Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004DC0499

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - σχετικά με την επίτευξη αειφόρου γεωργικού προτύπου για την Ευρώπη μέσω της μεταρρυθμισμένης κοινής γεωργικής πολιτικής - μεταρρύθμιση στον τομέα της ζάχαρης

/* COM/2004/0499 τελικό */

52004DC0499

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - σχετικά με την επίτευξη αειφόρου γεωργικού προτύπου για την Ευρώπη μέσω της μεταρρυθμισμένης κοινής γεωργικής πολιτικής - μεταρρύθμιση στον τομέα της ζάχαρης /* COM/2004/0499 τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - σχετικά με την επίτευξη αειφόρου γεωργικού προτύπου για την Ευρώπη μέσω της μεταρρυθμισμένης κοινής γεωργικής πολιτικής - μεταρρύθμιση στον τομέα της ζάχαρης

1. Εισαγωγή και περίληψη

Το ισχύον καθεστώς για τη ζάχαρη δέχεται συχνά σφοδρές επικρίσεις που του καταλογίζουν έλλειψη ανταγωνισμού, πρόκληση στρεβλώσεων στην αγορά, υψηλές τιμές όσον αφορά τους καταναλωτές και τους χρήστες καθώς και τις επιδράσεις του στη διεθνή αγορά, ιδίως σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση, το καθεστώς αυτό παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο για τέσσερις δεκαετίες.

Η επιτυχία του νέου προσανατολισμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), η οποία στρέφεται από τη στήριξη των τιμών και της παραγωγής σε μια πιο γενική πολιτική στήριξης του εισοδήματος των γεωργών με το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση, προσδίδει μια νέα διάσταση στην ανάγκη μεταρρύθμισης στον τομέα της ζάχαρης.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη ζάχαρη, εάν δεν αλλάξει, θα γίνει εστία ανωμαλίας, αποκλίνοντας από τις θεμελιώδεις αρχές της νέας ΚΓΠ - στροφή προς την αγορά, στήριξη του γεωργικού εισοδήματος αποσυνδεδεμένη από την παραγωγή και καλύτερη ισορροπία μεταξύ των δύο πυλώνων της ΚΓΠ με την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.

Ο δημόσιος διάλογος που ακολούθησε τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της Επιτροπής του Σεπτεμβρίου του 2003 [1] και της συνοδευτικής εκτενούς εκτίμησης επιπτώσεων για τον τομέα της ζάχαρης [2], που αφορούν τις εναλλακτικές δυνατότητες μεταρρύθμισης του καθεστώτος της ΕΕ για τη ζάχαρη, επιβεβαίωσε την επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης στον συγκεκριμένο τομέα και τις περίπλοκες καταστάσεις που συνεπάγεται η εν λόγω μεταρρύθμιση.

[1] COM(2003) 554 τελικό.

[2] SEC(2003) 1022.

Ο διάλογος αυτός έδειξε, αφενός, ότι παρά τους ισχυρισμούς πως η σταθερότητα της πολιτικής της ΕΕ για τη ζάχαρη αποτελεί απόδειξη της καλής λειτουργίας της, το υφιστάμενο καθεστώς δεν είναι πλέον αειφόρο. Η διαφορά μεταξύ των τιμών στην αγορά της ΕΕ και στη διεθνή αγορά έχει αυξηθεί, ενώ η EΕ έχει αναλάβει νέες διεθνείς υποχρεώσεις. Στις συνθήκες αυτές, υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί το διαρθρωτικό πλεόνασμα της ΕΕ, ενώ η ακαμψία του ισχύοντος συστήματος ποσοστώσεων δεν παρέχει στον κλάδο κίνητρα για να προσαρμοστεί.

Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες για θετικές επιπτώσεις οποιασδήποτε μεταρρύθμισης είναι μερικές φορές υπεραπλουστευτικές. Η αναγκαία αναδιάρθρωση του κλάδου, λόγου χάριν, δεν θα επηρεάσει με τον ίδιο τρόπο όλες τις περιοχές της ΕΕ που παράγουν ζάχαρη. Ομοίως, η προοπτική να υπάρξουν αναπτυσσόμενες χώρες που θα ωφεληθούν, αλλά και άλλες που θα ζημιωθούν από τις εξελίξεις στην αγορά ζάχαρης της ΕΕ, με ή χωρίς μεταρρύθμιση, θέτει σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού αυτού του ζητήματος.

Για να καταρτίσει την παρούσα πρόταση, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τρία σημαντικά στοιχεία.

1. Αν και η πρόταση αντιπροσωπεύει ένα απαραίτητο βήμα ως προς τη μεταρρύθμιση στον τομέα της ζάχαρης, η εμπειρία από τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ σε άλλους τομείς δείχνει ότι χρειάζεται ισορροπία.

2. Πρέπει να προσφερθούν στους παραγωγούς και τους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ ρεαλιστικές προοπτικές για το μακροπρόθεσμο μέλλον τους.

