EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0276

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για την προώθηση της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη

/* COM/2003/0276 τελικό - CNS 2003/0116 */

52003PC0276

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για την προώθηση της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη /* COM/2003/0276 τελικό - CNS 2003/0116 */


Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για την προώθηση της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Εισαγωγή

Εκτός από τη συνθήκη, η οποία θεσπίζει την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, διάφορες τοποθετήσεις που έγιναν πρόσφατα τονίζουν την ανάγκη προώθησης της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του πολίτη:

* στη δήλωση 23, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Νίκαια «αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης και εξασφάλισης σε διαρκή βάση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας της Ένωσης και των οργάνων της, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη προσέγγισή τους με τους πολίτες των κρατών μελών».

* το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προοίμιο του Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι «η Ένωση συμβάλλει στη διαφύλαξη και την ανάπτυξη αυτών των κοινών αξιών, σεβόμενη την πολυμορφία των πολιτισμών και των παραδόσεων των λαών της Ευρώπης».

* η δήλωση του Λάκεν, η οποία συνάπτεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκή Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2001, υπογραμμίζει ότι μια από τις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να κατανοήσει «πώς θα επιτευχθεί η προσέγγιση μεταξύ των πολιτών, και κατά κύριο λόγο των νέων, και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, καθώς και των ευρωπαϊκών θεσμών».

* το λευκό βιβλίο της Επιτροπής για τη διακυβέρνηση υπογραμμίζει την αρχή της συμμετοχής των πολιτών στη χάραξη και την εφαρμογή της πολιτικής, καθώς και τη γνωμοδότηση της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεων που την αποτελούν.

Εξάλλου, η Κοινότητα και τα κράτη μέλη έχουν συγκεκριμένα ως στόχο την προώθηση της απασχόλησης, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, την κατάλληλη κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων που θα επιτρέψει ένα υψηλό και διαρκές επίπεδο απασχόλησης και την καταπολέμηση του αποκλεισμού.

Εξάλλου, η κοινή πολιτική στον τομέα του ασύλου, περιλαμβανομένης της θέσπισης ενός κοινού ευρωπαϊκού καθεστώτος ασύλου, αποτελεί συστατικό στοιχείο του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προοδευτική δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, ανοιχτού σε όσους, εξαιτίας των συνθηκών, ζητούν νόμιμα προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιστορικό

Εδώ και πολλά χρόνια προσφέρεται υποστήριξη στην προώθηση της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη, ιδίως μέσω των δημοσιονομικών κονδυλίων που εγγράφονται στο μέρος Α του προϋπολογισμού:

* η γραμμή A-3016 συγχρηματοδοτεί το κόστος λειτουργίας της ένωσης συμβουλίων επικρατείας και των ανώτατων διοικητικών δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* η γραμμή A-3020 συγχρηματοδοτεί το κόστος λειτουργίας της ένωσης «η Ευρώπη μας».

* η γραμμή A-3021 συγχρηματοδοτεί το κόστος λειτουργίας των ευρωπαϊκών ομάδων προβληματισμού και των οργανώσεων που προωθούν την ευρωπαϊκή ιδέα.

* η γραμμή A-3024 συγχρηματοδοτεί τις δραστηριότητες των ενώσεων και ομοσπονδιών ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

* η γραμμή A-3026 συγχρηματοδοτεί το κόστος λειτουργίας των ευρωπαϊκών ομάδων προβληματισμού.

* η γραμμή A-3030 συγχρηματοδοτεί το κόστος λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξορίστους.

* η γραμμή A-3036 συγχρηματοδοτεί το κόστος λειτουργίας του Ιδρύματος Ζαν Μονέ και του Ιδρύματος Ρομπέρ Σουμάν.

* το άρθρο A-321 υποστηρίζει την αδελφοποίηση πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, τρία δημοσιονομικά κονδύλια του τμήματος Β του προϋπολογισμού επιτρέπουν επίσης, το 2003, την υποστήριξη των κοινοτικών παρεμβάσεων υπέρ της προώθησης της ευρωπαϊκής ιθαγένειας:

* η γραμμή B3-305 χρηματοδοτεί δραστηριότητες υπέρ της κοινωνίας των πολιτών μέσω επιδοτήσεων προς μη κυβερνητικές οργανώσεις και προς συνδικαλιστικές οργανώσεις.

* οι γραμμές B3-4105 και B5-803 συγχρηματοδοτούν το κόστος λειτουργίας της εξέδρας των ΜΚΟ του κοινωνικού τομέα.

Χαρακτηριστικό στοιχείων των περισσότερων από αυτές τις παρεμβάσεις είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα χωρίς να υπάρχει νομική βάση.

Στόχοι

Η έγκριση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 2002 για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [1] και η απόφαση να βασιστεί η σύνταξη του προϋπολογισμού της Επιτροπής στην προσέγγιση ΠΒΔ (προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων) αποτέλεσαν τη νομική βάση για ένα σύνολο επιδοτήσεων που είχαν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν στη βάση πιστώσεων εγγεγραμμένων στο μέρος Α (διοικητικές πιστώσεις) του τομέα του προϋπολογισμού της Επιτροπής (τομέας ΙΙΙ).

[1] ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1.

Στόχος της παρούσας απόφασης είναι επομένως η δημιουργία μιας βασικής πράξης για τη χορήγηση επιδοτήσεων υπέρ της προώθησης της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη για πενταετή περίοδο (2004-2008).

Η επιθυμία να δημιουργηθούν βασικές πράξεις για τις επιδοτήσεις, η χρηματοδότηση των οποίων γινόταν μέχρι τώρα από το μέρος Α, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή σε δήλωση σχετική με την έγκριση του νέου δημοσιονομικού κανονισμού. Στη δήλωση αυτή «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σημειώνουν την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει πρόταση κανονισμού πλαισίου στον οποίο μπορούν να καθορισθούν τα γενικά κριτήρια επιλογής και χορήγησης των επιδοτήσεων λειτουργίας υπέρ των οργανώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 108, παράγραφος 1 στοιχείο β».

Νομική βάση

Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 308 της συνθήκης ΕΚ, το οποίο προβλέπει ότι το Συμβούλιο, προτάσει της Επιτροπής και κατόπιν διαβουλεύσεων με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θεσπίζει ομοφώνως τις κατάλληλες διατάξεις.

Δημοσιονομικές συνέπειες

Η πρόταση ανταποκρίνεται κατ' ουσία στην τεχνική ανάγκη δημιουργίας μιας νομικής βάσης για τις παρεμβάσεις που δεν διαθέτουν τέτοια βάση μέχρι τώρα και για το λόγο αυτό τα προβλεπόμενα ποσά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ποσά που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2003.

Συνολικά το ποσό που προτείνεται ανέρχεται σε 113.092 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάλυση των άρθρων

Το άρθρο 1 παρουσιάζει το στόχο του προγράμματος, δηλαδή την υποστήριξη προς τους φορείς που εργάζονται στον τομέα της ενεργού οικονομικής ιθαγένειας και η προώθηση των δραστηριοτήτων σε αυτόν τον τομέα.

Το άρθρο 2 παρουσιάζει τους όρους πρόσβασης στο πρόγραμμα και παραπέμπει στο παράρτημα, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς τις τρεις πτυχές που αποτελούν το πρόγραμμα:

* επιχορηγήσεις για τη λειτουργία των φορέων που αναφέρονται στην απόφαση.

* επιχορηγήσεις για τη λειτουργία άλλων φορέων που επιδιώκουν σκοπό γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή σκοπό που εγγράφεται στο πλαίσιο της πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του πολίτη.

