Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004PC0036

    Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την υπογραφή και τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σχετικά με την ενίσχυση και επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής σε τελωνειακά ζητήματα, ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και συναφή ζητήματα

    /* COM/2004/0036 τελικό - ACC 2004/0007 */

    52004PC0036

    Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την υπογραφή και τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σχετικά με την ενίσχυση και επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής σε τελωνειακά ζητήματα, ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και συναφή ζητήματα /* COM/2004/0036 τελικό - ACC 2004/0007 */


    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή και τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σχετικά με την ενίσχυση και επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής σε τελωνειακά ζητήματα, ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και συναφή ζητήματα

    (υποβληθείσα από την Επιτροπή)

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    1. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν διάφορες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης τρομοκρατικής απειλής στις μεταφορές με εμπορευματοκιβώτια. ¨Ένα από τα μέτρα που έχουν λάβει είναι η πρωτοβουλία για την ασφάλεια κατά τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων (Container Security Initiative), η οποία αποβλέπει στο να καταστήσει περισσότερο ασφαλείς τις θαλάσσιες μεταφορές, χωρίς να εμποδίζεται το θεμιτό παγκόσμιο εμπόριο. Σημαντικό στοιχείο της πρωτοβουλίας αυτής είναι η εκ των προτέρων διάθεση πληροφοριών που επιτρέπει να στοχοθετούνται επακριβώς οι κίνδυνοι και η τοποθέτηση τελωνειακών υπαλλήλων των ΗΠΑ στον λιμένα αποστολής.

    2. Η συμμετοχή των λιμένων της Κοινότητας στην πρωτοβουλία για την ασφάλεια κατά τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικά εμπόδια σε μεγάλο όγκο διατλαντικού εμπορίου με τις ΗΠΑ, τα οποία θα προέκυπταν λόγω των τελωνειακών μέτρων ελέγχου στους λιμένες των ΗΠΑ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΚ/ΗΠΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ

    3. Στις 18 Μαρτίου 2003, το Συμβούλιο ομόφωνα ανέθεσε στην Επιτροπή να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ επέκταση του πεδίου εφαρμογής της «συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα» (στο εξής ονομάζεται ως «συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ»). [1]

    [1] ΕΕ L 222 της 12.8.1997, σ. 17-24.

    4. Το σχέδιο "Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την ενίσχυση και επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας της 28ης Μαΐου 1997 για τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα ώστε να συμπεριληφθεί η συνεργασία για την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και συναφή ζητήματα» (στο εξής αναφέρεται ως η «συμφωνία») επεκτείνει την τελωνειακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και σε συναφή ζητήματα. Προβλέπει κατάλληλη και επιτυχή επέκταση της πρωτοβουλίας για την ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων σε όλους τους λιμένες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που ανταποκρίνονται στις σχετικές απαιτήσεις. Το σχέδιο συμφωνίας προσδιορίζει επίσης ένα πρόγραμμα εργασίας για περαιτέρω μέτρα εφαρμογής σχετικά με τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης προτύπων για τεχνικές διαχείρισης των κινδύνων, πληροφόρηση που απαιτείται για τον προσδιορισμό αποστολών υψηλού κινδύνου που εισάγονται από τα συμβαλλόμενα μέρη και προγράμματα βιομηχανικής εταιρικής σχέσης.

    5. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το κείμενο της προτεινόμενης συμφωνίας είναι σύμφωνο με τις διαπραγματευτικές οδηγίες. Για να μπορέσει να υπογραφεί η συμφωνία για την ενίσχυση και την επέκταση της συμφωνίας ΕΚ/ΗΠΑ, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να εγκρίνει την συνημμένη πρόταση απόφασης σχετικά με την υπογραφή και τη σύναψη της συμφωνίας.

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

    6. Το άρθρο 133 της συνθήκης ΕΚ προσφέρει στην Κοινότητα την αποκλειστική αρμοδιότητα να διαμορφώνει μια εμπορική πολιτική βάσει «ενιαίων αρχών, ιδίως όσον αφορά τις μεταβολές δασμολογικών συντελεστών, τη σύναψη δασμολογικών και εμπορικών συμφωνιών, την επιτυχή ενοποίηση των μέτρων ελευθερώσεως, την πολιτική εξαγωγών και τα μέτρα εμπορικής άμυνας».

