Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0044

    Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση γενικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κοινοτικών ενεργειών υπέρ της πολιτικής για τους καταναλωτές για τα έτη 2004-2007

    /* COM/2003/0044 τελικό - COD 2003/0020 */

    52003PC0044

    Πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση γενικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κοινοτικών ενεργειών υπέρ της πολιτικής για τους καταναλωτές για τα έτη 2004-2007 /* COM/2003/0044 τελικό - COD 2003/0020 */


    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση γενικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κοινοτικών ενεργειών υπέρ της πολιτικής για τους καταναλωτές για τα έτη 2004-2007

    (υποβληθείσα από την Επιτροπή)

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Η απόφαση 283/1999/ΕΚ [1] για τη θέσπιση ενός γενικού πλαισίου για τις κοινοτικές δραστηριότητες υπέρ των καταναλωτών για τα έτη 1999-2003 αποτέλεσε το πρώτο νομικό πλαίσιο που καλύπτει τις δαπάνες για δραστηριότητες σε διάφορους τομείς που αφορούν την υγεία και την προστασία των καταναλωτών. Η απόφαση 283/1999/ΕΚ εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2003. Η παρούσα πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θεσπίζει ένα γενικό πλαίσιο για τις κοινοτικές ενέργειες υπέρ των καταναλωτών για την περίοδο 2004-2007. Παράλληλα, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των δραστηριοτήτων σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο κατά την περίοδο 1999-2001, μαζί με μία επισκόπηση της κατάστασης όσον αφορά την αξιολόγηση των χρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων [2] στη διάρκεια της περιόδου αυτής.

    [1] ΕΕ L 34/1 of 9.2.1999

    [2] COM (to be completed)

    Στις 18 Ιουλίου 2002 ζητήθηκε η γνώμη της ομάδας ανώτερων υπαλλήλων που είναι αρμόδια για την πολιτική για τους καταναλωτές στα κράτη μέλη, σχετικά με τη γενική προσέγγιση που πρέπει να υιοθετήσει η παρούσα πρόταση. Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών στη συμβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε με την απόφαση 283/1999/ΕΚ, καθώς και οι εθνικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις των καταναλωτών που εκπροσωπούνται στην επιτροπή των καταναλωτών [3], συνεισέφεραν και αυτοί στις συζητήσεις. Αυτές οι διαβουλεύσεις επιβεβαίωσαν την ισχυρή υποστήριξη προς την προσέγγιση της Επιτροπής όσον αφορά το νέο νομικό πλαίσιο.

    [3] η οποία συστάθηκε με την απόφαση 2000/323/ΕΚ της Επιτροπής, ΕΕ L111/30 της 4.5.2000

    Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στο να θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο για τις κοινοτικές ενέργειες υπέρ της πολιτικής για τους καταναλωτές, όπως αυτή καθορίστηκε στη Στρατηγική για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών 2002-2006 [4], που εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Μάιο του 2002. Η στρατηγική αυτή θέτει τους εξής στόχους:

    [4] ΕΕ C 137/2 of 8.6.2002

    * υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών σε ολόκληρη την ΕΕ

    * αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων για την προστασία των καταναλωτών

    * ορθή συμμετοχή των οργανώσεων των καταναλωτών στις πολιτικές της ΕΕ.

    Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν μέσω ενεργειών οι οποίες περιλαμβάνονται στο κυλιόμενο πρόγραμμα (που έχει προσαρτηθεί στη στρατηγική) και θα αναθεωρούνται τακτικά από την Επιτροπή. Η παρούσα πρόταση καθιερώνει έναν άμεσο δεσμό μεταξύ αφενός των στόχων και των προτεραιοτήτων της στρατηγικής για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών για την περίοδο 2002-2006 και αφετέρου των δραστηριοτήτων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν δυνάμει της προτεινόμενης απόφασης. Ακόμα, προβλέπει τη συμμετοχή των συνδεδεμένων χωρών στις ενέργειες αυτές. Τον Φεβρουάριο του 2002 ολοκληρώθηκε μία εκ των προτέρων αξιολόγηση του αντικτύπου της στρατηγικής για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών, την οποία είχαν αναλάβει εξωτερικοί εμπειρογνώμονες. Οι αξιολογητές γενικά επικύρωσαν την προσέγγιση που είχε επιλεχθεί, ενώ παράλληλα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την επάρκεια του προτεινόμενου προγράμματος δράσης. Συνεπώς η παρούσα πρόταση και τα μελλοντικά προγράμματα δράσης πρέπει να εστιαστούν σε ενέργειες που να εμφανίζουν την καλύτερη αναλογία αντικτύπου/πόρων.

    Η απόφαση 283/1999/ΕΚ καλύπτει διάφορες δραστηριότητες που αφορούν την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων ιδίως ορισμένων ενεργειών που συνδέονται με την ασφάλεια των τροφίμων. Σύμφωνα με τη στρατηγική για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών και τον προϋπολογισμό βάσει δραστηριοτήτων, το πεδίο της παρούσας πρότασης καλύπτει μόνον θέματα ασφάλειας των καταναλωτών που αφορούν τα προϊόντα πλην των τροφίμων, τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών, την ενημέρωση και επιμόρφωσή τους, την προώθηση των οργανώσεών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη συμβολή τους στις κοινοτικές πολιτικές που άπτονται των συμφερόντων των καταναλωτών. Όπως καθορίζεται στο Λευκό Βιβλίο για την ασφάλεια των τροφίμων [5] και επιβεβαιώνεται με την έκδοση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 [6], οι δαπάνες που συνδέονται με την ασφάλεια των τροφίμων χρηματοδοτούνται βάσει ξεχωριστών νομοθετικών πράξεων.

    [5] COM(1999)719 τελικό, της 12.1.2000

    [6] ΕΕ L 31 της 1.2.2002

    Η πρόταση καλύπτει την τετραετία 2004 - 2007. Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός για αυτή την τετραετή περίοδο ανέρχεται σε 72 εκατομμύρια EUR, ή 18 εκατ. EUR ετησίως για επιχειρησιακές πιστώσεις και σε 32 εκατ. EUR, ή 8 εκατ. EUR ετησίως για ανθρώπινους πόρους και άλλες διοικητικές δαπάνες. Αυτή η κατανομή αντιπροσωπεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα για τις ενέργειες στον τομέα της πολιτικής για τους καταναλωτές, λαμβανομένης υπόψη της μεταφοράς ορισμένων δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ασφάλεια των τροφίμων σε άλλες γραμμές του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τη μέθοδο της κατάρτισης του προϋπολογισμού βάσει δραστηριοτήτων.

    Στην έκθεση για την εκτέλεση των ενεργειών δυνάμει της απόφασης 283/1999/ΕΚ διαπιστώνεται ότι, δεδομένου του μικρού μεγέθους και της σύντομης διάρκειας πολλών από τα επιμέρους συγχρηματοδοτούμενα σχέδια, το διοικητικό κόστος συχνά ήταν δυσανάλογα υψηλό, ενώ αντίθετα η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπος των σχεδίων ήταν περιορισμένα. Συνεπώς, στην παρούσα πρόταση προβλέπεται η διεξαγωγή διαγωνισμών προτάσεων για συγκεκριμένα προγράμματα τουλάχιστον ανά διετία, με δυνατότητα συγχρηματοδότησης μέχρι και σε ποσοστό 70% το ανώτερο. Τα επιλέξιμα σχέδια πρέπει να υποστηρίζουν τους στόχους της στρατηγικής για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών. Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, η συγχρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως μέσο για την παροχή υποστήριξης σε αδύναμες εθνικές οργανώσεις των καταναλωτών. Αντίθετα, θα χρηματοδοτηθούν άμεσα από την Επιτροπή ενέργειες για την οικοδόμηση ικανοτήτων στις οργανώσεις των καταναλωτών, για την προώθηση της κατάρτισης του προσωπικού τους και για την ανταλλαγή των ορθών πρακτικών.