* επιχορηγήσεις για τις δραστηριότητες των άλλων παρεμβάσεων που αναφέρονται ανωτέρω (υποστήριξη σε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται ιδίως από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώσεις και ομοσπονδίες ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή από διεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. δραστηριότητες υπέρ της αδελφοποίησης πόλεων που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία των τοπικών και περιφερειακών δημοτικών αρχών, συλλογικών οργάνων και οργανισμών, των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων καθώς και των οργανώσεών τους).

Το άρθρο 3 προβλέπει τη γεωγραφική επέκταση του προγράμματος στα κράτη μέλη και, ενδεχομένως, για ορισμένες ενέργειες, στις υποψήφιες χώρες και στις χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ.

Το άρθρο 4 παραπέμπει στο παράρτημα για τους κανόνες επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος. Προβλέπεται ότι οι επιδοτήσεις για τη λειτουργία των φορέων που επιδιώκουν σκοπό γενικού ενδιαφέροντος ή έχουν στόχο που εγγράφεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του πολίτη, οι οποίες δεν καθορίζονται στην απόφαση και οι επιδοτήσεις υπέρ δραστηριοτήτων θα χορηγούνται στη βάση των ετησίων προκλήσεων υποβολής προτάσεων. Όσον αφορά τις πρώτες από αυτές τις επιδοτήσεις, προβλέπεται επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα ληφθεί υπόψη ο ενδεχόμενος ονομαστικός προσδιορισμός των δικαιούχων από τη δημοσιονομική αρχή.

Το άρθρο 5 παραπέμπει στο παράρτημα σχετικά με τους όρους για τη χορήγηση των επιδοτήσεων.

Το άρθρο 6 καθορίζει το δημοσιονομικό φάκελο του προγράμματος 109.020 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2004-2008.

Το άρθρο 7 προβλέπει τις λεπτομέρειες υλοποίησης της ενδιάμεσης και της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος και της ανανέωσής του.

2003/0116 (CNS)

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για την προώθηση της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 308,

την πρόταση της Επιτροπής [2],

[2] ΕΕ C [...], [...], σ. [...].

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [3],

[3] ΕΕ C [...], [...], σ. [...].

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η συνθήκη θεσπίζει ιθαγένεια της Ένωσης, η οποία συμπληρώνει και δεν αντικαθιστά την εθνική ιθαγένεια, και της οποίας η προώθηση πραγματοποιείται με σεβασμό στην αρχή της επικουρικότητας.

(2) Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη έχουν ιδίως ως στόχους την προώθηση της απασχόλησης, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, την κατάλληλη κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων που θα επιτρέψουν ένα υψηλό και διαρκές επίπεδο απασχόλησης και την καταπολέμηση του αποκλεισμού.

(3) Η αποτελεσματική και ενιαία εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου αποτελεί νέα προτεραιότητα, απαραίτητη για την καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Οι πολίτες, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το σύνολο των δικαιωμάτων που τους εξασφαλίζει η κοινοτική έννομη τάξη σε οιοδήποτε εθνικό δικαστήριο, παρά μόνον εάν οι δικαστές είναι επαρκώς πληροφορημένοι και καταρτισμένοι προς το σκοπό αυτό. Μια κοινή πολιτική στον τομέα της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου και της νομολογίας αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει σταδιακά ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

(4) Στο ψήφισμα της 15ης Απριλίου 1988 [4], το Κοινοβούλιο εκτιμά αναγκαίο να καταβληθεί μια σημαντική προσπάθεια για να ισχυροποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των πολιτών των διαφόρων κρατών μελών και ότι η συγκεκριμένη υποστήριξη των κοινοτικών θεσμικών οργάνων στην ανάπτυξη της αδελφοποίησης κοινοτήτων ή πόλεων των μελών της Κοινότητας είναι τόσο δικαιολογημένη όσο και ευκταία.

[4] EE C 122 της 9.5.1988, σ. 38

(5) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Τάμπερε από τις 15 έως τις 16 Οκτωβρίου υπογράμμισε επίσης σχετικά ότι ένας χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές τις διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου, περιλαμβανομένου ιδίως του ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών όσον αφορά τους στόχους και τις αρχές του χώρου αυτού, προκειμένου να ενισχυθεί η αποδοχή και η υποστήριξη εκ μέρους των πολιτών.

(6) Η ατζέντα της κοινοτικής πολιτικής που εγκρίθηκε στη Νίκαια το Δεκέμβριο του 2000 στηρίζεται σε μια νέα μορφή διακυβέρνησης η οποία αναθέτει σαφή και ενεργό ρόλο σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και σε όλους τους φόρους «περιλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών» επιτρέποντάς τους να συμμετάσχουν στη διαχείριση των πολιτικών που συνδέονται με αυτή τη νέα Ατζέντα και προβλέπει ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) θα συμμετάσχουν ενεργά στην εξέλιξη των πολιτικών για την κοινωνική ενσωμάτωση και την ισότητα ευκαιριών για όλους.

(7) Στη δήλωση 23 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Νίκαια αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης και εξασφάλισης σε διαρκή βάση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας της Ένωσης και των Οργάνων της, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη προσέγγισή τους με τους πολίτες των κρατών μελών.

(8) Η δήλωση του Λάκεν, η οποία συνάπτεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκή Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2001, υπογραμμίζει ότι μια από τις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να κατανοήσει πώς θα επιτευχθεί η προσέγγιση μεταξύ των πολιτών, και κατά κύριο λόγο των νέων, και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, καθώς και των ευρωπαϊκών θεσμών.

(9) Το Ιούνιο του 2000 η Ευρωπαϊκή Ένωση καθόρισε ως στόχο στη Λισσαβόνα τo 2010 να καταστεί η πιο ανταγωνιστική, δυναμική και βασισμένη στη γνώση οικονομία στον κόσμο ικανή να παρέχει βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλή απασχόληση και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να λάβουν θέση κατά τα επόμενα έτη σχετικά με τα σημαντικά θέματα που απορρέουν από τις επιστημονικές ανακαλύψεις και την πρόοδο της τεχνολογίας που μπορεί να έχουν άμεσες και μόνιμες συνέπειες στη ζωή τους και στη ζωή των επόμενων γενεών.

(10) Οι γραμμές A-321, A-3020, A-3021, A-3024, Α-3026, A-3036 και B3-305 του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το οικονομικό έτος 2003 και για τα προηγούμενα οικονομικά έτη απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στην προώθηση του διαλόγου με την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών και με την τοπική αυτοδιοίκηση σχετικά με την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

(11) Στην ένωση «η Ευρώπη μας» συμμετέχουν, με τη μορφή ομάδας μελέτης και έρευνας, προσωπικότητες που αντιπροσωπεύουν την ευρωπαϊκή κοινωνία, τον πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και επιστημονικό κόσμο, έτσι ώστε η ομάδα αυτή αποτελεί ένα σταυροδρόμι προβληματισμού και ιδεών που προωθούν μια στενότερη ένωση στην Ευρώπη. Επιδιώκει έτσι ένα σκοπό γενικού ευρωπαϊκού συμφέροντος.

(12) Τα ιδρύματα Ζαν Μονέ και Ρομπέρ Σουμάν αποτελούν χώρους συνάντησης των πολιτών και αποσκοπούν στη γνωριμία των πολιτών με τις πρώτες ενέργειες και τους φορείς της Ευρωπαϊκής Οικοδόμησης στο πλαίσιο όπου έζησαν και εργάσθηκαν δύο από τους ιδρυτές της Ευρώπης, καθώς και στην πληροφόρηση για την Ευρώπη του σήμερα και του αύριο. Οι οργανισμοί αυτοί επιδιώκουν επομένως ένα σκοπό γενικού ευρωπαϊκού συμφέροντος.

