EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0621

Πρόταση οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την άδεια οδήγησης (αναδιατυπωμένη έκδοση)

/* COM/2003/0621 τελικό - COD 2003/0252 */

52003PC0621

Πρόταση οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την άδεια οδήγησης (αναδιατυπωμένη έκδοση) /* COM/2003/0621 τελικό - COD 2003/0252 */


Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την άδεια οδήγησης (αναδιατυπωμένη έκδοση)

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Εισαγωγή

Ιστορικό

Η οδηγία 91/439/ΕΟΚ για την άδεια οδήγησης [1] διέπεται από δύο κύριες αρχές: ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της Κοινότητας και συμβολή στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Αυτές οι αρχές συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο γνώμονα για τη μελλοντική νομοθεσία στον τομέα των αδειών οδήγησης.

[1] ΕΕ L 237, 24.8.1991, σ. 1.

Από ποσοτικής πλευράς η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τις άδειες οδήγησης έχει άμεση επίπτωση σε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών της Κοινότητας. Εκτιμάται πως το 60% του συνολικού πληθυσμού της Ένωσης διαθέτει άδεια οδήγησης σε ισχύ (περίπου 200 εκατομμύρια πολίτες). Πολλοί από τους πολίτες αυτούς πραγματοποιεί διασυνοριακά ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ιδιωτικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς, και κάθε χρόνο πολλοί πολίτες αλλάζουν χώρα διαμονής. Κατά συνέπεια η άμεση επίπτωση της κοινοτικής νομοθεσίας για τις άδειες οδήγησης στους πολίτες δεν μπορεί να υποεκτιμηθεί.

Στο πρόσφατο παρελθόν ελήφθησαν ορισμένα μέτρα προκειμένου να εναρμονιστούν τα υφιστάμενα εθνικά συστήματα χορήγησης άδειας. Ωστόσο, η νομοθεσία σχετικά με τις άδειες οδήγησης αναπτύχθηκε σε διάφορα στάδια και κατά συνέπεια ο βαθμός της εναρμόνισης διαφόρων πλευρών ήταν μάλλον περιορισμένος. Μέχρι την έκδοση της οδηγίας του Συμβουλίου αριθ. 80/12/ΕΟΚ, η κύρια πράξη διεθνούς δικαίου ήταν η Σύμβαση της Βιέννης για την οδική κυκλοφορία (1968) [2]. Αντικείμενο της σύμβασης αυτής ήταν η διεθνής διασυνοριακή κυκλοφορία. Κάθε φορά που ένας πολίτης της Κοινότητας εγκατασταίνονταν σε κάποιο άλλο κράτος μέλος ίσχυαν διμερείς συμφωνίες. Σε πολλές περιπτώσείς, οι πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να ανταλλάξουν τις άδειές τους και να υποστούν άλλη μια εξέταση στη θεωρία, την πρακτική καθώς και ιατρική εξέταση προκειμένου να αποκτήσουν άδεια οδήγησης, που να έχει εκδοθεί από το νέο κράτος μέλος της μόνιμης κατοικίας. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως αυτή η πρακτική αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη διακίνηση των ατόμων και κάλεσε τα κοινοτικά όργανα να θεσπίσουν την αναγκαία νομοθεσία στον τομέα αυτό [3]. Έτσι η «Πρώτη οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 80/1263/ΕΟΚ για την εισαγωγή κοινοτικής άδειας οδήγησης» [4] καθιέρωσε την αρχή πως οι άδειες οι οποίες εκδίδονται από άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να αναγνωρίζονται χωρίς την επιβολή νέων ελέγχων. Ο κάτοχος της άδειας ωστόσο ήταν ακόμη υποχρεωμένος να ανταλλάξει την άδειά του εντός έτους από την εγκατάστασή τους στο νέο κράτος μέλος.

[2] Σύμβαση για την οδική κυκλοφορία, 8 Νοεμβρίου 1968, σειρά συνθηκών Ηνωμένων Εθνών, Τόμος 1042, σ. 17.

[3] Υπόθεση 16/78 Choquet [1978] Συλλογή Νομολογίας του Δικαστηρίου 2293.

[4] ΕΕ L 375, 31.12.1991, σ. 1.

Με την απαίτηση για υποχρεωτική ανταλλαγή των αδειών, διατηρήθηκε ένα διοικητικό εμπόδιο στην ελεύθερη διακίνηση των προσώπων στα πλαίσια του νομικού πλαισίου που καθιερώθηκε με την οδηγία 80/1263/ΕΟΚ. Συχνά οι πολίτες αγνοούσαν αυτή τη νομική υποχρέωση, γεγονός που δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι δεν υπήρχε ένδειξη για την υποχρέωση αυτή καταγεγραμμένη πάνω στην άδεια οδήγησης. Η οδηγία 91/439/ΕΟΚ κατήργησε αυτή τη διοικητική διαδικασία και εισήγαγε την υποχρεωτική αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης. Ωστόσο η θέση σε ισχύ και σε εφαρμογή αυτής της αρχής εμποδίστηκε από το γεγονός ότι οι περίοδοι ισχύος των αδειών και η περιοδικότητα των ιατρικών εξετάσεων δεν ήταν εναρμονισμένες. Καθώς τα νομικά συστήματα σχετικά με τις άδειες οδήγησης συνεχίζουν να διαφέρουν σημαντικά στα σημεία αυτά στα 18 κράτη μέλη του ΕΟΧ, η νομική αβεβαιότητα για τους πολίτες που εγκαθίστανται σε ένα άλλο κράτος μέλος αυξήθηκε αντί να μειωθεί. Αυτό εξηγείται λεπτομερώς στην «Ερμηνευτική ανακοίνωση της Επιτροπής για την κοινοτική άδεια οδήγησης» που εξέδωσε η Επιτροπή το Μάρτιο του 2002 [5].

[5] ΕΕ C 77, 28.3.2002, σ. 5.

Έχει ουσιώδη σημασία η κατάργηση αυτής της νομικής αβεβαιότητας για τους πολίτες, αβεβαιότητα που εμποδίζει την ελεύθέρη διακίνησή τους. Αυτή η πλευρά των αδειών οδήγησης εμπίπτει στα πλαίσια των πολύ ευρύτερων στόχων που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα πλαίσια της «ημερήσιας διάταξης της Λισσαβόνας», συγκεκριμένα την επίτευξη της κατά 100% λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Η κατάργηση του τελευταίου εμποδίου στην ελεύθερη διακίνηση στον τομέα αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως η ολοκλήρωση μιας διαδικασίας σταδιακής εναρμόνισης.

Προστασία κατά της πλαστογράφησης

Ένα ζήτημα το οποίο έχει αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία, σίγουρα μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, είναι το ζήτημα της προστασίας κατά της πλαστογράφησης. Το ζήτημα αυτό τέθηκε σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και από τους κυβερνητικούς εμπειρογνώμόνες που είναι αρμόδιοι για τις άδειες οδήγησης, και θεωρήθηκε ζήτημα υψίστης σπουδαιότητας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στα πλαίσια ης παρούσας κατάστασης είναι σχεδόν αδύνατη η σωστή επιβολή του νόμου σχετικά με τις άδειες οδήγησης. Λόγω της έλλειψης εναρμόνισης σχετικά με τις περιόδους ισχύος, υπάρχουν πάνω από 80 διαφορετικά υποδείγματα και αντίστοιχα διαφορετικά δικαιώματα οδήγησης που είναι έγκυρα και κυκλοφορούν στα κράτη μέλη. Όμως μια άδεια οδήγησης όχι μόνο επιτρέπει την πρόσβαση σε κάθε είδους όχημα, με πιθανώς σημαντικό βάρος και διαστάσεις. σε πολλές χώρες της ΕΕ είναι επίσης δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως έγγραφο ταυτότητας για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ή την κράτηση θέσεων σε αεροπλάνα.

Κατά συνέπεια, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία κατά της πλαστογράφησης και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, προτείνεται ως πρώτο βήμα να ληφθούν τώρα τα ακόλουθα μέτρα:

* το υπόδειγμα της άδειας οδήγησης σε χαρτί δεν θα μπορεί πλέον να χορηγείται με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό του αριθμού των υποδειγμάτων αδείας που κυκλοφορούν σήμερα. Το μόνο υπόδειγμα κοινοτικής άδειας οδήγησης που θα πρέπει να χορηγείται θα είναι το πλαστικό τύπου «πιστωτικής» κάρτας που επιτρέπει υψηλότερη προστασία κατά της πλαστογράφησης.

* είναι δυνατόν να βελτιωθεί περαιτέρω η προστασία κατά της πλαστογράφησης αν υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής μικροκυκλώματος. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη που επιλέγουν την εισαγωγή μικροκυκλώματος στην άδεια οδήγησης, να επαναλάβουν τις πληροφορίες που είναι τυπωμένες πάνω στην κάρτα μέσα στο μικροκύκλωμα. Αυτή η περιορισμένη λειτουργία κάνει κατά συνέπεια δυνατή την αύξηση της προστασίας κατά της πλαστογράφησης (π.χ. είναι δυνατή η ασφάλιση της κάρτας με την χρησιμοποίηση λόγου χάριν κατάλληλης υποδομής δημόσιου κλειδιού (PKI) ή και ψηφιακής υπογραφής) με ταυτόχρονη εξασφάλιση της προστασίας των δεδομένων και των πληροφοριών που αφορούν τους πολίτες. Η λειτουργία του μικροκυκλώματος περιορίζεται ρητά στη λειτουργία της άδειας οδήγησης. Κατά συνέπεια διασφαλίζεται η δυνατότητα αφαίρεσης της άδειας μετά από σοβαρή παράβαση.

* εισαγωγή της έννοιας της περιορισμένης διοικητικής ισχύος των αδειών οδήγησης. Αυτό συνεπάγεται :

* την εισαγωγή περιοδικής διοικητικής ανανέωσης των αδειών οδήγησης που θα επιτρέψει την συνεχή επικαιροποίηση της προστασίας κατά της πλαστογράφησης για όλες τις άδειες.

* την ταυτόχρονη δυνατότητα επικαιροποίησης της φωτογραφίας πάνω στην άδεια, που αποτελεί άλλο ένα στοιχείο καταπολέμησης της πλαστογραφίας το οποίο διευκολύνει τη διαχείριση και επιβολή του νόμου όσον αφορά τις άδειες οδήγησης.

Η περιορισμένη διοικητική ισχύς δεν αναιρεί το δικαίωμα οδήγησης συγκεκριμένης κατηγορίας οχήματος, υποχρεώνει απλώς στην ανανέωση του εγγράφου το οποίο αποδεικνύει το δικαίωμα αυτό. Οι πολίτες θα διατηρήσουν τα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει αλλά η τακτική ανανέωση του εγγράφου θα βοηθήσει να περιοριστούν οι εκτεταμένες δυνατότητες για πλαστογράφηση που υφίστανται σήμερα.

Αυτό ακριβώς το τελευταίο μέτρο θα επιτρέψει ταυτόχρονα την πλήρη κατάργηση των τελευταίων εμποδίων που παραμένουν για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Καθώς όλες οι νεοεκδιδόμενες άδειες οδήγησης θα έχουν την ίδια διοικητική ισχύ, η οποία θα εμφαίνεται πάνω στην άδεια οδήγησης, δεν θα απαιτείται η εφαρμογή ή ο υπολογισμός επιπλέον εθνικών κανόνων όπως ισχύει σήμερα. Το δικαίωμα οδήγησης καθιερώνεται σαφώς από το ίδιο το έγγραφο και έτσι είναι εύκολο να αναγνωριστεί από τον κάτοχο, τις διοικητικές αρχές και τις αρχές επιβολής του νόμου.

Όσον αφορά τις άδειες οδήγησης που κυκλοφορούν ήδη, η παρούσα πρόταση με την νεοεισαγόμενη διοικητική ισχύ, καταργεί το δικαίωμα των κρατών μελών να εφαρμόζουν την δική τους περίοδο ισχύος στους κατόχους αδειών που εκδίδονται από άλλα κράτη μέλη οι οποίοι εγκαθίστανται επίσημα στην επικράτειά τους. Οι άδειές τους θα παραμείνουν σε ισχύ όπως αναφέρεται στην άδεια οδήγησης. Πριν από τη λήξη, ο κάτοχος της άδειας θα πρέπει να ανανεώσει την άδεια οδήγησης στο κράτος μέλος όπου είναι η κανονική του κατοικία. Οι διατάξεις αυτές θα εξασφαλίσουν τέλος την αναγκαία νομική ασφάλεια για τον κάτοχο άδειας οδήγησης.

Δεν υποβάλλεται πρόταση αντικατάστασης όλων των υφιστάμενων παλαιών υποδειγμάτων άδειας οδήγησης, είτε λόγω έλλειψης επαρκούς προστασίας κατά της πλαστογράφησης, είτε λόγω διαφορετικών περιόδων ισχύος. Μια τέτοια διάταξη θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να αντικατασταθούν εκατομμύρια άδειες οδήγησης, μια επιχείρηση τέτοιας κλίμακας που θα ήταν δύσκολη η διαχείρισή της ακόμη και αν αυτή κατανέμονταν σε περίοδο πέντε ή δέκα ετών. Κατά συνέπεια προτείνεται η περιορισμένη διοικητική ισχύς να εφαρμόζεται μόνο στις άδειες οδήγησης που χορηγούνται από την ημερομηνία εφαρμογής της παρούσας οδηγίας. Αυτό θα οδηγήσει σε βαθμιαία απόσυρση των παλαιών υποδειγμάτων.

Φυσικά, η μη ανανέωση όλων των υφιστάμενων αδειών συνεπάγεται πως για μια παρατεταμένη περίοδο, ορισμένα παλιά υποδείγματα αδειών που βρίσκονται σε κυκλοφορία, θα παρουσιάζουν χαμηλότερη προστασία κατά της πλαστογράφησης. Ωστόσο, η οδηγία 91/439/ΕΟΚ υποχρέωσε ήδη τα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα κατά της πλαστογράφησης, και το άρθρο αυτό ξαναδιατυπώθηκε προκειμένου να συμπεριλάβει την παρακολούθηση όσον αφορά την πλαστογράφηση παλαιότερων υποδειγμάτων αδειών οδήγησης, γεγονός που οδηγεί ενδεχομένως στην απόσυρση των παλαιών υποδειγμάτων. Αυτό επιτρέπει τη διάκριση μεταξύ παλαιότερων υποδειγμάτων που διαθέτουν επαρκή προστασία κατά της πλαστογράφησης και εκείνων που δεν διαθέτουν καθόλου προστασία. Με την παρούσα πρόταση η Επιτροπή θα έχει τα μέσα να παρακολουθήσει στενά το ζήτημα αυτό και να ξεκινήσει τις αναγκαίες διαδικασίες εάν αυτά τα υποδείγματα αδειών δεν αποσυρθούν από τα ίδια τα κράτη μέλη. Ωστόσο, η ευθύνη ανήκει στα κράτη μέλη καθώς, με βάση την αρχή της επικουρικότητας, αυτά βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να καθορίσουν τον ρυθμό της διαδικασίας αντικατάστασης.

Όλα τα παραπάνω μέτρα - η εισαγωγή της περιορισμένης διοικητικής ισχύος των νέων αδειών που οδηγεί σε βαθμιαία μείωση του αριθμού των υποδειγμάτων αδειών, η κατάργηση του υποδείγματος κοινοτικής άδειας οδήγησης σε χαρτί και η δυνατότητα εισαγωγής μικροκυκλώματος, θα βοηθήσουν στην αύξηση του επιπέδου της προστασίας κατά της πλαστογράφησης και των δυνατοτήτων επιβολής του νόμου. Κατά συνέπεια τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν επίσης έμμεσα και στην ασφάλεια των οδικών μεταφορών, σημαντικό παράγοντα για την προστασία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένη την πρόσβαση επιτρέπεται για ορισμένους τύπους οχημάτων.

Οδική ασφάλεια

Ένα άλλο σημαντικό μέρος της παρούσας πρότασης αναφέρεται σε ζητήματα που θα υποβοηθήσουν τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Όσον αφορά την εναρμόνιση των υποκατηγοριών [6], το άρθρο 11 της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ απαιτεί από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση εντός πέντε ετών από την έναρξη ισχύος της οδηγίας (δηλαδή πριν την 1η Ιουλίου 2001). Σήμερα οι υποκατηγορίες είναι προαιρετικές. Η εναρμόνιση των υποκατηγοριών θα πρέπει να βοηθήσει την ενίσχυση της αρχής της σταδιακής πρόσβασης με την εισαγωγή κυμαινόμενης ελάχιστης ηλικίας 16 έως 24 έτη, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του οχήματος ή/και τις ευθύνες των οδηγών των συγκεκριμένων οχημάτων. Κατά συνέπεια οι προαιρετικές υποκατηγορίες θα πρέπει να επανακαθοριστούν ως υποχρεωτικές κατηγορίες. Από αυτή την άποψη τροποποιήθηκαν επίσης ορισμένοι ορισμοί οχημάτων. Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να θεωρηθούν στα πλαίσια των απαιτήσεων για την οδική ασφάλεια.

[6] Οι υποκατηγορίες που προβλέπονται από την οδηγία 91/439/ΕΟΚ είναι A1, B1, Γ1, Γ1+E, Δ1, Δ1+E. Αποτελούν υποδιαιρέσεις των κύριων κατηγοριών A - μηχανοκίνητα δίκυκλα, B - αυτοκίνητα, Γ - φορτηγά και Δ - λεωφορεία.

Η παρούσα πρόταση θα ευθυγραμμίσει επίσης την οδηγία 91/439/ΕΟΚ για τις άδειες οδήγησης με την πρόσφατη οδηγία 2003/59/ΕΚ σχετικά με την αρχική επιμόρφωση και την περιοδική κατάρτιση των οδηγών ορισμένων οδικών οχημάτων [7]. Κατά τον τρόπο αυτό η αρχή της σταδιακής πρόσβασης θα εφαρμοστεί επίσης για τους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2003/59/ΕΚ.

[7] ΕΕ L 226, 10.9.2003.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί στο σημείο αυτό η εισαγωγή κατηγορίας άδειας οδήγησης για μοτοποδήλατα. Τα μοτοποδήλατα, που αποτελούν δημοφιλές μεταφορικό μέσο, ιδίως για τους νέους, αλλά που ταυτόχρονα είναι μια από τις πιο τρωτές κατηγορίες οχήματος, δεν θα πρέπει πλέον να εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της παρούσας νομοθεσίας.

Παρόλο που οι άδειες οδήγησης έχουν εναρμονιστεί σε μεγάλο βαθμό και η αμοιβαία αναγνώριση έχει καθιερωθεί ως γενική αρχή, τα πρόσωπα που παίζουν ζωτικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, οι εξεταστές, έχουν μέχρι τώρα εξαιρεθεί του πεδίου εφαρμογής κάθε είδους εναρμόνισης. Προς το παρόν υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσής τους, παρόλο που η αποστολή του εξεταστή άδειας οδήγησης είναι ταυτόσημη σε όλα τα κράτη μέλη. Κατά συνέπεια ενδείκνυται η εισαγωγή νέου παραρτήματος IV που να καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα αρχικά προσόντα και τη διαρκή εκπαίδευση των εξεταστών. Αυτό θα έχει ενδεχομένως ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιπέδου εναρμόνισης των εξετάσεων οδήγησης σε ολόκληρη την ΕΕ και τον ΕΟΧ.

Κατά τη στιγμή της διοικητικής ανανέωσης, τα κράτη μέλη είναι δυνατόν να επιβάλουν ιατρικές εξετάσεις ή άλλα μέτρα οδικής ασφάλειας εάν το επιθυμούν. Προς το παρόν δεν θα υφίσταται παν-κοινοτική υποχρέωση για ιατρικές εξετάσεις των κατόχων αδειών οδήγησης για αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες. Για τους κατόχους αδειών οδήγησης για φορτηγά και λεωφορεία, η περιοδικότητα των ήδη υποχρεωτικών ιατρικών εξετάσεων θα εναρμονιστεί και θα συμπίπτει με αυτή της διοικητικής ανανέωσης.

Τέλος, είναι σημαντικό πως η παρούσα πρόταση αντιμετωπίζει το ζήτημα της συντονισμένης πανευρωπαϊκής εφαρμογής της αφαίρεσης αδειών οδήγησης. Αυτό θα επιτευχθεί υπογραμμίζοντας την αρχή της μοναδικότητας των αδειών οδήγησης (ένας κάτοχος, μία άδεια). Σήμερα πολλοί πολίτες εγκαθίστανται σε διαφορετικό κράτος μέλος προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για νέα άδεια οδήγησης όταν το κράτος μέλος όπου έχουν την κανονική τους κατοικία έχει αφαιρέσει την άδεια οδήγησής τους λόγω σοβαρής παράβασης οδήγησης. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά προβληματική για την οδική ασφάλεια και ισοδυναμεί de facto με παράβαση της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ [8]. Η παρούσα πρόταση αναφέρει ρητά ότι τα κράτη μέλη δεν είναι δυνατόν να εκδώσουν νέα άδεια οδήγησης για άτομο του οποίου η άδεια οδήγησης έχει αφαιρεθεί και το οποίο κατά συνέπεια είναι ακόμη κάτοχος κατά έμμεσο τρόπο άλλης άδειας οδήγησης. Η παρούσα πρόταση αντιμετωπίζει συνεπώς τον καλούμενο «τουρισμό αδειών οδήγησης» και θα πρέπει να συμπληρώσει τη Σύμβαση σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση της αφαίρεσης αδειών οδήγησης [9], η οποία αντιμετωπίζει το ίδιο ζήτημα για άτομα στο πλαίσιο της διεθνούς κυκλοφορίας, ζήτημα με το οποίο ασχολούνται οι Συμβάσεις της Γενεύης [10] και Βιέννης [11].

[8] Το άρθρο 7 παράγραφος 5 της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ προβλέπει ότι «κανένας δεν μπορεί να έχει υπό την κατοχή του άδεια οδήγησης από κράτη μέλη περισσότερα του ενός».

[9] Πράξη του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 1998 για την κατάρτιση σύμβασης σχετικά με τις αποφάσεις έκπτωσης από το δικαίωμα οδήγησης, ΕΕ C 216, 10.7.1998.

[10] Σύμβαση σχετικά με την οδική ασφάλεια, 19 Σεπτεμβρίου 1949, Σειρά συμβάσεων Ηνωμένων Εθνών, Τόμος 125, σ. 3.

[11] Βλέπε υποσημείωση 2.

Αναδιατύπωση

Η παρούσα πρόταση αποτελεί αναδιατύπωση της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ, με βάση τη Διοργανική συμφωνία για την τεχνική της αναδιατύπωσης των νομικών πράξεων [12]. Αυτό σημαίνει ότι ενσωματώνει σε ένα μοναδικό κείμενο τόσο τις ουσιαστικές τροποποιήσεις που εισάγει στην οδηγία 91/439/ΕΟΚ όσο και τις αμετάβλητες διατάξεις της οδηγίας αυτής. Η παρούσα πρόταση θα αντικαταστήσει και θα καταργήσει την οδηγία 91/439/ΕΟΚ. Αυτό θα πρέπει να βοηθήσει την Κοινοτική νομοθεσία να γίνει πιο προσιτή και διαφανής.

[12] Διοργανική συμφωνία της 28ης Μαρτίου 2001 για μια πλέον συστηματοποιημένη χρήση της τεχνικής της αναδιατύπωσης των νομικών πράξεων, ΕΕ C 77, 28.3.2002.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, οι τρεις κύριοι στόχοι της παρούσας πρότασης είναι οι ακόλουθοι:

* Μείωση των δυνατοτήτων πλαστογράφησης : κατάργηση της δυνατότητας έκδοσης υποδείγματος άδειας οδήγησης σε χαρτί προς όφελος μόνον του υποδείγματος άδειας οδήγησης σε πλαστική κάρτα. δυνατότητα εισαγωγής μικροκυκλώματος στην άδεια οδήγησης. εισαγωγή περιορισμένης διοικητικής ισχύος για όλες τις νέες άδειες που εκδίδονται από την ημερομηνία εφαρμογής της πρότασης.

* Διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών με το παραπάνω μέσο της εισαγωγής περιορισμένης διοικητικής ισχύος και με την εναρμόνιση της περιοδικότητας των ιατρικών εξετάσεων για τους επαγγελματίες οδηγούς.

* Συμβολή στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας: εισαγωγή άδειας οδήγησης για μοτοποδήλατα. επέκταση της αρχής της σταδιακής πρόσβασης σε άδειες οδήγησης για τους πιο ισχυρούς τύπους οχημάτων. εισαγωγή ελάχιστων απαιτήσεων για τα αρχικά προσόντα και τη διαρκή εκπαίδευση των εξεταστών. ενίσχυση της αρχής της μοναδικότητας της άδειας οδήγησης (ένας κάτοχος, μία άδεια).

I. Περιορισμός των δυνατοτήτων πλαστογράφησης

I.1. Περιγραφή της παρούσας κατάστασης

(1) Η άδεια οδήγησης επιτρέπει στον κάτοχό της να οδηγεί μια ορισμένη κατηγορία οχήματος. Το δικαίωμα αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό τόσο από την κοινωνία όσο και από τον εθνικό και κοινοτικό νομοθέτη. Για πολλούς ανθρώπους, η απόκτησης άδειας οδήγησης ισοδυναμεί με την πρόσβαση σε μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης. Ο νομοθέτης έχει επιβάλλει αυστηρούς κανόνες για την έκδοση και την ανανέωση των αδειών, ενέργειες που έχουν ανατεθεί σε αρμόδιες αρχές και στηρίζονται στην αρχή της κανονικής κατοικίας. Αυτό εξασφαλίζει αυστηρό έλεγχο ολόκληρης της διαδικασίας. Η οδηγία 91/439/ΕΟΚ προχωρεί μέχρι του σημείου να απαγορεύει ρητά σε οποιονδήποτε να κατέχει πάνω από μία άδεια οδήγησης.

(2) Ωστόσο, μετά την έκδοση της άδειας οδήγησης, η αυστηρή παρακολούθηση υπό τη μορφή κανονικής ανανέωσης του εγγράφου δεν εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη. Αυτή η έλλειψη εναρμόνισης των περιόδων ισχύος των αδειών οδήγησης αποτελεί τον κύριο λόγο για τον πολύ μεγάλο αριθμό διαφορετικών υποδειγμάτων άδειας οδήγησης (πάνω από 80) που ισχύουν και κυκλοφορούν προς το παρόν στα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, πολλά από τα οποία δεν συμφωνούν με τα εναρμονισμένα κοινοτικά υποδείγματα. Πολλά έχουν ηλικία αρκετών δεκαετιών και είναι πολύ εύκολο να παραποιηθούν. Ως αποτέλεσμα η επιβολή του νόμου στον τομέα των αδειών οδήγησης είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε ορισμένα κράτη μέλη. Με βάση τα δικαιώματα που εξασφαλίζει η άδεια οδήγησης, η κατάσταση αυτή θα πρέπει να βελτιωθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

(3) Προκειμένου να αποσαφηνιστεί η παρούσα κατάσταση και σύμφωνα με την υποχρέωση που περιέχεται στο άρθρο 10 της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση σχετικά με την ισοδυναμία μεταξύ ορισμένων κατηγοριών αδειών οδήγησης [13]. Η απόφαση αυτή αποτελεί επισκόπηση όλων των υποδειγμάτων αδειών σε ισχύ και καθορίζει τα αντίστοιχα δικαιώματα με βάση το άρθρο 3 της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ [14]. Οι πίνακες των ισοδυναμιών που περιέχονται στην παραπάνω απόφαση είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι και δεν αποσαφηνίζουν το ζήτημα πέρα από την απλή περιγραφή όλων των υφιστάμενων αδειών. Η εναρμόνιση των περιόδων ισχύος θα πρέπει να συμβάλλει στη σταδιακή μείωση του αριθμού των υποδειγμάτων αδειών.

[13] 2000/275/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 21ης Μαρτίου 2000, για την ισοδυναμία μεταξύ ορισμένων κατηγοριών αδειών οδήγησης, ΕΕ L 91, 12.4.2000, σ. 1.

[14] Παράδειγμα ισοδυναμίας: άδεια κατηγορίας «Β» που εκδόθηκε στη Γερμανία από την 1η Ιουνίου 1982 ως τις 2 Οκτωβρίου 1990 ισοδυναμεί με τις κατηγορίες Β, Β+Ε, Γ1 και Γ1+Ε όπως ορίζονται στο άρθρο 3 της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ.

(4) Προς το παρόν η περίοδος ισχύος για άδειες αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας σε τέσσερα κράτη μέλη δεν έχουν χρονικό περιορισμό [15]. Σε πολλά άλλα κράτη μέλη ορισμένες κατηγορίες αδειών ισχύουν για αρκετές δεκαετίες. Με την εισαγωγή εναρμονισμένης και περιοδικής υποχρεωτικής ανταλλαγής των αδειών, είναι δυνατό να επικαιροποιηθούν όλα τα νέα έγγραφα προκειμένου να εισαχθούν χαρακτηριστικά ασφάλειας τελευταίου τύπου με στόχο τη μείωση του κινδύνου παραχάραξης και πλαστογράφησης.

[15] Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία. Ωστόσο η Γαλλία αποφάσισε πρόσφατα να αλλάξει αυτή την πολιτική και πρόκειται να εφαρμόσει νέα νομοθεσία για το ζήτημα αυτό.

(5) Η περιοδική ανανέωση του εγγράφου θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει ότι η φωτογραφία πάνω στην άδεια οδήγησης είναι πρόσφατη φωτογραφία του κατόχου. Το πρόβλημα αυτό είναι πιο έντονο σε εκείνα τα κράτη μέλη όπου ισχύουν απεριόριστες περίοδοι ισχύος.

(6) Ως παράπλευρο αποτέλεσμα, τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην ασφάλεια των μεταφορών. Η ύπαρξη μειωμένου αριθμού υποδειγμάτων αδειών, με υψηλότερη προστασία εναντίον της πλαστογράφησης, τα οποία ανανεώνονται τακτικά και κατά συνέπεια μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες αποτελεσματικής εφαρμογής του νόμου και καλύτερης διαχείρισης.

I.2. Προτάσεις

Προτάση1: διαγραφή του παραρτήματος Ι, υπόδειγμα άδειας οδήγησης σε χαρτί

(7) Προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των διαφορετικών υποδειγμάτων αδειών που κυκλοφορούν και να ενισχυθεί περαιτέρω η προστασία κατά της πλαστογράφησης, ενδείκνυται η κατάργηση του κοινοτικού υποδείγματος άδειας οδήγησης σε χαρτί.

Πρόταση 2: προαιρετική εισαγωγή μικροκυκλώματος

(8) Προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η προστασία κατά της πλαστογράφησης, ενδείκνυται όπως τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μικροκύκλωμα στο κοινοτικό υπόδειγμα άδειας οδήγησης σε πλαστική κάρτα. Η επανάληψη στο μικροκύκλωμα των πληροφοριών που είναι τυπωμένες πάνω στην κάρτα καθιστά δυνατή την ενίσχυση της προστασίας κατά της πλαστογράφησης και εξασφαλίζει ταυτόχρονα την προστασία των δεδομένων και των πληροφοριών που αφορούν τους πολίτες. Η λειτουργία του μικροκυκλώματος περιορίζεται στη λειτουργία της άδειας οδήγησης. Διασφαλίζεται έτσι η δυνατότητα αφαίρεσης της άδειας μετά από σοβαρή παράβαση.

