Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0661

    Ανακοινωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβουλιο, την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και την Επιτροπη των Περιφερειων - Ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή του πολυετούς κοινοτικού προγράμματος για την προαγωγή της ασφαλέστερης χρήσης του Ίντερνετ και των νέων επιγραμμικών τεχνολογιών (Safer Internet plus)

    /* COM/2006/0661 τελικό */

    52006DC0661

    Ανακοινωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβουλιο, την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και την Επιτροπη των Περιφερειων - Ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή του πολυετούς κοινοτικού προγράμματος για την προαγωγή της ασφαλέστερης χρήσης του Ίντερνετ και των νέων επιγραμμικών τεχνολογιών (Safer Internet plus) /* COM/2006/0661 τελικό */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 6.11.2006

    COM(2006) 661 τελικό

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    Ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή του πολυετούς κοινοτικού προγράμματος για την προαγωγή της ασφαλέστερης χρήσης του Ίντερνετ και των νέων επιγραμμικών τεχνολογιών (Safer Internet plus)

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    Ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή του πολυετούς κοινοτικού προγράμματος για την προαγωγή της ασφαλέστερης χρήσης του Ίντερνετ και των νέων επιγραμμικών τεχνολογιών (Safer Internet plus) (Kείμενο που ενδιαφέρει τον EOX)

    Εισαγωγή

    Η παρούσα ανακοίνωση συντάχθηκε ως απάντηση στην απαίτηση του άρθρου 5 παράγραφος 3 της απόφασης αριθ. 854/2005/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2005, σχετικά με την καθιέρωση πολυετούς κοινοτικού προγράμματος για την προαγωγή της ασφαλέστερης χρήσης του Ίντερνετ και των νέων επιγραμμικών τεχνολογιών (“Safer Internet plus”), το οποίο ορίζει ότι «η Επιτροπή υποβάλλει προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών έκθεση σχετικά με την υλοποίηση των δράσεων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2, το αργότερο έως τα μέσα του 2006. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση όσον αφορά την αντιστοιχία προς τις δημοσιονομικές προοπτικές του ποσού για την περίοδο 2007-2008.»

    Στην απόφαση ορίζεται το χρηματοδοτικό πλαίσιο για το πρόγραμμα ως εξής (άρθρο 6):

    - Το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008 ορίζεται σε 45 εκατομμύρια ευρώ.

    - Για την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006 προβλέπεται ποσό 20,05 εκατομμυρίων ευρώ (άρθρο 6 παράγραφος 1).

    - Για την περίοδο μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2006, το ποσό θεωρείται ως επιβεβαιωθέν εάν είναι συμβατό για αυτή τη φάση με τις ισχύουσες δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο που αρχίζει το 2007 (άρθρο 6 παράγραφος 2).

    Στοχοι του προγράμματος « Safer Internet plus »

    Στόχος του προγράμματος Safer Internet plus είναι η προαγωγή της ασφαλέστερης χρήσης του Ίντερνετ και των νέων επιγραμμικών τεχνολογιών, ιδίως για παιδιά, και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου και του ανεπιθύμητου για τον τελικό χρήστη περιεχομένου.

    Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στον τελικό χρήστη – ιδίως στα παιδιά, στο σπίτι ή στο σχολείο.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερεις κύριες δράσεις:

    (α) καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου·

    (β) αντιμετώπιση του ανεπιθύμητου και επιβλαβούς περιεχομένου·

    (γ) προαγωγή ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος·

    (δ) ευαισθητοποίηση.

    Το πρόγραμμα Safer Internet plus είναι ο διάδοχος του Σχεδίου Δράσης για ένα Ασφαλέστερο Ίντερνετ (Safer Internet Action Plan), το οποίο εφαρμόστηκε την περίοδο 1999-2004, με συνολικό προϋπολογισμό 38,3 εκατομμύρια ευρώ.

    Το πεδίο εφαρμογής του νέου προγράμματος εκτείνεται σε νέες επιγραμμικές τεχνολογίες, όπως κινητό και ευρυζωνικό περιεχόμενο, παιγνίδια σε απευθείας σύνδεση, μεταφορά αρχείων μεταξύ ομοτίμων και όλες τις μορφές επικοινωνιών σε πραγματικό χρόνο, όπως δικτυακές συζητήσεις και άμεσα μηνύματα, κυρίως με στόχο τη βελτίωση της προστασίας παιδιών και ανηλίκων. Καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα τομέων με παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο και προβληματικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένων των φαινομένων ρατσισμού και βίας.