(13) Ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας με τα διάφορα τμήματα της κοινωνίας των πολιτών και υποστηρίχθηκε έως το 2001 από τη γραμμή του προϋπολογισμού B3-4101. Μολονότι χρηματοδοτήθηκαν το 2001-2002 από τη γραμμή του προϋπολογισμού B3-4105 σχετικά με τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και το 2003 με από κοινού χρηματοδότηση από τις γραμμές προϋπολογισμού B3-4105 και B5-803, οι δραστηριότητες της πλατφόρμας των ευρωπαϊκών ΜΚΟ του κοινωνικού τομέα υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων και συμβάλλουν στην εφαρμογή της νέας μορφής διακυβέρνησης που εξαγγέλλει η ατζέντα κοινωνικής πολιτικής η οποία υιοθετήθηκε στη Νίκαια.

(14) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξορίστους, το οποίο υποστηρίζεται από τη γραμμή A-3030 του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το οικονομικό έτος 2003 και για τα προηγούμενα οικονομικά έτη, εκπροσωπεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις οργανώσεις προσφύγων και εκτοπισθέντων προωθώντας τις αρχές και τις πολιτικές που εγγράφονται στους στόχους της συνθήκης σχετικά με ζητήματα που αφορούν το άσυλο και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

(15) Η γραμμή A-3016 του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το οικονομικό έτος 2003 και για τα προηγούμενα οικονομικά έτη προορίζεται για την υποστήριξη της ένωσης συμβουλίων επικρατείας και των ανωτάτων διοικητικών δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ασκούν λειτουργία ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών για θέματα σχετικά με τη νομολογία, την οργάνωση και τη λειτουργία των μελών τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είτε αυτά είναι δικαστικής είτε συμβουλευτικής φύσεως. Η δράση της Ένωσης είναι απαραίτητη για το συντονισμό και τη μεταφορά στους πολίτες των γνωμοδοτήσεων των συμβουλίων επικρατείας σχετικά με το κοινοτικό δίκαιο. Η ένωση συμβουλίων επικρατείας θα προωθήσει επίσης την εφαρμογή κοινών τεχνικών μεταφοράς και εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στις εθνικές νομοθεσίες.

(16) Ο κανονισμός (ΕΚ, ΕΥΡΑΤΟΜ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [5], στο εξής «ο δημοσιονομικός κανονισμός», επιβάλλει τη δημιουργία βασικής πράξης για τις υφιστάμενες ενέργειες στήριξης.

[5] ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ.1

(17) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή ανέλαβαν, με την ευκαιρία της έγκρισης του δημοσιονομικού κανονισμού [6], να επιτύχουν το στόχο της θέσης σε ισχύ αυτής της βασικής πράξης από το οικονομικό έτος 2004.

[6] Δήλωση της 13.6.2002 κατά την έγκριση του δημοσιονομικού κανονισμού, στο άρθρο 108.

(18) Χρειάζεται να προβλεφθεί μια γεωγραφική κάλυψη του παρόντος προγράμματος η οποία να επεκτείνεται στα κράτη μέλη και, ενδεχομένως, για ορισμένες ενέργειες, στις υποψήφιες χώρες καθώς και στις χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ.

(19) Οι ενδεχόμενες μη κοινοτικές χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα προέρχονταν από πόρους των κρατών μελών οφείλουν να τηρούν τα άρθρα 87 και 88 της συνθήκης.

(20) Η ενίσχυση που παρέχεται βάσει της παρούσας απόφασης πρέπει να χορηγείται με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας,

ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1 - [Στόχος του προγράμματοςΆ

1. Η παρούσα απόφαση θεσπίζει κοινοτικό πρόγραμμα δράσης για τη στήριξη των φορέων που δρουν στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη και για την προώθηση ενεργειών στον τομέα αυτόν.

Ο στόχος του παρόντος προγράμματος είναι:

α) να προωθήσει τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

β) να συμβάλει στην προσέγγιση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμικών της οργάνων,

γ) να συνδέσει στενά τους πολίτες με τους προβληματισμούς και τις συζητήσεις για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

δ) να εντείνει τις σχέσεις και τις ανταλλαγές μεταξύ πολιτών από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ιδίως μέσω της αδελφοποίησης πόλεων.

ε) να ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες των φορέων που συμμετέχουν στην προώθηση της ενεργού και συμμετοχικής άσκησης της ιδιότητας του πολίτη.

2. Οι δραστηριότητες που στηρίζονται από το παρόν πρόγραμμα αποσκοπούν στη στήριξη της λειτουργίας και στην προώθηση των ενεργειών των φορέων που επιδιώκουν στους στόχους αυτού του προγράμματος σύμφωνα με τα κριτήρια που προσδιορίζονται στο παράρτημα.

3. Το παρόν πρόγραμμα εφαρμόζεται για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2004 έως την 31η Δεκεμβρίου 2008.

Άρθρο 2 - [Πρόσβαση στο πρόγραμμαΆ

Μπορούν να τύχουν κοινοτικής επιδότησης για μια ενέργεια οι φορείς που σέβονται τις διατάξεις του παραρτήματος.

Μια τέτοια ενέργεια πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η κοινοτική δραστηριότητα στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του πολίτη.

Για να δικαιούται επιδότησης λειτουργίας στο πλαίσιο του μόνιμου προγράμματος εργασίας οργανισμού που επιδιώκει στόχο γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του πολίτη ή στόχο που εγγράφεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό, ένας φορέας οφείλει να σέβεται τις διατάξεις του παραρτήματος και να διαθέτει δομή που του επιτρέπει να αναλαμβάνει δράσεις με δυνητική ακτινοβολία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρθρο 3 - [Συμμετοχή των χωρών ΕΟΧ/ΕΖΕΣ και των χωρών που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωσηω

Ενέργειες του παρόντος προγράμματος μπορούν να είναι ανοικτές στη συμμετοχή των χωρών ΕΟΧ/ΕΖΕΣ και των χωρών που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των νομικών πράξεων που διέπουν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τις χώρες αυτές .

Άρθρο 4 - [Επιλογή των δικαιούχωνΆ

1. Η χορήγηση επιδότησης λειτουργίας στο πλαίσιο του μόνιμου προγράμματος εργασίας ενός φορέα που επιδιώκει στόχο γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του πολίτη ή στόχο ο οποίος εγγράφεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτόν διέπεται από τα συνολικά κριτήρια που αναφέρονται στο παράρτημα.

2. Η χορήγηση επιδότησης για ενέργεια που προβλέπεται το πρόγραμμα διέπεται από τα συνολικά κριτήρια που αναφέρονται στο παράρτημα. Η επιλογή των ενεργειών γίνεται με πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων.

Άρθρο 5 - [Χορήγηση της επιδότησηςΆ

Οι επιδοτήσεις που χορηγούνται στο πλαίσιο των διαφόρων ενεργειών αυτού του προγράμματος πρέπει να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις που αναφέρονται στο μέρος του παραρτήματος.

Άρθρο 6 - [Δημοσιονομικές διατάξειςΆ

Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από τη δημοσιονομική αρχή στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών.

Άρθρο 7 - [Παρακολούθηση και αξιολόγησηΆ

1. Το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2007, η Επιτροπή θα υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση για την υλοποίηση των στόχων του παρόντος προγράμματος και, εάν χρειάζεται, διατυπώνει προτάσεις για τυχόν προσαρμογές που είναι απαραίτητες ενόψει της συνέχισης ή μη του προγράμματος.

Η έκθεση αυτή στηρίζεται ιδίως σε εξωτερική έκθεση αξιολόγησης η οποία θα πρέπει να είναι διαθέσιμη το αργότερο στο τέλος του 2006 και θα εξετάζει τουλάχιστον τη συνολική καταλληλότητα και τη συνοχή του προγράμματος, την αποτελεσματικότητά της εκτέλεσής του (προετοιμασία, επιλογή, εφαρμογή των ενεργειών, τη συνολική και την επιμέρους αποτελεσματικότητα των διαφόρων ενεργειών (ως προς την επίτευξη στόχων όπως αυτή που ορίζονται στο άρθρο 1 και το παράρτημα).