    7. ´Ένα από τα βασικά στοιχεία της εμπορικής πολιτικής είναι οι ενιαίοι δασμολογικοί συντελεστές και η σύναψη εμπορικών συμφωνιών που έχουν ως στόχο την εξάλειψη των περιορισμών του διεθνούς εμπορίου τη μείωση των τελωνειακών φραγμών και τη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης έναντι τρίτων χωρών.

    8. Για το σκοπό αυτό η Κοινότητα έχει συνάψει πολλές διμερείς συμφωνίες τελωνειακής συνεργασίας συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας ΕΚ/ΗΠΑ.

    9. Το σχέδιο συμφωνίας για την ενίσχυση και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας ΕΚ/ΗΠΑ είναι σημαντικό στο πλαίσιο του άρθρου 133 της συνθήκης ΕΚ. Ο άμεσος στόχος του είναι να εξασφαλισθεί η συνεχής ροή του διατλαντικού εμπορίου μεταξύ των κοινοτικών λιμένων και εκείνων των ΗΠΑ βάσει ενιαίων αρχών. Η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας συνεργασίας καθορίζει ένα πλαίσιο για να εξασφαλισθούν ίσα επίπεδα και πρότυπα ελέγχου για τους φορείς των ΗΠΑ και της ΕΚ σε όλα τα κράτη μέλη και για να διευκολυνθεί με τον τρόπο αυτόν το θεμιτό εμπόριο. Ο εξωτερικός συντονισμός των κανόνων τελωνειακού ελέγχου με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι επίσης αναγκαίος για να εξασφαλισθεί η συνεχής ροή του θεμιτού εμπορίου με εμπορευματοκιβώτια από όλους τους λιμένες της Κοινότητας.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ

    10. Το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί σε κοινοτικό επίπεδο αφήνει ανοικτό ένα θέμα: σε ποια κοινοτικά λιμάνια θα επεκταθεί η πρωτοβουλία για την ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή δηλώσεις αρχής με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου διευκρινίζονται οι λιμένες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για την ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων και όπου προβλέπεται η τοποθέτηση αμερικανών τελωνειακών υπαλλήλων σ´αυτούς τους λιμένες.

    11. Είναι πρόσφορο να επιτραπεί στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν την επέκταση της πρωτοβουλίας για την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων σε όλους τους κοινοτικούς λιμένες μέσω ρυθμίσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να διατηρούν τις ισχύουσες δηλώσεις αρχής, εφόσον αυτές συμφωνούν με τη συνθήκη για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και είναι συμβατές με την επεκταθείσα συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ.

    12. Είναι επίσης αναγκαίο να εξασφαλισθεί η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των οργάνων της Κοινότητας για την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της τελωνειακής συνεργασίας βάσει της επεκταθείσας συμφωνίας ΕΚ/ΗΠΑ.

    13. Για το σκοπό αυτό, θα καθιερωθεί μία διαδικασία διαβούλευσης μέσω της οποίας τα κράτη μέλη τα οποία προβλέπουν τη διαπραγμάτευση περαιτέρω ρυθμίσεων ή συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα που καλύπτονται από τη συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ όπως επεκτείνεται από τη συμφωνία, θα κοινοποιούν αμέσως την πρόθεσή τους και θα παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες. Μετά από αίτηση κράτους μέλους ή μετά από αίτηση της Επιτροπής, εντός συντόμου προθεσμίας, οι πληροφορίες θα αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής.

    14. Ο κύριος στόχος των διαβουλεύσεων θα είναι η διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και η εξασφάλισή του ότι οι ρυθμίσεις είναι σύμφωνες με τη συνθήκη για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και με τις κοινές πολιτικές, ιδίως το κοινό πλαίσιο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που αναφέρεται στην επεκταθείσα συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ.

    15. Εάν η Επιτροπή θεωρεί ότι η ρύθμιση ή συμφωνία που επιθυμεί να θέσει σε εφαρμογή ένα κράτος μέλος με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν είναι σύμφωνη με τη συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ όπως επεκτάθηκε, ή ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΚ/ΗΠΑ όπως επεκτάθηκε, ενημερώνει σχετικά το κράτος μέλος.

    16. Η διαδικασία διαβούλευσης δεν θίγει τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας να συνάπτουν τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις ή συμφωνίες.

