Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003DC0130

    Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Για μία ομοιόμορφη και αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

    /* COM/2003/0130 τελικό */

    52003DC0130

    Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Για μία ομοιόμορφη και αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής /* COM/2003/0130 τελικό */


    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - Για μία ομοιόμορφη και αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

    Μία από τις επιλογές που καθορίστηκαν στην Πράσινη Βίβλο για "Το μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής" (COM(2001)135 τελικό της 20.03.2001) αφορούσε:

    "τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινοτικής Κοινής Δομής Επιθεώρησης για το συντονισμό των εθνικών και κοινοτικών πολιτικών και δραστηριοτήτων επιθεώρησης και για τη συγκέντρωση των μέσων και των πόρων για σκοπούς ελέγχου".

    Η ανακοίνωση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ("Χάρτης Πορείας") (COM(2002)181 τελικό της 28.05.2002) προτείνει, εκτός από ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον έλεγχο και την εφαρμογή, τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

    * Σχέδιο Δράσης για συνεργασία στον τομέα της εφαρμογής, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν από κοινού με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και της Επιτροπής, και

    * επιπροσθέτως, μετά από μελέτη σκοπιμότητας που θα εκπονηθεί σε συντονισμό με τα κράτη μέλη το 2003, πρόταση της Επιτροπής για Κοινή Δομή Επιθεώρησης σε κοινοτικό επίπεδο.

    Η παρούσα ανακοίνωση έχει ως αντικείμενο τις πρωτοβουλίες αυτές

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - Για μία ομοιόμορφη και αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

    1. Εισαγωγή

    2. Βελτίωση του ελέγχου εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

    3. Μέρος I - Σχέδιο Δράσης για συνεργασία στον τομέα της εφαρμογής

    3.1. Πεδίο εφαρμογής και στόχοι

    3.2. Κοινοτική στρατηγική επιθεώρησης και εποπτείας

    3.2.1. Αποτελεσματικότερη χρήση των υπαρχόντων μέσων επιθεώρησης και εποπτείας

    3.2.2. Ειδικά προγράμματα παρακολούθησης

    3.2.3. Παρακολούθηση και αξιολόγηση

    3.3. Βελτίωση της επιχειρησιακής συνεργασίας

    3.3.1. Πρόσβαση σε πληροφορίες και χρήση της νέας τεχνολογίας

    3.3.2. Διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με αλιευτικές δραστηριότητες

    3.3.3. Επιχειρησιακές διαδικασίες και εμπιστευτικότητα

    3.3.4. Ασφαλή μέσα επικοινωνίας μεταξύ των μέσων επιθεώρησης

    3.3.5. Δίωξη των παρατυπιών και παραβάσεων

    3.4. Αυξημένη ομοιομορφία των διαδικασιών επιθεώρησης και εποπτείας

    3.4.1. Ισότιμη και μη διακριτική μεταχείριση

    3.4.2. Συνεργασία και ασφάλεια

    3.5. Ανάδραση και επανεξέταση

    4. Μέρος II - Δημιουργία Κοινής Δομής Επιθεώρησης (ΚΔΕ)

    4.1. Εισαγωγή

    4.2. Πεδίο εφαρμογής και στόχοι

    4.2.1. Κοινοτική Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας (ΚΥΕΑ)

    4.2.2. Βασικό έργο και καθήκοντα της ΚΥΕΑ

    4.2.3. Αλληλεπίδραση με κράτη μέλη

    4.2.4. Αλληλεπίδραση με την Επιτροπή

    4.3. Δαπάνες στον τομέα του ελέγχου και της εφαρμογής

    4.4. Μελέτη σκοπιμότητας σε συντονισμό με τα κράτη μέλη

    4.4.1. Άλλα καθήκοντα της ΚΥΕΑ

    4.4.2. Αξιολόγηση ιδιαιτέρων θεμάτων

    5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής εγκρίθηκε με τον κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 για τη διατήρηση και βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής [1]. Το κεφάλαιο V του εν λόγω κανονισμού προβλέπει ένα νέο νομικό πλαίσιο για ένα κοινοτικό σύστημα ελέγχου και εφαρμογής. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί προκειμένου να διασφαλίζει τον έλεγχο της πρόσβασης στα ιχθυαποθέματα και της εκμετάλλευσής τους κατά τη διάρκεια ολόκληρης της αλυσίδας, από την αλίευση μέχρι την πώληση των ψαριών, καθώς και τον έλεγχο τήρησης των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών πολιτικών και των πολιτικών αγοράς. Αποσαφηνίζονται οι ευθύνες των κρατών μελών και της Επιτροπής καθώς επίσης και οι όροι διεξαγωγής αλιευτικών και συναφών δραστηριοτήτων. Επιπροσθέτως, το σύστημα καθορίζει τα όργανα ελέγχου και εφαρμογής καθώς και τους όρους συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών. Οι διατάξεις αυτές αποτελούν τη νομική βάση για μία κοινοτική προσέγγιση με στόχο την ομοιόμορφη και αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

    [1] ΕΕ L 358 της 31.12.2002, σ. 59

    Εκτός από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, πρέπει να αναληφθεί μία συντονισμένη προσπάθεια σε κοινοτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της κατάλληλης εφαρμογής των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, και ιδίως του πλαισίου αυτού. Πράγματι, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει τώρα να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή και έλεγχο των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

    Για το σκοπό αυτό, η ανακοίνωση προτείνει:

    * την εφαρμογή Σχεδίου Δράσης βραχυπρόθεσμα, και

    * τη δημιουργία μιας Κοινής Δομής Ελέγχου για τον αποτελεσματικό συντονισμό των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εφαρμογής από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

    2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Ο έλεγχος εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής απαιτεί μία αξιόπιστη οργανωτική δομή επιθεώρησης και εφαρμογής, επαρκή μέσα επιθεώρησης και εποπτείας καθώς και κατάλληλη στρατηγική για τη συντονισμένη αναδιάταξη των μέσων αυτών.

    Οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν είναι:

    * Αποτελεσματικός έλεγχος εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

    * Ομοιόμορφη επιθεώρηση και έλεγχος εφαρμογής σε ολόκληρη την Κοινότητα.

    Η επίτευξη των στόχων αυτών είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να επιτευχθεί η στήριξη της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής από τον κλάδο της αλιείας.

    Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον έλεγχο και την εφαρμογή καθορίζει την κατανομή των ευθυνών για τον έλεγχο και την εφαρμογή στον τομέα της αλιείας μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη έχουν τη βασική ευθύνη για τον έλεγχο και την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, ενώ η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την επιβολή της ορθής εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου από τα κράτη μέλη.

    Στο πλαίσιο των νομικών και διοικητικών συστημάτων τους, τα περισσότερα κράτη μέλη ανέθεσαν την ευθύνη επιθεώρησης και εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής σε διάφορες αρχές τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο (όπως είναι οι επιθεωρήσεις αλιείας, η ακτοφυλακή, το πολεμικό ναυτικό, το τελωνείο, αστυνομία, κλπ.). Πολλές από τις αρχές αυτές έχουν καθήκοντα όχι μόνο στον τομέα της αλιείας αλλά επίσης και σε άλλους τομείς. Ο συντονισμός των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εφαρμογής που πραγματοποιείται από τις αρχές αυτές παρουσιάζει μια σημαντική πρόκληση σε εθνικό επίπεδο και μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση σε κοινοτικό επίπεδο.

    Ο συντονισμός των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εποπτείας από τις εθνικές αρχές σε κοινοτικό επίπεδο πρέπει να βελτιωθεί. Ο συντονισμός πρέπει να στηρίζεται σε κατάλληλη κοινοτική στρατηγική. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει:

    * την υιοθέτηση συνεκτικών στρατηγικών επιθεώρησης και εποπτείας σε κοινοτικό επίπεδο εκ μέρους της Επιτροπής.

    * τη συγκέντρωση των εθνικών μέσων επιθεώρησης και εποπτείας για κοινή χρησιμοποίηση των μέσων σύμφωνα με την ανωτέρω κοινοτική στρατηγική.

    Η κοινή χρησιμοποίηση των εθνικών μέσων επιθεώρησης και εποπτείας, σύμφωνα με μία κατάλληλη κοινοτική στρατηγική, θα απαιτήσει τη δημιουργία κατάλληλης οργανωτικής δομής. Η οργανωτική αυτή δομή θα πρέπει να διασφαλίζει τον επιχειρησιακό συντονισμό προς όφελος ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η προσέγγιση αυτή είναι βασική για την αποτελεσματική και ομοιόμορφη εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

    Η προσέγγιση αυτή θα στηρίζεται στη συνεργασία μεταξύ όλων των εθνικών αρχών που εμπλέκονται στην επιθεώρηση και εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, σύμφωνα ιδίως με το άρθρο 28 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002. Θα στηρίζεται σε πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν από τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια των ετών και θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την καλύτερη αποδοτικότητα των δαπανόμενων ποσών. Τα εθνικά μέσα επιθεώρησης και εποπτείας θα χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο ορθολογικά και αποτελεσματικά στο πλαίσιο μιας συνεκτικής κοινοτικής στρατηγικής.

    Το Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να εφαρμοστεί από το 2003.

    Η πρωτοβουλία που τίθεται σε εφαρμογή από το Σχέδιο Δράσης θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε μόνιμη βάση μέσω της ανάπτυξης μιας Κοινής Δομής Επιθεώρησης (ΚΔΕ). Η δημιουργία της ΚΔΕ θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο δεδομένου ότι θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά όλα τα σχετικά θέματα. Όπως αναφέρθηκε στο Χάρτη Πορείας, η Επιτροπή προτίθεται να εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας σε συνεργασία με τα κράτη μέλη σχετικά με την ΚΔΕ. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει νομοθετική πρόταση σχετικά με την ΚΔΕ προκειμένου να εγκριθεί από το Συμβούλιο το 2004.

    3. ΜΕΡΟΣ I - ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    3.1. Πεδίο εφαρμογής και στόχοι

    Το Σχέδιο Δράσης για συνεργασία στον τομέα της εφαρμογής πρέπει να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των εθνικών στρατηγικών ελέγχου στην κοινοτική στρατηγική ελέγχου. Το Σχέδιο Δράσης θα προαγάγει επίσης μία ευρωπαϊκή παιδεία στον τομέα του ελέγχου και της εφαρμογής.

    Για τη διασφάλιση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης, η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαχείρισης Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας καθώς και της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Ελέγχου της Αλιείας, οι οποίες εξασφαλίζουν την παροχή συμβουλών στην Επιτροπή.

    Η διάρκεια των δράσεων θα πρέπει να καθοριστεί καταρχήν μεταξύ των ετών 2003-2005.

