Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002PC0486

    Πρόταση απόφαση του Συμβουλίου για τη συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας

    /* COM/2002/0486 τελικό */

    52002PC0486

    Πρόταση απόφαση του Συμβουλίου για τη συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας /* COM/2002/0486 τελικό */


    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας

    (υποβληθείσα από την Επιτροπή)

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    1. Η κοινοτική δράση σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία βασίζεται νομικά στο άρθρο 137 της Συνθήκης. Σήμερα αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο σημαντικούς και τους πιο εξελιγμένους τομείς της κοινωνικής πολιτικής της Ένωσης.

    Πράγματι, η βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων αποτελεί μόνιμο μέλημα της κοινοτικής πολιτικής, ήδη από το 1952 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Με τη συνθήκη της Ρώμης, το ενδιαφέρον αυτό επεκτάθηκε στο σύνολο των εργασιακών κλάδων.

    Ωστόσο, μόλις στα τέλη της δεκαετίας του '70 αυτή η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας του εν λόγω τομέα κατέληξε στην εκπόνηση ενός συνεκτικού νομοθετικού έργου, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1989 από την έγκριση της οδηγίας-πλαισίου 89/391/ΕΟΚ [1] από το Συμβούλιο.

    [1] ΕΕ L 183 της 29.6.1989, σ. 1.

    Μεταξύ του 1978 και του 2000, καταρτίστηκαν και εφαρμόστηκαν τέσσερα προγράμματα κοινοτικής δράσης σε θέματα υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Πρόσφατα εγκρίθηκε από την Επιτροπή ένα έγγραφο προσανατολισμού που απέβλεπε στην καθιέρωση κατευθυντήριων γραμμών για την μελλοντική κοινοτική δράση στον τομέα αυτόν, το οποίο βασίζεται στην ανακοίνωση με τίτλο "Προσαρμογή στις αλλαγές της εργασίας και της κοινωνίας: μία νέα κοινοτική στρατηγική υγείας και ασφάλειας 2002-2006" [2].

    [2] COM (2002) 118 τελικό της 11.3.2002.

    2. Αυτή τη στιγμή τέσσερις επιτροπές επικουρούν την Επιτροπή στο έργο της σύνταξης νομοθεσίας και εφαρμογής της κοινοτικής πολιτικής στον τομέα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων:

    - Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον τόπο εργασίας (CCSHS), η οποία συστάθηκε με την απόφαση 74/325/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1974 [3],

    [3] ΕΕ L 185 της 9.7.1974, σ. 15.

    - το Μόνιμο Όργανο για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες (ΜΟ), το οποίο συστάθηκε με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την 36η και την 42α συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 6 Σεπτεμβρίου 1956 και στις 9 και 10 Μαΐου 1957, όπως αυτές αναφέρονται στην απόφαση του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 1957 [4] ενώ η απόφαση 74/326/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1974 [5] επέκτεινε την αρμοδιότητά του στο σύνολο των εξορυκτικών βιομηχανιών,

    [4] ΕΕ 57 της 31.8.1957, σ. 487.

    [5] ΕΕ L 185 της 9.7.1974, σ. 18.

    - την Επιτροπή των Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας (SLIC), η οποία συστάθηκε με την απόφαση 95/319/ΕΚ της Επιτροπής της 12ης Ιουλίου 1995 [6], και

    [6] ΕΕ L 188 της 9.8.1995, σ. 11.

    - την Επιστημονική Επιτροπή για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης σε χημικές ουσίες (SCOEL), η οποία συστάθηκε με την απόφαση 95/320/ΕΚ της Επιτροπής της 12ης Ιουλίου 1995 [7].

    [7] ΕΕ L 188 της 9.8.1995, σ. 14.

    3. Στην ανακοίνωσή της σχετικά με το πρόγραμμα της Κοινότητας όσον αφορά την ασφάλεια, την υγιεινή και την υγεία κατά την εργασία (1996-2000) [8], η Επιτροπή σημείωνε ότι απαιτείται μία ορθολογικότερη λειτουργία των δύο επιτροπών που συγκροτήθηκαν βάσει των νομικών μέσων του Συμβουλίου, δηλαδή της CCSHS και του ΜΟ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της συγχώνευσης των δύο επιτροπών, της μείωσης των μελών τους και της παροχής μιας ενιαίας γραμματείας και για τις δύο.

    [8] COM (95) 282 τελικό της 12.7.1995, σ. 18.

    Με την προσχώρηση νέων κρατών μελών στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας διεύρυνσης, όντως υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μελών των επιτροπών, γεγονός που ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα του έργου τους.

    Στην ανακοίνωση της Επιτροπής για μία νέα κοινοτική στρατηγική υγείας και ασφάλειας 2002-2006 διαπιστώνεται εξάλλου ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου βασίζεται σε μία στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και της αρμόδιας διοίκησης στα κράτη μέλη» και ότι αυτή η «συνεργασία θα είχε βελτιωθεί και απλοποιηθεί αν οι δύο συμβουλευτικές επιτροπές ... συγχωνεύονταν σε μία μόνο συμβουλευτική επιτροπή για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία» [9].

    [9] COM (2002) 118 τελικό, σημείο 3.3.1.4.

