EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0500

Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με την αναθεώρηση του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών (βάσει του άρθρου 92 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για τη θέσπιση ορισμένων καθεστώτων στήριξης για τους γεωργούς) {SEC(2006) 1167}

/* COM/2006/0500 τελικό */

52006DC0500

Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με την αναθεώρηση του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών (βάσει του άρθρου 92 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για τη θέσπιση ορισμένων καθεστώτων στήριξης για τους γεωργούς) {SEC(2006) 1167} /* COM/2006/0500 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 22.9.2006

COM(2006) 500 τελικό

2006/0172 (CNS)

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σχετικά με την αναθεώρηση του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών (βάσει του άρθρου 92 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για τη θέσπιση ορισμένων καθεστώτων στήριξης για τους γεωργούς) {SEC(2006) 1167}

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την τροποποίηση και διόρθωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για τη θέσπιση ορισμένων καθεστώτων στήριξης για τους γεωργούς και σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σχετικά με την αναθεώρηση του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών(βάσει του άρθρου 92 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για τη θέσπιση ορισμένων καθεστώτων στήριξης για τους γεωργούς)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

1. Εισαγωγή 3

2. Πεδίο εφαρμογής της έκθεσης 3

3. Τρέχουσα κατάσταση και πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ-15 4

3.1. Χρησιμοποίηση του καθεστώτος 4

3.2. Καλλιέργειες και εκτάσεις υπαγόμενες στο καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών 5

3.3. Βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ενεργειακών καλλιεργειών στην ΕΕ-15 5

3.4. Προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσης αξιολόγησης 6

4. Κατάσταση στα νέα κράτη μέλη και προσαρμογή του καθεστώτος 7

4.1. Νομικές πλευρές της ενίσχυσης για ενεργειακές καλλιέργειες 7

4.2. Εφαρμογή της πρωτοβουλίας για τα βιοκαύσιμα 7

4.3. Βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ενεργειακών καλλιεργειών στα νέα κράτη μέλη 8

5. Μελλοντικές προοπτικές: δυνατότητες βελτίωσης του καθεστώτος 8

5.1. Επέκταση της ενίσχυσης για τις ενεργειακές καλλιέργειες σε όλα τα νέα κράτη μέλη 8

5.2. Προσαρμογή της μέγιστης εγγυημένης έκτασης (ΜΕΕ) 9

5.3. Χορήγηση εθνικής ενίσχυσης για την έναρξη πολυετών καλλιεργειών 9

5.4. Δυνατότητες απλούστευσης του καθεστώτος ενισχύσεων για τις ενεργειακές καλλιέργειες 10

6. Συμπερασματα 10

1. Εισαγωγή

Κατά την προετοιμασία της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ του 2003, η Επιτροπή πρότεινε την αντικατάσταση των ισχυουσών διατάξεων του καθεστώτος παύσης καλλιέργειας για μη διατροφική χρήση (στο εξής καλούμενου NFSA) από "πίστωση άνθρακα", δηλαδή από ειδική χρηματοδοτική ενίσχυση για τις ενεργειακές καλλιέργειες, ανεξάρτητη από το καλλιεργούμενο είδος, με απώτερο σκοπό την υποκατάσταση των πηγών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, δεδομένου ότι το καθεστώς παύσης καλλιέργειας θα μετατραπεί σε υποχρεωτική μακροχρόνια παύση καλλιέργειας χωρίς εναλλαγή.

Το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ του 2003, δηλαδή ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου διατηρεί το υφιστάμενο καθεστώς παύσης καλλιέργειας (καθώς και το καθεστώς NFSA) και στο κεφάλαιο 5 του Τίτλου IV του παρόντος κανονισμού καθιερώνει νέα ενίσχυση για τη στήριξη της παραγωγής ενεργειακών καλλιεργειών. Το ποσό της ενίσχυσης αυτής ανέρχεται σε 45 ευρώ ανά εκτάριο για μέγιστη εγγυημένη έκταση (ΜΕΕ) 1 500 000 εκταρίων που δεν κατανέμεται μεταξύ των κρατών μελών.

Τα δύο καθεστώτα (το καθεστώς παύσης καλλιέργειας για μη διατροφική χρήση και το καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών) λειτουργούν παράλληλα και συνεισφέρουν και τα δυο στη στήριξη της ανάπτυξης ενεργειακών καλλιεργειών. Οι γεωργοί μπορούν να επιλέξουν το ένα ή το άλλο καθεστώς ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κατάστασής τους. Ωστόσο, η ενίσχυση για ενεργειακές καλλιέργειες δεν μπορεί να χορηγηθεί σε εκτάσεις υπό καθεστώς παύσης καλλιέργειας, αλλά οι γεωργοί που παράγουν πρώτες ύλες για ενεργειακούς σκοπούς σε γη υπό καθεστώς παύσης καλλιέργειας στο πλαίσιο του καθεστώτος NFSA έχουν το δικαίωμα να λάβουν ενίσχυση για την παύση καλλιέργειας ή την αξία των δικαιωμάτων παύσης καλλιέργειας.

Σύμφωνα το άρθρο 92 του κανονισμού του Συμβουλίου, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο, το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με την εφαρμογή του καθεστώτος, συνοδευόμενη, ενδεχομένως, από κατάλληλες προτάσεις στις οποίες θα λαμβάνεται υπόψη η εφαρμογή της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των βιοκαυσίμων.

2. Πεδίο εφαρμογής της έκθεσης

Η παρούσα έκθεση λαμβάνει υπόψη την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών εφαρμογής του καθεστώτος και τις τελευταίες εξελίξεις της κοινοτικής πρωτοβουλίας για τα βιοκαύσιμα, συμπεριλαμβανομένων του σχεδίου δράσης για τη βιομάζα[1] και της ανακοίνωσης της Επιτροπής για τα βιοκαύσιμα[2], των συμπερασμάτων της 2708ης συνεδρίασης του Συμβουλίου της 20ής Φεβρουαρίου 2006, κατά την οποία οι αντιπροσωπείες “ ζήτησαν από την Επιτροπή, κατά την επανεξέταση του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών, να εξασφαλίσει ότι είναι συμβατό με τη γενική πολιτική της ΕΕ στον τομέα των βιοκαυσίμων και να προβλέψει κατάλληλα κίνητρα για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των ενεργειακών καλλιεργειών σε όλα τα κράτη μέλη και, στο πλαίσιο αυτής της επανεξέτασης, να προβλέψει την απλούστευση του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών ” και των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Ενέργειας της 8ης Ιουνίου 2006, κατά τη διάρκεια του οποίου ζητήθηκε από την Επιτροπή να “απλουστεύσει τις διοικητικές διαδικασίες για την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση βιοενεργειών στο πλαίσιο της ΚΓΠ και να εκτιμήσει το εύρος του πεδίου εφαρμογής του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών στο σύνολο των κρατών μελών”.