3. Μεσοπρόθεσμα, όταν μια σειρά από παράγοντες, τους οποίους σήμερα περιβάλλει αβεβαιότητα, θα είναι σαφέστεροι και καλύτερα γνωστοί, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Με τα ανωτέρω δεδομένα, είναι σαφές ότι οι στόχοι της μεταρρύθμισης πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τη συνολική προσέγγιση που υιοθετήθηκε κατά την πρόσφατη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ. Πρέπει να διαμορφωθεί μια αειφόρος μακροπρόθεσμη πολιτική προοπτική, η οποία πρέπει να στηρίζεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, σε εντονότερη στροφή προς την αγορά και σε μια βιώσιμη ισορροπία της αγοράς, συνεπή με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ έναντι τρίτων χωρών και σε σχέση με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιδιωχθούν λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη με τον κατάλληλο τρόπο το εισόδημα των παραγωγών, τα συμφέροντα των καταναλωτών και την κατάσταση της μεταποιητικής βιομηχανίας, ιδίως την ανάγκη να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος για να επέλθουν οι απαραίτητες προσαρμογές. Οι εν λόγω στόχοι θα επιτευχθούν με μεταρρύθμιση βασιζόμενη σε ένα συνδυασμό σημαντικής μείωσης των τιμών με κατάργηση της παρέμβασης και μείωση και δυνατότητα μεταφοράς των ποσοστώσεων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τα ακόλουθα:

* Σημαντική μείωση, σε δύο στάδια, της θεσμικής τιμής στήριξης που ισχύει για τη ζάχαρη στην ΕΕ, με την κατάργηση της παρέμβασης και την καθιέρωση τιμής αναφοράς. Η εν λόγω τιμή αναφοράς θα χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής που καταβάλλεται στους παραγωγούς ζαχαρότευτλων, του επιπέδου ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, του επιπέδου για το σύστημα προστασίας στα σύνορα και της εγγυημένης τιμής στο πλαίσιο του μηχανισμού προτιμησιακών εισαγωγών. Θα χρειαστεί να εφαρμοστεί σύντομα ένας μηχανισμός κοινοποίησης των τιμών για την αγορά της ΕΕ.

* Καθιέρωση μερικής αποζημίωσης των παραγωγών με τη μορφή άμεσης αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης εντός των ορίων του προϋπολογισμού της ΚΓΠ, για τον υπολογισμό της οποίας θα χρησιμοποιείται η ίδια ιστορική περίοδος αναφοράς (2000-2002) όπως στη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ του 2003. Η ενίσχυση αυτή θα ενταχθεί στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση.

* Απλούστευση του ισχύοντος συστήματος ποσοστώσεων με τη συγχώνευση των ποσοστώσεων A και B σε μία ποσόστωση και τη μείωση του προκύπτοντος συνολικού επιπέδου ποσόστωσης, ώστε να επιτευχθεί σταθερή ισορροπία της αγοράς ζάχαρης της ΕΕ. Οι διατάξεις που διέπουν τη ζάχαρη Γ θα παραμείνουν αμετάβλητες.

* Αναδιάρθρωση του κλάδου της ζάχαρης στην ΕΕ με την παροχή της δυνατότητας μεταφοράς ποσοστώσεων μεταξύ των κρατών μελών και με τη θέσπιση καθεστώτος μετατροπής εργοστασίων ζάχαρης, ώστε να διευκολυνθούν οι αναγκαίες προσαρμογές και να αμβλυνθούν οι συνέπειές τους.

* Τροποποίηση του καθεστώτος εισαγωγών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να εξασφαλιστεί στους εταίρους της ΕΕ ένα σαφές πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει την τήρηση των υφισταμένων εμπορικών παραχωρήσεων και, παράλληλα, θα προετοιμάζει τον κλάδο της ζάχαρης των συγκεκριμένων χωρών για τις αναγκαίες προσαρμογές, προκειμένου να αναπτύσσει τις δραστηριότητές του σε ένα ρεαλιστικό και οικονομικά βιώσιμο περιβάλλον.

Επιπλέον, η πρόταση παρέχει τη βάση για την έναρξη δομημένου διαλόγου με τις αναπτυσσόμενες χώρες εταίρους της ΕΕ στον τομέα της ζάχαρης, με σκοπό να διερευνηθεί με ποιους τρόπους μπορεί η ΕΕ να συμβάλει καλύτερα στις αναγκαίες και αναπόφευκτες προσαρμογές της παραγωγής ζάχαρης στις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (AΚΕ), καθώς και στην Ινδία.

Τέλος, αν και η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στη βασική κατεύθυνση της παρούσας μεταρρύθμισης, είναι σαφές ότι, μολονότι ορισμένα στοιχεία όπως η συμφωνία «Όλα εκτός από όπλα» (ΕΒΑ) έχουν παγιοποιηθεί, δεν είναι δυνατόν να συνεκτιμηθούν πλήρως και επακριβώς στην παρούσα πρόταση όλες οι πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στο διεθνή χώρο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τομέα της ζάχαρης. Η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων του γύρου της Ντόχα και της προσφυγής σε επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠOΕ) κατά ορισμένων στοιχείων του ισχύοντος καθεστώτος για τη ζάχαρη, το μέλλον της παραγωγής αιθανόλης και τις προβλέψεις όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών στη διεθνή αγορά, επιβάλλει να επανεξεταστεί η αγορά της ζάχαρης της ΕΕ, όταν θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις ανωτέρω παραμέτρους. Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή προτείνει να επανεξεταστούν το 2008 τα επίπεδα τιμών και ποσοστώσεων που προβλέπονται από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση.

2. Προτεινόμενη μεταρρύθμιση του καθεστώτος της ΕΕ για τη ζάχαρη

Στην εκτενή εκτίμηση επιπτώσεων που διενεργήθηκε από την Επιτροπή, διαπιστώνεται ότι το μέλλον του κλάδου της ζάχαρης της ΕΕ με τη σημερινή του διάρθρωση δεν είναι αειφόρο. Ειδικότερα, η διατήρηση των σημερινών υψηλών τιμών στην ΕΕ θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των εισαγωγών εις βάρος της εγχώριας παραγωγής της ΕΕ. Το ισχύον καθεστώς προβλέπεται ότι θα μειώσει σε σχετικά μεγαλύτερο βαθμό την παραγωγή ζάχαρης που υπόκειται σε ποσοστώσεις στις πιο ανταγωνιστικές περιοχές της ΕΕ που παράγουν σχετικά περισσότερη ζάχαρη B σε σύγκριση με τις λιγότερο ανταγωνιστικές, στις οποίες αναλογούν μικρότερες ποσοστώσεις B.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει βαθμιαία φθορά του κλάδου της ζάχαρης στην ΕΕ και να τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από την κυρίαρχη κατεύθυνση της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, τη στιγμή ακριβώς που θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και θα ενισχύεται η στροφή προς την αγορά άλλων, μεταρρυθμισμένων κλάδων.