    Γενικά, οι σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών στον κόσμο της εργασίας και στη δομή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ιδίως με την ενσωμάτωση στη συνθήκη του Άμστερνταμ ενός κοινωνικού πρωτοκόλλου, καθώς και οι νέες προοπτικές της εν εξελίξει διαδικασίας διεύρυνσης, επιβάλλουν μία κριτική και εποικοδομητική επανεξέταση τόσο των εμπειριών του διαλόγου όσο και των οργανισμών που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η παρούσα πρόταση απόφασης του Συμβουλίου απορρέει από αυτόν τον προβληματισμό. Αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένων συζητήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, οι οποίοι διατύπωσαν τη γνώμη τους στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Με τη συγκρότηση μιας συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στο χώρο εργασίας και με την κατάργηση των αποφάσεων που συγκρότησαν την προηγούμενη Συμβουλευτική Επιτροπή καθώς και το Μόνιμο Όργανο, η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στη θέσπιση ενός διευρυμένου πλαισίου το οποίο να αναλάβει τα καθήκοντα των δύο υπαρχουσών επιτροπών, καθιστώντας τη λειτουργία τους πιο ορθολογική.

    2. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

    2.1. Νομική βάση της πρότασης

    Η νομική βάση της παρούσας πρότασης είναι το άρθρο 202 δεύτερη περίπτωση της Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο έχει εξουσία λήψης αποφάσεων.

    2.2. Νομική μορφή της πράξης

    Η ίδια η φύση της ασφάλειας και της προστασίας της υγείας κατά την εργασία καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη ενός τριμερούς πλαισίου γενικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο να επιτρέπει τη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων, με διαφάνεια και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων παραγόντων, σχετικά με τον καθορισμό των γενικών προσανατολισμών της κοινοτικής πολιτικής στον τομέα αυτόν.

    Ένας τέτοιος φορέας πρέπει να είναι σε θέση να παράσχει τεχνική και πολιτική εμπειρογνωμοσύνη, τόσο όσον αφορά τις ιδιαίτερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε κοινοτικό επίπεδο όσο και κατά την αξιολόγηση του αντικτύπου και της αποτελεσματικότητας των πρωτοβουλιών αυτών στα κράτη μέλη.

    Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα τη συνέχεια, την απλούστευση και τη διαφάνεια, η πράξη για τη συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας, πρέπει να έχει τη νομική μορφή απόφασης του Συμβουλίου. Η μορφή αυτή εκφράζει έτσι τη συνέχεια των συμβουλευτικών δραστηριοτήτων σε ένα πλαίσιο -- εκείνο των τριμερών διαβουλεύσεων -- που έχει ήδη αποδειχθεί ιδιαίτερα λειτουργικό στην περίπτωση τόσο της σημερινής Συμβουλευτικής Επιτροπής όσο και του Μόνιμου Οργάνου.

    2.3. Πεδίο εφαρμογής

    Το πεδίο εφαρμογής στο οποίο αναφέρεται η παρούσα πρόταση (άρθρο 2 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο) καλύπτει το σύνολο των δημόσιων ή ιδιωτικών τομέων δραστηριότητας.

    Η νέα επιτροπή αναλαμβάνει τα καθήκοντα του σημερινού Μόνιμου Οργάνου όσον αφορά τις πτυχές της υγείας και της ασφάλειας για το σύνολο των εξορυκτικών βιομηχανιών ενώ παράλληλα οι αρμοδιότητές της επεκτείνονται στον τομέα της προστασίας των εργαζομένων από τους κινδύνους που προέρχονται από τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, ο οποίος ρυθμίζεται από τη συνθήκη Ευρατόμ.

    Η προβλεπόμενη διαδικασία λαμβάνει υπόψη τον "γενικό" και "οριζόντιο" χαρακτήρα της υπάρχουσας Συμβουλευτικής Επιτροπής, ο οποίος έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του. Η προσέγγιση που υιοθετείται αποσκοπεί στη συγκρότηση ενός ενιαίου συμβουλευτικού φορέα που θα καλύπτει το σύνολο των θεμάτων στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία για τα οποία είναι πιθανή μία παρέμβαση της Επιτροπής.

    Για να διαφυλαχθούν οι αρμοδιότητες και οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν από το Μόνιμο Όργανο στον ειδικό τομέα των εξορυκτικών βιομηχανιών, η παρούσα πρόταση προβλέπει, ειδικότερα για τον τομέα αυτόν, τη σύσταση μόνιμων ομάδων εργασίας κλαδικού χαρακτήρα (αιτιολογική σκέψη 9 και άρθρο 6 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο).

    Η Επιτροπή φρονεί ότι δεν πρέπει να υποτιμούνται οι πτυχές που συνδέονται με τον κοινωνικό διάλογο στον κλάδο των ορυχείων και των εξορυκτικών βιομηχανιών. Παράλληλα με αυτή την πρόταση, η Επιτροπή προτίθεται να ενισχύσει τα μέσα του κλαδικού κοινωνικού διαλόγου στον τομέα αυτόν.

    2.4. Αρμοδιότητες της νέας επιτροπής

    Το άρθρο 2 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο, επεκτείνει το πεδίο αρμοδιότητας της νέας επιτροπής στην αξιολόγηση όλων των πρωτοβουλιών που συνδέονται με τις πτυχές της ασφάλειας, της υγιεινής και της προστασίας της υγείας στον χώρο εργασίας.

    Αυτή η προσέγγιση ανταποκρίνεται στην απαίτηση που διατύπωσε επανειλημμένα η Επιτροπή για καλύτερη ενσωμάτωση των πτυχών της υγείας και της ασφάλειας στο σύνολο των κοινοτικών πολιτικών, στο βαθμό που η χάραξη και η εφαρμογή αυτών των πολιτικών έχουν αντίκτυπο σε σημαντικούς τομείς που συνδέονται με την προστασία των εργαζομένων.