(9) Οι τεχνικές προδιαγραφές απομένουν να καθοριστούν από την Επιτροπή μέσω της διαδικασίας Επιτροπολογίας προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική διαλειτουργικότητα. Αυτό θα ενισχύσει το επίπεδο προστασίας του εγγράφου κατά της πλαστογράφησης και κατά συνέπεια να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες εφαρμογής του νόμου. Ως δευτερεύον αποτέλεσμα θα βελτιωθεί η ασφάλεια των μεταφορών και η κυκλοφορία με οχήματα γενικώς.

Πρόταση 3: Διοικητική ανανέωση (νέο άρθρο 7, παράγραφος 2)

(10) Οι άδειες για τις κατηγορίες AM, A1, A2, A, B, B1 και B+E, που θα εκδοθούν από τα κράτη μέλη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, θα έχουν μέγιστη διοικητική ισχύ 10 ετών. Οι άδειες των κατόχων που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών θα έχουν μέγιστη διοικητική ισχύ 5 ετών.

(11) Οι άδειες των κατηγοριών Γ, Γ+Ε, Γ1, Γ1+Ε, Δ, Δ+Ε, Δ1, Δ1+Ε που θα εκδοθούν από τα κράτη μέλη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας θα έχουν μέγιστη διοικητική ισχύ 5 ετών. Οι άδειες των οποίων οι κάτοχοι είναι ηλικίας άνω των 65 ετών θα έχουν μέγιστη διοικητική ισχύ ενός έτους. Αυτό αποτελεί τρέχουσα πρακτική στα περισσότερα κράτη μέλη.

(12) Η παραπάνω διοικητική ισχύς θα εφαρμόζεται για άδειες (όλων των κατηγοριών) που εκδόθηκαν από τα κράτη μέλη πριν από την έναρξη ισχύος της τροποποίησης της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ μόνο στις περιπτώσεις που η περίοδος ισχύος η οποία αναφέρεται στην άδεια λήξει ή όταν η άδεια πρέπει να αντικατασταθεί σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

(13) Η εναρμονισμένη, υποχρεωτική και τακτική διοικητική ανανέωση των αδειών οδήγησης θα βοηθήσει να επιτευχθούν οι ακόλουθοι στόχοι:

* πρόληψη της πλαστογράφησης: όλα τα έγγραφα που βρίσκονται σε κυκλοφορία θα πρέπει να επικαιροποιούνται τακτικά, με χρήση των πλέον σύγχρονων χαρακτηριστικών ασφάλειας προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα παραχάραξης και πλαστογράφησης. η φωτογραφία πάνω στο έγγραφο θα είναι πρόσφατη φωτογραφία του κατόχου.

* σταδιακή μείωση του αριθμού των υποδειγμάτων αδειών που κυκλοφορούν: αυτό θα βοηθήσει στην αποσαφήνιση της πολύπλοκης παρούσας κατάστασης και θα εξασφαλίσει καλύτερες δυνατότητες για την εφαρμογή του νόμου.

* βελτίωση της ελεύθερης διακίνησης των κατόχων αδειών: η ισχύς των αδειών θα εναρμονιστεί, και δεν θα υφίστανται πλέον περιορισμοί που θα προκύπτουν από την εφαρμογή εθνικών περιόδων ισχύος ή από την επιβολή τακτικών ιατρικών εξετάσεων.

(14) Ο κανόνας δεν θα επηρεάσει τα ήδη αποκτημένα δικαιώματα και κατά συνέπεια θα ισχύσει μόνο στις νεοεκδιδόμενες άδειες. Η νεοεισαχθείσα διοικητική ισχύς θα ισχύσει μόνο στην περίπτωση που μια άδεια η οποία είχε εκδοθεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να ανανεωθεί ή στην περίπτωση απώλειας ή κλοπής. Τη στιγμή αυτή θα πρέπει να εκδοθεί το μοναδικό υπόδειγμα άδειας οδήγησης σε πλαστική κάρτα που καθορίζεται στην παρούσα οδηγία σύμφωνα με το άρθρο 1.1 και το παράρτημα Ι.

(15) Λόγω της σπουδαιότητας των δικαιωμάτων που παρέχει η άδεια οδήγησης κατηγορίας Γ ή Δ (ή οι σχετικές υποκατηγορίες και κατηγορίες με ρυμουλκούμενο) η περίοδος ισχύος της άδειας αυτής, όταν χορηγείται σε άτομα ηλικία άνω των 65 ετών, θα περιοριστεί στο ένα έτος.

II. Διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών

III.1. Περιγραφή της παρούσας κατάστασης

(16) Το άρθρο 1 παράγραφος 2 της οδηγίας 91/439/EΟΚ ορίζει ότι όλες οι άδειες οδήγησης που χορηγούν τα κράτη μέλη πρέπει να αναγνωρίζονται αμοιβαία. Η αρχή αυτή ισχύει χωρίς περαιτέρω υποχρέωση [16].

[16] Ο καθορισμός του πεδίου εφαρμογής της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης καθιερώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην παράγραφο 26 της υπόθεσης C-193/94 Skanavi: "Το άρθρο 1 παράγραφος 2 [...] προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση, χωρίς διατύπωση, των αδειών οδήγησης που εκδίδονται από τα κράτη μέλη». Παράδειγμα διατύπωσης είναι δυνατό να θεωρηθεί η υποχρεωτική καταγραφή των αδειών με την ευκαιρία της εγκατάστασης σε άλλο κράτος μέλος.

(17) Προς το παρόν η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης των αδειών που χορηγούνται σε ένα κράτος μέλος δυσχεραίνεται από την τακτική εφαρμογή των εθνικών διατάξεων σχετικά με την ισχύ των αδειών και την περιοδικότητα των ιατρικών εξετάσεων. Η πρακτική αυτή βρίσκεται σε συμφωνία με το άρθρο 1 παράγραφος 3, που αποτελεί εξαίρεση της γενικής αρχής του άρθρου 1 παράγραφος 2 που αναφέρθηκε παραπάνω.

(18) Μέσω της εφαρμογής του άρθρου 1 παράγραφος 3, ένας πολίτης της Κοινότητας που αλλάζει την κανονική του κατοικία από ένα κράτος μέλος σε άλλο, είναι δυνατό να υποχρεωθεί να υποστεί ιατρική εξέταση ή να διαπιστώσει πως η άδειά του λήγει σε διαφορετικό χρόνο από αυτόν που σημειώνεται πάνω στην άδεια, και οποίος θα ίσχυε στο κράτος μέλος το οποίο εξέδωσε την άδειά του. Προς το παρόν, όλα σχεδόν τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικά καθεστώτα όσον αφορά τις ιατρικές εξετάσεις και την περίοδο ισχύος των αδειών. Αυτό σημαίνει πως κανένας σχεδόν πολίτης που εγκαθίσταται σε ένα άλλο κράτος μέλος δεν είναι δυνατό να γνωρίζει πότε θα λήξει η άδειά του/της λόγω των διαφορετικών περιόδων ισχύος, ούτε γνωρίζει πότε οφείλει να υποστεί την ιατρική εξέταση που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας αυτής.

(19) Προκειμένου να επιτευχθεί σε γενική κλίμακα η αποτελεσματική αμοιβαία αναγνώριση όλων των αδειών που χορηγούνται από τα κράτη μέλη, θα πρέπει να υιοθετηθούν τα μέτρα που περιγράφονται παρακάτω σχετικά με τις περιόδους ισχύος και τις ιατρικές εξετάσεις.

Περίοδοι ισχύος

(20) Οι περίοδοι ισχύος των αδειών δεν έχουν ακόμη εναρμονισθεί. Σε ορισμένα κράτη μέλη ορισμένες κατηγορίες χορηγούνται για όλη τη διάρκεια της ζωής του κατόχου. Σε άλλα οι άδειες πρέπει να ανανεώνονται σε τακτά διαστήματα ή μετά από κάποια ορισμένη ηλικία.

(21) Το άρθρο 1 παράγραφος 3 προβλέπει πως τα κράτη μέλη είναι δυνατό να εφαρμόσουν τις εθνικές τους διατάξεις για την περίοδο ισχύος των αδειών. Στην πράξη τα καθεστώτα ισχύος διαφέρουν ευρέως ανάμεσα στα κράτη μέλη. Ως αποτέλεσμα, στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει διαφορετική περίοδος ισχύος για τον κάτοχο άδειας στην περίπτωση που αλλάξει κατοικία. Στην περίπτωση για παράδειγμα που ο Γερμανός κάτοχος άδειας μετακομίσει στις Κάτω Χώρες, θα διαθέτει έγγραφο το οποίο αναφέρει πως η άδεια ισχύει για όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι Κάτω Χώρες θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία τους για τις περιόδους ισχύος και θα υποχρεώσουν τον Γερμανό κάτοχο της άδειας να ανταλλάξει την άδειά του μετά από περίοδό 10 ετών. Ή αν για παράδειγμα, ένας Σουηδός κάτοχος άδειας πάει να ζήσει στην Ισπανία για να απολαύσει μερικά από τα χρόνια του ως συνταξιούχος, θα αντιμετωπίσει την ισπανική νομοθεσία που απαιτεί τακτικές ιατρικές εξετάσεις και ανανεώσεις της άδειας (αντί της καθαρά διοικητικής ανανέωσης κάθε 10 χρόνια που ισχύει στη Σουηδία). Η κατάσταση αυτή δημιουργεί νομική αβεβαιότητα και έλλειψη διαφάνειας. Αυτό έχει εκφραστεί από τα παράπονα που έχει λάβει η Επιτροπή από εκατοντάδες πολίτες, με αποτέλεσμα η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης να μην έχει επιτευχθεί αποτελεσματικά στην πράξη και να μην διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνησή τους.

(22) Όσον αφορά τους κατόχους αδειών που εγκαθίστανται ως μόνιμοι κάτοικοι σε άλλο κράτος μέλος, ανακύπτει το πρόσθετο πρακτικό πρόβλημα του υπολογισμού των περιόδων ισχύος. Δεδομένου ότι οι περίοδοι διαφέρουν για όλα τα κράτη μέλη, ο κάτοχος της άδειας είναι δυνατό να υποχρεωθεί να ανταλλάξει την άδειά του σε ένα κράτος μέλος στο οποίο ισχύει μικρότερη περίοδος ισχύος, γεγονός που υπονομεύει την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης.

(23) Η κατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις αρχές και δημιουργεί νομική αβεβαιότητα. Δεν είναι δυνατό να εμπιστευθεί κανείς τις πληροφορίες που περιέχονται στην άδεια. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποσαφηνιστεί μόνο με την εναρμόνιση των περιόδων ισχύος των αδειών. Όλες οι νέες άδειες που θα εκδοθούν μετά την έκδοση της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να ανανεώνονται περιοδικά λόγω της διοικητικής περιόδου ισχύος και θα ανταλλάσσονται με νέο υπόδειγμα, το οποίο θα περιλαμβάνει σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφάλειας.

Ιατρικές εξετάσεις

(24) Το ζήτημα αυτό συνδέεται στενά με τις περιόδους ισχύος, Στην πλειοψηφία των κρατών μελών, η επιβολή ιατρικών εξετάσεων ταυτίζεται με την περίοδο ισχύος των αδειών. Ωστόσο, η περιοδικότητα των ιατρικών εξετάσεων δεν έχει εναρμονιστεί με την οδηγία 91/439/ΕΟΚ. Το άρθρο 1 παράγραφος 3 επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την περιοδικότητα των ιατρικών εξετάσεων που επιβάλλουν στους πολίτες τους και στους πολίτες που εγκαθίστανται στην επικράτειά τους.

(25) Το παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ καθορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές για τη σωματική και τη διανοητική ικανότητα οδήγησης οχήματος με κινητήρα. Όλοι οι κάτοχοι άδειας οφείλουν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για σωματική και διανοητική ικανότητα που καθορίζονται στο παράρτημα αυτό, τόσο κατά τη στιγμή της πρώτης έκδοσης όσο και μετά την απόκτηση της άδειας.

(26) Για τους σκοπούς του παραρτήματος ΙΙΙ της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ, οι κατηγορίες των αδειών οδήγησης έχουν υποδιαιρεθεί σε δύο ομάδες. Η ομάδα Ι περιλαμβάνει τις κατηγορίες A1, A, B1, B και B+E (αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες), η ομάδα 2 αποτελείται από τις κατηγορίες Γ1, Γ1+E, Γ, Γ+E, Δ1, Δ1+E, Δ and Δ+E (λεωφορεία και φορτηγά).

(27) Όσον αφορά την ομάδα 1, δεν επιβάλλεται ιατρική εξέταση κατά τη στιγμή της πρώτης χορήγησης άδειας οδήγησης. Ιατρική εξέταση επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις αμφιβολίας όσον αφορά την ικανότητα του αιτούντος να οδηγεί. Ιατρικές εξετάσεις δεν επιβάλλονται ούτε και μετά την απόκτηση της άδειας. Οι κανόνες που ισχύουν σχετικά με τα διαστήματα ανάμεσα στις ιατρικές εξετάσεις για αυτές τις κατηγορίες αδειών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών δεν είναι οι ίδιες στα περισσότερα κράτη μέλη. Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν να προσδιοριστούν τρεις κύριες προσεγγίσεις για όλα τα κράτη μέλη:

* καθόλου υποχρεωτική ιατρική εξέταση μετά την απόκτηση της αρχικής άδειας οδήγησης από τον κάτοχο της άδειας.

* υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις μετά από μια ορισμένη ηλικία. ή

* υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις ανά διαστήματα 5 ή 10 ετών.

(28) Για τους οδηγούς λεωφορείων και φορτηγών (οχήματα ομάδας 2) η οδηγία 41/439/ΕΟΚ απαιτεί περιοδικές ιατρικές εξετάσεις. Ωστόσο δεν καθορίζονται τα διαστήματα μεταξύ των εξετάσεων. Στην πράξη , όλα τα κράτη μέλη επιβάλλουν περιοδικές ιατρικές εξετάσεις για την ομάδα αυτή των οδηγών, τις περισσότερες φορές ανά διαστήματα 5 ετών.

(29) Η αποσαφήνιση των εθνικών κανόνων που διέπουν τις ιατρικές εξετάσεις θα αφαιρέσει τα εμπόδια που περιγράφηκαν όσον αφορά την αποτελεσματική αμοιβαία αναγνώριση των αδειών και την ελεύθερη διακίνηση των ατόμων. Αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί με την εναρμόνιση της περιοδικότητας για τους οδηγούς της ομάδας 2 (φορτηγά και λεωφορεία) ενώ για τους οδηγούς της ομάδας 1 (αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες) θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να πραγματοποιούν τέτοιου είδους εξετάσεις εάν το επιθυμούν, αλλά μόνο κατά τη στιγμή της ανανέωσης. Ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει την διαφάνεια για τους πολίτες και τις αρχές, θα βοηθήσει στην αποτελεσματική ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και θα συμβάλει στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

II.2. Προτάσεις

(30) Τα παραπάνω προβλήματα είναι δυνατό να επιλυθούν με το μέτρο που προτείνεται στο σημείο Ι.2, την εισαγωγή δηλαδή της διοικητικής ανανέωσης. Η πρόταση αυτή θα εξασφαλίσει πραγματική ελεύθερη διακίνηση των πολιτών όσον αφορά τις άδειες οδήγησης.

(31) Προκειμένου να εξασφαλιστεί η εισαγωγή διοικητικής περιόδου ισχύος, το άρθρο 1 παράγραφος 3 πρέπει να διαγραφεί. Όλες οι νεοεκδιδόμενες άδειες οδήγησης θα έχουν ταυτόσημη διοικητική ισχύ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλες οι παλαιές άδειες που ισχύουν ακόμη και βρίσκονται σε κυκλοφορία θα πρέπει να αναγνωριστούν ως τέτοιες χωρίς δυνατότητα περιορισμού της ισχύος ή επιβολή περιοριστικών μέτρων όπως ιατρικών εξετάσεων.

III. Συμβολή στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας

III.1. Το ζήτημα των περιοδικών ιατρικών εξετάσεων

Περιγραφή της παρούσας κατάστασης

(32) Οι περιοδικές ιατρικές εξετάσεις των οδηγών λεωφορείων και φορτηγών δικαιολογούνται λόγω της αυξημένης ευθύνης των οδηγών αυτών. Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά των οχημάτων αυτών, (βάρη, διαστάσεις, φορτίο κλπ.) και ο χρόνος που καταναλώνεται στην οδήγηση, απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και αυξημένη σωματική καταλληλότητα. Κατά συνέπεια οι εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβάλλονται οι οδηγοί αυτοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτικά διαστήματα που υπολογίζονται από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας. Οι απαιτήσεις για τους οδηγούς λεωφορείων και φορτηγών θα είναι πιο αυστηρές από αυτές που ισχύουν για τους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

(33) Η εναρμόνιση της περιοδικότητας των ιατρικών εξετάσεων για τους κατόχους αδειών της ομάδας 2, ιδίως τους επαγγελματίες οδηγούς, προτείνεται επίσης διότι οι διαφορετικές ιατρικές απαιτήσεις στα κράτη μέλη έχουν ως αποτέλεσμα στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Πρόταση

(34) Με επιφύλαξη διατάξεων που είναι δυνατόν να θεσπιστούν από το Συμβούλιο ή στο μέλλον, κάθε κράτος μέλος είναι δυνατόν, σύμφωνα με εθνικά κριτήρια, να καθορίσει την περιοδικότητα των ιατρικών εξετάσεων για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και Β και Ε, εφόσον οι εξετάσεις αυτές συμπίπτουν με τη διοικητική ανανέωση της άδειας.

(35) Είναι υποχρεωτική η εξέταση όσον αφορά την εκπλήρωση των ελάχιστων κριτηρίων υγείας, όπως αυτά καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας, για τις άδειες οδήγησης σε κάθε διοικητική ανανέωση των αδειών των κατηγοριών Γ, Γ+Ε, Γ1, Γ1+Ε, Δ, Δ+Ε, Δ1 και Δ1+Ε.

(36) Οι ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν πρέπει να συμπίπτουν με τη διοικητική ανανέωση του εγγράφου της άδειας. Αυτό θα ενισχύσει τη διαφάνεια για τους πολίτες. Η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην άδεια θα πρέπει να αναφέρει σαφώς πως το έγγραφο θα πρέπει να ανανεωθεί. τη στιγμή αυτή είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ιατρική εξέταση για την ομάδα 1 ή θα πρέπει να επιβληθεί για την ομάδα 2. Δεν θα απαιτείται ιατρική εξέταση σε ημερομηνία διαφορετική από την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην άδεια.

(37) Ιατρικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται πάντα στο κράτος μέλος της κανονικής κατοικίας στο οποίο πραγματοποιείται η ανανέωση. Κατ' εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας, τα ίδια τα κράτη μέλη είναι δυνατόν να ορίσουν την αρμόδια αρχή.

III.2. Ορισμοί των κατηγοριών οχημάτων [17]

[17] Η έκφραση κατηγορίες οχημάτων χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει οχήματα που είναι δυνατό να οδηγηθούν με δεδομένη κατηγορία άδειας οδήγησης.

(38) Η πρακτική εφαρμογή της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ απεκάλυψε την ανάγκη αποσαφήνισης των ορισμών αρκετών κατηγοριών οχημάτων. Επιπλέον, το άρθρο 11 της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ καθορίζει ρητή υποχρέωση της Επιτροπής να αναθεωρήσει τις υποκατηγορίες εντός πέντε ετών από την έναρξη ισχύος της οδηγίας (δηλαδή πριν την 1η Ιουλίου 2001) και να προτείνει την πιθανή τους εναρμόνιση ή κατάργηση. Στα πλαίσια των απαιτήσεων για οδική ασφάλεια, η έννοια της σταδιακής πρόσβασης θα επεκταθεί σε ορισμένες κατηγορίες αδειών. Για σκοπούς διαφάνειας, όλες οι κατηγορίες θα αναφερθούν παρακάτω. Όλες οι υποκατηγορίες θα μετατραπούν σε κατηγορίες στην προτεινόμενη τροποποίηση και θα εισαχθούν σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός από την κατηγορία Β1 η οποία θα παραμείνει προς το παρόν προαιρετική.

III.2.1. Μηχανοκίνητα δίκυκλα

Περιγραφή της παρούσας κατάστασης

Μοτοποδήλατα

(39) Προς το παρόν τα μοτοποδήλατα δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ. Ωστόσο οι αριθμοί των ατυχημάτων υποδεικνύουν την ανάγκη εισαγωγής νέας κατηγορίας οχήματος για τα μοτοποδήλατα. Σε ορισμένα κράτη μέλη πολλοί νέοι οδηγοί (ηλικίας ακόμη και 14 ετών) επιτρέπεται να οδηγούν μοτοποδήλατα. Ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκές στατιστικές οδικών ατυχημάτων υποδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος με τη συμμετοχή πολύ νεαρών ατόμων. Η εισαγωγή εναρμονισμένης κατηγορίας ΑΜ και υποχρεωτικής θεωρητικής εξέτασης είναι δυνατό να βοηθήσει να εξασφαλισθεί καλύτερος έλεγχος για την ευπαθή αυτήν ομάδα ατόμων και να τους ευαισθητοποιήσει περισσότερο στις απαιτήσεις της οδικής κυκλοφορίας.

(40) Θα αποσαφηνίσει επίσης την κατάσταση όσον αφορά τους οδηγούς μοτοποδηλάτων που διασχίζουν σύνορα. Επιπλέον, η πρόταση έχει ως στόχο να περιορίσει τα παρόντα προβλήματα που έχουν οι πολίτες που επιθυμούν να νοικιάσουν μοτοποδήλατο όταν βρίσκονται σε διακοπές. Το δικαίωμα οδήγησης μοτοποδηλάτων θα αναγνωριστεί σε όλη την Ένωση σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας του κατόχου της άδειας.

Ελαφρές μοτοσυκλέτες

(41) Οι ελαφρές μοτοσυκλέτες περιορίζονται σήμερα στα 125 κυβικά εκατοστόμετρα (cm³) και τις 11 κιλοβατώρες (kW). Η οδηγία 91/439/ΕΟΚ δεν επιβάλει λόγο ισχύος προς βάρος. Αυτό είναι δυνατό να οδηγήσει σε ακόμη ελαφρότερα οχήματα, με την επίτευξη σταθερά αυξανόμενων επιταχύνσεων και δυνατοτήτων μέγιστης ταχύτητας. Η πρόσθετη εισαγωγή κριτηρίου ισχύος προς βάρος θα εμποδίσει τη διάδοση πολύ ελαφρών και ισχυρών οχημάτων στους κατόχους αδείας Α1.

Μοτοσυκλέτες

(42) Προς το παρόν η οδηγία 91/439/ΕΟΚ καθορίζει τον ακόλουθο κανόνα για την σταδιακή πρόσβαση σε βαριές μοτοσυκλέτες: προκειμένου να έχει δικαίωμα οδήγησης μοτοσυκλετών που ξεπερνούν λόγο ισχύος ανά βάρος 0,16 kW/kg ή ισχύος 25 kW, ο οδηγός απαιτείται να έχει 2 έτη προηγούμενης εμπειρίας σε μικρότερη μοτοσυκλέτα που δεν ξεπερνά τις παραπάνω προδιαγραφές. Συνεπώς, στα πλαίσια της υφιστάμενης κατηγορίας Α για μοτοσυκλέτες, η οδηγία 91/439/ΕΟΚ δημιούργησε μια περιορισμένη και μια απεριόριστη κατηγορία. Κάθε ένας από τους δύο αυτούς τύπους μοτοσυκλέτας αντιστοιχεί σε διαφορετικό εικονόγραμμα στο υπόδειγμα της άδειας οδήγησης, αλλά δεν γίνεται διάκριση στον προσδιορισμό καθώς και οι δύο καλούνται κατηγορία Α.

(43) Η περιορισμένη κατηγορία Α αποτελείται από πολλές μοτοσυκλέτες ρυθμισμένες για χαμηλότερες επιδόσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κατασκευαστές παράγουν μοτοσυκλέτες για την απεριόριστη κατηγορία Α με κυβισμό από 300 cm³ έως 100 cm³ τις οποίες στη συνέχεια περιορίζουν τεχνητά προκειμένου να εμπίπτουν στην περιορισμένη κατηγορία Α. Αυτή η αποκαλούμενη «υπορρύθμιση» οδηγεί μερικές φορές στην παραγωγή μοτοσυκλετών με χαρακτηριστικά που δεν συμβαδίζουν με την περιορισμένη ισχύ. Επιπλέον οι μοτοσυκλέτες αυτές είναι δυνατό να παραποιηθούν πριν να οδηγηθούν.

(44) Επιπλέον, οι οδηγοί μπορούν εύκολα να αποφύγουν την απαίτηση της διετούς πρακτικής εμπειρίας οδήγησης, περιμένοντας απλώς επί δύο έτη μετά την απόκτηση άδειας «περιορισμένη Α»: για παράδειγμα ορισμένοι αιτούντες περνούν τις εξετάσεις τους σε ηλικία 18 ετών, δεν οδηγούν καθόλου και στη συνέχεια αγοράζουν μια βαριά μοτοσυκλέτα όταν φθάσουν στην ηλικία των 20 ετών.

(45) Κατά παρόμοιο τρόπο, τα κράτη μέλη είναι δυνατό να καταργήσουν την απαίτηση για προηγούμενη εμπειρία οδήγησης, χορηγώντας άμεση πρόσβαση σε μοτοσυκλέτες απεριόριστης κατηγορίας από την ηλικία των 21 ετών. Όλα σχεδόν τα κράτη μέλη επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση. Κατά συνέπεια, οι αιτούντες είναι δυνατό να περιμένουν μέχρις ότου φθάσουν την ηλικία των 21 ετών και στην πράξη το κάνουν, αφού οι μικρότερες μοτοσυκλέτες δεν θεωρούνται ότι είναι επαρκώς ελκυστικές.

(46) Τα αποτέλεσμα είναι πολύ νέοι οδηγοί χωρίς πρακτική εμπειρία να οδηγούν τις μοτοσυκλέτες της ισχυρότερης κατηγορίας και οι σημερινές διατάξεις δεν καθιστούν δυνατό τον έλεγχο του κατά πόσον έχει πράγματι αποκτηθεί κάποια εμπειρία με μοτοσυκλέτα της περιορισμένης κατηγορίας. Η πρακτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με την οδική ασφάλεια και κατά συνέπεια χρειάζεται να τερματιστεί, με την εισαγωγή νέων κριτηρίων για το όχημα, την ελάχιστη ηλικία και την πρόσβαση.

(47) Τα νέα κριτήρια έχουν ως στόχο να περιορίσουν τις δυνατότητες για υπορρύθμιση ισχυρότερων μοτοσυκλετών, τερματίζοντας με την τρόπο αυτό την πρακτική της σταδιακής πρόσβασης χωρίς πρακτικές δοκιμασίες και με αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για άμεση πρόσβαση. Για τους ίδιους λόγους, ο ορισμός της κατηγορίας «περιορισμένη Α» θα πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να επιτρέψει στους νέους μοτοσυκλετιστές να αποκτήσουν εμπειρία σε ελαφρώς πιο ισχυρές μοτοσυκλέτες.

(48) Κατά συνέπεια, η σημερινή κατηγορία Α που διαχωρίζεται προς το παρόν σε ένα περιορισμένο και ένα μη περιορισμένο τμήμα θα επαναπροσδιοριστεί με διαχωρισμό σε δύο κατηγορίες «Α2» και «Α» αντίστοιχα. Θα εισαχθεί πρόσθετη τεχνική απαίτηση για να αποφευχθεί η «υπορρύθμιση» των μοτοσυκλετών για την κατηγορία Α2. Η σταδιακή πρόσβαση στην κατηγορία αυτή θα ελέγχεται μέσω της καθιέρωσης περιορισμένης πρακτικής δοκιμασίας.

(49) Ο ορισμός για τις βαριές μοτοσυκλέτες παραμένει αμετάβλητος. ωστόσο θα αυξηθεί η ελάχιστη ηλικία για άμεση πρόσβαση στην κατηγορία αυτή (βλ. παρακάτω).

Πρόταση

Μοτοποδήλατα

(50) Τα μοτοποδήλατα, είναι δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα με μέγιστη ταχύτητα σχεδιασμού που δεν ξεπερνά τα 45 km/h, που διαθέτουν κινητήρα του οποίου ο κυβισμός δεν ξεπερνά τα 50 cm³ στην περίπτωση μηχανής εσωτερικής καύσης, ή του οποίου η μέγιστη συνεχής ονομαστική ισχύς δεν ξεπερνά τα τέσσερα 4 kW στην περίπτωση ηλεκτρικού κινητήρα. Εξαιρούνται τα μοτοποδήλατα με μέγιστη ταχύτητα σχεδιασμού που δεν ξεπερνά τα 6 km/h καθώς και ποδήλατα με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση. Στην περίπτωση τρίκυκλων μοτοποδηλάτων η μέγιστη καθαρή ισχύς εξόδου του κινητήρα δεν είναι δυνατό να ξεπερνά τα 4 kW στην περίπτωση μηχανών εσωτερικής καύσης άλλου τύπου. Ο ορισμός αυτός λαμβάνεται από την οδηγία 2002/24/ΕΚ για την έγκριση τύπου δικύκλων ή τρικύκλων οχημάτων με κινητήρα [18].

[18] Οδηγία 2002/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 2002 για την έγκριση τύπου δικύκλων ή τρικύκλων οχημάτων με κινητήρα και την κατάργηση της οδηγίας 92/61/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 124, 9.5.2002, σ. 1).

(51) Όσον αφορά τα ελαφρά τετράκυκλα ποδήλατα, δηλαδή μηχανοκίνητα οχήματα με τέσσερις τροχούς, ισχύουν διάφοροι κανόνες κυκλοφορίας για διάφορες περιπτώσεις. Κατά συνέπεια δεν φαίνεται ενδεδειγμένη η συμπερίληψη αυτής της ομάδας των οχημάτων στην παρούσα οδηγία. Ο ορισμός ευθυγραμμίζεται με την οδηγία 2002/24/ΕΚ.

(52) Θα επιβληθεί θεωρητική δοκιμασία ως ελάχιστη απαίτηση για το δικαίωμα οδήγησης μοτοποδηλάτων. Τα κράτη μέλη είναι δυνατό να εισάγουν περαιτέρω απαιτήσεις, όπως πρακτική δοκιμασία ή ιατρική εξέταση. Η εισαγωγή επιπλέον απαιτήσεων δεν θα πρέπει ωστόσο να εμποδίσει την αμοιβαία αναγνώριση των αδειών που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη.