2.1. Παροχή σαφούς πολιτικής προοπτικής στον κλάδο της ζάχαρης της ΕΕ

Πρέπει να ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα για την ενσωμάτωση της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς (ΚΟΑ) της ζάχαρης στην ΕΕ στη διαδικασία μεταρρύθμισης της ΚΓΠ με τους ακόλουθους τρόπους:

* κάλυψη του κλάδου της ζάχαρης της ΕΕ από την αειφόρο, μακροπρόθεσμη πολιτική προοπτική που διαμορφώθηκε για τη γεωργία, σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχετικά κονδύλια του προϋπολογισμού, το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί για την υποκατηγορία 1α στις ισχύουσες δημοσιονομικές προοπτικές, το πλαίσιο γεωργικών δαπανών και με τους μηχανισμούς διαφοροποίησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

* βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της ζάχαρης στην ΕΕ με σημαντική μείωση των θεσμικών τιμών στήριξης και με την απλούστευση των υφισταμένων ρυθμίσεων όσον αφορά τις ποσοστώσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια οικονομικά βιώσιμη βάση παραγωγής ζάχαρης στην ΕΕ.

* προτεραιότητα στη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών με τη μεταφορά μέρους της στήριξης που παρέχεται σήμερα στον κλάδο της ζάχαρης της ΕΕ στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση.

* υπαγωγή των ενισχύσεων αυτών, όπως ισχύει για όλες τις άμεσες ενισχύσεις βάσει της ΚΓΠ, στην τήρηση των θεσμοθετημένων προτύπων της ΕΕ για το περιβάλλον και την ασφάλεια των τροφίμων (πολλαπλή συμμόρφωση) και των κανόνων που αφορούν την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση, καθώς και στο μηχανισμό διαφοροποίησης.

2.2. Προαγωγή αειφόρου και στραμμένου περισσότερο στην αγορά κλάδου της ζάχαρης στην ΕΕ

2.2.1. Τιμές

Παρέμβαση

Στην υφιστάμενη ΚΟΑ ζάχαρης, η παρέμβαση δεν υπήρξε σχεδόν ποτέ ενεργό ρυθμιστικό μέσο. Ενδείκνυται συνεπώς να εγκαταλειφθεί ο μηχανισμός δημόσιας παρέμβασης, όπως και στην περίπτωση άλλων κλάδων μετά το 1999. Για το λόγο αυτό, προτείνεται να καταργηθεί ο μηχανισμός και η τιμή παρέμβασης για τη ζάχαρη.

Τιμή αναφοράς

Η τιμή παρέμβασης θα αντικατασταθεί από τιμή αναφοράς για τη ζάχαρη. Δεδομένου ότι η τιμή παρέμβασης της ΕΕ έχει πάψει προ πολλού να ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και ότι το σημερινό της επίπεδο των 632 ευρώ/τόνο είναι υπερτριπλάσιο της συνήθους τιμής της ζάχαρης στη διεθνή αγορά, η τιμή αναφοράς θα είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερη από την ισχύουσα σήμερα τιμή παρέμβασης. Θα εφαρμοστεί σε δύο στάδια, εκτεινόμενα σε τρία έτη, από την περίοδο εμπορίας 2005/06.

Η τιμή αναφοράς θα χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής που καταβάλλεται στους παραγωγούς ζαχαρότευτλων, του επιπέδου ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, του επιπέδου για το σύστημα προστασίας στα σύνορα και, τέλος, της εγγυημένης τιμής στο πλαίσιο του μηχανισμού προτιμησιακών εισαγωγών.

Ελάχιστη τιμή ζαχαρότευτλων

Σήμερα, η μέση σταθμισμένη τιμή αγοράς της ζάχαρης στην οποία πωλούν τη ζάχαρη τα εργοστάσια ζάχαρης, υπολογίζεται σε 655 ευρώ/τόνο, είναι δηλαδή ελαφρώς υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή παρέμβασης που ανέρχεται σε 632 ευρώ/τόνο. Σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, η τιμή αγοράς της ζάχαρης αναμένεται να μειωθεί φθάνοντας στο επίπεδο της νέας θεσμικής τιμής των 421 ευρώ/τόνο, που ισοδυναμεί με πραγματική μείωση της τιμής κατά 36%. Για να διατηρηθεί ένας συσχετισμός μεταξύ της μείωσης των τιμών σε επίπεδο αγροτικής εκμετάλλευσης, εργοστασίου και διυλιστηρίου, η ελάχιστη τιμή ζαχαρότευτλων, δηλαδή η τιμή που καταβάλλεται στους γεωργούς για τα ζαχαρότευτλα, καθορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη ένα ανάλογο ποσοστό μείωσης της πραγματικής τιμής, τόσο για τη ζάχαρη, όσο και για τα ζαχαρότευτλα. Το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των τιμών παρατίθεται στον πίνακα 1.