    Η απόφαση 283/1999/ΕΚ προβλέπει ότι η οικονομική υποστήριξη στις ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών δεν μπορεί, καταρχήν, να υπερβεί το 50% των λειτουργικών τους δαπανών. Με την παρούσα πρόταση καθορίζεται ένα οριστικό ανώτατο ποσοστό 50% για αυτού του είδους τη χρηματοδοτική συνδρομή. Ωστόσο προβλέπεται ρητά η χρηματοδότηση έως και του 95% των δαπανών οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των καταναλωτών στη διαδικασία διαμόρφωσης προτύπων για προϊόντα και υπηρεσίες σε κοινοτικό επίπεδο. Αυτή η διάταξη αφενός επιβεβαιώνει την τρέχουσα πρακτική της ιδιαίτερα υψηλής υποστήριξης στον τομέα αυτόν και αφετέρου την καθιστά εντελώς διαφανή. Επίσης αναγνωρίζει ρητά την ιδιαίτερη σημασία αυτού του έργου για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα των καταναλωτών καθώς και το γενικό ευρωπαϊκό του ενδιαφέρον, όπως προβλέπεται στα άρθρα 108 και 113 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [7].

    [7] ΕΕ L 248 της 16.9.2002

    Η παρούσα πρόταση θεσπίζει ειδικές διατάξεις για τις ενέργειες που αναλαμβάνουν από κοινού η Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Αυτές αφορούν τα εξής: (α) χρηματοδοτική συνδρομή σε φορείς που αποτελούν μέρος κοινοτικών δικτύων για την παροχή πληροφοριών και βοήθειας στους καταναλωτές, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη επίλυση των καταναλωτικών τους διαφορών. και (β) ενέργειες για τη συνεργασία με τα κράτη μέλη σε θέματα διοίκησης και επιβολής της νομοθεσίας.

    Η πρόταση τροποποιεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη χρηματοδοτική συνδρομή σε μία ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών έτσι ώστε να διασαφηνίζεται ότι ένας τέτοιος φορέας πρέπει να είναι ανεξάρτητος από τη βιομηχανία, το εμπόριο και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι ο πρωτεύων στόχος του πρέπει να είναι η προώθηση της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαίων καταναλωτών.

    Η παρούσα πρόταση, σε αντιδιαστολή με την ισχύουσα απόφαση, δεν περιλαμβάνει κριτήρια επιλογής και ανάθεσης για την οικονομική ενίσχυση συγκεκριμένων σχεδίων. Αυτά θα καθοριστούν στο πλαίσιο ετήσιου προγράμματος εργασίας, το οποίο υποβάλλεται στη συμβουλευτική επιτροπή που επικουρεί την Επιτροπή κατά την εφαρμογή της προτεινόμενης απόφασης. Ακολουθώντας το κυλιόμενο πρόγραμμα ενεργειών της στρατηγικής για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών, το εν λόγω πρόγραμμα εργασίας θα καθορίσει τις προτεραιότητες δράσης ανά στόχο, την κατανομή του ετήσιου προϋπολογισμού και τις ενέργειες που αναλαμβάνονται από κοινού με τα κράτη μέλη, καθώς και τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης ανά είδος ενέργειας, το χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών προσφορών και προτάσεων και των ενεργειών που αναλαμβάνονται από κοινού με τα κράτη μέλη, τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης καθώς και τα ενδεικτικά ποσά που θα διατεθούν στους διαγωνισμούς προτάσεων.

    2003/0020 (COD)

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση γενικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κοινοτικών ενεργειών υπέρ της πολιτικής για τους καταναλωτές για τα έτη 2004-2007

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 153,

    την πρόταση της Επιτροπής [8],

    [8] ΕΕ C [...], [...], σ. [...]

    τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [9],

    [9] ΕΕ C [...], [...], σ. [...]

    ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 251 της συνθήκης [10],

    [10] ΕΕ C [...], [...], σ. [...]

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Η πολιτική υπέρ των καταναλωτών συμβάλλει σημαντικά σε δύο από τους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [11], δηλαδή την προώθηση ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού προγράμματος, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί η ευρωπαϊκή οικονομία και την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τους ευρωπαίους πολίτες.

    [11] Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους για την περίοδο 2000-2005 'Η διαμόρφωση της νέας Ευρώπης' COM(2000) 154 τελικό

    (2) Η στρατηγική για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών 2002-2006 θέτει τρεις βασικούς στόχους. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν μέσω ενεργειών στο πλαίσιο ενός κυλιόμενου προγράμματος που θα αναθεωρεί τακτικά η Επιτροπή.

    (3) Οι στόχοι και οι ενέργειες που εμπίπτουν στη στρατηγική για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών πρέπει να καθοδηγούν τη χορήγηση των πόρων για τις προς εκτέλεση ενέργειες που εμπίπτουν στο παρόν πλαίσιο.

    (4) Σύμφωνα με τη στρατηγική για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών, η πολιτική για τους καταναλωτές που πρέπει να καλύπτεται από το παρόν πλαίσιο περιλαμβάνει την ασφάλεια των υπηρεσιών και των προϊόντων, εξαιρουμένων των τροφίμων, καθώς και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών της ΕΕ. Οι ενέργειες που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων δεν καλύπτονται από το παρόν πλαίσιο.

    (5) Με το παρόν νομικό πλαίσιο προβλέπεται η εκτέλεση κοινοτικών ενεργειών σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, με σκοπό να στηριχθούν και να αυξηθούν οι ικανότητες των οργανώσεων και των φορέων που υποστηρίζουν τα συμφέροντα των καταναλωτών σε κοινοτικό ή σε εθνικό επίπεδο.

    (6) Το παρόν πλαίσιο πρέπει να προβλέπει ενέργειες που θα αναλάβουν από κοινού η Επιτροπή και ένα ή περισσότερα κράτη μέλη για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής υπέρ των καταναλωτών.

    (7) Η γενικότερη εκπροσώπηση σε κοινοτικό επίπεδο των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς και των συμφερόντων τους που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και η εκπροσώπηση των συμφερόντων αυτών στη διαδικασία διαμόρφωσης προτύπων για προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελεί θέμα γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με την έννοια του άρθρου 108 του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [12].

    [12] ΕΕ L 248 της 16.9.2002

    (8) Η παρούσα απόφαση θεσπίζει δημοσιονομικό πλαίσιο για τη συνολική διάρκεια του προγράμματος, το οποίο θα αποτελέσει το κυριότερο σημείο αναφοράς για την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή, με την έννοια του σημείου 33 της διοργανικής συμφωνίας της 6ης Μαΐου 1999 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού [13].

