Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005PC0221

    Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τον καθορισμό ελάχιστων κανόνων για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος

    /* COM/2005/0221 τελικό - CNS 2005/0099 */

    52005PC0221

    Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τον καθορισμό ελάχιστων κανόνων για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος /* COM/2005/0221 τελικό - CNS 2005/0099 */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 30.05.2005

    COM(2005) 221 τελικό

    2005/0099 (CNS)

    Πρόταση

    ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τον καθορισμό ελάχιστων κανόνων για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος

    (υποβληθείσα από την Επιτροπή)

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. Πλαίσιο της πρότασης

    ( Λόγοι υποβολής και στόχοι της πρότασης

    Η εκτροφή κοτόπουλων για την παραγωγή κρέατος αντιπροσωπεύει σημαντικό τομέα της κτηνοτροφίας στην ΕΕ. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια κοτόπουλα σφάζονται για την παραγωγή κρέατος στην ΕΕ-15 ετησίως[1], αριθμός ζώων υψηλότερος από οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό σύστημα. Με την προσχώρηση των δέκα νέων κρατών μελών την 1η Μαΐου 2004 αυτός ο αριθμός αυξήθηκε κατά περίπου 18%. Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς ζωικού κεφαλαίου, η παραγωγή κοτόπουλων για το κρέας τους είναι ένα από τα εντατικότερα κτηνοτροφικά συστήματα. Εντούτοις, αυτός ο τύπος παραγωγής παρουσιάζει προκλήσεις για την καλή διαβίωση και την υγεία των εν λόγω ζώων. O τομέας αυτός δεν καλύπτεται από συγκεκριμένη κοινοτική νομοθεσία· ισχύουν μόνο οι γενικές απαιτήσεις της οδηγίας 98/58/EK σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει μια ειδική οδηγία του Συμβουλίου για τον καθορισμό ελάχιστων κανόνων για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος.

    ( Γενικό πλαίσιο

    Η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, του Μαρτίου του 2000, με τίτλο "Η καλή διαβίωση των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος (κοτόπουλα πάχυνσης)", προσδιόρισε διάφορα προβλήματα καλής διαβίωσης, όπως οι διαταραχές του μεταβολισμού με συνέπεια τη δημιουργία προβλημάτων στα πόδια, ασκίτιδα, σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και άλλα προβλήματα υγείας.

    Η πρόταση της Επιτροπής η οποία συνοδεύει την παρούσα ανακοίνωση έχει ως σκοπό να εισαγάγει βελτιώσεις για την καλή διαβίωση των ζώων στην εντατική εκτροφή κοτόπουλων μέσω τεχνικών και διαχειριστικών απαιτήσεων για τις εκμεταλλεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παρακολούθησης στις εκμεταλλεύσεις και της αυξημένης ροής πληροφοριών μεταξύ του παραγωγού, των αρμόδιων αρχών και του σφαγείου, με βάση την παρακολούθηση των σφαγίων των κοτόπουλων, προσανατολισμένη στην καλή διαβίωση. Αυτή η πρόταση θα αποτελέσει βασικό στοιχείο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για την καλή διαβίωση των ζώων που θα καταρτίσει η Επιτροπή κατά τη διάρκεια του 2005. Καταδεικνύει σαφώς τη δέσμευση της Επιτροπής να προωθήσει προτάσεις πολιτικής με στόχο τη βελτίωση των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα καλής διαβίωσης που παρουσιάζουν τα ισχύοντα συστήματα παραγωγής και τα οποία προσδιορίστηκαν από τους επιστήμονες/εμπειρογνώμονες. Ανταποκρίνεται επίσης στις αυξανόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών της ΕΕ για υψηλότερα πρότυπα προστασίας των ζώων.

    ( Υφιστάμενες πράξεις στον τομέα τον οποίο αφορά η πρόταση

    Η καλή διαβίωση των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος δεν καλύπτεται από συγκεκριμένη κοινοτική νομοθεσία· ισχύουν μόνο οι γενικές απαιτήσεις της οδηγίας 98/58/ΕΚ σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία. Η Επιτροπή γνωρίζει ότι η ύπαρξη αποκλινουσών εθνικών απαιτήσεων για την προστασία των κοτόπουλων και διαφόρων εθελοντικών συστημάτων εξασφάλισης της ποιότητας, που περιλαμβάνουν ορισμένες πτυχές σχετιζόμενες με την καλή διαβίωση, σε ολόκληρη την ΕΕ εμπεριέχει εν δυνάμει τον κίνδυνο να στρεβλώσει τους όρους του ανταγωνισμού και μπορεί να παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία της οργάνωσης της αγοράς. Οι ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υγεία και την καλή διαβίωση των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος. Ειδικότερα, διάφορες οργανώσεις για την καλή διαβίωση των ζώων έχουν ξεκινήσει εκστρατείες, ζητώντας τη βελτίωση των προτύπων καλής διαβίωσης.

    Είναι, επίσης, ευρέως γνωστό ότι οι ορθές πρακτικές διαχείρισης των εκμεταλλεύσεων όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υγεία και τους όρους καλής διαβίωσης των ζώων, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των νόσων και να μετριάσουν τυχόν αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες της κτηνοτροφίας.

    Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία και λαμβανομένων υπόψη των συμπερασμάτων της έκθεσης της επιστημονικής επιτροπής για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει οδηγία του Συμβουλίου για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος.

    ( Ευθυγράμμιση με άλλες πολιτικές και στόχους της Ένωσης

    Tο πρωτόκολλο για την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ορίζει ότι κατά τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της γεωργικής πολιτικής, η Κοινότητα και τα κράτη μέλη λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις ανάγκες της καλής διαβίωσης των ζώων, τηρώντας παράλληλα τις νομοθετικές ή διοικητικές διατάξεις και τα έθιμα των κρατών μελών που αφορούν, ιδίως, τους λατρευτικούς τύπους, τις πολιτιστικές παραδόσεις και την κατά τόπους πολιτιστική κληρονομιά. Τα ζωντανά κοτόπουλα περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι της Συνθήκης που παρέχει μια νομική βάση για μέτρα για τη βελτίωση της προστασίας των εν λόγω ζώων.

    2. Διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους φορείς και αξιολόγηση επιπτώσεων

    ( Διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους φορείς

    Μέθοδοι διαβούλευσης, κύριοι τομείς-στόχοι και γενικά χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων

    Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την πρόταση περιέλαβαν διαβουλεύσεις με τους κυριότερους εκπροσώπους της βιομηχανίας, των καταναλωτών και των οργανώσεων για την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς επίσης και συζητήσεις με σχετικούς εμπειρογνώμονες των κρατών μελών. Σ’ αυτό το πλαίσιο οργανώθηκαν διάφορες ομάδες εργασίας της Επιτροπής με τους αντιπροσώπους των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης μελέτης στη Σουηδία, η οποία οργανώθηκε από το υπουργείο Γεωργίας της Σουηδίας, και κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η πρακτική εφαρμογή των προγραμμάτων καλής διαβίωσης των ζώων για τα κοτόπουλα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αξιολόγησης των τραυμάτων των πελμάτων. Επίσης, το Σεπτέμβριο του 2003 και το Δεκέμβριο του 2004 διοργανώθηκαν ειδικές συνεδριάσεις διαβούλευσης με τους ενδιαφερομένους.

    Συνοπτική παρουσίαση των πορισμάτων και του τρόπου με τον οποίο ελήφθησαν υπόψη

    Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που διενεργήθηκαν υποστηρίζουν την προσέγγιση ότι τα προβλήματα καλής διαβίωσης των ζώων θα μπορούσαν να επιλυθούν με την εφαρμογή αυξημένης αυτοπαρακολούθησης στην εκμετάλλευση και με την ενσωμάτωση δεικτών καλής διαβίωσης των ζώων στην επιθεώρηση μετά τη σφαγή.

    Οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καλής διαβίωσης των ζώων υπογράμμισαν ως τα σημαντικότερα προβλήματα για τα ζώα τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης (λόγω της γενετικής επιλογής) και τις συναφείς διαταραχές των ποδιών, την υψηλή πυκνότητα εκτροφής και την περιορισμένη σίτιση των ζώων αναπαραγωγής. Με βάση περαιτέρω επιστημονικές συμβουλές, η Επιτροπή προγραμματίζει να υποβάλει ειδική έκθεση στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την επιρροή των γενετικών παραμέτρων στις προσδιορισμένες ανεπάρκειες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καλή διαβίωση των κοτόπουλων.

    Οι οργανώσεις παραγωγών παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν προβλήματα καλής διαβίωσης και επεσήμαναν ότι η βιομηχανία δραστηριοποιείται για την εν προκειμένω επίτευξη βελτιώσεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των παραγωγών δήλωσαν ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη τυχόν νομοθετική δράση για την καλύτερη εναρμόνιση των όρων παραγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εφόσον επιλεγεί μια ρεαλιστική βαθμιαία προσέγγιση.

    Όλοι οι συμμετασχόντες συμφώνησαν σχετικά με τη σημασία της κατάρτισης των ατόμων που είναι υπεύθυνα για τα ζώα. Επίσης, αναγνωρίστηκε το όφελος της χρησιμοποίησης δεικτών για την παρακολούθηση της καλής διαβίωσης των ζώων στα σφαγεία ως μέσου για τον εντοπισμό των προβλημάτων καλής διαβίωσης στην εκμετάλλευση.

    ( Συλλογή και χρήση εμπειρογνωμοσύνης

    Σχετικοί επιστημονικοί τομείς/τομείς εμπειρογνωμοσύνης

    Επιστημονικές συμβουλές στον τομέα της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων.

    Μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε

    Το Μάρτιο του 2000, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Επιτροπής, η επιστημονική επιτροπή για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων εξέδωσε έκθεση με τίτλο "Η καλή διαβίωση των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος (κοτόπουλα πάχυνσης)".

    Κύριοι οργανισμοί/εμπειρογνώμονες που έλαβαν μέρος στις διαβουλεύσεις

    Επιστημονική επιτροπή για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.

    Συνοπτική παρουσίαση των συμβουλών που ελήφθησαν και χρησιμοποιήθηκαν

    Δεν αναφέρθηκε η ύπαρξη σοβαρών κινδύνων με ανεπανόρθωτες συνέπειες.

    Η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα προβλήματα καλής διαβίωσης που απαντώνται στα κοτόπουλα συνδέονται άμεσα με την επιλογή για ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και καλύτερη αξιοποίηση της τροφής. Ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών μεταβολισμού και συμπεριφοράς έχει αλλάξει λόγω της γενετικής επιλογής. Η εμφάνιση διαταραχών του μεταβολισμού οδηγεί σε προβλήματα των ποδιών, ασκίτιδα, το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου ή άλλα προβλήματα υγείας.

    Ένας δείκτης για την εμφάνιση προβλημάτων καλής διαβίωσης που χρησιμοποιήθηκε στην επιστημονική έκθεση είναι η σύγκριση της θνησιμότητας μεταξύ των τυποποιημένων κοτόπουλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρέατος (θνησιμότητα 1% την εβδομάδα), των κοτόπουλων αργής ανάπτυξης που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του συστήματος "κόκκινη ετικέτα" (0,25% την εβδομάδα) και των ωοτόκων ορνίθων (0,14 %).

    Ως κύρια προβλήματα υγείας και καλής διαβίωσης μπορούν να προσδιοριστούν τα ακόλουθα:

    Η θνησιμότητα στις τυποποιημένες μονάδες παραγωγής κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος είναι υψηλότερη απ' ό,τι σε άλλα είδη εκμεταλλεύσεων κοτόπουλων (πάχυνσης κοτόπουλων αργής ανάπτυξης ή εκτροφής ωοτόκων ορνίθων). Η θνησιμότητα των νεαρών κοτόπουλων μπορεί να σχετίζεται με παράγοντες προεκκόλαψης όπως η ποιότητα των αβγών. Στα μεγαλύτερης ηλικίας κοτόπουλα, οι διαταραχές του μεταβολισμού που συνδέονται με την ταχεία ανάπτυξη έχουν σημαντική επιρροή.

    Οι σκελετικές διαταραχές, ιδίως δε διάφορες μορφές αδυναμίας των ποδιών, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καλή διαβίωση των πτηνών, μειώνοντας τη δυνατότητα βαδίσματος, σε σοβαρές δε περιπτώσεις συνοδεύονται από πόνο και δυσφορία. Η αδυναμία και οι παραμορφώσεις των οστών μπορούν να οδηγήσουν σε κατάγματα κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της διαδικασίας σφαγής. Οι σκελετικές διαταραχές μπορεί να οφείλονται σε λοιμογόνους, αναπτυξιακούς ή εκφυλιστικούς παράγοντες.

    Η δερματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται με τη μορφή φουσκαλών στο στήθος, εγκαυμάτων του ταρσού, συνηθέστερα δε δερματίτιδα των πελμάτων. Τα σοβαρά τραύματα μπορούν να προκαλέσουν πόνο και να αποτελέσουν σημεία εισόδου άλλων λοιμογόνων παραγόντων, με αποτέλεσμα την πλημμελή κατάσταση της υγείας και τη μειωμένη παραγωγικότητα. Η ποιότητα της στρωμνής φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στο πρόβλημα.

    Η ασκίτις είναι μια σοβαρή θανατηφόρος νόσος μεταβολικής προέλευσης. Η ποιότητα του αέρα, οι συνθήκες φωτός, η θερμοκρασία και η διατροφή αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για ασκίτιδα.

    Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου έχει πολλούς κοινούς παράγοντες και αιτίες κινδύνου με την ασκίτιδα. Δεδομένου ότι το σύνδρομο αυτό οδηγεί σε λίγα λεπτά στο θάνατο πτηνών τα οποία, κατά τα άλλα, είναι σε καλή κατάσταση, η σημασία του για την καλή διαβίωση μπορεί να είναι μικρότερη σε σύγκριση με την ασκίτιδα, η οποία προκαλεί χρόνια προβλήματα.

    Τα αναπνευστικά προβλήματα και τα προβλήματα των βλεννογόνων μπορεί να σχετίζονται είτε με λοιμογόνους είτε με μη λοιμογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σχετίζονται με την κακή ποιότητα του αέρα. Οι αναπνευστικές παθήσεις αντιπροσωπεύουν έναν δείκτη για τα πρότυπα υγιεινής σε μια εκμετάλλευση και ενδέχεται να υποδηλώνουν την ύπαρξη προβλημάτων όσον αφορά τον έλεγχο του περιβάλλοντος αέρα.

    Η θερμική δυσφορία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καλή διαβίωση των πτηνών. Τα κοτόπουλα αισθάνονται θερμική δυσφορία μόνο σε πολύ περιορισμένο φάσμα περιβαλλοντικής θερμοκρασίας. Ο κίνδυνος πίεσης (στρες) λόγω θερμότητας αυξάνεται με την ανάπτυξη των πτηνών, δεδομένου ότι η παραγωγή μεταβολικής θερμότητας αυξάνεται και ο διαθέσιμος χώρος για κάθε κοτόπουλο μειώνεται. Η θερμική άνεση δεν εξαρτάται μόνο από τη θερμοκρασία, αλλά επηρεάζεται και από τη σχετική υγρασία.

    Οι περιορισμοί συμπεριφοράς που προκαλούνται από την υψηλή πυκνότητα εκτροφής μπορούν να οδηγήσουν σε ανικανότητα διενέργειας κινητικών και αφοδευτικών δραστηριοτήτων και, ως εκ τούτου, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καλή διαβίωση των κοτόπουλων.

    Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καταστούν οι συμβουλές των εμπειρογνωμόνων διαθέσιμες στο κοινό

    Η γνώμη της επιστημονικής επιτροπής για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (SCAHAW) είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:

    http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scah/out39_en.pdf

    ( Αξιολόγηση αντικτύπου

    Οι επιλογές πολιτικής που προσδιορίστηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    - Καμία ενέργεια:

    Αυτή η επιλογή δεν θα ανταποκρινόταν στην αυξανόμενη δημόσια ανησυχία σχετικά με την καλή διαβίωση των κοτόπουλων. Παράλληλα η βιομηχανία θα προτιμούσε μια καλύτερη εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αποφευχθούν διαταραχές της αγοράς λόγω των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των επιμέρους εθνικών νομοθεσιών και λόγω των εθελοντικών προγραμμάτων εξασφάλισης της ποιότητας σε εθνικό επίπεδο, που επιβλήθηκαν από τη ζήτηση των εμπόρων λιανικής και των καταναλωτών.

    - Καθιέρωση ελάχιστων απαιτήσεων καλής διαβίωσης των ζώων για την παραγωγή κοτόπουλων: οδηγία ή κανονισμός με λεπτομερή περιγραφή του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται στα εκτροφεία κοτόπουλων.

    Αυτή η επιλογή θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις δημόσιες προσδοκίες όσον αφορά την καλή διαβίωση των κοτόπουλων. Εντούτοις, μια πολύ αυστηρή κανονιστική ρύθμιση των τεχνικών λεπτομερειών των εφαρμοζόμενων μεθόδων πτηνοτροφίας δεν θα είχε, ενδεχομένως, την αναγκαία ευελιξία όσον αφορά την ποικιλία των εφαρμοζόμενων συστημάτων εκτροφής. Η ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και καλύτερα προσαρμοσμένων στην καλή διαβίωση πρακτικών εκτροφής απαιτεί ένα νομοθετικό πλαίσιο με επαρκή ευελιξία. Η νομοθεσία η οποία ρυθμίζει υπερβολικά πολλές τεχνικές λεπτομέρειες υπάρχει κίνδυνος να εμποδίσει τη συντελούμενη τεχνική εξέλιξη του τομέα.

    - Ολοκληρωμένη προσέγγιση: εναρμόνιση των τεχνικών απαιτήσεων σχετικά με τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την καλή διαβίωση των κοτόπουλων σε συνδυασμό με την παρακολούθηση, βάσει δεικτών, των σμηνών μετά τη σφαγή, η οποία ενσωματώνεται στην επιθεώρηση μετά τη σφαγή όσον αφορά τα εντατικότερα συστήματα παραγωγής.

    Αυτή η προσανατολισμένη στην παραγωγή προσέγγιση επιλέχθηκε για την πρόταση.

    3. Νομικα στοιχεια της προτασησ

    ( Συνοπτική παρουσίαση της προτεινόμενης δράσης

    Προτείνεται οδηγία του Συμβουλίου για τον καθορισμό των ελάχιστων κανόνων για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος.

    ( Νομική βάση

    Άρθρο 37 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    ( Αρχή της επικουρικότητας

    Η αρχή της επικουρικότητας ισχύει στο βαθμό που η πρόταση δεν εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κοινότητας.

    Οι στόχοι της πρότασης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν σε ικανοποιητικό βαθμό από τα κράτη μέλη για τον(-ους) ακόλουθο(-ους) λόγο(-ους).

    Οι διαφορές στους υπάρχοντες κανόνες σ’ αυτό τον τομέα μπορούν να στρεβλώσουν τους όρους του ανταγωνισμού και να παρεμποδίσουν την ομαλή λειτουργία της οργάνωσης της κοινής αγοράς κρέατος κοτόπουλου. Λόγω της διεθνικής φύσης αυτής της αγοράς, η δράση των μεμονωμένων κρατών μελών είναι ανεπαρκής για την επίτευξη των στόχων που θέτει η παρούσα πρόταση.

    Η δράση σε κοινοτικό επίπεδο θα συμβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό στην επίτευξη των στόχων της πρότασης για τον(-ους) ακόλουθο(-ους) λόγο(-ους).

    Υπάρχει ανάγκη να θεσπιστούν κοινοί ελάχιστοι κανόνες για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθολογική ανάπτυξη της παραγωγής. Λόγω της κλίμακας του εν λόγω τομέα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με δράση σε επίπεδο ΕΕ.

    Σήμερα η εκτροφή των κοτόπουλων εμπίπτει στο πεδίο της οδηγίας 98/58/EK σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία. Μολονότι υπάρχουν εθελοντικά προγράμματα παραγωγής που εμπεριέχουν απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων σε ορισμένα κράτη μέλη, μόνο η Σουηδία και η Δανία έχουν συγκεκριμένη ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των εν λόγω κοτόπουλων.

    Μια καλύτερη εναρμόνιση, σε κοινοτικό επίπεδο, των ελάχιστων κανόνων για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος θα βοηθούσε να αποφευχθούν διαταραχές της αγοράς λόγω των αποκλίσεων στην εθνική νομοθεσία και στα εθελοντικά προγράμματα εξασφάλισης της ποιότητας σε εθνικό επίπεδο.

    Κατά συνέπεια, η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της επικουρικότητας.

    ( Αρχή της αναλογικότητας

    Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας για τον(-ους) ακόλουθο(-ους) λόγο(-ους).

    Η πρόταση ορίζει ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος. Τα κράτη μέλη μπορούν, τηρώντας τους γενικούς κανόνες που ορίζονται στη Συνθήκη, να διατηρούν ή να εφαρμόζουν στην επικράτειά τους διατάξεις για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος οι οποίες θα είναι αυστηρότερες από εκείνες που προβλέπει η παρούσα οδηγία.

    Η πρόταση της Επιτροπής η οποία συνοδεύει την παρούσα ανακοίνωση έχει ως στόχο να εισαγάγει βελτιώσεις για την καλή διαβίωση των ζώων στην εντατική εκτροφή κοτόπουλων μέσω τεχνικών και διαχειριστικών απαιτήσεων για τις εκμεταλλεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παρακολούθησης στις εκμεταλλεύσεις και της αυξημένης ροής πληροφοριών μεταξύ του παραγωγού, των αρμόδιων αρχών και του σφαγείου, με βάση την παρακολούθηση των σμηνών μετά τη σφαγή.

    Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ήδη σήμερα συλλέγονται εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τις παραμέτρους παραγωγής στο πλαίσιο αυτού του ιδιαίτερα ολοκληρωμένου συστήματος παραγωγής. Η χρήση αυτών των στοιχείων όχι μόνο για εμπορικούς λόγους ή για την εποπτεία των απαιτήσεων υγιεινής αλλά και για την παρακολούθηση των όρων καλής διαβίωσης στην εκμετάλλευση φαίνεται να είναι ένας αποδοτικός σε σχέση με το κόστος του και αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιωθεί η καλή διαβίωση των ζώων.

    Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο της νέας νομοθεσίας για την υγιεινή των τροφίμων και τους κτηνιατρικούς ελέγχους. Αυτή η γενική νομοθεσία, η οποία καλύπτει και τις πτυχές της καλής διαβίωσης των ζώων, προβλέπει επίσης μια ροή πληροφοριών μεταξύ της εκμετάλλευσης και του σφαγείου. Κατά τη διάρκεια των εκτενών διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερομένους, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρότασης, αυτή η προσέγγιση χαιρετίστηκε ενθέρμως από όλους τους ενδιαφερομένους.

    ( Επιλογή νομοθετικών μέσων

    Προτεινόμενα νομοθετικά μέσα: οδηγία.

    Η χρήση άλλων μέσων δεν θα ήταν σκόπιμη για τον(-ους) ακόλουθο(-ους) λόγο(-ους).

    Ένας κανονισμός για τις τεχνικές λεπτομέρειες των εφαρμοζόμενων μεθόδων εκτροφής δεν θα είχε την αναγκαία ευελιξία όσον αφορά την ποικιλία των εφαρμοζόμενων συστημάτων εκτροφής. Η ανάπτυξη αποτελεσματικότερων και καλύτερα προσαρμοσμένων στην καλή διαβίωση πρακτικών εκτροφής απαιτεί ένα νομοθετικό πλαίσιο με επαρκή ευελιξία. Η νομοθεσία η οποία ρυθμίζει υπερβολικά πολλές τεχνικές λεπτομέρειες υπάρχει κίνδυνος να εμποδίσει τη συντελούμενη τεχνική εξέλιξη του τομέα.