Πίνακας 1 - Προτεινόμενες θεσμικές τιμές για τον κλάδο της ζάχαρης στην ΕΕ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Κοινοποίηση των τιμών

Η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση σχετική με μηχανισμό κοινοποίησης των τιμών της ζάχαρης, τον οποίο θα θέσει έγκαιρα σε εφαρμογή, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει από την περίοδο εμπορίας 2005/06.

2.2.2. Ποσοστώσεις

Μείωση των ποσοστώσεων

Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις όσον αφορά τις ποσοστώσεις, η ΕΕ κατόρθωσε να παγιώσει στην αγορά της ζάχαρης μια κατάσταση όπου η παραγωγή της ΕΕ υπερβαίνει συστηματικά την εγχώρια κατανάλωση. Μολονότι για τη ζάχαρη που παράγεται στο πλαίσιο των ποσοστώσεων A και B ισχύει η ίδια θεσμική τιμή, η ζάχαρη της ποσόστωσης B υπόκειται σε πολύ υψηλότερο δασμό δεδομένου ότι αντιστοιχεί στην ποσότητα που προορίζεται για εξαγωγή με επιστροφή. Η ζάχαρη που παράγεται επιπλέον των ποσοστώσεων Α και Β είναι η αποκαλούμενη ζάχαρη Γ, η οποία πρέπει να πωληθεί στην παγκόσμια αγορά χωρίς οποιαδήποτε στήριξη. Στις συνθήκες της μεταρρύθμισης του 2003 και της έμφασης που αυτή δίνει στη στροφή προς την αγορά, οι επιδοτούμενες σε υψηλό ποσοστό εξαγωγές δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμες.

Κατόπιν αυτού, προτείνεται να ευθυγραμμιστούν οι ποσοστώσεις παραγωγής με την εγχώρια κατανάλωση από την περίοδο 2005/06, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της νέας ρύθμισης στη χρήση ζάχαρης που υπόκειται σε ποσοστώσεις από τη χημική βιομηχανία και τη φαρμακοβιομηχανία, με μια πρώτη μείωση της ισχύουσας ποσόστωσης ζάχαρης, που ανέρχεται σε 17,4 εκατ. τόνους, κατά 1,3 εκατ. τόνους, ακολουθούμενη, από την περίοδο 2006/07, από τρεις ετήσιες γραμμικές μειώσεις κατά 0,5 εκατ. τόνους/έτος, ώστε η σωρευτική μείωση της ποσόστωσης παραγωγής να φθάσει τα 2,8 εκατομ. τόνους την περίοδο 2008/09.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Απλούστευση των ποσοστώσεων

Στο πλαίσιο αυτό και για να απλουστευθούν οι σχετικές με τις ποσοστώσεις ρυθμίσεις, οι ποσοστώσεις A και B θα συγχωνευθούν σε μία, ενώ οι διατάξεις που διέπουν τη ζάχαρη Γ θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Ισογλυκόζη

Λόγω της σχέσης που συνδέει τις αγορές ισογλυκόζης και ζάχαρης, οι προτεινόμενες μειώσεις τιμών θα έχουν επίπτωση και στο εισόδημα των παραγωγών του κλάδου της ισογλυκόζης της ΕΕ. Για να έχει, συνεπώς, ο κλάδος της ισογλυκόζης μακροπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής βιωσιμότητας, θα πρέπει να μπορεί να επιτύχει οικονομίες κλίμακας. Στις συνθήκες αυτές, προτείνεται να αυξηθούν προοδευτικά και αναλογικά οι ποσοστώσεις ισογλυκόζης κατά 100 000 τόνους/έτος για τρία έτη από την περίοδο 2005/06.

2.2.3. Εργαλεία εξισορρόπησης της αγοράς

Κατάργηση του μηχανισμού αποχαρακτηρισμού

Έχοντας υπόψη το γενικό στόχο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της στροφής προς την αγορά, ο ισχύων μηχανισμός αποχαρακτηρισμού δεν αποτελεί πλέον κατάλληλο μέσο παρέμβασης για την εξισορρόπηση της αγοράς. Πράγματι, ο μηχανισμός αποχαρακτηρισμού της υπαγόμενης σε ποσοστώσεις ζάχαρης και μετάπτωσής της σε ζάχαρη Γ οδηγεί σε μεγαλύτερη ελάττωση της ποσόστωσης B σε σύγκριση με την ποσόστωση A, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγαλύτερη πίεση στα πιο ανταγωνιστικά κράτη μέλη παραγωγής ζάχαρης, στα οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο της ποσόστωσης B. Με την προβλεπόμενη αύξηση των εισαγωγών, το φαινόμενο αυτό αναμένεται να ενταθεί, συντελώντας στην παρακμή του κλάδου της ζάχαρης στην ΕΕ, εφόσον διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς. Για το λόγο αυτό, προτείνεται να καταργηθεί ο εν λόγω μηχανισμός.

Ιδιωτική αποθεματοποίηση

Ένα καθεστώς ιδιωτικής αποθεματοποίησης, το οποίο θα εφαρμόζεται με διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού από την Επιτροπή και θα ενεργοποιείται σε περίπτωση πτώσης της αγοραίας τιμής κάτω από την τιμή αναφοράς, θα παρέχει τη δυνατότητα απόσυρσης ζάχαρης από την αγορά.

Μηχανισμός μεταφοράς

Εκτός από το μηχανισμό ιδιωτικής αποθεματοποίησης, η Επιτροπή θα διατηρήσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τη διατάραξη της ισορροπίας της αγοράς με τη μεταφορά των ενδεχόμενων πλεονασματικών ποσοτήτων στην επόμενη περίοδο εμπορίας και τον συνυπολογισμό τους στην ποσόστωση του παραγωγού ζάχαρης. Για τις περιπτώσεις αυτές, η Επιτροπή προτείνει να αφαιρείται η μεταφερόμενη ποσότητα με μείωση των ποσοστώσεων κατ' αναλογία, η οποία θα έχει γενική εφαρμογή.