Με βάση τα παραπάνω, η έκθεση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο, από το 2007, τα αποτελέσματα του καθεστώτος μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Κατά συνέπεια, και λόγω του χρονοδιαγράμματος, η παρούσα έκθεση μπορεί να μην καλύψει τις σχέσεις του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών με τη συνεχή αναθεώρηση της οδηγίας για τα βιοκαύσιμα. Η παρούσα έκθεση μπορεί επίσης να μη λάβει υπόψη ούτε τα συμπεράσματα του εαρινού Συμβουλίου κατά το οποίο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι μπορεί να προστεθεί ένας στόχος 8% για τα βιοκαύσιμα μέχρι το 2015. Ο πιθανός αντίκτυπος του αποτελέσματος των εξελίξεων αυτών στο καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών και σε άλλα μέτρα της ΚΓΠ σχετικά με τα βιοκαύσιμα και τη βιομάζα πρέπει να εξεταστούν σε ένα επόμενο στάδιο.

Λόγω αυτών των χρονικών περιορισμών, η παρούσα έκθεση δεν θα καλύψει θέματα που θα χρειαστούν διεξοδικότερη ανάλυση (π.χ. τη σχέση του καθεστώτος NFSA με το καθεστώς ενεργειακών καλλιεργειών ή τη συνεισφορά του καθεστώτος στα εισοδήματα των γεωργών). Τα θέματα αυτά θα εξεταστούν κατά τη γενική αναθεώρηση της ΚΓΠ το 2008, η οποία θα λάβει επίσης υπόψη το αποτέλεσμα της επανεξέτασης της οδηγίας σχετικά με τα βιοκαύσιμα, για παράδειγμα όσον αφορά:

- την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα για την προώθηση της χρησιμοποίησης βιοκαυσίμων,

- την ανάγκη παράλληλης υιοθέτησης μέτρων που να στοχεύουν τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση,

- και την ανάγκη περαιτέρω ενθάρρυνσης των γεωργών να επιλέγουν πολυετείς καλλιέργειες.

3. Τρέχουσα κατάσταση και πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ-15

3.1 . Χρησιμοποίηση του καθεστώτος

Η ενίσχυση των ενεργειακών καλλιεργειών εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2004. Οι εκτάσεις για τις οποίες ζητήθηκε η άμεση πληρωμή για ενεργειακές καλλιέργειες κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ετών εφαρμογής του καθεστώτος ήταν σαφώς μικρότερες από τη μέγιστη εγγυημένη έκταση των 1 500 000 εκταρίων: η συνολική έκταση ήταν περίπου 300 000 εκτάρια το 2004 (περίπου 20%) και 570 000 εκτάρια το 2005 (38%). Το 2005, οι χώρες που χρησιμοποίησαν συχνότερα αυτό το καθεστώς είναι η Γερμανία, η Γαλλία και το ΗΒ. Τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για το 2006 επιβεβαιώνουν ότι η έντονη τάση ανάπτυξης προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζεται. Τα κράτη μέλη θα κοινοποιήσουν τα ακριβή στοιχεία για το 2006 στα μέσα Σεπτεμβρίου 2006.

Ωστόσο, ένα μέρος της παραγωγής ενεργειακών καλλιεργειών δεν λαμβάνει ενίσχυση ούτε από την παύση καλλιέργειας ούτε από τη στήριξη των ενεργειακών καλλιεργειών. Σύμφωνα με τις εσωτερικές εκτιμήσεις της ΓΔ AGRI, για περίπου το 24% των εκτάσεων ελαιοκράμβης που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή βιοντίζελ κατά την περίοδο εμπορίας 2004/2005 και για το 38% κατά την περίοδο εμπορίας 2005/2006 δεν υποβλήθηκε καμία αίτηση ενίσχυσης.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται ενδεχομένως στα εξής:

α. η ενίσχυση για τις ενεργειακές καλλιέργειες και το καθεστώς NFSA είναι δύο συμπληρωματικά καθεστώτα. Ενώ στο πλαίσιο του καθεστώτος NFSA δεν υπάρχει κανένα κόστος ευκαιρίας για τις πρώτες ύλες, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών οι πρώτες ύλες συναγωνίζονται στην αγορά με τις καλλιέργειες παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών. Για τον λόγο αυτό, το καθεστώς ενεργειακών καλλιεργειών δεν αντικαθιστά την παραγωγή καλλιεργειών για ενεργειακούς σκοπούς σε γη υπό καθεστώς παύσης καλλιέργειας, αλλά προσφέρει πρόσθετη δυνατότητα στους γεωργούς να λάβουν ειδική ενίσχυση·

β. οι κανόνες διαχείρισης του καθεστώτος φαίνονται ενδεχομένως σύνθετοι και αυτό μπορεί να περιορίζει την ανάπτυξή του. Η δυνατότητα που καθιερώθηκε με τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ζάχαρης, σύμφωνα με την οποία οι λήπτες μπορούν να συμμετέχουν στη διαχείριση του καθεστώτος, θα μετριάσει ενδεχομένως ορισμένες δυσκολίες·

γ. η υποχρέωση των γεωργών να συνάπτουν σύμβαση με λήπτη ή μεταποιητή πριν από την αποστολή της μοναδικής αίτησης που έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν, έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν την ευελιξία και την ελευθερία τους όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εμπορία των καλλιεργειών (εδώδιμων και μη εδώδιμων προϊόντων, ανάλογα με την τιμή της αγοράς). Για τον λόγο αυτό, ορισμένοι γεωργοί ενδέχεται να παράγουν ενεργειακές καλλιέργειες εκτός από το πλαίσιο του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών και του καθεστώτος NFSA, χωρίς να εισπράττουν ειδικές ενισχύσεις, γιατί θεωρούν ότι τα μειονεκτήματα που έχει η υποχρέωση σύναψης σύμβασης δεν αντισταθμίζονται πλήρως από τα οικονομικά πλεονεκτήματα που παρέχει το καθεστώς. Ωστόσο, η υποχρέωση σύναψης σύμβασης είναι ένα στοιχείο ουσιαστικής σημασίας αυτών των δύο καθεστώτων, τόσο όσον αφορά τη δυνατότητα ελέγχου όσο και τη διαχείριση των δραστηριοτήτων των μεταποιητών.

3.2 . Καλλιέργειες και εκτάσεις υπαγόμενες στο καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών

Οι εκτάσεις που φυτεύτηκαν με ενεργειακές καλλιέργειες το 2004 και το 2005 στα κράτη μέλη που δεν εφαρμόζουν το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης (ΚΕΣΕ)[3] (ΕΕ-15 συν Μάλτα και Σλοβενία) περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι και οι καλλιέργειες που παρήγαγαν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος το 2004 περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙ της παρούσας έκθεσης.

3.3 . Βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ενεργειακών καλλιεργειών στην ΕΕ-15

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη της παραγωγής βιοαιθανόλης και βιοντίζελ καθώς οι πρόσφατες δυνατότητες παραγωγής, δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη τάση αύξησης της ζήτησης για ενεργειακές καλλιέργειες εντός των ερχόμενων ετών (για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευθείτε τα παρατήματα ΙΙΙ και IV της παρούσας έκθεσης[4]).