    2004/0007 (ACC)

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή και τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σχετικά με την ενίσχυση και επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής σε τελωνειακά ζητήματα, ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και συναφή ζητήματα

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    ´Εχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 133, σε συνδυασμό με το άρθρο 300 παράγραφος 2, πρώτη πρόταση,

    την πρόταση της Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα εξής:

    (1) Η πρωτοβουλία για την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων που καθιέρωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, έχει ως στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών χωρίς να εμποδίζεται το παγκόσμιο εμπόριο. ´Ένα σημαντικό στοιχείο της πρωτοβουλίας αυτής είναι η εκ των προτέρων διάθεση πληροφοριών, που επιτρέπει να στοχοθετηθούν επακριβώς οι κίνδυνοι.

    (2) Η συμμετοχή κοινοτικών λιμένων στην πρωτοβουλία για την ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν σημαντικά εμπόδια σε μεγάλο όγκο διατλαντικού εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία θα προέκυπταν λόγω των τελωνειακών μέτρων ελέγχου στους λιμένες των ΗΠΑ. Ορισμένοι λιμένες της Κοινότητας συμμετέχουν ήδη στην πρωτοβουλία αυτή βάσει διμερών δηλώσεων αρχής μεταξύ μεμονωμένων κρατών μελών και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αυτές οι δηλώσεις αρχής καθορίζουν τους κοινοτικούς λιμένες που συμμετέχουν στην σχετική πρωτοβουλία και προβλέπουν την τοποθέτηση αμερικανών τελωνειακών υπαλλήλων σ´αυτούς.

    (3) Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα (που στο εξής αναφέρεται ως η «συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ») [2] προβλέπει τη δυνατότητα επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας με στόχο την αύξηση των επιπέδων τελωνειακής συνεργασίας και τη δυνατότητα συμπλήρωσής της με συμφωνίες σχετικά με ειδικά θέματα ή τομείς.

    [2] ΕΕ L 222 της 12.8.1997, σ. 17-24.

    (4) Η Επιτροπή έχει διαπραγματευτεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την ενίσχυση και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας ΕΚ/ΗΠΑ της 28ης Μαΐου 1997 για τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα ώστε να συμπεριληφθεί η συνεργασία για την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και τα συναφή ζητήματα (στο εξής αναφέρεται ως η»συμφωνία») [3],

    [3] ΕΕ L 222 της 12.8.1997, σ. 17-24.

    (5) Η συμφωνία επεκτείνει την τελωνειακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να καλύπτεται η ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και τα συναφή ζητήματα. Προβλέπει κατάλληλη και επιτυχή επέκταση της πρωτοβουλίας για την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων σε όλους τους λιμένες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που ανταποκρίνονται στις σχετικές απαιτήσεις. Η συμφωνία καθορίζει επίσης ένα πρόγραμμα εργασιών για περαιτέρω εφαρμογή μέτρων συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας προτύπων για τεχνικές διαχείρισης των κινδύνων, πληροφορίες που απαιτούνται για τον προσδιορισμό αποστολών υψηλού κινδύνου που εισάγονται από τα συμβαλλόμενα μέρη και για προγράμματα βιομηχανικής εταιρικής σχέσης.

    (6) Ο εξωτερικός συντονισμός προτύπων τελωνειακού ελέγχου με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι απαραίτητος για να εξασφαλισθεί η συνεχής ροή θεμιτού εμπορίου με εμπορευματοκιβώτια. Ιδιαίτερα, είναι βασικό να εξασφαλισθεί ότι όλοι οι κοινοτικοί λιμένες δύνανται να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων βάσει ενιαίων αρχών. Με τον τρόπο αυτόν, ο άμεσος στόχος και το περιεχόμενο της συμφωνίας αφορά τη διευκόλυνση του θεμιτού εμπορίου από τους κοινοτικούς λιμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    (7) Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να εγκριθεί η συμφωνία για την ενίσχυση και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας για τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία στον τομέα ασφάλειας εμπορευματοκιβωτίων και σε συναφή ζητήματα, η οποία μονογραφήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2003.