Ελαφρές μοτοσυκλέτες

(53) Ο ορισμός των ελαφρών μοτοσυκλετών (κατηγορία Α1) ενδείκνυται να τροποποιηθεί ως ακολούθως: ελαφρές μοτοσυκλέτες με μέγιστο κυβισμό κινητήρα που δεν ξεπερνά τα 125 cm³, ισχύ που δεν ξεπερνά τα 11 kW και με λόγο ισχύος προς βάρος που δεν ξεπερνά το 0,1 kW/kg.

(54) Το άρθρο 3 παράγραφος 5 της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ, που καθορίζει πως τα κράτη μέλη είναι δυνατό να επιβάλουν πρόσθετους περιοριστικούς κανόνες, θα πρέπει να καταργηθεί.

Μοτοσυκλέτες

(55) Οι ορισμοί των μοτοσυκλετών θα πρέπει να τροποποιηθούν ως ακολούθως:

* Κατηγορία A2: μοτοσυκλέτες με ή χωρίς πλευρικό κάνιστρο των οποίων η ισχύς δεν ξεπερνά τα 35 kW, ο λόγος ισχύος προς βάρος δεν ξεπερνά τα 0,2 kW/kg και δεν προκύπτουν από όχημα με ισχύ διπλάσια από τη δική του.

* Κατηγορία A: μοτοσυκλέτες με ή χωρίς πλευρικό κάνιστρο.

Γενικά

(56) Το άτομο που διαθέτει άδεια οδήγησης για μια κατηγορία μηχανοκίνητων δικύκλων έχει το δικαίωμα να οδηγεί οποιαδήποτε από τις χαμηλότερες κατηγορίες μηχανοκίνητων δικύκλων.

(57) Στην περίπτωση που ένα άτομο έχει ήδη λάβει άδεια οδηγήσεως για κατηγορία Α1 ή Α2 δεν θα πρέπει να υποχρεώνεται να υποστεί θεωρητική δοκιμασία όταν αποκτά πρόσβαση σε υψηλότερη κατηγορία μοτοσυκλετών. Δεν είναι δυνατόν να γίνει ρεαλιστικός διαχωρισμός ανάμεσα στις κατηγορίες Α1, Α2 και Α όσον αφορά τη θεωρία που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εξετάσεων. Αυτό θα αποκλείσει κάθε μη απαραίτητη δοκιμασία. Ωστόσο, θα πρέπει να διατηρηθεί η πρακτική δοκιμασία με όχημα της αντίστοιχης κατηγορίας λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των οχημάτων των δύο κατηγοριών.

III.2.4. Μηχανοκίνητα οχήματα (κατηγορίες Β, Β+Ε και Β1)

Περιγραφή της παρούσας κατάστασης

(58) Ο σημερινός ορισμός της κατηγορίας Β, σύμφωνα με τον οποίο οι συνδυασμοί οχήματος - ρυμουλκούμενου κάτω των 3.500 kg εντάσσονται στα πλαίσια της κατηγορίας Β εάν η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του ρυμουλκούμενου δεν υπερβαίνει τη μάζα εν κενώ του έλκοντος οχήματος, δημιουργεί πρακτικά προβλήματα. Οι οδηγοί που αλλάζουν είτε το έλκον όχημα είτε το ρυμουλκούμενο, είναι δυνατό να υποχρεωθούν να υποστούν πρόσθετη εξέταση για την κατηγορία Β+Ε. Επιπλέον ορισμένοι συνδυασμοί οχημάτων, των οποίων οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά απαιτούν ιδιαίτερη ικανότητα οδήγησης μεγαλύτερων ρυμουλκούμενων, εμπίπτουν στην κατηγορία Β και όχι στην Β+Ε (σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνδυασμοί ξεπερνούν σε μήκος τα 10 μέτρα). Θα πρέπει να εισαχθεί ένα σαφές όριο βάρους αντί του λόγου έλκον όχημα προς ρυμουλκούμενο: τα ρυμουλκούμενα με μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα που ξεπερνά τα 750 kg είναι δυνατό να οδηγούνται μόνον με άδεια Β+Ε. Ακόμη και οι οδηγοί οχημάτων κατηγορίας Γ και Δ υποχρεούνται να υποστούν πρόσθετη εξέταση προκειμένου να έχουν δικαίωμα να ρυμουλκούν ρυμουλκούμενα άνω των 750 kg,. Αυτοί οι νέοι ορισμοί των ρυμουλκούμενων για τις κατηγορίες Β και Β+Ε ευθυγραμμίζονται με τις τεχνικές απαιτήσεις, δεδομένου πως στην πράξη απαιτείται σύστημα πέδησης για ρυμουλκούμενα άνω των 750 kg.

Πρόταση

(59) Ο ορισμοί των μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να τροποποιηθούν ως ακολούθως:

* Κατηγορία Β: μηχανοκίνητα οχήματα με μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα που δεν ξεπερνά τα 3.500 kg και δεν μεταφέρει πάνω από 8 επιβάτες εκτός του οδηγού. μηχανοκίνητα οχήματα στην κατηγορία αυτή είναι δυνατό να συνδυάζονται με ρυμουλκούμενο που έχει μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα η οποία δεν ξεπερνά τα 750kg.

* Κατηγορία B+E: συνδυασμός οχημάτων που αποτελείται από έλκον όχημα στην κατηγορία Β και ρυμουλκούμενο, το τελευταίο με μέγιστη μάζα άνω των 750 kg.

(60) Όσον αφορά την κατηγορία Β1, μηχανοκίνητα τρίκυκλα και τετράκυκλα, ο ορισμός έχει ευθυγραμμιστεί με την οδηγία 2002/24/ΕΚ. Η κατηγορία Β1 θα παραμένει προαιρετική.

III.2.5. Φορτηγά και λεωφορεία (κατηγορίες Γ1, Γ1+E, Γ, Γ+E, Δ1, Δ1+E, Δ, Δ+E)

Περιγραφή της παρούσας κατάστασης

(61) Όλες οι κατηγορίες φορτηγών και λεωφορείων: οι ισχύοντες ορισμοί της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ αναφέρονται στον αριθμό των θέσεων. Αυτό οδηγεί στην κατάσταση στην οποία, για παράδειγμα, ένα όχημα λόγου χάριν λεωφορείο με κυρίως όρθιους επιβάτες και λίγα μόνο καθίσματα είναι δυνατό να οδηγείται από κάτοχο άδειας κατηγορίας Β και Δ1 αντί για κάτοχο άδειας κατηγορίας Δ. Αυτό ισχύει για όλες τις κατηγορίες αδειών. Κατά συνέπεια, ο ορισμός θα πρέπει να αναφέρεται στον αριθμό των επιβατών μάλλον παρά στον αριθμό των θέσεων.

(62) Κατηγορίες Γ1 και Δ1: Οι υποκατηγορίες Γ1 και Δ1 είναι σήμερα προαιρετικές και δεν υφίστανται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΧ. Οι υποκατηγορίες αυτές ενδείκνυνται να εισαχθούν ως κατηγορίες σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς θα επιτρέψουν καλύτερο διαχωρισμό από πλευράς χορήγησης αδειών ανάμεσα στα μεγαλύτερα φορτηγά και τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται κυρίως για εμπορικές μεταφορές και τα μικρότερα φορτηγά και λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς.

(63) Οι ορισμοί των κατηγοριών Γ1 και Δ1 ενδείκνυται να τροποποιηθούν προκειμένου να λάβουν πληρέστερα υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων που εμπίπτουν σε αυτήν την ομάδα. Θα εισαχθούν πρόσθετα νέα κριτήρια που σχετίζονται με τη χωρητικότητα και το μήκος των οχημάτων αυτών.

(64) Ο κάτοχος αδείας Γ1 επιτρέπεται να οδηγεί οχήματα από 3.500 έως 7.500 kg. Στα πλαίσια αυτών των ορίων, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι οχημάτων στην αγορά: οχήματα μέχρι περίπου 6.000 kg και αυτά που τα υπερβαίνουν. Τα οχήματα με μάζα μικρότερη από 6.000 kg δεν είναι εξοπλισμένα με συστήματα πέδησης / ανάρτησης με πεπιεσμένο αέρα και κατασκευάζονται γενικά πάνω σε επιμηκυμένα πλαίσια οχημάτων Β. Τα οχήματα άνω των 6.000 kg είναι εξοπλισμένα με συστήματα πέδησης / ανάρτησης με πεπιεσμένο αέρα και κατά συνέπεια μοιάζουν περισσότερο με μικρά φορτηγά και η δομή τους διαφέρει από τα φορτηγά κάτω των 6.000 kg. Η ύπαρξη δύο τεχνικά πολύ διαφορετικών τύπων οχημάτων στην ίδια κατηγορία άδειας οδήγησης οδηγεί σε ορισμένα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Καταρχάς ο κάτοχος της άδειας εκπαιδεύεται και εξετάζεται στο μικρότερο όχημα ενώ του επιτρέπεται επίσης να οδηγεί και το μεγαλύτερο όχημα για το οποίο απαιτούνται διαφορετικές δεξιότητες οδήγησης. Κατά δεύτερον τα οχήματα από 6.000 έως 7.000 kg προκύπτουν από την κατηγορία των φορτηγών των 12.000 kg: κατά συνέπεια υπερφορτώνονται εύκολα.

(65) Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια καθιέρωσης ισοδυναμίας που θα επιτρέψει στους κατόχους αδείας Δ1 να οδηγούν οχήματα Γ1 και αντίστροφα, εφόσον καλύπτονται οι απαιτήσεις για τις δύο κατηγορίες όσον αφορά την ηλικία. Τα οχήματα Γ1 κάτω των 6.000 kg έχουν πλαίσιο γενικά της ίδιας σχεδίασης με εκείνο των οχημάτων Δ1. διαφέρουν μόνο στο αμάξωμα.

(66) Κατηγορίες Δ1 και Δ: οι ορισμοί των κατηγοριών Δ1 και Δ ενδείκνυται να αναθεωρηθούν προκειμένου να συμπεριλάβουν νέα κριτήρια σχετικά με τη χωρητικότητα και το μήκος τέτοιου είδους οχημάτων.

(67) Όσον αφορά τις κατηγορίες Γ, Γ1, Δ, Δ1 και τις αντίστοιχες κατηγορίες με ρυμουλκούμενο, η σταδιακή πρόσβαση αποτελεί σαφή απαίτηση της οδικής ασφάλειας. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η οδήγηση τέτοιων οχημάτων απαιτεί αυξημένη εμπειρία λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών των οχημάτων αυτών των ομάδων, κυρίως όσον αφορά τα βάρη τους, τις διαστάσεις τους, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και τον χειρισμό τους. Η σταδιακή πρόσβαση αυτού του είδους είναι δυνατό να εξασφαλιστεί με συνεχή αναφορά στην κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τα αρχικά προσόντα και την περιοδική κατάρτιση των επαγγελματιών οδηγών και ενδείκνυται να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία αυτή [19]. Με τον τρόπο αυτό οι μη επαγγελματίες οδηγοί θα υπόκεινται επίσης στην αρχή της σταδιακής πρόσβασης.

[19] Οδηγία 2003/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2003, σχετικά με την αρχική επιμόρφωση και την περιοδική κατάρτιση των οδηγών ορισμένων οδικών οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή επιβατών, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3820/85 του Συμβουλίου και της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ του Συμβουλίου και για την κατάργηση της οδηγίας 76/914/ΕΟΚ του Συμβουλίου.

(68) Για λόγους πληρότητας, παρατίθενται όλοι οι ορισμοί ακόμη και εάν δεν τροποποιούνται.

Πρόταση

(69) Οι ορισμοί των κατηγοριών μηχανοκίνητων οχημάτων ενδείκνυται να τροποποιηθούν ως ακολούθως:

* Κατηγορία Γ: μηχανοκίνητα οχήματα που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά αγαθών, των οποίων η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα δεν ξεπερνά τα 3.500 kg και δεν μεταφέρουν πάνω από οκτώ επιβάτες εκτός από τον οδηγό. Τα μηχανοκίνητα οχήματα αυτής της κατηγορίας είναι δυνατό να συνδυαστούν με ρυμουλκούμενο που έχει μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα η οποία δεν ξεπερνά τα 750 kg.

* Κατηγορία Γ+Ε: σύνολα συζευγμένων οχημάτων που αποτελούνται από έλκον όχημα κατηγορίας Γ και από ρυμουλκούμενο του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα υπερβαίνει τα 750 kg (δεν τροποποιείται),

* Κατηγορία Γ1: μηχανοκίνητα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αγαθών, των οποίων η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα ξεπερνά τα 3.500 kg, αλλά δεν ξεπερνά τα 6.000 kg, και που δεν μεταφέρουν πάνω από οκτώ επιβάτες εκτός από τον οδηγό. τα μηχανοκίνητα οχήματα αυτής της κατηγορίας είναι δυνατό να συνδυαστούν με ρυμουλκούμενο που έχει μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα η οποία δεν ξεπερνά τα 750 kg. Η προαιρετική υποκατηγορία θα μετατραπεί σε πλήρη κατηγορία και θα εισαχθεί σε όλα τα κράτη μέλη.

* Κατηγορία Γ1+Ε: σύνολα συζευγμένων οχημάτων που αποτελούνται από έλκον όχημα της υποκατηγορίας Γ1 και από ρυμουλκούμενο του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα υπερβαίνει τα 750 kg, με την επιφύλαξη ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του εν λόγω συνόλου δεν υπερβαίνει τα 12.000 kg και ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του ρυμουλκούμενου δεν υπερβαίνει τη μάζα εν κενώ του έλκοντος οχήματος, (δεν τροποποιείται).

* Κατηγορία Δ: μηχανοκίνητα οχήματα για τη μεταφορά προσώπων με χωρητικότητα μεταφοράς πάνω από 8 επιβάτες εκτός του οδηγού. Τα μηχανοκίνητα οχήματα αυτής της κατηγορίας είναι δυνατό να συνδυαστούν με ρυμουλκούμενο που έχει μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα η οποία δεν ξεπερνά τα 750 kg.

* Κατηγορία Δ+Ε: σύνολο συζευγμένων οχημάτων, που αποτελούνται από έλκον όχημα της κατηγορίας Δ και από ρυμουλκούμενο του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα υπερβαίνει τα 750 kg. (δεν τροποποιείται).

* Κατηγορία Δ1: μηχανοκίνητα οχήματα για τη μεταφορά προσώπων με χωρητικότητα μεταφοράς όχι παραπάνω από 16 επιβάτες εκτός από τον οδηγό και με μέγιστο μήκος που δεν ξεπερνά τα επτά μέτρα. Τα μηχανοκίνητα οχήματα αυτής της κατηγορίας είναι δυνατό να συνδυαστούν με ρυμουλκούμενο που έχει μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα η οποία δεν ξεπερνά τα 750 kg.

* Κατηγορία Δ1+Ε: σύνολα συζευγμένων οχημάτων που αποτελούνται από έλκον όχημα της υποκατηγορίας Δ1 και από ρυμουλκούμενο του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα υπερβαίνει τα 750 kg, με την επιφύλαξη:

* αφενός ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του εν λόγω συνόλου δεν υπερβαίνει τα 12.000 kg και ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του ρυμουλκούμενου δεν υπερβαίνει τη μάζα εν κενώ του έλκοντος οχήματος.

* αφετέρου, ότι το ρυμουλκούμενο δεν χρησιμοποιείται για τη μεταφορά προσώπων. (δεν τροποποιείται).

III.3. Ελάχιστες ηλικίες

Περιγραφή της παρούσας κατάστασης

(70) Η εναρμόνιση της ελάχιστης ηλικίας συμβάλλει στην ελεύθερη διακίνηση των ατόμων και έχει άμεση επίπτωση την οδική ασφάλεια.

(71) Η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για την άμεση πρόσβαση στις βαριές μοτοσυκλέτες αποτελεί επείγουσα απαίτηση βελτίωσης της οδικής ασφάλειας. Οι στατιστικές των ατυχημάτων αποδεικνύουν πως ο κίνδυνος ατυχήματος για νέους οδηγούς βαρέων μοτοσυκλετών είναι ιδιαίτερα υψηλός για τους οδηγούς ηλικίας κάτω των 24 ετών. Κατά συνέπεια, ενδείκνυται η αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας από το παρόν που είναι 21 έτη σε 24 έτη.

(72) Ταυτόχρονα, ενδείκνυται η αύξηση από δύο σε τρία έτη του ελάχιστου αριθμού ετών που επιβάλλεται για την σταδιακή πρόσβαση, με αποτέλεσμα την επέκταση της απαίτησης για εμπειρία. Η σταδιακή πρόσβαση σε τέτοιες μοτοσυκλέτες θα πρέπει να είναι πάντοτε αντικείμενο ξεχωριστής πρακτικής εξέτασης με οχήματα της αντίστοιχης κατηγορίας, έτσι ώστε η σταδιακή πρόσβαση χωρίς την κατοχή πρακτικής δεξιότητας οδήγησης να μην είναι πλέον δυνατή.

(73) Το επίπεδο των προδιαγραφών εκπαίδευσης για τους επαγγελματίες οδηγούς καθιερώθηκε πρόσφατα με την οδηγία 2003/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα αρχικά προσόντα και την περιοδική κατάρτιση των οδηγών [20]. Για τους οδηγούς αυτούς έχει καθιερωθεί η σταδιακή πρόσβαση. Στους εναπομένοντες, μη επαγγελματίες οδηγούς που αναφέρονται στο άρθρο 2 της σχετικής οδηγίας, θα πρέπει να επιτραπεί να έχουν πρόσβαση στις κατηγορίες αυτές των αδειών με δυνατότητα πρόσβασης στις υψηλότερες κατηγορίες μόνο σε μεγαλύτερη ηλικία.

[20] Βλέπε υποσημείωση 7.

Προτάσεις

(74) Το όριο ηλικίας για τις Α1 και Β1 παραμένει αμετάβλητο. για την AM θα είναι 16 έτη, αλλά τα κράτη μέλη είναι δυνατό να επιτρέψουν την πρόσβαση στην AM από την ηλικία των 14 ετών στην εθνική επικράτεια μόνον.

(75) Τα όρια ηλικίας για τις κατηγορίες Β και Β+Ε θα παραμείνουν αμετάβλητα. Ωστόσο, η παρέκκλιση για την ελάχιστη ηλικία του άρθρου 6 παράγραφος 2 της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ, θα περιοριστεί μόνο στην κατηγορία Β. Τα κράτη μέλη είναι δυνατό να επιτρέψουν την πρόσβαση στην κατηγορία από την ηλικία των 17 ετών στην εθνική τους επικράτεια μόνον.

(76) Προκειμένου να επιτραπεί η σταδιακή πρόσβαση στις κατηγορίες Γ1, Γ, Δ1, Δ και τις αντίστοιχες κατηγορίες με ρυμουλκούμενο με βάση τα βάρη και τις διαστάσεις των οχημάτων, οι άδειες για τις κατηγορίες Γ1 και Γ1+Ε θα χορηγούνται στους αιτούντες από την ηλικία των 18 ετών και οι άδειες για τις κατηγορίες Γ και Γ+Ε από την ηλικία των 21 ετών. Παρόμοια διαφοροποίηση θα γίνει για τις άδειες των κατηγοριών Δ1 και Δ1+Ε οι οποίες θα είναι δυνατόν να χορηγηθούν στην ηλικία των 21, ενώ οι άδειες για τις κατηγορίες Δ και Δ+Ε θα είναι δυνατό να χορηγηθούν μόνο από την ηλικία των 24 ετών. Αυτό ισχύει για μη επαγγελματίες κατόχους αδειών και δεν προδικάζει τους κανόνες που θεσπίζονται για τους επαγγελματίες οδηγούς σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες για τα κοινοτικά προσόντα και τη συνεχή κατάρτιση όπως καθορίζονται στην οδηγία 2003/59/ΕΚ.

(77) Στην περίπτωση που ο αιτών έχει αποκτήσει τριετή τουλάχιστον εμπειρία οδήγησης με μοτοσυκλέτα κατηγορίας Α2 και έχει περάσει με επιτυχία ειδική πρακτική εξέταση για την κατηγορία Α, θα έχει δικαίωμα να οδηγεί οχήματα της κατηγορίας Α από την ηλικία των 21 ετών. Η πρακτική δοκιμασία θα περιορίζεται στην οδήγηση εντός κυκλοφορίας, χωρίς να επιβάλλονται ελιγμοί και απαιτήσεις τεχνικού ελέγχου. Η προσοχή θα εστιάζεται στην οδήγηση εκτός αστικών περιοχών και σε δρόμους υψηλής ταχύτητας. Με βάση την απαίτηση για οδική ασφάλεια, η άμεση πρόσβαση στην κατηγορία Α θα περιορίζεται σε οδηγούς που έχουν ηλικία τουλάχιστον 24 ετών.

(78) Κατά συνέπεια, οι ελάχιστες ηλικίες θα έχουν ως ακολούθως:

* Κατηγορίες AM, A1 και B1: 16 έτη. 14 έτη επιτρέπονται για AM (στην εθνική επικράτεια μόνον)

* Κατηγορία A2: 18 έτη

* Κατηγορίες B και B+E: 18 έτη. 17 έτη επιτρέπεται για B (σε εθνική επικράτεια μόνον)

* Κατηγορίες Γ1 και Γ1+E: 18 έτη

* Κατηγορίες Γ και Γ+E: 21 έτη

* Κατηγορίες Δ1 και Δ1+E: 21 έτη

* Κατηγορίες Δ και Δ+E: 24 έτη

* Κατηγορία A: 21 έτη/ 24 έτη

III.4. Σταδιακή πρόσβαση σε μηχανοκίνητα οχήματα

(79) Προκειμένου να επιτραπεί η εφαρμογή κάποιου είδους σταδιακής πρόσβασης σε μελλοντικές τροποποιήσεις της παρούσας νομοθεσίας, ενδείκνυται η κατηγορία Β1 να παραμείνει προαιρετική.

(80) Η παρούσα πρόταση για νέα οδηγία θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να μειώσουν την περίοδο διοικητικής ανανέωσης των αδειών οδήγησης που εκδίδονται για πρώτη φορά σε τρία έτη. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατό να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα για νέους οδηγούς προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία υπό ορισμένες προκαθορισμένες συνθήκες.

III.5. Ελάχιστες απαιτήσεις για εξεταστές αδειών οδήγησης

Περιγραφή της παρούσας κατάστασης

(81) Παρόλο που παραμένει ακόμη ελλιπής, η κοινοτική εναρμόνιση της νομοθεσία για τις άδειες οδήγησης έχει επιτευχθεί σε τέτοια έκταση ώστε η εισαγωγή ελάχιστων εναρμονισμένων προτύπων για τα προσόντα και την εμπειρία των εξεταστών να χαρακτηριστεί ως προτεραιότητα. Οι προδιαγραφές όσον αφορά την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των εξεταστών διαφέρουν ευρέως στα διάφορα κράτη μέλη. Δεδομένου πως οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις έχουν εναρμονιστεί λεπτομερώς, απαιτείται εναρμόνιση των ελάχιστων απαιτήσεων για τους εξεταστές προκειμένου τα αποτελέσματα των εξετάσεων να γίνουν συγκρίσιμα σε όλη την ΕΕ. Επιπλέον η κατάλληλη εκπαίδευση των εξεταστών αποτελεί απαίτηση για την οδική ασφάλεια. Απαιτούνται μαθήματα ανανέωσης προκειμένου να διατηρηθούν οι δεξιότητες και η εμπειρία των εξεταστών στα πλαίσια ενός τεχνικού περιβάλλοντος που μεταβάλλεται όλο και περισσότερο.

(82) Με βάση την σταδιακή πρόοδο που περιγράφηκε για την εναρμόνιση των αδειών οδήγησης, ενδείκνυται η εισαγωγή ελάχιστων προδιαγραφών για τα αρχικά προσόντα των εξεταστών παράλληλα με τακτικές επιμορφώσεις ανανέωσης. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καθοριστούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο επάγγελμα του εξεταστή αδειών οδήγησης.

Πρόταση (νέο παράρτημα IV της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ)

(83) Οι εξεταστές αδειών οδήγησης θα πρέπει να έχουν πάντα άδεια σε ισχύ για την αντίστοιχη κατηγορία για την οποία εξετάζουν. Επιπλέον θα πρέπει να διαθέτουν αποδεικτικό των αρχικών τους προσόντων και υποχρεούνται να συμμετέχουν σε περιοδική κατάρτιση.

(84) Οι εξεταστές θα πρέπει να έχουν εκπαιδευθεί εκτεταμένα σε βασικά θέματα και να διαθέτουν αποδεικτικό των αρχικών τους προσόντων πριν τους επιτραπεί να εξετάζουν. Θα εφαρμοστεί η σταδιακή πρόσβαση προκειμένου να έχουν δικαίωμα να εξετάζουν διαφορετικές κατηγορίες: καταρχάς, οι εξεταστές θα εξετάζουν υποψήφιους για την κατηγορία Β (που αντιπροσωπεύει το 90% όλων των εξετάσεων). μόνο αφού αποκτήσουν εμπειρία στις εξετάσεις αυτές και αφού αποκτήσουν πρόσθετα προσόντα για άλλες κατηγορίες θα είναι δυνατό να εξετάσουν υποψήφιους άλλων κατηγοριών.

IV. Διάφορα

IV.1. Αξιολόγηση (άρθρο 15)

(85) Πέντε χρόνια μετά την προθεσμία μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στην εθνική νομοθεσία θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των νέων διατάξεων όσον αφορά τους ορισμούς των κατηγοριών (και τις ελάχιστες ηλικίες) και τις επιπτώσεις τους στην οδική ασφάλεια. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και αξιολόγηση όσον αφορά την πιθανή εισαγωγή σταδιακής πρόσβασης στην κατηγορία Β, συμπεριλαμβανομένης και της κατηγορίας Β1.

IV.2. Προσαρμογές του κοινοτικού υποδείγματος (παράρτημα I)

(86) Οι κατηγορίες ΑM, A1, A2 και A θα περιλαμβάνονται στο υπόδειγμα άδειας που θα εκδίδεται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας πρότασης (σχήμα του κοινοτικού υποδείγματος).

IV.3. Οχήματα εξετάσεων (παράρτημα II)

(87) Θα πρέπει να οριστούν νέα οχήματα εξετάσεων για μοτοσυκλέτες, δεδομένων των αλλαγών στους ορισμούς για τις κατηγορίες μοτοσυκλετών (που περιγράφονται στο κεφάλαιο ΙΙΙ.2 παραπάνω).

V. Ζητήματα επικουρικότητας

(88) Η Κοινότητα έχει ήδη αρμοδιότητα στον τομέα των αδειών οδήγησης με βάση την οδηγία του Συμβουλίου 91/439/ΕΟΚ, η οποία καταργεί την πρώτη οδηγία για τις άδειες οδήγησης, την οδηγία 80/1263/ΕΟΚ. Οι τροποποιήσεις που περιγράφονται παραπάνω εντάσσονται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Κοινότητα με βάση το άρθρο 71 παράγραφος 1 σημείο γ) της συνθήκης ΕΚ. Με βάση το άρθρο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει, ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία της συναπόφασης, να καθορίζουν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών.

(89) Σε μεγάλη έκταση, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στοχεύουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας ως μέρος της ασφάλειας των μεταφορών. Θα βελτιώσουν το γενικό ευρωπαϊκό επίπεδο της ασφάλειας όσον αφορά τις άδειες οδήγησης μέσω της εισαγωγής εναρμονισμένης νομοθεσίας για τις άδειες οδήγησης. Επιπλέον, πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα προορίζονται να ενισχύσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των κατόχων αδειών οδήγησης, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο τμήμα των ευρωπαίων πολιτών. Αυτό σχετίζεται με τους στόχους της «Ημερήσιας διάταξης της Λισσαβόνας». Επιπλέον, η νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υπογραμμίζει τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι άδειες οδήγησης στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, μια από τις θεμελιώδεις ελευθερίες που εξασφαλίζεται από τη Συνθήκη της Ένωσης.

(90) Τα προτεινόμενα μέτρα θα ενισχύσουν έμμεσα την ασφάλεια των μεταφορών μέσω της ενισχυμένης προστασίας κατά της πλαστογράφησης του κοινοτικού υποδείγματος άδειας, της προαιρετικής εισαγωγής μικροκυκλώματος και της κατάργησης του κοινοτικού υποδείγματος άδειας οδήγησης σε χαρτί.

(91) Οι στόχοι των προτεινόμενων νομοθετικών μέτρων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη μόνον. Τα εθνικά συστήματα αδειών οδήγησης διαφέρουν ευρέως ενώ δεν τονίζουν ιδιαίτερα τις πλευρές της ελεύθερης διακίνησης και της ελευθερίας εγκατάστασης. Εκ νέου αυτό το σημείο έχει σαφώς τονιστεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

2003/0252 (COD)

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ .../.../ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της [...]

για την άδεια οδήγησης (αναδιατυπωμένη έκδοση)

[(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)]

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο71 ,

την πρόταση της Επιτροπής [21],

[21] ΕΕ αριθ. C 48 της 26. 6. 1989, σ. 1.

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [22],

[22] ΕΕ αριθ. C 159 της 26. 6. 1989, σ. 21.

αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης [23],

[23] ΕΕ C

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

91/439/ΕΟΚ αιτιολογική σκέψη 1 (Προσαρμοσμένο)

91/439/ΕΟΚ αιτιολογική σκέψη 2 (Προσαρμοσμένο)

91/439/ΕΟΚ αιτιολογική σκέψη 3 (Προσαρμοσμένο)

Νέο

(1) Η οδηγία 91/439/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 29ης Ιουλίου 1991 για την άδεια οδήγησης [24] έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα κατά τρόπο ουσιαστικό. Με την ευκαιρία νέων τροποποιήσεων είναι σκόπιμη, για λόγους σαφήνειας, η αναδιατύπωση της εν λόγω οδηγίας.

[24] ΕΕ L 237, 24.8.1999, σ. 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2003/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 226, 10.9.2003, σ. 4).

(2) Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της εναρμόνισης των κανόνων που αφορούν την άδεια οδήγησης, παραμένουν στοιχειώδεις αποκλίσεις ανάμεσα στις νομοθεσίες των κρατών μελών, γεγονός που απαιτεί πιο προωθημένη εναρμόνιση προκειμένου να προωθηθεί η υλοποίηση κοινοτικών πολιτικών. Οι νομοθεσίες σχετικά με την άδεια οδήγησης αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την υλοποίηση της κοινής πολιτικής μεταφορών και για την βελτίωση της ασφάλειας της οδικής κυκλοφορίας καθώς και για να διευκολύνουν την κυκλοφορία των προσώπων που εγκαθίστανται σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο που χορήγησε την άδεια. Λόγω της σημασίας των ατομικών μέσων μεταφοράς, η κατοχή άδειας οδήγησης που αναγνωρίζεται νόμιμα από το κράτος υποδοχής αποτελεί στοιχείο που ευνοεί την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

(3) Η δυνατότητα επιβολής εθνικών διευθετήσεων σχετικά με την διάρκεια ισχύος, που προβλέπεται στην οδηγία 91/439/ΕΟΚ, έχει ως αποτέλεσμα τη συνύπαρξη διάφορων κανόνων στα διάφορα κράτη μέλη και την κυκλοφορία πάνω από 80 διαφορετικών υποδειγμάτων άδειας οδήγησης το οποία ισχύουν στα κράτη μέλη. Αυτό δημιουργεί προβλήματα διαφάνειας για τους πολίτες, τις δυνάμεις τάξεως και τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την διαχείριση των αδειών οδήγησης και έχει ως αποτέλεσμα πλαστογραφήσεις εγγράφων που μερικές χρονολογούνται από αρκετές δεκαετίες. Γιατους λόγους αυτούς ενδείκνυται η εναρμόνιση των κανόνων που σχετίζονται με την διάρκεια ισχύος των αδειών, οι οποίες εκδίδονται ή ανανεώνονται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας.