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της βιοαιθανόλης, η ικανότητα παραγωγής από το 2005 έως το 2008 φαίνεται να έχει τετραπλασιαστεί. Η μέγιστη ικανότητα παραγωγής χαρακτηρίζει τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Το 2008, προβλέπεται να λειτουργήσουν περίπου 42 εργοστάσια βιοαιθανόλης, ενώ το 2005 λειτούργησαν μόνο 13 εργοστάσια. Επίσης, η ικανότητα παραγωγής βιοαιθανόλης μπορεί στην ουσία να διπλασιαστεί από το 2005 έως το 2007, με σημαντικές επενδύσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

3.4 . Προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσης αξιολόγησης

Παράλληλα με τη σύνταξη της παρούσας έκθεσης, η DEIAgra – Università degli studi di Bologna, εκπονεί μελέτη, για λογαριασμό της ΓΔ AGRI, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τις ενεργειακές καλλιέργειες στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και σχετικά με την αγορά βιοενέργειας. Τα πρώτα συμπεράσματα βασίζονται κυρίως στα περιφερειακά στοιχεία τα οποία αφορούν περιορισμένο αριθμό ειδών βιοενεργειακής παραγωγής και τα οποία θεωρούνται πιο αντιπροσωπευτικά. Ως εκ τούτου, η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων περιορίζεται στις υπό εξέταση περιφέρειες και είδη βιοενεργειακής παραγωγής[5].

Η ενίσχυση για ενεργειακές καλλιέργειες μπορεί να αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό του περιθωρίου αγοράς[6] το οποίο μπορεί να λάβει ένας γεωργός από την ίδια καλλιέργεια υπό την προϋπόθεση ότι το σχετικό περιθώριο αγοράς είναι στενό ή αρνητικό. Οι σχετικές διαθέσιμες ενδείξεις έχουν ως εξής: αραβόσιτος για βιοαέριο στη Κάτω Σαξονία, ηλίανθος για βιοντίζελ και κριθάρι για βιοαιθανόλη στην Castilla y León, φαλαρίδα η καλαμοειδής (phalaris arundinacea) για άμεση καύση σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Oulu (Φινλανδία). Όταν το περιθώριο αγοράς είναι υψηλό, η ενίσχυση για ενεργειακές καλλιέργειες αντιπροσωπεύει ποσοστό χαμηλότερο από το περιθώριο αγοράς, μολονότι όχι αμελητέο[7], όπως αποδείχθηκε από την εξέταση των ακόλουθων περιπτώσεων: αροβόσιτος για βιοαέριο στο Kärnten, ελαιοκράμβη για βιοντίζελ στην Κάτω Σαξονία, σιτάρι για βιοαιθανόλη στη Champagne-Ardennes, ελαιοκράμβη για βιοντίζελ στην Άνω Νορμανδία. Αυτό σημαίνει ότι οι ενισχύσεις για ενεργειακές καλλιέργειες αποτελούν κίνητρο για τους γεωργούς με χαμηλά περιθώρια αγοράς και με καλλιέργειες κατάλληλες για παραγωγή ενέργειας, να προσανατολίσουν κυρίως την παραγωγή τους σε ενεργειακούς στόχους. Οι εκτάσεις που υπάγονται στο καθεστώς ενίσχυσης για ενεργειακές καλλιέργειες παρουσιάζουν ένα θετικό δυναμικό: από το 2004 έως το 2005 τουλάχιστον τριψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης παρατηρήθηκαν σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ-15. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων ετών εφαρμογής δεν επιτεύχθηκε η μέγιστη εγγυημένη έκταση.

Το καθεστώς NFSA, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους γεωργούς να παράγουν μη εδώδιμα προϊόντα σε εκτάσεις υπό καθεστώς υποχρεωτικής παύσης καλλιέργειας, είναι στην πράξη ένα σημαντικό μέτρο για την ανάπτυξη ενεργειακών καλλιεργειών: πάνω από το 95% των εκτάσεων που υπάγονται στο καθεστώς NFSA προορίζονται για ενεργειακές καλλιέργειες.

Ωστόσο, η ανάπτυξη ενεργειακών καλλιεργειών δεν εξαρτάται μόνο από τις ειδικές ενισχύσεις, όπως είναι η ενίσχυση για τις ενεργειακές καλλιέργειες και το καθεστώς NFSA. Υπογραμμίζεται ότι η ενίσχυση για ενεργειακές καλλιέργειες συνεπάγεται υψηλές διοικητικές επιβαρύνσεις και μια ορισμένη έλλειψη ευελιξίας όσον αφορά την επιλογή της τελικής χρήσης. Οι γεωργοί, όταν υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης για ενεργειακές καλλιέργειες, χάνουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν πλέον ελευθέρα τις διάφορες πιθανές χρήσεις των καλλιεργειών κατά τη συγκομιδή (ανθρώπινη διατροφή, ζωοτροφή, χρήσεις για μη διατροφικούς σκοπούς συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας). Το ενδεχόμενο απώλειας κέρδους μπορεί να περιορίσει την αξιοποίηση των ενισχύσεων για ενεργειακές καλλιέργειες. Επίσης, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών[8] οι εκτάσεις στις οποίες παράγονται ενεργειακές καλλιέργειες χωρίς ειδική ενίσχυση και έξω από το πλαίσιο του καθεστώτος NFSA ήταν αξιόλογης σημασίας. Τα περιθώρια αγοράς για ενεργειακές καλλιέργειες έχουν όντως αυξηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης, μέχρι την καθιέρωση του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης, το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών για ενεργειακούς σκοπούς ήταν επιλέξιμες στο πλαίσιο των ενισχύσεων για τις αρόσιμες καλλιέργειες.

4. Κατάσταση στα νέα κράτη μέλη και προσαρμογή του καθεστώτος

4.1. Νομικές πλευρές της ενίσχυσης για ενεργειακές καλλιέργειες

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ (άρθρο 143β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου), τα νέα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης (ΚΕΣΕ), το οποίο συνεπάγεται την καταβολή ομοιόμορφων ποσών ανά εκτάριο γεωργικών γαιών, μέχρι το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται με βάση το άθροισμα των άμεσων πληρωμών τις οποίες δικαιούται το νέο κράτος μέλος κατά τη διάρκεια του εν λόγω έτους.

Οι τρέχοντες κανόνες του ΚΕΣΕ αποκλείουν την εφαρμογή του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών στα κράτη μέλη που εφαρμόζουν το ΚΕΣΕ. Τα κράτη μέλη που δεν υπόκεινται σε υποχρέωση παύσης καλλιέργειας, δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να παράγουν ενεργειακές καλλιέργειες σε εκτάσεις που βρίσκονται σε προσωρινή παύση καλλιέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 143γ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003, ένα νέο κράτος μέλος που χρησιμοποιεί το ΚΕΣΕ μπορεί να αποφασίσει μετά από έγκριση της Επιτροπής να καταβάλει στους γεωργούς άμεση εθνική συμπληρωματική πληρωμή (ΑΕΣΠ) για τις ενεργειακές καλλιέργειες. Σύμφωνα με το άρθρο 143α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου, το μέγιστο ποσό αυτής της συμπληρωματικής εθνικής ενίσχυσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη το πραγματικό επίπεδο της “σταδιακής καθιέρωσης”.