    [13] ΕΕ C 172/01 της 18.6.1999

    (9) Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπος των δραστηριοτήτων των ευρωπαϊκών οργανώσεων των καταναλωτών και των οργανώσεων καταναλωτών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καταναλωτών στη διαδικασία διαμόρφωσης προτύπων για προϊόντα και υπηρεσίες σε κοινοτικό επίπεδο, η χρηματοδοτική συνδρομή στις επιλέξιμες οργανώσεις ενδέχεται να υπόκειται σε συμφωνίες-πλαίσια εταιρικής σχέσης για τη διάρκεια του παρόντος πλαισίου.

    (10) Για να βελτιωθεί η διοικητική αποτελεσματικότητα, καθώς και η αποδοτικότητα και ο αντίκτυπος των επί μέρους σχεδίων, οι προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων για συγκεκριμένα σχέδια πρέπει να δημοσιεύονται τουλάχιστον ανά διετία και η παρεχόμενη ενίσχυση πρέπει να καλύπτει έως και το μέγιστο ποσοστό 70% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για την υλοποίηση των σχεδίων.

    (11) Στη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (συμφωνία ΕΟΧ) προβλέπεται ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ) πρέπει, μεταξύ άλλων, να ενισχύσουν και να διευρύνουν τη συνεργασία στο πλαίσιο των κοινοτικών δραστηριοτήτων στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών.

    (12) Το παρόν γενικό πλαίσιο πρέπει να είναι ανοικτό στη συμμετοχή των συνδεδεμένων χωρών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Κύπρου, της Μάλτας και της Τουρκίας, σύμφωνα με τους όρους των αντίστοιχων διμερών συμφωνιών που καθορίζουν τις γενικές αρχές για τη συμμετοχή τους στα κοινοτικά προγράμματα.

    (13) Προκειμένου να αυξηθεί η αξία και ο αντίκτυπος του πλαισίου, οι ενέργειες πρέπει να εποπτεύονται σε συνεχή βάση και να αποτελούν αντικείμενο τακτικών αξιολογήσεων, έτσι ώστε να γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές όπου αυτό αρμόζει.

    (14) Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης πρέπει να ληφθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή [14].

    [14] ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23

    ΑΠΟΦΑΣΙΖOYN:

    Άρθρο 1 - Πεδίο εφαρμογής

    1. Η παρούσα απόφαση θεσπίζει ένα πλαίσιο για τις κοινοτικές δραστηριότητες υπέρ της πολιτικής για τους καταναλωτές, εφεξής καλούμενο "το πλαίσιο", για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2004 έως την 31η Δεκεμβρίου 2007.

    2. Οι ενέργειες που θα εκτελεστούν βάσει του παρόντος πλαισίου συμπληρώνουν εκείνες που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη στην επικράτειά τους για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των καταναλωτών και να προωθήσουν το δικαίωμά τους για ενημέρωση, εκπαίδευση και οργάνωση.

    Άρθρο 2 - Τομείς δράσης

    Οι ενέργειες που θα εκτελεστούν βάσει του παρόντος πλαισίου αφορούν τους ακόλουθους συγκεκριμένους τομείς:

    (α) προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών όσον αφορά τις υπηρεσίες και τα προϊόντα, εξαιρουμένων των τροφίμων.

    (β) προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών.

    (γ) προώθηση της ενημέρωσης και της επιμόρφωσης των καταναλωτών.

    (δ) προώθηση των οργανώσεων των καταναλωτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Άρθρο 3 - Στόχοι των ενεργειών

    Οι ενέργειες που θα εκτελεστούν βάσει του παρόντος πλαισίου βοηθούν στην επίτευξη των εξής γενικών στόχων:

    (α) υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών σε ολόκληρη την ΕΕ, μέσω της καθιέρωσης κοινών κανόνων και πρακτικών για την προστασία των καταναλωτών και μέσω της ενσωμάτωσης των συμφερόντων των καταναλωτών σε άλλες κοινοτικές πολιτικές.

    (β) αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων για την προστασία των καταναλωτών, μέσω της εποπτείας της αγοράς, μέσω της συνεργασίας σε θέματα διοίκησης και επιβολής της νομοθεσίας και μέσω της πρόσβασης των καταναλωτών σε συστήματα διευθέτησης των καταγγελιών και επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών. και

    (γ) ορθή συμμετοχή των οργανώσεων των καταναλωτών στη χάραξη των κοινοτικών πολιτικών που αφορούν τα συμφέροντα των καταναλωτών.

    Άρθρο 4 - Είδη ενεργειών

    1. Οι ενέργειες που θα εκτελεστούν βάσει του παρόντος πλαισίου απαριθμούνται στο παράρτημα ανά στόχο.

    2. Οι ενέργειες 1 - 8, 11-15 και 19 εκτελούνται άμεσα από την Επιτροπή.

    3. Οι ενέργειες 9 και 10 χρηματοδοτούνται από κοινού από την Κοινότητα και από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, ή από την Κοινότητα και τις αρμόδιες αρχές των τρίτων χωρών που συμμετέχουν βάσει του άρθρου 9.

    4. Οι ενέργειες 16, 17 και 18 θα τύχουν χρηματοδοτικής συνδρομής από την Κοινότητα.

    Άρθρο 5 - Χρηματοδότηση

    Ο δημοσιονομικός προϋπολογισμός για την εφαρμογή του παρόντος πλαισίου κατά την περίοδο που αναφέρεται στο άρθρο 1 ορίζεται σε 72 εκατομμύρια EUR.

    Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός του ορίου των δημοσιονομικών προοπτικών.

    Άρθρο 6 - Χρηματοδοτική συνεισφορά

    1. Η κοινοτική συνδρομή στις κοινές ενέργειες 9 και 10, όπως αυτές καθορίζονται στο παράρτημα, ανέρχεται καταρχήν σε ποσοστό 50%, και σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει το 70% του συνολικού κόστους της ενέργειας.

    2. Η χρηματοδοτική συνδρομή για την ενέργεια 16 δεν υπερβαίνει το 50% των δαπανών για την εκτέλεση επιλέξιμων δραστηριοτήτων.

    3. Η χρηματοδοτική συνδρομή για την ενέργεια 17 δεν υπερβαίνει το 95% των δαπανών για την εκτέλεση των επιλέξιμων δραστηριοτήτων.

    4. Η χρηματοδοτική συνδρομή για τις ενέργειες 16 και 17 σε επιλέξιμες οργανώσεις που κατά το προηγούμενο έτος αποδείχθηκε ότι εκπροσώπησαν ενεργά και αποτελεσματικά τα συμφέροντα των καταναλωτών δεν υπόκειται στον κανόνα της σταδιακής μείωσης κατά την ανανέωση.

    5. Η χρηματοδοτική συνδρομή για την ενέργεια 18 ανέρχεται καταρχήν σε ποσοστό 50%, και σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει το 70% των επιλέξιμων δαπανών για την υλοποίηση του σχεδίου.

    Άρθρο 7 - Δικαιούχοι

    1. Η χρηματοδοτική συνδρομή για τις κοινές ενέργειες 9 και 10 μπορεί να παρασχεθεί σε δημόσιο φορέα ή σε μη κερδοσκοπικό φορέα που ορίζεται από το κράτος μέλος ή τη σχετική αρμόδια αρχή και εγκρίνεται από την Επιτροπή.