(4) Η εισαγωγή διοικητικής διάρκειας ισχύος θα επιτρέψει την τακτική ανανέωση των αδειών οδήγησης με στόχο την εφαρμογή των πλέον πρόσφατων μεθόδων κατά της πλαστογράφησης, καθώς και την πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων κατά τη στιγμή της περιοδικής ανανέωσης ή την λήψη άλλων μέτρων που προβλέπονται από τα κράτη μέλη όπως μαθήματα επικαιροποίησης των θεωρητικών γνώσεων ή των πρακτικών δεξιοτήτων.

(5) Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διασφαλίσουν την εφαρμογή ελάχιστων προδιαγραφών φυσικής και διανοητικής κατάστασης για την οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος. Για λόγους διαφάνειας, η περιοδικότητα αυτή θα πρέπει λοιπόν να συμπίπτει με την ανανέωση της άδειας οδήγησης στην περίπτωση επιβολής εξέτασης και θα καθορίζεται συνεπώς από την διάρκεια ισχύος της άδειας.

(6) Η εφαρμογή ελάχιστων προδιαγραφών σχετικά με την σωματική και διανοητική ικανότητα οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος για τους οδηγούς οχήματος που προορίζεται για μεταφορά επιβατών ή αγαθών, και που ανήκουν σε ορισμένες κατηγορίες, θα πρέπει να ελέγχεται στα πλαίσια ιατρικής εξέτασης κατά τη στιγμή της έκδοσης της άδειας οδήγησης και περιοδικά στη συνέχεια, σύμφωνα με τις εθνικές νομοθετικές διατάξεις. Είναι απαραίτητη η εναρμόνιση της περιοδικότητας αυτών των ιατρικών εξετάσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, να αποφευχθούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και να ληφθεί υπόψη η ευθύνη των οδηγών αυτών των οχημάτων.

(7) Όσον αφορά τις ελάχιστες ηλικίες, απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυση της αρχής της σταδιακής πρόσβασης στις κατηγορίες. Για τις διάφορες κατηγορίες δίκυκλων οχημάτων καθώς και για τις διάφορες κατηγορίες οχημάτων που προορίζονται για τη μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων, ενδείκνυται ο περαιτέρω εμπλουτισμός των λεπτομερειών πρόσβασης στις κατηγορίες άδειας. Η κατηγορία Β1 θα πρέπει να παραμείνει προαιρετική, με δυνατότητα παρέκκλισης όσον αφορά το κατώτατο όριο ηλικίας, προκειμένου να διατηρηθεί η δυνατότητα μελλοντικής εισαγωγής σταδιακής πρόσβασης στην κατηγορία αυτή.

(8) Ενδείκνυται η εναρμόνιση των κατηγοριών προκειμένου να ενισχυθεί η αρχή της σταδιακής πρόσβασης.

(9) Οι ορισμοί τόσο των νέων κατηγοριών όσο και των υφιστάμενων κατηγοριών πρέπει να αντικατοπτρίζουν περισσότερο τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σχετικών οχημάτων καθώς και την γνώση που είναι αναγκαία για την οδήγηση των οχημάτων.

(10) Η εισαγωγή κατηγορίας άδειας οδήγησης για τα μοτοποδήλατα αποβλέπει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσον αφορά τους νεαρότερους οδηγούς, οι οποίοι με βάση τις στατιστικές υποφέρουν περισσότερο από τα οδικά ατυχήματα.

91/439/ΕΟΚ αιτιολογική σκέψη 4 (Προσαρμοσμένο)

(11) Προκειμένου, να υπάρξει ανταπόκριση στις επιτακτικές ανάγκες της οδικής ασφάλειας, είναι συνεπώς αναγκαίος ο καθορισμός ελάχιστων προϋποθέσεων για τη χορήγηση της άδειας οδήγησης.

91/439/ΕΟΚ αιτιολογική σκέψη 5 (Προσαρμοσμένο)

91/439/ΕΟΚ αιτιολογική σκέψη 6 (Προσαρμοσμένο)

91/439/ΕΟΚ αιτιολογική σκέψη 7

(12) Θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικές διατάξεις ώστε να διευκολυνθεί η οδήγηση οχημάτων από τα σωματικώς μειονεκτούντα άτομα.

91/439/ΕΟΚ αιτιολογική σκέψη 8 (Προσαρμοσμένο)

91/439/ΕΟΚ αιτιολογική σκέψη 9 (Προσαρμοσμένο)

91/439/ΕΟΚ αιτιολογική σκέψη 10 (Προσαρμοσμένο)

(13) Για λόγους ασφαλείας της οδικής κυκλοφορίας πρέπει τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τις εθνικές τους διατάξεις όσον αφορά την ανάκληση, αναστολή ή ακύρωση της άδειας οδήγησης, σε κάθε κάτοχο αδείας οδήγησης που διαμένει πλέον κανονικά στο έδαφός τους.

Νέο

(14) Το υπόδειγμα της άδειας οδήγησης όπως ορίζεται στην οδηγία 91/439/ΕΟΚ ενδείκνυται να αντικατασταθεί από ενιαίο υπόδειγμα με τη μορφή πλαστικής κάρτας. Ταυτόχρονα, το υπόδειγμα αυτό άδειας οδήγησης απαιτεί προσαρμογή λόγω της εισαγωγής νέας κατηγορίας άδειας οδήγησης για τα μοτοποδήλατα.

(15) Η προαιρετική εισαγωγή μικροεπεξεργαστή στο υπόδειγμα της άδειας οδήγησης με τη μορφή πιστωτικής κάρτας, πρέπει να επιτρέψει στα κράτη μέλη να βελτιώσουν περαιτέρω το επίπεδο προστασίας κατά της πλαστογράφησης. Οι τεχνικές προδιαγραφές του μικροεπεξεργαστή θα καθορισθούν από την Επιτροπή, με τη βοήθεια της επιτροπής για την άδεια οδήγησης.

(16) Ενδείκνυται ο καθορισμός των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την πρόσβαση στο επάγγελμα του εξεταστή προκειμένου να βελτιωθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες των εξεταστών, να γίνει δυνατή η αντικειμενικότερη αξιολόγηση των υποψηφίων οδηγών, να επιτευχθεί μεγαλύτερη εναρμόνιση των εξετάσεων οδήγησης και να ενισχυθεί η γενική αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης των αδειών οδήγησης.

(17) Πρέπει να επιτραπεί στην Επιτροπή να προβαίνει σε προσαρμογή των παραρτημάτωνΙ έως IV στην τεχνική πρόοδο.

(18) Τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας θεσπίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή [25].

[25] ΕΕ L 184, 17.7.1999, σ. 23.

(19) Δεδομένου ότι οι στόχοι της προβλεπόμενης δράσης είναι αδύνατον να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και, δύνανται, κατά συνέπεια λόγω των διαστάσεων και των επιπτώσεών τους να επιτευχθούν καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που διατυπώνεται στο άρθρο 5 της συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

(20) Η παρούσα οδηγία δεν πρέπει να θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά τις προθεσμίες μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογής των οδηγιών που παρατίθενται στο παράρτημα V, μέρος Β,

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

196/47/ΕΟΚ άρθρο 1, σημείο 1

294/72/ΕΚ άρθρο 1

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1 Υπόδειγμα άδειας

1. Τα κράτη μέλη εκδίδουν τις εθνικές άδειες οδήγησης ακολουθώντας το κοινοτικό υπόδειγμα που περιγράφεται στο παράρτημα I1, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας. 2

Νέο

2. Τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να εφοδιάζουν με μικροεπεξεργαστή τις άδειες οδήγησης που εκδίδουν από τη στιγμή που οι τεχνικές προδιαγραφές θα καθορισθούν από την Επιτροπή σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο10. Η Επιτροπή φροντίζει οι τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν τον μικροεπεξεργαστή ο οποίος θα ενσωματωθεί στην άδεια οδήγησης να προβλέπουν έγκριση ΕΚ που θα είναι δυνατόν να χορηγηθεί μόνον όταν αποδειχθεί η ικανότητά του να αντισταθεί στις προσπάθειες παραποίησης ή μεταβολής των δεδομένων. Ομικροεπεξεργαστής περιλαμβάνει μόνον τα δεδομένα της άδειας οδήγησης και δεν μπορεί να περιλαμβάνει λειτουργίες διαφορετικές από αυτές που συνδέονται άμεσα με αυτήν.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 2 Αμοιβαία αναγνώριση

Τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν αμοιβαία τις άδειες οδήγησης που εκδίδουν.

91/439/ΕΟΚ άρθρο 2 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 3 Μέτρα κατά της πλαστογράφησης

91/439/ΕΟΚ

Νέο

1. Το διακριτικό σήμα του εκδώσαντος την άδεια κράτους μέλους τίθεται εντός του εμβλήματος που απεικονίζεται στη σελίδα 1 του υποδείγματος κοινοτικής άδειας οδήγησης.

2. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν κάθε ενδεικνυόμενη διάταξη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλαστογράφησης των αδειών οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων και των υποδειγμάτων άδειών που εκδόθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας. Ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά.ο

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

196/47/ΕΚ άρθρο 1, σημείο 1

1,

96/47/ΕΚ άρθρο 1, σημείο 2 (Προσαρμοσμένο)

91/439/ΕΟΚ άρθρο 3 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 4 Κατηγορίες

91/439/ΕΟΚ

1. Η άδεια οδήγησης που προβλέπεται στο άρθρο 1 δίνει δικαίωμα οδήγησης οχημάτων των εξής κατηγοριών:

Νέο

κατηγορία ΑΜ:

- μοτοποδήλατα, δηλαδή δίκυκλα ή τρίκυκλα οχήματα με μέγιστη ταχύτητα εκ κατασκευής άνω των 6 χιλιομέτρων την ώρα (km/h) που όμως δεν υπερβαίνει τα45km/h που διαθέτουν κινητήρα κυβισμού μικρότερου ή ίσου με 50 cm³ αν είναι εσωτερικής καύσης, ή των οποίων η μέγιστη συνεχής ονομαστική ισχύς είναι μικρότερη ή ίση με 4 κιλοβάτ (kW) αν είναι ηλεκτρικοί, ή στην περίπτωση τρικύκλων που διαθέτουν κινητήρα του οποίου η μέγιστη καθαρή ισχύς δεν υπερβαίνει τα 4 kW αν πρόκειται για άλλον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

κατηγορία Α1:

- ελαφρές μοτοσυκλέτες μέγιστου κυβισμού 125 κυβικών εκατοστών μέγιστης ισχύος 11 kW και με λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,1 kw/kg.

κατηγορία Α2:

- μοτοσυκλέτες, με ή χωρίς πλευρικό κάνιστρο, μέγιστης ισχύος 35 kW και με λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,2 kW/kg. οι μοτοσυκλέτες αυτές δεν είναι δυνατόν να προκύπτουν από τύπο που αναπτύσσει πάνω από τη διπλή μέγιστη ισχύ. οι μοτοσυκλέτες αυτές είναι δυνατόν να φέρουν πλευρικό κάνιστρο.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

κατηγορία Α:

- μοτοσυκλέτες με ή χωρίς πλευρικό κάνιστρο.

Νέο

κατηγορία Β1:

- τρίκυκλα ή τετράκυκλα με κινητήρα.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο

κατηγορία Β:

- αυτοκίνητα, με μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα μέχρι 3.500 kg στα οποία ο αριθμός των μεταφερόμενων επιβατώνο , εκτός από τον οδηγό , δεν υπερβαίνει τους οκτώ. Τααυτοκίνητα της κατηγορίας αυτής μπορούν να έλκουν ρυμουλκούμενο, του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα δεν υπερβαίνει τα750 kg.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

-

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο

κατηγορία Β+Ε:

- σύνολα συζευγμένων οχημάτων που αποτελούνται από έλκον όχημα της κατηγορίαςΒ και από ρυμουλκούμενο, του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα υπερβαίνει τα 750 kgο .

Νέο

κατηγορία Γ1:

- αυτοκίνητα μεταφοράς εμπορευμάτων των οποίων η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα ξεπερνά τα 3.500 kg χωρίς να υπερβαίνει τα 6.000 kg και στα οποία ο αριθμός των μεταφερόμενων επιβατών, εκτός του οδηγού, δεν υπερβαίνει τους οκτώ. τα αυτοκίνητα των οποίων η οδήγηση επιτρέπεται με άδεια κατηγορίαςΓ1 μπορούν να έλκουν ρυμουλκούμενο, του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα δεν υπερβαίνει τα750 kg.

κατηγορία Γ1+Ε:

- σύνολα οχημάτων που αποτελούνται από έλκον όχημα της κατηγορίας Γ1 και από ρυμουλκούμενο ή ημι-ρυμουλκούμενο, του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα υπερβαίνει τα 750 kg υπό την προϋπόθεση ότι η μάζα του σχηματιζόμενου συνόλου δεν υπερβαίνει τα 12.000 kg και ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του ρυμουλκούμενου ή του ημι-ρυμουλκούμενου δεν υπερβαίνει τη μάζα εν κενώ του έλκοντος οχήματος.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο

κατηγορία Γ:

- αυτοκίνητα μεταφοράς εμπορευμάτων , των οποίων η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα υπερβαίνει τα 3.500 kg και στα οποία ο αριθμός των μεταφερόμενων επιβατών, εκτός του οδηγού, δεν υπερβαίνει τους οκτώο. τα αυτοκίνητα των οποίων η οδήγηση επιτρέπεται με άδεια κατηγορίαςΓ μπορούν να έλκουν ρυμουλκούμενο του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα δεν υπερβαίνει τα 750 kg.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο

κατηγορία Γ+Ε:

- σύνολα συζευγμένων οχημάτων που αποτελούνται από έλκον όχημα το οποίο υπάγεται στην κατηγορία Γ και από ρυμουλκούμενο ή ημι-ρυμουλκούμενο του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα υπερβαίνει τα750kg.

Νέο

κατηγορία Δ1:

- αυτοκίνητα μεταφοράς επιβατών, στα οποία ο αριθμός των μεταφερόμενων προσώπων, εκτός του οδηγού, δεν υπερβαίνει τα δεκαέξι, μεγίστου μήκους επτά μέτρων. τα αυτοκίνητα των οποίων η οδήγηση επιτρέπεται με άδεια κατηγορίας Δ1 μπορούν να έλκουν ρυμουλκούμενο, του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα δεν υπερβαίνει τα 750 kg.

κατηγορία Δ1+Ε:

- σύνολα οχημάτων που αποτελούνται από έλκον όχημα της κατηγορίας Δ1 και από ρυμουλκούμενο, του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα υπερβαίνει τα750 kg υπό την προϋπόθεση ότι η μέγιστη μάζα του σχηματιζόμενου συνόλου δεν υπερβαίνει τα 12.000 kg και ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του ρυμουλκούμενου δεν υπερβαίνει τη μάζα εν κενώ του έλκοντος οχήματος.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο

κατηγορία Δ:

- αυτοκίνητα μεταφοράς προσώπων στα οποία ο αριθμός των μεταφερόμενων προσώπων, εκτός του οδηγού, υπερβαίνει τα οκτώο .τα αυτοκίνητα των οποίων η οδήγηση επιτρέπεται με άδεια κατηγορίας Δ μπορούν να έλκουν ρυμουλκούμενο του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα δεν υπερβαίνει τα 750 kg.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

κατηγορία Δ+Ε:

- σύνολο συζευγμένων οχημάτων, που αποτελούνται από έλκον όχημα το οποίο υπάγεται στην κατηγορία Δ και από ρυμουλκούμενο του οποίου η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα υπερβαίνει τα 750 kg.

Νέο

Τα ρυμουλκούμενα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά προσώπων.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

2. Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας :

α) νοείται ως «μηχανοκίνητο όχημα »: κάθε όχημα το οποίο φέρει κινητήρα για την προώθησή του και κυκλοφορεί σε δρόμους με τα δικά του μέσα, εκτός από τα οχήματα που κινούνται πάνω σε τροχιές.

Νέο

β) ο όρος «μοτοποδήλατο» δεν περιλαμβάνει τα ελαφρά τετράκυκλα ούτε τα ποδήλατα με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση.

γ) νοείται ως «τρίκυκλο» το όχημα με τρεις συμμετρικούς τροχούς που είναι εφοδιασμένο με κινητήρα κυβισμού άνω των 50 cm³ εάν είναι εσωτερικής καύσης ή/και του οποίου η μέγιστη ταχύτητα εκ κατασκευής υπερβαίνει τα45km/h.

δ) νοείται ως «τετράκυκλο» όχημα διαφορετικό του ελαφρού τετράκυκλου του οποίου η μάζα εν κενώ είναι ίση ή μικρότερη από 400 kg (550 kg για οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων), εκτός της μάζας των συσσωρευτών εάν πρόκειται για ηλεκτρικό όχημα, και του οποίου η μέγιστη καθαρή ισχύς του κινητήρα δεν υπερβαίνει τα 15 kW.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

197/26/ΕΚ άρθρο 1, σημείο1

- 1

Νέο

ε) νοείται ως «μοτοσυκλέτα» κάθε δίκυκλο όχημα του οποίου η μέγιστη ταχύτητα εκ κατασκευής υπερβαίνει τα 45 km/h ή, στην περίπτωση που το όχημα αυτό είναι εφοδιασμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο κυβισμός του δεν υπερβαίνει τα 50 cm³. Το πλευρικό κάνιστρο εξομοιούται με όχημα τέτοιου τύπου.

97/26/ΕΚ άρθρο 1, σημείο 1 (Προσαρμοσμένο)

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

στ) νοείται ως «αυτοκίνητο»: , μηχανοκίνητο όχημα εκτός από , τις μοτοσυκλέτες που κανονικά μεταφέρει οδικώς πρόσωπα ή αγαθά ή έλκει οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων ή αγαθών . Οόρος αυτός περιλαμβάνει τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (τρόλεϊ), δηλαδή τα οχήματα τα οποία συνδέονται με γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και δεν κυκλοφορούν σε τροχιά. Δεν περιλαμβάνει τους γεωργικούς και δασικούς ελκυστήρες.

ζ) νοείται ως «γεωργικός ή δασικός ελκυστήρας»: κάθε τροχοφόρο ή ερπυστριοφόρο μηχανοκίνητο όχημα , το οποίο έχει τουλάχιστον δύο άξονες, του οποίου η βασική λειτουργία στηρίζεται ουσιαστικά στην ελκτική του δύναμη, και το οποίο έλκει, ωθεί, φέρει ή ενεργοποιεί ορισμένα εργαλεία, μηχανήματα ή ρυμουλκούμενα που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές ή δασικές εργασίες και του οποίου η χρήση για την οδική μεταφορά προσώπων ή αγαθώνή για την έλξη επί οδού οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων ή αγαθών , είναι δευτερεύουσα.

Νέο

3. Η κατηγορία Β1 είναι προαιρετική.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

4. Κατόπιν συμφωνίας με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη μπορούν να εξαιρούν από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, ορισμένους ιδιαίτερους τύπους μηχανοκίνητων οχημάτων , όπως τα ειδικά αναπηρικά οχήματα.

91/439/ΕΟΚ άρθρο 4 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 5 Προϋποθέσεις - περιορισμοί

91/439/ΕΟΚ

1. Στην άδεια οδήγησης αναγράφονται οι όροι υπό τους οποίους επιτρέπεται στον οδηγό να οδηγεί.

2. Εάν, λόγω σωματικής μειονεξίας, η οδήγηση επιτρέπεται μόνο για ορισμένους τύπους οχημάτων ή για ειδικά προσαρμοσμένα οχήματα, η δοκιμασία ελέγχου των ικανοτήτων και της συμπεριφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 7 γίνεται σε τέτοιο όχημα.

91/439/ΕΟΚ άρθρο 5 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 6 Ισοδυναμίες μεταξύ κατηγοριών

91/439/ΕΟΚ

1. Η χορήγηση της άδειας οδήγησης υπόκειται στις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) η άδεια για τις κατηγορίες Γ και Δ χορηγείται μόνο στους οδηγούς που είναι ήδη κάτοχοι άδειας για την κατηγορία Β.

β) η άδεια για τις κατηγορίες Β+Ε, Γ+Ε, Δ+Ε χορηγείται μόνο στους οδηγούς που είναι ήδη κάτοχοι άδειας για τις κατηγορίες Β, Γ ή Δ αντίστοιχα.

2. Η ισχύς της άδειας οδήγησης ορίζεται ως εξής:

α) η άδεια που ισχύει για τις κατηγορίες Γ+Ε ή Δ+Ε ισχύει και για την οδήγηση συνόλων της κατηγορίας Β+Ε.

β) η άδεια που ισχύει για την κατηγορία Γ+Ε ισχύει για την κατηγορία Δ+Ε εάν ο κάτοχός της είναι κάτοχος άδειας για την κατηγορία Δ.

Νέο

γ) η άδεια που ισχύει για την κατηγορία Γ1 ή Γ1+Ε ισχύει και για την οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Δ1 ή Δ1+Ε αντίστοιχα, εάν ο κάτοχός της είναι τουλάχιστον 21 ετών.

δ) η άδεια που ισχύει για την κατηγορία Δ1 ή Δ1+Ε, ισχύει και για την οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Γ1 ή Γ1+Ε αντίστοιχα.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

3. Τα κράτη μέλη μπορούν να εγκρίνουν για την οδήγηση στο έδαφός τους, τις ακόλουθες ισοτιμίες:

α) τρίκυκλα και τετράκυκλα με κινητήρα με άδεια κατηγορίας Α ή Α1.

β) ελαφρές μοτοσυκλέτες με άδεια κατηγορίας Β.

4. Έπειτα από διαβούλευση με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν να οδηγούνται στο έδαφός τους:

α) οχήματα κατηγορίας Δ1 ( μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας 3.500 kg χωρίς να περιλαμβάνεται ο ειδικός εξοπλισμός για τη μεταφορά αναπήρων) από οδηγούς ηλικίας τουλάχιστον 21ετών που είναι τουλάχιστον από διετίας κάτοχοι άδειας οδήγησης κατηγορίας Β, υπό την προϋπόθεση ότι τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται από μη εμπορικούς φορείς για κοινωνικούς σκοπούς και οδηγούνται από εθελοντές οδηγούς.

β) οχήματα των οποίων η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα υπερβαίνει τα 3.500 kg από οδηγούς ηλικίας τουλάχιστον 21 ετών και κατόχους, από διετίας τουλάχιστον, άδειας οδήγησης κατηγορίας Β, υπό την προϋπόθεση ότι τα οχήματα αυτά πρόκειται να χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο, εν στάσει, για εκπαιδευτικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς, χρησιμοποιούνται από μη εμπορικούς φορείς για κοινωνικούς σκοπούς, και έχουν διαρρυθμιστεί εις τρόπον ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά περισσότερων των εννέα ατόμων ή για τη μεταφορά αγαθών άλλων από τα απολύτως αναγκαία για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους.

91/439/ΕΟΚ άρθρο 6 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 7 Ελάχιστη ηλικία

91/439/ΕΟΚ

1. Η ελάχιστη ηλικία για τη χορήγηση άδειας οδήγησης είναι:

α) 16 ετών:

Νέο

- για την κατηγορία ΑΜ.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

- για την κατηγορία Α1.

- για την κατηγορία Β2.

91/439/ΕΟΚ

β) 18 ετών:

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο

- για την κατηγορία Α2.

91/439/ΕΟΚ

- για τις κατηγορίες Β, Β+Ε.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο

- για τις κατηγορίες Γ1 και Γ1+Ε με την επιφύλαξη των διατάξεων που προβλέπονται για την οδήγηση των οχημάτων αυτών στην οδηγία2003/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [26].

[26] ΕΕ L 226, 10.9.2003, σ. 4.

91/439/ΕΟΚ

γ) 21 ετών:

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο

- για την κατηγορία Α υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος απέκτησε ελάχιστη εμπειρία τριών ετών οδηγώντας μοτοσυκλέτα με άδεια Α2 και ολοκλήρωσε επιτυχώς ειδική πρακτική δοκιμασία για την κατηγορία Α όπως ορίζεται στο άρθρο 8, παράγραφος 1, στοιχείο δ).

- για τις κατηγορίες Γ, Γ+Ε, Δ1 και Δ1+Ε, με την επιφύλαξη των διατάξεων που προβλέπονται για την οδήγηση των οχημάτων αυτών στην οδηγία 2003/59/ΕΚ.

δ) 24 ετών:

- για την κατηγορία Α.

- για τις κατηγορίες Δ και Δ+Ε με την επιφύλαξη των διατάξεων που προβλέπονται για την οδήγηση των οχημάτων αυτών στην οδηγία2003/59/ΕΚ.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο

2. Τα κράτη μέλη μπορούν να παρεκκλίνουν από τις προϋποθέσεις σχετικά με το κατώτατο όριο ηλικίας που προβλέπονται για τις κατηγορίες Α, Β και Β+Ε και να χορηγούν άδεια για τις κατηγορίες αυτές από την ηλικία των 17ετών και από τις προϋποθέσεις που ορίζονται για την κατηγορία Β1 και να χορηγούν άδειες της κατηγορίας αυτής μόνον από την ηλικία των 18 ετών. Τα κράτη μέλη μπορούν να αρνηθούν να αναγνωρίσουν στην επικράτειά τους την ισχύ άδειας οδήγησης των κατηγοριών Β και Β1 της οποίας ο κάτοχος δεν έχει συμπληρώσει ηλικία 18 ετών.ο

Νέο

Τα κράτη μέλη μπορούν να παρεκκλίνουν από τις προϋποθέσεις σχετικά με το κατώτατο όριο ηλικίας που προβλέπονται για την κατηγορία ΑΜ και να χορηγούν άδεια για την κατηγορία αυτή από την ηλικία των 14 ετών. Τα κράτη μέλη μπορούν να αρνηθούν να αναγνωρίσουν στην επικράτειά τους την ισχύ άδειας οδήγησης της κατηγορίας ΑΜ της οποίας ο κάτοχος δεν έχει συμπληρώσει ηλικία 16 ετών.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

91/439/ΕΟΚ άρθρο 7 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 8 Χορήγηση - Ισχύς - Ανανέωση

1. Η χορήγηση της άδειας οδήγησης προϋποθέτει :

91/439/ΕΟΚ

α) επιτυχία σε δοκιμασία ελέγχου των ικανοτήτων και της συμπεριφοράς και σε δοκιμασία ελέγχου των γνώσεων, καθώς και πλήρωση των απαιτήσεων υγείας σύμφωνα με τις διατάξεις των παραρτημάτων II και III.

Νέο

β) επιτυχία σε δοκιμασία ελέγχου των γνώσεων μόνον όσον αφορά την κατηγορίαΑΜ. τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτήσουν την επιτυχία σε δοκιμασία ελέγχου των ικανοτήτων και της συμπεριφοράς καθώς και την υποβολή σε ιατρική εξέταση για τις άδειες οδήγησης της κατηγορίας ΑΜ που χορηγούν.

γ) επιτυχία σε δοκιμασία ελέγχου των ικανοτήτων και της συμπεριφοράς μόνον για τους υποψήφιους άδειας οδήγησης της κατηγορίας Α2 που απέκτησαν ελάχιστη εμπειρία δύο ετών οδηγώντας μοτοσυκλέτα με άδεια Α1.

δ) επιτυχία σε δοκιμασία ελέγχου των ικανοτήτων και της συμπεριφοράς μόνον για τους υποψήφιους άδειας οδήγησης της κατηγορίας Α που απέκτησαν ελάχιστη εμπειρία δύο ετών οδηγώντας μοτοσυκλέτα με άδεια Α2. η δοκιμασία αυτή είναι δυνατόν να περιορίζεται μόνον στην οδήγηση σε κυκλοφορία στα πλαίσια της οποίας αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην κυκλοφορία σε δρόμους εκτός αστικών περιοχών.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

ε) κανονική διαμονή ή απόδειξη της σπουδαστικής ιδιότητας επί διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών στην επικράτεια του κράτους μέλους που χορηγεί την άδεια οδήγησης.

Νέο

2. Από τις [ημερομηνία που καθορίζεται στο άρθρο 17, παράγραφος 2], οι άδειες οδήγησης που χορηγούν τα κράτη μέλη για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και Β+Ε, έχουν διάρκεια ισχύος από διοικητική άποψη δέκα ετών. Οι άδειες αυτών των κατηγοριών που χορηγούνται σε οδηγούς οι οποίοι έχουν φθάσει στην ηλικία των εξηνταπέντε ετών έχουν διάρκεια ισχύος πέντε ετών. Τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίσουν την διάρκεια ισχύος της πρώτης άδειας οδήγησης, η οποία χορηγείται σε νέους οδηγούς για τις κατηγορίες Α και Β σε τρία έτη, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής ειδικών μέτρων για τους οδηγούς αυτούς με στόχο την βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Από τις [ημερομηνία που καθορίζεται στο άρθρο 17, παράγραφος 2], οι άδειες οδήγησης που χορηγούν τα κράτη μέλη για τις κατηγορίες Γ, Γ+Ε, Γ1, Γ1+Ε, Δ, Δ+Ε, Δ1, Δ1+Ε, έχουν διάρκεια ισχύος πέντε ετών. Οι άδειες αυτών των κατηγοριών που χορηγούνται σε οδηγούς οι οποίοι έχουν φθάσει στην ηλικία των εξηνταπέντε ετών έχουν διάρκεια ισχύος ενός έτους.

Ωστόσο στην περίπτωση κατά την οποία πρέπει να ανανεωθεί, λόγω λήξης της ισχύος της, άδεια οδήγησης, η οποία χορηγήθηκε πριν από την έναρξη ισχύος της οδηγίας, ισχύουν για την ανανέωση οι διάφορες περίοδοι ισχύος που καθορίσθηκαν στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο.

3. Η ανανέωση της άδειας οδήγησης τη στιγμή της λήξης της ισχύος της υπόκειται στα ακόλουθα:

α) Έλεγχο των ελάχιστων προδιαγραφών για τη φυσική και διανοητική ικανότητα οδήγησης που περιγράφονται στο παράρτημα ΙΙΙ για τις άδειες οδήγησης των κατηγοριών Γ, Γ+Ε, Γ1, Γ1+Ε, Δ, Δ+Ε, Δ1, Δ1+Ε.

β) Kανονική διαμονή ή απόδειξη της σπουδαστικής ιδιότητας στην επικράτεια του κράτους μέλους που χορηγεί την άδεια οδήγησης, χωρίς υποχρέωση διαμονής επί ελάχιστο διάστημα έξη μηνών.

Τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν κατά την ανανέωση άδειας οδήγησης των κατηγοριών Α, Α1, Α2, Β, Β1 και Β+Ε, έλεγχο των ελάχιστων προδιαγραφών για τη φυσική και διανοητική ικανότητα οδήγησης που περιγράφονται στο παράρτημα ΙΙΙ.

91/439/ΕΟΚ

4. Με την επιφύλαξη των εθνικών, ποινικών και αστυνομικών διατάξεων, τα κράτη μέλη, μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή, μπορούν να εφαρμόζουν στη χορήγηση της άδειας οδήγησης τις εθνικές τους διατάξεις που αφορούν προϋποθέσεις άλλες, εκτός αυτών της παρούσας οδηγίας.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο

5. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να είναι κάτοχος μόνο μίας άδειας οδήγησης . Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν πως ο αιτών άδεια οδήγησης για πρώτη φορά ή ανανέωση της άδειας οδήγησης, δεν είναι ήδη κάτοχος άδειας οδήγησης που ισχύει ή που έχει ανασταλεί από τις αρχές άλλου κράτους μέλους. Εξασφαλίζουν επίσης πως δεν απαγορεύτηκε η χορήγηση άδειας οδήγησης στον αιτούντα με απόφαση που εκδόθηκε από τις αρχές κάποιου κράτους μέλους.ο

91/439/ΕΟΚ άρθρο 1 σημείο 2 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 9 Επιτροπή

Οι αναγκαίες τροπολογίες για την προσαρμογή στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο του τμήματος των παραρτημάτων Ι έως IV, εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 10.

1882/2003 άρθρο 3 και παράρτημα ΙΙΙ σημείο 24 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 10 Διαδικασία επιτροπολογίας

1882/2003 άρθρο 3 και παράρτημα ΙΙΙ σημείο 24

1. Η Επιτροπή επικουρείται από μία «επιτροπή για την άδεια οδήγησης», καλούμενη στο εξής «η επιτροπή».

2. Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου8 της ίδιας απόφασης.

Η περίοδος που προβλέπεται στο άρθρο 5, παράγραφος 6 της απόφασης1999/468/ΕΚ ορίζεται σε 3 μήνες.

3. Η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό της κανονισμό.

Νέο

Άρθρο 11

Εξεταστές

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, οι εξεταστές άδειας οδήγησης οφείλουν να ανταποκρίνονται στις ελάχιστες προδιαγραφές του παραρτήματος IV. Οι εξεταστές άδειας οδήγησης που εξασκούν την αποστολή τους πριν την ημερομηνία εφαρμογής η οποία καθορίζεται στο άρθρο 17 παράγραφος 2 δεν υποχρεούνται να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται στο σημείο 2 του εν λόγω παραρτήματος.

91/439/ΕΟΚ άρθρο 8 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 12 Διάφορες διατάξεις σχετικά με την αναγνώριση αδειών οδήγησης

91/439/ΕΟΚ

1. Σε περίπτωση που ο κάτοχος άδειας οδηγήσεως, της οποίας η ισχύς δεν έχει λήξει και η οποία έχει εκδοθεί από ένα κράτος μέλος, έχει πλέον την κανονική του διαμονή σε άλλο κράτος μέλος, μπορεί να ζητήσει την αντικατάσταση της παλαιάς του αδείας με νέα ισοδύναμη. Το κράτος μέλος που αντικαθιστά την άδεια ελέγχει, ενδεχομένως, αν η προς αντικατάσταση άδεια εξακολουθεί πράγματι να ισχύει.

2. Με την επιφύλαξη της αρχής της εδαφικότητας όσον αφορά την ισχύ των ποινικών και αστυνομικών διατάξεών του, το κράτος μέλος κανονικής διαμονής μπορεί να εφαρμόσει στον κάτοχο άδειας οδήγησης η οποία έχει εκδοθεί από άλλο κράτος μέλος, τις εθνικές του διατάξεις όσον αφορά τον περιορισμό, την αναστολή, την αφαίρεση ή την ακύρωση του δικαιώματος οδήγησης και, ενδεχομένως, να προβεί, για τους σκοπούς αυτούς, σε αντικατάσταση της άδειας αυτής.

3. Το κράτος μέλος που αντικαθιστά την άδεια αποστέλλει την αντικατασταθείσα άδεια στο κράτος μέλος που την έχει εκδώσει, παρέχοντας τις δέουσες διευκρινίσεις.

4. Ένα κράτος μέλος μπορεί να αρνηθεί να αναγνωρίσει σε πρόσωπο στο οποίο εφαρμόζεται, στο έδαφός του, ένα από τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 2, την ισχύ άδειας οδήγησης που έχει εκδώσει άλλο κράτος μέλος.

Επίσης, ένα κράτος μέλος μπορεί να αρνηθεί να χορηγήσει άδεια οδήγησης σε υποψήφιο ο οποίος αποτελεί αντικείμενο ενός τέτοιου μέτρου σε άλλο κράτος μέλος.

5. Η αντικατάσταση μιας άδειας οδήγησης, ιδίως λόγω απώλειας ή κλοπής, μπορεί να γίνεται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους όπου ο κάτοχος της άδειας διαμένει κανονικά. Οι αρχές αυτές αντικαθιστούν την άδεια με βάση τις πληροφορίες που διαθέτουν ή, ενδεχομένως, με βάση μια βεβαίωση των αρμόδιων αρχών του κράτους μέλους που είχε εκδώσει την αρχική άδεια.

6. Όταν ένα κράτος μέλος αντικαθιστά μια άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί από τρίτη χώρα με άδεια οδήγησης κοινοτικού τύπου, η τελευταία αυτή άδεια περιέχει σχετική ένδειξη, η οποία τίθεται επίσης και σε κάθε μελλοντική αντικατάσταση ή ανανέωσή της.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο

Η αντικατάσταση μπορεί να γίνεται μόνον αν η εκδοθείσα από τρίτη χώρα άδεια παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές του αντικαθιστούντος κράτους μέλους. Αν ο κάτοχος της αδείας αυτής μεταφέρει την κανονική διαμονή του σε άλλο κράτος μέλος, το τελευταίο αυτό δύναται να μην εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης όπως ορίζεται στο άρθρο 2.

91/439/ΕΟΚ άρθρο 9 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 13 Κανονική διαμονή

91/439/ΕΟΚ

Για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, ως «κανονική διαμονή» νοείται ο τόπος, όπου ένα πρόσωπο διαμένει συνήθως, δηλαδή επί 185 τουλάχιστον ημέρες κατά ημερολογιακό έτος, λόγω προσωπικών ή επαγγελματικών δεσμών, ή, όταν πρόκειται για άτομο χωρίς επαγγελματικούς δεσμούς, λόγω προσωπικών δεσμών, που συνεπάγονται στενή σχέση του με τον τόπο όπου κατοικεί.

Εντούτοις, ως κανονική διαμονή ενός ατόμου, του οποίου οι επαγγελματικοί δεσμοί βρίσκονται σε τόπο διαφορετικό από εκείνο των προσωπικών του δεσμών, και το οποίο, εξαιτίας του γεγονότος αυτού, υποχρεούται να διαμένει εναλλάξ σε διαφορετικούς τόπους που βρίσκονται σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, θεωρείται ο τόπος στον οποίο βρίσκονται οι προσωπικοί του δεσμοί, υπό τον όρον ότι το άτομο αυτό επιστρέφει εκεί τακτικά. Η τελευταία αυτή προϋπόθεση δεν χρειάζεται να πληρούται, όταν το άτομο διαμένει σε ένα κράτος μέλος για την εκτέλεση αποστολής συγκεκριμένης διάρκειας. Η φοίτηση σε πανεπιστήμιο ή σε σχολείο δεν συνεπάγεται μεταφορά της κανονικής διαμονής.

91/439/ΕΟΚ άρθρο 10 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 14 Ισοδυναμία αδειών οδήγησης μη κοινοτικών υποδειγμάτων

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, τα κράτη μέλη ορίζουν την ισοδυναμία μεταξύ των κατηγοριών αδειών που είχαν χορηγηθεί πριν από τη θέση σε εφαρμογή της παρούσας οδηγίας και των κατηγοριών που προβλέπονται στο άρθρο 4.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο, Ύστερα από διαβούλευση με την Επιτροπή,ο τα κράτη μέλη μπορούν να επιφέρουν, στις εθνικές νομοθεσίες, τις προσαρμογές που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του άρθρου 12 .

91/439/ΕΟΚ άρθρο 11 (Προσαρμοσμένο)

Νέο

Άρθρο 15 Αξιολόγηση

Το αργότερο μέχρι τις [πέντε έτη μετά την ημερομηνία που ορίζεται στο άρθρο17, παράγραφος 2] το Συμβούλιο προβαίνει σε αξιολόγηση των κοινοτικών διατάξεων που αφορούν τις κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο 4 και τις ελάχιστες ηλικίες που καθορίζονται στο άρθρο 7 και των επιπτώσεών τους στην οδική ασφάλεια καθώς και αξιολόγηση της πιθανής εισαγωγής βαθμιαίας πρόσβασης στην κατηγορία Β συμπεριλαμβανομένης και της κατηγορίας Β1.

91/439/ΕΟΚ άρθρο 12 (Προσαρμοσμένο)

Νέο

Άρθρο 16 Συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών

Τα κράτη μέλη αλληλοβοηθούνται στην εφαρμογή της παρούσας οδηγίας και ανταλλάσσουν, πληροφορίες για τις άδειες που χορηγούν, ανταλλάσουν ή αντικαθιστούν .

Άρθρο 17 Μεταφορά στο εσωτερικό δίκαιο

1. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν το αργότερο μέχρι τις [δύο έτη μετά την ημερομηνία που καθορίζεται στο άρθρο 19], τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις προκειμένου να συμμορφωθούν με το άρθρο1, παράγραφος 2, το άρθρο 3, παράγραφος 2, το άρθρο 4, παράγραφοι 1 και3, το άρθρο 6, παράγραφος 2, σημεία γ) και δ), το άρθρο 7, το άρθρο 8, παράγραφοι1, 2, 3 και 5, το άρθρο 11, τα άρθρα 16 έως 20, καθώς και το παράρτημα II, σημείο5.2 και το παράρτημα IV. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων καθώς και πίνακα αντιστοιχίας αυτών των διατάξεων και της παρούσας οδηγίας.

2. Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από τις [δύο έτη μετά την ημερομηνία που καθορίζεται στο άρθρο 17, παράγραφος 1].

3. Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις εν λόγω διατάξεις, οι τελευταίες αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παρόμοια αναφορά κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Οι εν λόγω διατάξεις περιλαμβάνουν επίσης δήλωση που διευκρινίζει ότι οι αναφορές στις οδηγίες που καταργούνται από την παρούσα οδηγία, οι οποίες περιέχονται στις ισχύουσες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις, θεωρούνται ότι γίνονται στην παρούσα οδηγία. Ο τρόπος αυτής της αναφοράς και της διατύπωσης αυτής της δήλωσης καθορίζεται από τα κράτη μέλη.

4. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

91/439/ΕΟΚ άρθρο 13 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 18 Κατάργηση

Η οδηγία 91 / 439 /ΕΟΚ όπως τροποποιήθηκε από τις οδηγίες που εμφαίνονται στο παράρτημα V, μέρος Α καταργείται από τις [δύο έτη μετά την ημερομηνία που καθορίζεται στο άρθρο 17, παράγραφος 1], με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των κρατών μελών όσον αφορά τις προθεσμίες μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών που εμφαίνονται στο παράρτημα V, μέρος Β.

Οι αναφορές στην καταργούμενη οδηγία θεωρούνται ότι γίνονται στην παρούσα οδηγία και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχιών που παρατίθεται στο παράρτημα VI.

Άρθρο 19 Έναρξη ισχύος

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα μετά την ημέρα δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο 1, παράγραφος 1, το άρθρο 2, το άρθρο 3, παράγραφος 1, το άρθρο 4, παράγραφος4, το άρθρο 5, το άρθρο 6, παράγραφος 1, παράγραφος 2, σημεία α) και β), παράγραφοι 3 και 4, το άρθρο 8, παράγραφος 4, το άρθρο 9, το άρθρο 10, τα άρθρα 12 έως 15 και τα παρατήματα I, II και III εφαρμόζονται από τις [δύο έτη μετά την ημερομηνία που καθορίζεται στο άρθρο 19].

91/439/ΕΟΚ άρθρο 14 (Προσαρμοσμένο)

Άρθρο 20 Αποδέκτες

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, [...]

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

[...] [...]

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Πράξη προσχώρησης της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας άρθρο 29 και Παράρτημα I, σ. 166 (Προσαρμοσμένο)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

2000/56/ΕΚ άρθρο 1, σημείο 1 και Παράρτημα I (Προσαρμοσμένο)

2003/59/ΕΚ άρθρο 10.2 (Προσαρμοσμένο)

96/47/ΕΚ (Προσαρμοσμένο)

Πράξη προσχώρησης της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας άρθρο 29 και Παράρτημα I, σ. 166 (Προσαρμοσμένο)

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

96/47/ΕΚ άρθρο 1, σημείο 3 (Προσαρμοσμένο)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

96/47/ΕΚ άρθρο 1, σημείο 3 (Προσαρμοσμένο)

1. Τα φυσικά χαρακτηριστικά της κάρτας του κοινοτικού υποδείγματος άδειας οδήγησης είναι σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 7810 και ISO 7816-1.

Οι μέθοδοι επαλήθευσης των χαρακτηριστικών των αδειών οδήγησης οι οποίες έχουν σκοπό να διασφαλίσουν τη συμφωνία τους με τα διεθνή πρότυπα είναι σύμφωνες με το πρότυπο ISO 10373.

2. Η άδεια αποτελείται από δύο όψεις:

Η σελίδα 1 περιλαμβάνει:

α) τις λέξεις «άδεια οδήγησης» οι οποίες εκτυπώνονται με έντονα γράμματα στη γλώσσα ή τις γλώσσες του εκδίδοντος την άδεια κράτους μέλους.

β) προαιρετικά, το όνομα του εκδίδοντος την άδεια κράτους μέλους.

γ) το διακριτικό σήμα του κράτους μέλους που εκδίδει την άδεια, τυπωμένο αρνητικά μέσα σε ένα μπλε παραλληλόγραμμο και περιβαλλόμενο από δώδεκα κίτρινα αστέρια. τα διακριτικά σήματα είναι τα ακόλουθα:

B : Βέλγιο

DK : Δανία

D : Γερμανία

GR : Ελλάδα

E : Ισπανία

F : Γαλλία

IRL : Ιρλανδία

I : Ιταλία

L : Λουξεμβούργο

NL : Κάτω Χώρες

A : Αυστρία

P : Πορτογαλία

FIN : Φινλανδία

S : Σουηδία

UK : Ηνωμένο Βασίλειο.

δ) τις πληροφορίες που αφορούν την εκδιδόμενη άδεια, οι οποίες απαριθμούνται ως εξής:

1. επώνυμο του κατόχου,

2. όνομα του κατόχου,

3. ημερομηνία και τόπος γέννησης του κατόχου,

4. (α) ημερομηνία έκδοσης της άδειας,

(β) ημερομηνία λήξης της διοικητικής ισχύος της άδειας ή μια παύλα στην περίπτωση που η διάρκεια του εγγράφου είναι απεριόριστη,

(γ) ορισμό της αρχής που εκδίδει την άδεια (μπορεί να εκτυπωθεί στη σελίδα 2),

(δ) αριθμό άλλο από τον περιλαμβανόμενο στη στήλη 5, που χρησιμεύει στη διαχείριση της άδειας οδήγησης (προαιρετικά),

5. τον αριθμό της άδειας,

6. φωτογραφία του κατόχου,

7. την υπογραφή του κατόχου,

8. διαμονή, κατοικία ή ταχυδρομική διεύθυνση (προαιρετικά),

9. τις κατηγορίες οχημάτων που έχει δικαίωμα να οδηγεί ο κάτοχος της άδειας (οι εθνικές κατηγορίες εκτυπώνονται με άλλο τύπο στοιχείων από τις εναρμονισμένες κατηγορίες).

ε) την ένδειξη «υπόδειγμα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» στην ή (-ις) γλώσσα(-ες) του εκδίδοντος την άδεια κράτους μέλους και την ένδειξη «άδεια οδήγησης» στις άλλες γλώσσες της Κοινότητας, σε ροζ χρώμα, ώστε να αποτελεί το φόντο της άδειας:

Permiso de Conducciσn

Kψrekort

Fόhrerschein

Άδεια Οδήγησης

Driving Licence

Ajokortti

Permis de Conduire

Ceadϊnas Tiomαna

Patente di guida

Rijbewijs

Carta de Conduγo

Kφrkort.

στ) χρώματα αναφοράς:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Η σελίδα 2 περιλαμβάνει:

α) 9. τις κατηγορίες οχημάτων που έχει δικαίωμα να οδηγεί ο κάτοχος της άδειας (οι εθνικές κατηγορίες εκτυπώνονται με άλλο τύπο στοιχείων από τις εναρμονισμένες κατηγορίες).

10. την ημερομηνία πρώτης έκδοσης για κάθε κατηγορία (η ημερομηνία αυτή πρέπει να ξαναγράφεται στη νέα άδεια κάθε φορά που αυτή αντικαθίσταται ή αλλάζεται).

11. την ημερομηνία λήξης της ισχύος για κάθε κατηγορία .

12. τις πιθανές πρόσθετες ή περιοριστικές ενδείξεις σε κωδικοποιημένη μορφή για κάθε σχετική κατηγορία .

Οι κωδικοί έχουν ως εξής:

2000/56/ΕΚ άρθρο 1, σημείο 1 και Παράρτημα Ι

- κωδικοί 01 έως 99: εναρμονισμένοι κοινοτικοί κωδικοί

ΟΔΗΓΟΣ (Ιατρικοί λόγοι)

01. Διόρθωση ή/και προστασία της όρασης

01.01 Γυαλιά

01.02 Φακός(-οί) επαφής

01.03 Προστατευτικά γυαλιά

01.04 Αδιαφανής φακός

01.05 Κάλυπτρο ματιού

01.06 Γυαλιά ή φακοί επαφής

02. Ακουστική συσκευή/επικοινωνιακό βοήθημα

02.01 Ακουστική συσκευή για ένα αυτί

02.02 Ακουστική συσκευή και για τα δύο αυτιά

03. Κινητική πρόθεση/νάρθηκας άκρων

03.01 Κινητική πρόθεση/νάρθηκας άνω άκρου

03.02 Κινητική πρόθεση/νάρθηκας κάτω άκρου

05. Περιορισμένη χρήση (υποχρεωτική χρήση υποκωδικού, οδήγηση υπό περιορισμούς για ιατρικούς λόγους)

05.01 Οδήγηση μόνον την ημέρα (π.χ.: μία ώρα μετά την ανατολή και μία ώρα πριν τη δύση του ηλίου)

05.02 Οδήγηση μόνον εντός ακτίνας... km από τον τόπο κατοικίας του κατόχου της αδείας ή μόνον εντός της πόλης/περιφέρειας

05.03 Οδήγηση χωρίς συνεπιβάτες

05.04 Οδήγηση με ταχύτητα έως... km/h

05.05 Οδήγηση επιτρεπόμενη μόνον συνοδεία κατόχου αδείας οδήγησης

05.06 Χωρίς ρυμουλκούμενο

05.07 Απαγόρευση οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο

05.08 Απαγόρευση κατανάλωσης οινοπνευματωδών

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

10. Τροποποιημένο κιβώτιο ταχυτήτων

10.01 Χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων

10.02 Αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

10.03 Ηλεκτρονικό κιβώτιο ταχυτήτων

10.04 Προσαρμοσμένος μοχλός αλλαγής ταχυτήτων

10.05 Χωρίς βοηθητικό κιβώτιο ταχυτήτων

15. Τροποποιημένος συμπλέκτης

15.01 Προσαρμοσμένο ποδόπληκτρο συμπλέκτη

15.02 Χειροκίνητος συμπλέκτης

15.03 Αυτόματος συμπλέκτης

15.04 Εμπρόσθιο/πλευρικό διαχωριστικό ποδόπληκτρου συμπλέκτη/αποσπασμένο ποδόπληκτρο συμπλέκτη

20. Τροποποιημένα συστήματα πέδησης

20.01 Τροποποιημένο ποδόπληκτρο πέδησης

20.02 Πεπλατυμένο ποδόπληκτρο πέδησης

20.03 Ποδόπληκτρο πέδησης κατάλληλο για το αριστερό πόδι

20.04 Ποδόπληκτρο πέδησης με υποδοχή υποδήματος

20.05 Ποδόπληκτρο πέδησης μεταβλητής κλίσης

20.06 Χειροκίνητη (προσαρμοσμένη) πέδηση πορείας

20.07 Μέγιστη χρήση ενισχυμένης πέδησης πορείας

20.08 Μέγιστη χρήση πέδησης έκτακτης ανάγκης ενσωματωμένης στην πέδηση πορείας

20.09 Προσαρμοσμένη πέδηση στάθμευσης

20.10 Ηλεκτρική πέδηση στάθμευσης

20.11 (Προσαρμοσμένη) ποδοκίνητη πέδηση στάθμευσης

20.12 Εμπρόσθιο/πλευρικό διαχωριστικό ποδόπληκτρου πέδησης/αποσπασμένο ποδόπληκτρο πέδησης

20.13 Χειρισμός πέδησης με το γόνατο

20.14 Ηλεκτρική πέδηση πορείας

25. Τροποποιημένα συστήματα επιτάχυνσης

25.01 Προσαρμοσμένο ποδόπληκτρο επιταχυντή

25.02 Ποδόπληκτρο επιταχυντή με αποτύπωμα υποδήματος

25.03 Ποδόπληκτρο επιταχυντή μεταβλητής κλίσης

25.04 Χειροκίνητος επιταχυντής

25.05 Επιταχυντής στο γόνατο

25.06 Επιταχυντής με σερβομηχανισμό (ηλεκτρονικός, πνευματικός, κ.λπ.)

25.07 Ποδόπληκτρο επιταχυντή αριστερά του ποδόπληκτρου πέδησης

25.08 Ποδόπληκτρο επιταχυντή αριστερά

25.09 Εμπρόσθιο/πλευρικό διαχωριστικό ποδόπληκτρου επιταχυντή/αποσπασμένο ποδόπληκτρο επιταχυντή

30. Τροποποιημένα συνδυασμένα συστήματα πέδησης και επιτάχυνσης

30.01 Παράλληλα ποδόπληκτρα

30.02 Ποδόπληκτρα στο ίδιο (ή σχεδόν το ίδιο) ύψος

30.03 Ποδόπληκτρα επιταχυντή και πέδησης μεταβλητής κλίσης

30.04 Ποδόπληκτρα επιταχυντή και πέδησης μεταβλητής κλίσης και με νάρθηκα

30.05 Πλευρικό διαχωριστικό ποδόπληκτρου επιταχυντή και πέδησης/αποσπασμένο ποδόπληκτρο επιταχυντή και πέδησης

30.06 Υπερυψωμένο δάπεδο

30.07 Διαχωριστικό στην πλευρά του ποδόπληκτρου πέδησης

30.08 Διαχωριστικό για νάρθηκα στην πλευρά του ποδόπληκτρου πέδησης

30.09 Διαχωριστικό εμπρός από τα ποδόπληκτρα επιταχυντή και πέδησης

30.10 Υποστήριγμα πτέρνας/κνήμης

30.11 Ηλεκτρικός επιταχυντής και ηλεκτρική πέδηση

35. Τροποποιημένα χειριστήρια (Διακόπτες φανών, εκτοξευτή ύδατος/υαλοκαθαριστήρα, ηχητικό όργανο, δείκτες διεύθυνσης, κ.λπ.)

35.01 Χειριστήρια των οποίων η λειτουργία δεν έχει αρνητική επίπτωση στην οδήγηση και το χειρισμό

35.02 Χειριστήρια που λειτουργούν χωρίς άφεση του τιμονιού και των εξαρτημάτων (κουμπί, περόνη, κ.λπ.)

35.03 Χειριστήρια που λειτουργούν χωρίς άφεση του τιμονιού και των εξαρτημάτων (κουμπί, περόνη, κ.λπ.) με το αριστερό χέρι

35.04 Χειριστήρια που λειτουργούν χωρίς άφεση του τιμονιού και των εξαρτημάτων (κουμπί, περόνη, κ.λπ.) με το δεξί χέρι

35.05 Χειριστήρια που λειτουργούν χωρίς άφεση του τιμονιού και των εξαρτημάτων (κουμπί, περόνη, κ.λπ.) και των συνδυασμένων μηχανισμών επιταχυντή και πέδησης

40. Τροποποιημένο σύστημα διεύθυνσης

40.01 Τυποποιημένο υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης

40.02 Ενισχυμένο υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης

40.03 Σύστημα διεύθυνσης με εφεδρικό σύστημα

40.04 Επιμήκυνση κολώνας τιμονιού

40.05 Προσαρμοσμένο τιμόνι (φαρδύτερη ή/και παχύτερη διατομή τιμονιού, κ.λπ.)

40.06 Τιμόνι μεταβλητής κλίσης

40.07 Κατακόρυφο τιμόνι

40.08 Οριζόντιο τιμόνι

40.09 Οδήγηση με το πόδι

40.10 Εναλλακτικό προσαρμοσμένο τιμόνι (χειριστήριο χειρός, κ.λπ.)

40.11 Κουμπί στο τιμόνι

40.12 Νάρθηκας χειρός στο τιμόνι

40.13 Με τενόδεση νάρθηκα

42. Τροποποιημένα κάτοπτρα οδήγησης

42.01 Εξωτερικό (αριστερό ή δεξί) πλαϊνό κάτοπτρο

42.02 Εξωτερικό κάτοπτρο στο φτερό του αμαξώματος

42.03 Πρόσθετο εσωτερικό κάτοπτρο για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας

42.04 Πανοραμικό εσωτερικό κάτοπτρο

42.05 Κάτοπτρο νεκρού σημείου

42.06 Ηλεκτρικά εξωτερικά κάτοπτρα

43. Τροποποιημένο κάθισμα οδηγού

43.01 Κάθισμα οδηγού σε ύψος που επιτρέπει καλή ορατότητα και σε σωστή απόσταση από το τιμόνι και το ποδόπληκτρο43.02 Κάθισμα οδηγού προσαρμοσμένο στη σωματική διαμόρφωση του οδηγού

43.03 Κάθισμα οδηγού με πλάγιο υποστήριγμα για περισσότερη ευστάθεια

43.04 Κάθισμα οδηγού με βραχίονες

43.05 Επιμήκυνση της μετατόπισης του καθίσματος του οδηγού κατά μήκος

43.06 Προσαρμογή της ζώνης ασφαλείας

43.07 Ζώνη ασφαλείας τύπου σαγής (4 σημείων)

44. Τροποποιήσεις μοτοσυκλετών (υποχρεωτική η χρήση υποκωδικού)

44.01 Με μία πέδη μόνο

44.02 (Προσαρμοσμένη) χειροκίνητη πέδη (εμπρόσθιος τροχός)

44.03 (Προσαρμοσμένη) ποδοκίνητη πέδη (πίσω τροχός)

44.04 (Προσαρμοσμένος) χειρισμός επιταχυντή

44.05 (Προσαρμοσμένη) χειροκίνητη μετάδοση της κίνησης και χειροκίνητος συμπλέκτης

44.06 (Προσαρμοσμένα) κάτοπτρα οδήγησης

44.07 (Προσαρμοσμένα) χειριστήρια (δείκτες διεύθυνσης, λυχνία πέδησης,...)

44.08 Ύψος καθίσματος που επιτρέπει στον οδηγό, στη στάση καθημένου, να έχει ταυτόχρονα και τα δύο πόδια επί του οδοστρώματος

45. Μοτοσυκλέτα με κάνιστρο (side-car) μόνο

50. Ισχύει για ειδικό όχημα/αριθμό πλαισίου (αναγνωριστικός αριθμός οχήματος, VIN)

51. Ισχύει για ειδικό όχημα/πινακίδα κυκλοφορίας (αριθμός ταξινόμησης του οχήματος, VRN)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΘΕΜΑΤΑ

70. Αλλαγή της αδείας αριθ.... που εκδόθηκε από... (διακριτικό σήμα ΕΕ/ΟΗΕ για τρίτη χώρα. π.χ.: 70.0123456789.NL)

71. Αντίγραφο της αδείας αριθ.... (Διακριτικό σήμα ΕΕ/ΟΗΕ για τρίτη χώρα. π.χ.: 71.987654321.HR)

72. Περιορισμός στην κατηγορία οχημάτων Α μέγιστου κυλινδρισμού 125cc και μέγιστης παραγωγής ισχύος 11kW (Α1)

73. Ισχύει για την κατηγορία οχημάτων Β μηχανοκίνητου τρίκυκλου ή τετράκυκλου τύπου (Β1)

74. Ισχύει για την κατηγορία οχημάτων Γ η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα των οποίων δεν υπερβαίνει τα 7500kg (Γ1)

75. Ισχύει για την κατηγορία οχημάτων Δ έως 16 θέσεων καθημένων, χωρίς το κάθισμα του οδηγού (Δ1)

76. Ισχύει για την κατηγορία οχημάτων Γ, μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα των οποίων δεν υπερβαίνει τα 7500kg (Γ1), τα οποία συναρμόζονται με ρυμουλκούμενο μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας άνω των 750kg, υπό τον όρο ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του σχηματιζόμενου συρμού του οχήματος δεν υπερβαίνει τα 12000kg, και ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του ρυμουλκούμενου δέν υπερβαίνει τη μάζα του έλκοντος οχήματος άνευ φορτίου (Γ1+Ε)

77. Ισχύει για την κατηγορία οχημάτων Δ έως 16 θέσεων επιβατών, εκτός της θέσης του οδηγού (Δ1), τα οποία συναρμόζονται με ρυμουλκούμενο μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας άνω των 750kg υπό τον όρο α) ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του σχηματιζόμενου συρμού του οχήματος δεν υπερβαίνει τα 12000kg και ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα του ρυμουλκούμενου δεν υπερβαίνει τη μάζα του έλκοντος οχήματος άνευ φορτίου και β) το ρυμουλκούμενο δεν χρησιμοποιείται για τη μεταφορά επιβατών (Δ1+Ε)

78. Ισχύει για οχήματα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων (Οδηγία 91/439/ΕΟΚ παράρτημα ΙΙ σημείο 8.1.1 παράγραφος 2)

79. (...) Ισχύει για τα οχήματα που είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές εντός αγκύλης, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 10 παράγραφος 1 της οδηγίας.