    3.2. Κοινοτική στρατηγική επιθεώρησης και εποπτείας

    Ο στόχος της πρώτης ομάδας δράσεων είναι η επίτευξη αποτελεσματικότερης χρήσης των εθνικών μέσων επιθεώρησης και εποπτείας μέσω:

    α) της χρήσης των διαθέσιμων μέσων κατά προτεραιότητα σε επιλεγμένους τύπους αλιείας ή ιχθυαποθέματα

    β) της υιοθέτησης ειδικών προγραμμάτων παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού κοινών προτεραιοτήτων και στοιχείων αναφοράς επιθεώρησης για κάθε έναν από τους επιλεγμένους τύπους αλιείας ή ιχθυαποθέματα. Τα προγράμματα αυτά θα περιλαμβάνουν επίσης την απαίτηση διαφάνειας των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εποπτείας.

    γ) της περιοδικής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας εφαρμογής των ειδικών προγραμμάτων παρακολούθησης.

    3.2.1. Αποτελεσματικότερη χρήση των υπαρχόντων μέσων επιθεώρησης και εποπτείας

    Η κοινοτική στρατηγική επιθεώρησης και εποπτείας θα στηρίζεται στα υπάρχοντα εθνικά μέσα επιθεώρησης και εποπτείας. Σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν τη χορήγηση επαρκών δημοσιονομικών και ανθρώπινων πόρων για την επιθεώρηση και εποπτεία των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Πρόσθετοι δημοσιονομικοί και ανθρώπινοι πόροι δεν μπορούν να παρασχεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να εγκριθούν δημοσιονομικοί πόροι, να προσληφθούν και να εκπαιδευτούν νέοι επιθεωρητές και να ναυλωθούν ή να ναυπηγηθούν σκάφη εποπτείας.

    Η κοινοτική στρατηγική θα διασφαλίσει την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη χρήση των υπαρχόντων μέσων. Η έκθεση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής παρουσιάζει λεπτομερώς την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του ελέγχου της αλιείας [2].

    [2] COM(2001)526 τελικό της 28.09.2001

    Στους περισσότερους τύπους αλιείας, οι προσπάθειες των κρατών μελών από απόψεως επιθεώρησης και εποπτείας μπορούν να συντονιστούν πολύ καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο. Η επιθεώρηση και η εποπτεία θα εφαρμόζονται σε κάθε στάδιο, από τη στιγμή της αλίευσης των ψαριών μέχρι τη λιανική πώλησή τους. Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν παραδείγματα που να δείχνουν ότι ο καλύτερος συντονισμός θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Τα παραδείγματα αυτά μπορούν να βρεθούν στη Βαλτική Θάλασσα, στη Βόρειο Θάλασσα, στα Δυτικά Ύδατα, στη Μεσόγειο, καθώς επίσης και στα διεθνή ύδατα.

    Τα ακόλουθα παραδείγματα δίνονται για ενδεικτικούς σκοπούς:

    * Περισσότερη από τη μισή ποσότητα των αλιευμάτων μερλούκιου του βορρά αλιεύονται στα ύδατα της Ιρλανδίας. Οι αλιευτικές αυτές δραστηριότητες υπόκεινται σε επιθεώρηση και εποπτεία των ιρλανδικών σκαφών εποπτείας. Τα βρετανικά, γαλλικά και ισπανικά σκάφη εποπτείας δεν μπορούν να περιπολούν στα ύδατα αυτά. Από την άλλη πλευρά, περισσότερο από το 60% των αλιευμάτων μερλούκιου του Βορρά εκφορτώνονται στην Ισπανία. Το βασικό έργο των επιθεωρήσεων εκφόρτωσης του μερλούκιου βαρύνει τους ισπανούς επιθεωρητές.

    * Μεγάλο μέρος των αλιευμάτων γάδου της Βορείου Θαλάσσης αλιεύεται στα νορβηγικά ύδατα και στην ανατολική Βόρειο Θάλασσα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος εκφορτώνεται στο ΗΒ. Το έργο της επιθεώρησης των εκφορτώσεων βαρύνει τους βρετανούς επιθεωρητές.

    * Σκάφη πολλών κρατών μελών, καθώς επίσης και σκάφη τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των σκαφών που έχουν πραγματοποιήσει παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες καθώς και αλιευτικές δραστηριότητες που δεν υπόκεινται σε ρυθμίσεις και στην υποβολή εκθέσεων (IUU) χρησιμοποιούν, επί παραδείγματι, το λιμάνι Las Palmas. Επί του παρόντος, το έργο των ελέγχων εκφόρτωσης στο λιμάνι Las Palmas βαρύνει αποκλειστικά τους ισπανούς επιθεωρητές.

    * Στη Βαλτική Θάλασσα, η εφαρμογή των μέτρων διατήρησης θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερη εάν μπορούσαν να υπάρχουν εγγυήσεις για την ίδια συχνότητα επιθεωρήσεων σε κάθε ένα από τα λιμάνια εκφόρτωσης.

    Σε όλα τα ανωτέρω παραδείγματα, η αποτελεσματικότητα της επιθεώρησης και της εποπτείας στη θάλασσα θα αυξανόταν σε μεγάλο βαθμό με τον καλύτερο συντονισμό και τις συχνότερες επιθεωρήσεις των εκφορτώσεων.

    Θα έπρεπε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη χρήση των υπαρχόντων μέσων επιθεώρησης και εποπτείας με την επιλογή τύπων αλιείας ή ιχθυαποθεμάτων που έχουν προτεραιότητα. Αρχίζοντας με τα ιχθυαποθέματα αυτά, η δράση αυτή θα επεκτεινόταν σταδιακά σε όλους τους σχετικούς τύπους αλιείας ή ιχθυαποθέματα. Η επιλογή σχετικών τύπων αλιείας ή ιχθυαποθεμάτων θα συμφωνηθεί σε κοινοτικό επίπεδο.

    Είναι εμφανές από διάφορες πηγές πληροφοριών, όπως είναι η έκθεση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και η επιστημονική αξιολόγηση των ιχθυαποθεμάτων από το ICES, ότι δεν έχουν πλήρως τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα διατήρησης και ελέγχου που ισχύουν για σημαντικούς τύπους αλιείας. Αυτό ισχύει ιδίως για τα αποθέματα γάδου και μερλούκιου, αλλά επίσης και για τα πελαγικά και τα άκρως μεταναστευτικά είδη, ιδίως στη Μεσόγειο. Επιπροσθέτως, η Κοινότητα πρέπει επίσης να συνεργαστεί ενεργά με τρίτες χώρες, ιδίως στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης του FAO σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες IUU. Πράγματι, η ευθύνη για τον έλεγχο και την εφαρμογή των μέτρων διατήρησης πρέπει να αναληφθεί από κοινού από τα κράτη σημαίας, από τα παράκτια κράτη και από τα κράτη λιμένος.

    Η αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των μέτρων διατήρησης και ελέγχου πρέπει να διασφαλιστεί επειγόντως για τα περισσότερο επαπειλούμενα αποθέματα, όπως είναι, επί παραδείγματι, τα αποθέματα γάδου και μερλούκιου στα κοινοτικά ύδατα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλυφθούν όλοι οι τύποι αλιείας που έχουν σχέση με την εκμετάλλευση των αποθεμάτων αυτών (βενθοπελαγικοί τύποι αλιείας στη Βαλτική, στο Skagerrak, στο Kattegat, στη Βόρειο Θάλασσα και στα δυτικά ύδατα). Επιπροσθέτως, τα προβλήματα ελέγχου που παρατηρήθηκαν σε άλλους τύπους αλιείας θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση ορισμένων άλλων αποθεμάτων (πελαγικοί τύποι αλιείας στη Βαλτική, στο Skagerrak, στο Kattegat, στη Βόρειο Θάλασσα και στον Ατλαντικό καθώς επίσης και για τα άκρως μεταναστευτικά είδη).

    Για το σκοπό αυτό, οι τύποι αλιείας που έχουν σχέση με τα προαναφερόμενα αποθέματα, καθώς επίσης και οι εκφορτώσεις από σκάφη που ασκούν δραστηριότητες IUU, θα πρέπει να επιλεγούν κατά προτεραιότητα για συντονισμένη χρήση των εθνικών μέσων επιθεώρησης σε κοινοτικό επίπεδο.

    Στόχος: Καθορισμός προτεραιοτήτων για τη χρήση υπαρχόντων μέσων επιθεώρησης και εποπτείας σε επιλεγμένους τύπους αλιείας ή ιχθυαποθέματα

    Σημείο 1 της δράσης

    Επιλογή σχετικών τύπων αλιείας ή ιχθυαποθεμάτων

    * Βενθοπελαγικοί τύποι αλιείας στις περιοχές 2 και 3

    * Άκρως μεταναστευτικά είδη στη Μεσόγειο

    * Αλιεία γάδου, ρέγκας και σαρδελόρεγκας στις διαιρέσεις ICES III b, c και d

    * Αλιεία για παρασκευή ιχθυαλεύρων και ιχθυελαίων και πελαγική αλιεία στις περιοχές 1, 2 και 3

    * Εκφορτώσεις σκαφών που ασκούν δραστηριότητες IUU σε κοινοτικά λιμάνια

    3.2.2. Ειδικά προγράμματα παρακολούθησης

    Όσον αφορά τις δραστηριότητες επιλεγμένων τύπων αλιείας, πρέπει να υιοθετηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή ένα ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης. Οι στρατηγικές πρέπει να σχεδιαστούν σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των σχετικών αλιευτικών δραστηριοτήτων καθώς επίσης και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα διατήρησης και ελέγχου. Το πρόγραμμα θα καλύπτει την επιθεώρηση και την εποπτεία στη θάλασσα, τις επιθεωρήσεις των εκφορτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των εκφορτωνόμενων ποσοτήτων, καθώς και τη μεταφορά και την εμπορία των προϊόντων.

    Σύμφωνα με το άρθρο 34 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93 [3], όπως τροποποιήθηκε [4], η Επιτροπή μπορεί να καθορίσει ποιοί τύποι αλιείας, οι οποίοι αφορούν δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, θα υπόκεινται σε ειδικά προγράμματα παρακολούθησης για περιορισμένη περίοδο καθώς και τους όρους που θα διέπουν τα προγράμματα αυτά. Η Επιτροπή θα υιοθετήσει τα προγράμματα αυτά σύμφωνα με τις διαδικασίες της διαχειριστικής επιτροπής. Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών, ιδίως όσον αφορά τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους που απαιτούνται και τις περιόδους και ζώνες στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν.

    [3] ΕΕ L 261 της 20.10.1993, σ. 1

    [4] ΕΕ L 358 της 31.12.1998, σ. 5

    Τα προγράμματα αυτά θα στηρίζονται στην πολυετή εμπειρία διαφόρων κρατών μελών στον τομέα της διασυνοριακής συνεργασίας. Έχουν ήδη δοκιμαστεί και συνεχίζουν να δοκιμάζονται διάφορες μορφές επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών σε μία ρεαλιστική προσπάθεια για την ενίσχυση του ελέγχου και της εφαρμογής σε αποφασιστικής σημασίας τύπους αλιείας.