    2. Η χρηματοδοτική συνδρομή για την ενέργεια 16 μπορεί να παρασχεθεί σε ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών που πληρούν τους εξής όρους:

    (α) είναι μη κυβερνητικές, ανεξάρτητες από τη βιομηχανία, το εμπόριο και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, των οποίων ο πρωτεύων στόχος και οι δραστηριότητες συνίστανται στην προώθηση και την προστασία της υγείας, της ασφάλειας καθώς και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών στην Κοινότητα, και

    (β) έχουν εξουσιοδοτηθεί να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καταναλωτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από εθνικές οργανώσεις οι οποίες προέρχονται από τουλάχιστον τα μισά κράτη μέλη της Κοινότητας, εκπροσωπούν τους καταναλωτές σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες ή τις πρακτικές, και λειτουργούν σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

    3. Η χρηματοδοτική συνδρομή για την ενέργεια 17 μπορεί να παρασχεθεί σε ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών που πληρούν τους εξής όρους:

    (α) είναι μη κυβερνητικές, ανεξάρτητες από τη βιομηχανία και το εμπόριο, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, των οποίων ο πρωτεύων στόχος και οι δραστηριότητες συνίστανται στην εκπροσώπηση των συμφερόντων των καταναλωτών στο πλαίσιο της διαδικασίας τυποποίησης σε κοινοτικό επίπεδο, και

    (β) έχουν εξουσιοδοτηθεί να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καταναλωτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από εθνικές οργανώσεις στα κράτη μέλη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες ή τις πρακτικές, τους καταναλωτές και δρουν σε εθνικό επίπεδο.

    4. Η χρηματοδοτική συνδρομή για την ενέργεια 18 μπορεί να παρασχεθεί σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο ή ένωση νομικών προσώπων που δρα ανεξάρτητα από τη βιομηχανία και το εμπόριο και αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση των σχεδίων.

    Άρθρο 8 - Αποκλεισμός

    Οι υποψήφιοι ή οι υποβάλλοντες προσφορές και οι αντισυμβαλλόμενοι που αποδεικνύεται ότι προέβησαν σε ψευδείς δηλώσεις, ή που διαπιστώνεται ότι δεν κατάφεραν να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, αποκλείονται από την ανάθεση περαιτέρω συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες που παρατίθενται στον δημοσιονομικό κανονισμό που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εφεξής καλούμενο "ο δημοσιονομικός κανονισμός".

    Άρθρο 9 - Συμμετοχή τρίτων χωρών

    Στο πλαίσιο μπορούν να συμμετάσχουν οι εξής χώρες:

    (α) Οι χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ, σύμφωνα με τους όρους που έχουν καθοριστεί στη συμφωνία για τον ΕΟΧ.

    (β) Οι συνδεδεμένες χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Κύπρος, η Μάλτα και η Τουρκία, σύμφωνα με τους όρους των αντίστοιχων διμερών συμφωνιών με τις οποίες θεσπίστηκαν οι γενικές αρχές για τη συμμετοχή τους στα κοινοτικά προγράμματα.

    Άρθρο 10 - Συνεκτικότητα και συμπληρωματικότητα

    1. Η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι οι ενέργειες που εκτελούνται βάσει του παρόντος πλαισίου είναι συνεκτικές με τη στρατηγική για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών 2002-2006 και με την επακόλουθη χάραξη πολιτικής υπέρ των καταναλωτών.

    2. Η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι υπάρχει συνεκτικότητα και συμπληρωματικότητα μεταξύ των ενεργειών που εκτελούνται βάσει του παρόντος πλαισίου και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών.

    Άρθρο 11 - Πρόγραμμα εργασίας

    Η Επιτροπή καταρτίζει ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται τα εξής:

    (α) οι προτεραιότητες για τη δράση στο πλαίσιο καθενός από τους στόχους.

    (β) η κατανομή του ετήσιου προϋπολογισμού μεταξύ των ειδών ενεργειών που καθορίζονται στο άρθρο 4,

    (γ) το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για τους διαγωνισμούς προσφορών και προτάσεων και τις κοινές ενέργειες,

    (δ) στην περίπτωση των διαγωνισμών προτάσεων, τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης για τις ενέργειες 16, 17 και 18, καθώς και τα ενδεικτικά ποσά που είναι διαθέσιμα για καθέναν από αυτούς τους διαγωνισμούς.

    Άρθρο 12 - Δημοσίευση

    1. Η Επιτροπή δημοσιεύει τα ακόλουθα στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στον ιστοχώρο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στο Διαδίκτυο:

    (α) πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για τις ενέργειες 16 και 17. και

    (β) πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για την ενέργεια 18, στην οποία περιγράφονται οι προτεραιότητες για την προς εκτέλεση ενέργεια, τουλάχιστον ανά διετία.

    2. Κάθε έτος δημοσιεύεται στον ιστοχώρο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στο Διαδίκτυο κατάλογος των δικαιούχων και των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται βάσει του πλαισίου, όπου αναφέρεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που χορηγήθηκε.

    Άρθρο 13 - Εποπτεία και αξιολόγηση

    1. Η Επιτροπή εξασφαλίζει την αποτελεσματική και τακτική εποπτεία των ενεργειών που εκτελούνται βάσει του παρόντος πλαισίου και υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ενδιάμεση έκθεση για την εφαρμογή του πλαισίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005.

    2. Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση αξιολόγησης των ενεργειών που εκτελέστηκαν βάσει του παρόντος πλαισίου πριν από την υποβολή πρότασης για την ενδεχόμενη ανανέωσή του, και σε κάθε περίπτωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007 το αργότερο.

    Άρθρο 14 - Εφαρμογή των μέτρων

    1. Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και την εφαρμογή της παρούσας απόφασης σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.

    2. Η Επιτροπή λαμβάνει τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 4 παράγραφοι 3 και 4 και στο άρθρο 11 σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 2.

    Άρθρο 15 - Επιτροπή

    1. Την Επιτροπή επικουρεί μία επιτροπή, εφεξής καλούμενη "η επιτροπή".

    2. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 8 της εν λόγω απόφασης.

    3. Η επιτροπή καταρτίζει τον εσωτερικό κανονισμό της.

    Άρθρο 16 -Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ την τρίτη ημέρα ύστερα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Ενέργειες που αναφέρονται στο άρθρο 4 ανά στόχο

    Στόχος (α): Υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών σε ολόκληρη την ΕΕ

    Ενέργεια 1. Παροχή επιστημονικών συμβουλών και διεξαγωγή αναλύσεων του κινδύνου σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών όσον αφορά τα προϊόντα, πλην των τροφίμων, και τις υπηρεσίες.

    Ενέργεια 2. Προετοιμασία νομοθετικών και άλλων ρυθμιστικών πρωτοβουλιών, καθώς και την προώθηση αυτορρυθμιστικών πρωτοβουλιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

    2.1. Συγκριτική ανάλυση των αγορών και των ρυθμιστικών συστημάτων

    2.2. Νομική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας των υπηρεσιών

    2.3. Τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για τη διατύπωση εντολών τυποποίησης για προϊόντα και υπηρεσίες

    2.4. Νομική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για τη χάραξη πολιτικής όσον αφορά τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών

    2.5. Εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη και οι εμπειρογνώμονες

    Ενέργεια 3. Εποπτεία και αξιολόγηση των εξελίξεων της αγοράς που έχουν αντίκτυπο στα οικονομικά και άλλα συμφέροντα των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των ερευνών τιμών, απογραφών και αναλύσεων των καταγγελιών από μέρους των καταναλωτών, καθώς και ερευνών των αλλαγών στη διάρθρωση των αγορών.