2. Το Συμβούλιο, σύμφωνα με τη συνθήκη, λαμβάνει απόφαση σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος από την 1η Ιανουαρίου 2009. Πριν υποβάλει τις σχετικές προτάσεις, η Επιτροπή ζητά την ενημέρωση της εξωτερικής αξιολόγησης του προγράμματος και λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της ενημέρωσης αυτής στις προτάσεις της.

Το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2009, η Επιτροπή θα υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την υλοποίηση των στόχων του παρόντος προγράμματος. Η έκθεση αυτή θα στηρίζεται στα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης και εξετάζει τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν οι δικαιούχοι, ιδίως ως προς την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των ενεργειών (συνολικά και επιμέρους) που πραγματοποίησαν οι δικαιούχοι του προγράμματος, όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 1 και στο παράρτημα.

Άρθρο 8 - [Έναρξη ισχύοςΆ

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευση της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Βρυξέλλες, [...]

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

[...]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. δραστηριοτητεσ που στηριζονται

Ο γενικός στόχος που καθορίζεται στο άρθρο 1 αποσκοπεί στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη προωθώντας τις ενέργειες και τη λειτουργία των φορέων που εργάζονται στον τομέα αυτόν.

Η υποστήριξη αυτή έχει τη μορφή ενός από τους ακόλουθους δύο τύπους επιχορήγησης:

- είτε επιχορήγηση για τη λειτουργία που αποσκοπεί στη συγχρηματοδότηση των δαπανών οι οποίες συνδέονται με το μόνιμο πρόγραμμα εργασίας ενός φορέα που επιδιώκει σκοπούς γενικού ευρωπαϊκού συμφέροντος στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη ή στόχο που εγγράφεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτόν (πτυχές 1 και 2),

- είτε επιχορήγηση για τη συγχρηματοδότηση συγκεκριμένης ενέργειας στον τομέα αυτόν (πτυχή 3).

Οι ενέργειες των παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών και άλλων φορέων, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση και οι ενεργοί οργανισμοί της σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της ενεργού άσκησης του δικαιώματος του πολίτη, που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και στην αποτελεσματικότητα της κοινοτικής δραστηριότητας, ιδίως σχετικά με:

- τις δράσεις πολυεθνικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

- τις συναντήσεις και τις συζητήσεις μεταξύ πολιτών για τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως οι αξίες, οι στόχοι, οι αρμοδιότητες, οι πολίτες και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- τα μη επίσημα σχέδια προβληματισμού, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

- τις ενέργειες υπέρ της συμμετοχής και της πρωτοβουλίας των πολιτών.

- τις ανταλλαγές μεταξύ πολιτών και των οργανώσεών τους.

- τη διάδοση των πληροφοριών για την κοινοτική δράση.

- τις ενέργειες προπαρασκευής, υποστήριξης και αξιολόγησης των επιδοτούμενων ενεργειών.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από την εξέδρα των ευρωπαϊκών ΜΚΟ του κοινωνικού τομέα είναι, ιδίως, οι εξής:

- η συμβολή στην επεξεργασία των πολιτικών της ΕΕ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη της, ιδίως σχετικά με τα κοινωνικά δικαιώματα, τις πολιτικές και τα κοινωνικά προγράμματα της ΕΕ και σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο.

- η πληροφόρηση των μελών τους για την εξέλιξη των κοινοτικών πολιτικών που τους αφορούν, η διευκόλυνση της διαδικασίας του διαλόγου και η διαβούλευση των μελών τους με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και, μέσω των μελών τους, η μεταφορά αυτών των δραστηριοτήτων σε εθνική κλίμακα.

- η προώθηση του διαλόγου με άλλες ομάδες που ασχολούνται με θέματα κοινού ενδιαφέροντος (κοινωνικοί εταίροι, άλλες ευρωπαϊκές ομάδες ΜΚΟ, ΜΚΟ στις υποψήφιες χώρες κλπ.).

- η ενίσχυση των ΜΚΟ του κοινωνικού τομέα στην ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες, ιδίως μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, πρακτικών και πληροφοριών μεταξύ των μελών της κοινωνικής πλατφόρμας.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και του Εξορίστους είναι, ιδίως, οι εξής:

- η εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εκτοπισθέντων.

- ο συντονισμός των θέσεων των μελών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- η μετάδοση πληροφοριών για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους εκτοπισθέντες από και προς τα ευρωπαϊκά όργανα.

- η μετάδοση πληροφοριών για την Ευρωπαϊκή Ένωση από και προς τα εθνικά συμβούλια προσφύγων και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

- η συμβολή στην ανταλλαγή πληροφοριών και ορθών πρακτικών.

- δραστηριότητες συζήτησης και προβληματισμού για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους εκτοπισθέντες στην Ευρώπη και για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των προσώπων αυτών.

- η ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης μέσω του δικτύου των οργανώσεων μελών.

- δράσεις υπέρ της συμμετοχής και της πρωτοβουλίας των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εκτοπισθέντων.

Η Ένωση Συμβουλίων Επικρατείας και Ανώτατων Διοικητικών Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο το συντονισμό και τη μεταφορά στους πολίτες τα πορίσματα των συμβουλίων επικρατείας σχετικά με το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και την προώθηση κοινών τεχνικών μεταφοράς και εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου σε εθνική κλίμακα.

Εξάλλου, οι ενέργειες της Επιτροπής που αφορούν τη δημιουργία, την προώθηση και τη διαχείριση των «πλατφορμών ανταλλαγής και ώθησης» που δρουν στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του πολίτη και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αποτελούν τα αντικείμενα αυτού του προγράμματος καθώς και της διοργάνωσης σχετικών εκδηλώσεων.

2. θέση σε εφαρμογη δραστηριοτητων που δεχονται στηριξη

2.1. Οι δραστηριότητες που τίθενται σε εφαρμογή από τους φορείς που είναι δυνατόν να τύχουν κοινοτικών επιδοτήσεων βάσει του προγράμματος εγγράφονται σε μια από τις ακόλουθες πτυχές:

2.1.1. Πτυχή 1: μόνιμο πρόγραμμα εργασίας των ακόλουθων φορέων, οι οποίοι επιδιώκουν στόχο γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη:

- Ένωση «η Ευρώπη μας»

- Ίδρυμα Ζαν Μονέ

- Ίδρυμα Ρομπέρ Σουμάν

- Πλατφόρμα των ευρωπαϊκών ΜΚΟ του κοινωνικού τομέα

- Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προσφύγων και Εξορίστων (ECRE)

- Ένωση Συμβουλίων Επικρατείας και Ανωτάτων Διοικητικών Δικαστηρίωντης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.1.2. Πτυχή 2: μόνιμο πρόγραμμα εργασίας φορέα που επιδιώκει στόχο γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του πολίτη ή στόχο που εγγράφεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτόν.

Η πτυχή αυτή περιλαμβάνει:

- μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αναπτύσσει δραστηριότητες υπέρ των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους ίδιους οργανισμούς,

- ένα ευρωπαϊκό πολλαπλασιαστικό δίκτυο μη κερδοσκοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται σε κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και προωθούν τις αρχές και τις πολιτικές που εγγράφονται στους στόχους στον τομέα αυτόν,

- έναν οργανισμό που επιδιώκει στόχο ο οποίος εγγράφεται στο πλαίσιο της πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του πολίτη.