    Ειδικότερα, το άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο στ), αναθέτει στη νέα επιτροπή το καθήκον της γνωμοδότησης για όλα τα σχέδια κοινοτικών πρωτοβουλιών που έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

    2.5. Δεσμοί με τις άλλες επιτροπές και με τον Οργανισμό του Μπιλμπάο

    Η ορθολογικότερη οργάνωση των διαδικασιών γνωμοδότησης στο πλαίσιο των υπαρχουσών επιτροπών και η λειτουργική ολοκλήρωση των διαφόρων φορέων που συμμετέχουν στη χάραξη και στην εφαρμογή της κοινοτικής πολιτικής σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία αποτελούν τις προτεραιότητες από τις οποίες εμπνέεται η παρούσα πρόταση.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το άρθρο 2 παράγραφος 3 επισημοποιεί τη συνεργασία, που ήδη υπάρχει σε άτυπη μορφή, μεταξύ της Συμβουλευτικής Επιτροπής και των δύο τεχνικών επιτροπών, της SLIC και της SCOEL. Ο μηχανισμός αυτής της ενισχυμένης συνεργασίας θα καθοριστεί στο πλαίσιο του εσωτερικού κανονισμού της νέας επιτροπής, ο οποίος θα καταρτιστεί ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής (άρθρο 8).

    Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της νέας επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια και την υγεία στο χώρο εργασίας, το άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο ζ), επισημοποιεί το καθήκον που ήδη εκτελεί η σημερινή Συμβουλευτική Επιτροπή, δηλαδή τη γνωμοδότηση σχετικά με τα προγράμματα εργασίας του Οργανισμού.

    Στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο ε) διευκρινίζεται εξάλλου ο ρόλος της νέας επιτροπής στον τομέα της διάδοσης πληροφοριών, συμπληρωματικά ως προς την αντίστοιχη δράση του Οργανισμού.

    2.6. Σύνθεση της επιτροπής

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις συγκρότησής τους [10], τα δύο υπάρχοντα συμβουλευτικά όργανα αριθμούν αντίστοιχα 90 (CCSHS) και 60 (ΜΟ) μέλη. Διατηρώντας σταθερές όλες τις άλλες παραμέτρους, το μέγεθος των επιτροπών αυτών δεν θα μπορούσε παρά να αυξηθεί κατ'αναλογία προς τα νέα κράτη μέλη ύστερα από την προσχώρησή τους, εξέλιξη που θα κατέληγε σε υπέρογκες δομές με αυξημένο κίνδυνο αναποτελεσματικότητας.

    [10] Ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 1 της απόφασης 74/325/ΕΟΚ και το άρθρο 3 πρώτο εδάφιο του εσωτερικού κανονισμού του ΜΟ που προσαρτάται στην απόφαση του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 1957.

    Συνεπώς η σύνθεση της νέας επιτροπής που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο υπαρχουσών επιτροπών θα πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε να εξασφαλίζει την ευελιξία που είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία της νέας συμβουλευτικής δομής.

    Σε σχέση με την απόφαση 74/325/ΕΟΚ, το άρθρο 3 παράγραφος 1 της παρούσας πρότασης απόφασης τροποποιεί λοιπόν τη σύνθεση της επιτροπής, επιτρέποντας μόνον έναν εκπρόσωπο ανά ομάδα συμφερόντων και ανά κράτος μέλος, αντί για τους δύο εκπροσώπους που προβλέπονται σήμερα.

    2.7. Δομή και λειτουργία της επιτροπής

    Η λειτουργία της σημερινής Συμβουλευτικής Επιτροπής ρυθμίζεται από δύο μόνον νομικά δεσμευτικές νομοθετικές πράξεις, δηλαδή την απόφαση 74/325/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1974 και τον εσωτερικό κανονισμό που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 30 Απριλίου 1976 [11].

    [11] Έγγραφο Lux/V/1900/76.

    Δεδομένου ότι τα κείμενα που συντάχθηκαν αργότερα από την ίδια την επιτροπή (και ειδικότερα η γνώμη της 3ης Μαρτίου 1989 σχετικά με τις μεθόδους εργασίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής και το σχέδιο τροποποίησης του εσωτερικού κανονισμού της τής 23ης Απριλίου 1997) δεν έχουν καθόλου νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, οποιαδήποτε τροποποίηση ή/και προσθήκη στις προαναφερθείσες πράξεις δεν μπορεί φυσικά να αντιταχθεί στις αντίθετες διατάξεις της απόφασης 74/325/ΕΟΚ και του εσωτερικού κανονισμού.

    Ιδιαίτερα, τόσο η απόφαση 74/325/ΕΟΚ όσο και ο εσωτερικός κανονισμός ο οποίος εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 30 Απριλίου 1976, προβλέπουν μόνον ότι η επιτροπή μπορεί να συγκροτήσει ομάδες εργασίας (το άρθρο 6 παράγραφος 4 της απόφασης 74/325/ΕΟΚ και το άρθρο 14 του εσωτερικού κανονισμού αντίστοιχα).

    Στην πράξη ωστόσο, η λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής εξασφαλίζεται από μία λειτουργική δομή που περιλαμβάνει αφενός τρεις ξεχωριστές ομάδες συμφερόντων, οι οποίες συνενώνουν τους εκπροσώπους των εθνικών διοικήσεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των οργανώσεων των εργοδοτών, και αφετέρου ορισμένες ομάδες εργασίας που συστάθηκαν από την επιτροπή για να εξετάσουν συγκεκριμένα τεχνικά θέματα καθώς και μία ομάδα "προγραμματισμού", η οποία απαρτίζεται από πέντε εκπροσώπους κάθε ομάδας συμφερόντων και συντονίζει τις εργασίες της επιτροπής.

    Η παρούσα πρόταση απόφασης (άρθρο 5) αποσκοπεί κατά πρώτο λόγο στο να επισημοποιήσει, να ενισχύσει και να αξιοποιήσει την οργάνωση της επιτροπής ανά ομάδες συμφερόντων (εργαζόμενοι, εργοδότες, εθνικές διοικήσεις) η οποία αποδείχθηκε αποτελεσματική επί σειρά ετών.