    (8) Επιτρέπεται στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν την επέκταση της πρωτοβουλίας για την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων σε όλους τους κοινοτικούς λιμένες μέσω ρυθμίσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες προσδιορίζουν τους κοινοτικούς λιμένες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και προβλέπουν την τοποθέτηση αμερικανών τελωνειακών υπαλλήλων σ´αυτούς ή να διατηρούν τις ισχύουσες δηλώσεις αρχής για το σκοπό αυτό, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές είναι σύμφωνες με τη συνθήκη για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και συμβατές με την συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ όπως επεκτάθηκε από τη συμφωνία.

    (9) Είναι απαραίτητο να εξασφαλισθεί η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των κοινοτικών οργανισμών για το στόχο της περαιτέρω ενίσχυσης και επέκτασης της τελωνειακής συνεργασίας βάσει της συμφωνίας ΕΚ/ΗΠΑ.

    (10) Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί μια διαδικασία διαβούλευσης βάσει της οποίας τα κράτη μέλη που προβλέπουν τη διαπραγμάτευση περαιτέρω ρυθμίσεων ή συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα που καλύπτονται από την συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ όπως έχει επεκταθεί, θα κοινοποιούν αμέσως την πρόθεσή τους και θα παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες. Μετά από σχετική αίτηση από κράτος μέλος ή από την Επιτροπή και εντός συντόμου προθεσμίας, οι πληροφορίες θα αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής.

    (11) Ο κύριος στόχος των διαβουλεύσεων είναι να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να εξασφαλισθεί ότι οι ρυθμίσεις είναι σύμφωνες με τη συνθήκη για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και με τις κοινές πολιτικές, ιδίως το κοινό πλαίσιο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που αναφέρεται στην συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ όπως αυτή έχει επεκταθεί.

    (12) ´Οταν η Επιτροπή θεωρεί ότι μία ρύθμιση ή συμφωνία που επιθυμεί να εφαρμόσει ένα κράτος μέλος με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι ασυμβίβαστη με την επεκταθείσα συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ ή ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο της επεκταθείσας συμφωνίας ΕΚ/ΗΠΑ, ενημερώνει σχετικά το κράτος μέλος.

    (13) Η διαδικασία διαβούλευσης δεν θίγει τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας να συνάπτουν τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις ή συμφωνίες.

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

    Άρθρο 1

    Εγκρίνεται εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την ενίσχυση και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής σε τελωνειακά ζητήματα ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία σχετικά με την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και συναφή ζητήματα.

    Το κείμενο της συμφωνίας επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

    Άρθρο 2

    Εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου να ορίσει το πρόσωπο που είναι αρμόδιο να υπογράψει τη συμφωνία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ώστε να εκφρασθεί η συγκατάθεση της Κοινότητας προς δέσμευση.

    Άρθρο 3

    1. Επιτρέπεται στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν ρυθμίσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προκειμένου να επεκταθεί η πρωτοβουλία για την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων σε περαιτέρω λιμένες στην Κοινότητα. Οι ρυθμίσεις αυτές κάνουν αναφορά στη συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ όπως έχει επεκταθεί και είναι σύμφωνες με το άρθρο 5 παράγραφος 2.

    Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να διατηρούν παρόμοιες ρυθμίσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στην περίπτωση που οι ρυθμίσεις αυτές δεν είναι συμβατές με την συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ όπως έχει επεκταθεί, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη έρχονται σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αρθούν τα διαπιστωθέντα ασυμβίβαστα.

    2. Τα κράτη μέλη που προβλέπουν τη διαπραγμάτευση και άλλων ρυθμίσεων συμφωνιών ή τροποποιήσεων πέραν από τις υπάρχουσες με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά θέματα που καλύπτονται από την επεκταθείσα συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ, πρέπει να κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη την πρόθεσή τους και να παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες στην κοινοποίηση αυτή.

    3. Μετά από αίτηση ενός κράτους μέλους ή της Επιτροπής εντός προθεσμίας 8 εργασίμων ημερών από τη λήψη της κοινοποίησης, οι πληροφορίες αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής.

    4. Ο κύριος στόχος των διαβουλεύσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 3, είναι να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να εξασφαλισθεί το ότι οι ρυθμίσεις ή οι συμφωνίες συμφωνούν με τη συνθήκη για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και με τις κοινές πολιτικές, ιδίως το κοινό πλαίσιο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ορίζεται στη συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ όπως έχει επεκταθεί.