Μπορεί να χορηγηθεί ετήσια λειτουργική επιχορήγηση για τη στήριξη της υλοποίησης του μόνιμου προγράμματος εργασίας ενός τέτοιου οργανισμού.

2.1.3. Πτυχή 3:

α) ενέργειες στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη, οι οποίες πραγματοποιούνται, ιδίως, από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις ενώσεις και ομοσπονδίες ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή τις διεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 114 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, οι διεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο αυτής της πτυχής, ακόμα και εάν δεν αποτελούν νομικά πρόσωπα.

β) ενέργειες υπέρ της αδελφοποίησης πόλεων, οι οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία δήμων, συλλογικών οργάνων και τοπικών και περιφερειακών οργανισμών, των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων καθώς και των οργανώσεών τους.

2.2. Λαμβανομένης υπόψη της ποιότητας και του αριθμού των αιτήσεων για χρηματοδοτική ενίσχυση, για την κατανομή των πόρων του προγράμματος, ακολουθούντες οι ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

- το ποσοστό των πόρων που θα δεσμευθούν στο πλαίσιο της πτυχής 3α δεν πρέπει να είναι μικρότερο 20% του ετήσιου διαθέσιμου προϋπολογισμού για το παρόν πρόγραμμα.

- το ποσοστό των πόρων που θα δεσμευθούν στο πλαίσιο της πτυχής 3β δεν πρέπει να είναι μικρότερο 40% του ετήσιου διαθέσιμου προϋπολογισμού για το παρόν πρόγραμμα.

3. επιλογη των δικαιουχων

3.1. Η Επιτροπή δημοσιεύει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την κατανομή των επιδοτήσεων που χορηγούνται στο πλαίσιο της πτυχής 2 του παρόντος προγράμματος. Ωστόσο, η Επιτροπή μπορεί να χορηγεί τις επιδοτήσεις αυτές χωρίς να χρειάζεται να ανακοινώνει πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων εφόσον η γραμμή του προϋπολογισμού κατονομάζει ρητά ένα δικαιούχο. Μπορεί επίσης να παρέχει την επιχορήγηση χωρίς την ανακοίνωση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων εφόσον ο προϋπολογισμός προσδιορίζει ονομαστικά τους δικαιούχους και τα ποσά που αναλογούν σε κάθε ένα από αυτούς, εάν το συνολικό ποσό της σχετικής γραμμής του προϋπολογισμού έχει προκαταλογισθεί πλήρως από τη δημοσιονομική αρχή. Και στις δύο περιπτώσεις, εφαρμόζονται όλες οι άλλες απαιτήσεις του δημοσιονομικού κανονισμού, οι εφαρμοστικοί του κανόνες και η βασική πράξη.

Κατά τη δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, μπορούν να αναφέρονται οι ενδεχόμενες προτεραιότητες σχετικά με τα θέματα και τους τύπους δραστηριοτήτων που εγγράφονται στο γενικό στόχο του προγράμματος καθώς και ενδεχόμενη πολυετής διάρκεια των δραστηριοτήτων.

3.2. Οι φορείς που δικαιούνται επιδότησης στο πλαίσιο της πτυχής 3 του προγράμματος επιλέγονται στη βάση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Όσον αφορά τις διεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο, η πρόσκληση υποβολής προτάσεων μπορεί να λάβει τη μορφή κλειστής διαδικασίας.

4. χαρακτηριστικα βασει των οποιων θα αξιολογηθουν οι αιτησεις επιδοτησησ

Οι αιτήσεις επιδότησης αξιολογούνται ως προς:

- την καταλληλότητά τους για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

- την ποιότητα των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται.

- το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν οι δραστηριότητες αυτές στους πολίτες.

- τη γεωγραφική ακτινοβολία των πραγματοποιούμενων δραστηριοτήτων.

- τη συμμετοχή των πολιτών στις δομές των εν λόγω οργανισμών.

- τη σχέση κόστους οφέλους στην προτεινόμενη δραστηριότητα.

5. χρηματοδοτηση και επιλεξιμεσ δαπανεσ

5.1 Στο πλαίσιο της πτυχής 1, οι επιλέξιμες δαπάνες των φορέων που περιλαμβάνονται, αφορούν τόσο το κόστος λειτουργίας και τις δαπάνες που είναι αναγκαίες για τη θέση σε εφαρμογή των ενεργειών τους.

5.2 Οι επιδοτήσεις που χορηγούνται στους φορείς αυτούς δεν μπορούν να χρηματοδοτούν το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των φορέων για το ημερολογιακό έτος για το οποίο χορηγούνται οι επιδοτήσεις: οι φορείς αυτοί συγχρηματοδοτούνται για το 10% τουλάχιστον των προϋπολογισμών τους από πηγές άλλες από τις κοινοτικές. Αυτή η χρηματοδότηση μπορεί να καταβάλλεται, εν μέρει, σε είδος εφόσον η αξία αυτής της εισφοράς δεν υπερβαίνει είτε το πραγματικό κόστος όπως τεκμηριώνεται από λογιστικά έγγραφα είτε το γενικώς αποδεκτό κόστος στην εν λόγω αγορά.

5.3 Κατ' εφαρμογή του άρθρου 113 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002 δεδομένου του ότι πρόκειται περί οργανισμών οι οποίοι επιδιώκουν στόχους γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, γίνεται παρέκκλιση, για τις επιδοτήσεις λειτουργίας που χορηγούνται σε αυτούς τους φορείς, από την αρχή του φθίνοντα χαρακτήρα.

5.4 Στο πλαίσιο της πτυχής 2 για τον καθορισμό της επιδότησης λειτουργίας λαμβάνονται υπόψη μόνον οι δαπάνες λειτουργίας που είναι αναγκαίες για την καλή διεξαγωγή των κανονικών δραστηριοτήτων του επιλεγέντος φορέως, ιδίως τα έξοδα προσωπικού, τα γενικά έξοδα (ενοίκια, έξοδα χρήσης ακινήτων, εξοπλισμός, έπιπλα γραφείου, τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομικά έξοδα ...), τα έξοδα των εσωτερικών συνεδριάσεων και τα έξοδα δημοσίευσης, πληροφόρησης και διανομής καθώς και τα έξοδα που συνδέονται άμεσα με τις δραστηριότητες του οργανισμού.

5.5 Επιδότησης λειτουργίας που χορηγείται στο πλαίσιο της πτυχής 2 του παραρτήματος δεν μπορεί να διατεθεί για τη χρηματοδότηση του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του οργανισμού για το ημερολογιακό έτος για το οποίο χορηγείται η επιδότηση. Οι φορείς που καλύπτονται από αυτή την πτυχή συγχρηματοδοτούνται κατά το 20% τουλάχιστον του προϋπολογισμού τους από πηγές άλλες από τις κοινοτικές. Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να καταβάλλεται, εν μέρει, σε είδος εφόσον η αξία αυτής της εισφοράς δεν υπερβαίνει είτε το πραγματικό κόστος όπως τεκμηριώνεται από λογιστικά έγγραφα είτε το γενικώς αποδεκτό κόστος στην εν λόγω αγορά.

5.6 Σύμφωνα με το άρθρο 113 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 2002, η επιδότηση λειτουργίας που χορηγείται στο πλαίσιο στο πλαίσιο αυτό έχει, σε περίπτωση ανανέωσης, φθίνοντα χαρακτήρα. Αυτός ο φθίνον χαρακτήρας εφαρμόζεται από το τρίτο έτος και καθορίζεται σε 2,5% ετησίως. Για την εφαρμογή αυτού του κανόνα, ο οποίος εφαρμόζεται με την επιφύλαξη του προαναφερθέντος κανόνα χρηματοδότησης, το ποσοστό της κοινοτικής χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην επιδότηση που χορηγήθηκε σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό έτος είναι κατώτερο κατά 2,5% τουλάχιστον από το ποσοστό της κοινοτικής συγχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην επιδότηση που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του προηγούμενου οικονομικού έτους.