    Εφαρμογη του Προγραμματος

    Το πρόγραμμα «Safer Internet plus» εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη εκπροσωπούνται μέσω της Επιτροπής Διαχείρισης Safer Internet plus. Χρηματοδοτική στήριξη παρέχεται υπό μορφή επιχορηγήσεων και δημοσίων συμβάσεων.

    Πρόσκληση υποβολής προτάσεων 2005

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης για τη θέσπιση του προγράμματος, η Επιτροπή εκπόνησε πρόγραμμα εργασίας[1] για το 2005 ως βάση για την εφαρμογή του προγράμματος. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα Safer Internet plus 2005 δημοσιεύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2005[2].

    Μετά την αξιολόγηση, από τις 59 προτάσεις που υποβλήθηκαν επιλέγησαν για διαπραγμάτευση 37 προτάσεις, για τις οποίες προβλέπεται ενδεικτική κοινοτική χρηματοδότηση περίπου 11,79 εκατ. ευρώ συνολικά (εκ των οποίων 9,21 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στον προϋπολογισμό του 2005 και 2,58 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2006) που κατανέμονται ως εξής:

    - Ανοικτές γραμμές επικοινωνίας[3]: 1 συντονιστής δικτύου και 16 ανοικτές γραμμές επικοινωνίας που καλύπτουν 15 χώρες·

    - Κόμβοι ευαισθητοποίησης[4] και γραμμές παροχής βοήθειας[5]: 1 συντονιστής δικτύου και 16 κόμβοι ευαισθητοποίησης·

    - Ενδυνάμωση των χρηστών: 1 θεματικό δίκτυο·

    - Αυτορρύθμιση: 1 θεματικό δίκτυο·

    - Μέσα ενημέρωσης: 1 θεματικό δίκτυο.

    Η ανταπόκριση στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική για τις ανοικτές γραμμές επικοινωνίας και τους κόμβους ευαισθητοποίησης. Το υπάρχον δίκτυο ανοικτής γραμμής επικοινωνίας θα επεκταθεί στην Τσεχική Δημοκρατία και στη Σλοβενία, χώρες οι οποίες δεν διέθεταν μέχρι σήμερα ανοικτές γραμμές επικοινωνίας, και το δίκτυο των κόμβων ευαισθητοποίησης θα επεκταθεί στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο και στη Λετονία, όπου δεν υπήρχαν κόμβοι ευαισθητοποίησης. Από τους 16 κόμβους ευαισθητοποίησης για τους οποίους έχει συστηθεί κοινοτική χρηματοδότηση, 10 θα περιλαμβάνουν γραμμή παροχής βοήθειας ως νέα υπηρεσία.

    Φόρουμ για ένα ασφαλέστερο Ίντερνετ

    Το φόρουμ για ένα ασφαλέστερο Ίντερνετ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Δράσης για Ασφαλέστερο Ίντερνετ, προκειμένου να προσφέρει ένα πλαίσιο αναφοράς για την ανταλλαγή απόψεων και να προωθήσει μέτρα όσον αφορά το παράνομο, ανεπιθύμητο και επιβλαβές περιεχόμενο. Παρέχει μια πλατφόρμα για τη δημιουργία συναίνεσης, τη διατύπωση συμπερασμάτων, συστάσεων, κατευθυντήριων γραμμών κλπ. στους σχετικούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαύλους. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα να συζητηθούν τρόποι με τους οποίους η βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου.

    Το 2005, το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε στο φόρουμ για ένα ασφαλέστερο Ίντερνετ ήταν «Η ασφάλεια του παιδιού και η κινητή τηλεφωνία» με επίκεντρο την αξιολόγηση των κινδύνων, την εξεύρεση λύσεων και τους εθνικούς κώδικες δεοντολογίας[6]. Το 2006, συνεχίστηκαν οι συζητήσεις με φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας, οργανώσεις για την προστασία του παιδιού, ερευνητές και δημόσιους φορείς με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του παιδιού και την εφαρμογή τους στην Ευρώπη.

    Τον Ιούνιο 2006, δύο νέα θέματα συζητήθηκαν στο φόρουμ: η χρησιμοποίηση νέων μέσων ενημέρωσης από τα παιδιά και η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε εικόνες σχετικές με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών[7].

