Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006XC1028(02)

    Επιβολή υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας που έχουν επιβληθεί σε τακτικές αεροπορικές γραμμές στο εσωτερικό της Ελλάδας σύμφωνα με τον κανονισμό (EOK) αριθ. 2408/92 του Συμβουλίου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΕΕ C 260 της 28.10.2006, p. 9–10 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    28.10.2006   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 260/9


    Επιβολή υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας που έχουν επιβληθεί σε τακτικές αεροπορικές γραμμές στο εσωτερικό της Ελλάδας σύμφωνα με τον κανονισμό (EOK) αριθ. 2408/92 του Συμβουλίου

    (2006/C 260/05)

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    1.

    Κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (EOK) αριθ. 2408/92 η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στις εξής τακτικές αεροπορικές γραμμές:

    Αθήνα — Κάλυμνος

    Θεσσαλονίκη — Καλαμάτα

    Θεσσαλονίκη — Λήμνος — Ικαρία

    2.

    Στις ανωτέρω γραμμές οι υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας είναι οι ακόλουθες:

    Α)   Όσον αφορά την ελάχιστη συχνότητα πτήσεων και τις ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις εβδομαδιαίως ανά γραμμή:

     

    Αθήνα — Κάλυμνος

    Έξι πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 120 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χειμερινή περίοδο.

    Οκτώ πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 160 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη θερινή περίοδο.

     

    Θεσσαλονίκη — Καλαμάτα

    Δύο πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 30 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση κατά τη χειμερινή περίοδο.

    Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 45 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση κατά τη θερινή περίοδο.

     

    Θεσσαλονίκη — Λήμνος — Ικαρία

    Δύο πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 40 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση κατά τη χειμερινή περίοδο.

    Τρεις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 60 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση κατά τη θερινή περίοδο.

    Ως χειμερινή και θερινή περίοδος λογίζεται αυτή που ορίζεται από την ΙΑΤΑ.

    Εάν ο μέσος συντελεστής πληρότητας του συνόλου των πτήσεων σε μία γραμμή έχει υπερβεί κατά την προηγούμενη περίοδο το 75 %, η ελάχιστη εβδομαδιαία συχνότητα ή οι ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις εβδομαδιαίως μπορεί να αυξηθούν ανάλογα με τη διαπιστωθείσα αύξηση. Η αύξηση αυτή κοινοποιείται προς τον αερομεταφορέα που εκμεταλλεύεται τη γραμμή, με συστημένη επιστολή έξι μήνες πριν από την εφαρμογή της, και τίθεται σε εφαρμογή μετά την δημοσίευσή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε περίπτωση που τα διατιθέμενα αεροσκάφη δεν διαθέτουν την απαιτούμενη χωρητικότητα για την κάλυψη του ελάχιστου αριθμού προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως (που προβλέπονται στην παράγραφο 2A) οι συχνότητες πτήσεων μπορούν να αυξηθούν αναλόγως.

    Σε περίπτωση που οι πτήσεις δεν εκτελεσθούν λόγω μετεωρολογικών συνθηκών, θα πρέπει να εκτελούνται κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες, κατά τρόπο ώστε να ικανοποιείται η εβδομαδιαία ζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ελάχιστες εβδομαδιαίως προσφερόμενες θέσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 2Α.

    Β)   Όσον αφορά τους ναύλους:

    Η τιμή αναφοράς απλής διαδρομής οικονομικής θέσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ποσά που αναγράφονται κατωτέρω:

    :

    μεταξύ Αθήνας — Καλύμνου:

    :

    60 ευρώ

    :

    μεταξύ Θεσσαλονίκης — Καλαμάτας:

    :

    70 ευρώ

    :

    μεταξύ Θεσσαλονίκης — Λήμνου:

    :

    60 ευρώ

    :

    μεταξύ Θεσσαλονίκης — Ικαρίας:

    :

    70 ευρώ

    :

    μεταξύ Λήμνου — Ικαρίας:

    :

    40 ευρώ.

    Οι ανωτέρω τιμές μπορούν να αυξηθούν σε περίπτωση απρόβλεπτης αύξησης του κόστους λειτουργίας της γραμμής, για την οποία δεν ευθύνεται ο αερομεταφορέας. Η αύξηση αυτή κοινοποιείται στον αερομεταφορέα που εκμεταλλεύεται τη γραμμή και τίθεται σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Γ)   Εξασφάλιση συνέχειας των πτήσεων.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2408/92, ο αερομεταφορέας, που σκοπεύει να εκτελέσει τακτικές πτήσεις στις εν λόγω γραμμές, αναλαμβάνει την υποχρέωση αυτή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα συνεχών μηνών.

    Ο αριθμός των ακυρουμένων πτήσεων για λόγους για τους οποίους ευθύνεται ο αερομεταφορέας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2 % του συνολικού ετήσιου αριθμού πτήσεων, εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

    Τυχόν πρόθεση διακοπής λειτουργίας οποιασδήποτε από τις αναφερόμενες γραμμές, θα πρέπει να γνωστοποιείται από τον αερομεταφορέα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Διεύθυνση Αεροπορικής Εκμετάλλευσης, Τμήμα Διμερών Αεροπορικών Συμφωνιών τουλάχιστον έξι μήνες προ της διακοπής.

    3.

    Χρήσιμες Πληροφορίες

    Η εκτέλεση των πτήσεων από κοινοτικό αερομεταφορέα στις ανωτέρω γραμμές χωρίς την τήρηση των επιβαλλομένων υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας μπορεί να συνεπάγεται την επιβολή διοικητικών ή/και άλλων κυρώσεων.

    Όσον αφορά τους τύπους των χρησιμοποιουμένων αεροσκαφών, οι αερομεταφορείς καλούνται να συμβουλευθούν το Aeronautical Information Publications της Ελλάδος ( AIP GREECE ) σχετικά με τα τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα και διαδικασίες των αεροδρομίων.

    Όσον αφορά τα ωράρια, οι αφίξεις — αναχωρήσεις αεροσκαφών θα πρέπει να πραγματοποιούνται εντός του ωραρίου λειτουργίας των αερολιμένων, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Επισημαίνεται ότι εάν κανένας αερομεταφορέας δεν έχει εκδηλώσει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Διεύθυνση Αεροπορικής Εκμετάλλευσης, την πρόθεσή του εκτέλεσης από 1η Μαΐου 2007 τακτικών πτήσεων σε μία ή περισσότερες από τις ανωτέρω γραμμές και χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα, η Ελλάδα έχει αποφασίσει, στα πλαίσια της διαδικασίας που προβλέπεται στην περίπτωση δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2408/92, να περιορίσει για τρία χρόνια την πρόσβαση σε ένα μόνον αερομεταφορέα για κάθε μια ή περισσότερες από τις ανωτέρω γραμμές και να χορηγήσει, κατόπιν πρόσκλησης υποβολής προσφορών, το δικαίωμα εκμετάλλευσης αυτών των γραμμών από 1η Μαΐου 2007.


    Top