    Προβλέπει επίσης τον διορισμό για κάθε ομάδα συμφερόντων ενός εκπροσώπου (υποχρεωτικά μέλους της επιτροπής) και ενός συντονιστή, οι οποίοι θα εκπροσωπούν τις ομάδες τους στο προεδρείο που θεσπίζεται ως μόνιμη δομή συντονισμού των εργασιών της επιτροπής.

    Όσον αφορά τις ομάδες εργασίας που θα συμπληρώσουν αυτή τη δομή, ο αριθμός των μελών τους καθορίζεται σε τρεις ανά ομάδα συμφερόντων (αντί για τα σημερινά πέντε μέλη) (άρθρο 6 παράγραφος 4).

    Εξάλλου προβλέπεται η πιθανότητα σύστασης μόνιμων ομάδων εργασίας κλαδικού χαρακτήρα, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα ειδικά προβλήματα του εκάστοτε κλάδου (άρθρο 6 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο).

    2.8. Διαδικασία λήψης αποφάσεων

    Ενώ διατηρεί τους κανόνες ψηφοφορίας που καθορίζονται στο άρθρο 7 της απόφασης 74/325/ΕΟΚ, το οποίο προβλέπει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών, το άρθρο 7 παράγραφος 3 της παρούσας πρότασης προβλέπει ακόμα τη δυνατότητα η νέα επιτροπή να καταφεύγει σε ταχύτερες διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων (οι οποίες θα καθοριστούν αργότερα στο πλαίσιο του εσωτερικού κανονισμού της) έτσι ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της και η ικανότητά της να απαντά έγκαιρα σε ορισμένα αιτήματα των υπηρεσιών της Επιτροπής.

    2.9. Διαδικασία διορισμού μελών και διάρκεια της θητείας τους

    Η παρούσα πρόταση εκτιμά ότι η υπάρχουσα διαδικασία διορισμού των μελών της CCSHS (άρθρο 4 της απόφασης 74/325/ΕΟΚ) και η διάρκεια της θητείας τους (άρθρο 5 της ίδιας απόφασης) είναι ικανοποιητικές και συνεπώς δεν είναι αναγκαία η τροποποίησή τους.

    Επιπλέον, εντάσσει στο άρθρο 3 παράγραφος 3 τη διάσταση του φύλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξισορροπημένες αντιπροσώπευσης μεταξύ ανδρών και γυναικών λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό συμμετοχής τους στην απασχόληση, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την απαίτηση για μία επαρκή κάλυψη όλου του φάσματος των ικανοτήτων που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση των διαφόρων καθηκόντων της επιτροπής.

    2.10. Συνεδριάσεις της επιτροπής

    Δεδομένων των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν όσον αφορά τη συμμετοχή του Επιτρόπου στις συνεδριάσεις της σημερινής Συμβουλευτικής Επιτροπής (άρθρο 6 παράγραφος 1 της απόφασης 74/325/ΕΟΚ), το άρθρο 6 παράγραφος 1 της πρότασης απόφασης αναθέτει την προεδρία των συνεδριάσεων της νέας επιτροπής στον Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής που είναι αρμόδιος για την κοινωνική πολιτική. Η παρουσία ενός εκπροσώπου της Επιτροπής ο οποίος θα έχει τουλάχιστον το βαθμό του διευθυντή (στην περίπτωση κωλύματος του γενικού διευθυντή) αποβλέπει γενικότερα στο να διατηρήσει το κατάλληλο πολιτικό προφίλ των συνεδριάσεων της επιτροπής.

    Η παρουσία εμπειρογνωμόνων, απαραίτητη για την ορθή διεξαγωγή των εργασιών της επιτροπής, προβλέπεται μέσα στο λογικό όριο των δύο εμπειρογνωμόνων (εκτός από τους ενδεχόμενους συντονιστές που δεν είναι μέλη της επιτροπής) οι οποίοι θα συγκαλούνται αντίστοιχα από τον πρόεδρο της επιτροπής και από καθεμία από τις ομάδες συμφερόντων (άρθρο 6 παράγραφος 3).

    Σύμφωνα με την τρέχουσα τακτική, διάφοροι παρατηρητές καλούνται συστηματικά να συμμετάσχουν στις συνόδους ολομέλειας της CCSHS (Οργανισμός του Μπιλμπάο, Ίδρυμα του Δουβλίνου, Μόνιμο Όργανο, κ.τ.λ.). Το άρθρο 6 παράγραφος 6 της πρότασης απόφασης επισημοποιεί αυτή την τακτική καταρτίζοντας πλήρη κατάλογο των παρατηρητών που είναι πιθανό να παρακολουθήσουν τις εργασίες της νέας επιτροπής.

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας

    (Κείϴενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 202,

    την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή ύστερα από διαβουλεύσεις με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας,

    Εκτιμώντας τα εξής:

    (1) Η προστασία από τα ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες καθώς και η υγιεινή της εργασίας αποτελούν στόχους της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    (2) Η βαθιά μετατροπή των μεθόδων παραγωγής σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και η διάδοση των επικίνδυνων τεχνικών και ουσιών οδήγησαν στην εμφάνιση νέων προβλημάτων όσον αφορά την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας των εργαζομένων στον χώρο εργασίας τους.

    (3) Είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ένας μόνιμος οργανισμός με καθήκον να επικουρεί την Επιτροπή κατά την προετοιμασία και την υλοποίηση των διαφόρων πρωτοβουλιών της στους τομείς της ασφάλειας, της υγιεινής και της προστασίας της υγείας στο χώρο εργασίας, και να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών διοικήσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των οργανώσεων των εργοδοτών.