    Ενέργεια 4. Συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών που παρέχουν την τεκμηρίωση για τη χάραξη πολιτικής υπέρ των καταναλωτών και για την ενσωμάτωση των συμφερόντων των καταναλωτών σε άλλες πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων ερευνών των απόψεων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, καθώς και συλλογών και αναλύσεων στατιστικών και άλλων σχετικών δεδομένων.

    Στόχος (β): Αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων προστασίας των καταναλωτών

    Ενέργεια 5. Συντονισμός των δραστηριοτήτων εποπτείας και επιβολής της νομοθεσίας, όπου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

    5.1. Ανάπτυξη εργαλείων της τεχνολογίας της πληροφορίας (π.χ. βάσεις δεδομένων, συστήματα πληροφοριών και επικοινωνίας) για τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών

    5.2. Κατάρτιση, σεμινάρια και ανταλλαγές δημόσιων υπαλλήλων, αρμόδιων για την επιβολή των κανόνων προστασίας των καταναλωτών, στο πλαίσιο των κοινών σχετικών ενεργειών

    5.3. Σχεδιασμός και διαμόρφωση των από κοινού ενεργειών που αποσκοπούν στην εφαρμογή των κανόνων για την προστασία των καταναλωτών

    5.4. Δοκιμαστικές κοινές ενέργειες για την εφαρμογή των κανόνων προστασίας των καταναλωτών

    Ενέργεια 6. Ανάπτυξη βάσεων δεδομένων οι οποίες να καλύπτουν την άσκηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και τη σχετική νομολογία, η οποία απορρέει από την κοινοτική νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών. στο ίδιο πλαίσιο, ολοκλήρωση και βελτίωση της βάσης δεδομένων που αφορά τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων.

    Ενέργεια 7. Εποπτεία και αξιολόγηση της ασφάλειας των προϊόντων, πλην των τροφίμων, καθώς και των υπηρεσιών, όπου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

    7.1. Ενίσχυση και επέκταση της εμβέλειας του συστήματος ταχείας ειδοποίησης RAPEX, για να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για την εποπτεία της αγοράς

    7.2. Τεχνική ανάλυση των κοινοποιήσεων για την ενδεχόμενη ύπαρξη κινδύνου

    7.3. Συλλογή δεδομένων και αξιολόγησή τους όσον αφορά τον κίνδυνο που ενέχουν συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές

    7.4. Ανάπτυξη του δικτύου για την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων [15].

    [15] όπως προβλέπεται στην οδηγία 2001/95/ΕΚ για τη γενική ασφάλεια των τροφίμων, ΕΕ L 11/4 της 15.1.2002

    Ενέργεια 8. Εποπτεία της λειτουργίας των συστημάτων εναλλακτικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών και αξιολόγηση του αντικτύπου τους, ειδικότερα των συστημάτων που λειτουργούν σε απευθείας σύνδεση. αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους όσον αφορά τη διευθέτηση των διασυνοριακών καταγγελιών και των διαφορών, καθώς και παροχή τεχνικής βοήθειας για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Εξωδικαστικού Δικτύου (EEJ-Net).

    Ενέργεια 9. (Κοινή ενέργεια) Χρηματοδοτική συνδρομή σε δημόσιους ή μη κερδοσκοπικούς φορείς που συγκροτούν κοινοτικά δίκτυα τα οποία παρέχουν πληροφόρηση και βοήθεια στους καταναλωτές, έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη επίλυση των καταναλωτικών τους διαφορών (το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών και τα κέντρα πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Εξωδικαστικού Δικτύου, βάσει των όρων που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1).

    .

    Ενέργεια 10. (Κοινή ενέργεια) Χρηματοδοτική συνδρομή σε κοινές δραστηριότητες εποπτείας και επιβολής της νομοθεσίας, οι οποίες αποβλέπουν στο να βελτιώσουν τη διοικητική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής της κοινοτικής νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για τη γενική ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και άλλες ενέργειες στο πλαίσιο της διοικητικής συνεργασίας, βάσει των όρων που καθορίζονται στο άρθρο που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1.

    .

    Στόχος (γ): Ορθή συμμετοχή των οργανώσεων των καταναλωτών στις πολιτικές της ΕΕ

    Ενέργεια 11. Παροχή ειδικής τεχνικής και νομικής εμπειρογνωμοσύνης στις οργανώσεις των καταναλωτών, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η συμμετοχή και η συμβολή τους στις διαδικασίες διαβούλευσης σχετικά με τις κοινοτικές νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτικής, καθώς και η συμβολή τους στην επιτήρηση της αγοράς.

    Ενέργεια 12. Εκπροσώπηση των συμφερόντων των ευρωπαίων καταναλωτών σε διεθνή φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών φορέων τυποποίησης και των διεθνών οργανισμών εμπορίου.

    Ενέργεια 13. Κατάρτιση του προσωπικού των οργανώσεων των καταναλωτών και άλλες ενέργειες για την οικοδόμηση ικανοτήτων.

    Ενέργεια 14. Δραστηριότητες ενημέρωσης σχετικά με τα δικαιώματα που παραχωρεί στους καταναλωτές η κοινοτική νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών και άλλα κοινοτικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

    Ενέργεια 15. Επιμόρφωση των καταναλωτών. σε αυτό το πεδίο εμπίπτει, μεταξύ άλλων, ο διαγωνισμός του νέου καταναλωτή καθώς και η διαμόρφωση ηλεκτρονικών διαλογικών εργαλείων σε απευθείας σύνδεση για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα δικαιώματά τους στην εσωτερική αγορά και στις διασυνοριακές συνδιαλλαγές τους.

    Ενέργεια 16. Χρηματοδοτική συνδρομή για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών, βάσει των όρων που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2.

    Ενέργεια 17. Χρηματοδοτική συνδρομή για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καταναλωτών στο πλαίσιο της διαδικασίας διαμόρφωσης προτύπων για προϊόντα και υπηρεσίες σε κοινοτικό επίπεδο, βάσει των όρων που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 3.

    Στόχοι (α), (β) και (γ):

    Ενέργεια 18. Χρηματοδοτική συνδρομή σε συγκεκριμένα σχέδια σε κοινοτικό ή σε εθνικό επίπεδο που υποστηρίζουν τους στόχους της πολιτικής υπέρ των καταναλωτών, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2, βάσει των όρων που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 4.

    Ενέργεια 19. Αξιολόγηση των ενεργειών που θα εκτελεστούν βάσει του παρόντος πλαισίου.

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    Τομέας(-είς) πολιτικής: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

    Δραστηριότητα(-ες): Πολιτική για τους καταναλωτές

    Ονομασια τησ δρασησ: Πλαισιο για κοινοτικεσ δραστηριοτητεσ υπερ τησ πολιτικησ τησ ΕΕ για τουσ καταναλωτεσ για την περιοδο 2004-2007

    1. ΓΡΑΜΜΗ(-ΕΣ) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΟΝΟΜΑΣΙΑ

    Τίτλος B5-10, γραμμές B5-100 και B5-100A. Τίτλος A7- γραμμές A0701, A07030, A07040 και A-707

    2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

    2.1. Συνολικό κονδύλιο της δράσης (Μέρος B): 72 εκατ. EUR σε ΠΑΥ

    2.2. Περίοδος υλοποίησης: 2004-2007

    2.3. Συνολική πολυετής εκτίμηση των δαπανών:

    (α) Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων/των πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (πρβλ. σημείο 6.1.1)

    εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    (β) Τεχνική και Διοικητική Συνδρομή (ΤΔΣ) και δαπάνες στήριξης (ΔΣ) (πρβλ. Σημείο 6.1.2)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    (γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων και των άλλων δαπανών διοικητικής λειτουργίας (πρβλ. σημεία 7.2 και 7.3)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    2.4. Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και με τις δημοσιονομικές προοπτικές

    [X] Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό για την περίοδο 2004-2006.