    Όλες οι αρχές που ασχολούνται με τον έλεγχο και την εφαρμογή των μέτρων αυτών συνεργάστηκαν ενεργά στο πλαίσιο μιας προσωρινής απαγόρευσης της αλιείας γάδου το 2001 σε μία μεγάλη περιοχή της Βορείου Θαλάσσης.

    Η συνεργασία αυτή περιελάμβανε τη χρήση μέσων επιθεώρησης σε ύδατα γειτονικών κρατών (το Η.Β., οι Κάτω Χώρες και η Νορβηγία διεξήγαγαν εναέρια εποπτεία στο ανατολικό τμήμα της νοτίου Βορείου Θαλάσσης, στα γερμανικά και δανικά ύδατα, ενώ ένα γερμανικό σκάφος εποπτείας με ολλανδούς επιθεωρητές διενήργησε περιπολίες στο βόρειο τμήμα των ολλανδικών υδάτων). Η ανταλλαγή επιθεωρητών σε σκάφη εποπτείας αποτέλεσε μία ρεαλιστική λύση για τη διασφάλιση της σύνταξης εκθέσεων επιθεώρησης από τους εθνικούς επιθεωρητές του οικείου παράκτιου κράτους μέλους. Η μορφή αυτή συνεργασίας βοήθησε στη βελτίωση της εφαρμογής των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Πράγματι, η απαγόρευση της αλιείας γάδου στη Βόρειο Θάλασσα τέθηκε πλήρως σε εφαρμογή. Η δίωξη του μικρού αριθμού παραβάσεων που διαπιστώθηκαν καθώς και οι εντατικές δραστηριότητες εποπτείας, αποδείχθηκαν στην πράξη ότι αποτελούν ένα πραγματικό μέσο αποτροπής.

    Σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, οι ανωτέρω ρυθμίσεις μπορούν να λάβουν επίσημη μορφή μόλις εκδοθούν οι διατάξεις εφαρμογής από την Επιτροπή. Η Επιτροπή θα εκδώσει λεπτομερείς διατάξεις το συντομότερο δυνατόν αφού περατώσουν την εξέτασή τους οι εμπειρογνώμονες των κρατών μελών. Τα ειδικά προγράμματα παρακολούθησης θα στηριχθούν στις διατάξεις αυτές.

    Η εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων παρακολούθησης από τις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους μέλους θα είναι αποτελεσματική μόνον εάν κάθε αρχή τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο μιας συνεκτικής κοινοτικής στρατηγικής ελέγχου. Για το σκοπό αυτό, είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν οι κοινές προτεραιότητες επιθεώρησης και εποπτείας σε κάθε στάδιο, από την αλίευση των ψαριών μέχρι την πώλησή τους, καθώς επίσης και ο βαθμός έντασης των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και παρακολούθησης υπό τη μορφή στοιχείων αναφοράς.

    Επί παραδείγματι, το ποσοστό των προς επιθεώρηση εκφορτώσεων των σκαφών θα καθοριστεί από την Επιτροπή σε στενή συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Τα εν λόγω στοιχεία αναφοράς για την επιθεώρηση θα πρέπει να καθοριστούν σε κάθε στάδιο της αλυσίδας από την αλίευση του προϊόντος μέχρι την εμπορία του. Κάθε αρμόδια αρχή θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση να τηρεί τα εν λόγω στοιχεία αναφοράς.

    Οι κοινές προτεραιότητες για την επιθεώρηση και την εποπτεία και τα στοιχεία αναφοράς θα προσαρμοστούν στα χαρακτηριστικά του σχετικού τύπου αλιείας ή των σχετικών ιχθυαποθεμάτων καθώς επίσης και προς τα ισχύοντα μέτρα διατήρησης και ελέγχου. Ο καθορισμός τους θα γίνει σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες των οικείων κρατών μελών. Οι προτεραιότητες αυτές θα στηρίζονται στις χρησιμοποιούμενες αλιευτικές μεθόδους και στα χαρακτηριστικά των σκαφών σε σχέση προς τη συμμόρφωσή τους προς τα μέτρα διατήρησης και ελέγχου.

    Στόχος: Αυξημένη αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εποπτείας

    Σημείο 2 της δράσης

    Η Επιτροπή θα εκδώσει κανονισμούς για τη θέσπιση ειδικών προγραμμάτων παρακολούθησης για τους σχετικούς τύπους αλιείας ή ιχθυαποθέματα και θα καθορίσει:

    * κοινές προτεραιότητες επιθεώρησης και εποπτείας

    * στοιχεία αναφοράς για την επιθεώρηση και την εποπτεία αλιευτικών δραστηριοτήτων

    * ελέγχους που πρέπει να διενεργούνται από τους επιθεωρητές

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των ειδικών προγραμμάτων παρακολούθησης, ιδίως όσον αφορά τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους που απαιτούνται.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν την επίτευξη, εκ μέρους των αρμόδιων αρχών τους, των κοινών προτεραιοτήτων επιθεώρησης και των στοιχείων αναφοράς.

    3.2.3. Παρακολούθηση και αξιολόγηση

    Η διαδικασία επιθεώρησης και εποπτείας πρέπει να είναι διαφανής και επαληθεύσιμη. Τα αποτελέσματα κάθε επιθεώρησης πρέπει να καταγράφονται από τον επιθεωρητή σε έκθεση επιθεώρησης. Οι διοπτεύσεις των αλιευτικών σκαφών πρέπει να καταγράφονται σε έκθεση εποπτείας. Κατά τον τρόπο αυτό, μπορούν να τηρούνται αρχεία δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εποπτείας από τους επιθεωρητές.

    Οι εθνικές αρχές θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν τις δραστηριότητες επιθεώρησης και εποπτείας με βάση τις κοινές προτεραιότητες και τα στοιχεία αναφοράς καθώς επίσης και την εξέλιξη των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Τα αποτελέσματα θα διατίθενται στα άλλα κράτη μέλη και στην Επιτροπή.

    Η Επιτροπή θα αξιολογεί τα αποτελέσματα της εφαρμογής των ειδικών προγραμμάτων παρακολούθησης. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα πραγματοποιεί επίσης αποστολές χωρίς προειδοποίηση στα κράτη μέλη, χωρίς να συνοδεύεται από εθνικούς επιθεωρητές. Οι αποστολές αυτές θα επιτρέπουν στην Επιτροπή να παρατηρεί τα πραγματικά επίπεδα συμμόρφωσης προς τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής σε αντικειμενική βάση.

    Στόχος: Αυξημένη διαφάνεια των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εποπτείας

    Σημείο 3 της δράσης

    Η Επιτροπή θα επανεξετάζει περιοδικά την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εποπτείας σε συνεργασία με εθνικούς εμπειρογνώμονες ελέγχου.

    3.3. Βελτίωση της επιχειρησιακής συνεργασίας

    Οι διατάξεις του άρθρου 28 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 προβλέπουν μία αξιόπιστη βάση για την αύξηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή προτίθεται να διοργανώσει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρμόδιων αρχών κατά εύρυθμο τρόπο. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα δώσει προτεραιότητα στη διαμόρφωση και στην έκδοση λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή των προαναφερόμενων νέων διατάξεων.

    Οι λεπτομερείς αυτοί κανόνες θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, διαδικασίες κοινοποίησης και συντονισμού, στην περίπτωση που τα εθνικά μέσα επιθεώρησης και εποπτείας χρησιμοποιούνται σε ύδατα υπό τη δικαιοδοσία ενός άλλου κράτους μέλους. Το παράκτιο κράτος μέλος έχει τη βασική ευθύνη για όλες τις επιθεωρήσεις και την εποπτεία στα ύδατά του. Ως εκ τούτου, απαιτείται η θέσπιση σαφών και διαφανών κανόνων σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 για τη ρύθμιση της επιχειρησιακής συνεργασίας σε κοινοτικό επίπεδο.

    Η εμπειρία στον τομέα της εθελοντικής επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο και την εφαρμογή παρουσίασε έναν αριθμό πρακτικών προβλημάτων. Τα προβλήματα αυτά αφορούν την πρόσβαση σε πληροφορίες, την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ σκαφών και αεροσκαφών εποπτείας διαφορετικών κρατών μελών καθώς επίσης και τη δίωξη των παρατυπιών και των παραβάσεων. Η Επιτροπή θα διευκολύνει, κατά περίπτωση, την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των σχετικών αρχών.

    Η αυξημένη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών αποτελεί έναν βασικό παράγοντα επιτυχίας. Επί παραδείγματι, οι δορυφορικές εφαρμογές για τον εντοπισμό του στίγματος, τον καθορισμό του χρόνου καθώς και για τη ναυσιπλοΐα, όπως είναι οι εφαρμογές GNSS (Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης) είναι βασικής σημασίας για τη διασφάλιση των βασικών στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Οι εφαρμογές αυτές προσφέρουν βελτιωμένες δυνατότητες εντοπισμού, εποπτείας, ναυσιπλοΐας και έρευνας και διάσωσης. Ιδιαίτερα, το πρόγραμμα Galileo για τη ραδιοναυσιπλοΐα μέσω δορυφόρου είναι το πρώτο πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από κοινού από την ΕΕ και την ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος). Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ανάπτυξη μιας τεχνολογίας αιχμής, η οποία θα επιτρέπει σε οποιοδήποτε χρήστη, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με συσκευή λήψης, να έχει πρόσβαση στα σήματα που εκπέμπονται από μία ομάδα δορυφόρων για τον καθορισμό με μεγαλύτερη ακρίβεια της ακριβούς θέσης του από απόψεως χρόνου και τόπου σε οποιοδήποτε μέρος της υδρογείου. Οι κοινοτικές υπηρεσίες επιθεώρησης και εποπτείας μπορούν να κάνουν πλήρη χρήση των σύγχρονων συστημάτων ναυσιπλοΐας και επικοινωνιών στις στρατηγικές τους, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειονότητα των αλιευτικών σκαφών όλων των μεγεθών διαθέτει επ'αυτών τέτοιο εξοπλισμό για σκοπούς ναυσιπλοΐας.

    Πρέπει να επιλυθούν τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν στους ακόλουθους τομείς:

    3.3.1. Πρόσβαση σε πληροφορίες και χρήση της νέας τεχνολογίας

    Ο έλεγχος, η επιθεώρηση και η εποπτεία πρέπει να εξορθολογιστούν μέσω της χρήσης της νέας τεχνολογίας. Η αλιεία κοινών έμβιων θαλάσσιων πόρων απαιτεί την καταγραφή και τη διαβίβαση στοιχείων για τις δραστηριότητες αυτές από τους πλοιάρχους των αλιευτικών σκαφών και τους αγοραστές κατά το στάδιο της πρώτης πώλησης.