90.01 προς τα αριστερά

90.02: προς τα δεξιά

90.03: αριστερά

90.04: δεξιά

90.05: χέρι

90.06: πόδι

90.07: χρησιμοποιήσιμο

2003/59/ΕΚ άρθρο 10 παράγραφος 2 (Προσαρμοσμένο)

95. Οδηγός, κάτοχος ΠΕΙ, ο οποίος ανταποκρίνεται στην υποχρέωση επαγγελματικής ικανότητας που αναφέρεται Φστην οδηγία 2003/59/ΕΚΥ μέχρι την ......... [(π.χ. 95.01.01.2012)]

96/47/ΕΚ (Προσαρμοσμένο)

- κωδικοί 100 και εξής: εθνικοί κωδικοί που ισχύουν μόνο στο έδαφος του κράτους μέλους που εκδίδει την άδεια.

Όταν ένας κωδικός ισχύει για όλες τις κατηγορίες για τις οποίες εκδίδεται η άδεια, μπορεί να εκτυπωθεί στις στήλες 9, 10 και 11.

13. χώρο για την ενδεχόμενη αναγραφή, από το κράτος μέλος υποδοχής, στα πλαίσια της εφαρμογής της παραγράφου 3 στοιχείο α) του παρόντος παραρτήματος, των στοιχείων που απαιτούνται για τη διαχείριση της άδειας.

14. χώρο για την ενδεχόμενη αναγραφή, από το κράτος μέλος που εκδίδει την άδεια, των στοιχείων που απαιτούνται για τη διαχείρισή της ή αφορούν την οδική ασφάλεια (προαιρετικά). Στην περίπτωση που το στοιχείο εμπίπτει σε στήλη καθοριζόμενη στο παρόν παράρτημα, πρέπει να προηγείται της αναγραφής του ο αριθμός της αντίστοιχης στήλης.

Στο χώρο αυτό μπορεί επίσης να αναγράφεται, με τη γραπτή επί τούτου συγκατάθεση του κατόχου, μνεία μη συνδεόμενη με τη διαχείριση της άδειας οδήγησης ή με την οδική ασφάλεια. η προσθήκη της εν λόγω μνείας δεν επηρεάζει ουδόλως τη χρήση του υποδείγματος ως άδειας οδήγησης.

β) επεξήγηση των αριθμημένων στηλών οι οποίες εμφανίζονται στις σελίδες 1 και2 της άδειας [τουλάχιστον των στηλών 1, 2, 3, 4α), 4β), 4γ), 5, 10, 11 και12].

Εάν ένα κράτος μέλος επιθυμεί να διατυπώσει τα στοιχεία αυτά σε εθνική γλώσσα, μη συμπεριλαμβανόμενη μεταξύ των ακόλουθων γλωσσών: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, πορτογαλικά, σουηδικά και φινλανδικά, καταρτίζει δίγλωσση άδεια οδήγησης, στην οποία χρησιμοποιείται μία από τις ανωτέρω γλώσσες, υπό την επιφύλαξη των λοιπών διατάξεων του παρόντος παραρτήματος.

γ) πρέπει να προβλέπεται χώρος στο κοινοτικό υπόδειγμα άδειας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εισαχθεί, ενδεχομένως, μικροεπεξεργαστής ή άλλος αντίστοιχος μηχανογραφικός μηχανισμός.

3. Ειδικές διατάξεις

α) Όταν ο κάτοχος άδειας οδήγησης την οποία έχει εκδώσει κράτος μέλος σύμφωνα με το παρόν παράρτημα αποκτά κανονική διαμονή σε άλλο κράτος μέλος, το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να αναγράψει στην άδεια τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διαχείρισή της, υπό την επιφύλαξη ότι αναγράφει επίσης τα στοιχεία αυτά στις άδειες που εκδίδει και ότι υπάρχει, ο απαιτούμενος, για το σκοπό αυτό, χώρος.

β) Μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη μπορούν να προσθέτουν χρώματα ή σημάνσεις, όπως ραβδωτούς κωδικούς, εθνικά σύμβολα και στοιχεία ασφάλειας, υπό την επιφύλαξη των λοιπών διατάξεων του παρόντος παραρτήματος.

Στα πλαίσια της αμοιβαίας αναγνώρισης των αδειών, οι ραβδωτοί κωδικοί δεν μπορούν να περιέχουν άλλες πληροφορίες εκτός από αυτές που περιλαμβάνονται ήδη κατά αναγνώσιμο τρόπο στην άδεια οδήγησης ή είναι απαραίτητες για τη διαδικασία έκδοσης της άδειας.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

Σελίδα 1

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

Σελίδα 2

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Βελγικό υπόδειγμα (ενημερωτικά)

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

2000/56/ΕΚ άρθρο 1, σημείο 2

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

I. ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι υποψήφιοι κάτοχοι άδειας οδήγησης διαθέτουν τις αναγκαίες γνώσεις και προσόντα και επιδεικνύουν την απαιτούμενη συμπεριφορά στην οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος. Οι εξετάσεις προς το σκοπό αυτό συνίστανται σε:

- θεωρητική εξέταση, και στη συνέχεια,

- εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς.

Οι όροι υπό τους οποίους διεξάγονται οι εξετάσεις αυτές καθορίζονται κατωτέρω.

A. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

1. Μορφή

Η μορφή εξέτασης που επιλέγεται εξασφαλίζει ότι ο υποψήφιος έχει τις απαιτούμενες γνώσεις των θεμάτων που αναφέρονται στα σημεία 2 έως 4.

Κάθε υποψήφιος οδηγός μίας κατηγορίας οχήματος, ο οποίος έχει περάσει τη θεωρητική εξέταση για άδεια διαφορετικής κατηγορίας, μπορεί να απαλλαγεί από τις κοινές διατάξεις που προβλέπονται στα σημεία 2 έως 4.

2. Περιεχόμενο της θεωρητικής εξέτασης για όλες τις κατηγορίες οχημάτων

2.1. Τίθενται ερωτήσεις για καθένα από τα σημεία που αναφέρονται στη συνέχεια, το περιεχόμενο και η μορφή των οποίων επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους μέλους:

2.1.1. νομικές διατάξεις οδικής κυκλοφορίας:

- ιδίως όσον αφορά τα οδικά σήματα, τη σήμανση και τη σηματοδότηση, την προτεραιότητα κυκλοφορίας και τα όρια ταχύτητας.

2.1.2. οδηγός:

- βαθμός ετοιμότητας και στάση απέναντι στους άλλους οδικούς χρήστες,

- αντίληψη, κρίση και λήψη απόφασης, ειδικότερα χρόνος αντίδρασης, καθώς και μεταβολές στην συμπεριφορά οδήγησης εξαιτίας της επίδρασης οινοπνευματωδών, ναρκωτικών και ιατρικών προϊόντων, διανοητική κατάσταση και κόπωση.

2.1.3. οδός:

- οι πλέον σημαντικές αρχές για την τήρηση ασφαλούς απόστασης μεταξύ των οχημάτων, των αποστάσεων πέδησης και το κράτημα επί της οδού υπό ποικίλες καιρικές και οδικές συνθήκες,

- παράγοντες κινδύνου κατά την οδήγηση σχετιζόμενη με ποικίλες οδικές συνθήκες, ιδίως όπως αυτές αλλάζουν αναλόγως των καιρικών συνθηκών και του χρόνου εντός της ημέρας ή της νύκτας,

- χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων οδών και σχετικές απαιτήσεις σύμφωνα με τον νόμο.

2.1.4. άλλοι χρήστες οδού:

- ειδικοί παράγοντες κινδύνου σχετιζόμενοι με την έλλειψη πείρας των άλλων χρηστών οδού και των πλέον ευάλωτων κατηγοριών χρηστών όπως είναι τα παιδιά, οι πεζοί, οι ποδηλάτες και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα,

- κίνδυνοι ενδεχόμενοι στην κίνηση και την οδήγηση διαφόρων τύπων οχημάτων και κίνδυνοι εξαιτίας των διαφορετικών πεδίων ορατότητας των οδηγών τους.

2.1.5. γενικοί κανόνες και ρυθμίσεις και άλλα θέματα:

- κανόνες σχετικά με τα διοικητικά έγγραφα που απαιτούνται για τη χρήση οχημάτων,

- γενικοί κανόνες που προδιαγράφουν πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ο οδηγός σε περίπτωση ατυχήματος (τοποθέτηση προειδοποιητικών διατάξεων και ενεργοποίηση του συναγερμού) και τα μέτρα που μπορεί να λάβει για να συνδράμει, εφόσον χρειάζεται, τα θύματα τροχαίου ατυχήματος,

- παράγοντες ασφάλειας σχετικοί με το όχημα, το φορτίο και τα μεταφερόμενα άτομα.

2.1.6. αναγκαίες προφυλάξεις κατά την αποβίβαση από το όχημα.

2.1.7. μηχανολογικές πτυχές που αφορούν την οδική ασφάλεια. οι υποψήφιοι οδηγοί πρέπει να είναι ικανοί να ανιχνεύουν βλάβες, ιδίως στο σύστημα διεύθυνσης, ανάρτησης και πέδησης, τα ελαστικά, τους δείκτες φώτων και στο σύστημα διεύθυνσης, τους ανακλαστήρες, τα κάτοπτρα, τους εκτοξευτήρες ύδατος και τους υαλοκαθαριστήρες, το σύστημα εξάτμισης, τις ζώνες ασφαλείας και το ηχητικό όργανο.

2.1.8. εξοπλισμός ασφαλείας του οχήματος και ιδίως χρήση των ζωνών ασφαλείας, των προσκέφαλων και του εξοπλισμού ασφαλείας των παιδιών.

2.1.9. κανόνες που αφορούν τη χρήση του οχήματος ως προς το περιβάλλον (κατάλληλη χρήση των ηχητικών οργάνων, μετριοπαθής κατανάλωση καυσίμων, περιορισμός των ρυπογόνων εκπομπών, κ.λπ.).

3. Ειδικές διατάξεις σχετικά με τις κατηγορίες Α και Α1

3.1. Υποχρεωτικός έλεγχος γενικών γνώσεων σε ό,τι αφορά:

3.1.1. τη χρήση προστατευτικών εφοδίων όπως είναι τα γάντια, οι μπότες, ο ρουχισμός και το κράνος.

3.1.2. ορατότητα των μοτοσυκλετιστών για τους άλλους χρήστες των οδών.

3.1.3. παράγοντες κινδύνου σχετιζόμενοι με τις διάφορες οδικές συνθήκες όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω με ιδιαίτερη προσοχή στα ολισθηρά τμήματα όπως οι εσχάρες ομβρίων, η οδική σήμανση όπως οι διαγραμμίσεις και τα τόξα, οι τροχιές τράμ.

3.1.4. μηχανολογικές πτυχές που αφορούν την οδική ασφάλεια όπως ορίζεται ανωτέρω με ιδιαίτερη προσοχή στο διακόπτη στάσης εκτάκτου ανάγκης, τη στάθμη λαδιού και τον ιμάντα.

4. Ειδικές διατάξεις για τις κατηγορίες Γ, Γ+Ε, Γ1, Γ1+Ε, Δ, Δ+Ε, Δ1, Δ1+Ε

4.1. Υποχρεωτικός έλεγχος γενικών γνώσεων σχετικά με:

4.1.1. τους κανόνες των ωρών οδήγησης και του χρόνου ανάπαυσης, όπως ορίζονται από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3820/85 [27] του Συμβουλίου. χρήση της συσκευής ελέγχου όπως ορίζεται από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 [28] του Συμβουλίου.

[27] ΕΕ L 370, 31.12.1985, σ. 1.

[28] ΕΕ L 370, 31.12.1985, σ. 8.

4.1.2. κανόνες σχετικά με το είδος της αντίστοιχης μεταφοράς: εμπορευμάτων ή επιβατών.

4.1.3. έγγραφα οχήματος και μεταφοράς που απαιτούνται για τις εθνικές και διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών.

4.1.4. τρόπος συμπεριφοράς σε περίπτωση ατυχήματος γνώση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν μετά από ατύχημα ή παρεμφερές συμβάν, όπου συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα έκτακτης ανάγκης όπως η εκκένωση επιβατών και οι βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

4.1.5. προφυλάξεις κατά την αφαίρεση και αντικατάσταση τροχών.

4.1.6. κανόνες για τα βάρη και τις διαστάσεις των οχημάτων. κανόνες για τις διατάξεις περιορισμού της ταχύτητας.

4.1.7. παρεμπόδιση του πεδίου ορατότητας εξαιτίας των χαρακτηριστικών των οχημάτων.

4.1.8. ανάγνωση οδικού χάρτη, οδικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλοήγησης (προαιρετικά).

4.1.9. παράγοντες ασφαλείας σχετιζόμενοι με τη φόρτωση του οχήματος: έλεγχος του φορτίου (στοιβασία και πρόσδεση), δυσχέρειες αναλόγως των διαφόρων ειδών φορτίου (π.χ. υγρά, αναρτημένα φορτία,...), φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων και χρήση του εξοπλισμού φόρτωσης (κατηγορίες Γ, Γ+Ε, Γ1, Γ1+Ε μόνο).

4.1.10. ευθύνη του οδηγού όσον αφορά τη μεταφορά επιβατών. άνεση και ασφάλεια επιβατών. μεταφορά παιδιών αναγκαίοι έλεγχοι πριν την εκκίνηση. όλα τα είδη λεωφορείων πρέπει να αποτελούν μέρος της θεωρητικής εξέτασης (λεωφορεία δημοσίας χρήσεως και πούλμαν, λεωφορεία ειδικών διαστάσεων,...) (κατηγορίες Δ, Δ+Ε, Δ1, Δ1+Ε μόνο).

4.2. Υποχρεωτικός έλεγχος γενικών γνώσεων στις ακόλουθες πρόσθετες διατάξεις σχετικά με τις κατηγορίες Γ, Γ+Ε, Δ, και Δ+Ε:

4.2.1. βασικές αρχές κατασκευής και λειτουργίας: κινητήρων εσωτερικής καύσης, υγρών (π.χ. λάδι κινητήρα, ψυκτικό υγρό, υγρό υαλοκαθαριστήρα), του συστήματος καυσίμων, του ηλεκτρικού συστήματος, του συστήματος ανάφλεξης, του συστήματος μετάδοσης της κίνησης (συμπλέκτης, κιβώτιο ταχυτήτων, κ.λπ.).

4.2.2. λίπανση και αντιψυκτική προστασία.

4.2.3. βασικές αρχές κατασκευής, τοποθέτησης, ορθής χρήσης και φροντίδας ελαστικών.

4.2.4. βασικές αρχές σχετικά με τα είδη, τη λειτουργία, τα κύρια μέρη, τη σύνδεση, τη χρήση και καθημερινή συντήρηση των εξαρτημάτων πέδησης και των χειριστηρίων ταχύτητας.

4.2.5. βασικές αρχές σχετικά με τα είδη, τη λειτουργία, τα κύρια μέρη, τη σύνδεση, τη χρήση και καθημερινή συντήρηση των συστημάτων ζεύξης (μόνο για τις κατηγορίες Γ+Ε, Δ+Ε).

4.2.6. μέθοδοι εντοπισμού των αιτιών μηχανικών βλαβών.

4.2.7. προληπτική συντήρηση οχημάτων και αναγκαίες μικροεπισκευές.

4.2.8. ευθύνη του οδηγού όσον αφορά την παραλαβή, μεταφορά και παράδοση εμπορευμάτων σύμφωνα με τους συμπεφωνημένους όρους (μόνο για τις κατηγορίες Γ, Γ+Ε).

B. ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

5. Το όχημα και ο εξοπλισμός του

5.1. Η οδήγηση οχήματος με χειροκίνητη μετάδοση της κίνησης υπόκειται στην επιτυχή εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς σε όχημα με χειροκίνητη μετάδοση της κίνησης.

Εφόσον ο υποψήφιος υποβάλλεται σε εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς σε όχημα με αυτόματη μετάδοση της κίνησης, καταγράφεται το γεγονός σε κάθε άδεια που θα εκδοθεί με βάση την εν λόγω εξέταση. Οι άδειες που φέρουν τη σχετική μνεία χρησιμοποιούνται μόνο για την οδήγηση οχημάτων με αυτόματη μετάδοση της κίνησης.

«Όχημα με αυτόματη μετάδοση της κίνησης» νοείται το όχημα, στο οποίο οι σχέσεις μετάδοσης μεταξύ κινητήρα και τροχών μπορούν να αλλάξουν με τη χρήση μόνο του επιταχυντή ή των πεδών.

5.2. Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται στις εξετάσεις προσόντων και συμπεριφοράς είναι σύμφωνα με τα ελάχιστα κριτήρια που καθορίζονται κατωτέρω. Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν διατάξεις με πιο αυστηρά κριτήρια ή να προσθέσουν και άλλα.

Νέο

Κατηγορία Α1:

Μοτοσυκλέτα της κατηγορίας Α1 χωρίς πλευρικό κάνιστρο, ελάχιστου κυβισμού 120 cm³ που έχει δυνατότητα να αναπτύξει ταχύτητα τουλάχιστον 90 km/h

Κατηγορία Α2:

Μοτοσυκλέτα της κατηγορίας Α2 χωρίς πλευρικό κάνιστρο, ελάχιστου κυβισμού 375 cm³ ισχύος τουλάχιστον 25 kW

Κατηγορία Α:

Μοτοσυκλέτα της κατηγορίας Α2 χωρίς πλευρικό κάνιστρο, ελάχιστου κυβισμού 600 cm³ ισχύος τουλάχιστον 35 kW

2000/56/ΕΚ άρθρο 1, σημείο 2 (Προσαρμοσμένο)

2000/56/ΕΚ άρθρο 1 σημείο 2 (Προσαρμοσμένο)

Κατηγορία Β:

Τετράτροχο όχημα της κατηγορίας Β ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 100km/h.

Κατηγορία Β+Ε:

Συνδυασμός αποτελούμενος από όχημα δοκιμασίας της κατηγορίας Β και ρυμουλκούμενο μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας τουλάχιστον 1.000kg ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 100km/h, το οποίο δεν εντάσσεται στην κατηγορία Β. το διαμέρισμα φορτίου του ρυμουλκούμενου συνίσταται σε κλειστό αμάξωμα το οποίο έχει τουλάχιστον το πλάτος και το ύψος του μηχανοκίνητου οχήματος. το κλειστό αμάξωμα μπορεί επίσης να είναι ελαφρώς στενότερο από το μηχανοκίνητο όχημα αρκεί η θέα προς τα όπισθεν να είναι δυνατή μόνο με τη χρήση των εξωτερικών κατόπτρων οδήγησης του μηχανοκίνητου οδήγησης. το ρυμουλκούμενο κατά την εξέταση έχει συνολική πραγματική μάζα, τουλάχιστον 800kg.

ΦΚατηγορίαΥ Β1:

Μηχανοκίνητο τρίκυκλο ή τετράτροχο ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον60km/h.

Κατηγορία Γ:

Όχημα της κατηγορίας Γ μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας τουλάχιστον 12000kg, μήκους τουλάχιστον 8m, πλάτους τουλάχιστον 2,40m και ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80km/h. εξοπλισμένο με σύστημα αντιεμπλοκής των τροχών, με κιβώτιο ταχυτήτων που έχει τουλάχιστον 8 εμπρόσθιες ταχύτητες και με συσκευή ελέγχου όπως ορίζει ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85. το διαμέρισμα φορτίου συνίσταται σε κλειστό αμάξωμα το οποίο έχει τουλάχιστον το πλάτος και το ύψος του θαλάμου. το όχημα κατά την δοκιμασία έχει συνολική πραγματική μάζα, τουλάχιστον 10000kg.

Κατηγορία Γ+Ε:

Είτε αρθρωτό όχημα, είτε συνδυασμός οχήματος δοκιμασίας στην κατηγορία Γ και ρυμουλκούμενου τουλάχιστον 7,5m μήκους. τόσο το άρθρωτό όχημα όσο και ο συνδυασμός έχουν μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα τουλάχιστον 20000kg, μήκος τουλάχιστον 14m και πλάτος τουλάχιστον 2,40m, είναι δε ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80km/h και είναι εξοπλισμένο με σύστημα αντιεμπλοκής των τροχών, με κιβώτιο ταχυτήτων με 8 τουλάχιστον εμπρόσθιες ταχύτητες και με συσκευή ελέγχου όπως ορίζει ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85. το διαμέρισμα φορτίου συνίσταται σε κλειστό αμάξωμα το οποίο έχει τουλάχιστον το πλάτος και το ύψος του θαλάμου. τόσο το αρθρωτό όχημα όσο και ο συνδυασμός κατά τη δοκιμασία έχουν πραγματική συνολική μάζα, τουλάχιστον 15000kg.

ΦΚατηγορίαΥ Γ1:

Όχημα της κατηγορίας Γ1 με μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα τουλάχιστον 4000kg, μήκους τουλάχιστον 5m και ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80km/h. εξοπλισμένο με σύστημα αντιεμπλοκής των τροχών και με συσκευή ελέγχου όπως ορίζει ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85. το διαμέρισμα φορτίου συνίσταται σε κλειστό αμάξωμα το οποίο έχει τουλάχιστον το πλάτος και το ύψος του θαλάμου.

ΦΚατηγορίαΥ Γ1+Ε:

Συνδυασμός αποτελούμενος από όχημα δοκιμασίας της κατηγορίας Γ1 και ρυμουλκούμενο μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας τουλάχιστον 1250kg. ο συνδυασμός έχει μήκος τουλάχιστον 8m και είναι ικανός να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80km/h το διαμέρισμα φορτίου του ρυμουλκούμενου συνίσταται σε κλειστό αμάξωμα το οποίο έχει τουλάχιστον το πλάτος και το ύψος του θαλάμου. το κλειστό αμάξωμα μπορεί επίσης να είναι ελαφρώς στενότερο από το θάλαμο, αρκεί η θέα προς τα όπισθεν να είναι δυνατή μόνο με τη χρήση των εξωτερικών κατόπτρων οδήγησης του μηχανοκίνητου οχήματος. το ρυμουλκούμενο κατά τη δοκιμασία έχει πραγματική συνολική μάζα τουλάχιστον 800kg.

Κατηγορία Δ:

Όχημα της κατηγορίας Δ μήκους τουλάχιστον 10m, πλάτους τουλάχιστον 2,40m και ικανό να αναπτύσσει, ταχύτητα τουλάχιστον 80km/h. εξοπλισμένο με σύστημα αντιεμπλοκής των τροχών και με συσκευή ελέγχου όπως ορίζει ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85.

Κατηγορία Δ+Ε:

Συνδυασμός αποτελούμενος από όχημα δοκιμασίας της κατηγορίας Δ και ρυμουλκούμενο μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας τουλάχιστον 1250kg, πλάτους τουλάχιστον 2,40m, ικανός να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80km/h. το διαμέρισμα φορτίου του ρυμουλκούμενου συνίσταται σε κλειστό αμάξωμα το οποίο έχει τουλάχιστον 2m πλάτος και 2m ύψος. το ρυμουλκούμενο κατά τη δοκιμασία έχει πραγματική συνολική μάζα, τουλάχιστον 800kg.

ΦΚατηγορίαΥ Δ1:

Όχημα της κατηγορίας Δ1 μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας τουλάχιστον 4000kg με ελάχιστο μήκος 5m και ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80km/h. εξοπλισμένο με σύστημα αντιεμπλοκής των τροχών και με συσκευή ελέγχου όπως ορίζει ο κανονισμός(ΕΟΚ) αριθ. 3821/85.

ΦΚατηγορίαΥ Δ1+Ε:

Συνδυασμός αποτελούμενος από όχημα δοκιμασίας της κατηγορίας Δ1 και ρυμουλκούμενο μέγιστης επιτρεπόμενης μάζας τουλάχιστον 1250kg και ικανός να αναπτύσσει ταχύτητα τουλάχιστον 80km/h. το διαμέρισμα φορτίου του ρυμουλκούμενου συνίσταται σε κλειστό αμάξωμα το οποίο έχει τουλάχιστον 2m πλάτος και 2m ύψος. το όχημα κατά τη δοκιμασία έχει ελάχιστη συνολική πραγματική μάζα τουλάχιστον 800kg.

Τα οχήματα δοκιμασίας για τις κατηγορίες Β+Ε, Γ, Γ+Ε, Γ1, Γ1+Ε, Δ, Δ+Ε, Δ1 και Δ1+Ε τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τα ελάχιστα ανωτέρω κριτήρια αλλά ήταν εν χρήσει την ημέρα έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας της Επιτροπής ή πριν την έναρξη ισχύος της, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για μία περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη μετά την εν λόγω ημερομηνία. Οι απαιτήσεις που περιέχονται στο παράρτημα, σχετικά με το φορτίο που μεταφέρεται από αυτά τα οχήματα, εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη, το αργότερο μέσα σε δέκα χρόνια, από τη στιγμή που η παρούσα οδηγία τίθεται σε ισχύ.

6. Εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς για τις κατηγορίες Α και Α1

6.1. Προετοιμασία και τεχνικός έλεγχος του οχήματος σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια

Οι υποψήφιοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι ικανοί να προετοιμάζονται για να οδηγούν με ασφάλεια εκπληρώνοντας τις ακόλουθες απαιτήσεις:

6.1.1. τοποθέτηση προστατευτικών εφοδίων, όπως γάντια, μπότες, ρουχισμός και κράνος.

6.1.2. διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου της κατάστασης των ελαστικών, των πεδών του συστήματος διεύθυνσης, του διακόπτη στάθμευσης έκτακτης ανάγκης (εφόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί), του ιμάντα, της στάθμης λαδιού, των φώτων, των ανακλαστήρων, των δεικτών κατεύθυνσης και του ηχητικού οργάνου.

6.2. Δοκιμασία ειδικών ελιγμών που αφορούν την οδική ασφάλεια:

6.2.1. εκκίνηση, ακινητοποίηση και κίνηση της μοτοσυκλέτας χωρίς τη βοήθεια του κινητήρα με βάδισμα δίπλα στο όχημα.

6.2.2. στάθμευση της μοτοσυκλέτας στο πόδι της.

6.2.3. πρέπει να εκτελούνται με αργή ταχύτητα τουλάχιστον δύο ελιγμοί, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο ελιγμός τύπου slalom. με τον τρόπο αυτό πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης της ικανότητας χειρισμού του συμπλέκτη σε συνδυασμό με την πέδηση, την ισορροπία, την κατεύθυνση ορατότητας και τη θέση της μοτοσυκλέτας και τη θέση των ποδιών στα υποπόδια.

6.2.4. πρέπει να εκτελούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα τουλάχιστον δύο ελιγμοί, από τους οποίους ένας με τη δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα, τουλάχιστον 30km/h και ένας με αποφυγή εμποδίου με ελάχιστη ταχύτητα 50km/h. με τον τρόπο αυτό πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης της θέσης του οδηγού επί της μοτοσυκλέτας, της κατεύθυνσης του βλέμματος, της ισορροπίας, της τεχνικής διεύθυνσης και της τεχνικής αλλαγής των ταχυτήτων.

6.2.5. πέδηση: εκτελούνται τουλάχιστον δύο ασκήσεις πέδησης στις οποίες περιλαμβάνεται η πέδηση εκτάκτου ανάγκης με ελάχιστη ταχύτητα 50km/h. με τον τρόπο αυτό πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης της ικανότητας χειρισμού της εμπρόσθιας και πίσω πέδης, της κατεύθυνσης του βλέμματος και της θέσης του οδηγού επί της μοτοσυκλέτας.

Οι ειδικοί ελιγμοί που αναφέρονται στα σημεία 6.2.3 έως 6.2.5 τίθενται σε εφαρμογή τουλάχιστον πέντε έτη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας.

6.3. Συμπεριφορά κατά την κυκλοφορία

Οι υποψήφιοι οφείλουν να επιτελούν όλες τις ενέργειες που ακολουθούν υπό φυσιολογικές συνθήκες κυκλοφορίας, με πλήρη ασφάλεια και λαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις:

6.3.1. εκκίνηση: από θέση στάθμευσης, μετά από στάση κατά την κυκλοφορία, κατά την έξοδο από δευτερεύοντα δρόμο.

6.3.2. οδήγηση σε ευθεία οδό. συμπεριφορά απέναντι στα οχήματα του αντίθετου ρεύματος, ακόμη και σε περιορισμένο χώρο.

6.3.3. οδήγηση επί καμπύλης οδού.

6.3.4. διασταυρώσεις: προσέγγιση και διέλευση από συμβολές δρόμων και κόμβους.

6.3.5. αλλαγή διεύθυνσης: αριστερή και δεξιά στροφή, αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας.

6.3.6. προσέγγιση/έξοδος από αυτοκινητοδρόμους ή παρεμφερείς δρόμους (εφόσον υπάρχουν): είσοδος από την λωρίδα επιτάχυνσης. έξοδος από τη λωρίδα επιβράδυνσης.

6.3.7. προσπέρασμα/διέλευση: προσπέρασμα άλλων οχημάτων (εφόσον είναι δυνατόν). οδήγηση κατά μήκος εμποδίων π.χ. σταθμευμένων αυτοκινήτων. άφεση προσπεράσματος από άλλα αυτοκίνητα (εφόσον επιτρέπεται).

6.3.8. ειδικά οδικά χαρακτηριστικά (εφόσον υπάρχουν): ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι, διέλευση ισόπεδης σιδηροδρομικής διάβασης. στάσεις τραμ/λεωφορείων. διαβάσεις πεζών. οδήγηση σε απότομη ανωφέρεια/κατωφέρεια.

6.3.9. αναγκαίες προφυλάξεις κατά την αποβίβαση από το όχημα.

7. Εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς για τις κατηγορίες Β, Β1 και Β+Ε

7.1. Προετοιμασία και τεχνικός έλεγχος του οχήματος για την οδική ασφάλεια

Οι υποψήφιοι αποδεικνύουν ότι είναι ικανοί να προετοιμάζονται για να οδηγήσουν ασφαλώς εκπληρώνοντας τις ακόλουθες απαιτήσεις:

7.1.1. προσαρμογή του καθίσματος εφόσον χρειάζεται για την επίτευξη ορθής θέσης καθημένου.

7.1.2. προσαρμογή κατόπτρων, τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας και προσκεφάλων εφόσον υπάρχουν.

7.1.3. έλεγχος ορθής ασφάλισης των θυρών.

7.1.4. διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου της κατάστασης των ελαστικών, του συστήματος διεύθυνσης και πέδησης, των υγρών (π.χ. λάδι κινητήρα, ψυκτικού, υγρού υαλοκαθαριστήρα), των φώτων, των ανακλαστήρων, των δεικτών διεύθυνσης και των ηχητικών οργάνων.

7.1.5. έλεγχος των παραγόντων ασφαλείας που συνδέονται με την φόρτωση του οχήματος: αμάξωμα, ελάσματα, θύρες του διαμερίσματος φορτίου, μανδάλωση του θαλάμου, τρόπος φόρτωσης στερέωση φορτίου (κατηγορία Β+Ε μόνο).

7.1.6. έλεγχος του μηχανισμού ζεύξης και της πέδης και των ηλεκτρολογικών συνδέσεων (κατηγορία Β+Ε μόνο).

7.2. Κατηγορίες Β και Β1: δοκιμασία ειδικών ελιγμών για την οδική ασφάλεια

Ελέγχεται μία επιλογή από τους ελιγμούς που ακολουθούν (τουλάχιστον δύο ελιγμοί για τα τέσσερα σημεία, συμπεριλαμβανομένου ενός με οπισθοπορεία):

7.2.1. οπισθοπορεία σε ευθεία γραμμή ή οπισθοπορεία με στροφή δεξιά ή αριστερά διατηρούμενης ταυτόχρονα της ορθής λωρίδας κυκλοφορίας.