5.7 Για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στο πλαίσιο της πτυχής 3 μπορούν να εφαρμόζονται αντικειμενικές κλίμακες για τα έξοδα οργάνωσης και τα ταξιδιωτικά έξοδα.

6. διαχειριση του προγραμματοσ

Στη βάση ανάλυσης κόστους οφέλους, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την ανάθεση του συνόλου ή μέρους των καθηκόντων διαχείρισης του προγράμματος σε εκτελεστικό οργανισμό, σύμφωνα με το άρθρο 55 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. η Επιτροπή μπορεί επίσης να απευθυνθεί σε εμπειρογνώμονες καθώς και να προβεί σε οποιαδήποτε δαπάνη για τεχνική και διοικητική βοήθεια η οποία δεν συνεπάγεται καθήκοντα δημόσιας εξουσίας, τα οποία η Επιτροπή έχει αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες στο πλαίσιο ειδικών συμβάσεων παροχής υπηρεσιών. Εξάλλου, μπορεί να χρηματοδοτήσει μελέτες και να διοργανώσει συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν την εφαρμογή του προγράμματος, και να αναλάβει ενέργειες πληροφόρησης, δημοσίευσης και διάδοσης, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του στόχου του προγράμματος.

7. λογιστικοι και λοιποι ελεγχοι

7.1 Ο δικαιούχος λειτουργικής επιδότησης διατηρεί στη διάθεση της Επιτροπής όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους για το οποίο χορηγήθηκε η επιχορήγηση αυτή, ιδίως την ελεγμένη κατάσταση κινήσεως λογαριασμών, επί πενταετία από την καταβολή της τελευταίας πληρωμής. Ο δικαιούχος επιχορήγησης μεριμνά ώστε, εάν χρειαστεί, να τεθούν στη διάθεση της Επιτροπής τα δικαιολογητικά έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή των εταίρων ή των μελών.

7.2 Η Επιτροπή, είτε άμεσα μέσω των υπαλλήλων της είτε έμμεσα μέσα οποιουδήποτε άλλου κατάλληλου οργανισμού επί λέξη, έχει το δικαίωμα διενέργειας δημοσιονομικού ελέγχου για τη χρήση της επιχορήγησης. Αυτοί οι δημοσιονομικοί έλεγχοι μπορούν να διενεργούνται καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης καθώς και επί πενταετία από την ημερομηνία της καταβολής του υπολοίπου της επιχορήγησης. Ενδεχομένως, τα αποτελέσματα αυτών των δημοσιονομικών ελέγχων μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη λήψη αποφάσεων ανάκτησης των καταβληθέντων ποσών από την Επιτροπή.

7.3 Το προσωπικό της Επιτροπής καθώς και άτομα εκτός της Επιτροπής, τα οποία έχει αυτή εξουσιοδοτήσει, διαθέτουν την κατάλληλη πρόσβαση, ιδίως στα γραφεία του δικαιούχου, καθώς και σε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, περιλαμβανομένων αυτών σε ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να διενεργήσουν κατάλληλα αυτούς τους δημοσιονομικούς ελέγχους.

7.4 Το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διαθέτουν τα ίδια δικαιώματα, ιδίως το δικαίωμα πρόσβασης, με την Επιτροπή.

7.5 Εξάλλου, για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της απάτης και άλλων παρατυπιών, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να διενεργεί ελέγχους και επαληθεύσεις επιτόπου στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΥΡΑΤΟΜ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου [7]. Εάν χρειαστεί, οι έρευνες διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και διέπονται από τον κανονισμό ΕΚ αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [8].

[7] ΕΕ L 292 ΤΗΣ 15.11.1996, Σ.2

[8] ΕΕ L 136 ΤΗΣ 31.5.1999, Σ. 1

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Πολιτικοί τομείς: 1. Εκπαίδευση και πολιτισμός, 2. Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις, 3. Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις

Δραστηριότητες: 1. Διάλογος με τους πολίτες, 2. Προώθηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμού, 3. Μετανάστευση, άσυλο και θεωρήσεις

ονομασια τησ ενεργειασ:

κοινοτικο προγραμμα δρασησ για την προωθηση τησ ενεργου ασκησησ τησ ιδιοτητασ του ευρωπαίου πολιτη

1. ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΟΝΟΜΑΣΙΑ

15.06.01.02 (πρώην-A-3020) ένωση «η Ευρώπη μας»

15.06.01.03 (πρώην-A-3021) Ευρωπαϊκές ομάδες προβληματισμού και οργανώσεις που προωθούν την ευρωπαϊκή ιδέα

15.06.01.04 (πρώην-A-3024) Ενώσεις και ομοσπονδίες ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

15.06.01.05 (πρώην-A-3026) Ευρωπαϊκές ομάδες προβληματισμού

15.06.01.06 (πρώην-A-3036) Ίδρυμα Ζαν Μονέ και Ίδρυμα Ρομπέρ Σουμάν

15.06.01.07 (πρώην-A-321) Αδελφοποιήσεις πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

15.01.04.18 Αδελφοποιήσεις πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - δαπάνες διοικητικής υποστήριξης

Όλες οι γραμμές που αφορούν τη δραστηριότητα «διάλογος με τους πολίτες» και χρηματοδοτούνται από τον τομέα 5 των δημοσιονομικών προοπτικών έως το 2006

18.06.03 (πρώην-A-3016) Ένωση συμβουλίων επικρατείας και ανωτάτων διοικητικών δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

18.03.01 (πρώην-A-3030) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσφύγων και εξορίστων

Γραμμή που αφορά τον τομέα «δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις» και χρηματοδοτείται από τον τομέα 5 των δημοσιονομικών προοπτικών έως το 2006

15.06.01.01 (πρώην-B3-305 εν μέρει) Ενέργειες υπέρ της κοινωνίας των πολιτών. γραμμή που αφορά τη δραστηριότητα «διάλογος με τους πολίτες» και χρηματοδοτείται από τον τομέα 3 των δημοσιονομικών προοπτικών έως το 2006

15.06.04.12 (πρώην-B3-305A εν μέρει) Ενέργειες υπέρ της κοινωνίας των πολιτών και επισκέψεων στην Επιτροπή - δαπάνες διοικητικής υποστήριξης. γραμμή που αφορά τη δραστηριότητα «διάλογος με τους πολίτες» και χρηματοδοτείται από τον τομέα 3 των δημοσιονομικών προοπτικών έως το 2006

04.04.09 (πρώην-B3-305Α εν μέρει) Υποστήριξη για τις τρέχουσες δαπάνες της πλατφόρμας των ευρωπαϊκών κοινωνικών ΜΚΟ. γραμμές που αφορούν τη δραστηριότητα «προώθηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς» και χρηματοδοτείται από τον τομέα 3 των δημοσιονομικών προοπτικών έως το 2006.