    (4) Με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών που ελήφθησαν κατά την 36η και την 42α συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις 6 Σεπτεμβρίου 1956 και τις 9 και 10 Μαΐου 1957, είχε συσταθεί ένα μόνιμο όργανο για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία, η εντολή του οποίου ορίστηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 1957 περί των καθηκόντων και του εσωτερικού κανονισμού του Μονίμου Οργάνου για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία [12], όπως αυτή τροποποιήθηκε τελευταία φορά από την πράξη προσχώρησης της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Φινλανδίας και του Βασιλείου της Σουηδίας. οι αρμοδιότητες του εν λόγω οργάνου επεκτάθηκαν με την απόφαση 74/326/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1974 περί επεκτάσεως της αρμοδιότητας του Μονίμου Οργάνου για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία στο σύνολο των εξορυκτικών βιομηχανιών [13];

    [12] ΕΕ 57 της 31.8.1957, σ. 487.

    [13] ΕΕ L 185 της 9.7.1974, σ. 18.

    (5) Παράλληλα, με την απόφαση 74/325/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1974 περί συστάσεως συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον τόπο εργασίας [14], όπως αυτή τροποποιήθηκε τελευταία φορά από την πράξη προσχώρησης της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Φινλανδίας και του Βασιλείου της Σουηδίας, είχε επίσης συσταθεί ένας τέτοιος μόνιμος οργανισμός για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, πλην των εξορυκτικών βιομηχανιών και του τομέα της υγειονομικής προστασίας των εργαζομένων από τους κινδύνους που οφείλονται στην ιοντίζουσα ακτινοβολία.

    [14] ΕΕ L 185 της 9.7.1974, σ. 15.

    (6) Οι σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών στον κόσμο της εργασίας και στη δομή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ιδίως με την ενσωμάτωση στη συνθήκη του Άμστερνταμ ενός κοινωνικού πρωτοκόλλου, καθώς και οι νέες προοπτικές της εν εξελίξει διαδικασίας διεύρυνσης, επιβάλλουν μία κριτική και εποικοδομητική επανεξέταση των εμπειριών του διαλόγου και των οργανισμών που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (7) Στην ανακοίνωσή της σχετικά με το πρόγραμμα της Κοινότητας όσον αφορά την ασφάλεια, την υγιεινή και την υγεία κατά την εργασία (1996-2000) [15], η Επιτροπή σημείωνε ότι απαιτείται μία ορθολογικότερη λειτουργία των δύο επιτροπών που συγκροτήθηκαν βάσει των νομικών μέσων του Συμβουλίου, δηλαδή της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας και του Μόνιμου Οργάνου για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της συγχώνευσης των δύο επιτροπών, της μείωσης των μελών τους και της παροχής μιας ενιαίας γραμματείας και για τις δύο.

    [15] COM (95) 282 τελικό της 12.7.1995.

    (8) Στην ανακοίνωση της Επιτροπής για μία νέα κοινοτική στρατηγική υγείας και ασφάλειας 2002-2006 [16] διαπιστώνεται εξάλλου ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου βασίζεται σε μία στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και της αρμόδιας διοίκησης στα κράτη μέλη και ότι αυτή η συνεργασία θα είχε βελτιωθεί και απλοποιηθεί αν οι δύο συμβουλευτικές επιτροπές συγχωνεύονταν σε μία μόνο συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας.

    [16] COM (2002) 118 τελικό της 11.3.2002.

    (9) Θεωρείται σκόπιμο να διατηρηθεί η δομή της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας ενώ παράλληλα υιοθετούνται οι προσαρμογές που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της λειτουργίας της. Εξάλλου πρέπει να διατηρηθούν οι αρμοδιότητες και οι ειδικές εμπειρίες που έχει αποκτήσει το Μόνιμο Όργανο για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες. αυτό θα επιτευχθεί με τη σύσταση μόνιμων ομάδων εργασίας κλαδικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της εν λόγω συμβουλευτικής επιτροπής.

    (10) Είναι ευκταία η ενσωμάτωση της αναδιάρθρωσης αυτής σε μία νέα απόφαση που θα αντικαθιστά την απόφαση 74/325/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1974 περί συστάσεως συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον τόπο εργασίας.

    (11) Πρέπει επίσης να καταργηθούν οι αποφάσεις με τις οποίες συστάθηκε το Μόνιμο Όργανο για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία, οι οποίες ελήφθησαν κατά την 36η και την 42α συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις 6 Σεπτεμβρίου 1956 και στις 9 και 10 Μαΐου 1957, η απόφαση του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 1957 περί των καθηκόντων και του εσωτερικού κανονισμού του Μονίμου Οργάνου για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία, καθώς και η απόφαση 74/326/ΕΟΚ,

    ΑΠΟΦΑΣIZEI:

    Άρθρο 1

    Συγκροτείται συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας, στο εξής αποκαλούμενη «επιτροπή».

    Άρθρο 2

    1. Η επιτροπή επιφορτίζεται με το καθήκον να επικουρεί την Επιτροπή κατά την προετοιμασία, την εφαρμογή και την αξιολόγηση κάθε πρωτοβουλίας που αφορά την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας.

    Αυτό το καθήκον αφορά όλους τους κλάδους δραστηριότητας, ιδιωτικούς ή δημόσιους, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων από τους κινδύνους που προέρχονται από τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, για τον οποίο εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες δυνάμει της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας.

    2. Η επιτροπή έχει ιδίως τα εξής καθήκοντα:

    α) να προβαίνει, βάσει των πληροφοριών που της διατίθενται, σε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών στο θέμα των υπαρχουσών ή προβλεπόμενων ρυθμίσεων.