    Η πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν αλιευτικές δραστηριότητες και επιθεωρήσεις είναι βασικής σημασίας για την προετοιμασία και την αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εποπτείας. Σε εθνικό επίπεδο, οι επιθεωρητές διαθέτουν πρόσβαση σε στοιχεία σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους και διαδικασίες.

    Οι ακόλουθες δράσεις έχουν σχεδιαστεί για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιθεωρητών σε πληροφορίες σε κοινοτικό επίπεδο. Οι επιθεωρητές πρέπει να διαθέτουν ή να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που αφορούν τις επιθεωρήσεις και την εποπτεία που πραγματοποιήθηκε από αυτούς σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Όταν οι επιθεωρητές ασκούν δραστηριότητα στα ύδατα ενός άλλου κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, το εν λόγω κράτος μέλος πρέπει να διασφαλίζει την παροχή των σχετικών πληροφοριών ή την πρόσβαση σ'αυτές. Οι πληροφορίες πρέπει να διατίθενται σε δύο επίπεδα:

    * Πληροφορίες που τηρούνται σε εθνικές βάσεις

    * Επιχειρησιακές επικοινωνίες μεταξύ αεροσκαφών και πλοίων εποπτείας διαφόρων κρατών μελών.

    Η επέκταση του συστήματος ελέγχου (εντοπισμός και ανίχνευση) σε όλα τα αλιευτικά σκάφη μπορεί να αναπτυχθεί με τη χρήση Συστήματος Τηλεανίχνευσης Σκαφών (VDS).

    Με λίγα λόγια, οι φωτογραφίες που λαμβάνονται από διαστημικά ραντάρ έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα δεδομένου ότι παρέχουν μία πραγματική όψη της κυκλοφορίας σε μια περιοχή, ενώ στο ΣΠΣ (VMS) δείχνει μόνο εκείνα τα σκάφη που υπόκεινται στο σύστημα αυτό ή το χρησιμοποιούν. Ως εκ τούτου, οι νέες εφαρμογές επιθεώρησης μπορούν να καλύψουν τις πτυχές αυτές.

    3.3.2. Διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με αλιευτικές δραστηριότητες

    Πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός της επεξεργασίας των πληροφοριών καθώς και της διαβίβασής τους στις αρχές. Η χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων καταγραφής και διαβίβασης δεδομένων μπορεί να διευκολύνει τα καθήκοντα τόσο των πλοιάρχων των αλιευτικών σκαφών όσο και των αγοραστών καθώς επίσης και των αρχών.

    Τα ηλεκτρονικά ημερολόγια πλοίων παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην ηλεκτρονική καταγραφή και διαβίβαση των πληροφοριών. Τα αλιευτικά σκάφη ασκούν δραστηριότητες στα ύδατα διαφόρων κρατών μελών καθώς και στα διεθνή ύδατα και στα ύδατα τρίτων χωρών. Οι επιθεωρητές των διαφόρων μερών θα πρέπει, ως εκ τούτου, να έχουν πρόσβαση στα ημερολόγια των πλοίων. Πρέπει να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχονται στα ηλεκτρονικά ημερολόγια για λόγους εφαρμογής (συνέχεια και ασφάλεια των στοιχείων που αφορούν τις παραβάσεις). Τα ηλεκτρονικά ημερολόγια που διατίθενται σήμερα στο εμπόριο δεν εγγυώνται τη συνέχεια και την ασφάλεια των στοιχείων των παραβάσεων.

    Επιπροσθέτως, τα στοιχεία που περιέχονται στα ηλεκτρονικά ημερολόγια πρέπει να διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές, στα παράκτια κράτη, στα κράτη λιμένος και στα κράτη σημαίας. Οι εν λόγω αρχές πρέπει να μπορούν να επεξεργάζονται τις εκθέσεις αυτές κατά ηλεκτρονικό τρόπο. Ως εκ τούτου, θα απαιτηθεί η τυποποίηση των εκθέσεων και των πληροφοριών.

    Για τους ανωτέρω λόγους, απαιτείται ένα ελάχιστο επίπεδο εναρμόνισης για τα ηλεκτρονικά ημερολόγια. Τα ηλεκτρονικά ημερολόγια πρέπει να πληρούν ελάχιστους όρους για την αναγνώριση των αλιευτικών ημερολογίων ως εργαλείων ελέγχου. Για το σκοπό αυτό, μία ομάδα εργασίας τεχνικών εμπειρογνωμόνων ελέγχου καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Νορβηγία εξετάζουν ήδη τα ανωτέρω θέματα.

    Προκειμένου να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν οι συσκευές ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων καθώς και τα ηλεκτρονικά ημερολόγια, είναι σημαντικό να διεξαχθούν πειραματικά έργα σε διεθνή κλίμακα. Είναι σημαντικό, ιδίως, να συμμετάσχουν τα αλιευτικά σκάφη που ασκούν δραστηριότητες σε διεθνή ύδατα και ύδατα τρίτων χωρών, όπως και εκείνα στο πλαίσιο διμερών αλιευτικών συμφωνιών. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εξορθολογισμός της διαχείρισης των δεδομένων που αφορούν τους τύπους αυτούς αλιείας.

    Στόχος: Εξορθολογισμένη καταγραφή και διαβίβαση δεδομένων στις αρχές

    Σημείο 4 της δράσης

    Συνεργαζόμενα με την Επιτροπή και τρίτες χώρες, τα κράτη μέλη θα εκδώσουν νομοθεσία η οποία απαιτεί την εφαρμογή πειραματικών έργων με στόχο την ανάπτυξη και δοκιμή ηλεκτρονικών συσκευών διαβίβασης εκθέσεων και ημερολογίων.

    3.3.3. Επιχειρησιακές διαδικασίες και εμπιστευτικότητα

    Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, οι επιθεωρητές είναι δυνατόν να χρειάζονται άμεσα ορισμένες πληροφορίες. Στην περίπτωση που δεν διαθέτουν τηλεπρόσβαση με ηλεκτρονικά μέσα, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διορίσουν συντονιστές για την άμεση παροχή των πληροφοριών αυτών.

    Στόχος: Αυξημένη αποτελεσματικότητα της επιθεώρησης και εποπτείας μέσω της προσβασιμότητας των σχετικών πληροφοριών

    Σημείο 5 της δράσης

    Τα κράτη μέλη θα διορίσουν συντονιστές προκειμένου να παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες στους επιθεωρητές άλλων κρατών μελών.

    Όλες οι πληροφορίες που τηρούνται σε εθνικές βάσεις δεν είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα. Το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93 ορίζει τις απαιτήσεις εμπιστευτικότητας για πληροφορίες στον τομέα του ελέγχου της αλιείας. Προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που αφορούν τις αλιευτικές δραστηριότητες των σκαφών ή πληροφορίες επιθεώρησης και εποπτείας που απαιτούν εμπιστευτική μεταχείριση, θα είναι αναγκαίο να θεσπιστούν επιχειρησιακές διαδικασίες για την παροχή των πληροφοριών αυτών σε επιθεωρητές άλλων κρατών μελών.

    Το Σύστημα Παρακολούθησης Σκαφών (ΣΠΣ) δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό δίκτυο μεταξύ των Κέντρων Παρακολούθησης Αλιευτικών Σκαφών (ΚΠΣ). Η εμπειρία έχει αποδείξει την αξιοπιστία και ασφάλεια του δικτύου αυτού. Η εμπειρία της NEAFC έχει δείξει ότι το δίκτυο αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διαβίβαση τυποποιημένων προκαθορισμένων εκθέσεων που περιέχουν πληροφορίες τόσο για τις αλιευτικές δραστηριότητες όσο και για την επιθεώρηση και εποπτεία.

    Κάθε αρχή που διαθέτει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν αλιευτικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες επιθεώρησης και εποπτείας, θα πρέπει να εφαρμόζει διαδικασίες οι οποίες εγγυώνται την εμπιστευτικότητα. Οι διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί από την NEAFC θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης. Η αρχή που χορηγεί εμπιστευτικές πληροφορίες σε επιθεωρητές άλλων κρατών μελών πρέπει να διαθέτει τις ίδιες εγγυήσεις για την τήρηση του απορρήτου όπως όταν χορηγεί τις πληροφορίες αυτές σε εθνικούς επιθεωρητές.

    Στόχος: Εγγυημένη εμπιστευτικότητα των πληροφοριών σχετικά με τα σκάφη και τους εφοπλιστές

    Σημείο 6 της δράσης

    Συνεργαζόμενη με τις εθνικές αρχές, η Επιτροπή θα επανεξετάσει τις εθνικές διαδικασίες και απαιτήσεις σχετικά με την προσβασιμότητα των διαφόρων στοιχείων και, εφόσον απαιτείται, θα θεσπίσει τις απαιτούμενες εναρμονισμένες ελάχιστες απαιτήσεις με τη θέσπιση νομοθεσίας.

    3.3.4. Ασφαλή μέσα επικοινωνίας μεταξύ των μέσων επιθεώρησης

    Η επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων σκαφών και αεροσκαφών εποπτείας διαφόρων κρατών μελών παρουσιάζει μία άλλη πρόκληση για την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών. Μία μέθοδος που εφαρμόζεται σήμερα από τις εθνικές αρχές στηρίζεται σε στρατιωτικές διαδικασίες (NATO). Ωστόσο, τα πολιτικά μέσα επιθεώρησης δεν είναι εξοπλισμένα με τις ίδιες εγκαταστάσεις ενώ ορισμένα σύγχρονα πολιτικά μέσα επικοινωνιών μπορούν να αποδειχθούν δαπανηρά.

    Τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, απαιτείται περαιτέρω εργασία για τη βελτιστοποίηση των επικοινωνιών και των επιχειρησιακών διαδικασιών χρησιμοποίησης των μέσων επιθεώρησης και εποπτείας. Η συνήθης ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με αλιευτικές δραστηριότητες μπορεί να στηρίζεται στην τεχνολογία ΣΠΣ υπό τον όρο ότι όλα τα σκάφη επιθεώρησης μπορούν να έχουν σύνδεση με το ΚΠΣ των σχετικών κρατών μελών.

    Εντούτοις, δεν μπορούν να τυποποιηθούν όλες οι προς ανταλλαγή πληροφορίες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι δυνατή η αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με παρατυπίες ή ύποπτες δραστηριότητες κατά ασφαλή και εμπιστευτικό τρόπο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναπτυχθούν τυποποιημένες διαδικασίες επικοινωνίας.

    Στόχος: Εναρμόνιση των επιχειρησιακών διαδικασιών επικοινωνίας μεταξύ των μέσων επιθεώρησης

    Σημείο 7 της δράσης

    Σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές, η Επιτροπή θα επανεξετάσει τις επιχειρησιακές διαδικασίες επικοινωνιών και, στην περίπτωση που χρειάζεται, θα θεσπίσει ομοιόμορφες διαδικασίες επικοινωνίας.