2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

2.1 Συνολικό κονδύλιο της δράσης (μέρος Β): 109.020 εκατ. ευρώ σε ΠΑΥ

2.2 Περίοδος υλοποίησης:

2004-2008

2.3 Συνολική πολυετής εκτίμησης των δαπανών:

α) Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων/των πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (πρβλ. σημείο 6.1.1)

εκατ. ευρώ (μέχρι 3ου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

εκατ. ευρώ (μέχρι 3ου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

β) Τεχνική και διοικητική συνδρομή (ΤΔΣ) και δαπάνες στήριξης (ΔΣ)

(πρβλ. σημείο 6.1.2)

τομέας 5 [9]

[9] Οι πόροι αξιολογούνται για την υπόθεση της δημιουργίας εκτελεστικού οργανισμού και θα αφαιρεθούν από τους πόρους που χορηγούνται σήμερα στο πλαίσιο των διοικητικών δαπανών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

τομέας 3

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

τομέας 5

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

τομέας 3

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων και των άλλων δαπανών διοικητικής λειτουργίας (πρβλ. σημεία 7.2 και 7.3)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.4 Συμβατότητα με το δημοσιονομικό προγραμματισμό και με τις δημοσιονομικές προοπτικές

|X| Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό

| | Η πρόταση αυτή απαιτεί επαναπρογραμματισμό του αντίστοιχου τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών,

| | συμπεριλαμβανόμενης, εφόσον συντρέχει περίπτωση, προσφυγής στις διατάξεις της διοργανικής συμφωνίας.

2.5 Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων

|X| Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση (αφορά τεχνικές πτυχές της εφαρμογής ενός μέτρου)

| | Δημοσιονομική επίπτωση - η επίδραση επί των εσόδων έχει ως εξής:

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Παρατήρηση: η ενέργεια είναι νέα υπό την παρούσα μορφή. βέβαια, διαδέχεται κοινοτικές παρεμβάσεις που υφίστανται, με άλλη μορφή, εδώ και αρκετά χρόνια και αποσκοπεί κυρίως στην εξασφάλιση νομικής βάσης για τις παρεμβάσεις αυτές. Αφορά τις παλαιές γραμμές του προϋπολογισμού A-3016, A-3020, A-3021, A-3024, A-3026, A-3030, A-3036, A-321, B3-305, B3-4105 και B5-803 (τις τρεις τελευταίες εν μέρει).

4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ...

5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

5.1 Αναγκαιότητα κοινοτικής παρέμβασης

5.1.1 Επιδιωκόμενοι στόχοι

Εκτός από τη συνθήκη, η οποία θεσπίζει την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, διάφορες πρόσφατες τοποθετήσεις που έγιναν πρόσφατα τονίζουν την ανάγκη προώθησης της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του πολίτη στη δήλωση 23, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Νίκαια «αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης και εξασφάλισης σε διαρκή βάση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας της Ένωσης και των οργάνων της, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη προσέγγισή τους με τους πολίτες των κρατών μελών».το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προοίμιο του Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι «η Ένωση συμβάλλει στη διαφύλαξη και την ανάπτυξη αυτών των κοινών αξιών, σεβόμενη την πολυμορφία των πολιτισμών και των παραδόσεων των λαών της Ευρώπης».η δήλωση του Λάκεν, η οποία συνάπτεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκή Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2001, υπογραμμίζει ότι μια από τις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να κατανοήσει «πώς θα επιτευχθεί η προσέγγιση μεταξύ των πολιτών, και κατά κύριο λόγο των νέων, και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, καθώς και των ευρωπαϊκών θεσμών».το λευκό βιβλίο της Επιτροπής για τη διακυβέρνηση υπογραμμίζει την αρχή της συμμετοχής των πολιτών στη χάραξη και την εφαρμογή της πολιτικής, καθώς και τη γνωμοδότηση της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεων που την αποτελούν.

Εξάλλου, η Κοινότητα και τα κράτη μέλη έχουν συγκεκριμένα ως στόχο την προώθηση της απασχόλησης, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, την κατάλληλη κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων που θα επιτρέψει ένα υψηλό και διαρκές επίπεδο απασχόλησης και την καταπολέμηση του αποκλεισμού.

Εξάλλου, η κοινή πολιτική στον τομέα του ασύλου, περιλαμβανομένης της θέσπισης ενός κοινού ευρωπαϊκού καθεστώτος ασύλου, αποτελεί συστατικό στοιχείο του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προοδευτική δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, ανοιχτού σε όσους, εξαιτίας των συνθηκών, ζητούν νόμιμα προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πράγματι, ο κοινοτικός προϋπολογισμός υποστηρίζει ήδη την προώθηση της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη μέσω των γραμμών του προϋπολογισμού που περιλαμβάνονται στο μέρος Α του προϋπολογισμού, ιδίως της γραμμής που χρηματοδοτεί την αδελφοποίηση πόλεων. Οι ενισχύσεις αυτές χορηγήθηκαν χωρίς να υπάρχει νομική βάση, από γραμμές του προϋπολογισμού που εγγράφονται στις δαπάνες διοικητικής λειτουργίας της Επιτροπής. Η εισαγωγή, από το 2004, ονοματολογίας του προϋπολογισμού που καθορίζεται σύμφωνα με τις αρχές της διαχείρισης με βάση τις δραστηριότητες πρέπει να παράσχει σε αυτές τις παρεμβάσεις τη δέουσα νομική βάση, όπως έχει συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή, με την ευκαιρία της έγκρισης του νέου δημοσιονομικού κανονισμού.

Ομοίως, ο κοινοτικός προϋπολογισμός επέτρεψε κατά τα τελευταία έτη την παροχή ενίσχυσης χωρίς να υπάρχει νομική βάση σε ενέργειες υπέρ της κοινωνίας των πολιτών (μέσω των ΜΚΟ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων) και υπέρ της πλατφόρμας των ΜΚΟ του κοινωνικού τομέα, οι οποίες κρίθηκε σκόπιμο να περιληφθούν από κοινού με τις άλλες ενέργειες για τις οποίες προτείνεται η παρούσα νομική βάση.

Η παρούσα πρόταση, η οποία υποβάλλεται καταρχάς για τεχνικούς λόγους, αποσκοπεί έτσι στο να εξασφαλίσει μια σταθερή νομική βάση για τις επιδοτήσεις, η χορήγηση των οποίων γινόταν μέχρι τώρα χωρίς νομική βάση.

5.1.2 Μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων αξιολόγηση

Η παρούσα πρόταση ανταποκρίνεται κυρίως στην τεχνική ανάγκη να δημιουργηθεί μια σταθερή νομική βάση για τις επιδοτήσεις λειτουργίας, η χορήγηση των οποίων στον τομέα αυτόν γινόταν παραδοσιακά από το μέρος Α του προϋπολογισμού και να δοθεί συνέχεια σε αυτή στην κοινή δήλωση των τριών θεσμικών οργάνων κατά την έγκριση του νέου δημοσιονομικού κανονισμού.

5.2 Σχεδιαζόμενες δράσεις και λεπτομέρειες υλοποίησης της δημοσιονομικής παρέμβασης

Η πρόταση αποσκοπεί στην υποστήριξη δύο τύπων παρεμβάσεων: παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη συγχρηματοδότηση των δαπανών λειτουργίας ενός ορισμένου αριθμού οργανισμών που δρουν στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη. δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη ενεργειών που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη.

Οι επιδοτήσεις λειτουργίας αφορούν αρκετούς οργανισμούς που δρουν στον τομέα του διαλόγου με τους πολίτες (ένωση «η Ευρώπη μας», Ίδρυμα Ζαν Μονέ και Ίδρυμα Ρομπέρ Σουμάν), στον κοινωνικό τομέα (πλατφόρμα των ΜΚΟ του κοινωνικού τομέα) ή στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων (ένωση συμβουλίων επικρατείας και ανωτάτων διοικητικών δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρωπαϊκό συμβούλιο προσφύγων και εξορίστων). Οι επιδοτήσεις λειτουργίας μπορούν επίσης να χορηγούνται σε άλλους ευρωπαϊκούς φορείς που δραστηριοποιούνται για την προώθηση της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη (ομάδες προβληματισμού, ενώσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ...).