    β) να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινής προσέγγισης όσον αφορά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους τομείς της ασφάλειας, της υγιεινής και της προστασίας της υγείας στο χώρο εργασίας, καθώς και στην επιλογή των κοινοτικών προτεραιοτήτων και των μέτρων που απαιτούνται για την πραγματοποίησή τους.

    γ) να εφιστά την προσοχή της Επιτροπής στους τομείς εκείνους που φαίνεται να απαιτούν την απόκτηση νέων γνώσεων και τη διεξαγωγή κατάλληλων ενεργειών κατάρτισης και έρευνας.

    δ) να καθορίσει, στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινοτικής δράσης:

    - τα κριτήρια και τους στόχους της καταπολέμησης του κινδύνου των εργατικών ατυχημάτων και των κινδύνων που απειλούν την υγεία μέσα στην επιχείρηση,

    - τις μεθόδους που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις και στο προσωπικό τους να αξιολογήσουν και να βελτιώσουν το επίπεδο προστασίας.

    ε) να συμβάλλει, συμπληρωματικά ως προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, στην ενημέρωση των εθνικών διοικήσεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των οργανώσεων των εργοδοτών σχετικά με τις κοινοτικές ενέργειες, έτσι ώστε να βελτιώσει τη συνεργασία τους και να ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες τους που αποσκοπούν στην ανταλλαγή των εμπειριών και στον καθορισμό κωδίκων ορθής πρακτικής.

    στ) να γνωμοδοτεί σχετικά με τα σχέδια των κοινοτικών πρωτοβουλιών που έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

    ζ) να γνωμοδοτεί σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα και με το τετραετές κυλιόμενο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

    3. Για την εκτέλεση των καθηκόντων της, η επιτροπή συνεργάζεται με την Επιτροπή των Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας και με την Επιστημονική Επιτροπή για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης σε χημικές ουσίες, ιδίως μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών.

    Άρθρο 3

    1. Η επιτροπή απαρτίζεται από τρία τακτικά μέλη ανά κράτος μέλος, εκ των οποίων για κάθε κράτος μέλος ένας εκπρόσωπος των εθνικών διοικήσεων, ένας εκπρόσωπος των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και ένας εκπρόσωπος των οργανώσεων των εργοδοτών.

    2. Για κάθε τακτικό μέλος ορίζεται ένα αναπληρωματικό.

    Με την επιφύλαξη του άρθρου 7 παράγραφος 3, το αναπληρωματικό μέλος δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις της επιτροπής παρά μόνον σε περίπτωση κωλύματος του τακτικού μέλους το οποίο αναπληρώνει.

    3. Τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής διορίζονται από το Συμβούλιο, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια, όσον αφορά τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των οργανώσεων των εργοδοτών, έτσι ώστε στη σύνθεση της επιτροπής να εκπροσωπούνται εξ ίσου οι διάφοροι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί κλάδοι και να υπάρχει ισορροπημένη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, δεδομένου του μεριδίου τους στην απασχόληση στους σχετικούς κλάδους. Το Συμβούλιο φροντίζει ώστε να εκπροσωπείται όλο το φάσμα των ικανοτήτων που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση των διαφόρων καθηκόντων.

    4. Ο κατάλογος των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών δημοσιεύεται προς ενημέρωση από το Συμβούλιο στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Άρθρο 4

    1. Η θητεία των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών είναι τριετής και ανανεώσιμη.

    2. Μετά τη λήξη της θητείας τους, τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι να διευθετηθεί η αντικατάστασή τους ή η ανανέωση της θητείας τους.

    3. Πριν από την εκπνοή της τριετούς περιόδου, η θητεία λήγει είτε με παραίτηση του μέλους ή με κοινοποίηση από το σχετικό κράτος μέλος στην οποία δηλώνεται η λήξη της.

    Το μέλος αναπληρώνεται για την υπολειπόμενη διάρκεια της θητείας του σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 4.

    Άρθρο 5

    1. Στο εσωτερικό της επιτροπής συγκροτούνται τρεις ομάδες συμφερόντων που συγκεντρώνουν αντίστοιχα τους εκπροσώπους των εθνικών διοικήσεων, τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και τους εκπροσώπους των οργανώσεων των εργοδοτών.

    2. Κάθε ομάδα συμφερόντων επιλέγει τον εκπρόσωπό της μεταξύ των μελών της.

    3. Κάθε ομάδα συμφερόντων ορίζει έναν συντονιστή, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις της επιτροπής, του προεδρείου και της ομάδας συμφερόντων.

    4. Για την οργάνωση των εργασιών της επιτροπής συγκροτείται ένα προεδρείο το οποίο αποτελείται από δύο εκπροσώπους των υπηρεσιών της Επιτροπής και, για κάθε ομάδα συμφερόντων, από τον εκπρόσωπο και τον συντονιστή.

    Άρθρο 6

    1. Της επιτροπής προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής που είναι αρμόδιος για την κοινωνική πολιτική, ή σε περίπτωση κωλύματος και κατ'εξαίρεση, ένας από τους διευθυντές αυτής της Γενικής Διεύθυνσης, τον οποίο θα διορίσει ο Γενικός Διευθυντής. Ο πρόεδρος δεν συμμετέχει στην ψηφοφορία.

    2. Η επιτροπή συνεδριάζει ύστερα από σύγκληση του προέδρου της, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε κατόπιν αιτήματος τουλάχιστον του ενός τρίτου των μελών.

    3. Ο πρόεδρος μπορεί με δική του πρωτοβουλία να καλέσει το ανώτερο δύο εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της επιτροπής.