    2.5. Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων:

    [X] Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση (αφορά τεχνικές πτυχές της εφαρμογής ενός μέτρου)

    3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (B5-100)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ: Άρθρο 153 της συνθήκης για την ίδρυση της ΕΚ

    5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

    5.1. Αναγκαιότητα κοινοτικής παρέμβασης

    Τα μέτρα για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών βασίζονται στα άρθρα 153 και 95 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η Κοινότητα συμβάλλει στην προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς και στην προώθηση του δικαιώματός τους για ενημέρωση, εκπαίδευση και οργάνωσή τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Η προβλεπόμενη κοινοτική συνδρομή αφορά μέτρα στο πλαίσιο της υλοποίησης της εσωτερικής αγοράς, καθώς και μέτρα για την υποστήριξη, τη συμπλήρωση και την παρακολούθηση της πολιτικής των κρατών μελών. Η πολιτική υπέρ των καταναλωτών σε κοινοτικό επίπεδο έχει αναπτυχθεί ως το βασικό επιστέγασμα της προοδευτικής εγκαθίδρυσης της εσωτερικής αγοράς. Η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών απαιτεί τη θέσπιση κοινών, ή τουλάχιστον συγκλινόντων, κανόνων με τους οποίους να εξασφαλίζεται η επαρκής προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και η εξάλειψη των ρυθμιστικών φραγμών και των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.

    5.1.1. Επιδιωκόμενοι στόχοι

    Η ευρωπαϊκή πολιτική για τους καταναλωτές αποτελεί κεντρικό στοιχείο δύο στόχων που συγκαταλέγονται μεταξύ των στρατηγικών στόχων της Επιτροπής [16], και πιο συγκεκριμένα του εκσυγχρονισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας και της εξασφάλισης μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η στρατηγική της ΕΕ για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών 2002- 2006 θέτει τρεις βασικούς στόχους για την πολιτική στον τομέα αυτόν: υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών σε όλη την ΕΕ, αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων προστασίας των καταναλωτών και ορθή συμμετοχή των οργανώσεων των καταναλωτών στη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ. Οι εν λόγω στόχοι καθοδηγούν τη χορήγηση των πόρων για τις ενέργειες που εμπίπτουν στο πεδίο της παρούσας πρότασης.

    [16] Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους για την περίοδο 2000-2005 'Η διαμόρφωση της νέας Ευρώπης' COM(2000) 154 τελικό

    5.1.2. Μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση

    Οι στόχοι και οι προτεραιότητες που καθορίζονται στη στρατηγική για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών αποτέλεσαν αντικείμενο μιας εκ των προτέρων αξιολόγησης του αντικτύπου, η οποία διεξήχθη από την Evaluation Partnership, μία ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων [17]. Στην έκθεση αξιολόγησης αναλύεται η κατάσταση της πολιτικής υπέρ των καταναλωτών στα τέλη του 2001, έτσι ώστε να καθοριστεί η βασική θέση αναφοράς. Στη συνέχεια εξετάζονται η λογική παρέμβασης της στρατηγικής και οι κύριοι τομείς στους οποίους αναμένεται ότι θα υπάρξει αντίκτυπος.

    [17] Εκ των προτέρων αξιολόγηση του αντικτύπου της νέας στρατηγικής για την πολιτική υπέρ των καταναλωτών, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία Evaluation Partnership, τελική έκθεση Ιανουάριος 2002

    Τα συμπεράσματα της εν λόγω αξιολόγησης επικυρώνουν σε μεγάλο βαθμό τους στόχους και τις προτεραιότητες της στρατηγικής. Οι στόχοι θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις ανάγκες της πολιτικής υπέρ των καταναλωτών και της γενικότερης πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ. Η ανάλυση στην οποία στηρίζεται η στρατηγική κρίνεται ολοκληρωμένη. Η απάντηση που δίνει η στρατηγική στις σημερινές προκλήσεις κρίνεται λογική και βασισμένη σε συνεκτική προσέγγιση. Η αξιολόγηση επίσης αναγνωρίζει την ύπαρξη σαφούς λογικής στις προτεινόμενες παρεμβάσεις, όσον αφορά αφενός τον τρόπο με τον οποίο οι ενέργειές της υποστηρίζουν τους στόχους πολιτικής και αφετέρου τους τομείς στους οποίους οι στόχοι αυτοί αναμένεται να έχουν αντίκτυπο.

    Η έκθεση εξετάζει τις απόψεις βασικών συντελεστών, λόγω του ότι η πραγματική τους δέσμευση θεωρείται ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής. Αποδεικνύεται ότι οι εν λόγω συντελεστές συμφωνούν όσον αφορά την καταλληλότητα και τη σημασία των στόχων αυτών, όμως πιστεύουν ότι οι πολιτικές και οι ενέργειες ενδέχεται να εγκριθούν και να εφαρμοστούν με δυσκολία. αυτό αφορά ιδίως την ενσωμάτωση της πολιτικής υπέρ των καταναλωτών σε άλλους τομείς πολιτικής.

    Οι αξιολογητές υποστηρίζουν την ανάγκη για κοινοτική παρέμβαση έτσι ώστε να στηριχθούν οι στόχοι της πολιτικής. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα κοινοτικά κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για ενέργειες που τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να έχουν αναλάβει τα ίδια, και αναμένουν την παραγωγή σημαντικής ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας. Ωστόσο τονίζουν την ανάγκη να προσαρμοστούν οι ενέργειες στο εκάστοτε εθνικό περιβάλλον και να ελεγχθεί εάν ορισμένες πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν από τις αγορές.

    Ακόμα, οι αξιολογητές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την επάρκεια των προτεινόμενων ενεργειών. Όπως αναγνωρίζουν, η τακτική προσαρμογή της στρατηγικής μέσω κυλιόμενου προγράμματος ενεργειών παρέχει έναν κατάλληλο μηχανισμό για τον σκοπό αυτόν. Κατά συνέπεια, οι ενέργειες που θα χρηματοδοτηθούν βάσει του παρόντος πλαισίου θα πρέπει και αυτές να προσαρμοστούν ανάλογα. Η παρούσα πρόταση και τα μελλοντικά προγράμματα εργασίας που την εφαρμόζουν πρέπει λοιπόν να εστιαστούν σε ενέργειες που εμφανίζουν την καλύτερη αναλογία αντικτύπου/ πόρων. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ευελιξία που απαιτείται για αυτό, το παρόν νομικό πλαίσιο παρέχει έναν γενικό και ενδεικτικό, και όχι έναν εξαντλητικό και λεπτομερή, ορισμό των ενεργειών.

    Περαιτέρω σημαντικά στοιχεία της εκ των προτέρων αξιολόγησης είναι η πείρα που έχει αποκομιστεί τα τελευταία έτη από τη χρήση των διαφόρων μηχανισμών και την εκτέλεση των διαφόρων ενεργειών, καθώς και οι εσωτερικές και εξωτερικές ενδιάμεσες αξιολογήσεις των ενεργειών και των μηχανισμών παρέμβασης που χρησιμοποιούνται τα τελευταία έτη.