    Όσον αφορά το πρώτο θέμα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών σχετικά με την ασφάλεια στο Ίντερνετ. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή παρουσίασε τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου[8], η οποία δρομολογήθηκε δυνάμει μιας σύμβασης-πλαισίου τον Δεκέμβριο του 2005, και αφορούσε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία και την Τουρκία, για τη συγκέντρωση συγκρίσιμων δεδομένων όσον αφορά τα προβλήματα ασφάλειας του Ίντερνετ στην Ευρώπη.

    Στο παρελθόν είχαν διεξαχθεί έρευνες το φθινόπωρο του 2003 στα 15 «παλαιά» κράτη μέλη και στις αρχές του 2004 στα 10 νέα κράτη μέλη, λίγο πριν από την προσχώρηση των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004. Το νέο ερωτηματολόγιο βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα των ετών 2003/2004 προκειμένου να διευκολυνθεί η σύγκριση. Το ερωτηματολόγιο περιείχε πρόσθετες ερωτήσεις για την καλύτερη κατανόηση των συμφραζόμενων (χρήση των μέσων ενημέρωσης από τους γονείς) και την κάλυψη νέων υπηρεσιών (κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση και εργαλεία φιλτραρίσματος).

    Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 18% των Ευρωπαίων γονέων με παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών δηλώνουν ότι το παιδί τους συνάντησε περιπτώσεις επιβλαβούς ή παράνομου περιεχομένου στο Ίντερνετ. Παρότι στα 15 «παλαιά» κράτη μέλη τα επίπεδα ευαισθητοποίησης έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη διεξαγωγή της τελευταίας μελέτης, το 44% των γονέων θα επιθυμούσαν να έχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προστασίας των παιδιών τους από το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο και τις σχετικές επαφές. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, τις πληροφορίες αυτές οφείλουν να διαβιβάζουν τα σχολεία (36%), ο πάροχος υπηρεσιών Ίντερνετ (31%) και τα μέσα ενημέρωσης (21%). Ορισμένες από τις συστάσεις των ενδιαφερομένων μερών που βασίζονται στα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου είναι :

    - να ληφθούν περισσότερο υπόψη τα παιδιά κάτω των δέκα ετών που χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό το Ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα·

    - να βελτιωθεί η προβολή των ανοικτών γραμμών επικοινωνίας μέσω της στενότερης συνεργασίας με την αστυνομία·

    - να παρέχονται πληροφορίες μέσω διαύλων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των γονέων και στην ηλικία των παιδιών (σχολεία, πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ, μέσα ενημέρωσης).

    H μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι η χρήση του Ίντερνετ, οι προσδοκίες των γονέων και το επίπεδο ευαισθητοποίησης διαφέρουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη. Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ευαισθητοποίησης με εθνικούς κόμβους φαίνεται ότι συμπληρώνει ευνοϊκά τις στοχοθετημένες εκστρατείες τοπικού επιπέδου.

    Ημέρες Ασφαλέστερου Ίντερνετ

    H Ημέρα Ασφαλέστερου Ίντερνετ αποτελεί τμήμα των παγκόσμιων προσπαθειών που καταβάλλουν διάφορες ομάδες ευαισθητοποίησης με στόχο την προώθηση ενός ασφαλέστερου Ίντερνετ για όλους τους χρήστες, και ιδίως για τους νέους. Το Φεβρουάριο του 2005 και του 2006, διοργανώθηκαν Ημέρες Ασφαλέστερου Ίντερνετ, υπό την αιγίδα της Επιτρόπου κας Viviane Reding, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ασφάλεια του Ίντερνετ INSAFE, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα για ασφαλέστερο Ίντερνετ, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού οργανώσεων και χωρών της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου.

    Το 2005, η Ημέρα Ασφαλέστερου Ίντερνετ εορτάστηκε στις 8 Φεβρουαρίου και συμμετείχαν 65 οργανώσεις από 30 χώρες. Την ημέρα εκείνη ξεκίνησε επίσης ένας διαγωνισμός αφήγησης ιστοριών για παιδιά ηλικίας 9-16 ετών. Μετά από επίσημες εκδηλώσεις σε 16 χώρες, δημοσιεύθηκε βιβλίο με τις ιστορίες των παιδιών.

    Το 2006, η Ημέρα Ασφαλέστερου Ίντερνετ εορτάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου και συμμετείχαν πολλές οργανώσεις (περίπου 100 οργανώσεις από 37 χώρες): εθνικές αρχές, πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και φορείς τηλεπικοινωνιών, επιχειρήσεις, σχολεία, βιβλιοπωλεία και μουσεία, οργανώσεις για την ασφάλεια του Ίντερνετ και διεθνείς οργανώσεις.

    Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ασφάλεια του Ίντερνετ, όπως ένας παγκόσμιος ιστομαραθώνιος (blogathon), κουίζ, παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση, διαγωνισμοί αφήγησης ιστοριών και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης διοργανώθηκαν σε όλη την Ευρώπη και πέραν των συνόρων της ΕΕ, για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Ρωσία, στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στην Αυστραλία και στη νέα Ζηλανδία.

    Λεπτομερέστερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για την Ημέρα Ασφαλέστερου Ίντερνετ 2006 διατίθενται στον ιστότοπο του προγράμματος[9].

    Ν έεσ τάσεις από το 2006

    Το 2006, η Επιτροπή προτίθεται να συνεχίσει τις προαναφερόμενες δραστηριότητες και να ενισχύσει τον αντίκτυπό τους με τα ακόλουθα μέτρα:

    - Εδραίωση και επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης των ανοικτών γραμμών επικοινωνίας και των δικτύων ευαισθητοποίησης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2003-2004, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για Ασφαλέστερο Ίντερνετ[10], χρηματοδοτήθηκαν 21 ανοικτές γραμμές επικοινωνίας σε 20 χώρες και 23 κόμβοι ευαισθητοποίησης σε 21 χώρες. Οι περισσότερες από αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως αποτέλεσμα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το 2005. Η νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2006[11] θα αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης των δύο δικτύων.

    - Προώθηση της στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών όσον αφορά τις δραστηριότητες για ένα ασφαλέστερο Ίντερνετ. Αυτός ήταν ένας από τους στόχους της κοινής ετήσιας συνεδρίασης των ανοικτών γραμμών επικοινωνίας και των δικτύων ευαισθητοποίησης που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο στις 20 Ιουνίου 2006 και του Φόρουμ για ένα ασφαλέστερο Ίντερνετ της 21ης Ιουνίου 2006, όπου συμμετείχαν ερευνητές, επιχειρήσεις, αρχές για την επιβολή του νόμου και μέλη των ευρωπαϊκών δικτύων.

    - Παροχή βοήθειας προς τους Ευρωπαίους πολίτες για την εξεύρεση συγκεκριμένων πληροφοριών σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους δύνανται να χρησιμοποιούν ασφαλέστερα το Ίντερνετ. Αυτό θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο δραστηριοτήτων των εθνικών κόμβων ευαισθητοποίησης και με την προώθηση μιας ευρωπαϊκής τηλεφωνικής γραμμής παροχής βοήθειας (υπηρεσία «Europe Direct») [12].

    - Αύξηση της προβολής του προγράμματος Safer Internet plus μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών. Συγκεκριμένα, εκτός από τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης που διεξάγουν οι εθνικοί κόμβοι ευαισθητοποίησης, η Επιτροπή θα οργανώσει μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες για την Ημέρα Ασφαλέστερου Ίντερνετ 2007.

    Κατά την εφαρμογή του προγράμματος Safer Internet plus και τον σχεδιασμό ενός μελλοντικού προγράμματος, η Επιτροπή θα λάβει επίσης υπόψη τα πορίσματα και τις συστάσεις της τελικής αξιολόγησης του Σχεδίου Δράσης για Ασφαλέστερο Ίντερνετ[13]. Η πρόοδος που σημειώθηκε ήδη στους τομείς που αναφέρει η εν λόγω αξιολόγηση θα ενισχυθεί.

    Δημοσιονομικές προοπτικές

    Μετά τη διοργανική συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο που υπεγράφη στις 17 Μαΐου 2006, η Επιτροπή παρουσίασε την «αναθεωρημένη δέσμη μέτρων για τα προγράμματα 2007-2013 της ΕΕ» [14], που τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία και εφόσον κρίνεται αναγκαίο προτάσεις προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. Στη δέσμη αυτή για το πρόγραμμα Safer Internet plus για την περίοδο 2005-2008 προβλέπεται ποσό ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί ακριβώς στο ποσό που προβλέπεται στην απόφαση.