    Κάθε ομάδα συμφερόντων της επιτροπής μπορεί να συνοδεύεται από δύο εμπειρογνώμονες το ανώτερο, με την επιφύλαξη ότι έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος τρεις ημέρες τουλάχιστον πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής.

    4. Η επιτροπή μπορεί να συγκροτήσει ομάδες εργασίας, των οποίων προεδρεύει ένα μέλος της επιτροπής. Κάθε ομάδα εργασίας αποτελείται από τρεις εμπειρογνώμονες ανά ομάδα συμφερόντων.

    Για να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν σε τακτική βάση τα ζητήματα ενός συγκεκριμένου τομέα, οι ομάδες αυτές μπορούν να είναι μόνιμες.

    Οι πρόεδροι των εν λόγω ομάδων παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους με τη μορφή εκθέσεων, στη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής.

    5. Οι εκπρόσωποι των σχετικών υπηρεσιών της Επιτροπής συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της επιτροπής και των ομάδων εργασίας.

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής παρέχουν τη γραμματειακή υποστήριξη στην επιτροπή και στις ομάδες εργασίας.

    6. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής, μπορούν να παραστούν οι εξής παρατηρητές:

    - ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία,

    - ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας,

    - ένας εκπρόσωπος ανά ομάδα συμφερόντων των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

    Ύστερα από τη διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης του προεδρείου, ο πρόεδρος μπορεί να επιτρέψει και σε άλλους παρατηρητές να παραστούν σε μία ή περισσότερες συνεδριάσεις της επιτροπής.

    Άρθρο 7

    1. Η επιτροπή αποφαίνεται έγκυρα όταν είναι παρόντα τα δύο τρίτα των μελών της. Μόνον τα μέλη συμμετέχουν στις ψηφοφορίες.

    2. Οι γνώμες της επιτροπής πρέπει να αιτιολογούνται. Η απόφαση για την εκάστοτε γνώμη λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων και συνοδεύεται από σημείωμα όπου διατυπώνονται οι απόψεις της μειοψηφίας, όταν αυτή το ζητήσει.

    3. Η επιτροπή διαθέτει διαδικασίες ταχείας λήψης αποφάσεων για τις οποίες ισχύουν οι όροι των παραγράφων 1 και 2, τηρουμένων των αναλογιών.

    Άρθρο 8

    Η επιτροπή καταρτίζει τον εσωτερικό της κανονισμό, αφού λάβει τη γνώμη της Επιτροπής, στον οποίο καθορίζονται οι πρακτικοί όροι λειτουργίας της και ειδικότερα εκείνοι που αφορούν τις διαδικασίες ταχείας λήψης αποφάσεων καθώς και οι μηχανισμοί ενισχυμένης συνεργασίας με την Επιτροπή των Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας και με την Επιστημονική Επιτροπή για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης σε χημικές ουσίες. Ο εσωτερικός κανονισμός διαβιβάζεται προς ενημέρωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

    Άρθρο 9

    Με την επιφύλαξη του άρθρου 287 της Συνθήκης, τα μέλη της επιτροπής οφείλουν να τηρούν το απόρρητο για τις πληροφορίες που τους γνωστοποιήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής ή των ομάδων εργασίας, και αυτό όταν ενημερώνονται από την Επιτροπή ότι η ζητούμενη γνώμη ή το διατυπωμένο ερώτημα αφορά ένα θέμα εμπιστευτικού χαρακτήρα.

    Στην περίπτωση αυτή, μόνον τα μέλη της επιτροπής και οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών της Επιτροπής παρίστανται στις συνεδριάσεις.

    Άρθρο 10

    Καταργούνται οι αποφάσεις για τη συγκρότηση του Μονίμου Οργάνου για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες, οι οποίες ελήφθησαν κατά την 36η και την 42α συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 6 Σεπτεμβρίου 1956 και στις 9 και 10 Μαΐου 1957, η απόφαση του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 1957 περί των καθηκόντων και του εσωτερικού κανονισμού του Μονίμου Οργάνου για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία, καθώς και οι αποφάσεις 74/325/ΕΟΚ και 74/326/ΕΟΚ.

    Άρθρο 11

    Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2003.

    Βρυξέλλες,

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1. Ονομασια τησ ενεργειασ

    Συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας

    2. Σχετικεσ γραμμεσ του προϋπολογισμόυ

    A-2531 Συμβουλευτική Επιτροπή για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας.

    A-2530 Μόνιμο Όργανο για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες.

    3. Νομικη βαση

    Το άρθρο 202 της συνθήκης ΕΚ. Η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται εντός του 2003.

    4. Περιγραφη τησ ενεργειασ

    4.1 Γενικός στόχος

    Όπως εξέφρασε επανειλημμένα η Επιτροπή, πρέπει να γίνει ορθολογικότερη η λειτουργία των δύο υπαρχουσών συμβουλευτικών επιτροπών στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, δηλαδή της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον χώρο εργασίας και του Μόνιμου Οργάνου για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία και τις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της συγχώνευσης των δύο επιτροπών, της μείωσης των μελών τους και της παροχής μιας ενιαίας γραμματείας και για τις δύο. Στην προοπτική αυτών των συμπερασμάτων, η παρούσα πρόταση έχει ως σκοπό να θεσπίσει έναν ενιαίο συμβουλευτικό φορέα ο οποίος να αναλάβει τα καθήκοντα των δύο υπαρχουσών επιτροπών, καλύπτοντας το σύνολο των θεμάτων στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία για τα οποία είναι πιθανή μία παρέμβαση της Επιτροπής.