    5.1.3. Μέτρα μετά την εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγηση

    Παράλληλα με την παρούσα πρόταση, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εκτέλεση και την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων υπέρ των καταναλωτών κατά την περίοδο 1999-2001 δυνάμει της απόφασης 283/1999/ΕΚ. Στην έκθεση αυτή αναλύεται η αξιολόγηση της Επιτροπής όσον αφορά την εφαρμογή της απόφασης 283/1999/ΕΚ. Η εν λόγω αξιολόγηση επέφερε τις ακόλουθες αλλαγές όσον αφορά την παρούσα απόφαση:

    * Όλες οι προτεινόμενες ενέργειες εστιάζονται σταθερά στους τρεις στόχους της πολιτικής για τους καταναλωτές.

    * Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για λειτουργικές επιδοτήσεις σε ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών διασαφηνίζονται έτσι ώστε να εστιαστούν περισσότερο στη χρηματοδότηση εκείνων των οργανώσεων που έχουν ως κεντρική δραστηριότητα την υποστήριξη των συμφερόντων των καταναλωτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως ως συνέχεια μιας εξωτερικής αξιολόγησης, ενώ παράλληλα αφήνεται περιθώριο για νέες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν.

    * Δεδομένου ότι οι απόπειρες να εντοπιστούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την εκπροσώπηση των καταναλωτών στη διαδικασία τυποποίησης δεν παρήγαγαν αποτελέσματα, ενώ παράλληλα μία αξιολόγηση χαρακτήρισε αυτό το έργο ιδιαίτερα υψηλής σημασίας, έχει διαμορφωθεί μία ομοφωνία σχετικά με την ανάγκη για ειδικές διατάξεις που να αφορούν τη χρηματοδότηση αυτής της δραστηριότητας.

    * Καθορίζοντας λεπτομερείς κανόνες και κριτήρια για τη χορήγηση επιδοτήσεων σε συγκεκριμένα σχέδια, η ισχύουσα απόφαση έχει επιτύχει τη βελτίωση της διαφάνειας της όλης διαδικασίας. Ωστόσο, η διαχείριση του ετήσιου κύκλου των σχεδίων έχει αποδειχθεί ότι απορροφά σημαντικά κονδύλια, τόσο από την Επιτροπή όσο και από τους υποψηφίους. Αυτό το διοικητικό βάρος υπερτερεί της προστιθέμενης αξίας σε επίπεδο ΕΕ ή του (μακροχρόνιου) αντικτύπου των χρηματοδοτούμενων σχεδίων. Το επίπεδο του 50% της παρεχόμενης συγχρηματοδότησης και το διοικητικό βάρος που βαρύνει τους υποψηφίους έχουν κυρίως αποβεί εις όφελος των ισχυρότερων, καλά χρηματοδοτούμενων οργανώσεων. Συνεπώς, το μέσο αυτό έχει αποδειχθεί ακατάλληλο για την ενίσχυση των πιο αδύναμων και μικρών εθνικών οργανώσεων των καταναλωτών. Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, αυτό είναι κατά κύριο λόγο το καθήκον των εθνικών αρχών. Η κοινοτική παρέμβαση στον τομέα αυτόν δεν μπορεί παρά να είναι συμπληρωματικής φύσης και να έχει τη μορφή άμεσων ενεργειών της Επιτροπής που να αποβλέπουν στο να τονώσουν την οικοδόμηση ικανοτήτων, την κατάρτιση και την ανταλλαγή των ορθών πρακτικών.

    Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και να μειωθεί το διοικητικό κόστος τόσο για τους υποψηφίους όσο και για την Επιτροπή, η παρούσα πρόταση προβλέπει καταρχήν τη λειτουργία ενός διετούς κύκλου σχεδίων. Επιπλέον, η Επιτροπή μπορεί να συνεισφέρει έως και στο 70% του συνολικού κόστους, έτσι ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για εκείνα τα σχέδια που συμμορφώνονται με τους στόχους.

    * Ο καθορισμός κριτηρίων επιλογής και ανάθεσης για συγκεκριμένα σχέδια στην ίδια την ισχύουσα απόφαση σημαίνει ότι αυτά μπόρεσαν να περιγραφούν μόνον με γενικούς όρους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εγκυρότητά τους για τη συνολική χρονική περίοδο. Κατά συνέπεια, στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Τα κράτη μέλη και οι υποψήφιοι άσκησαν κριτική για τα εν λόγω κριτήρια, και η ίδια η Επιτροπή αντιμετώπισε δυσχέρειες κατά την εφαρμογή τους. Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση δεν περιλαμβάνει τέτοια κριτήρια, αλλά προβλέπει τον καθορισμό τους στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι μπορούν να καθοριστούν σαφή κριτήρια που να αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες του προγράμματος εργασίας.

    Στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει και μία εξωτερική αξιολόγηση για να επαληθευθεί αυτή η εσωτερική αξιολόγηση της συγχρηματοδότησης συγκεκριμένων σχεδίων.

    * Καθιερώνεται ένας νέος μηχανισμός παρέμβασης για ενέργειες που χρηματοδοτεί από κοινού η Επιτροπή και ένα ή περισσότερα κράτη μέλη. Θα χρησιμοποιείται για επιδοτήσεις, όπως προβλέπεται αυτή τη στιγμή στην περίπτωση δημόσιων και μη κερδοσκοπικών φορέων που συμμετέχουν στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών και στο Ευρωπαϊκό Εξωδικαστικό Δίκτυο, βάσει μιας ρύθμισης συγχρηματοδότησης με τα κράτη μέλη. Θα χρησιμοποιείται ακόμα για τη συγχρηματοδότηση δραστηριοτήτων επιβολής της νομοθεσίας και άλλων ενεργειών που αναλαμβάνονται μαζί με τα κράτη μέλη, όταν αυτό χρειάζεται στο πλαίσιο της περαιτέρω συνεργασίας Επιτροπής / κρατών μελών σε θέματα διοίκησης και επιβολής της νομοθεσίας.

    5.2. Σχεδιαζόμενες δράσεις και λεπτομέρειες υλοποίησης της δημοσιονομικής παρέμβασης

    Οι άμεσοι δικαιούχοι των ενεργειών είναι οργανώσεις καταναλωτών και άλλοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που έχουν ως αντικείμενο θέματα που απασχολούν τους καταναλωτές, όπως ορίζεται στο άρθρο 7, καθώς και ιδιωτικοί αντισυμβαλλόμενοι. Οι τελικοί αποδέκτες είναι οι καταναλωτές στην ΕΕ.

    Προβλέπονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική παρέμβαση:

    * Ενέργειες, τις οποίες φέρει εις πέρας η Επιτροπή μέσω συμβάσεων που θα συναφθούν με διαδικασίες όπως οι δημόσιοι διαγωνισμοί. Για κάθε ενέργεια θα καθοριστούν οι κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές.

    * Χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων για την υποστήριξη της πολιτικής για τους καταναλωτές, υπό τους όρους που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 4 του πλαισίου, έως και σε ποσοστό 70% των επιλέξιμων δαπανών για την υλοποίηση του σχεδίου. Αυτή η συνδρομή παρέχεται σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο ή ένωση νομικών προσώπων που δρα ανεξάρτητα από τη βιομηχανία και το εμπόριο και είναι αυτή τη στιγμή υπεύθυνο για την εκτέλεση του σχεδίου.

