EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0751

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της δωροδοκίας

/* COM/2003/0751 Τελικό */

52003PC0751

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της δωροδοκίας /* COM/2003/0751 Τελικό */


Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της δωροδοκίας

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Ιστορικο

Στο ψήφισμά της 55/61 της 4ης Δεκεμβρίου 2000, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να συστήσει ειδική επιτροπή ανοικτή σε όλα τα κράτη η οποία θα έχει ως καθήκον να εκπονήσει μια αποτελεσματική διεθνή νομική πράξη κατά της δωροδοκίας, και ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει διακυβερνητική ανοικτή ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα εξετάσει και θα προετοιμάσει σχέδιο όρων αναφοράς για την διαπραγμάτευση της εν λόγω πράξης.

Στο ψήφισμά της 55/188 της 20ής Δεκεμβρίου 2000, η Γενική Συνέλευση επανέλαβε το αίτημά της προς το Γενικό Γραμματέα, όπως αυτό εκφράστηκε στο ψήφισμα 55/61, και κάλεσε την ομάδα εμπειρογνωμόνων να εξετάσει το θέμα των παράνομων μεταφορών πόρων και την επιστροφή των εν λόγω πόρων στη χώρα καταγωγής τους.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2002 και Οκτωβρίου 2003, η ειδική επιτροπή για τη διαπραγμάτευση Σύμβασης κατά της δωροδοκίας πραγματοποίησε επτά συνεδριάσεις και, ως εκ τούτου, εκπλήρωσε την αποστολή που της είχε ανατεθεί από τη Γενική Συνέλευση και η οποία είχε ως αντικείμενο την προπαρασκευή σχεδίου σύμβασης έως το τέλος του 2003.

2. Αποτελεσματα των διαπραγματευσεων για τη συμβαση κατά της δωροδοκιασ

Στις 31 Οκτωβρίου 2003, η 58η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα το οποίο περιελάμβανε την έγκριση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της δωροδοκίας. Η Σύμβαση θα είναι ανοικτή προς υπογραφή στο πλαίσιο της διάσκεψης υπογραφής υψηλού πολιτικού επιπέδου η οποία θα διεξαχθεί στη Μέριδα του Μεξικού από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2003.

Πριν από την τρίτη συνεδρίαση της ειδικής διαπραγματευτικής επιτροπής για τη Σύμβαση κατά της δωροδοκίας, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να διαπραγματευθεί τις διατάξεις της Σύμβασης οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Κοινότητας και εξέδωσε διαπραγματευτικές οδηγίες.

Η Επιτροπή, με βάση τις εν λόγω διαπραγματευτικές οδηγίες και σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προσχωρούσες και τις υποψήφιες χώρες καθώς και τις χώρες της Ομάδας των Οκτώ (G8) που δεν είναι μέλη της ΕΕ, συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις της ειδικής επιτροπής .

Η Επιτροπή θεωρεί ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχε θέσει το Συμβούλιο στις διαπραγματευτικές οδηγίες του. Ιδίως, η Σύμβαση προβλέπει, στο κεφάλαιό της για τα προληπτικά μέτρα και την τεχνική βοήθεια, υψηλού επιπέδου μέτρα στους τομείς που καλύπτονται από κοινοτική αρμοδιότητα, ιδίως όσον αφορά τις διατάξεις της συνθήκης ΕΚ για την εσωτερική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, λογιστικά πρότυπα στον ιδιωτικό τομέα και πρότυπα σχετικά με τη διαφάνεια και την ισότητα πρόσβασης όλων των υποψηφίων στις δημόσιες συμβάσεις και στις αγορές υπηρεσιών, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη της δωροδοκίας. Η κοινοτική πολιτική στον τομέα της τεχνικής βοήθειας και της αναπτυξιακής συνεργασίας συμπληρώνει τις πολιτικές που ακολουθούνται από τα κράτη μέλη και περιλαμβάνει διατάξεις για την καταπολέμηση της δωροδοκίας.