    3.3.5. Δίωξη των παρατυπιών και παραβάσεων

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή στην πράξη των διεθνών κανόνων και των κοινοτικών διατάξεων σχετικά με τη δίωξη των παραβάσεων τόσο στα κοινοτικά ύδατα όσο και σε διεθνή ύδατα, οι επιθεωρητές πρέπει να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία νηολόγησης των σκαφών τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι διέπραξαν παράβαση και να διαθέτουν στοιχεία προκειμένου να έλθουν σε επαφή με τις αρχές του κράτους σημαίας του σχετικού σκάφους.

    Λαμβάνοντας υπόψη το Σχέδιο Δράσης IUU του FAO, όλα τα κράτη απαιτείται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες IUU σε οποιοδήποτε άλλο κράτος το οποίο ζητεί τέτοιου είδους πληροφορίες. Τα κράτη σημαίας, τα παράκτια κράτη και τα κράτη λιμένος πρέπει να δημιουργούν δίκτυα μεταξύ όλων των αρμόδιων αρχών με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής δίωξης των παραβάσεων.

    Στόχος: Βελτιωμένη αποτελεσματικότητα της δίωξης των παραβάσεων που διαπράχθηκαν από σκάφη που φέρουν τη σημαία ενός άλλου κράτους μέλους ή τρίτης χώρας

    Σημείο 8 της δράσης

    Η Επιτροπή θα συντάξει και θα διαθέσει στα άλλα μέρη κατάλογο των εθνικών συντονιστών οι οποίοι μπορούν να ανταποκρίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αιτήσεις πληροφοριών σχετικά με τα χαρακτηριστικά σκαφών που φέρουν τη σημαία του οικείου κράτους μέλους. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν τη δυνατότητα να μπορεί ο συντονιστής να ενεργεί για λογαριασμό όλων των σχετικών αρμόδιων αρχών.

    3.4. Αυξημένη ομοιομορφία των διαδικασιών επιθεώρησης και εποπτείας

    Η επιθεώρηση και εφαρμογή δεν θεωρούνται σήμερα από τον κλάδο της αλιείας ότι είναι ομοιόμορφες σε κοινοτικό επίπεδο. Η επιθεώρηση της συμμόρφωσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων προς τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής δεν είναι ίδια από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.

    Οι ακόλουθες δράσεις αναμένεται να συμβάλουν στην επίτευξη μεγαλύτερης ομοιομορφίας σε κοινοτικό επίπεδο στον τομέα της επιθεώρησης και εποπτείας.

    Στη Διάσκεψη Παρακολούθησης, Ελέγχου και Εποπτείας της Αλιείας [5] και στη Διάσκεψη για "Το μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής", [6] οι αντιπρόσωποι του κλάδου της αλιείας υπέβαλαν προτάσεις για βελτιωμένη ομοιομορφία.

    [5] Διεθνής Διάσκεψη Παρακολούθησης, Ελέγχου και Εποπτείας της Αλιείας, Βρυξέλλες, 24-27 Οκτωβρίου 2000

    [6] Βρυξέλλες, 5-7 Ιουνίου 2001

    3.4.1. Ισότιμη και μη διακριτική μεταχείριση

    Η επιθεώρηση και η εποπτεία της συμμόρφωσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων προς τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής πρέπει να πραγματοποιείται από επιθεωρητές κατά δίκαιο και επαγγελματικό τρόπο. Οι επιθεωρήσεις πρέπει να στηρίζονται στο τεκμήριο αθωότητας. Τόσο ο επιθεωρητής όσο και ο πλοίαρχος και το πλήρωμα είναι υπεύθυνοι για την κατάλληλη διεξαγωγή μιας επιθεώρησης. Πρέπει να συνεργάζονται με τους επιθεωρητές εφόσον τους ζητείται. Οι επιθεωρητές, από την πλευρά τους, θα πρέπει να παρενοχλούν στο χαμηλότερο δυνατό βαθμό τις δραστηριότητες του σκάφους.

    Η επιθεώρηση και η εποπτεία πρέπει να τηρούν τα ίδια υψηλά πρότυπα άσχετα από την περιοχή στην οποία πραγματοποιούνται οι αλιευτικές δραστηριότητες, τη σημαία που φέρει το σκάφος ή την εθνικότητα των υπευθύνων για τις σχετικές αλιευτικές δραστηριότητες. Η υιοθέτηση κοινών προτεραιοτήτων επιθεώρησης θα βοηθήσει τους επιθεωρητές να επιλέγουν με αντικειμενικά κριτήρια τα σκάφη ή τις εκφορτώσεις τις οποίες πρόκειται να επιθεωρήσουν.

    Η ανταλλαγή επιθεωρητών μεταξύ των αρμόδιων αρχών διαφόρων κρατών μελών θα βοηθήσει στην επίτευξη μεγαλύτερης ομοιομορφίας στον τομέα της επιθεώρησης και εποπτείας. Οι επιθεωρητές θα διδαχθούν από τις μεθόδους και τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα άλλα κράτη μέλη.

    Στον τομέα της επιθεώρησης και εποπτείας είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν συγκρούσεις ή διαφωνίες μεταξύ των επιθεωρητών και των ατόμων που είναι υπεύθυνα για τις επιθεωρούμενες δραστηριότητες. Ορισμένοι αλιείς πιθανόν να πιστεύουν ότι δεν έτυχαν δίκαιης μεταχείρισης. Είναι συχνά δυσκολότερο να υποβληθούν διαμαρτυρίες σε ένα άλλο κράτος μέλος. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχουν εχέγγυα ότι όλοι μπορούν να πληροφορήσουν την Επιτροπή σχετικά με παρατυπίες ή περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Η Επιτροπή θα εξετάσει τις πληροφορίες αυτές και θα λάβει μέτρα, εφόσον καθίσταται αναγκαίο.

    Στόχος: Αυξημένη ομοιομορφία των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εποπτείας

    Σημείο 9 της δράσης

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση της συστηματικής ανταλλαγής επιθεωρητών μεταξύ των αρμοδίων αρχών τους, ιδίως όσον αφορά την επιθεώρηση και εποπτεία διασυνοριακών αλιευτικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της γλωσσικής εκπαίδευσης των εθνικών επιθεωρητών.

    Η Επιτροπή θα εξετάζει τις πληροφορίες σχετικά με παρατυπίες και μη συμμόρφωση τις οποίες έλαβε από τρίτα μέρη, σε ετήσια βάση, μαζί με εκπροσώπους του κλάδου της αλιείας.

    3.4.2. Συνεργασία και ασφάλεια

    Ένας κώδικας συμπεριφοράς στον τομέα της επιθεώρησης, ο οποίος αποσαφηνίζει τα καθήκοντα των επιθεωρητών και τις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόζονται τόσο από τους πλοιάρχους όσο και από τους επιθεωρητές κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων στη θάλασσα, θα συμβάλει ιδίως στην επίτευξη μεγαλύτερης ομοιομορφίας σε κοινοτικό επίπεδο. Ο εν λόγω κώδικας συμπεριφοράς θα παρέχει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο με τον οποίο οι επιθεωρητές και οι πλοίαρχοι θα πρέπει να πραγματοποιούν τις επιθεωρήσεις σε κοινοτικό επίπεδο.

    Η συνεργασία του πλοιάρχου και του πληρώματος αφορά επίσης την πρόβλεψη ασφαλών κλιμάκων επιβίβασης, την παροχή βοήθειας σε επιθεωρητές και την ασφαλή πρόσβαση σε κήτη αλιευμάτων και άλλες συναφείς περιοχές του σκάφους. Τα θέματα αυτά ενδιαφέρουν τόσο τους εθνικούς επιθεωρητές όσο και τους πλοιάρχους και τα πληρώματα.

    Ο κώδικας αυτός θα αποσαφηνίζει την έκταση των υποχρεώσεων του πλοιάρχου και του πληρώματος για συνεργασία με τους επιθεωρητές και θα παρέχει επίσης ταυτόχρονα καθοδήγηση στον επιθεωρητή σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιεί μία επιθεώρηση, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την παρενόχληση των αλιευτικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται από το σκάφος.

    Στόχος: Δίκαιη, επαγγελματική και ασφαλής επιθεώρηση και εποπτεία των αλιευτικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την Κοινότητα προς το συμφέρον των επιθεωρητών, των πλοιάρχων και των πληρωμάτων

    Σημείο 10 της δράσης

    Η Επιτροπή θα καταρτίσει σχέδιο κώδικα συμπεριφοράς στον τομέα της επιθεώρησης, ο οποίος θα συζητηθεί με τους εθνικούς επιθεωρητές και τον κλάδο της αλιείας μέχρι τα μέσα του 2003.

    3.5. Ανάδραση και επανεξέταση

    Είναι σημαντικό να υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και θα παρουσιάσει, το 2003, την έκθεση ελέγχου σχετικά με την περίοδο 2000-2002.

    Σύμφωνα με το άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης έκθεση για τις δικές της δραστηριότητες και ιδίως για το έργο των επιθεωρητών της.

    Τα πορίσματα των επιθεωρητών της Επιτροπής σχετικά με τις αδυναμίες του ελέγχου ορισμένων τύπων αλιείας ή της εκμετάλλευσης ορισμένων αποθεμάτων θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες εθνικές αρχές για σχόλια. Η λύση του προβλήματος, σε συνεργασία με όλες τις ενδιαφερόμενες αρχές, θα είναι ενδεχομένως η αύξηση των ελέγχων βραχυπρόθεσμα.

    Η Επιτροπή διαθέτει μόνο 25 επιθεωρητές. Πρέπει επίσης να τεθούν προτεραιότητες σχετικά με τις εργασίες τους. Η Επιτροπή θα επανεξετάσει τις προτεραιότητες μαζί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες ελέγχου προκειμένου να συντονίσει καλύτερα τον έλεγχο της εφαρμογής των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής από τα κράτη μέλη με τις δράσεις που περιλαμβάνονται μεταξύ των σημείων δράσης 1-3.

    Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα συνεργαστεί εκ του σύνεγγυς με τις ενδιαφερόμενες εθνικές αρχές. Οι εν λόγω εθνικές αρχές θα τηρούνται ενήμερες επίσης και για τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων που πραγματοποιούνται από επιθεωρητές της Επιτροπής.

    Στόχος: Αυξημένη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των αρμόδιων εθνικών αρχών

    Σημείο 11 της δράσης

    Η Επιτροπή θα εξασφαλίζει την τακτική ανάδραση των πληροφοριών που αφορούν τις επιθεωρήσεις στους εθνικούς εμπειρογνώμονες ελέγχου.

    4. ΜΕΡΟΣ II - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ (ΚΔΕ)

    4.1. Εισαγωγή

    Ο συντονισμός των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εποπτείας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων αρχών θα παραμείνει η βασική πρόκληση σε εθνικό επίπεδο και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό σε κοινοτικό επίπεδο. Μακροπρόθεσμα, ο συντονισμός δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με ρυθμίσεις σε εθελοντική βάση και ειδικές λύσεις. Ο συντονισμός πρέπει να στηρίζεται σε κατάλληλη οργανωτική δομή, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.