2.2.4. Ειδικά μέτρα για τη χημική βιομηχανία και τη φαρμακοβιομηχανία

Η ισχύουσα εξαίρεση από τις ποσοστώσεις παραγωγής, της ζάχαρης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλκοόλης, όπου συμπεριλαμβάνεται το ρούμι, βιοαιθανόλης και ζυμών προτείνεται να διατηρηθεί και να επεκταθεί στις ποσότητες ζάχαρης που χρησιμοποιούνται από τη χημική και τη φαρμακευτική βιομηχανία για την παραγωγή τελικών προϊόντων με υψηλό βαθμό χρήσης ζάχαρης. Επειδή η προτεινόμενη ρύθμιση θα επιτρέπει στους συγκεκριμένους βιομηχανικούς κλάδους να προμηθεύονται ζάχαρη σε ανταγωνιστικές τιμές (που θα προσεγγίζουν τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς), οι επιστροφές για χρήση ζάχαρης στη χημική και τη φαρμακευτική βιομηχανία δεν είναι πλέον απαραίτητες. Κατόπιν αυτού, οι επιστροφές κατά την παραγωγή θα καταργηθούν από την περίοδο 2005/06.

2.2.5. Αναδιάρθρωση

Δυνατότητα μεταφοράς ποσοστώσεων

Με δεδομένες τις προτεινόμενες μειώσεις των τιμών, προκύπτει από αναλύσεις ότι στις περιοχές όπου η αγοραία τιμή της ζάχαρης θα εξακολουθεί να υπερκαλύπτει το συνδυασμένο κόστος της παραγωγής και της μεταποίησης ζαχαρότευτλων, η παραγωγή ζάχαρης θα συνεχιστεί, έστω με κάποιες αλλαγές στην επενδυτική στρατηγική. Τα εργοστάσια, όμως, που λειτουργούν σε περιοχές χαμηλής ανταγωνιστικότητας θα αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα αρνητικά περιθώρια κέρδους. Η κινητικότητα των ποσοστώσεων περιορίζεται επί του παρόντος στο εσωτερικό των κρατών μελών, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η μετεγκατάσταση της παραγωγής ζάχαρης από τα λιγότερο στα περισσότερο ανταγωνιστικά κράτη μέλη παραγωγούς.

Για το λόγο αυτό, προτείνεται να τροποποιηθούν οι κανόνες που διέπουν την κατανομή των ποσοστώσεων ζάχαρης, ώστε να παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς των εν λόγω ποσοστώσεων μεταξύ των κρατών μελών. Σε περίπτωση μεταφοράς, ο πωλητής της ποσόστωσης θα εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για την κατάσταση του περιβάλλοντος στο χώρο του εργοστασίου ζάχαρης και για την ανακατανομή των εργαζομένων.

Καθεστώς μετατροπής

Για τα εργοστάσια ζάχαρης που, με βάση τις μειώσεις των τιμών, δεν θα είναι πλέον οικονομικά βιώσιμα και των οποίων την ποσόστωση δεν θα εξαγοράζει άλλη επιχείρηση, προτείνεται ένα δίχτυ ασφάλειας, που συνίσταται σε καθεστώς συμμετοχής στην κάλυψη των δαπανών για την αποκατάσταση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης του χώρου του εργοστασίου και για την ανακατανομή των εργαζομένων.

Το καθεστώς αυτό θα λειτουργεί σε επίπεδο κράτους μέλους. Θα τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο 2005/06, θα έχει πενταετή διάρκεια ισχύος και η ενίσχυση θα καταβάλλεται εφάπαξ. Η ΕΕ θα συγχρηματοδοτεί το εν λόγω καθεστώς σε ποσοστό έως 50% (75% στις περιοχές του Στόχου 1) ενός μοναδιαίου ποσού 250 ευρώ/τόνο ζάχαρης που έχει επεξεργαστεί ο δικαιούχος βάσει ποσόστωσης. Στην περίπτωση αυτή, η ποσόστωση που αντιστοιχεί στο εργοστάσιο που παύει να λειτουργεί, θα ακυρώνεται. Τα αναγκαία κονδύλια για την εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του καθεστώτος θα υπολογίζονται κατ' έτος βάσει αιτήσεων των κρατών μελών.

2.2.6. Άμεση εισοδηματική στήριξη για τους παραγωγούς ζαχαρότευτλων

Οι προτεινόμενες περικοπές τιμών θα προκαλέσουν σημαντική απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς ζαχαρότευτλων. Για να αντισταθμιστεί, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, η απώλεια αυτή, προτείνεται να θεσπιστεί σύστημα άμεσων ενισχύσεων υπέρ του κλάδου με τη μεταφορά μέρους των δαπανών του ΕΓΤΠΕ για τη ζάχαρη στη χρηματοδότηση του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση. Η ετήσια ενίσχυση θα καθιερωθεί σε δύο στάδια, με καταβολή τις περιόδους 2005/06 και 2006/07 για το πρώτο και την περίοδο 2007/08 για το δεύτερο. Οι ενισχύσεις θα χορηγούνται μόνο στους γεωργούς που παρήγαν ζαχαρότευτλα βάσει ποσόστωσης κατά την ιστορική περίοδο αναφοράς και δεν θα θίγονται από τις τυχόν μεταφορές ποσοστώσεων μετέπειτα.