    Ένας κανονισμός θα προσέφερε τα πλεονεκτήματα της γενικής εφαρμογής, όντας δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και άμεσα εφαρμοστέος σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς τον πρόσθετο διοικητικό φόρτο μιας εθνικής πράξης που είναι αναγκαία για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο. Εντούτοις, στον ειδικό τομέα της νομοθεσίας σχετικά με την καλή διαβίωση και την υγεία των ζώων διάφορα κράτη μέλη έχουν ήδη εκφράσει την προτίμησή τους για οδηγίες, οι οποίες είναι δεσμευτικές προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά αφήνουν την επιλογή του τύπου και των μέσων για την επίτευξη αυτών των στόχων στα κράτη μέλη. Έτσι, πρέπει να καταρτιστεί μια νομοθετική πράξη για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο σε εθνικό επίπεδο, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής της εθνικής νομοθεσίας ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες.

    4. Δημοσιονομικές επιπτώσεις

    Η πρόταση αυτή δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    5. Προσθετεσ πληροφορίες

    ( Ρήτρα επανεξέτασης/αναθεώρησης/προθεσμίας

    Η πρόταση περιλαμβάνει ρήτρα αναθεώρησης.

    ( Πίνακας αντιστοιχίας

    Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή το κείμενο των εθνικών διατάξεων για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο καθώς και πίνακα αντιστοιχίας των εν λόγω διατάξεων και της παρούσας οδηγίας.

    ( Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος

    Η προτεινόμενη ενέργεια αφορά ένα ζήτημα ΕΟΧ και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να επεκταθεί στον ΕΟΧ.

    2005/0099 (CNS)

    Πρόταση

    ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τον καθορισμό ελάχιστων κανόνων για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 37,

    την πρόταση της Επιτροπής[2],

    τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[3],

    τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[4],

    τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,[5]

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Το πρωτόκολλο για την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων, το οποίο προσαρτάται στη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ορίζει ότι κατά τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της γεωργικής πολιτικής, η Κοινότητα και τα κράτη μέλη λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις ανάγκες της καλής διαβίωσης των ζώων, τηρώντας παράλληλα τις νομοθετικές ή διοικητικές διατάξεις και τα έθιμα των κρατών μελών που αφορούν, ιδίως, τους λατρευτικούς τύπους, τις πολιτιστικές παραδόσεις και την κατά τόπους πολιτιστική κληρονομιά.

    (2) Η οδηγία 98/58/EK του Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 1998 σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία[6], η οποία καταρτίστηκε με βάση την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων στα εκτροφεία[7] ("σύμβαση"), ορίζει ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των ζώων στα εκτροφεία, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τη στέγαση, τη διατροφή, την παροχή νερού και τη φροντίδα ανάλογα με τις φυσιολογικές και ηθολογικές ανάγκες των ζώων.

    (3) Η Κοινότητα είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης στο πλαίσιο της οποίας έχει εκδοθεί ειδική σύσταση σχετικά με την οικόσιτη όρνιθα ( Gallus Gallus ), η οποία περιλαμβάνει πρόσθετες διατάξεις για τα πουλερικά που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος.

    (4) Η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, της 21ης Μαρτίου 2000, σχετικά με την καλή διαβίωση των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος (κοτόπουλα πάχυνσης) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης των κοτόπουλων που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό δεν συνοδεύεται από ικανοποιητικό επίπεδο καλής διαβίωσης και υγείας των ζώων και ότι οι επιπτώσεις της υψηλής πυκνότητας εκτροφής είναι μειωμένες σε κτίρια όπου μπορούν να διατηρηθούν καλές εσωτερικές κλιματικές συνθήκες.

    (5) Είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κανόνες σε κοινοτικό επίπεδο για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος, προκειμένου να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που μπορούν να παρεμποδίσουν την ομαλή λειτουργία της οργάνωσης της κοινής αγοράς στον εν λόγω τομέα και, επίσης, να εξασφαλιστεί η ορθολογική ανάπτυξη του τομέα.

    (6) Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, είναι αναγκαίο και αρμόζον για την επίτευξη του βασικού στόχου εξασφάλισης βελτιώσεων όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων στην εντατική εκτροφή κοτόπουλων να θεσπιστούν ελάχιστοι κανόνες για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος. Η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι, σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο του άρθρου 5 της Συνθήκης.

    (7) Οι κανόνες πρέπει να εστιάζονται στα προβλήματα καλής διαβίωσης στα συστήματα εντατικής κτηνοτροφίας. Προκειμένου να αποφευχθούν δυσανάλογα μέτρα όσον αφορά την εκτροφή μικρών σμηνών κοτόπουλων, πρέπει να καθοριστεί ένα ελάχιστο κατώτατο όριο για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας.

    (8) Επιπλέον, ορισμένοι τύποι εκτατικών συστημάτων παραγωγής πρέπει να εξαιρούνται από ορισμένες ειδικές απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Οι εξαιρέσεις αυτού του είδους πρέπει να βασίζονται στις αναφορές στα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής που γίνονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1538/91 της Επιτροπής της 5ης Ιουνίου 1991 για τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων ενόψει της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. το 1906/90 του Συμβουλίου σχετικά με ορισμένους κανόνες εμπορίας για το κρέας πουλερικών[8].

    (9) Είναι σημαντικό τα άτομα που είναι επιφορτισμένα με την εκτροφή των κοτόπουλων να κατανοούν τις σχετικές απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων και να λαμβάνουν κατάλληλη κατάρτιση για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    (10) Κατά τη θέσπιση κανόνων για την προστασία των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των διαφόρων πτυχών που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όσον αφορά τόσο την καλή διαβίωση και την υγεία των ζώων και οικονομικά και κοινωνικά θέματα όσο και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

    (11) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες σχετικά με την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων[9] θεσπίζει πλαίσιο για τους επίσημους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης προς τους κανόνες καλής διαβίωσης των ζώων, όπως οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας. Επιπλέον, ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει ότι τα κράτη μέλη υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή των πολυετών εθνικών προγραμμάτων ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των ελέγχων και των λογιστικών ελέγχων που πραγματοποιούνται.

    (12) Υπάρχουν ήδη στα διάφορα κράτη μέλη διάφορα εθελοντικά συστήματα για την επισήμανση του κρέατος κοτόπουλου, τα οποία βασίζονται στη συμμόρφωση προς τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων και σε άλλες παραμέτρους.

    (13) Λαμβάνοντας υπόψη την πείρα που αποκτήθηκε από την εφαρμογή τέτοιων εθελοντικών συστημάτων επισήμανσης, είναι σκόπιμο να υποβάλει η Επιτροπή έκθεση σχετικά με την πιθανή καθιέρωση ενός συγκεκριμένου εναρμονισμένου συστήματος υποχρεωτικής επισήμανσης σε κοινοτικό επίπεδο για το κρέας κοτόπουλου, τα προϊόντα και τα παρασκευάσματα κρέατος, που θα βασίζεται στη συμμόρφωση προς τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων. Η εν λόγω έκθεση πρέπει να εξετάζει επίσης τις πιθανές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, τις επιπτώσεις στους οικονομικούς εταίρους της Κοινότητας και τη συμμόρφωση ενός τέτοιου συστήματος επισήμανσης με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    (14) Είναι σκόπιμο να υποβάλει η Επιτροπή έκθεση με βάση τα νέα επιστημονικά στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη την περαιτέρω έρευνα και πρακτική εμπειρία, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η καλή διαβίωση των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της καλής διαβίωσης των πτηνών αναπαραγωγής τέτοιων κοτόπουλων, ιδίως δε όσον αφορά τις πτυχές που δεν καλύπτονται από την παρούσα οδηγία. Η έκθεση αυτή πρέπει ειδικότερα να εξετάζει την επίδραση των γενετικών παραμέτρων στις προσδιορισμένες ανεπάρκειες που έχουν ως αποτέλεσμα την κακή διαβίωση των κοτόπουλων που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος .

    (15) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν κανόνες σχετικά με τις επιβλητέες κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις των διατάξεων της παρούσας οδηγίας και να εξασφαλίσουν την εφαρμογή τους. Οι κυρώσεις αυτές πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ανάλογες με την παράβαση και αποτρεπτικές.

    (16) Τα μέτρα για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας πρέπει να εκδοθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή[10],

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

    Άρθρο 1 Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

    Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται για τα κοτόπουλα που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος.

    Εντούτοις, δεν ισχύει για:

    α) εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από 100 κοτόπουλα·

    β) εκμεταλλεύσεις με πτηνά αναπαραγωγής κοτόπουλων·

    γ) εκκολαπτήρια.

    Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα στον τομέα που καλύπτεται από την παρούσα οδηγία.

    Άρθρο 2 Ορισμοί

    1. Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    α) "ιδιοκτήτης" ή "εκτροφέας": οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή πρόσωπα στο οποίο ανήκουν τα κοτόπουλα ή το οποίο είναι αρμόδιο ή υπεύθυνο για τα κοτόπουλα είτε σε μόνιμη είτε σε προσωρινή βάση·

    β) "αρμόδια αρχή": η κεντρική αρχή κράτους μέλους που είναι αρμόδια για τη διενέργεια κτηνιατρικών ή ζωοτεχνικών ελέγχων ή οποιαδήποτε αρχή στην οποία η πρώτη έχει μεταβιβάσει την αρμοδιότητα αυτή·

    γ) "επίσημος κτηνίατρος": κτηνίατρος που είναι κατάλληλος, σύμφωνα με το παράρτημα Ι, τμήμα ΙΙΙ, κεφάλαιο IV (A) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 854/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[11], να ενεργεί με τέτοια ιδιότητα και που διορίζεται από την αρμόδια αρχή·

    δ) "κοτόπουλο": ζώο του είδους Gallus Gallus που εκτρέφεται για την παραγωγή κρέατος·

    ε) "εκμετάλλευση": τόπος παραγωγής όπου εκτρέφονται τα κοτόπουλα·

    στ) "μονάδα μιας εκμετάλλευσης": ορνιθώνας ή χωριστό μέρος ενός ορνιθώνα όπου εκτρέφεται ένα σμήνος κοτόπουλων·

    ζ) "χρησιμοποιήσιμη περιοχή": περιοχή με στρωμνή στην οποία έχουν πρόσβαση τα κοτόπουλα οποιαδήποτε στιγμή.

    2. Ο ορισμός της "χρησιμοποιήσιμης περιοχής" της παραγράφου 1 στοιχείο (ζ) μπορεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 9 ώστε να συμπεριλάβει τις περιοχές τα δάπεδα των οποίων δεν έχουν στρωμνή αλλά που εξασφαλίζουν πρότυπα καλής διαβίωσης τουλάχιστον ισοδύναμα προς εκείνα των περιοχών με στρωμνή.

    Άρθρο 3Απαιτήσεις για την εκτροφή κοτόπουλων

    1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα Ι.

    2. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι η πυκνότητα εκτροφής των κοτόπουλων ανά τετραγωνικό μέτρο χρησιμοποιήσιμης περιοχής ("πυκνότητα εκτροφής") στις εκμεταλλεύσεις ή τις μεμονωμένες μονάδες μιας εκμετάλλευσης δεν υπερβαίνει τα 30 χιλιόγραμμα ζωντανού βάρους.

    3. Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 2, τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν ότι τα κοτόπουλα θα εκτρέφονται με πυκνότητα που δεν υπερβαίνει τα 38 χιλιόγραμμα ζωντανού βάρους στις εκμεταλλεύσεις ή τις μεμονωμένες μονάδες μιας εκμετάλλευσης, με την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ, πέραν των απαιτήσεων που ορίζονται στο παράρτημα Ι.

    Σε τέτοιες περιπτώσεις παρέκκλισης, το κράτος μέλος εξασφαλίζει ότι:

    α) οι επιθεωρήσεις, η εποπτεία και η παρακολούθηση που προβλέπονται στα παραρτήματα ΙΙΙ και IV πραγματοποιούνται από την αρμόδια αρχή· και

    β) ο επίσημος κτηνίατρος που είναι υπεύθυνος για τους επίσημους ελέγχους στα σφαγεία συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα IV.

    4. Οι παράγραφοι 2 και 3 του παρόντος άρθρου και τα σημεία 6 και 7 του παραρτήματος Ι της παρούσας οδηγίας δεν εφαρμόζονται στα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής για τα οποία γίνεται λόγος στα στοιχεία γ), δ) ή ε) του παραρτήματος IV του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1538 /91 της Επιτροπής.

    Άρθρο 4 Κατάρτιση και καθοδήγηση για τα άτομα που ασχολούνται με τα κοτόπουλα

    1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι:

    α) οι ιδιοκτήτες ή οι εκτροφείς και τα άτομα που απασχολούνται από αυτούς προκειμένου να εκτρέφουν τα κοτόπουλα ή να τα συλλαμβάνουν και να τα φορτώνουν έχουν λάβει:

    i) οδηγίες και καθοδήγηση όσον αφορά τις σχετικές απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τις μεθόδους σφαγής που εφαρμόζονται στις εκμεταλλεύσεις· και

    ii) επαρκή κατάρτιση ώστε να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

    β) διατίθενται κατάλληλα μαθήματα κατάρτισης για τα άτομα που αναφέρονται στο στοιχείο α).

    2. Τα μαθήματα κατάρτισης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) («μαθήματα κατάρτισης») επικεντρώνονται στις πτυχές καλής διαβίωσης και καλύπτουν ειδικότερα τα θέματα που αναφέρονται στο παράρτημα V.

    3. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν την καθιέρωση συστήματος για τον έλεγχο και την έγκριση των μαθημάτων κατάρτισης. Ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας των κοτόπουλων είναι κάτοχος πιστοποιητικού αναγνωρισμένου από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους, το οποίο βεβαιώνει ότι έχει παρακολουθήσει τα εν λόγω μαθήματα κατάρτισης ή έχει αποκτήσει πείρα ισοδύναμη προς την εν λόγω κατάρτιση.

    4. Τα κράτη μέλη μπορούν να αναγνωρίζουν πείρα που αποκτήθηκε πριν από την [1η Δεκεμβρίου 2006] ως ισοδύναμη με τη συμμετοχή σε τέτοια μαθήματα κατάρτισης και εκδίδουν πιστοποιητικά που βεβαιώνουν αυτή την ισοδυναμία.

    5. Οι λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου μπορούν να εκδοθούν σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 9.

    Άρθρο 5 Επισήμανση του κρέατος κοτόπουλου

    Το αργότερο δύο έτη από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την πιθανή καθιέρωση ενός συγκεκριμένου εναρμονισμένου υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης σε κοινοτικό επίπεδο για το κρέας κοτόπουλου, τα προϊόντα και τα παρασκευάσματα κρέατος, που θα βασίζεται στη συμμόρφωση προς τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων.

    Η εν λόγω έκθεση εξετάζει τις πιθανές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, τις επιπτώσεις στους οικονομικούς εταίρους της Κοινότητας και τη συμμόρφωση ενός τέτοιου συστήματος επισήμανσης με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλληλες νομοθετικές προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τις εν λόγω εκτιμήσεις και την πείρα που αποκτήθηκε από τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή των εθελοντικών συστημάτων επισήμανσης.

    Άρθρο 6 Υποβολή στοιχείων από τα κράτη μέλη και, κατόπιν, έκθεσης από την Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο

    1. Το αργότερο πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας οδηγίας, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή περίληψη των στοιχείων που συλλέχθηκαν όπως προβλέπεται στα σημεία 1 και 2 του παραρτήματος IV.

    Με βάση τα στοιχεία αυτά και την επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την επίδραση των γενετικών παραμέτρων στις προσδιορισμένες ανεπάρκειες που έχουν ως συνέπεια την κακή διαβίωση των κοτόπουλων. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλληλες νομοθετικές προτάσεις, εάν χρειαστεί.

