσει τη δημοκρατική σταθερότητα, τη χρηστή διακυβέρνηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Εισηγητής

    :

    ο κ. Krasimir MIREV (BG/PES), Δήμαρχος Targovishte

    Κείμενο αναφοράς

    Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συνεργεία στον Εύξεινο Πόντο — μια νέα πρωτοβουλία περιφερειακής πολιτικής

    COΜ(2007) 160 τελικό

    Πολιτικές συστάσεις

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    Συστάσεις γενικής πολιτικής

    1.

    Επικροτεί την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστήσει τα μέτρα για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη περισσότερο αποτελεσματικά μέσω της πρωτοβουλίας για τη Συνέργεια στον Εύξεινο Πόντο, με την αξιοποίηση των τοπικών και περιφερειακών βέλτιστων πρακτικών και την προώθηση της διάδοσης και της ανταλλαγής τους καθώς και με την ανάληψη δράσεων δικτύωσης, φρονεί όμως ότι η σημασία του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου για την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής πρέπει να συνάγεται ευκρινέστερα. Σε αυτές θα πρέπει να δοθεί νέα ώθηση προκειμένου να λειτουργήσουν ως όργανα της κοινοτικής πολιτικής για τον οικονομικό εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μεγαλύτερη προσέγγιση της Ευρώπης στους πολίτες.

    2.

    Εκφράζει την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες προόδους στη διαδικασία διεύρυνσης και την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου 2007, ως βήμα προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής και σταθερής ανάπτυξης της περιοχής του Ευξείνου Πόντου, η οποία θα διασφαλίσει περισσότερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία τόσο για την ΕΕ και όσο και για τις χώρες της περιοχής του Ευξείνου Πόντου. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι ακόμη ένα παράδειγμα προόδου.

    3.

    Επισημαίνει τη σημασία της περιφερειακής και τοπικής προοπτικής στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης και αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο της περιφερειακής και τοπικής πολιτικής για τη διασφάλιση της εσωτερικής σταθερότητας, η οποία εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τη βασική δημοκρατία.

    4.

    Τονίζει την υποστήριξή της στη διαδικασία διεύρυνσης, την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Υποστηρίζει τη συμμετοχή της Επιτροπής των Περιφερειών και των άλλων ευρωπαϊκών οργάνων, προκειμένου να προαχθεί η εταιρική σχέση στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου σύμφωνα με το πρότυπο της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης ή των εταιρικών σχέσεων στις περιοχές της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας.

    5.

    Σημειώνει ότι οι περιφερειακές και τοπικές αρχές της περιοχής του Ευξείνου Πόντου διαδραματίζουν καίριο ρόλο στους παρακάτω τομείς: τη διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης και χρηστής διακυβέρνησης, τη δημιουργία διοικητικής υποδομής, την παγίωση της ειρήνης, το διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο, τη μετανάστευση, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την ενέργεια, τις μεταφορές και τον προγραμματισμό των υποδομών, τον αστικό σχεδιασμό και την αγροτική ανάπτυξη· σημειώνει, επίσης, ότι η συνεργασία των τοπικών και περιφερειακών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών σε όλους αυτούς τους τομείς μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου.

    6.

    Επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία για τη συνέργεια στον Εύξεινο Πόντο σχετίζεται άμεσα με το θεσμικό της ρόλο και, ως εκ τούτου, θεωρεί ουσιώδους σημασίας τη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της για δράση και συμμετοχή. Ζητά να χρησιμοποιηθεί ο ρόλος της για την αξιοποίηση των μηχανισμών της ΕΕ για την ενοποιημένη περιφερειακή και τοπική εκπροσώπηση.

    7.

    Συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι, παρά τη σημαντική ανάπτυξη που σημειώθηκε κατά τα τελευταία έτη, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές ανισότητες μεταξύ των χωρών της περιοχής ως προς το ρυθμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της ποιότητας της διακυβέρνησης.

    8.