Αν η Κοινότητα καταστεί μέρος της Σύμβασης, θα θεωρηθεί "κράτος-μέρος" εντός των ορίων της αρμοδιότητάς της. Οι διατάξεις που αναφέρονται σε θέματα όπως η δημιουργία οργανισμών πρόληψης και καταπολέμησης της δωροδοκίας (άρθρο 6), το προσωπικό και οι κανόνες πρόσληψης (άρθρο 7), οι κώδικες δεοντολογίας των δημόσιων υπαλλήλων (άρθρο 8), οι δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 9), ή η πληροφόρηση του κοινού και η διαφάνεια (άρθρο 10), μπορούν να εφαρμοσθούν στην Κοινότητα. Η αποδοχή τέτοιου είδους δεσμεύσεων σε ό,τι αφορά τη διοίκηση της Κοινότητας, που θα μπορούσε να θίξει εσωτερικές πράξεις κοινοτικού δικαίου, εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κοινότητας.

Δεδομένου ότι ο χρόνος μέχρι τη διάσκεψη υπογραφής είναι περιορισμένος, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ακριβής έκταση της συμμετοχής της Κοινότητας δεν πρέπει να προσδιορισθεί τη στιγμή της υπογραφής. Πάντως, η παρούσα πρόταση δεν θίγει τις εξουσίες της Κοινότητας βάσει των οποίων θα συναφθεί η Σύμβαση.

3. Συμπερασματα

Το άρθρο 67 της Σύμβασης προβλέπει ότι οι οργανισμοί περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης, και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, μπορούν να γίνουν μέρη της σύμβασης εφόσον ένα από τα κράτη μέλη τους έχει ήδη προσχωρήσει στην εν λόγω Σύμβαση.

Στο ψήφισμά της αριθ. 58/4 της 31ης Οκτωβρίου 2003, η Γενική Συνέλευση κάλεσε όλα τα κράτη και τους αρμόδιους οργανισμούς περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης να υπογράψουν και να κυρώσουν τη Σύμβαση το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να εξασφαλισθεί η ταχεία έναρξη της ισχύος της.

Δεδομένου ότι τα κράτη μέλη έχουν δηλώσει ότι θα υπογράψουν τη Σύμβαση μόλις αυτή ανοικτεί προς υπογραφή στη Μέριδα, Μεξικό, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα είναι επίσης σε θέση να την υπογράψει. Για το σκοπό αυτό, η Προεδρία του Συμβουλίου πρέπει να ορίσει δύο πρόσωπα τα οποία θα είναι εξουσιοδοτημένα να υπογράψουν, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της δωροδοκίας.

Η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου που υποβάλλεται από την Επιτροπή, περιέχει ένα μόνον άρθρο με το οποίο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου εξουσιοδοτείται να ορίσει τα πρόσωπα που μπορούν να υπογράψουν, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της δωροδοκίας.

Για τους προαναφερθέντες λόγους, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να εγκρίνει τη συνημμένη απόφαση.

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της δωροδοκίας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδιαίτερα τα άρθρα 47 παράγραφος 2, 57 παράγραφος 2, 95, 179 και 181 σε συνδυασμό με το πρώτο εδάφιο του άρθρου 300 παράγραφος 2,

την πρόταση της Επιτροπής [1],

[1] ΕΕ C ..., ..., σ. ...

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να διαπραγματευθεί τα στοιχεία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της δωροδοκίας τα οποία καλύπτονται από κοινοτική αρμοδιότητα και τα οποία η Επιτροπή διαπραγματεύθηκε ανάλογα.

(2) Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και η Σύμβαση που προέκυψε θα είναι ανοικτή προς υπογραφή από τα κράτη μέλη στη Μέριδα (Μεξικσ) από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2003 και στη συνέχεια στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2005.

(3) Σύμφωνα με το άρθρο της 67 παράγραφος 2, η Σύμβαση είναι επίσης ανοικτή προς υπογραφή από οργανισμούς περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης, εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους, υπό τον όρο ότι αυτή έχει υπογραφεί από τουλάχιστον ένα από τα συμβαλλόμενα κράτη μέλη τους.

(4) Δεδομένου ότι τα κράτη μέλη έχουν δηλώσει ότι θα υπογράψουν τη Σύμβαση μόλις αυτή θα είναι ανοικτή προς υπογραφή στη Μέριδα, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να πράξει το ίδιο,

(5) Ο ακριβής βαθμός κοινοτικής συμμετοχής στη Σύμβαση θα καθοριστεί στην απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη της Σύμβασης.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Υπό την επιφύλαξη ενδεχόμενης σύναψης σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου εξουσιοδοτείται με την παρούσα απόφαση να διορίσει τα πρόσωπα που μπορούν να υπογράψουν, εξ ονόματος της Κοινότητας, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της δωροδοκίας.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Top