Η απώλεια εισοδήματος υπολογίστηκε κατ' εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή της σταθμισμένης ελάχιστης τιμής ζαχαρότευτλων σε κάθε κράτος μέλος, η οποία αντικατοπτρίζει τους διαφορετικούς συνδυασμούς ζάχαρης των ποσοστώσεων A και B. Τα εθνικά κονδύλια για την άμεση ενίσχυση, που καλύπτει το 60% της κατ' εκτίμηση απώλειας εισοδήματος, παρατίθενται ανά κράτος μέλος στον πίνακα 2. Κατά τον υπολογισμό της αποζημίωσης, οι γεωργοί όλων των κρατών μελών τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης.

Πίνακας 2 - Κονδύλια για την άμεση στήριξη του εισοδήματος των γεωργών (εκατομ. ευρώ)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

* συμπεριλαμβάνονται τα ποσά που αντιστοιχούν στα ισχύοντα μέτρα απόρριψης.

Τα κράτη μέλη θα ενσωματώσουν τις άμεσες ενισχύσεις στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση, χρησιμοποιώντας ως βάση είτε την έκταση καλλιέργειας ζαχαρότευτλων που αντιστοιχούσε στην παραγωγή των υπαγόμενων σε ποσοστώσεις ζαχαρότευτλων κατά την ιστορική περίοδο αναφοράς είτε τη συνολική έκταση καλλιέργειας ζαχαρότευτλων κατά την ίδια περίοδο. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις όπου η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ του 2003 προβλέπει την επιλογή εφαρμογής του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση σε περιφερειακή βάση, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να ορίζουν με ευελιξία την αναλογία μεταξύ των μεμονωμένων ενισχύσεων και των περιφερειακών ή εθνικών μέσων όρων.

Επιπλέον, οι εξόχως απόκεντρες περιοχές θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών περιοριστικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η γεωργία και η βιομηχανία ζάχαρης στις εν λόγω περιοχές, καθώς και της υλικοτεχνικής υποστήριξης σε σχέση με την αγορά της ΕΕ, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρούν τις άμεσες ενισχύσεις από το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση, όπως ισχύει ήδη για τους υπόλοιπους μεταρρυθμισμένους κλάδους [3].

[3] Στο πλαίσιο της εν λόγω μεταρρύθμισης, θα διατηρηθούν τα ειδικότερα κονδύλια που έχουν ήδη προβλεφθεί για τη στήριξη της ζάχαρης των εξόχως απόκεντρων περιοχών.

2.3. Κάλυψη των διεθνών υποχρεώσεων της ΕΕ

Οι προκλήσεις που απορρέουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ όσον αφορά το καθεστώς για τη ζάχαρη δημιουργούν περίπλοκα ζητήματα, επειδή οποιαδήποτε μεταρρύθμιση της ΚΟΑ ζάχαρης της ΕΕ είναι αναπόφευκτο άλλους να ωφελήσει και άλλους να ζημιώσει μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών. Τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν απλουστευτικά ούτε με βεβιασμένες κινήσεις, διότι απαιτούν ανοικτό και δομημένο διάλογο με τους εταίρους της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου πρέπει να συζητηθούν όλες οι σχετικές παράμετροι.

Η παρούσα πρόταση παρέχει τη δυνατότητα να διασαφηνιστούν ορισμένες κρίσιμες παράμετροι του διαλόγου αυτού, όπως η εσωτερική στήριξη των τιμών από την ΕΕ ή το επίπεδο των οικείων ποσοστώσεων. Παρόλο που άλλες παράμετροι, μεταξύ των οποίων η έκβαση των διαπραγματεύσεων του γύρου της Ντόχα και της προσφυγής στην επιτροπή του ΠΟΕ, θα διασαφηνιστούν αργότερα στη διάρκεια του εν λόγω διαλόγου, εν τούτοις δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα οι άμεσες προκλήσεις των διεθνών υποχρεώσεων της ΕΕ στον τομέα της ζάχαρης.

Ήδη σήμερα, η εξέλιξη των τιμών της ζάχαρης στη διεθνή αγορά επηρεάζεται κυρίως από υπερπροσφορά, όπου η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών της Βραζιλίας και μόνο ευθύνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος για την πρόσφατη πτώση των διεθνών τιμών και αποτελεί πρόκληση για την ανταγωνιστικότητα πολλών άλλων αναπτυσσόμενων χωρών. Η πρωτοβουλία "Όλα εκτός από όπλα" (EBA), ενώ προσφέρει πραγματικές προοπτικές σημαντικών εξαγωγών ζάχαρης στην ΕΕ από μερικές από τις φτωχότερες χώρες, δημιουργεί επίσης ανησυχίες για πιθανή διάβρωση των προτιμήσεων υπέρ των χωρών ΑΚΕ και της Ινδίας.