    Έχει επίγνωση του γεγονότος ότι η πρωτοβουλία της Επιτροπής δεν αποτελεί νέα στρατηγική για τον Εύξεινο Πόντο, αλλά μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως διαδικασία οικοδόμησης επί των κύριων κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και την εκμάθηση, ανταλλαγή και διάδοση βέλτιστων πρακτικών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μέσω της εδαφικής συνεργασίας, με σκοπό την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας και του Γκέτεμποργκ. Εντούτοις, η ΕΤΠ πιστεύει ότι η περιφερειακή διάσταση θα πρέπει να ενισχυθεί από πολιτικής απόψεως για την επιτυχία της πρωτοβουλίας.

    Περιβάλλον, μεταφορές, ενέργεια και θαλάσσια πολιτική

    9.

    Εφιστά την προσοχή στην κρίσιμη κατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, ιδίως στο Δέλτα του Δούναβη και στους άλλους προστατευόμενους φυσικούς βιοτόπους της περιοχής, και ειδικότερα στον αυξανόμενο ευτροφισμό (δηλαδή στην αύξηση της πρωτογενούς παραγωγικότητας κάθε οικοσυστήματος), ο οποίος έχει αρνητικές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα, τους υγροβιότοπους και την αλιεία, καθώς και στη ρύπανση που προκαλούν το πετρέλαιο και τα λύματα.

    10.

    Υπογραμμίζει ότι απαιτείται η περαιτέρω εμπεριστατωμένη εξέταση των δυνητικών περιβαλλοντικών απειλών για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου (καθώς και για τους ποταμούς που εκρέουν στην περιοχή), και μεταξύ άλλων, των απειλών που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή καθώς και των απορρεόντων κινδύνων φυσικών καταστροφών. Ενόψει αυτών, θα πρέπει να εξευρεθούν οι κατάλληλες απαντήσεις και να υποστηριχθούν σχέδια διασυνοριακής συνεργασίας με συγχρηματοδότηση της ΕΕ, για τη βελτίωση της διαχείρισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

    11.

    Καλεί την Επιτροπή να υποστηρίξει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως της αιολικής, και της κυματικής. Επίσης, θα πρέπει να υποστηριχθούν και επιπλέον ερευνητικές και καινοτόμες δραστηριότητες σε αυτό το πεδίο.

    12.

    Ζητά από την Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη επιστημονικών και τεχνολογικών λύσεων στο πεδίο της θαλάσσιας έρευνας, όπως είναι η «γαλάζια» βιοτεχνολογία (θαλάσσιες και υδάτινες εφαρμογές της βιοτεχνολογίας), τα συστήματα πλοήγησης και οι τουριστικές δραστηριότητες, με την παράλληλη διερεύνηση των υφιστάμενων και δυνητικών απειλών, ιδίως όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, καθώς και άλλες αλλαγές, την ελαχιστοποίηση των αλιευτικών αποθεμάτων, το μη βιώσιμο τουρισμό και τις μεταβαλλόμενες δημογραφικές τάσεις στους κόλπους των παράκτιων πληθυσμών.

    13.

    Εφιστά την προσοχή στην ανάγκη καλύτερης διαφύλαξης της θαλάσσιας κληρονομιάς, με τη συνεκτίμηση της πιθανής ανάπτυξης του τουρισμού σε σύνδεση με την ανάπτυξη των παραδοσιακών πολιτισμών.

    14.

    Υποστηρίζει τη δημιουργία μιας θαλάσσιας ταυτότητας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, για όλους εκείνους που εμπλέκονται στις ποικίλες θαλάσσιες δραστηριότητες. Θα πρέπει να πλαισιωθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και για την ανάπτυξη του τουρισμού, υπό την προϋπόθεση της υποστήριξης των παραδοσιακών πολιτισμών και της αποτελεσματικότερης διαφύλαξης της θαλάσσιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

    15.

    Συνιστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τη δημιουργία μιας βάσης λεπτομερών περιφερειακών δεδομένων με τη χρήση των υφιστάμενων πληροφοριών και τη λεπτομερή ανάλυση των περιβαλλοντικών πτυχών των επιμέρους θαλάσσιων πόρων και του αντίκτυπου τους από κοινωνικής απόψεως.

    16.