Τα νέα κράτη μέλη που έχουν επιλέξει να μην εφαρμόσουν το ΚΕΣΕ (Σλοβενία, Μάλτα) υπόκεινται στους ίδιους γενικούς όρους όπως και τα κράτη μέλη της ΕΕ-15, με εξαίρεση το γεγονός ότι ισχύει η "σταδιακή καθιέρωση" που προβλέπεται στο άρθρο 143α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου. Επομένως, εφαρμόζονται τόσο το καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών με τη μέγιστη εγγυημένη έκτασή του όσο και η υποχρεωτική παύση καλλιέργειας (καθώς και η δυνατότητα παραγωγής ενεργειακών καλλιεργειών σ’αυτές τις εκτάσεις).

4.2. Εφαρμογή της πρωτοβουλίας για τα βιοκαύσιμα

Τα διαθέσιμα στοιχεία για την κατανάλωση βιοκαυσίμων και οι εθνικοί ενδεικτικοί στόχοι για την ΕΕ-25 δείχνουν ότι οι στόχοι που έθεσαν πολλά νέα κράτη μέλη σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής πρωτοβουλίας για τα βιοκαύσιμα είναι ανάλογοι ή ακόμα υψηλότεροι από τους στόχους των κρατών μελών της ΕΕ-15. Επίσης, όλα τα νέα κράτη μέλη έχουν ήδη εκδώσει εθνικά μέτρα (για παράδειγμα ειδικούς φόρους κατανάλωσης) για τη στήριξη της παραγωγής και τη χρησιμοποίηση βιοκαυσίμων.

Το γεγονός ότι ορισμένα από τα νέα κράτη μέλη χορηγούν ήδη εθνικές ενισχύσεις στο πλαίσιο της ΑΕΣΠ για την παραγωγή[9] ενεργειακών καλλιεργειών, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους καλλιέργειες σ’αυτές τις χώρες.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα νέα κράτη μέλη καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να υλοποιήσουν την πρωτοβουλία σχετικά με τα βιοκαύσιμα. Τα νέα κράτη μέλη υπόκεινται στις ίδιες υποχρεώσεις και έχουν αναλάβει τις ίδιες δεσμεύσεις όπως και τα άλλα κράτη μέλη.

Τα στοιχεία σχετικά με τις εκτάσεις που προορίζονται για την παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών στα νέα κράτη μέλη είναι περιορισμένα. Ωστόσο, μολονότι τα στοιχεία τα σχετικά με την ικανότητα παραγωγής βιοντίζελ (βλ. παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας έκθεσης) δείχνουν ότι το ποσοστό της αρόσιμης γης στα νέα κράτη μέλη ισούται περίπου με το 30% της συνολικής αρόσιμης έκτασης στην ΕΕ-25, η ικανότητα παραγωγής βιοντίζελ ανταποκρίνεται μόνο στο 8–10% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ-25. Επίσης, μολονότι η ικανότητα παραγωγής αυξήθηκε περίπου κατά 50% από το 2005 έως το 2006, η αύξηση αυτή ήταν μόνο 20% στα νέα κράτη μέλη.

4.3 . Βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ενεργειακών καλλιεργειών στα νέα κράτη μέλη

Στα παραρτήματα III και IV παρέχονται στοιχεία και αναλύονται οι τάσεις που χαρακτηρίζουν τις εκτάσεις ενεργειακών καλλιεργειών, τις δυνατότητες μεταποίησης και την παραγωγή βιοκαυσίμων, καθώς και στοιχεία σχετικά με την τρέχουσα και τη μελλοντική ικανότητα παραγωγής στα νέα κράτη μέλη.

Σε ορισμένα νέα κράτη μέλη η ικανότητα παραγωγής βιοαιθανόλης σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη. Ενώ το 2005 η συνολική ικανότητα παραγωγής ανέρχονταν σε 135 000 τόνους με μόνο 2 εγκαταστάσεις στην Πολωνία και 2 στην Ουγγαρία, το 2008 η ικανότητα παραγωγής μπορεί να ανέλθει σε 1 128 000 τόνους με περίπου 20 μονάδες λειτουργίας σε έξι νέα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία μπορεί να γίνουν οι νέοι μεγάλοι παραγωγοί βιοαιθανόλης. Επίσης, η ικανότητα παραγωγής βιοντίζελ μπορεί να διπλασιαστεί από το 2005 έως το 2007, δεδομένου ότι τα νέα κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% αυτής της παραγωγικής ικανότητας.

5. Μελλοντικές προοπτικές: δυνατότητες βελτίωσης του καθεστώτος

5.1. Επέκταση της ενίσχυσης για τις ενεργειακές καλλιέργειες σε όλα τα νέα κράτη μέλη

Με βάση τους στρατηγικούς στόχους που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα, την εμπειρία της διετούς εφαρμογής του καθεστώτος και την ανάπτυξη του τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών σε όλη την ΕΕ καθώς και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 2708ης συνεδρίασης του Συμβουλίου στις 20 Φεβρουαρίου 2006, η Επιτροπή προτείνει να επεκτείνει, από το 2007, το καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των νέων κρατών μελών που εφαρμόζουν το ΚΕΣΕ. Η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι πρέπει να δοθούν στα νέα κράτη μέλη ανάλογα κίνητρα για την παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών με αυτά που δόθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ-15. Για τον λόγο αυτό, το καθεστώς πρέπει να θεσπιστεί με βάση τους ίδιους όρους με αυτούς που ισχύουν σήμερα για την ΕΕ-15, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους καταβολής της ενίσχυσης για τις ενεργειακές καλλιέργειες.

5.2 . Προσαρμογή της μέγιστης εγγυημένης έκτασης (ΜΕΕ)

Τα νέα κράτη μέλη κατέχουν περίπου 30 εκατ. εκτάρια αρόσιμης γης, πράγμα το οποίο ανταποκρίνεται περίπου στο 30% της συνολικής αρόσιμης γης της ΕΕ-25 (δηλαδή 104,3 εκατ. εκτάρια). Με βάση τις υποθέσεις που διατυπώθηκαν στην παρούσα έκθεση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκεφθεί κανείς ότι το δυναμικό παραγωγής στα νέα κράτη μέλη είναι χαμηλότερο από αυτό της ΕΕ-15. Εάν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι, το καθεστώς NFSA δεν αφορά τα νέα κράτη μέλη που εφαρμόζουν το ΚΕΣΕ και ότι στις μεσόγειες χώρες[10] (Ουγγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας και Δημοκρατία της Σλοβακίας) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερο ποσοστό έκτασης για την παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών, με την επέκταση του καθεστώτος στήριξης των ενεργειακών καλλιεργειών, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Με βάση τις τάσεις που χαρακτηρίζουν την ανάπτυξη των εκτάσεων της ΕΕ–15 που παράγουν ενεργειακές καλλιέργειες κατά την περίοδο 2004–2006, και το γεγονός ότι η αναθεώρηση της ΚΓΠ προβλέπεται το 2008, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η παρούσα μέγιστη εγγυημένη έκταση (ΜΕΕ) είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση κατά την περίοδο 2007–2008 χωρίς υπέρβαση του ορίου της, πράγμα το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της πληρωμής ανά εκτάριο για τις ενεργειακές καλλιέργειες. Μετά την εφαρμογή της αναθεώρησης στον τομέα της ζάχαρης, τα σακχαρότευτλα έγιναν επιλέξιμα για τις ενισχύσεις που αφορούν τις ενεργειακές καλλιέργειες. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια το ενδεχόμενο αύξησης των εκτάσεων με ενεργειακές καλλιέργειες.