Τέλος, η σημαντική αύξηση των εισαγωγών της ΕΕ από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες παραμένουν καθαροί εισαγωγείς ζάχαρης, θέτει υπό αμφισβήτηση την οικονομική βιωσιμότητα αυτών των εμπορικών ροών, κυρίως ως προς τα οφέλη για την τοπική οικονομία, αν ληφθεί υπόψη η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της ΚΟΑ ζάχαρης της ΕΕ.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ στον τομέα της ζάχαρης, η υλοποίηση της πρωτοβουλίας EBA και οι αναμενόμενες επιπτώσεις της πρέπει να αποτελούν σταθερή παράμετρο του διαλόγου με τους εταίρους της, τις χώρες ΑΚΕ και την Ινδία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θεωρεί δεδομένο ότι θα διατηρηθούν σε ισχύ οι διατάξεις του πρωτοκόλλου ΑΚΕ για τη ζάχαρη και της συμφωνίας με την Ινδία, δυνάμει των οποίων η ΕΕ δεσμεύεται να αγοράζει ετησίως, σε εγγυημένη τιμή, μια ποσότητα 1,3 εκατομ. τόνων ισοδυνάμου λευκής ζάχαρης. Για να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές που προβλέπονται από την παρούσα πρόταση, η δέσμευση αυτή θα πρέπει πλέον να τηρείται με χαμηλότερη εγγυημένη τιμή λευκής ζάχαρης, ίση με την τιμή αναφοράς που θα ισχύει στην ΕΕ. Στο συγκεκριμένο επίπεδο τιμών, η αντίστοιχη τιμή ακατέργαστης ζάχαρης θα διαμορφωθεί στα 329 ευρώ/τόνο, επίπεδο από το οποίο συνάγεται ότι η ενίσχυση για ραφινάρισμα δεν θα είναι πλέον αναγκαία για τη βιομηχανία ραφιναρίσματος και, συνεπώς, θα καταργηθεί.

Στο πλαίσιο του διαλόγου που εγκαινιάστηκε με το Πράσινο Βιβλίο της Επιτροπής για τους κανόνες προτιμησιακής καταγωγής, η Επιτροπή ενδέχεται να υποβάλει πρόταση σχετική με την εφαρμογή των κανόνων καταγωγής για το εμπόριο ζάχαρης, κυρίως προκειμένου να προληφθεί η κατάχρηση των εν λόγω κανόνων.

Για να αποτραπεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που καλύπτονται από τη συμφωνία EBA, θα συνεχιστεί η υποχρεωτική αγορά από επιχειρήσεις της ΕΕ της ζάχαρης που εισάγεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EBA, σε τιμή όχι χαμηλότερη από την εγγυημένη τιμή για τη ζάχαρη των χωρών ΑΚΕ και της Ινδίας.

Τέλος, για να διατηρηθούν τα οφέλη που αποκομίζουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων από το καθεστώς εισαγωγών ζάχαρης στην ΕΕ και, ταυτόχρονα, να παρασχεθεί ένα βιώσιμο πλαίσιο για τον κλάδο της ζάχαρης των χωρών αυτών, συνεπές με τον μακροπρόθεσμο προσανατολισμό τους προς την ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει την εφαρμογή δασμολογικής ποσόστωσης σε επίπεδα που θα διαφυλάσσουν τον τρέχοντα όγκο των εξαγωγών τους στην ΕΕ και τις προοπτικές μιας οικονομικά βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης στις συγκεκριμένες χώρες.

Η εφαρμογή της πρότασης της Επιτροπής θα απαιτήσει ασφαλώς προσαρμογές στον κλάδο της ζάχαρης των χωρών AΚΕ και της Ινδίας. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει διάλογο με τις χώρες του Πρωτοκόλλου για τη Ζάχαρη (και με την Ινδία) με βάση ένα σχέδιο δράσης που θα υποβληθεί πριν από το τέλος του 2004, προκειμένου να καθοριστούν τα κατάλληλα συνοδευτικά μέτρα. Τα τελευταία πρέπει να αντιστοιχούν τόσο στα μέτρα για το εμπόριο όσο και στα αναπτυξιακά μέτρα. Όσον αφορά τα μέτρα για το εμπόριο, η συμφωνία του Κοτονού προβλέπει την αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου για τη Ζάχαρη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων EΕ-AΚΕ για συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας (άρθρο 36.4). Το Πρωτόκολλο για τη Ζάχαρη πρέπει να ενσωματωθεί στις συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας έτσι ώστε να μην προδικάζεται η δέσμευση της ΕΕ προς τις ΛΑΧ (λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες) για πλήρη πρόσβαση στην αγορά της ζάχαρης από το 2009 και να διασφαλίζεται η πλήρης συμφωνία με τους κανόνες του ΠΟΕ. Όσον αφορά τα μέτρα αναπτυξιακής βοήθειας, η Επιτροπή θα προτείνει τη θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες του Πρωτοκόλλου για τη Ζάχαρη και η Ινδία ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες αγοράς. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να επικεντρώνονται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της ζάχαρης στις περιπτώσεις που είναι δυνατή η οικονομική βιωσιμότητα και να στηρίζουν τη διαφοροποίηση στις περιπτώσεις όπου η ανταγωνιστικότητα του κλάδου της ζάχαρης δεν επιδέχεται βιώσιμη βελτίωση [4].

[4] Η χρηματοδότηση των μέτρων αυτών θα διασφαλιστεί με την κινητοποίηση του μέσου ευελιξίας έως το 2006, και στη συνέχεια με θεματική πίστωση στο πλαίσιο του μέσου «Αναπτυξιακή και Οικονομική Συνεργασία» σύμφωνα με τις προτεινόμενες δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013.

Αν ληφθούν υπόψη οι εγγυημένες τιμές και ο προνομιακός δασμός που ισχύουν για τις χώρες AΚΕ και την Ινδία, καθώς και οι ρυθμίσεις για την πρόσβαση των χωρών που καλύπτονται από την πρωτοβουλία EBA με μηδενικό δασμό και χωρίς περιορισμούς από την περίοδο 2009/10, το μέσο των μεγίστων αναγκών εφοδιασμού θα καταστεί περιττό.

Ωστόσο, όπως στην περίπτωση των χωρών ΑΚΕ και της Ινδίας, θα πρέπει να εξακολουθήσει η παρακολούθηση των εισαγωγών ζάχαρης και της καταγωγής τους με ανάλυση κατά χώρα.