    Συνιστά την αξιολόγηση και το συντονισμό ειδικών στρατηγικών σχεδίων, κατά το πρότυπο εκείνων στο πλαίσιο της Θεματικής Στρατηγικής για την Προστασία και τη Διαφύλαξη του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, η οποία υποστηρίζει την εγκαθίδρυση ευρύτερων θαλάσσιων περιοχών, κυρίως για ημίκλειστες θαλάσσιες λεκάνες, όπως είναι αυτή του Ευξείνου Πόντου. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να καταρτισθούν από τα κράτη μέλη βάσει πρότασης της Επιτροπής.

    17.

    Ζητά από την Επιτροπή να ενισχύσει το ρόλο των μεταφορών στο πλαίσιο της μελλοντικής θαλάσσιας πολιτικής, δεδομένου ότι οι μεταφορές συνιστούν μία από τις πλέον σημαντικές και εγκάρσιες θαλάσσιες δραστηριότητες.

    18.

    Καλεί την Επιτροπή να παρακινήσει τα κράτη μέλη να παρακολουθούν πιο προσεκτικά την κατάσταση της ρύπανσης στις κύριες θαλάσσιες οδούς και πιστεύει ότι για το σκοπό αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία η νέα τεχνολογία GMES.

    19.

    Προτείνει να τονωθούν εκ νέου οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση των θαλάσσιων τερματικών σταθμών, αρχής γενομένης από εκείνους που διαθέτουν σαφή διατροπικά χαρακτηριστικά, καθώς η υλοποίηση ορισμένων σχεδίων ΔΕΔ-Μ που αφορούν τη θαλάσσια διάσταση παρουσιάζει καθυστέρηση.

    20.

    Συνιστά να ενισχυθεί ο ρόλος των στρατηγικών λιμένων ως προτεραιότητας για την ανάπτυξη της μελλοντικής θαλάσσιας πολιτικής και, παράλληλα, να ανατεθεί η σύνταξη μελέτης για τις διασυνδέσεις μεταξύ των κύριων και των δευτερευόντων λιμένων και για την πιθανή μετεγκατάσταση και αποσυμφόρηση ορισμένων λιμενικών δραστηριοτήτων προς όφελος μικρότερων λιμένων.

    21.

    Προτείνει στην ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να ρυθμίσουν νομικά τις δραστηριότητες άντλησης παραδοσιακών υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων, όπως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, βάσει λεπτομερώς καθορισμένων κανόνων περιβαλλοντικής ασφάλειας, και να ασκούν αποτελεσματική εποπτεία επ' αυτών, να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην προσαρμογή ή βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων υποδοχής υδάτων που περιέχουν πετρέλαιο και να προωθήσουν την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών μεταφοράς και χειρισμού του πετρελαίου, επίσης μέσω της χρήσεως επίγειων πετρελαιαγωγών.

    22.

    Συνιστά να διασφαλιστούν καλύτερα οι θαλάσσιοι οδοί και να διερευνηθεί η δυνατότητα θέσπισης τόσο υποχρεωτικής πλοήγησης των πετρελαιοφόρων και άλλων πλοίων που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία όσο και γενικευμένης υποχρεωτικής πλοήγησης σε περίπτωση διέλευσης στενών.

    23.

    Επισημαίνει την ανάγκη ανάληψης μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και υποστηρίζει το σύστημα του εμπορίου αδειών ρύπανσης.

    24.

    Συνιστά να αναπτυχθούν σενάρια λήψης μέτρων για την παράκτια προστασία που ενδέχεται να απαιτηθούν, βάσει των διαφόρων προβλέψεων για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας και των συνθηκών της κλιματικής αλλαγής.

    25.

    Καλεί την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να συντονίζουν και να βοηθούν τις παραθαλάσσιες περιοχές στις προσπάθειές τους για την εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής προστασίας του υφιστάμενου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα με την εγκαθίδρυση διαπεριφερειακών και/ή διακρατικών ζωνών θαλάσσιας προστασίας και με την ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων για τη σημαντική μείωση των ραδιενεργών απορρίψεων και της ρύπανσης που προκαλούν τα πλοία (ειδικότερα των εκπεμπόμενων αερίων, των απορρίψεων και των ερματικών υδάτων), καθώς και να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ποιότητας των παράκτιων και των υπεράκτιων οικοσυστημάτων και βιοτόπων, με τον παράλληλο συνυπολογισμό του σημαντικού αντίκτυπου που μπορεί να έχουν οι οικονομικές δραστηριότητες επί της κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, κυρίως εξαιτίας των απορρίψεων στη θάλασσα θρεπτικών ουσιών.