    5. Οι διαβουλεύσεις αρχίζουν το αργότερο εντός 7 εργάσιμων ημερών μετά από τη λήψη της κοινοποίησης, στο πλαίσιο της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 247 του κανονισμού 2913/92.

    6. Εάν, εντός των 5 εργάσιμων ημερών μετά τις διαβουλεύσεις, η Επιτροπή συνάγει το συμπέρασμα ότι μία ρύθμιση ή συμφωνία που επιθυμεί να εφαρμόσει ένα κράτος μέλος με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ασυμβίβαστη προς τη συμφωνία ΕΚ/ΗΠΑ όπως έχει επεκταθεί ή ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΚ/ΗΠΑ όπως έχει επεκταθεί, ενημερώνει σχετικά το κράτος μέλος.

    7. Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη αντίγραφο των ρυθμίσεων ή συμφωνιών που αναφέρονται στην παραγραφο1 και 2 καθώς και κάθε καταγγελία ή τροποποίηση σε αυτές.

    Η παρούσα διαδικασία διαβούλευσης δεν θίγει τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    Βρυξέλλες,

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Σχέδιο

    Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σχετικά με την ενίσχυση και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής σε τελωνειακά ζητήματα ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και συναφή ζητήματα

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τις διατάξεις της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα, η οποία υπογράφηκε στις 28 Μαΐου 1997, που στο εξής καλείται "η συμφωνία CMAA".

    Εκτιμώντας τα εξής:

    (1) Από 1ης Μαρτίου 2003, η "U.S. Customs and Border Protection" διαδέχθηκε την τελωνειακή υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που αναφέρεται στην CMAA.

    (2) Σύμφωνα με το άρθρο 3 της CMAA, τα συμβαλλόμενα μέρη δύνανται, με κοινή συναίνεση, να αποφασίζουν σχετικά με την επέκταση των τομέων συνεργασίας που καλύπτει η συμφωνία

    (3) Σύμφωνα με το άρθρο 22 της CMAA, η μικτή επιτροπή τελωνειακής συνεργασίας συνίσταται από αντιπροσώπους των τελωνειακών αρχών των συμβαλλομένων μερών, που για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επικουρούμενες από τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η "U.S. Customs and Border Protection, Department of Homeland Security".

    (4) Η μικτή επιτροπή τελωνειακής συνεργασίας έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 22 της CMAA.

    (5) Οι τελωνειακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και εκείνες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας διατηρούν μακροχρόνιες, στενές και αποτελεσματικές σχέσεις.

    (6) Με την πεποίθηση ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με την ενίσχυση μεταξύ άλλων, της ανταλλαγής σχετικών πληροφοριών και καλύτερων πρακτικών μεταξύ της " U.S. Customs and Border Protection, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των τελωνειακών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι οι γενικοί τελωνειακοί έλεγχοι του διεθνούς εμπορίου λαμβάνουν καταλλήλως υπόψη τις απαιτήσεις ασφαλείας.

    (7) Αναγνωρίζοντας τη σημασία επέκτασης της συνεργασίας αυτής σε όλους τους τρόπους διεθνών μεταφορών και σε όλα τα είδη εμπορευμάτων, θέτοντας αρχικά ως προτεραιότητα τις θαλάσσιες μεταφορές με εμπορευματοκιβώτια.

    (8) Αναγνωρίζοντας το μεγάλο όγκο των μεταφορών που γίνονται μέσω θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια και με άλλους τρόπους μεταφοράς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και τον σημαντικό ρόλο τόσο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών, ως κόμβων μεταφοράς για εμπορευματοκιβώτια που προέρχονται από πολλές χώρες.

    (9) Εκτιμώντας ότι εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρονται μέσω θαλάσσης και προέρχονται από ολόκληρο τον κόσμο εισάγονται, μεταφορτώνονται ή κυκλοφορούν υπό καθεστώς διαμετακόμισης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    (10) Με τη πεποίθηση ότι είναι αναγκαίο να εμποδιστεί, να προληφθεί και να απαγορευθεί κάθε τρομοκρατική απόπειρα που έχει στόχο τη διατάραξη του παγκόσμιου εμπορίου, με απόκρυψη όπλων σε εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρονται μέσω θαλάσσης ή σε άλλες αποστολές ή με χρησιμοποίηση των αποστολών αυτών ως όπλων.