Η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι η επέκταση του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών στα νέα κράτη μέλη από το 2007 απαιτεί την αύξηση των μέγιστων εγγυημένων εκτάσεων (ΜΕΕ) για τις ενεργειακές καλλιέργειες, τουλάχιστον κατ’αναλογία με την αρόσιμη γη τους.

5.3. Χορήγηση εθνικής ενίσχυσης για την έναρξη πολυετών καλλιεργειών

Σύμφωνα με το άρθρο 56 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου τα κράτη μέλη επιτρέπεται να καταβάλλουν εθνική ενίσχυση μέχρι το 50% των δαπανών που σχετίζονται με την έναρξη πολυετών καλλιεργειών για την παραγωγή βιομάζας σε εκτάσεις που βρίσκονται σε καθεστώς παύσης καλλιέργειας. Η επέκταση της δυνατότητας αυτής για τις εκτάσεις με ενεργειακές καλλιέργειες θα καταστήσει δυνατή την αύξηση του επιπέδου στήριξης χωρίς επιπλέον δαπάνες εις βάρος της ΚΓΠ. Δεδομένου ότι η αναλογία των πολυετών καλλιεργειών στις εκτάσεις ενεργειακών καλλιεργειών είναι προς το παρόν μικρή, το μέτρο αυτό μπορεί επίσης να βελτιώσει την τρέχουσα ανισορροπία υπέρ των ελαιούχων σπόρων. Οι ενισχύσεις αυτές μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν την εναλλακτική και λιγότερο εντατική χρήση αρόσιμων εκτάσεων χαμηλότερης ποιότητας ή εκτάσεων που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο διάβρωσης. Έτσι, η εφαρμογή αυτού του καθεστώτος μπορεί να έχει και άλλα περιβαλλοντικά οφέλη.

5.4. Δυνατότητες απλούστευσης του καθεστώτος ενισχύσεων για τις ενεργειακές καλλιέργειες

Το καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών έχει σκοπό να ενθαρρύνει τις καλλιέργειες που προορίζονται κυρίως για την παραγωγή ορισμένων ενεργειακών προϊόντων, δηλαδή βιοκαυσίμων ή ενέργειας παραγόμενης από βιομάζα (βλ. άρθρο 88 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003).

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών εφαρμογής του καθεστώτος, υποβλήθηκαν πολλές καταγγελίες από τον τομέα αυτό σχετικά με τον περίπλοκο χαρακτήρα αυτού του καθεστώτος, πράγμα το οποίο μπορεί να έχει, μεταξύ άλλων, αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά τη συμμετοχή των γεωργών και των ληπτών /μεταποιητών στο σύστημα. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να εξεταστούν περισσότερο οι δυνατότητες απλούστευσης των κανόνων εφαρμογής χωρίς να θιγεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Μετά τα συμπεράσματα της 2708ης συνεδρίασης του Συμβουλίου (βλ. τμήμα 2), η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει προτάσεις για την απλούστευση της εφαρμογής του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών στην επιτροπή διαχείρισης των άμεσων πληρωμών μέχρι το τέλος του 2006. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών μπορούν να απλουστευθούν ως εξής:

- αναθεώρηση του συστήματος εγγυήσεων όσον αφορά τους μεταποιητές: αντί του παρόντος συστήματος, σύμφωνα με το οποίο οι λήπτες ή/και οι μεταποιητές υποχρεούνται να καταβάλουν εγγύηση για κάθε σύμβαση και για κάθε είδος πρώτης ύλης, να καθιερωθεί ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι γεωργοί για να δικαιούνται ενισχύσεων για τις ενεργειακές καλλιέργειες πρέπει να προμηθεύουν με πρώτες ύλες εγκεκριμένους λήπτες ή μεταποιητές,

- απλουστεύσεις όσον αφορά τους γεωργούς: αναθεώρηση των υφιστάμενων μέτρων ελέγχου στις περιπτώσεις που τα σιτηρά και οι ελαιούχοι σπόροι χρησιμοποιούνται στη γεωργική εκμετάλλευση για ενεργειακούς σκοπούς.

6. Συμπερασματα

α. Το καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών πρέπει να καταστεί διαθέσιμο σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των νέων κρατών μελών, ώστε να στηρίζει κατάλληλα τη συνεισφορά τους στην κοινοτική πρωτοβουλία για τα βιοκαύσιμα. Αυτό θα απαιτήσει κυρίως την προσαρμογή της μέγιστης εγγυημένης έκτασης. Το συμπληρωματικό κόστος για τον κοινοτικό προϋπολ ογισμό ανέρχεται το πολύ σε 4,5 εκατ. ευρώ για κάθε αύξηση της ΜΕΕ κατά 100 000 εκτάρια. Η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει σε εύθετο χρόνο τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο. Η προσαρμογή της μέγιστης εγγυημένης έκτασης πρέπει να γίνει με βάση το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του καθεστώτος το 2007 και το 2008 και θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της γενικής αναθεώρησης της ΚΓΠ η οποία προβλέπεται το 2008.

β. Η σημαντική απλούστευση των κανόνων εφαρμογής θα καταστήσει το καθεστώς ελκυστικότερο τόσο για τους γεωργούς όσο και για τους μεταποιητές και θα αυξήσει τον αντίκτυπό του όσον αφορά τη στήριξη της ανάπτυξης των ενεργειακών καλλιεργειών. Η Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να απλουστευθούν οι κανόνες εφαρμογής του καθεστώτος και θα μεριμνήσει ώστε οι κίνδυνοι κατάχρησης παραμείνουν υπό έλεγχο.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Εδώ και τρία χρόνια το Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ του 2003, η οποία άνοιξε το δρόμο για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ παρέχει εισοδηματική στήριξη στους γεωργούς της και καθιέρωσε ένα νέο τρόπο στήριξης των ενεργειακών καλλιεργειών με σκοπό τη βιωσιμότερη ανάπτυξη της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών της ΕΕ.

Προς το παρόν, είναι πάρα πολύ ενωρίς για να εκτιμηθεί ο συνολικός αντίκτυπος αυτής της μεταρρύθμισης. Ωστόσο, από τη διαθέσιμη εμπειρία προκύπτει ότι ακόμη και εάν, σε γενικές γραμμές, η μεταρρύθμιση έχει εφαρμοστεί με επιτυχία, επισημαίνονται ορισμένες ειδικές βελτιώσεις που μπορούν ακόμη να γίνουν από πλευράς αποτελεσματικότητας ή/και απλούστευσης.