    2. Το μορφότυπο των στοιχείων που υποβάλλονται, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1, καθορίζεται από την Επιτροπή εντός δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας οδηγίας σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 9.

    Άρθρο 7 Κυρώσεις

    Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τους κανόνες για τις κυρώσεις που εφαρμόζονται σε περίπτωση παράβασης των εθνικών διατάξεων που θεσπίζονται με βάση την παρούσα οδηγία και λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των κανόνων. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ανάλογες με την παράβαση και αποτρεπτικές. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τις εν λόγω διατάξεις στην Επιτροπή το αργότερο έως την [1η Δεκεμβρίου 2006] και την ενημερώνουν για κάθε μεταγενέστερη τροποποίησή τους το συντομότερο δυνατόν.

    Άρθρο 8 Εκτελεστικές αρμοδιότητες

    1. Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής της παρούσας οδηγίας μπορούν να θεσπιστούν σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 9. Ειδικότερα, οι λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή του συστήματος βαθμολόγησης που αναφέρεται στο σημείο 4 του παραρτήματος IV θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 9.

    2. Τα παραρτήματα μπορούν να τροποποιηθούν σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 9.

    Άρθρο 9 Διαδικασία επιτροπής

    1. Η Επιτροπή επικουρείται από τη μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων, στο εξής "επιτροπή".

    2. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, ενώ η προθεσμία που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται σε τρεις μήνες.

    Άρθρο 10 Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

    1. Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που απαιτούνται για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία έως την [1η Δεκεμβρίου 2006] το αργότερο. Κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων καθώς και πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ των εν λόγω διατάξεων και των διατάξεων της παρούσας οδηγίας.

    Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, αναφέρονται στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παρόμοια αναφορά κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Οι λεπτομερείς διατάξεις για την αναφορά αυτή καθορίζονται από τα κράτη μέλη.

    2. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των κύριων διατάξεων εθνικής νομοθεσίας που εκδίδουν στον τομέα που καλύπτεται από την παρούσα οδηγία.

    Άρθρο 11 Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Άρθρο 12

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες,

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Απαιτήσεις ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ τις εκμεταλλεύσεις

    (άρθρο 3)

    Ποτίστρες

    1. Οι ποτίστρες τοποθετούνται και διατηρούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη χύνεται το νερό.

    Τροφή

    2. Η τροφή είναι συνεχώς διαθέσιμη και πρέπει να μην παύει να διατίθεται στα κοτόπουλα για διάστημα μεγαλύτερο των 12 ωρών πριν από τον αναμενόμενο χρόνο σφαγής.

    Στρωμνή

    3. Όλα τα κοτόπουλα έχουν διαρκή πρόσβαση σε στρωμνή η οποία είναι ξηρά και εύθρυπτη στην επιφάνεια.

    Εξαερισμός και θέρμανση

    4. Ο εξαερισμός είναι επαρκής ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση και, όταν απαιτείται, σε συνδυασμό με τα συστήματα θέρμανσης, να αφαιρείται η υγρασία.

    Θόρυβος

    5. Το επίπεδο θορύβου ελαχιστοποιείται. Οι ανεμιστήρες εξαερισμού, τα μηχανήματα παροχής τροφής ή ο λοιπός εξοπλισμός κατασκευάζονται, τοποθετούνται και διατηρούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούν τον ελάχιστο δυνατό θόρυβο.

    Φως

    6. Όλα τα κτίρια έχουν φως με ένταση τουλάχιστον 20 lux κατά τη διάρκεια των περιόδων φωτισμού. Η σχετική μέτρηση πρέπει να γίνεται στο επίπεδο των οφθαλμών του πτηνού. Πρέπει να και φωτίζεται ολόκληρη η περιοχή του δαπέδου. Προσωρινή μείωση του επιπέδου του φωτός μπορεί να επιτραπεί, όταν χρειάζεται, με βάση τη συμβουλή του κτηνιάτρου.

    7. Εντός τριών ημερών από τη στιγμή που τοποθετούνται τα κοτόπουλα στο κτίριο και μέχρι τρεις ημέρες πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο σφαγής, το φως πρέπει να ακολουθεί έναν 24ωρο ρυθμό και να περιλαμβάνει περιόδους σκότους οι οποίες διαρκούν τουλάχιστον 8 ώρες συνολικά, με μία τουλάχιστον συνεχή περίοδο σκότους διάρκειας τουλάχιστον 4 ωρών.

    Επιθεώρηση

    8. Όλα τα κοτόπουλα που βρίσκονται στην εκμετάλλευση πρέπει να επιθεωρούνται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Ο εκτροφέας καθιερώνει διαδικασία που εξασφαλίζει ότι ο επιθεωρητής ελέγχει όλα τα κοτόπουλα από απόσταση όχι μεγαλύτερη των τριών μέτρων.

    9. Τα κοτόπουλα που έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή παρουσιάζουν σημεία κακής υγείας, καθώς επίσης και εκείνα που έχουν δυσκολίες βάδισης, σοβαρή ασκίτιδα ή σοβαρές δυσμορφίες και είναι πιθανό να υποφέρουν, λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία ή σφάζονται αμέσως.

    Καθαρισμός

    10. Τα μέρη των κτιρίων, του εξοπλισμού και των εργαλείων που έρχονται σε επαφή με τα κοτόπουλα καθαρίζονται εξονυχιστικά και απολυμαίνονται κάθε φορά που απομακρύνονται τα κοτόπουλα από τις εγκαταστάσεις, πριν εισέλθει νέο σμήνος στη μονάδα.

    Τήρηση βιβλίων

    11. Εκτός από τα αρχεία που τηρούνται σύμφωνα με το σημείο 5 του παραρτήματος της οδηγίας 98/58/EK, ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας τηρούν αρχείο για κάθε μονάδα μιας εκμετάλλευσης σχετικά με:

    α) τον αριθμό των κοτόπουλων που εισέρχονται·

    β) την καταγωγή των κοτόπουλων·

    γ) την ημερομηνία, την ποσότητα και το είδος παρεχόμενης τροφής·

    δ) τις ιατρικές και κτηνιατρικές αγωγές που πραγματοποιούνται

    ε) τη θνησιμότητα σε ημερήσια βάση με ένδειξη των αιτίων, εάν είναι γνωστά·

    στ) τις θερμοκρασίες της εγκατάστασης σε ημερήσια βάση (μέγιστη και ελάχιστη)·

    ζ) το μέσο βάρος τη στιγμή κατά την οποία τα κοτόπουλα αποστέλλονται για σφαγή·

    η) τον αριθμό των κοτόπουλων που αποστέλλονται για σφαγή και τον αριθμό των κοτόπουλων που είναι νεκρά κατά την άφιξη στο σφαγείο.

    Τα αρχεία αυτά τηρούνται για περίοδο τουλάχιστον τριών ετών και τίθενται στην διάθεση της αρμόδιας αρχής όταν πραγματοποιείται επιθεώρηση ή όταν ζητηθούν.

    Χειρουργικές επεμβάσεις

    12. Απαγορεύονται όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για λόγους πλην θεραπευτικών ή διαγνωστικών και οι οποίες συνεπάγονται ζημία ή απώλεια ευαίσθητου μέρους του σώματος ή αλλαγή της δομής των οστών.

    Εντούτοις, προκειμένου να αποτραπούν το ράμφισμα φτερών και ο κανιβαλισμός, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέψουν το κόψιμο του ράμφους με την προϋπόθεση ότι η πρακτική αυτή πραγματοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό σε κοτόπουλα ηλικίας μικρότερης των 10 ημερών. Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέψουν τον ευνουχισμό των αρσενικών κοτόπουλων. Ο ευνουχισμός πραγματοποιείται μόνο υπό κτηνιατρική εποπτεία από προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί καταλλήλως με την έγκριση της αρμόδιας αρχής.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    απαιτήσεις για τη χρήση υψηλότερΗΣ πυκνότητας ΕΚΤΡΟΦΗΣ

    (άρθρο 3 παράγραφος 3)

    Κοινοποίηση και τεκμηρίωση

    1. Ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας κοινοποιούν στην αρμόδια αρχή την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν πυκνότητα εκτροφής μεγαλύτερη από 30 χιλιόγραμμα ζωντανού βάρους.