    (11) Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ασφάλεια, τόσο για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τη διευκόλυνση συγχρόνως του θεμιτού εμπορίου.

    (12) Είναι σημαντικό να εκπονηθούν, στο μέτρο του δυνατού, αμοιβαία συστήματα για την ασφάλεια και τη διευκόλυνση του θεμιτού εμπορίου, λαμβάνοντας καταλλήλως υπόψη τις εκτιμήσεις τρομοκρατικής απειλής.

    (13) Αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά η ασφάλεια του εμπορίου μέσω ενός συστήματος στο οποίο η τελωνειακή αρχή της χώρας εισαγωγής συνεργάζεται με τις τελωνειακές αρχές που παρεμβαίνουν σε προηγούμενα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού, ώστε να χρησιμοποιούνται πληροφορίες που διαβιβάζονται έγκαιρα καθώς και τεχνολογίες ελέγχου που επιτρέπουν την ανίχνευση και τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων υψηλού κινδύνου πριν αυτά φύγουν από το λιμάνι ή από τον τόπο φόρτωσης ή μεταφόρτωσης.

    (14) Αναγνωρίζοντας τη σημασία υποστήριξης των στόχων της πρωτοβουλίας για την ασφάλεια κατά τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων (CSI), που έχει σκοπό τη διαφύλαξη του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, με την ενίσχυση της συνεργασίας στους λιμένες σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να προσδιορίζονται και να ελέγχονται τα εμπορευματοκιβώτια υψηλού κινδύνου και να εξασφαλίζεται η ακεραιότητά τους κατά τη μεταφορά.

    (15) Έχοντας υπόψη ότι το άρθρο 5 της CMAA ορίζει τις σχέσεις μεταξύ της συμφωνίας αυτής και κάθε διμερούς συμφωνίας για συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα που έχει συναφθεί ή ενδέχεται να συναφθεί μεταξύ μεμονωμένων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    (16) Αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να ισχύσει, το συντομότερο δυνατό η επέκταση της πρωτοβουλίας CSI σε όλα τα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας όπου οι μεταφορές εμπορευμάτων μέσω εμπορευματοκιβωτίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν είναι αμελητέες και όπου τηρούνται ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις και τα οποία διαθέτουν κατάλληλες τεχνολογίες ελέγχου.

    ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

    Άρθρο 1

    Ενισχύεται η τελωνειακή συνεργασία που έχει καθιερωθεί στο πλαίσιο της CMAA και επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής της προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των αποστολών μέσω θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια και άλλων αποστολών που προέρχονται από όλο τον κόσμο και εισάγονται, μεταφορτώνονται ή κυκλοφορούν υπό καθεστώς διαμετακόμισης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Άρθρο 2

    Λαμβάνεται πλήρως υπόψη το άρθρο 5 της CMAA, το οποίο ορίζει τις σχέσεις μεταξύ της CMAA και κάθε άλλης διμερούς συμφωνίας συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής σε τελωνειακά ζητήματα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και κάθε δήλωσης αρχής σχετικά με την CSI που συμπληρώνει αυτές τις διμερείς συμφωνίες.

    Άρθρο 3

    Οι στόχοι της ενισχυμένης και διευρυμένης συνεργασίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

    1. στήριξη της κατάλληλης και επιτυχούς επέκτασης της CSI σε όλους τους λιμένες στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα που ανταποκρίνονται στις σχετικές απαιτήσεις ασφαλείας και προώθηση συγκρίσιμων κανόνων στους σχετικούς λιμένες των Ηνωμένων Πολιτειών.

    2. συνεργασία για την ενίσχυση των τελωνειακών διαδικασιών για την εξασφάλιση της ασφάλειας της διαχειριστικής αλυσίδας του διεθνούς εμπορίου και ιδιαίτερα, ως πρώτη προτεραιότητα, βελτίωση του προσδιορισμού και του ελέγχου της ασφάλειας όλων των αποστολών υψηλού κινδύνου που γίνονται με εμπορευματοκιβώτια μέσω θαλάσσης.

    3. καθιέρωση, κατά το δυνατό, ελάχιστων κανόνων όσον αφορά τις τεχνικές διαχείρισης των κινδύνων και των σχετικών απαιτήσεων και προγραμμάτων. και

    4. κατά το δυνατό, συντονισμός των θέσεων σε πολυμερή φόρα όπου θίγονται και συζητούνται ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων.