Στόχος της παρούσας πρότασης είναι η πρακτική εφαρμογή, από το 2007, των ειδικών βελτιώσεων που επισημάνθηκαν και οι οποίες αφορούν:

- τα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών, δηλαδή το να καταστεί δυνατή η εφαρμογή αυτού του καθεστώτος στα νέα κράτη μέλη υπό τους ίδιους όρους όπως και στα άλλα κράτη μέλη και να επιτραπεί η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων για τη στήριξη της έναρξης πολυετών καλλιεργειών που προρίζονται για την παραγωγή βιομάζας σε εκτάσεις υπαγόμενες στο καθεστώς ενεργειακών καλλιεργειών·

- τη δυνατότητα για τα νέα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης (ΚΕΣΕ) να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτό τον απλό τρόπο παροχής εισοδηματικής στήριξης στους γεωργούς μέχρι το τέλος του 2010. Ωστόσο, η εξαίρεση όσον αφορά την καθιέρωση κανονιστικών απαιτήσεων διαχείρισης στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης που προβλέπεται επί του παρόντος για τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης, δεν θα παραταθεί μετά από το 2008. Για να εξασφαλιστεί η συνοχή της συνήθους πρακτικής όσον αφορά τα μέτρα του άξονα 2 που υπάγονται στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης με αυτή τη μη παράταση (υπό την επιφύλαξη ενδεχόμενων κυρώσεων), το άρθρο 51 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα·

- την απλούστευση των κανόνων επιλεξιμότητας βάσει του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης όσον αφορά τους ελαιώνες·

- την καθιέρωση ορισμένων αναγκαίων κανόνων σχετικά με τις άμεσες πληρωμές που συνδέονται με τον τομέα της ζάχαρης.

2006/0172 (CNS)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την τροποποίηση και διόρθωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για τη θέσπιση ορισμένων καθεστώτων στήριξης για τους γεωργούς και σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 36 και το άρθρο 37 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[11],

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ.1782/2003[12] του Συμβουλίου θέσπισε κοινούς κανόνες για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής καθώς και ορισμένα καθεστώτα στήριξης των γεωργών.

(2) Το άρθρο 42 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ 1782/2003 απαγορεύει τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν με τη χρησιμοποίηση του εθνικού αποθέματος με εξαίρεση τις περιπτώσεις μεταβίβασης λόγω κληρονομιάς. Σε περιπτώσεις συγχώνευσης ή κατάτμησης πρέπει επίσης να επιτρέπεται στους γεωργούς να μεταφέρουν τα δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα στη νέα ή τις νέες εκμεταλλεύσεις που θα δημιουργηθούν.

(3) Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσον αφορά την εισοδηματική ενίσχυση, την αποσυνδεδεμένη από την παραγωγή, οι κανόνες που διέπουν την επιλεξιμότητα των γεωργικών εκτάσεων μπορούν να είναι απλοί. Συγκεκριμένα, πρέπει να απλουστευθούν οι κανόνες επιλεξιμότητας που εφαρμόζονται στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης για τις γεωργικές εκτάσεις ελαιοδένδρων.

(4) Επί του παρόντος, ορισμένα κράτη μέλη όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Σλοβακία (“τα νέα κράτη μέλη”), που εφαρμόζουν το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης, αποκλείονται από τις κοινοτικές ενισχύσεις για ενεργειακές καλλιέργειες. Η αναθεώρηση του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών σύμφωνα με το άρθρο 92 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 έδειξε ότι οι ενισχύσεις για τις ενεργειακές καλλιέργειες πρέπει να επεκταθούν σε όλα τα κράτη μέλη από το 2007 και με βάση τους ίδιους όρους. Για τον λόγο αυτό, η μέγιστη εγγυημένη έκταση πρέπει να αυξηθεί αναλογικά, το χρονοδιάγραμμα αυξήσεων που προβλέπεται για την θέσπιση καθεστώτων στήριξης στα νέα κράτη μέλη δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο καθεστώς ενεργειακών καλλιεργειών και οι κανόνες που διέπουν το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης πρέπει να τροποποιηθούν.

(5) Για να ενισχυθεί ο ρόλος των πολυετών ενεργειακών καλλιεργειών και να δοθούν κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών αυτών, τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χορηγούν εθνικές ενισχύσεις μέχρι το 50% των δαπανών που συνδέονται με την έναρξη πολυετών καλλιεργειών στις εκτάσεις για τις οποίες υποβλήθηκε αίτηση ενίσχυσης για ενεργειακές καλλιέργειες.

(6) Οι παραγωγοί ζαχαροτεύτλων και ζαχαροκάλαμου στα νέα κράτη μέλη τυγχάνουν στήριξης των τιμών, από την ημερομηνία της προχώρησή τους, στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1260/2001 του Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2001, για την κοινή οργάνωση των αγορών στον τομέα της ζάχαρης[13]. Για τον λόγο αυτό, η κοινοτική ενίσχυση για παραγωγούς ζαχαρότευτλων και ζαχαροκάλαμου που προβλέπεται στο κεφάλαιο 10στ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 δεν πρέπει να υπόκειται στην εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος αυξήσεων που προβλέπεται στο άρθρο 143α του εν λόγω κανονισμού, και αυτό από την ημέρα εφαρμογής της ενίσχυσης για τους παραγωγούς ζαχαροτεύτλων και ζαχαροκάλαμου.

(7) Η εμπειρία έχει δείξει ότι το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης είναι ένα αποτελεσματικό και απλό σύστημα χορήγησηςς εισοδηματικής ενίσχυσης στους γεωργούς, αποσυνδεδεμένης από την παραγωγή. Για λόγους απλούστευσης πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το σύστημα αυτό μέχρι το τέλος του 2010. Ωστόσο, δεν κρίνεται σκόπιμο να παραταθεί μετά από το 2008 η εξαίρεση που χορηγήθηκε στα κράτη μέλη που εφαρμόζουν το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης όσον αφορά την υποχρέωση καθιέρωσης κανονιστικών απαιτήσεων διαχείρισης στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης. Για να εξασφαλιστεί η συνοχή ορισμένων μέτρων αγροτικής ανάπτυξης με αυτή τη μη παράταση, τα στοιχεία αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στο άρθρο 51 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005[14].

(8) Κατά κανόνα, οι γεωργοί μπορούν να συμφωνήσουν από μόνοι τους τους όρους μεταβίβασης μιας εκμετάλλευσης (ή τμήματος εκμετάλλευσης) που έχει τύχει χωριστής ενίσχυσης για τη ζάχαρη. Ωστόσο, σε περίπτωση κληρονομιάς, είναι σκόπιμο να προβλέπεται ότι η χωριστή ενίσχυση για τη ζάχαρη πρέπει να χορηγείται στον κληρονόμο.

(9) Κατά συνέπεια, πρέπει να τροποποιηθούν οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1698/2005.