    4.2 Χρονική διάρκεια της ενέργειας και προβλεπόμενες ρυθμίσεις για την ανανέωσή της

    Αόριστη

    5. Καταταξη των δαπανων/εσοδων

    5.1 Υποχρεωτική/μη υποχρεωτική δαπάνη

    Μη υποχρεωτική δαπάνη

    5.2 Διαχωριζόμενες/μη διαχωριζόμενες πιστώσεις

    Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις

    5.3 Είδος των εσόδων

    Κανένα έσοδο

    6. Ειδοσ δαπανων/εσοδων

    100 % για το απαραίτητο προσωπικό και για τα έξοδα συνεδριάσεων και σεμιναρίων.

    7. Δημοσιονομικεσ επιπτωσεισ

    Καμία επίπτωση στις δαπάνες λειτουργίας. για τις διοικητικές δαπάνες, βλ. σημείο 10.

    8. Μετρα για την καταπολεμηση τησ απατησ

    Οι δαπάνες θα εκτελεστούν σύμφωνα με τους τακτικούς διοικητικούς κανόνες που διέπουν την πληρωμή των εξόδων των εμπειρογνωμόνων που προσκαλούνται στις συνεδριάσεις.

    9. Στοιχεια αναλυσησ κοστουσ/αποτελεσματικοτητασ

    9.1 Ειδικοί ποσοτικά μετρήσιμοι στόχοι, πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται η ενέργεια

    Σύσταση ενιαίας συμβουλευτικής επιτροπής στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντα των δύο υπαρχουσών επιτροπών σε ένα διευρυμένο πλαίσιο.

    Η μείωση του συνολικού αριθμού των μελών, καθώς και η ενοποίηση των καθηκόντων σε ένα ενιαίο επιχειρησιακό μηχανισμό αποβλέπουν στο να εξασφαλίσουν την καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

    9.2 Αιτιολόγηση της ενέργειας

    Οι σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών στον κόσμο της εργασίας και στη δομή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ιδίως με την ενσωμάτωση στη συνθήκη του Άμστερνταμ ενός κοινωνικού πρωτοκόλλου, καθώς και οι νέες προοπτικές της εν εξελίξει διαδικασίας διεύρυνσης, επιβάλλουν μία κριτική και εποικοδομητική επανεξέταση των εμπειριών του διαλόγου και των οργανισμών που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η ίδια η φύση της ασφάλειας και της προστασίας της υγείας κατά την εργασία καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη ενός τριμερούς πλαισίου γενικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο να επιτρέπει τη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων, με διαφάνεια και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων παραγόντων, σχετικά με τον καθορισμό των γενικών προσανατολισμών της κοινοτικής πολιτικής στον τομέα αυτόν.

    Εξάλλου, διατηρώντας σταθερές όλες τις άλλες παραμέτρους, το μέγεθος των επιτροπών αυτών δεν θα μπορούσε παρά να αυξηθεί κατ'αναλογία προς τα νέα κράτη μέλη ύστερα από την προσχώρησή τους, εξέλιξη που θα κατέληγε σε υπέρογκες δομές με αυξημένο κίνδυνο αναποτελεσματικότητας.

    9.3 Συνέχεια που δίνεται στην ενέργεια και αξιολόγησή της

    Η επιτροπή επιφορτίζεται με την εκπόνηση γνωμοδοτήσεων που θα υποβάλλει στην Επιτροπή.

    9.4 Συνεκτικότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό

    Τα προβλεπόμενα μέτρα περιλαμβάνονται στον δημοσιονομικό προγραμματισμό της ΓΔ Απασχόλησης.

    10. Διοικητικεσ δαπανεσ (μεροσ A του τμηματοσ III του γενικου προϋπολογισμού)

    10.1 Επίπτωση στο ανθρώπινο δυναμικό

    >TABLE POSITION>

    Οι δύο υπάρχουσες επιτροπές σήμερα λειτουργούν η καθεμία με το συνολικό αριθμό του προσωπικού που αναφέρεται ανωτέρω.

    10.2 Μείωση των άλλων δαπανών λειτουργίας που συνεπάγεται η ενέργεια

    Η λειτουργία των δύο υπαρχουσών επιτροπών αυτή τη στιγμή εξασφαλίζεται από τις δύο γραμμές του προϋπολογισμού, A-2531 (Συμβουλευτική Επιτροπή) και A-2530 (Μόνιμο Όργανο) με συνολικό κονδύλιο ύψους 785 000 EUR (385 000 EUR για τη γραμμή A-2531 και 400 000 EUR για τη γραμμή A-2530).

    Η σύσταση μίας ενιαίας επιτροπής που θα αναλάβει τα καθήκοντα των δύο υπαρχουσών επιτροπών συνεπάγεται τη χρηματοδότησή της από μία ενιαία γραμμή του προϋπολογισμού (A-2531) με σημαντική μείωση των δαπανών λειτουργίας.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επιτροπή θα πραγματοποιεί 3 συνόδους ολομέλειας ετησίως (την προηγούμενη κάθε συνόδου ολομέλειας θα προηγείται μία συνεδρίαση των τριών ομάδων συμφερόντων), 3 ετήσιες συνεδριάσεις των ομάδων συμφερόντων, 6 ετήσιες συνεδριάσεις του προεδρείου που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό των εργασιών της επιτροπής και κατά μέσο όρο 36 συνεδριάσεις των 18 προβλεπόμενων ομάδων εργασίας, με συνολική δαπάνη EUR 608 850 ετησίως που θα καλυφθεί από τη γραμμή A-2531 του προϋπολογισμού.

    Ευρώ

    >TABLE POSITION>

    Όλες οι δαπάνες που εντάσσονται στον τίτλο A2 θα καλυφθούν από το ετήσιο κονδύλιο για τις πιστώσεις λειτουργίας.

    Top