    Το ποσό που καθορίζεται στην απόφαση για τη θέσπιση του προγράμματος για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2007 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008 – 24,95 εκατομμύρια ευρώ – είναι επομένως σύμφωνο, για αυτή τη χρονική περίοδο, με τις δημοσιονομικές προοπτικές που ισχύουν για την περίοδο που αρχίζει το 2007.

    Συμπερασματα

    Ο μεγάλος αριθμός αναφορών που έλαβαν οι ανοικτές γραμμές επικοινωνίας ( πάνω από 534.000 μόνο το 2005) δείχνει πόσο απαραίτητη είναι μια τέτοιου είδους υπηρεσία για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου.

    Η Ημέρα Ασφαλέστερου Ίντερνετ αναγνωρίζεται, λόγω της μεγάλης συμμετοχής σε εθνικό επίπεδο και της κάλυψης στα μέσα ενημέρωσης, ολοένα και περισσότερο ως πολύτιμη ευκαιρία για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και για την προσέγγιση του ευρύτερου κοινού.

    Οι κόμβοι ευαισθητοποίησης διοργανώνουν ολοένα και περισσότερο στοχοθετημένες εκστρατείες για την προσέγγιση παιδιών, γονέων και δασκάλων και το δίκτυο εντείνει τις ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών στον τομέα αυτό.

    Προκειμένου να αναπτυχθούν οι δράσεις που ανελήφθησαν μέχρι σήμερα, να αξιοποιηθεί πλήρως ο αντίκτυπος του προγράμματος (π.χ. επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών), και να ενισχυθεί η προβολή του, απαιτείται η συνέχιση της χρηματοδότησης.

    [1] Απόφαση C(2005) 3231 της Επιτροπής της 9.9.2005, www.europa.eu.int/saferinternet.

    [2] ΕΕ C 223 της 10.9.2005, σ. 8 και ιστότοπος του προγράμματος Safer internet plus:www.europa.eu.int/saferinternet

    [3] Οι ανοικτές γραμμές επικοινωνίας παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες να επισημαίνουν περιπτώσεις παράνομου περιεχομένου στο Ίντερνετ. Οι αναφορές διαβιβάζονται στο κατάλληλο όργανο για ανάληψη δράσης (αστυνομία, πάροχος υπηρεσιών Ίντερνετ (ISP) ή ανοικτή γραμμή επικοινωνίας).

    [4] Οι κόμβοι ευαισθητοποίησης διεξάγουν δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, οι οποίες επικεντρώνονται σε ομάδες αποδεκτών, όπως οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά και καλύπτουν διάφορες κατηγορίες παράνομου, ανεπιθύμητου και επιβλαβούς περιεχομένου.

    [5] Οι τηλεφωνικές γραμμές παροχής βοήθειας παρέχουν τη δυνατότητα στα παιδιά να διεξάγουν συζητήσεις σε εξατομικευμένη βάση με κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα (τηλεφωνικώς ή σε απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση) προκειμένου να αναφέρουν τις ανησυχίες τους σχετικά με περιπτώσεις παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στο Ίντερνετ.

    [6] http://europa.eu.int/information_society/activities/sip/si_forum/mobile_2005/index_en.htm.

    [7] http://europa.eu.int/information_society/activities/sip/si_forum/forum_june_2006/index_en.htm.

    [8] http://europa.eu.int/information_society/activities/sip/docs/eurobarometer/eurobarometer_2005_25_ms.pdf.

    [9] http://europa.eu.int/information_society/activities/sip/docs/events/si_day_2006_events.pdf

    [10] Απόφαση αριθ. 276/1999/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιανουαρίου 1999, για ένα πολυετές κοινοτικό πρόγραμμα δράσης για την προώθηση της ασφαλέστερης χρήσης του Ίντερνετ μέσω της καταπολέμησης του παράνομου και βλαβερού περιεχομένου στα παγκόσμια δίκτυα (ΕΕ L 33 της 6.2.1999 σ.1), η οποία τροποποιήθηκε με την απόφαση αριθ. 1151/2003/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Ιουνίου 2003 (ΕΕ L 162 της 1.7.2003).

    [11] ΕΕ C167 της 19.7.2006 και ιστότοπος του προγράμματος Safer Internet plus: http://europa.eu.int/information_society/activities/sip/call/proposals/index_en.htm

    [12] http://europa.eu/europedirect και αριθμός ατελούς κλήσης 00800 6 7 8 9 10 11.

    [13] COM/2006/XXXX της ….

    [14] IP/06/673 της 24/05/2006 και MEMO/06/213.

    Top