(10) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 247/2006 του Συμβουλίου, της 30ής Ιανουαρίου 2006, περί καθορισμού ειδικών μέτρων για τη γεωργία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ένωσης[15] τροποποίησε το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003. Κατά λάθος, στις εγγραφές για το ελαιόλαδο και το λυκίσκο δεν λήφθηκαν υπόψη οι τροποποιήσεις του παραρτήματος αυτού που θεσπίστηκαν από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2183/2005 της Επιτροπής της 22ας Δεκεμβρίου 2005, για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για τη θέσπιση ορισμένων καθεστώτων στήριξης για τους γεωργούς και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 795/2004 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης που προβλέπεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου[16]. Για τον λόγο αυτό, το παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 πρέπει να διορθωθεί ως προς το σημείο αυτό, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2183/2005,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 τροποποιείται ως εξής:

1) Στο άρθρο 42 παράγραφος 8, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Πλην της περιπτώσεως μεταβίβασης μέσω πραγματικής ή αναμενόμενης κληρονομιάς, συγχώνευσης ή κατάτμησης, και κατά παρέκκλιση από το άρθρο 46, τα δικαιώματα που αποκτώνται με τη χρησιμοποίηση του εθνικού αποθέματος δεν μεταφέρονται για χρονική περίοδο πέντε ετών από την διάθεσή τους. Σε περίπτωση συγχώνευσης ή κατάτμησης, οι γεωργοί που διαχειρίζονται τις νέες εκμεταλλεύσεις διατηρούν τα δικαιώματα που τους είχαν δοθεί από το εθνικό απόθεμα μέχρι το τέλος της πενταετούς χρονικής περιόδου».

2) Στο άρθρο 44 παράγραφος 2, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“Ο όρος "επιλέξιμα εκτάρια" σημαίνει επίσης εκτάσεις φυτεμένες με λυκίσκο ή υπαγόμενες σε υποχρέωση προσωρινής παύσης καλλιέργειας, ή ελαιώνες.”

3) Στο άρθρο 51, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“α) μόνιμες καλλιέργειες, εκτός από τα ελαιόδενδρα ή τον λυκίσκο,”

4) Στο άρθρο 60, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“1. Σε περίπτωση που κράτος μέλος κάνει χρήση της δυνατότητας η οποία αναφέρεται στο άρθρο 59, οι γεωργοί δύνανται, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 51 στοιχεία α) και β) και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, να χρησιμοποιούν επίσης τα αγροτεμάχια που δηλώνονται σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 3, για την παραγωγή των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2200/96, στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2201/96 καθώς και για την παραγωγή γεωμήλων πλην εκείνων που προορίζονται για την παραγωγή αμύλου για το οποίο χορηγείται ενίσχυση δυνάμει του άρθρου 93 του παρόντος κανονισμού, με εξαίρεση τις μόνιμες καλλιέργειες που αναφέρονται στο άρθρο 51 στοιχείο α).”

5) Το άρθρο 71ζ, παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“1. Οι γεωργοί, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 51 στοιχεία α) και β) και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, δύνανται να χρησιμοποιούν επίσης τα αγροτεμάχια που δηλώνουν σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 3 για την παραγωγή των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2200/96 και στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2201/96 καθώς και για την παραγωγή γεωμήλων πλην εκείνων που προορίζονται για την παραγωγή αμύλου, για το οποίο χορηγείται ενίσχυση βάσει του άρθρου 93 του παρόντος κανονισμού, με εξαίρεση τις καλλιέργειες που αναφέρονται στο άρθρο 51 στοιχείο α).”

6) Στο άρθρο 88, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

“Τα άρθρα 143α και 143γ δεν εφαρμόζονται για τις ενισχύσεις που αφορούν τις ενεργειακές καλλιέργειες.”

7) Στο άρθρο 89, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“1. Καθορίζεται μέγιστη εγγυημένη έκταση 2 000 000 εκταρίων για την οποία είναι δυνατόν να χορηγηθεί ενίσχυση.”

8) Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 90α:

“Άρθρο 90α Εθνικές ενισχύσεις

Τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να καταβάλλουν εθνική ενίσχυση μέχρι το 50% των δαπανών που αφορούν την καλλιέργεια πολυετών φυτών για τις εκτάσεις για τις οποίες υποβλήθηκε αίτηση ενίσχυσης για ενεργειακές καλλιέργειες.”

9) Στο άρθρο 110ιθ προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

“Τα άρθρα 143α και 143γ δεν εφαρμόζονται για τις ενισχύσεις που αφορούν τους παραγωγούς ζαχαροτεύτλων και ζαχαροκάλαμου.”

10) Το άρθρο 143β τροποποιείται ως εξής:

α) η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“1. Κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής που αναφέρεται στην παράγραφο 9, τα νέα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν, το αργότερο μέχρι την ημερομηνία προσχώρησης, να αντικαταστήσουν τις άμεσες πληρωμές, εκτός από τις ενισχύσεις για ενεργειακές καλλιέργειες που προβλέπονται στο κεφάλαιο 5 του Τίτλου IV, με ενιαία στρεμματική ενίσχυση η οποία θα υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 2.”

β) στην παράγραφο 6, το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“Από την 1η Ιανουαρίου 2005 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2008, η εφαρμογή των άρθρων 3, 4, 6, 7 και 9 θα είναι προαιρετική για τα νέα κράτη μέλη στο βαθμό που οι διατάξεις αυτές αφορούν κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης.”

γ) η παράγραφος 9 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“9. Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 11, κάθε νέο κράτος μέλος θα μπορεί να εφαρμόζει το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης μέχρι το τέλος του 2010. Τα νέα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή την πρόθεσή τους να σταματήσουν την εφαρμογή του καθεστώτος το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου του τελευταίου έτους εφαρμογής.”

δ) Στην παράγραφο 11, το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

“Μέχρι το τέλος της περιόδου εφαρμογής του καθεστώτος ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης που προβλέπεται στην παράγραφο 9, ισχύει το ποσοστό που ορίζεται στο άρθρο 143α. Εάν η εφαρμογή του καθεστώτος ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης παραταθεί μετά το τέλος του 2010, με απόφαση λαμβανόμενη βάσει του στοιχείου β) του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, το ποσοστό που ορίζεται στο άρθρο 143α για το έτος 2011 ισχύει μέχρι το τέλος του τελευταίου έτους εφαρμογής του καθεστώτος ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης.”

11) Το άρθρο 143βα τροποποιείται ως εξής:

α) στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1, η πρώτη φράση αντικαθίσταται από τα ακόλουθα:

“κατά παρέκκλιση του άρθρου 143β, τα νέα κράτη μέλη που εφαρμόζουν το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης μπορούν να αποφασίσουν, το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου 2006, να χορηγήσουν για την περίοδο από το 2006 έως το 2010 χωριστή ενίσχυση για τη ζάχαρη στους επιλέξιμους γεωργούς βάσει του καθεστώτος ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης.”

β) προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 6:

“6. Σε περίπτωση υφιστάμενης ή αναμενόμενης κληρονομιάς, η χωριστή ενίσχυση για τη ζάχαρη θα χορηγείται στους γεωργούς που κληρονόμησαν την εκμετάλλευση, υπό την προϋπόθεση ότι είναι επιλέξιμοι βάσει του καθεστώτος ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης.”

12) Το παράρτημα Ι τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Στο άρθρο 51 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005, προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

“Η παρέκκλιση που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008.”