    Η κοινοποίηση αυτή συνοδεύεται από έγγραφο το οποίο συνοψίζει τις πληροφορίες που περιέχονται στην τεκμηρίωση που απαιτείται στο σημείο 2. Η κοινοποίηση εγκρίνεται από τον κτηνίατρο που παρακολουθεί την εκμετάλλευση. Εντούτοις, μια τέτοια έγκριση δεν απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη ή τον εκτροφέα από οποιαδήποτε νομική υποχρέωση την οποία υπέχει στο πλαίσιο αυτής της οδηγίας.

    2. Ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας διατηρεί και έχει διαθέσιμη στην εκμετάλλευση τεκμηρίωση που περιγράφει λεπτομερώς τα συστήματα παραγωγής. Ειδικότερα, περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:

    α) τεχνικές λεπτομέρειες της εκμετάλλευσης και του εξοπλισμού της:

    i) σχέδιο της εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των διαστάσεων των επιφανειών που καταλαμβάνονται από τα κοτόπουλα·

    ii) σύστημα εξαερισμού, ψύξης και θέρμανσης, συμπεριλαμβανομένης της θέσης τους, σχέδιο εξαερισμού, που περιγράφει λεπτομερώς τις παραμέτρους-στόχους ποιότητας του αέρα όπως η ροή, η ταχύτητα και η θερμοκρασία του αέρα·

    iii) συστήματα τροφοδοσίας και παροχής νερού και η θέση τους·

    iv) συστήματα συναγερμού και εφεδρικά συστήματα σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος·

    v) είδος πατώματος και στρωμνή που χρησιμοποιούνται συνήθως·

    β) στόχοι παραγωγής·

    γ) διαχείριση:

    i) αριθμός μελών του προσωπικού που ασχολείται με τα κοτόπουλα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης·

    ii) προσόντα του ιδιοκτήτη ή του εκτροφέα και των υπόλοιπων ατόμων που ασχολούνται με τα κοτόπουλα·

    iii) προμηθευτές κοτόπουλων και τροφών·

    iv) κτηνίατρος που παρακολουθεί την εκμετάλλευση·

    v) σχέδιο και διαδικασίες επιθεώρησης σχετικά με την καθημερινή διαχείριση της εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών σφαγής·

    vi) σχέδιο επιθεώρησης και συντήρησης για τον τεχνικό εξοπλισμό·

    vii) διαδικασίες απομάκρυνσης των κοτόπουλων από την εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης·

    viii) διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης·

    ix) σχέδιο έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η τεκμηρίωση τίθεται στη διάθεση της αρμόδιας αρχής εφόσον ζητηθεί και πρέπει να επικαιροποιείται. Ειδικότερα, οι τεχνικές επιθεωρήσεις του συστήματος εξαερισμού και του συναγερμού καταχωρίζονται.

    Ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας κοινοποιούν στην αρμόδια αρχή οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή της περιγραφείσας εκμετάλλευσης, του εξοπλισμού ή των διαδικασιών χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

    Απαιτήσεις για τις εκμεταλλεύσεις και το προσωπικό

    3. Ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας εξασφαλίζουν ότι κάθε μονάδα μιας εκμετάλλευσης είναι εξοπλισμένη με συστήματα εξαερισμού, θέρμανσης και ψύξης που έχουν σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και λειτουργούν κατά τρόπον ώστε:

    α) η συγκέντρωση NH3 να μην υπερβαίνει τα 20 PPM και η συγκέντρωση CO2 να μην υπερβαίνει τα 3000 PPM, μετρούμενες στο επίπεδο των κεφαλιών των κοτόπουλων·

    β) η εσωτερική θερμοκρασία, όταν η μετρούμενη εξωτερική θερμοκρασία υπερβαίνει τους 30° C υπό σκιάν, να μην υπερβαίνει αυτή την εξωτερική θερμοκρασία κατά περισσότερους από 3° C·

    γ) όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω των 10° C, η σχετική υγρασία εντός της μονάδας της εκμετάλλευσης να μην υπερβαίνει το 70%.

    Το σύστημα εξαερισμού, θέρμανσης και ψύξης επιθεωρείται κατά τα διαστήματα που αναφέρονται στην τεκμηρίωση που απαιτείται στο σημείο 2 στοιχείο γ).

    Παρακολούθηση και καταχώριση στην εκμετάλλευση

    4. Στην εκμετάλλευση, οι ακόλουθες μεταβλητές παρακολουθούνται και καταχωρίζονται από τον ιδιοκτήτη ή τον εκτροφέα για κάθε μονάδα της εκμετάλλευσης :

    α) θερμοκρασία και σχετική υγρασία εντός κάθε μονάδας της εκμετάλλευσης σε συνεχή βάση·

    β) κατανάλωση νερού από τα κοτόπουλα εντός κάθε μονάδας της εκμετάλλευσης σε καθημερινή βάση.

    Τα αρχεία αυτά τηρούνται από τον ιδιοκτήτη ή τον εκτροφέα για περίοδο τουλάχιστον τριών ετών και τίθενται στη διάθεση της αρμόδιας αρχής όταν πραγματοποιείται επιθεώρηση ή όταν ζητηθούν.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΩΝ στην ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ χρήσης υψηλότερΗΣ πυκνότητας ΕΚΤΡΟΦΗΣ

    (άρθρο 3 παράγραφος 3)

    1. Η αρμόδια αρχή πραγματοποιεί επιθεωρήσεις προκειμένου να επαληθεύσει:

    α) εάν ο εξοπλισμός και η διαχείριση της εκμετάλλευσης ή της συγκεκριμένης επιμέρους μονάδας της εκμετάλλευσης είναι κατάλληλα ώστε να εξασφαλίζουν ένα αποδεκτό επίπεδο καλής διαβίωσης·

    β) την ευλογοφάνεια των καταχωρισμένων μεγεθών σμηνών και ποσοστών θνησιμότητας·

    γ) εάν, εκτός από τις απαιτήσεις του παραρτήματος Ι, οι απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ πληρούνται επίσης.

    Ειδικότερα, η αρμόδια αρχή πραγματοποιεί επιθεώρηση σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση για την οποία λαμβάνει κοινοποίηση δυνάμει του σημείου 3 του παραρτήματος IV στην οποία επισημαίνεται σοβαρή ανεπάρκεια ή ανεπάρκεια που αποτέλεσε ήδη αντικείμενο προηγούμενης κοινοποίησης.

    Διαδικασία σε περίπτωση μη συμμόρφωσης

    2. Είτε έπειτα από επιθεώρηση σύμφωνα με το σημείο 1 του παρόντος παραρτήματος, όταν σε μια τέτοια επιθεώρηση διαπιστώνεται ότι οι απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ δεν πληρούνται, είτε έπειτα από κοινοποίηση σύμφωνα με το σημείο 3 του παραρτήματος IV, η αρμόδια αρχή μπορεί να απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη ή τον εκτροφέα να εξαλείψει τους παράγοντες που επικρατούν στην εκμετάλλευση οι οποίοι είναι πιθανό να έχουν συμβάλει στις αναφερόμενες ανεπάρκειες. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας υποβάλλουν σχέδιο δράσης το οποίο εγκρίνεται από τον κτηνίατρο που παρακολουθεί την εκμετάλλευση.