    * Λειτουργικές επιδοτήσεις για τις δραστηριότητες οργανώσεων καταναλωτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο βάσει των όρων που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2, έως και σε ποσοστό 50% το ανώτερο των δαπανών για τη διεξαγωγή επιλέξιμων δραστηριοτήτων. Αυτή η συνδρομή μπορεί να παρασχεθεί σε ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών που είναι μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές, και έχουν ως κύριο στόχο και δραστηριότητα την προώθηση και προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών στην Κοινότητα. Ακόμα, πρέπει να έχουν εξουσιοδοτηθεί να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καταναλωτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από εθνικές οργανώσεις οι οποίες προέρχονται από τουλάχιστον τα μισά κράτη μέλη της Κοινότητας, εκπροσωπούν τους καταναλωτές σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες ή τις πρακτικές, και λειτουργούν σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

    * Λειτουργικές επιδοτήσεις για τις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καταναλωτών στη διαδικασία καθορισμού προτύπων για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σε κοινοτικό επίπεδο, βάσει των όρων που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 3, έως και σε ποσοστό 95% το ανώτερο των δαπανών για τη διεξαγωγή επιλέξιμων δραστηριοτήτων. Αυτή η συνδρομή μπορεί να παρασχεθεί σε οργανώσεις καταναλωτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο που είναι μη κυβερνητικές, ανεξάρτητες από τη βιομηχανία, το εμπόριο και μη κερδοσκοπικές, και έχουν ως κύριο στόχο και δραστηριότητα την εκπροσώπηση των συμφερόντων των καταναλωτών στη διαδικασία τυποποίησης σε κοινοτικό επίπεδο. Ακόμα, πρέπει να έχουν εξουσιοδοτηθεί για τον σκοπό αυτόν από αντιπροσωπευτικές εθνικές οργανώσεις καταναλωτών.

    * Οι ενέργειες που αναλαμβάνει η Επιτροπή από κοινού με ένα ή περισσότερα κράτη μέλη βάσει των όρων που καθορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1. Αυτές οι ενέργειες θα αναληφθούν από δημόσιους ή άλλους μη κερδοσκοπικούς φορείς που θα οριστούν από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και θα εγκριθούν από την Επιτροπή. Η συνδρομή της Επιτροπής ανέρχεται καταρχήν στο 50% του συνολικού κόστους της ενέργειας, και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70%.

    Αυτές οι ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική παρέμβαση θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    5.3. Λεπτομέρειες υλοποίησης

    Η Επιτροπή θα εκτελέσει και θα διαχειριστεί τις ενέργειες βάσει του παρόντος πλαισίου κατά τρόπο άμεσο, χρησιμοποιώντας είτε μόνιμους είτε έκτακτους υπαλλήλους.

    6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    6.1. Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο Μέρος Β - (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

    6.1.1. Δημοσιονομική παρέμβαση

    ΠΑΥ (σε εκατ. EUR μέχρι τρίτου δεκαδικού)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    6.2. Υπολογισμός του κόστους ανά σχεδιαζόμενο μέτρο στο Μέρος B (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

    ΠΑΥ (σε εκατ. EUR μέχρι τρίτου δεκαδικού)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

    Οι απαιτήσεις σε ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους θα καλυφθούν από τις πιστώσεις που χορηγούνται στην αρμόδια ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας χορήγησης κονδυλίων.

    7.1. Επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    7.2. Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

    7.3. Άλλες δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    8. ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    8.1. Επακόλουθα μέτρα

    Σύμφωνα με την παρούσα πρόταση απόφασης η Επιτροπή οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει την επαρκή εποπτεία και αξιολόγηση των ενεργειών. Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ενδιάμεση έκθεση για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης καθώς και μία έκθεση αξιολόγησης.

    Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή ενισχύει τους υπάρχοντες μηχανισμούς εποπτείας, χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων παρεμφερών ενεργειών στο πλαίσιο της προηγούμενης απόφασης και διεξάγει επιπλέον αξιολογήσεις για επί μέρους ενέργειες ή ομάδες ενεργειών όπου αυτό είναι σκόπιμο, βασιζόμενη σε εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη, εάν αυτό χρειαστεί. Επιπλέον, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυξημένη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των επιδοτήσεων, η Επιτροπή καθιερώνει αυστηρότερες απαιτήσεις για την υποβολή εκθέσεων από μέρους των δικαιούχων.

    8.2. Λεπτομέρειες πραγματοποίησης και περιοδικότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

    Το φθινόπωρο του 2005 θα ξεκινήσει μια συνολική ενδιάμεση αξιολόγηση της εφαρμογής της παρούσας απόφασης. Δεδομένου του ότι μόνον ένας περιορισμένος αριθμός ενεργειών που εκτελούνται στο πλαίσιο αυτό θα έχουν ολοκληρωθεί εκείνη τη χρονική περίοδο, η εν λόγω έκθεση θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα αποτελέσματα των αξιολογήσεων συναφών ενεργειών που είχαν εκτελεστεί βάσει του προηγούμενου πλαισίου. Οι ενέργειες που θα ξεκινήσουν το 2004 θα αξιολογηθούν σε κατάλληλο στάδιο της εκτέλεσής τους.

    9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

    Η Επιτροπή εξασφαλίζει τη συνέπεια, συνεκτικότητα και συμπληρωματικότητα μεταξύ της οικονομικής ενίσχυσης που χορηγείται βάσει του παρόντος πλαισίου και άλλων επιδοτήσεων που χορηγούνται από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.

    Για να αποτρέψει, και εάν χρειαστεί, να καταπολεμήσει τις παρατυπίες, την κακή διαχείριση ή την απάτη που αφορά τις δαπάνες βάσει του παρόντος πλαισίου, η Επιτροπή διεξάγει ετησίως λογιστικούς ελέγχους σε ένα δείγμα επιλεχθέντων δικαιούχων. Το δείγμα έχει επαρκείς διαστάσεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο έλεγχος καλύπτει σημαντικό ποσοστό των δικαιούχων. Σε όλες τις συμβάσεις και τις συμφωνίες που θα υπογραφούν προβλέπεται ότι η Επιτροπή μπορεί να διεξαγάγει τέτοιους λογιστικούς ελέγχους και άλλους επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες που αφορούν τον αποκλεισμό των υποψηφίων για επιδότηση και των υποβαλλόντων προσφορές, όπως καθορίζεται στο άρθρο 93 του δημοσιονομικού κανονισμού (και του άρθρου 131 των εκτελεστικών κανόνων), οι τυχόν υποψήφιοι ή οι υποβάλλοντες προσφορά και οι αντισυμβαλλόμενοι για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι προέβησαν σε ψευδείς δηλώσεις ή ότι δεν τήρησαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, θα αποκλείονται από την ανάθεση περαιτέρω συμβάσεων ή επιδοτήσεων.

    Στην περίπτωση επιδοτήσεων για λειτουργικές δαπάνες ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών, η Επιτροπή ενδέχεται να μειώσει ή να παύσει την επιδότηση για το επόμενο ή τα επόμενα έτη, εάν η έκθεση (ή οι εκθέσεις) για μία συγκεκριμένη περίοδο καταδεικνύει ανεπαρκείς επιδόσεις.

    Top