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2007. Ωστόσο, οι διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφοι 9, 11 και 12 εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2006.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Το Παράρτημα I του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1782/2003 τροποποιείται ως εξής:

1) Το κείμενο που αντιστοιχεί στην ένδειξη «ελαιόλαδο» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Ελαιόλαδο | Τίτλος IV κεφάλαιο 10β του παρόντος κανονισμού | Ενίσχυση βάσει της έκτασης |

Άρθρο 48α παράγραφος 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 795/20041 της Επιτροπής1 | Για τη Μάλτα και τη Σλοβενία το 2006 |

1 ΕΕ L 141 της 30.4.2004, σ. 1. |

2) Το κείμενο που αντιστοιχεί στην ένδειξη «λυκίσκος» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Λυκίσκος | Τίτλος IV κεφάλαιο 10δ του παρόντος κανονισμού (***) (*****) | Ενίσχυση βάσει της έκτασης |

Άρθρο 48α παράγραφος 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 795/2004. | Για τη Σλοβενία το 2006 |

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ |

1. | ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 05 03 02 27 | ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ (ΠΣΠ 2007): 34,6 εκατ. ευρώ |

2. | ΤΙΤΛΟΣ: Κανονισμός του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση και διόρθωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για τη θέσπιση ορισμένων καθεστώτων στήριξης για τους γεωργούς και σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) |

3. | ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ: Αρθρο 36 και το άρθρο 37 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο της συνθήκης |

4. | ΣΤΟΧΟΙ: Να δοθεί η δυνατότητα στα νέα κράτη μέλη που εφαρμόζουν το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης (ΚΕΣΕ) να επωφεληθούν από το καθεστώς ενεργειακών καλλιεργειών και ταυτόχρονα να αυξήσουν τις μέγιστες εγγυημένες εκτάσεις (ΜΕΕ) όλης της Κοινότητας από 1,5 εκατ. εκτάρια σε 2,0 εκατ. εκτάρια. Στον τομέα της ζάχαρης, προστίθεται κανόνας για τη μη εφαρμογή της σταδιακής καθιέρωσης της μεταβατικής συνδεδεμένης πληρωμής σύμφωνα με την αρχή που υιοθετήθηκε κατά τη μεταρρύθμιση του τομέα της ζάχαρης. Τα νέα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το ΚΕΣΕ μέχρι το τέλος του 2010. Επίσης, διευκρινίζονται οι υγειονομικοί και φυτοϋγειονομικοί κανόνες για το λάδι. |

5. | ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ | ΠΕΡΙΟΔΟΣ 12 MΗΝΩΝ (εκατ. ευρώ) | ΤΡΕΧΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2006 (εκατ. ευρώ) | ΕΠΟΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007 (εκατ. ευρώ) |

5.0 | ΔΑΠΑΝΕΣ – ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚ (ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ / ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) – ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΛΟΙΠΑ | 22,5 | – | – |

5.1 | ΕΣΟΔΑ – ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΚ (ΕΙΣΦΟΡΕΣ / ΔΑΣΜΟΙ) – ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ | – | – | – |

2008 | 2009 | 2010 | 2011+ |

5.0.1 | ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ | 22,5 | 22,5 | 22,5 | 22,5 |

5.1.1 | ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΣΟΔΩΝ | – | – | – | – |

5.2 | ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: – |

6.0 | ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ; | ΝΑΙ ΟΧΙ |

6.1 | ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ; | ΝΑΙ ΟΧΙ |

6.2 | ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ; | ΝΑΙ ΟΧΙ |

6.3 | ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ; | ΝΑΙ ΟΧΙ |

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: 1) Επί του παρόντος κρίνεται ότι οι μέγιστες εγγυημένες εκτάσεις (ΜΕΕ) δεν θα χρησιμοποιηθούν πλήρως το 2007 και το 2008 λόγω της αργής εφαρμογής του καθεστώτος ενεργειακών καλλιεργειών στα παλαιά κράτη μέλη (ΕΕ-15), πράγμα το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μέχρι 20 εκατ. ευρώ το 2008 και 10 εκατ. ευρώ το 2009 στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού. 2) Το γεγονός ότι τα νέα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν υποχρεωτικούς κανόνες παύσης καλλιέργειας μόνο μετά το 2010, μπορεί να επηρεάσει έμμεσα την αγορά των σιτηρών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μη ποσοτικά προσδιορίσιμες δαπάνες στον κοινοτικό προϋπολογισμό το 2010 και το 2011. |

[1] COM(2005) 628 της 7.12.2005.

[2] COM(2006) 34 της 8.2.2006.

[3] ΚΕΣΕ: καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. σημείο 4.1

[4] Για παράδειγμα, τα αριθμητικά στοιχεία του European Biodiesel Board δείχνουν ότι η συνολική παραγωγή βιοντίζελ στην ΕΕ-25 αυξήθηκε κατά 65% από το 2004 έως το 2006. Οι εκτιμήσεις όσον αφορά την ικανότητα παραγωγής βιοντίζελ δείχνουν αύξηση κατά 43,5% από το 2005 έως το 2006.

[5] Kärnten (βιοαέριο από καλαμπόκι), Κάτω Σαξονία (βιοντίζελ από ελαιοκράμβη, βιοαέριο από καλαμπόκι), Castilla y Leon (βιοντίζελ από ηλίανθο, άνυδρης ή αρδευόμενης καλλιέργειας), βιοαιθανόλη από κριθάρι, άνυδρης ή αρδευόμενης καλλιέργειας), Oulu (Φινλανδία) (φαλαρίδα η καλαμοειδής για άμεση καύση σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), Champagne-Ardennes (βιοαιθανόλη από σιτάρι), Άνω Νορμανδία (βιοντίζελ από ελαιοκράμβη).

[6] Περιθώριο αγοράς: το περιθώριο που προκύπτει από τη συνδυασμένη δράση των δυνάμεων της αγοράς και τη φυσική μεταβλητότητα της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, σε ευρώ ανά εκτάριο.

[7] Η ενίσχυση των ενεργειακών καλλιεργειών αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του περιθωρίου αγοράς καλλιεργειών αυτών, πράγμα το οποίο δεν είναι αμελητέο.

[8] Βλ. σημείο 3.1

[9] Πολωνία: 7 500 εκτάρια για δασύλλια περιοδικής υλοτόμησης, Ουγγαρία: αροτραίες καλλιέργειες: 30 000 εκτάρια, καλάμι κίνας (miscanthus sinensis): 11 000 εκτάρια, δασύλλια περιοδικής υλοτόμησης: 2 500 εκτάρια.

[10] Κράτη μέλη που δεν έχουν πρόσβαση σε θαλάσσιο λιμένα.

[11] ΕΕ C … της …, σ. ….

[12] ΕΕ L 270 της 21.10.2003, σ. 1, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 953/2006 (ΕΕ L 175, 29.6.2006, σ. 1).

[13] ΕΕ L 178, 30.6.2001, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 39/2004 της Επιτροπής (ΕΕ L 6 της 10.1.2004, σ. 16).

[14] ΕΕ L 277 της 21.10.2005, σ. 1. Κανονισμός, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (EΚ) αριθ. .../ 2006 (ΕΕ L …, ... 2006, σ. … )

[15] ΕΕ L 42 της 14.2.2006, σ. 1.

[16] ΕΕ L 347 της 30.12.2005, σ. 56.

Top