    Άρθρο 4

    Εξέταση, στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας, της κατάλληλης μορφής και του περιεχομένου εγγράφων ή/και μέτρων που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της ενισχυμένης και διευρυμένης τελωνειακής συνεργασίας στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας.

    Άρθρο 5

    Σύσταση ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αντιπροσώπους της "U.S. Customs and Border Protection" και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικουρείται από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, προκειμένου να εξετάζονται και να υποβάλλονται συστάσεις στη μικτή επιτροπή τελωνειακής συνεργασίας για θέματα που περιέχονται, χωρίς να περιορίζονται σε αυτά, στο παράρτημα.

    Άρθρο 6

    Η ομάδα εργασίας υποβάλλει τακτικά έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι εργασίες της στον διευθυντή της "U.S. Customs and Border protection" και στο Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, ετησίως, στη μικτή επιτροπή τελωνειακής συνεργασίας.

    Άρθρο 7

    Η παρούσα συμφωνία αρχίζει να ισχύει με την υπογραφή της εκ μέρους των μερών, η οποία ισοδυναμεί με την έκφραση της συγκατάθεσής τους προς δέσμευση. ´Εάν η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί εκ μέρους και των δύο μερών την ίδια ημερομηνία, η συμφωνία αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία έχει τεθεί η δεύτερη υπογραφή.

    Υπογράφηκε στις ..............., στις ...............

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ:

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικήςγια την ενίσχυση και τη διεύρυνση της CMAA ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και συναφή ζητήματα

    Η ομάδα εργασίας, που συστάθηκε βάσει της παραγράφου 5 της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την ενίσχυση και τη διεύρυνση της CMAA ώστε να συμπεριλάβει τη συνεργασία σχετικά με την ασφάλεια εμπορευματοκιβωτίων και με συναφή ζητήματα, εξετάζει και υποβάλλει συστάσεις για θέματα που περιέχονται, χωρίς να περιορίζονται, στους ακόλουθους τομείς συνεργασίας μεταξύ της "U.S. Customs and Border protection" και των τελωνειακών αρχών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με στόχο να εξασφαλισθεί ότι οι γενικοί τελωνειακοί έλεγχοι του διεθνούς εμπορίου λαμβάνουν υπόψη τις απαιτήσεις ασφαλείας:

    α. καθορισμός των ελάχιστων κανόνων, ιδιαίτερα ενόψει της συμμετοχής στην CSI και συστάσεις για μεθόδους με τις οποίες θα επιτευχθούν οι εν λόγω κανόνες.

    β. προσδιορισμός και επέκταση της εφαρμογής ορθών πρακτικών σχετικά με τους ελέγχους ασφαλείας του διεθνούς εμπορίου, ειδικά εκείνων που γίνονται βάσει της CSI.

    γ. προσδιορισμός και καθιέρωση κανόνων, κατά το δυνατό, για τις πληροφορίες που απαιτούνται για τον προσδιορισμό αποστολών υψηλού κινδύνου που εισάγονται, μεταφορτώνονται ή βρίσκονται υπό καθεστώς διαμετακόμισης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    δ. βελτίωση και καθιέρωση κανόνων, κατά το δυνατό, για τον ακριβή προσδιορισμό και τον έλεγχο αποστολών υψηλού κινδύνου, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, χρήσης αυτόματων συστημάτων έρευνας και ανάπτυξη ελάχιστων κανόνων για τεχνολογίες ελέγχου και μεθοδολογίες ανίχνευσης.

    ε. βελτίωση και καθιέρωση κανόνων, κατά το δυνατό, για προγράμματα βιομηχανικής εταιρικής σχέσης που προορίζονται για τη βελτίωση της ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού και τη διευκόλυνση του θεμιτού εμπορίου.

    στ. προσδιορισμός τυχόν ρυθμιστικών ή νομοθετικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή των συστάσεων της ομάδας εργασίας. και

    ζ. εξέταση του τύπου των εγγράφων και των μέτρων που θα χρειαστούν για την εφαρμογή της ενισχυμένης και διευρυμένης τελωνειακής συνεργασίας σχετικά με τα θέματα που αναφέρονται στο εν λόγω παράρτημα.

    Top