7.2.2. στροφή του οχήματος για να έλθει κατά μέτωπο προς το αντίθετο ρεύμα, με χρήση των εμπρός και όπισθεν ταχυτήτων.

7.2.3. στάθμευση του οχήματος και εγκατάλειψη του χώρου στάθμευσης (παράλληλα, πλάγια ή δεξιά, εμπρός ή όπισθεν, σε επίπεδο χώρο, σε ανωφέρεια ή κατωφέρεια).

7.2.4. κατάλληλη πέδηση μπροστά από σήμα stop. η εκτέλεση πάντως ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης είναι προαιρετική.

7.3. Κατηγορία Β+Ε: δοκιμασία ειδικών ελιγμών για την οδική ασφάλεια:

7.3.1. αποσύνδεση ρυμουλκούμενου από μηχανοκίνητο όχημα και επανασύνδεσή του με αυτό. ο ελιγμός αυτός αρχίζει με το όχημα παρακείμενο στο ρυμουλκούμενο (για παράδειγμα όχι στην ίδια ευθεία) έτσι ώστε να αξιολογείται η ικανότητα του οδηγού να ευθυγραμμίζει με ασφάλεια το ρυμουλκό και το ρυμουλκούμενο όπως και η ικανότητά του να αποσυνδέει και να επανασυνδέει το όχημα από/στο ρυμουλκούμενο.

7.3.2. οπισθοπορεία σε καμπύλη, η γραμμή της οποίας επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών.

7.3.3. Ασφαλής στάθμευση για φόρτωση/εκφόρτωση.

7.4. Συμπεριφορά στην κυκλοφορία

Οι υποψήφιοι οφείλουν να επιτελέσουν όλες τις ενέργειες που ακολουθούν υπό φυσιολογικές συνθήκες κυκλοφορίας, με πλήρη ασφάλεια και λαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις:

7.4.1. εκκίνηση: από χώρο στάθμευσης, μετά από στάση στην κυκλοφορία, κατά την έξοδο από δευτερεύοντα δρόμο.

7.4.2. οδήγηση σε ευθεία οδό. συμπεριφορά προς τα οχήματα του αντιθέτου ρεύματος, ακόμη και σε περιορισμένο χώρο.

7.4.3. οδήγηση σε καμπύλη.

7.4.4. διασταυρώσεις: προσέγγιση και διέλευση από συμβολές δρόμων και κόμβους.

7.4.5. αλλαγή κατεύθυνσης: στροφή αριστερά και δεξιά. αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας.

7.4.6. είσοδος σε αυτοκινητόδρομο ή παρεμφερή δρόμο (εφόσον υπάρχει)/έξοδος από αυτόν: είσοδος από τη λωρίδα επιτάχυνσης. έξοδος από τη λωρίδα επιβράδυνσης.

7.4.7. προσπέρασμα/διέλευση: προσπέρασμα άλλων οχημάτων του αυτού ρεύματος (κατά το δυνατόν). οδήγηση κατά μήκος εμποδίων π.χ. σταθμευμένα αυτοκίνητα. προσπέρασμα του οδηγούμενου αυτοκινήτου από άλλα αυτοκίνητα της κυκλοφορίας (κατά περίπτωση).

7.4.8. ειδικά οδικά χαρακτηριστικά (εφόσον υπάρχουν): ισόπεδος κυκλικός κόμβος, ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις. στάσεις τραμ/λεωφορείων. διαβάσεις πεζών. οδήγηση σε επιμήκη ανωφέρεια/κατωφέρεια.

7.4.9. λήψη των αναγκαίων προφυλάξεων κατά την αποβίβαση από το όχημα.

8. Εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς για τις κατηγορίες Γ, Γ+Ε, Γ1, Γ1+Ε, Δ, Δ+Ε, Δ1 και Δ1+Ε

8.1. Προετοιμασία και τεχνικός έλεγχος του οχήματος για την οδική ασφάλεια

Οι υποψήφιοι οφείλουν να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να προετοιμάζονται να οδηγούν με ασφάλεια ικανοποιώντας τις ακόλουθες απαιτήσεις:

8.1.1. προσαρμογή του καθίσματος για να επιτευχθεί η ορθή θέση καθημένου.

8.1.2. προσαρμογή κατόπτρων, τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας.

8.1.3. εκτέλεση δειγματοληπτικών ελέγχων της κατάστασης των ελαστικών, του συστήματος διεύθυνσης και πέδησης, των φώτων, των ανακλαστήρων, των δεικτών κατεύθυνσης και του ηχητικού οργάνου.

8.1.4. έλεγχος του σερβομηχανισμού των συστημάτων πέδησης προσαρμογή προσκεφάλων εφόσον υπάρχουν. και μετάδοσης της κίνησης. έλεγχος της κατάστασης των τροχών, των κοχλιών, των λασπωτήρων, του εμπρόσθιου υαλοπίνακα, των παραθύρων και των υαλοκαθαριστήρων, των υγρών (π.χ. λάδι μηχανής ψυκτικό, υγρό υαλοκαθαριστήρων). έλεγχος και χρήση των χειριστηρίων, καθώς και της συσκευής ελέγχου όπως ορίζει ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85.

8.1.5. έλεγχος της πίεσης του αέρα, των δεξαμενών αέρα και της ανάρτησης.

8.1.6. έλεγχος των παραγόντων ασφαλείας που συνδέονται με τη φόρτωση του οχήματος: αμάξωμα, ελάσματα, θύρες διαμερίσματος φορτίου, μηχανισμός φόρτωσης (αν υπάρχει), ασφάλιση του θαλάμου (εάν υπάρχει), τρόπος φόρτωση, στερέωση φορτίου (κατηγορίες Γ, Γ+Ε, Γ1, Γ1+Ε μόνο).

8.1.7. έλεγχος του μηχανισμού ζεύξης και της πέδης και των ηλεκτρολογικών συνδέσεων (κατηγορίες Γ+Ε, Γ1+Ε, Δ+Ε, Δ1+Ε μόνο).

8.1.8. ικανότητα λήψης ειδικών μέτρων ασφαλείας στο αυτοκίνητο. έλεγχος αμαξώματος, θυρών, εξόδων κινδύνου, εξοπλισμού πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρων και άλλων εξοπλισμών ασφαλείας (κατηγορίες Δ, Δ+Ε, Δ1, Δ1+Ε μόνο).

8.1.9. ανάγνωση οδικού χάρτη (προαιρετική).

8.2. Δοκιμασία ειδικών ελιγμών για την οδική ασφάλεια:

8.2.1. αποσύνδεση ρυμουλκούμενου ή ημιρυμουλκούμενου από μηχανοκίνητο όχημα και επανασύνδεσή του με αυτό. ο ελιγμός πρέπει να αρχίζει με το όχημα παρακείμενο στο ρυμουλκούμενό του (για παράδειγμα όχι στην ίδια ευθεία) έτσι ώστε να αξιολογείται η ικανότητα του οδηγού να ευθυγραμμίζει με ασφάλεια το ρυμουλκό και το ρυμουλκούμενο όπως και ικανότητά του να αποσυνδέει και να επανασυνδέει το όχημα από/στο ρυμουλκούμενο (κατηγορίες Γ+Ε, Γ1+Ε, Δ+Ε, Δ1+Ε μόνο).

8.2.2. οπισθοπορεία σε καμπύλη, η γραμμή της οποίας επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών.

8.2.3. ασφαλής στάθμευση για φόρτωση/εκφόρτωση σε κεκλιμένο επίπεδο/εξέδρα ή παρόμοια εγκατάσταση (κατηγορίες Γ, Γ+Ε, Γ1, Γ1+Ε μόνο).

8.2.4. στάθμευση για την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών λεωφορείου (κατηγορίες Δ, Δ+Ε, Δ1, Δ1+Ε μόνο).

8.3. Συμπεριφορά κατά την κυκλοφορία

Οι υποψήφιοι οφείλουν να επιτελούν τις ακόλουθες ενέργειες υπό φυσιολογικές συνθήκες κυκλοφορίας, με πλήρη ασφάλεια και λαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις:

8.3.1. εκκίνηση: από χώρο στάθμευσης, μετά από στάση κατά την κυκλοφορία κατά την έξοδο από δευτερεύοντα δρόμο.

8.3.2. συμπεριφορά προς τα οχήματα του αντιθέτου ρεύματος, ακόμη και σε περιορισμένο χώρο.

8.3.3. οδήγηση σε καμπύλη.

8.3.4. διασταυρώσεις: προσέγγιση και διέλευση από συμβολές δρόμων και κόμβους.

8.3.5. αλλαγή κατεύθυνσης: αριστερή και δεξιά στροφή. αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας.

8.3.6. είσοδος/έξοδος από αυτοκινητόδρομο ή παρεμφερή δρόμο (εφόσον υπάρχει): είσοδος από τη λωρίδα επιτάχυνσης. έξοδος από τη λωρίδα επιβράδυνσης.

8.3.7. προσπέρασμα/διέλευση: προσπέρασμα άλλων αυτοκινήτων (κατά το δυνατόν). οδήγηση κατά μήκος εμποδίων π.χ. σταθμευμένα αυτοκίνητα προσπέρασμα του οδηγούμενου αυτοκινήτου από άλλα αυτοκίνητα (κατά περίπτωση).

8.3.8. ειδικά οδικά χαρακτηριστικά (εφόσον υπάρχουν): ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι, ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις, στάσεις τραμ/λεωφορείων, διαβάσεις πεζών, οδήγηση σε επιμήκη ανωφέρεια/κατωφέρεια.

8.3.9. λήψη των αναγκαίων προφυλάξεων κατά την αποβίβαση από το όχημα.

9. Βαθμολόγηση της εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς

9.1. Για κάθε μία από τις προαναφερθείσες καταστάσεις οδήγησης, η αξιολόγηση πρέπει να αντανακλά το βαθμό άνεσης με τον οποίο ο υποψήφιος χειρίζεται τα χειριστήρια του οχήματος και την ικανότητα που επέδειξε κατά την οδήγηση στην κυκλοφορία με πλήρη ασφάλεια. Ο εξεταστής οφείλει να αισθάνεται ασφαλής καθόλη τη διάρκεια της δοκιμασίας. Τα σφάλματα οδήγησης ή η επικίνδυνη συμπεριφορά που θέτει αμέσως σε κίνδυνο την ασφάλεια του οχήματος εξέτασης, τους επιβάτες του ή άλλους χρήστες της οδού πρέπει να κυρώνονται με αποτυχία του εξεταζομένου, είτε πρέπει είτε δεν πρέπει να παρέμβει ο εξεταστής ή ο συνοδός. Παρόλα αυτά, ο εξεταστής είναι ελεύθερος να αποφασίσει κατά πόσον η εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς πρέπει να ολοκληρωθεί ή όχι.

Οι εξεταστές οφείλουν να είναι εκπαιδευμένοι ούτως ώστε να αξιολογούν ορθά την ικανότητα ασφαλούς οδήγησης των υποψηφίων. Το έργο των εξεταστών πρέπει να παρακολουθείται και να επιτηρείται, από φορέα εξουσιοδοτημένο από το κράτος μέλος, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ορθή και συνεπής εφαρμογή της αξιολόγησης των σφαλμάτων σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζει το παρόν παράρτημα.

9.2. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, οι εξεταστές οφείλουν να προσέχουν ιδιαίτερα εάν ο υποψήφιος επιδεικνύει αμυντική και κοινωνική συμπεριφορά οδήγησης. Η συμπεριφορά αυτή πρέπει να αντανακλάται σε όλον τον τρόπο οδήγησης και ο εξεταστής οφείλει να λαμβάνει υπόψη τη γενική εικόνα του υποψηφίου. Στην εικόνα αυτή περιλαμβάνεται η προσαρμοσμένη και αποφασιστική (ασφαλής) οδήγηση, λαμβανομένων υπόψη των οδικών και καιρικών συνθηκών, της υπόλοιπης κυκλοφορίας, των συμφερόντων των υπόλοιπων χρηστών της οδού (ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων) και της πρόβλεψης των κινήσεων.

9.3. Ο εξεταστής εξετάζει επίσης κατά πόσον ο υποψήφιος:

9.3.1. έχει υπό τον έλεγχό του το όχημα, λαμβάνοντας υπόψη: την ορθή χρήση των ζωνών ασφαλείας, των κατόπτρων, του προσκεφάλου, του καθίσματος. την ορθή χρήση των φώτων και του υπόλοιπου εξοπλισμού. την ορθή χρήση του συμπλέκτη, του κιβωτίου ταχυτήτων, του επιταχυντή, του συστήματος πέδησης (καθώς και του τρίτου συστήματος πέδησης εφόσον υπάρχει), του συστήματος διεύθυνσης Φ. εάν έχει υπό τον έλεγχό του το όχημα υπό διαφορετικές περιστάσεις, σε διαφορετικές ταχύτητες. το σταθερό κράτημα επί της οδού. το βάρος και τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του οχήματος. το βάρος και τον τύπο φορτίουΥ (κατηγορίες Β+Ε, Γ, Γ+Ε, Γ1, Γ1+Ε, Δ+Ε, Δ1+Ε μόνο). την άνεση των επιβατών (κατηγορίες Δ, Δ+Ε, Δ1, Δ1+Ε μόνο) (χωρίς μεγάλη επιτάχυνση, ήρεμη οδήγηση και χωρίς απότομη πέδηση).

9.3.2. οδηγεί οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση ανά λεπτό, την αλλαγή ταχυτήτων, την πέδηση και την επιτάχυνση (κατηγορίες Β+Ε, Γ, Γ+Ε, Γ1, Γ1+Ε, Δ, Δ+Ε, Δ1, Δ1+Ε μόνο).

9.3.3. παρατήρηση: σφαιρική παρατήρηση. ορθή χρήση των κατόπτρων. ορατότητα σε μεγάλη, μεσαία και μικρή απόσταση.

9.3.4. προτεραιότητα/παραχώρηση προτεραιότητας: προτεραιότητα σε διασταυρώσεις, διαβάσεις και κόμβους. παραχώρηση προτεραιότητας σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. αλλαγή κατεύθυνσης, αλλαγή λωρίδας, ειδικοί ελιγμοί).

9.3.5. ορθή θέση επί της οδού: ορθή θέση επί της οδού, στις λωρίδες, στους κυκλικούς ισόπεδους κόμβους, σε καμπύλες, κατάλληλη για τον τύπο και τα χαρακτηριστικά του οχήματος προετοιμασία κατάληψης της ορθής θέσης επί της οδού.

9.3.6. απόσταση ασφαλείας: κατάλληλη απόσταση από το προπορευόμενο και το επόμενο αυτοκίνητο κατάλληλη απόσταση από άλλους χρήστες της οδού.

9.3.7. ταχύτητα: χωρίς υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας. προσαρμογή της ταχύτητας στις καιρικές / κυκλοφοριακές συνθήκες και εφόσον χρειάζεται στα εθνικά όρια ταχύτητας. οδήγηση με ταχύτητα που επιτρέπει την ακινητοποίηση του οχήματος σε απόσταση ορατή και ελεύθερη εμποδίων. προσαρμογή της ταχύτητας στη γενική ταχύτητα του ιδίου τύπου χρηστών της οδού.

9.3.8. φώτα κυκλοφορίας, οδική σήμανση και λοιπές συνθήκες: αντιδρώντας ορθά στα φώτα κυκλοφορίας. υπακούοντας στις ενδείξεις των τροχονόμων. ενεργώντας σωστά στη σηματοδότηση (απαγορευτικά ή υποχρεωτικά σήματα). τήρηση της οδικής σήμανσης.

9.3.9. σηματοδότηση: εάν ο υποψήφιος σηματοδοτεί όταν χρειάζεται, ορθά και έγκαιρα. εάν δείχνει την αλλαγή κατεύθυνσης ορθά. εάν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα όσον αφορά όλα τα σήματα που προέρχονται από άλλους χρήστες της οδού.

9.3.10. πέδηση και ακινητοποίηση: έγκαιρη επιβράδυνση, πέδηση ή ακινητοποίηση σύμφωνα με τις περιστάσεις. πρόβλεψη των κινήσεων. χρήση των διαφόρων συστημάτων πέδησης (μόνο για τις κατηγορίες Γ, Γ+Ε, Δ, Δ+Ε). χρήση των συστημάτων μείωσης της ταχύτητας, άλλων εκτός των πεδών (μόνο για τις κατηγορίες Γ, Γ+Ε, Δ, Δ+Ε).

10. Διάρκεια της εξέτασης

Η διάρκεια της εξέτασης και η διανυόμενη απόσταση πρέπει να επαρκούν για να αξιολογηθούν τα προσόντα και η συμπεριφορά σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος Β του παρόντος παραρτήματος. Σε καμία περίπτωση η διάρκεια της δοκιμασίας οδήγησης επί της οδού δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 25 λεπτών για τις κατηγορίες Α, ΦΑ1,Υ Β Φ, Β1Υ και Β+Ε και των 45 λεπτών για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Στον χρόνο αυτό δεν περιλαμβάνεται η υποδοχή του υποψηφίου, η προετοιμασία του οχήματος, ο τεχνικός έλεγχος του οχήματος για την οδική ασφάλεια, οι ειδικοί ελιγμοί και η αναγγελία του αποτελέσματος της πρακτικής εξέτασης.

11. Τόπος της εξέτασης

Η δοκιμασία για την αξιολόγηση των ειδικών ελιγμών μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ειδικό γήπεδο εξέτασης. Εφόσον πρακτικά είναι δυνατόν, η δοκιμασία για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς σε κατάσταση κυκλοφορίας πρέπει να διενεργείται σε δρόμους εκτός δομημένων περιοχών, σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και αυτοκινητοδρόμους (ή παρόμοιους), καθώς και σε όλων των ειδών τις αστικές οδούς (περιοχές κατοικίας, περιοχές όπου επιτρέπεται η ταχύτητα από 30 έως 50km/h, αστικούς άξονες ταχείας κυκλοφορίας), οι οποίοι πρέπει να αντιπροσωπεύουν τους διαφόρους τύπους δυσκολίας που ενδέχεται να συναντήσουν οι οδηγοί. Κρίνεται επίσης σκόπιμο να διενεργείται η δοκιμασία υπό ποικίλες συνθήκες πυκνότητας της κυκλοφορίας. Ο χρόνος οδήγησης επί της οδού πρέπει να χρησιμοποιείται κατά το βέλτιστο τρόπο ούτως ώστε να αξιολογείται ο υποψήφιος σε όλες τις περιοχές κυκλοφορίας που μπορεί να συναντήσει, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταβολή των συνθηκών μεταξύ αυτών των περιοχών.

II. ΓΝΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

Οι οδηγοί όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων οφείλουν ανά πάσα στιγμή να διαθέτουν τις γνώσεις, τα προσόντα και τη συμπεριφορά που περιγράφεται στα σημεία 1 έως 9 ανωτέρω, προκειμένου να:

- αναγνωρίζουν τους κυκλοφοριακούς κινδύνους και να εκτιμούν τη σοβαρότητά τους,

- να έχουν επαρκή έλεγχο του αυτοκινήτου τους ώστε να μην δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις και να μην αντιδρούν ακατάλληλα σε περίπτωση επικίνδυνης κατάστασης,

- να συμμορφώνονται προς τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, και ιδίως εκείνους που αφορούν την αποφυγή οδικών ατυχημάτων και τη διατήρηση της κυκλοφοριακής ροής,

- να ανιχνεύουν τυχόν πρωτίστης σημασίας τεχνικές βλάβες του οχήματός τους, ιδίως εκείνες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, και να τις επισκευάζουν με κατάλληλο τρόπο,

- να λαμβάνουν υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά οδήγησης (π.χ. κατανάλωση οινοπνεύματος, κόπωση, κακή όραση, κ.λπ.) έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις σωματικές και διανοητικές τους ικανότητες που χρειάζονται για την ασφαλή οδήγηση,

- να συνδράμουν στην ασφάλεια όλων των χρηστών της οδού, και ιδίως των πλέον αδύναμων και των πλέον εκτεθειμένων επιδεικνύοντας τον δέοντα σεβασμό προς τους άλλους.

Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι οδηγοί που έχουν απωλέσει τις γνώσεις, τα προσόντα και τη συμπεριφορά σύμφωνα με όσα ορίζουν τα σημεία 1 έως 9 ανωτέρω να μπορέσουν να ανακτήσουν τις εν λόγω γνώσεις και προσόντα και να εξακολουθήσουν να επιδεικνύουν τη συμπεριφορά που απαιτείται για την οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος.

91/439/ΕΟΚ (Προσαρμοσμένο)

Νέο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΦΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

ΟΡΙΣΜΟΙ

1. Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, οι οδηγοί κατατάσσονται σε δύο ομάδες:

1.1. Ομάδα 1

οδηγοί οχημάτων των κατηγοριών Α, ΦΑ1,Υ Β Φ, Β1Υ και Β+Ε, ,

1.2. Ομάδα 2

οδηγοί οχημάτων των κατηγοριών Γ, Γ+Ε, ΦΓ1, Γ1+Ε,Υ Δ, Δ+.

1.3. Η εθνική νομοθεσία μπορεί να περιλαμβάνει διατάξεις για την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει το παρόν παράρτημα για τους οδηγούς της ομάδας 2 στους οδηγούς οχημάτων που υπάγονται στην κατηγορία Β και χρησιμοποιούν την άδεια οδήγησης τους για επαγγελματικούς σκοπούς (ταξί, ασθενοφόρα κ.λπ.).

2. Κατ' αναλογία, οι υποψήφιοι για τη χορήγηση ή την ανανέωση μιας άδειας οδήγησης κατατάσσονται στην ομάδα στην οποία θα ανήκουν μετά τη χορήγηση ή την ανανέωση της άδειας.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

3. Ομάδα 1

Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρική εξέταση, εάν κατά τη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διατυπώσεων ή κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται για την απόκτηση άδειας, διαφανεί ότι παρουσιάζουν μία ή περισσότερες από τις ανικανότητες που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα.

4. Ομάδα 2

Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρική εξέταση πριν από την αρχική χορήγηση άδειας και στη συνέχεια, οι οδηγοί οφείλουν να υποβάλλονται στις περιοδικές εξετάσεις Φστα πλαίσια κάθε ανανέωσης της άδειας οδήγησηςΥ .

5. Κατά τη χορήγηση ή για κάθε μεταγενέστερη ανανέωση μιας άδειας οδήγησης, τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν την τήρηση αυστηρότερων κανόνων από αυτούς που προβλέπει το παρόν παράρτημα.

ΟΡΑΣΗ

6. Κάθε υποψήφιος για την απόκτηση άδειας οδήγησης οφείλει να υποβάλλεται στις κατάλληλες εξετάσεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι η όρασή του έχει την οξύτητα που απαιτείται για την οδήγηση ΦμηχανοκίνητωνΥ οχημάτων . Σε περίπτωση αμφιβολιών όσον αφορά την επάρκεια της όρασής του, ο υποψήφιος πρέπει να εξετάζεται από κατάλληλη ιατρική αρχή. Κατά την εξέταση αυτή, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην οξύτητα της όρασης, το οπτικό πεδίο, την όραση υπό ατελή φωτισμό και τις προϊούσες οφθαλμικές ασθένειες.

Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, οι ενδοφθάλμιοι φακοί δεν θεωρούνται διορθωτικοί φακοί.

Ομάδα 1

6.1. Κάθε υποψήφιος για τη χορήγηση ή την ανανέωση άδειας οδήγησης πρέπει να έχει διοφθαλμική οξύτητα όρασης, με οπτική διόρθωση εφόσον χρειάζεται, τουλάχιστον 0,5 με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση και των δύο οφθαλμών. Η άδεια οδήγησης δεν πρέπει να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται εφόσον προκύπτει από την ιατρική εξέταση ότι το οπτικό πεδίο είναι μικρότερο των 120° σε οριζόντιο επίπεδο, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που δικαιολογούνται δεόντως από ευνοϊκή ιατρική γνωμάτευση και θετική πρακτική δοκιμασία, ή ότι ο ενδιαφερόμενος πάσχει από κάποια άλλη πάθηση της όρασης που μπορεί να υπονομεύσει την ασφάλεια της οδήγησής του. Εφόσον εντοπισθεί ή δηλωθεί μια προϊούσα οφθαλμική πάθηση, η άδεια οδήγησης μπορεί να χορηγείται ή να ανανεώνεται, υπό την προϋπόθεση περιοδικής εξέτασης που πραγματοποιείται από μία αρμόδια ιατρική αρχή.

6.2. Κάθε υποψήφιος για τη χορήγηση ή την ανανέωση άδειας οδήγησης που πάσχει από λειτουργική ολική απώλεια της όρασης από τον ένα οφθαλμό, ή που χρησιμοποιεί μόνο έναν οφθαλμό, λόγου χάριν σε περίπτωση διπλωπίας, πρέπει να έχει οξύτητα όρασης τουλάχιστον 0,6, με οπτική διόρθωση, εφόσον χρειάζεται. Η αρμόδια ιατρική αρχή πρέπει να βεβαιώνει ότι αυτή η κατάσταση μονόφθαλμης όρασης προϋπάρχει από αρκετό χρόνο ώστε ο ενδιαφερόμενος να έχει προσαρμοστεί σ' αυτή και ότι το οπτικό πεδίο του οφθαλμού αυτού είναι φυσιολογικό.

Ομάδα 2

6.3. Κάθε υποψήφιος για τη χορήγηση ή την ανανέωση άδειας οδήγησης πρέπει να έχει οξύτητα όρασης και από τους δύο οφθαλμούς, με οπτική διόρθωση εφόσον χρειάζεται, τουλάχιστον 0,8 για τον οφθαλμό με την καλύτερη όραση και τουλάχιστον 0,5 για τον οφθαλμό με τη λιγότερο καλή όραση. Στην περίπτωση που οι τιμές 0,8 και 0,5 επιτυγχάνονται με τη βοήθεια οπτικής διόρθωσης, πρέπει η μη διορθωμένη οξύτητα του καθενός των δύο οφθαλμών να φθάνει το 0,05, ή η διόρθωση της ελάχιστης απαιτούμενης οξύτητας (0,8 και 0,5) να επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ομματοϋαλίων των οποίων η ισχύς δεν μπορεί να υπερβαίνει τις διοπτρίες περίπου, ή με την βοήθεια φακών επαφής (μη διορθωμένη όραση = 0,05). Η διόρθωση πρέπει να είναι καλώς ανεκτή. Η άδεια οδήγησης δεν πρέπει ούτε να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται στην περίπτωση που ο υποψήφιος ή ο οδηγός δεν έχει φυσιολογικό διοφθαλμικό οπτικό πεδίο ή πάσχει από διπλωπία.

ΑΚΟΗ

7. Η άδεια οδήγησης χορηγείται ή ανανεώνεται σε κάθε υποψήφιο ή οδηγό της ομάδας 2, υπό την επιφύλαξη γνωμοδότησης των αρμόδιων ιατρικών αρχών. κατά τις ιατρικές εξετάσεις πρέπει να λαμβάνονται ιδίως υπόψη οι δυνατότητες αντιστάθμισης.

ΑΤΟΜΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

8. Η άδεια οδήγησης δεν πρέπει ούτε να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται σε υποψηφίους ή οδηγούς που πάσχουν από πάθηση ή ανωμαλία του κινητικού συστήματος η οποία καθιστά επικίνδυνη την οδήγηση ΦμηχανοκίνητουΥ οχήματος .

Ομάδα 1

8.1. Μετά από γνωμάτευση αρμόδιας ιατρικής αρχής είναι δυνατό να χορηγείται, εφόσον είναι σκόπιμο, άδεια οδήγησης με περιοριστικούς όρους, σε οποιοδήποτε υποψήφιο ή οδηγό που μειονεκτεί σωματικά. Η γνωμάτευση αυτή πρέπει να στηρίζεται σε ιατρική αξιολόγηση της εν λόγω πάθησης ή ανωμαλίας και, εφόσον χρειάζεται, σε πρακτική δοκιμασία, πρέπει δε να συνοδεύεται από την ένδειξη του τύπου της διάταξης με την οποία πρέπει να είναι εφοδιασμένο το όχημα καθώς και του κατά πόσον ο ενδιαφερόμενος οφείλει να φέρει ορθοπεδική συσκευή, στο μέτρο που ο έλεγχος της ικανότητας και της συμπεριφοράς αποδεικνύει ότι, με τα μέσα αυτά, η οδήγηση δεν είναι επικίνδυνη.

8.2. Η άδεια οδήγησης μπορεί να χορηγείται ή να ανανεώνεται στους υποψήφιους που πάσχουν από προϊούσα πάθηση, υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλονται σε περιοδικές εξετάσεις προκειμένου να ελέγχεται η ικανότητά τους να οδηγούν το όχημά τους με ασφάλεια.

Από τη στιγμή που η κατάσταση του μειονεκτούντος σταθεροποιηθεί, η άδεια οδήγησης είναι δυνατόν να χορηγείται ή να ανανεώνεται χωρίς να επιβάλλεται τακτική ιατρική εξέταση.

Ομάδα 2

8.3. Η αρμόδια ιατρική αρχή πρέπει να λαμβάνει δεόντως υπόψη της τους πρόσθετους κινδύνους που συνδέονται με την οδήγηση οχημάτων από άτομα που εμπίπτουν στον ορισμό της ομάδας αυτής.

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

9. Οι παθήσεις που μπορούν να εκθέσουν τους υποψηφίους ή τους οδηγούς για τη χορήγηση ή την ανανέωση άδειας οδήγησης σε αιφνίδια ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματός τους η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αιφνίδια αλλοίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, συνιστούν κινδύνους για την οδική ασφάλεια.

Ομάδα 1

9.1. Η άδεια οδήγησης δεν πρέπει ούτε να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται στους υποψήφιους που πάσχουν από σοβαρές διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

9.2. Η άδεια οδήγησης μπορεί να χορηγείται ή να ανανεώνεται στους υποψήφιους ή οδηγούς που φέρουν συσκευή διέγερσης της καρδιακής λειτουργίας, υπό την επιφύλαξη έγκυρης ιατρικής γνωμάτευσης και τακτικού ιατρικού ελέγχου.

9.3. Η χορήγηση ή η ανανέωση μιας άδειας οδήγησης στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που πάσχουν από ανωμαλίες της αρτηριακής πίεσης πρέπει να αντιμετωπίζεται σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα στοιχεία της εξέτασης, τις ενδεχόμενες σχετικές επιπλοκές και τον κίνδυνο που ενδέχεται να συνιστούν για την ασφάλεια της κυκλοφορίας.

9.4. Κατά κανόνα, η άδεια οδήγησης δεν πρέπει ούτε να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται στους υποψήφιους ή τους οδηγούς που πάσχουν από στηθάγχη αναπαύσεως ή κινήσεως. Η χορήγηση ή η ανανέωση άδειας οδήγησης στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που έχουν στο ιστορικό τους έμφραγμα του μυοκαρδίου υπόκειται σε έγκυρη ιατρική γνωμάτευση και, εφόσον χρειάζεται, σε τακτικό ιατρικό έλεγχο.