    Επιπλέον, η αρμόδια αρχή μπορεί να ζητήσει τη μείωση τη μέγιστης πυκνότητας εκτροφής για την εκμετάλλευση ή τις μονάδες των εκμεταλλεύσεων σε βαθμό επαρκή ώστε να αποκατασταθεί η ανεπάρκεια, κανονικά σε πυκνότητα εκτροφής μεταξύ 30 και 38 χιλιογράμμων ζωντανού βάρους, όταν σε μια επιθεώρηση διαπιστωθεί ότι οι απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ δεν πληρούνται ή όταν ληφθεί κοινοποίηση δυνάμει του σημείου 3 του παραρτήματος IV στην οποία επισημαίνεται σοβαρή ανεπάρκεια ή δεύτερη κοινοποίηση ανεπάρκειας η οποία είχε κοινοποιηθεί στο παρελθόν για την ίδια εκμετάλλευση. Η αρμόδια αρχή ενημερώνει τον ιδιοκτήτη ή τον εκτροφέα σχετικά με την απόφαση που λαμβάνεται και ειδικότερα όσον αφορά τη στιγμή από την οποία πρέπει να εφαρμοστεί η μείωση της πυκνότητας εκτροφής.

    Εντούτοις, η αρμόδια αρχή μπορεί να αποφασίσει να μη μειωθεί η πυκνότητα εκτροφής εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας παράσχει ικανοποιητική εξήγηση για την εξαιρετική φύση της ανεπάρκειας ή καταδείξει ότι τα αίτια της ανεπάρκειας είναι πέρα από το πεδίο ελέγχου του. Σε τέτοια περίπτωση, ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας καταδεικνύει ότι τα αρμόδια άτομα, όπως ο χειριστής του εκκολαπτηρίου ή ο προμηθευτής των ζωοτροφών, έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη της ανεπάρκειας προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψή της.

    3. Ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας της εκμετάλλευσης μπορεί να ζητήσει αναθεώρηση της εντολής μείωσης της μέγιστης πυκνότητας εκτροφής, όπως αναφέρεται στο σημείο 2, με την προϋπόθεση ότι

    α) τα δύο προηγούμενα σμήνη συμμορφώθηκαν προς τα όρια που ορίζει το σημείο 3 του παραρτήματος IV· και

    β) ο κτηνίατρος που παρακολουθεί την εκμετάλλευση διατύπωσε θετική γνώμη σχετικά με το αίτημα.

    Η αρμόδια αρχή αποφασίζει σχετικά με το αίτημα με βάση επιθεώρηση της εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένης αξιολόγησης της σχετικής τεκμηρίωσης σύμφωνα με τα σημεία 1 και 2 του παραρτήματος ΙΙ.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

    ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ

    (άρθρο 3 παράγραφος 3, άρθρο 6 παράγραφος 1 και άρθρο 8 παράγραφος 1)

    1. Στο σφαγείο, κάθε αποστολή υποβάλλεται, υπό την εποπτεία του επίσημου κτηνιάτρου, σε επιθεώρηση αντιπροσωπευτικού δείγματος τουλάχιστον 200 κοτόπουλων για την ύπαρξη δερματίτιδας των πελμάτων και στη συνέχεια τίθεται βαθμολογία σύμφωνα με το σημείο 4.

    Τα ποσοστά θνησιμότητας που αναφέρονται στην τεκμηρίωση η οποία συνοδεύει την αποστολή καθώς και ο αριθμός των νεκρών κοτόπουλων κατά την άφιξη καταχωρίζονται, σημειώνοντας την εκμετάλλευση και τη μονάδα της εκμετάλλευσης. Τα ποσοστά θνησιμότητας περιλαμβάνουν όλα τα πτηνά που εσφάγησαν.

    2. Ο επίσημος κτηνίατρος αξιολογεί τα αποτελέσματα της επιθεώρησης μετά τη σφαγή προκειμένου να προσδιορίσει τις πιθανές ενδείξεις κακών συνθηκών διαβίωσης στην εκμετάλλευση ή τη μονάδα της εκμετάλλευσης καταγωγής.

    3. Όταν υπερβαίνονται τα αποδεκτά επίπεδα θνησιμότητας ή επίπεδα δερματίτιδας των πελμάτων τα οποία ορίζονται στον πίνακα 1 στην εκμετάλλευση ή τη μονάδα της εκμετάλλευσης καταγωγής, ο επίσημος κτηνίατρος ενημερώνει σχετικά τον ιδιοκτήτη ή τον εκτροφέα της εκμετάλλευσης, τον κτηνίατρο που παρακολουθεί την εκμετάλλευση και την αρμόδια αρχή.

    Ο επίσημος κτηνίατρος ενημερώνει επίσης τον ιδιοκτήτη ή τον εκτροφέα της εκμετάλλευσης, τον κτηνίατρο που παρακολουθεί την εκμετάλλευση και την αρμόδια αρχή όταν στην αξιολόγηση που πραγματοποιείται δυνάμει του σημείου 2 διαπιστώνονται ανεπάρκειες στην εκμετάλλευση ή όταν η θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς υπερβαίνει το 0,5%.

    Πίνακας 1:

    Πτυχή | Βαθμολογία ή ποσοστό |

    Δερματίτιδα των πελμάτων | 50 βαθμοί |

    Θνησιμότητα (στην εκμετάλλευση) | 1% συν 0,06% πολλαπλασιαζόμενο επί την ηλικία σφαγής του σμήνους σε ημέρες |

    4. Η βαθμολογία για τη δερματίτιδα των πελμάτων γίνεται σύμφωνα με αυτό το σημείο. Ένα πέλμα από κάθε πτηνό ελέγχεται και καθένα ταξινομείται σε τρεις ομάδες:

    Ομάδα 0: κανένα τραύμα στο πέλμα·

    Ομάδα 1: μικρά τραύματα στο πέλμα·

    Ομάδα 2: σοβαρά τραύματα στο πέλμα.

    Ο αριθμός πελμάτων από την ομάδα 0 δεν συμβάλλει στη βαθμολογία. Ο αριθμός πελμάτων από την ομάδα 1 πολλαπλασιάζεται επί 0,5, ο αριθμός πελμάτων από την ομάδα 2 πολλαπλασιάζεται επί 2 και οι δύο αυτές βαθμολογίες προστίθενται. Στη συνέχεια, το άθροισμα διαιρείται διά του μεγέθους του δείγματος και πολλαπλασιάζεται επί 100.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

    Κατάρτιση

    (άρθρο 4 παράγραφος 2)

    Τα μαθήματα κατάρτισης που αναφέρονται στο στοιχείο (β) του άρθρου 4 παράγραφος 1 καλύπτουν τουλάχιστον την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την προστασία των κοτόπουλων, και ιδίως τα ακόλουθα θέματα:

    α) παραρτήματα Ι και ΙΙΙ·

    β) φυσιολογία, ειδικότερα ανάγκες σε τροφή και νερό, συμπεριφορά των ζώων και έννοια της πίεσης (στρες)·

    γ) πρακτικές πτυχές του χειρισμού των κοτόπουλων, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης και της μεταφοράς·

    δ) φροντίδα έκτακτης ανάγκης για τα κοτόπουλα, θανάτωση και σφαγή έκτακτης ανάγκης.[pic][pic][pic]

    [1] Το 2001 και το 2002 διατέθηκαν στην ΕΕ-15 4,59 και 4,485 δισεκατομμύρια κοτόπουλα (κοτόπουλα πάχυνσης) (πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, EUROSTAT).

    [2] ΕΕ C […] της, […],σ. .

    [3] ΕΕ C […] της, […],σ. .

    [4] ΕΕ C […] της, […],σ. .

    [5] ΕΕ C […] της, […],σ. .

    [6] ΕΕ L 221 της 8.8.1998, σ. 23. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 806/2003 (ΕΕ L 122 της 16.5.2003, σ. 1).

    [7] ΕΕ L 323 της 17.11.1978, σ. 14.

    [8] ΕΕ L 143 της 7.6.1991, σ. 11. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε την τελευταία φορά με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 814/2004 (ΕΕ L 153 της 30.4.2004, σ. 1)·διορθωμένη έκδοση (ΕΕ L 231 της 30.6.2004, σ. 3).

    [9] ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1.·διορθωμένη έκδοση (ΕΕ L 191 της 28.5.2004, σ. 1).

    [10] ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

    [11] ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 206; διορθωμένη έκδοση (ΕΕ L 226 της 25.6.2004, σ. 83).

    Top