    Εκπαίδευση, πολιτιστική ποικιλομορφία και διαθρησκευτικός διάλογος

    26.

    Επισημαίνει τον καίριο ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την ενίσχυση και διάδοση των πολιτισμών των κοινοτήτων στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και ζητά από την Επιτροπή να συνδράμει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές προκειμένου αυτές να μπορούν να συμμετέχουν στα νέα πολιτιστικά προγράμματα της ΕΕ (Πολιτισμός 2007).

    27.

    Σημειώνει τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που αποφέρει η ανάπτυξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στις χώρες της περιοχής, συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο στην επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας.

    28.

    Υπογραμμίζει ότι η διαπολιτισμική συνεργασία και ο διαθρησκευτικός διάλογος πρέπει να ενισχυθούν, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η πολιτιστική πολυμορφία ως μέσο προσέγγισης των λαών εντός μιας πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής Ευρώπης.

    29.

    Επισημαίνει την ανάγκη επικέντρωσης των προσπαθειών στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην περιοχή και την ειρηνική επίλυση των «παγωμένων συγκρούσεων» μέσω ειδικών προγραμμάτων συνεργασίας.

    30.

    Επαναλαμβάνει την ανάγκη διατήρησης μιας πολυγλωσσικής προσέγγισης σε μια διευρυμένη Ευρώπη, καθώς αυτή αποτελεί μέσο ζωτικής σημασίας για τη συμμετοχή των πολιτών στο κοινό ευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο.

    31.

    Καλεί την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν προγράμματα και έργα με στόχο την διαπεριφερειακή συνεργασία των νέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Μετανάστευση, απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις

    32.

    Επισημαίνει τη σημασία της συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών της περιοχής του Εύξεινου Πόντου στην πλαισίωση και εφαρμογή των κοινοτικών πολιτικών που σχετίζονται με τη μετανάστευση, με επίκεντρο την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, προκειμένου να πραγματοποιούνται σύμφωνα με το νόμο και μέσω ευρείας και δυναμικής αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ αρμοδίων αρχών και οργάνων για την προστασία του, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών.

    33.

    Επιδοκιμάζει τα κοινοτικά πολιτικά μέσα υποστήριξης δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών μέσω προγραμμάτων με ειδική επικέντρωση στις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

    34.

    Επικροτεί τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η Επιτροπή για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε αυτόν τον τομέα.

    35.

    Υποστηρίζει τη συμπερίληψη των τοπικών και περιφερειακών αρχών της περιοχής του Ευξείνου Πόντου στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών για τη μετανάστευση στην Κοινότητα και επισημαίνει ότι η πλαισίωση των προγραμμάτων κοινής μεταναστευτικής πολιτικής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μπορεί να διασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη, μέσω της ενίσχυσης της οικονομικής προόδου και της ευημερίας των περιφερειών.

    36.

    Επικροτεί τις κοινοτικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ισότητας των ευκαιριών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και καλεί τα κράτη μέλη να τις υποστηρίξουν.

    Χρηστή διακυβέρνηση, περιφερειακές πρωτοβουλίες και δικτύωση

    37.

    Επικροτεί τις προόδους που επιτεύχθηκαν στην περιοχή από το 1989 μέσω πρωτοβουλιών, όπως είναι η Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (BSEC) και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (PABSEC).

    38.

    Επισημαίνει την ανάγκη για την ανάπτυξη και το συντονισμό των εμπειριών από τις υφιστάμενες περιφερειακές πρωτοβουλίες που συνδέονται με την περιοχή του Ευξείνου Πόντου στους κόλπους της ΕΕ με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, όπως είναι η Διαδικασία Συνεργασίας του Δούναβη, με επίκεντρο στην εδαφική και θεματική συμπληρωματικότητα.

    39.