3. Επιπτώσεις της προτεινόμενης μεταρρύθμισης

3.1. Δημοσιονομικές επιπτώσεις

Το ετήσιο κόστος της προτεινόμενης μεταρρύθμισης δεν υπερβαίνει τις δαπάνες που συνεπάγεται το σενάριο διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος, το οποίο εκπόνησε η Επιτροπή όταν, κατά την υποβολή των προτάσεών της για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ, τον Ιανουάριο του 2003, κατέθεσε προβλέψεις δαπανών για την ΚΓΠ έως το 2013. Το κόστος για την ΚΓΠ των νέων μέτρων που προτείνονται για τον συγκεκριμένο κλάδο, των οποίων το κυριότερο στοιχείο είναι η χορήγηση άμεσης αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς θα αντισταθμιστεί από την εξοικονόμηση πόρων χάρη στη σημαντική μείωση των δαπανών για επιστροφές κατά την εξαγωγή και στην κατάργηση των επιστροφών κατά την παραγωγή ζάχαρης για τη χημική βιομηχανία και τη φαρμακοβιομηχανία και της ενίσχυσης για ραφινάρισμα.

Κατά το χρόνο πλήρους εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων όσον αφορά τον τομέα, τα κονδύλια για την άμεση στήριξη εισοδήματος θα ανέρχονται ετησίως σε 1 340 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τις επιστροφές κατά την εξαγωγή ζάχαρης και για τις επιστροφές κατά την εξαγωγή ζάχαρης που περιέχεται σε εξαγόμενα μεταποιημένα προϊόντα, υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ για κάθε περίπτωση. Ωστόσο, το ποσό αυτό ενδέχεται να είναι μικρότερο εάν από το σύστημα διαφοροποίησης προκύψει η ακύρωση σημαντικού αριθμού ποσοστώσεων και αντίστοιχη μείωση των εξαγόμενων ποσοτήτων. Οι ενδεχόμενες δαπάνες στο πλαίσιο του συστήματος ιδιωτικής αποθεματοποίησης θα είναι περιορισμένες και θα προκύψουν μόνο εάν οι τιμές αγοράς κινδυνεύσουν να μειωθούν σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα από την τιμή αναφοράς.

Όσον αφορά τους ίδιους πόρους, το 75% των ποσών που προκύπτουν από το σύστημα εισφορών στην παραγωγή λογίζονται ως έσοδα του προϋπολογισμού (360 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2004). Μελλοντικά, τα έσοδο αυτά θα μειωθούν δραστικά και ενδέχεται να εξαφανιστούν ως άμεση συνέπεια της ευθυγράμμισης των ποσοστώσεων παραγωγής ζάχαρης με την κατανάλωση της ΕΕ.

3.2. Οικονομικές επιπτώσεις

Παρά τις σημαντικές μειώσεις της εσωτερικής τιμής προς όφελος των καταναλωτών, η νέα ρύθμιση όσον αφορά τη χρήση ζάχαρης από τη χημική βιομηχανία και τη φαρμακοβιομηχανία αναμένεται ότι θα επιφέρει οριακή προσαρμογή της κατανάλωσης ζάχαρης που υπόκειται σε ποσόστωση.

Λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής ζάχαρης στην ΕΕ, προβλέπεται ότι οι εισαγωγές από προνομιακούς εταίρους θα αυξηθούν μόνο κατά 0,5 εκατ. τόνους, δηλ. από 1,9 σε 2,4 εκατ. τόνους ζάχαρης. Με δεδομένη τη σταθεροποίηση του καθεστώτος εισαγωγών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση του όγκου των εισαγωγών θα είναι η επίδραση των ρυθμίσεων που προβλέπουν μηδενικό δασμό για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες τις οποίες καλύπτει η συμφωνία EBA.

Το συνδυασμένο αθροιστικό αποτέλεσμα των προτάσεων για μείωση της τιμής στήριξης και της ποσόστωσης προβλέπεται ότι θα είναι να ελαττωθεί σημαντικά ο όγκος της παραγωγής ζάχαρης βάσει ποσόστωσης στην ΕΕ, από 17,3 σε 14,5 εκατ. τόνους ετησίως. Στις συνθήκες αυτές, μπορεί να αναμένεται ότι η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων δεν θα συνεχιστεί σε όλες τις περιοχές παραγωγής της ΕΕ.

Επιπλέον, οι επιδοτούμενες εξαγωγές ζάχαρης της ΕΕ προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 2,0 εκατ. τόνους περίπου, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του συνολικού όγκου της παραγωγής στην ΕΕ.

4. Χρονοδιάγραμμα και επανεξέταση των προτεινόμενων ρυθμίσεων

Με την παρούσα ανακοίνωση, η Επιτροπή προτείνει σημαντικές αλλαγές σε πολλά από τα μέσα του ισχύοντος καθεστώτος της ΕΕ όσον αφορά τη ζάχαρη.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν οι βάσεις ενός νέου καθεστώτος για τη ζάχαρη, να διανοιχθεί νέα προοπτική για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον κλάδο της ζάχαρης στην ΕΕ και να αντιμετωπιστούν οι εμπορικές επιπτώσεις αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί, το σύνολο των προτάσεων που περιγράφονται συνοπτικά στα προηγούμενα πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή από την περίοδο εμπορίας 2005/06 για τρία έτη.

Επειδή, ωστόσο, επικρατεί επί του παρόντος αβεβαιότητα για την έκβαση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων στον ΠΟΕ και για τα πραγματικά αποτελέσματα της συμφωνίας EBA, η Επιτροπή προτείνει να επανεξεταστούν το 2008 τα επίπεδα τιμών και ποσοστώσεων που προβλέπονται από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση.

Top