    Η αποτελεσματικότητα των επιθεωρήσεων στη θάλασσα και στα λιμάνια θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό εάν οι εμπλεκόμενοι επιθεωρητές έχουν πάντοτε στην κατοχή τους εγκαίρως τις κατάλληλες πληροφορίες για τις σχετικές αλιευτικές δραστηριότητες. Ο επιχειρησιακός συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκομένων αρχών μπορεί να οργανωθεί λογικότερα και αποτελεσματικότερα σε κοινοτικό επίπεδο.

    Η συνεργασία στον τομέα της επιθεώρησης και εφαρμογής μεταξύ των κρατών μελών και με την Επιτροπή μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα σε μόνιμη βάση στο πλαίσιο μιας Κοινής Δομής Επιθεώρησης (ΚΔΕ).

    Η ΚΔΕ θα πρέπει να στηριχθεί στις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν από τις αρμόδιες εθνικές αρχές σε εθελοντική βάση για το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους. Οι εν λόγω εθελοντικές ρυθμίσεις πρέπει να υποστηρίζονται από μία μόνιμη και συνεκτική οργανωτική δομή σε κοινοτικό επίπεδο. Πράγματι, η Κοινότητα πρέπει να θεσπίσει μία οργανωτική δομή με στόχο τη διασφάλιση της συντονισμένης χρησιμοποίησης των εθνικών μέσων επιθεώρησης και εποπτείας.

    Οι ευθύνες των κρατών μελών στον τομέα του ελέγχου και της εφαρμογής καθορίζονται στα άρθρα 23, 24 και 25, και της Επιτροπής, στο άρθρο 26, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002. Η ίδρυση της ΚΔΕ δεν θα επηρεάζει τις ευθύνες αυτές των κρατών μελών και της Επιτροπής.

    Η ΚΔΕ θα στηρίζεται ιδίως στο άρθρο 28 του προαναφερθέντος κανονισμού, το οποίο ορίζει τις βασικές απαιτήσεις για τη συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών.

    4.2. Πεδίο εφαρμογής και στόχοι

    Τα εθνικά μέσα επιθεώρησης και εποπτείας πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με μία γνήσια ευρωπαϊκή στρατηγική, η οποία θα προβλέπει κοινές προτεραιότητες και στοιχεία αναφοράς. Οι εγγυήσεις για μία βιώσιμη προσέγγιση πρέπει να στηρίζονται στην οργανωτική δομή ελέγχου και εφαρμογής σε κοινοτικό επίπεδο.

    Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω ομοιόμορφων διαδικασιών επιθεώρησης και εποπτείας. Οι πολυεθνικές ομάδες επιθεώρησης θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση αυτή. Ο πολυεθνικός χαρακτήρας της επιθεώρησης και εποπτείας στο πλαίσιο της ΚΔΕ είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης του κλάδου της αλιείας στον έλεγχο και την εφαρμογή των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

    Ο έλεγχος της εφαρμογής των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής περιλαμβάνει ιδίως την επιθεώρηση και την εποπτεία των αδειών, των χαρακτηριστικών των σκαφών, καθώς επίσης και των αλιευτικών δραστηριοτήτων στην κοινοτική επικράτεια και ύδατα και εκτός αυτών, καθώς στα διεθνή ύδατα και στα ύδατα τρίτων χωρών.

    Στο πλαίσιο της ΚΔΕ, η Κοινότητα θα συνεργάζεται ενεργά με εταίρους εκτός της Κοινότητας προς όφελος της Κοινότητας. Η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων διατήρησης πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω της διεθνούς συνεργασίας η οποία θα αφορά όλα τα αποθέματα που αλιεύονται από κοινοτικά αλιευτικά σκάφη.

    Ο αποτελεσματικός έλεγχος δεν μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την επιθεώρηση και την εποπτεία στη θάλασσα. Είναι βασικό επίσης να επιθεωρούνται οι εκφορτώσεις (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης πώλησης), δεδομένου ότι στη θάλασσα δεν είναι πάντοτε δυνατόν να επιθεωρούνται όλες οι ποσότητες κατά είδος που βρίσκονται επί των σκαφών. Ως εκ τούτου, οι επιθεωρήσεις μόνο στη θάλασσα θα δημιουργούσαν υπερβολική αβεβαιότητα όσον αφορά την τήρηση ιδίως των περιορισμών που αφορούν τα αλιεύματα. Κατά συνέπεια, η ΚΔΕ θα μπορούσε να συντονίζει επίσης τις επιθεωρήσεις των εκφορτώσεων από κοινοτικούς επιθεωρητές όσο και από πολυεθνικές ομάδες επιθεώρησης.

    Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο και την εφαρμογή των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Τα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει νομικά πλαίσια για τον έλεγχο και έχουν διορίσει αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο των νομικών και διοικητικών συστημάτων τους. Τα κράτη μέλη έχουν επίσης αναθέσει σε επιθεωρητές αλιείας νομικές εξουσίες ελέγχου καθώς επίσης και εξουσίες για την κίνηση διαδικασιών επιβολής κυρώσεων.

    Τα πλαίσια αυτά βασικών μέτρων θα επιτρέψουν γενικά στις εθνικές αρχές να επιβάλουν την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Ωστόσο, οι διαφορές στην πρακτική εφαρμογή μεταξύ των κρατών μελών συνεχίζουν να είναι σημαντικές στον τομέα αυτό και θεωρούνται από τον κλάδο της αλιείας ότι έχουν ως αποτέλεσμα την άνιση μεταχείριση των αλιέων στα διάφορα μέρη της Κοινότητας.

    4.2.1. Κοινοτική Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας (ΚΥΕΑ)

    Η Επιτροπή προτείνει να προωθηθεί η δημιουργία της ΚΔΕ μέσω:

    - της θέσπισης από την Επιτροπή κοινοτικών στρατηγικών επιθεώρησης και εποπτείας, ιδίως σύμφωνα με το άρθρο 34 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93

    - της συγκέντρωσης των εθνικών μέσων επιθεώρησης και εποπτείας των κρατών μελών

    - της αναδιάταξης των προαναφερόμενων μέσων από μία Κοινοτική Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας (ΚΥΕΑ).

    Η ΚΥΕΑ διασφαλίζει την αναδιάταξη των προαναφερόμενων μέσων επιθεώρησης και εποπτείας σύμφωνα με κοινοτικές στρατηγικές επιθεώρησης και εποπτείας.

    Η ΚΥΕΑ θα είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση των καθηκόντων της καθώς επίσης και για τον προϋπολογισμό που της διατίθεται από την Κοινότητα. Αναφορικά με τα επιχειρησιακά καθήκοντά της (αναδιάταξη των εθνικών μέσων επιθεώρησης και εποπτείας), η οργανωτική δομή της ΚΥΕΑ πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διασφάλισης της συνεργασίας μεταξύ της εν λόγω υπηρεσίας και των αρμόδιων εθνικών αρχών. Άλλα θέματα, όπως είναι ο έλεγχος της απόδοσης της εν λόγω υπηρεσίας καθώς και ο δημοσιονομικός έλεγχος των δαπανών της, πρέπει να ρυθμίζονται στην ιδρυτική πράξη της.

    Τα θέματα που αφορούν την οργανωτική δομή της ΚΥΕΑ θα εξεταστούν στην πρόταση της Επιτροπής που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη του 2003.

    4.2.2. Βασικό έργο και καθήκοντα της ΚΥΕΑ

    Η ΚΥΕΑ δεν θα μεταβάλει τις ευθύνες των κρατών μελών όσον αφορά τον έλεγχο και την εφαρμογή των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

    Το βασικό έργο της ΚΥΕΑ συνίσταται στο συντονισμό της αναδιάταξης των εθνικών μέσων επιθεώρησης και, κατά περίπτωση, πρόσθετων ναυλωμένων μέσων επιθεώρησης, με στόχο την κοινή επιθεώρηση και εποπτεία των αλιευτικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Πρέπει να διασφαλίζει τη συντονισμένη διάταξη των εθνικών μέσων σύμφωνα με κοινοτικές στρατηγικές επιθεώρησης που προβλέπουν προτεραιότητες και στοιχεία αναφοράς.

    Το έργο αυτό περιλαμβάνει τα ακόλουθα καθήκοντα:

    - Σχεδιασμός της διάταξης των μέσων επιθεώρησης και εποπτείας των κρατών μελών

    - Οργάνωση της αναδιάταξης των μέσων επιθεώρησης και εποπτείας

    Στην οργάνωση της αναδιάταξης περιλαμβάνονται οδηγίες σχετικά με τις γεωγραφικές περιοχές, τα αποθέματα, τους τύπους αλιείας και τους στόλους που πρέπει να ελέγχονται και να επιθεωρούνται σε μία δεδομένη χρονική περίοδο (οργάνωση δεν σημαίνει την επιλογή συγκεκριμένων αλιευτικών σκαφών για επιθεώρηση). Ο σχεδιασμός της αναδιάταξης μέσων επιθεώρησης και εποπτείας θα περιλαμβάνει τη συγκρότηση πολυεθνικών ομάδων επιθεώρησης στη θάλασσα και στην ξηρά.

    Θα πρέπει να συνάπτονται συμφωνίες σε ετήσια βάση μεταξύ της ΚΥΕΑ και κάθε μιας εθνικής αρμόδιας αρχής όσον αφορά τη συγκέντρωση μέσων επιθεώρησης και εποπτείας. Οι συμφωνίες αυτές θα καθορίζουν τη διαθεσιμότητα των μέσων που διατίθενται στην κεντρική μονάδα και τους όρους βάσει των οποίων μπορούν να χρησιμοποιούνται.

    Κάθε παράκτιο κράτος μέλος και κάθε κράτος μέλος επιθεώρησης θα παραμένουν πλήρως υπεύθυνα για την εφαρμογή των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Η ΚΥΕΑ θα διασφαλίζει τον πλήρη συντονισμό των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εποπτείας των εθνικών αρχών. Στην πράξη, πρέπει να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική σχέση συνεργασίας μεταξύ της ΚΥΕΑ και των εθνικών αρχών.

    Η ΚΥΕΑ πρέπει να αναλάβει την ηγεσία στον τομέα της αναδιάταξης των μέσων επιθεώρησης και εποπτείας, σε στενή συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες αρμόδιες εθνικές αρχές σε όλες τις καταστάσεις, στην περίπτωση που αυτό είναι προς συμφέρον της Κοινότητας. Θα πρέπει να εξασφαλίζει τον επιχειρησιακό συντονισμό προς το συμφέρον ολόκληρης της Κοινότητας.

    4.2.3. Αλληλεπίδραση με κράτη μέλη

    Κάθε κράτος μέλος είναι και θα παραμείνει υπεύθυνο για τον έλεγχο και την εφαρμογή των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής..