    Συνιστά βελτίωση του συντονισμού των διαφόρων πρωτοβουλιών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο στην περιοχή και, όπου αυτό είναι δυνατόν, των αντίστοιχων πεδίων δραστηριότητάς τους προκειμένου να αποτρέπονται οι αλληλεπικαλύψεις και να επιτυγχάνονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    40.

    Συνιστά τη διάδοση των υφιστάμενων περιφερειακών και τοπικών παραδειγμάτων βέλτιστης πρακτικής, και ειδικότερα όσον αφορά τα τοπικά κέντρα οικονομικών δραστηριοτήτων, τη δικτύωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων, τις εταιρικές σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη χωροταξία και τη χρηστή διακυβέρνηση, καθώς και την ενθάρρυνση και υποστήριξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών από τις χώρες της περιοχής του Ευξείνου Πόντου για την ανάπτυξη αυτών των παραδειγμάτων βέλτιστης πρακτικής.

    41.

    Συμφωνεί με την προσέγγιση που προβλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή όσον αφορά το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην επικοινωνία, ο οποίος επιτρέπει τη δημόσια συναίνεση και συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

    42.

    Επιδοκιμάζει όλα τα κατάλληλα μέτρα της ΕΕ που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των επιμέρους χωρών, για παράδειγμα μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και της υποστήριξης στην εγκαθίδρυση αποτελεσματικών διοικητικών δομών, μια διαδικασία στην οποία αναπόφευκτα εμπλέκεται και το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, επιδοκιμάζει, επίσης, όλες τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της αυτόνομης ανάπτυξης της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή.

    43.

    Καλεί την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν προγράμματα και έργα υπέρ της κινητικότητας του περιφερειακού και τοπικού διοικητικού προσωπικού ως μέσο για την ανάπτυξη στενότερων επαφών, εμπειρογνωμοσύνης και καλύτερης επίδοσης.

    44.

    Συνιστά τη συμμετοχή των οργανώσεων, που συγκεντρώνουν τοπικά εκλεγμένους αντιπροσώπους και εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους, σε συνομιλίες που συνιστούν μέρος του συνεχιζόμενου πολιτικού διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής.

    45.

    Καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις τις περιοχής να σεβαστούν τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Διασυνοριακή και διαπεριφερειακή συνεργασία

    46.

    Επισημαίνει το δυνητικά θετικό ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών και ιδιαίτερα των δημάρχων στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή, κυρίως σε μέρη όπου οι εθνικές αρχές παρουσιάζουν έλλειμμα όσον αφορά τις ισχυρές δημοκρατικές παραδόσεις.

    47.

    Εκφράζει την υποστήριξή της στην αναπτυσσόμενη ευρωπεριφέρεια του Ευξείνου Πόντου, η οποία επιθυμεί να προωθήσει τη συνεργασία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μεταξύ των χωρών της περιοχής και να ενισχύσει τη δημοκρατική σταθερότητα, τη χρηστή διακυβέρνηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    48.

    Σημειώνει ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής των Περιφερειών, στο πλαίσιο της συμπεφωνημένης συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων.

    49.

    Υπογραμμίζει το ρόλο των συγκροτημένων ομάδων εργασίας της ως χρήσιμο όργανο για την υποστήριξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών των προ-υποψήφιων και υποψήφιων χωρών στις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν δυνατότητες και να αναπτύξουν τον απαραίτητο πολιτικό διάλογο μεταξύ της ΕΕ και των προ-υποψήφιων και υποψήφιων χωρών.

    50.

    Ενστερνίζεται την πρόταση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η πρωτοβουλία θα πρέπει να οργανωθεί σε τοπικό επίπεδο στην περιοχή, με τη συμμετοχή εταίρων που θα είναι από κοινού υπεύθυνοι για την υλοποίησή της. Τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι αυτό θα διευκολύνει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των επαφών, στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, μεταξύ των πόλεων και των κοινοτήτων, των πανεπιστημίων, των πολιτιστικών φορέων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των οργανώσεων καταναλωτών.

    Βρυξέλλες, 7 Φεβρουαρίου 2008

    Ο Πρόεδρος

    της Επιτροπής των Περιφερειών

    Luc VAN DEN BRANDE


    Top