Η υποστήριξη που παρέχεται σε μεμονωμένες ενέργειες αποσκοπεί στην προώθηση της ενεργού άσκηση της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη μέσω δύο τύπων ενεργειών: ενεργειών στον τομέα της ενεργού άσκησης της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη, οι οποίες υλοποιούνται, ιδίως, από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις ενώσεις και ομοσπονδίες ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή τις διεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. ενέργειες υπέρ της αδελφοποίησης πόλεων που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία των δήμων, των συλλογικών οργάνων και των τοπικών και περιφερειακών οργανισμών, και τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων καθώς και των οργανώσεών τους.

5.3 Λεπτομέρειες υλοποίησης

Έχει αρχίσει η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας σχετικά με τη δημιουργία εκτελεστικού οργανισμού για να επικουρεί την Επιτροπή στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Εάν, στη βάση ανάλυσης κόστους-οφέλους, η Επιτροπή αποφασίσει τη δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού, αυτός θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μέρος των καθηκόντων που αφορούν τη διαχείριση του παρόντος προγράμματος, σύμφωνα με το άρθρο 55 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στο γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η δυνατότητα αυτή εξετάζεται στο γενικό επίπεδο του τομέα της πολιτικής. στο επίπεδο αυτό θα αξιολογηθούν οι συνέπειες μιας τέτοιας προσέγγισης για τους πόρους που θα διατεθούν για τη διαχείριση του προγράμματος μέσα στην Επιτροπή. Στο στάδιο αυτό ακολουθείται η συντηρητική υπόθεση της συμβολής αυτού του προγράμματος (μέσω της γραμμής του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των διοικητικών δαπανών η οποία σχετίζεται με τη γραμμή του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στο πρόγραμμα) στο κόστος λειτουργίας του προβλεπόμενου εκτελεστικού οργανισμού.

6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

6.1 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

6.1.1 Δημοσιονομική παρέμβαση

ΠΑΥ σε εκατ. ευρώ (μέχρι 3ου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

6.2. Υπολογισμός του κόστους ανά σχεδιαζόμενο μέτρο στο μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

ΠΑΥ σε εκατ. ευρώ (μέχρι 3ου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Το προτεινόμενο ποσό λαμβάνει υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ιδίως για τον τομέα 5, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει το κύριο μέρος της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό ακολουθήθηκε, κατά γενικό κανόνα, η υπόθεση ετήσιας αύξησης ύψους 2% για τις επιδοτήσεις στους οργανισμούς που αναφέρονται στην απόφαση η οποία θεσπίζει το πρόγραμμα (δράση 1).

7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Οι ανάγκες και ανθρώπινους διοικητικούς πόρους θα καλυφθούν με το κονδύλιο που χορηγείται στη διαχειρίστρια ΓΔ με την τρέχουσα διαδικασία κατανομής.

7.1. Επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

Πρόκειται για υφιστάμενους πόρους.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7.2 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες χωρίς βοήθεια εκτελεστικού οργανισμού.σε περίπτωση που παρασχεθεί βοήθεια από εκτελεστικό οργανισμό από το 2005, οι εξωτερικοί πόροι της Επιτροπής θα διατεθούν στη διαχείριση της ενέργειας θα έπρεπε να αφαιρεθούν αντιστοίχως (υπόθεση που ακολουθείται στο σύνολο κατωτέρω).

7.3 Άλλες δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες χωρίς βοήθεια εκτελεστικού οργανισμού. σε περίπτωση που παρασχεθεί βοήθεια από εκτελεστικό οργανισμό από το 2005, οι εξωτερικοί πόροι της Επιτροπής θα διατεθούν στη διαχείριση της ενέργειας θα έπρεπε να αφαιρεθούν αντιστοίχως (υπόθεση που ακολουθείται στο σύνολο κατωτέρω).

(1) Να προσδιορισθεί το είδος κάθε επιτροπής καθώς και η ομάδα στην οποία ανήκει.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8. ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

8.1 Επακόλουθα μέτρα

Το άρθρο 7 της απόφασης προβλέπει τους τρόπους αξιολόγησης του προγράμματος (ενδιάμεση αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιείται πριν από ενδεχόμενη απόφαση για την ανανέωση του προγράμματος. τελική αξιολόγηση).

8.2 Λεπτομέρειες πραγματοποίησης και περιοδικότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

Το αργότερο την 31η Δεκεμβρίου 2007 η Επιτροπή θα υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση για την υλοποίηση των στόχων του παρόντος προγράμματος και θα υποβάλλει, ενδεχομένως, προτάσεις και εάν χρειάζεται, διατυπώνει προτάσεις για τυχόν προσαρμογές που είναι απαραίτητες ενόψει της συνέχισης ή μη του προγράμματος. Η έκθεση αυτή βασίζεται ιδίως σε μία έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης που θα πρέπει να είναι διαθέσιμη το αργότερο στο τέλος του 2006. Η έκθεση αυτή εξετάζει τουλάχιστον τη συνολική σημασία και συνεκτικότητα του προγράμματος, την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του (προετοιμασία, επιλογή, εφαρμογή ενεργειών), τη συνολική αποτελεσματικότητα των διαφόρων ενεργειών αλλά και κάθε μίας ξεχωριστά (ως προς την επίτευξη στόχων όπως αυτοί που προσδιορίζονται στο άρθρο 1 και στο παράρτημα).

Το Συμβούλιο, σύμφωνα με τη συνθήκη, θα λάβει απόφαση για τη συνέχιση του προγράμματος από 1ης Ιανουαρίου 2009. Πριν από τη διατύπωση σχετικών προτάσεων, η Επιτροπή θα ζητήσει την ενημέρωση της εξωτερικής αξιολόγησης του προγράμματος και θα λάβει υπόψη του τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης στις προτάσεις της.

Το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2009, η Επιτροπή θα υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την υλοποίηση των στόχων του παρόντος προγράμματος. Η έκθεση αυτή θα στηρίζεται ιδίως στα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης και θα εξετάζει τα αποτελέσματα που επέτυχαν οι δικαιούχοι, ιδίως όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των ενεργειών (συνολικά και κατ' ιδίαν) που πραγματοποίησαν οι δικαιούχοι του προγράμματος ως προς την αποτελεσματικότητα των στόχων του άρθρου 1 και του παραρτήματος.

9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Όλα τα συμβόλαια και οι συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής και δικαιούχων και όλες οι νομικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται μεταξύ της Επιτροπής και των δικαιούχων προβλέπουν τη δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου των άμεσων δικαιούχων της κοινοτικής επιδότησης από την Επιτροπή ή το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και τη δυνατότητα να απαιτηθεί η υποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτών των συμβολαίων, συμβάσεων και νομικών δεσμεύσεων, και αυτό επί 5 έτη μετά τη λήξη της συμβατικής περιόδου. Οι δικαιούχοι επιδοτήσεων υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορά και αναλυτικό λογαριασμό, που αναλύονται τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς την επιλεξιμότητα των δαπανών, σύμφωνα με το στόχο της κοινοτικής χρηματοδότησης και λαμβάνοντας υπόψη τις συμβατικές υποχρεώσεις και τις αρχές της οικονομίας και της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

Στις χρηματοδοτικές συμβάσεις επισυνάπτονται πληροφορίες διοικητικής και οικονομικής φύσης, οι οποίες προσδιορίζουν το είδος των δαπανών που είναι επιλέξιμες βάσει των εν λόγω συμβάσεων. Ανάλογα με την περίπτωση, η κοινοτική παρέμβαση είναι δυνατό να περιορίζεται σε ορισμένες κατηγορίες πραγματικών δαπανών, προσδιορίσιμων και επαληθεύσιμων στα λογιστικά βιβλία του δικαιούχου, έτσι ώστε να διευκολύνεται η επαλήθευση και ο έλεγχος (καθώς και η αξιολόγηση της επιλογής) των επιχορηγούμενων σχεδίων.

Top