    Στο πλαίσιο της ΚΔΕ, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για:

    * Τη διάθεση μέσων επιθεώρησης και εποπτείας στην κεντρική μονάδα της ΚΔΕ

    * Τη διασφάλιση της τήρησης συγκεκριμένων προτύπων από τα μέσα που έχουν διατεθεί στην κεντρική μονάδα της ΚΔΕ:

    - τη συντήρηση του εξοπλισμού των πλοίων και αεροσκαφών εποπτείας

    - την επιμόρφωση των επιθεωρητών και πληρωμάτων σύμφωνα με τις διαδικασίες της ΚΔΕ

    * Τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση των μέσων που διατίθενται στην κεντρική μονάδα της ΚΔΕ προς τα κριτήρια σχεδιασμού και αναδιάταξης.

    * Πρέπει επίσης να αναλάβουν την ευθύνη για τα μέσα επιθεώρησης και εποπτείας τους καθώς επίσης και για τις δραστηριότητες επιθεώρησης και εποπτείας που πραγματοποιούνται από τους επιθεωρητές τους.

    Οι εθνικοί επιθεωρητές είναι υπεύθυνοι για τις διοπτεύσεις των αλιευτικών σκαφών καθώς και για την επιθεώρηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την επαλήθευση της συμμόρφωσής τους προς τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων σε έκθεση εποπτείας ή έκθεση επιθεώρησης, αντίστοιχα. Είναι επίσης υπεύθυνοι για τη συνέχεια που πρέπει να δίδεται και για την ασφάλεια των αποδεικτικών στοιχείων των παραβάσεων των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

    Το παράκτιο κράτος μέλος και, εκτός των κοινοτικών υδάτων, το κράτος μέλος σημαίας, είναι υπεύθυνο για τη δίωξη των παραβάσεων σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Οι παραβάσεις που διαπιστώνονται από τους επιθεωρητές, θα πρέπει να κοινοποιούνται αμέσως στο σχετικό κράτος μέλος.

    4.2.4. Αλληλεπίδραση με την Επιτροπή

    Εκτός από τα καθήκοντά της στον τομέα της νομοθεσίας και της αντιπροσώπευσης της Κοινότητας σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, η Επιτροπή είναι επίσης υπεύθυνη για την αξιολόγηση και τον έλεγχο της εφαρμογής των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής από τα κράτη μέλη και για τη διευκόλυνση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

    Η Επιτροπή παρέχει επίσης βοήθεια στον τομέα του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, χαράσσοντας, μεταξύ άλλων, κοινοτικές στρατηγικές επιθεώρησης και εποπτείας, οι οποίες προβλέπουν κοινές προτεραιότητες επιθεώρησης και στοιχεία αναφοράς.

    Ένα Κοινοτικό Πρόγραμμα Επιθεώρησης και Εποπτείας που θεσπίζεται από την Επιτροπή σύμφωνα με τη διαδικασία της διαχειριστικής επιτροπής, για ένα σχετικό τύπο αλιείας ή ιχθυαπόθεμα δεν πρέπει να καθορίζει μόνο κοινές προτεραιότητες επιθεώρησης και εποπτείας καθώς και στοιχεία αναφοράς αλλά επίσης και το επίπεδο των μέσων επιθεώρησης και εποπτείας που απαιτείται για το πρόγραμμα.

    Σε κοινοτικό επίπεδο, θα πρέπει να προβλεφθούν κατάλληλες εγγυήσεις για τη διασφάλιση της διάθεσης κατάλληλων μέσων επιθεώρησης και εποπτείας. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή λαμβάνει αποφάσεις, σύμφωνα με διαδικασίες της διαχειριστικής επιτροπής, για το επίπεδο των μέσων επιθεώρησης και εποπτείας που πρέπει να διατεθούν στην κεντρική μονάδα ΚΔΕ από κάθε κράτος μέλος.

    Η ΚΥΕΑ θα πρέπει να παρέχει τεχνικές συμβουλές, κατόπιν αιτήσεως της Επιτροπής, για τη χάραξη κοινοτικών στρατηγικών επιθεώρησης. Θα πρέπει επίσης να παρέχει βοήθεια στην κατάρτιση εκθέσεων αξιολόγησης σχετικά με τον έλεγχο και την εφαρμογή.

    Η ΚΥΕΑ θα πρέπει να αναφέρει στην Επιτροπή οποιοδήποτε πρόβλημα ελέγχου και εφαρμογής. Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να αντιδράσει εγκαίρως.

    Η ΚΥΕΑ θα πρέπει να υποβάλει ετήσια έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με τα αποτελέσματα της άσκησης των καθηκόντων της, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών του προϋπολογισμού που της έχει διατεθεί από την Κοινότητα. Η ετήσια έκθεση θα πρέπει να υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

    Με την πάροδο των ετών, η Επιτροπή έχει εμπλακεί σε δραστηριότητες επιθεώρησης και εποπτείας στα διεθνή ύδατα. Η ευθύνη της Επιτροπής στον τομέα του ελέγχου και της εφαρμογής των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής δεν περιλαμβάνει επιχειρησιακό ρόλο στην επιθεώρηση και εποπτεία των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Η δημιουργία του ΚΔΕ θα πρέπει να βοηθήσει την Επιτροπή να αποδεσμευθεί από τα καθήκοντα αυτά.

    4.3. Δαπάνες στον τομέα του ελέγχου και της εφαρμογής

    Η επιθεώρηση και η εποπτεία των αλιευτικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στη θάλασσα, απαιτεί σημαντικές δημόσιες δαπάνες. Τα ποσά που δαπανώνται, εξαρτώνται από την ένταση των αλιευτικών δραστηριοτήτων και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής και των υδάτων που πρέπει να ελεγχθούν.

    Η ΚΔΕ αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη αποδοτικότητα των δαπανών στον τομέα των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εφαρμογής. Ωστόσο όμως, από την εφαρμογή των στοιχείων αναφοράς μπορεί να φανεί μία έλλειψη μέσων επιθεώρησης και εποπτείας και να δημιουργηθούν έτσι πρόσθετες δαπάνες. Οριστικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν μόνο μετά από επισταμένη ανάλυση όλων των απαιτήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος και εφαρμογή.

    Η Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα αυτό επισταμένα πριν παρουσιάσει νομοθετική πρόταση για την ΚΔΕ.

    4.4. Μελέτη σκοπιμότητας σε συντονισμό με τα κράτη μέλη

    Η ίδρυση της ΚΥΕΑ θα έπρεπε να εξεταστεί λεπτομερώς. Δεδομένου ότι η ΚΥΕΑ θα βοηθεί τις αρμόδιες εθνικές αρχές στην αναδιάταξη των εθνικών μέσων επιθεώρησης και εποπτείας σύμφωνα με μία πραγματικά κοινή στρατηγική, η σκοπιμότητα θα έπρεπε να εξεταστεί σε συντονισμό με τα κράτη μέλη. Τα πλεονεκτήματα μιας αποδοτικότερης χρήσης των εθνικών μέσων θα έπρεπε να εξεταστούν σε σύγκριση προς το κόστος της ίδρυσης της εν λόγω υπηρεσίας.

    Η μελέτη σκοπιμότητας θα πρέπει να στηρίζεται σε μία σαφή έννοια. Όλα τα ενδεχόμενα καθήκοντα της ΚΥΕΑ θα έπρεπε να προσδιοριστούν.

    4.4.1. Άλλα καθήκοντα της ΚΥΕΑ

    Εκτός των βασικών καθηκόντων της (σχεδιασμός και αναδιάταξη των μέσων επιθεώρησης και εποπτείας), η ΚΥΕΑ θα μπορούσε να εκτελεί τα εξής καθήκοντα:

    α) Εντός των κοινοτικών υδάτων

    - συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με δραστηριότητες επιθεώρησης και εποπτείας καθώς και αλιευτικές δραστηριότητες

    - σύνταξη εκθέσεων σχετικά με την επιθεώρηση και εποπτεία

    - λήψη και αποστολή πληροφοριών σχετικά με αλιευτικές δραστηριότητες καθώς και για δραστηριότητες επιθεώρησης και εποπτείας

    β) Εκτέλεση κοινοτικών υποχρεώσεων στον τομέα της επιθεώρησης και εποπτείας στο πλαίσιο των ΠΟΑ ή διμερών αλιευτικών συμφωνιών, σύμφωνα με τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης:

    - της αναδιάταξης των κεντρικά οργανωμένων εθνικών μέσων επιθεώρησης

    - της συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών σχετικά με δραστηριότητες επιθεώρησης και εποπτείας

    - της λήψης και διαβίβασης πληροφοριών σχετικά με αλιευτικές δραστηριότητες καθώς και δραστηριότητες επιθεώρησης και εποπτείας

    - του επιχειρησιακού συντονισμού και συνεργασίας με άλλες αρμόδιες αρχές επιθεώρησης

    - της σύνταξης εκθέσεων σχετικά με δραστηριότητες επιθεώρησης και εποπτείας

    γ) Τεχνική συνδρομή στην Επιτροπή κατόπιν αιτήσεώς της:

    - αξιολόγηση των μέσων επιθεώρησης και εποπτείας που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί η συμμόρφωση προς τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

    - αξιολόγηση και καθορισμός προτεραιοτήτων και στοιχείων αναφοράς για την επιθεώρηση και εποπτεία

    - ανάπτυξη μεθόδων επιθεώρησης και εναρμονισμένων διαδικασιών και πρακτικών επιθεώρησης

    - διαχείριση της οικονομικής συνεισφοράς σε δαπάνες ελέγχου

    δ) Συμβολή στη διοργάνωση της επιμόρφωσης των επιθεωρητών

    4.4.2. Αξιολόγηση ιδιαιτέρων θεμάτων

    Η μελέτη σκοπιμότητας θα πρέπει να διερευνήσει ιδίως τα δημοσιονομικά μέσα που είναι αναγκαία για τη λειτουργία της ΚΥΕΑ και για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού.

    Η λειτουργία της ΚΥΕΑ θα απαιτήσει τακτικές συσκέψεις συντονισμού με τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Όλες οι αρχές που ασχολούνται με τον έλεγχο και την εφαρμογή των σχετικών τύπων αλιείας και ιχθυαποθεμάτων θα πρέπει να συσκέπτονται κατά τακτά διαστήματα για την εξέταση των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και εποπτείας και για την προσαρμογή της στρατηγικής σχεδιασμού, εφόσον παρίσταται ανάγκη.

    Η ΚΥΕΑ θα πρέπει να διαθέτει απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με αλιευτικές δραστηριότητες καθώς και δραστηριότητες επιθεώρησης και εποπτείας που τηρούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διαθέτει ισχυρό εξοπλισμό επεξεργασίας δεδομένων και επικοινωνιών. Η ΚΥΕΑ θα πρέπει να είναι επανδρωμένη 24 ώρες το εικοσιτετράωρο προκειμένου να ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε αιτήματα των επιθεωρητών ή τρίτων μερών.

    Οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα μπορούσαν να αναθέσουν ορισμένα εθνικά καθήκοντα στην ΚΥΕΑ σε συμβατική βάση. Η μελέτη σκοπιμότητας θα έπρεπε να διερευνήσει οποιαδήποτε τέτοια συνέργεια σε εθνικό επίπεδο.

    Οι κάτωθι πτυχές θα έπρεπε να εξεταστούν ιδιαίτερα:

    - Κοινοτικά ύδατα

    Αναφορικά με τις επιθεωρήσεις και την εποπτεία ορισμένων αλιευτικών δραστηριοτήτων σε κοινοτικά ύδατα, θα έπρεπε να εξεταστούν τα ακόλουθα σημεία:

    - Προβλήματα που έχουν σχέση με την οργάνωση του επιχειρησιακού συντονισμού της κεντρικής μονάδας μέσων επιθεώρησης και εποπτείας και, ιδίως, της οργανωτικής δομής συνεργασίας μεταξύ της ΚΥΕΑ και των αρμόδιων εθνικών αρχών

    - Οι απαιτήσεις από πλευράς πληροφοριών της ΚΥΕΑ σχετικά με αλιευτικές δραστηριότητες, οι οποίες απαιτούνται για το συντονισμό της αναδιάταξης των μέσων

    - Εμπόδια που έχουν σχέση με τη συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση των πληροφοριών σχετικά με την επιθεώρηση και εποπτεία των αλιευτικών δραστηριοτήτων

    - Το επίπεδο των μέσων επιθεώρησης και εποπτείας που απαιτείται για μία κοινοτική στρατηγική ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του τύπου της αλιείας και τα ισχύοντα μέτρα διατήρησης και ελέγχου.

    - Διεθνής αλιεία

    Αναφορικά με την επιθεώρηση και την εποπτεία της διεθνούς αλιείας, η μελέτη θα πρέπει εν πρώτοις να εξετάσει:

    - Την αποδοτικότητα των λύσεων που στηρίζονται σε εθνικά μέσα επιθεώρησης και ναυλωμένα μέσα

    - Το επίπεδο των απαιτούμενων μέσων, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του τύπου αλιείας καθώς επίσης τα ισχύοντα μέτρα διατήρησης και ελέγχου

    - Τις απαιτήσεις από απόψεως συντονισμού της αναδιάταξης των μέσων και της συνέχειας των δραστηριοτήτων επιθεώρησης και παρακολούθησης της διεθνούς αλιείας

    - Το φόρτο διοικητικής εργασίας που προκύπτει από την επιθεώρηση και εποπτεία της διεθνούς αλιείας

    - Τα προβλήματα επικοινωνίας που έχουν σχέση με την επιθεώρηση και εποπτεία της διεθνούς αλιείας.

    5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    Δεδομένου ότι η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής έχει ήδη εγκριθεί, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Η παρούσα ανακοίνωση καθορίζει μία κοινοτική στρατηγική, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, για την επίτευξη της ομοιόμορφης και αποτελεσματικής εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με τις ευθύνες τους που καθορίζονται στο κεφάλαιο V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να στηρίζουν τις ενέργειες που εμφαίνονται στο σχέδιο δράσης. Ζητείται η στήριξη του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κοινή Δομή Επιθεώρησης που περιγράφεται στο σημείο 4.

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    Τομέας πολιτικής: ΑΛΙΕΙΑ

    Δραστηριότητες:

    1107 - Διατήρηση, έλεγχος και εφαρμογή στον τομέα της αλιείας

    ονομασια τησ δρασησ:

    ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

    1. ΘΕΣΗ(-ΕΙΣ) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΟΝΟΜΑΣΙΑ:

    Κεφάλαιο B2-90, Άρθρο B2-902

    110703 - Επιθεώρηση και εποπτεία αλιευτικών δραστηριοτήτων στα κοινοτικά ύδατα εκτός αυτών

    2. ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

    2.1. Συνολικό κονδύλιο της ενέργειας (Μέρος B): 1 εκατ EUR για ανάληψη υποχρεώσεων.

    2.2. Περίοδος υλοποίησης:

    2003

    2.3. Συνολική πολυετής εκτίμηση των δαπανών:

    (α) Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων/των πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (πρβλ. σημείο 6.1.1)

    εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    (β) Τεχνική και Διοικητική Συνδρομή (ΤΔΣ) και Δαπάνες Στήριξης (ΔΣ) (πρβλ. σημείο 6.1.2)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    (γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων και των άλλων δαπανών διοικητικής λειτουργίας (πρβλ. σημεία 7.2 και 7.3)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    2.4. Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και με τις Δημοσιονομικές Προοπτικές

    [X] Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

    [...] Η πρόταση αυτή απαιτεί επαναπρογραμματισμό του αντίστοιχου τομέα των Δημοσιονομικών Προοπτικών.

    [...] Συμπεριλαμβανόμενης, εφόσον συντρέχει περίπτωση, προσφυγής στις διατάξεις της Διοργανικής Συμφωνίας.

    2.5. Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων [7]

    [7] Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. χωριστή αιτιολογική έκθεση.

    [X] Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση (αφορά τεχνικές πτυχές της εφαρμογής ενός μέτρου)

    Ή

    [...] Δημοσιονομική επίπτωση - Η επίδραση επί των εσόδων έχει ως εξής:

    (Σημείωση: Όλες οι διευκρινίσεις και παρατηρήσεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της επίδρασης επί των εσόδων πρέπει να περιλαμβάνονται σε χωριστό φύλλο, επισυναπτόμενο στο παρόν δημοσιονομικό δελτίο)

    εκατ. EUR (μέχρι πρώτου δεκαδικού)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    (Να περιγραφεί κάθε εμπλεκόμενη γραμμή του προϋπολογισμού, με προσθήκη του ενδεδειγμένου αριθμού γραμμών στον πίνακα, εφόσον η δράση επιδρά σε πλείονες γραμμές του προϋπολογισμού)

    3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

    Άρθρο 28 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 της 20ής Δεκεμβρίου 2002, για τη διατήρηση και βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΕΕ L 358 της 31.12.2003)

    5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

    5.1. Αναγκαιότητα κοινοτικής παρέμβασης [8]

    [8] Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. χωριστή αιτιολογική έκθεση.

    5.1.1. Επιδιωκόμενοι στόχοι

    Η θέσπιση μιας Κοινής Δομής Επιθεώρησης, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης μιας Κοινοτικής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας (ΚΥΕΑ) θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς. Λόγω του ότι η ΚΥΕΑ θα υποστηρίζει τις αρμόδιες εθνικές αρχές στον τομέα της χρήσης των εθνικών μέσων επιθεώρησης και εποπτείας σύμφωνα με μια πραγματικά κοινή στρατηγική, θα πρέπει να εξεταστεί η σκοπιμότητα σε συντονισμό με τα κράτη μέλη. Τα πλεονεκτήματα μιας αποδοτικότερης χρήσης των εθνικών μέσων θα πρέπει να εξεταστούν σε σχέση με το κόστος της ίδρυσης μιας υπηρεσίας ελέγχου της αλιείας.

    Η μελέτη σκοπιμότητας πρέπει να στηρίζεται σε μια σαφή έννοια. Όλα τα ενδεχόμενα καθήκοντα της ΚΥΕΑ θα πρέπει να προσδιοριστούν.

    5.1.2. Μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση

    Η δυνατότητα ίδρυσης μιας κοινής δομής επιθεώρησης προκύπτει από την Πράσινη Βίβλο για το μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (COM (2001) 135 τελικό της 20.03.2001) και την ανακοίνωση της επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ("χάρτης πορείας") (COM (2002) 0181 τελικό της 28.05.2002).

    5.1.3. Μέτρα μετά την εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγηση

    /

    5.2. Σχεδιαζόμενες δράσεις και λεπτομέρειες υλοποίησης της δημοσιονομικής παρέμβασης

    - οι πληθυσμοί - στόχοι της Κοινής Δομής Επιθεώρησης είναι τα κράτη μέλη και οι αλιείς.

    - ο ειδικός στόχος της ίδρυσης μιας Κοινής Δομής Επιθεώρησης είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων διατήρησης μέσω της διεθνούς συνεργασίας σχετικά με όλα τα αποθέματα που αλιεύονται από κοινοτικά αλιευτικά σκάφη.

    - τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εφαρμογή της δράσης, θα εντοπιστούν μέσω της εκπόνησης μιας μελέτης σκοπιμότητας.

    - τα αποτελέσματα αφορούν τον συντονισμό και την διοργάνωση της συγκέντρωσης των εθνικών μέσων επιθεώρησης και εποπτείας των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

    Η μελέτη σκοπιμότητας θα πρέπει να διερευνήσει ιδίως τα δημοσιονομικά μέσα που είναι αναγκαία για τη λειτουργία της ΚΥΕΑ και για το προσωπικό που απαιτείται προκειμένου να εκτελεί τα καθήκοντά της στα κοινοτικά ύδατα, τα καθήκοντά της όσον αφορά την τήρηση των κοινοτικών υποχρεώσεων στον τομέα της επιθεώρησης και εποπτείας στο πλαίσιο των ΠΟΑ ή διμερών αλιευτικών συμφωνιών, της παροχή τεχνικής συνδρομής στην Επιτροπή κατόπιν αιτήσεώς της και τη συμμετοχή της στην διοργάνωση της επιμόρφωσης των επιθεωρητών.

    5.3. Λεπτομέρειες υλοποίησης

    Μετά από την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας, θα υποβληθεί πρόταση για κανονισμό του Συμβουλίου για την ίδρυση κοινής δομής επιθεώρησης στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    6.1 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο Μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

    (Ο τρόπος υπολογισμού των συνολικών ποσών που εμφαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί πρέπει να επεξηγηθεί με την κατανομή που γίνεται στον πίνακα 6.2. )

    6.1.1 Δημοσιονομική παρέμβαση

    ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    6.2. Υπολογισμός του κόστους ανά σχεδιαζόμενο μέτρο στο Μέρος B (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού) [9]

    [9] Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. χωριστή αιτιολογική έκθεση..

    (Στην περίπτωση περισσοτέρων της μιας δράσεων, πρέπει να δίδονται, για τα συγκεκριμένα μέτρα κάθε δράσης, οι διευκρινίσεις που είναι αναγκαίες για την εκτίμηση του όγκου και του κόστους των αποτελεσμάτων (outputs)

    ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

    7.1. Επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    7.2. Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

    7.3. Άλλες δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

    (1) Να προσδιορισθεί το είδος κάθε επιτροπής καθώς και η ομάδα στην οποία ανήκει.

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    8. ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    Η μελέτη σκοπιμότητας αποτελεί μέρος της εκ των προτέρων αξιολόγησης της ίδρυσης μιας Κοινής Δομής Επιθεώρησης. Θα υποβληθεί αξιολόγηση επιπτώσεων μαζί με την πρόταση για κανονισμό του Συμβουλίου.

    9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

    Top