Ομάδα 2

9.5. Η αρμόδια ιατρική αρχή πρέπει να λαμβάνει δεόντως υπόψη της τους πρόσθετους κινδύνους που συνδέονται με την οδήγηση οχημάτων από άτομα που εμπίπτουν στον ορισμό της ομάδας αυτής.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

10. Η άδεια οδήγησης μπορεί να χορηγείται ή να ανανεώνεται στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υπό την προϋπόθεση έγκυρης ιατρικής γνωμάτευσης και κατάλληλου για κάθε περίπτωση τακτικού ιατρικού ελέγχου.

Ομάδα 2

10.1. Η άδεια οδήγησης δεν πρέπει ούτε να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που υπάγονται στην ομάδα αυτή και πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη που απαιτεί θεραπεία με ινσουλίνη, εκτός πολύ εξαιρετικών περιπτώσεων, δεόντως αιτιολογημένων με έγκυρη ιατρική γνωμάτευση και υπό την προϋπόθεση τακτικού ιατρικού ελέγχου.

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

11. Η άδεια οδήγησης δεν πρέπει ούτε να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που πάσχουν από σοβαρή νευρολογική πάθηση, εκτός εάν η αίτηση υποστηρίζεται από έγκυρη ιατρική γνωμάτευση.

Προς το σκοπό αυτό, οι νευρολογικές διαταραχές που οφείλονται σε παθήσεις ή εγχειρήσεις του κεντρικού ή του περιφερειακού νευρικού συστήματος, και οι οποίες εκφράζονται με κινητικά, αισθητικά ή τροφικά συμπτώματα που διαταράσσουν την ισορροπία και το συντονισμό, πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις λειτουργικές δυνατότητες και την εξελιξιμότητά τους. Στις περιπτώσεις αυτές, η χορήγηση ή η ανανέωση άδειας οδήγησης μπορεί να εξαρτάται από περιοδικές εξετάσεις, σε περίπτωση κινδύνου επιδείνωσης.

12. Οι κρίσεις επιληψίας και οι άλλες βίαιες διαταραχές της συνειδησιακής κατάστασης συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια, εφόσον εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της οδήγησης ενός ΦμηχανοκίνητουΥ οχήματος .

Ομάδα 1

12.1. Η χορήγηση ή η ανανέωση άδειας είναι δυνατή υπό την προϋπόθεση εξέτασης από αρμόδια αρχή και τακτικού ιατρικού ελέγχου. Η αρχή αυτή πρέπει να κρίνει αν όντως υπάρχει επιληψία ή άλλες συνειδησιακές διαταραχές καθώς και τη μορφή και την κλινική εξέλιξή τους (λόγου χάριν απουσία κρίσεων από διετίας), την ακολουθούμενη θεραπεία και τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ομάδα 2

12.2. Η άδεια οδήγησης δεν πρέπει ούτε να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται στους υποψήφιους ή τους οδηγούς που προβάλλονται από, ή που ενδέχεται να έχουν κρίσεις επιληψίας ή άλλες βίαιες διαταραχές της συνειδησιακής κατάστασης.

ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ομάδα 1

13.1. Η άδεια οδήγησης δεν πρέπει να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται στους υποψηφίους ή τους οδηγούς:

- που πάσχουν από σοβαρές διανοητικές διαταραχές, συγγενείς ή επίκτητες λόγω ασθενειών, τραυματισμών ή νευρο-χειρουργικών παρεμβάσεων,

- που παρουσιάζουν σοβαρή διανοητική καθυστέρηση,

- που παρουσιάζουν σοβαρές διαταραχές της συμπεριφοράς λόγω γήρατος, ή σοβαρές διαταραχές της κριτικής και προσαρμοστικής ικανότητας και της συμπεριφοράς, οι οποίες συνδέονται με την προσωπικότητα,

εκτός εάν η αίτηση υποστηρίζεται από έγκυρη ιατρική γνωμάτευση και υπό την προϋπόθεση, εάν υπάρχει ανάγκη, τακτικού ιατρικού ελέγχου.

Ομάδα 2

13.2. Η αρμόδια ιατρική αρχή πρέπει να λαμβάνει δεόντως υπόψη της τους πρόσθετους κινδύνους που συνδέονται με την οδήγηση των οχημάτων από άτομα που εμπίπτουν στον ορισμό της ομάδας αυτής.

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ

14. Η κατανάλωση οινοπνεύματος συνιστά σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια. Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος, επιβάλλεται αυστηρή επαγρύπνηση σε ιατρικό επίπεδο.

Ομάδα 1

14.1. Η άδεια οδήγησης δεν πρέπει ούτε να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που τελούν σε κατάσταση εξάρτησης από το οινόπνευμα, ή που δεν μπορούν να αποσυνδέσουν την οδήγηση από την κατανάλωση οινοπνεύματος.

Η άδεια οδήγησης μπορεί να χορηγείται ή να ανανεώνεται στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που έχουν περάσει από κατάσταση εξάρτησης από το οινόπνευμα, αφού περατωθεί μια περίοδος αποδεδειγμένης αποχής και υπό την προϋπόθεση έγκυρης ιατρικής γνωμάτευσης και τακτικού ιατρικού ελέγχου.

Ομάδα 2

14.2. Η αρμόδια ιατρική αρχή πρέπει να λαμβάνει δεόντως υπόψη της τους πρόσθετους κινδύνους που συνδέονται με την οδήγηση οχημάτων από άτομα που εμπίπτουν στον ορισμό της ομάδας αυτής.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ

15. Κατάχρηση:

Η άδεια οδήγησης δεν πρέπει ούτε να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που τελούν σε κατάσταση εξάρτησης από ουσίες με ψυχότροπο δράση ή που, χωρίς να είναι εξαρτημένοι, καταναλώνουν τακτικά τις ουσίες αυτές, ανεξάρτητα από την κατηγορία της αιτούμενης άδειας.

Τακτική κατανάλωση:

Ομάδα 1

15.1. Η άδεια οδήγησης δεν πρέπει ούτε να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που καταναλίσκουν τακτικά ψυχότροπες ουσίες, υπό οποιανδήποτε μορφή και οι οποίες ενδέχεται να υπονομεύουν την ικανότητά τους να οδηγούν χωρίς κίνδυνο, εφόσον η λαμβανόμενη ποσότητα είναι τέτοια που να επιδρά δυσμενώς στην οδήγηση. Το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε άλλο φάρμακο ή συνδυασμό φαρμάκων που επιδρά στην ικανότητα οδήγησης.

Ομάδα 2

15.2. Η αρμόδια ιατρική αρχή πρέπει να λαμβάνει δεόντως υπόψη της τους πρόσθετους κινδύνους που συνδέονται με την οδήγηση οχημάτων από άτομα που εμπίπτουν στον ορισμό της ομάδας αυτής.

ΝΕΦΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ομάδα 1

16.1. Η άδεια οδήγησης μπορεί να χορηγείται ή να ανανεώνεται στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που πάσχουν από σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, υπό την προϋπόθεση έγκυρης ιατρικής γνωμάτευσης και υπό τον όρο ότι οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλονται σε περιοδικούς ιατρικούς ελέγχους.

Ομάδα 2

16.2. Η άδεια οδήγησης δεν πρέπει ούτε να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που πάσχουν από μη αναστρέψιμη σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων δεόντως αιτιολογημένων από έγκυρη ιατρική γνωμάτευση και με την προϋπόθεση τακτικού ιατρικού ελέγχου.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ομάδα 1

17.1. Η άδεια οδήγησης μπορεί να χορηγείται ή να ανανεώνεται στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνου ή τεχνητή εμφύτευση που μπορεί να έχει επίδραση στην ικανότητα οδήγησης, υπό την προϋπόθεση έγκυρης ιατρικής γνωμάτευσης και, εφόσον χρειάζεται, τακτικού ιατρικού ελέγχου.

Ομάδα 2

17.2. Η αρμόδια ιατρικά αρχή πρέπει να λαμβάνει δεόντως υπόψη της τους πρόσθετους κινδύνους που συνδέονται με την οδήγηση οχημάτων από άτομα που εμπίπτουν στον ορισμό της ομάδας αυτής.

18. Κατά κανόνα, η άδεια οδήγησης δεν πρέπει ούτε να χορηγείται ούτε να ανανεώνεται στους υποψηφίους ή τους οδηγούς που πάσχουν από πάθηση που δεν αναφέρεται στις προηγούμενες παραγράφους, η οποία ενδέχεται να αποτελεί ή να προκαλεί λειτουργική ανικανότητα που μπορεί να υπονομεύσει την οδική ασφάλεια κατά την οδήγηση ΦμηχανοκίνητουΥ οχήματος , εκτός εάν η αίτηση υποστηρίζεται από έγκυρη γνωμάτευση και υπό την επιφύλαξη, εφόσον χρειάζεται, τακτικού ιατρικού ελέγχου.

Νέο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΒΑΣΙΚΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΩΝ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

1. Γενικές προϋποθέσεις

1.1. Ο εξεταστής άδειας οδήγησης κατηγορίας Β:

α) πρέπει να είναι κάτοχος άδειας οδήγησης κατηγορίας Β επί τουλάχιστον πέντεέτη.

β) πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον 25 ετών.

γ) πρέπει να έχει αποδείξει πως κατέχει τα τυπικά προσόντα τα οποία προβλέπονται στο σημείο 2 και στη συνέχεια οφείλει να παρακολουθεί ετησίως την διαρκή επιμόρφωση που προβλέπεται στο σημείο 3.

1.2. Ο εξεταστής άδειας οδήγησης των άλλων κατηγοριών :

α) πρέπει να είναι κάτοχος άδειας οδήγησης της σχετικής κατηγορίας.

β) πρέπει να έχει αποδείξει πως κατέχει τα τυπικά προσόντα τα οποία προβλέπονται στο σημείο 2 και στη συνέχεια οφείλει να παρακολουθεί ετησίως την διαρκή επιμόρφωση που προβλέπεται στο σημείο 3.

γ) πρέπει να έχει χρηματίσει εξεταστής άδειας οδήγησης κατηγορίας Β και να έχει εξασκήσει στην πράξη την αποστολή αυτή επί τουλάχιστον τρία έτη. η διάρκεια αυτή είναι δυνατόν να μειωθεί σε ένα έτος υπό την προϋπόθεση ότι ο εξεταστής αποδεικνύει πως διαθέτει πενταετή εμπειρία οδήγησης στην σχετική κατηγορία.

2. Σε τί συνίστανται τα τυπικά προσόντα των εξεταστών άδειας οδήγησης :

2.1. Γνώση σε βάθος όλων των σημείων που καλύπτει η παρούσα οδηγία και ιδίως το παράρτημα ΙΙ. Επιπλέον τα τυπικά προσόντα πρέπει να καλύπτουν τα ακόλουθα ζητήματα:

2.1.1. Ζητήματα οδήγησης :

α) συμπεριφορά στην κυκλοφορία.

β) λήψη υπόψη της οδικής κυκλοφορίας.

γ) τεχνική παρατήρησης.

δ) έλεγχος του οχήματος.

ε) λήψη υπόψη των διαφόρων μετεωρολογικών συνθηκών και της κατάστασης του οδοστρώματος.

στ) λήψη υπόψη των συμφερόντων των άλλων χρηστών της οδού και πρόβλεψη επερχόμενων καταστάσεων.

ζ) οικονομική οδήγηση με σεβασμό στο περιβάλλον.

2.1.2. Γνώσεις:

α) γνώση σε βάθος του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

β) γνώσεις διδασκαλίας και παιδαγωγικής.

2.2. Για εξακρίβωση των τυπικών προσόντων τα κράτη μέλη επιβάλλουν τουλάχιστον μια θεωρητική εξέταση και μια πρακτική δοκιμασία για κάθε θέμα που καλύπτει η παρούσα οδηγία και κυρίως για τα θέματα που αναφέρονται στο σημείο 2.1. Αυτές οι δοκιμασίες απαιτούνται προκειμένου να εξακριβωθούν οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι συμπεριφορές οι οποίες είναι αναγκαίες για να γίνει κάποιος εξεταστής άδειας οδήγησης της σχετικής κατηγορίας, με καταβολή ιδιαίτερης προσοχής στις ικανότητες οδήγησης αυτής της κατηγορίας.

Οι εξεταστές άδειας οδήγησης της κατηγορίας Α είναι επίσης εξεταστές των κατηγοριών ΑΜ, Α1 και Α2.

Οι εξεταστές άδειας οδήγησης της κατηγορίας Γ είναι επίσης εξεταστές των κατηγοριών Γ1, Δ και Δ1.

Οι εξεταστές άδειας οδήγησης της κατηγορίας Γ+Ε είναι επίσης εξεταστές των κατηγοριών Γ1+Ε, Δ+Ε, Δ1+Ε.

3. Διαρκής επιμόρφωση

Η διαρκής επιμόρφωση καλύπτει τα ίδια θέματα με την αρχική κατάρτιση. Ηθεωρητική επιμόρφωση πρέπει να καλύπτει κυρίως τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αλλαγές της νομοθεσίας, καθώς και με τις διδακτικές και κοινωνικές δεξιότητες. Η πρακτική επιμόρφωση πρέπει να επιτρέπει τη διατήρηση άριστου επιπέδου ικανότητας οδήγησης για την σχετική κατηγορία και προσωπικής εμπειρίας στον τομέα αυτόν. Τα αναγκαία δεδομένα για την επικέντρωση της διαρκούς επιμόρφωσης ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του εξεταστή είναι δυνατόν να παρασχεθούν με ελάχιστη περίοδο επιτήρησης μιας ημέρας ετησίως. Η ελάχιστη ετήσια διάρκεια της διαρκούς επιμόρφωσης έχει ως εξής:

Θεωρητική επιμόρφωση (για όλες τις κατηγορίες):

2 ημέρες

Πρακτική επιμόρφωση:

Κατηγορία B: 1 ημέρα

Κατηγορία B+E: 1 ημέρα

Κατηγορία A: 3 ημέρες

Κατηγορία Γ: 3 ημέρες

Κατηγορία Γ+E: 3 ημέρες

Η διαρκής επιμόρφωση για την κατηγορία Α ισχύει επίσης και για τις κατηγορίες AΜ, A1 και A2. Η διαρκής επιμόρφωση για την κατηγορία Γ ισχύει επίσης και για τις κατηγορίες Γ1, Δ et Δ1. Η διαρκής επιμόρφωση για την κατηγορία Γ+E ισχύει επίσης και για τις κατηγορίες Γ1+E, Δ+E, Δ1+E.»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Μέρος A Καταργούμενη οδηγία με τις διαδοχικές της τροποποιήσεις (αναφέρονται στο άρθρο 18)

Οδηγία 91/439/ΕΟΚ του Συμβουλίου [29] // (ΕΕ L 237, 24.8.1991, σ. 1)

[29] Η οδηγία 91/439/EOK τροποποιήθηκε επίσης από την ακόλουθη μη καταργούμενη πράξη: Πράξη περί των όρων προσχωρήσεως της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Φινλανδίας και του Βασιλείου της Σουηδίας (EE C 241, 29.8.1994, σ. 21).

Οδηγία 94/72/ΕΚ του Συμβουλίου // (ΕΕ L 337, 24.12.1994, σ. 86)

Οδηγία 96/47/ΕΚ του Συμβουλίου // (ΕΕ L 235, 17.9.1996, σ. 1)

Οδηγία 97/26/ΕΚ του Συμβουλίου // (ΕΕ L 150, 7.6.1997, σ. 41)

Οδηγία 2000/56/ΕΚ της Επιτροπής // (ΕΕ L 237, 21.9.2000, σ. 45)

Οδηγία 2003/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μόνον το άρθρο 10, παράγραφος 2 // (ΕΕ L 226, 10.9.2003, σ. 4)

Μέρος B Περίοδοι μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και περίοδοι εφαρμογής (αναφέρονται στο άρθρο 18)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Πίνακας αντιστοιχίας

Οδηγία 91/439/ΕΟΚ του Συμβουλίου // Παρούσα οδηγία

Άρθρο 1, παράγραφος 1, πρώτη φράση // Άρθρο 1, παράγραφος 1

Άρθρο 1, παράγραφος 1, δεύτερη φράση // ---

--- // Άρθρο 1, παράγραφος 2

Άρθρο 1, παράγραφος 2 // Άρθρο 2

Άρθρο 1, παράγραφος 3 // ---

Άρθρο 2, παράγραφος 1 // Άρθρο 3, παράγραφος 1

Άρθρο 2, παράγραφος 2 // Άρθρο 3, παράγραφος 2, πρώτη πρόταση

--- // Άρθρο 3, παράγραφος 2, δεύτερη πρόταση

Άρθρο 2, παράγραφος 3 // ---

Άρθρο 2, παράγραφος 4 // ---

Άρθρο 3, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, εισαγωγικές λέξεις // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, εισαγωγικές λέξεις

--- // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, πρώτη περίπτωση

--- // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, τρίτη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, πρώτη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, τέταρτη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, δεύτερη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, έκτη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, τρίτη περίπτωση // ---

Άρθρο 3, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, τέταρτη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, έβδομη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, πέμπτη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, δέκατη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, έκτη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, ενδέκατη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, έβδομη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, δέκατη τέταρτη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, όγδοη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, δέκατη πέμπτη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, εισαγωγικές λέξεις // ---

Άρθρο 3, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, πρώτη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, δεύτερη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, δεύτερη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, πέμπτη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, τρίτη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, όγδοη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, τέταρτη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, ένατη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, πέμπτη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, δωδέκατη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, έκτη περίπτωση, εισαγωγικές λέξεις // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, δέκατη τρίτη υποπερίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, έκτη περίπτωση, πρώτη υποπερίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, δέκατη τρίτη περίπτωση

Άρθρο 3, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, δεύτερη περίπτωση, δεύτερη υποπερίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 1, δεύτερο εδάφιο

Άρθρο 3, παράγραφος 3, εισαγωγικές λέξεις // Άρθρο 4, παράγραφος 2, εισαγωγικές λέξεις

Άρθρο 3, παράγραφος 3, πρώτη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 2, στοιχείο α)

--- // Άρθρο 4, παράγραφος 2, στοιχείο β)

Άρθρο 3, παράγραφος 3, δεύτερη περίπτωση, πρώτο εδάφιο // Άρθρο 4, παράγραφος 2, στοιχεία γ) και δ)

Άρθρο 3, παράγραφος 3, δεύτερη περίπτωση, δεύτερο εδάφιο // ---

Άρθρο 3, παράγραφος 3, τρίτη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 2, στοιχείο ε)

Άρθρο 3 παράγραφος 3, τέταρτη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 2, στοιχείο στ)

Άρθρο 3, παράγραφος 3, πέμπτη περίπτωση // Άρθρο 4, παράγραφος 2, στοιχείο ζ)

--- // Άρθρο 4, παράγραφος 3

Άρθρο 3, παράγραφος 4 // ---

Άρθρο 3, παράγραφος 5 // ---

Άρθρο 3, παράγραφος 6 // Άρθρο 4, παράγραφος 4

Άρθρο 4 // Άρθρο 5

Άρθρο 5, παράγραφος 1 // Άρθρο 6, παράγραφος 1

Άρθρο 5, παράγραφος 2, εισαγωγικές λέξεις // Άρθρο 6, παράγραφος 2, εισαγωγικές λέξεις

Άρθρο 5, παράγραφος 2, στοιχείο α) // Άρθρο 6, παράγραφος 2, στοιχείο α)

Άρθρο 5, παράγραφος 2, στοιχείο β) // Άρθρο 6, παράγραφος 2, στοιχείο β)

--- // Άρθρο 6, παράγραφος 2, στοιχείο γ)

--- // Άρθρο 6, παράγραφος 2, στοιχείο δ)

Άρθρο 5, παράγραφος 3 // Άρθρο 6, παράγραφος 3

Άρθρο 5, παράγραφος 4 // Άρθρο 6, παράγραφος 4

Άρθρο 6, παράγραφος 1, εισαγωγικές λέξεις // Άρθρο 7, παράγραφος 1, εισαγωγικές λέξεις

--- // Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο α), πρώτη περίπτωση

Άρθρο 6, παράγραφος 1, στοιχείο α), πρώτη περίπτωση // Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο α), δεύτερη περίπτωση

Άρθρο 6, παράγραφος 1, στοιχείο α), δεύτερη περίπτωση // Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο α), τρίτη περίπτωση

Άρθρο 6, παράγραφος 1, στοιχείο β), πρώτη περίπτωση // Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο β), πρώτη περίπτωση

Άρθρο 6, παράγραφος 1, στοιχείο β), δεύτερη περίπτωση // Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο β), δεύτερη περίπτωση

Άρθρο 6, παράγραφος 1, στοιχείο β), τρίτη περίπτωση // Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο β), τρίτη περίπτωση

--- // Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο γ), πρώτη περίπτωση

Άρθρο 6, παράγραφος 1, στοιχείο γ), πρώτη περίπτωση // Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο γ), δεύτερη περίπτωση

--- // Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο δ)

Άρθρο 6, παράγραφος 2 // Άρθρο 7, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, πρώτη πρόταση

--- // Άρθρο 7, παράγραφος 2, δεύτερο εδάφιο, δεύτερη πρόταση

Άρθρο 6, παράγραφος 3 // ---

Άρθρο 7, παράγραφος 1, εισαγωγικές λέξεις // Άρθρο 8, παράγραφος 1, εισαγωγικές λέξεις

Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο α) // Άρθρο 8, παράγραφος 1, στοιχείο α)

--- // Άρθρο 8, παράγραφος 1, στοιχείο β)

--- // Άρθρο 8, παράγραφος 1, στοιχείο γ)

--- // Άρθρο 8, παράγραφος 1, στοιχείο δ)

Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο β) // Άρθρο 8, παράγραφος 1, στοιχείο ε)

Άρθρο 7, παράγραφος 2 // ---

Άρθρο 7, παράγραφος 3 // ---

--- // Άρθρο 8, παράγραφος 2

--- // Άρθρο 8, παράγραφος 3

Άρθρο 7, παράγραφος 4 // Άρθρο 8, παράγραφος 4

Άρθρο 7, παράγραφος 5 // Άρθρο 8, παράγραφος 5, πρώτη πρόταση

--- // Άρθρο 8, παράγραφος 5, δεύτερη πρόταση

Άρθρο 7α, παράγραφος 1 // ---

Άρθρο 7α, παράγραφος 2 // Άρθρο 9

Άρθρο 7β // Άρθρο 10

--- // Άρθρο 11

Άρθρο 8 // Άρθρο 12

Άρθρο 9 // Άρθρο 13

Άρθρο 10 // Άρθρο 14

Άρθρο 11 // Άρθρο 15

Άρθρο 12, παράγραφος 1 // ---

Άρθρο 12, παράγραφος 2 // ---

Άρθρο 12, παράγραφος 3 // Άρθρο 16

--- // Άρθρο 17

Άρθρο 13 // Άρθρο 18, πρώτο εδάφιο

--- // Άρθρο 18, δεύτερο εδάφιο

--- // Άρθρο 19

Άρθρο 14 // Άρθρο 20

Παράρτημα I // ---

Παράρτημα Iα // Παράρτημα I

Παράρτημα II // Παράρτημα II

Παράρτημα III // Παράρτημα III

--- // Παράρτημα IV

--- // Παράρτημα V

--- // Παράρτημα VI

ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΜΜΕ)

Τίτλος της πρότασης

Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις άδειες οδήγησης και την κατάργηση της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ

Αριθμός αναφορασ εγγραφου

COM(2003)

Η προταση

1. Λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της επικουρικότητας, γιατί απαιτείται κοινοτική νομοθεσία στον εν λόγω τομέα και ποιοι είναι οι κύριοι σκοποί της;

Η Κοινότητα έχει ήδη αρμοδιότητα στον τομέα των αδειών οδήγησης μέσω της οδηγίας του Συμβουλίου 91/439/ΕΟΚ που καταργεί την πρώτη οδηγία για τις άδειες οδήγησης, την οδηγία 80/1263/ΕΟΚ. Οι τροποποιήσεις παραμένουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που ανατέθηκαν στην Επιτροπή με βάση το άρθρο 71 παράγραφος 1γ της συνθήκης ΕΚ. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ενεργώντας σύμφωνα με την διαδικασία συναπόφασης, θεσπίζουν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στοχεύουν κατά μεγάλο ποσοστό στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας που αποτελεί τμήμα της ασφάλειας των μεταφορών. Θα βελτιώσουν το συνολικό Ευρωπαϊκό επίπεδο της χορήγησης αδειών οδήγησης όσον αφορά την ασφάλεια, μέσω εναρμονισμένης νομοθεσίας για την χορήγηση αδειών οδήγησης. Επιπλέον μεγάλο μέρος των προτεινόμενων μέτρων στοχεύουν στην ενίσχυση της ελεύθερης διακίνησης των κατόχων άδειας οδήγησης, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της «Ημερήσιας διάταξης της Λισσαβόνας». Επιπλέον, θα πρέπει να υπογραμμισθεί πως η νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τονίζει τις επιπτώσεις που είναι δυνατόν να έχει η διαδικασία χορήγησης αδειών οδήγησης στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, η οποία αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις ελευθερίες που κατοχυρώνει η Συνθήκη της Ένωσης.

Τα προτεινόμενα μέτρα θα βελτιώσουν εμμέσως την ασφάλεια των μεταφορών μέσω της ενισχυμένης προστασίας κατά της πλαστογράφησης του Κοινοτικού υποδείγματος άδειας, την προαιρετική εισαγωγή μικροκυκλώματος και την κατάργηση του κοινοτικού υποδείγματος άδειας οδήγησης σε χαρτί.

Οι στόχοι των προτεινόμενων νομοθετικών μέτρων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη. Τα εθνικά συστήματα χορήγησης αδειών οδήγησης ποικίλλουν πολύ ενώ δεν τονίζουν ιδιαίτερα τα ζητήματα της ελεύθερης διακίνησης και της ελευθερίας της εγκατάστασης. Αυτό έχει υπογραμμισθεί σαφώς από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις

2. Ποιος θα επηρεαστεί από την πρόταση;

- Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι;

Η πρόταση θα επηρεάσει όλους τους μελλοντικούς κατόχους αδειών οδήγησης, καθώς και τους εκπαιδευτές οδηγών, τους εξεταστές άδειας οδήγησης, αλλά και τις δημόσιες αρχές που ασχολούνται με την χορήγηση αδειών οδήγησης και τις αρχές επιβολής του νόμου. Θα υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις για τους παραγωγούς αδειών οδήγησης καθώς θα καταργηθεί το υπόδειγμα άδειας οδήγησης σε χαρτί και θα διατίθενται μόνον άδειες οδήγησης σε πλαστική κάρτα. Ωστόσο οι επιχειρήσεις τους δεν θα επηρεαστούν άμεσα. Θα υπάρξουν επίσης έμμεσες επιπτώσεις στους παραγωγούς οχημάτων καθώς θα εναρμονισθούν οι αποκαλούμενες υποκατηγορίες της οδηγίας 91/439/ΕΟΚ. Η εναρμόνιση αυτή θα πρέπει να έχει θετικές επιπτώσεις λόγω της διεύρυνσης της αγοράς και των εναρμονισμένων ορισμών.

- ποιου μεγέθους επιχειρήσεις;(ποια είναι η συγκέντρωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων)

Η κυριότερη ομάδα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα επηρεαστεί είναι ο τομέας των σχολών οδήγησης. Πρόκειται κυρίως για μικρές επιχειρήσεις (κυρίως 1 άτομο)

- υπάρχουν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της Κοινότητας, όπου είναι συγκεντρωμένες οι επιχειρήσεις αυτές;

Όχι, κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη μέλη.

3. Ποια μέτρα πρέπει να λάβουν οι επιχειρήσεις για να συμμορφωθούν με την πρόταση;

Οι σχολές οδήγησης θα έχουν πάντα την δυνατότητα να προσφέρουν εκπαίδευση στους υποψήφιους κατόχους άδειας οδήγησης. Στον τομέα αυτόν δεν αλλάζει τίποτα. Είναι δυνατόν να σημειωθεί μόνον πως οι διάφορες κατηγορίες άδειας οδήγησης εναρμονίζονται περαιτέρω και κατά συνέπεια θα υπάρξουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για περισσότερη εργασία σε αυτόν τον τυπικά μικρό επιχειρηματικό κλάδο.

4. Ποιες είναι οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της πρότασης;

- στην απασχόληση

Η αυξημένη εναρμόνιση θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

- στις επενδύσεις και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων

Το γεγονός πως σε ορισμένα κράτη μέλη θα πρέπει να εισαχθούν νέες κατηγορίες αδειών, θα έχει πιθανώς ως αποτέλεσμα την αύξηση του κλάδου των σχολών οδήγησης όπως περιγράφηκε παραπάνω, αλλά είναι δυνατόν να έχει ως αποτέλεσμα την έμμεση αύξηση της χρήσης ορισμένων τύπων οχημάτων, όπως οι ελαφρές μοτοσυκλέτες, τα μικρά φορτηγά και τα μικρά λεωφορεία που δεν ήταν μέχρι τώρα εναρμονισμένα.

- στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

Η εναρμόνιση των ορισμών των κατηγοριών των αδειών οδήγησης θα έχει θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ωστόσο είναι δύσκολο να αναφέρεται κανείς στην ανταγωνιστικότητα για έναν τομέα που είναι οργανωμένος σε τόσο τοπική βάση.

5. Περιλαμβάνει η πρόταση μέτρα ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερη κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μειωμένες ή διαφορετικές απαιτήσεις, κλπ);

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για τον σκοπό αυτό.

Διαβουλεύσεις

6. Κατάλογος των οργανισμών που έχουν γνωμοδοτήσει σχετικά με την πρόταση και σκιαγράφηση των κυριότερων απόψεών τους.

Η παρούσα πρόταση στηρίζεται στα αποτελέσματα μελετών που πραγματοποιήθηκαν από το 1994 και μετά. Η εναρμόνιση των κατηγοριών των αδειών οδήγησης συζητήθηκε με τις αρχές χορήγησης αδειών οδήγησης των κρατών μελών (CIECA - Διεθνής Επιτροπή Εξετάσεων Οδήγησης Αυτοκινήτου), με ομοσπονδίες σχολών οδήγησης (EFA - Ευρωπαϊκή Ένωση Σχολών Οδήγησης, IVV - Διεθνής Ένωση Εκπαίδευσης Οδηγών, κ. ά. ), με εκπροσώπους της βιομηχανίας οχημάτων (ACEM - Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών, AFQUAD - Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών και Εισαγωγέων Τετρακύκλων), με οργανισμούς που εκπροσωπούν τους χρήστες (FIM - Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού, FEMA - Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλετισμού, AIT-FIA - Διεθνής Ένωση Τουρισμού - Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου)

Οι μελέτες και οι επακόλουθες συζητήσεις γνωστοποιήθηκαν στην επιτροπή άδειας οδήγησης και στους κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες άδειας οδήγησης και απετέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένων συζητήσεων.

Top